Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-06-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ενίσχυση του "πόθεν έσχες" Προς κατάργηση των τεκμηρίων
  • [02] Έρευνα Βρετανών επιστημόνων Γονιδίων ...απιστίες
  • [03] Πραγματοποίησαν τρίωρη στάση εργασίας Θεσσαλονίκη: πορεία διαμαρτυρίας
  • [04] Ρίχνει τους τόνους ο Ναϊτ
  • [05] Εντυπωσιακό αστρονομικό φαινόμενο Το "σεργιάνι" της Αφροδίτης
  • [06] Κυκλοφόρησε ήδη Το "ευρώ" των εξωγήινων
  • [07] Στις 9 το βράδυ η "τηλεμαχία" Η ώρα της τηλεοπτικής αναμέτρησης
  • [08] Σκληρή γλώσσα Βουλγαράκη προς επικριτές
  • [09] "Ο κόσμος και ο Μάνος Χατζιδάκις"
  • [10] Επιστρέφουν στις πατρίδες τους "Άρωμα ελευθερίας" για ομήρους
  • [11] Συνελήφθη ο εγκέφαλος του μακελειού στη Μαδρίτη Τρομο-συλλήψεις σε
  • [12] "Πλήγμα" στο Ταεκβοντό
  • [13] Στο Ολυμπιακό χωριό, ο Πρόεδρος των "Αθανάτων"
  • [14] Νεκροί οι 5 επιβαίνοντες Πτώση ελικοπτέρου στο Μονακό
  • [15] Την Παρασκευή, 11 Ιουνίου Νέα απεργία στις τράπεζες

    [01] Οικονομία

    Ενίσχυση του "πόθεν έσχες" Προς κατάργηση των τεκμηρίων

    8/6/2004 12:11:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Την κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης για πολυτελείς κατοικίες, ακριβά Ι.Χ., σκάφη αναψυχής και πισίνες θα ζητήσει από την κυβέρνηση η αρμόδια επιτροπή για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, με στόχο την απλοποίησή του και, ταυτόχρονα, τη μείωση της γραφειοκρατίας. Παράλληλα, η επιτροπή θα εισηγηθεί την ενίσχυση του "πόθεν έσχες" ως ασφαλιστικής δικλίδας, με αυστηρότερους ελέγχους στα περιουσιακά στοιχεία και στα εισοδήματα των φορολογουμένων.

    [02] Υγεία

    Έρευνα Βρετανών επιστημόνων Γονιδίων ...απιστίες

    8/6/2004 12:09:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Ανακαλύψατε, ότι το έτερον σας ήμισυ σας απατά; Μην κλαίτε, μην οδύρεστε και πάνω απ όλα μη βιαστείτε να το εγκαταλείψετε γιατί μπορεί να μην φταίει ο κακός του ο χαρακτήρας, αλλά ο γονιδιακός του προγραμματισμός! Όχι δεν πρόκειται για παραλογισμό, αλλά για εμπεριστατωμένη επιστημονική έρευνα σύμφωνα με την οποία στο γενετικό μας κώδικας κρύβεται, η αιτία που μας σπρώχνει σε ερωτικές ατασθαλίες. Ο Βρετανός καθηγητής Τιμ Σπέκτορ μετά από σειρά μελετών ισχυρίζεται, ότι βρήκε στοιχεία, που αποδεικνύουν, πως η απιστία είναι γραμμένη στα γονίδιά μας.

    Κληρονομείται η μαθαίνεται;

    Ο Σπέκτορ επικεφαλής της ομάδας Τουίν Σερτς του νοσοκομείου Σέιντ Τόμας το Λονδίνου, επικέντρωσε τη μελέτη του στις γυναίκες και τα πορίσματα ήταν μοναδικά! Συγκεκριμένα, οι μελετητές ανακάλυψαν, ότι εάν από ένα ζευγάρι θηλυκών διδύμων το ένα παρουσιάσει δείγματα απιστίας στις σχέσεις του, τότε και το άλλο έχει 55% πιθανότητες να εμφανίσει ανάλογη συμπεριφορά,. Το ενδεχόμενο αυτό ισχυροποιείται στην περίπτωση που τα δίδυμα είναι ομοζυγωτά κι αυτό λόγω της απόλυτης ομοιότητας των γονιδίων τους. Σύμφωνα με τους επιστήμονες δεν είναι ένα μόνο το γονίδιο, που φέρει την ευθύνη, αλλά η ώθηση προς την απιστία προκύπτει από τη συνεργασία διαφορετικών γονιδιακών ομάδων.

