Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-06-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τζαζ
  • [02] Ο Ρανιέρι αναλαμβάνει την Βαλένθια
  • [03] Πέντε μέλη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν
  • [04] "Χρυσή ευκαιρία για τον τουρισμό οι Ολυμπιακοί Αγώνες"
  • [05] "Η Ελλάδα ταξιδεύει στον κόσμο" Η Ολυμπιακή Φλόγα στις πέντε Ηπείρους
  • [06] Για δυο νεκρούς κάνει λόγο η οργάνωση Η Αλ Κάιντα πίσω από την επίθεση
  • [07] Ενα "άλμα" με στόχο το... διάστημα
  • [08] Γιάουαρ: "Aπαραίτητη η συμφιλίωση των Ιρακινών"
  • [09] Λίγες ώρες πριν τη συνάντηση με τον Τ. Παπαδόπουλο Η έκθεση Ανάν για το
  • [10] Μπάγεβιτς: "Ανανέωση τώρα"

    [01] Πολιτισμός

    Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τζαζ

    2/6/2004 6:26:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πιστό στο καλοκαιρινό ραντεβού το Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τζαζ άνοιξε χθες για τέταρτη χρονιά τις πύλες του για το κοινό και μάλιστα διευρυμένο, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Γκρουπ, τρίο και κουαρτέτα από 21 χώρες - μέλη της ΕΕ δίνουν το παρόν σε έξι συναυλίες στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι. Έναρξη όπως πάντα στις 9 το βράδυ και για να θυμόμαστε ότι τα ωραία πράγματα στη ζωή είναι δωρεάν, η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Η αρχή έγινε χθες με τους Weekend Guitar Trio από την Εσθονία, τους Ισπανούς Perico Sambeat Quartet και το Uffe Steen Trio από τη Δανία. Σήμερα το πάρτι ξεκινούν οι Πολωνοί Drum Freaks (Milo Kurtis &amp; Co) και ακολουθούν οι Off Course από την Ουγγαρία, ενώ τη βραδιά κλείνουν με δύναμη από την Ελλάδα, οι Mode Plagal.

    Το πρόγραμμα των επόμενων ημερών έχει ως εξής:

    Πέμπτη 3 Ιουνίου

    Torbjorn Zetterberg Hot 5 - Σουηδία 4 - Βέλγιο Pascal Schumacher Quartet - Λουξεμβούργο

    Παρασκευή 4 Ιουνίου

    Dasa Libiakova &amp; Nothing but Swing - Σλοβακία Latvian Blues Band - Λετονία Carte a 4 - Γαλλία Lithuanian Jazz Trio - Λιθουανία

    Σάββατο 5 Ιουνίου

    Αgharta Prague Band - Τσεχία Marian Petrescu Trio - Φινλανδία Marco Castelli Quartet - Ιταλία - Cornelius Claudio Kreusch &amp; Sun Music - Γερμανία

    Κυριακή 6 Ιουνίου

    The Klarisa Jovanovic &amp; Zarko Zikovic Ensemble - Σλοβενία KarlHeinz Miklin Trio - Αυστρία Yuri Honing Trio - Ολλανδία Ο Leary/Di Castri/Παναγιωτόπουλος - Iρλανδία

    [02] Αθλητισμός

    Ο Ρανιέρι αναλαμβάνει την Βαλένθια

    2/6/2004 7:25:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Την λύση του συμβολαίου του με την Τσέλσι περιμένει ο Κλαούντιο Ρανιέρι, ώστε να αναλάβει τον πάγκο της Βαλένθια. Σε σημερινές τους δηλώσεις και οι δύο πλευρές ανέφεραν ότι επήλθαν σε συμφωνία. Έτσι, όπως όλα δείχνουν, ο Ιταλός τεχνικός, θα αντικαταστήσει τον Ράφα Μπενίτεθ στην τεχνική ηγεσία των "νυχτερίδων" που "χώρισε" χθες με την Βαλένθια. Πάντως, ο Ιταλός τεχνικός κρατάει... ζεστή και την Τότεναμ η οποία ενδιαφέρεται να έρθει σε συνεργασία μαζί του, σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά με τον ισπανικό σύλλογο. Για το λόγο αυτό είχε χθες συνάντηση με τους υπεύθυνους του συλλόγου.

