Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-05-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έκρηξη σε αγορά της Βαγδάτης
  • [02] Πλούσια η εγκληματική δράση του απαγωγέα Και σε τέταρτη δολοφονία
  • [03] Για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου Προβάδισμα στη Ν.Δ δίνουν οι
  • [04] Από έκρηξη βόμβας σε στάδιο του Γκρόσνι Νεκρός ο Πρόεδρος της
  • [05] Είκοσι χρόνια είχε να συντηρηθεί ο ιστός Το πόρισμα της αυτοψίας του
  • [06] Τρέχει να προλάβει ο βρετανικός στρατός "Παραδώστε όλα τα φιλμ"
  • [07] Συνέλαβαν αστυνομικό για συμμετοχή σε επεισόδια
  • [08] Για όλα φταίει το ...Ιράκ Καμία ελπίδα για τους Εργατικούς με τον Μπλερ
  • [09] Καθόλου κακό, λέει ο Βρετανός επικεφαλής "Ολυμπιακοί Αγώνες με τον
  • [10] Θετικό βήμα η επίσκεψη Ερντογάν
  • [11] Για την Α φάση των πλέι οφς Στους ημιτελικούς των πλέι οφ το Μαρούσι

    [01] Ιράκ

    Έκρηξη σε αγορά της Βαγδάτης

    9/5/2004 1:08:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: BBC

    Τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους και τρεις αστυνομικοί, και 13 τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας σε πολυσύχναστη αγορά της Βαγδάτης. Όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες η έκρηξη, που σημειώθηκε στη συνοικία Μπάγια ήταν τόσο σφοδρή που πολλά από τα θύματα διαμελίστηκαν. Λίγο πριν το περιστατικό είχε περάσει κοντά από το σημείο αμερικανική αυτοκινητοπομπή, η οποία ενδεχομένως να ήταν ο αρχικός στόχος των δραστών. Τα θύματα διακομίστηκαν σε κοντινό νοσοκομείο, ενώ αμερικανικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει την περιοχή και διεξάγουν έρευνες.

    [02] Εσωτερικά

    Πλούσια η εγκληματική δράση του απαγωγέα Και σε τέταρτη δολοφονία αναμεμιγμένος ο Μπαλτάς

    9/5/2004 2:39:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Δεν έχει τέλος η εγκληματική δράση του 34χρονου Γιάννη Μπαλτά, που απήγαγε την περασμένη Δευτέρα την πρώην αρραβωνιαστικιά του Θεοδώρα Κιρκινέζη, αφού προηγουμένως σκότωσε τον έναν αδελφό της και τραυμάτισε σοβαρά έναν άλλον. Τη νύχτα αποκαλύφτηκε ακόμη μία αποτρόπαια πράξη του, καθώς στο φράχτη της στάνης του, στο Λοφίσκο Λαγκαδά, βρέθηκε θαμμένος ακόμη ένας ανθρώπινος σκελετός. Όπως προέκυψε από την έρευνα της αστυνομίας πρόκειται για τον Έντουαρτ Χάκα από την Αλβανία, που γεννήθηκε το 1976 και έχασε τη ζωή του το 1996, σε ηλικία μόλις 20 χρόνων, από πυροβολισμούς, που δέχτηκε από τον Γιάννη Μπαλτά, ο οποίος κατηγορείται ήδη για την ανθρωποκτονία του πρώην κουνιάδου του αλλά και δύο Αλβανών, τη δολοφονία των οποίων αποκάλυψε χθες. Από την αστυνομία συνεχίζεται η έρευνα για να διαπιστωθεί το μέγεθος της εγκληματικής δράσης του Μπαλτά, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται να ευθύνεται και για την εξαφάνιση δύο γυναικών από τη Βουλγαρία.

    Τους σκότωνε και τους έθαβε!

    Όπως ομολόγησε ο Γιάννης Μπαλτάς στην αστυνομία, ύστερα από την ανεύρεση του σκελετού του Έντουαρτ Χάκα, τον άτυχο νέο, τον είχε προσλάβει ως βοσκό τον Μάιο του 1996 και μετά από τρεις ημέρες, που εργάστηκε σ αυτόν διαφώνησε με τον τρόπο, που δούλευε και τον πυροβόλησε με κυνηγετική καραμπίνα.

    Στη συνέχεια μετέφερε το πτώμα και το έθαψε κοντά στο φράκτη της στάνης του, όπου και βρέθηκε τη νύχτα από τους αστυνομικούς.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εμπλέκεται και σε άλλες δολοφονίες ο απαγωγέας

    [03] Εσωτερικά

    Για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου Προβάδισμα στη Ν.Δ δίνουν οι δημοσκοπήσεις

    9/5/2004 3:15:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Διατηρεί και διευρύνει το προβάδισμα η Ν.Δ. στις ευρωεκλογές, σύμφωνα με την πανελλαδική δημοσκόπηση, που διενήργησε εταιρεία η "Κάπα Research" για λογαριασμό του "Βήματος της Κυριακής", ενώ τα μικρά κόμματα εμφανίζονται ελαφρώς ενισχυμένα. Παράλληλα παρουσιάζεται περιορισμός της επιρροής των δύο μεγάλων κομμάτων. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ συγκεντρώνει ποσοστό 41,6% έναντι 34,5% του ΠΑΣΟΚ. Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 6,3%, ο Συνασπισμός 3,4%, το ΛΑΟΣ 2,3%, το ΔΗΚΚΙ 0,6% ενώ οι αναποφάσιστοι αγγίζουν το 10%. Στην παράσταση νίκης η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων (70,1%) θεωρεί ότι, η Ν.Δ. θα είναι η μεγάλη νικήτρια της αναμέτρησης του Ιουνίου. Διατήρηση της σειράς των δύο μεγάλων κομμάτων, αύξηση της διαφοράς μεταξύ πρώτου και δεύτερου στις ευρωεκλογές και υψηλό ποσοστό αναποφάσιστων, διαπιστώνεται και στην πανελλαδική δημοσκόπηση, που διενήργησε η εταιρεία VPRC για λογαριασμό της "Καθημερινής της Κυριακής" και του ραδιοφωνικού σταθμού "ΣΚΑΪ".

