Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-06-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανοικτό το ενδεχόμενο μετάδοσης στον άνθρωπο Άγνωστη νόσος "χτύπησε"
  • [02] Επίσκεψη Καραμανλή στην Αγροτική Τράπεζα Στο πλευρό των αγροτών η
  • [03] Η αρωματοθεραπεία της... καταδίκης
  • [04] Δεσμεύσεις για μειώσεις τιμών στα καύσιμα
  • [05] Αυτοκαθαριζόμενα τζάμια Βάλτε το άζαξ στο ντουλάπι
  • [06] Να αξιοποιηθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες Επίσκεψη Παπανδρέου στο Κερατσίνι
  • [07] Επίθεση εναντίον φορτηγού στη Φαλούτζα Αντάρτες "χτύπησαν" Ιρακινούς
  • [08] Οι εκτιμήσεις των επιτελείων Στον απόηχο της τηλε-μαχίας
  • [09] Εκθεση στο Μουσείο της πόλεως Η Αθήνα μέσα απ τα μάτια 60 ζωγράφων
  • [10] Πολλοί οι "υποψήφιοι" για ντόπινγκ
  • [11] Ιωνικός: Αντίο με εκκρεμότητες
  • [12] Σε αναζήτηση παικτών στον Ολυμπιακό
  • [13] Νέα Ζηλανδία: Περιμένοντας τους τραυματίες
  • [14] Ικανοποίηση από την Ε.Ε. Ελεύθερη η Λεϊλά Ζάνα
  • [15] Η Ίντερ παρουσίασε Βερόν
  • [16] Tρία μετάλλια για την ποδηλασία
  • [17] Κέρκυρα: Μικρό ενδιαφέρον για μετοχές
  • [18] Ανοίγουν οι κάλπες 11- 12 Ιουνίου Τσεχία: Προβάδισμα της αντιπολίτεσης
  • [19] Διαζύγιο ΑΕΚ με Χατζή

    [01] Υγεία

    Ανοικτό το ενδεχόμενο μετάδοσης στον άνθρωπο Άγνωστη νόσος "χτύπησε" αγελάδα

    9/6/2004 12:35:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Θορυβημένοι εμφανίζονται Βρετανοί επιστήμονες, μετά το νέο θάνατο αγελάδας, από άγνωστη ασθένεια, στη χώρα τους. Λευκή ουσία, που βρέθηκε στον εγκέφαλο του ζώου, προκάλεσε την παράλυσή του για έξι ημέρες και, τελικά, το θάνατό του, ενώ όλες οι εξετάσεις για τον εντοπισμό γνωστών ασθενειών στα βοοειδή βγήκαν αρνητικές. Η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Βρετανίας ερευνά επίσης άλλους 20 θανάτους βοοειδών με τον ίδιο τρόπο, που έγιναν τα τελευταία 10 χρόνια. Αν και οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει ακόμα σε κάποιο συμπέρασμα, χαρακτηρίζουν την ασθένεια ως "πολιομυελίτιδα" και αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο μετάδοσής της στους ανθρώπους.

    Αβέβαιο το αίτιο

    Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των εξετάσεων, στον εγκέφαλο της αγελάδας είχε συσσωρευτεί μια λευκή ουσία, που ευθύνεται για την παράλυση και το θάνατο του ζώου.

    Επίσης, οι επιστήμονες εξέτασαν για πλήθος ασθενειών κι άλλα δέκα βοοειδή, που ήλθαν σε επαφή με τη συγκεκριμένη αγελάδα, τα οποία βρέθηκαν απολύτως υγιή. Πάντως, η μελέτη της λευκής ουσίας στα εργαστήρια έδειξε, πως δεν έχει καμία σχέση με την πρωτεΐνη prion, που προκαλεί τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια, αλλά ούτε και με το βακτηρίδιο Ecoli, που ευθύνεται για τη σαλμονέλα.

    Πιθανή η μετάδοση στον άνθρωπο

    Οι επιστήμονες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να μεταδίδεται η άγνωστη νόσος στον άνθρωπο, μέσω της τροφικής αλυσίδας, όπως και στην περίπτωση της ασθένειας Κρόιτσφελντ Γιάκομπ.

    Ωστόσο, ο Φρεντ Λάντεγκ, εκπρόσωπος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Αγροτικών Υποθέσεων της Βρετανίας, επεσήμανε, πως "δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει κίνδυνος για τον άνθρωπο, από τη στιγμή, που το αίτιο της ασθένειας είναι άγνωστο". Αν και η περιοχή, στην οποία βρισκόταν το ζώο, δεν έχει γίνει γνωστή, οι επιστήμονες βεβαίωσαν, πως το μολυσμένο κρέας δεν εισήχθη στην τροφική αλυσίδα.

    [02] Εσωτερικά

    Επίσκεψη Καραμανλή στην Αγροτική Τράπεζα Στο πλευρό των αγροτών η κυβέρνηση

    9/6/2004 12:49:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Την πρόθεση της κυβέρνησής του να εφαρμόσει μια νέα επιθετική αγροτική πολιτική, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μετά την επίσκεψή του στη Διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας. Ο ίδιος προανήγγειλε την άμεση προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για το ζήτημα των πανωτοκίων, από την οποία θα ωφεληθούν και οι αγρότες. Παράλληλα, τόνισε ότι τα μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση, όπως η μείωση των επιτοκίων στην αγροτική κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, αλλά και η καταβολή των αποζημιώσεων για φυσικές καταστροφές εντός τριμήνου θα συμβάλουν στην ενίσχυση του εισοδήματος των παραγωγών.

    Σε δυναμικό ρόλο η Αγροτική Τράπεζα

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε την ανάγκη μιας πολιτικής που θα οδηγήσει σε προϊόντα ποιότητας, υψηλής προστιθέμενης αξίας, με έμφαση στην τυποποίηση και μεταποίηση.

    Αναφέρθηκε ακόμη στο ρόλο της Αγροτικής Τράπεζας δηλώνοντας, ότι ξαναγίνεται η Τράπεζα των αγροτών και εγκαταλείπει τις λογικές του παρελθόντος. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε τη μείωση των επιτοκίων σε 180 χιλιάδες δάνεια, αλλά και την παροχή διευκολύνσεων που είχε ως αποτέλεσμα να καταβληθούν εγκαίρως οι επιδοτήσεις και οι ενισχύσεις για το βαμβάκι, το λάδι και τη σταφίδα.

    Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη δέσμευσή του για την εντός τριμήνου καταβολή των αποζημιώσεων των αγροτών από τον ΕΛΓΑ, ο οποίος, καθώς τόνισε, ενισχύεται με μέσα και προσωπικό, ενώ δεσμεύτηκε, ότι σύντομα θα ξεκαθαρίσει και το πρόβλημα που υπάρχει με τις καθυστερήσεις από τα ΠΣΕΑ.

