Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-06-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ορίστηκε ο νέος πρόεδρος του Ιράκ
  • [02] Κοντά στην Πράσινη Ζώνη Νέο λουτρό αίματος στη Βαγδάτη
  • [03] Εμπρός στο δρόμο που χάραξε η Τσιτσιολίνα Ευρωβουλευτής με διαφορά
  • [04] Ανεβαίνουν οι τιμές του πετρελαίου
  • [05] Κυκλοφόρησαν τα εισιτήρια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες
  • [06] Εθνικό Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης Μέτρα για την
  • [07] Δεν έχει εξεταστεί η μακροχρόνια κατανάλωση Σοκολάτα η ευεργετική
  • [08] Έβδομη ημέρα των εξετάσεων Απαιτητικά τα θέματα των Πανελληνίων
  • [09] Ζητούν ανάκληση της απόφασης Διαμαρτυρία για τον αποκλεισμό του ΔΗΚΚΙ
  • [10] Χάρη σε ένα εικονικό αστεροσκοπείο Βρέθηκαν οι χαμένες "μαύρες τρύπες"
  • [11] Την Τρίτη, 8 Ιουνίου, μεταξύ όλων των αρχηγών Συμφωνία για την
  • [12] Κάλλιο αργά παρά ποτέ Επέστρεψε βιβλίο μετά από 70 χρόνια
  • [13] Έκθεση για την Ιορδανία στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
  • [14] Ο Μιλτιάδης Έβερτ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες
  • [15] Μεγάλη πυρκαγιά σε εργοστάσιο παιχνιδιών
  • [16] ΑΕΚ: Σε αναμονή των εξελίξεων
  • [17] Κόντρα ΕΠΑΕ ΠΣΑΠ για την "ασφάλεια" των ποδοσφαιριστών
  • [18] Εργασίες ασφαλτόστρωσης σε τέσσερα σημεία
  • [19] Η Ελληνική ποδηλασία παρούσα στους Ολυμπιακούς της Αθήνας;
  • [20] Στους Ολυμπιακούς Αγώνες η Ελληνική κολύμβηση
  • [21] Στις 8 Ιουνίου Νέα απεργία των τραπεζικών

    [01] Ιράκ

    Ορίστηκε ο νέος πρόεδρος του Ιράκ

    1/6/2004 11:30:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/6/2004 6:24:32 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Ο Γάζι Γιάουαρ, που επί χρόνια ζούσε στη Σαουδική Αραβία, είναι σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τα διεθνή πρακτορεία, ο άνθρωπος που θα αναλάβει τελικά τα καθήκοντα του προέδρου της ιρακινής μεταβατικής κυβέρνησης που θα πάρει τον έλεγχο της εξουσίας στο Ιράκ μετά τις 30 Ιουνίου. Ο σουνίτης πολιτικός φέρεται να αποδέχεται το διορισμό του στο προεδρικό αξίωμα έπειτα από την άρνηση του 81χρονου πρώην υπουργού Εξωτερικών του Ιράκ, Αντνάν Πατσάτσι να αναλάβει εκείνος τη θέση αυτή. Το όνομα του Πασάσι ήταν εκείνο που είχε ανακοινωθεί αρχικά και όπως ήταν γνωστό το πρόσωπο του συγκέντρωνε την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Λαχντάρ Μπραχίμι και όχι των μελών του Προσωρινού Κυβερνητικού Συμβουλίου της χώρας. Ωστόσο, ο ίδιος αρνήθηκε τη θέση επικαλούμενος δια στόματος στενού συνεργάτη του σκοτεινό παρασκήνιο διαβουλεύσεων μεταξύ του Κυβερνητικού Συμβουλίου και του αμερικανικού συνασπισμού.

    Στόχος ένα δημοκρατικό κράτος

    Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν την Τρίτη, οι μελλοντικοί ηγέτες του Ιράκ δεσμεύτηκαν να κάνουν το Ιράκ ένα δημοκρατικό κράτος με πλήρη κυριαρχία.

    Ο Ιγιάντ Αλάουι, μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ανακοίνωσε τα μέλη της κυβέρνησής του στην οποία περιλαμβάνονται πολλά νέα πρόσωπα και λίγα πρώην μέλη του Κυβερνητικού Συμβουλίου το οποίο διαλύθηκε μετά την ανακοίνωση για το διορισμό της νέας μεταβατικής κυβέρνησης.

    Υπουργός Οικονομικών θα γίνει ο Σιίτης πολιτικός Αντέλ Αμπντούλ Μάχντι, ενώ στη θέση του υπουργού Εξωτερικών θα παραμείνει ο Κούρδος Χοσιγιάρ Ζεμπάρι. Ο Χάζιμ αλ-Σάλααν θα είναι υπουργός Άμυνας και ο Φαλάχ αλ-Νακίμπ υπουργός Εσωτερικών, ενώ ο τεχνοκράτης Ταμίρ Γαντμπάν διορίστηκε στη θέση του υπουργού Πετρελαίου.

    Θετικές οι πρώτες αντιδράσεις

    "Θετικό βήμα για το μέλλον ενός ελεύθερου Ιράκ" ονόμασε το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης η σύμβουλος του Τζορτζ Μπους σε θέματα εθνικής ασφάλειας, Κοντολίζα Ράις. "Μπορώ να σας πω ξεκάθαρα και χωρίς αντιφάσεις πως πρόκειται για μια θαυμάσια ομάδα, μια πραγματικά καλή κυβέρνηση και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τα ονόματα που συμμετέχουν σε αυτήν", υπογράμμισε η Αμερικανίδα αξιωματούχος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λευκό Οίκο.

    Από την πλευρά του, ο γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, είπε ότι η νέα ιρακινή κυβέρνηση θα έχει λόγο στη διατύπωση μιας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα δίνει στους Ιρακινούς "πλήρη εθνική κυριαρχία". Η προσωρινή κυβέρνηση που συγκροτήθηκε αυτήν την εβδομάδα στη Βαγδάτη σηματοδοτεί "ένα νέο ξεκίνημα" στη χώρα, πρόσθεσε ο Κόφι Ανάν, διευκρινίζοντας ότι η νέα εκδοχή του σχεδίου απόφασης για το Ιράκ παρουσιάζεται την Τρίτη στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Την ικανοποίησή της εξέφρασε η βρετανική κυβέρνηση για το διορισμό των νέων προσώπων στην ηγεσία του Ιράκ χαρακτηρίζοντάς τη την "πλέον αντιπροσωπευτική κυβέρνηση που είχε ποτέ το Ιράκ" και κάνοντας λόγο για "μια επιτυχία που δε θα πρέπει να υποτιμηθεί, παρά τις προσπάθειες των τρομοκρατών να την τορπιλίσουν".

    "Σημαντικό βήμα προς τα μπροστά" χαρακτήρισε το διορισμό της νέας κυβέρνησης ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, εκφράζοντας την ελπίδα "η διεθνής κοινότητα να στείλει γρήγορα ένα μήνυμα ισχυρής υποστήριξης στη νέα ηγεσία του Ιράκ".

    Το διορισμό της νέας κυβέρνησης χαιρέτησαν από την πλευρά τους οι πρόεδροι της Πολωνίας και της Τουρκίας Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι και Αχμέντ Νετζντέτ Σεζέρ και δήλωσαν πως τη θεωρούν ένα παράγοντα σταθερότητας της χώρας.