    Προβάδισμα Καραμανλή

    Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, που δημοσιεύει το "Βήμα" ο Κώστας Καραμανλής υπερτερεί του Γιώργου Παπανδρέου στα χαρακτηριστικά, που αφορούν στην επίλυση των προβλημάτων και ως προσωπικότητα και υστερεί μόνο στο διεθνές κύρος, όπου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έρχεται πρώτος με σημαντική διαφορά. Το 60,7% δηλώνει ότι, δεν θα επηρεαστεί η ψήφος του από τη στάση των ελληνικών κομμάτων στο Κυπριακό. Το 53,7% των ερωτηθέντων εμφανίζεται ικανοποιημένο από τη μέχρι σήμερα πορεία της κυβέρνησης. Δυσαρέσκεια (πολύ ή μάλλον) εκφράζει το 34%.

    Ως παράγοντες, που συνέβαλαν περισσότερο στη νίκη της Ν.Δ. στις εκλογές του Μαρτίου του 2004 οι ψηφοφόροι των δύο μεγάλων κομμάτων θεωρούν ως πρώτο την κούραση από τη μακρόχρονη παρουσία του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία ( το 74,5% των ψηφοφόρων της ΝΔ και το 63,2% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ). Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ θεωρούν επίσης ως παράγοντες της ήττας το γεγονός ότι, το ΠΑΣΟΚ είχε χάσει την επαφή του με το λαό (53,3%) και τη διαπλοκή πολιτικών-κρατικών αξιωματούχων με τα οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα (48,4%).

    Η εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ από τη βάση είχε θετική επίδραση θεωρεί το 48,2% όπως και η παραίτηση του Κώστα Σημίτη υπέρ του Γιώργου Παπανδρέου( ποσοστό 43,9%). Η παρουσία των Στέφανου Μάνου και Ανδρέα Ανδριανόπουλου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, είχε αρνητική επίδραση στο εκλογικό ποσοστό του ΠΑΣΟΚ θεωρεί το 72,5%. Αρνητική επίδραση σε ποσοστό μικρότερο ( 43,3%) είχε και η παρουσία της Μαρίας Δαμανάκη και του Μίμη Ανδρουλάκη στο ίδιο ψηφοδέλτιο.

    Πρώτες Μπακογιάννη και Γεννηματά

    Στις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών και προσωπικοτήτων πρώτος στη σειρά έρχεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος με 92,5% των θετικών ψήφων και ακολουθούν οι Κώστας Καραμανλής 63%, αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος 59,9%, Γιώργος Παπανδρέου 59,2%, Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος 53,6%, Γιάννα Αγγελοπούλου- Δασκαλάκη 53,2%, Άννα Ψαρούδα - Μπενάκη 47,4%, Νίκος Κωνσταντόπουλος 39,8%, Αλέκα Παπαρήγα 32,5%, Σταύρος Δήμας 32%, Δημήτρης Τσοβόλας 31,3%, Αντώνης Σαμαράς 30,6% και Γιώργος Καρατζαφέρης 16,1%.

    Πρώτη σε δημοτικότητα από το χώρο της Ν.Δ έρχεται η Ντόρα Μπακογιάννης με 66,8% και ακολουθούν οι Δημήτρης Αβραμόπουλος (59,3%), Νικήτας Κακλαμάνης (57%), Θοδωρής Ρουσόπουλος (56%), Γιώργος Σουφλιάς (55,1%), Μαριέττα Γιαννάκου (54,9%), Γιώργος Βουλγαράκης ( 54,8%), Προκόπης Παυλόπουλος (52,5%), Πέτρος Μολυβιάτης, (50,6%),Φάνη Πάλλη - Πετραλιά(50,3%), Βαγγέλης Μειμαράκης (50,2%) και Γιώργος Αλογοσκούφης (48,7%).

    Αντίστοιχα στο ΠΑΣΟΚ πρώτη έρχεται η Φώφη Γεννηματά ( 63,3%), και ακολουθούν οι Απόστολος Κακλαμάνης (60,7%), Ευάγγελος Βενιζέλος (55,4%), Μιλένα Αποστολάκη ( 53,9%), Κώστας Σκανδαλίδης (49%), Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (47,2%), Άννα Διαμαντοπούλου ( 46,9%), Βάσω Παπανδρέου (46,1%), Τηλέμαχος Χυτήρης ( 45,9%), Πέτρος Ευθυμίου (45,7%) και Θεόδωρος Πάγκαλος (45,5%) και Κώστας Σημίτης (44,8%).

    Η έρευνα διεξήχθη από τις 29 Απριλίου έως τις 4 Μαΐου σε 1622 νοικοκυριά με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων βάσει έντυπου ερωτηματολογίου. Τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν σταθμιστεί με βάση την ψήφο των βουλευτικών εκλογών του Μαρτίου 2004.

    Μόνο 1 στους 2 ξέρει τι θα ψηφίσει

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της VPRC μόλις το 55% των εκλογέων δηλώνει αποφασισμένο για την ψήφο του. Το υπόλοιπο 45% δεν έχει καταλήξει για την ψήφο του. Μεγαλύτερη αποφασιστικότητα επιδεικνύουν οι ψηφοφόροι του Συνασπισμού (79%) και τη μεγαλύτερη αναποφασιστικότητα οι ψηφοφόροι του ΔΗΚΚΙ (69%). Ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα το 43% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι, δεν έχει αποφασίσει τι θα ψηφίσει ενώ το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ είναι 35%.

    Το ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές εμφανίζεται μειωμένο σε σχέση με το αντίστοιχο για τις βουλευτικές ( 55% έναντι 66%). Ιδιαιτέρως μειωμένο είναι το ενδιαφέρον ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ (79% για τις βουλευτικές εκλογές έναντι 53% για τις επικείμενες ευρωεκλογές). Αντίστοιχα στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. το ενδιαφέρον για τις βουλευτικές εκλογές άγγιζε το 77% και υποχωρεί στο 61% για τις ευρωεκλογές. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές εμφανίζουν οι ψηφοφόροι του Συνασπισμού (68%) και του ΛΑΟΣ (61%). Υψηλό ενδιαφέρον (55%) εμφανίζουν και οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ.

    Στην παράσταση νίκης προηγείται η Ν.Δ με ποσοστό 71%.

