Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-06-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παρών ο Σιράκ στην Αθήνα
  • [02] Με εντατικό ρυθμό οι έλεγχοι Σε επαγρύπνηση για τις τιμές των καυσίμων
  • [03] Κίνδυνος από αντηλιακά "μαϊμού"
  • [04] Ικανοποιημένος ο Υπ. Μεταφορών Επιτυχής η πρώτη γενική του Τραμ
  • [05] Μόνο για ιατρικούς λόγους το επιοτρέπει η θρησ Πέντε αδελφές αλλάζουν
  • [06] Νεκροί οι δύο πιλότοι, σύμφωνα με εκτιμήσεις Τραγωδία με F4 στον
  • [07] Καρμαριάν θέλει το Αιγάλεω
  • [08] Από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία Συλλήψεις υπόπτων στη Γαλλία
  • [09] Κύμα προσφυγών στην ΑΕΚ
  • [10] Ρυθμίζει και το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης Στη Βουλή ο νέος
  • [11] Υψηλό το κόστος ζωής Ακριβή μου Ελλάδα
  • [12] Μετά από 36 χρόνια Στο Μεξικό η Ολυμπιακή Φλόγα
  • [13] Τραυματίστηκε η Δανιηλίδου
  • [14] Με θέμα το συνέδριο Πολιτικό Συμβούλιο στη ΝΔ
  • [15] Οι δεκατρείς της Σουηδίας
  • [16] Έλεγχοι ντόπιννγκ χωρίς προειδοποίηση

    [01] Αθήνα 2004

    Παρών ο Σιράκ στην Αθήνα

    15/6/2004 2:40:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Με δώρα και αβρότητες ολοκληρώθηκε η συνάντηση της Γιάννας Αγγελοπούλου με τον Ζακ Σιράκ στο προεδρικό Μέγαρο του Παρισίου, στο πλαίσιο της περιοδείας της Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής των Αγώνων για την τελευταία επαφή πριν το μεγάλο γεγονός με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Στην μια ώρα που διήρκεσε η συζήτηση με τον Γάλλο Πρόεδρο, η κ. Αγγελοπούλου του προσέφερε μια Ολυμπιακή δάδα η οποία απεικονίζει το πέρασμα της Φλόγας και από τις πέντε Ηπείρους για πρώτη φορά, ενώ επεσήμανε πως σε λίγες ημέρες η Φλόγα θα βρίσκεται στο Παρίσι να φωτίσει τις σχέσεις των δύο χωρών. Ο Ζακ Σιράκ απάντησε με ενθουσιασμό και ανταπέδωσε με ιδιαίτερο χαιρετισμό καθώς και με συνοδεία της "σιδηράς κυρίας" μέχρι την είσοδο στο αυτοκίνητό της.

    Ενημέρωση για την ασφάλεια

    Όπως επιβεβαίωσε η κ. Αγγελοπούλου ο κ. Σιράκ απάντησε θετικά σε επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων για το αν θα ταξιδέψει τον Αύγουστο στην Αθήνα και αυτό την χαροποίησε, ενώ αναφερόμενη στην συζήτησή τους, είπε. "Ο κ.Σιράκ εξέφρασε το θαυμασμό του για την προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα για την οργάνωση των Αγώνων. Πιστεύει ότι η προετοιμασία αυτή δίνει μία μοναδική ευκαιρία στη χώρα μας να θεωρηθεί ότι είναι μέσα σε μία πολύ υψηλή στάθμη χωρών που έχουν παρόν, μέλλον και όχι μόνο παρελθόν".

    Και συμπλήρωσε "Μου έδωσε συγχαρητήρια για την οργάνωση της ασφάλειας, και βεβαίως έχει σημασία γιατί η Γαλλία συμπαρίσταται στην Ελλάδα στο Συμβούλιο Κρατών που τη συμβουλεύουν, αλλά και σε άλλα επίπεδα παροχής τεχνολογίας".