    Δραματικές διαβουλεύσεις

    "Ο πραγματικός ευνοούμενος των Αμερικανών είναι ο είναι ο Γάζι αλ Γιάουαρ" δήλωσε στενός συνεργάτης του Αντνάν Πασάσι

    Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συζητήσεις που γίνονταν το τελευταίο διάστημα για τη διαμόρφωση της νέας κυβέρνησης, που θα διοικήσει τη χώρα μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών τον ερχόμενο Ιανουάριο, είχαν χαρακτηριστεί από έντονες διαφωνίες. Μάλιστα αρκετά μέλη του ιρακινού Προσωρινού Συμβουλίου κατηγόρησαν τις ΗΠΑ για μεθοδεύσεις με στόχο την επιβολή στο Ιράκ του προέδρου που εκείνες επιθυμούν.

    Σήμερα το πρωί διέρρευσε από πηγές του αμερικανικού συνασπισμού ότι ο Αντνάν Πασάσι επελέγη για το αξίωμα του προέδρου.

    Μισή ώρα αργότερα όμως ο Πασάσι ανακοίνωσε δια στόματος στενού συνεργάτη του ότι αρνείται τον διορισμό, "διότι ορισμένα μέλη του ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου διέδωσαν ότι ήταν ο υποψήφιος των Αμερικανών για να τον κάψουν, αλλά ο πραγματικός ευνοούμενος των Αμερικανών ήταν ο Γάζι αλ Γιάουαρ".

    Αμέσως μετά το Προσωρινό Κυβερνητικό Συμβούλιο γνωστοποίησε ότι υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Γάζι αλ Γιάουαρ και έσπευσε να ανακοινώσει "ότι ο συνασπισμός και το κυβερνητικό συμβούλιο επέλεξαν ομόφωνα τον Γάζι αλ Γιάουαρ για τη θέση του προέδρου".

    Ο Γάζι Αλ Γιάουαρ κατάγεται από τη Μοσούλη. Είναι ανιψιός του σεΐχη Μόχσεν αλ Γιάουαρ, αρχηγού της φυλής των Σάμαρ, που αριθμεί τρία εκατομμύρια σουνίτες και σιίτες και τα μέλη της είναι διεσπαρμένα στη Συρία, το Ιράκ το Κουβέιτ και τη Σαουδική Αραβία.

    Έπειτα από σπουδές μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον εγκαταστάθηκε στη Σαουδική Αραβία, όπου άνοιξε εταιρεία τηλεπικοινωνιών.

    Αγγλόφωνος, έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να διατηρήσει από κάθε κουλτούρα "τα καλύτερα στοιχεία", ο σείχης είναι ένθερμος υποστηρικτής της διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ και της απόδοσης καθεστώτος ευρείας αυτονομίας στους Κούρδους.

    [02] Ιράκ

    Κοντά στην Πράσινη Ζώνη Νέο λουτρό αίματος στη Βαγδάτη

    1/6/2004 12:19:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/6/2004 6:37:51 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Τουλάχιστον 25 άτομα έχασαν τη ζωή τους και 20 τραυματίστηκαν, νωρίς το μεσημέρι, από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, που σημειώθηκε έξω από γραφεία του κουρδικού κόματος, Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν στη Βαγδάτη. Τα τελευταία βρίσκονται κοντά στο υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ -στην εισόδο της Πράσινης Ζώνης- το οποίο και πιστεύεται, πως ήταν ο βασικός στόχος της επίθεσης. Στην περιοχή εδρεύει και το αρχηγείο των αμερικανικών δυνάμεων, όπου συνεδριάζει από το πρωί το κυβερνητικό συμβούλιο, για τη σύνθεση της μεταβατικής κυβέρνησης της χώρας. Αξίζει να σημειώσουμε, ότι η περιοχή αυτή είναι από τις καλύτερα φυλασσόμενες ζώνες της Βαγδάτης. Οι εκρήξεις συμπίπτουν με την ανακοίνωση, ότι ο σουνίτης Γάζι αλ Γιάουαρ θα ηγηθεί της μεταβατικής κυβέρνησης του Ιράκ μετά τις 30 Ιουνίου.

    Δεύτερη επίθεση αυτοκτονίας με 11 νεκρούς

    Από την έκρηξη δημιουργήθηκε ένας τεράστιος κρατήρας μπροστά στην είσοδο του κτηρίου της Πατριωτικής Ένωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες αξιωματούχων το κτήριο ήταν γεμάτο κόσμο εξαιτίας μιας εκδήλωσης, που ήταν σε εξέλιξη εκείνη την ώρα.

    Ο Σάαντ Αντνάν, οδηγός του υπουργείου Μεταφορών, ο οποίος περνούσε με το αυτοκίνητό του από τα γραφεία του κουρδικού κόμματος την ώρα της επίθεσης, δήλωσε, ότι μετά από την έκρηξη οι φρουροί άνοιξαν πυρ σκοτώνοντας διερχόμενους πολίτες.

    Λίγο αργότερα μια επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο στην είσοδο στρατιωτικής αμερικανικής βάσης κοντά στο Μπαϊτζίι, 180 χλμ βόρεια της Βαγδάτης, κόστισε τη ζωή σε έντεκα Ιρακινούς και τραυμάτισε άλλα 20 άτομα, μεταξύ των οποίων και δύο Αμερικανούς στρατιώτες.

    [03] Διάφορα

    Εμπρός στο δρόμο που χάραξε η Τσιτσιολίνα Ευρωβουλευτής με διαφορά στήθους

    1/6/2004 12:51:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Ποιος σας είπε, ότι οι πολιτικοί πρέπει να είναι πάντα κύριοι με γκρίζα κοστούμια και γυαλιά; Επίσης, ποιος σας είπε, ότι απαραίτητο προσόν για μία πετυχημένη πολιτική καριέρα είναι το πτυχίο Πανεπιστημίου. Τη διαφορά, κάλλιστα, μπορούν να κάνουν και άλλα "φυσικά" προσόντα. Ο λόγος για μία υποψήφια Ευρωβουλευτή με το τσεχικό κόμμα Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία, την Ντόλι Μπάστερ, η οποία θεωρεί, ότι η εμπειρία της ως πορνοστάρ θα συμβάλλει τα μέγιστα στην πολιτική τα καριέρα. Μάλιστα, ήδη επισκέφθηκε τις Βρυξέλλες για να επιθεωρήσει το νέο της περιβάλλον.

    "Δεν έχει τίποτα κρυφό"

    "Αισθάνομαι σαν στο σπίτι μου" δήλωσε η Ντόλι Μπάστερ, κατά κόσμο Κατερίνα Μποτσνικόβα, κατά την επίσκεψή της στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μάλιστα, η κα. Μπάστερ, ξεναγήθηκε στους χώρους της Ευρωβουλής, ώστε να ελέγξει από κοντά το νέο της περιβάλλον, αν φυσικά εκλεγεί.

    Η τολμηρή αλλά και εκατομμυριούχος- υποψήφια, δηλώνει επίσης, ότι η δουλειά της ως πορνοστάρ και η εμπειρία της από τη βιομηχανία του σεξ, την έχουν προετοιμάσει για όλες τις πιθανές προκλήσεις, που πιθανώς αντιμετωπίσει, επισημαίνοντας, πως πρέπει να την παίρνουν στα σοβαρά.