    Ωστόσο υπάρχει ένα ακόμη ζήτημα που έχει να κάνει με το κατά πόσο αυτή η γονιδιακή τάση για απιστία είναι κάτι που κληρονομείται ή απλώς εμπεδώνεται μέσα από τα κοινωνικά παραδείγματα που λαμβάνει ένα άτομο. Τη διάσταση αυτή ανέδειξε η κοινωνική ψυχολόγος, Πέτρα Μπόιντον τονίζοντας, ότι αν ένα παιδί δει τη μητέρα του να απατά τον πατέρα του, θα του είναι πιο εύκολο να υιοθέτήσει μια τέτοια συμπεριφορά, όχι επειδή είναι γραμμένο στα γονίδιά του, αλλά επειδή έτσι νομίζει, ότι λειτουργούν οι σχέσεις.

    Ο Σέκτορ, πάντως, επισημαίνει, ότι τα άπιστα γονίδια μπορεί να μη φανερώσουν ποτέ τον πραγματικό τους εαυτό εάν οι κοινωνικές συνθήκες στις οποίες ζει και μεγαλώνει το άτομο, που τα κουβαλά δεν τα βοηθήσουν να "εκδηλωθούν".

    [03] Εσωτερικά

    Πραγματοποίησαν τρίωρη στάση εργασίας Θεσσαλονίκη: πορεία διαμαρτυρίας οδηγών ταξί

    8/6/2004 12:40:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν στη Θεσσαλονίκη ιδιοκτήτες και οδηγοί ταξί, στα πλαίσια της τρίωρης στάσης εργασίας από τις εννέα το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι. Ιδιοκτήτες και οδηγοί ταξί συγκεντρώθηκαν στο πλακόστρωτο της Νέας Παραλίας και αφού στάθμευσαν τα οχήματα τους, προχώρησαν σε πορεία, η οποία μέσω κεντρικών δρόμων της πόλης, κατέληξε στα γραφεία του Συμβουλίου Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ). Το κύριο αίτημα των οδηγών ταξί ήταν να αρθεί η απαγόρευση εισόδου των ταξί στις λεωφορειολωρίδες των κεντρικών δρόμων της πόλης, καθώς, όπως λένε, η ύπαρξή τους δυσχεραίνει την εργασίας τους. Παράλληλα, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημά τους. Εξαιτίας της πορείας, δημιουργήθηκε μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα στην πόλη και για αρκετή ώρα η οδός Βασιλίσσης Όλγας παρέμεινε κλειστή.

    [04] Αθήνα 2004

    Ρίχνει τους τόνους ο Ναϊτ

    8/6/2004 12:58:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Ύφεση στο κλίμα αντιπαλότητας, που έχει δημιουργηθεί με τα συνεχή ανθελληνικά δημοσιεύματα των ΜΜΕ της Αυστραλίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, φαίνεται ότι επιχειρεί, σε συνέντευξη του Τύπου της χώρας του ο πρώην υπουργός των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϊ, Μάϊκλ Νάϊτ, ο οποίος ρίχνει την ευθύνη στους συμπατριώτες του. "Η Αυστραλία έπρεπε να ήταν η πιο φανατική υποστηρίκτρια της Αθήνας και να το δείχνει, κάτι που ως τώρα δεν συνέβη" παραδέχθηκε ο κ. Ναϊτ στην εφημερίδα «The Australian Financial Review» και εξήγησε το λόγο: «Η Αυστραλία βρίσκεται σε λεπτή θέση, αφού είναι φυσικό ότι ενδιαφέρεται για την πρόοδο των έργων της Αθήνας, αλλά θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτική στην κριτική της στάση και στο ενδιαφέρον της, γιατί ο υπόλοιπος κόσμος μπορεί να παρανοήσει αυτό το ενδιαφέρον και να το εκλάβει ως επίθεση κατά της Αθήνας. Το τελευταίο πράγμα, που θα θέλαμε να κάνουμε στην Αυστραλία, είναι να δώσουμε την εντύπωση ότι είμαστε ανασφαλείς για την επιτυχία μας και ότι έχουμε ανάγκη κάποιος άλλος να αποτύχει».

    Εργάζονται διαφορετικά στην Αθήνα

    Στη συνέχεια της συνέντευξης του ο νυν σύμβουλος επιχειρήσεων του συζύγου της προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων, υπενθύμισε ότι τα αυστραλιανά ΜΜΕ ήταν πολύ πιο αυστηρά και ανελέητα με την Επιτροπή Διοργάνωσης Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϊ: " Είναι στην φύση μας να έχουμε δυναμικά ΜΜΕ", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Νάιτ και εξέφρασε την άποψη ότι «η Αυστραλία θα έπρεπε να είναι η πρώτη χώρα, που να υποστηρίζει την Ελλάδα και να το κάνει φανερά, αλλά όμως κάτι τέτοιο δεν γίνεται". Ο Μάϊκλ Ναϊτ, αν και έχει αποτραβηχτεί από τα φώτα της δημοσιότητας, εξήρε τις προσπάθειες της Ελλάδας, επεσήμανε ότι μερικές αθλητικές εγκαταστάσεις στην Αθήνα είναι εκθαμβωτικές και ότι ορισμένα έργα εκ των πραγμάτων γίνονται την τελευταία στιγμή, αφού όπως υπογράμμισε "οι Έλληνες είναι πολύ καλοί στο να φτιάχνουν τα πράγματα στη στιγμή". Απαντώντας στο ερώτημα αν θα είναι όλα στην ώρα έτοιμα τους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες τον Αύγουστο, ο κ. Νάιτ είπε ότι "δεν αναγνωρίζουμε όσο πρέπει τη δουλειά, που έχει γίνει στην ελληνική πρωτεύουσα" και ότι "δεν πρέπει να κρίνεται η Αθήνα με τα ίδια μέτρα και σταθμά, που κρίθηκε το Σίδνεϊ, γιατί ο καθένας εργάζεται διαφορετικά".