    [02] Οικονομία

    Με εντατικό ρυθμό οι έλεγχοι Σε επαγρύπνηση για τις τιμές των καυσίμων

    15/6/2004 3:38:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Μεγαλύτερη μείωση στις τιμές των καυσίμων αναμένει η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, καθώς οι διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου συνεχίζουν την καθοδική τους πορεία, γεγονός που δημιουργεί περιθώρια για μεγαλύτερη αποκλιμάκωση των εγχώριων τιμών. Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας σε σχετικές του δηλώσεις σήμερα, τόνισε "δεν είμαστε ποτέ ευχαριστημένοι και προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο", και επεσήμανε ότι συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό οι έλεγχοι στην αγορά, ενώ επανέλαβε ότι ο ενημερωμένος καταναλωτής αποτελεί ανάχωμα για την ακρίβεια. Γι' αυτό, πρόσθεσε, ενισχύσαμε τις καταναλωτικές οργανώσεις και δημιουργήσαμε το Συνήγορο του Καταναλωτή. Ερωτηθείς για το πρόβλημα της γραφειοκρατίας, ο υπουργός Ανάπτυξης επεσήμανε ότι προχωρούμε σε ρυθμίσεις, οι οποίες θα δημιουργήσουν ευνοϊκό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα ωφελήσουν και τον καταναλωτή". Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σαλαγκούδης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο ανταγωνισμός στην αγορά καυσίμων λειτουργεί πιο αποτελεσματικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα σε κάποια σημεία της περιφέρειας.

    Μεγαλύτερη μείωση αναμένει το Υπουργείο

    Σύμφωνα με τις τιμοληψίες που ανακοίνωσε χθες το Υπουργείο, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης μειώθηκε κατά 3,3 λεπτά στα 80,3. Συγκεκριμένα, στην αγορά της Θεσσαλονίκης "πέρασε" ολόκληρο το ποσό των μειώσεων, στην Αττική υπολείπεται κατά 1-1,5 λεπτό, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην περιφέρεια όπου η διαφορά είναι της τάξης των 4-5 λεπτών. Στην Αρτα, όπου παρενέβη η Επιτροπή Ανταγωνισμού και επέβαλε πρόστιμα, την προηγούμενη εβδομάδα, σε οκτώ πρατηριούχους, η τιμή της αμόλυβδης μειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα κατά 5,6 λεπτά.

    [03] Υγεία

    Κίνδυνος από αντηλιακά "μαϊμού"

    15/6/2004 4:16:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες για τα νοθευμένα αντηλιακά, που διακινούν στην αγορά πλανόδιοι μικροπωλητές. Τα προϊόντα αυτά μπορούν να προκαλέσουν από σοβαρές δερματικές παθήσεις έως και καρκίνο του δέρματος, αν και οι διακινητές τους υποστηρίζουν, πως προστατεύουν από τον ήλιο. Οι επιστήμονες συμβουλεύουν το κοινό να τα αποφεύγουν και να μην παρασύρονται από τις δελεαστικές τιμές τους, ενώ επισημαίνουν, πως η αναγνώρισή τους είναι δύσκολη.

    Επιβλαβή για την υγεία

    Τα νοθευμένα αντηλιακά μοιάζουν με τα αυθεντικά, στην ουσία, όμως, είναι απομιμήσεις και ο καταναλωτής δεν μπορεί να τα αναγνωρίσει.

    Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα προϊόντα αυτά περιέχουν επικίνδυνες ουσίες, οι οποίες περνούν από το δέρμα στο αίμα και μπορούν να προκαλέσουν βλάβες σε ζωτικά όργανα, όπως το συκώτι.

    Ο μόνος τρόπος για να προστατευθεί ο καταναλωτής είναι φυσικά να αποφεύγει να αγοράζει αντηλιακά από πλανόδιους και να προμηθεύεται τα προϊόντα αυτά μόνο από τα φαρμακεία και τα μεγάλα καταστήματα καλλυντικών.

    [04] Εσωτερικά

    Ικανοποιημένος ο Υπ. Μεταφορών Επιτυχής η πρώτη γενική του Τραμ

    15/6/2004 4:32:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Γεγονός αποτελεί πλέον το τραμ, ένα από τα Ολυμπιακά έργα, παρά τις καθυστερήσεις, που σημειώθηκαν. Σήμερα, πραγματοποιήθηκε η πρώτη δοκιμαστική διαδρομή σε όλο το μήκος της Ολυμπιακής διαδρομής, παρουσία του υπουργού Μεταφορών &amp; Επικοινωνιών Μιχάλη Λιάπη και του υφυπουργού Αναστάσιου Νεράντζη. Οι δοκιμές του συστήματος θα ολοκληρωθούν στο τέλος Ιουνίου και από τις αρχές Ιουλίου το τραμ θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση. Ο υπουργός Μεταφορών εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχή δοκιμή του τραμ, το οποίο, όπως είπε, είναι ένα σύγχρονο μέσο, οικολογικό, άνετο, με κλιματισμό, ασφαλές και το φθηνότερο από τα άλλα μέσα σταθερής τροχιάς. Πρόσθεσε επίσης ότι μαζί με τον προαστιακό, τον ηλεκτρικό, τα τρόλεϊ και τα αστικά λεωφορεία αποτελεί ένα σύγχρονο δίκτυο, που παρέχει στους κατοίκους του Λεκανοπεδίου τη δυνατότητα εύκολης και γρήγορης μετακίνησης.

