Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-05-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αυξάνεται το ποσοστό θνησιμότητας "Δολοφόνοι" παχυσαρκία και κάπνισμα
  • [02] Φόβοι για αλυσιδωτές αυξήσεις Ξεπέρασε τα 40 δολάρια το βαρέλι του
  • [03] Αναμένονται καταθέσεις σημαντικών μαρτύρων Ανατριχιαστικά στοιχεία για
  • [04] "Όλα στο πράσινο" Παρελθόν οι επιφυλάξεις μας, λέει η ΔΟΕ
  • [05] Θα διατίθεται από αύριο Αναμνηστικό κέρμα των 2 ευρώ για τους
  • [06] Στα μέσα Ιουνίου η ολοκλήρωση της Βάρης-Κορωπίου
  • [07] Το Σεπτέμβρη εκλογές για τη διαδοχή Καντίροφ
  • [08] Ερωτηματικά για τα αντίγραφα των καταθέσεων στη δίκη του ΕΛΑ
  • [09] Ορκίστηκε σήμερα Ο Τσεβερνκόφσκι νέος Πρόεδρος των Σκοπίων
  • [10] Προειδοποιεί για "αντικαταστάσεις" Δυσαρέσκεια Χριστόδουλου για
  • [11] Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας Στο νοσοκομείο ο Τάσσος Παπαδόπουλος
  • [12] Κοινά αιτήματα ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ για τους συμβασιούχους
  • [13] Συμφωνία για την παράδοση των σορών
  • [14] Διαμαρτυρία για την πολιτική Μπους Κούβα: εμπάργκο στο δολάριο
  • [15] Για να παραιτηθεί από την ηγεσία του ΔΗΣΥ Απειλητική επιστολή στον

    [01] Υγεία

    Αυξάνεται το ποσοστό θνησιμότητας "Δολοφόνοι" παχυσαρκία και κάπνισμα

    12/5/2004 11:52:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Σε πρόωρο θάνατο οδηγεί η παχυσαρκία περίπου 7.000 Έλληνες ετησίως, ενώ ασθένειες, που οφείλονται στο κάπνισμα, απειλούν το 60% των νέων, μεταξύ 25 και 34 ετών. Επίσης, η παχυσαρκία, σε συνδυασμό με τον άσχημο τρόπο διαβίωσης και διατροφής, μειώνει αισθητά το προσδόκιμο όριο ζωής των Ελλήνων. Αυτό προκύπτει από έρευνα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Συνεργασίας Ιατρικής και Κοινωνίας (ΕΠΙΚ), που παρουσίασε χθες ο καθηγητής, Δημήτρης Τριχόπουλος. Μιλώντας σε ημερίδα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, ο κ. Τριχόπουλος παρουσίασε συνταρακτικά στοιχεία και τόνισε, πως η υγεία των Ελλήνων είναι ικανοποιητική, αλλά η χώρα μας τείνει να χάσει το χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας, που παρουσίαζε σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

    Μειώνεται το προσδόκιμο όριο ζωής

    "Το πλεονέκτημα των Ελλήνων σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που είναι το χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας, τείνει να εξαφανιστεί". καθηγητής Δημήτρης Τριχόπουλος

    Σύμφωνα με την έρευνα, σχεδόν το 50% των ανδρών σε όλες τις ηλικιακές ομάδες είναι υπέρβαροι. Στις γυναίκες, το ένα τέταρτο των γυναικών άνω των 35 ετών είναι υπέρβαρες, ποσοστό που ξεπερνά το 50% στην ηλικιακή ομάδα 65- 74 ετών.

    Παράλληλα, το κάπνισμα φαίνεται να εξελίσσεται σε κακή συνήθεια των Ελλήνων, αφού σχεδόν το 60% των Ελλήνων 25 έως 34 ετών είναι καπνιστές και περίπου οι μισοί άνδρες κάτω των 54 ετών καπνίζουν. Στις Ελληνίδες παρατηρούνται ιδιαιτέρως υψηλά ποσοστά καπνιστριών στις νεότερες ομάδες ηλικιών έως 44 ετών, ενώ στις μεγαλύτερες ηλικίες οι περισσότερες είναι μη καπνίστριες.

    Οι Έλληνες κόβουν το κάπνισμα μετά τα 54 έτη και κυρίως, μόλις οι γιατροί τους επισημάνουν τον κίνδυνο του θανάτου. Όσο για την υγιεινή ζωή και τη γυμναστική, μάλλον αφορά λιγοστούς Έλληνες, αφού μόνο το 9,9% των ανδρών και το 7,5% των γυναικών αθλείται συστηματικά.

    Σήμα κινδύνου για ασθένειες

    Με βάση τα παραπάνω συμπεράσματα, ασθένειες όπως η υπέρταση και η στεφανιαία νόσος, είναι ευρύτατα διαδεδομένες στη χώρα μας.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Τριχόπουλος, το 24% των ανδρών και το 25% των γυναικών παρουσιάζουν υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο.

    Τέλος, το 21% των ανδρών και το 27% των γυναικών έχουν αυξημένη χοληστερόλη, ενώ πάνω από 10% των Ελλήνων πάσχει από διαβήτη.

    [02] Οικονομία

    Φόβοι για αλυσιδωτές αυξήσεις Ξεπέρασε τα 40 δολάρια το βαρέλι του αργού

    12/5/2004 12:29:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Κλιμακώνονται οι φόβοι για αλυσιδωτές αυξήσεις στην αγορά, λόγω της ανόδου στις τιμές των καυσίμων μετά τις συνεχείς αυξήσεις στην τιμή του αργού πετρελαίου. Τα ρεκόρ των τελευταίων δεκατριών ετών στις τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές καταρρίπτονται το ένα μετά το άλλο. Η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος πετρελαιοπαραγωγός και εξαγωγέας αργού πετρελαίου παγκοσμίως, ζητά απ τον ΟΠΕΚ να εγκρίνει την αύξηση της παραγωγής, κάτι που θα "χαλαρώσει" τις τάσεις ανατίμησης του "μαύρου χρυσού". Στις αγορές της Ασίας, η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού αναρριχήθηκε σήμερα στα 40,38 δολάρια το βαρέλι, μια απόσταση μικρότερη του ενός δολαρίου από τα επίπεδα στα οποία είχαν εκτινάχθεί τα προθεσμιακά συμβόλαια στη Ν. Υόρκη (41,15 δολάρια το βαρέλι) τον Οκτώβριο του 1990, όταν το Ιράκ εισέβαλε στο Κουβέιτ. Στο μεταξύ ριζικές αλλαγές στο σύστημα επιβολής προστίμων, που επιβάλλονται στα πρατήρια υγρών καυσίμων, προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, με στόχο την πάταξη της κερδοσκοπίας. Απέδωσε την αύξηση των τιμών στη διεθνή συγκυρία, ενώ εμφανίστηκε αρνητικός στην επιβολή πλαφόν. "Η επιβολή πλαφόν στα καύσιμα, στρεβλώνει την αγορά και επηρεάζει την ανάπτυξη", τόνισε στη ΝΕΤ 105,8 και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιώργος Σαλαγκούδης.

