Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-04-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με καταμετρημένο το 45% των ψήφων Νέος πρόεδρος της Αυστρίας ο Φίσερ
  • [02] Εχασε με 4-3 από τη Λέτσε Ήττα - σοκ της Γιουβέντους
  • [03] Βελτιώνεται η κατάστασή του Εκτός μηχανικής υποστήριξης ο Μαραντόνα
  • [04] Στο Παγκόσμιο Σκοποβολής Στην κορυφή Τσεν και Ντι Σπίνιο
  • [05] Παγκόσμιο Κύπελλο Κανόε Καγιάκ Σλάλομ Εντυπωσιακό φινάλε
  • [06] Μετά το ελληνοκυπριακό "Οχι" Τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό
  • [07] Νίκησε με 2-0 τον Πανιώνιο Βλέπει ακόμα τίτλο ο Ολυμπιακός

    [01] Διεθνή

    Με καταμετρημένο το 45% των ψήφων Νέος πρόεδρος της Αυστρίας ο Φίσερ

    25/4/2004 7:21:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/4/2004 9:08:20 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Τον σοσιαλδημοκράτη, Χάιντς Φίσερ, επέλεξαν οι Αυστριακοί για νέο πρόεδρο της χώρας τους, σύμφωνα και με τα τελικά εκλογικά αποτελέσματα, που ανακοίνωσε του αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών. Συγκεκριμένα ο Χάιντς Φίσερ αναδεικνύεται νικητής των προεδρικών εκλογών με ποσοστό 52,41%, έναντι 47,49%, που συγκέντρωσε η συντηρητική αντίπαλός του Μπενίτα Φερέρο. Βάλντνερ.

    Με τη σημερινή νίκη του κ. Φίσερ, αναλαμβάνει, για πρώτη φορά εδώ και 18 χρόνια, και πάλι το ύπατο αξίωμα στην Αυστρία ένας Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, αφού οι πρόεδροι της χώρας από το 1986 μέχρι σήμερα προέρχονταν από το Λαικό Κόμμα.

    Μύνημα του λαού στους συντηρητικούς

    Εν τω μεταξύ, το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα θεωρείται έμμεσα και προσωπική ήττα του αρχηγού του Λαϊκού Κόμματος καγκελάριου Βόλφγκανγκ Σιούσελ, μια και η υπουργός Εξωτερικών, ήταν αποκλειστικά και μόνο δική του προσωπική επιλογή.

    Μάλιστα, η απόρριψή της από την πλειοψηφία των ψηφοφόρων φέρεται να αποτελεί μήνυμα-προειδοποίηση προς την κυβέρνηση συνασπισμού του κ. Σιούσελ με το ακροδεξιών και εθνικιστικών θέσεων Κόμμα των Ελευθέρων του αμφιλεγόμενου Γιεργκ Χάιντερ.

    Η ίδια η Φερέρο-Βάλντνερ παραδέχτηκε την ήττα της και δήλωσε, πως θα παραμείνει υπουργός Εξωτερικών της χώρας.

    [02] Αθλητισμός

    Εχασε με 4-3 από τη Λέτσε Ήττα - σοκ της Γιουβέντους

    25/4/2004 7:32:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Η αγωνιστική πτώση της Γιουβέντους, που μετά τον αποκλεισμό της από το Τσάμπιονς Λιγκ δείχνει να μην μπορεί να συνέλθει, συνεχίστηκε και σήμερα. Η "γηραιά κυρία" ηττήθηκε στο Τορίνο από την Λέτσε με 4-3 και έχασε κάθε ελπίδα για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης, την οποία εξασφάλισε η Ρόμα. Οι "Ρωμαίοι" επικράτησαν άνετα της Εμπολι με 3-0 και πλησίασαν στους έξι βαθμούς την πρωτοπόρο Μίλαν, που απέσπασε "λευκή" ισοπαλία στο Ούντινε από την τοπική ομάδα. Στο ντέρμπι της αγωνιστικής, η Ιντερ δεν κατάφερε να κάμψει την αντίσταση της Λάτσιο (0-0) και οι δύο ομάδες -μαζί με την Πάρμα- θα εξακολουθήσουν να διεκδικούν την 4η προνομιούχο θέση.

    [03] Αθλητισμός

    Βελτιώνεται η κατάστασή του Εκτός μηχανικής υποστήριξης ο Μαραντόνα

    25/4/2004 7:57:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/4/2004 8:21:49 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Με τις δικές του δυνάμεις αναπνέει και πάλι ο Ντιέγκο Μαραντόνα, έπειτα από σημερινή απόφαση των γιατρών του να αποσυνδέσουν το μηχάνημα που υποστηρίζει την αναπνοή του "Ντιεγκίτο", καθώς η κατάσταση του βελτιώθηκε. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ιατρικό ανακοινωθέν, που δόθηκε στην δημοσιότητα "στον ασθενή παρέχεται, πάντα, οξυγόνο, ωστόσο στην παρούσα φάση η μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, δεν θεωρείται απαραίτητη. Η γενική εικόνα είναι σταθερή. Ο Μαραντόνα δεν έχει πυρετό, ενώ η καρδιακή λειτουργία χαρακτηρίζεται καλή και συνεχίζεται η φαρμακευτική αγωγή".

