Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-04-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επτά χρόνια μακριά από το "πατρικό" του Γάτα από τη Φλόριντα βρέθηκε
  • [02] H ώρα της Κύπρου Η κρίσιμη απόφαση
  • [03] Βία δίχως τέλος Εκρηξη στη Σαμάρα
  • [04] Έκκληση Παπαδόπουλου για νηφαλιότητα Η Μεγαλόνησος ψηφίζει
  • [05] Νέα κρούσματα SARS στην Κίνα

    [01] Διάφορα

    Επτά χρόνια μακριά από το "πατρικό" του Γάτα από τη Φλόριντα βρέθηκε στην Καλιφόρνια

    23/4/2004 10:42:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/4/2004 10:57:47 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: Associated Press

    Αφωνοι έμειναν οι υπάλληλοι του κέντρου περίθαλψης αδέσποτων ζώων στο Σαν Φρανσίσκο, όταν διάβασαν την ταυτότητα ενός γάτου που μόλις είχε φθάσει στο κέντρο. Ο Τσεγιέν, ήταν "μόνιμος κάτοικος" του Μπράντλει στη Φλόριντα και όπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια η ιδιοκτήτρια του, Πάμελα Εντουαρντς τον είχε χάσει πριν από επτά χρόνια. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει γίνει γνωστό πως κατάφερε να βρεθεί 3000 μίλια μακριά από το "πατρικό" του. Πιθανότερο σενάριο είναι να υιοθετήθηκε από κάποιον στη Φλόριντα, ο οποίος στη συνέχεια μετακόμισε στο Σαν Φρανσίσκο.

    Εκκρεμεί ο επαναπατρισμός του

    Όταν η Εντουαρτνς ενημερώθηκε ότι ο γάτος της βρέθηκε στο Σαν Φρανσίσκο, πίστεψε ότι μάλλον επρόκειτο για φάρσα .

    "Είχα ένα γάτο που λεγόταν Τσεγιέν, αλλά ποτέ δεν έμενα στο Σαν Φρανσίσκο " αποκρίθηκε

    Στη συνέχεια όταν έγινε πλήρης επιβεβαίωση των στοιχείων, άρχισαν οι διαδικασίες για τον επαναπατρισμό του.

    Μέχρι στιγμής όμως, δεν έχει βρεθεί φόρμουλα για να επιστρέψει στην αγκαλιά της αφεντικίνας του καθώς το κέντρο περίθαλψης αδυνατεί να καλύψει το κόστος του αεροπορικού εισιτηρίου.

    Για την ιστορία, ο Τσεγιέν, είναι σήμερα 10 ετών.

    [02] Κυπριακό

    H ώρα της Κύπρου Η κρίσιμη απόφαση

    23/4/2004 11:52:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/4/2004 10:16:29 πμ)

    Για την τύχη του σχεδίου Ανάν, αποφασίζουν σε λίγες ώρες στην Κύπρο, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι. Το ενδιαφέρον στρέφεται στη διαχείριση της επόμενης μέρας, για την οποία ο πρόεδρος Παπαδόπουλος προανήγγειλε διεθνή εκστρατεία ανάλυσης του αποτελέσματος σε περίπτωση που οι Ελληνοκύπριοι απορρίψουν το σχέδιο. "Η κοινή προσπάθεια στο Κυπριακό δεν σταματά με τα δημοψηφίσματα" τόνισε στην Αθήνα ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί και θα στηρίξει την όποια απόφαση. Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Π. Μολυβιάτης, διαβεβαίωσε ότι το κυπριακό θα εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι θα υπάρξει συνεννόηση της ελληνικής πλευράς με την Κυπριακή Δημοκρατία για το συντονισμό των κινήσεων μετά τα δημοψηφίσματα.

    Στις έξι τα αποτελέσματα των exit polls

    Οι κάλπες ανοίγουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 6 το απόγευμα, ενώ το τελικό αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί στις 7.30 το απόγευμα .

    Η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων θα γίνει στα κατά τόπους εκλογικά κέντρα, γεγονός που θα επιταχύνει τη διαδικασία. Ακολούθως θα παραδοθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ως εκλεγμένο ηγέτη της ελληνοκυπριακής πλευράς.

    Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, όσοι προσέρχονται στα εκλογικά κέντρα δεν θα πρέπει να φέρουν αυτοκόλλητα με το "Ναι" ή το "Όχι", ή οτιδήποτε άλλο, το οποίο θα φανερώνει τι θα ψηφίσουν.

