Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-05-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι "Δράκοι" έκαψαν την "Πριγκίπισσα"
  • [02] Ένα τραγούδι για την ειρήνη εν όψει των Ολυμπιακών Λάβετε Θέσεις -
  • [03] Το μεσημέρι στο Ζάππειο Εκλογική διακήρυξη της ΝΔ
  • [04] Σύλληψη Βρετανού δημοσιογράφου στο Ισραήλ
  • [05] Πιο κοντά στη λήξη του 21ετούς εμφυλίου Συμφωνίες-κλειδί για την
  • [06] Ανακωχή από τον Μοκτάντα Σαντρ
  • [07] Απόφαση υπέρ της ευθανασίας στο Όρεγκον
  • [08] "Θέλουμε να βοηθήσουμε τους Τουρκοκύπριους"
  • [09] Για την "καταστροφή" στο Ιράκ Να "πέσουν κεφάλια" ζητά ο Αλ Γκορ
  • [10] Με χρηματοδότηση του Υπουργείου Παιδείας "Πανεπιστήμιο" Εργασίας από τη
  • [11] Συνελήφθη εξτρεμιστής ιμάμης
  • [12] Πρώτα Έλληνες Σταθερή η διαφορά στις δημοσκοπήσεις
  • [13] "Προσπάθησαν να διορίσουν σερίφη οι ΗΠΑ" Αναγνώριση του ψευδοκράτους
  • [14] Ένοχος για 161 δολοφονίες

    [01] Champions League

    Οι "Δράκοι" έκαψαν την "Πριγκίπισσα"

    26/5/2004 11:43:00 μμ

    Για δεύτερη φορά στην ιστορία της, η Πόρτο πανηγυρίζει την κατάκτηση του πιο βαρύτιμου τροπαίου σε συλλογικό επίπεδο. Οι "Δράκοι" του Ζοζέ Μουρίνιο νίκησαν 3-0 τη Μονακό στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, που έγινε στο "ΑουφΣάλκε Αρίνα" του Γκελζενκίρχεν και ανέβηκαν στην κορυφή της Ευρώπης, την οποία είχαν κατακτήσει και το 1987. Τα γκολ σημείωσαν οι Κάρλος Αλμπέρτο (39΄), Ντέκο (71΄) και Αλενίτσεφ (75΄).

    Το πρώτο ημίχρονο θα μπορούσε να χρησιμεύσει για... υπνωτισμό. Δεν υπήρχε ρυθμός, ωραίοι συνδυασμοί, αξιόλογες φάσεις, παρά μόνο δύναμη, αφού οι 22 ποδοσφαιριστές και οι "στρατηγοί" των πάγκων γνώριζαν καλά ότι σε τέτοιο επίπεδο, ένα γκολ μπορεί να κρίνει τα πάντα. Οι Γάλλοι στάθηκαν άτυχοι, αφού έχασαν το Λουντοβίκ Ζιουλί, τον αρχηγό τους και παίκτη-αποκάλυψη του εφετινού Τσάμπιονς Λιγκ, ο οποίος τραυματίστηκε και αντικαταστάθηκε μόλις στο 23΄.

    Κανείς δε θα τολμούσε να... στοιχηματίσει ότι στο πρώτο ημίχρονο θα σημειωνόταν γκολ. Κι όμως, στη... μισή φάση που δημιουργήθηκε, η Πόρτο βρέθηκε μπροστά στο σκορ και έθεσε τις προϋποθέσεις για την κατάκτηση του τροπαίου. Στο 39΄ ο Κάρλος Αλμπέρτο βρέθηκε στην περιοχή, εκμεταλλεύθηκε την αδυναμία των αμυντικών να απομακρύνουν και με δεξί βολέ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Φλάβιο Ρόμα. Ήταν ένα γκολ-χρυσάφι για τους "Δράκους" που πήγαν στα αποδυτήρια με προβάδισμα, χάρις στον 19χρονο Βραζιλιάνο που έγινε ο νεότερος σκόρερ σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ.

