Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-05-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Λάρισα στην Β΄ Εθνική
  • [02] Τέλος ο Ζάμερ από την Ντόρτμουντ
  • [03] Ο Εργοτέλης στην Α΄Εθνική
  • [04] Στους 22 οι νεκροί Αιματηρό τέλος για την ομηρία
  • [05] Από επίθεση σε αυτοκίνητα Αιματηρή επίθεση στο Ιράκ
  • [06] Έντονες αντιρρήσεις στην απόφαση Εκτός ευροεκλογών το ΔΗΚΚΙ
  • [07] Ο Παναθηναϊκός έκανε το 2-0 κόντρα στο Μαρούσι

    [01] Αθλητισμός

    Η Λάρισα στην Β΄ Εθνική

    30/5/2004 7:18:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Η Λάρισα πανηγυρίζει την επιστροφή της ΑΕΛ στην Β΄ εθνική κατηγορία. Η πρωταθλήτρια Ελλάδας του 1988 συνέτριψε 5-1 τον Ποντιακό Νέας Σάντας στο κατάμεστο "Αλκαζάρ" στην 38η και τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος της Γ΄ εθνικής και εξασφάλισε τη δεύτερη θέση στη βαθμολογία, πίσω από την Καστοριά. Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν με τον Ζέζουλα στο 18΄, όμως με δύο γκολ του Καπρινιώτη (28΄, 32΄) και ένα του Κεχαγιά (43΄) η ΑΕΛ καθάρισε το ματς. Το τελικό σκορ διαμορφώθηκε με δύο γκολ του Θωμά Κυπαρίσση στο 68΄ και το 90΄. Ετσι, η Λάρισα μαζί με την πρωταθλήτρια Καστοριά θα αγωνίζονται από τη νέα περίοδο στην Β΄ εθνική, ενώ ο Ηλυσιακός που κατέλαβε την τρίτη θέση θα δώσει αγώνα μπαράζ με τον ΠΑΣ Γιάννινα.

    [02] Αθλητισμός

    Τέλος ο Ζάμερ από την Ντόρτμουντ

    30/5/2004 8:35:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Παρελθόν από τον πάγκο της Ντόρτμουντ αποτελεί ο Ματίας Ζάμερ. Ο 36χρονος τεχνικός και η διοίκηση του γερμανικού συλλόγου αποφάσισαν να διακόψουν κοινή συναινέσει τη συνεργασία τους, που βάσει συμβολαίου θα συνεχιζόταν ως το 2006. Ο παλιός διεθνής μέσος της ομάδας, με την οποία πανηγύρισε την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ το 1997, ανέλαβε τη Μπορούσια τον Ιούλιο του 2000 και την οδήγησε στην κορυφή της μπουντεσλίγκα το 2002, ενώ την ίδια χρονιά έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου UEFA, όπου έχασε από τη Φέγενορντ. Όμως, η φετινή χρονιά ήταν καταστροφική για τη Ντόρτμουντ, που αρχικά έμεινε εκτός ομίλων στο Τσάμπιονς Λιγκ (αποκλείστηκε από τη Μπριζ), δεν κατάφερε να προχωρήσει ούτε στο UEFA, ενώ στο πρωτάθλημα περιορίστηκε στην έκτη θέση και δεν κατάφερε να πάρει ευρωπαϊκό εισιτήριο για την επόμενη περίοδο.

    [03] Αθλητισμός

    Ο Εργοτέλης στην Α΄Εθνική

    30/5/2004 9:02:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Ο ήρωας του Εργοτέλη κατάγεται από τη Γουϊνέα και λέγεται Σιλά! Με ένα εκπληκτικό γκολ στο 91΄ του αγώνα μπαράζ με τον Ακράτητο, ο νεαρός άσος διαμόρφωσε το τελικό 1-0 και έστειλε την ομάδα του στην Α΄ εθνική. Το ματς έγινε στο γήπεδο της Πολίχνης και μετά το αποτέλεσμα αυτό ο Ακράτητος του Μπάμπη Τεννέ αποχαιρετά την μεγάλη κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

    [04] Διεθνή

    Στους 22 οι νεκροί Αιματηρό τέλος για την ομηρία

    30/5/2004 9:28:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΑΠΕ ΝΕΤ ΝΕΤ 105,8

    Μετά από μια δραματική επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας έληξε, έπειτα από ένα 24ωρο αγωνίας, το θρίλερ με τους πενήντα ομήρους σε εξαόροφο κτίριο της πόλης Αλ Κομπάρ, στη Σαουδική Αραβία. Οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν δύο από τους μαχητές της Αλ Κάιντα και συνέλαβαν τον αρχηγό της ομάδας, ωστόσο άλλοι τρεις κατόρθωσαν να διαφύγουν. Στόχος της επίθεσης των ισλαμιστών ήταν ένα κτίριο πετρελαϊκής εταιρείας και ένα συγκρότημα κατοικιών υπαλλήλων της εταιρείας. Οι ισλαμιστές τρομοκράτες σκότωσαν 22 πολίτες, ανάμεσά τους έναν Αμερικανό, ένα Βρετανό, ένα Σουηδό, έναν Ιταλό και οκτώ Ινδούς, ανακοίνωσε το σαουδαραβικό υπουργείο Εσωτερικών, ενώ άλλοι 25 τραυματίστηκαν. Η Γαλλία, η Αίγυπτος και αραβικές χώρες καταδίκασαν με ανακοινώσεις τους τις επιθέσεις, ενώ μεγάλες ανησυχίες διατυπώνονται για τις επιπτώσεις τους στην τιμή του πετρελαίου και τη διεθνή οικονομία.