    Στην ελληνοκυπριακή κοινότητα θα ψηφίσουν συνολικά 480.165 άτομα και σε ειδικό κατάλογο θα ψηφίσουν 392 εγκλωβισμένοι Ελληνοκύπριοι στα Κατεχόμενα, ενώ θα λειτουργήσουν 1.075 εκλογικά κέντρα.

    Η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική .

    Οι αστυνομικές αρχές θα βρίσκονται από το πρωί σε πλήρη κινητοποίηση, ενώ σε όλες τις αστυνομικές διευθύνσεις θα λειτουργούν κέντρα ελέγχου που θα καθοδηγούνται από το κέντρο επιχειρήσεων στο αρχηγείο της αστυνομίας.

    Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, απαγορεύονται οι δημόσιες συγκεντρώσεις, οι ομιλίες και συζητήσεις που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με το δημοψήφισμα. Απαγορεύονται επίσης οι πολιτικές διαφημίσεις και η δημοσίευση ειδήσεων που έχουν σχέση με το δημοψήφισμα.

    Οι παραβάτες είναι ένοχοι ποινικού αδικήματος και υπόκεινται σε φυλάκιση μέχρι έξι μηνών ή πρόστιμο μέχρι πεντακοσίων λιρών ή και στις δύο ποινές μαζί.

    Ωστόσο, δεν απαγορεύεται η διενέργεια εικονικής ψηφοφορίας έξω από τα εκλογικά κέντρα, για σκοπούς δημοσκόπησης, υπό την προϋπόθεση ότι το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί μετά το κλείσιμο των καλπών.

    Ήδη, τηλεοπτικά κανάλια παγκύπριας εμβέλειας έχουν ανακοινώσει ότι θα είναι σε θέση να δώσουν αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων εξόδου ακριβώς στις 6 μ.μ., μόλις κλείσουν οι κάλπες.

    Αναφορικά με τα οδοφράγματα δεν υπάρχει οποιαδήποτε πληροφορία ότι, θα κλείσουν, ενώ οι αστυνομικές αρχές κάλεσαν τους Ελληνοκυπρίους, οι οποίοι προτίθενται να μεταβούν στα Κατεχόμενα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς έχουν παρατηρηθεί κάποια επεισόδια από τους "Γκρίζους Λύκους " σε βάρος των Τουρκοκυπρίων.

    Η επόμενη μέρα

    Το ενδιαφέρον πάντως, στρέφεται στη διαχείριση της επόμενης μέρας του δημοψηφίσματος.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι την επόμενη μέρα θα πάρει πρωτοβουλίες για επίλυση του Κυπριακού μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μιλώντας στα μέλη της κεντρικής επιτροπής του κόμματός του τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα σεβαστεί την απόφαση του κυπριακού λαού και ανέλυσε τα υπέρ και τα κατά του σχεδίου.

    "Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, τότε η Αθήνα θα ενθαρρύνει και θα συμβάλει με όλες της τις δυνάμεις να σταθεί στα πόδια του το νέο κράτος, ενώ αν το σχέδιο Ανάν απορριφθεί, η έκφραση της λαϊκής βούλησης θα είναι σεβαστή και θα γίνει κάποια προσπάθεια ώστε να παραμείνει ανοιχτή η προοπτική επίλυσής του Κυπριακού" υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Κ. Καραμανλής.

    Η Αθήνα πάντως έχει συγκεκριμένη τακτική για την επόμενη μέρα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες την ερχόμενη Δευτέρα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων η κυβέρνηση θα επιδιώξει να μην υπάρξει δραματική μεταβολή των θέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κυπριακό, ενώ σε ανοιχτή γραμμή με τη Λευκωσία και με το διεθνή παράγοντα θα διατηρήσει τη δυναμική επίλυσης του προβλήματος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Όλα έτοιμα

    Ο Καραμανλής για το Κυπριακό

    Ηρεμία και σκεπτικισμός

    "Δεν πεθαίνει το σχέδιο Ανάν"

    [03] Ιράκ

    Βία δίχως τέλος Εκρηξη στη Σαμάρα

    24/4/2004 12:37:00 πμ

    Ένας Αμερικανός στρατιώτης έχασε τη ζωή του στην πόλη Σαμάρα του Ιράκ από έκρηξη βόμβας. Η έκρηξη σημειώθηκε τη στιγμή που από την περιοχή περνούσε μία αυτοκινητοπομπή. Ο στρατιώτης ανήκε στην πρώτη μεραρχία πεζικού των ΗΠΑ. Από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ, τον Μάρτιο του 2003, έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 700 Αμερικανοί στρατιώτες.