    Στο δεύτερο ημίχρονο η Μονακό δεν είχε άλλη επιλογή παρά μόνο να βγει στην επίθεση. Κατάφερε να κλείσει την Πόρτο στην περιοχή της, χωρίς όμως να δημιουργήσει την "κλασική" ευκαιρία, έστω κι αν σε μία-δύο περιπτώσεις οι παίκτες υποδείχθηκαν εσφαλμένα σε θέση οφσάιντ. Και στο 71΄, σε μια αντεπίθεση των πρωταθλητών Πορτογαλίας, ο Ντέκο συνδυάστηκε με τον Αλενίτσεφ, πήρε την μπάλα στο ύψος του πέναλτι και «εκτέλεσε» το Ρόμα, φέρνοντας την Πόρτο αγκαλιά με το τρόπαιο. Ο θρίαμβος ολοκληρώθηκε τέσσερα λεπτά αργότερα, όταν από την μπαλιά του Ντερλέι ο Αλενίτσεφ βρέθηκε μόνος του απέναντι στον τερματοφύλακα των Μονεγάσκων και δεν δυσκολεύθηκε να διαμορφώσει το τελικό 3-0.

    Η Μονακό δεν είχε πλέον δυνάμεις. Γενικά δεν ήταν η βραδιά της, καθώς οι περισσότεροι παίκτες της έμειναν μακριά από τον καλό τους εαυτό, και ανάμεσά τους ο Άκης Ζήκος. Πανάξια πρωταθλήτρια Ευρώπης, η Πόρτο του Ζοζέ Μουρίνιο συμπλήρωσε το "καρέ" του επιτυχιών την τελευταία διετία, κατά την οποία κατέκτησε δύο πρωταθλήματα κι ένα κύπελλο στην Πορτογαλία, καθώς και το περυσινό κύπελλο UEFA.

    Διαιτητής: Κιμ Μίλτον Νίλσεν (Δανία)

    Κίτρινες: Κάρλος Αλμπέρτο, Νούνο Βαλέντε, Ζόρζε Κόστα

    Οι συνθέσεις:

    ΜΟΝΑΚΟ (Ντιντιέ Ντεσάμπ): Ρόμα, Ιμπάρα, Ροντρίγκεζ, Ζιβέ (72΄ Σκιλάσι), Εβρά, Μπερνάρντι, Ζήκος, Σισέ (64΄ Νοντά), Ροτέν, Ζιουλί, Μοριέντες

    ΠΟΡΤΟ (Ζοζέ Μουρίνιο): Βίτορ Μπαϊα, Πάουλο Φερέιρα, Ζόρζε Κόστα, Καρβάλιο, Νούνο Βαλέντε, Κοστίνια, Μανίσε, Μέντες, Ντέκο (85΄ Πέδρο Εμανουέλ), Ντελέι (80΄ ΜακΚάρθι), Κάρλος Αλμπέρτο (60΄ Αλενίτσεφ)

    [02] Αθήνα 2004

    Ένα τραγούδι για την ειρήνη εν όψει των Ολυμπιακών Λάβετε Θέσεις - Έτοιμοι - Παύσατε Πυρ

    26/5/2004 11:27:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Δύο μεγάλες Ελληνίδες ερμηνεύτριες, η Δήμητρα Γαλάνη και η Αλκηστις Πρωτοψάλτη, ανέλαβαν να μεταφέρουν με ένα τραγούδι που έγραψε ο συνθέτης Κώστας Γανωτής, το μήνυμα της ειρήνης, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Δημάρχου Αθηναίων, που θα παρουσιαστεί παραμονές των Αγώνων, στην Πνύκα, έναν χώρο συμβολικό, για έναν σκοπό παγκόσμιο.

    Μουσική έκκληση για ειρήνη

    Η παγκόσμια γλώσσα της μουσικής αναλαμβάνει να μεταφέρει το μήνυμα για την παγκόσμια ειρήνη.

    Με αφετηρία τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας δύο μεγάλες ελληνικές φωνές η Δήμητρα Γαλάνη και η Αλκηστις Πρωτοψάλτη τραγουδούν "παύσατε πυρ" , νότες και στίχους που έγραψε ο Κώστας Γανωτής

    Στο τραγούδι, συμμετέχουν η παιδική χορωδία Τυπάλδου, η Ολυμπιονίκης Κατερίνα Θάνου, η ηθοποιός Πέμη Ζούνη και η δημοσιογράφος Μαρία Χούκλη που στέλνουν το δικό τους μήνυμα, απαγγέλλοντας το "Λάβετε Θέσεις - Έτοιμοι - Παύσατε Πυρ", καθώς επίσης και παιδιά από το Διαπολιτισμικό Δημοτικό σχολείο Π. Φαλήρου που λένε "Παύσατε Πυρ", σε 11 γλώσσες.