    Φθηνές οι τιμές των εισιτηρίων

    Από τη σημερινή δοκιμαστική διαδρομή προκύπτει, πάντως, ότι χρειάζεται κάποιος χρόνος εξοικείωσης του κοινού με το τραμ, ενώ τα φανάρια για την κυκλοφορία δεν είναι ακόμη έτοιμα, όμως, όπως διαβεβαίωσε η εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο, μέχρι το τέλος του μήνα θα είναι έτοιμα να τεθούν σε λειτουργία.

    Το εισιτήριο του τραμ θα κοστίζει 60 λεπτά, για τους ανήλικους 30 λεπτά, το εισιτήριο διάρκειας ενός τετάρτου 40 λεπτά, ενώ τα άτομα με κινητικές αναπηρίες θα μεταφέρονται δωρεάν .

    Ασφαλείς και άνετες μετακινήσεις

    Το τραμ περιλαμβάνει 26 χιλιόμετρα διπλής γραμμής, στις οποίες θα κινούνται 35 οχήματα, εξυπηρετώντας περίπου 80.000 άτομα ημερησίως , που θα επιβιβάζονται στις 47 στάσεις που έχουν αναπτυχθεί σε όλο το δίκτυο. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του η μέση εμπορική ταχύτητα υπολογίζεται σε 23 χιλιόμετρα την ώρα. Τα βαγόνια του είναι κλιματιζόμενα, διαθέτουν οθόνες ψυχαγωγίας και ενημέρωσης του επιβάτη, καθώς και μουσικό ραδιοφωνικό πρόγραμμα εντός του τραμ και στις στάσεις. Παρέχουν εύκολη πρόσβαση στα άτομα με ειδικές ανάγκες , καθώς το επίπεδο του βαγονιού είναι στο ίδιο σημείο με τις στάσεις, η πρόσβαση στις οποίες γίνεται με ράμπες. Είναι αξιόπιστο γιατί τηρεί το ωρολόγιο πρόγραμμα δρομολογίων του καθώς ελέγχεται από ένα σύγχρονο Κέντρο Ελέγχου Κυκλοφορίας, ενώ παράλληλα προστατεύει το περιβάλλον καθώς είναι ηλεκτροκίνητο.

    [05] Διάφορα

    Μόνο για ιατρικούς λόγους το επιοτρέπει η θρησ Πέντε αδελφές αλλάζουν φύλο στη Σ.Αραβία

    15/6/2004 4:54:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σε εγχείρηση αλλαγής φύλου υποβλήθηκαν πρόσφατα τρεις αδελφές από τη Σαουδική Αραβία και άλλες δύο αδελφές τους σκοπεύουν να υποβληθούν σύντομα στην ίδια επέμβαση, γράφει σήμερα η σαουδαραβική εφημερίδα "Okaz". Η εφημερίδα επικαλείται το γιατρό Γιασέρ Τζαμάλ, ο οποίος τόνισε, πως ανάλογες επεμβάσεις έχουν πραγματοποιηθεί ξανά στη χώρα, αλλά για πρώτη φορά σε πέντε μέλη της ίδιας οικογένειας. Η απόφαση να υποβληθούν σε επέμβαση αλλαγής φύλου ελήφθη, όταν τα ιατρικά τεστ έδειξαν, πως οι πέντε γυναίκες έχουν περισσότερες αντρικές από γυναικείες ορμόνες. Στο ίδιο άρθρο με τίτλο "Η θρησκεία επιτρέπει την αλλαγή φύλου για ιατρικούς λόγους και όχι λόγω επιθυμίας", ο χειρουργός Ρίντα Ματμπούλι από το νοσοκομείο Βασιλιάς Αμπντελαζίζ της Τζέντα επισημαίνει, πως η αλλαγή φύλου επιτρέπεται στη χώρα μόνο αν οι γιατροί βεβαιώσουν πως υπάρχει κάποια σωματική ή οργανική ανωμαλία. Συγγενής των γυναικών τόνισε, πως η οικογένειά τους έχει ήδη αλλάξει σπίτι για να τους επιτρέψει να ζήσουν τη νέα τους ζωή ως άντρες.