    [04] Κυπριακό

    Έκκληση Παπαδόπουλου για νηφαλιότητα Η Μεγαλόνησος ψηφίζει

    24/4/2004 9:54:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/4/2004 11:46:45 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Ανοιξαν οι κάλπες από τις 7 το πρωί για τους Ελληνοκύπριους, ενώ μια ώρα αργότερα για τους Τουρκοκύπριους, για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος σχετικά με την έγκριση ή απόρριψη του σχεδίου Αναν. Η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική. Στις 12 το δημοψήφισμα θα διακοπεί για διάλειμμα μιας ώρας. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 6 το απόγευμα και το τελικό αποτέλεσμα, θα ανακοινωθεί γύρω στις 7 το βράδυ. Οι Ελληνοκύπριοι ψηφοφόροι ανέρχονται στους 480.165, περιλαμβανομένων και 392 εγκλωβισμένων, ενώ οι Τουρκοκύπριοι αναμένεται να ψηφίσουν συνολικά 143.636 άτομα. Θα λειτουργήσουν συνολικά 1.077 εκλογικά κέντρα στις ελεύθερες περιοχές, εκ των οποίων δύο για τους εγκλωβισμένους. Το πρωί, ο πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος έκανε έκκληση για νηφαλιότητα προς τον κυπριακό λαό, τονίζοντας ότι "η σημερινή ψηφοφορία θα καθορίσει το μέλλον της πατρίδας μας". Νωρίτερα, είχαν ψηφίσει ο γραμματέας του Ακελ Δημήτρης Χριστόφιας και ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης.

    Δηλώσεις Πολιτικών

    Ο πρόεδρος της Ανανεωτικής Κίνησης Αλέκος Μαρκίδης δήλωσε ότι είναι ιστορική επιταγή να δώσουμε ελπίδα σε ολόκληρο τον λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, για να εισέλθουν όλοι μαζί στην Ευρώπη την 1η Μαΐου, στο πλαίσιο μιας επανενωμένης χώρας. "Σήμερα ο καθένας από εμάς βρίσκεται αντιμέτωπος με την ιστορία μας", κατέληξε.

    Ο πρόεδρος του Κινήματος Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης Αντώνης Πασχαλίδης δήλωσε ότι ο λαός σήμερα αποφασίζει για το μέλλον του και το μέλλον των επόμενων γενιών. Ο κ. Πασχαλίδης ανέφερε ότι από αύριο όλοι μαζί ενωμένοι και μέσα στην οικογένεια της Ευρώπης θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε μια σύντομη λύση, για να ζήσουμε ξανά ειρηνικά και γόνιμα μαζί με τους Τουρκοκύπριους. Ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ασκώντας το εκλογικό του δικαίωμα, δήλωσε ότι σήμερα ο Κυπριακός ελληνισμός αποφασίζει για το μέλλον του. "Οποιοδήποτε και αν είναι το αποτέλεσμα, εκείνο που έχει σημασία είναι όλοι να συνεργαστούμε με ψυχραιμία για να αντιμετωπίσουμε τις πολλές δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η Κυπριακή Δημοκρατία", τόνισε ο κ Κληρίδης. Ερωτηθείς εάν θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να συζητήσουν τα της επόμενης μέρας, ο Γλαύκος Κληρίδης απάντησε ότι αυτό είναι θέμα του Προέδρου Παπαδόπουλου.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος δήλωσε ότι η σημερινή μέρα είναι ιστορική και ότι η ψηφοφορία αυτή θα καθορίσει το μέλλον της πατρίδας μας. Επίσης, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι Κύπριοι πολίτες θα συμπεριφερθούν υπεύθυνα και με αλληλοσεβασμό όπως είπε, η απόφαση του κυπριακού λαού θα γίνει από όλους απόλυτα σεβαστή. Ακόμη, απηύθυνε έκκληση σε όλους να αποδεχθούν με νηφαλιότητα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και να αποδείξουν για μια ακόμα φορά τον πολιτικό πολιτισμό μας, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα. "Δεν δικαιολογούνται πανηγυρισμοί και σίγουρα δεν πρέπει να αμαυρώσουμε τη μέρα με οποιαδήποτε έκτροπα", τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.