    Αμφιβολίες ότι η αύξηση της παραγωής θα ρίξει τις τιμές

    Χθες, το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουνίου άγγιξε προς στιγμήν τα 40,15 δολάρια εν μέσω αμφιβολιών για το ότι, η αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ, την οποία πρότεινε η Σαουδική Αραβία, να υιοθετηθεί κατά την προγραμματισμένη συνάντηση της 3ης Ιουνίου, στη Βηρυτό, μπορεί να γείρει την πλάστιγγα σε μία ήδη σφιχτή αγορά. Προηγούμενα οι υπουργοί πετρελαίου του ΟΠΕΚ θα έχουν μια ανεπίσημη συνάντηση στο Άμστερναμ που αρχίζει στις 22 Μαϊου, όπυ όμως δεν αναμένονται αποφάσεις.

    Πέρα από τις αμφιβολίες που υπάρχουν για τα αν η άνοδος της παραγωγής θα ρίξει τις τιμές οι προβλέψεις του ΟΣΑΑ και του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας στο Παρίσι, για τους ρυθμούς ανάπτυξης οδήγησαν σε νέα άνοδο της τιμής του μπρεντ, το οποίο έκλεισε με κέρδη 1,43 δολαρίων το βαρέλι, εξανεμίζοντας τις απώλειες 1 δολαρίου, που σημείωσε στον απόηχο της έκκλησης της Σαουδικής Αραβίας. Κατά το σημερινό άνοιγμα, το Μπρεντ προσέθεσε άλλα 10 σεντς στο βαρέλι, με την τιμή του να ανέρχεται στα 37,46 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας ένα ακόμη ρεκόρ των τελευταίων δεκατριών χρόνων.

    Διαπραγματευτές επισήμαναν ότι, η έκκληση της Σαουδικής Αραβίας για περισσότερο πετρέλαιο από τον ΟΠΕΚ ενδεχομένως νομιμοποιήσει απλώς τις παραβάσεις από τα μέλη του διεθνούς οργανισμού των ποσοστώσεων πάνω από το συμφωνηθέν πλαφόν των 23,5 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως, οι οποίες εκτιμάται σήμερα ότι, υπερβαίνουν συνολικά τα 2 εκατομμύρια βαρέλια αργού ημερησίως.

    Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές οι τρέχουσες υψηλές του αργού στις διεθνείς αγορές δεν οφείλονται τόσο στην έλλειψη αργού αλλά κυρίως στη σφιχτή αγορά προϊόντων πετρελαίου στις ΗΠΑ, γεγονός που ο ΟΠΕΚ υποστηρίζει εδώ και μήνες λέγοντας ότι, περισσότερο πετρέλαιο θα έχει μικρή συνεισφορά στη συγκράτηση των τιμών. Για πολλούς, η εκτίναξη της τιμής του αμερικανικού αργού αποδίδεται εν μέρει και στην αύξηση της τιμής της βενζίνης, κατά 2,2%, στα 1,3250 δολάρια το γαλόνι, η οποία πυροδοτήθηκε από είδηση ότι, η Environmental Energy Agency στις ΗΠΑ δεν θα λάβει ενδεχομένως απόφαση μέχρι τα τέλη Μαΐου για το κατά πόσον θα χαλαρώσει το θεσμικό πλαίσιο για τα καθαρά καύσιμα στις Πολιτείες της Καλιφόρνιας και της Ν. Υόρκης. Ενας άλλος βασικός λόγος είναι η αύξηση της κατανάλωσης κατα 13,6 % στην Κίνα η οποία ξεπέρασε πέρσι την Ιαπωνία και έγινε ο δέυτερος, μετά τις ΗΠΑ μεγαλύτερος καταναλωτής παγκοσμίως. Κι αυτό γιατί έχουν αυξηθεί θεαματικά οι πωλήσεις αυτοκινήτων. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΟΕ η φετινή ζήτηση για υγρά καύσιμα θα ξεπεράσει το επίπεδο του 1988, μετά από 16 χρόνια συγκράτησης της κατανάλωσης.

    Αυξήθηκε 2,3 λεπτά από την προηγούμενη εβδομάδα

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία, που δημοσιοποίησε σήμερα, Τετάρτη, το υπουργείο Aνάπτυξης, η μέση τιμή της βενζίνης διαμορφώνεται στα 82,8 λεπτά το λίτρο, σημειώνοντας αύξηση 2,3 λεπτών σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Από την αρχή του χρόνου, η αύξηση στη μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώνεται σε 9,7 λεπτά το λίτρο και σε σύγκριση με πέρυσι η αύξηση φθάνει στα 13,1 λεπτά. Aντίστοιχα, η μέση τιμή της σούπερ βενζίνης διαμορφώνεται στα 93,4 λεπτά το λίτρο, του ντίζελ κίνησης στα 71,7 λεπτά και του αγροτικού πετρελαίου στα 38,8 λεπτά ανά λίτρο.

    [03] Εσωτερικά

    Αναμένονται καταθέσεις σημαντικών μαρτύρων Ανατριχιαστικά στοιχεία για το εμπόριο οργάνων

    12/5/2004 1:12:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με το εμπόριο οργάνων παιδιών, από κύκλωμα, το οποίο αγόραζε τα παιδιά από άπορες αλβανικές οικογένειες και αφαιρούσε τα όργανα τους σε κλινικές στο Φίερι, το Δυράχιο και τη Μακεδονία. Οι ελληνικές αρχές, που από τον Φεβρουάριο διενεργούν προκαταρκτική έρευνα για τη δράση του κυκλώματος στη Δυτική Μακεδονία πρόκειται να ζητήσουν τη δικαστική συνδρομή των αρχών της Αλβανίας και της Ιταλίας. Ήδη αναμένεται να καταθέσουν πέντε Αλβανοί, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί σε δικαστήριο της Αλβανίας για εμπόρια οργάνων παιδιών. Η έρευνα άρχισε μετά από έγγραφο της Αστυνομίας Γιαννιτσών στην εισαγγελία της πόλης. Σύμφωνα με το έγγραφο, υπήρχαν πληροφορίες για άτομα, που κινούνταν ύποπτα στη συγκεκριμένη περιοχή, τόσο στον τομέα των παράνομων υιοθεσιών όσο και στο εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων.