    Επίσης ένας στους δύο ερωτηθέντες (50% έναντι 21%) θεωρεί πιθανότερο ενδεχόμενο η Ν.Δ. να αυξήσει τη διαφορά της. Αντίστροφα το 42% των ερωτηθέντων θεωρεί πιθανότερο ενδεχόμενο να μειωθεί η δύναμη του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στις 4 και 5 Μαίου σε δείγμα 1.200 ατόμων με τηλεφωνικές συνεντεύξεις στα νοικοκυριά των ερωτώμενων.

    [04] Διεθνή

    Από έκρηξη βόμβας σε στάδιο του Γκρόσνι Νεκρός ο Πρόεδρος της Τσετσενίας

    9/5/2004 3:50:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: Associated Press - Reuters - BBC - ΑΠΕ

    Τριάντα δύο άνθρωποι μεταξύ αυτών και ο υποστηριζόμενος από τους Ρώσους Πρόεδρος της Τσετσενίας, Άχμαντ Καντίροφ βρήκαν τραγικό θάνατο σε έκρηξη, που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στο κατάμεστο στάδιο στην πρωτεύουσα Γκρόζνι της Τσετσενίας. Η βόμβα ,που ήταν τοποθετημένη κάτω από την κερκίδα των επισήμων εξερράγη ενόσω βρισκόταν σε εξέλιξη εκδήλωση για την επέτειο της νίκης των Συμμάχων κατά των Ναζί στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Την είδηση του θανάτου του Καντίροφ επιβεβαίωσε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος με δηλώσεις του προειδοποίησε τους δράστες ότι, "η τιμωρία θα είναι αναπόφευκτη". Στην έκρηξη τραυματίστηκαν περισσότεροι από 46 άνθρωποι, μεταξύ αυτών ο στρατιωτικός διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στην Τσετσενία, στρατηγός Βαλερί Μπαράνοφ, ο οποίος παλεύει να κρατηθεί στη ζωή. Οι ρωσικές αρχές, που έχουν ήδη προβεί σε πέντε συλλήψεις, θεωρούν την επίθεση έργο Τσετσένων αυτονομιστών

    Εξερράγη νάρκη στην κερκίδα των επισήμων

    Για αρκετές ώρες επικράτησε σύγχυση όσον αφορά την τύχη του πρόεδρου της Τσετσενίας, καθώς η τσετσενική κυβέρνηση διέψευδε τις πληροφορίες των διεθνών ΜΜΕ που τον έφεραν νεκρό. Τελικά η επίσημη επιβεβαίωση του τραγικού θανάτου του ήρθε δια στόματος του Ρώσου προέδρου.

    "Ο Καντίροφ έχασε τη ζωή του στις 9 Μαΐου, την ημέρα της εθνικής μας εορτής, την Ημέρα της Νίκης, κι εκείνος έφυγε αήττητος", τόνισε ο Πούτιν, υποδεχόμενος στη Μόσχα στον γιο του Αχμάντοφ Ραμζάν, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ρία- Ναβόστι. Ο Καντίροφ "ήταν ένας πραγματικός ήρωας", πρόσθεσε ο Πούτιν.

    Ο 52χρονος Αχμάντ Καντίροφ είχε εκλεγεί Πρόεδρος της Τσετσενίας τον περασμένο Οκτώβριο. Οι Τσετσένοι αυτονομιστές είχαν επιχειρήσει κατά το παρελθόν κι άλλες φορές να τον δολοφονήσουν. Στον πρώτο ρωσο-τσετσενικό πόλεμο στο διάστημα 1994 -96 ο Καντίροφ είχε πολεμήσει στο πλευρό των αυτονομιστών ανταρτών, αλλά στη συνέχεια άλλαξε στρατόπεδο.

    Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα πως διόρισε τον επικεφαλής της κυβέρνησης στην Τσετσενία Σεργκέι Αμπράμοφ για να καλύψει προσωρινά το κενό στην προεδρία της Τσετσενίας.

    Η έκρηξη σημειώθηκε σήμερα το πρωί κατά τη διάρκεια των επίσημων εορτασμών για την Ημέρα της νίκης, την επέτειο των 59 χρόνων από τη Νίκη των Συμμάχων κατά των Ναζί το 1945, τις οποίες παρακολουθούσαν ο Αχμάντ Καντίροφ και μεγάλος αριθμός στρατιωτικών.

    Ο αριθμός των νεκρών μέχρι αυτήν την ώρα ανέρχεται στους 32, μεταξύ αυτών πολλά μέλη της ανώτατης τσετσενικής ηγεσίας, ενώ οι τραυματίες, σύμφωνα με το τσετσενικό υπουργείο Εσωτερικών φτάνουν τους 46. Να σημειώσουμε ότι ανάμεσα στα θύματα περιλαμβάνεται και δημοσιογράφος που συνεργαζόταν με το πρακτορείο Reuters και βρισκόταν εκεί για να καλύψει την εκδήλωση.

    Μεταξύ των τραυματιών συγκαταλέγεται ο επικεφαλής των ρωσικών στρατευμάτων στην Τσετσενία στρατηγός Βαλέρι Μπαράνοφ, ο οποίος αρχικά είχε αναφερθεί και αυτός νεκρός. Ο Μπαράνοφ υπέστη σοβαρούς τραυματισμούς στα πόδια, υποβλήθηκε σε εγχείρηση και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, σε μονάδα εντατικής θεραπείας σε στρατιωτικό νοσοκομείο του Γκρόσνι.

    Το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο υψηλόβαθμο αξιωματούχο ασφαλείας αναφέρει ότι η βόμβα βρισκόταν τοποθετημένη μέσα σε σημείο του σκυροδέματος του σταδίου, κάτω από την κερκίδα των επισήμων, γι΄αυτό και δεν έγινε αντιληπτή κατά τους χθεσινούς σχολαστικούς ελέγχους που έγιναν στο στάδιο ενόψει των σημερινών εορτασμών.

    Το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε εικόνες από τη στιγμή της έκρηξης, την ώρα που η ξύλινη κερκίδα των επισήμων, καταρρέει μέσα σε ένα σύννεφο πυκνού καπνού, αλλά και εικόνες με δεκάδες αιμόφυρτους ανθρώπους να μταφέρονται στα νοσοκομεία.

    Ο ρωσικός ραδιοφωνικός σταθμός η Ηχώ της Μόσχας ανέφερε πως ορισμένος αριθμός ατόμων ήδη βρίσκονται στα χέρια των αρχών για ανακρίσεις σχετικά με την πολύνεκρη επίθεση.