    Τέλος επεσήμανε, πως έχει δώσει εντολή στα αρμόδια υπουργεία για πλήρη καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών από τις πρόσφατες πλημμύρες, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η αποκατάστασή τους.

    [03] Διάφορα

    Η αρωματοθεραπεία της... καταδίκης

    9/6/2004 12:46:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Μπορεί οι φυλακές του Μεξικού να μη φημίζονται για την ευρυχωρία τους και σίγουρα όχι για τις αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων, ωστόσο από άποψη πρωτοτυπίας αυτόν τον μήνα πήραν σίγουρα πόντους. Ο λόγος είναι η εφαρμογή ενός πρωτοποριακού προγράμματος κατά της βίαιης συμπεριφοράς, που "υποχρεώνει" την "αφρόκρεμα" των βαρυποινιτών σε αρωματοθεραπείες και σε ακροάσεις κλασσικής μουσικής.

    Το πιλοτικό πρόγραμμα λαμβάνει χώρα σε ένα από τα πιο "φημισμένα" -όχι με την καλή έννοια- σωφρονιστικά ιδρύματα του Μεξικού, τις φυλακές του Χουάρεζ. Στις εν λόγω φυλακές που είναι χωρητικότητας 1.600 ατόμων, προς το παρόν συνωστίζονται περίπου 4.000 κρατούμενοι.

    Οι 25 εξ αυτών, πάντως, δεν πρέπει να έχουν παράπονο διότι εδώ και λίγες εβδομάδες απολαμβάνουν τις ιδιαίτερες υπηρεσίες των σωφρονιστικών αρχών, που τους παρέχουν τη δυνατότητα να χαλαρώνουν τυλιγμένοι στους αρωματικούς ατμούς του σανδαλόξυλου, ακούγοντας συμφωνικά έργα μεγάλων δημιουργών...

    Οι "τυχεροί" κρατούμενοι στους οποίους αναφερόμαστε, επελέγησαν με κριτήριο το πόσο βίαιοι και ψυχικά διαταραγμένοι είναι και μάλιστα έχουν στο "βιογραφικό" τους εγκλήματα όπως βιασμοί και δολοφονίες.

    "Πρόκειται για ένα μοναδικό πρόγραμμα που στοχεύει να βοηθήσει μερικούς από τους πιο επικίνδυνους και ψυχικά διαταραγμένους τροφίμους" εξήγησε στο πρακτορείο Reuters ο διευθυντής των Φυλάκων Χουάρεζ, Αρτούρο Ερέρα, προσθέτοντας ότι τα μέλη της "επίλεκτης ομάδας" κάνουν εργασιοθεραπεία, απολαμβάνουν συχνά αρωματοθεραπείες και ακούνε Μότσαρτ. Όλα με απώτερο στόχο να ηρεμήσουν και να αφεθούν στα έμπειρα χέρια των ψυχολόγων που τους παρακολουθούν.

    "Τα εγκλήματα που έχουν διαπράξει ο κάθε ένας από αυτούς συγκλόνισαν την κοινωνία", δήλωσε ο Ερέρα. "Δεν θα θέλαμε όμως να εκτίσουν τις ποινές τους χωρίς να τύχουν της κατάλληλης προσοχής. Πρέπει να τους φερόμαστε, όπως φέρονται σε ανθρώπινα όντα" κατέληξε ο διευθυντής των Φυλάκων Χουάρεζ.

    Όσο διαρκεί το πρόγραμμα οι 25 άνδρες κρατούνται χωριστά από τους υπόλοιπους φυλακισμένους και μόλις ολοκληρωθεί θα ενσωματωθούν ξανά στην κανονική φυλακή. Από την εκεί συμπεριφορά τους, που όλοι ελπίζουν να είναι λιγότερο βίαιαη από ό,τι στο παρελφθόν, θα γίνει η αποτίμηση των αποτελεσμάτων.

    Σημειωτέον ότι η πόλη Χουάρεζ, που βρίσκεται στα αμερικανικά σύνορα, κοντά στο Ελ Πάσο, έχει προσελκύσει το διεθνές ενδιαφέρον για το κύμα βίας που τη μαστίζει εδώ και χρόνια. Κατά την τελευταία δεκαετία στην περιοχή της έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 300 φόνοι κοριτσιών και γυναικών, εκ των οποίων ελάχιστοι έχουν εξιχνιασθεί.

    [04] Οικονομία

    Δεσμεύσεις για μειώσεις τιμών στα καύσιμα

    9/6/2004 1:24:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ

    Δέσμευση για μειώσεις των τιμών των υγρών καυσίμων κατά 4 λεπτά το λίτρο ως την Παρασκευή απέσπασε από τους εκπρόσωπους των εταιρειών εμπορίας και διακίνησης καυσίμων ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, έπειτα από συνάντηση που είχε σήμερα μαζί τους. Να σημειώσουμε ότι η μέση τιμή της αμόλυβδης έχει διαμορφωθεί στα 83,9 λεπτά το λίτρο, έναντι 84,8 λεπτών την προηγούμενη εβδομάδα. Όπως δήλωσε ο Υπουργός το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης για τον έλεγχο των τιμών αποδίδει, καθώς έχει ενεργοποιηθεί έντονα η Επιτροπή Ανταγωνισμού και οι έλεγχοι επεκτείνονται και στην περιφέρεια. Ο υφυπουργός Γιώργος Σαλαγκούδης δήλωσε ότι θα θέσει το θέμα της μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα αύριο στο Λουξεμβούργο στην αρμόδια επίτροπο.

    Εξάλλου, πρόστιμο συνολικού ύψους 218 χιλιάδων ευρώ επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε 8 πρατηριούχους καυσίμων της Άρτας για εναρμονισμένη πρακτική και διαμόρφωση ενιαίων τιμών πώλησης την προηγούμενη περίοδο.

    Σε διεθνές επίπεδο, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι εβδομάδων. Η τιμή του αμερικανικού αργού διαμορφώθηκε σήμερα κάτω από τα 37 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Μπρεντ σημείωσε πτώση στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 30 Απριλίου, εν αναμονή της γνωστοποίησης των εβδομαδιαίων στοιχείων για τα αμερικανικά διαθέσιμα εμπορικά αποθέματα αργού, που αναμένεται να δείξουν σημαντική αύξηση.