    Κρίσιμος μάρτυρας ένας Έλληνας γιατρός

    Οι κρίσιμες καταθέσεις αναμένονται από 3 Αλβανούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάρτυρας κλειδί στην υπόθεση, είναι μια νεαρή Αλβανίδα, που κατήγγειλε ότι πούλησε το κοριτσάκι που γέννησε και στη συνέχεια πιέστηκε από το κύκλωμα να προχωρήσει σε δεύτερη εγκυμοσύνη, με σκοπό να πουλήσει και πάλι το παιδί, που θα γεννούσε. Η γυναίκα είχε έρθει σε επαφή με τις ελληνικές αρχές και παρ' ότι αρχικά είχε συμφωνήσει να έρθει στην Ελλάδα και να καταθέσει, τώρα το αποφεύγει επειδή φοβάται.

    Κρίσιμη θεωρείται και η μαρτυρία γιατρού από την Κεντρική Μακεδονία, ο οποίος κατέθεσε ότι, αποχώρησε από την κλινική στην οποία εργαζόταν όταν στην αντίληψη του υπέπεσαν ύποπτες κινήσεις. Μεταξύ των ατόμων, που πρόκειται να κληθούν να καταθέσουν είναι και 5 Αλβανοί, που ήδη έχουν καταδικαστεί σε ποινές 15-20 χρόνων κάθειρξης από δικαστήριο της Αλβανίας για εμπλοκή τους στο κύκλωμα εμπορίας οργάνων παιδιών.

    Η απόρρητη έκθεση, που συνέταξε η ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα, αναφέρει ότι, τουλάχιστον επί 10 χρόνια το κύκλωμα εκμεταλλευόταν παιδιά από ορφανοτροφεία ή παιδιά με ειδικές ανάγκες από άπορες οικογένειες. Υπήρξαν ακόμη και γονείς, που πουλούσαν τα παιδιά τους έναντι ευτελούς αμοιβής ή τεκνοποιούσαν κατά παραγγελία με σκοπό να δώσουν το παιδί για παράνομη υιοθεσία.

    Κοινό μυστικό στην Αλβανία

    Εγκέφαλος του κυκλώματος θεωρείται ένας καθηγητής Ιατρικής στην Ιταλία ενώ εμπλέκονται ακόμη 4 γιατροί από την Αλβανία, Αλβανοί διπλωματικοί υπάλληλοι, 5 Αλβανοί, που είχαν το ρόλο του μεσάζοντα, τουλάχιστον ένας Έλληνας γυναικολόγος από τα Γιαννιτσά, που είχε καταδικαστεί και στο παρελθόν για υπόθεση παράνομης υιοθεσίας και ένας Σκοπιανός, που είχε επίσης το ρόλο του μεσάζοντα.

    Η πρακτική των παράνομων υιοθεσιών με σκοπό την εμπορία οργάνων είναι κοινό μυστικό στη γειτονική χώρα. Μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο, οι αλβανικές αρχές ανακοίνωσαν, πως είχαν χαθεί τα ίχνη 39 παιδιών. Την ίδια περίοδο στην Αδριατική είχαν εντοπιστεί από τις ιταλικές αρχές ύποπτα δέματα, τα οποία περιείχαν ανθρώπινα όργανα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, σε κάποιες περιπτώσεις το κύκλωμα δρούσε με την ανοχή Αλβανών παραγόντων. Αναφέρεται μάλιστα, πως για τη μεταφορά των οργάνων χρησιμοποιήθηκαν διπλωματικοί σάκοι. Αν και όπως αναφέρεται από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων είναι δύσκολο να συντηρηθούν τα μοσχεύματα με αυτό τον τρόπο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Έκθεση-σοκ για εμπόριο οργάνων παιδιών

    [04] Αθήνα 2004

    "Όλα στο πράσινο" Παρελθόν οι επιφυλάξεις μας, λέει η ΔΟΕ

    12/5/2004 2:53:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 FM - ΑΠΕ

    "Κάποιες φορές σας είχαμε δείξει κίτρινη κάρτα, ακόμη και κόκκινη, αλλά τώρα τα πάντα είναι πράσινα. Κανένα έργο δεν είναι σε κίνδυνο. Είμαστε βέβαιοι ότι όλα θα παραδοθούν εγκαίρως. Στέλνουμε μήνυμα εμπιστοσύνης εκ μέρους της ΔΟΕ". Με αυτά τα λόγια ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ, Ντένις Όσβαλντ εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίηση του για την πορεία της Ολυμπιακής προετοιμασίας της Αθήνας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στην έδρα της Οργανωτικής Επιτροπής. Νωρίτερα ο κ. Όσβαλντ εξέφρασε τη βεβαιότητά του για ασφαλείς και άψογους Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή. "Όλα στο πράσινο για προετοιμασία και πρόοδο των έργων", δήλωσε και η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πάλλη Πετραλιά. Ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ, ο οποίος συναντήθηκε και με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, επιθεώρησε όλα τα έργα που παρουσίαζαν καθυστερήσεις, όπως το τραμ, ο προαστιακός και η ανάπλαση στους περιβάλλοντες χώρους των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, ενώ ήταν παρόν και στη διαδικασία της ολίσθησης της δυτικής αψίδας του στεγάστρου Καλατράβα, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα ή το πολύ αύριο.

    Μήνυμα εμπιστοσύνης δια στόματος Όσβαλντ

    Όλες οι επιφυλάξεις του παρελθόντος έχουν αρθεί, έχουμε εμπιστοσύνη στην Ελλάδα ότι θα διοργανώσει μοναδικούς αγώνες, τόνισε σε συνέντευξή του το μεσημέρι ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής της ΔΟΕ Ντένις Όσβαλντ. Εφόσον πέτυχαν στο στέγαστρο του ΟΑΚΑ, είμαι σίγουρος ότι θα πετύχουν σε όλα τα υπόλοιπα, είπε.