    Το τραγούδι "Λάβετε θέσεις, έτοιμοι, παύσατε πυρ" είναι μια ιδέα που στήριξε ο Δήμος Αθηναίων και θα ακουστεί στις 19 Ιουλίου σε ειδική εκδήλωση στην Πνύκα

    "Η επιλογή του Λόφου της Πνύκας για τη διεξαγωγή της εκδήλωσης "Λάβετε Θέσεις - Έτοιμοι - Παύσετε Πυρ" δεν είναι τυχαία" δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη και πρόσθεσε:

    "Προσωπικά, πιστεύω ότι δεν υπάρχει άλλο τέτοιο τοπόσημο σε ολόκληρο τον κόσμο, που να ταυτίζεται τόσο πολύ με τα ιδανικά του ελεύθερου λόγου και της δημοκρατίας"

    Το τραγούδι θα κυκλοφορήσει σε CD τον Ιούνιο ενώ τα έσοδα θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό.

    [03] Ευρωεκλογές

    Το μεσημέρι στο Ζάππειο Εκλογική διακήρυξη της ΝΔ

    27/5/2004 7:18:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Την εκλογική διακήρυξη της ΝΔ για τις ευρωεκλογές θα παρουσιάσει το μεσημέρι στο Ζάππειο ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. "Στόχος μας είναι μία δυνατή ΝΔ σε μία δυνατή Ευρώπη", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι η μάχη των ευρωεκλογών δεν είναι μάχη εντυπώσεων αλλά θέσεων. Περιοδείες που θα συνδυαστούν με μεγάλες συγκεντρώσεις, στο Ηράκλειο, την Αχαΐα, τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Αύριο αναμένεται να συναντηθούν οι εκπρόσωποι των δυο μεγάλων κομμάτων προκειμένου να συζητήσουν τους όρους διεξαγωγής του ντιμπέιτ μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Την πρόθεση της κυβέρνησης για ανοικτό διάλογο σε όλα τα θέματα επανέλαβε ο Θοδωρής Ρουσόπουλος και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι υπαναχωρεί από τη θέση που είχε στις εθνικές εκλογές. "Το ΠΑΣΟΚ δεν θέτει ούτε όρους, ούτε περιορισμό στη θεματολογία του ντιμπέιτ'', δήλωσε ο Σπύρος Βούγιας. Το ΚΚΕ είναι φιλοευρωπαϊκό κόμμα, γιατί είναι με την Ευρώπη των λαών και όχι με την ΕΕ των μονοπωλίων, δήλωσε την Τετάρτη, σε συγκέντρωση συνταξιούχων η Αλέκα Παπαρήγα. Τηλεοπτική συζήτηση εφ' όλης της ύλης και με δυνατότητα ελεύθερης διατύπωσης ερωτημάτων ζήτησε ο ΣΥΝ.

    [04] Διεθνή

    Σύλληψη Βρετανού δημοσιογράφου στο Ισραήλ

    27/5/2004 7:49:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τον Βρετανό δημοσιογράφο Πίτερ Χούναμ, συνέλαβε την Τετάρτη στην Ιερουσαλήμ η ισραηλινή αστυνομία. Ο Χούναμ είχε αποκαλύψει τα πιο ευαίσθητα στρατιωτικά μυστικά του εβραϊκού κράτους το 1986, σε συνέντευξη που είχε πάρει από τον πρόσφατα αποφυλακισθέντα Ισραηλινό πυρηνικό μηχανικό, Μορντεχάι Βανούνου. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι αστυνομικοί με πολιτικά συνάντησαν τον Χούναμ στο ξενοδοχείο του στην Ιερουσαλήμ, τον έβαλαν σε ένα αυτοκίνητο και έφυγαν εσπευσμένα. Εκπρόσωπος του ισραηλινού πρωθυπουργικού γραφείου, το οποίο επιβλέπει τις υπηρεσίες ασφαλείας του Ισραήλ, επιβεβαίωσε την είδηση ενώ κυβερνητική εντολή δεν επιτρέπει την κοινοποίηση περαιτέρω πληροφοριών γύρω από υπόθεση.

    Ύποπτος για παραβάσεις αναφορικά με την ασφάλεια

    Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ισραηλινής εφημερίδας "Γεντιότ Αχρονότ", ο Χούναμ ανακρίνεται ως ύποπτος για τη διάπραξη παραβάσεων όσον αφορά την ασφάλεια.