    [03] Διεθνή

    Πέντε μέλη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν

    2/6/2004 8:11:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ

    Θύμα ενέδρας ενόπλων έπεσε ομάδα πέντε μελών της διεθνούς οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα στο Αφγανιστάν. Από την επίθεση που σημειώθηκε στην επαρχία Μπαντγίς, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, σκοτώθηκαν και οι πέντε επιβαίνοντες, δύο Αφγανοί, μία Βελγίδα, ένας Δανός και ένας Ελβετός. Ο διοικητής της τοπικής αστυνομίας είπε πίσω από την επίθεση πιθανότατα να κρύβονται μαχητές των Ταλιμπάν καθώς δε θεωρεί ότι οποιοσδήποτε άλλος θα προέβαινε σε μια τέτοια ενέργεια. "Οι Ταλιμπάν θέλουν απλώς την αποσταθεροποίηση της χώρας ενόψει των επικείμενων εκλογών", πρόσθεσε. Οι εκλογές στο Αφγανιστάν έχουν προγραμματιστεί για το Σεπτέμβριο. Περισσότερα από 700 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Αύγουστο ενώ η σημερινή επίθεση ήταν η πιο αιματηρή στους κόλπους των διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων από το τέλος του 2001. Οι μαχητές και οι ομάδες ενόπλων που συνεργάζονται μαζί τους έχουν "κηρύξει πόλεμο" στις πακιστανικές και ξένες στρατιωτικές δυνάμεις αλλά και στους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και αντιτίθενται στην κεντρική κυβέρνηση του Χαμίντ Καρζάι που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ.

    Σχετικά Links:

    Medecins sans Frontiers

    [04] Οικονομία

    "Χρυσή ευκαιρία για τον τουρισμό οι Ολυμπιακοί Αγώνες"

    2/6/2004 8:39:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Ιστορική ευκαιρία και μοναδική πρόκληση χαρακτήρισε τους Ολυμπιακούς Αγώνες για την ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας μας ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, σε ομιλία του στη Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Ο κ. Καραμανλής παρουσίασε το απόγευμα της Τετάρτης το κυβερνητικό πρόγραμμα για τον τουρισμό σε εκπροσώπους του κλάδου τονίζοντας ότι στόχος είναι η επένδυση στην υπεραξία των Αγώνων ούτως ώστε όταν "σβήσουν τα φώτα της διοργάνωσης", οι Έλληνες να είναι νικητές και μαζί και η ελληνική τουριστική βιομηχανία. Στη Συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ο Πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ασφάλεια των Αγώνων τονίζοντας ότι η Ελλάδα απέκτησε το πιο ισχυρό και άρτιο δίκτυο ασφαλείας για να διοργανώσει τους πιο ασφαλείς αγώνες.

    Άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης, είπε ο κ. Καραμανλής, είναι η διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού και επενδυτικού περιβάλλοντος για το σύνολο των επιχειρήσεων γεγονός το οποίο σημαίνει σταθερό και απλό φορολογικό σύστημα, αναπτυξιακά κίνητρα και θεσμικό πλαίσιο για την εκμετάλλευση έργων τουριστικής υποδομής.

    Στην εκδήλωση μίλησε και ο υπουργός Τουρισμού, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος είπε ότι στόχος είναι να καταστεί ο τουρισμός "αιχμή του δόρατος" για την αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας και κατέληξε λέγοντας ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει με προοπτική δεκαετίας.

    Στην εκδήλωση παρέστησαν, επίσης, ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, η πρόεδρος της Βουλής Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, υπουργοί, βουλευτές και επιχειρηματίες.

