Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-06-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Τελικός" στην Κορέα
  • [02] Την Τρίτη το debate των πολιτικών αρχηγών Κόντρα για τα έργα
  • [03] Οριστικό τέλος στην κρίση Η συγνώμη του Πατριάρχη
  • [04] Στα μαχαίρια Καλαμαριά - Ντάβιντσον
  • [05] Αλμέιδα: "Έχω μιλήσει με τον Ολυμπιακό"
  • [06] Κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΝ Κωνσταντόπουλος: "Υπάρχει και
  • [07] ΑΕΚ: Πιέζουν για απόφαση
  • [08] Στις 21 Ιουνίου η δίκη των γονιών Πολλά τα ερωτηματικά για την
  • [09] Έπεσε με το κεφάλι ψηλά
  • [10] Σφοδρή επίθεση Παπανδρέου από τη Θεσσαλονίκη
  • [11] Έπιασε το όριο η Γεωργάτου
  • [12] Δεύτερη ευκαιρία για την Ούλα Σάλτζγκεμπερ
  • [13] Από 16 ως 25 Ιουλίου 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

    [01] Τρίαθλο

    "Τελικός" στην Κορέα

    7/6/2004 7:14:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Για τον αγώνα της χρονιάς ετοιμάζεται η Ντενίζ Δημάκη. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια στο Τρίαθλο, αναχωρεί για το Τονγκγιεόνγκ της Κορέας, οπού θα πραγματοποιηθεί στις 12 Ιουνίου το Παγκόσμιο Κύπελλο. Εκεί θα κριθεί, για το αν θα καταφέρει να πάρει το "Ολυμπιακό" εισιτήριο, και να δώσει το παρών στην Αθήνα. Η Δημάκη συμμετείχε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου 10.000 μέτρων που έγινε στον Άγιο Κοσμά, τερματίζοντας 9η, και έδειξε πως βρίσκεται σε καλή κατάσταση εν όψει του πιο κρίσιμου αγώνα στην Κορέα.

    "Αισθάνομαι καλά"

    Σε δηλώσεις της, η Ελληνίδα πρωταθλήτρια, τόνισε πως αισθάνεται καλά και νιώθει έτοιμη για τον "τελικό" στην Κορέα και πως ελπίζει να τερματίσει στις βαθμολογούμενες θέσεις προκειμένου να πάρει από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Τριάθλου κάρτα συμμετοχής για τους αγώνες της Αθήνας.

    [02] Ευρωεκλογές

    Την Τρίτη το debate των πολιτικών αρχηγών Κόντρα για τα έργα

    7/6/2004 7:46:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Ανέβασαν και σήμερα τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Στο επίκεντρο της κόντρας τα ολυμπιακά έργα, για τα οποία η Αξιωματική Αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να οικειοποιηθεί τα έργα που έγιναν επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. "Χαιρόμαστε ότι η Νέα Δημοκρατία αναγνωρίζει τα έργα αυτά τα οποία, παλιότερα θεωρούσε απλώς μακέτες. Βεβαίως, περιμένουμε και τις δικές τους μακέτες γιατί ακόμα ούτε μακέτες δεν μας έχουν παρουσιάσει" δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου με αφορμή τα διαφημιστικά μηνύματα της ΝΔ εν όψει Ευρωεκλογών. "Δεν υπάρχει κανενός είδους οικειοποίηση " απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς την ολοκλήρωση των έργων και έχει κάνει σημαντικές αλλαγές σε έργα όπου υπήρχαν καθυστερήσεις, όπως για παράδειγμα τη Μαραθώνια διαδρομή και τη Στέγη Καλατράβα. Στο μεταξύ, σε θέση μάχης βρίσκονται τα κομματικά επιτελεία, εν όψει τηλεοπτικής αναμέτρησης των τεσσάρων πολιτικών αρχηγών, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη σε στούντιο της ΝΕΤ.

    Υπάρχει συνέχεια του κράτους

    Λίγα 24ωρα πριν από τις Ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ανεβάζουν στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο.

    Μιλώντας από τη Θεσσαλονίκη, ο Γ Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προβάλει ως δικά της, τα ολυμπιακά έργα που πραγματοποιήθηκαν από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Ε. Βενιζέλου, ο οποίος αναφερόμενος στα διαφημιστικά μηνύματα της ΝΔ, χρησιμοποίησε τη λαϊκή παροιμία, "μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα δεν γίνεται".

    Απαντώντας στα περί οικειοποίησης των ολυμπιακών έργων, ο Θ. Ρουσόπουλος, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν οικειοποιείται τίποτα, υπενθυμίζοντας μάλιστα τις μεγάλες καθυστερήσεις που είχαν διαπιστωθεί στη μαραθώνια διαδρομή και τη στέγη Καλατράβα.

