Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-05-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φαντασμαγορικές εκδηλώσεις στο Δουβλίνο Πανηγυρική Διεύρυνση
  • [02] Πανηγυρική υποδοχή στα 10 νέα μέλη Η γιορτή της Ευρώπης των "25"
  • [03] Τεταμένη η κατάσταση Εξέγερση κρατουμένων στην Καταλονία
  • [04] Ιστορικό ορόσημο για τη διεύρυνση Νέα εποχή για την Ε.Ε
  • [05] Ημέρα γιορτής και στην Κύπρο

    [01] Ειδήσεις

    Φαντασμαγορικές εκδηλώσεις στο Δουβλίνο Πανηγυρική Διεύρυνση

    26/4/2004 12:26:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/4/2004 1:30:27 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Με ένα φαντασμαγορικό υπερθέαμα από τη ρίψη πυροτεχνημάτων αρχίζουν στο Δουβλίνο την Παρασκευή, 30 Απριλίου, οι εκδηλώσεις για τη Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες θα κορυφωθούν το απόγευμα του Σαββάτου με την επίσημη τελετή, που διοργανώνει η Ιρλανδική Προεδρία με τη συμμετοχή των ηγετών των 25 κρατών-μελών, περιλαμβανομένης της Κύπρου. Το σόου των πυροτεχνημάτων θα αρχίσει την Παρασκευή στις 9 το βράδυ, 11 ώρα Ελλάδας, στο πάρκο Sandymount Strand του Δουβλίνου. Το Σάββατο, 1η Μαΐου, η ημέρα της Διεύρυνσης αρχίζει με κοινή για όλα τα χριστιανικά δόγματα λειτουργία στο Κάστρο του Δουβλίνου, στην οποία θα παρίστανται ο προεδρεύων της Ε.Ε., πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπέρτι Άχερν, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ. Στις 11.30 (13.30 ώρα Ελλάδας) οι Άχερν, Πρόντι και Κοξ θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στο Κάστρο του Δουβλίνου.

    Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

    Από το μεσημέρι και μέχρι τις 20.00 (14.00-22.00 ώρα Ελλάδας) διοργανώνεται μεγάλο "ευρωπαϊκό πανηγύρι" στην όμορφη πλατεία Merrion του Δουβλίνου, με περίπτερα και καλλιτεχνικές παραστάσεις από τα 25 κράτη-μέλη και τα τρία υποψήφια για ένταξη κράτη. Το πανηγύρι κλείνει με μεγάλη συναυλία με τραγουδιστές και συγκροτήματα από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

    Από τις 14.45 έως τις 16.45 (16.45 έως 18.45 ώρα Ελλάδας) ο Ιρλανδός Πρωθυπουργός θα υποδέχεται στην επίσημη πρωθυπουργική κατοικία Farmleigh House τους ηγέτες των 25 κρατών-μελών της ΕΕ, περιλαμβανομένων των δέκα νέων μελών. Μόλις ολοκληρωθούν οι αφίξεις των ηγετών, θα γίνει η καθιερωμένη φωτογράφηση.

    Στις 17.20 (19.20 ώρα Ελλάδας) οι ηγέτες μεταβαίνουν στο παρακείμενο πάρκο Phoenix για την επίσημη τελετή για τη Διεύρυνση, που αρχίζει με την έπαρση των σημαιών. Στις 18.45 (20.45 ώρα Ελλάδας) οι ηγέτες της Ε.Ε. επιστρέφουν στην πρωθυπουργική κατοικία.

    [02] Ειδήσεις

    Πανηγυρική υποδοχή στα 10 νέα μέλη Η γιορτή της Ευρώπης των "25"

    30/4/2004 6:02:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/5/2004 12:39:24 πμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Μία νέα εποχή αρχίζει τα μεσάνυχτα για την Ευρώπη, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση υποδέχεται και επίσημα στους κόλπους της δέκα νέες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, της Βαλτικής και της Μεσογείου: την Ουγγαρία, την Τσεχία, τη Σλοβακία, την Πολωνία, τη Σλοβενία, τη Λετονία, την Εσθονία, τη Λιθουανία, την Κύπρο και τη Μάλτα. Η επίσημη τελετή για τη μεγαλύτερη διεύρυνση στην ιστορία της Ε.Ε. θα γίνει στο Δουβλίνο, ενώ όλα τα κράτη- μέλη ετοιμάζουν μεγάλες εκδηλώσεις, με αποκορύφωμα τις συναυλίες, που θα γίνουν απόψε, στο Βερολίνο, τη Βαρσοβία και τη Μάλτα. Εορταστικές εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για αύριο και στη Λευκωσία, όπου τα μεσάνυχτα μετά το διάγγελμα του Προέδρου Παπαδόπουλου θα γίνει η έπαρση της σημαίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μέσα σε μια φαντασμογορική ρήψη πυροτεχνημάτων. Στην Ελλάδα, πραγματοποιείται στο Πλοίο της Διεύρυνσης, έκθεση ανοιχτή στο κοινό με περίπτερα των 10 νέων κρατών- μελών και των υπό ένταξη χωρών. Αύριο, το Πλοίο της Διεύρυνσης θα ταξιδέψει στην Ύδρα, τον Πόρο και την Αίγινα, για να μεταφέρει το μήνυμα της ένωσης.

