Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-05-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Ουάσιγκτον ο Πρωθυπουργός
  • [02] O "νόμος" του Μανώλη
  • [03] Πρεμιέρα των πανελλαδικών εξετάσεων "Σήμα έναρξης" από τα Εσπερινά
  • [04] Προεδρικές εκλογές στη Δομινικανή Δημοκρατία
  • [05] Νέα εισβολή Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας
  • [06] Επίθεση αυτοκτονίας σε αμερικανικό φυλάκιο Νεκρός ο πρόεδρος του

    [01] Εσωτερικά

    Στην Ουάσιγκτον ο Πρωθυπουργός

    17/5/2004 7:30:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Για την Ουάσιγκτον αναχωρεί σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής για επίσημη επίσκεψη, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του προέδρου Μπους. Τη συνάντηση των δύο ανδρών θα απασχολήσουν οι διμερείς ελληνοαμερικανικές σχέσεις, το Κυπριακό, οι σχέσεις Ελλάδος - Τουρκίας και Τουρκίας - ΕΕ καθώς και μείζονα διεθνή και περιφερειακά προβλήματα, ενώ ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών θα είναι και οι Ολυμπιακοί του 2004. Τον Πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος, ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης και οι υφυπουργοί Εξωτερικών κ.κ. Βαληνάκης και Σκανδαλάκης.

    Το πρόγραμμα της επίσκεψης

    Ο κ. Καραμανλής φτάνοντας αύριο στην Ουάσιγκτον θα έχει συναντήσεις κατ΄ αρχήν τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ενώ θα παραστεί σε δεξίωση που θα δώσει προς τιμήν του το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού.

    Την Τετάρτη, ο Πρωθυπουργός θα ξεναγηθεί στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Ν. Υόρκης στην έκθεση "Βυζάντιο:Πίστη και Δύναμη" και θα παρακαθίσει σε πρόγευμα που θα του παραθέσει το ελληνοαμερικανικό επιχειρηματικό Συμβούλιο και ακολούθως θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον.

    Την Πέμπτη, 20 Μαΐου ο Κ. Καραμανλής θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Ντίκ Τσένι και αργότερα θα γίνει δεκτός στο Λευκό Οίκο από τον Πρόεδρο Μπους, ο οποίος και θα του παραθέσει γεύμα. Αργότερα, την ίδια ημέρα, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί διαδοχικά με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Βουλής και με τον Πρόεδρο Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. Το πρωί της Παρασκευής ο κ. Καραμανλής θα ομιλήσει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (Council on Foreign Relations) και ακολούθως θα αναχωρήσει για την Ελλάδα.

    [02] Αθλητισμός

    O "νόμος" του Μανώλη

    16/5/2004 9:45:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Σε θρίλερ παραλίγο να μετατραπεί το πρωτάθλημα, καθώς επί 89 λεπτά Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός ισοβαθμούσαν και πήγαιναν για μπαράζ. Την παρτίδα για τους "πράσινους" έσωσε τελικά ο λυτρωτής Εμμανουέλ Ολιζαντέμπε που ένα λεπτό πριν τη συμπλήρωση του 90ου λεπτού πέτυχε το γκολ βάλσαμο κρατώντας την διαφορά των δυο βαθμών από τον αιώνιο αντίπαλό του. Παράλληλα ο ΠΑΟΚ μετά τη νίκη του επί της Χαλκηδόνας "κλείδωσε" την τρίτη θέση που οδηγεί στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, διοργάνωση στην οποία θα παίξει για πρώτη φορά. Άρωμα ΟΥΕΦΑ για τον Πανιώνιο που πήρε πολύτιμη ισοπαλία στα Άνω Λιόσια από τον Ακράτητο. Την τελευταία αγωνιστική θα κληρώσει και για το ποιος θα υποβιβαστεί, αλλά και για το ποιος θα πάει σε μπαράζ με τον τρίτο της στην Β΄ κατηγορίας. Ακράτητος, Πανηλειακός και Προοδευτική οι υποψήφιοι.

    Αποτελέσματα - Βαθμολογία

    ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

    Αιγάλεω-Καλλιθέα 1-1, Ολυμπιακός-Αρης 3-0, Α.Ε.Κ- Ο.Φ.Η. 2-2, Π.Α.Ο.Κ.-Χαλκηδόνα 2-1, Ιωνικός-Ξάνθη 1-0, Ακράτητος-Πανιώνιος 1-1, Προοδευτική-Παναθηναϊκός 1-2, Ηρακλής-Πανηλειακός 0-0

    BΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

    Παναθηναϊκός 74, Ολυμπιακός 72, ΠΑΟΚ 59, ΑΕΚ 52, Αιγάλεω 52, Πανιώνιος 44, Χαλκηδόνα 42, Ηρακλής 39, Ιωνικός 30, Skoda Ξάνθη 30, ΟΦΗ 29, Καλλιθέα 27, Αρης 26, Ακράτητος 23, Πανηλειακός 21, Προοδευτική 20.