    Πάντως, και το κόμμα με το οποίο κατεβαίνει υποψήφια η κα. Μπάστερ ελπίζει σε μία αλλαγή της τύχης του, καθώς μέχρι τώρα δε φάνηκε ιδιαίτερα ευνοημένο από τα εκλογικά αποτελέσματα.

    Στην υποψηφιότητα της σέξι Τσέχας, αναφέρθηκε και ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Μίλος Ζέρμαν, λέγοντας πως "η γυναίκα μου σκέφτεται μεταξύ αστείου και σοβαρού να ψηφίσει την Ντόλι, γιατί, όπως λέει, είναι η μόνη πολιτικός, που δεν έχει κρατήσει τίποτα κρυφό".

    Εκτός από πορνοστάρ, η Ντόλι είναι και συγγραφέας αστυνομικών βιβλίων και μάλιστα επιτυχημένη.

    [04] Οικονομία

    Ανεβαίνουν οι τιμές του πετρελαίου

    1/6/2004 2:03:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/6/2004 6:33:44 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Ξανά τραβούν την ανηφόρα οι τιμές του πετρελαίου στον απόηχο της τρομοκρατικής επίθεσης που κόστισε τις ζωές 22 ανθρώπων στη Σαουδική Αραβία, την περασμένη Κυριακή. Τόσο τα αιματηρά γεγονότα στην πόλη Χομπάρ, που βρίσκεται κοντά σε πεδία άντλησης πετρελαίου, όσο και η εκρηκτική κατάσταση στο Ιράκ ενίσχυσαν τις ανησυχίες για την ασφάλεια της ήδη οριακής προμήθειας της παγκόσμιας αγοράς με αργό. Οι τιμές του αργού ανέκαμψαν πάνω από τα 40 δολάρια - αγγίζοντας τα 40,50 δολάρια το βαρέλι σε διαπραγματεύσεις στην Ασία, ενώ το Μπρεντ έφτασε τα 37,85 δολάρια. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, εξέφραζε την εμπιστοσύνη του προς τη Σαουδική Αραβία λέγοντας ότι παρά τις πρόσφατες επιθέσεις, πιστεύει ότι η χώρα μπορεί "να συνεχίσει την ομαλή ροή των πετρελαϊκών προϊόντων".

    Οι χώρες του ΟΠΕΚ διαβεβαιώνουν ότι θα τηρήσουν τις υποσχέσεις τους

    Οι διαβεβαιώσεις των μεγάλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών ότι βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για την αύξηση της ημερήσιας εξαγώγιμης παραγωγής δεν φαίνεται ότι δεν κατάφεραν να καθησυχάσουν τις διεθνείς χρηματαγορές.

    Πάντως, η Σαουδική Αραβία έχει προτείνει στα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ να αυξήσουν την ημερήσια παραγωγή κατά 2,5 εκατομμύρια βαρέλια, και δεσμεύεται μάλιστα να διαθέτει τα 800.000 από αυτά.

    Ο ΟΠΕΚ θεωρείται ότι ήδη έχει ήδη σπάσει το επίσημο πλαφόν της ημερήσιας παραγωγής των 23,5 εκατομμυρίων βαρελιών κατά 2,5 εκατ. βαρέλια, ενώ υψηλόβαθμο στέλεχος του Οργανισμού δήλωσε χθες ότι η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν τη δυνατότητα παραγωγής συμπληρωματικών ποσοτήτων πετρελαίου, που μπορεί να φθάσουν τα 3 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

    Και άλλοι μεγάλοι εξαγωγείς, εκτός Μέσης Ανατολής, όπως η Ρωσία , η Νιγηρία και το Μεξικό έχουν επίσης υποσχεθεί ότι θα ενισχύσουν την παραγωγή τους άμεσα, ωστόσο ουσιαστικές αυξήσεις δεν αναμένονται βραχυπρόθεσμα, λόγω τεχνικών κωλυμάτων.

    [05] Αθήνα 2004

    Κυκλοφόρησαν τα εισιτήρια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

    1/6/2004 2:22:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Στην τελική ευθεία μπήκε το πρόγραμμα πώλησης εισιτηρίων των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, καθώς αρχίζει σήμερα η τρίτη και τελευταία φάση, που θα διαρκέσει μέχρι την τελετή λήξης στις 29 Αυγούστου. Τα εισιτήρια είναι με προσδιορισμένη θέση σε όλα τα στάδια και γήπεδα. Στόχος, όπως τόνισε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της ΑΘΗΝΑ 2004 και Επικεφαλής Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγώνων, Μάρτων Σίμιτσεκ, είναι τα γεμάτα στάδια και γήπεδα σε όλα τα αγωνίσματα και η κάλυψη του ποσού των 183 εκατομμυρίων ευρώ που προβλέπεται στον προϋπολογισμό, με μια πληρότητα όμως των αγωνιστικών εγκαταστάσεων που θα φθάνει το 68%. Παράλληλα, ο γενικός διευθυντής μάρκετινγκ εισιτηρίων και Λαμπαδηδρομίας, Γιώργος Μπόλος, και ο Διευθυντής Εισιτηρίων, Στέφανος Κακαράντζας, παρουσίασαν για πρώτη φορά το εισιτήριο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και προβλήθηκαν τα στοιχεία της επικοινωνιακής καμπάνιας, τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτ, της τρίτης φάσης του προγράμματος.

    Καλή η πώληση

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν :

    " Το σύνολο των εισιτηρίων που έχουν πωληθεί ως τις 16 Απριλίου 2004, οπότε και διακόπηκε η πώληση για να γίνει η αντιστοίχιση των θέσεων, είναι 1.833.919. " Η αξία των εισιτηρίων αυτών φθάνει τα 137.051.021 ευρώ, περίπου το 75% του συνολικού ποσού των 183 εκ. ευρώ που έχουν υπολογισθεί στον προϋπολογισμό της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων.

    Ο δεύτερος στόχος είναι απόλυτα εφικτός, όπως επισημάνθηκε, επειδή : " Οι τιμές των εισιτηρίων είναι προσιτές καθώς Το 64% των εισιτηρίων (2.250.000 εισιτήρια) κοστίζουν έως 20 Το 43% των εναπομεινάντων εισιτηρίων (1.500.000 εισιτήρια) κοστίζουν 10 ή 15 ευρώ.

    Για όσους θέλουν να παρακολουθήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες επισημαίνεται ότι τώρα υπάρχουν διαθέσιμα εισιτήρια σε περισσότερες από μια κατηγορίες τιμής, που έως σήμερα δεν ήταν διαθέσιμες, όπως π.χ. Για την Τελετή Έναρξης, υπάρχει περιορισμένος αριθμός Εισιτηρίων στις Α (950), Β (750) και Γ (350) κατηγορίες τιμής Για την Τελετή Λήξης υπάρχει περιορισμένος αριθμός για τις κατηγορίες τιμής Α (750), Β (500) και Γ (100) Για τον τελικό Μπάσκετ Ανδρών (Μικρός Τελικός + Τελικός) υπάρχει περιορισμένος αριθμός Εισιτηρίων για τις κατηγορίες τιμής Α (300) και B (150)

    Που θα τα βρίσκουμε

    Οι πωλήσεις της Γ΄ Φάσης πώλησης των εισιτηρίων γίνονται από: "110 επιλεγμένα καταστήματα της Alpha Bank, σε όλη την Ελλάδα, με μετρητά η κάρτα VISA. " Την επίσημη ιστοσελίδα εισιτηρίων της ΑΘΗΝΑ 2004, www.athens2004.com/tickets " Εκδοτήρια Εισιτηρίων που θα τοποθετηθούν στις αγωνιστικές Εγκαταστάσεις και στις Ολυμπιακές Πόλεις.