    "Η κυβέρνηση εργάστηκε πυρετωδώς για την περάτωση των Ολυμπιακών έργων " επισήμανε από την πλευρά του, ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών ΜΙχάλης Λιάπης.

    Νωρίτερα, ο Γ. Παπανδρέου, εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ γιατί χρησιμοποιεί την επικοινωνία και όχι την ουσία για να κάνει τις εκλογές γεγονός που θα έχει δυσάρεστες συνέπειες για τον ελληνικό λαό.

    «Περιμένουμε κάποια στιγμή την ουσιαστική κυβέρνηση διότι τα πράγματα τρέχουν, ξεφεύγουν από τα χέρια τους, περνάει μπροστά τους η ιστορία και δημιουργούνται προβλήματα τα οποία θα πληρώσει ο ελληνικός λαός» είπε χαρακτηριστικά.

    Επέκρινε επίσης την κυβέρνηση ότι δεν έχει κινητοποιηθεί όσο θα έπρεπε για τη διεκδίκηση της ΕΧPO.

    Αντιπαράθεση για το Γ' ΚΠΣ

    Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης βρέθηκε και το Γ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

    Κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ανεπίτρεπτες τις καθυστερήσεις στην απορρόφηση του και ζήτησε από τους υπουργούς την ταχύτατη υλοποίηση των προγραμμάτων, προκειμένου να μην απολεσθούν κονδύλια.

    Για το ίδιο θέμα, αιχμές κατά της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών άσκησε ο Μιχάλης Λιάπης .

    Ο υπουργός Μεταφορών τόνισε ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου και ότι την ώρα που υπάρχει προϋπολογισμός πάνω από 4.5 δις Ευρώ, η απορροφητικότητα του Γ ΚΠΣ δεν υπερβαίνει το 20%.

    Η τηλε-μαχία των πολιτικών αρχηγών

    Την ίδια ώρα, σε θέση μάχης βρίσκονται τα επιτελεία των τεσσάρων κομμάτων εν όψει της τηλεοπτικής αναμέτρησης που θα διεξαχθεί την Τρίτη στο στούντιο της ΝΕΤ.

    Η τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών θα πραγματοποιηθεί στις 9 το βράδυ.

    Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Γιάννης Πρετεντέρης και ερωτήσεις θα υποβάλουν οι δημοσιογράφοι Έλλη Στάη, Παύλος Τσίμας, Μανώλης Καψής, Νίκος Ευαγγελάτος και Σταύρος Θεοδωράκης.

    [03] Εσωτερικά

    Οριστικό τέλος στην κρίση Η συγνώμη του Πατριάρχη

    7/6/2004 8:45:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/6/2004 9:37:12 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Υποχωρεί και η τελευταία σκιά στις σχέσεις Ελλαδικής Εκκλησίας Πατριαρχείου. Μπροστά στην απροθυμία να ζητήσουν συγνώμη οι Μητροπολίτες Θεσσαλονίκης Ελευθερουπόλεως και Κοζάνης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ζήτησε εκείνος συγνώμη από αυτούς αλλά και από όλους όσους στεναχώρησε το Πατριαρχείο κατά την άσκηση των καθηκόντων του. Ο κ. Βαρθολομαίος, ευχήθηκε μάλιστα στους τρεις μητροπολίτες καλή επιτυχία στα καθήκοντα τους. Την ικανοποίηση του εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ο οποίος έκανε λόγο για ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των δυο Εκκλησιών για το μέλλον της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού. Την ικανοποίηση της εξέφρασε και η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου.

    Παραγράφει τη "συγνώμη" ο Πατριάρχης

    "Με τη σώφρονα στάση τους οι δυο προκαθήμενοι της Εκκλησίας έδωσαν το καλό παράδειγμα" δήλωσε η κα Γιαννάκου υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση προσβλέπει στην αγαστή συνεργασία Ελλαδικής Εκκλησίας Φαναρίου για το καλό της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού.

    Νωρίτερα, την ικανοποίηση του εξέφρασε και ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

    "Προέχει να προτάσσουμε τα ουσιώδη από τα μη ουσιώδη" τόνισε στις δηλώσεις του ο κ. Χριστόδουλος, υπογραμμίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο, υπερβαίνεται η δοκιμασία στις σχέσεις των δυο Εκκλησιών.

    Νωρίτερα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, αιφνιδίασε, ζητώντας ο ίδιος συγνώμη από τους Μητροπολίτες που είχαν εκφράσει την απροθυμία τους να ζητήσουν συγνώμη από τη Μητέρα Εκκλησία.

