Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-04-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα εφεύρεση Ποντίκι για άτομα με ειδικές ικανότητες
  • [02] Ανακαλύφθηκε νέο σεληνιακό ορυκτό
  • [03] Για όσους έχουν υποστεί εγκεφαλικό Σωτήρια η σωματική άσκηση
  • [04] Το χειμώνα τα υψηλότερα ποσοστά Χοληστερόλη με τη σεζόν
  • [05] Για τον έλεγχο της ροής των κοινοτικών κονδυλίων Ανοίγει γραφείο στα
  • [06] Έχει διπλασιάσει τις πωλήσεις Πολιτικοποιημένα σακίδια!
  • [07] Νέα κρίση στις σχέσεις Εκκλησίας
  • [08] Σήμερα τα νέα για την ΑΕΚ
  • [09] Μετά από 15 χρόνια Στις Βρυξέλλες ο Καντάφι
  • [10] Ραντεβού στο Μαρούσι για τον Θορπ
  • [11] Μιλανε και τρεις γλώσσες Σκουπιδοτενεκέδες που έχουν αγώνα αύριο!
  • [12] Κοινή επιστολή 52 Βρετανών διπλωματών "Διπλωματική" κριτική στον Μπλερ
  • [13] Σαν θέλει η ΠΑΕ και ο τεχνικός
  • [14] Συνάντηση Κωνσταντόπουλου-Αγγελοπούλου
  • [15] Αυτοκριτική Φερχόιγκεν στις Βρυξέλλες Στην Αθήνα ο Παπαδόπουλος
  • [16] Για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΝ Πρώτος ο Δ. Παπαδημούλης
  • [17] Σε κάθειρξη 25 χρόνων Καταδικάστηκε ο Ανδρέας Χτενάς
  • [18] Στο 2.95 υπολογίζει το έλλειμμα το υπ. Οικονομίας Λίγο πάνω από το 3%
  • [19] Προς εξυγίανση των ΠΑΕ και των ΚΑΕ
  • [20] Γερό τεστ για την Εθνική

    [01] Τεχνολογία

    Νέα εφεύρεση Ποντίκι για άτομα με ειδικές ικανότητες

    27/4/2004 11:39:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Το ποντίκι του υπολογιστή ήταν "απαγορευμένος καρπός" για τους συνανθρώπους μας, που παρουσιάζουν αναπηρίες στα άνω άκρα. Τη λύση στο πρόβλημα ήρθαν να δώσουν Ρώσοι επιστήμονες, οι οποίοι σχεδίασαν το πρώτο ποντίκι όχι χειρός, αλλά ποδός. Το ειδικό ποντίκι κατασκευάστηκε στο Centre of Information Technology and Equipment for Education (CITEE) και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην έκθεση "Μέρες εκπαίδευσης" στη Μόσχα. "Το ποντίκι αυτό θα επιτρέπει στους ανθρώπους, που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα χέρα τους, την ελεύθερη πρόσβαση στους υπολογιστές" είπε η επικεφαλής του CITEE, Elena Gibraltarskya. Σύμφωνα με την ίδια, το ποντίκι ποδός είναι λίγο πιο μεγάλο από το συμβατικό, τοποθετείται στο πάτωμα και έχει μόνο ένα κουμπί. "Η νέα εφεύρεση έρχεται να προστεθεί σε αυτή του πληκτρολογίου, που είναι σχεδιασμένο ειδικά για ανθρώπους με περιορισμένες σωματικές δυνατότητες" είπε η κα. Gibraltarskya. Το ποντίκι ποδός ήδη πωλείται στη Ρωσία, αλλά ακόμα δε βρίσκεται ευρέως στην αγορά.

    [02] Τεχνολογία

    Ανακαλύφθηκε νέο σεληνιακό ορυκτό

    27/4/2004 1:11:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/4/2004 3:46:35 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: BBC-Reuters

    Ένα σεληνιακό ορυκτό αποτελεί τη νέα ανακάλυψη των επιστημόνων. Η ανόργανη αυτή ουσία βρέθηκε σε ένα σεληνιακό μετεωρίτη, ο οποίος προσέκρουσε στη γη το 2000. Οι επιστήμονες ονόμασαν το ορυκτό αυτό χαπκέιτ (hapkeite), από τον επιστήμονα Μπρους Χάπκε, ο οποίος προέβλεψε την ύπαρξη του στοιχείου αυτού στο φεγγάρι, 30 χρόνια πριν. Σύμφωνα με τον Μάχες Άναντ από το Πανεπιστήμιο του Τεννεσί στη Νόξβιλ και τους συνεργάτες του, το χαπκέιτ δημιουργήθηκε πιθανότατα, όταν μικροσκοπικά μόρια προσέκρουσαν στο φεγγάρι με πολύ μεγάλες ταχύτητες. Η επιφάνεια, που υφίσταται την πίεση από την πρόσκρουση λιώνει, τα μέταλλα εξατμίζονται και δημιουργούνται χημικές και οργανικές αλλαγές. Το χαπκέιτ αποτελείται από σίδηρο και πυρίτιο σε αναλογία 2:1.

    Από την πρόσκρουση μικρομετεωριτών

    Τα πορίσματα των επιστημόνων για το νέο ορυκτό δημοσιεύονται στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών.

    Αυτή η διαστημική αποσάθρωση, όπως την αποκαλούν οι επιστήμονες, περιλαμβάνει την πρόσκρουση μικρομετεωριτών, οι οποίοι με την πρόσκρουση κονιορτοποιούν μέρος από το βραχώδες πέτρωμα, που βρίσκεται στην επιφάνεια του φεγγαριού.

    Οι μικρομετεωρίτες, έχουν διάμετρο περίπου 0.1mm ή και λιγότερο, αλλά εξαιτίας της ταχύτητάς τους, κινούνται με 100.000χμ την ώρα, φέρουν μεγάλα ποσοστά ενέργειας , η οποία μεταφέρεται σε πολύ μικρές περιοχές.

    Η επιφάνεια, που δέχεται την πρόσκρουση λιώνει, τα μέταλλα εξατμίζονται και δημιουργούνται χημικές και οργανικές αλλαγές .

    Το φεγγάρι υφίσταται τη διαδικασία αυτή για τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια περίπου και έχουν διαβρωθεί μερικά εκατοστά της εξωτερικής του επιφάνειας.

    Παρόλο που το χαπκέιτ παρατηρείται για πρώτη φορά, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να αποτελεί κοινό συστατικό της σεληνιακής επιφάνειας.

    Σχετικά Links:

    Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών

    [03] Υγεία

    Για όσους έχουν υποστεί εγκεφαλικό Σωτήρια η σωματική άσκηση

    27/4/2004 2:04:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Τακτική σωματική άσκηση συστήνει η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας, σε όσους έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι νέες οδηγίες της επιστημονικής επιτροπής της Καρδιολογικής Ένωσης συνιστούν τουλάχιστον 20 λεπτά αεροβικής άσκησης τρεις με επτά φορές την εβδομάδα, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος νέου εγκεφαλικού. Μάλιστα, οι επιστήμονες προτρέπουν στους ασθενείς να κάνουν ασκήσεις με βαράκια ή ασκήσεις αντίστασης για δύναμη και σταθερότητα. Ωστόσο, οι ασκήσεις δεν πρέπει να γίνονται όλες σε μια μέρα. Η σωματική άσκηση πρέπει να γίνεται με διάλειμμα 10 λεπτών. Οι ασκήσεις αντίστασης ή με βαράκια θα πρέπει να γίνονται σε 10-15 επαναλήψεις. Επίσης, απαραίτητες και οι ασκήσεις ισορροπίας, γιατί πολλοί από όσους έχουν υποστεί εγκεφαλικό παρουσιάζουν προβλήματα στο συγκεκριμένο τομέα.