    [05] Τεχνολογία

    Αυτοκαθαριζόμενα τζάμια Βάλτε το άζαξ στο ντουλάπι

    9/6/2004 2:03:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: BBC

    Τα χέρια των νοικοκυρών έρχεται να λύσει ανακάλυψη Βρετανών επιστημόνων, που χρησιμοποίησαν το οξείδιο του τιτανίου, για να κατασκευάσουν τζάμια, που καθαρίζονται με τον ήλιο! Το υλικό "Pilkington Activ", με νανο- κρυστάλλους οξειδίου του τιτανίου, αντιδρά στο φως της ημέρας και υπόσχεται τζάμια "γυαλί", χωρίς καθόλου κόπο και με σεβασμό στο περιβάλλον! Το νέο υλικό εκμεταλλεύεται τη δύναμη του ήλιου και του νερού, απομακρύνοντας κάθε είδους βρωμιά από τα τζάμια. Μάλιστα, η νέα εφεύρεση χρησιμοποιείται ήδη σε κτήρια αρκετών χωρών και είναι μία από τις τέσσερις "φιναλίστ", για το βραβείο Τεχνολογίας της βρετανικής Βασιλικής Ακαδημίας Μηχανικών.

    Καθάρισμα χωρίς κόπο

    Σύμφωνα με τους ερευνητές, η επικάλυψη των τζαμιών με οξείδιο του τιτανίου είναι μοναδική, αφού αφ' ενός απορροφά τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, για να διασπάσει τη σκόνη, και αφ' ετέρου, όταν πέσει νερό πάνω στο τζάμι, δημιουργεί ένα "σεντόνι" από σταγόνες, που γλιστρά παρασύροντας τη βρωμιά.

    Οι ερευνητές αντιμετώπισαν και το πρόβλημα του χρώματος του οξειδίου, το οποίο, επειδή είναι λευκό, μπορεί να γίνει ορατό πάνω στο τζάμι. Τη λύση έδωσαν οι νανο- κρύσταλλοι, που δημιούργησαν μια λεπτή επιφάνεια, πάχους 15 δισεκατομμυριοστών, καθιστώντας το υλικό αδιάφανο!

    Εξαίροντας την, ομολογουμένως, επαναστατική εφεύρεση, το μέλος της ερευνητικής ομάδας, δρ. Κέβιν Σάντερσον, τόνισε, πως το υλικό "καταστρέφει τις οργανική βρωμιά και μάλιστα με φυσικό τρόπο, ενώ μειώνει την "κόλα", που δημιουργείται στην επιφάνεια από άλλες βρωμιές".

    Σεβασμός στο περιβάλλον

    Εκτός όμως από τις ταλαιπωρημένες νοικοκυρές, το "Pilkington Activ" σέβεται και το περιβάλλον, αφού καταργεί μια σειρά από χημικά απορρυπαντικά, που χρησιμοποιούνται σε μεγάλες ποσότητες, για τον καθαρισμό των τζαμιών.

    "Κάθε φορά, που καθαρίζουμε τα τζάμια, τα χημικά καταλήγουν στο έδαφος και το μολύνουν", τόνισε ο δρ. Σάντερσον, επισημαίνοντας, ότι το νέο υλικό είναι απολύτως οικολογικό, αφού προτάσει τη χρήση του νερού ως μέσο καθαρισμού.

    Παράλληλα, ο δρ. Σάντερσον δήλωσε, ότι το "Pilkington Activ" θα μειώσει και τους θανάτους ανθρώπων, που οφείλονται σε πτώσεις από σκαλωσιές, κατά το καθάρισμα τζαμιών σε ψηλά κτήρια.

    Η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει να επεκτείνει την τεχνολογία του "Pilkington", ώστε το υλικό να διασπά και τα βακτηρίδια, που αποτελούν πηγή μολύνσεων.

    Αν και τα αυτοκαθαριζόμενα τζάμια κοστίζουν 15%- 20% περισσότερο από τα συνηθισμένα, η ζήτησή τους είναι μεγάλη, ενθαρρύνοντας στους κατασκευαστές.

    Σχετικά Links:

    Pilkington Activ

    [06] Εσωτερικά

    Να αξιοποιηθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες Επίσκεψη Παπανδρέου στο Κερατσίνι

    9/6/2004 2:22:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Το βιοτεχνικό πάρκο Σχιστού επισκέφθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου. Ο κ Παπανδρέου εναντιώθηκε στις εκτιμήσεις, που θέλουν την ανεργία να αυξάνεται μετά την Ολυμπιάδα καθώς, όπως τόνισε, "οι νέες υποδομές που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ανοίγουν νέες δυνατότητες". Παράλληλα, επεσήμανε, ότι πρέπει να αξιοποιηθούν οι Ολυμπιακοί αγώνες για απασχόληση και πρόοδο στη χώρα και κάλεσε να σταματήσει η μίζερη αντιμετώπισή τους. Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για ανάγκη να υποστηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η ποιότητα των προϊόντων που παράγουν, αλλά και να καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία, "που δημιουργεί εμπόδια στους επιχειρηματίες". Τέλος, εξέφρασε την αισιοδοξία του, ότι στις επόμενες εθνικές εκλογές το ΠΑΣΟΚ θα γίνει εκ νέου κυβέρνηση. Νωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου είχε επισκεφθεί το δημαρχείο του Κερατσινίου όπου ενημερώθηκε από τον κ. Δημήτρη Σαράφογλου και το Νομάρχη Πειραιά, Γιάννη Μίχα, για τα έργα που έχουν συντελεσθεί στην περιοχή, αλλά και για τα προβλήματα που υπάρχουν.

    [07] Ιράκ

    Επίθεση εναντίον φορτηγού στη Φαλούτζα Αντάρτες "χτύπησαν" Ιρακινούς

    9/6/2004 2:34:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- Reuters

    Το θάνατο 12 Ιρακινών και των τραυματισμό άλλων 10 προκάλεσε επίθεση με όλμο, εναντίον του φορτηγού, στο οποίο επέβαιναν. Οι Ιρακινοί ήταν μέλη της Ταξιαρχίας Φαλούτζα του στρατηγού Μοχάμεντ Λατίφ, που έχει αναλάβει τη διατήρησης της ασφάλειας στην πόλη, από τον προηγούμενο μήνα. Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου στην περιοχή δήλωσε, ότι περίπου δεκαπέντε αμερικανικά άρματα μάχης είχαν συγκεντρωθεί στην είσοδο της Φαλούτζα, ενώ αυτόπτες μάρτυρες υποστήριξαν, ότι οι Ιρακινοί προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν την είσοδο των Αμερικανών στην πόλη, προκειμένου να πραγματοποιήσουν περιπολία.