    Ερωτηθείς από τον ανταποκριτή του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά την απόφαση της νέας Ενδημούσης Συνόδου του Πατριαρχείου, δήλωσε χαρακτηριστικά τα εξής:

    "Ενώπιον της απροθυμίας των τριών μητροπολιτών Θεσσαλονίκης, Ελευθερουπόλεως και Σερβίων και Κοζάνης να εκδηλώσουν την γνησία επιθυμία των να τύχουν της συγγνώμης της μητρός Εκκλησίας, και ενώπιον του ως εκ ταύτης κινδύνου αναζωπυρώσεως της κρίσεως εις τας σχέσεις των δύο Εκκλησιών την οποία ουδείς επιθυμεί, ζητούμεν εμείς προσωπικώς ως ο Πατριάρχης των συγγνώμη από αυτούς και από τους πάντας , διότι τους ελυπήσαμεν εν τη ασκήσει των καθηκόντων μας και ευχόμεθα εις τους όπως ποτέ εκλεγέντας καλήν ποιμαντορίαν".

    [04] Αθλητισμός

    Στα μαχαίρια Καλαμαριά - Ντάβιντσον

    7/6/2004 9:17:00 μμ

    Προσφυγή στη FIFA, διεκδικώντας τη λύση της σύμβασής του με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς κατέθεσε την Δευτέρα, ο Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής Ντάβιντσον. Η διοίκηση του Απόλλωνα Καλαμαριάς από την πλευρά της έχει ήδη καταθέσει στην ΕΠΟ, ετήσιο συμβόλαιο συνεργασίας με 12.000 ευρώ αποζημίωση για τον παίκτη, έχοντας το δικαίωμα να το κάνει λόγω της οψιόν που υπάρχει για την επέκταση του συμβολαίου μονομερώς. Ο Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής που στην ουσία κατηγορεί την διοίκηση των "Πόντιων", για παράνομους και καταχρηστικούς όρους στο συμβόλαιο που είχε υπογράψει και τον "δένουν" με την ομάδα της Θεσσαλονίκης, ζητά την πλήρη αποδέσμευσή του. Το θέμα αυτό, αλλά και άλλα, θα κληθεί να λύσει ο μεγαλομέτοχος του Απόλλωνα Καλαμαριάς, κ. Σταύρος Παπαδόπουλος, που ναι μεν δήλωσε πως θα ρίξει το κέντρο του ενδιαφέροντός του στον Μεσσηνιακό, αλλά δεν μπορεί να αφήσει στην άκρη τον Απόλλωνα Καλαμαριάς, του οποίο το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του ανήκει.

    [05] Αθλητισμός

    Αλμέιδα: "Έχω μιλήσει με τον Ολυμπιακό"

    7/6/2004 9:32:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανοιχτό παράθυρο για να αγωνιστεί στον Ολυμπιακό άφησε για ακόμα μια φορά ο Ματίας Αλμέιδα που μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό "Champions", δήλωσε πως τον ενδιαφέρει να συνεχίσει την καριέρα του στην Ελλάδα. Μόνο που αυτή τη φορά παραδέχθηκε πως έχει μιλήσει με στέλεχος της ελληνικής ομάδας και μάλιστα έχει γνωστοποιήσει τις απαιτήσεις του και περιμένει απάντηση.

    Το μπαλάκι στους "κόκκινους"

    Ο Αργεντίνος μάλιστα έριξε το μπαλάκι στην διοίκηση της ομάδας του Πειραιά λέγοντας χαρακτηριστικά: "Εγώ είπα αυτά που ήθελα και τώρα είναι η σειρά του Ολυμπιακού να απαντήσει. Έχω μιλήσει με κάποιον άνθρωπο της ομάδας, αλλά δεν θυμάμαι το όνομά του. Πιστεύω ότι υπάρχει επίσημη πρόταση από την πλευρά του Ολυμπιακού και τώρα περιμένω τις εξελίξεις".

    Σχετικά με την προοπτική να συνεχίσει την καριέρα του στην Ελλάδα, ο μακρυμάλλης μεσοαμυντικός τόνισε ότι σίγουρα υπάρχει κίνητρο για να παίξει ποδόσφαιρο σε μια άλλη χώρα, πέρα από την Ιταλία, ενώ επανέλαβε πως έχει πάρει πληροφορίες για τον Ολυμπιακό από τον συμπαίκτη του στην Ίντερ, Γιώργο Καραγκούνη.