    Όσον αφορά τα γεγονότα της Καλλιθέας, ο κ. Όσβαλντ τόνισε ότι δεν συνέβησαν σε Ολυμπιακή περιοχή και δεν επηρεάζουν την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Για την αυστραλιανή τουριστική οδηγία, εξέφρασε την απογοήτευσή του, αποδίδοντάς την σε έλλειψη επικοινωνίας της τοπικής κυβέρνησης.

    Η πρόεδρος της ΑΘΗΝΑ 2004, Γιάννα Αγελλοπούλου σε δηλώσεις της τόνισε ότι μέσα σε τέσσερα χρόνια ολοκληρώθηκε έργο που έπρεπε να γίνει σε επτά, επισημαίνοντας ότι αυτό αποτελεί απόδειξη του τι μπορούμε να πετύχουμε οι Έλληνες, όταν εργαζόμαστε με προσήλωση, ενώ είπε ότι το σκέπαστρο Καλατράβα επισφραγίζει αυτήν ακριβώς την πρόοδο.

    "Διαβεβαιώνουμε την ΔΟΕ ότι σε τρεις μήνες θα είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε τους μεγαλύτερους αθλητές του κόσμου και τα εκατομμύρια θεατές", είπε η κ. Αγελλοπούλου και πρόσθεσε ότι το Ολυμπιακό Χωριό έχει ολοκληρωθεί, 15 εγκαταστάσεις έχουν επίσης ολοκληρωθεί, 10 εγκαταστάσεις και ένα Χωριό Τύπου έχουν παραδοθεί στην ΑΘΗΝΑ 2004 και η πρόοδος στις υπόλοιπες εγκαταστάσεις έχει ξεπεράσει το 85%.

    Για το θέμα της ασφάλειας, η κ. Αγγελοπούλου σημείωσε πως δεν έχουν γίνει από κανένα άλλο κράτος και από καμία άλλη κυβέρνηση τόσα πολλά για την ασφάλεια.

    Ο κ. Οσβαλντ είχε το πρωί συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, παρουσία και της αναπληρώτριας υπουργού Πολιτισμού κ. Πετραλιά. "Από την πλευρά του κ. Οσβαλντ και της ΔΟΕ, υπάρχει αισιοδοξία και εμπιστοσύνη για εξαιρετικούς και ασφαλείς Ολυμπιακούς Αγώνες. Από τη δική μας πλευρά, αυτοπεποίθηση, ότι θα τους κάνουμε ακριβώς έτσι" δήλωσε η κ. Πετραλιά κάνοντας μια αποτίμηση της συνάντησης.

    Ο κ. Όσβαλντ συναντήθηκε και με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ αποτελούμενη από τους Μ. Δαμανάκη, Ευάγγ Βενιζέλο, Ν. Αλευρά και Κ. Καρτάλη. "Σήμερα βλέπουμε τους καρπούς των προσπαθειών τους και είμαστε βέβαιοι για την επιτυχία των Αγώνων χάρη στην συνεισφορά της προηγούμενης Κυβέρνησης και βεβαίως χάρη στις προσπάθειες της νέας Κυβέρνησης" δήλωσε ο κ. Όσβαλντ μετά τη συνάντηση. "Το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει την ολυμπιακή προετοιμασία με ένα βαθύ αίσθημα ευθύνης και με αντανακλαστικά που δεν είναι καθόλου αντιπολιτευτικά. Και θα μείνουμε πιστοί στις δεσμεύσεις που έχουμε και απέναντι στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και απέναντι στην Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτό που έχει συντελεστεί είναι κάτι για το οποίο θα είναι περήφανοι και οι σημερινοί Έλληνες, αλλά κι οι επόμενες γενιές" δήλωσε από την πλευρά του ο πρώην υπουργός κ. Βενιζέλος.

    Ρουσόπουλος για τη χρήση ηλεκτρονικών καμερών και τον περιορισμό των διαδηλώσεων

    Εξάλλου, τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει στις σκέψεις της κυβέρνησης κάτι που να αφορά σε απαγορεύσεις ή περιορισμό διαδηλώσεων κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος.

    "Η κυβέρνηση δεν δέχεται παρεκβάσεις ατομικών δικαιωμάτων", τόνισε σήμερα ο κ. Ρουσόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με πληροφορίες που αναφέρουν ότι οι 285 κάμερες που θα χρησιμοποιηθούν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα παραμείνουν σε χρήση και μετά τους αγώνες παραβιάζοντας έτσι ατομικά δεδομένα.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε πως η μόνη κυβερνητική παρέμβαση θα αναφέρεται σε μέτρα κυκλοφοριακής ρύθμισης εντός του Ολυμπιακού δακτυλίου.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με πληροφορίες κατά τις οποίες στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων θα απαγορευτούν τα συλλαλητήρια ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε πως "δεν υπάρχει κάτι τέτοιο".

    [05] Αθήνα 2004

    Θα διατίθεται από αύριο Αναμνηστικό κέρμα των 2 ευρώ για τους Ολυμπιακούς

    12/5/2004 3:14:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Από αύριο θα διατίθεται από τα καταστήματα της Τράπεζας της Ελλάδος και των εμπορικών τραπεζών, το αναμνηστικό κέρμα των δύο ευρώ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το οποίο παρουσίασαν σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Νίκος Γκαργκάνας και ο υφυπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας. Το κέρμα, που θα κυκλοφορήσει σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης απεικονίζει το Δισκοβόλο του Μύρωνα. Στην εθνική όψη απεικονίζονται επίσης οι 5 Ολυμπιακοί Κύκλοι, το λογότυπο των Ολυμπιακών Αγώνων στην αγγλική γλώσσα, καθώς και η ένδειξη της ονομαστικής αξίας του κέρματος: 2 ευρώ, στα ελληνικά. Θα κυκλοφορήσουν συνολικά 50 εκατομμύρια κέρματα.