    Σημειώνεται ότι σαν σήμερα πριν από δύο χρόνια, κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης στο Κασπισκ, το λιμάνι της Κασπίας, σημειώθηκε βομβιστική επίθεση στην οποία 43 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ αυτών και 12 παιδιά.

    [05] Εσωτερικά

    Είκοσι χρόνια είχε να συντηρηθεί ο ιστός Το πόρισμα της αυτοψίας του δυστυχήματος στον Έβρο

    9/5/2004 3:49:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Επί 20 ολόκληρα χρόνια δεν είχε βγει από το σημείο, που είχε τοποθετηθεί ούτε μία φορά, προκειμένου να συντηρηθεί ο ιστός της σημαίας στο φυλάκιο ''Μανίτσα'' της Κορνοφωλιάς Έβρου, που έγινε αιτία να βρουν το θάνατο 5 στρατιώτες από ηλεκτροπληξία και να κινδυνεύσουν άλλοι δύο το πρωί της Μ. Πέμπτης. Αυτό προέκυψε από την αυτοψία, που έγινε και από τα στοιχεία, που συγκέντρωσε, ανώτερος αξιωματικός του Στρατού, στο πλαίσιο της αυτεπάγγελτης προανάκρισης, που έχει διατάξει, από την πρώτη κιόλας μέρα το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Επιθεωρητές του ΓΕΣ είχαν πάει πριν ένα χρόνο περίπου στο συγκεκριμένο φυλάκιο αλλά και στο στρατόπεδο της Κορνοφωλιάς τα οποία, αφού επιθεώρησαν, συνέταξαν έκθεση και διαπίστωσαν ότι, όλα λειτουργούσαν σωστά.

    Μέσα από το στρατόπεδο όλα τα καλώδια υψηλής τάσης

    Ο ιστός ήταν παλιός και με το πρώτο δυνατό φύσημα του αέρα έγειρε προς το μέρος, που υπήρχαν καλωδιώσεις μεταφοράς ρεύματος υψηλής τάσης της ΔΕΗ. Όλα αυτά τα καλώδια περνούσαν μέσα από το στρατόπεδο, τουλάχιστον μέχρι την ημέρα του τραγικού δυστυχήματος και κατά καιρούς είχε τονισθεί η επικινδυνότητα, που εγκυμονούσαν, αλλά δεν δόθηκε και τόση σημασία από υπεύθυνα στελέχη του στρατοπέδου.

    Την πορεία της προανακριτικής διαδικασίας, που διενεργείται από τον αντισυνταγματάρχη Φώτη Βράβα -στρατιωτικό δικαστή, Β' αντεισαγγελέα του Στρατοδικείου Ξάνθης επιβλέπουν ο Διοικητής του Δ' Σώματος Στρατού αντιστράτηγος Στυλιανός Παναγόπουλος, ο οποίος ενημερώνει σχετικά την πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

    [06] Ιράκ

    Τρέχει να προλάβει ο βρετανικός στρατός "Παραδώστε όλα τα φιλμ"

    9/5/2004 5:00:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Να παραδώσουν όλες τις φωτογραφίες, που τράβηξαν στο Ιράκ, διατάχθηκαν οι στρατιώτες του βρετανικού συντάγματος QLR, της μονάδας, που εμπλέκεται στο σκάνδαλο των βασανιστηρίων σε βάρος Ιρακινών κρατουμένων, υποστηρίζει σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα Σάντεϊ Τέλεγκραφ. Την πληροφορία αυτή έδωσε ένα μέλος του συντάγματος, που τώρα βρίσκεται σε μια βάση της μονάδας στην Κύπρο, σε μήνυμα, που έστειλε μέσω του κινητού τηλεφώνου του σε ένα συγγενή του. Στο μεταξύ από πέρυσι είχε εγκρίνει το αμερικανικό Πεντάγωνο μια σειρά ανακριτικών μεθόδων για τη φυλακή της βάσης Γκουαντάναμο, στην Κούβα, που μεταξύ άλλων επέτρεπαν να γυμνώνονται οι κρατούμενοι, να εξαναγκάζονται να ακούν δυνατά μουσική, να εκτίθενται σε έντονο φως και να στερούνται τον ύπνο, υποστηρίζει η εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ, επικαλούμενη στρατιωτικούς αξιωματούχους, τους οποίους δεν κατονομάζει. Εξάλλου εντός του Μαΐου παραπέμπεται στο στρατοδικείο ο πρώτος Αμερικανός στρατιώτης, που κατηγορείται για βασανισμούς στο Ιράκ.

    Τρέχουν και δε φτάνουν...

    Το σκάνδαλο ξέσπασε, όταν η εφημερίδα Ντέιλι Μίρορ αποκάλυψε, πως οι στρατιώτες βασάνιζαν τους Ιρακινούς κρατουμένους και δημοσίευσε φωτογραφίες τους την ώρα, που ξυλοκοπούσαν έναν από αυτούς. Μολονότι εκφράστηκαν αμφιβολίες για τη γνησιότητα των φωτογραφιών, η εφημερίδα συνέχισε να παρουσιάζει εικόνες και μαρτυρίες.

    Με την κατάσχεση των φωτογραφιών από τους στρατιώτες επιδιώκεται να σταματήσει η δημοσίευση καινούριων στοιχείων στον Τύπο. Ταυτόχρονα, η στρατονομία θα μπορέσει να τις συγκρίνει με τις ήδη δημοσιευμένες και να εξακριβώσει αν αυτές που παρουσίασε η Ντέιλι Μίρορ ήταν πράγματι αληθινές.

    Στο μεταξύ ένας Αμερικανός στρατιώτης, που κατηγορείται ότι, συμμετείχε στους βασανισμούς Ιρακινών κρατουμένων θα παραπεμφθεί στο στρατοδικείο της Βαγδάτης εντός του Μαΐου, ανακοίνωσε σήμερα ο Αμερικανός στρατηγός Μάρκ Κίμιτ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. "Το κατηγορητήριο κατά του Αμερικανού στρατιώτη Τζέρεμι Σίβιτς έχει διαβιβασθεί στο αρμόδιο στρατοδικείο, που θα τον κρίνει για τις κατηγορίες της κακής συμπεριφοράς", τόνισε ο Κίμιτ. Η ακροαματική διαδικασία θα είναι ανοιχτή στον Τύπο, δήλωσε ο ίδιος.

