Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-06-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αύριο θα δωθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας Έτοιμες οι εκθέσεις Ανάν για το
  • [02] Εν αναμονή της ετυμηγορίας του ΟΗΕ
  • [03] "Βήμα προς τη δημοκρατία"
  • [04] Το πρόγραμμα των πολιτικών αρχηγών
  • [05] Ενίσχυση του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ
  • [06] Νόμιμη η παρακράτηση
  • [07] Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών
  • [08] Απόφαση αμερικανικού εφετείου Έκδοση ναζιστή δεσμοφύλακα
  • [09] Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις Νέα εισβολή στη Ράφα
  • [10] Παραπληροφόρηση για τα βασανιστήρια στο Ιράκ "Βολές" κατά της
  • [11] Κέρδισε τον τίτλο "Μις Υφήλιος 2004" Βασίλισσα της ομορφιάς η Αυστραλία
  • [12] Ευτυχισμένοι μέσα στην αναρχία τους οι Έλληνες
  • [13] Συνεχίζονται οι συμπλοκές Πυροβόλησαν Αμερικανούς στο Ριάντ

    [01] Κυπριακό

    Αύριο θα δωθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας Έτοιμες οι εκθέσεις Ανάν για το Κυπριακό

    1/6/2004 11:52:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Αύριο αναμένεται να δοθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας οι εκθέσεις Ανάν τόσο για το Κυπριακό, όσο και για την παρουσία της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο, μια μέρα πριν τη συνάντηση του γ.γ. του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Ανάν θα δίνει μια δεύτερη ευκαιρία για τη λύση του Κυπριακού, θα εισηγείται στο Συμβούλιο Ασφαλείας τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση της τουρκοκυπριακής πλευράς, ενώ μέσα από την περιγραφική αναφορά στα γεγονότα θα επικρίνεται η στάση του Ραούφ Ντενκτάς για τις συνομιλίες στη Λευκωσία και του Προέδρου Παπαδόπουλου για τη διαδικασία στη Λουκέρνη, καθώς και για το διάγγελμά του τη Μεγάλη Τετάρτη. Βέβαια, ταυτόχρονα θα εκφράζεται σεβασμός για τα αποτελέσματα των δυο δημοψηφισμάτων. Όσον αφορά την έκθεση για την Ειρηνευτική Δύναμη, ο γ.γ. θα προτείνει μεν την εξάμηνη ανανέωση της παρουσίας της στο νησί, αλλά με την επισήμανση ότι, θα επανεξεταστεί το όλο θέμα σε τρεις μήνες, ενώ θα θέτει και κάποιο προβληματισμό για τη μελλοντική της αποστολή και το πλαίσιο λειτουργίας της.

    [02] Ιράκ

    Εν αναμονή της ετυμηγορίας του ΟΗΕ

    2/6/2004 7:26:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Οι ΗΠΑ και η Βρετανία υπέβαλαν την Τρίτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα τροποποιημένο σχέδιο απόφασης σχετικά με την εκχώρηση των εξουσιών σε ιρακινή κυβέρνηση μετά τις 30 Ιουνίου. Το σχέδιο προβλέπει διορία για την παραμονή των ξένων στρατευμάτων , αν και αυτή ακόμη δεν καθορίζεται. Αυτή ενδέχεται να λήξει "με την ολοκλήρωση της πολιτικής διαδικασίας" για την κατάρτιση ενός Συντάγματος στο Ιράκ και την ανάδειξη μίας εκλεγμένης κυβέρνησης, περίπου στα τέλη του 2005 με αρχές του 2006, όπως τονίζεται στο κείμενο. Το Συμβούλιο Ασφαλείας άρχισε να συνεδριάζει το απόγευμα της Τρίτης επί του αρχικού σχεδίου που είχε κατατεθεί στις 24 Μαΐου κι εκχωρούσε στην πολυεθνική δύναμη όλη την ευθύνη για την τήρηση της ασφάλειας στο Ιράκ, πρόταση που επέκριναν η Κίνα, η Γερμανία κι η Γαλλία.

    Υπό τους κανόνες του διεθνούς δικαίου

    Στην τροποποιημένη πρόταση τονίζεται πως η ιρακινή μεταβατική κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να έχει εκλεγεί τον Ιανουάριο του 2005, θα μπορεί θεωρητικά να κηρύξει λήξασα την αποστολή των αμερικανικών στρατευμάτων, που θα παραμείνουν στο Ιράκ μετά τη μεταβίβαση της εξουσίας.