    Συμβουλευτικό ο ρόλος του κ. Ναϊτ

    Η εξέλιξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϊ, ήταν ο κυριότερος λόγος που ώθησε τον κ. Ναϊτ να αποσυρθεί από το δημόσιο βίο της χώρας του, χωρίς όμως να έχει αποκοπεί εντελώς από τους Ολυμπιακούς, αφού είναι σύμβουλος επιχειρήσεων του συζύγου της προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων, Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη. Παράλληλα διατηρεί αμισθί και ένα συμβουλευτικό ρόλο στην Ολυμπιακή Επιτροπή: «Πηγαίνω μία βδομάδα κάθε δύο μήνες στην Οργανωτική Επιτροπή. Όχι για να κάνω πράγματα, ούτε για να εποπτεύσω, ούτε για να ελέγξω. Με ρωτάνε τη γνώμη μου και τους τη λέω. Πώς αντιμετωπίσαμε παρόμοιες καταστάσεις στο Σίδνεϊ», τόνισε ο κ. Νάϊτ, που μπορεί να αποφεύγει να ασχοληθεί με την ασφάλεια των Ολυμπιακών της Αθήνας, αλλά διαβεβαιώνει πως δεν τον απασχολεί η προσωπική του ασφάλεια, αφού δε βλέπει την ώρα να αρχίσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα.Με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένεται πάντως και η εκπομπή του καναλιού SBS με θέμα την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, στην οποία μιλά μεταξύ άλλων ο πρώην αρχηγός της αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας, και σύμβουλος σε θέματα ασφαλείας του «Αθήνα 2004», Πίτερ Ράϊαν, ο οποίος τάσσεται υπέρ των μέτρων που έχουν ληφθεί.

    [05] Τεχνολογία

    Εντυπωσιακό αστρονομικό φαινόμενο Το "σεργιάνι" της Αφροδίτης

    8/6/2004 1:15:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/6/2004 3:48:23 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Τα παλιότερα χρόνια χρησίμευε για αστρολογικές μελέτες, ενώ σήμερα μας συναρπάζει με τη μοναδικότητά του ...όπως και να χει, απ όποια σκοπιά και αν το δει κανείς το πέρασμα της Αφροδίτης μπροστά από τον ήλιο, που ξεκίνησε στις 8:20 το πρωί είχαν τη δική του σαγήνη. Εκατομμύρια άνθρωποι από τη Βραζιλία ως την Ιαπωνία είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν, τη βόλτα του πλανήτη της θεάς της ομορφιάς, που γίνεται φέτος για πρώτη φορά μετά το 1882. Το φαινόμενο, που δεν είναι, πάντως, ορατό δια γυμνού οφθαλμού, δαρκεί έξι ώρες και 12 λεπτά, ωστόσο η παρατηρήσιμη διάρκειά του θα είναι πέντε ώρες και 33 λεπτά.

    Για πρώτη φορά μετά από 112 χρόνια

    Όσοι θέλησαν να θαυμάσουν αυτό το εντυπωσιακό "σεργιάνι" της Αφροδίτης έπρεπε να προμηθευθούν φακούς με ειδικά φίλτρα, καθώς η ηλιακή ακτινοβολία είναι επικίνδυνη για τα μάτια, ενώ οι χρήστες του Ίντερνετ μπόρεσαν να το παρακολουθήσουν από την ηλεκτονική διεύθυνση του αστεροσκοπείου Πικ ντι Μιντί, στα Πυρηναία., που είναι: www.cieletespace.fr.