    "Ο κυπριακός λαός, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, αξίζουν να έχουν καλύτερες μέρες και είμαι βέβαιος ότι θα έρθουν", κατέληξε.

    Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι ο κυπριακός λαός θα ανταποκριθεί στο ηχηρό "Οχι", στο οποίο ο ίδιος τον κάλεσε, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι "σήμερα δεν επιτρέπονται πολιτικές δηλώσεις και σχόλια, και εγώ πρώτος από όλους, δεν μπορώ να παραβώ το νόμο".

    Ο πρόεδρος της Βουλής και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, δήλωσε ότι όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα θα χρειαστεί πάρα πολλή δουλειά και ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο. "Θα χρειαστεί να κατέβουν πάρα πολύ οι τόνοι και να καθοδηγηθούμε από τη λογική ώστε να καθορίσουμε τα επόμενα βήματα όσο γίνεται πιο ενωμένα",τόνισε, ενώ έστειλε παράλληλα μήνυμα σεβασμού προς τους Τουρκοκύπριους.

    Επίσης, διαβεβαίωσε ότι και την επόμενη μέρα θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την κοινή μας πατρίδα μέσα σε συνθήκες ασφάλειας, συνεργασίας και κοινής προσπάθειας για ένα χαρούμενο και ευτυχισμένο μέλλον. Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την βεβαιότητα ότι ο κόσμος θα επαναβεβαιώσει το επίπεδο της πολιτικής μας κουλτούρας και η σημερινή ψηφοφορία θα διεξαχθεί μέσα σε συνθήκες ηρεμίας συναίσθησης ευθύνης και περίσκεψης για το αύριο.

    Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι η σημερινή είναι η πιο κρίσιμη ημέρα στην ιστορία του Κυπριακού Ελληνισμού "που ο καθένας μας γράφει ιστορία και παίρνει την τύχη της πατρίδας του στα χέρια του". Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι το ερώτημα που καλείται ο καθένας να απαντήσει είναι αν θα συνηγορήσει υπέρ της ένταξης μιας επανενωμένης Κύπρου στην Ευρώπη. Και η δική μου απάντηση, πρόσθεσε, είναι ΝΑΙ στην επανένωση και στα δικαιώματα του κάθε Κύπριου πολίτη, καθώς και στα σύνορα της Κύπρου στην Κερύνεια και τον Απόστολο Ανδρέα. Ενα ΟΧΙ είναι μια πέτρα στον τοίχο που διαιρεί την πατρίδα μας. Ένα ΝΑΙ, πρόσθεσε, την επανενώνει. Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε, ωστόσο, ότι όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων, θα γίνει σεβαστό και απηύθυνε έκκληση να διατηρηθεί ήπιο κλίμα καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και την επομένη των δημοψηφισμάτων. «Απευθύνω, τόνισε, θερμή έκκληση για ψυχραιμία και νηφαλιότητα, χωρίς φανατισμό, αλλά με αποφασιστικότητα να τολμήσουμε, γιατί είναι η ώρα της επανένωσης.

    Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους δήλωσε ότι σήμερα είναι μία πραγματικά ιστορική μέρα "και είναι κυρίως η μέρα του λαού ο οποίος ενωμένος θα δώσει την ετυμηγορία του που πρέπει να είναι από όλους απόλυτα σεβαστή". Ο κ. Κλεάνθους τόνισε ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση του λαού που απέδειξε για ακόμα μία φορά την ωριμότητα και τον πολιτισμό του. Απέστειλε παράλληλα μήνυμα προς τους τουρκοκύπριους, σημειώνοντας ότι πρέπει να ερμηνεύσουν σωστά το όποιο αποτέλεσμα. Στην κοινή πατρίδα, είπε, από αύριο πάλι μαζί τους θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την Κύπρο μας σε πραγματικές συνθήκες ασφάλειας για να είναι το μέλλον σίγουρα ειρηνικό και ευτυχισμένο.