    Είχαν εγκριθεί οι μέθοδοι ανάκρισης

    Από πέρυσι είχε εγκρίνει το αμερικανικό Πεντάγωνο μια σειρά ανακριτικών μεθόδων για τη φυλακή της βάσης Γκουαντάναμο, στην Κούβα, που μεταξύ άλλων επέτρεπαν να γυμνώνονται οι κρατούμενοι, να εξαναγκάζονται να ακούν δυνατά μουσική, να εκτίθενται σε έντονο φως και να στερούνται τον ύπνο, υποστηρίζει η εφημερίδα ''Ουάσινγκτον Ποστ'', επικαλούμενη στρατιωτικούς αξιωματούχους, τους οποίους δεν κατονομάζει.

    Για την εφαρμογή των μεθόδων αυτών, που εγκρίθηκαν τον Απρίλιο του 2003, απαιτείται η έγκριση ανώτατων αξιωματούχων του Πενταγώνου και, σε ορισμένες περιπτώσεις, του ίδιου του υπουργού Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, τονίζει η εφημερίδα στην ιστοσελίδα της.

    Η ''Ουάσινγκτον Ποστ'' επικαλείται ένα έγγραφο, που βρίσκεται στην κατοχή ενός αξιωματούχου, όπου περιγράφονται 20 τεχνικές και στο οποίο ζητείται από τους ανακριτές να δικαιολογούν τις σκληρές μεθόδους ανάκρισης ως ''στρατιωτική αναγκαιότητα''.

    Ορισμένες από τις τεχνικές αυτές απαιτούσαν ''κατάλληλη ιατρική επίβλεψη'', προσθέτει η εφημερίδα. Παρόμοιες τεχνικές εγκρίθηκαν και για τους κρατούμενους στο Ιράκ για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι, συνδέονται με τρομοκρατικές ή αντάρτικες ομάδες. Δεν διευκρινίζεται ωστόσο αν είχαν εγκριθεί και για τη φυλακή Αμπού Γκράιμπ της Βαγδάτης.

    Μια εκπρόσωπος του Πενταγώνου απέφυγε να σχολιάσει το δημοσίευμα, παραπέμποντας τους δημοσιογράφους στην αμερικανική στρατιωτική διοίκηση στο Μαϊάμι. Ένας εκπρόσωπος της Νότιας Διοίκησης επιβεβαίωσε πάντως ότι, ο στρατός είχε εγκρίνει κλιμακούμενες μεθόδους ανάκρισης την άνοιξη του 2003. Διέψευσε όμως ότι, μεταξύ αυτών ήταν και το γδύσιμο των κρατουμένων.

    ''Όχι μόνο δεν υπάρχει πρωτόκολλο, που να απαιτεί το γδύσιμο των κρατουμένων αλλά και δεν το σκεφτήκαμε ποτέ. Δεν το κάνουμε'', είπε. Σύμφωνα με το δημοσίευμα πάντως επιτρέπεται να ανακρίνεται ένας γυμνός κρατούμενος αρκεί να βρίσκεται μόνος του στο κελί του. Επίσης, μπορεί να εξαναγκαστεί να στέκεται όρθιος για ώρες. Στη φυλακή του Γκουαντάναμο κρατούνται περίπου 600 ξένοι, που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια του αποκαλούμενου πολέμου κατά της τρομοκρατίας.

    "Βασανιστήρια γίνονται μέχρι και σήμερα"

    "Βασανιστήρια Ιρακινών αιχμαλώτων γίνονται σε όλες τις αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ από τότε, που άρχισε η κατοχή της χώρας και ορισμένα έγιναν μάλιστα πάρα πολύ πρόσφατα, δηλαδή την εβδομάδα, που μας πέρασε", δηλώνει ο πρώην υπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ιράκ Αμπντέλ Μπάσετ Τούρκι σε συνέντευξή του στη γαλλική κυριακάτικη εφημερίδα "Le Journal de Dimanche".

    Βάσει αποσπασμάτων της συνέντευξης, που προδημοσιεύονται σήμερα ενόψει της αυριανής κυκλοφορίας της εφημερίδας, ο Τούρκι δηλώνει ότι, είχε ενημερώσει το Νοέμβριο τον Αμερικανό πολιτικό διοικητή του Ιράκ Πολ Μπρέμερ για την κακομεταχείριση Ιρακινών κρατουμένων.

    "Οι πρώτες αναφορές, που έλαβα αφορούσαν την πόλη Ουμ Κασρ, τη ζώνη κράτησης στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης και τη φυλακή Αμπού Γκράιμπ. Όμως, βασανιστήρια γίνονταν σε όλες τις αμερικανικές βάσεις", τονίζει. "Εχω πληροφορίες και για κακοποιήσεις, που έγιναν μόλις αυτήν την εβδομάδα", προσθέτει, χωρίς να διευκρινίζει περαιτέρω σχετικά με αυτό. Ο Τούρκι, ο οποίος παραιτήθηκε πριν από ένα μήνα διαμαρτυρόμενος για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του αμερικανικού στρατού στη Φαλούτζα, σχολιάζει επίσης ότι, είχε αντιληφθεί αμέσως ότι, ο Μπρέμερ "δεν είχε την εξουσία να ζητήσει από τον στρατό να αλλάξει τις μεθόδους του". "Αν είχε περισσότερη δύναμη επί του στρατού, πιστεύω ότι, τα πράγματα δεν θα είχαν ξεφύγει τόσο από τον έλεγχο", σημειώνει.

    "Περιμέναμε με ανυπομονησία το τέλος του παλαιού καθεστώτος, πεπεισμένοι ότι, δεν θα ξαναδούμε ποτέ τέτοιου είδους εικόνες στο Ιράκ. Όμως οι συμμαχικές δυνάμεις δεν δείχνουν κανένα σεβασμό στους Ιρακινούς", καταλήγει ο Τούρκι, λέγοντας ότι, "αυτές οι συμπεριφορές αποδεικνύουν ότι, η Αμερική απέτυχε να υπερασπιστεί τη Δημοκρατία στο Ιράκ".