    [04] Αθήνα 2004

    Στο Παγκόσμιο Σκοποβολής Στην κορυφή Τσεν και Ντι Σπίνιο

    25/4/2004 7:52:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Η Κινέζα Γινγκ Τσεν δεν άφησε κανένα περιθώριο στις αντιπάλους της για να αμφισβητήσουν την ανωτερότητα της και επικράτησε στο πιστόλι γυναικών από 25μ. με επίδοση 694,9 κατά τη σημερινή τέταρτη ημέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Σκοποβολής ISSF που διεξάγεται στο Ολυμπιακό Κέντρο Σκοποβολής του Μαρκόπουλου. Με την εξαιρετική επίδοση 593/600 (295+298) που σημείωσε στον πρώτο γύρο, η Chen απέκτησε ένα σημαντικό προβάδισμα, ενώ στον τελικό πέτυχε 101,9 και κατέκτησε το πρώτο χρυσό μετάλλιο της καριέρας της, σε διοργάνωση μεγάλου βεληνεκούς. Η Βουλγάρα Ντιάνα Ιοργκοβα (κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ με 594/600), η οποία ήταν δεύτερη μετά τον πρώτο γύρο (585), διατηρήθηκε στη θέση αυτή και μετά τον τελικό, όπου σημείωσε 100,2 (σύνολο 685,2), ενώ τρίτη κατατάχθηκε η Ισπανίδα Μαρία Πιλάρ Φερνάντεζ με 684,6 (584+100,6). Η Άγη Κασούμη δεν κατάφερε να επαναλάβει την επιτυχία της στο προηγούμενο Παγκόσμιο Κύπελλο, που είχε διεξαχθεί πριν από πενήντα ημέρες στο Σίδνεϊ (5η με 581/600) καθώς κατέλαβε τη 16η θέση με 578/600.

    Ανετη νίκη του Ιταλού πρωταθλητή

    Στους άνδρες, ο Ιταλός Ντανιέλ Ντι Σπίνιο κατέκτησε άνετα το χρυσό μετάλλιο στο διπλό τραπ με 185/200 (144+41), καθώς προκρίθηκε στον τελικό με μεγάλη διαφορά, την οποία κατάφερε να διατηρήσει. Πίσω του εκτυλίχθηκε μάχη για τα υπόλοιπα μετάλλια και σημειώθηκαν σημαντικές ανακατατάξεις εξ αιτίας της δυνατής βροχόπτωσης κατά τη διάρκεια του αγώνα. Ο Κινέζος Ζενγκ Γουάνγκ, που προκρίθηκε τρίτος στον τελικό, κατατάχθηκε δεύτερος με 180/200 (136+44) και ο Αχμεντ Αλμακτουμ (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), που πέρασε στον τελικό πέμπτος με τη διαδικασία του shoot off, κατέλαβε την τρίτη θέση με 177/200 (136+41). Ο Ρώσος Βιτάλι Φακέεβ, ο οποίος ήταν δεύτερος μετά τον πρώτο γύρο, περιορίστηκε στην τέταρτη θέση με 176 (139+37). Από ελληνικής πλευράς ο Άγγελος Σπυρόπουλος (δεύτερος στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Καΐρου πριν από μια βδομάδα) κατέλαβε την 21η θέση, σε σύνολο 53 αθλητών, με 126/150.