    Το φαινόμενο αυτό προκαλεί μερική έκλειψη του Ηλίου και η παρατήρηση του φαινομένου χωρίς τα αναγκαία μέσα προστασίας μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στον αμφισβληστροειδή, ακόμη και τύφλωση. Θεωρητικά έχουν την ευκαιρία να το παρακολουθήσουν άνθρωποι από τα τέσσερα πέμπτα των περιοχών της Γης, κυρίως ορατό, όμως, θα είναι στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

    Η "βόλτα" αυτή του πλανήτη της θεάς της ομορφιάς έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα πέντε φορές στην ιστορία: το 1639, 1761, 1769, το 1874 και για τελευταία φορά το 1882. Το επόμενο ραντεβού της Αφροδίτης με τον Ηλιο θα είναι στις 5-6 Ιουνίου του 2012 και στη συνέχεια το 2117 και το 2125.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Η "βόλτα" της Αφροδίτης

    [06] Διάφορα

    Κυκλοφόρησε ήδη Το "ευρώ" των εξωγήινων

    8/6/2004 2:46:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Τη δραχμή την ξέραμε και την είχαμε αγαπήσει, το ευρώ το μάθαμε και το συνηθίσαμε, αλλά μάλλον είναι καιρός να προετοιμαζόμαστε για μια νέα αλλαγή στις συναλλαγματικές μας συνήθειες. Γιατί εντάξει καλό είναι το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα και πολύ εξυπηρετεί, τι θα γίνει, όμως, όταν σε λίγα χρόνια από τώρα θα θέλετε να περατώσετε χρηματικές συναλλαγές με κατοίκους διαφορετικών πλανητών; Τι θα κάνετε τότε; Όχι δεν πρόκειται για παραφροσύνες, ούτε για αποκυήματα πρώιμης θερινής θερμοπληξίας, απλά προσπαθώ να σας εξηγήσω το σκεπτικό των Ευρωπαίων Φίλων των Εξωγήινων, που δημιούργησαν το πρώτο νόμισμα για διαγαλαξιακές συναλλαγές. Βλέπετε, οι εν λόγω fans είναι πεπεισμένοι, ότι στο συμπάν αυτό δε βρισκόμαστε μόνοι κι άρχισαν από τώρα να σκέφτονται πως θα αντιμετωπίσουν τα όποια πρακτικά προβλήματα προκύψουν από τις μελλοντικές εμπορικές μας επαφές με τους γειτονικούς μας ΕΤ.

    Κι επειδή διαθέτουν πρόγραμμα και προνοητικότητα, κυκλοφόρησαν ήδη στον κύκλο τους το νέο νόμισμα, που από τη μια πλευρά φέρει την επιγραφή "galacto", που αποτελεί και το όνομά του, ενώ από την άλλη πλευρά θα είναι χαραγμένο το 2004, το παρόν έτος δημιουργίας του.

    Οι πιο κακεντρεχείς από σας θα σπεύσουν να πουν, ότι εντάξει το νόμισμα το έφτιαξαν, αλλά χωρίς εξωγήινους τι να το κάνουν; Και σ αυτό το ερώτημα οι ufo fans έχουν απάντηση. Οι εξωγήινοι θα έρθουν, ισχυρίζονται οι ίδιοι και εξηγούν, ότι ακόμη δεν έχουν εμφανιστεί γιατί περιμένουν να ηρεμήσουν οι εμπόλεμες συρράξεις, ώστε να υπάρχει γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη εμπορικών σχέσεων. Μήπως να σπεύσετε να το προμηθευτείτε;

    [07] Ευρωεκλογές

    Στις 9 το βράδυ η "τηλεμαχία" Η ώρα της τηλεοπτικής αναμέτρησης

    8/6/2004 3:19:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ

    Αντίστροφη μέτρηση για τις Ευρωεκλογές και το ενδιαφέρον εστιάζεται στην τηλεοπτική "ανάκριση" των πολιτικών αρχηγών, στις 9 το βράδυ, στο στούντιο της ΝΕΤ. Το στούντιο 3 της κρατικής τηλεόρασης είναι έτοιμο να υποδεχθεί τους πολιτικούς αρχηγούς, τους πέντε δημοσιογράφους και το συντονιστή, που αναδείχθηκε μετά από κλήρωση. Στη θέση του συντονιστή θα βρίσκεται ο Γιάννης Πρετεντέρης του MEGA, ενώ στο αριστερό του χέρι θα έχει τους συναδέλφους των άλλων πέντε καναλιών. Με σειρά, θα κάθονται η Έλλη Στάη του ΑΝΤ1, ο Σταύρος Θεοδωράκης του Star, ο Νίκος Ευαγγελάτος του Αlter, ο Παύλος Τσίμας της ΝΕΤ και ο Μανόλης Καψής του Αlpha. Απέναντι από τους δημοσιογράφους, θα κάθονται οι πολιτικοί αρχηγοί.

    Σε θέσεις μάχης οι αρχηγοί

    Η θεματολογία του ντιμπέιτ είναι ελεύθερη, ενώ αναμένεται να κυριαρχήσουν τα ζητήματα εσωτερικής επικαιρότητας. Η τηλεοπτική αναμέτρηση θα έχει διάρκεια 88 λεπτών και οι πολιτικοί αρχηγοί θα κληθούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, με ανοικτό το ενδεχόμενο επαναφοράς ενός θέματος για διευκρινίσεις.