    Πολλοί διπλωμάτες υποδέχθηκαν ευνοϊκά τη νέα πρόταση, τονίζοντας πάντως πως θα πρέπει ακόμη να ακουσθεί η γνώμη του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Λαχντάρ Μπραχίμι, και των ιρακινών πολιτικών που αντιπροσωπεύονται στη Ν. Υόρκη από τον ΥΠΕΞ Χοσιάρ Ζεμπάρι, ο οποίος αναχώρησε για την έδρα του ΟΗΕ λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας ιρακινής κυβέρνησης.

    Το τροποποιημένο σχέδιο τονίζει επίσης πως οι ιρακινές δυνάμεις θα παραμείνουν υπό τον έλεγχο της ιρακινής κυβέρνησης.

    Επίσης, όλες οι παρούσες δυνάμεις στο Ιράκ θα υπόκεινται στο καθεστώς του διεθνούς δικαίου, ένα βασικό σημείο στον καθορισμό της αποστολής των ξένων δυνάμεων έπειτα από το σκάνδαλο της κακομεταχείρισης ιρακινών κρατουμένων από αμερικανούς δεσμοφύλακές τους στις φυλακές του Αμπού Γράιμπ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέο σχέδιο για το Ιράκ από ΗΠΑ-Βρετανία

    [03] Ιράκ

    "Βήμα προς τη δημοκρατία"

    2/6/2004 7:46:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Πολλές "προκλήσεις" υπάρχουν ακόμη στο Ιράκ, όμως ο σχηματισμός της προσωρινής κυβέρνησης είναι ένα βήμα προς την ελευθερία και τη δημοκρατία, υποστήριξε το βράδυ της Τρίτης ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο Λευκό Οίκο. "Ο σχηματισμός της νέας ιρακινής κυβέρνησης είναι ένα ακόμη βήμα προς την πραγματοποίηση του ονείρου εκατομμυρίων Ιρακινών, δηλαδή ενός κυρίαρχου κράτους, με μια αντιπροσωπευτική κυβέρνηση που θα προστατεύει τα δικαιώματά τους και θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους" δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

    Στο επίκεντρο οι προετοιμασίες για τις εκλογές

    Ο Μπους τόνισε ότι δεν παρενέβη στην επιλογή των μελών της νέας κυβέρνησης και υπενθύμισε ότι ο νέος πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουι, ήταν εξόριστος επί δεκαετίες και γλίτωσε από πολλές απόπειρες δολοφονίας.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλίλαν, είπε ότι ο Μπους τηλεφώνησε τόσο στο νέο πρόεδρο του Ιράκ, Γάζι αλ-Γιάουαρ, όσο και στον Ιγιάντ Αλάουι. "Το κυριότερο καθήκον της νέας κυβέρνησης θα είναι να ετοιμάσει το Ιράκ για τις γενικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο Ιανουάριο και να συνεργαστεί με τη 'συμμαχία' για να εξασφαλίσει την ασφάλεια που θα επιτρέψει την οργάνωση των εκλογών. Οι Ιρακινοί με τους οποίους συνομίλησα ήταν αυτοί που είπαν ότι θα πρέπει να βελτιωθεί η κατάσταση όσον αφορά τον τομέα της ασφάλειας", πρόσθεσε ο Μπους.

    [04] Ευρωεκλογές

    Το πρόγραμμα των πολιτικών αρχηγών

    2/6/2004 8:07:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/6/2004 11:49:29 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Εντείνεται η προεκλογική δραστηριότητα των πολιτικών αρχηγών, με τον Πρωθυπουργό να μιλάει σήμερα στο ετήσιο συνέδριο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου, μιλάει σε ανοιχτή συγκέντρωση στις Μοίρες Ηρακλείου, ενώ τα Ελληνικά Πετρέλαια στον Ασπρόπυργο επισκέπτεται ο Νίκος Κωνσταντόπουλος. Χθες, την ενίσχυση του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ ζήτησε από το Αγρίνιο η Αλέκα Παπαρήγα. Στο μεταξύ, αναβλήθηκε για αύριο η συζήτηση στον Άρειο Πάγο της ένστασης των εκπροσώπων της διοικούσας επιτροπής του ΔΗΚΚΙ. Οι προσφεύγοντες ζητούν την ανάκληση της αρνητικής απόφασης του Αρείου Πάγου- με την οποία δεν επετράπη στο συνασπισμό των κομμάτων, ΔΗΚΚΙ και Δημοκρατική Εναλλακτική Κίνηση να συμμετάσχουν στις επερχόμενες ευρωεκλογές- υποστηρίζοντας ότι είναι εσφαλμένη και αντίθετη στις συνταγματικές επιταγές την εκλογική νομοθεσία και το καταστατικό του ΔΗΚΚΙ. Έκκληση στους εκλογείς να ενημερωθούν εγκαίρως για το πού και πώς ψηφίζουν απηύθυνε ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος.