    [06] Εσωτερικά

    Στα μέσα Ιουνίου η ολοκλήρωση της Βάρης-Κορωπίου

    12/5/2004 3:29:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Έως τα μέσα Ιουνίου αναμένεται να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί στην κυκλοφορία η Λεωφόρος Βάρης Κορωπίου μαζί με την παράκαμψη Κορωπίου, συνολικού μήκους 13 χλμ., η οποία συνδέει τα νοτιανατολικά προάστια της Αττικής και τους παραλιακούς δήμους με την Αττική Οδό και ανακουφίζει σημαντικά την κυκλοφορία από και προς το Αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος". Το έργο επισκέφθηκε σήμερα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, ο οποίος έκανε έκκληση στους οδηγούς να αποφεύγουν την κυκλοφορία στη Βάρης-Κορωπίου χρησιμοποιώντας εναλλακτικές διαδρομές έτσι ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία ολοκλήρωσης του έργου. Ο κ. Σουφλιάς παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν επιπλέον πιστώσεις 4 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων και παράπλευρων έργων έτσι ώστε να εξυπηρετηθούν και οι καταστηματάρχες που διαμαρτύρονται, αλλά και το έργο να είναι αρτιότερο. Ο κ. Σουφλιάς υπογράμμισε ότι υπήρξαν προβλήματα τα λόγω των αντιπλημμυρικών, των απαλλοτριώσεων και τη μεταφορά δικτύων, τα οποία όμως αντιμετωπίστηκαν.

    [07] Διεθνή

    Το Σεπτέμβρη εκλογές για τη διαδοχή Καντίροφ

    12/5/2004 3:46:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Οι εκλογές για την ανάδειξη του διαδόχου του δολοφονηθέντος προέδρου της Τσετσενίας Αχμαντ Καντίροφ θα πραγματοποιηθούν στις 5 Σεπτεμβρίου, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Ιταρ-Τας επικαλούμενο δηλώσεις κορυφαίου Ρώσου αξιωματούχου. Υπενθυμίζεται ότι ο Καντίροφ, που υποστηριζόταν από το Κρεμλίνο, σκοτώθηκε την περασμένη Κυριακή σε έκρηξη βόμβας που ήταν τοποθετημένη σε στάδιο στην πρωτεύουσα Γκρόζνι. Αναλυτές αναμένουν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν να υποστηρίξει για την προεδρία τον γιο του Καντίροφ, τον 27-χρονο Ραμζάν. Χθες ο πρόεδρος Πούτιν πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Γκρόζνι και εμφανίστηκε δημόσια στο πλευρό του Ραμζάν.

    [08] Εσωτερικά

    Ερωτηματικά για τα αντίγραφα των καταθέσεων στη δίκη του ΕΛΑ

    12/5/2004 4:12:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Αίτημα προκειμένου να προσκομιστούν στο δικαστήριο τα αντίγραφα προανακριτικών καταθέσεων που δήλωσαν ότι διαθέτουν οι μάρτυρες Πέτρος Πομώνης και Μαρία Σιώζου, υπέβαλε στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων ο συνήγορος του Κώστα Αγαπίου, Νίκος Δαμασκόπουλος. Ο συνήγορος αναπτύσσοντας το αίτημά του υποστήριξε ότι οι μάρτυρες κατά παράβαση του κώδικα ποινικής δικονομίας έλαβαν αντίγραφα πριν εμφανιστούν να καταθέσουν ενώπιον του δικαστηρίου. Ο δικηγόρος του Κώστα Αγαπίου ζήτησε να ερευνηθεί ο τρόπος αλλά και ο χρόνος λήψης των αντιγράφων και να διευκρινιστεί αν στην υπόθεση εμπλέκεται υπάλληλος που τους βοήθησε να αποκτήσουν τα έγγραφα. Σε αυτή την περίπτωση ο κ. Δαμασκόπουλος ζήτησε να ασκηθεί δίωξη σε βάρος κάθε εμπλεκόμενου υπαλλήλου, ενώ σε διαφορετική περίπτωση ζήτησε να ασκηθεί δίωξη για ψευδορκία σε βάρος των δύο μαρτύρων. Οι δύο εισαγγελείς ζήτησαν την απόρριψη του αιτήματος για το οποίο αναμένεται το δικαστήριο να αποφανθεί αύριο.

    [09] Διεθνή

    Ορκίστηκε σήμερα Ο Τσεβερνκόφσκι νέος Πρόεδρος των Σκοπίων

    12/5/2004 4:08:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ορκίστηκε σήμερα ο νέος Πρόεδρος της ΠΓΔΜ σε πανηγυρική συνεδρίαση της Βουλής. Ο Μπράνκο Τσεβερνκόφσκι δήλωσε από το βήμα της Βουλής ότι, θα εργαστεί επίμονα για να αποτελέσει η χώρα του μέρος της ενωμένης Ευρώπης και για να επιτευχθεί η είσοδός της στο ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι, το μέλλον της ΠΓΔΜ "περνά" μέσω της ενσωμάτωσής της στις ευρωατλαντικές δομές. Τόνισε ακόμη ότι, θα αφιερώσει όλες του τις προσπάθειες για τη σύσφιγξη των διεθνοτικών σχέσεων στη χώρα και για την υλοποίηση της ειρηνευτικής συμφωνίας της Αχρίδας. Ο Μπράνκο Τσεβερκόφσκι είναι ο τρίτος Πρόεδρος της ΠΓΔΜ στα 13 χρόνια, που αυτή υφίσταται. Πρώτος Πρόεδρος ήταν ο Κίρο Γκλιγκόροφ, το διάστημα 1991-1999, ενώ δεύτερος Πρόεδρος της χώρας ήταν ο Μπόρις Τραϊκόφσκι, ο οποίος σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου, με αποτέλεσμα να προκηρυχθούν πρόωρες προεδρικές εκλογές.

    Για νοθεία μιλάει η αντιπολίτευση

    Ο 42χρονος Μπράνκο Τσεβερνκόφσκι αναδεικνύεται νέος Πρόεδρος της ΠΓΔΜ μετά τη νίκη του στον επαναληπτικό γύρο των πρόωρων προεδρικών εκλογών στις 28 Απριλίου, στον οποίο, ως υποψήφιος της "Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης" (SDSM) απέσπασε ποσοστό 63%, έναντι 37% του αντιπάλου του Σάσκο Κέντεφ, υποψηφίου του κεντροδεξιού εθνικιστικού VMRO-DPMNE, το οποίο δεν αναγνωρίζει τον Τσεβερνκόφσκι ως Πρόεδρο της χώρας, καθώς υποστηρίζει ότι, η νίκη του στις εκλογές υπήρξε προϊόν "νοθείας".

    Μάλιστα, από τη σημερινή πανηγυρική συνεδρίαση της Βουλής, απείχαν τόσο οι βουλευτές του VMRO-DPMNE, όσο και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπως του εθνικιστικού "Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών" (DPA) του Άρμπεν Τζαφέρι και του "Φιλελεύθερου Κόμματος" (LP) του Στόγιαν Άντοφ, το οποίο συνεργάζεται με το VMRO-DPMNE.