    [08] Ευρωεκλογές

    Οι εκτιμήσεις των επιτελείων Στον απόηχο της τηλε-μαχίας

    9/6/2004 2:20:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Την απήχηση της χθεσινής τηλεοπτικής αναμέτρησης, στην οποία κυριάρχησαν τα θέματα εσωτερικής επικαιρότητας, εξετάζουν τα κομματικά επιτελεία. Η θεματολογία της συζήτησης ήταν κυρίως εσωτερικού ενδιαφέροντος, ενώ, η σεναριολογία γύρω απο την προεδρία της Δημοκρατίας ανεβάζει το θερμόμετρο. Για ψεύδη σχετικά με μεταλλαγμένα, οικονομία και απολύσεις στο υπουργείο Πολιτισμού, κατηγορεί τον Γιώργο Παπανδρέου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Σπύρος Βούγιας, υπογράμμισε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν διαβασμένος, αποφασιστικός και συγκεκριμένος, και άσκησε σκληρή κριτική, ενώ ο Κ. Καραμανλής στριμώχθηκε από τις απαντήσεις του κ. Παπανδρέου, δεν ήταν πειστικός και μίλησε γενικόλογα.

    Ρουσόπουλος: Τρία "ψέματα" είπε ο Γ. Παπανδρέου

    Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικές με τα ζητήματα που εθίγησαν χθες στην τηλεοπτική αναμέτρηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος αναφέρθηκε στα "ψέματα" που είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη διάρκεια της προεκλογικής τηλεοπτικής αναμέτρησης:

    Ο κ. Παπανδρέου επέκρινε την κυβέρνηση για την εισαγωγή των μεταλλαγμένων προϊόντων, υποστηρίζοντας ότι η ΝΔ ήταν υπέρ της εισαγωγής. Στην πραγματικότητα, τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος, ο αρμόδιος υπουργός Σάββας Τσιτουρίδης καταψήφισε τη σχετική πρόταση στο Συμβούλιο Υπουργών. "Η κυβέρνηση συνεπώς αγωνίστηκε να μείνουν τα μεταλλαγμένα προϊόντα εκτός της ευρωπαϊκής αγοράς, ενώ ο κ. Γιώργος Παπανδρέου εμμέσως πλην σαφώς υποστήριξε την εισαγωγή μεταλλαγμένων σε προεκλογική ομιλία του στις 24/1/2004, όταν είχε αναφέρει ότι στρατηγική του κόμματός του θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες στη βιοτεχνολογία και τη γενετική"

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία είναι "υπό κηδεμονία". Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε σχετικά πως "υπό κηδεμονία βρέθηκε η ελληνική οικονομία το 2002 και 2003 όταν η Ε.Ε. δεν αναγνώρισε τα στοιχεία που παρέδωσε ο κ. Χριστοδουλάκης και έστειλε ελεγκτές της "Eurostat" μετατρέποντας έτσι σε ελλειμματικό τον ελληνικό προϋπολογισμό. Η κυβέρνηση έκανε μία σαφή απογραφή της ελληνικής οικονομίας η οποία δεν βρίσκεται υπο κηδεμονία". Ο κ. Παπανδρέου κατήγγειλε χθες τις απολύσεις 5.000 υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού. Επ' αυτού ο κ. Ρουσόπουλος παρατήρησε πως ο ίδιος αναζήτησε στα "εκσυγχρονισμένα συστήματα" (όπως περηφανευόταν η προηγούμενη κυβέρνηση οτι παρέδωσε) του υπουργείου τον αριθμό των υπαλλήλων του . Το υπουργείο Πολιτισμού έχει περίπου 6.500 υπαλλήλους", είπε ο κ. Ρουσόπουλος, "επομένως , τί μας λέει ο κ. Παπανδρέου; Ότι απολύθηκαν 5.000 από τις 6.500 υπαλλήλους; Μια τέτοια ενέργεια δεν αντέχει ούτε στη στιγμή, ούτε στο χρόνο". Αναφορικά με το θέμα της διαδοχής στην Προεδρία της Δημοκρατίας ο κ. Ρουσόπουλος υπογράμμισε πως η κυβέρνηση θα το προσεγγίσει στον κατάλληλο χρόνο.

    Ως προς το επίδομα ανεργίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε "λογικό ο Πρωθυπουργός να μην έχει πρόχειρα στη μνήμη του όλα τα οικονομικά μεγέθη" και υπογράμμισε πως το επίδομα ανεργίας "μόνον" δεν αποτελεί "πανάκεια". Επ' αυτού, ο κ. Ρουσόπουλος αναγνώρισε πως απαιτείται αύξηση των επιδομάτων, αλλά πρωτίστως απαιτείται αλλαγή πολιτικής.

    Βούγιας: "Ν.Δ. και Καραμανλής υποβαθμίζουν τον προεκλογικό διάλογο"

    Κάλεσμα στους Έλληνες πολίτες προκειμένου να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές της Κυριακής απηύθυνε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. και ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής συμβάλουν στη λογική της χαλαρής ψήφου, υποβαθμίζοντας τον προεκλογικό διάλογο.

    Σχετικά με τα σενάρια για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας την άνοιξη του 2005, ο κ. Βούγιας σημείωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσει το ΠΑΣΟΚ γι αυτό το θέμα και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει τη μεγαλύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση ώστε να μην εισέλθει η χώρα σε εκλογικές περιπέτειες.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου που υποστήριξε ότι ο κ. Παπανδρέου είπε χθες στην τηλεοπτική αναμέτρηση " τρία ψέματα", ο κ. Βούγιας έδωσε τις εξής απαντήσεις:

    Για το θέμα των μεταλλαγμένων δεν αναφέρθηκε στην κυβέρνηση όπως είπε ο εκπρόσωπος, αλλά σε ευρωβουλευτές της Ν.Δ. που ψήφισαν σε σχετική διάταξη στο Ευρωκοινοβούλιο. Για το θέμα των απολύσεων των συμβασιούχων, ο κ. Βούγιας τόνισε ότι καθημερινά γίνονται απολύσεις συμβασιούχων καθώς τελειώνουν οι συμβάσεις τους. Οι όμηροι σημείωσε, απελευθερώνονται δια της απολύσεως. Για την επιτήρηση της οικονομίας τόνισε ότι με ευθύνη της κυβέρνησης και του κ. Αλογοσκούφη η ελληνική οικονομία έχει μπει σε καθεστώς επιτήρησης και πρόσθεσε ότι ο υπουργός Οικονομίας αντιλαμβανόμενος το λάθος προσπαθεί τώρα να διορθώσει τα πράγματα.

    "Ανεβαίνει" το θερμόμετρο

    Σχολιάζοντας στη ΝΕΤ 105,8 την τηλεμαχία, ο γραμματέας της Ν.Δ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης εκτίμησε ότι ο Πρωθυπουργός επέλεξε τους χαμηλούς τόνους και απευθύνθηκε στο σύνολο της κοινωνίας, την ώρα που ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν ιδιαίτερα επιθετικός.

