Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-05-31

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Την Τρίτη η συζήτηση για την τηλεοπτική αναμέτρηση Στην τελική ευθεία
  • [02] Σύντομα στο Σ.Α. του ΟΗΕ ο απολογισμός Ανάν
  • [03] Δύο νεκροί και 13 τραυματίες στη Βαγδάτη Εξερράγη παγιδευμένο
  • [04] Διαφωνίες για την επιλογή του νέου προέδρου
  • [05] Ο πρόεδρος της Φεράρι ανέλαβε τη Fiat
  • [06] Επίσκεψη Καραμανλή στο Μαραθώνα "Προτεραιότητα για την κυβέρνηση ο
  • [07] Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος
  • [08] Καινοτομία για τη γενετική τεχνολογία Μια λογική λογική αγελάδα
  • [09] Μετ' εμποδίων η δίκη για το μακελειό στην Κωνσταντινούπολη
  • [10] Φρούριο η πόλη για την επίσκεψη Μπους Ρώμη... η οχυρωμένη πόλη
  • [11] Στην Στουτγάρδη ο Ζάμερ
  • [12] Οικονομική ενίσχυση για τους πρόσφυγες της Ράφα ζητά ο ΟΗΕ
  • [13] Στους 13 οι νεκροί Βομβιστική επίθεση στο Καράτσι
  • [14] Νότια του Καΐρου Αιματηρό δυστύχημα στην Αίγυπτο

    [01] Ευρωεκλογές

    Την Τρίτη η συζήτηση για την τηλεοπτική αναμέτρηση Στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές

    31/5/2004 11:22:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ - ΝΕΤ 105,8

    Μόλις δύο εβδομάδες απέμειναν για τις ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου και οι δραστηριότητες κομμάτων και υποψηφίων εισέρχονται στην τελική ευθεία. Το μεσημέρι της Τρίτης αναμένεται να συναντηθούν οι εκπρόσωποι και των τεσσάρων κομμάτων, προκειμένου να συζητήσουν τους όρους και το χρόνο πραγματοποίησης της τηλεοπτικής αναμέτρησης όλων των πολιτικών αρχηγών. Οι εκπρόσωποι αναμένεται να εξετάσουν επίσης το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν μία ή δύο συζητήσεις. Να υπενθυμίσουμε ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί η τηλεοπτική αντιπαράθεση μεταξύ των κυρίων Καραμανλή και Παπανδρέου.

    Το μεσημέρι της Τρίτης συνεδριάζει η κυβερνητική επιτροπή για τα θέματα της αγροτικής ανάπτυξης και της κοινωνίας της πληροφορίας, ενώ την Τετάρτη ο πρωθυπουργός θα μιλήσει σε συνεδρίαση του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων.

    Απάντηση στους επικριτές του στο ΠΑΣΟΚ έδωσε ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Παπανδρέου, χθες από την εκπομπή της ΝΕΤ "Έβδομη Μέρα" και στο Νίκο Χασαπόπουλογια, το θέμα της κατάρτισης του ευρωψηφοδελτίου. Δέχομαι την κριτική, τόνισε, άλλα όχι το αυτομαστίγωμα και την μοιρολατρία. Τόνισε ότι δεν ζητεί την υπομονή αλλά τη στήριξη από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του κόμματος. Στο μεταξύ ο κ. Παπανδρέου τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινώσει τη σύνθεση της γραμματείας του Εθνικού Συμβουλίου Ανασυγκρότησης, ενώ μεθαύριο, Τετάρτη, θα πραγματοποιήσει την πρώτη του προεκλογική ομιλία στο Ηράκλειο της Κρήτης.