    Η "μεταπήδηση" του Μπράνκο Τσεβερνκόφσκι από την πρωθυπουργία, στην προεδρία της χώρας, δρομολογεί πολιτικές εξελίξεις. Η κυβέρνηση της χώρας της οποίας μέχρι χθες ηγούνταν ο Μπράνκο Τσεβερνκόφσκι, τελεί αυτομάτως υπό παραίτηση. Ο νέος Πρόεδρος της ΠΓΔΜ οφείλει το αργότερο σε δέκα ημέρες από σήμερα να ορίσει εντολοδόχο πρωθυπουργό, ο οποίος με τη σειρά του, από τη στιγμή, που θα λάβει την εντολή, υποχρεούται σε είκοσι ημέρες να σχηματίσει νέα κυβέρνηση και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

    Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, την εντολή σχηματισμού θα λάβει ο νυν υπουργός Εσωτερικών, Χάρι Κόστοφ, ο οποίος, αν και εξωκομματικό μέλος της τωρινής κυβέρνησης, τυγχάνει της πλήρους εμπιστοσύνης του νέου Προέδρου της ΠΓΔΜ. Ο Τσερβενκόφσκι ταυτόχρονα παραιτήθηκε και από τη θέση του προέδρου της "Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης", που κατείχε μέχρι χθες. Ο νέος αρχηγός του κόμματος αυτού θα αναδειχθεί από έκτακτο συνέδριο, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα διεξαχθεί μετά τις δημοτικές εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για το φθινόπωρο. Σύμφωνα με το Σύνταγμα ο Πρόεδρος της χώρας έχει περιορισμένες εξουσίες, ωστόσο θεωρείται σίγουρο ότι, ο Μπράνκο Τσεβερνκόφσκι θα έχει τον τελικό λόγο για όλες τις κρίσιμες αποφάσεις της κυβέρνησης.

    [10] Εσωτερικά

    Προειδοποιεί για "αντικαταστάσεις" Δυσαρέσκεια Χριστόδουλου για απουσίες Μητροπολιτών

    12/5/2004 4:15:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Σε βαρύ κλίμα διεξήχθη η σημερινή τακτική πρώτη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, με τους τέσσερεις από τους έξι μητροπολίτες που συμμετέχουν στη 12μελή σύνοδο από τις λεγόμενες Νέες Χώρες να απουσιάζουν. Πρόκειται για τους μητροπολίτες Γουμενίσης, Βεροίας, Μυτιλήνης και Διδυμοτείχου, από τους οποίους οι δύο πρώτοι έστειλαν επιστολή στη Σύνοδο, λέγοντας ότι δεν μπορούν να συμμετάσχουν έως ότου διαρκεί η κρίση με το Φανάρι. Η δυσαρέσκεια του Αρχιεπίσκοπου για τη στάση των τεσσάρων υπήρξε εμφανής. Όπως ανακοινώθηκε, μέσω του συνοδικού ανακοινωθέντος, θα τους αποσταλεί αυστηρή προειδοποίηση πως εάν επιμείνουν στην αποχή τους από τις εργασίες της συνόδου, θα εφαρμοσθεί η σχετική διάταξη του Καταστατικού Χάρτη, που προβλέπει έως και την αντικατάστασή τους. Κατά τα άλλα ο κ. Χριστόδουλος ενημέρωσε τους συνοδικούς ιεράρχες για την κυβερνητική πρωτοβουλία και τις συζητήσεις που είχε με την υπουργό Παιδείας.

    Εν αναμονή των αποτελεσμάτων της μεσολαβητικής κυβερνητικής πρωτοβουλίας

    "Στο πνεύμα των καλών σχέσεων με τις άλλες ορθόδοξες Εκκλησίες" οι επιστολές συμπαράστασης της Μόσχας προς τον αρχιεπίσκοπο

    Το ζήτημα της διακοπής της κοινωνίας του οικουμενικού Πατριαρχείου με τον αρχιεπίσκοπο καθώς και οι πάσης φύσεως συνέπειες της, που υπάγονται στην αρμοδιότητα της Συνόδου, θα εξετασθούν σε προσεχή Συνεδρία της μετά την ολοκλήρωση των ενεργειών και πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση.

    "Γι αυτό" τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητος "η Ιερά Σύνοδος εφιστά την προσοχή των ιεραρχών, όπως μη σπεύδουν πριν η αρμοδία εκκλησιαστική αρχή τοποθετηθεί επί του ζητήματος και λαμβάνουν θέση διακινδυνεύοντας τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητά τους. Άλλωστε καθήκον εκάστου Συνοδικού Μέλους είναι να υποστηρίζει τις θέσεις του εντός του Συνοδικού Οργάνου".

    Αναφορικά με τη μεσολαβητική προσπάθεια της κυβέρνησης ο μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος είπε ότι η Ιερά Σύνοδος εκφράζει την ευχή να βρεθεί άμεσα λύση στο ζήτημα, "για να μη σκανδαλίζεται το πλήρωμα της Εκκλησίας και να μη ζημιώνεται ανεπανόρθωτα το εθνικό και θρησκευτικό του φρόνημα".

    Εξάλλου ο κ. Θεόκλητος απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις τόνισε ότι οι ενθρονίσεις των νέων ιεραρχών δεν θα γίνουν άμεσα, αλλά πάντως δεν θα καθυστερήσουν για πολύ.

    Σχετικά με το θέμα των δύο επιστολών, που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, μία του Πατριάρχη Αλεξίου και μια δεύτερη του Μητροπολίτη Σμολένσκ κ. Κυρίλλου, μέσω των οποίων η Μόσχα εκφράζει τη συμπαράσταση της στον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, ο κ. Θεόκλητος περιορίστηκε να πει ότι εντάσσονται στο πνεύμα των καλών σχέσεων με τις άλλες ορθόδοξες Εκκλησίες.

    [11] Κυπριακό

    Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας Στο νοσοκομείο ο Τάσσος Παπαδόπουλος

    12/5/2004 4:39:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/5/2004 6:31:31 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ 105.8

    Στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας μεταφέρθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος όταν έχασε τις αισθήσεις του ενώ παρακολουθούσε την κηδεία του άρχοντα πρωτοψάλτη Θεοδοσίου Καλλίνικου. Σύμφωνα με τις εξετάσεις, η λιποθυμία του οφείλεται σε υπερκόπωση και δεν υπάρχει τίποτα το ανησυχητικό. Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Καρογιάν δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος είναι καλά και ότι έχει τις αισθήσεις του. Οι γιατροί συνέστησαν στον κ. Παπαδόπουλο να παραμείνει μέχρι το βράδυ στο νοσοκομείο.