    Όσοι αγοράζουν τα εισιτήριά τους μέσω της επίσημης ιστοσελίδας εισιτηρίων θα μπορούν να τα παραλάβουν από τα επιλεγμένα καταστήματα της Alpha Bank, τα οποία θα διαθέτουν ειδική σήμανση. Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τη διαδικασία πώλησης των εισιτηρίων το κοινό θα έχει τη δυνατότητα: " Να καλεί το Τηλεφωνικό Κέντρο Εισιτηρίων: 800-11-2004-2 (χωρίς χρέωση για κλήσεις εντός Ελλάδος) και +30-210-373-0000 (με χρέωση του καλούντος για κλήσεις από κινητό και από το εξωτερικό).

    [06] Οικονομία

    Εθνικό Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης Μέτρα για την ανταγωνιστικότητα

    1/6/2004 2:37:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ

    Δέσμη 16 μέτρων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, στην ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας, ενώ ευρεία φορολογική μεταρρύθμιση προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης. Στο μεταξύ, οι δημοσιονομικές εξελίξεις στα κράτη- μέλη της Ε. Ε. θα απασχολήσουν το απόγευμα το Γιούρογκρουπ, το οποίο θα συνεδριάσει στο Λουξεμβούργο, με τη συμμετοχή και του κ. Αλογοσκούφη. Αύριο, θα συγκληθεί το συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ, το οποίο, όμως, θα εξετάσει τη δημοσιονομική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας στο συμβούλιο της 5ης Ιουλίου.

    Φορολογικές ελαφρύνσεις και τόνωση των επενδύσεων

    Μεταξύ των μέτρων, που ανακοίνωσε ο κ. Σιούφας είναι η δραστική μείωση των κρατικών ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους, μέσω του περιορισμού της σπατάλης και τη μεταφορά δραστηριοτήτων στον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα, ο υπουργός Ανάπτυξης επεσήμανε την προσπάθεια της κυβέρνησης για την αποτελεσματική αξιοποίηση του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και την ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων.

    Τέλος, ο κ. Σιούφας προανήγγειλε την αλλαγή του καθεστώτος αδειδότησης και μεταβίβασης των επιχειρήσεων, καθώς και μέτρα για την ενίσχυση των νέων επιχειρηματιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας τόνισε, πως στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία ενός φορολογικού συστήματος, "που θα χαρακτηρίζεται από σταθερότητα, απλότητα, διαφάνεια και φερεγγυότητα". Ο κ. Αλογοσκούφης ανακοίνωσε τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα μη διανεμόμενα κέρδη των ΑΕ και ΕΠΕ και την ενίσχυση των κινήτρων για επενδύσεις.

    Τέλος, ο υπουργός αναφέρθηκε στη δημιουργία του νέου αναπτυξιακού νόμου και κάλεσε τους συμμετέχοντες στο Συμβούλιο να υποβάλουν τις προτάσεις τους, για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

    [07] Υγεία

    Δεν έχει εξεταστεί η μακροχρόνια κατανάλωση Σοκολάτα η ευεργετική

    1/6/2004 2:57:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Ένα χημικό στοιχείο, που περιέχει η σοκολάτα υγείας, οφείλεται για τις ευεργετικές της ικανότητες στα αγγεία. Μάλιστα, όπως γράφουν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, που διεξήγαγαν την έρευνα, η ουσία αυτή βοηθά στη διαστολή των αγγείων. Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, τα αιματικά αγγεία, που έχουν υποστεί στένωση, αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά, δηλαδή για ασθένειες, που σχετίζονται με την κακή κυκλοφορία του αίματος. Βέβαια, όλοι οι επιστήμονες δε συμφωνούν με τους συναδέλφους τους από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας. Μάλιστα, Βρετανοί συνάδελφοί τους, τονίζουν, πως η σοκολάτα, όχι μόνο δε βοηθά τα αγγεία, αλλά αντίθετα προκαλεί σε αυτά προβλήματα.

    Προλαμβάνει τα εμφράγματα

    Οι ερευνητές, πήραν ως σημείο αναφοράς τα φλαβονοειδή, μία ομάδα χημικών συστατικών, με αντιοξειδωτικές ικανότητες . Τα συστατικά αυτά βρίσκονται κυρίως σε φυτά και σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες μπορεί να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στο καρδιαγγειακό σύστημα.

    Για τη διεξαγωγή της έρευνας, οι επιστήμονες έδιναν κάθε μέρα, για δύο εβδομάδες, 46 γραμμάρια σοκολάτας, πλούσια σε φλαβονοειδή , σε 11 ανθρώπους, ενώ σε άλλους 10 παρείχαν την ίδια ποσότητα σοκολάτας, χαμηλή σε φλαβονοειδή. Μετά από τις δύο εβδομάδες, οι ερευνητές εξέτασαν τη βραχιόνια αρτηρία. Έτσι, σε όσους έτρωγαν σοκολάτα πλούσια σε φλαβονοειδή, βρήκαν, ότι τα αγγεία τους είχαν διασταλεί κατά το ένα δέκατο, ενώ στην άλλη ομάδα είχαν συσταλθεί κατά την ίδια ποσότητα.

    Η Μαίρη Ένγκλερ, καθηγήτρια φυσιολογίας και επικεφαλής της έρευνας είπε, πως παρατηρήθηκε βελτίωση στην ενδοθηλιακή λειτουργία την ικανότητα της αρτηρίας να διαστέλλεται. Μάλιστα, όπως τονίζει, αυτό σημαίνει μικρότερες πιθανότητες εμφράγματος, επειδή το αίμα κυκλοφορεί καλύτερα.

    Σκεπτικοί οι επιστήμονες

    Πάντως, οι επιστήμονες εμφανίζονται συγκρατημένοι με τα αποτελέσματα. Μάλιστα, όπως τονίζει η κα. Μπελίντα Λίντεν, επικεφαλής Ιατρικών Πληροφοριών στο Βρτανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί, γιατί ναι μεν τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ενθαρρυντικά, όμως, δεν έχει αποδειχθεί, ότι η μακρόχρονη κατανάλωση σοκολάτας βοηθά την υγεία. Μάλιστα, τονίζει, πως ο κόσμος πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός με το γλυκό πειρασμό, δεδομένου, ότι τα ποσοστά παχυσαρκίας ολοένα και αυξάνονται, ενώ η σοκολάτα περιέχει αρκετά λιπαρά. Βέβαια, όπως επισημαίνει, σε καμία περίπτωση δεν αποτρέπει τον κόσμο από την κατανάλωση της σοκολάτα, αλλά τονίζει, πως μία ισορροπημένη διατροφή με φρούτα και λαχανικά είναι σωτήρια για το καρδιαγγειακό σύστημα, χωρίς να υποθάλπει αρνητικές συνέπειες.