    Βοηθά και στην κατάθλιψη

    Το εγκεφαλικό είναι η τρίτη κατά σειρά αιτία θανάτου στις ΗΠΑ, μετά τον καρκίνο και τις καρδιοπάθειες. Το 2003 σχεδόν 170.000 άνθρωποι πέθαναν από την αιτία αυτή. Περίπου 700.000 άνθρωποι παθαίνουν εγκεφαλικό κάθε χρόνο. Πολλοί από αυτούς παρουσιάζουν μειωμένη ικανότητα να πλυθούν, να ντυθούν, να μιλήσουν ή να περπατήσουν. Η έλλειψη των ικανοτήτων αυτών μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη στον άρρωστο, κατάσταση την οποία, όπως τονίζουν οι ειδικοί, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά η σωματική άσκηση.

    [04] Υγεία

    Το χειμώνα τα υψηλότερα ποσοστά Χοληστερόλη με τη σεζόν

    27/4/2004 2:31:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Αν κάνατε εξέταση χοληστερόλης τα Χριστούγεννα και είδατε την τιμή της λιγάκι "τσιμπημένη", ηρεμήστε. Δεν έφταιγε, μόνο, η διατροφή σας αλλά και η εποχή. Νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων αποδεικνύει ότι το επίπεδο της χοληστερόλης μεταβάλλεται ανάλογα με τις εποχές. Μάλιστα, το μεγαλύτερο ποσοστό φαίνεται να παρουσιάζεται στους χειμερινούς μήνες. Προκειμένου να διενεργήσουν την έρευνα, οι επιστήμονες μελέτησαν τις περιπτώσεις 517 υγιών εθελοντών, των οποίων το ποσοστό χοληστερόλης καταμετρούνταν ανά τρίμηνο επί ένα χρόνο. Επίσης, καταγράφονταν οι διατροφικές τους συνήθειες, η φυσική τους δραστηριότητα και η έκθεσή στο φως.

    Δεν μεταβάλλεται η θεραπεία με την εποχή

    Στους άνδρες το ποσοστό χοληστερόλης αυξήθηκε κατά μέσο κατά 3,9 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά δέκατο του λίτρου αίματος (mg/dl), ενώ τα υψηλότερα επίπεδα τα παρουσιάστηκαν το Δεκέμβριο. Στις γυναίκες το ποσοστό αυξήθηκε κατά 5,4mg/dl, ενώ τα υψηλότερα επίπεδα παρουσιάστηκαν τον Ιανουάριο .

    Τα άτομα, που ήδη παρουσίαζαν υψηλότερο ποσοστό χοληστερόλης, εμφάνισαν μεγαλύτερη αύξηση.

    Ο μέσος όρος της χοληστερόλης ήταν 222mg/dl στους άνδρες και 213mg/dl στις γυναίκες. Όριο ασφαλείας για τις ΗΠΑ θεωρούνται τα 240mg/dl.

    Οι γιατροί παρατήρησαν, ότι οι εποχιακές αλλαγές στη διατροφή δεν ήταν μεγάλες. Άρα δεν οφείλονταν σε αυτές οι μεταβολές στα ποσοστά.

    "Οι πληροφορίες που δίνονται από τη μελέτη αυτή μπορεί να χρησιμεύσουν στην υιοθέτηση κανόνων θεραπείας της υπερχοληστερολαιμίας, όχι όμως διαφορετικών κανόνων για τη χοληστερόλη ανά εποχή", επισημαίνουν οι ερευνητές στη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος της αμερικανικής επιθεώρησης "Αρχεία Παθολογίας".

    [05] Κυπριακό

    Για τον έλεγχο της ροής των κοινοτικών κονδυλίων Ανοίγει γραφείο στα κατεχόμενα η Ευρωπαϊκή Ένωση

    27/4/2004 3:06:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ανοίξει γραφείο στην κατεχόμενη Λευκωσία προκειμένου να διασφαλίζεται ο έλεγχος της ροής των κοινοτικών κονδυλίων για την οικονομική ανάπτυξη του βορείου τμήματος της Κύπρου, ανακοίνωσε την Τρίτη στις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος, Γκίντερ Φερχόιγκεν. Σε παρέμβασή του στην κοινή συνεδρίαση της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τη μικτή κοινοβουλευτική επιτροπή Ε.Ε. Κύπρου, ο κ. Φερχόιγκεν αναφέρθηκε στην ανάγκη προώθησης απευθείας συνεργασίας με τις τουρκοκυπριακές αρχές διευκρινίζοντας ότι αυτό δε συνιστά αναγνώριση του ψευδοκράτους.

    "Δεν πρέπει να εγκαταλειφθούν οι προσπάθειες για την επανένωση"

    Ο κ. Φερχόιγκεν υποστήριξε ότι δε θα πρέπει να εγκαταλειφθούν οι προσπάθειες έχουν ως στόχο την επανένωση της νήσου. Άφησε πάντως να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να αναπτυχθούν με το ψευδοκράτος σχέσεις τύπου Ταϊβάν, χώρα που δεν είναι διεθνώς αναγνωρισμένη με την οποία όμως η Ε.Ε. έχει υπογράψει εμπορικές συμφωνίες .

    Ο κ. Φερχόιγκεν κατηγόρησε ακόμη την ελληνορθόδοξη εκκλησία στην Κύπρο για ρατσιστικές θέσεις έναντι των Τουρκοκυπρίων οι οποίοι αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, και καταλόγισε ευθύνες προσωπικά στον πρόεδρο της Κύπρου Τάσσο Παπαδόπουλο για την επικράτηση του "όχι" στο δημοψήφισμα του Σαββάτου.

    Παράλληλα, εξήρε τη στάση των πρώην προέδρων της Κύπρου Γλαύκο Κληρίδη και Γιώργο Βασιλείου οι οποίοι ετάχθησαν με σαφήνεια υπέρ της υπερψήφισης του σχεδίου Ανάν.

    Τέλος, εμφανίστηκε απαισιόδοξος σχετικά με το ενδεχόμενο ανάληψης νέας πρωτοβουλίας εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του Κυπριακού, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι "δεν μπορούμε να αναμένουμε στο εγγύς μέλλον ο Γενικός Γραμματέας να εκτεθεί για τέταρτη φορά στο συνεχή κίνδυνο που διατρέχει για μείωση του κύρους του".

    [06] Διάφορα

    Έχει διπλασιάσει τις πωλήσεις Πολιτικοποιημένα σακίδια!

    27/4/2004 3:15:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/4/2004 3:23:31 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πως θα σας φαινόταν αν βρίσκατε στη εσωτερική ετικέτα του σακιδίου σας πολιτικά μηνύματα, αντί για τις οδηγίες πλύσης; Ο λόγος για τα σακίδια της εταιρίας κατασκευής ρούχων και αξεσουάρ, του Αμερικανού Τομ Μπιν, τα οποία έχουν γίνει η νέα μόδα για τους αντιπάλους του Τζορτζ Μπους. "Ζητούμε συγγνώμη που ο πρόεδρός μας είναι ηλίθιος. Εμείς δεν τον ψηφίσαμε" λένε στα γαλλικά οι ετικέτες, αμέσως μετά τις οδηγίες πλυσίματος, προκαλώντας το μένος των υποστηρικτών του Αμερικανού Προέδρου. Εν τω μεταξύ, ο κ. Μπιν τρίβει τα χέρια του από τις χρυσές δουλειές, εφόσον, όπως λέει και ο ίδιος οι πωλήσεις έχουν διπλασιαστεί.

    Δημιουργούν παρεξηγήσεις

    Τα επίμαχα σακίδια έχουν κινήσει την περιέργεια των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, αλλά και των χρηστών του Internet. Ο κ. Μπιν τονίζει, πως δέχεται ηλεκτρονικά μηνύματα απ όλον τον κόσμο, είτε με παραγγελίες για το συγκεκριμένο σακίδιο, είτε για να καταδικάσουν το μήνυμα.

    Ακόμα, όπως αναφέρει, δεν έλειψαν και οι παρεξηγήσεις. Ένας Γάλλος μάλιστα, του έστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα, επειδή νόμιζε ότι αναφερόταν στο Γάλλο Πρόεδρο. Πάντως, ο κ. Μπιν, αφήνει ελεύθερες τις επιλογές τους καταναλωτές, να θεωρήσουν ως ηλίθιο τον πρόεδρο, που επιθυμούν!

    Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη της εταιρίας, έχουν τυπωθεί 2000 ετικέτες και παραμένουν άλλες 500, που πρόκειται να τοποθετηθούν στα σακίδια.

    Πάντως, με αφορμή την εμπορική επιτυχία των σακιδίων, η ίδια εταιρία, πρόκειται να κυκλοφορήσει και μπλουζάκια με το ίδιο μήνυμα στα γαλλικά, για φιλανθρωπικούς σκοπούς αυτή τη φορά. Τα έσοδα από την πώληση του νέου προϊόντος θα διατεθούν στην οργάνωση παλαιών πολεμιστών του Σιάτλ.

    [07] Εσωτερικά

    Νέα κρίση στις σχέσεις Εκκλησίας

    27/4/2004 3:37:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/4/2004 7:15:30 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ορατός είναι ο κίνδυνος το Φανάρι να μην αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών της Ιεραρχία της Ελλάδος κατά τη σύνοδο της οποίας εξελέγησαν οι Μητροπολίτες των Νέων Χωρών. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση από το Πατριαρχείο το οποίο ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή θα συγκαλέσει σύνοδο με πρόσκληση όλων των μητροπολιτών του Οικουμενικού Θρόνου από την Αυστραλία και την Κορέα, μέχρι τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη, την Ευρώπη και την Αμερική. Η απάντηση του Φαναρίου αναμένεται να είναι σκληρή, ενώ δεν αποκλείεται ακόμη και το ενδεχόμενο σχίσματος μεταξύ Οικουμενικού Πατριαρχείου και Ελλαδικής Εκκλησίας. Η απόφαση της Ιεραρχίας να προχωρήσει στην εκλογή των Μητροπολιτών έχει προκαλέσει αντιδράσεις και στους κόλπους της. Ο εκπρόσωπος του Αρχιεπίσκοπου Χριστόδουλου, Επιφάνειος Οικονόμου, υπεραμύνθηκε της απόφασης της Ελλαδικής Εκκλησίας λέγοντας ότι με τη χτεσινή διαδικασία η Εκκλησία διαφύλαξε το κύρος της.

    Οριακή πλειοψηφία

    Κατά τη διάρκεια της χθεσινής διαδικασίας, η οποία ολοκληρώθηκε μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση στη Μονή Πετράκη, η πρόταση της Ιεραρχίας για εκλογή νέων Μητροπολιτών υπερψηφίστηκε με οριακή πλειοψηφία. Από τους 71 Μητροπολίτες, οι 35 υπερψήφισαν την πρόταση, οι 23 την καταψήφισαν, ενώ υπήρξαν 8 λευκά και πέντε Ιεράρχες αποχώρησαν.

    Πριν προχωρήσει στις εκλογές το Σώμα με μεγάλη πλειοψηφία επικύρωσε το κείμενο συμφωνίας με το Φανάρι, με το οποίο η Εκκλησίας της Ελλάδος αναγνωρίζει τα δίκαια του Πατριαρχείου στις νέες χώρες. Την επικύρωση αυτή από την Ιεραρχία είχε θέσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην επιστολή του της 31ης Μαρτίου ως προϋπόθεση για τη διενέργεια εκλογών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Θυελλώδης συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου

    Ο Άνθιμος νέος μητροπολίτης Θεσσαλονίκης

    Υπερψηφίστηκε η πρόταση Χριστόδουλου από την Ιεραρχία

    [08] Αθλητισμός

    Σήμερα τα νέα για την ΑΕΚ

    27/4/2004 3:29:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Την απάντηση της ENIC, στην πρόταση που έχει κάνει για την εξαγορά του μετοχικού πακέτου της περιμένει σήμερα Τρίτη, ο Ντέμης Νικολαΐδης, καθώς το διοικητικό συμβούλιο της αγγλικής εταιρίας αναμένεται να συνεδριάσει και να αποφασίσει για την πρόταση του διεθνή ποδοσφαιριστή. Κατά τα φαινόμενα η απάντηση θα είναι θετική, αλλά εντύπωση προκαλεί η καθυστέρηση, κάτι που πολλοί το ερμηνεύουν σαν μια προσπάθεια των Αγγλων να κερδίσουν χρόνο για να δρομολογήσουν μια άλλη λύση, σε συνδυασμό με την υπαγωγή της ΠΑΕ στις διατάξεις του άρθρου 44.

    Καταρχήν ναι αλλά μην παίρνουμε και όρκο

    Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο κρίσιμο διοικητικό συμβούλιο ο οικονομικός διευθυντής της ENIC Μάθιου Κόλεκοτ αναμένεται να κάνει θετική εισήγηση για το σχέδιο Νικολαΐδη, γεγονός που υποστηρίζει και ο εκ των στενών συνεργατών του Νικολαΐδη, Νίκος Κούλης.

    Αν όντως υπάρξει θετική απάντηση, άνθρωπος του Νικολαΐδη θα μεταβεί μέχρι την Παρασκευή στο Λονδίνο ώστε να υπογραφεί το σχετικό προσύμφωνο.

    Ανάλογα με την απάντηση της ENIC θα εξαρτηθεί και η απάντηση της NETMED, αν και εδώ το ζητούμενο είναι το νέο τηλεοπτικό συμβόλαιο και το αν δεχθεί η εταιρεία την πρόταση του ποδοσφαιριστή για προσαρμογή ή για μια μελλοντική επέκταση.

    Με αυτές τις δύο συμφωνίες και έναν τριτεγγυητή, η πλευρά του διεθνή ποδοσφαιριστή θα προχωρήσει στη σύναψη δανείου για να καλύψει τα ανοίγματα της ΠΑΕ.

    Μέσα στα άλλα η ΑΕΚ καλείται εντός των προσεχών ημερών να αντιμετωπίσει και το θέμα των οφειλών προς τους Φερούζεμ, Μπελότι, Φόλια, καταβάλλοντας ένα ποσό που ανέρχεται στα 240.000 ευρώ και το οποίο απειλεί την ΑΕΚ με αφαίρεση βαθμών από το πρωτάθλημα, βάση της γνωστής απόφασης της FIFA,

    Παράλληλα πρέπει να κλείσουν και άλλα θέματα στο φάκελο αδειοδότησης από την UEFA, ώστε να εξασφαλιστεί η συμμετοχή της ομάδας στο κύπελλο της νέας περιόδου.

    Ντουμιτρέσκου: "Όλα θα πάνε καλά"

    Την ίδια ώρα, την ελπίδα του ότι δεν θα χαθεί κανένας παίκτης της ΑΕΚ ενόψει της νέας χρονιάς, εξέφρασε ο Ιλιε Ντουμιτρέσκου κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Τρίτης, τονίζοντας παράλληλα ότι με το υπάρχον υλικό και με την προσθήκη ακόμα δύο ποδοσφαιριστών μπορεί η ομάδα του να κατακτήσει τον τίτλο.

    Διευκρίνισε, πάντως ότι αυτό, που προέχει είναι να πληρωθούν οι παίκτες και τελευταίος να πληρωθεί αυτός.

    Οσον αφορά τον Ντέμη Νικολαϊδη, τόνισε οτι ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής θα πρέπει να επικοινωνήσει μαζί του και δεν χρειάζεται αυτός να του παρουσιάσει το έργο του.