    Ο κ. Παπανδρέου έκανε αντιπολίτευση, απάντησε ο Τηλέμαχος Χυτήρης και πρόσθεσε ότι ο κ. Καραμανλής κρύφθηκε πίσω από τις 100 ημέρες κυβέρνησης. Είναι αλήθεια, τόνισε ο κ. Χυτήρης, ότι το διάστημα είναι μικρό, υπάρχουν, όμως, δείγματα της κυβερνητικής πολιτικής.

    Στο μεταξύ, υψηλά ήταν τα ποσοστά που σημείωσε η τηλεθέαση του ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών για τις ευρωεκλογές, το οποίο παρακολούθησαν κατά μέσο όρο 2.369.000 τηλεθεατές. Αθροιστικά, στους σταθμούς εθνικής εμβέλειας που το μετέδωσαν, η τηλεθέαση ανήλθε στο 25,6%.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Η ώρα των αρχηγών

    [09] Πολιτισμός

    Εκθεση στο Μουσείο της πόλεως Η Αθήνα μέσα απ τα μάτια 60 ζωγράφων

    9/6/2004 5:47:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Καλαντζής

    Στο αστικό τοπίο της Αθήνας, είναι αφιερωμένη η μεγάλη έκθεση 60 σύγχρονων ελλήνων ζωγράφων, με την οποία συμβάλει το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών Βούρου-Ευταξία, στο πολιτιστικό πρόγραμμα Αθήνα 2004. Η έκθεση με τίτλο «Απόψεις της Αθήνας από Σύγχρονους Ελληνες Ζωγράφους», συγκεντρώνει πίνακες των Π. Βυζάντιου, Μ. Βατζιά, Κ. Μαλάμου, Α. Δρούγκα, Α. Δεβετζή, Π. Πρέκα, Π. Τέτση , Α. Φασιανού και πολλών ακόμα που επέλεξε ο διευθυντής του Μουσείου, καθηγητής Στ. Λυδάκης, για να αναδείξει τη θέση των ζωγράφων απέναντι στις ομορφιές και τις ασχήμιες της. Την έκθεση θα εγκαινιάσει η πρόεδρος της Βουλής Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη , στις 16 Ιουνίου.

    Πλουραλισμός απόψεων

    «Κάποιοι βλέπουν μόνο τις αρχαιότητες και μάλιστα εμβληματικά» σημειώνει ο κ. Λυδάκης, ενώ «κάποιοι άλλοι σταματούν στην διαχρονικότητα των πολιτιστικών της φάσεων, μερικοί στις γραφικότητές της. Υπάρχουν κι εκείνοι που μέσω συμβόλων , καταγράφουν την πνευματική αποστολή της πόλης ανά τους αιώνες. Δε λείπουν οι ρεαλιστικές ή και σουρεαλιστικές αντιμετωπίσεις, η μεταφυσική αξιοποίηση των ερειπίων ή οι κριτικές απόψεις απέναντι στα προβλήματα της μεγαλούπολης». Τον πλουραλισμό αυτών των απόψεων, καλείται να ανακαλύψει ο επισκέπτης στην έκθεση. Το μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, του ιδρύματος Βούρου-Ευταξία, στεγάζεται στην οικία του Χιώτη Σταμάτη Δεκόζη - Βούρου, που βρίσκεται στην περιοχή της πλατείας Κλαυθμώνος. Στο ιστορικό αυτό οίκημα εγκαταστάθηκε ο Όθωνας μετά το γάμο του, από το Φεβρουάριο του 1837 μέχρι το 1843 που ολοκληρώθηκαν τα Ανάκτορα. Η οικία αυτή έχει κτιστεί το 1833 με σχέδια των αρχιτεκτόνων Luders και Hoffer.

    [10] Στίβος

    Πολλοί οι "υποψήφιοι" για ντόπινγκ

    9/6/2004 5:54:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Επιστολή, από την επιτροπή κατά της φαρμακοδιέγερσης των Ηνωμένων Πολιτειών (USADA)στην οποία διατυπώνονται ισχυρισμοί για παραβίαση των κανονισμών περί ντόπινγκ, έλαβε ο σπρίντερ, Τιμ Μοντγκόμερι. Βάσει των οδηγιών της USADA, η αρχική επιστολή ξεκινάει μια διαδικασία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε τιμωρία αθλητή.

    Η δικηγόρος του, δήλωσε, πως ο αμερικανός ρέκορμαν των 100μ. δεν έχει κάνει κάτι κακό, και πως θα γίνουν όλες οι απαραίτητες δαιδικασίες, ώστε να αποδειχτεί και να λάβει μέρος κανονικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

    Μαζί με τον κάτοχο του παγκοσμίου ρεκόρ στα 100μ. άλλοι τρεις αθλητές έλαβαν παρόμοιες επιστολές. Πρόκειται για τους Αλβιν Χάρισον (ασημένιος Ολυμπιονίκης στα 400 μέτρα), Μισέλ Κόλινς (παγκόσμια πρωταθλήτρια κλειστού στίβου στα 200 μέτρα για το 2003) και η χρυσή Ολυμπιονίκης της Ατλάντα στη σκυταλοδρομία 4Χ100μ. , Κρίστι Γκέινς.

    [11] Αθλητισμός

    Ιωνικός: Αντίο με εκκρεμότητες

    9/6/2004 6:01:00 μμ

    Την τελευταία προπόνησή τους πραγματοποίησαν την Τετάρτη οι παίκτες του Ιωνικού, καθώς από την Πέμπτη ξεκινούν τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Ο Βαγγέλης Βλάχος αποχαιρέτησε τους παίκτες του με πολλές ευχαριστίες, αλλά και πολλές οδηγίες για την διατροφή τους και την εκγύμνασή τους. Το επόμενο ραντεβού στο γήπεδο, έχει οριστεί για τις 15 Ιουλίου. Σε εκκρεμότητα πάντως, παραμένουν οι ανανεώσεις συμβολαίων του Μακόρ, του Φερεκίδη και του Φρούσσου. Στους τρεις ποδοσφαιριστές, έχουν γίνει προτάσεις ανανεώσεων της συνεργασίας τους με την ΠΑΕ, αλλά και οι τρεις δεν έχουν δώσει ακόμη απαντήσεις, είτε αρνητικές, είτε θετικές.

    Την Πέμπτη η εξόφληση

    Από την πλευρά του, ο Νίκος Φρούσσος πάντως την Τρίτη διέψευσε τις φήμες, που είχαν κυκλοφορήσει και οι οποίες τον ήθελαν να μετακομίζει στην Κύπρο, ενώ το θέμα Μακόρ είναι ακόμη πιο πολύπλοκο, καθώς ο ποδοσφαιριστής έχει αποφασίσει να αναχωρήσει για την ιδιαίτερη πατρίδα του, το Σάββατο και είναι αμφίβολλο, αν μέχρι τότε θα έχει πάρει κάποια απόφαση.