    [05] Αθήνα 2004

    "Η Ελλάδα ταξιδεύει στον κόσμο" Η Ολυμπιακή Φλόγα στις πέντε Ηπείρους

    2/6/2004 8:40:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/6/2004 9:33:31 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Το μεγάλο της ταξίδι στον κόσμο, ξεκίνησε την Τετάρτη το βράδυ, η Ολυμπιακή Φλόγα. Σε μία ειδική τελετή στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος", εκπρόσωποι της κυβέρνησης, της Οργανωτικής Επιτροπής και της Ολυμπιακής Οικογένειας, αποχαιρέτισαν το σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων, το οποίο για πρώτη φορά θα ταξιδέψει και στις πέντε ηπείρους. Παραδίδοντας την Ολυμπιακή Φλόγα στο πλήρωμα του αεροπλάνου "Ζευς" που θα τη μεταφέρει η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, αναφέρθηκε στο μήνυμα που θα στείλει η χώρα μας κατά τις 36 μέρες που διαρκέσει η παγκόσμια λαμπαδηδρομία . "Στέλνουμε από σήμερα, σε όλη την υφήλιο το μήνυμα των Αγώνων της Ελλάδας. Το μήνυμα για Αγώνες μοναδικούς με επίκεντρο τον Άνθρωπο" τόνισε. Πρώτος σταθμός της παγκόσμιας λαμπαδηδρομίας θα είναι το Σίδνεϊ και πρώτη λαμπαδηδρόμος η Αυστραλή ολυμπιονίκης Κάθι Φρίμαν. Η Ολυμπιακή Φλόγα, θα ταξιδέψει συνολικά σε 27 χώρες του κόσμου και θα επιστρέψει στην Αθήνα στις 9 Ιουλίου.

    Τελετή αποχαιρετισμού στο Ελευθέριος Βενιζέλος

    "Με τα δύο αεροπλάνα μας, τον Δία και την Ήρα, ταξιδεύει από σήμερα - και για 36 ημέρες - η ίδια η Ελλάδα, στη μεγαλύτερη προσπάθεια προβολής της διοργανώτριας χώρας των Αγώνων, που έγινε ποτέ ", δήλωσε η Γιάννα Αγγελοπούλου, παραδίδοντας την ολυμπιακή φλόγα στο πλήρωμα του αεροσκάφους Ζευς που θα τη μεταφέρει στο Σίδνεϊ.

    Νωρίτερα στις 7.30 το απόγευμα, η Ολυμπιακή Φλόγα παραδόθηκε στον Εντεταλμένο Σύμβουλο της "Αθήνα 2004" Μάρτων Σίμιτσεκ και εν συνεχεία μεταφέρθηκε με όλες τις πρέπουσες τιμές στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, όπου και παρεδόθη στα χέρια της Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής.

    Στη διάρκεια της τελετής που οργανώθηκε στο αεροδρόμιο, την Ολυμπιακή Φλόγα αποχαιρέτησαν, εκ μέρους της κυβέρνησης ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ευρυπίδης Στυλιανίδης, οι πρέσβεις όλων των κρατών, όπου θα ταξιδέψει η Φλόγα, έχοντας στο πλευρό τους τη σημαία της χώρας τους, την οποία κρατούσαν παιδιά του Λυκείου των Ελληνίδων ντυμένα με παραδοσιακές ενδυμασίες.

    Η μπάντα της Πολεμικής Αεροπορίας παιάνισε τον Ολυμπιακό και τον Εθνικό Ύμνο, ενώ οι Ολυμπιονίκες μας Νίκος Κακλαμανάκης, Νίκη Μπακογιάννη και Δημοσθένης Ταμπάκος κρατούσαν την ελληνική, την ολυμπιακή και τη σημαία της "Αθήνα 2004".

    Σε ειδικές λυχνίες το ιερό φως των Αγώνων

    Το αεροπλάνο "Ζευς" που θα μεταφέρει την Ολυμπιακή Φλόγα στο Σίδνεϊ, είναι βαμμένο με τα χρώματα και τα σήματα της "Αθήνα 2004" και της "Διεθνούς Λαμπαδηδρομίας ".

    Σε όλο το ταξίδι της, η Ολυμπιακή Φλόγα θα φυλάσσεται σε ειδικές λυχνίες, που είναι φτιαγμένες από σίδερο, ατσάλι και γυαλί. Το ύψος της λυχνίας είναι 35 εκατοστά και το βάρος της περίπου 1.902 γραμμάρια .

    Γύρω από το τζάμι της, υπάρχουν 5 ατσαλένιες μπάρες, οι οποίες χρησιμοποιούνται για να προστατεύουν το γυαλί.

    Το φυτίλι είναι ειδικό (άκαπνο και βραδύκαστο), ενώ ποτίζεται εσωτερικά από έναν μηχανισμό, ο οποίος τροφοδοτεί το υγρό καύσης (παραφινέλαιο) συνεχώς.

    Η λυχνία μπορεί να ανεφοδιαστεί, με απόλυτη ασφάλεια, ενώ το φυτίλι είναι αναμμένο.

    Εκτός του "Ζευς", ένα δεύτερο αεροσκάφος, με το όνομα "Ήρα" όμοιου τύπου, χωρίς όμως διακριτικά, θα μεταφέρει το προσωπικό που θα αναλάβει να υποστηρίξει το διεθνές εγχείρημα.