    [06] Εσωτερικά

    Νεκροί οι δύο πιλότοι, σύμφωνα με εκτιμήσεις Τραγωδία με F4 στον Παρνασσό

    15/6/2004 4:36:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/6/2004 6:27:17 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Ένα μαχητικό αεροσκάφος τύπου F4 Φάντομ που εκτελούσε εκπαιδευτική άσκηση συνετρίβη νωρίς το απόγευμα στον Παρνασσό. Τα συντρίμμια του βρέθηκαν στις 4.45 το απόγευμα στη θέση Κελάρια, δύο μίλια βόρεια του χιονοδρομικού κέντρου Παρνασσού σε ύψος 5,5 χιλιάδων ποδιών. Το F4 είχε απογειωθεί μαζί με άλλα δυο ομοίου τύπου αεροσκάφη, στις 15.25 από την Ανδραβίδα, προκειμένου να εκτελέσουν άσκηση αναχαιτίσεως στην περιοχή. Τα αεροσκάφη πετούσαν στην περιοχή Αμφίκλειας - Παρνασσού, σε ύψος από 17.000 πόδια και άνω, όταν κάτω από άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες το αεροσκάφος πραγματοποίησε κατακόρυφη βύθιση και χάθηκε από τα ραντάρ. Οι δύο πιλότοι του Φάντομ εκτιμάται ότι είναι νεκροί, καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν έχουν κάνει χρήση των αλεξίπτωτων διότι δεν υπήρχε σήμα εγκατάλειψης.

    [07] Αθλητισμός

    Καρμαριάν θέλει το Αιγάλεω

    15/6/2004 6:26:00 μμ

    Στο στόχαστρο του Αιγάλεω βρίσκεται ο Αρμένιος Αρταβάζντ Καραμιάν, που την αγωνιστική περίοδο 2002-2003, είχε αγωνιστεί στο ελληνικό πρωτάθλημα με την Παναχαϊκή. Το θέμα της μεταγραφής του στην αθηναϊκό σύλλογο ακόμα δεν έχει προχωρήσει ιδιαίτερα, λόγω των οικονομικών απαιτήσεων του παίκτη, αλλά και γιατί το "Σίτι" για την απόκτηση του θα πρέπει να ανταγωνιστεί και με άλλους συλλόγους, τόσο ελληνικούς, όσο και ξένους. Μία από τις ομάδες που φέρεται να ενδιαφέρεται για τον μέσο ποδοσφαιριστή είναι και ο Ηρακλής. Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο ο Ηρακλής όσο και το Αιγάλεω έχουν κάνει περίπου την ίδια οικονομική πρόταση για την απόκτηση του. Απλά το Αιγάλεω ίσως να έχει κάποιο μικρό προβάδισμα, καθώς ήταν η πρώτη ομάδα, που ενδιαφέρθηκε να εντάξει τον έμπειρο μέσο στο δυναμικό του. Εξελίξεις στο θέμα, αναμένεται να υπάρξουν την άλλη εβδομάδα.

    [08] Διεθνή

    Από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία Συλλήψεις υπόπτων στη Γαλλία

    15/6/2004 6:26:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Στη σύλληψη περίπου δέκα ατόμων προχώρησε η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Γαλλίας, στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας που έχει αρχίσει η εισαγγελία του Παρισιού για την ύπαρξη ύποπτων ισλαμιστικών οργανώσεων. Ομως, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει μέχρι τώρα οι αρχές, δεν υπάρχουν αποδείξεις για την παρουσία ισλαμιστικού δικτύου στην περιοχή. Η αστυνομία ανακάλυψε ένα όπλο και εξοπλισμό για την κατασκευή πλαστών ταυτοτήτων και διαβατηρίων, αλλά τα αντικείμενα αυτά δείχνουν περισσότερο εγκληματικές και όχι τρομοκρατικές ενέργειες, επισήμανε δικαστική πηγή. Σημειώνεται ότι οι συλλήψεις αυτές γίνονται πέντε ημέρες μετά τις δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εσωτερικών Ντομινίκ ντε Βιλπέν, ο οποίος υποβάθμισε τις πληροφορίες πως το Μετρό στο Παρίσι ήταν στόχος επιθέσεων.