    [12] Οικονομία

    Κοινά αιτήματα ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ για τους συμβασιούχους

    12/5/2004 5:40:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Σε κοινά αιτήματα για την αντιμετώπιση του θέματος των συμβασιούχων καταλήγουν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ όπως φάνηκε από τη σημερινή ολομέλεια διοίκησης της ΓΣΕΕ και τη συνέντευξη Τύπου της ΑΔΕΔΥ που πραγματοποιήθηκαν παράλληλα με το ίδιο θέμα. Ζητούν ενιαίες διατάξεις για τους συμβασιούχους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και ζητούν να ισχύσει το προεδρικό διάταγμα και μετά τις 10 Ιουνίου 2004 καθώς και να αποζημιώνονται όσοι συμβασιούχοι του ιδιωτικού τομέα απολυθούν. Συνάντηση για το θέμα θα έχει αύριο το προεδρείο της ΓΣΕΕ με τον υπουργό Απασχόλησης, Πάνο Παναγιωτόπουλο, ενώ αύριο θα πραγματοποιηθεί και η συνάντηση ΓΣΕΕ και εργοδοτών οπότε αναμένεται να υπογραφεί η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας.

    Τι ζητούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις

    Οι θέσεις στις οποίες συγκλίνουν οι δύο μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις είναι οι εξής:

    Οι όποιες ρυθμίσεις να έχουν αναδρομικότητα από το 1999 ή ως ημερομηνία ορόσημο να θεσπιστεί η 10.7.2002 με απόκλιση συν ή πλην τρεις μήνες Η απαιτούμενη προϋπηρεσία να είναι 24 μηνών και το μεσοδιάστημα διακοπής ανάμεσα στις συμβάσεις να αυξηθεί στους τέσσερις μήνες Το προεδρικό διάταγμα να αναφέρεται εκτός από τις συμβάσεις εργασίας και στο γενικότερο όρο εργασιακές σχέσεις ώστε να συμπεριληφθούν στις ρυθμίσεις και εργαζόμενοι με ψευδεπίγραφες ή ψευδείς εργασιακές σχέσεις.

    Ειδικά για το δημόσιο τομέα η ΑΔΕΔΥ ζητά οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου να μετατραπούν σε μονιμοποιήσεις και ταυτόχρονα ζήτησε να καταργηθεί η ενοικιαζόμενη εργασία στις επιχειρήσεις και οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Η ΑΔΕΔΥ εξέφρασε, επίσης, τη στήριξή της στις κινητοποιήσεις και την απεργία των συμβασιούχων που θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 14 Μαΐου .

    Παράλληλα, μέσα στο Μάιο θα ανοίξει ο κύκλος διαπραγματεύσεων για τις αυξήσεις στους μισθούς των Δημοσίων Υπαλλήλων. Η ΑΔΕΔΥ θα διεκδικήσει να τεθεί σε ισχύ και να εφαρμοστεί νέο μισθολόγιο από την 1.1.2005, εισαγωγικό μισθό 1.100 ευρώ, πολιτική πραγματικής σύγκλισης των εισοδημάτων με το μέσο όρο της Ε.Ε. και αύξηση του αφορολόγητου ορίου.

    Μέτρα για τους συμβασιούχους πυροσβέστες

    Εν τω μεταξύ, να βοηθήσει τους συμβασιούχους πυροσβέστες γιατί είναι αναγκαίοι στην ομαλή λειτουργία του Σώματος, δεσμεύθηκε ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Χρήστος Σμέτης. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συμβασιούχων Πυροσβεστών, πραγματοποίησε σήμερα συγκέντρωση και πορεία στο Υπουργείο Εσωτερικών και τη Βουλή, ζητώντας την απευθείας μονιμοποίησή τους.

    Αντιδράσεις από τα κόμματα της Αριστεράς

    Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζομένους να αγωνιστούν για κατώτατο μισθό στα 1.100 ευρώ, και κατώτατη σύνταξη στα 800 ευρώ.

    Εν τω μεταξύ, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, Νίκος Χουντής, απέστειλε επιστολή προς τον επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Σταύρο Δήμα, με αντικείμενο το προεδρικό διάταγμα για τους συμβασιούχους.

    Στην επιστολή του ο κ. Χουντής αφού επισημαίνει ότι η Οδηγία έπρεπε να εφαρμόζεται στην Ελλάδα από τη 10η Ιουλίου 2001 και ότι ήδη υπάρχει καθυστέρηση 3 ετών, τονίζει ότι "το νέο Π.Δ. της Ελληνικής Κυβέρνησης, που αφορά μόνο το δημόσιο τομέα, εφαρμόζει μόνο αποσπασματικά την Οδηγία 99/70 και έχει σοβαρά νομικά προβλήματα", τα οποία θα προκαλέσουν νέα παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    [13] Διεθνή

    Συμφωνία για την παράδοση των σορών

    12/5/2004 6:09:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/5/2004 7:34:52 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σε συμφωνία κατέληξαν οι Παλαιστίνιοι μαχητές με το Ισραήλ για την παράδοση των σορών των έξι Ισραηλινών στρατιωτών που σκοτώθηκαν την Τρίτη στη Γάζα. Μετά τη διαμεσολαβητική προσπάθεια των αιγυπτιακών Αρχών και αξιωματούχων της Παλαιστινιακής Αρχής, η ισλαμική Τζιχάντ και οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων Αλ Άκσα συμφώνησαν να παραδώσουν στο Ισραήλ τα μέλη των στρατιωτών με αντάλλαγμα την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από την περιοχή Ζεϊτούν και την παράδοση στους Παλαιστίνιους των πτωμάτων μαχητών που βρίσκονται στο Ισραήλ. Ηγετικό στέλεχος της Τζιχάντ μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο είπε ότι στην περίπτωση που το Ισραήλ δεν τηρήσει το λόγο του, η συμφωνία δε θα εφαρμοστεί. Λίγες ώρες νωρίτερα, είχαν εκτυλιχθεί μακάβριες σκηνές όταν οι Παλαιστίνιοι μαχητές περιέφεραν τις διαμελισμένες σορούς στους δρόμους της Γάζας.