    Πρώτος σταθμός το Σίδνεϊ

    Η Ολυμπιακή Φλόγα αναμένεται να φθάσει στο αεροδρόμιο του Σίδνεϊ, στις 6 το πρωί της Παρασκευής (τοπική ώρα).

    Οι πολιστικές εκδηλώσεις που θα πλαισιώσουν τη διαδρομή της στην Αυστραλία θα αρχίσουν από την Όπερα ενώ πρώτη λαμπαδηδρόμος θα είναι η Ολυμπιονίκης των 400 μέτρων, Κάθι Φρίμαν.

    Η φλόγα θα διασχίσει το κέντρο του Σίδνεϊ και θα κατευθυνθεί στην ελληνική συνοικία, όπου έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις με παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς.

    Στη συνέχεια, θα βρεθεί στη γέφυρα του Σίδνεϊ και εν συνεχεία στο ολυμπιακό πάρκο της πόλης όπου οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν.

    Το ίδιο βράδυ, θα αναχωρήσει για την Μελβούρνη .

    Χρυσά ονόματα στην παγκόσμια λαμπαδηδρομία

    Στην παγκόσμια λαμπαδηδρομία των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, θα πάρουν μέρος συνολικά 11.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και μεγάλα ονόματα από τον αθλητισμό, την υποκριτική Τέχνη, αλλά και το χώρο της μουσικής.

    Μεταξύ αυτών, ο θρύλος του ΝΒΑ, Μάτζικ Τζόνσον, οι Ολυμπιονίκες Γκέϊλ Ντίβερς, Μάϊκλ Τζόνσον, Καρλ Λιουϊς, Εντουϊν Μόουζες, οι θρύλοι του ποδοσφαίρου Πελέ, Ρονάλντο και Ζίκο, ο Αμερικανός ηθοποιός Τομ Κρουζ, η ελληνικής καταγωγής Αμερικανίδα ηθοποιός Τζένιφερ Ανιστον, η Αντζελίνα Τζολί και ο δημοφιλής Ιάπωνας τραγουδιστής Γιούκιο Χάσι.

    Η διαδρομή της ολυμπιακής φλόγας στον κόσμο

    Η ολυμπιακή φλόγα θα περάσει από τη Μελβούρνη, στις 5 Ιουνίου, από το Τόκιο, 6 Ιουνίου, τη Σεούλ, 7 Ιουνίου, το Πεκίνο, 8 Ιουνίου, το Δελχί, 10 Ιουνίου, το Κάιρο, 11 Ιουνίου, το Κέιπ Τάουν, 12 Ιουνίου, το Ρίο Ντε Τζανέιρο, 13 Ιουνίου, το Μέξικο Σίτι, 15 Ιουνίου, το Λος Αντζελες 16 Ιουνίου, το Σαιντ Λούις 17 Ιουνίου, την Ατλάντα 18 Ιουνίου, τη Νέα Υόρκη 19 Ιουνίου, το Μόντρεαλ, στις 20 Ιουνίου, την Αμβέρσα και τις Βρυξέλλες στις 22 Ιουνίου, το Αμστερνταμ στις 23 Ιουνίου, τη Γενεύη και τη Λοζάννη 24 Ιουνίου, το Παρίσι, 25 Ιουνίου, το Λονδίνο, 26 Ιουνίου, τη Βαρκελώνη 27 Ιουνίου, τη Ρώμη 28 Ιουνίου, το Μόναχο 29 Ιουνίου, το Βερολίνο 30 Ιουνίου, τη Στοκχόλμη 1 Ιουλίου, το Ελσίνκι 2 Ιουλίου, τη Μόσχα 3 Ιουλίου, το Κίεβο 5 Ιουλίου, την Κωνσταντινούπολη 6 Ιουλίου, τη Σόφια 7 Ιουλίου και τη Λευκωσία 8 Ιουλίου.

    Χορηγοί της Παγκόσμιας Λαμπαδηδρομίας είναι οι εταιρείες Samsung και Coca Cola Company.