    [09] Αθλητισμός

    Κύμα προσφυγών στην ΑΕΚ

    15/6/2004 6:39:00 μμ

    Σε τεντωμένο σκοινί ακροβατεί πλέον η ΑΕΚ, καθώς η υπομονή των παικτών έλαβε τέλος και άρχισαν οι προσφυγές. Τον Μίλεν Πέτκοφ που η προσφυγή του εκδικάστηκε την Τρίτη αλλά το δικαστήριο δεν πήρε τελική απόφαση καθώς περιμένει από τις δυο πλευρές να υποβάλλουν τα σχετικά υπομνήματα με τις απόψεις τους για τα λεφτά που διεκδικεί ο Βούλγαρος μέσος, ακολούθησε σήμερα ο Βασίλης Τσιάρτας, ενώ την σκυτάλη παίρνει αύριο ο Μιχάλης Κασάπης. Ο Τσιάρτας κατέθεσε προσφυγή για λύση συμβολαίου λόγω οικονομικών οφειλών ύψους 1.358.924,89 ευρώ. Η εκδίκαση της υπόθεσης ορίστηκε για τις 29 Ιουνίου στις 14:00.

    Έπονται Κασάπης - Ναλιτζής

    Η κατάσταση στην ΑΕΚ έχει φθάσει στο απροχώρητο.

    Αύριο κατά πάσα πιθανότητα παίρνει σειρά ο Κασάπης, ενώ έπεται ο Δημήτρης Ναλιτζής, που όπως είναι γνωστό έστειλε στα γραφεία της ΠΑΕ, εξώδικο με το οποίο ζητούσε την καταβολή του 100% των δεδουλευμένων του, μέσα σε 72 ώρες.

    Η ΑΕΚ οφείλει στον υψηλόσωμο φορ 330.000 ευρώ, ένα ποσό, που αν δεν του το καταβάλει μέσα στην προθεσμία, που θέτει, θα διεκδικήσει στην προσφυγή που θα καταθέσει, αμέσως μετά, και το 40% των τριών, επόμενων, χρόνων του συμβολαίου του, που ανέρχεται στις 400.000 ευρώ!

    Πάντως, εντύπωση προκάλεσε η στιγμή, που διάλεξε ο Τσιάρτας να καταθέσει τη προσφυγή, η οποία αναμενόταν μετά το τέλος των υποχρεώσεων της Εθνικής στην Πορτογαλία και αυτό ίσως να ταυτίζεται με τις πληροφορίες του πορτογαλικού τύπου για ενδιαφέρον της Σπόρτινγκ για τον διεθνή μέσο.

    Όλα αυτά, βέβαια δυσκολεύουν το έργο του Ντέμη Νικολαϊδη, που βλέπει ότι ακόμα και αν δικαιωθεί για το άρθρο 44, τα χρέη, προς τους ποδοσφαιριστές είναι τεράστια και αν δεν βρεθούν συμβιβαστικές λύσεις, πάρα πολύ δύσκολα θα μπορέσει να αντεπεξέλθει, καθώς ο αρχικός προϋπολογισμός έχει ξεπεραστεί κατά πολύ.

    [10] Εσωτερικά

    Ρυθμίζει και το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης Στη Βουλή ο νέος Αντιτρομοκρατικός

    15/6/2004 5:40:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Νομοσχέδιο, που τροποποιεί τον αντιτρομοκρατικό νόμο και παράλληλα καθιερώνει το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, που περιλαμβάνει την έκδοση υπόπτων μέσω δικαστικών και εισαγγελικών αρχών χωρίς να απαγγελθεί κατηγορία και χωρίς παρέμβαση πολιτικών οργάνων κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας. Με το νέο αντιτρομοκρατικό, που αναμένεται να γίνει νόμος του κράτους ως το τέλος του μήνα, προβλέπεται αύξηση του ορίου παραγραφής από τα 20 στα 30 χρόνια και αυστηρότερες ποινές για τον αρχηγό αλλά και όσους χρηματοδοτούν τρομοκρατικές οργανώσεις. Σκοπός του είναι η εναρμόνιση της νομοθεσία μας με το κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο για την ενιαία αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