    "Ο Ολυμπιακός είναι μια από τις καλύτερες ελληνικές ομάδες και γνωστή στην Ευρώπη. Μου μίλησε με πολύ καλά λόγια και ο Καραγκούνης", είπε μεταξύ άλλων.

    [06] Ευρωεκλογές

    Κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΝ Κωνσταντόπουλος: "Υπάρχει και άλλος δρόμος στις Ευρωεκλογές"

    7/6/2004 9:38:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ψήφο ενίσχυσης στο Συνασπισμό και καταδίκη της πολιτικής του ΚΚΕ και των δύο μεγάλων κομμάτων ζήτησε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος στην Αθήνα που πραγματοποιήθηκε στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ κατηγόρησε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι ακολουθούν την πολιτική του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, αντίστοιχα, ενώ στηλίτευσε και τη στάση του ΚΚΕ λέγοντας ότι υποστηρίζει την αποδέσμευση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να κάνει λόγο για το μετά.

    "Πρέπει να αλλάξει η σημερινή δομή και πολιτική της Ε.Ε."

    "Υπάρχει και άλλος δρόμος", είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος "είναι ο δρόμος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και των ευρωπαϊκών κοινωνικών κινημάτων, που διεκδικούν τη διαφορετική Ευρώπη στο διαφορετικό κόσμο και θέλουν να δώσουν περιεχόμενο ζωής, στο όραμα μιας ενωμένης Ευρώπης με δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη, ειρήνη και ανθρωπισμό".

    Κρίσιμη πολιτική αναμέτρηση χαρακτήρισε τις Ευρωεκλογές ο κ. Κωνσταντόπουλος σημειώνοντας ότι ο ΣΥΝ ζητά από τους Έλληνες "να στείλουν όσο γίνεται λιγότερους ευρωβουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ στις Βρυξέλλες, γιατί αλλιώτικα θα ενισχύσουν τις δύο ευρωομάδες του Λαϊκού Κόμματος και του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που στηρίζουν την σημερινή Ε.Ε.".

    "Οι Ευρωπαίοι πολίτες, άρα και οι Έλληνες πολίτες, με την ψήφο τους πρέπει να εκφράσουν την απαίτηση να αλλάξει η σημερινή πολιτική και η σημερινή δομή της Ε.Ε.", τόνισε ο κ. Κωνσταντόπουλος, ενώ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον του ΚΚΕ λέγοντας ότι η στάση του για αποχώρηση από την Ε.Ε. εκπροσωπεί συντηρητικές δυνάμεις και έχει ως στόχο τη συκοφάντηση του ΣΥΝ.

    Στους συγκεντρωμένους απηύθυναν χαιρετισμό ο Μάρκο Μπερλίγκουερ, που συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΝ, και ο οποίος τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Κόμματος της Αριστεράς καθώς και η Μ. Φραγκιαδάκη, τρίτη κατά σειρά στο ψηφοδέλτιο του κόμματος.

    [07] Αθλητισμός

    ΑΕΚ: Πιέζουν για απόφαση

    7/6/2004 9:42:00 μμ

    Αισιοδοξία ότι η απόφαση από το αρμόδιο δικαστήριο, σχετικά με την αίτησή της για υπαγωγή στο άρθρο 44 μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας επικρατεί στην ΑΕΚ. Στο γεγονός αυτό συνδράμει ότι την Τρίτη ο εισηγητής της υπόθεσης θα πάρει στα χέρια του ολοκληρωμένο τον φάκελο, ώστε να τον μελετήσει και να κάνει την εισήγησή του και οι διοικούντες πιέζουν προς κάθε κατεύθυνση για μια όσο το δυνατόν συντομότερη απόφαση από το 20ήμερο, που συνήθως απαιτείται σε ανάλογες υποθέσεις. Η αισιοδοξία δεν λείπει και στο ότι θα υπάρξει μια γενναία μείωση των χρεών, αλλά κάποιοι μιλούν για κάποια κενά που έχει ο φάκελος, κάτι που δυσκολεύει τα πράγματα.

    Σε αναμονή και οι παίκτες

    Αν η απόφαση είναι αρνητική, το πιο πιθανό είναι η ΑΕΚ να υπαχθεί στη συνολική ρύθμιση που θα προωθήσει η κυβέρνηση για όλες τις ΠΑΕ και μέσα από μια γενική συνέλευση να γίνει κεφαλαιοποίηση των χρεών πρός ΕΝΙC και NETMED, ώστε να μείνουν τα χρέη προς το δημόσιο, αν είναι μάλιστα δυνατόν με όσο το δυνατό λιγότερες προσαυξήσεις και μέσα σε δέκα ή και δεκαπέντε ετήσιες δόσεις να εξοφληθούν.