    Γίγαντας σε πληθυσμό, αλλά και σε προβλήματα

    Από αύριο, η Ε.Ε. των 460 εκατομμυρίων πολιτών θα είναι η τρίτη πληθυσμιακά δύναμη στον κόσμο. Ταυτόχρονα, αυξάνεται ο αριθμός των επίσημων γλωσσών από 11 σε 20, ενώ τα εδάφη της Ένωσης θα φτάσουν τα 4.000.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και η επικράτειά της θα εκτείνεται από τον Ατλαντικό ως τη Μαύρη Θάλασσα και από τον Αρκτικό κύκλο ως τη Μεσόγειο.

    Ωστόσο, από τη Διεύρυνση προκύπτουν και ορισμένα "αγκάθια". Εκτός από το Κυπριακό, η Ευρώπη των 25 θα κληθεί να αντιμετωπίσει και μια σειρά από ανοικτά ζητήματα, τα οποία προέρχονται κυρίως από την απότομη κατάρρευση των κομμουνιστικών καθεστώτων και των χρόνιων διασυνοριακών διαφορών.

    "Τα οφέλη της Ε.Ε. από τη Διεύρυνση είναι πολύ περισσότερα από τα προβλήματα", δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο Ζαν Κριστόφ Φιλορί, εκπρόσωπος Τύπου του αρμόδιου για την Διεύρυνση επιτρόπου, Γκίντερ Φερχόιγκεν.

    Έχοντας γκρεμίσει οριστικά τα τείχη του παρελθόντος, η Ευρώπη προχωρά στην επανένωση της, με τα βλέμματα πλέον στραμμένα στην επόμενη διεύρυνση, την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας το 2007, αλλά και την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Τουρκία.

    Σχετικά Links:

    Η Διεύρυνση της Ε. Ε.

    Ευρωπαϊκή Ένωση

    [03] Διεθνή

    Τεταμένη η κατάσταση Εξέγερση κρατουμένων στην Καταλονία

    30/4/2004 10:32:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Περίπου εκατό κρατούμενοι στην φυλακή Quatre Camins στην βορειοανατολική Καταλονία, κοντά στη Βαρκελώνη, εξεγέρθηκαν το απόγευμα και αφού ξυλοκόπησαν άγρια τον Μανουέλ Ταλόν, υποδιευθυντή της φυλακής, συνέλαβαν όμηρο έναν άλλο αξιωματούχο του ιδρύματος, χωρίς πάντως μέχρι αργά το βράδυ να έχουν γίνει γνωστά τα αιτήματά τους, σύμφωνα με την αστυνομία της περιοχής. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει το κτιριακό συγκρότημα, ενώ έσπευσαν επί τόπου και ειδικές δυνάμεις ασφαλείας έτοιμες να επέμβουν εάν χρειαστεί, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ο υποδιευθυντής της φυλακής μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο και σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν η κατάστασή του είναι σοβαρή, αφού φέρει πολλά τραύματα από μαχαίρι στο κεφάλι. Υπενθυμίζεται ότι και πριν από δύο χρόνια στην ίδια φυλακή είχε σημειωθεί εξέγερση, που κατεστάλη με την επέμβαση της αστυνομίας.

    [04] Ειδήσεις

    Ιστορικό ορόσημο για τη διεύρυνση Νέα εποχή για την Ε.Ε

    1/5/2004 12:03:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/5/2004 10:33:00 πμ)

    Η μεγαλύτερη διεύρυνση στην ιστορία της Ένωσης πραγματοποιήθηκε σήμερα, 1η Μαΐου, καλοσωρίζοντας τα 10 νέα μέλη της: την Ουγγαρία, την Τσεχία, τη Σλοβακία, την Πολωνία, τη Σλοβενία, τη Λετονία, την Εσθονία, τη Λιθουανία, την Κύπρο και τη Μάλτα. Πρωτότυπες και φαντασμαγορικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Δουβλίνο αλλά και στις πρωτεύουσες των νέων μελών. Οι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Βαλτικής, Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία, αλλά και η Κύπρος γιόρτασαν την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα μεσάνυχτα και οι μπλε σημαίες με τα αστέρια της Ε.Ε υψώθηκαν. Μία ώρα αργότερα, η Δημοκρατία της Τσεχίας, η Ουγγαρία, η Μάλτα, η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Πολωνία, στην κεντρική Ευρώπη, επισημοποίησαν τη μεγαλύτερη διεύρυνση της ΕΕ που έγινε ποτέ.