    [06] Διεθνή

    Για δυο νεκρούς κάνει λόγο η οργάνωση Η Αλ Κάιντα πίσω από την επίθεση στο Ριάντ;

    2/6/2004 10:01:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση εναντίον Αμερικανών στρατιωτών στο Ριάντ. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που αποδίδεται στην οργάνωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν και δημοσιεύεται στο δικτυακό τόπο www.qal3ati.net "οι μουτζαχεντίν του κομάντο της Φαλούτζα έστησαν ενέδρα σε ομάδα αμερικανών αξιωματικών σκοτώνοντας δύο από αυτούς και τραυματίζοντας σοβαρά έναν τρίτο". Η αυθεντικότητα της ανακοίνωσης δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί. Αμερικανοί αξιωματούχοι πάντως αμφισβητούν την πληροφορία για το θάνατο δυο στρατιωτών και κάνουν λόγο για "καθαρή επινόηση".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πυροβόλησαν Αμερικανούς στο Ριάντ

    [07] Τεχνολογία

    Ενα "άλμα" με στόχο το... διάστημα

    2/6/2004 10:13:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Αμερικανική ιδιωτική εταιρεία, που ετοιμάζει την πρώτη επανδρωμένη πτήση στο σύνορο του διαστήματος, υπόσχεται να ανοίξει δρόμο στα όνειρα όσων ποθούν να αντικρίσουν το σκοτάδι της διαστημικής απεραντοσύνης και τη λεπτή μπλε ατμοσφαιρική γραμμή του ορίζοντα. Πρόκειται για την εταιρεία "Scaled Composites" που υποστηρίζει πως το πρωτότυπο διαστημόπλοιο της "SpaceShipOne" στις 21 Ιουνίου έχει ραντεβού με την ιστορία. Τότε θα γίνει η εκτόξευση του με στόχο την κατάκτηση του ύψους των 100 χιλιομέτρων, πάνω από το όριο της γήινης ατμόσφαιρας. Και όπως λένε οι υπεύθυνοι το μυστικό για τις χαμηλού κόστους πτήσεις στο διάστημα είναι ότι κανείς δεν χρειάζεται να μπει σε τροχιά...

    Εμπνευστές και χρηματοδότες του εγχειρήματος ο ιδιοκτήτης της εταιρείας και θρύλος της αεροναυτικής Μπερτ Ρούταν, ο οποίος και σχεδίασε το "SpaceShipOne" και ο δισεκατομμυριούχος Πολ Άλεν, συνιδρυτής της υπαριθμόν ένα παγκοσμίως εταιρείας παραγωγής λογισμικού Microsoft.

    "Από την εποχή των επικών ταξιδιών του Γιούρι Γκαγκάριν και του Αλ Σέπαρντ, μέχρι και σήμερα όλες οι διαστημικές αποστολές υπήρξαν υψηλού κόστους και εκπονούνταν από την κυβέρνηση. Το δικό μας πρόγραμμα αποτελείται από λίγους, αφοσιωμένους ανθρώπους που προσπαθούν να κάνουν τις πτήσεις στο διάστημα προσιτές" δήλωσε ο Μπερτ Ρούταν, ο οποίος πρόσθεσε ότι η επιχειρηματική προσέγγιση θα φέρει τελικά το θέμα διάστημα κυριολεκτικά κοντά στις μελλοντικές γενιές.

    Ήδη έχει γίνει μια επιτυχημένη δοκιμαστική πτήση στις 13 Μαΐου η οποία έφτασε στα 65 χιλιόμετρα, ύψος ρεκόρ για ιδιωτική πτήση.

    Αν η προσπάθεια του Ιουνίου επιτύχει, η πτήση αυτή θα αποφέρει στον πιλότο της, το όνομα του οποίου δεν αποκαλύφθηκε, τον επίσημο τίτλο του αστροναύτη, ενώ παράλληλα θα είναι ο πρώτος που θα έχει φτάσει στο διάστημα χωρίς να μετέχει σε κάποιο κυβερνητικό πρόγραμμα.

    Στις 21 Ιουνίου το τριθέσιο "SpaceShipOne" θα φορτωθεί στο μεταγωγικό αεροσκάφος " White Knight " που θα το ανεβάσει στα 50.000 πόδια, πάνω από την έρημο Μοχάβε της Καλιφόρνιας, όπου και θα το απελευθερώσει. Ο πιλότος θα θέσει σε λειτουργία τον προωθητικό πύραυλο, ο οποίος μέσα σε 80 δευτερόλεπτα θα πιάσει ταχύτητα τρία Μάχ σε κάθετη άνοδο. Κατά αυτόν τον τρόπο θα ανέβει σταδιακά στο στόχο των 100χλμ, προτού αρχίσει να πέφτει ξανά μέσα στην ατμόσφαιρα.

