Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-06-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πέθανε ο Ρέι Τσάρλς
  • [02] "Όχι λευκή επιταγή" Σκληρή κριτική Παπανδρέου
  • [03] Απεργούν οι τράπεζες
  • [04] Πέφτει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου
  • [05] Στάση εργασίας στο Ρίο - Αντίρριο
  • [06] Πέθανε ο Ξενοφών Ζολώτας
  • [07] Φώτισε το Νέο Δελχί η Φλόγα

    [01] Πολιτισμός

    Πέθανε ο Ρέι Τσάρλς

    10/6/2004 11:40:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο Ρέι Τσαρλς, που ξέφυγε από την απόλυτη φτώχεια όταν ήταν παιδί, κατόρθωσε να απεξαρτηθεί από την ηρωίνη και να μην αφήσει την τύφλωση να σταθεί εμπόδιο στη ζωή του για να γίνει ένας θρύλος στη αμερικανική και τη διεθνή μουσική σκηνή, πέθανε την Πέμπτη σε ηλικία 73 χρόνων, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του. Ο Τσαρλς πέθανε στο σπίτι του στο Μπέβερλι Χιλς από επιπλοκές ασθένειας του ήπατος. Δίπλα του, ήταν τα μέλη της οικογενείας του και ο μάνατζερ του, δήλωσε ο Τζέρι Ντίγκνι, φίλος του και υπεύθυνος για τις δημόσιες σχέσεις του εδώ και πολλά χρόνια. Ο Ρέι Τσαρλς είχε τιμηθεί με 13 βραβεία Γκράμι και ήταν από τους πλέον αναγνωρισμένους συνθέτες στις ΗΠΑ. Την προηγούμενη άνοιξη πραγματοποίησε την 10.000η εμφάνιση του στην μακρόχρονη καριέρα του, στο Λος Άντζελες.

    [02] Ευρωεκλογές

    "Όχι λευκή επιταγή" Σκληρή κριτική Παπανδρέου

    10/6/2004 11:28:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/6/2004 1:13:25 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ

    Την πιο σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και του Κ. Καραμανλή εξαπέλυσε το βράδυ της Πέμπτης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του κόμματός του στην πλατεία Καλογήρων της Δάφνης, συνδυάζοντας την επίθεση αυτή με γενικό προσκλητήριο για συμμετοχή στις εκλογές και να μην υπάρξει χαλαρή ψήφος. "Δεν διστάσανε για να αποδείξουν ότι παρέλαβαν καμένη γη να κάψουνε οι ίδιοι την ελληνική γη. Αυτός είναι ο νέος τους πολιτικός πολιτισμός, αυτός είναι ο νέος πατριωτισμός τους", τόνισε ο κ. Παπανδρέου. Παράλληλα, ασκησε κριτική στην οικονομική πολιτική κάνοντας και πάλι λόγο για απογραφή-μαϊμού, ενώ, άφησε αιχμές για το αιφνίδιο δάνειο που πήρε η κυβέρνηση. Κριτική άσκησε και για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στους Ολυμπιακούς Αγώνες ενώ τόνισε ότι "ζητάμε ως ΠΑΣΟΚ την ψήφο του ελληνικού λαού για να υπερασπιστούμε το κεκτημένο του λαού, να μην αφήσουμε τη συντήρηση να πάει πίσω τη χώρα, για να μην αφήσουμε τη ΝΔ να φτωχύνει τη χώρα, για να μη δώσουμε λευκή επιταγή στη ΝΔ και τις δυνάμεις της συντήρησης στην Ε.Ε.".

    "Αδιαφάνεια και διαπλοκή"

    Ανεβάζοντας κατακόρυφα τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, ο κ. Παπανδρέου διατύπωσε βαρείς υπαινιγμούς κατά της κυβέρνησης μιλώντας για αδιαφάνεια και διαπλοκή.

    Ειδικότερα, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο δάνειο που συνήψε πρόσφατα η κυβέρνηση και στο διπλασιασμό του κόστους των ολυμπιακών έργων. Σχετικά με το δάνειο, ο κ. Παπανδρέου ρώτησε ποιό είναι το κόστος για το δημόσιο, που θα πάνε τα χρήματα του δανείου, και για ποιους λόγους η κυβέρνηση πήρε το δάνειο με τόσο υψηλό επιτόκιο και προμήθεια.