    "Με αίσθημα ιστορικής και εθνικής ευθύνης ο κυπριακός λαός καλείται να αποφασίσει σήμερα για το μέλλον του", δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

    Επίσης, ανέφερε πως δεν έχει καμία αμφιβολία ότι ο λαός θα πάρει τις αποφάσεις του με συνείδηση αυτής της βαριάς ευθύνης. "Από αύριο ξεκινά μια καινούργια μέρα και θα πρέπει όλοι να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τα όποια προβλήματα, τις όποιες προκλήσεις για να διαμορφώσουμε το μέλλον του λαού και του τόπου. Χρειάζεται ενότητα, εθνική ομοψυχία, συλλογική συστράτευση για να διατηρήσουμε αλώβητες τις προοπτικές μιας δημοκρατικής, δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του κυπριακού", πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

    Μήνυμα αλληλεγγύης και κοινής πορείας απηύθυνε προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες και τους βεβαίωσε ότι "μαζί θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την ενότητα της χώρας μας, με στόχο την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών του συνόλου του λαού μας".

    Ο πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος εξέφρασε την ελπίδα ότι το αποτέλεσμα του σημερινού δημοψηφίσματος θα καταστήσει δυνατή την επανένωση του νησιού, και θα είναι τέτοιο που να δώσει χαρά στην Κύπρο και δεν θα απογοητεύσει ούτε τους πολίτες ούτε την Ευρώπη που παρακολουθεί τα όσα διαδραματίζονται.

    Ο πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού ασκώντας το εκλογικό του δικαίωμα στη Λευκωσία, μίλησε και πάλι για ένα δυνατό ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν. Είπε ωστόσο ότι όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα πρέπει να γίνει σεβαστό τόσο εντός της Κύπρου, όσο και εκτός. Ακόμη, τόνισε ότι η επόμενη ημέρα πρέπει να βρει το λαό ενωμένο για μια σκληρή μάχη για τη λύση του Κυπριακού.

    Ασκώντας το εκλογικό του δικαίωμα ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος εξέφρασε την πίστη ότι από αύριο θα ανατείλει μία νέα ημέρα για την Κύπρο. "Πιστεύω ότι το νησί μας θα τύχει προσοχής από την Ευρώπη και τα Ηνωμένα Έθνη για μια δίκαιη, λειτουργήσιμη και μόνιμη λύση του Κυπριακού ώστε Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να ζουν ευτυχισμένοι στη γη των πατέρων τους", επεσήμανε ο Μητροπολίτης Πάφου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Η κρίσιμη απόφαση

    [05] Υγεία

    Νέα κρούσματα SARS στην Κίνα

    24/4/2004 10:17:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/4/2004 10:40:52 πμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    "Μάλλον καθησυχαστικό" βλέπει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το γεγονός ότι τα τέσσερα νέα κρούσματα, ύποπτα ή επαληθεύσιμα, του ιού SARS στην Κίνα κατά πάσα πιθανότητα προέρχονται από ένα εργαστήριο, αναφέρεται στο σημερινό ανακοινωθέν. Επίσης, ο Π.Ο.Υ εκφράζει την ανησυχία του ότι το προσωπικό των εργαστηρίων δεν υποβάλλεται σε τακτικές ιατρικές εξετάσεις, παρά τους εμφανείς κινδύνους. Χθες, ανακοινώθηκε πως ένας ερευνητής 31 ετών προσεβλήθη από τον ιό της άτυπης πνευμονίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

    Ένα από τα τέσσερα κρούσματα, μία 26χρονη φοιτήτρια, συμμετείχε σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα ιολογίας στο Παν/μιο του Πεκίνου τον Μάρτιο, προτού επιστρέψει στη γενέτειρα του, στην επαρχία Ανχούι. Όταν ασθένησε, πήρε το τραίνο για το Πεκίνο κι εκεί νοσηλεύθηκε με συμπτώματα πνευμονίας, μολύνοντας στη διάρκειά της μία νοσοκόμα. Μετά τέσσερις ημέρες νοσηλείας μετέβη ξανά στην επαρχία της, με αποτέλεσμα να μεταδώσει την ασθένεια στη μητέρα της, η οποία απεβίωσε στις 19 Απριλίου.

    "Φυσικά, είναι πολύ λυπηρό που είχε ένα ατύχημα στο εργαστήριο, όπου ήλθε σε επαφή με τον ιό. Όμως μπόρεσε να ταξιδέψει μ' όλο που ένοιωθε τα συμπτώματα, κάτι που δεν αποτελεί ενθαρρυντικό στοιχείο", τονίζει ο ΠΟΥ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 24 April 2004 - 8:50:43 UTC