    Σχετικά Links:

    American Cocoa Research Institute

    [08] Εσωτερικά

    Έβδομη ημέρα των εξετάσεων Απαιτητικά τα θέματα των Πανελληνίων

    1/6/2004 3:08:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΝΕΤ- ΝΕΤ 105,8

    Σε μαθήματα κατεύθυνσης διαγωνίστηκαν σήμερα, έβδομη ημέρα των Πανελληνίων Εξετάσεων, οι μαθητές της Γ' Λυκείου. Οι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης εξετάστηκαν στην Ιστορία, οι υποψήφιοι της θετικής στη Βιολογία και της τεχνολογικής στην Ανάπτυξη Εφαρμογών. Σύμφωνα με τους μαθητές, τα θέματα ήταν βατά, αλλά απαιτητικά. Στην Ιστορία και τη Βιολογία τα θέματα απευθύνονταν σε πολύ καλά προετοιμασμένους υποψήφιους, ενώ σύνθετα ήταν και τα ερωτήματα στο μάθημα της Πληροφορικής, ειδικά το 2ο και το 4ο, που απαιτούσαν απαντήσεις πολύ μεγάλες σε μέγεθος. Αιφνιδιασμένοι από το θέμα δήλωσαν οι μαθητές της Β' Λυκείου, που διαγωνίστηκαν στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας.

    Αιφνιδιασμός στην Έκθεση

    Προβληματισμό έφερε στους μαθητές της Β' Λυκείου το θέμα της Έκθεσης, στο οποίοι κλήθηκαν να γράψουν, ως δημοτικοί σύμβουλοι, ένα άρθρο στην τοπική εφημερίδα για τα αδέσποτα ζώα.

    Μάλιστα, πολλοί μαθητές και καθηγητές φροντιστηρίων χαρακτήρισαν "εκτός ύλης" το θέμα και τόνισαν, πως εξίσωσε τους διαβασμένους με τους αδιάβαστους μαθητές. Ωστόσο, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, χαρακτήρισε το θέμα "σαφέστατο, πρωτότυπο και ευνοϊκό για τους μαθητές", υπογραμμίζοντας, ότι εντάσσεται στην θεματική ενότητα "επικαιρότητα", την οποία οι μαθητές έχουν διδαχθεί. Τέλος, ο γενικός γραμματέας επεσήμανε, πως δε ζητήθηκε διευκρίνηση και δεν υπήρξε ένσταση για το θέμα, από κανένα εξεταστικό κέντρο.

    Σχετικά Links:

    Οι λύσεις των θεμάτων

    [09] Ευρωεκλογές

    Ζητούν ανάκληση της απόφασης Διαμαρτυρία για τον αποκλεισμό του ΔΗΚΚΙ

    1/6/2004 4:29:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ

    Αίτηση ανάκλησης της απόφασης του Αρείου Πάγου για τη μη συμμετοχή του ΔΗΚΚΙ στις Ευρωεκλογές, η οποία θα συζητηθεί αύριο, κατέθεσαν πρώην στελέχη του κόμματος. Επίσης, τα στελέχη πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στον υπουργό Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλο, και στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αθήνα. Την αίτηση στον Άρειο Πάγο κατέθεσε η Δημοκρατική Εναλλακτική Κίνηση, κόμμα συνεργαζόμενο με το ΔΗΚΚΙ, ενώ τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας δήλωσαν, ότι θα συνεχίσουν την ενημέρωση όλων των φορέων, εντός και εκτός Ελλάδος, για τον αποκλεισμό του κόμματος από την εκλογική αναμέτρηση της 13ης Ιουνίου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εκτός ευρωεκλογών το ΔΗΚΚΙ

    [10] Τεχνολογία

    Χάρη σε ένα εικονικό αστεροσκοπείο Βρέθηκαν οι χαμένες "μαύρες τρύπες"

    1/6/2004 4:46:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: http://www.space.com

    Τριάντα καλά κρυμμένες μαύρες τρύπες ανακάλυψαν Ευρωπαίοι επιστήμονες, κάτι, που σημαίνει, ότι υπάρχουν τουλάχιστον οι διπλές τεράστιες πηγές βαρύτητας, από ότι μέχρι τώρα πιστεύονταν. Αυτές οι τεραστίων διαστάσεων μαύρες τρύπες, μπορούν να περιέχουν εκατομμύρια ή ακόμα και δισεκατομμύρια ήλιους. Οι επιστήμονες έψαχναν εδώ και πολύ καιρό να τις εντοπίσουν, αλλά αυτό δεν ήταν δυνατό, επειδή "κρύβονταν" πίσω από σκοτεινά πέπλα σκόνης και είναι τόσο μακριά, ώστε ακόμα και οι γαλαξίες, που περιέχουν, είναι πολύ δύσκολο να εξεταστούν με λεπτομέρεια.

    "Συνεργάστηκαν" τρία τηλεσκόπια

    Η νέα ανακάλυψη εξέπληξε τους επιστήμονες, καθώς μέχρι τώρα, όπως δήλωσε ο Πάολο Παντοβάνι από το Space Telescope και από το Νότιο Ευρωπαϊκό Αστεροσκοπείο στο Μόναχο, οι επιστήμονες, σύμφωνα με τις ως τώρα έρευνες τους, θεωρούσαν, ότι αυτές οι μαύρες τρύπες ήταν από δύο έως πέντε .

    Για να τις εντοπίσουν χρησιμοποίησαν το Εικονικό Αστροφυσικό Αστεροσκοπείο, μία βάση δεδομένων, που δημιουργήθηκε με τη συμβολή τριών τηλεσκοπίων: το δορυφόρο Hubble Space, και τα τηλεσκόπια από το Αστεροσκοπείο Chandra X-ray και από Νότιο Ευρωπαϊκό Αστεροσκοπείο στη Χιλή.

    Όλες οι μαύρες τρύπες, βρίσκονταν σε "ενεργούς" γαλαξίες, δηλαδή κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες γαλαξιακής ύλης.

    Μία μαύρη τρύπα περιέχει και ο δικός μας γαλαξίας, η οποία δεν είναι ενεργή .

    Σε έναν ενεργό γαλαξία ένας στροβιλιζόμενος δίσκος αερίων και σκόνης, γνωστός και ως "ταύρος", περιβάλλει και σε ένα μεγάλο ποσοστό σκεπάζει τη μαύρη τρύπα. Οι μαύρες τρύπες δεν μπορούν να παρατηρηθούν ακριβώς, γιατί "παγιδεύουν" όλη την ύλη και το φως, που μπαίνει σε αυτές. Αλλά οι επιστήμονες μπορούν να συμπεράνουν την ύπαρξή τους, χάρη στον "ταύρο" και στο λεπτότερο στρώμα γαλαξιακού υλικού, που βρίσκεται στο κέντρο του και περιβάλλει τη μαύρη τρύπα.

    Σχετικά Links:

    Διαβάστε το άρθρο στο www.space.com

    Εικονικό Αστερσκοπίο

    [11] Ευρωεκλογές

    Την Τρίτη, 8 Ιουνίου, μεταξύ όλων των αρχηγών Συμφωνία για την τηλεοπτική αναμέτρηση

    1/6/2004 5:08:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8- ΝΕΤ

    Την Τρίτη 8 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί η τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ των τεσσάρων πολιτικών αρχηγών, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση των εκπροσώπων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και του ΣΥΝ. Η επιλογή των δημοσιογράφων και του συντονιστή θα γίνει από τα πέντε ιδιωτικά τηλεοπτικά δίκτυα και τη δημόσια τηλεόραση, ενώ οι ερωτήσεις τους θα είναι ελεύθερες, με έμφαση στα ζητήματα, που έχουν σχέση με την Ε. Ε. και την ατζέντα των Ευρωεκλογών. Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Σπύρος Βούγιας, επανέφερε το αίτημα διεξαγωγής μιας "τηλεμαχίας" μεταξύ του Κώστα Καραμανλή και του Γιώργου Παπανδρέου, που, όμως, απέρριψαν οι υπόλοιποι εκπρόσωποι.