    Την απόφαση, περιμένει με ανυπομονησία και η νέα -εν αναμονή- διοίκηση για να δρομολογήσει τις εξελίξεις στα τόσα θέματα που παραμένουν ανοικτά, όπως του προπονητή ή των ποδοσφαιριστών, καθώς κάποιοι είναι με την προσφυγή στο χέρι, αλλά εξακολουθούν να κάνουν υπομονή περιμένοντας και αυτοί το άρθρο 44.

    Ο Γιαννάκης Οκκάς, πάντως ο οποίος σήμερα περίμενε μια απάντηση από την ΠΑΕ για το εξώδικο που έστειλε την προηγούμενη εβδομάδα ζητώντας να ενημερωθεί μέχρι σήμερα Δευτέρα για το πότε θα του καταβληθεί το ποσό των 620.000 ευρώ, έδωσε προς το παρόν μια σιωπηρή παράταση.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και οι Κασάπης, Τσιάρτας, Ναλιτζής που και αυτοί είναι έτοιμοι να ακολουθήσουν το δρόμο, που πρώτος χάραξε ο Πέτκοφ.

    Οι πληροφορίες για τον Κασάπη αναφέρουν ότι θα συνεχίσει την καριέρα του σε σύλλογο της Γερμανίας.

    [08] Εσωτερικά

    Στις 21 Ιουνίου η δίκη των γονιών Πολλά τα ερωτηματικά για την κακοποίηση της 11χρονης

    7/6/2004 9:54:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Συγκλονισμένη είναι η ελληνική κοινή γνώμη από την πρωτοφανή ιστορία με πρωταγωνίστρια μία 11χρονη μαθήτρια. Το κοριτσάκι μεταφέρθηκε στο ιατρείο του ΙΚΑ στην Αργυρούπολη με σοβαρά τραύματα στο στήθος και οι γιατροί διέγνωσαν σηψαιμία. Όπως είπε στη νοσηλεύτρια που την εξέτασε, είχε δέσει το στήθος της σφιχτά με μία ζώνη για να μην την κοροϊδεύουν τα άλλα παιδιά στο σχολείο. Σύμφωνα όμως με μία εκδοχή, ενδέχεται τα μεσαιωνικά βασανιστήρια να έγιναν από τους ίδιους τους γονείς της. Οι τελευταίοι οδηγήθηκαν στο δικαστήριο, οι απαντήσεις όμως που έδωσαν για την υπόθεση δεν ήταν πειστικές. Η δίκη τους αναβλήθηκε για τις 21 Ιουνίου, επειδή δεν υπήρχε στη δικογραφία η ιατροδικαστική έκθεση που να πιστοποιεί τα αίτια της κακοποίησης, για την οποία αναζητούνται οι υπεύθυνοι.

    Στο Αυτόφωρο οι γονείς

    Οι γονείς αναγκάστηκαν να πάνε το παιδί τους στο ιατρείο, μόνο όταν η κατάσταση έφθασε στο απροχώρητο.

    Η 11χρονη που είχε δεμένο σφιχτά το στήθος της με μία ζώνη, είπε στη νοσηλεύτρια, που την εξέτασε ότι έκανε την πράξη αυτή μόνη της, γιατί την κορόιδευαν τα άλλα παιδιά.

    Οι γονείς της, που κάθισαν στο εδώλιο του αυτοφώρου για πρόκληση σωματικών βλαβών δήλωσαν ότι δε γνώριζαν τίποτα και ότι δεν είχαν δει ότι το παιδί είχε σηψαιμία.

    Νόμιζαν μάλιστα, ότι μύριζε από τον ιδρώτα και ότι είχε καιρό να αλλάξει ρούχα. Η πρόεδρος του δικαστηρίου επέπληξε τη μητέρα ότι είχε παραμελήσει το παιδί της.

    Αναβλήθηκε η δίκη των γονιών

    Το κοριτσάκι νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Παίδων, με εκτεταμένη σηψαιμία, ταινιοειδή καταστροφή των μαστών και σοβαρές δερματικές αλλοιώσεις λόγω του μακροχρόνιου δεσίματος που υφίστατο.