    Το τέλος του διαχωρισμού της ευρωπαϊκής ηπείρου

    Ημέρα γιορτής και στην Κύπρο. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος σε διάγγελμά του, ανέφερε ότι "αυτή η ώρα σηματοδοτεί έναν κορυφαίο σταθμό στην Ιστορία της Κύπρου, το δεύτερο κορυφαίο σταθμό, μετά την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, πριν από 44 χρόνια". Αυτή η ώρα, πρόσθεσε, σημαίνει το ευτυχές τέλος μιας πολύχρονης προσπάθειας και την ελπιδοφόρα αρχή μιας νέας πορείας και μιας νέας εποχής για την Κύπρο."Από αυτή την ώρα, η Κυπριακή Δημοκρατία ανήκει και τυπικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Γίνεται πλήρες, οργανικό και αναπόσπαστο μέλος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας. Πριν ένα μόλις λεπτό, ήμασταν Κύπριοι πολίτες. Από τώρα και για πάντα, είμαστε επισήμως και Ευρωπαίοι πολίτες. Χωρίς να χάνουμε την εθνική μας ταυτότητα", υπογράμμισε κ. Παπαδόπουλος. Τη μεγάλη χαρά για την ένταξή μας στην Ενωμένη Ευρώπη, όπως υπογράμμισε, επισκιάζουν η λύπη μας, γιατί δεν μπορέσαμε να συνεορτάσουμε αυτή την ιστορική στιγμή μαζί και από κοινού με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας και η μεγάλη απογοήτευση της ανυπαρξίας λύσης στο εθνικό μας θέμα. "Δεν θέλουμε να απολαμβάνουμε μόνοι τη χαρά και τα αγαθά της ένταξης. Θέλουμε να τα μοιραστούμε με τους Τουρκοκύπριους. Δικαιούνται και οι Τουρκοκύπριοι αυτών των αγαθών και αυτής της χαράς, ως νόμιμοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας".

    Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Πρέσβης Αντριαν Βαν ντερ Μιρ , σε χαιρετισμό του στις εκδηλώσεις στη Λευκωσία ανέφερε ότι τα Ηνωμένα Έθνη, με την υποστήριξη της ΕΕ, κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για να επανενώσουν το νησί, δυστυχώς όμως αυτό δεν πραγματοποιήθηκε. Ο κ. Βαν ντερ Μιρ, απευθυνόμενος στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, τόνισε ότι ''θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο για να την φέρουμε πιο κοντά στην ΕΕ και να βρούμε τρόπους να προωθήσουμε την οικονομική ανάπτυξη''. ''Μπορούν να βασίζονται στην υποστήριξή μας και σημαντικά βήματα έχουν ήδη ληφθεί αυτή την εβδομάδα για την οικονομική βοήθεια και την προώθηση του εμπορίου, όπως και άλλα μέτρα, με στόχο την έξοδο των Τουρκοκυπρίων από την απομόνωσή τους'', πρόσθεσε. Ο κ. Βαν ντερ Μιρ είπε ότι ''η ΕΕ αποτελεί μιαν ειρηνευτική διαδικασία, η οποία στοχεύει στο να ακολουθεί κανονισμούς και επίπεδα που σχετίζονται με την ανοχή, την αμοιβαία κατανόηση, τον πολυπολιτισμό, το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία''. Για την ιστορική διεύρυνση της ΕΕ με την είσοδο των 10 νέων μελών, ο κ. Βαν ντερ Μιρ τόνισε ότι ''θα σημάνει το τέλος του διαχωρισμού της ευρωπαϊκής ηπείρου, με τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και της Βαλτικής να παίρνουν τώρα τη θέση που δικαιωματικά τους ανήκει στην ΕΕ''. Αναφερόμενος ειδικά στην ένταξη της Κύπρου, ο κ. Βαν ντερ Μιρ είπε ότι αποτελεί ''το τέλος μιας μακράς διαδικασίας, σκληρής δουλειάς και διεξοδικής προετοιμασίας''. Σημείωσε ότι ''η συνολική σημασία της ένταξης της Κύπρου είναι πολύπλευρη διότι φέρνει την ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο''. Με την ευκαιρία αυτή, ευχαρίστησε την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ''αλλά πάνω από όλους όλα τα άτομα που θυσίασαν και μέρος της προσωπικής τους ζωής ώστε να πετύχουν την ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ''. Ενα ξεχωριστό ευχαριστώ απηύθυνε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, καθώς και στους πρώην Προέδρους της Δημοκρατίας Γιώργο Βασιλείου και Γλαύκο Κληρίδη, όπως επίσης και στον τέως Συντονιστή Εναρμόνισης Τάκη Χατζηδημητρίου. Ευχαρίστησε επίσης τις μη κυβερνητικές οργανώσεις ''που διέθεταν διορατικότητα από πολύ νωρίς και ευνοούσαν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ''. Παράλληλα, επεσήμανε πως η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ''δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς τη συνεχή υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ιδιαίτερα των Επιτρόπων Βαν ντερ Μπρουκ και Φερχόιγκεν, καθώς και του Λέοπολντ Μάουρερ, και των άλλων μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου''. Στον χαιρετισμό του, ο κ. Βαν ντερ Μιρ ανέφερε πως με τη διεύρυνση της ΕΕ ''ένα νέο κεφάλαιο ξεκινά όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και για την ΕΕ επίσης''.