    [03] Εσωτερικά

    Πρεμιέρα των πανελλαδικών εξετάσεων "Σήμα έναρξης" από τα Εσπερινά

    17/5/2004 8:04:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Στη μάχη των εξετάσεων ρίχνονται οι μαθητές των Λυκείων. Την αρχή κάνουν σήμερα η Γ και η Δ τάξη των εσπερινών Λυκείων, που θα εξεταστούν στην Αρχαία Ελληνική Γλώσσα-Γραμματεία και στα Μαθηματικά-Στοιχεία Στατιστικής, αντίστοιχα, καθώς και η Α τάξη των γενικών Λυκείων που έχει προαγωγικές εξετάσεις. Τα Γενικά Λύκεια αρχίζουν τις εξετάσεις την Τρίτη, 18 Μαΐου. Η υπουργός παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, ευχήθηκε στους μαθητές καλή επιτυχία και συνέστησε ψυχραιμία τόσο στα παιδιά, όσο και στους γονείς. Η ΕΡΤonline, θα βρεθεί όπως κάθε χρόνο στο πλευρό των διαγωνιζομένων μαθητών, ανακοινώνοντας στο ειδικό site για τις Εξετάσεις 2004, τα θέματα των εξετάσεων, απ ευθείας από το Υπουργείο Παιδείας και τις απαντήσεις τους, σε συνεργασία με το φροντιστήριο Σύνολο.

    Κλειστά τα ΤΕΙ

    Εν τω μεταξύ, δεν θα λειτουργήσουν σήμερα εξαιτίας κινητοποιήσεων των καθηγητών, για την ελλιπή χρηματοδότηση και τα οικονομικά ελλείμματα των Ιδρυμάτων, που αγγίζουν τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Οι καθηγητές προειδοποιούν για κινητοποιήσεις εντός του Ιουνίου, κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου, σε περίπτωση που δε δοθεί άμεσα λύση.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πρεμιέρα γενικών εξετάσεων αύριο

    Σχετικά Links:

    http://exams.ert.gr/

    [04] Διεθνή

    Προεδρικές εκλογές στη Δομινικανή Δημοκρατία

    17/5/2004 8:37:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Στο αξίωμα του πρώτου πολίτη της χώρας θα ανέβει για άλλη μια φορά ο φιλελεύθερος πρώην πρόεδρος της Δομινικανής Δημοκρατίας Λεοέλ Φερναντές, μετά τη νέα νίκη του στις χθεσινές προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα. Ο απερχόμενος πρόεδρος Ιπόλιτο Μεχία, σήμερα λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των exit polls, παραδέχθηκε ήττα του από τον Φερναντές, τονίζοντας πως ο αντίπαλός του μάλλον θα εκλεγεί από τον πρώτο γύρο συγκεντρώνοντας ποσοστό άνω του 50%. Το κόμμα του Μεχία αναμένεται να συγκεντρώσει ποσοστό ψήφων γύρω στο 36%. "Συγχαίρω τον πρόεδρο Φερνάντες" έσπευσε να δηλώσει ο Μεχία. Υπενθυμίζεται ότι ο Φερναντές διετέλεσε πρόεδρος της χώρας κατά την περίοδο 1996-2000.

    [05] Διεθνή

    Νέα εισβολή Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας

    17/5/2004 9:48:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Εικόνα έντασης και αναταραχής συνεχίζει να παρουσιάζει η Ράφα στη Λωρίδα της Γάζας. Οι δηλώσεις της αμερικανικής κυβέρνησης δια στόματος Πάουελ, ότι είναι αντίθετη με τις κατεδαφίσεις σπιτιών Παλαιστινίων, δεν βρήκε ευήκοον ους από πλευράς του Ισραήλ. Μετά τις αλλεπάλληλες ισοπεδώσεις σπιτιών τις τελευταίες ημέρες στη Ράφα, ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε σήμερα εισβολή στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας με στόχο να απομονώσει την πόλη, προετοιμάζοντας το έδαφος για στρατιωτική επιχείρηση μεγάλης κλίμακας. Στο μεταξύ, άλλοι τέσσερεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά, κοντά στα σύνορα του Ισραήλ με την Γάζα, ενώ ελικόπτερα εκτόξευσαν έπληξαν σήμερα το πρωί με έξι πυραύλους γραφείο του κινήματος Φατάχ του Παλαιστίνιου προέδρου Γιάσερ Αραφάτ στη Γάζα, χωρίς να υπάρξουν θύματα ή τραυματισμοί. Την ίδια ώρα, μετά το τείχος ασφαλείας στη Δυτική Όχθη το Ισραηλ αναμένεται να προχωρήσει στη δημιουργία μιας τάφρου ασφαλείας, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