    Συνεχίζονται οι επιθέσεις εκατέρωθεν

    Το Ισραήλ είχε ξεκινήσει έρευνες για τον εντοπισμό των νεκρών Ισραηλινών, ενώ κατά τη διάρκεια των σημερινών επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στη συνοικία Ζεϊτούν σκοτώθηκαν τέσσερις Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν άλλοι δέκα.

    Σήμερα το απόγευμα, το τηλεοπτικό δίκτυο της οργάνωσης Χεζμπολάχ, Αλ Μανάρ, μετέδωσε ότι έξι Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, όταν σημειώθηκε έκρηξη σε ισραηλινό στρατιωτικό όχημα κοντά στη Ράφα. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η Τζιχάντ και ανακοίνωσε ότι όλοι οι επιβαίνοντες στο ισραηλινό όχημα είναι νεκροί, ενώ υπάρχουν και πέντε τραυματίες.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ισραηλινά κανονιοφόρα πλοία βομβάρδισαν σήμερα την ακτή της Γάζας και άνοιξαν πυρ σε περιοχή κοντά στο συγκρότημα στο οποίο στεγάζεται το αρχηγείο του Παλαιστίνιου προέδρου, Γιάσερ Αραφάτ .

    Ισραηλινές στρατιωτικές πηγές ανακοίνωσαν ότι ο βομβαρδισμός είχε στόχο "ύποπτο αντικείμενο" στο νερό, το οποίο επλήγη και βυθίστηκε. Ωστόσο, οι αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ένα βλήμα έπεσε, χωρίς να προκαλέσει ζημιές, στην ακτή σε απόσταση 900 μέτρων από το συγκρότημα του αρχηγείου του Αραφάτ. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές ή τραυματισμούς.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μακάβριες σκηνές στη Γάζα

    Αιματηρή εισβολή στη Γάζα

    [14] Διεθνή

    Διαμαρτυρία για την πολιτική Μπους Κούβα: εμπάργκο στο δολάριο

    12/5/2004 6:17:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: BBC

    Σε αντίδραση για την ενίσχυση του εμπάργκο, που σκέφτονται να προωθήσουν οι ΗΠΑ, ο Φιντέλ Κάστρο έκλεισε τα περισσότερα μαγαζιά, που πουλάνε τα προϊόντα τους σε δολάρια. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, εξήγγειλε, ορισμένα μέτρα, τα οποία θα δρούσαν ενισχυτικά, στο ενδεχόμενο καθόδου του Κάστρο από την ηγεσία της Κούβας. Ένα από αυτά τα μέτρα, θα ήταν η μείωση του συναλλάγματος, που μπορούν να δίνουν στις οικογένειές τους στην Κούβα, οι Κουβανοί, που ζουν και εργάζονται στην Αμερική. Έτσι, όσοι θέλησαν να επισκεφτούν τα μαγαζιά την Τρίτη το πρωί, βρήκαν τις πόρτες τους ερμητικά κλειστές.

    Δυσαρέσκεια από τους καταναλωτές

    Στους δρόμους του νησιού, η παρουσία της αστυνομίας ήταν διακριτική μεν, αλλά σαφώς ενισχυμένη.

    Ορισμένοι από τους κατοίκους, κοιτούσαν με έντονη δυσαρέσκεια τις επιγραφές στις πόρτες των καταστημάτων, που πληροφορούσαν τους πελάτες για την προσωρινή διακοπή λειτουργίας.

    Μετά τη νομιμοποίηση του δολαρίου, στις αρχές της δεκαετίας του 90, τα μαγαζιά που κάνουν τις συναλλαγές τους με το νόμισμα αυτό, είναι ουσιαστικά τα μόνα μέρη, στα οποία μπορούν να προμηθευτούν οι Κουβανοί τα λεγόμενα είδη πολυτελείας, αλλά και είδη πρώτης ανάγκης , όπως ρούχα.

    Διαφυλάττουν τους πόρους τους

    Η κουβανική κυβέρνηση δεν έδωσε περαιτέρω εξηγήσεις για τους λόγους, που την οδήγησαν σε αυτή την πράξη, αλλά είπε, ότι ενώπιον της απρόκλητης επίθεσης, που υφίστανται από τις ΗΠΑ, είναι αναγκασμένοι να διαφυλάττουν τους πόρους τους.

    Τα μόνα μαγαζιά, που δεν μπήκαν στη "μαύρη λίστα" ήταν όσα διέθεταν φαγώσιμα, τα οποία αυτές τις δύο ημέρες έκαναν χρυσές δουλειές. Πάντως, είναι άγνωστο, για πόσο καιρό ακόμα θα μείνουν ανοιχτά.

    Πληροφορίες από την Καραϊβική αναφέρουν, ότι οι σχέσεις των δύο κρατών αναμένονται να ενταθούν ακόμα περισσότερο.

    Μάλιστα, ορισμένοι αντιφρονούντες του καθεστώτος Κάστρο, δηλώνουν, ότι ο Κουβανός ηγέτης "χρησιμοποίησε " την πολιτική Μπους, για να δημιουργήσει μία εικονική κρίση στη χώρα και προειδοποιούν, ότι η κρίση μπορεί να επέλθει σύντομα.

    [15] Κυπριακό

    Για να παραιτηθεί από την ηγεσία του ΔΗΣΥ Απειλητική επιστολή στον πρόεδρο του ΔΗΣΥ

    12/5/2004 6:32:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Επιστολή με απειλητικό περιεχόμενο κατά του προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη, έστειλε η Οργάνωση Κυπρίων Εθνικιστών. Η επιστολή βρέθηκε σε ξύλινο περίπτερο στην Αμαθούντα, στη Λεμεσό, ύστερα από τηλεφώνημα, που έγινε σε δημοσιογράφο ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού. Η επιστολή, στην οποία η οργάνωση προειδοποιεί, ότι από σήμερα ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση, έχει τον ίδιο χαρακτήρα με την προκήρυξη, που βρέθηκε στις 5 Μαΐου, την οποία επίσης υπέγραφε η ίδια οργάνωση. Τότε, είχαν απειλήσει με θάνατο το Νίκο Αναστασιάδη και τα μέλη της οικογένειάς του, αν δεν υπέβαλλε παραίτηση από την ηγεσία του ΔΗΣΥ μέχρι χθες, στις11 Μαΐου. Η αστυνομία συνεχίζει με εντατικό ρυθμό τις έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 12 May 2004 - 16:54:03 UTC