    Αύριο, θα δοθούν στους ποδοσφαιριστές οι μισθοί και τα χρήματα για τα ενοίκιά τους.

    [12] Αθλητισμός

    Σε αναζήτηση παικτών στον Ολυμπιακό

    9/6/2004 6:32:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Στα χέρια της διοίκησης βρίσκονται πλέον οι εισηγήσεις του Ντούσαν Μπάγεβιτς και αναμένεται να ξεκινήσουν σιγά - σιγά οι κινήσεις του Ολυμπιακού για ενίσχυση. Η προσοχή του Σερβοέλληνα τεχνικού παραμένει πάντα στραμμένη στη γιουγκοσλαβική αγορά και την Τρίτη το βράδυ παρακολούθησε τον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ανάμεσα στη Σερβία/Μαυροβούνιο και την Ιταλία. Οι φήμες, θέλουν τον 56χρονο τεχνικό να ενδιαφέρεται για τη... μισή ομάδα της Σερβίας. Το μόνο που προκύπτει πάντως είναι πως εξετάζει περιπτώσεις κυρίως κεντρικών αμυντικών, αλλά χωρίς να έχει αναφερθεί ο ίδιος σε κάποιον συγκεκριμένα.

    Ερωτηματικό ο Καρεμπέ

    Στο στόχαστρο του Μπάγεβιτς βρίσκονται και οι δυο Βραζιλιάνοι της Καλαμαριάς Κλέιτον και τ Ντάβιντσον και έχει εισηγηθεί την απόκτησή τους.

    Ως προς τον Κλέιτον, η διοίκηση του Απόλλωνα Καλαμαριάς έχει δηλώσει ότι δεν τον παραχωρεί, καθώς τον θεωρεί άκρως απαραίτητο για μια αξιοπρεπέστατη πορεία στην Α' Εθνική, ωστόσο πολλά θα εξαρτηθούν από το οικονομικό και από την πρόταση που θα κάνουν οι "ερυθρόλευκοι".

    Θωλό παραμένει το τοπίο σχετικά με τον Κριστιάν Καρεμπέ και την παραμονή του ή όχι στον Ολυμπιακό και άγνωστες ακόμη οι προθέσεις της διοίκησης.

    Επίσημα, από την πλευρά της "ερυθρόλευκης" ΠΑΕ, δεν έχει ειπωθεί το παραμικρό, ωστόσο με τη στάση που έχει κρατήσει, είναι σαν να έδειξε στον Γάλλο την πόρτα της εξόδου.

    Με δηλώσεις ο Γάλλος, επανέφερε το θέμα στην επικαιρότητα, καθώς είπε πως περιμένει ειδοποίηση από τον Ολυμπιακό, για να συζητήσει το αν θα ανανεώσει το συμβόλαιό του. Και επανέλαβε πως θέλει να παραμείνει, αλλά ακόμη δεν του έχουν πει το παραμικρό.

    Το θέμα παραμένει ανοιχτό, από τη στιγμή που δεν "προχωράει" και η μεταγραφή του Ματίας Αλμέιδα στον Ολυμπιακό, ειδικά και μετά την αρνητική εισήγηση του Ντούσαν Μπάγεβιτς.

    Πιθανόν ενδιαφέρον και για Τσιάρτα

    Τέλος ανοιχτά παραμένει το ενδεχόμενο στον Ολυμπιακό να ασχοληθούν και με άλλη μια περίπτωση ποδοσφαιριστή, που μπορεί να αποχωρήσει από την ΑΕΚ, που δεν είναι άλλος από τον Βασίλη Τσιάρτα.

    Μέχρι τώρα είναι κοινό μυστικό, πως οι «ερυθρόλευκοι» παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις γύρω από το θέμα του Γιαννάκη Οκκά και στην περίπτωση που μείνει ελεύθερος, τότε θα κινηθούν για την απόκτησή του, αφού είναι δεδομένο πως επιδιώκουν ενίσχυση στην επιθετική γραμμή.

    Όμως επιδιώκουν ενίσχυση και στη μεσαία γραμμή και μάλιστα ο Ντούσαν Μπάγεβιτς θεωρεί άκρως απαραίτητο το να αποκτηθεί ένα κλασικό "δεκάρι", αφού οι Γκώνιας και Νινιάδης δεν κατάφεραν να καλύψουν το κενό που άφησε πέρυσι η αποχώρηση του Παρ Ζέτερμπεργκ και ο Ολυμπιακός δεν σκοπεύει να τους ανανεώσει τα συμβόλαια.

    Η απόκτηση από τη διεθνή αγορά, ενός ποδοσφαιριστή αξίας σ' αυτή τη θέση, δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που ο Ολυμπιακός δεν σκοπεύει να ξοδέψει φέτος πολλά λεφτά, κάτι που ανέφερε στις δηλώσεις του ο Ντούσαν Μπάγεβιτς. Μοιραία λοιπόν θα κινηθεί πιο συγκρατημένα και υπάρχουν πλέον βάσιμες πληροφορίες, που αναφέρονται σήμερα σε μερίδα του Τύπου, ότι το όνομα του Βασίλη Τσιάρτα έχει μπει για τα καλά στη λίστα με τους πιθανούς μεταγραφικούς στόχους της πειραϊκής ομάδας.

    Αρκεί φυσικά να μείνει ελεύθερος από την ΑΕΚ, κάτι που μόνο δύσκολο δεν είναι, καθώς οι "κιτρινόμαυροι", όπως και στην περίπτωση του Οκκά, θέλουν να απαλλαγούν από ένα ιδιαίτερα "βαρύ" συμβόλαιο. Το μοναδικό που προβληματίζει τους "ερυθρόλευκους" στην περίπτωση του Τσιάρτα, είναι η ηλικία του (ε.γ. 1972), ωστόσο δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις και ο Μπάγεβιτς είναι θετικός στην απόκτησή του.

    [13] Χόκεϊ

    Νέα Ζηλανδία: Περιμένοντας τους τραυματίες

    9/6/2004 6:43:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Προβλήματα τραυματισμών για την προολυμπιακή ομάδα χόκεϊ των ανδρών της Νέας Ζηλανδίας.

    Λίγες μέρες πριν, η Ολυμπιακή Επιτροπή της Νέας Ζηλανδίας, επιλέξει την Ολυμπιακή ομάδα, τρεις παίκτες της, τραυματίστηκαν, και είναι αμφίβολοι η παρουσία τους στην ομάδα που θα έρθει στη Αθήνα. Πρόκειται για τους Ράιαν Άρτσιμπαλντ, Σάιμον Τάουνς και Ντιν Κούζινς.

    Ο προπονητής Κέβιν Τάουνς, δήλωσε: " Οι τραυματισμοί των παικτών θέτουν ζήτημα επιλογής και θα αλλάξει την ισορροπία της ομάδας".