    Η δίκη των γονιών αναβλήθηκε για τις 21 Ιουνίου, καθώς δεν έχουν διαβιβαστεί στο δικαστήριο οι ιατροδικαστικές γνωματεύσεις για την κατάσταση της υγείας του παιδιού.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μεσαιωνικά βασανιστήρια σε ανήλικο κορίτσι

    [09] Καλαθοσφαίριση

    Έπεσε με το κεφάλι ψηλά

    7/6/2004 10:14:00 μμ

    Η Εθνική μας ομάδα μπάσκετ των γυναικών, "κόντραρε" μέχρι τη λήξη του αγώνα το "ασημένιο" συγκρότημα του περυσινού Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, Τσεχία, αλλά στο τέλος ηττήθηκε με 66-58 καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση της δοκιμαστικής διοργάνωσης που διεξήχθει στο νεόδμητο κλειστό γήπεδο του Ολυμπιακού Συγκροτήματος του Ελληνικού. Όσο για τις Τσέχες που παρέμειναν αήττητες και στις τρεις ημέρες του τουρνουά πανηγύρισαν την πολυπόθητη πρώτη θέση.

    "Δύναμη" η Τσεχία

    Οι Τσέχες έχοντας διατηρήσει τη φόρα των δύο προηγούμενων ημερών, όταν συνέτριψαν την Σλοβακία και τη Σερβία/Μαυροβούνιο, "έγραψαν" πολύ γρήγορα στον φωτεινό πίνακα του Ελληνικού το 11-3. Στο όγδοο λεπτό της αναμέτρησης η διαφορά έφτασε ακόμα και στους 11π. (16-5), με την Εθνική μας ομάδα μπάσκετ να έχει εναποθέσει τις ελπίδες της στην Σαρέγκου, η οποία μέχρι τη λήξη του α δεκαλέπτου (18-10) είχε πετύχει τους 7 από τους 10 συνολικά πόντους του εθνικού μας συγκροτήματος.

    Στο δεύτερο δεκάλεπτο και ενώ η δύναμη πυρός της Ελλάδας, η Σαρέγκου, καθόταν στον πάγκο, οι Τσέχες κατάφεραν να ξεφύγουν ακόμα και με 12 πόντους (31-19, στο 7). Από τις παίκτριες του Γιώργου Τσίτσκαρη, Μάλτση και Καλέντζου είχαν ένα μικρό ξέσπασμα όταν με τρίποντα τους μείωσαν σε 33-25, αλλά οι αντίπαλες μπόρεσαν να πάρουν το δρόμο προς τα αποδυτήρια με διαφορά δέκα πόντων (37-27).

    Στο τρίτο δεκάλεπτο η υπέρβαση από ελληνικής πλευράς επετεύχθη, η Μάλτση και η Βασιλείου ευστοχώντας από την περιφερειακή γραμμή, έφεραν όχι μόνο την ισοφάριση, αλλά και το προβάδισμα στο σκορ για πρώτη φορά μετά από 27 ολόκληρα λεπτά (45-44). Ωστόσο, η Τσεχία ήταν αυτή που χαμογέλασε τελευταία, καθώς μπόρεσε να ανακτήσει και πάλι την πρωτοπορία (48-46).

    Στον επίλογο του αγώνα και ενώ η σκυτάλη της πρωτοπορίας άλλαζε συνεχώς χέρια, δύο διαδοχικά λάθη από ελληνικής πλευράς λίγο πριν τη λήξη, "στοίχισαν" στο Εθνικό μας συγκρότημα το οποίο έχασε την πρώτη θέση, καθώς ηττήθηκε με το τελικό 66-58.

    Οι συνθέσεις:

    ΤΣΕΧΙΑ (Μπομπρόβσκι Γ.): Βέσελα 17, Βεκέροβα 4, Μάτσοβα 2, Κλιμέσοβα 15, Ούροβα 2, Κουλίκοβα 2, Χαρτίγκοβα 4, Βιτέτσκοβα 20.

    ΕΛΛΑΔΑ (Τσίτσκαρης Γ.): Κωστάκη 9, Καλέντζου 6, Μάλτση 12, Σαρέγκου 15, Κλικοπούλου 2, Καββαδία 2, Δελή 3, Βασιλείου 9.

    [10] Ευρωεκλογές

    Σφοδρή επίθεση Παπανδρέου από τη Θεσσαλονίκη

    7/6/2004 10:02:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ

    Ανέβασε τους τόνους της αντιπαράθεσης στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του κόμματος, Γιώργος Παπανδρέου, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης. Στο επίκεντρο της ομιλίας του κ. Παπανδρέου βρέθηκε η οικονομία αλλά και η χρήση των έργων της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στην προεκλογική καμπάνια της ΝΔ. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να απαξιώσει και να ισοπεδώσει το έργο του ΠΑΣΟΚ και ταυτόχρονα να οικειοποιηθεί τα έργα του τα οποία χαρακτήρισε ντροπή, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι διακρίνεται για θράσος και "έλλειψη πολιτικής εντιμότητας".