    Στην πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου στη Λούτσα μιλάει σήμερα η Αλέκα Παπαρήγα και αύριο στην πλατεία Δημοκρατίας στο Αγρίνιο. Την Παρασκευή, 4 Ιουνίου, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ θα μιλήσει στην πλατεία Τριών Συμμάχων, στην Πάτρα.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος θα δώσει τη Πέμπτη στο Ζάππειο, συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο των ρυθμίσεων της διακομματικής επιτροπής για την προβολή των θέσεων των κομμάτων κατά την προεκλογική περίοδο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αντιπαράθεση για την "τηλεμαχία"

    [02] Κυπριακό

    Σύντομα στο Σ.Α. του ΟΗΕ ο απολογισμός Ανάν

    31/5/2004 12:23:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να καταθέσει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, την έκθεση για το Κυπριακό, σχετικά με την πορεία και τα αποτελέσματα των προσπαθειών του για την επίλυση του προβλήματος. Ακριβής ημερομηνία υποβολής της δεν έχει ανακοινωθεί, ωστόσο η επίδοση της πιθανολογείται να γίνει πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη, την ερχόμενη Πέμπτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, που μεταδίδει το ΡΙΚ η έκθεση του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό εκφράζει την ελπίδα ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα επανεξετάσει το σχέδιο Ανάν και θα μεταβάλλει τελικά τη στάση της. Η έκθεση αναφέρει ότι τα Ηνωμένα Έθνη σέβονται το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων, τονίζουν ωστόσο ότι ο Γενικός Γραμματέας δεν είναι διατεθειμένος αυτή την περίοδο να αναλάβει νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό. Διπλωματικές πηγές στην έδρα του ΟΗΕ ανέφεραν ότι εναπόκειται στο Συμβούλιο Ασφαλείας, μετά την υποβολή της έκθεσης Ανάν, να αποφασίσει ποια θα είναι τα επόμενα βήματα.

    [03] Ιράκ

    Δύο νεκροί και 13 τραυματίες στη Βαγδάτη Εξερράγη παγιδευμένο αυτοκίνητο

    31/5/2004 1:17:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Στους τέσσερεις ανήλθε ο αριθμός των θυμάτων από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου που συγκλόνισε το πρωί προάστιο της δυτικής Βαγδάτης. Το όχημα εξερράγη σε πολυσύχναστο δρόμο της ιρακινής πρωτεύουσας τραυματίζοντας άλλους 13 ανθρώπους, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο τραγικός απολογισμός είναι μεγαλύτερος. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters μεταξύ των θυμάτων είναι και ένα παιδί. Ο αμερικανικός στρατός έχει αποκλείσει την περιοχή και επιτρέπει τη διέλευση μόνο των ασθενοφόρων που μεταφέρουν νεκρούς και τραυματίες στα νοσοκομεία.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται αυτόπτη μάρτυρα, μια Μερσεντές εξερράγη ενόσω βρισκόταν εν κινήσει. "Ξαφνικά έστριψε και εξερράγη. Μετά δεν μπορέσαμε να δούμε τίποτα άλλο" δήλωσε ο Μοχάμεντ Αμπας.

    Θραύσματα διασκορπίστηκαν σε μεγάλη ακτίνα και πυκνός καπνός υψώθηκε στον ουρανό της ιρακινής πρωτεύουσας. Από την έκρηξη δημιουργήθηκε ένας μεγάλος κρατήρας, ενώ άλλα δύο αυτοκίνητα τυλίχθηκαν στις φλόγες.

    Ο Αμερικανός συνταγματάρχης Μάικ Μάρεϊ ερωτηθείς για τον στόχο της βομβιστικής επίθεσης δήλωσε άγνοια.

    Η έκρηξη σημειώθηκε κοντά στην κατοικία του Ναΐμ Χαντάντ, παλαιού ηγετικού στελέχους του κόμματος Μπάαθ του Σαντάμ Χουσέιν, ο οποίος τραυματίσθηκε στην κνήμη. Η κατοικία του καταστράφηκε ολοσχερώς και τραυματίσθηκαν η σύζυγός του και τρία από τα παιδιά του, ένα εκ των οποίων βρισκόταν τη στιγμή της βομβιστικής επίθεσης στον κήπο.

    Ο ίδιος πάντως διέψευσε πως ήταν εκείνος ο στόχος της επίθεσης, την οποία απέδωσε στη σχεδόν καθημερινή βία που μαστίζει τη χώρα.