    Τρομοκρατία: Αύξηση του ορίου παραγραφής - Κάθειρξη για τους χρηματοδότες

    Το νομοσχέδιο, που εισάγεται αύριο στην αρμόδια επιτροπή προς συζήτηση και την ερχόμενη Τρίτη στην ολομέλεια του Σώματος έρχεται να συμπληρώσει τον προηγούμενο αντιτρομοκρατικό νόμο και συγκεκριμένα:

    Ορίζει σαφώς τι είναι τρομοκρατική ενέργεια. Προβλέπει ποινή κάθειρξης τουλάχιστον 10 ετών για τον αρχηγό της οργάνωσης. Ποινικοποιείται με κάθειρξης τουλάχιστον 10 ετών η παροχή πληροφοριών ή υλικών μέσων και η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Αυξάνεται το όριο παραγραφής από τα 20 στα 30 χρόνια για πράξεις, που επισύρουν ισόβια. Τιμωρείται η τρομοκρατική πράξη ακόμη και αν γίνεται από ένα άτομο. Οι νέες ρυθμίσεις, με ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν εισάγουν αυστηρότερες ποινές σε σχέση με τον μέχρι σήμερα ισχύοντα νόμο, αλλά αποσκοπούν σε εξειδικευμένη αντιμετώπιση της τρομοκρατίας", δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

    Πως ρυθμίζεται το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης

    Όσον αφορά τις ρυθμίσεις, που καθιερώνουν το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, όπως επισήμανε ο υπουργός, περιέχουν όλες τις δεσμεύσεις, που ανέλαβαν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, με δυο αποφάσεις-πλαίσιο στις 13 Ιουνίου 2002, εκφράζοντας τη βούλησή τους αφενός να διαμορφώσουν τον ενιαίο δικαστικό χώρο, αφετέρου να ενοποιήσουν το νομοθετικό τους καθεστώς για την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας.

    Μολονότι η απόφαση-πλαίσιο διέπεται από τη λογική ότι, δεν υπάρχουν σύνορα για την εκδίκαση των ποινικών υποθέσεων στον ευρωπαϊκό χώρο, σύμφωνα με τον κ. Παπαληγούρα, υπήρξε μέριμνα, ώστε να διασφαλιστεί ουσιαστικά η δυνατότητα τήρησης της αρχής οι Έλληνες να δικάζονται στην Ελλάδα.

    Στην πράξη θα προσάγονται σε χώρες της Ε.Ε. βασικά αλλοδαποί καταδικασθέντες ή ποινικά διωκόμενοι, καθώς στο νομοσχέδιο προβλέπεται σειρά υποχρεωτικών και πάντως δυνητικών λόγων άρνησης της εκτέλεσης του εντάλματος, που καλύπτουν όλες τις αξιόποινες πράξεις ημεδαπού.

    Σύμφωνα με το νομοσχέδιο στην έννοια του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης περιλαμβάνεται η αίτηση έκδοσης από δικαστική αρχή κράτους-μέλους της Ε.Ε., προσώπου, που βρίσκεται στο έδαφος άλλου κράτους-μέλους της Ε.Ε., προκειμένου:

    Να του ασκηθεί ποινική δίωξη ή Να εκτελεστεί ποινή ή μέτρο ασφαλείας, τα οποία του στερούν την ελευθερία.

    Αρμόδια δικαστική αρχή έκδοσης του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης είναι ο Εισαγγελέας Εφετών. Το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εκδίδεται για πράξεις, οι οποίες τιμωρούνται από τους ελληνικούς ποινικούς νόμους με ποινή στέρησης της ελευθερίας ή με μέτρο ασφαλείας στέρησης της ελευθερίας, το ανώτατο όριο, των οποίων είναι τουλάχιστον 12 μήνες ή σε περίπτωση, που έχει ήδη επιβληθεί ποινή, τουλάχιστον τεσσάρων μηνών.