    [05] Ευρωεκλογές

    Ενίσχυση του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ

    2/6/2004 8:37:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σε συγκέντρωση στη πλατεία Δημοκρατίας στο Αγρίνιο μίλησε το βράδυ της Τρίτης η Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Η κ. Παπαρήγα απευθύνθηκε στους Αγρινιώτες τονίζοντας την απαιτητικότητα του ΚΚΕ για ενίσχυση του ψηφοδελτίου του από τους κατοίκους μιας περιοχής που βιώνει άγρια τις επιπτώσεις από την Ε.Ε.. Σημείωσε ότι "κριτήριο για τη ριζοσπαστική προοδευτική αριστερή ταυτότητα ενός κόμματος είναι η στάση του απέναντι στην Ε.Ε." και τόνισε ότι "η αλλαγή θέσης του ΠΑΣΟΚ υπέρ της Ε.Ε. το μετάλλαξε σε ένα δεξιό, ένα συντηρητικό κόμμα που υπερασπίζει τα συμφέροντα του κεφαλαίου και έφερε το μεγαλύτερο πλήγμα στη συνείδηση του λαού".

    "Ο λαός αποφασίζει"

    "Καλούμε τους λαούς να πάνε κόντρα στην ευρωπαϊκή ενοποίηση. Για μια Ευρώπη που θα κτιστεί από και για τα λαϊκά συμφέροντα κι όχι των μονοπωλίων" Αλ. Παπαρήγα, Γ.Γ. του ΚΚΕ

    "Κάποιοι", συνέχισε η Γ.Γ. του ΚΚΕ, "λένε καθαρά και σταράτα ότι δεν έχει ο λαός δικαίωμα να αποφασίζει αυτός την τύχη του, ότι είναι μονόδρομος η Ε.Ε.Το ΚΚΕ λέει: Ναι, έχει δικαίωμα ο λαός να αποφασίζει, ακόμα κι όταν διαφωνούμε με τις επιλογές του. Θεωρούμε υπ αριθμόν ένα πατριωτικό και διεθνιστικό καθήκον στις σημερινές συνθήκες το δικαίωμα κάθε λαού να αποφασίζει και να παίρνει την τύχη στα χέρια του. Και να αναγνωρίζει αυτό το δικαίωμα για κάθε λαό".

    "Είμαστε φιλοευρωπαίοι γιατί είμαστε με την εργατική τάξη της Ευρώπης, με τα μικρομεσαία στρώματα της Ευρώπης, γιατί θέλουμε να καταργήσουμε τα ταξικά σύνορα και να ενωθούν οι λαοί με βάση τα συμφέροντα τους", συνέχισε η κ. Παπαρήγα.

    Τέλος, απηύθυνε έκκληση "σε όσους έχουν ριζοσπαστική συνείδηση, στις 13 Ιουνίου να επιλέξουν ΚΚΕ. Να κάνουν ένα βήμα για κοινή δράση και συσπείρωση. Μέσα από σχήματα χειραφετημένα από τον δικομματισμό".

    [06] Οικονομία

    Νόμιμη η παρακράτηση

    2/6/2004 8:52:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Συνταγματική κρίνει η επιστημονική επιτροπή της Βουλής την παρακράτηση που γινόταν στις συντάξεις υπέρ του λογαριασμού αλληλεγγύης φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Σε ότι αφορά την απαγόρευση επιστροφής των αναδρομικών που προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών η επιτροπή αναφέρει ότι τίθεται θέμα για τις περιπτώσεις που ήδη ασκήθηκε σχετική αγωγή ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων. Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα γίνει αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής.