    Για τα ολυμπιακά έργα ανέφερε ότι η κυβέρνηση κατάφερε από 4,6 δισ. που είχε προϋπολογίσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ότι θα έφθανε το κόστος τους, η σημερινή κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα κοστίσουν 10 δισ. ευρώ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε το ερώτημα αν μέσα σε λίγες εβδομάδες θα απορροφήσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες όσα δεν απορρόφησαν τα τελευταία εφτά χρόνια. Ποιόν κοροϊδεύουν και ποιών τα συμφέροντα εξυπηρετούν, τόνισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε το ερώτημα "ποιος θα καρπωθεί τα τεράστια αυτά ποσά".

    Ανέφερε, επίσης, ότι η κυβέρνηση παρά τα όσα προεκλογικά έλεγε ο κ. Καραμανλής δεν ήταν ούτε έτοιμη, ούτε προετοιμασμένη και δεν έχει πάρει κανένα συγκεκριμένο μέτρο μετά από 100 μέρες διακυβέρνησης. Η απογραφή της κυβέρνησης, τόνισε επίσης ο κ. Παπανδρέου, έθεσε την Ελλάδα υπό επιτήρηση. "Εδεσαν τα χέρια της Ελλάδας" ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε "ότι δυσφήμισαν συνειδητά τη χώρα και καταρράκωσαν την αξιοπιστία της στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στους ξένους επενδυτές".

    Η κυβέρνηση, ανέφερε, επίσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προσπαθεί να κυβερνήσει με επικοινωνιακά τρικ, προσπαθώντας να καρπωθεί οτιδήποτε θετικό έχει κάνει το ΠΑΣΟΚ και να του φορτώσει οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη.

    "Το στίγμα της κυβέρνησης"

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε σε τρεις ανακρίβειες του κ. Καραμανλή, όπως τις χαρακτήρισε.

    Η πρώτη αφορά στο Κυπριακό, για το οποίο ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνησή του έδωσε την ευκαιρία στον κυπριακό λαό να αποφασίσει μόνος του και να ψηφίσει. Η αλήθεια είναι, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, ότι είναι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που διεκδίκησε και πέτυχε τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων στην Κύπρο και εξασφάλισε την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Η δεύτερη αναλήθεια σχετίζεται με την αναφορά του Πρωθυπουργού ότι ενημέρωσε τον ελληνικό λαό για την εξωτερική πολιτική. Δεν μας έχει ενημερώσει για την πορεία του Κυπριακού, ούτε για το ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες και τι ακριβώς συζητήθηκε εκεί.

    Η τρίτη αναλήθεια που καταλόγισε στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται στη δήλωση του κ. Καραμανλή ότι η κυβέρνησή του κέρδισε ενισχύσεις για τα μεσογειακά προϊόντα. Η αλήθεια είναι, τόνισε ο κ. Παπανδρέου ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επί ελληνικής προεδρίας κέρδισε τη δέσμευση για ενίσχυση των μεσογειακών προϊόντων μέχρι το 2013.

    Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή ότι εξαγγέλλει και πάλι ρύθμιση του θέματος των πανωτοκίων για τους αγρότες, κάτι που είχε εξαγγείλει και προεκλογικά, αλλά δεν έπραξε μέσα σε 100 μέρες.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε τον Πρωθυπουργό, γιατί, όπως είπε, το διάστημα των 100 ημερών είναι μικρό για να φανεί το έργο της κυβέρνησης, ενώ προεκλογικά είχε δηλώσει ότι θα δώσει το στίγμα της κυβέρνησής του ακριβώς στο διάστημα των 100 πρώτων ημερών.

    Σήμερα το στίγμα της κυβέρνησης, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, είναι:

    αμηχανία και φόβος για μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές ασυνεννοησία των κυβερνητικών στελεχών αναβολή των μεγάλων θεμάτων διάπραξη μεγάλων λαθών όπως αυτό της απογραφής λειτουργία της κυβέρνησης με διαφάνεια.

    Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση και τα κυβερνητικά στελέχη ότι ενώ προλαβαίνουν να φωτογραφίζονται στα ολυμπιακά έργα δεν προλαβαίνουν να προχωρήσουν σε ελέγχους για να καταπολεμήσουν την κερδοσκοπία σε βάρος των καταναλωτών.

    Κατηγόρησε επίσης τον πρωθυπουργό για όσα έλεγε προεκλογικά για το επίδομα ανεργίας, υποσχόμενος ότι ως κυβέρνηση θα το αυξήσει άμεσα, ενώ σήμερα οι άνεργοι ακούνε μόνο "θα".

    "Δεν υπάρχει χαλαρή ψήφος"

    "Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει το κύρος να διαπραγματευτεί το Δ' ΚΠΣ και το σύνταγμα, είναι μια κυβέρνηση των λόγων και όχι των έργων". Γ. Παπανδρέου

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους πρέπει να ψηφιστεί το Κίνημα στις ευρωεκλογές, τοποθετώντας ως πρώτο λόγο να μη δοθεί λευκή επιταγή στη ΝΔ.

    Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο ο κ. Παπανδρέου ζήτησε να ψηφιστεί το ΠΑΣΟΚ είναι για να ενισχυθεί η παρουσία των σοσιαλιστών στην Ευρώπη όπου το ΠΑΣΟΚ έχει να επιδείξει μεγάλο έργο.

    Το ΠΑΣΟΚ, τόνισε ο πρόεδρος του Κινήματος, παλεύει για:

    να δυναμώσουν οι δημοκρατικοί θεσμοί, να ενισχυθεί το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, να ενισχυθεί η δημοκρατία, μια ομόσπονδη Ευρώπη θα καταπολεμά την ανεργία, τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, ενίσχυση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου.

    Για όλα αυτά είμαστε σε συνεχή αντίθεση με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο οποίο μετέχει η ΝΔ, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ ως τον τρίτο λόγο για τον οποίο πρέπει να ψηφιστεί το κόμμα του σε αυτές τις εκλογές. Η ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ, τόνισε, είναι αίτημα της κοινωνίας. Και για μία ακόμα φορά εξέφρασε την αποφασιστικότητα του να προχωρήσει σε όλες τις αλλαγές που χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ, ώστε γρήγορα να επανέλθει στην κυβέρνηση.

    Είμαστε εδώ ενωμένοι και έτσι θα προχωρήσουμε και μετά τις εκλογές, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και απηύθυνε γενικό προσκλητήριο για συμμετοχή στην αναμέτρηση της Κυριακής. Δεν υπάρχει αποχή, δεν υπάρχει χαλαρή ψήφος, τόνισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε απέναντι σε μια χαλαρή κυβέρνηση που κρύβει το πρόσωπό της και κρατά τα δυσάρεστα για μετά τις εκλογές χρειάζεται το δικό μας ισχυρό μήνυμα και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε, επίσης, ότι στο ευρωκοινοβούλιο πρέπει οι σοσιαλιστικές προοδευτικές δυνάμεις να καταλάβουν την πρώτη θέση και για πρώτη φορά έκανε λόγο για το τι περιμένει από τις εκλογές στην Ελλάδα, αναφέροντας ότι και στη χώρα μας οι σοσιαλιστές μπορούν να αναδειχθούν στην πρώτη θέση.

    [03] Οικονομία

    Απεργούν οι τράπεζες

    11/6/2004 8:34:00 πμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Μετ εμποδίων αναμένεται να διεξαχθούν σήμερα Παρασκευή οι τραπεζικές συναλλαγές λόγων της 24ωρης απεργίας της ΟΤΟΕ για την συλλογική σύμβαση εργασίας. Η ομοσπονδία των τραπεζικών διεκδικεί αυξήσεις 8% έως 10% στους μισθούς, ενώ οι εργοδότες προσφέρουν 4,37%. Τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ένωσης Ελληνικών τραπεζών και ΟΤΟΕ, σε μια προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή για τις αυξήσεις που θα λάβουν οι τραπεζοϋπάλληλοι. Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ, Δημήτρης Τσουκαλάς, είχε χαρακτηρίσει "μικρή και μακρινή από τις πραγματικές και βασικές ανάγκες" την αύξηση του 4,37%.