    "Δε φτάνει η συγνώμμη", λέει ο Κλαρκ

    Η απάντηση του προέδρου Τζόρτζ Μπούς στον σκανδαλο των Ιρακινών κρατουμένων δεν είναι αρκετή, εκτίμησε σήμερα ο Ουέσλι Κλάρκ, απόστρατος στρατηγός και πρώην υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

    "Αυτή την εβδομάδα ο κόσμος συγκλονίστηκε και το ηθικό ανάστημα της κυβέρνησης των ΗΠΑ δέχτηκε πλήγμα από τις τρομερές φωτογραφίες ενός μικρού αριθμού Αμερικανών στρατιωτικών, που έκαναν βασανιστήρια σε Ιρακινούς κρατούμενους", δήλωσε ο απόστρατος στρατηγός σε εβδομαδιαία ραδιοφωνική ομιλία του για το Δημοκρατικό Κόμμα, με την οποία απάντησε σε εκείνη του Προέδρου Μπούς.

    "Ο πρόεδρος εξέφρασε τη συγγνώμη του και δήλωσε ότι, αυτές οι ενέργειες κηλίδωσαν την τιμή μας", συνέχισε ο Κλάρκ, υπογραμμίζοντας "ότι καλώς το έκανε". Όμως, πρόσθεσε ο στρατηγός, "οι συγγνώμες δεν αρκούν Αυτές οι εγκληματικές πράξεις πρέπει να γίνουν αντικείμενο έρευνας σε βάθος και οι υπεύθυνοι θα πρέπει να απολογηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης", επέμεινε ο Κλάρκ.

    "Πρέπει να αλλάξουμε το σύστημα εκπαίδευσης και τις διαδικασίες με τέτοιο τρόπο ώστε να μην επαναληφθεί κάτι τέτοιο", πρόσθεσε. Κατά την άποψη του "οι προκλήσεις στην υπόθεση αυτή βρίσκονται στον ίδιο τον πυρήνα της αμερικανικής αποστολής στο Ιράκ". "Πήγαμε στο Ιράκ ως απελευθερωτές και όχι σαν κατακτητές. Ήλθαμε για να απελευθερώσουμε και όχι για να φυλακίσουμε, και τα βασανιστήρια και ο εξαναγκασμός δεν αρμόζουν στον εθνικό μας χαρακτήρα. Η αποστολή των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ κινδυνεύει από την απώλεια αξιοπιστίας, που προκλήθηκε από την κακή συμπεριφορά μιας χούφτας Αμερικανών στρατιωτών", εκτίμησε τέλος ο Κλάρκ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέα στοιχεία για τους Βρετανούς βασανιστές-στρατιώτες

    [07] Εσωτερικά

    Συνέλαβαν αστυνομικό για συμμετοχή σε επεισόδια

    9/5/2004 5:11:00 μμ

    Παρόλο που το χθεσινό ντέρμπι για το Κύπελλο διεξήχθη χωρίς έκτροπα, οι μικροσυλλήψεις, όμως, δεν έλειψαν. Μάλιστα, ένας από τους συλληφθέντες ήταν αστυνομικός, φυσικά εκτός υπηρεσίας. Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, ο αστυφύλακας συμμετείχε σε μια ομάδα οργανωμένων οπαδών του Παναθηναϊκού, οι οποίοι κατευθύνονταν στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης, συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων. Όμως, έξω από το γήπεδο επιτέθηκαν απρόκλητα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, που τους συνόδευαν με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μικρής έκτασης επεισόδιο. Ο αστυφύλακας, που συμμετείχε στα επεισόδια, εντοπίστηκε από τους συναδέλφους του, συνελήφθη και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα. Άλλη μία προσαγωγή στο εισαγγελέα, ήταν αυτή ενός 20χρονου φιλάθλου, επειδή βρέθηκαν πάνω του έξι κροτίδες.

    [08] Διεθνή

    Για όλα φταίει το ...Ιράκ Καμία ελπίδα για τους Εργατικούς με τον Μπλερ επικεφαλής

    9/5/2004 5:15:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Οι Εργατικοί δεν έχουν καμία ελπίδα να κερδίσουν τις επόμενες βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία αν ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ παραμείνει στην προεδρία του κόμματος, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση, που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα ''Μέιλ ον Σάντεϊ''. Στην περίπτωση, που ο Μπλερ επιλέξει να παραμείνει πρόεδρος του Εργατικού κόμματος, μόνο το 36% των ερωτηθέντων είπε ότι, θα τον ψήφιζε στις επόμενες εκλογές. Ένα 40% δήλωσε ότι, θα ψήφιζε τους Συντηριτικούς. Σε περίπτωση, όμως, που ο νυν υπουργός Οικονομικών Γκόρντον Μπράουν αναλάβει την ηγεσία του κόμματος, το ποσοστό των Εργατικών ανεβαίνει στο 39%, όσο και το ποσοστό των Συντηρητικών. Εξάλλου το 60% των ερωτηθέντων δηλώνουν δυσαρεστημένοι από την πολιτική που ακολουθεί ο Μπλερ ενώ το 61% εκτιμά ότι, ο Μπράουν κάνει καλά τη δουλειά του. Η δημοτικότητα του Μπλερ έχει μειωθεί κατά πολύ τους τελευταίους μήνες, κυρίως λόγω της επιλογής του να υποστηρίξει τον πόλεμο στο Ιράκ και της επιμονής του για την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής, που δεν βρέθηκαν ποτέ.

    Αρχίζουν οι γκρίνιες και οι παραινέσεις για οικειοθελή αποχώρηση

    Εξάλλου την παραίτηση του Βρετανού πρωθυπουργού ζήτησε και ένα από τα ανώτατα στελέχη του Εργατικού Κόμματος σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ITV. Ο λόρδος Ντέιβιντ Πάτναμ, στενός φίλος του Μπλερ, είπε ότι, τα αρνητικά δημοσιεύματα σχετικά με το Ιράκ μπορεί να βλάψουν τις εκλογικές προοπτικές του κόμματος και επομένως ο Πρωθυπουργός πρέπει να ανοίξει το δρόμο για να αναλάβει τα ηνία ο υπουργός Οικονομικών Γκόρντον Μπράουν. "Ο Πρωθυπουργός έχει ταυτιστεί με το Ιράκ και το Ιράκ μόνο κακά νέα θα φέρει. Αν ήμουν στη θέση του θα έφευγα πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, (του Κοινοβουλίου)", τόνισε. Ο Πάτναμ υποστήριξε ότι, αν το Ιράκ εξελιχθεί σε μια σταθερή δημοκρατία τα επόμενα χρόνια θα αποδειχτεί ότι, η απόφαση του Μπλερ να υποστηρίξει τις ΗΠΑ στον πόλεμο ήταν σωστή. Όμως βραχυπρόθεσμα θα πρέπει να παραιτηθεί, ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες νίκης του κόμματος στις επόμενες εκλογές, το 2005.