    [07] Εσωτερικά

    Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών

    2/6/2004 8:56:00 πμ

    Με ανακοίνωσή του το ΥΠΕΧΩΔΕ ενημερώνει τους οδηγούς ότι τις επόμενες ημέρες θα διεξαχθούν εργασίες ασφαλτόστρωσης στον κόμβο Βαρυμπόμπης, κόμβο Κηφισιάς και στις λεωφόρους Μεσογείων και Μαραθώνος. Συγκεκριμένα, από την Τρίτη 1 Ιουνίου θα ξεκινήσουν εργασίες ασφαλτόστρωσης στο τμήμα κόμβος Βαρυμπόμπης και κόμβος Κηφισιάς οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου. Από την Τετάρτη 2 Ιουνίου έως και την Παρασκευή 4 Ιουνίου θα υπάρξουν προσωρινές παρακάμψεις κυκλοφορίας λόγω εργασιών στο έργο της Ελεύθερης Λεωφόρου Ελευσίνας - Σταυρού - Α/Δ Σπάτων.

    [08] Διεθνή

    Απόφαση αμερικανικού εφετείου Έκδοση ναζιστή δεσμοφύλακα

    2/6/2004 9:01:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- CNN

    Την έκδοση του Μίκαελ Νέγκελε, δεσμοφύλακα σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, στη Ρουμανία αποφάσισε αμερικανικό εφετείο. Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, το εφετείο επικύρωσε την πρωτόδικη απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Σαιν Λιούις, η οποία επιβεβαιώνει το ναζιστικό παρελθόν του Νέγκελε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Ζαχσενχάουζεν, κοντά στο Βερολίνο, και στο εβραϊκό γκέτο του Τερεζίενσταντ, στην Πράγα. Όπως τόνισε ο δικαστής, Μάικλ Τσέρτοφ, άνθρωποι όπως ο Μέγκελε "κατέστησαν δυνατά χιλιάδες εγκλήματα" και γι' αυτό "δεν έχουν το δικαίωμα να χαίρουν του προνομίου παραμονής στις ΗΠΑ". Ο 84χρονος πρώην δεσμοφύλακας έφθασε στις ΗΠΑ το 1950, με βίζα που εξασφάλισε στη Γερμανία. Το 1955 πήρε την αμερικανική υπηκοότητα, η οποία το αφαιρέθηκε το 1999, μετά τις αποκαλύψεις για το ναζιστικό του παρελθόν.

    [09] Διεθνή

    Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις Νέα εισβολή στη Ράφα

    2/6/2004 9:43:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Ισραηλινά άρματα μάχης και εκσκαφείς εισέβαλαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει ανταλλαγή πυροβολισμών με Παλαιστινίους ενόπλους, όπως ανακοίνωσαν παλαιστινιακές πηγές ασφαλείας. Μάλιστα, δύο ένοπλοι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν τη νύχτα από Ισραηλινούς στρατιώτες κοντά στο δρόμο που οδηγεί στον ισραηλινό οικισμό της Νετζαρίμ στη Λωρίδα της Γάζας, έγινε γνωστό από ισραηλινές στρατιωτικές πηγές. Την περασμένη εβδομάδα, σε άλλη επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Ράφα, σκοτώθηκαν 40 Παλαιστίνιοι και χιλιάδες έμειναν άστεγοι καθώς οι στρατιώτες κατεδάφισαν εκατοντάδες σπίτια.

    Πάντα με στόχο την "ανακάλυψη σηράγγων"

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, Ισραηλινοί στρατιώτες εντόπισαν δυο Παλαιστίνιους οπλισμένους με αντιαρματικές ρουκέτες, οι οποίοι πλησίαζαν στο δρόμο που συνδέει το Κάρνι, ένα σημείο διέλευσης μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και του Ισραήλ, με τη Νετζαρίμ .

    Οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον τους.

    Κοντά στους Παλαιστινίους βρέθηκαν τρεις ρουκέτες καθώς και αυτόματα όπλα.

    Οι Ισραηλινοί ανακοίνωσαν ότι στόχος της επιχείρησης είναι η ανακάλυψη σηράγγων που χρησιμοποιούν οι Παλαιστίνιοι για την παράνομη μεταφορά όπλων από την Αίγυπτο.