    Επίσης, οι αρχηγοί θα έχουν το δικαίωμα για μια δίλεπτη τοποθέτηση, στο τέλος της "τηλεμαχίας", προκειμένου να παρουσιάσουν συνοπτικά τις θέσεις τους εν όψει των Ευρωεκλογών.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την στάση του πρωθυπουργού στο ντιμπέιτ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος, δήλωσε, ότι ο κ. Καραμανλής δεν πρόκειται να πέσει σε παγίδα όξυνσης. "Ο πρωθυπουργός γνωρίζει σε βάθος όλα τα θέματα, όπως εξάλλου τα γνώριζε και ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση έχει μπροστά της μια τετραετία για να δείξει και να αποδείξει, ότι η ΝΔ είναι δύναμη εμπιστοσύνης", τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, αναμένεται να επιρρίψει ευθύνες στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την, ότι ετοιμάζει πολιτική λιτότητας το Φθινόπωρο. Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα εστιάσει στο σύνθημα του κόμματος για αντίσταση και απειθαρχία στην Ε. Ε, ενώ κριτική στα δυο μεγάλα κόμματα αναμένεται να ασκήσει ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Η τηλε-μαχία των αρχηγών

    [08] Αθήνα 2004

    Σκληρή γλώσσα Βουλγαράκη προς επικριτές

    8/6/2004 3:30:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ - ΝΕΤ 105,8

    Την άριστη προετοιμασία της Ελλάδας για τη διοργάνωση ασφαλών Ολυμπιακών Αγώνων επανέλαβε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Βουλγαράκης μιλώντας ενώπιον περισσοτέρων από χιλίων αστυνομικών οι οποίοι θα συμμετάσχουν στο σχέδιο ολυμπιακής ασφάλειας, το οποίο τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου. "Αν και το προφίλ της χώρας μας είναι τέτοιο που δεν συγκεντρώνει τα βλέμματα της διεθνούς τρομοκρατίας, είμαστε υποχρεωμένοι να δουλέψουμε με βάση τις μέγιστες απειλές" τόνισε ο Υπουργός ενώ επεφύλαξε σκληρή γλώσσα για τα επικριτικά ξένα δημοσιεύματα, που αφορούν τα μέτρα ασφαλείας κατά την περίοδο των Αγώνων. "Αν η Ελλάδα δεν μπορεί να προσφέρει ασφαλείς Ολυμπιακούς Αγώνες, καμία άλλη χώρα δεν μπορεί" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βουλγαράκης και κάλεσε αυτούς που κατηγορούν την Ελλάδα να υποδείξουν ποια μέτρα ασφαλείας θα έπρεπε να λάβει η χώρα και δεν το έχει κάνει.

    Η Ελλάδα δεν είναι στο στόχαστρο της διεθνούς τρομοκρατίας

    Το σχέδιο ολυμπιακής ασφάλειας, που θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου μέχρι και τις 4 Οκτωβρίου, δεν θα περιοριστεί μόνο στην Αθήνα, αλλά θα επεκταθεί σε όλη την χώρα.

    Ο κ. Βουλγαράκης υπογράμμισε πως καμία διοργανώτρια χώρα, δεν ξόδεψε τόσα πολλά χρήματα για την ασφάλεια, προσθέτοντας ότι τώρα δίνεται στη χώρα μας μια πρώτης τάξης ευκαιρία για να αποδείξει στη διεθνή κοινότητα ότι μπορεί να διοργανώσει ασφαλείς αγώνες.

    Παράλληλα, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης διαβεβαίωσε ότι "η Ελλάδα δεν είναι στο στόχαστρο καμίας μεγάλης ή μικρής τρομοκρατικής οργάνωσης", ενώ από την πλευρά του ο αρχηγός της Ελληνικής αστυνομίας Φώτης Νασιάκος τόνισε ότι δεν υπάρχει πληροφορία για τρομοκρατικό χτύπημα στην Ελλάδα. Ωστόσο διευκρίνισε παράλληλα ότι η μη ύπαρξη ανάλογων πληροφοριών δε συνιστά και μη ύπαρξη κινδύνου.

    Τέλος, ο κ. Βουλγαράκης επανέλαβε ότι ολόκληρη η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως ενιαία ολυμπιακή εγκατάσταση σημειώνοντας ότι το σχέδιο ολυμπιακής ασφάλειας, που θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου μέχρι και τις 4 Οκτωβρίου με την ολοκλήρωση των Παραολυμπιακών Αγώνων, δεν θα περιοριστεί μόνο στην Αθήνα, αλλά θα επεκταθεί σε όλη την χώρα.

    Χθες, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης βρέθηκε στην Κομοτηνή όπου προήδρευσε σε ημερίδα για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Εκεί ενημερώθηκε για τα αυξημένα μέτρα που θα εφαρμοστούν στην Βορειοανατολική Ελλάδα πριν την έναρξη, αλλά και κατά τη διάρκεια των Αγώνων. Οι αρμόδιες υπηρεσίες για τις περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης έχουν καταρτίσει ήδη ειδικά σχέδια ασφάλειας και προβλέπεται μεταξύ άλλων η λήψη μέτρων προστασίας των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων, εντατικοποίηση της αστυνομικής συνεργασίας με τις όμορες χώρες και η συλλογή πληροφοριών.