    [09] Διεθνή

    Μετά από 15 χρόνια Στις Βρυξέλλες ο Καντάφι

    27/4/2004 4:02:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/4/2004 5:09:57 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Σχεδόν 15 χρόνια είχε ο Λίβυος ηγέτης, Μοαμάρ Καντάφι, να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ευρώπη. Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έφθασε ο Καντάφι στις Βρυξέλλες για διήμερη επίσκεψη. Ήδη, από νωρίς το μεσημέρι, βρίσκεται στην έδρα της Επιτροπής, όπου άρχισε συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι. Πριν αρχίσουν τις συνομιλίες τους, οι δύο άνδρες αντάλλαξαν χειραψία και φωτογραφήθηκαν χαμογελαστοί. Δεκάδες άτομα τον περίμεναν έξω από την έδρα της Επιτροπής, προκειμένου να τον επευφημήσουν. Μάλιστα, ένας ενθουσιώδης υποστηρικτής του Λίβυου ηγέτη προκάλεσε προς στιγμήν ανησυχία, καθώς επιχείρησε να του παραδώσει μία επιστολή, την ώρα της χειραψίας, ντυμένος με στολή φρουρού ασφαλείας. Γρήγορα, όμως απομακρύνθηκε από του φρουρούς.

    Αναμένεται να υποβάλλει αίτηση για την Ευρω-Μεσογειακή Σύμπραξη

    Πάντως, οι αντιδράσεις δεν έλειψαν. Πενήντα, περίπου, Λίβυοι εξόριστοι διαδήλωσαν έξω από το κτήριο για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λιβύη φωνάζοντας "Καντάφι τρομοκράτη " και κρατώντας ένα πανό, το οποίο έγραφε "ο Καντάφι είναι ένας λύκος με προβιά προβάτου". Η αστυνομία, όμως, κράτησε σε απόσταση τόσο τους υποστηρικτές του Καντάφι όσο και τους διαδηλωτές.

    Εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι ο Καντάφι και ο Πρόντι θα κάνουν δηλώσεις στους δημοσιογράφους, αλλά δεν θα δεχθούν ερωτήσεις. Η Διεθνής Αμνηστία έχει κάνει έκκληση προς την ΕΕ να υπογραμμίσει κατά τις συνομιλίες το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Λιβύη.

    Μετά το πέρας των συνομιλιών με τον Πρόντι, ο Λίβυος ηγέτης θα παρακαθίσει σε γεύμα με την συμμετοχή όλων των μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μάλιστα, αναμένεται να υποβάλει αίτηση για ένταξη της χώρας του στην Ευρω-Μεσογειακή Σύμπραξη , ένα εμπορικό και πολιτιστικό σύμφωνο που συνδέει την ΕΕ με 11 χώρες της νότιας και ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ.

    Αργότερα σήμερα θα έχει συνομιλίες με τον Χαβιέρ Σολάνα, Υπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ενώ το βράδυ θα συναντηθεί με τον Βέλγο πρωθυπουργό Γκι Φερχοφστάτ.

    Ο Λίβυος ηγέτης θα αναχωρήσει από τις Βρυξέλλες την Τετάρτη το απόγευμα μετά από συνάντηση, που θα έχει με Βέλγους επιχειρηματίες και την υποδοχή του στο βελγικό κοινοβούλιο.

    [10] Αθήνα 2004

    Ραντεβού στο Μαρούσι για τον Θορπ

    27/4/2004 4:24:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Την ευκαιρία να υπερασπιστεί τον τίτλο του στα 400μ ελεύθερο κολύμβησης στους Ολυμπιακούς της Αθήνας, θα έχει ο Ολυμπιονίκης και παγκόσμιος πρωταθλητής κολύμβησης, Ιαν Θορπ, μετά την ανακοίνωση αποχώρησης του συναθλητή του Γκρεγκ Στιβενς, από το αγώνισμα. Οι ελπίδες του Αυστραλού, να μπορέσει να διεκδικήσει άλλο ένα Ολυμπιακό χρυσό μετάλλιο στο 400άρι χάθηκαν όταν αποκλείστηκε για εσφαλμένη εκκίνηση, στα τράιαλς τον περασμένο μήνα. Άρπαξε όμως την ευκαιρία όταν ο Στίβενς, που τερμάτισε δεύτερος πίσω από τον Γκραν Χάκετ, ανακοίνωσε την δευτέρα την αποχώρησή του από τα 400μ. ελεύθερο, για να συγκεντρώσει όλες του τις προσπάθειες στα άλλα αγωνίσματα του, τα 1500μ. και στις σκυταλοδρομίες 4Χ200μ. ελεύθερο.

    Θορπ: "Ευχαριστώ ..."

    Ο Θορπ, δεν μπορούσε να κρύψει τον ενθουσιασμό του μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Γκρεγκ Στιβενς, γεγονός που θα μπορούσε να διαπιστώσει οποιοσδήποτε και στην συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Τρίτη στο ολυμπαικό Κολυμβητήριο του Σίδνει.

    "Είμαι πραγματικά, ενθουσιασμένος που θα κολυμπήσω τελικά στα 400μ. ελεύθερο γιατί κέρδισα το πρώτο μου Ολυμπιακό χρυσό μετάλλιο στο συγκεκριμένο αγώνισμα" δήλωσε ο Θορπ.

    Τον τελευταίο μήνα, ο αποκλεισμός του Θορπ και η απόφασή του Στίβενς είχαν διχάσει την Αυστραλία. Πολλοί ήταν αυτοί, που περίμεναν την απόφαση του Στίβενς να αφήσει τα 400μ., όπου είχε λίγες πιθανότητες νίκης, για τα "δικά" του αγωνίσματα.

    Ο "Θορπέντο", δεν ξέχασε να αναφερθεί και σε όλο αυτό το παρασκήνιο.

    "Δεν θα ήθελα να κολυμπήσω σε αυτήν την κούρσα, αν δεν ήμουν ικανοποιημένος από την απόφαση του Γκρεγκ και από την τρόπο που πήρε την απόφαση αυτή. Ξέρω ότι ο Γκρεγκ πήρε την απόφαση αυτή, μόνος του και δεν του την επέβαλαν άλλοι. Συζήτησα μαζί του τον τελευταίο μήνα και μετά από αυτό θέλω να τον ευχαριστήσω για την απόφασή του αυτή', τόνισε ο Θορπ.

    Η "τορπίλη" έχει προκριθεί στα 100 και στα 200μ. ελεύθερο και στις τρεις σκυταλοδρομίες, αλλά το 400άρι είναι το αγαπημένο του και παραμένει επτά χρόνια αήττητος.

    [11] Διάφορα

    Μιλανε και τρεις γλώσσες Σκουπιδοτενεκέδες που έχουν αγώνα αύριο!

    27/4/2004 5:01:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/4/2004 5:08:11 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Έναν πρωτότυπο τρόπο βρήκε ο δήμος Βερολίνου για να παροτρύνει τους κατοίκους να κρατάνε την πόλη καθαρή. Το νέο απόκτημα του δήμου είναι πέντε ομιλούντες σκουπιδοτενεκέδες, οι οποίοι λένε "ευχαριστώ" ή "γκοοολ" κάθε φορά, που κάποιος πετά μέσα τους ένα σκουπίδι. Μάλιστα, οι σκουπιδοτενεκέδες είναι και πολύγλωσσοι, καθώς λένε το "ευχαριστώ" σε τρεις γλώσσες (ιαπωνικά, αγγλικά και γαλλικά- παραδόξως όχι γερμανικά). Τα νέα γκάτζετ της πόλης, που βρίσκονται σε κεντρικά τουριστικά σημεία και λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια, έχουν ξετρελάνει κατοίκους και επισκέπτες. Μάλιστα, ο δήμος σκέφτεται να εγκαταστήσει και άλλους 15. Πάντως, οι αρμόδιοι δηλώνουν ότι δε σκοπεύουν να αντικαταστήσουν όλους τους σκουπιδοτενεκέδες της πόλης με ομιλούντες, αφενός γιατί είναι πολύ ακριβοί και αφετέρου γιατί φανταστείτε 20.000 σκουπιδοτενεκέδες να φωνάζουν "γκοοολ" ταυτόχρονα!