    Ικανοποίηση εκπροσώπων από την απόφαση

    Σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν στην 90λεπτη συνάντηση των εκπροσώπων, το συντονιστή της συζήτησης θα επιλέξουν οι έξι δημοσιογράφοι, που θα απευθύνουν τις ερωτήσεις, ενώ η διάρκεια του νιτμπέιτ θα είναι μιάμιση ώρα.

    Κάθε δημοσιογράφος θα απευθύνει μία ερώτηση σε κάθε αρχηγό, η διάρκεια της οποίας θα είναι 30 δευτερόλεπτα, ενώ οι πολιτικοί αρχηγοί θα κληθούν να απαντήσουν εντός ενάμισι λεπτού.

    Επίσης, οι δημοσιογράφοι θα έχουν το δικαίωμα να επαναφέρουν την ερώτηση, εάν δεν μείνουν ικανοποιημένοι από την απάντηση. Σ' αυτή την περίπτωση, οι πολιτικοί αρχηγοί θα έχουν χρονικό περιθώριο ενός λεπτού, ενώ, στον επίλογο, κάθε αρχηγός θα έχει δικαίωμα για μια δίλεπτη δήλωση.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος, τόνισε, πως στόχος της κυβέρνησης είναι η διεξαγωγή "ανοικτού διαλόγου" με όλους τους αρχηγούς, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Σπύρος Βούγιας, χαρακτήρισε "ουσιαστική και εποικοδομητική" τη συζήτηση μεταξύ των εκπροσώπων.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΚΕ, Μάκης Μαΐλης, υποστήριξε, ότι "η απόφαση που ελήφθη δεν είναι η καλύτερη δυνατή", προσθέτοντας πως, "για το ΚΚΕ ο ουσιαστικός διάλογος γίνεται καθημερινά με το λαό στους τόπους εργασίας και κατοικίας του". "Δημοκρατική κατάκτηση" χαρακτήρισε την απόφαση για την τηλεοπτική αναμέτρηση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ, Νίκος Βούτσης, υπογραμμίζοντας, ότι "τελικός κριτής είναι ο ελληνικός λαός".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αντιπαράθεση για την "τηλεμαχία"

    [12] Διάφορα

    Κάλλιο αργά παρά ποτέ Επέστρεψε βιβλίο μετά από 70 χρόνια

    1/6/2004 5:17:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Εντελώς τυχαία έπεσε στα χέρια της ένα βιβλίο, που δεν ήξερε καν ότι υπήρχε. Ο λόγος για μία 58χρονη Ρουμάνα, την Κορίνα Πόλινγκερ, η οποία ανακάλυψε ένα βιβλίο, που είχε δανειστεί ο αποβιώσας πατέρας της Μπρούνο, στις αρχές τη δεκαετίας του τριάντα. Το βιβλίο, το οποίο περιείχε παραδοσιακά ρουμανικά τραγούδια και έθιμα, άνηκε στη βιβλιοθήκη του Εθνικού Κολεγίου στο Ιάσι. Αμέσως, μόλις το βρήκε, το επέστρεψε στη βιβλιοθήκη, προκαλώντας την έκπληξη των υπαλλήλων, αλλά και την διευθύντριας του ιδρύματος, η οποία συγκινημένη δήλωσε πως ήταν μία χειρονομία ειλικρίνειας και σεβασμού. Πάντως, άγνωστη παραμένει η αιτία, για την οποία ο κ. Πόλινγκερ δεν επέστρεψε ποτέ το βιβλίο.

    [13] Πολιτισμός

    Έκθεση για την Ιορδανία στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

    1/6/2004 5:45:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μία σημαντική έκθεση με παραδοσιακά και σύγχρονα χειροτεχνήματα της Ιορδανίας εγκαινιάστηκε την Τρίτη στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με πρωτοβουλία του Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια. Στα εγκαίνια της έκθεσης του "Jordan River Foundation", του ιδρύματος της βασίλισσας Ράνια της Ιορδανίας, παραβρέθηκαν η υφυπουργός Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, η δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη, η πρόεδρος του Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια, Μαριάννα Βαρδινογιάννη, και ο πρέσβης της Ιορδανίας, Κοϊτσίρο Ματσούρα. Μεγάλη απούσα η ίδια η βασίλισσα Ράνια η οποία με επιστολή της στην κα Βαρδινογιάννη έστειλε τις ευχές της για την εκδήλωση.

    [14] Αθήνα 2004

    Ο Μιλτιάδης Έβερτ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

    1/6/2004 5:48:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Την πεποίθησή του, ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας θα είναι επιτυχημένοι, εξέφρασε ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Εβερτ, σε δηλώσεις του, μετά από τη σημερινή συνάντησή του με την πρόεδρο της ΑΘΗΝΑ 2004, Γιάννα Αγγελοπούλου, ενώ έκανε ειδική μνεία στα έργα που θα μείνουν για τον κόσμο μετά από τους Αγώνες. Δήλωσε ικανοποιημένος με την μέχρι τώρα πορία των έργων και τους ρυθμούς που αυτά γίνονται και τόνισε όσον αφορά το κόστος των έργων και μγια τις γκρίνιες που ακούγονται πως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πολλά από αυτά θα μείνουν στην χρησιμοποίηση από τους όλους τους Έλληνες πολίτες.

    [15] Εσωτερικά

    Μεγάλη πυρκαγιά σε εργοστάσιο παιχνιδιών

    1/6/2004 6:11:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μεγάλη φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη σε αποθηκευτικό χώρο εργοστασίου κατασκευής πλαστικών παιχνιδιών στην περιοχή Ρίζωμα στη Μαγούλα Αττικής. Η φωτιά, λόγω των εύφλεκτων υλικών, πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και στην περιοχή έχουν σπεύσει ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο να επεκταθεί η φωτιά και στον κυρίως χώρο του εργοστασίου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματικών της Πυροσβεστικής, η φωτιά θα τεθεί υπό μερικό έλεγχο αλλά έχει καταστρέψει όλα τα πλαστικά παιχνίδια που βρίσκονταν στον αποθηκευτικό χώρο. Οι ζημιές σύμφωνα με τους υπεύθυνους του εργοστασίου ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια, ενώ οι ίδιοι δήλωσαν σε αξιωματικούς της Πυροσβεστικής ότι την ώρα που εκδηλώθηκε η φωτιά δεν βρισκόταν κανένας εργαζόμενος στον αποθηκευτικό χώρο.