    Επίσης προβλέπεται η προστασία επισήμων και αθλητικών αποστολών, η φύλαξη των αεροδρομίων Καβάλας και Αλεξανδρούπολης, ενώ έχει ληφθεί μέριμνα για την ασφάλεια παραγωγικών μονάδων, των τηλεπικοινωνιών, των αρχαιολογικών χώρων κλπ.

    [09] Πολιτισμός

    "Ο κόσμος και ο Μάνος Χατζιδάκις"

    8/6/2004 4:00:00 μμ

    Στο θέατρο Βράχων "Μελίνα Μερκούρη" θα παρουσιαστεί σε δυο συναυλίες, στις 23 και 24 Ιουνίου, η πρωτοβουλία του γιου του Μάνου Χατζιδάκι, Γιώργου, "Ο κόσμος και ο Μάνος Χατζιδάκις" με τη μουσική εποπτεία του Νίκου Κηπουργού, υπό την αιγίδα της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας. Οι προετοιμασίες διήρκεσαν δύο χρόνια και το πλήρωμα τους φθάνει με αυτές τις δύο μοναδικές βραδιές, όπου μουσικοί από χώρες όπως η Σενεγάλη, Ν. Αφρική, Πορτογαλία, Αυστραλία, Αλγερία, Ισπανία, Αργεντινή, Λαπωνία, Βέλγιο, Ινδία, Κίνα μαζί με το μουσικό σύνολο Ola Vogala θα "φωτίσουν" το τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι με την ιδιαίτερη και σημαντική ερμηνεία τους. Οσοι λοιπόν ανηφορίσουν προς το θέατρο Βράχων, κάποια από αυτές τις δύο νύχτες, θα μπορέσουν να απολαύσουν ανάμεσα σε άλλα τραγούδια τον "Ταχυδρόμο" στα πορτογαλικά από την τραγουδίστρια των "Madredeus", "Τα παιδιά κάτω στον κάμπο" στα ιταλικά, "Μην τον ρωτάς τον ουρανό" στη γλώσσα των Ζουλού, "Πέρα στο θολό ποτάμι" και το "Φεγγάρι είναι κόκκινο" με αυλούς, φλάουτα και μπαμπού από την Απω Ανατολή, το "Ελα σε μένα" στην κόρα (αφρικανική άρπα) και το "Χελιδόνι στο κλουβί" από τον αβορίγινα δεξιοτέχνη Αυστραλό Μάθιου Ντόιλ.

    Ο Βέλγος παραγωγός Γιόβαν Ντρις, από τους σημαντικότερους γνώστες της ελληνικής μουσικής αλλά και της μουσικής του κόσμου, θα παρουσιάσει τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι ενορχηστρωμένα από τον Γούτερ Βαντερμπίλ.

    Από το σύνολο του έργου του Ελληνα δημιουργού επιλέχθηκαν 30 μουσικές και τραγούδια, κάποια διατήρησαν τους πρωτότυπους στίχους τους, κάποια αποδόθηκαν σε ελεύθερη μετάφραση, ενώ άλλα αποτέλεσαν την έμπνευση για να γραφτούν οι στίχοι στα πορτογαλικά, αγγλικά, νορβηγικά, ουγγρικά, φλαμανδικά και στη γλώσσα των Ζουλού.

    Χρώματα και ήχοι του κόσμου ενώνονται πάνω στη σκηνή για να παρουσιάσουν στο κοινό τον τρόπο που εκείνοι ακούνε το Μάνο Χατζιδάκι, σε μια εποχή που οι άνθρωποι δείχνουν να έχουν δυσκολία στο να καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλον, όπως τόνισε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Σταμάτης Μαύρος πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτιστικής Ολυμπιάδας.

    Με αφορμή τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων και της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας το διεθνές ενδιαφέρον εστιάζεται στο σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό και η διεθνής απήχηση του Μάνου Χατζιδάκι προκαλεί την επαναπροσέγγιση του έργου του στο σημερινό διεθνές μουσικό περιβάλλον, κατέληξε χαρακτηριστικά ο κ. Μαύρος προσκαλώντας τους Αθηναίους να παρακολουθήσουν τις δυο συναυλίες του Ιουνίου.