    [12] Ιράκ

    Κοινή επιστολή 52 Βρετανών διπλωματών "Διπλωματική" κριτική στον Μπλερ για το Ιράκ

    27/4/2004 5:03:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ, BBC

    Έντονη κριτική στο Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, για την πολιτική που ακολουθεί στο θέμα του Ιράκ άσκησαν με κοινή επιστολή τους 52 Βρετανοί πρώην διπλωμάτες. Οι υπογράφοντες την επιστολή καλούν το Βρετανό Πρωθυπουργό να αναλάβει δράση ώστε να επηρεάσει τις ΗΠΑ για να αλλάξουν την πολιτική τους στη Μέση Ανατολή ή τον καλούν να τηρήσει αποστάσεις από την αμερικανική πολιτική. Οι διπλωμάτες, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και πρώην πρέσβεις, αναφέρουν ότι παρακολουθούν με μεγάλη ανησυχία το γεγονός ότι η Βρετανία ακολουθεί πιστά την πολιτική του Τζορτζ Μπους τόσο στο θέμα του Ιράκ όσο και στην ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη και ζητούν τη διεξαγωγή συζήτησης για το θέμα αυτό στο Κοινοβούλιο χαρακτηρίζοντας την κατάσταση "άκρως επείγουσα".

    "Η πολιτική της Συμμαχίας είναι καταδικασμένη σε αποτυχία"

    "Δεν είναι ανάγκη να προσφέρουμε την υποστήριξή μας σε πολιτικές καταδικασμένες σε αποτυχία" αναφέρεται στην επιστολή των Βρετανών διπλωματών, οι οποίοι, δεν παραλείπουν να ασκήσουν κριτική και στο σχέδιο Σαρόν για την ισραηλινή αποχώρηση από τη Γάζα, χαρακτηρίζοντάς το "μονομερές και παράνομο" και εκτιμώντας ότι θα προκαλέσει μεγαλύτερη αιματοχυσία .

    Αναφορικά με το Ιράκ, οι 52 διπλωμάτες κατηγορούν τη Συμμαχία ότι "δεν έχει ένα αποτελεσματικό σχέδιο" μετά τον πόλεμο και εκτιμούν ότι λόγω της μη σωστής αντιμετώπισης της κατάστασης η Βρετανία έχει βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση .

    Άμεση ήταν η αντίδραση της Ντάουνινγκ Στριτ που δια του εκπροσώπου της είπε ότι ο Τόνι Μπλερ θα απαντήσει εν ευθέτω χρόνο. Μάλιστα, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μάικ Ο Μπράιεν, είπε ότι η επιστολή αυτή βασίζεται σε "εσφαλμένες απόψεις " προσθέτοντας ότι εκφράζει την απογοήτευση των συντακτών της για το γεγονός ότι τα πράγματα δεν εξελίσσονται τόσο γρήγορα "όσο θα θέλαμε".

    "Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές ", συνέχισε ο Ο Μπράιεν προσθέτοντας: "Μπορούμε να επηρεάσουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά δεν μπορούμε να ελέγξουμε μια υπερδύναμη. Ακούν τη διακριτική διπλωματία μας, αλλά έχουν επίσης τη δική τους. Επηρεάζουμε ο ένας τον άλλο".

    Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ρόμπιν Κουκ, υπεραμύνθηκε της επιστολής λέγοντας ότι οι διπλωμάτες δε θα πρέπει να αντιμετωπιστούν απλώς ως μια "ομάδα Αραβιστών " και προέτρεψε τον Τόνι Μπλερ να τους συναντήσει και να ακούσει τις ανησυχίες τους.

    Σχετικά Links:

    Διαβάστε την επιστολή των Βρετανών διπλωματών

    [13] Αθλητισμός

    Σαν θέλει η ΠΑΕ και ο τεχνικός

    27/4/2004 5:04:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Προς ανανέωση της συνεργασίας τους οδεύουν Ιωνικός και Βαγγέλης Βλάχος, καθώς η διοίκηση της ομάδας της Νίκαιας έχει μείνει απόλυτη ευχαριστημένη από την έως τώρα προσφορά του. Και πώς να μην είναι άλλωστε από την στιγμή που παρέλαβε την ομάδα τελευταία τον Οκτώβριο και κατάφερε να την σώσει. Το έργο του Βαγγέλη βλάχου αναγνώρισε και ο Χρήστος Καννελάκης, γιος του αποθανόντα προέδρου και νέος ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ, που μετά τη συνάντηση που είχε με τον προπονητή των "μπλε", εκφράστηκε με τα καλύτερα λόγια για τον Έλληνα τεχνικό.

    Ραντεβού μετά τον Πύργο

    "Ο Βαγγέλης Βλάχος, είναι ο μόνος προπονητής που πέρασε ποτέ από την ομάδα και που ξεκούρασε τον συχωρεμένο τον πατέρα μου, τον πρόεδρο, από την άποψη ότι μόνον αυτός ασχολείτο με την ομάδα και δεν τον άφηνε να αγχώνεται. Ο Βαγγέλης Βλάχος είναι προσωπικός φίλος του Χρήστου του Κανελλάκη και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα, στην συνέχεια", τόνισε σχετικά.

    Από την πλευρά του, ο Έλληνας τεχνικός, είπε ότι ο Χρήστος Κανελλάκης τον έχει πείσει σε όλα και ότι επιθυμία και του ίδιου είναι η συνέχιση της συνεργασίας τους.

    Και όλα αυτά παρά το γεγονός, ότι πρόταση στον Βαγγέλη Βλάχο, έχει κάνει και ο Ηρακλής. Οι δυο πλευρές, διοίκηση και τεχνικός θα μιλήσουν ξανά, για το κοινό τους μέλλον, ίσως και από Δευτέρα, μετά από το παιχνίδι με τον Πανηλειακό στον Πύργο.

    Αγωνιστικά τώρα, τα προβλήματα του Βαγγέλη Βλάχου δεν είναι και λίγα ενόψει Πανηλειακού. Ο Φρούσος, έχει θλάση στον τετρακέφαλο, ο Μάντζιος διάστρεμα στην ποδοκνημική, ενώ τραυματίας είναι και ο Κωνσταντίνου εδώ και περίπου ένα μήνα.

    Τέλος, οι Λετιέρι και Βουρεξάκης είναι τιμωρημένοι με δύο αγωνιστικές. Συνολικά, λοιπόν, πέντε απουσίες παικτών, στις επόμενες δύο αγωνιστικές.

    [14] Αθήνα 2004

    Συνάντηση Κωνσταντόπουλου-Αγγελοπούλου

    27/4/2004 5:16:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Τον κύκλο των ενημερωτικών επαφών με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης ολοκλήρωσε την Τρίτη η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής ''Αθήνα 2004'' Γιάννα Αγγελοπούλου, μετά την επίσκεψή της στα γραφεία του Συνασπισμού και τη συνάντησή της με τον πρόεδρο του κόμματος Νίκο Κωνσταντόπουλο. Κατά τη συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών, εξετάστηκαν όλα τα θέματα που αφορούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ ο πρόεδρος του Συνασπισμού εστίασε το ενδιαφέρον του στα έργα που εκκρεμούν από πλευράς χρονοδιαγραμμάτων και προϋπολογισμών κόστους.

    Επίσης, ο κ.Κωνσταντόπουλος έθεσε το θέμα της λειτουργίας της πόλης, κατά τη διάρκεια των Αγώνων, το συντονισμό μεταξύ των δημόσιων φορέων, καθώς και την προστασία των πολιτών από έκτακτα μέτρα και ρυθμίσεις.

    Ο κ.Κωνσταντόπουλος αναφέρθηκε και στο ζήτημα της μεταολυμπιακής χρήσης των έργων και τη μη επιβάρυνση του περιβάλλοντος και της πόλης.

    Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Στ.Πιτσιόρλας και Αλ.Φλαμπουράρης, εκ μέρους της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ και ο Θανάσης Καταρτζής από την Οργανωτική Επιτροπή.