    "Η κυβέρνηση αγοράζει πολιτικό χρόνο"

    "Με τα έργα αυτά", πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, "η Νέα Δημοκρατία δεν έχει καμία σχέση, είναι έργα του ελληνικού λαού, τα οποία η Νέα Δημοκρατία ως αντιπολίτευση τα αρνήθηκε, τα πολέμησε, τα συκοφάντησε , ενώ δεν ψήφισε καμία σύμβαση για τα έργα αυτά, τα οποία αποκαλούσε μακέτες που δεν θα τελείωναν ποτέ".

    Αναφερόμενος στην κυβερνητική οικονομική πολιτική τόνισε ότι πρόκειται για ένα μοντέλο ξεπερασμένο και αναποτελεσματικό και πρόσθεσε ότι σήμερα χρειάζονται μεγάλες και δυναμικές παρεμβάσεις.

    Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση για απραξία και ανεύθυνη στάση απέναντι στην οικονομία λέγοντας ότι επαναπαύεται και αφήνει τα πράγματα να τρέχουν με τη δύναμη της κεκτημένης ταχύτητας που έδωσε το ΠΑΣΟΚ στην οικονομία. "Η κυβέρνηση υιοθετεί τη λογική της μη σύγκρουσης, αναβάλλει τα κρίσιμα ζητήματα, αγοράζει πολιτικό χρόνο και αγωνιά μόνο για την εικόνα της και όχι για τη χώρα", σημείωσε ο κ. Παπανδρέου.

    Η ανασυγκρότηση θα προχωρήσει με ανοιχτό και δημοκρατικό διάλογο

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα της απογραφής την οποία χαρακτήρισε "μαϊμού" λέγοντας ότι η χώρα θα πνιγεί από αυτή την καταγραφή, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αφού ανακάλυψε το λάθος της προσπαθεί να βρει τρόπους να κατεβάσει το έλλειμμα κάτω από το 3%.

    Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε, επίσης, την κυβέρνηση να σταματήσει να παραπληροφορεί τον ελληνικό λαό και να περιγράψει τα μέτρα που θα ακολουθήσει προκειμένου να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, την ακρίβεια και την ανεργία.

    Αναφερόμενος στις διαφωνίες που εκδηλώνονται μεταξύ των στελεχών της κυβέρνησης ο κ. Παπανδρέου τις απέδωσε σε έλλειψη στρατηγικής και συγκροτημένης πολιτικής, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα της υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης για την έκθεση ΕΧΡΟ 2008 τονίζοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να κινητοποιηθεί προκειμένου η Θεσσαλονίκη να αναλάβει πάση θυσία τη διοργάνωση.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία, όπως τόνισε θα προχωρήσει με ανοιχτό και δημοκρατικό διάλογο μέσα από ένα δημοκρατικό συνέδριο , στο οποίο θα συμμετέχουν όλοι, ενώ τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι έτοιμο να καταθέσει σύντομα την πρότασή του στην ελληνική κοινωνία και να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη όλων των πολιτών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στη Θεσσαλονίκη ο Γιώργος Παπανδρέου

    [11] Υγρός Στίβος

    Έπιασε το όριο η Γεωργάτου

    7/6/2004 10:32:00 μμ

    Την πρόκρισή της στο αγώνισμα των 3 μέτρων στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας τον Αύγουστο εξασφάλισε η Ντίνα Γεωργάτου, στο 13ο διεθνές μίτινγκ καταδύσεων "Athens Gate", που διεξήχθη στο νέο κλειστό κολυμβητήριο του Αγίου Κοσμά. Η Ελληνίδα καταδύτρια συγκέντρωσε 281.65 βαθμούς, με όριο το 255. Η Γεωργάτου, μετά την επιτυχία της δήλωσε απολύτως ικανοποιημένη που έπιασε το όριο και το απέδωσε στην κατάλληλη προετοιμασία τόσο στον αγωνιστικό όσο και τον ψυχολογικό τομέα. "Τον Αύγουστο, θα προσπαθήσω να βελτιώσω τις βουτιές μου και θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό, με σκοπό να πάω όσο καλύτερα μπορώ", κατέληξε.