    Ο απόηχος από το μακελειό

    Το αιματοκύλισμα στη Σαουδική Αραβία προκάλεσε άμεσα έντονο αποτροπιασμό και οι αντιδράσεις από τον αραβικό και όχι μόνο κόσμο δεν άργησαν να έρθουν.

    Πρώτη η Αίγυπτος, απηύθυνε έκκληση για τη δημιουργία ενός μετώπου κατά της τρομοκρατίας. Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Άχμεντ Μάχερ τηλεφώνησε στο Σαουδάραβα ομόλογό του Σαούντ αλ-Φάισαλ για να "εκφράσει την καταδίκη από την Αίγυπτο αυτής της τρομοκρατικής ενέργειας που στοίχισε τη ζωή σε πολλούς αθώους πολίτες, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί από την Αίγυπτο".

    Από την πλευρά του και το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στη χώρα "Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι της Αιγύπτου χαρακτήρισαν την επίθεση "ειδεχθές έγκλημα".

    Την ίδια ώρα, από το Παρίσι, ο υπουργός Εξωτερικών Μισέλ Μπαρνιέ τόνισε, ότι η Γαλλία καταδικάζει τις επιθέσεις και υπογράμμισε την αμέριστη συμπαράσταση της χώρας του στη Σαουδική Αραβία. "Η Γαλλία στέκεται περισσότερο από ποτέ, αυτή τη δύσκολη περίοδο, στο πλευρό της Σαουδικής Αραβίας", επεσήμανε σε προσωπικό του μήνυμα προς τον Σαουδάραβα υπυργό Εξωτερικών.

    Ωστόσο λίγο αργότερα, η Γαλλία κάλεσε τους πολίτες της να αποφεύγουν τα ταξίδια στη Σαουδική Αραβία. Μάλιστα σε ανακοίνωση της η πρεσβεία της Γαλλίας στο Ριάντ "συμβουλεύει όσους σκοπεύουν να μεταβούν στη Σαουδική Αραβία να αναβάλουν το ταξίδι τους".

    Τις φονικές επιθέσεις στην πόλη Χομπάρ καταδίκασε με ανακοίνωσή της το βράδυ της Κυριακής και η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο η Χαμάς "εκφράζει την καταδίκη και τη λύπη της για τις επιθέσεις αυτές", ενώ καταλήγοντας τονίζει, πως τέτοιες πράξεις αμαυρώνουν τις αραβικές και μουσουλμανικές χώρες και καλεί αυτούς που τις οργανώνουν να σταματήσουν.

    Ο υπόλοιπος αραβικός κόσμος

    Νωρίτερα δηλώσεις υποστήριξης προς τη Σαουδική Αραβία ήρθαν κι από άλλες μεγάλες χώρες του αραβικού κόσμου. Στη Δαμασκό, ο υπουργός Πληροφοριών, Άχμαντ Αλ-Χασάνε, τόνισε, "ότι η Συρία στέκεται στο πλευρό της Σαουδικής Αραβίας στον αγώνα της κατά των τρομοκρατικών αυτών ενεργειών, που στόχο έχουν να πλήξουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα" του βασιλείου.

    Την αλληλεγγύη τους με το Ριάντ εξέφρασαν και οι εταίροι της Σαουδικής Αραβίας στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (CCG). "Το CCG καταδικάζει αυτές τις ενέργειες και εκφράζει την υποστήριξή του στη Σαουδική Αραβία για όλα τα μέτρα που λαμβάνει για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας", αναφέρει στην ανακοίνωση της η γενική γραμματεία του Συμβουλίου, που εδρεύει στο Ριάντ.

    Η επίθεση καταδικάστηκε επίσης από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ και το Κατάρ. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ "χαρακτήρισε τις επιθέσεις τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον του Ισλάμ".