    [15] Κυπριακό

    Αυτοκριτική Φερχόιγκεν στις Βρυξέλλες Στην Αθήνα ο Παπαδόπουλος

    27/4/2004 6:21:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/4/2004 7:28:23 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Έφτασε σήμερα το απόγευμα στην Αθήνα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, όπου θα έχει συναντήσεις με την ελληνική πολιτική ηγεσία. Νωρίτερα, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος για τη διεύρυνση, Γκίντερ Φερχόιγκεν, έδωσε τη διαβεβαίωση ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει το γεγονός της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Μαΐου. "Υπάρχει Συνθήκη Προσχώρησης που έχει υπογραφεί" πρόσθεσε ο Επίτροπος και τόνισε την ανάγκη άρσης της απομόνωσης του βόρειου τμήματος, ώστε να "πάψει η πράσινη γραμμή να αποτελεί διαχωριστική γραμμή". Ο κ. Φερχόιγκεν διευκρίνισε ότι η συνεργασία δε σημαίνει αναγνώριση και τόνισε ότι οι απόψεις του Τάσσου Παπαδόπουλου ήταν γνωστές, οπότε η στάση του δε θα πρέπει να θεωρηθεί έκπληξη. Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Έλμπαρ Μπροκ, είπε ότι θα μπορούσε να θεωρηθεί λάθος της Ε.Ε. το γεγονός ότι δεν κατάφερε να πείσει την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι η Ένωση μπορεί να αποτελέσει εγγύηση ασφάλειας και πρόσθεσε ότι η διέξοδος θα πρέπει να αναζητηθεί μέσω της Ε.Ε. και όχι του ΟΗΕ.

    "Αντιμετωπίζονται οι επιπτώσεις του Όχι"

    Πριν αναχωρήσει για την Αθήνα, ο κ. Παπαδόπουλος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Νίκο Αναστασιάδη, σχετικά με τις καταγγελίες του τελευταίου για χειραγώγηση των Μέσων Ενημέρωσης πριν από το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου. Ο κ. Παπαδόπουλος καταδίκασε επίσης έντονα δηλώσεις του εκπροσώπου του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος μίλησε "για σημεία και τέρατα", που συνέβησαν στην Κύπρο.

    Ο Κύπριος Πρόεδρος είπε ακόμη ότι οι δυσκολίες που θα προέκυπταν από τη θέση του για όχι στο δημοψήφισμα ήταν αναμενόμενες και είχαν εκτιμηθεί, προσθέτοντας ότι ήταν ηπιότερες και από τις εκτιμήσεις, ενώ όσον αφορά τις επιπτώσεις από το "Όχι", ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι αντιμετωπίζονται.

    Τέλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα στο Λουξεμβούργο και ευχαρίστησε την ελληνική πλευρά για τη συνεργασία και τη στήριξη που παρέσχε.

    Ικανοποίηση από τα αποτελέσματα του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε.

    Την ίδια ώρα, ικανοποίηση επικρατεί σε Αθήνα και Λευκωσία από τα αποτελέσματα της πρώτης μάχης που δόθηκε τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Το Κυπριακό βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής. Ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, ενημέρωσε τα μέλη του οργάνου για τις αποφάσεις του χθεσινού Συμβουλίου Υπουργών, αποτιμώντας θετικά το αποτέλεσμα, ενώ πρόσθεσε πως οι εταίροι στην Ε.Ε. έχουν καλή γνώμη για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης.

    Το Συμβούλιο των Ευρωπαίων Υπουργών δεν υιοθέτησε τις βρετανικές προτάσεις για σύναψη σχέσεων με την τουρκοκυπριακή πλευρά, ενώ το κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου, ικανοποιεί τις ελληνικές και ελληνοκυπριακές θέσεις και αφήνει "παράθυρο" για νέες πρωτοβουλίες. Την οικονομική στήριξη των κατεχόμενων αποφάσισαν οι "15" εκφράζοντας, παράλληλα, τη λύπη τους για το γεγονός ότι η Κύπρος δε θα ενταχθεί ενωμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Μάλιστα, σήμερα, ο Γκίντερ Φερχόιγκεν ανακοίνωσε την πρόθεση της Ε.Ε. για την ίδρυση ενός γραφείου στην κατεχόμενη Λευκωσία που θα ελέγχει τη ροή των κοινοτικών κονδυλίων προς τους Τουρκοκυπρίους με στόχο την οικονομική ανάπτυξη του βορείου τμήματος της νήσου.

    Αυστριακή δυσαρέσκεια

    Μικρή ευρωπαϊκή τραγωδία χαρακτήρισε το ηχηρό "Όχι" των Ελληνοκυπρίων ο Αυστριακός καγκελάριος, Βόλφγκανγκ Σιούσελ, προσθέτοντας, όμως, ότι στις ανοικτές Δημοκρατίες είναι πάντα δυνατή μια αποτυχία σε τέτοια θέματα. Ο κ. Σιούσελ εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του ΟΗΕ τονίζοντας ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δε θέτει υπό αμφισβήτηση την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Άρση του εμπάργκο ζητάει ο Ταλάτ

    Άρση του εμπάργκο για τη Βόρειο Κύπρο ζήτησε ο Τουρκοκύπριος πρωθυπουργός, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, τονίζοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν μπορεί να είναι ο εκπρόσωπος στις επαφές των Τουρκοκυπρίων με την Ε.Ε., κάτι που, όπως είπε, θα συνιστούσε συνέχιση μιας "ανώμαλης κατάστασης".

    Στη συζήτηση παρέστησαν ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Βασιλείου, και ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νίκος Κλεάνθους. Ο κ. Βασιλείου υποστήριξε ότι για να μη διαιωνιστεί αυτή η κατάσταση θα πρέπει να διασφαλιστούν οι ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων και να διεξαχθεί ένα νέο δημοψήφισμα.

    Από τη μεριά του, ο κ. Κλεάνθους, απαντώντας στον κ. Φερχόιγκεν που είπε ότι εάν ο κ. Παπαδόπουλος είχε υποστηρίξει το "Ναι", το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα ήταν διαφορετικό, τόνισε ότι το διάγγελμα του Κύπριου Προέδρου δεν έπαιξε τόσο σημαντικό ρόλο καθώς οι δημοσκοπήσεις έδιναν ήδη υψηλά ποσοστά στο "Οχι".

    Υπέρ ενός νέου δημοψηφίσματος τάχθηκε και η συμπρόεδρος της μικτής Επιτροπής Ε.Ε. - Κύπρου, Ματίλντε Ρότε, ενώ ο εισηγητής στο Ευρωκοινοβούλιο για την Κύπρο και πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζακ Πόος, ζήτησε να αναλάβουν πρωτοβουλία για άρση του αδιεξόδου εκείνοι που ψήφισαν "'Οχι".

    Ντενκτάς: "Το Σχέδιο Ανάν δεν υπάρχει πλέον"

    Ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι το σχέδιο Αναν δεν υπάρχει πλέον και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να έρθει σε άμεση επαφή με την τουρκοκυπριακή πλευρά. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε, ακόμα, ότι δεν πρόκειται για παραιτηθεί επειδή η ελληνοκυπριακή πλευρά είπε "Όχι" και σημείωσε θα παραιτούνταν μόνο αν το αποτέλεσμα ήταν "Ναι" και από τις δυο πλευρές.

    Φιάσκο στην καριέρα του Κόφι Ανάν χαρακτήρισε το Σχέδιο ο Σερντάρ Ντενκτάς, αποκαλύπτοντας ότι ο ίδιος ψήφισε "Όχι" στο δημοψήφισμα προσθέτοντας ότι η διεθνής κοινότητα, και ιδιαίτερα οι ΗΠΑ, θα πρέπει να ξεκινήσουν διαδικασία για αλλαγή της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τη μη αναγνώριση του ψευδοκράτους.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ανοίγει γραφείο στα κατεχόμενα η Ευρωπαϊκή Ένωση

    Χάνει την πλειοψηφία της η "κυβέρνηση" Ταλάτ

    Ικανοποίηση σε Αθήνα και Λευκωσία

    [16] Εσωτερικά

    Για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΝ Πρώτος ο Δ. Παπαδημούλης

    27/4/2004 5:58:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, επικράτησε στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη των πέντε πρώτων θέσεων του ψηφοδελτίου του κόμματος στις ευρωεκλογές. Δεύτερος με μικρή διαφορά ήρθε ο Νίκος Χουντής, ο οποίος έχει διαδεχθεί τον Αλέκο Αλαβάνο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τρίτος ο Παναγιώτης Τριγάζης. Ο κ. Παπαδημούλης σε δηλώσεις τους εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό του τα μέλη του κόμματος και πρόσθεσε ότι οι εσωκομματικές εκλογές είναι ένα σοβαρό βήμα εσωκομματικής δημοκρατίας που μόνο ο ΣΥΝ τολμά, ενώ εκφράζει την αισιοδοξία του για ένα καλό αποτέλεσμα του κόμματός του στις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Επικεφαλής του ψηφοδελτίου, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να τεθεί ο Γιάννης Μπανιάς, ο οποίος προέρχεται από τις συνεργαζόμενες με τον ΣΥΝ δυνάμεις στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές. Αναμένεται, επίσης την τρίτη θέση του ψηφοδελτίου να καταλάβει προσωπικότητα από τις συνεργαζόμενες δυνάμεις.