    [12] Ιππασία

    Δεύτερη ευκαιρία για την Ούλα Σάλτζγκεμπερ

    7/6/2004 10:43:00 μμ

    Το "πράσινο φως" για τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας πήρε η Γερμανίδα ιππέας Ούλα Σάλτζγκεμπερ. Το μεγάλο "αστέρι" του ντρεσάζ και νούμερο ένα στην παγκόσμια κατάταξη τα δύο προηγούμενα χρόνια, είχε αρχικά αποκλειστεί, επειδή το Μάρτιο του 2003 είχε βρεθεί ντοπαρισμένο το άλογό της, Ράστι. Σύμφωνα με τους κανονισμούς, σ' αυτή την περίπτωση χάνει ο ιππέας τη συμμετοχή του από τους αμέσως επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, που είναι αυτοί του 2004. Ωστόσο ο γερμανική Ομοσπονδία ζήτησε την απαλλαγή της, επειδή ήταν πολύ μικρή η ποσότητα της απαγορευμένης ουσίας που βρέθηκε στο άλογο, η γερμανική ολυμπιακή επιτροπή (NOC), έκανε δεκτό το αίτημα κι έτσι τώρα η Σάλτζγκεμπερ μπορεί να πάρει μέρος σε προκριματικούς αγώνες και εκεί να διεκδικήσει τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

    [13] Πολιτισμός

    Από 16 ως 25 Ιουλίου 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

    7/6/2004 10:46:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Η πολυμορφία θα είναι και πάλι το κύριο χαρακτηριστικού του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που γιορτάζει φέτος τα δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας του. Στο πρόγραμμα του περιλαμβάνονται πολλές παραστάσεις σε παγκόσμια πρεμιέρα, βίντεο dance και σεμινάρια ενώ θα συμμετάσχουν μεγάλα ονόματα του σύγχρονου χορού από όλον τον κόσμο. Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων, η Διευθύντρια του Βίκυ Μαραγκοπούλου, υπογράμμισε ότι το Φεστιβάλ Καλαμάτας έχει ξεπεράσει τα όρια της Ελλάδας και για αυτό το λόγο, όπως επεσήμανε, δικαιούται να ζητά μεγαλύτερη επιχορήγηση από το υπουργείο Πολιτισμού.

    Μεγάλα ονόματα του σύγχρονου χορού

    Οι χορευτικές σκηνές της Καλαμάτας ανοίγουν με το "Σόλο" του Γάλλου χορευτή, μίμου, χορογράφου, Φιλίπ Ντεκουφλέ, διάσημου από τις χορογραφίες του στην τελετή έναρξης των χειμερινών ολυμπιακών αγώνων του Αλμπερτβιλ το 1992.

    Σε διαφορετική κατεύθυνση είναι το ύφος του, επίσης Γάλλου δημιουργού, Ζερόμ Μπελ, σε μια χορογραφία -σχόλιο πάνω στο χορό και το υπερθέαμα.

    Τον βρετανικό χορό με τις αφροαμερικανικές επιρροές του, θα εκπροσωπήσει ο Μάικλ Κλαρκ, "το αναρχικό παιδί της βρετανικής χορευτικής σκηνής", όπως συχνά τον αποκαλούν, χορογραφώντας ετερόκλητες μουσικές, από Ερίκ Σατί έως Σεξ- Πίστολ, σ΄ένα έργο που τιτλοφορείται "Ω! Θεά μου".

    Στην Καλαμάτα θα εμφανισθεί, επίσης, η ομάδα χορού του Έργουιν Λιούις, μια ομάδα "urban dance" ( χορού της πόλης) που ξεσηκώνει τις γειτονιές στη Μεγάλη Βρετανία, ενώνοντας την τζαζ, το street dance, το μπαλέτο και το σύγχρονο χορό.

    Στο Φεστιβάλ, θα εμφανισθεί επίσης ο γνωστός στο ελληνικό κοινό ως εικαστικός δημιουργός Γιαν Φαμπρ, που θα παρουσιάσει αυτή τη φορά ένα έργο του, που εμπεριέχει πολλές μορφές τέχνης.

    Πρόκειται για μια εγκατάσταση - χοροθέατρο, σε δική του σκηνοθεσία, όπου συνυπάρχουν μια σόλο χορεύτρια "ζωντανά" στη σκηνή και βίντεο με πρωταγωνιστή τον χορογράφο και διευθυντή του Μπαλέτου της Φρανκφούρτης Ουίλιαμ Φόρσαϊθ, ο οποίος ενσαρκώνει τον Άντι Γουόρχολ.

    Το Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στην Αμερικανίδα χορεύτρια και χορογράφο Τρίσα Μπράουν, από τις σημαντικότερες μορφές χορού του 20ού αιώνα.

    Από ελληνικής πλευράς , συμμετέχουν το χοροθέατρο Οκτάνα, του Κωνσταντίνου Ρήγου με τον "Ταξιδιώτη του χειμώνα", σε συμπαραγωγή με το χοροθεάτρο του ΚΘΒΕ και η ομάδα sinequanon με το έργο "Δε με χωρά ο τόπος".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 7 June 2004 - 20:50:31 UTC