    Χαμηλότερες του πληθωρισμού οι αυξήσεις

    Σύμφωνα με τον κ. Τσουκαλά, η πρόταση των τραπεζών ήταν σημάδι προόδου, ωστόσο, όπως είπε, οι προτεινόμενες αυξήσεις δεν καλύπτουν τον προβλεπόμενο πληθωρισμό αλλά ούτε τις απώλειες στα εισοδήματα των εργαζομένων εξαιτίας του αυξανόμενου πληθωρισμού των τελευταίων χρόνων.

    Εκτός από την αύξηση των αποδοχών των τραπεζοϋπαλλήλων, η ΟΤΟΕ ζητά την αύξηση επιδόματος πολυετίας, την αύξηση των αποδοχών των νεοδιοριζόμενων υπαλλήλων καθώς και τη μείωση των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια που λαμβάνουν οι τραπεζοϋπάλληλοι.

    Μάλιστα, ο Πρόεδρος της ΟΤΟΕ απείλησε με νέες κινητοποιήσεις ακόμη και την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα των εργαζομένων.

    [04] Ευρωεκλογές

    Πέφτει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου

    11/6/2004 9:09:00 πμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Ολοκληρώνεται σήμερα η προεκλογική περίοδος των ευρωεκλογών με την κεντρική συγκέντρωση της Νέας Δημοκρατίας στον προαύλιο χώρο του Ζαππείου, ενώ το μεσημέρι, πραγματοποιείται η διακαναλική συνέντευξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, στο Ζάππειο. Χθες, Πέμπτη, στο επίκεντρο της κόντρας μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης βρέθηκε η οικονομία, καθώς ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στην κεντρική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στη Δάφνη άσκησε οξεία κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική που ακολουθεί και την κατηγόρησε για λήψη αντιλαϊκών μέτρων. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, σε τηλεοπτική συνέντευξή του τόνισε ότι η κυβέρνηση δε θα ακολουθήσει πολιτική λιτότητας, ενώ δήλωσε ότι θα υπάρξουν ελαφρύνσεις για τους εισοδηματικά ασθενέστερους. Την Πέμπτη, ΚΚΕ και ΣΥΝ κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι ετοιμάζει την αποστολή ελληνικής στρατιωτικής δύναμης στο Ιράκ, ενδεχόμενο το οποίο διέψευσε κατηγορηματικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θόδωρος Ρουσόπουλος. Σήμερα, η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα επισκεφθεί την αγορά του Περιστερίου.

    Προετοιμασίες για τη διευκόλυνση των εκλογέων

    Εν τω μεταξύ, έχουν ήδη αρχίσει να επιστρέφονται πινακίδες και άδειες οδήγησης και κυκλοφορίας για τη διευκόλυνση των εκλογέων. Εξαίρεση θα αποτελέσουν οι περιπτώσεις παραβάσεων για μέθη, υπερβολική ταχύτητα και παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη. Επίσης, για τη διευκόλυνση των δικαστικών αντιπροσώπων και των εκλογέων προβλέπεται έκπτωση έως και 30% στα εισιτήρια των πλοίων, τρένων και λεωφορείων.

    Την Πέμπτη, ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την επίσκεψή τους στις τις εγκαταστάσεις της εταιρείας Delta Singular όπου παρακολούθησε την τελική πρόβα για τη μετάδοση των αποτελεσμάτων, δήλωσε ότι ο εκλογικός μηχανισμός είναι απολύτως έτοιμος, ενώ έκανε έκκληση προς τους πολίτες να ενημερωθούν έγκαιρα για το πού ψηφίζουν από τα ΚΕΠ, τους Δήμους και τις Νομαρχίες ή μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών (http://www.ypes.gr).

    [05] Εσωτερικά

    Στάση εργασίας στο Ρίο - Αντίρριο

    11/6/2004 9:14:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Στάση εργασίας πραγματοποιεί το Σωματείο των Ναυτεργατών Ρίου - Αντιρρίου σήμερα από τις 9 το πρωί μέχρι τη 1 μετά το μεσημέρι. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι αναστέλλεται η εξαγγελθείσα για σήμερα νυχτερινή στάση εργασίας από τη 1 μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί του Σαββάτου. Οι ναυτεργάτες διεκδικούν την επίλυση οικονομικών και άλλων αιτημάτων, ενώ κατά τη στάση εργασίας θα εξυπηρετούνται μόνο τα έκτακτα περιστατικά από πλοία ασφαλείας.