    Το 1986, ο Χούναμ εξασφάλισε αποκλειστική συνέντευξη του Βανούνου, ο οποίος εργαζόταν στον απόρρητο ισραηλινό πυρηνικό σταθμό της Ντιμόνα. Η συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στους "Σάντεϊ Τάιμς" του Λονδίνου οδήγησε ανεξάρτητους αναλυτές στο συμπέρασμα ότι το Ισραήλ είχε στη διάθεσή του έως και 400 πυρηνικά όπλα.

    Ο Χούναμ πήγε στο Ισραήλ για την απελευθέρωση του Βανούνου τον περασμένο μήνα και έκτοτε πέρασε ορισμένο καιρό μαζί του σε εκκλησία της Ιερουσαλήμ παρά τους αυστηρούς περιορισμούς που έχει επιβάλει η ισραηλινή κυβέρνηση στις επαφές του Βανούνου με δημοσιογράφους και μέσα ενημέρωσης.

    Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε σχετικά με τη σύλληψη του δημοσιογράφου: "Ενημερωθήκαμε ότι ένας δημοσιογράφος των 'Σάντεϊ Τάιμς' μπορεί να έχει συλληφθεί και το διπλωματικό προσωπικό μας εξετάζει το ζήτημα".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ελεύθερος ο Μορντεχάι Βανούνου

    [05] Διεθνή

    Πιο κοντά στη λήξη του 21ετούς εμφυλίου Συμφωνίες-κλειδί για την ειρήνευση στο Σουδάν

    27/5/2004 8:16:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Σημαντικές συμφωνίες, οι οποίες ανοίγουν το δρόμο για τον τερματισμό του πλέον μακροχρόνιου εμφυλίου πολέμου στην αφρικανική ήπειρο, υπέγραψαν τηνν Τετάρτη στην Κένυα, η σουδανική κυβέρνηση και οι αντάρτες του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού του Σουδάν (SPLA). Τα τρία πρωτόκολλα συμφωνίας που υπεγράφησαν αφορούν τον καταμερισμό της εξουσίας και τρεις διαφιλονικούμενες περιοχές του Σουδάν, όχι όμως και την περιοχή Νταρφούρ, στο δυτικό τμήμα της χώρας. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Χαρτούμ και του SPLA υπέγραψαν τις τρεις συμφωνίες σε τελετή που έγινε στη Ναϊβάσα, νοτιοδυτικά του Ναϊρόμπι. Η υπογραφή αυτή σηματοδοτεί ένα μεγάλο βήμα προς την ειρήνευση στο Σουδάν, όπου ο 21ετής εμφύλιος έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 2.000.000 ανθρώπους, κυρίως εξαιτίας της λιμοκτονίας και των ασθενειών. Τώρα, απομένει να ρυθμιστούν οι τεχνικές πλευρές μιας διαρκούς κατάπαυσης του πυρός για να συναφθεί η συνολική συμφωνία ειρήνης.

    [06] Ιράκ

    Ανακωχή από τον Μοκτάντα Σαντρ

    27/5/2004 8:33:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν το βράδυ της Τετάρτης ότι ο ριζοσπάστης σιίτης ηγέτης, Μοκτάντα Σαντρ, και ένα συμβούλιο Ιρακινών κληρικών δέχτηκαν να κηρύξουν ανακωχή στις πόλεις Νατζάφ, Κούφα και Κερμπάλα. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι πολιτοφύλακες του Σαντρ θα σταματήσουν τις επιθέσεις τους εναντίον των κατοχικών δυνάμεων και θα εγκαταλείψουν τα κυβερνητικά κτίρια που έχουν καταλάβει στις τρεις αυτές πόλεις. Λεπτομέρειες της συμφωνίας αναμένεται να παρουσιαστούν αργότερα σήμερα στη Βαγδάτη. "Φαίνεται ότι το πρόβλημα στη Νατζάφ, την Κούφα και την Κερμπάλα επιλύθηκε ειρηνικά. Πρόκειται για σημαντική επιτυχία", δήλωσε ένας αξιωματούχος ενώ ένας δεύτερος υποστήριξε ότι η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός είναι το αποτέλεσμα των προσπαθειών που κατέβαλαν οι σιίτες κληρικοί για να πείσουν τον Σαντρ να σταματήσει τις μάχες.