    [09] Αθήνα 2004

    Καθόλου κακό, λέει ο Βρετανός επικεφαλής "Ολυμπιακοί Αγώνες με τον ελληνικό τρόπο"

    9/5/2004 5:29:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Την απόλυτη εμπιστοσύνη του ότι, οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας θα είναι επιτυχείς και ασφαλείς εκφράζει σε συνέντευξή του στην έγκυρη βρετανική εφημερίδα ''Ιντεπέντεντ της Κυριακής'', ο διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σάιμον Kλεγκ, ο οποίος και θα ηγηθεί της βρετανικής ολυμπιακής αποστολής στην Αθήνα. ''Πιστεύω ότι οι Έλληνες θα μας δώσουν αγώνες με τον ελληνικό τρόπο, όπως είναι σωστό και τους ταιριάζει. Το γεγονός ότι, οι Έλληνες κάνουν τα πράγματα διαφορετικά δεν σημαίνει ότι, έχουν λάθος'', δήλωσε ο Κλεγκ και αναφέρθηκε στα αρνητικά δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών.

    "Δεν είναι απαραίτητη η στέγη Καλατράβα"

    "Υπήρξαν αρνητικά δημοσιεύματα για τους Έλληνες πρόσφατα, αλλά υπάρχουν και πολλά θετικά για την Ολυμπιάδα της Αθήνας. Το Ολυμπιακό Χωριό, το οποίο επισκέφθηκα την περασμένη εβδομάδα είναι φανταστικό, εκπληκτικά εντυπωσιακό, το καλύτερο στις τελευταίες δέκα χειμερινές και θερινές Ολυμπιάδες που έχω παρακολουθήσει. Αλλά εκτός από το Ολυμπιακό Χωριό και άλλες ολυμπιακές εγκαταστάσεις είναι πρώτης τάξεως, όπως οι εγκαταστάσεις για το ''σλάλομ κανό'' είναι το καλύτερο στον κόσμο, μου είπε ο επικεφαλής της ομάδας μας.

    Φυσικά σε ορισμένα έργα είναι πίσω, αλλά η διαφορά, που έχει γίνει στις τελευταίες έξι εβδομάδες είναι σημαντική. Το "σπρίντ φίνις" είναι συνηθισμένο στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θυμάμαι όταν έφθασα στην Ατλάντα ακόμα έβαφαν το γρασίδι στο Ολυμπιακό Χωριό'', λέει στη συνέντευξή του ο Σάιμον Κλέγκ. Για το θέμα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας μετά την βομβιστική επίθεση στην Καλλιθέα την περασμένη Τετάρτη, ο Σάιμον Κλέγκ δήλωσε ότι, "συνεργαζόμαστε με τις αρχές στην Ελλάδα και την Βρετανία για να εξασφαλίσουμε την καλύτερη προστασία για τους αθλητές μας. Αυτό που έγινε την Τετάρτη δεν άλλαξε ούτε τα σχέδιά μας, ούτε τις σκέψεις μας. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν είχαμε έστω και ένα τηλεφώνημα από αθλητή μας γι' αυτό το θέμα''.

    Εξάλλου σε σχόλιο του στην εφημερίδα ''Ομπσέρβερ'' ο δημοσιογράφος Τζον Χέντερσον απαντάει στον πρόσφατο επικριτικό δημοσίευμα των ''Τάιμς'' για ''καταστροφικές συνέπειες'', εάν δεν τοποθετηθεί στο ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας η στέγη Καλατράβα, υπενθυμίζοντας ότι, σε καμία Ολυμπιάδα τα αγωνίσματα στίβου δεν έγιναν σε σκεπασμένο στάδιο.

    ''Οι Ολυμπιάδες του 1984 και 1996 έγιναν στις αμερικάνικες πόλεις Λος Άντζελες και Ατλάντα, που έχουν το ίδιο κλίμα με την Αθήνα, και τα αγωνίσματα στίβου διεξήχθησαν την ημέρα και το βράδυ. Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου το 1997 έγινε στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, σε αυτό, που θα γίνουν τώρα οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Κανένας δεν έκανε λόγο για να τοποθετηθεί σκεπή στο στάδιο και κανένας θεατής δεν είχε πρόβλημα'' τονίζει στο σχόλιό του Τζον Χέντερσον.

    [10] Εσωτερικά

    Θετικό βήμα η επίσκεψη Ερντογάν

    9/5/2004 6:03:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Ικανοποιημένος δηλώνει ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από την επίσκεψή του στην Ελλάδα, για την οποία είπε, ότι "συνέβαλε στην ανάπτυξη της φιλίας και της ειρήνης ανάμεσα στις δύο χώρες". "Κατά την επίσκεψη διαπίστωσα, ότι και οι δύο χώρες έχουν πολλά κοινά σημεία", είπε ο κ. Ερντογάν, ενώ προσέθεσε, ότι "βρήκα την ευκαιρία να συζητήσω την εξέλιξη των Ελληνοτουρκικών σχέσεων κατά τη διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση", πάντως, ο κ. Ερντογάν τόνισε, πως "οι Έλληνες επανειλημμένα τόνισαν, ότι δεν πρόκειται να υπαναχωρήσουν, στην παροχή υποστήριξης στην Τουρκία για την ένταξη της στην Ένωση". Επίσης, ο κ. Ερντογάν χαρακτήρισε την επίσκεψή του στη Κομοτηνή "συγκινητική", καταλήγοντας, ότι "αυτό, που έχει σημασία στην πολιτική δεν είναι η απόκτηση εχθρών, αλλά φίλων. Εμείς αναπτύσσουμε την πολιτική μας προς αυτή την κατεύθυνση".