    [06] Εσωτερικά

    Πέθανε ο Ξενοφών Ζολώτας

    11/6/2004 9:30:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/6/2004 10:53:41 πμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Πλήρης ημερών έφυγε από τη ζωή ο πρώην πρωθυπουργός Ξενοφών Ζολώτας ο οποίος θεωρείται ως ένας από τους θεμελιωτές της Ελλάδας του 20ου αιώνα καθώς την υπηρέτησε επί σειρά ετών ως καθηγητής πανεπιστημίου, ακαδημαϊκός, διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας και κορυφαίος οικονομολόγος. Διετέλεσε Πρωθυπουργός της Ελλάδας από τις 23 Νοεμβρίου 1989 έως τις 11 Απριλίου του 1990 ως πρόεδρος της Οικουμενικής κυβέρνησης. Ο Ξενοφών Ζολώτας γεννήθηκε το 1904 στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και τη Λειψία και οικονομικά στο Παρίσι. Το 1952 εξελέγη μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ ανέλαβε για πρώτη φορά κυβερνητικό αξίωμα ως Υπουργός Συντονισμού στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του Δημητρίου Κιουσόπουλου. Τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος εξέφρασε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, ο οποίος είπε ότι επρόκειτο για έναν "εκ των πλέον επιφανών Ελλήνων της εποχής του" που προσέφερε "συνεχείς υπηρεσίες στον τόπο".

    Ξεκίνησε την καθηγητική του καριέρα το 1928 και σε ηλικία μόλις 24 ετών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης όπου έγινε τακτικός καθηγητής της Πολιτικής Οικονομίας, ενώ τρία χρόνια αργότερα εξελέγη τακτικός καθηγητής στην έδρα της Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1968 παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος με τον τρόπο αυτό εναντίον της δικτατορίας της 21ης Απριλίου.

    O εκλιπών διετέλεσε, επίσης, Υπουργός Συντονισμού από τον Ιούλιο του 1974 έως το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή .

    Ο Ξενοφών Ζολώτας ανέλαβε, στις 23 Νοεμβρίου του 1989, κατόπιν συμφωνίας των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, πρωθυπουργός στην οικουμενική κυβέρνηση η οποία συγκροτήθηκε και στηριζόταν στα τρία μεγαλύτερα κόμματα της χώρας, δηλαδή της ΝΔ,του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού της Αριστεράς, καθώς οι εκλογές της 5ης Νοεμβρίου δεν έδωσαν αυτοδυναμία σε κανένα κόμμα.

    Η οικουμενική κυβέρνηση, υπό τον Ξενοφώντα Ζολώτα, διατηρήθηκε έως τις 12 Φεβρουαρίου 1990, οπότε τα τρία κόμματα που την στήριζαν, λόγω διαφωνιών για το φορολογικό νομοσχέδιο και τις κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις απέσυραν τα στελέχη τους τα οποία μετείχαν στην κυβέρνηση.

    Υστερα από αυτή την εξέλιξη, ο Ξενοφών Ζολώτας αντικατέστησε τους υπουργούς που παραιτήθηκαν με υπηρεσιακούς που μετείχαν στην προηγούμενη κυβέρνηση του Ι. Γρίβα και παρέμεινε πρωθυπουργός μέχρι τις 10 Απριλίου 1990, οπότε μετά τα αποτελέσματα των εκλογών της 8ης Απριλίου 1990 και την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας ανέλαβε πρωθυπουργός ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

    Ο Ξενοφών Ζολώτας κατέλαβε κορυφαίες θέσεις σε ελληνικούς και διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς και αναδείχθηκε σε κατευθυντήριο νου της ελληνικής οικονομίας, ενώ τεράστιο είναι και το συγγραφικό του έργο καθώς έχει συγγράψει και δημοσιεύσει πλήθος έργων κυρίως οικονομικού περιεχομένου πολλά από τα οποία έχουν μεταφραστεί σε ξένες γλώσσες.