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι τόνισε ότι η διεύρυνση έχει σκοπό τη διεύρυνση των οριζόντων και των συνόρων, επισημαίνοντας ότι η απαραίτητη συνεργασία όλων θα αντιμετωπίσει συνεχή εμπόδια και προκλήσεις και πως τίποτα δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως δεδομένο. Επίσης, ανέφερε ότι η Επιτροπή ''βρίσκεται πάντα εδώ για να εξυπηρετήσει τους πολίτες της Ευρώπης, να τους εξασφαλίσει περισσότερες και καλύτερες εργασίες, μία πιο ανταγωνιστική οικονομία, ένα καθαρότερο περιβάλλον, μία ακόμα καλύτερη ποιότητα διατροφής, καθώς και ελευθερία και δικαιοσύνη, μακριά από τις διπλές απειλές του εγκλήματος και της τρομοκρατίας''.

    Μεγάλες εκδηλώσεις

    Στη Λιθουανία, οι κάτοικοι άναψαν τα φώτα του σπιτιού τους για να λάμπει η χώρα τους στις εικόνες από τους δορυφόρους... Στη γειτονική Εσθονία, είκοσι χιλιάδες άτομα θα φυτέψουν ένα εκατομμύριο δέντρα, ενώ στη Βουδαπέστη, ο δήμαρχος ζήτησε από τους κατοίκους να απαλλαγούν από αντικείμενα που δεν χρειάζονται, για να μπουν καθαροί στη Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Στην Λευκωσία, χιλιάδες Κύπριοι συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Ελευθερίας, για να παρακολουθήσουν μεγάλη συναυλία με την Άννα Βίσση και άλλους γνωστούς τραγουδιστές.

    Στο Κράνισκα Γκόρα, σε υψόμετρο χιλίων πεντακοσίων μέτρων, στα σύνορα Αυστρίας, Ιταλίας και Σλοβενίας, συναντήθηκαν, ο Καγκελάριος της Αυστρίας, ο Ιταλός υπουργός περιφερειακών υποθέσεων και ο Σλοβένος πρωθυπουργός και έσφιξαν τα χέρια τους

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Η γιορτή της Ευρώπης των "25"

    [05] Κυπριακό

    Ημέρα γιορτής και στην Κύπρο

    1/5/2004 10:11:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/5/2004 11:40:30 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 ΑΠΕ

    "Η ένταξη της Κύπρου αποτελεί κορυφαίο σταθμό στην ιστορία της", τόνισε σε διάγγελμά του, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, με αφορμή την μεγαλύτερη Διεύρυνση στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία συμμετέχει και η Μεγαλόνησος. Ο Κύπριος Πρόεδρος υπογράμμισε τη συμβολή της Ελλάδας, εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη του για την μη επίτευξη λύσης του Κυπριακού. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, δήλωσε ότι "η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας προκαλεί αισθήματα εθνικής δικαίωσης και αυτοπεποίθησης, και δημιουργεί μία νέα δυναμική για βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, σύμφωνη με το κοινοτικό κεκτημένο και τις θεμελιώδεις αρχές της Ε.Ε.". Ιστορική χαρακτηρίζουν την σημερινή ημέρα όλα τα κυπριακά κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ. Στο μεταξύ, τις προσπάθειες Ερντογάν για επίλυση του Κυπριακού εξήρε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μίλησε για άλλες επιλογές της Τουρκίας, σε περίπτωση που η Ε.Ε. πει "όχι" στην έναρξη ενταξιακών συνομιλιών.