    [16] Αθλητισμός

    ΑΕΚ: Σε αναμονή των εξελίξεων

    1/6/2004 6:25:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες θα ξέρουν οι άνθρωποι της ΑΕΚ αν η "Ένωση" θα υπαχθεί επιτυχώς στην ευεργετική διάταξη του άρθρου 44. Την Τρίτη εκδικάστηκε η αίτηση της ΠΑΕ για απαλλαγή του 95% των χρεών της, αλλά όπως αναμενόταν το δικαστήριο επιφυλάχτηκε να απαντήσει. Σε περίπτωση που η απόφαση είναι αρνητική, η ΑΕΚ πτωχεύει και υποβιβάζεται στην τέταρτη εθνική κατηγορία, αλλιώς απαλλάσσεται από τις οφειλές της προς το Δημόσιο και τα μόνα χρέη που θα μείνουν πλέον θα είναι αυτά προς τους ποδοσφαιριστές και μερικές άλλες ομάδες που διατηρεί ακόμα... ανοικτούς λογαριασμούς. Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης από πλευράς ΠΑΕ παραβρέθηκαν οι κ.κ Βαλασόπουλος και Ζαχαρόπουλος όπως επίσης και νομικός σύμβουλος του Ντέμη Νικολαΐδη που έδωσαν σκληρή μάχη με τους εκπροσώπους του Δημοσίου, που ζήτησαν από τον δικαστή να απορρίψει το αίτημα της ΑΕΚ.

    Αντιδράσεις από Δημόσιο και ΙΚΑ

    Το Δημόσιο δεν δείχνει διατεθειμένο να πάρει μόνο το 5% από τα χρωστούμενα. Από την άλλη πλευρά, βέβαια οκτώ μέτοχοι της πλευράς Νικολαϊδη ζήτησαν να γίνει δεκτό το αίτημα, δηλαδή την υπαγωγή της ΠΑΕ στις διατάξεις του άρθρου 44.

    Όσον αφορά στις NETMED και ENIC που αποτελούν στην ουσία το 60% των χρεών της ΠΑΕ έχουν συμφωνήσει στην υπαγωγή της ομάδας στο άρθρο 44. Από τη στιγμή λοιπόν που έχει γίνει αυτό, όπως προβλέπει το συγκεκριμένο άρθρο, θα πρέπει να συμφωνήσει και το υπόλοιπο 40% των πιστωτών.

    Και εκεί όμως υπήρξαν μερικά εμπόδια για την ομάδα της ΑΕΚ αφού ο γεωπόνος κ. Τζάτζιος ζήτησε 15 χιλιάδες ευρώ που οφείλονται από την ΠΑΕ.

    Μετά το τέλος της εκδίκασης της υπόθεσης ο νομικός εκπρόσωπος της ΑΕΚ, Τάκης Ζαχόπουλος, μιλώντας στον "Supersport Fm" δήλωσε αισιόδοξος ξεκαθαρίζοντας ότι αν δεν γίνει δεκτή η αίτηση δεν θα εισπράξει κανείς πιστωτής ούτε μισό ευρώ.

    Τέλος, άξιον αναφοράς για τις μελλοντικές εξελίξεις στην ομάδα της ΑΕΚ, αποτελεί η οριστική ρήξη των σχέσεων του Φερνάντο Σάντος με τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας.

    Οι δύο πλευρές έλυσαν σήμερα τη συνεργασία τους και όλα συνηγορούν πλέον, πως ήρθε η ώρα για τη μεγάλη επιστροφή στην ΑΕΚ.

    Πάντως όπως έχει αφήσει να ενοηθεί η ομάδα Νικολαΐδη οι οριστικές ααποφάσεις για μελλοντικές συνεργασίες που αφορούν το ποδοσφαιρικό τμήμα θα ανακοινωθούν μόνο μετά την απόφαση του δικαστηρίου και αν έχει επιτυχή κατάληξη το αίτημα για υπαγωγή στο άρθρο 44.

    [17] Αθλητισμός

    Κόντρα ΕΠΑΕ ΠΣΑΠ για την "ασφάλεια" των ποδοσφαιριστών

    1/6/2004 6:22:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Διαφωνεί το συνδικαλιστικό όργανο των ποδοσφαιριστών με τις προτάσεις, που έγιναν εκ μέρους της ΕΠΑΕ, σε ότι αφορά την ασφαλιστική κάλυψη των ποδοσφαιριστών και των οικογενειών τους, αφού σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών δεν διασφαλίζονται τα συμφέροντα των παικτών-μελών του. Σε επιστολή, που έστειλε σήμερα ο ΠΣΑΠ στην ΕΠΑΕ, μεταξύ άλλων τονίζει πως είναι εκ διαμέτρου αντίθετη σε πολλά σημεία και εκτιμάει πως σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζονται τα συμφέροντα των ποδοσφαιριστών και των οικείων τους. Το κυριότερο όλων είναι η μη αναπροσαρμογή σε σχέση με το ήδη υφιστάμενο ασφαλιστήριο συμβόλαιο σε ότι αφορά τα προσφερόμενα ποσά για την αποζημίωση και την κάλυψη των ποδοσφαιριστών σε περιπτώσεις τραυματισμών, ασθενειών ή ατυχημάτων που είναι δυνατό να τους συμβούν.

    Μικρά τα ποσά κάλυψης

    Σε ορισμένες περιπτώσεις δε τα ποσά είναι φανερό ότι όχι μόνο είναι πολύ μικρά σε σχέση με την πραγματικότητα αλλά ταυτοχρόνως παρατηρείται μεγάλη και δυσανάλογη απόκλιση ανάμεσα στις αποζημιώσεις που καταβάλλονται στους κυρίως δικαιούχους, τους ποδοσφαιριστές, συγκριτικά με τα μεγέθη τα οποία προσδιορίζουν τις καλύψεις για τα προστατευόμενα από αυτούς μέλη.

    Περίεργη η στάση της ΕΠΑΕ

    Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της δαπάνης για αμοιβή χειρουργού η οποία υπολογίζεται μέχρι του ποσού των 1.173,88 ευρώ για τους ποδοσφαιριστές αλλά στα 2.934,70 ευρώ για τα προστατευόμενα μέλη. Δηλαδή, ο ποδοσφαιριστής ο οποίος πρέπει να αντιμετωπίζεται με τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή γιατί αντιμετωπίζει συχνότερα κίνδυνο να υποβληθεί σε πολυδάπανη εγχείρηση από την οποία συχνά εξαρτάται και η ίδια η καριέρα του κρίνεται ότι πρέπει να είναι σε υποδεέστερη θέση αντί να είναι, έστω, στα 2.934,70 ευρώ ανά επέμβαση και οι ποδοσφαιριστές και τα μέλη των οικογενειών τους αφού άλλωστε αυτό το ποσό αποτελεί το ανώτερο δυνατό επίπεδο της σχετικής δαπάνης και εκφράζει την απορία και έκπληξη για το γεγονός ότι η ΕΠΑΕ εξακολουθεί να εμμένει στη μόνιμη αναφορά μόνο της δικής της παρουσίας ως συμβαλλόμενης με την ασφαλιστική εταιρεία που θα επιλεγεί για την κάλυψη των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών.

    [18] Εσωτερικά

    Εργασίες ασφαλτόστρωσης σε τέσσερα σημεία

    1/6/2004 6:42:00 μμ

    Με ανακοίνωσή του το ΥΠΕΧΩΔΕ ενημερώνει τους οδηγούς ότι τις επόμενες ημέρες θα διεξαχθούν εργασίες ασφαλτόστρωσης στον κόμβο Βαρυμπόμπης, κόμβο Κηφισιάς και στις λεωφόρους Μεσογείων και Μαραθώνος. Συγκεκριμένα, από την Τρίτη 1 Ιουνίου θα ξεκινήσουν εργασίες ασφαλτόστρωσης στο τμήμα κόμβος Βαρυμπόμπης και κόμβος Κηφισιάς οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου. Από την Τετάρτη 2 Ιουνίου έως και την Παρασκευή 4 Ιουνίου θα υπάρξουν προσωρινές παρακάμψεις κυκλοφορίας λόγ εργασιών στο έργο της Ελεύθερης Λεωφόρου Ελευσίνας - Σταυρού - Α/Δ Σπάτων.