    Συνάντηση Ερντογάν-Λιάπη

    "Ρεαλιστή πολιτικό με όραμα" χαρακτήρισε τον Τούρκο πρωθυπουργό, ο υπουργός Μεταφορών, κ. Μιχάλης Λιάπης, ο οποίος βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να παρευρεθεί στην τελετή θεμελιώσεως υποθαλάσσιας σιδηροδρομικής σήραγγας , που θα συνδέσει την Ευρώπη με την Ασία.

    Στην κατ ιδίαν συζήτηση που είχε με τον Τούρκο πρωθυπουργό, ο κ. Λιάπης τον διαβεβαίωσε για τον θετικό αντίκτυπο της παρουσίας του στην Ελλάδα.

    Ο Έλληνας υπουργός σημείωσε τη μεγάλη σημασία της υποθαλάσσιας σήραγγας, η οποία ξεκινά από το Επταπύργιο, έξω από το ιστορικό τείχος της πόλης και θα καταλήγει στην τοποθεσία Γκέμπζα, στην ασιατική ακτή της θάλασσας του Μαρμαρά. Αργότερα μπορεί να συνδεθεί και με την ασιατική πλευρά του Βοσπόρου.

    Ο κ. Λιάπης, ανακοίνωσε ότι από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στον άξονα Θεσσαλονίκης - Κωνσταντινούπολης, θα κινούνται αμαξοστοιχίες, που θα μεταφέρουν αυτοκίνητα και σύγχρονες κλινάμαξες.

    [11] Αθλητισμός

    Για την Α φάση των πλέι οφς Στους ημιτελικούς των πλέι οφ το Μαρούσι

    9/5/2004 7:12:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Για πρώτη φορά στην ιστορία του το Μαρούσι προκρίθηκε στα ημιτελικά των πλέι οφ της Α1 κατηγορίας μπάσκετ των ανδρών, όπου θα αντιμετωπίσει με πλεονέκτημα έδρας τον νικητή του ζευγαριού ΑΕΚ-Άρης. Οι παίκτες του Παναγιώτη Γιαννάκη επικράτησαν σήμερα με 75-70 του Περιστερίου στο κλειστό του Σπόρτιγκ, έκαναν το 2-0 (80-73 ο Α αγώνας) στη σειρά της πρώτης φάσης και πανηγύρισαν την πρόκριση. Ο Ολιβερ Πόποβιτς με 20 πόντους και τρία τρίποντα ήταν ο παίκτης που έδωσε το έναυσμα για ανάκαμψη στη δεύτερη περίοδο, ενώ από τους ηττημένους μία ακόμη μεγάλη εμφάνιση πραγματοποίησε ο Μιχάλης Πελεκάνος (22π.). Το Περιστέρι ολοκλήρωσε τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις για φέτος. Τα δεκάλεπτα ήταν: 17-16, 40-29, 53-54, 70-75.

    Ήταν αποφασισμένο για τη νίκη

    Πόντο πόντο πήγαινε το παιχνίδι στο πρώτο δεκάλεπτο με το Μαρούσι να δείχνει μέχρι εκείνη τη στιγμή αποφασισμένο να φτάσει στη δεύτερη νίκη που θα του εξασφάλιζε την πρόκριση. Στη δεύτερη περίοδο, όμως το Περιστέρι προέβαλε σθεναρή αντίσταση. Ο Μιχάλης Πελεκάνος ήταν ο παίκτης που έδωσε το έναυσμα σημειώνοντας 16 πόντους με 2 τρίποντα στο πρώτο μέρος. Ο φόργουορντ των "κυανοκιτρίνων" μαζί με τον Πιτ Μάικλ κυριάρχησαν μέσα στη ρακέτα και μαζεύοντας τα αμυντικά ριμπάουντ έδωσαν στην ομάδα τους την ευκαιρία να βγει σε περισσότερες επιθέσεις. Με σουτ από την περιφέρεια (14 προσπάθειες τριών πόντων είχαν οι γηπεδούχοι στο ημίχρονο εκ των οποίων 5 εύστοχες) επιχείρησαν να αιφνιδιάσουν το σύνολο του Παναγιώτη Γιαννάκη που με τη σειρά του παρουσίαζε αστοχία στα σουτ εντός πεδιάς και άσχημη εικόνα στην άμυνα. Ο Αντρέ Χάτσον πήρε χρόνο συμμετοχής για πρώτη φορά από τον τελικό της FEL στο Καζάν, αλλά δεν έδειξε να έχει βρει τον καλό εαυτό του. Ετσι, το Περιστέρι κατάφερε να προηγηθεί με +11 στο ημίχρονο, 40-29.

    Δεν άφησε περιθώριο για αντιδράσεις

    Η ανωτερότητα των "κυανοκιτρίνων" διήρκεσε μέχρι και το 42-29... έκτοτε ακολούθησε σερί 12-0 από το Μαρούσι με πρωταγωνιστή τον Ολιβερ Πόποβιτς που σε αυτό το διάστημα έβλεπε το καλάθι του Περιστερίου σαν βαρέλι (σημείωσε τους 9 από τους 12 πόντους). Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν με 49-48 και 54-51 λίγο αργότερα, την ώρα που τρεις βασικοί του Περιστερίου μετρούσαν ήδη από τρία φάουλ. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης ακολούθησε τη συνηθισμένη του τακτική με δύο πλέι μέικερ στο παιχνίδι, ο Σπανούλης με ασφυκτική περιφερειακή άμυνα αναχαίτισε τον τραυματία (θλάση στη γάμπα) Μανώλη Παπαμακάριο, ενώ ο Αγαδάκος εκμεταλλεύτηκε την απουσία του Ουκρανού γίγαντα Χίζνιακ (κάθισε στον πάγκο με 3 φάουλ) και έδωσε σημαντικές λύσεις στην επίθεση. Οι παίκτες του Αργύρη Πεδουλάκη έδειχναν σαφώς κουρασμένοι (ταλαιπωρημένοι και από την οικονομική δυσχέρεια στο σύλλογο), αλλά το πάθος τους για την ισοφάριση της σειράς δεν τους εγκατέλειψε μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο. Το Μαρούσι ξέφυγε με 69-64, αλλά ο Σούλης κατάφερε να μειώσει σε 68-69 ένα λεπτό περίπου πριν το τέλος. Πόποβιτς και Μπλάκνεϊ οδήγησαν εκ τους ασφαλούς, όμως την ομάδα των βορείων προαστίων στην ημιτελική φάση.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 9 May 2004 - 16:52:10 UTC