    Το ποσοστό συμμετοχής στις εσωκομματικές εκλογές ανήλθε στο 55% και έλαβαν: Δημήτρης Παπαδημούλης με 41,80%, Νίκος Χουντής με 40,26%, Πάνος Τριγάζης με 42,19%, Δέσποινα Σπανού με 38,14%, και Δώρα Καλλιπολίτη με 41,11%. Τις υπόλοιπες θέσεις έλαβαν οι: Χαράλαμπος Γολέμης, Χρήστος Πιλάλης, Δημήτρης Μπίρμπας, Στέφανος Μπαγεώργος, Δημήτρης Λιοσάτος και Ηλίας Κωστοπαναγιώτου.

    [17] Εσωτερικά

    Σε κάθειρξη 25 χρόνων Καταδικάστηκε ο Ανδρέας Χτενάς

    27/4/2004 6:46:00 μμ

    Σε κάθειρξη 25 χρόνων καταδικάστηκε από το Μεικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο Θράκης ο Καβαλιώτης επιχειρηματίας Ανδρέας Χτενάς, που κατηγορείτο για δύο ένοπλες ληστείες που έγιναν στις 31 Οκτωβρίου 2002 στα καταστήματα των τραπεζών Alpha Bank και Εμπορική της Ελευθερούπολης Παγγαίου Καβάλας. Επίσης, το δικαστήριο επέβαλε κάθειρξη 17,5 ετών στη σύζυγό του Αρια 44 χρόνων και στο γιο τους Δημήτριο 24 χρόνων, κάθειρξη 15 ετών. Εξάλλου καταδικάστηκαν σε 25 χρόνια κάθειρξη ο Μιγκέρ Σκέμπι, με την ίδια ποινή ο Χάρλι Πρέκοφ, σε 24 χρόνια και 8 μήνες ο Τζουλιάνι Σκέμπι και σε 11 χρόνια και 8 μήνες ο Αλμπέρ Μπλέτα. Ο εισαγγελέας της έδρας Γιώργος Σιώπης στην αγόρευσή του είχε προτείνει να κηρυχθούν όλοι ένοχοι για όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν, χωρίς ελαφρυντικά. Ο Ανδρέας Χτενάς δεν παρέστη σήμερα στο δικαστήριο για να ακούσει την ποινή που θα του επέβαλε, ισχυριζόμενος πως ένιωθε δυνατούς πόνους στο τραυματισμένο του πόδι, όπως τουλάχιστον είπε στους δικαστές ένας εκ των συνηγόρων του.

    [18] Οικονομία

    Στο 2.95 υπολογίζει το έλλειμμα το υπ. Οικονομίας Λίγο πάνω από το 3% το δημόσιο έλλειμμα

    27/4/2004 6:55:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/4/2004 7:09:56 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Δημοσιονομικό έλλειμμα ελαφρώς μεγαλύτερο από το 3% του ΑΕΠ διαπιστώνει για το 2003 κλιμάκιο της Eurostat που ελέγχει τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας. Η εκτίμηση της Eurostat, είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη εκτίμηση του υπουργείου Οικονομίας η οποία κυμαίνεται στο 2.95%. Οι ελεγκτές της Eurostat κρίνουν ότι τα έσοδα από τις κεφαλαιακές μεταβιβάσεις το 2003 δεν έπρεπε να εγγραφούν στα τρέχοντα έσοδα του προϋπολογισμού αλλά να υπολογιστούν μόνο για τη μείωση του δημόσιου χρέους.

    Επίσημες ανακοινώσεις την επόμενη Δευτέρα

    Η Eurostat δεν προχώρησε σε αλλαγή των κανόνων, όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες και τους ειδικούς λογαριασμούς, θα συνεχίσει όμως την έρευνα σχετικά με τα πλεονάσματα των ασφαλιστικών ταμείων.

    Η ανακοίνωση των οριστικών της εκτιμήσεων για το ύψος του ελλείμματος θα γίνει την μεθεπόμενη Δευτέρα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόκλιση έναντι των στοιχείων της δημοσιονομικής απογραφής, οφείλεται στο γεγονός ότι η Eurostat, θεώρησε παράτυπη την εγγραφή εσόδων ύψους 300 εκατ. στα τακτικά έσοδα που προήλθαν από την απομείωση του μετοχικού κεφαλαίου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

    [19] Αθλητισμός

    Προς εξυγίανση των ΠΑΕ και των ΚΑΕ

    27/4/2004 7:03:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Υπό καθεστώς ανάκλησης των αδειών σύστασης και λειτουργίας τους λόγω μη καταβολής των αναγκαίων κεφαλαίων, τελούν 13 ΠΑΕ και 4 ΚΑΕ, ενώ έξι ακόμα ΠΑΕ και δύο ΚΑΕ έχουν δεσμευτεί ότι σε συγκεκριμένο χρόνο θα προβούν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Σε αυτή την απόφαση κατέληξε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου, μετά από έρευνα της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου του για τα οικονομικά των ομάδων ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Ο κ. Παπαθανασίου, σε συμφωνία με τον υφυπουργό Αθλητισμού Γ. Ορφανό, συμφώνησαν να καλέσουν τις ΠΑΕ και τις ΚΑΕ σε διάλογο, ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου, όσες από αυτές εμφανίζουν ζημιογόνες χρήσεις, να μεριμνήσουν για την κάλυψη των οικονομικών ανοιγμάτων τους, αλλιώς θα υποστούν τις συνέπειες, χωρίς να υπολογιστεί το πολιτικό κόστος, όπως είπε ο κ.Παπαθανασίου.

    Συγκεκριμένα υπό καθεστώς ανάκλησης βρίσκονται οι ΠΑΕ: ΑΕΚ, Αιγάλεω, Αρης, Ηρακλής, ΟΦΗ, Προοδευτική, ΠΑΟΚ, Απόλλων Αθηνών, Ατρόμητος, Γιάννινα, Πανσερραϊκός, Κιλκισιακός και Λεωνίδιο, καθώς και οι ΚΑΕ: Ιωνικός Νέας Φιλαδέλφειας, Μαρούσι, Παναθηναϊκός και Περιστέρι.

    Έχουν δεσμευτεί ότι θα καλύψουν τις κεφαλαιακές τους υποχρεώσεις έγκαιρα οι ΠΑΕ: Ακράτητος, Ολυμπιακός, Χαλκηδόνα, Εθνικός Αστήρ, Καλαμάτα και Κέρκυρα, καθώς και οι ΚΑΕ Μακεδονικός και Ολυμπιακός. Στις ομάδες αυτές έχουν ήδη αποφασίσει οι γενικές συνελεύσεις τους αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και, εφόσον υλοποιηθούν στην πράξη οι αποφάσεις τους, οι άδειες σύστασής τους δεν θα είναι ανακλητές.