    Ο πιλότος (και οι επιβάτες, όταν θα έχει ) θα βρεθεί σε περιβάλλον χωρίς βαρύτητα για περισσότερο από τρία λεπτά και θα αντικρίσει την ίδια θέα με τους αστροναύτες που μπαίνουν σε τροχιά, δηλαδή τον μαύρο ουρανό και τη λεπτή μπλε γραμμή στον ορίζοντα. Κατόπιν αρχίζει μια ελεγχόμενη πτώση στην ατμόσφαιρα, η οποία θα καταλήξει σε ομαλή προσγείωση.

    Σχετικά Links:

    http://www.scaled.com/

    [08] Ιράκ

    Γιάουαρ: "Aπαραίτητη η συμφιλίωση των Ιρακινών"

    2/6/2004 9:58:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την πρόθεση να κάνει ό,τι μπορεί για να επικρατήσει το πνεύμα συμφιλίωσης στο νέο ιρακινό κράτος εξέφρασε με συνέντευξή του ο νέος πρόεδρος του Ιράκ, Γάζι Γιάουαρ. Ο Γιάουαρ κατέστησε σαφές ότι στη διάρκεια της θητείας του, που προβλέπεται επτάμηνη, θα προωθήσει πάση θυσία "την ασφάλεια και την τάξη" χωρίς τις οποίες "καμία πρόοδος δεν μπορεί να σημειωθεί σε κανέναν τομέα". "Θέλω να αγκαλιάσω τα όνειρα και τις φιλοδοξίες των Ιρακινών", ανέφερε στη συνέντευξη στην εφημερίδα "αλ Μάντα", η οποία θα δημοσιευτεί την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι για να δημιουργηθεί το νέο Ιράκ είναι απαραίτητη η ολική συμφιλίωση των Ιρακινών. Ο Γάζι Γιάουαρ που είναι σουνίτης Σεΐχης και επιχειρηματίας, και χαίρει εκτίμησης εκ μέρους των συμπατριωτών του. Τέλος, ο νέος Ιρακινός πρόεδρος υποσχέθηκε "ελεύθερες, τίμιες και άμεσες εκλογές", επισημαίνοντας ότι το πνεύμα εκδίκησης δεν έχει θέσει στη διαμόρφωση της ιρακινής κοινωνίας του αύριο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ορίστηκε ο νέος πρόεδρος του Ιράκ

    [09] Κυπριακό

    Λίγες ώρες πριν τη συνάντηση με τον Τ. Παπαδόπουλο Η έκθεση Ανάν για το Κυπριακό

    2/6/2004 11:03:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Ανοιχτό το παράθυρο επίλυσης του Κυπριακού, στη βάση όμως του σχεδίου του, αφήνει ο Κόφι Ανάν, με την έκθεση που θα παραδώσει επίσημα την Πέμπτη, στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, επαινεί την ελληνική και την τουρκική κυβέρνηση για τη στήριξη τους και επικρίνει την ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή πλευρά για τη στάση τους στις διαπραγματεύσεις. Προτείνει επίσης την παραμονή της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, για ακόμα έξι μήνες. Ο Κόφι Ανάν θα έχει συνομιλίες την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη με τον Τάσσο Παπαδόπουλο, στόχος του οποίου είναι να παραμείνει ανοιχτή η προοπτική επίλυσης του Κυπριακού.

    Ζητά την άρση της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων

    Στην έκθεση του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ζητά από την ελληνοκυπριακή πλευρά, να επανεξετάσει την απόφασή της, μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να μελετήσει τρόπους για το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας.

    Εισηγείται στο ΣΑ να ξεκινήσει απευθείας επαφές με την τουρκοκυπριακή πλευρά, προτείνοντας ουσιαστικά ένα είδος αναβάθμισης του καθεστώτος της, ώστε να εξέλθει από την "απομόνωσή" της, χωρίς όμως να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα στήριξής της.

    Καλεί τους Ελληνοκυπρίους να σκεφθούν αν επιθυμούν λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας , κάτι το οποίο θα πρέπει να αποδείξουν, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι λαμβάνει υπ όψιν τις ανησυχίες τους για τα θέμα της ασφάλειας και της πολυπλοκότητας του σχεδίου.