    Υπό αμφισβήτηση οι τρεις

    Ο τραυματισμός του Ράιαν Άρτσιμπαλντ, θεωρείται ο πιο σοβαρός. Ο μεσοεπιθετικός παίκτης υπέστη κάταγμα της κνήμης, κατά την διάρκεια προπονητικού αγώνα, και ακόμα όλα είναι ρευστά.

    Ο αρχηγός της ομάδας, Σάιμον Τάουνς, έσπασε το δάχτυλό του και ο Ντιν Κούζινς έσπασε τον αστράγαλό του (ο γύψος θα αφαιρεθεί σε δύο εβδομάδες), και τίθονται και οι δύο υπο αμφισβήτηση.

    [14] Διεθνή

    Ικανοποίηση από την Ε.Ε. Ελεύθερη η Λεϊλά Ζάνα

    9/6/2004 6:56:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Καλαντζής

    Ή τουρκάλα πρώην βουλευτής Λεϊλά Ζάνα και τρείς άλλοι κούρδοι πρώην κοινοβουλευτικοί αφέθηκαν σήμερα το απόγευμα ελεύθεροι αφού εξέτισαν τα 10 χρόνια από την 15ετή ποινή κάθειρξης που τους είχε επιβληθεί για συμμετοχή τους σε κουρδική ανταρτική ομάδα. Εκατοντάδες υποστηρικτές τους συγκεντρώθηκαν και τους επευφημούσαν κατά την απελευθέρωσή τους ενώ προσέφεραν μπουκέτα με άνθη καθώς αυτοί αποχωρούσαν από φυλακή Ουλουτζανλάρ της Άγκυρας λίγες ώρες μετά την απόφαση του τουρκικού εφετείου που διέταξε την απελευθέρωση τους. Το Τουρκικό δικαστήριο διέταξε την αναστολή της ποινής φυλάκισης που έχει επιβληθεί στους τέσσερις κατηγορούμενους ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόφαση αυτή.

    Ειδήσεις στα κουρδικά

    Η Ζάνα ήταν η πρώτη γυναίκα κουρδικής καταγωγής που είχε εκλεγεί στο Τουρκικό κοινοβούλιο. Τα τουρκικά δικαστήρια είχαν μέχρι σήμερα επανειλημμένα απορρίψει αιτήματα των τεσσάρων για την αποφυλάκισή τους. Εκτός από την Ζάνα στις φυλακές της Αγκυρας κρατούνταν οι Χατίπ Ντίγκλ, Ορχάν Ντογκάν και Σελίμ Σαντάγκ. Από τη Δευτέρα εξάλλου, ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός της Τουρκίας την εκπομπή προγραμμάτων σε μειονοτικές γλώσσες, ανάμεσά τους και στην κουρδική, σε μία κίνηση που απευθύνεται προς την Ε.E. Οι Βρυξέλες δεν έχουν πλέον δικαιολογίες για να αρνηθούν την ένταξη της Τουρκίας, μετά την απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου, δήλωσε ο τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Τζεμίλ Τσιτσέκ.

    [15] Αθλητισμός

    Η Ίντερ παρουσίασε Βερόν

    9/6/2004 7:04:00 μμ

    Την επίσημη παρουσίαση του Χουάν Σεμπαστιάν Βερόν έκανε την Τετάρτη η Ίντερ. Ο Αργεντινός άσος, ο οποίος θα αγωνιστεί με τη φανέλα των "νερατζούρι" την επόμενη σεζόν, ως δανεικός από την Τσέλσι, τόνισε ότι εκπληρώνεται το όνειρό του να παίξει με την φανέλα της Ίντερ. Ο Αργεντίνος στις δηλώσεις του ευχαρίστησε τους διοικούντες της ομάδας του Μιλάνου αλλά και τους ιθύνοντες της Τσέλσι για την κατανόηση που έδειξαν στο θέμα της μεταγραφής του, ενώ δεν έκρυψε ότι όταν μίλησε με τον Μάσιμο Μοράτι, εξέφρσε τη μεγάλη του αγάπη για τον σύλλογο και τους οπαδούς της. "Είμαι σίγουρος ότι θα ξαναφέρουμε την ομάδα στην κορυφή" κατέληξε ο Βερόν .

    [16] Ποδηλασία

    Tρία μετάλλια για την ποδηλασία

    9/6/2004 7:07:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Τρία μετάλλια,(ένα χρυσό, ένα ασημένιο και ένα χάλκινο), είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός για την Ελλάδα, στη διεθνή συνάντηση ποδηλασίας πίστας, που πραγματοποιείται στο Ολυμπιακό ποδηλατοδρόμιο.

    Στα 1.000 μέτρα ατομικής χρονομέτρησης οι, Θανάσης Μαντζουράνης και Νίκος Αγγελίδης, κατέκτησαν το χρυσό και το ασημένιο μετάλλιο αντίστοιχα. Ο πρώτος, πραγματοποίησε χρόνο, 1:06:284, και ο δεύτερος, 1:06:813. Τρίτος ήταν ο Μάρκο Γιάγκερ (Γερμανία) με χρόνο 1:07:102.

    Το τρίτο μετάλλιο ήρθε από την Κυριακή Κωνσταντινίδου. Η Ελληνίδα αθλήτρια ήταν 3η στα 500 μέτρα ατομικής χρονομέτρησης και με χρόνο 37:920 κατέκτησε το χάλκινο. Πρώτη ήταν η Ιβόν Χάιγκενααρ από την Ολλανδία (36:691) και δεύτερη η Σούζαν Πάντσερ από την Γερμανία (36:691).

    [17] Αθλητισμός

    Κέρκυρα: Μικρό ενδιαφέρον για μετοχές

    9/6/2004 7:12:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το θέμα της πώλησης των μετοχών της ΠΑΕ Κέρκυρα, που θα επιτρέψει την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, κατά 440.000 ευρώ, είναι αυτό που απασχολεί έντονα τη διοίκηση της ομάδας, καθώς οι προεγγραφές έχουν φτάσει τις 600, αριθμός που κρίνεται ανεπαρκής. Τα χρονικά περιθώρια για τη νεοφώτιστη ομάδα της Α΄Εθνικής, σ΄ότι αφορά την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, έχουν στενέψει αισθητά. Η τελική ημερομηνία είναι η 15η Ιουνίου και αν δεν καλυφθεί το ποσόν των 440.000 ευρώ, που έχει θέσει ως όριο η διοίκηση, τότε θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα και για τα χρήματα, που θα πρέπει να δοθούν για τις ανανεώσεις των συμβολαίων, αλλά και για τις μεταγραφές, που πρέπει να γίνουν.