    Στην επιχείρηση μετέχουν 30 άρματα μάχης και εκσκαφείς, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Ουράνιο Τόξο" πάνω από τη Ράφα

    [10] Διεθνή

    Παραπληροφόρηση για τα βασανιστήρια στο Ιράκ "Βολές" κατά της αυστραλιανής κυβέρνησης

    2/6/2004 10:20:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Για παραπληροφόρηση του κοινού στο επίμαχο θέμα των βασανιστηρίων στη φυλακή Αμπού Γκράιμπ της Βαγδάτης, κατηγορούνται ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τζον Χάουαρντ, και η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της χώρας. Κατά τη διάρκεια ανάκρισης ενώπιον της Γερουσίας, στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός τους, αποκάλυψαν, πως γνώριζαν από πέρυσι για το βασανισμό Ιρακινών κρατουμένων, αλλά δεν ενημέρωσαν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και τον πρωθυπουργό. Οργισμένος από τις αποκαλύψεις, ο κ. Χάουαρντ δήλωσε στο Κοινοβούλιο, πως έπεσε θύμα παραπληροφόρησης και διέταξε τον υπουργό Άμυνας να διεξάγει έρευνα για τον εντοπισμό των ενόχων.

    Συγκλονιστικές αποκαλύψεις

    Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης προέκυψε, ότι εφτά στρατιωτικοί δικηγόροι είχαν επισκεφθεί τη φυλακή Αμπού Γκράιμπ, ενώ ο στρατιωτικός δικηγόρος, ταγματάρχης Τζορτ Οκέϊν, είχε δώσει νομικές συμβουλές στην αμερικανική μονάδα στρατού, που ανέκρινε τους κρατουμένους, μετά την κυκλοφορία της έκθεσης του Ερυθρού Σταυρού (τον Οκτώβριο 2003) με τις πρώτες καταγγελίες για κακοποίηση κρατουμένων.

    Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, που αναχώρησε για τις ΗΠΑ, ζήτησε συγνώμη από το κοινό και το Κοινοβούλιο, επισημαίνοντας, ότι "είμαι πολύ δυσαρεστημένος και παραπληροφορημένος από το υπουργείο Άμυνας. Πρόκειται για περίπτωση ανεπαρκούς ενημέρωσης δικής μου και του υπουργού".

    [11] Διάφορα

    Κέρδισε τον τίτλο "Μις Υφήλιος 2004" Βασίλισσα της ομορφιάς η Αυστραλία

    2/6/2004 10:45:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Τον τίτλο της "Μις Υφήλιος 2004" κέρδισε η 20χρονη Μις Αυστραλία, Τζένιφερ Χόκινς, πρώην μοντέλο και χορογράφος. Στο δεύτερο σκαλί του βάθρου της παγκόσμιας ομορφιάς ανέβηκε η Μις ΗΠΑ, Σάντι Φίνεσι, και στο τρίτο η μέλλουσα γιατρός, Αλμπα Ρέγιες, από το Πουέρτο Ρίκο. Στα καλλιστεία, που έγιναν στο Κίτο του Ισημερινού, η Χόκινς επικράτησε μεταξύ των 5 τελικών φιναλίστ, εντυπωσιάζοντας τους πάντες με την ομορφιά και το ταμπεραμέντο της. Ψηλή, ξανθιά και με γαλανά μάτια, η ομορφότερη γυναίκα στον κόσμο στέφθηκε νικήτρια από την περσινή Μις Υφήλιος, Αμέλια Βέγα, από τον Άγιο Δομήνικο. Την Ελλάδα εκπροσώπησε η "Σταρ Ελλάς 2004", Βάλια Κακούτη.

    Παγκόσμιο ενδιαφέρον

    Στη λαμπρή τελετή, που οργανώθηκε σε εκθεσιακό κέντρο 15 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Κίτο, πήραν μέρος 125 κορίτσια από ισάριθμες χώρες, οι οποίες είχαν κερδίσει τον τίτλο της ωραιότερης στη χώρα τους.

    Οι καλλονές παρέλασαν ενώπιον της κριτικής επιτροπής με μαγιό και βραδινά φορέματα, ενώ θερμά χειροκροτήματα απέσπασαν η Μις Ισημερινός, Σουζάνα Ριβαντενέιρα, η Μις Τουρκία ,Φάτος Σεγκμέν, και η Μις Παραγουάη, Γιανίνα Γκονζάλες. Ωστόσο, καμία από τις τρεις δεν κατόρθωσε να φθάσει στην τελική 5αδα

    Οι τυχεροί, οι οποίοι κατάφεραν να δουν από κοντά την τελετή, ήταν 7.600, που εξασφάλισαν τα "μαγικά χαρτάκια" έναντι 250 δολαρίων. Αμείωτο, όμως, ήταν και το παγκόσμιο ενδιαφέρον για το διαγωνισμό, αφού περίπου 1,5 δισεκατομμύριο άνθρωποι "καθηλώθηκαν" μπροστά στις τηλεοράσεις τους για να παρακολουθήσουν την τελετή.