    [05] Αθήνα 2004

    Παγκόσμιο Κύπελλο Κανόε Καγιάκ Σλάλομ Εντυπωσιακό φινάλε

    25/4/2004 8:19:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Συναρπαστικό φινάλε, με αμφίρροπες μάχες κάτω από βροχερό καιρό, στο Παγκόσμιο Κύπελλο Κανόε Καγιάκ Σλάλομ, στην Ολυμπιακή εγκατάσταση του Ελληνικού. Η αθλητική διοργάνωση στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία και αθλητές, συνοδοί και επίσημοι αποχώρησαν ενθουσιασμένοι ανανεώνοντας το ραντεβού τους για τον Αύγουστο και το Ολυμπιακό Τουρνουά. Η Γαλλία, με τρία μετάλλια (2 χρυσά και 1 ασημένιο) αναδείχθηκε κορυφαία χώρα σε αυτή τη διοργάνωση, δείχνοντας και τις διαθέσεις της για το καλοκαίρι. Το δεύτερο χρυσό μετάλλιο οι "τρικολόρ" το πήραν την Κυριακή με τον Φαμπιέν Λεφέβρ να τερματίζει πρώτος και με διαφορά, στον τελικό του μονοθέσιου Καγιάκ Ανδρών (Κ1). Είναι χαρακτηριστικό πως από τον ημιτελικό πήρε προβάδισμα, το οποίο όχι μόνο κράτησε, αλλά αύξησε κιόλας στον τελικό. Συνολικά έκανε χρόνο 186.97 δευτερόλεπτα ( 93.08 ήταν ο χρόνος του στον τελικό) και πήρε άνετα το χρυσό μετάλλιο, αφήνοντας τουλάχιστον 4 δευτερόλεπτα πίσω τους αντιπάλους του. Αξίζει να σημειωθεί πως στον προημιτελικό του Σαββάτου, ο Λεφέβρ πέρασε 22ος (!) αφού περισσότερο έκανε μια αναγνωριστική διαδρομή, αλλά στον ημιτελικό και κυρίως στον τελικό, έκανε εντυπωσιακή εμφάνιση και έφτασε στο χρυσό μετάλλιο. Ο Κάμπελ Γουολς από τη Μεγάλη Βρετανία, που είχε προκριθεί δεύτερος στα ημιτελικά, μπήκε 4ος στον τελικό, αλλά εκεί κατάφερε να καλύψει το χαμένο έδαφος και να κρατήσει τουλάχιστον τη 2η θέση και το ασημένιο μετάλλιο. Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε ο Αυστριακός Χελμουτ Ομπλινγκερ, ενώ ο Γάλλος Λεφέβρ που είχε μπει πρώτος στα ημιτελικά, έμεινε 4ος στην τελική κατάταξη.

    [06] Κυπριακό

    Μετά το ελληνοκυπριακό "Οχι" Τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό

    25/4/2004 9:10:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/4/2004 11:32:55 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Τον σχεδιασμό της στρατηγικής για το Κυπριακό, μετά το ξεκάθαρο "Όχι" των Ελληνοκυπρίων στο σχέδιο Ανάν, έχει θέσει στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων η πολιτική ηγεσία σε Αθήνα και Λευκωσία, ενώ το θέμα θα εξεταστεί συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, τη Δευτέρα. Σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε το μεσημέρι της Κυριακής, ο Κύπριος πρόεδρος, Τάσσος Παπαδόπουλος, επεσήμανε τους βασικούς λόγους για τους οποίους οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν το σχέδιο Ανάν και τόνισε, ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για την εξεύρεση λύσης. Εν τω μεταξύ, στις Βρυξέλλες έχει μεταβεί, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και ο Κύπριος ομόλογός του, ενόψει της αυριανής σύσκεψης του συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων.

    Με το βλέμμα στις Βρυξέλλες

    Τους κύριους λόγους, που οδήγησαν τους Ελληνοκύπριους να πουν όχι στο σχέδιο Ανάν, επεσήμανε σε συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Κυριακής ο Τάσσος Παπαδόπουλος, ενώ έστειλε το μήνυμα, ότι πρέπει να παραμείνει ζωντανή η δυνατότητα επίλυσης του Κυπριακού. Σύμφωνα με τον κ Παπαδόπουλο τα αίτια του "Οχι" ήταν: η παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων, η παραχώρηση υπηκοότητας στους εποίκους, ο τρόπος καταβολής των αποζημιώσεων στους πρόσφυγες και η ίδρυση περίπλοκου κράτους. Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθησή, ότι σύντομα και υπό την αιγίδα του ΟΗΕ θα ξεκινήσει νέος κύκλος διαπραγματεύσεων για την επίλυση του ζητήματος και απηύθυνε έκκληση στα πολιτικά κόμματα της Μεγαλόνησου να συμπεριλάβουν και Τουρκοκυπρίους στις εκλόγιμες θέσεις των ευρωψηφοδελτίων τους.

    Αναφερόμενος στους Τουρκοκυπρίους, τόνισε, ότι αύριο θα εξαγγείλει δέσμη μέτρων για την οικονομική τους ενίσχυση, τα οποία θα ανακοινώσει και ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών- ΕΔΕΚ -, Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε, ότι είναι επιτακτική ανάγκη η ελληνοκυπριακή πλευρά να διαμορφώσει τη στρατηγική της στη βάση των νέων δεδομένων. Παράλληλα, τόνισε, ότι ψηφίζοντας "Όχι", "ο λαός σε καμιά περίπτωση δεν απέρριψε τη λύση, αλλά ένα σχέδιο που του δημιουργούσε ανασφάλειες, αδικίες και δυσλειτουργίες".