    [07] Διεθνή

    Απόφαση υπέρ της ευθανασίας στο Όρεγκον

    27/5/2004 8:46:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Ομοσπονδιακό δικαστήριο έκρινε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν είχε τη δικαιοδοσία να απαγορεύσει την ευθανασία στο Όρεγκον, τη μοναδική Πολιτεία όπου επιτρέπεται με βάση την τοπική νομοθεσία. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζον Άσκροφτ υπερέβη τα όρια της δικαιοδοσίας του όταν, τον Νοέμβριο του 2002, εξέδωσε μια οδηγία με την οποία ακύρωνε το νόμο του Όρεγκον του 1994, όπως έκριναν οι δύο από τους τρεις δικαστές που εξέτασαν την υπόθεση αυτή στο εφετείο του Σαν Φραντσίσκο. Από το 1994, τουλάχιστον 170 ασθενείς έχουν υποβληθεί σε ευθανασία υπό ιατρική επίβλεψη στο Όρεγκον.

    Άκυρη η οδηγία Άσκροφτ

    "Κρίνουμε επομένως ότι η 'οδηγία Άσκροφτ' είναι άκυρη", αναφέρουν στην απόφασή τους οι δικαστές, οι οποίοι πάντως δεν προχώρησαν στο να εξετάσουν κατά πόσο είναι νόμιμη η ευθανασία.

    Ο Άσκροφτ, γνωστός για τις συντηρητικές θέσεις του, είχε απαγορεύσει την εφαρμογή του νόμου του Όρεγκον με το αιτιολογικό ότι παραβίαζε την ομοσπονδιακή νομοθεσία όσον αφορά τις ελεγχόμενες ουσίες και διέταξε να επιβάλλονται κυρώσεις στους γιατρούς που συνταγογραφούσαν θανατηφόρες δόσεις φαρμάκων.

    Οι δικαστές του Σαν Φρανσίσκο, όμως, αποφάνθηκαν ότι αυτός ο ομοσπονδιακός νόμος - ο οποίος αναφέρεται στην καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών - δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να παρεμβαίνει στα ιατρικά ζητήματα που καθορίζονται από κάθε Πολιτεία ξεχωριστά.

    [08] Εσωτερικά

    "Θέλουμε να βοηθήσουμε τους Τουρκοκύπριους"

    27/5/2004 8:59:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Στο Μεξικό μεταβαίνει ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης, για να εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής. Ο κ. Βαληνάκης, μιλώντας την Τετάρτη σε Ινστιτούτο Πολιτικών Μελετών του Λος Άντζελες και στην εφημερίδα "Λος Άντζελες Τάιμς", εξέφρασε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης "να βοηθήσει τους Τουρκοκύπριους να βγουν από την απομόνωση", διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι "υπάρχει όριο σε αυτή την διαδικασία και θα είναι αντιπαραγωγικό να ξεπεραστεί". Παράλληλα, ο υφυπουργός εξωτερικών δήλωσε ότι "η Ελλάδα και θέλει και μπορεί να οργανώσει με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα τους Ολυμπιακούς Αγώνες".

    [09] Ιράκ

    Για την "καταστροφή" στο Ιράκ Να "πέσουν κεφάλια" ζητά ο Αλ Γκορ

    27/5/2004 9:14:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Την παραίτηση του Αμερικανού υπουργού Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, της συμβούλου για θέματα εθνικής ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου, Κοντολίζα Ράις, και του διευθυντή της CIA, Τζόρτζ Τένετ , ζήτησε την Τετάρτη, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Δημοκρατικός Αλ Γκορ, επιρρίπτοντάς τους την ευθύνη για την "καταστροφή" στο Ιράκ και την αύξηση του αντιαμερικανικού μίσους σε ολόκληρο τον κόσμο. "Χρειαζόμαστε απεγνωσμένα μία ομάδα με ένα ελάχιστο ικανοτήτων στον τομέα της εθνικής ασφάλειας", δήλωσε ο Γκορ σε συγκέντρωση στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, που διοργανώθηκε από την αριστερή οργάνωση MoveOn.org. Στην ομιλία του, ο Γκορ καταδίκασε δριμύτατα την ιρακινή πολιτική του Τζορτζ Μπους, ο οποίος είναι - κατά τον ίδιο - υπεύθυνος για τα βασανιστήρια Ιρακινών κρατουμένων στη φυλακή Αμπού Γράιμπ.