    Κορυφαίος σταθμός στην ιστορία της Κύπρου

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναχώρησε νωρίς το πρωί για το Δουβλίνο, όπου θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή ένταξης των δέκα νέων χωρών στην Ε.Ε.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, αν κατά την παραμονή του στο Δουβλίνο θα έχει οποιεσδήποτε συναντήσεις, ανέφερε ότι δεν γνωρίζει κατά πόσον θα υπάρξει χρόνος για τέτοιες επαφές.

    Σε ερώτηση αν στόχος της επικείμενης επίσκεψης του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ την Τρίτη στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι η αλλαγή του στάτους των κατεχομένων, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι μερικές χώρες θέλουν είτε να μας τιμωρήσουν είτε να δείξουν ότι πρέπει να έχουμε συνέπειες, επειδή ο λαός, ασκώντας το κυριαρχικό του δικαίωμα, απέρριψε αυτό ειδικά το σχέδιο Ανάν.

    Απέφυγε, ωστόσο, να ονομάσει τις χώρες αυτές.

    Στο διάγγελμά που απηύθυνε ο Πρόεδρος της δημοκρατίας τα μεσάνυχτα προς τον κυπριακό λαό, επανέλαβε ότι "η απόρριψη του σχεδίου Ανάν δεν είναι το τέλος του δρόμου προς την επίλυση του προβλήματος" και πρόσθεσε ότι "επιθυμία είναι οι Τουρκοκύπριοι να μοιραστούν με τους Ελληνοκυπρίους τα οφέλη από την ένταξη".

    Επιπλέον, επεσήμανε ότι ''αυτή η ώρα σηματοδοτεί έναν κορυφαίο σταθμό στην ιστορία της Κύπρου, το δεύτερο κορυφαίο σταθμό μετά την ανακήρυξη της Κυπριακής δημοκρατίας, πριν από 44 χρόνια''.

    "Από αυτή την ώρα, η Κυπριακή Δημοκρατία ανήκει και τυπικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση", ανέφερε ο ίδιος.

    Η Κύπρος γιόρτασε την ένταξή της στην ΕΕ με μαραθώνιες πανηγυρικές εκδηλώσεις που κράτησαν πάνω από εννιά ώρες και συνεχίζονται σήμερα.

    Επίκεντρο ήταν η Λευκωσία, όπου οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με συναυλία που έδωσε η Άννα Βίσση στην Πλατεία Ελευθερίας.

    Στη συνέχεια, έγινε η έπαρση της σημαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον προμαχώνα των μεσαιωνικών τειχών, όπου βρίσκεται η έδρα του Δήμου Λευκωσίας, με τη ρίψη φαντασμαγορικών πυροτεχνημάτων.

    Πανηγυρικές εκδηλώσεις για την ένταξη της Κύπρου έγιναν και στη Λάρνακα και την Πάφο, με συμμετοχή της Αλκηστης Πρωτοψάλτη, ενώ σήμερα θα γίνουν και στη Λεμεσό.

    Επίσης, θα συνεχιστούν οι εκδηλώσεις και στη Λευκωσία με καλλιτεχνικά προγράμματα, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια από συγκροτήματα και χορωδίες.

    Συγχαρητήρια Μπους σε Ερντογάν

    ''Η Τουρκία έχει και άλλες επιλογές , αν η Ε.Ε. πει "όχι" το Δεκέμβριο, στην έναρξη ενταξιακών συνομιλιών, προειδοποίησε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, υπογραμμίζοντας ότι θα χρησιμοποιήσει το Κυπριακό για να αποσπάσει από τις Βρυξέλλες τα μέγιστα για την Τουρκία και τους Τουρκοκυπρίους.

    Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, εξήρε την θετική στάση που τήρησε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν στο Κυπριακό, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν οι δυο ηγέτες.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακ Λίλαν, ο Μπους συνεχάρη τον Ερντογάν για τον ρόλο που διαδραμάτισε και τη βοήθεια που παρέσχε, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η αποδοχή του σχεδίου Ανάν από την τουρκοκυπριακή κοινότητα

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέα εποχή για την Ε.Ε

    Νέα δεδομένα για την Κύπρο


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 1 May 2004 - 8:51:11 UTC