    Επικρίνει Ντενκτάς - Παπαδόπουλο

    Περιγράφοντας τα γεγονότα που μεσολάβησαν μέχρι τα δημοσιεύματα, ο Κόφι Ανάν επικρίνει την στάση και τις επιλογές του Τάσου Παπαδόπουλου, τόσο στη διαδικασία της Λουκέρνης, όσο και κατά το διάγγελμα του τη Μεγάλη Τετάρτη.

    Πιο συγκρεκριμένα, τον κατηγορεί για το γεγονός ότι δεν διαπραγματεύθηκε με αποτέλεσμα να μην κερδίσει τα όσα ζήτησε εκ των υστέρων.

    Τον επικρίνει επίσης γιατί δεν επέτρεψε να υπάρξει πλήρης ενημέρωση του λαού για όλες τις πτυχές του σχεδίου του.

    Ο Κόφι Ανάν, επικρίνει και την τουρκοκυπριακή πλευρά, για τις διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν στη Λευκωσία και τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στη διαδικασία.

    Ο Γενικός Γραμματέας, υπογραμμίζει ότι σέβεται το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων και υπεραμύνεται του σχεδίου του, τονίζοντας ότι αποτελεί "τη μόνη προβλεπτή βάση, στην οποία οι Κύπριοι μπορούν να πετύχουν λύση ".

    Εκφράζει ωστόσο την απαισιοδοξία του για κάτι τέτοιο, μετά τα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου και ως εκ τούτου "δεν βλέπει οποιανδήποτε βάση για την επανάληψη των καλών του υπηρεσιών, ενόσω παραμένει αυτό το αδιέξοδο"

    Την Πέμπτη το απόγευμα (6 ώρα Ελλάδας) ο Κόφι Ανάν θα δεχθεί στο γραφείο του τον Τάσσο Παπαδοπουλο, ο οποίος αναμένεται να του παρουσιάσει τους λόγους που οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν την προτεινόμενη λύση του.

    Αντιδράσεις

    Δυσαρεστημένη παρουσιάζεται η Κυπριακή κυβέρνηση από το περιεχόμενο της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά τη θεωρεί καλύτερη από το πρώτο προσχέδιο του Αλβαρο ντε Σότο.

    Με δηλώσεις στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, κυπριακή διπλωματική πηγή δήλωσε ότι η έκθεση δεν είναι αντικειμενική και περιέχει ανακρίβειες.

    Η ίδια πηγή υποστηρίζει ότι "αποφεύχθηκαν μεν τα χειρότερα, αλλά δεν παύει η έκθεση να διακρίνεται για τη συναισθηματική φόρτιση των συντακτών της, επειδή η ελληνοκυπριακή πλευρά καταψήφισε το σχέδιο Ανάν".

    Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Ιακώβου, δήλωσε ότι ο Γενικός Γραμματέας φαίνεται να συντάσσεται με τις δυνάμεις εκείνες που μιλούν για απομόνωση των Τουρκοκυπρίων, τονίζοντας ότι θα περίμενε από εκείνον να σεβόταν και τα ψηφίσματα που αναφέρονται στην παράνομη κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία.

    [10] Αθλητισμός

    Μπάγεβιτς: "Ανανέωση τώρα"

    2/6/2004 11:16:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Έτοιμος να ξαναφέρει τον Ολυμπιακό στην πρώτη θέση, είναι σύμφωνα με δηλώσεις του ο Σέρβος τεχνικός Ντούσαν Μπάγεβιτς. Ο πιο πετυχημένος κατά πολλούς προπονητής στην χώρα μας, μετά την προηγούμενη άκρως πετυχημένη περίοδο στον πάγκο των "ερυθρολεύκων", σε δηλώσεις που έκανε από το σπίτι του στο Διόνυσο ανέφερε ότι η επιστροφή του στην ομάδα του λιμανιού αποτελεί πρόκληση γι αυτόν, ενώ τόνισε ότι μέσα στις άμεσες προτεραιότητες του είναι η ανανέωση του έμψυχου δυναμικού της ομάδας, με στόχο την επιστροφή στις επιτυχίες. Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της ΠΑΕ διέψευδε τα δημοσιεύματα του Τύπου, περί πώλησης του Ολυμπιακού, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: " Ο Ολυμπιακός είναι συναισθηματικό μέγεθος ανεκτίμητης αξίας. Ο Ολυμπιακός είναι ιδέα. Ο Ολυμπιακός δεν πωλείται".

    Και τώρα πάμε γερά

    Με το θέμα του προπονητή να έχει κλείσει, στον Ολυμπιακό αρχίσουν να σκέφτονται πλέον τον σχεδιασμό της ομάδας για την επόμενη χρονιά.