    Την περιοχή απέκλεισαν αμέσως αμερικανικές μονάδες. Το πλήθος άρχισε να φωνάζει αντιαμερικανικά συνθήματα με αποτέλεσμα οι στρατιώτες να αρχίσουν να πυροβολούν στον αέρα για να το διαλύσουν.

    [04] Ιράκ

    Διαφωνίες για την επιλογή του νέου προέδρου

    31/5/2004 5:30:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 31/5/2004 5:39:50 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ενα μήνα πριν από τη μεταβίβαση της εξουσίας στο Ιράκ, οι διαφωνίες μεταξύ του συνασπισμού και του συμβουλίου διακυβέρνησης για το όνομα του νέου προέδρου του Ιράκ παραμένουν. Μια τελευταία συνεδρίαση του συμβουλίου διακυβέρνησης για τη σύνθεση της μελλοντικής κυβέρνησης, που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας από τις 30 Ιουνίου και ως τη διεξαγωγή των εκλογών που έχουν προγραμματισθεί πριν από τον Ιανουάριο του 2005, αναβλήθηκε για αύριο ύστερα από αίτημα του συνασπισμού, δήλωσε σήμερα ο Μαχμούντ Οσμάν, μέλος του συμβουλίου διακυβέρνησης. Ο συνασπισμός ήθελε για τη θέση του προέδρου τον 81χρονο πρώην διπλωμάτη Αντνάν Πασάτσι, ενώ το συμβούλιο διακυβέρνησης έβλεπε για τη θέση αυτή τον 46χρονο Γκάζι αλ-Γιαουάρ. Ωστόσο, όπως ανακοινώσε το απόγευμα της Κυριακής ανώτατος εκπρόσωπος της του συνασπισμού, τελικά ούτε ο Γάζι Αλ Γιαουάρ, ούτε ο Αντνάν Πασάτσι, πρόκειται να διορισθούν στο αξίωμα αυτό.

    [05] Οικονομία

    Ο πρόεδρος της Φεράρι ανέλαβε τη Fiat

    31/5/2004 1:40:00 μμ

    Ο πρόεδρος της Φεράρι, ο Λούκα Κορντέρο ντι Μοντεζέμολο ανέλαβε επισήμως σήμερα "το τιμόνι" της αυτοκινητοβιομηχανίας Φίατ στη θέση του Ουμπέρτο Ανιέλι που πέθανε την Πέμπτη σε ηλικία 69 ετών. Ο διορισμός του ντι Μοντεζέμολο ανακοινώθηκε μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Φίατ στο Τορίνο, μετέδωσε το πρακτορείο ANSA. Ο νέος πρόεδρος της Φίατ είναι ένας από τους πλέον επιτυχημένους επιχειρηματίες της Ιταλίας και χάρη στις επιτυχίες του Μίκαελ Σουμάχερ και της ομάδας της Φόρμουλα 1 της Φεράρι το όνομα του είναι από τα πιο γνωστά στη χώρα.

    [06] Ευρωεκλογές

    Επίσκεψη Καραμανλή στο Μαραθώνα "Προτεραιότητα για την κυβέρνηση ο πολιτισμός"

    31/5/2004 2:51:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΝΕΤ ΑΠΕ ΝΕΤ 105,8

    Στον αρχαιολογικό χώρο του Μαραθώνα βρέθηκε νωρίς το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής. Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε αρχικά τον Τύμβο του Μαραθώνα, όπου ενημερώθηκε για τις εργασίες διαμόρφωσης του χώρου κι έπειτα το μουσείο, το πρωτοελλαδικό νεκροταφείο και το τρόπαιο νίκης του Μιλτιάδη. Σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψη επεσήμανε, ότι η κυβέρνηση έχει ως πρώτη προτεραιότητα την προστασία του αρχαιολογικού αυτού χώρου ο οποίος έχει ιδιαίτερη αξία για την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο. Ο κ Καραμανλής τόνισε, επίσης, ότι σε δυόμισι μήνες ο Μαραθώνας θα βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής του κόσμου και οι επισκέπτες και οι τηλεθεατές της Ολυμπιάδας θα διαπιστώσουν, ότι "η κυβέρνηση όχι μόνο διαχειρίζεται την πολιτιστική κληρονομιά αλλά επενδύει στον πολιτισμό".