    "Θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των Αμερικανών"

    "Η σημερινή ομάδα επιδεινώνει την κατάσταση κάθε μέρα που περνάει, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των στρατιωτών μας και αυξάνοντας αιφνιδίως τους κινδύνους για τους Αμερικανούς πολίτες παντού σε ολόκληρο τον κόσμο και εδώ", συνέχισε, καλώντας τους Αμερικανούς σε πανεθνική εκστρατεία για να επιτύχουν την παραίτηση των τριών από την κυβέρνηση.

    Όσον αφορά τα βασανιστήρια στη φυλακή Αμπού Γράιμπ, ο Γκορ είπε ότι ήταν "η φυσική συνέπεια της κυβερνητικής πολιτικής του Μπους, η οποία έχει ανατρέψει τις ισορροπίες στην Αμερική".

    Σχετικά Links:

    MoveOn.org

    [10] Εσωτερικά

    Με χρηματοδότηση του Υπουργείου Παιδείας "Πανεπιστήμιο" Εργασίας από τη ΓΣΕΕ

    27/5/2004 9:52:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Την ίδρυση στα τέλη του 2004 της Ακαδημίας Εργασίας και Δια Βίου Μάθησης της ΓΣΕΕ γνωστοποίησε στην υπουργό Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας, Χρήστος Πολυζωγόπουλος. Στόχος της Ακαδημίας, είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, είναι η επιμόρφωση των συνδικαλιστών και η παροχή γνώσεων και δεξιοτήτων σε εργαζόμενους και ανέργους. Φιλοδοξία της ΓΣΕΕ είναι η μετεξέλιξη της Ακαδημίας σε μη κρατικό πανεπιστήμιο εάν και εφόσον η ελληνική πολιτεία δημιουργήσει το ανάλογο νομοθετικό πλαίσιο. Ο κ. Πολυζωγόπουλος χαρακτήρισε πολύ δημιουργική και εποικοδομητική τη συνάντηση που είχε την Τετάρτη με την υπουργό Παιδείας και επεσήμανε ότι η κ. Γιαννάκου έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η ΓΣΕΕ σχετικά με την εκπαίδευση και τα εκπαιδευτικά θέματα.

    Προτάσεις Πολυζωγόπουλου

    Όπως δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο κ. Πολυζωγόπουλος, κατά τη χθεσινή συνάντηση, έγινε μια συνολική παρέμβαση στα θέματα της παιδείας και είπε πως η Ακαδημία της ΓΣΕΕ θα είναι πανεπιστημιακού επιπέδου τόσο στη λειτουργία όσο και στο περιεχόμενο.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να υπάρξει σύνδεση της κατάρτισης με την παραγωγική διαδικασία, ενώ θα πρέπει να ενισχυθεί περισσότερο το ολοήμερο σχολείο.

    Επιπλέον, δήλωσε ότι υπάρχει σε εξέλιξη έρευνα της Συνομοσπονδίας, για το εκπαιδευτικό σύστημα , ώστε να υποβληθούν οι προτάσεις της το Σεπτέμβριο.

    [11] Διεθνή

    Συνελήφθη εξτρεμιστής ιμάμης

    27/5/2004 10:18:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Συνελήφθη την Πέμπτη στο Λονδίνο, στο πλαίσιο της αίτησης έκδοσης που έχουν υποβάλει οι αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών, ο εξτρεμιστής ιμάμης Αμπού Χάμζα αλ-Μάσρι, ο οποίος έχει ασκήσει έφεση κατά της απόφασης των βρετανικών αρχών για την αφαίρεση της βρετανικής ιθαγένειας, όπως ανακοίνωσε η βρετανική αστυνομία. Ο υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Ντέιβιντ Μπλάνκετ, είχε αποστείλει στις 5 Απριλίου 2003 επιστολή στον 47χρονο ιμάμη με την οποία τον πληροφορούσε για την αφαίρεση της βρετανικής ιθαγένειας, την οποία είχε αποκτήσει μετά τον γάμο του το 1981 με Βρετανή και την οποία είχε διαζευχθεί στη συνέχεια. Οι δικηγόροι του άσκησαν έφεση κατά της απόφασης λίγες ημέρες μετά. Ο αιγυπτιακής καταγωγής ιμάμης, ο οποίος έχει χάσει το μάτι και το χέρι του πολεμώντας στο Αφγανιστάν, αποκλείσθηκε από το τέμενος του Φίνσμπουρι Παρκ όπου ιερουργούσε μετά την επιδρομή της βρετανικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας τον περασμένο χρόνο.