    Συγκεκριμένα, οι ρυθμίσεις που θα ισχύσουν από Τετάρτη 2-6-2004 έως και την Παρασκευή 4-6-2004 είναι οι εξής:

    1. Αποκλεισμός της κυκλοφορίας παντός οχήματος στον βόρειο παράπλευρο της Λ. Μαραθώνος από την οδό Αγ. Ι. Θεολόγου έως την οδό Κλεισθένους την Τετάρτη 2-6-2004 από 00:00 έως 03:00. Η κυκλοφορία θα διεξάγεται διά των οδών Αγ. Ι. Θεολόγου - Μιαούλη - Κλεισθένους.

    2. Αποκλεισμός της κυκλοφορίας παντός οχήματος στον βόρειο παράπλευρο της Λ. Μεσογείων και στην Λ. Λαυρίου στο τμήμα της από την οδό Λεονταρίου έως την Λ. Μαραθώνος την Τετάρτη 2-6-2004 από 03:00 έως 06:00. Η κυκλοφορία θα διεξάγεται δια των οδών Λεονταρίου - Παναγίτσας / Παλλήνης - Θεοτοκοπούλου - Σπάτων - Λ. Μαραθώνος.

    3. Αποκλεισμός της κυκλοφορίας παντός οχήματος στο νότιο παράπλευρο τμήμα της Λ. Μεσογείων από την οδό Χλόης έως την Λ. Λαυρίου την Πέμπτη 3-6-2004 από 00:00 έως 03:00. Η κυκλοφορία θα διεξάγεται δια της Λ. Σπάτων - Θεοτοκοπούλου - Παναγίτσας / Παλλήνης - Λεονταρίου - Λ. Λαυρίου.

    4. Περιορισμός του πλάτους της κυκλοφορίας στον νότιο παράπλευρο της Λ. Μαραθώνος από την Λ. Λαυρίου έως την οδό Κύπρου την Πέμπτη 3-6-2004 από 03:00 έως 06:00 και την Παρασκευή 4-6-2004 από 00:00 έως 06:00. Η κυκλοφορία θα διεξάγεται από το εναπομένον οδόστρωμα.

    [19] Ποδηλασία

    Η Ελληνική ποδηλασία παρούσα στους Ολυμπιακούς της Αθήνας;

    1/6/2004 6:47:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Το αργότερο μέσα στον Ιούλιο θα κριθεί οριστικά η ενδεχόμενη εκπροσώπηση της Ελλάδας στο αγώνισμα της ορεινής ποδηλασίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και η πιθανότητα αυτή αφορά μόνο στους άνδρες. Μέχρι σήμερα έχουν "κλείσει" τα 48 από τα συνολικά 50 εισιτήρια και τον επόμενο μήνα, ύστερα από συνεδρίαση, που θα γίνει μεταξύ ανθρώπων της ΑΘΗΝΑ 2004, της ΔΟΕ και της UCI (διεθνής ποδηλατική ομοσπονδία) θα αποφασιστεί αν τα δύο εναπομείναντα εισιτήρια θα δοθούν στην Ελλάδα, όπως έχει ζητήσει.

    Επικρατεί αισιοδοξία

    Στην ελληνική πλευρά υπάρχει αρκετή αισιοδοξία και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις -στην χειρότερη περίπτωση- η Ελλάδα θα πάρει τη μία από τις δύο κάρτες συμμετοχής, που έχουν μείνει χωρίς κάτοχο. Οι χώρες και οι συμμετοχές τους στην ορεινή ποδηλασία στους Ολυμπιακούς Αγώνες: Αργεντινή (1), Αυστραλία (2), Αυστρία (2), Βέλγιο (3), Καναδάς (2), Κίνα (1), Κόστα Ρίκα (1), Τσεχία (2), Δανία (2), Γαλλία (3), Γερμανία (3), Μεγάλη Βρετανία (2), Ουγγαρία (1), Ιρλανδία (1), Ιταλία (2), Ιαπωνία (1), Ναμίμπια (1), Ολλανδία (3), Νέα Ζηλανδία (1), Πολωνία (2), Ρουμανία (1), Σλοβακία (1), Σλοβενία (1), Νότιος Αφρική (1), Ισπανία (2), Ελβετία (3), Ουκρανία (1), ΗΠΑ (2).

    Όσον αφορά στις γυναίκες, έχουν κλείσει" και οι τριάντα θέσεις, χωρίς να υπάρχει ελληνική συμμετοχή.

    [20] Υγρός Στίβος

    Στους Ολυμπιακούς Αγώνες η Ελληνική κολύμβηση

    1/6/2004 6:59:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Εννέα κολυμβητές και κολυμβήτριες έπιασαν το Α΄ όριο της FINA για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, τον ερχόμενο Αύγουστο. Οι Γιάννης Κοκκώδης, Σπύρος Γιαννιώτης, Δημήτρης Μαγγανάς, Γιώργος Διαμαντίδης, Γιάννης Δρυμωνάκος, Νέρυ Νιαγκούαρα, Μάρθα Μάτσα, Βασιλική Αγγελοπούλου και Ζωή Δημοσχάκη θα εκπροσωπήσουν τα ελληνικά χρώματα στο κορυφαίο ραντεβού.

    Πρόβα για τελικό

    Σε αυτή την επιτυχία αναφέρθηκε και ο τεχνικός σύμβουλος της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας, Χριστόδουλος Χούμας ο οποίος δήλωσε πως πρόκειται πραγματικά για πολύ μεγάλο επίτευγμα και πως οι επιδόσεις που σημείωσαν οι εννέα κολυμβητές και κολυμβήτριες πιάνοντας το Α΄ όριο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, είναι πολύ υψηλές και ισοδυναμούν με είσοδο στον τελικό. Αρκεί βέβαια τον Αύγουστο να επαναληφθούν και να επιβεβαιωθούν, όπου αν γίνει κάτι τέτοιο, τότε είμαστε υπάρχει αισιοδοξία για καλά αποτελέσματα.

    [21] Εσωτερικά

    Στις 8 Ιουνίου Νέα απεργία των τραπεζικών

    1/6/2004 7:26:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ

    Εικοσιτετράωρη απεργία την ερχόμενη Τρίτη, 8 Ιουνίου, αποφάσισαν οι τραπεζοϋπάλληλοι, μετά το πέρας της σημερινής τους κινητοποίησης. Επίσης, σύμφωνα με απόφαση της ΟΤΟΕ, την Πέμπτη, 3 Ιουνίου, θα γίνει νέα συνάντηση της Ομοσπονδίας με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, με θέμα τις μισθολογικές αυξήσεις του 2004. Πάντως, στη σημερινή κινητοποίηση, η εξυπηρέτηση των πολιτών από τις τράπεζες έγινε με προσωπικό ασφαλείας, ενώ δεν υπήρξαν ιδιαίτερα προβλήματα, αν και η 1η κάθε μήνα είναι ημέρα πληρωμής των συντάξεων. Στο μεταξύ, κατηγορίες για μαζική αντικατάσταση πολλών στελεχών, απευθύνει, κατά της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, ο σύλλογος υπαλλήλων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Απεργούν την Τρίτη οι τραπεζοϋπάλληλοι


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 1 June 2004 - 16:52:09 UTC