    [07] Υγεία

    Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος

    31/5/2004 3:07:00 μμ

    Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος σήμερα και ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνει η μάστιγα αυτή διεθνώς και σύμφωνα με τους ειδικούς θεωρείται η υπ αριθμόν ένα απειλή για την υγεία. Ειδικότερα, 4,2 εκατ. θάνατοι καταγράφονται ετησίως στον κόσμο, που σχετίζονται με τη χρήση του καπνού, ενώ εκτιμάται ότι 10 χιλιάδες άτομα χάνουν καθημερινά τη ζωή τους στον πλανήτη εξαιτίας του καπνίσματος. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση και για τη χώρα μας, καθώς οι Έλληνες κατέχουν τα πρωτεία στο κάπνισμα στην Ευρώπη. Καθημερινοί καπνιστές είναι και οι 15χρονοι σε ποσοστό 14%. Ενώ το 4% των 11χρονων έχουν δοκιμάσει τσιγάρο. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ανέφεραν ότι το κάπνισμα είναι μεταξύ των κύριων αιτιών για διάφορες μορφές καρκίνου, αλλά και για το σύνολο των καρδιαγγειακών και πνευμονολογικών νοσημάτων.

    Διαβάστε τα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για το πρόβλημα του καπνίσματος που παρουσιάζονται στη μηναία έκδοση του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας: ΕΛΙΚΑΡ Μάιος 04

    Σχετικά Links:

    http://www.elikar.gr/

    [08] Υγεία

    Καινοτομία για τη γενετική τεχνολογία Μια λογική λογική αγελάδα

    31/5/2004 3:55:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Νέα δεδομένα στον τομέα της γενετικής φέρνει η συνεργασία της δεύτερης σε μέγεθος ζυθοποιία της Ιαπωνίας, η Kirin Brewery Co με αμερικανική, οι οποίες ένωσαν τις δυνάμεις τους, δημιουργώντας μια αγελάδα που έχει ανοσία στη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών. Το ζώο, που αποτελεί, ότι πιο εξελιγμένο έχει να επιδείξει η γενετική τεχνολογία αναμένεται να έρθει στον κόσμο στις αρχές του επόμενου έτους και δεν θα φέρει καμία από τις πρωτεΐνες που προκαλούν την εν λόγω νόσο.

    Που στοχεύει η εφεύρεση

    Σκοπός των δυο εταιριών είναι να χρησιμοποιήσουν την αγελάδα για να αναπτύξουν νέα φάρμακα για ασθένειες όπως η ηπατίτιδα C, η πνευμονία και οι ρευματισμοί. Αντισώματα για φαρμακευτικά προϊόντα μπορούν να παραχθούν και από αγελάδες που δεν έχουν ανοσία στην BSE, ωστόσο οι δύο εταιρείες φοβούνται, ότι μια τέτοια προσπάθεια θα προκαλούσε μεγάλη ανησυχία στους καταναλωτές.

    Αυτό, που επίσης διευκρινίστηκε είναι, ότι προς το παρόν η Kirin δεν σχεδιάζει την παραγωγή μοσχαριών από αγελάδες που έχουν ανοσία στην BSE.