    [12] Ευρωεκλογές

    Πρώτα Έλληνες Σταθερή η διαφορά στις δημοσκοπήσεις

    27/5/2004 10:54:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: Ελευθεροτυπία

    Στο "χορό" των δημοσκοπήσεων μπαίνει σιγά-σιγά η χώρα μας, εν όψει των ευρωεκλογών της 13ης Ιουνίου. Την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση διενήργησε η εταιρία Opinion για λογαριασμό της εφημερίδες "Ελευθεροτυπία" και φέρει τη Νέα Δημοκρατία να προπορεύεται οκτώ μονάδες του ΠΑΣΟΚ. Έτσι, λοιπόν, η κυβέρνηση διατηρεί την "ηγεμονική" θέση της, με 40,1%, έναντι 32,1% της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην πρόθεση ψήφου ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,6%, ο ΣΥΝ με 3,3% και το ΛΑΟΣ με 2,3%. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στο άρθρο, ο δικομματισμός καλά κρατεί, καθώς τα δύο μεγάλα κόμματα φέρονται να συγκεντρώνουν το 72% των ψήφων, όταν στις ευρωεκλογές του 1999 συγκέντρωσαν το 69%, με τη Νέα Δημοκρατία να "κερδίζει" το 36% και το ΠΑΣΟΚ 32,9%.

    Άρκετά αδιάφοροι οι Έλληνες

    Πάντως, ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων (28%) δηλώνει, ότι δεν ενδιαφέρεται καθόλου για τις ευρωεκλογές, αντίθετα με το 13,8%, που δηλώνει, ότι ενδιαφέρεται πολύ . Η πλειοψηφία των Ελλήνων (32%) ενδιαφέρεται λίγο για την εκλογική αναμέτρηση της 13ης Ιουνίου, ενώ το 25,9% ενδιαφέρεται αρκετά. Στα ίδια επίπεδα κινείται και το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων για ενημέρωση σχετικά με το Ευρωκοινοβούλιο, με μόλις το 5,2% να δηλώνει, ότι ενδιαφέρεται πολύ , το 16,8% αρκετά, το 38,2% καθόλου και το 39,7%, λίγο.

    Το υψηλό ποσοστό, που φαίνεται να λαμβάνει η κυβέρνηση στην πρόθεση ψήφου, είναι ανάλογο με το ποσοστό συσπείρωσης, η οποία αγγίζει το 91,7%, ενώ και το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει ικανοποιητικό ποσοστό συσπείρωσης (82,8% ).

    Με άριστα το 10, ο πρωθυπουργός "βαθμολογείται" με 6,66, όσον αφορά τη συμπάθεια στο πρόσωπό του, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παίρνει 6,07 .

    Ελλάδα vs ΕΕ

    Τέλος, οι Έλληνες πολίτες θεωρούν, ότι τον κύριο λόγο, στους διάφορους τομείς πολιτικής, πρέπει να έχει η κυβέρνηση και μετά η Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιο συγκεκριμένα, το 61,2% θεωρεί ότι η πολιτική για την άμυνα πρέπει να λαμβάνεται σε εθνικό επίπεδο, ενώ το 35,3% σε ευρωπαϊκό. Ομοίως, και η εξωτερική πολιτική κατά 60% σε εθνικό επίπεδο και 36,2% σε ευρωπαϊκό. Το 52,8% θεωρεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να σχεδιάζει την πολιτική για τους μετανάστες, ενώ το 43,6% θεωρεί, πως κάτι τέτοιο είναι αρμοδιότητα της ΕΕ. Όσον αφορά την κοινωνική πρόνοια, το 60% τη θεωρεί "εθνική υπόθεση", ενώ το 37%, ευρωπαϊκή. Τα υψηλότερα ποσοστά διαφοράς συγκεντρώνουν η αγροτική πολιτική και η παιδεία , με ποσοστά 65,1% και 66,4% σε εθνικό επίπεδο, αντίστοιχα και 32,3&amp; και 30,7% σε ευρωπαϊκό.

    Ο μόνος τομέας πολιτικής, που κατά τους ψηφοφόρους θα έπρεπε να ήταν ευρωπαϊκή υπόθεση, είναι το περιβάλλον , με ποσοστό 53,6% στην Ευρωπαϊκή Ένωση και 42,4% στην ελληνική κυβέρνηση.