    Οικονομικά στοιχεία δεν έχουν υποβάλλει οι ΠΑΕ: Παναχαϊκή, Φωστήρας, Αχαρναϊκός και Κασσάνδρα, καθώς και η ΚΑΕ ΚΑΟ Δράμας. Από τα στοιχεία των οικονομικών καταστάσεων της 30ής Ιουνίου 2003 που υπέβαλαν οι ΚΑΕ που αγωνίζονται στα πρωταθλήματα Α1 (14 ΚΑΕ) και Α2 (έξι ΚΑΕ) Εθνικής κατηγορίας, προκύπτουν ότι κατά τη χρήση 1/7/2002 - 30/6/2003 δεν παρουσίασε κέρδος καμία ΚΑΕ.

    Η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου σημειώνει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για τις ΚΑΕ: Ολυμπιάς Λάρισας, Παλαιό Φάληρο και Ηλυσιακός, οι οποίες θα κλείσουν τον πρώτο τους ισολογισμό φέτος ή του χρόνου τον Ιούνιο, για την ΚΑΟ Δράμας, η οποία δεν υπέβαλε τον πρώτο της ισολογισμό, καθώς και τις ΚΑΕ Αρης, Γ.Σ. Λάρισας, Πανιώνιος, ΠΑΟΚ, Ηρακλής και Νήαρ Ηστ, οι οποίες έχουν τεθεί σε ειδική εκκαθάριση.

    Επίσης θετικά ίδια κεφάλαια μεγαλύτερα από το ήμισυ του καταβεβλημένου μετοχικού της κεφαλαίου δεν έχει καμία ΚΑΕ. Οι ΚΑΕ ΑΕΚ, Απόλλων Πάτρας, Ηράκλειο και Πανελλήνιος έχουν δεσμευτεί για αύξηση κεφαλαίου.

    Σε ό,τι αφορά τη Γ' κατηγορία επαγγελματικού ποδοσφαίρου, από τις 20 ΠΑΕ το υπουργείο δεν έχει στοιχεία για τις 17: Άγιος Δημήτριος, Αγροτικός Αστήρ, Ατσαλένιος, Βέροια, Βύζας, Δόξα Δράμας, ΗΛΤΕΞ Λύκοι, Ηλυσιακός, Θύελλα Πατρών, Θρασύβουλος, Καστοριά, Ποντιακός, Ρόδος, Χαλκίδα, ΑΕ Λάρισας και ΑΟ Καβάλας. Ειδικότερα για τις δύο τελευταίες σημειώνεται ότι δεν έχουν κλείσει ακόμα οι ισολογισμοί τους, ενώ οι Κιλκισιακός, Μαρκό, και Λεωνίδιο κατέθεσαν ισολογισμό με αρνητικό αποτέλεσμα.

    [20] Αθλητισμός

    Γερό τεστ για την Εθνική

    27/4/2004 7:25:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ώρα για τα δύσκολα. Στις 21.30 την Τετάρτη, (ζωντανό ΝΕΤ), η Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου δίνει ένα από τα πιο δυνατά φιλικά προετοιμασίας ενόψει του EURO 2004, με την Ολλανδία στο "Φιλιπς Στάντιον" του Αϊντχόφεν και οι διεθνείς μας καλούνται να δοκιμάσουν τις δυνάμείς τους με αντίπαλο ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Ο προπονητής της Εθνικής ομάδας των Ανδρών, Οτο Ρεχάγκελ, επιθυμούσε έναν πολύ δυνατό φιλικό αγώνα πριν από την έναρξη των τελικών της Πορτογαλίας, για να "βάλει στο κλίμα" της διοργάνωσης τους διεθνείς παίκτες. Ετσι η επιλογή των "οράνιε" ήταν από τις καλύτερες επιλογές που μπορούσαν να γίνουν, κι αυτό ο ομοσπονδιακός τεχνικός το επανέλαβε πολλάκις κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου.

    Εγκώμια ρεχάγκελ για τους "οράνιε"

    "Χαιρόμαστε πολύ γι αυτό το φιλικό παιχνίδι, απέναντι σ' έναν αντίπαλο ίδιο με τις ομάδες που θα αντιμετωπίσουμε στην Πορτογαλία. Πρέπει να παίξουμε πάρα πολύ καλά, ούτως ώστε να αντεπεξέλθουμε απέναντι σε μια τόσο δυνατή και με μεγάλη ομάδα. Ελπίζω το γήπεδο να είναι γεμάτο και με τον ενθουσιασμό παικτών και φιλάθλων να δούμε ένα ωραίο παιχνίδι" είπε ο "Γερμανός", που στη συνέχεια εκφράστηκε με τα καλύτερα λόγια για την αξία των Ολλανδών:

    "Έχω πολύ καλή γνώμη για την Ολλανδία από τότε που αντιμετώπιζα τις ολλανδικές ομάδες με τη Βέρντερ Βρέμης, από την εποχή του Φαν Μπάστεν, του Γκούλιτ και του Ράικαρντ. Μπορεί να μην έχουν διαθέσιμους τέσσερις παίκτες τους για το φιλικό με μας (σ.σ. Φαν Νίστερλοϊ, Ντάβιντς, Κοκού, Φαν Ντερ Μέιντεν), διαθέτουν όμως τόσο καλή υποδομή που μπορούν να αντικαταστήσουν οποιοδήποτε ποδοσφαιριστή. Παραξενεύτηκα που δεν προκρίθηκαν στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2002, όμως ελπίζω να είναι παρόντες στο Μουντιάλ της Γερμανίας, το 2006".

    Κληθείς να σχολιάσει την αλματώδη αγωνιστική πρόοδο του ελληνικού εθνικού συγκροτήματος, εκτίμησε ότι αυτή οφείλεται στην καλή συνεργασία όλων των πλευρών, καθώς και στη θέληση των παικτών να αποδείξουν στην Ευρώπη τις δυνατότητές τους.

    Όσο για το τι θα ζητήσει από τους ποδοσφαιριστές του να προσέξουν αφού το 6-0 των Ολλανδών επί της Σκοτίας είναι ακόμη νωπό, ο κ.Ρεχάγκελ υπογράμμισε ότι το πρώτο ζητούμενο θα είναι "... να τους μπλοκάρουμε την κυκλοφορία της μπάλας για να "καταστρέψουμε" τους αυτοματισμούς τους. Πρέπει να προσέξουμε να μην πάθει ότι και η Σκοτία. Πάντως εμάς μας ενδιαφέρει τι κάνει η δική μας ομάδα. Όλα τα σχήματα που έχουμε χρησιμοποιήσει είναι ευέλικτα, αλλά κάθε φορά το σχήμα εξαρτάται και από τον αντίπαλο".

    Στο πλευρό της Εθνικής μας αναμένονται να βρίσκονται περίπου 1500 ομογενείς από το Βέλγιο και τη Γερμανία.

    Με ελλείψεις η Ολλανδία

    Ο φιλικός αγώνας της Εθνικής Ελλάδας με την αντίστοιχη της Ολλανδίας που θα γίνει στο ''Φίλιπς Στάντιον'' του Αϊντχόβεν, είναι η 8η συνάντηση μεταξύ των δύο ομάδων με τους "οράνιε' να μετράνε έξι νίκες ενώ ένα παιχνίδι έχει λήξει ισόπαλο.

    Η τελευταία συνάντηση των αυριανών αντιπάλων ήταν στις 4/12/1991 στο Καυτατζόγλειο, στο πλαίσιο των Προκριματικών του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, όπου το εθνικό μας συγκρότημα ηττήθηκε με 2-0.

    Με την Ολλανδία δεν θα αγωνιστούν λόγω τραυματισμού οι Ρούουντ Φαν Νίστελροϊ, Εντγκαρ Ντάβιντς, Αντι Φαν ντερ Μέιντε και Φιλίπ Κοκού, που αποκλείστηκαν λόγω τραυματισμών.

    Ετσι, τον Ρό Μακάι θα πλαισιώσει στη γραμμή κρούσης ο Πάτρικ Κλάιφερτ, που προοριζόταν για αναπληρωματικός. Θα πρέπει μάλιστα να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που οι συγκεκριμένοι παίκτες θα αγωνισθούν μαζί, ως βασικοί στην ενδεκάδα της Εθνικής.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 27 April 2004 - 16:51:38 UTC