    Την Πέμπτη ο Γιώργος Λούβαρης αναμένεται να συναντηθεί με τον Τάκη Περσία και την Αγγελική Αρκάδη, ενώ την Παρασκευή θα συναντηθεί με το Δημήτρη Μπουρουτζίκα. Άπαντες ήταν στον Ολυμπιακό και κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας του Μπάγεβιτς, όπως ήταν και ο Αντώνης Δρακόπουλος, για τον οποίο όμως δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη αν θα επιστρέψει στην πειραϊκή ομάδα.

    Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να παρθεί απόφαση για τα μέλη της τεχνικής ηγεσίας, που βρίσκονταν εφέτος στον Ολυμπιακό. Είναι σίγουρο πάντως πως ο Σίνισα Γκόγκιτς θα παραμείνει στην ομάδα, έστω και σε άλλο πόστο.

    Από εκεί και πέρα το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις μεταγραφές. Όπως όλα δείχνουν, η αρχή θα γίνει με τον Ματίας Αλμέιδα και αναμένονται άμεσες εξελίξεις. Μάλιστα υπάρχει μια πληροφορία, που λέει πως μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα θα υπάρξει ταξίδι ανθρώπου του Ολυμπιακού, ώστε να κλείσει η μεταγραφή. Άλλωστε ο ίδιος ο Αργεντίνος μέσος έχει δηλώσει πως τον ενδιαφέρει η πρόταση των "ερυθρολεύκων", αρκεί να μην υπάρξει καθυστέρηση, γιατί έχει κι άλλες προτάσεις στα χέρια του.

    Το ενδιαφέρον για τον Αλμέιδα φανερώνει την πρόθεση του Ολυμπιακού να μην ανανεώσει το συμβόλαιο του Κριστιάν Καρεμπέ, ο οποίος μάλλον θα πρέπει να θεωρείται παρελθόν για την πειραϊκή ομάδα.

    Άγνωστο παραμένει ακόμη, αν ο Ντούσαν Μπάγεβιτς συμφωνήσει με τη μεταγραφή του Ρόκε Ζούνιορ, ο οποίος πάντως έχει δεχθεί πρόταση από τη Βέρντερ Βρέμης και είναι πολύ πιθανό να συνεχίσει την καριέρα του στην νταμπλούχο Γερμανίας. Αντίθετα, υπάρχει η πληροφορία πως ο Μπάγεβιτς είναι θετικός στο να επιστρέψει στον Ολυμπιακό ο Νίκος Νταμπίζας.

    Ακόμη, κατά καιρούς ο Μπάγεβιτς έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον Σέρβο μέσο Βλάνταν Ίβιτς, ωστόσο πρόσφατα μεταδόθηκε η είδηση πως ο μικρός αδελφός του Ίλια Ίβιτς έκλεισε στη Γαλατασαράι. Από τη γιουγκοσλαβική αγορά έχει προταθεί στον Ολυμπιακό ο σέντερ φορ του Ερυθρού Αστέρα, Νικόλα Ζίγκιτς και από την Αργεντινή συνεχίζουν να κάνουν αναφορές στον Λούκας Καστρομάν, τονίζοντας πως ενδιαφέρεται γι' αυτόν ο Ολυμπιακός.

    Από εκεί και πέρα, άρχισαν αμέσως να κυκλοφορούν διάφορα «σενάρια» για ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ, που μπορεί να μείνουν ελεύθεροι και να ακολουθήσουν τον Μπάγεβιτς στον Ολυμπιακό, όπως ο Γιαννάκης Οκκάς, ο Βασίλης Τσιάρτας, ο Βασίλης Λάκης και ο Μιχάλης Καψής, όμως όλα αυτά, για την ώρα τουλάχιστον, παραμένουν φήμες και τίποτα παραπάνω.

    Το σίγουρο είναι πως, πέρα από τον Αλμέιδα και φυσικά τον Νικοπολίδη, του οποίου η μεταγραφή έχει κλείσει από την περασμένη εβδομάδα, ο Μπάγεβιτς θα εξετάσει αναλυτικά όλες τις περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που έχουν προταθεί στον Ολυμπιακό, ώστε ν' αρχίσουν να συγκεκριμενοποιούνται οι μεταγραφικοί στόχοι.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 2 June 2004 - 20:52:20 UTC