    Στην επιτροπή επιλογής της Μις Υφήλιος μετείχαν, μεταξύ άλλων, η ηθοποιός, Μπο Ντέρεκ, η Μις Υφήλιος του 1998, Γουέντι Φιτζγουίλιαν, και ο μουσικός παραγωγός, Εμίλιο Εστεφάν.

    Σχετικά Links:

    Μις Υφήλιος

    [12] Αθήνα 2004

    Ευτυχισμένοι μέσα στην αναρχία τους οι Έλληνες

    2/6/2004 10:28:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τα κακώς κείμενα στην Ελλάδα, λίγους μήνες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες θίγει με αγγλοσαξονική αντικειμενικότητα, αλλά καλοπροαίρετη διάθεση, σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Herald Sun της Μελβούρνης. Στο ρεπορτάζ κοινωνικής κριτικής, που ασκεί για τη ζωή στη χώρα μας, η Αυστραλή δημοσιογράφος Kerry Cue σχολιάζει την αναρχία που υπάρχει σε πολλούς τομείς της ζωής, όπως π.χ. στην κίνηση των δρόμων, σε αντίθεση με τη γραφειοκρατική έννοια της τάξης που έχει κληρονομήσει η "Πράσινη Ήπειρος" από τους Βρετανούς, και δηλώνει ότι συχνά η ελληνική πραγματικότητα της προκαλεί τον γέλωτα. Στη συνέχεια το άρθρο καταπιάνεται με το κάπνισμα, στις βλαβερές συνήθειες του οποίου έχουν εθιστεί πολλοί Έλληνες, από σερβιτόρους μέχρι γιατρούς.

    Η ανεμελιά "ασπίδα" για τον καρκίνο

    Εκτός όμως από τα "δηκτικά" σχόλια για την άναρχη ζωή στην Ελλάδα η Αυστραλή δημοσιογράφος δεν παραλείπει να εξάρει και κάποια χαρίσματα του τόπου μας, όπως τα πανέμορφα τοπία μας, το ρομαντισμό που συναντά κανείς στα ελληνικά νησιά, αλλά και στους ζεστούς και φιλόξενους ανθρώπους.

    Επιπροσθέτως όμως διερωτάται "οι Έλληνες έχουν το χαμηλότερο δείκτη θνησιμότητας από καρκίνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Τα καρδιακά επεισόδια έχουν πάρει την ανιούσα, αλλά τα νοσήματα καρδιάς είναι περίπου τα μισά από τα δικά μας. Πώς γίνεται αυτό;" και στη συνέχεια δίνει την απάντηση μόνη της: "Η ελληνική κυβέρνηση έχει αρχίσει μία εκστρατεία για την προβολή της Μεσογειακής διατροφής. Και δεύτερον η ανεμελιά, αυτή η ελληνική χαλαρότητα μου θυμίζει τη δική μας χρυσή δεκαετία του 60. Σήμερα στενοχωριόμαστε για τα πάντα, από τα επίπεδα χοληστερίνης και τους κινδύνους του περιβάλλοντας, μέχρι τη σεξουαλική ζωή των κοάλα".

    Παρόλα αυτά η κ. Cue ολοκληρώνοντας ομολογεί πως "οι Έλληνες, με την ανεμελιά τους με έκαναν νοσταλγική. Μου θύμισαν τις χρυσές ημέρες που οι άνθρωποι ήταν ευτυχισμένοι".

    Υπέρβαση του Ολυμπιακού προϋπολογισμού

    Πέρα όμως από το ρεπορτάζ της Herald Sun της Μελβούρνης, κάποια άλλα δημοσιεύματα στις εφημερίδες "The Age" και "The Sydney Morning Herald" με την υπογραφή της Jacqueline Magnay αναφέρονται στην υπέρβαση κατά 1 δις. ευρώ του Προϋπολογισμού των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

    Σε αυτά μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Γιώργος Αλογοσκούφης είπε ότι το κόστος των Ολυμπιακών της Αθήνας έχει ξεπεράσει τα 6.5 δις ευρώ, τη στιγμή που οι Αγώνες είχαν υπολογισθεί στα 5.5 δις δολάρια ΗΠΑ.