    [10] Ιράκ

    Επιστρέφουν στις πατρίδες τους "Άρωμα ελευθερίας" για ομήρους

    8/6/2004 4:49:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: AΠE- BBC

    Στην πατρίδα τους θα επιστρέψουν τρεις Ιταλοί, που κρατούνταν όμηροι στο Ιράκ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας, Φράνκο Φρατίνι. Όπως δήλωσε ο υπουργός, οι όμηροι ελευθερώθηκαν από τις συμμαχικές δυνάμεις στη Βαγδάτη, χωρίς να υπάρξει αιματοχυσία, ενώ δεν προηγήθηκε συμφωνία για την απελευθέρωσή τους. Οι Σαλβατόρε Στέφιο, Ουμπέρτο Κουπερτίνο και Μαουρίτσιο Αλιάνα, που εργάζονταν για αμερικανική εταιρία ασφαλείας, μαζί με τον συμπατριώτη τους Φαμπρίτσιο Κουατρόκι, είχαν απαχθεί στις 12 Απριλίου. Ωστόσο, ο Κουατρόκι εκτελέστηκε δύο ημέρες αργότερα.

    Απελευθέρωση και για Πολωνό

    Επίσης, ο κ. Φρατίνι επιβεβαίωσε την είδηση για απελευθέρωση του Πολωνού, Γέρζι Κος, που είχε μεταδώσει το πολωνικό δίκτυο, TVN 24, επικαλούμενο τον διοικητή της πολωνικής ταξιαρχίας στο Ιράκ, Μιετσισλάβ Μπιένιεκ.

    Ο Κος, που εργάζονταν στον τομέα των κατασκευών, απήχθη την προηγούμενη εβδομάδα, μαζί με δύο Ιρακινούς και τρεις Κούρδους σωματοφύλακες. Μέχρι τώρα, δεν έχει γίνει γνωστή η τύχη των άλλων πέντε ανθρώπων.

    [11] Διεθνή

    Συνελήφθη ο εγκέφαλος του μακελειού στη Μαδρίτη Τρομο-συλλήψεις σε Ιταλία και Βέλγιο

    8/6/2004 5:40:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- BBC- Reuters

    Ο εγκέφαλος του μακελειού της 11ης Μαρτίου στη Μαδρίτη, με το κωδικό όνομα "Μοχάμεντ ο Αιγύπτιος", συνελήφθη στο Μιλάνο, στο πλαίσιο ευρείας αντιτρομοκρατικής επιχείρησης σε Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Βέλγιο. Χθες, οι αρχές της Μαδρίτης είχαν εκδόσει ένταλμα σύλληψης εναντίον του, ενώ άλλα 15 άτομα, που εικάζεται ότι προετοίμαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις, έπεσαν στα χέρια της βελγικής αστυνομίας. Η Ισπανία αναμένεται να αξιώσει την έκδοση του "Μοχάμεντ", ενώ, την ίδια ώρα, η Αλ Κάιντα εκτοξεύει νέες απειλές μέσω του Διαδικτύου.

    Συντονισμένες επιχειρήσεις

    Σύμφωνα με την αστυνομία της Ιταλίας, ο 30χρονος, Ραμπέι Οσμάν Αχμέντ, συνελήφθη, μαζί με άλλους δύο υπόπτους, στο διαμέρισμα στο οποίο διέμεναν. Μάλιστα, ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος φέρεται ως Παλαιστίνιος εξτρεμιστής.

    Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Τζουζέπε Πισάνου, επεσήμανε, πως οι αρχές διεξήγαγαν την έρευνα, ύστερα από πληροφορίες, "για μια οργάνωση κοντά στην Αλ Κάιντα", που ετοίμαζε νέες επιθέσεις.

    Παράλληλα, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συντονισμένης επιχείρησης, οι 15 συλληφθέντες του Βελγίου αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

    Ο ομοσπονδιακός Εισαγγελέας, Ντανιέλ Μπερνάρ, δήλωσε, πως δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο, που να δείχνει, ότι οι ύποπτοι ετοίμαζαν επίθεση σε βελγικό έδαφος, ενώ δεν αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να συμμετείχαν στις επιθέσεις της 11ης Μαρτίου στη Μαδρίτη.

    Νέες απειλές από την Αλ Κάιντα

    Στο μεταξύ, προειδοποιήσεις για χτυπήματα εναντίον αμερικανικών και δυτικών στόχων στη Σαουδική Αραβία, απηύθυνε, με μήνυμά της στο Διαδίκτυο, η Αλ Κάιντα.

    Η οργάνωση απειλεί ακόμα και αεροπορικές πτήσεις, ενώ ζητά από τους Μουσουλμάνους, να μείνουν μακριά από Αμερικανούς κι άλλους πολίτες δυτικών χωρών, καθώς και από τους χώρους μεταφορών, που ελέγχονται από εκείνους.

    Σημειώνεται πως, η Σαουδική Αραβία έχει εξελιχθεί σε "αγαπημένο στόχο" των τρομοκρατών, αφού, μέσα σε πέντε ημέρες, έχουν γίνει τέσσερις επιθέσεις με δεκάδες θύματα.