    Ορισμένοι από τους Οργανισμούς τους οποίους υπηρέτησε από σημαντικές θέσεις είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο ΟΗΕ, η Νομισματική Επιτροπή, η Οικονομική Επιτροπή της Ευρώπης καθώς και η Τράπεζα της Ελλάδας, από την προεδρία της οποίας αποχώρησε το 1981 με τον τίτλο του επίτιμου πρόεδρου .

    [07] Αθήνα 2004

    Φώτισε το Νέο Δελχί η Φλόγα

    11/6/2004 11:08:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Πλήθος κόσμου αψήφησε χθες την ασφυκτική ζέστη και την υγρασία που επικρατούσε στην πρωτεύουσα της Ινδίας και υποδέχθηκε στo Νέο Δελχί, μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού, την Ολυμπιακή Φλόγα των Αγώνων της Αθήνας. Παρά τις προσπάθειες της αστυνομίας, η εκδήλωση δεν κατάφερε να ολοκληρωθεί σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα, καθώς δεκάδες χιλιάδες θεατών ήθελαν να παρακολουθήσουν την πορεία της Φλόγας, να αλλάζει συνολικά 105 χέρια διάσημων προσωπικοτήτων της καλλιτεχνικής και αθλητικής ζωής της Ινδίας. Επόμενος σταθμός της Ολυμπιακής φλόγα, που αναχώρησε σήμερα τα ξημερώματα, θα είναι το Κάιρο της Αιγύπτου, όπου από κει λαμπαδηδρόμοι θα τη μεταφέρουν στις πυραμίδες.

    Υποδοχή μετά μουσικής

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Ινδία η Φλόγα διέσχισε τα κεντρικά σημεία της πόλης και τα σημαντικότερα μνημεία και κατέληξε στο εθνικό Στάδιο, όπου πραγματοποιήθηκε μεγάλη εκδήλωση. Σε κάθε σημείο υποδοχής της Ολυμπιακής Φλόγας ορχήστρες έπαιζαν ρυθμική παραδοσιακή ινδική μουσική δεν έγιναν ομιλίες. Ο Ράντριχ Σιντς, μέλος της ΔΟΕ, στις λιγοστές ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν πρόβλεψε, ότι η Αθήνα θα διοργανώσει πετυχημένους και ασφαλείς Αγώνες, επειδή έχει τις δυνατότητες και τη στελέχωση για να τα καταφέρει. Αντίστοιχες προβλέψεις έκανε και ο Κάριλ Ντεφ, ένας από τους κορυφαίους παίκτες του κρίκετ παγκοσμίως: «Ελπίζω να καταφέρω και να βρίσκομαι στην Αθήνα. Νομίζω ότι η επιτυχία στη διοργάνωση των Αγώνων εξαρτάται από την υποδομή και τους ανθρώπινους πόρους. Η Αθήνα διαθέτει και τις δύο προϋποθέσεις».

    Γεγονός της ημέρας στην Ινδία

    Για τους κατοίκους της Ινδίας η λαμπαδηδρομία αποτέλεσε το γεγονός των ημερών για το Νέο Δελχί, ενώ κάποιες φορές ο ενθουσιασμός ξέφυγε από τον έλεγχο της αστυνομίας, χωρίς όμως να σημειωθούν επεισόδια. «Πρέπει να ευχαριστήσουμε την Αθήνα που έφερε τη Φλόγα στο Δελχί, σε εκατομμύρια ανθρώπους που δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να δουν από κοντά την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία», δήλωσε ο πρόεδρος της Ινδικής Ολυμπιακής Επιτροπής και της Ασιατικής Αθλητικής Ομοσπονδίας, Σούρεσχ Καλμάντι και πρώτου λαμπαδηδρόμου, που παρέλαβε τη δάδα από τον Έλληνα πρέσβη στο Δελχί, Ευστάθιο Λώζο. Από τα ξημερώματα της Παρασκευής η Ολυμπιακή φλόγα αποχαιρέτησε το Νέο Δελχί με προορισμό το Κάιρο, όπου χάρις στους λαμπαδηδρόμους, το φως της Φλόγας θα φωτίσει τις πυραμίδες.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 11 June 2004 - 8:55:59 UTC