    Παράλληλα αναφέρεται ότι οι Ολυμπιακοί του Σίδνεϊ είχαν κοστίσει 2.6 δις δολ. Αυστραλίας μέσα στα οποία είχε συμπεριληφθεί και "μία ένεση" της τελευταίας στιγμής 140 εκ. δολ. Σε δηλώσεις του μάλιστα στην Ελευθεροτυπία ο κ. Αλογοσκούφης είχε τονίσει ότι "Οι Ολυμπιακοί μας στοιχίζουν πολύ περισσότερο απ' ότι περιμέναμε, γιατί αφέθηκαν πολλές εκκρεμότητες την τελευταία στιγμή. Το δεύτερο σημαντικότερο ζήτημα είναι ότι χάσαμε την ευκαιρία να εκμεταλλευθούμε θετικά τους Αγώνες στο εξωτερικό όλα αυτά τα χρόνια".

    Στο σημείο αυτό τονίζεται μάλιστα, πως τα κέρδη από τον τουρισμό έχουν καθυστερήσει να φανούν κι ότι υπάρχουν ακόμη 5000 διαθέσιμα δωμάτια σε ξενοδοχεία για την Ολυμπιακή περίοδο, ενώ η Αθήνα θυμίζει μία "υπό κατασκευήν πόλη", με τα υπό διαμόρφωση κτίρια των σταθμών του τρένου, με τα πεζοδρόμια, τους δρόμους και τις περίπου μισές Ολυμπιακές εγκαταστάσεις σε χαοτική κατάσταση.

    "Πονοκέφαλος" η ασφάλεια των αγώνων

    Οι αναφορές σε θέματα ασφάλειας δεν λείπουν και πως θα μπορούσαν άλλωστε- από το δημοσίευμα της κας Μagnay, αφού η ασφάλεια απασχολεί τόσο τους Αμερικανούς, όσο και τους Αυστραλούς.

    Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ θέλουν 150 μυστικούς πράκτορες σε θωρακισμένα οχήματα, εξοπλισμό και υποστήριξη από θαλάσσης για την προστασία των 550 αθλητών τους, ενώ η Αυστραλία για τους 478 αθλητές και τους 281 προπονητές, επισήμους και ιατρικό προσωπικό αρκείται σε 8 μυστικούς πράκτορες.

    Χώρες όπως οι ΗΠΑ, Βρετανία, Ισραήλ που κατατάσσονται τις χώρες υψηλού κινδύνου έχουν ζητήσει ένοπλους φρουρούς και διαπραγματεύονται με την ελληνική Αστυνομία. Κάποιοι άνδρες των ξένων σωμάτων ασφαλείας θα καταστεί δυνατόν, καταλήγει το άρθρο, να "απορροφηθούν" από την Ελληνική αστυνομία, προκειμένου να ξεπερασθεί το πρόβλημα ελέγχου από τους ξένους που φέρουν όπλα. Για τους παραπάνω λόγους μάλιστα αναφέρει το δημοσίευμα ότι έχουν ζητηθεί από το αμερικανικό Κογκρέσο επιπλέον 4.5 εκ. δολ. για την προστασία των Αμερικανών αθλητών στην Αθήνα.

    [13] Διεθνή

    Συνεχίζονται οι συμπλοκές Πυροβόλησαν Αμερικανούς στο Ριάντ

    2/6/2004 11:08:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Αμερικανούς πολίτες πυροβόλησαν σήμερα Μουσουλμάνοι μαχητές στο Ριάντ, σύμφωνα με δυτικούς διπλωμάτες. "Σημειώθηκαν πυροβολισμοί το πρωί στο Ριάντ εναντίον Αμερικανών. Δεν έχουμε πληροφορίες για θύματα ούτε γνωρίζουμε άλλες λεπτομέρειες μέχρι στιγμής", πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές. Στο μεταξύ oι σαουδαραβικές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν δύο ενόπλους κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών στην πόλη Ταίφ, μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια. Το Ταίφ βρίσκεται κοντά στην ιερή πόλη της Μέκκας. Το νέο επεισόδιο εκδηλώνεται λίγες μόλις ημέρες μετά τη σύλληψη ομήρων από μέλη της Αλ Κάιντα στην πόλη Χόμπαρ, που προκάλεσε τον θάνατο 22 ατόμων.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 11 June 2004 - 10:58:45 UTC