    Την ερχόμενη Τρίτη, ο Κύπριος πρόεδρος θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Αθήνα κατά την οποία θα συζητηθούν οι εξελίξεις στο Κυπριακό. Η ελληνική κυβέρνηση, πάντως, δια του εκπροσώπου της Θοδωρή Ρουσόπουλου, υπογράμμισε, ότι θα σταθεί στο πλευρό της Κύπρου και πως θα επιδιώξει να μείνει ανοικτή η διαδικασία εξεύρεσης οριστικής λύσης.

    Εν τω μεταξύ, στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών καθώς και ο Κύπριος ομόλογός του, Γιώργος Ιακώβου, για να μετάσχουν στην κρίσιμη συνεδρίαση του συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, τη Δευτέρα. Το βράδυ της Κυριακής, ο κ.Μολυβιάτης συναντήθηκε με τον Ιρλανδό προεδρεύοντα του συμβουλίου, Μπράϊαν Κάουεν, ενώ αύριο θα έχει επαφές με τον Αρμόδιο Επίτροπο για τη διεύρυνση, Γκίντερ Φερχοϊγκεν και τον Αρμόδιο Επίτροπο για τις εξωτερικές σχέσεις, Κρις Πάτεν.

    Η επόμενη μέρα των διεθνών αντιδράσεων

    Μια μέρα μετά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος και σύσσωμη η διεθνής κοινότητα εξέφρασε την απογοήτευσή της για το "Όχι" των Ελληνοκυπρίων, με την ΕΕ και τον ΟΗΕ να επισημαίνουν ότι θα στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη των Τουρκυπρίων. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Πατ Κοξ, εξέφρασε τη λύπη του για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ελληνοκυπριακή κοινότητα, που απέρριψε το σχέδιο Ανάν, ενώ καλωσόρισε την αποδοχή του σχεδίου λύσης από την τουρκοκυπριακή κοινότητα

    Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Βάλτερ Σβίμερ, υπογράμμισε, πως θα πρέπει να αξιοποιηθούν όσα επιτεύχθηκαν τους τελευταίους μήνες

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Η επόμενη μέρα

    [07] Αθλητισμός

    Νίκησε με 2-0 τον Πανιώνιο Βλέπει ακόμα τίτλο ο Ολυμπιακός

    25/4/2004 9:30:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/4/2004 9:42:31 μμ)

    Ζωντανές διατήρησε τις ελπίδες του για τίτλο ο Ολυμπιακός που επικράτησε σήμερα στο γήπεδο της Ριζούπολης του Πανιωνίου με 2-0. Οι παίκτες του Νίκου Αλέφαντου ξεκίνησαν το ματς ιδανικά, αφού κατάφεραν να ανοίξουν το σκορ μόλις στο 4ο λεπτό ενώ ταυτόχρονα τα μεγάφωνα της Ριζούπολης ενημέρωνα, ότι ο ΠΑΟΚ πετύχαινε γκολ κόντρα στον Παναθηναϊκό. Ήταν ο Τζόρτζεβιτς, που εκτέλεσε φάουλ από πλάγια θέση, ο Ντρόμπνι δεν υπολόγισε σωστά και ο Ολυμπιακός έκανε το 1-0. Οι παίκτες του Μπουμπένκο πήραν τα πάνω τους και προσπάθησαν να ισοφαρίσουν και στο 17΄ ακυρώθηκε σωστά γκολ του Βαγγέλη Μάντζιου αφού ο επιθετικός του Πανιωνίου ήταν σε εμφανή θέση οφσάιντ.

    Ξεκαθάρισε νωρίς το παιχνίδι

    Ο Ολυμπιακός πολύ νωρίς και συγκεκριμένα στο 22ο λεπτό κατάφερε να διπλασιάσει τα τέρματα του και να στρέψει το ενδιαφέρον των οπαδών του στην Τούμπα και στον αγώνα του ΠΑΟΚ με τον Παναθηναϊκό. Ο Καρεμπέ σέντραρε από δεξιά, ο Χούτος πάσαρε με το κεφάλι στον Κούζμπα που με έξοχο γυριστό σουτ "έγραψε" το 2-0. Μετά και το δεύτερο τέρμα ο Ολυμπιακός κυριάρχησε στο γήπεδο ενώ παράλληλα οι παίκτες του Πανιωνίου έδειχναν να τα παρατάνε.

    Στο δεύτερο ημίχρονο ο ρυθμός όπως ήταν λογικό έπεσε, ενώ η ισοφάριση του Παναθηναϊκού στην Τούμπα δεν βοήθησε την κατάσταση. Το ματς φαινόταν αγγαρεία και για τις δύο ομάδες και όταν μαθεύτηκε και το δεύτερη γκολ του Παναθηναϊκού στις καθυστερήσεις κανείς των γηπεδούχων δεν είχε την διάθεση να πανηγυρίσει την νίκη...


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 25 April 2004 - 20:51:07 UTC