    [12] Ταεκβοντό

    "Πλήγμα" στο Ταεκβοντό

    8/6/2004 6:24:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πλήγμα αποτελεί για την εθνική ολυμπιακή ομάδα του ταεκβοντό ο τραυματισμός της Αρετής Αθανασοπούλου. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια χτύπησε στον ταρσό του δεξιού της ποδιού κατά τη διάρκεια του πρώτου αγώνα, που έδωσε στο παγκόσμιο φοιτητικό πρωτάθλημα της Πάτρας. Οι γιατροί διέγνωσαν ρωγμώδες κάταγμα, που θα την αφήσει εκτός αγωνιστικής δράσης για περίπου δεκαπέντε ημέρες.

    Υποσχέσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

    Στο μεταξύ, πολλές υποσχέσεις άφησε η εμφάνιση των Ελλήνων αθλητών και αθλητριών στο πανεπιστημιακό φοιτητικό πρωτάθλημα της Πάτρας. Το αγωνιστικό επίπεδο ήταν ιδιαίτερα υψηλό, καθώς συμμετείχαν πολλοί δυνατοί ξένοι αθλητές. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κατέκτησε πέντε μετάλλια (δύο χρυσά, ένα αργυρό και δύο χάλκινα) με τους Κώστα Γκόλτσιο (χρυσό), Αλέξανδρο Νικολαϊδη (χρυσό), Σαραντούλα Παγωνάκη (αργυρό), Νίκο Ζήκο (χάλκινο) και Πόπη Παπαϊωνάννου (χάλκινο).

    Τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής, δηλαδή οι Απόστολος Νικολαϊδης, Μιχάλης Μουρούτσος και Έλλη Μυστακίδου συνεχίζουν χωρίς προβλήματα τις προπονήσεις.

    [13] Αθήνα 2004

    Στο Ολυμπιακό χωριό, ο Πρόεδρος των "Αθανάτων"

    8/6/2004 6:48:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρογκ θα διαμείνει στο Ολυμπιακό Χωριό κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Αυτό αναφέρεται σε τηλεγράφημα του βελγικού πρακτορείου ειδήσεων. Κάτι ανάλογο είχε πράξει και κατά τη διάρκεια των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2002 που έγιναν στις ΗΠΑ.

    Τα υπόλοιπα μέλη της ΔΟΕ αναμένεται να μείνουν στο ξενοδοχείο "Χίλτον" που θα είναι και η επίσημη έδρα της ΔΟΕ κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

    Τέλος, στο τηλεγράφημα αναφέρεται ότι ο Ζακ Ρογκ αποφάσισε να μείνει στο Ολυμπιακό Χωριό γιατί του αρέσει να είναι δίπλα στους αθλητές και επίσης του αρέσει "αυτή η ατμόσφαιρα".

    [14] Διεθνή

    Νεκροί οι 5 επιβαίνοντες Πτώση ελικοπτέρου στο Μονακό

    8/6/2004 7:12:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- BBC

    Πέντε άτομα έχασαν τη ζωή τους στο Μονακό, όταν το μονοκινητήριο ελικόπτερο, τύπου ΑS 350, στο οποίο επέβαιναν, κατέπεσε στη θάλασσα. Το ελικόπτερο ανήκε στην HeliAir του Μονακό και έκανε το συνηθισμένο μικρό ταξίδι μεταξύ της Νίκαιας της Γαλλίας και του κρατιδίου. Νεκροί είναι οι τέσσερις επιβάτες και ο πιλότος του ελικοπτέρου, τα ονόματα των οποίων δεν έγιναν, μέχρι στιγμής, γνωστά. Αν και ο αρχικός απολογισμός από τη Γαλλία έκανε λόγο για δυο νεκρούς και τρεις αγνοούμενους, εκπρόσωπος της αστυνομίας του Μονακό δήλωσε, πως όλοι οι επιβαίνοντες στο ελικόπτερο είναι νεκροί. Οι αρχές του Μονακό διενεργούν έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος.

    [15] Εσωτερικά

    Την Παρασκευή, 11 Ιουνίου Νέα απεργία στις τράπεζες

    8/6/2004 7:28:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ 105,8

    Τετράωρη απεργία την Παρασκευή, 11 Ιουνίου, αποφάσισαν οι συνδικαλιστές της ΟΤΟΕ, μετά την άκαρπη συνάντησή τους με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών. Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, κατά τη σημερινή συνάντηση υπήρξε μικρή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, αφού οι τράπεζες εμφανίστηκαν να συζητούν συγκεκριμένο ποσοστό αύξησης στους μισθούς (της τάξης του 4,37%). Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή δεν ικανοποιεί την ΟΤΟΕ, που διεκδικεί αυξήσεις στα όρια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Από την άλλη, οι τραπεζίτες απέρριψαν το αίτημα της ΟΤΟΕ για αυξήσεις στα επιδόματα πολυετίας και για μείωση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων. Νέα συνάντηση της ΟΤΟΕ με την Ένωση θα γίνει στις 10 Ιουνίου, μια μέρα πριν την απεργία.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 8 June 2004 - 16:55:38 UTC