    [09] Διεθνή

    Μετ' εμποδίων η δίκη για το μακελειό στην Κωνσταντινούπολη

    31/5/2004 4:18:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Αναβλήθηκε λίγο μετά την έναρξη της η πολύκροτη δίκη των 69 Τούρκων που κατηγορούνται σε σχέση με τις τέσσερις αιματηρές επιθέσεις που έγιναν στην Κωνσταντινούπολη το Νοέμβριο. Η δίκη για τις επιθέσεις, που είχαν στόχο δυο συναγωγές, μια βρετανική τράπεζα και το γενικό προξενείο της Βρετανίας, προκάλεσαν το θάνατο 62 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 600, διακόπηκε έπειτα από αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης. Επικαλέστηκαν αναρμοδιότητα του δικαστηρίου να εκδικάσει την υπόθεση, λόγω κυρίως της πρόσφατης δικαστικής μεταρρύθμισης στην Τουρκίας, που καταργεί το σύστημα των Κρατικών Δικαστηρίων Ασφαλείας. Ζήτησαν την αναβολή της δίκης έως ότου αποσαφηνισθεί το νομικό καθεστώς του δικαστηρίου, και του σώματος που θα το αντικαταστήσει. Οι δικαστές μελέτησαν το αίτημα και τελικά αποφάσισαν την αναβολή επ αόριστον της δίκης.

    Θα συσταθεί νέο δικαστικό σώμα

    Σήμερα στο δικαστήριο παρουσιάστηκαν 12 ύποπτοι σε σχέση με τις αιματηρές επιθέσεις του Νοεμβρίου. Οι υπόλοιποι εκ των κατηγορουμένων θα εμφανιστούν κατά ομάδας μέσα στις επόμενες ημέρες προκειμένου να προχωρήσει το διαδικαστικό μέρος τον ακροάσεων, αλλά η δική αυτή καθ εαυτή δεν θα συνεχιστεί ωσότου το τουρκικό κοινοβούλιο ορίσει νέο δικαστήριο.

    Προτού διακοπεί η διαδικασία, η πολιτική αγωγή παρουσίασε το 128 σελίδων κατηγορητήριο, σύμφωνα με το οποίο οι επιθέσεις που συγκλόνισαν τον περασμένο χρόνο την Κωνσταντινούπολη συνδέονται με τη δράση της Αλ Κάιντα. Σύμφωνα με τις κατηγορίες, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν είχε προτείνει να πληγούν στόχοι στην Τουρκία κι είχε πληρώσει με 150,000 δολάρια σε Τούρκους ισλαμιστές για να πραγματοποιήσουν τις επιθέσεις.

    Στις επιθέσεις αυτές είχαν χάσει τη ζωή τους οι τέσσερις βομβιστές κι άλλα 58 άτομα, ενώ είχαν τραυματισθεί άλλα 600 άτομα.

    [10] Διεθνή

    Φρούριο η πόλη για την επίσκεψη Μπους Ρώμη... η οχυρωμένη πόλη

    31/5/2004 4:19:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Με φρούριο μοιάζει όλο και περισσότερο η Ρώμη καθώς οι αρχές λαμβάνουν πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας ενόψει της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στις 3-4 Ιουνίου στη Ρώμη ο Τζορτζ Μπους. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα βρεθεί στην ιταλική πρωτεύουσα για την επέτειο της απελευθέρωσης της από τους Γερμανούς και με την ευκαιρία θα συναντήσει τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Τσιάμπι, τον πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ενώ θα γίνει δεκτός και από τον Πάπα. Με αφορμή την επίσκεψη Μπους Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Τζουζέπε Πιζάνου εξέφρασε προ ημερών με δηλώσεις του έντονη ανησυχία για τον κίνδυνο τρομοκρατικών χτυπημάτων κατά την παραμονή του Αμερικανού προέδρου στη Ρώμη την οποίες, όμως, προσπάθησε αργότερα να υποβαθμίσει λέγοντας "είμαστε ανήσυχοι, αλλά όχι φοβισμένοι".