    Κινήσεις για ελεύθερους παίκτες

    Από εκεί και πέρα, οι προπονήσεις ως γνωστόν τελειώνουν την Παρασκευή, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι από Δευτέρα, αν όχι νωρίτερα, θα πρέπει να αρχίσουν και οι συζητήσεις με τους 14 ποδοσφαιριστές των οποίων λήγουν τα συμβόλαια, αλλά και οι μεταγραφές.

    Ειδικά σε αυτό τον τομέα, η ΠΑΕ Κέρκυρα θα κινηθεί προς την κατεύθυνση παικτών, που έχουν μείνει ελεύθεροι από τις ομάδες τους, όπως ο Σωτήρης Λυμπερόπουλος, αλλά και ο Κώστας Κιάσσος, που ως γνωστόν δεν συνεχίζει στον Ηρακλή.

    [18] Ευρωεκλογές

    Ανοίγουν οι κάλπες 11- 12 Ιουνίου Τσεχία: Προβάδισμα της αντιπολίτεσης

    9/6/2004 6:10:00 μμ

    Το 27% των Τσέχων αναμένεται να ψηφίσει στις ευρωεκλογές το συντηρητικό Δημοκρατικό Κόμμα Πολιτών της αντιπολίτευσης, από το οποίο προέρχεται ο πρόεδρος της Τσεχίας και πρώην πρωθυπουργός της χώρας Βάτσλαβ Κλάους, σύμφωνα με αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για τη μεγαλύτερη ημερήσια εφημερίδα της χώρας "Μλάντα φρόντα Ντνες". Επίσης, καταλαμβάνει τις 9 από τις 24 έδρες που θα διαθέτει μελλοντικά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Τσεχία. Δεύτερο έρχεται το τσέχικο Κομμουνιστικό Κόμμα, που είναι σήμερα στην αντιπολίτευση, με ποσοστό 14% και 4 έδρες, ενώ μόλις στην τρίτη θέση εμφανίζεται στη δημοσκόπηση το μεγαλύτερο κόμμα της κυβέρνησης συνασπισμού στην Πράγα, το Σοσιαλδημοκρατικό του πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Σπίντλα, με 11% και τέσσερις Ευρωβουλευτές. Στην Τσεχία, οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα διεξαχθούν στις 11 και 12 Ιουνίου, με 31 κόμματα υποψήφια, αλλά υπάρχουν πιθανότητες να φθάσουν το εκλογικό μέτρο του 5%, που έχουν μόνον έξι από αυτά. Οι ευρωεκλογές στην Τσεχία θα διεξαχθούν τις δύο προηγούμενες ημέρες από την ημερομηνία διεξαγωγής τους στις περισσότερες από τις άλλες 24 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η καταμέτρηση των ψήφων θα αρχίσει μόνον μετά τις 23.00 ώρα Ελλάδας το βράδυ της Κυριακής 13 Ιουνίου.

    Βαριά ήττα για την Ένωση της Ελευθερίας

    Με ποσοστό 9% και τρεις έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο εμφανίζεται στην ίδια δημοσκόπηση το συγκυβερνών με τους Σοσιαλδημοκράτες, Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, ενώ ως έκπληξη χαρακτηρίζεται από πολιτικούς παρατηρητές, το επίσης 9% και οι τρεις έδρες, που φέρεται να κατακτά η Λίστα Ανεξάρτητων, της οποίας ηγείται ο ανεξάρτητος γερουσιαστής και πρώην διευθυντής του τσέχικου ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου "Νόβα" Βλαντίμιρ Ζέλεζνι.

    Ένα ακόμη κόμμα, οι δεξιοφιλελεύθεροι Ευρωπαίοι Δημοκράτες, των οποίων ηγείται ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας Γιόζεφ Ζιέλενιετς, εμφανίζεται στη δημοσκόπηση να ξεπερνά το εκλογικό μέτρο του 5% και να εκλέγει έναν Ευρωβουλευτή.

    Βαριά προβλέπεται μια ήττα για το τρίτο των κυβερνητικών κομμάτων, την Ένωση της Ελευθερίας του αντιπρόεδρου της τσέχικης κυβέρνησης Πετρ Μάρτες, το οποίο εμφανίζεται να αγγίζει μόλις ένα 3% και να μην μπορεί να εκλέξει ούτε έναν Ευρωβουλευτή.

    Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές στην Τσεχία τον Ιούνιο 2002 οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν αναδειχθεί πρώτη δύναμη κατακτώντας ποσοστό 30,2 % και 70 στο σύνολο των 200 εδρών της τσέχικης Βουλής, το Δημοκρατικό Κόμμα Πολιτών είχε έλθει δεύτερο με 24,5% και 58 έδρες, ενώ μεγάλος νικητής είχε θεωρηθεί το Κομμουνιστικό Κόμμα που βρέθηκε στην τρίτη θέση με ένα 18,5 % και 41 έδρες, ενώ ο συνασπισμός των δύο κομμάτων Χριστιανοδημοκρατικού και Ένωσης της Ελευθερίας είχε μειώσει το ποσοστό του στο 14,3 % και σε 31 τις έδρες του.

    [19] Αθλητισμός

    Διαζύγιο ΑΕΚ με Χατζή

    9/6/2004 7:31:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Το τέλος του Νίκου Χατζή στην ΑΕΚ, σηματοδότησε την Τετάρτη η συνάντηση του αρχηγού της ομάδας με τον πρόεδρο της ΚΑΕ, Γιάννη Φιλίππου. Ο Καλαματιανός γκαρντ είπε όχι στην οικονομική πρόταση του ισχυρού άνδρα της ΑΕΚ, που προέβλεπε τριετές συμβόλαιο (1+1+1) με ετήσιες απολαβές 230.000 ευρώ (120.000 ευρώ λιγότερα από το τελευταίο του συμβόλαιο), καθώς έκρινε ως μικρό το ποσό, ειδικά μετά την πολύχρονη προσφορά του στον σύλλογο.

    Και τώρα η σειρά του Ταπούτου

    Η απομάκρυνση του Νίκου Χατζή δημιουργεί τεράστιο κενό στην ομάδα, ενώ ήδη ο κόσμος της Ενωσης ξεκίνησε τις αντιδράσεις, γιατί επιθυμούσε ο παίκτης, που αποτελεί "σημαία" της ομάδας, να συνεχίσει την καριέρα του στην ΑΕΚ.

    Σειρά παίρνει ο Χρήστος Ταπούτος, και μάλιστα το ραντεβού ορίσθηκε για την Πέμπτη. Ο παίκτης πάντως βρίσκεται ήδη στη συμπρωτεύουσα στο σπίτι του για διακοπές. Πάντως, η ΑΕΚ έχει περιθώριο μέχρι τις 30 Ιουνίου προκειμένου να ανανεώσει ή να καταγγείλει την σύμβαση με τον διεθνή φόργουορντ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 9 June 2004 - 16:51:04 UTC