    Εκρηκτική η κατάσταση

    Σύμφωνα με το ιδιωτικό δεύτερο κανάλι της ισραηλινής τηλεόρασης, το Ισραήλ θα ανοίξει μία "τάφρο ασφαλείας" κατά μήκος του άξονα της "Φιλαδέλφειας" η οποία θα εκτείνεται κατά μήκος της αιγυπτιακής μεθορίου με στόχο να προστατεύσει τις στρατιωτικές περιπόλους από επιθέσεις μαχητών και να εμποδίσει τη διακίνηση όπλων προς τη Λωρίδα της Γάζας. Το σχέδιο, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε η τηλεόραση, συνεπάγεται την καταστροφή αδιευκρίνιστου αριθμού σπιτιών, τα οποία εμφανίζονται ως ακατοίκητα.

    Ο στρατός προβλέπει τη διάνοιξη μιας τάφρου βάθους 20 μέτρων και πλάτους 60 ως 80 μέτρων κατά μήκος των συνόρων με την Αίγυπτο. Το μήκος του έργου δεν διευκρινίσθηκε. Ανάμεσα σ αυτή την "τάφρο ασφαλείας" και τα πλησιέστερα παλαιστινιακά σπίτια, απέναντι από τη μεθόριο, θα πρέπει να υπάρχει ένας χώρος πλάτους 150 μέτρων, ενώ πολλές γέφυρες θα επιτρέπουν στους Ισραηλινούς στρατιώτες που ελέγχουν τη μεθόριο να διασχίζουν την τάφρο.

    Το σχέδιο διάνοιξης αυτής της τάφρου υποβλήθηκε την Κυριακή από τον αρχηγό του ισραηλινού γενικού επιτελείου Μοσέ Γιααλόν στην εβδομαδιαία συνεδρίαση του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου. Χθες, το βράδυ δεν κατέστη δυνατόν να υπάρξει επιβεβαίωση της πληροφορίας αυτής από στρατιωτική πηγή.

    Η Ράφα ξύπνησε σήμερα από τους ήχους τεθωρακισμένων αρμάτων και βαρέων οχήματων, όπως εκσκαφείς, που αναπτύχθηκαν στην περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα στη Ράφα και το Χαν Γιούνες, υποστηριζόμενα από ελικόπτερα που άνοιξαν πυρ, σύμφωνα με πηγές των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας.

    Η επιχείρηση έχει ως στόχο να εμποδίσει τη μεταφορά όπλων προς τους Παλαιστίνιους μαχητές στη Ράφα όπου ο ισραηλινός στρατός θα πραγματοποιήσει επιχειρήσεις για τη σύλληψη καταζητούμενων Παλαιστινίων και την καταστροφή των υπόγειων σηράγγων που χρησιμοποιούνται για την παράνομη διακίνηση όπλων από την Αίγυπτο, σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο. Ο ισραηλινός στρατός θα καταστρέψει στη Ράφα σπίτια που χρησιμοποιούνται από ελεύθερους σκοπευτές.

    Πάντως, περισσότεροι από 1.000 Παλαιστίνιοι έχουν ήδη βρεθεί στο δρόμο στη ζώνη της Ράφα μετά την καταστροφή 88 κατοικιών τις τελευταίες ημέρες από τον ισραηλινό στρατό, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Αρωγής των Ηνωμένων Εθνών στους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA). Νωρίτερα χθες το ισραηλινό Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε προσφυγές κατά της καταστροφής σπιτιών στη Ράφα.

    Στην πόλη της Γάζας, ισραηλινά ελικόπτερα εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον ενός γραφείου του κινήματος Φατάχ του παλαιστίνιου προέδρου Γιάσερ Αραφάτ στην Πόλη της Γάζας, το οποίο ήταν άδειο.