    Σύμφωνα πάντα με το νομοσχέδιο απαγορεύεται η εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης αν:

    Η αξιόποινη πράξη καλύπτεται από αμνηστία σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία. Προκύπτει ότι, ο κατηγορούμενος έχει δικαστεί αμετακλήτως για τις ίδιες πράξεις από κράτος-μέλος της ΕΕ. Το πρόσωπο εναντίον, του οποίου έχει εκδοθεί το ένταλμα είναι ανεύθυνο ποινικά λόγω της ηλικίας του για την αξιόποινη πράξη, για την οποία έχει εκδοθεί το ένταλμα. Έχει επέλθει παραγραφή του εγκλήματος ή της ποινής. Σκοπός του είναι η δίωξη ή η τιμωρία προσώπου λόγω φύλου, φυλής, θρησκείας, εθνοτικής καταγωγής, ιθαγένειας, γλώσσας, πολιτικών φρονημάτων και γενετήσιου προσανατολισμού.

    Επίσης απαγορεύεται η έκδοση για αξιόποινη πράξη η οποία:

    Θεωρείται κατά την ελληνική νομοθεσία ότι, τελέστηκε εξ ολοκλήρου ή εν μέρει στο έδαφος της Ελλάδας. Τελέστηκε εκτός του εδάφους του κράτους-μέλους έκδοσης του εντάλματος και κατά τους ελληνικούς ποινικούς νόμους απαγορεύεται η δίωξη για το ίδιο έγκλημα, που διαπράττεται εκτός του εδάφους της Ελλάδας. Αφορά ημεδαπό και διώκεται στην Ελλάδα για την ίδια πράξη.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης αποτελεί κατ ουσίαν μία απλοποιημένη διαδικασία προσαγωγής στον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο όχι πλέον με την παρέμβαση πολιτικών οργάνων αλλά απευθείας μέσω των εθνικών εισαγγελικών και δικαστικών αρχών και πάντα υπό την απαραίτητη προϋπόθεση του σεβασμού και της αυστηρής τήρησης των εγγυήσεων, που περιέχονται στο Σύνταγμα και στις διεθνείς συνθήκες.

    [11] Οικονομία

    Υψηλό το κόστος ζωής Ακριβή μου Ελλάδα

    15/6/2004 6:49:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ

    Την ανιούσα έχουν πάρει οι τιμές σε Αθήνα και περιφέρεια, σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΚΑ, αλλά και της διεθνούς ένωσης MHRC. Στο διεθνή κατάλογο με τις ακριβότερες πόλεις του κόσμου, η Αθήνα βρέθηκε φέτος στην 50η θέση, από την 71η που βρισκόταν πέρυσι. Παράλληλα, σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΚΑ, η ελληνική περιφέρεια έχει υψηλότερο κόστος ζωής απ ότι η πρωτεύουσα και ο Νομός Αττικής. Η μεγαλύτερη αύξηση τιμών παρατηρείται στο φαγητό, τα είδη ένδυσης, τη διασκέδαση και τα ενοίκια και αποδίδεται στη χρήση του ενιαίου νομίσματος. Επίσης, η έρευνα της MHRC αποδεικνύει την προέλαση τις ακρίβειας στην Ε.Ε. με τη χρήση του ευρώ.

    "Τσουχτερή" η περιφέρεια

    Σύμφωνα με την έρευνα της MHRC, η Αθήνα είναι ακριβότερη σε σχέση με μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως οι Βρυξέλλες, η Βαρκελώνη και η Μαδρίτη, ενώ τα πρωτεία της παγκόσμιας ακρίβειας κατέχουν το Τόκιο και το Λονδίνο.

    Πάντως, η ζωή στην πρωτεύουσα είναι φθηνότερη σε σχέση με την περιφέρεια, όπως αποδεικνύει η έρευνα του ΙΝΚΑ. Σύμφωνα με αυτή, η Αθήνα και γενικότερα ο Νομός Αττικής, κατατάσσονται κάτω από το μέσο όρο σε ό,τι αφορά στο κόστος ζωής.

    Τα πρωτεία της ακρίβειας στην Ελλάδα έχουν οι Νομοί Κυκλάδων, Κέρκυρας, Ζακύνθου, Φωκίδας και Χαλκιδικής, ενώ φθηνότερη όλων είναι η Πελοπόννησος.

    Μείωση τιμών παρατηρήθηκε φέτος στους Νομούς Δωδεκανήσου, Κρήτης, Λέσβου, Χίου και Σάμου, ενώ το κόστος ζωής αυξήθηκε στη Μαγνησία και τη Ροδόπη.