    Οι επιπτώσεις στην οικονομία

    Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις στόχος των τρομοκρατών, ήταν να προκαλέσουν ένα πλήγμα στη παγκόσμια οικονομία, καθώς θεωρείται, ότι το γεγονός θα διαταράξει την εύθραυστη ισορροπία της πετρελαϊκής αγοράς. Ωστόσο, αξιωματούχοι της χώρας τόνισαν, ότι το αποκλείουν κάποιο το ενδεχόμενο, διαβεβαιώνοντας, ότι η τιμή του πετρελαίου θα παραμείνει σταθερή.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Απελευθερώθηκαν οι όμηροι στη Χομπάρ

    [05] Ιράκ

    Από επίθεση σε αυτοκίνητα Αιματηρή επίθεση στο Ιράκ

    30/5/2004 10:22:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Δεν έχει τέλος ο κύκλος αίματος στο Ιράκ. Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν σε επίθεση σήμερα σε νοτιοδυτική συνοικία της Βαγδάτης. Σύμφωνα με τον ίδιο τα θύματα είναι μάλλον Δυτικοί. "Δύο Ιρακινοί σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους μια έγκυος και δύο παιδιά", διευκρίνισε ο Σααντούν Αζίζ. Από την πλευρά του, δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε πως μέσα σε ένα από τα αυτοκίνητα βρισκόταν στη θέση του οδηγού ένας άντρας που φορούσε αλεξίσφαιρο, αλλά έφερε τραύματα στο κεφάλι. Τα δύο οχήματα 4Χ4, ίδια με αυτά που χρησιμοποιούν οι ξένοι εργολάβοι στο Ιράκ, εργαζόμενοι στη συμμαχία και δημοσιογράφοι, συγκρούστηκαν μεταξύ τους όταν δέχτηκαν την επίθεση, σε κεντρικό δρόμο της συνοικίας. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως και τα δύο αυτοκίνητα έφεραν σημάδια από σφαίρες και στο εσωτερικό τους υπήρχαν αίματα. Αμέσως μετά την επίθεση οι κάτοικοι της περιοχής έβαλαν φωτιά στα οχήματα και λίγο αργότερα ακούστηκαν πυροβολισμοί.

    Εν τω μεταξύ στο Κιρκούκ δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από έκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας την οποία προσπαθούσαν να τοποθετήσουν σε δρόμο κοντά στο Μπαϊζί. Στο δρόμο αυτό κυκλοφορούν συνήθως αμερικανοί στρατιώτες.

    [06] Ευρωεκλογές

    Έντονες αντιρρήσεις στην απόφαση Εκτός ευροεκλογών το ΔΗΚΚΙ

    30/5/2004 10:51:00 μμ

    Το ΔΗΚΚΙ δεν θα συμμετάσχει στις ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου 2004, αφού το καθ΄ ύλην αρμόδιο Α΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου δεν προέβη σήμερα στην ανακήρυξή του, επειδή διαπίστωσε προβλήματα νομιμότητας, που ανάγονται στο ότι οι υποψήφιοί του προτάθηκαν από αναρμόδιο όργανο του κόμματος. Επίσης, και άλλα πέντε κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων "κόπηκαν" από τον Αρειό Πάγο, με αποτέλεσμα να συμμετέχουν, τελικώς, στις ευρωεκλογές 23 κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων από τα 32 που αρχικά δήλωσαν συμμετοχή.

    Οι αντιδράσεις

    Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης το ΔΗΚΚΙ, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου καταγγέλλοντάς την, ενώ αναφέρθηκε και "στις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ και του συστήματος που δημιούργησε", τονίζοντας ότι η απόφαση αυτή θα είναι "μπούμερανγκ" γι αυτούς που την εμπνεύσθηκαν. Όπως αναφέρθηκε, το κόμμα θα καταγγείλει το γεγονός στον υπουργό Δικαιοσύνης, στο Γραφείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αθήνα αλλά και στα αρμόδια όργανα της κοινότητας στις Βρυξέλλες.

    Στην απόφαση του δικαστηρίου αντέδρασαν το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ. Το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι "η απόφαση του Αρείου Πάγου να αποτελεί γεγονός απαράδεκτο. Τα κόμματα δεν δημιουργούνται ούτε καταργούνται με δικαστικές αποφάσεις".

    Από την πλευρά του ο Συνασπισμός σε σχετική ανακοίνωσή του επισημαίνει: "η εξέλιξη αυτή είναι δυσάρεστη, προκαλεί τη δημοκρατική ευαισθησία και μας βρίσκει πολιτικά αντίθετους".

    [07] Αθλητισμός

    Ο Παναθηναϊκός έκανε το 2-0 κόντρα στο Μαρούσι

    30/5/2004 11:18:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Περίπου τριάντα δύο λεπτά άντεξε το Μαρούσι στην "πολιορκία" του πρωταθλητή. Ο Παναθηναϊκός, χάρη στον επιθετικό πλουραλισμό του, ανέβασε στροφές στην τέταρτη περίοδο και παρά την -προσωρινή- απειλή του Αμαρουσίου λίγο πριν τη λήξη, επικράτησε 84-75 των γηπεδούχων, μέσα στο κλειστό του Αγίου Θωμά, στο πλαίσιο του δεύτερου αγώνα στη σειρά των τελικών του πρωταθλήματος. Οι "πράσινοι" έτσι έκαναν το 2-0 στις μεταξύ τους αναμετρήσεις και θέλουν με νίκη την Τετάρτη στο κλειστό των Πατησίων θα φτάσουν στην κατάκτηση του τίτλου.

    Τα δεκάλεπτα του αγώνα: 18-18, 37-41, 54-55, 75-84


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 30 May 2004 - 20:50:58 UTC