    [13] Κυπριακό

    "Προσπάθησαν να διορίσουν σερίφη οι ΗΠΑ" Αναγνώριση του ψευδοκράτους του ζητά ο Ντενκτάς

    27/5/2004 11:08:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Εμμονή στην αναγνώριση του ψευδοκράτους επιδεικνύει ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς. Με τελευταίες δηλώσεις του παρακινεί τους Τουρκοκυπρίους να επιμείνουν στην αναγνώριση και να μην παρακαθίσουν σε διαπραγματεύσεις χωρίς την επίτευξη αυτού του στόχου. Μιλώντας στον παράνομο "Μπαϊράκ", ο Ντενκτάς υποστήριξε ότι, αν πραγματοποιηθούν νέες συναντήσεις για το Κυπριακό, η "κυβέρνηση" και ο "πρωθυπουργός" Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θα παραστούν, αν αυτό γίνει αποδεκτό από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο. Προειδοποίησε μάλιστα και τον γ,γ, του ΟΗΕ Κόφι Ανάν να είναι προσεκτικός στην προετοιμασία της έκθεσής του και να μην ξεχνά ότι, η ελληνοκυπριακή πλευρά είπε "Όχι" στο δημοψήφισμα. Δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι, στα κατεχόμενα υπάρχει ένα κράτος με "πρωθυπουργό" και επέκρινε τις ΗΠΑ γιατί προσπαθούν να αποφύγουν τον όρο "πρωθυπουργός" μήπως και ενοχλήσουν τους Έλληνες ομογενείς. "Οι ΗΠΑ θα πρέπει να σταματήσουν να παίζουν τον καουμπόη", δήλωσε ο Ραούφ Ντενκτάς.

    Εξομοιώνει το Κυπριακό με το Ιράκ

    Προχωρώντας περισσότερο αναφέρθηκε σε μία δύναμη, η οποία ασκεί πίεση πάνω σε όλους και όλα και θα βρεθεί αντιμέτωπη με την ίδια κατάσταση όπως στο Ιράκ. Επέκρινε επίσης τον ειδικό συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό ΥΠΕΞ Τόμας Γουέστον, λέγοντας ότι, ο Γουέστον "προσπάθησε να διορίσει ένα σερίφη εδώ, καταλάβαμε το νόημά του, ήθελε να προσδώσει έναν ηγετικό τίτλο στον πρωθυπουργό μας για να αποφεύγει να τον ονομάζει πρωθυπουργό". Είπε ότι είναι μέρος του παιχνιδιού η προσφώνηση του κ. Ταλάτ ως "ηγέτη". Τέλος, επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος για τη λεγόμενη προεδρία του ψευδοκράτους τον ερχόμενο χρόνο.

    [14] Διεθνή

    Ένοχος για 161 δολοφονίες

    27/5/2004 11:03:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Ο συνεργός του Τίμοθι Μακ Βέι στη βομβιστική επίθεση εναντίον ενός κτηρίου της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην Οκλαχόμα Σίτι, το 1995, Τέρι Νίκολς, κρίθηκε την Τετάρτη ένοχος για 161 δολοφονίες, από δικαστήριο της μικρής πόλης Μακάλιστερ. Η εισαγγελία έχει ζητήσει να του επιβληθεί η ποινή του θανάτου και η σχετική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί την ερχόμενη Τρίτη. Ο Νίκολς εκτίει ήδη ποινή ισόβιας κάθειρξης για τους θανάτους των υπόλοιπων επτά θυμάτων, ποινή που του επιβλήθηκε από ομοσπονδιακό δικαστήριο το 1997.

    Απόφαση εντός πέντε ωρών

    Οι ένορκοι χρειάστηκαν μόνο πέντε ώρες διαβουλεύσεων για να εκδώσουν την καταδικαστική απόφαση.

    Τον έκριναν ένοχο για τους θανάτους 161 από τα 168 θύματα της επίθεσης.

    Ο Τέρι Νίκολς είχε γνωριστεί με τον Τίμοθι Μακβέι όταν και οι δύο υπηρετούσαν στο στρατό και αργότερα τον βοήθησε να οργανώσει και να εκτελέσει την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο μπροστά από το κτήριο των ομοσπονδιακών υπηρεσιών στην Οκλαχόμα Σίτι.

    Ο Μακβέι εκτελέστηκε στις 11 Ιουνίου 2001.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 27 May 2004 - 8:55:18 UTC