    Φοβίζουν οι προγραμματισμένες διαδηλώσεις

    Η Ρώμη και ειδικότερα το κέντρο και τα σημεία από τα οποία θα περάσει ο κ. Μπους έχουν μεταβληθεί σε φρούρια. Πάνω από 10.000 άτομα των Σωμάτων Ασφαλείας θα βρίσκονται από την Τρίτη στην πόλη για την περιφρούρηση 100 και πλέον στόχων που έχουν χαρακτηριστεί "ευαίσθητοι". Επίσης κατά την άφιξη και την αναχώρηση του κ. Μπους θα κλείσουν τα αεροδρόμια της Ρώμης, ενώ θα απαγορευτούν οι πτήσεις κατά τις ώρες που ο Αμερικανός πρόεδρος θα μετακινείται στην πόλη. Ειδικά την Παρασκευή αναμένονται πολλές καθυστερήσεις και ματαιώσεις πτήσεων στα αεροδρόμια της Ρώμης, που πιθανότατα θα φτάσουν το 50%.

    Την ίδια ημέρα πρόκειται να γίνουν πολλές εκδηλώσεις εναντίον του Αμερικανού προέδρου, οι οποίες θα κορυφωθούν με μια μεγαλειώδη πορεία που θα περάσει από το κέντρο της πόλης πολύ κοντά όπου θα πραγματοποιεί τις επισκέψεις του ο κ. Μπους.

    Τα μέτρα ασφαλείας είναι τόσο αυστηρά και η ανησυχία για τυχόν τρομοκρατικές ενέργειες τόσο αυξημένη, που ο υπουργός Εσωτερικών απείλησε να μην δώσει άδεια ή να μην επιτρέψει την πορεία στο κέντρο της Ρώμης. Οι΄αρχές, όμως, φοβούνται, ότι ιδιάιτερο πρόβλημα εικάζεται, ότι ίσως δημιουργήσουν διάφορες οργανώσεις αναρχικών καθώς και η "No global" που κανείς δεν ελέγχει και οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες των ιταλικών αρχών είναι διατεθειμένες να δημιουργήσουν επεισόδια.

    [11] Αθλητισμός

    Στην Στουτγάρδη ο Ζάμερ

    31/5/2004 4:48:00 μμ

    Συντάκτης: Φώτης Καρακούσης

    Νέος τεχνικός στην ομάδα της Στουτγάρδης, είναι από σήμερα ο Ματίας Ζάμερ. Ο Γερμανικός σύλλογος, ανακοίνωσε και επίσημα την πρόσληψη του 36χρονου πρώην προπονητή της Ντόρτμουντ. Από την πλευρά του ο Ζάμερ δήλωσε : " Όλα έγιναν τις τελευταίες ημέρες, εγώ θα προσπαθήσω να συνεχίσω το καλό έργο του Μάγκατ στην ομάδα". Αντικαταστάτης του στην Ντόρτμουντ, αναμένεται να είναι ο Ολλανδός τεχνικός της Φέγενορντ, Μπέρτ Φαν Μάρβικ.

    [12] Διεθνή

    Οικονομική ενίσχυση για τους πρόσφυγες της Ράφα ζητά ο ΟΗΕ

    31/5/2004 5:06:00 μμ

    Τη χορήγηση έκτακτης βοήθειας 15.84 εκατ. δολαρίων στους πληγέντες από τις πρόσφατες επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στον καταυλισμό προσφύγων στη Ράφα, στη Λωρίδα της Γάζας ζήτησε η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA). Την έκκληση διετύπωσε ο διευθυντής της Υπηρεσίας Πέτερ Χάνσεν, σε συνέντευξη Τύπου στην Ιερουσαλήμ. Ο ίδιος τόνισε πως η UNRWA έχει ανάγκη αυτό το ποσό για να βοηθήσει "760 οικογένειες" προσφύγων που έχασαν τα σπίτια τους, ή στις οποίες έχει σκοτωθεί, ή τραυματισθεί, το πρόσωπο που φρόντιζε για τη συντήρησή τους, καθώς και για τους αρρώστους που χρειάζονται μία διαρκή νοσοκομειακή περίθαλψη.

    "Η Ράφα ήδη ήταν ένα φτωχό μέρος. Τώρα είναι ένα ισοπεδωμένο μέρος", δήλωσε, ενώ χαρακτήρισε "αφόρητη" την κατάσταση των προσφύγων στην πόλη. "Όταν χάνεις τα πάντα σε μία επίθεση άρματος μάχης κατά του σπιτιού σου, τότε βρίσκεσαι σε μία απέλπιδα κατάσταση", τόνισε.