    [06] Ιράκ

    Επίθεση αυτοκτονίας σε αμερικανικό φυλάκιο Νεκρός ο πρόεδρος του ιρακινού Συμβουλίου

    17/5/2004 10:30:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/5/2004 11:53:37 πμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε σήμερα την ιρακινή πρωτεύουσα. Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη μπροστά σε φυλάκιο ελέγχου της "πράσινης ζώνης", όπου βρίσκεται το αμερικανικό στρατηγείο στη δυτική Βαγδάτη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι, μεταξύ αυτών ο ασκών την προεδρία του Κυβερνητικού Συμβουλίου του Ιράκ Αμπντουλ Ζάχρα Οσμάν Μοχάμαντ. Ο αριθμός των τραυματιών παραμένει προς το παρόν αδιευκρίνιστος. Αμερικανοί στρατιώτες και αστυνομικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει την περιοχή όπου έχουν σπεύσει ασθενοφόρα.

    Για επίθεση αυτοκτονίας μιλά ο αμερικανικός στρατός

    Από την έκρηξη πολλά αυτοκίνητα που περίμεναν στην ουρά μπροστά στο φυλάκιο προκειμένου να ελεγχθούν για να εισέλθουν στην "πράσινη ζώνη", που βρίσκεται στη συνοικία Χαρατίγια της δυτικής Βαγδάτης, καταστράφηκαν.

    Σύμφωνα με τον Ιρακινό αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών ο επικεφαλής του διορισμένου από τους Αμερικανούς προσωρινού Ιρακινού Συμβουλίου, Αμπντουλ Ζάχρα Οσμάν Μοχάμαντ, περισσότερο γνωστός ως Εζεντιν Σελίμ, βρισκόταν σε ένα από αυτά τα αυτοκίνητα, δεδομένου ότι τα γραφεία του Συμβουλίου στεγάζονται στο πολύ καλά φρουρούμενο σύμπλεγμα των κτιρίων, που βρίσκεται εντός της "πράσινης ζώνης".

    Ο αμερικανικός στρατός εκτιμά ότι πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας.

    "Πρόκειται αναμφίβολα για τρομοκρατική επίθεσηαλλά δεν ξέρουμε ποιος κρύβεται πίσω από αυτή" δήλωσε προς τον ιρακινό ραδιοσταθμό ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Χοσιάρ Ζεμπάρι, διευκρινίζοντας ότι το περιστατικό αυτό δεν πρόκειται να επηρεάσει την πολιτική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη.

    Δεν είναι η πρώτη φορά που τα μέλη του συμβουλίου της Μοσούλης αποτελούν στόχο. Τον περασμένο Σεπτέμβριο η Ακίλα αλ Χασίμι, η μία εκ των τριών γυναικών μελών του κυβερνητικού συμβουλίου στο Ιράκ, δολοφονήθηκε από ενόπλους έξω από το σπίτι της.

    Στις 6 Μαΐου, άλλη μια επίθεση αυτοκτονίας πάλι σε σημείο ελέγχου της "πράσινης ζώνης" είχε κοστίσει τις ζωές πέντε Ιρακινών και ενός Αμερικανού στρατιώτη. Την ευθύνη για εκείνη τη βομβιστική επίθεση είχε αναλάβει οργάνωση της οποία ηγείται ο Αμπού Μουσάμπ Ζαρκάουι, από την Ιορδανία, που θεωρείται κορυφαίο στέλεχος της αλ-Κάιντα.

    Συγκρούσεις σε Κερμπάλα - Νασιρίγια - Βασόρα

    Στο μεταξύ νύχτα συγκρούσεων ήταν η χθεσινή για την Καρμπάλα. Τουλάχιστον πέντε ισλαμιστές μαχητές βρήκαν τον θάνατο και άλλοι 32 τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια σε ανταλλαγές πυρών ανάμεσα σε στρατιώτες της αμερικανικής συμμαχίας και οπαδούς του σιίτη κληρικού Μοκτάντα Σαντρ, όπως ανακοίνωσαν νοσοκομειακές πηγές στην πόλη.

    Μάχες μεταξύ Ιταλών στρατιωτών και σιιτών πολιτοφυλάκων σημειώθηκαν χθες για τρίτη συνεχή ημέρα και στη Νασιρίγια. Όπως έγινε γνωστό από το ιταλικό υπουργείο Άμυνας, τραυματίστηκαν έξι Ιταλοί στρατιώτες, από τους οποίους ο ένας υπέκυψε τη νύχτα στα τραύματα του. Επίσης εννέα Ιρακινοί σκοτώθηκαν και 14 τραυματίστηκαν.

    Τέλος, άλλοι τρεις Ιρακινοί άμαχοι σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν σε επίθεση που σημειώθηκε χθες το πρωί εναντίον βρετανικής βάσης στην Βασόρα, στο νότιο Ιράκ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 17 May 2004 - 8:54:09 UTC