    Υπενθυμίζουμε, ότι τουλάχιστον 60 Παλαιστίνιοι βρήκαν τον θάνατο και 300 κατοικίες, που στέγαζαν 710 οικογένειες καταστράφηκαν στην Ράφα, στις ισραηλινές επιχειρήσεις για την καταστροφή των υπογείων σηράγγων που χρησίμευαν στη λαθραία εισαγωγή όπλων από την Αίγυπτο

    [13] Διεθνή

    Στους 13 οι νεκροί Βομβιστική επίθεση στο Καράτσι

    31/5/2004 6:32:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Έκρηξη συγκλόνισε το απόγευμα της Δευτέρας τζαμί σιιτών στην πόλη Καράτσι του Πακιστάν. Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενω δεκάδες είναι και οι τραυματίες. Υπάρχουν φόβοι, ότι οι νεκροί θα αυξηθούν καθώς η έκρηξη σημειώθηκε σε ώρα προσευχής. Παράλληλα οι γιατροί κάνουν έκκληση για αίμα, ενώ η περιοχή της έκρηξης έχει αποκλειστεί από την αστυνομία. Η αιματηρή έκρηξη εντάσσεται πιθανότατα στο κύμα βίας, που έχει προκαλέσει στην περιοχή η χθεσινή δολοφονία του σουνίτη κληρικού, Μούφτι Νοζαμουντίν Σαμσάι. Γι αυτό το εκτιμήσεις δεν αποκλείουν, ότι πίσω από αυτήν μπορεί να βρίσκονται σουνίτες εξτρεμιστές.

    Εξτρεμιστές πίσω από το χτυπημα;

    Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή, που αρχικές πληροφορίες ανέφεραν, ότι έσπασε ο τρούλος του τεμένους. Γρήγορα στο σημείο συγκεντρώθηκαν φοβισμένα πλήθη, που αναζητούσαν να μάθουν τι συνέβη, ενώ ο ανταποκριτής BBC στην περιοχή μετέδωσε, ότι στις φλόγες είχε τυλιχθεί κι ένα αστυνομικό όχημα.

    Αξίζει να σημειώσουμε, ότι το σιιτικό τέμενος, όπου σημειώθηκε η έκρηξη βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο, όπου και δολοφονήθηκε ο σουνίτης ηγέτης

    Από την πλευρά του, πάντως ο υπουργός Εσωτερικών του Πακιστάν, Αμπντούρ Ραούφ Χάουντρι τόνισε, δήλωσε, ότι είναι πολύ νωρίς για να αποδοθούν ευθύνες, ωστόσο εξέφρασε την άποψη, ότι το πιο πιθανό είναι, πίσω από την επίθεση να βρίσκονται εξτρεμιστικές ομάδες.

    [14] Διεθνή

    Νότια του Καΐρου Αιματηρό δυστύχημα στην Αίγυπτο

    31/5/2004 7:05:00 μμ

    Τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πέντε τραυματίστηκαν σε σύγκρουση λεωφορείου με φορτηγό σήμερα κοντά στο Μπενί Σουέφ, 110 χιλιόμετρα νότια του Καΐρου, στην κοιλάδα του Νείλου, ανακοίνωσαν πηγές των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας. Το μικρό λεωφορείο μετέφερε 12 άτομα που επέστρεφαν από κηδεία συγγενούς τους στην πόλη Σοχάγκ. Οι επτά σκοτώθηκαν και οι πέντε τραυματίστηκαν σοβαρά. Νεκροί είναι επίσης και οι οδηγοί των οχημάτων και οι επιβαίνοντες στο φορτηγό. Σημειώνουμε, ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία κάθε χρόνο στην Αίγυπτο χάνουν τη ζωή τους σε αυτοκινητιστικά δυστυχήματα 6.500 άνθρωποι.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 31 May 2004 - 16:51:06 UTC