    [12] Αθήνα 2004

    Μετά από 36 χρόνια Στο Μεξικό η Ολυμπιακή Φλόγα

    15/6/2004 7:02:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: TV AZTECA- TELEVISA

    Στο Μεξικό έφθασε τις πρώτες πρωινές ώρες η Ολυμπιακή Φλόγα. Μετά από 36 χρόνια, το σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων επέστρεψε στο Μέξικο Σίτι, την πόλη που φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968. Στο αεροδρόμιο της μεξικανικής πρωτεύουσας, πρώτος παρέλαβε την ολυμπιακή φλόγα ο κυβερνήτης του Μέξικο Σίτι, Ανδρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ. Στη συνέχεια, με ειδική αυτοκινητοπομπή η ολυμπιακή φλόγα, πέρασε από την κεντρική πλατεία της πόλης το Ζόκαλο και το Ναό της Παναγίας της Γουαδελούπης και κατέληξε στο Ολυμπιακό Στάδιο της Πανεπιστημιούπολης όπου θα πραγματοποιηθούν πολιτιστικές εκδηλώσεις προς τιμήν της. Η φλόγα, θα παραμείνει στην πόλη του Μεξικό Σίτι μέχρι τις 19.00 το απόγευμα και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για το Λος Αντζελες.

    Μεξικάνα λαμπαδηδρόμος 93 ετών!

    Την ολυμπιακή φλόγα υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο του Μεξικό, ο Πρέσβης της Χώρας μας στο Μεξικό Διονύσης Κοδέλας, ο Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Επιτροπής Πολιτισμού και Αθλητισμού Νέλσον Βάργας αλλά και πολλοί εκπρόσωποι της πολιτικής και της πολιτειακής ηγεσίας.

    Μετά τις εκδηλώσεις στο Ολυμπιακό Στάδιο της Πόλης, η φλόγα θα διανύσει περίπου πενήντα χιλιόμετρα της πόλης του Μεξικό, όπου θα την μεταφέρουν περίπου 80 λαμπαδηδρόμοι.

    Μεταξύ αυτών και η Ροζάριο Ιγλέσιας, μία Μεξικάνα 93 ετών που τρέχει σε αγώνες ταχύτητας και κατέχει έξι παγκόσμια ρεκόρ αλλά και η Ενρικέτα Μπασίλιο, η οποία είχε ανάψει την ολυμπιακή φλόγα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968.

    Προτελευταία λαμπαδηδρόμος στο Μεξικό θα είναι η παγκόσμια πρωταθλήτρια των 400 μέτρων Ανα Γκαμπριέλα Γκεβάρα.

    Μεταξύ των λαμπαδηδρόμων ξεχωρίζει επίσης η παρουσία του Γενικού Διεθυντή Αθλητικών Ειδήσεων του τηλεοπτικού δικτύου TV Azteca, Χοσέ Ραμόν Φερνάντεζ.

    [13] Αντισφαίριση

    Τραυματίστηκε η Δανιηλίδου

    15/6/2004 7:06:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Ο τραυματισμός που υπέστη η Λένα Δανιηλίδου στον αγώνα με τη Γιαπωνέζα Μοριγκάμι (την περασμένη εβδομάδα στο τουρνουά του Μπέρμιγχαμ), αναγκάζει την Ελληνίδα πρωταθλήτρια να μην πάρει μέρος στο τουρνουά της Ολλανδίας, "Ordina Open". Πάντως, η Θεσσαλονικιά τενίστρια, θα είναι έτοιμη για το επόμενο τουρνουά και φυσικά θα δώσει το παρών στην Αθήνα τον Αύγουστο. Θυμίζουμε ότι η Θεσσαλονικιά τενίστρια είχε κατακτήσει το συγκεκριμένο τουρνουά πριν από δύο χρόνια.

    [14] Εσωτερικά

    Με θέμα το συνέδριο Πολιτικό Συμβούλιο στη ΝΔ

    15/6/2004 7:19:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ

    Στον απόηχο του θετικού αποτελέσματος των Ευρωεκλογών συνήλθε στις 5 το απόγευμα το Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ, με αντικείμενο το συνέδριο του κόμματος, από τις 23 έως τις 25 Ιουλίου. Στην εισήγησή του, ο πρόεδρος της ΝΔ και πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, έκανε λόγο για "θετικό ρεύμα υπέρ της ΝΔ" και χαρακτήρισε την ψήφο των πολιτών επιβεβαίωση "της στρατηγικής και της πολιτικής υπεροχής μας στο μεσαίο χώρο". Από την πλευρά του, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, μίλησε για επιβράβευση της Νέας Διακυβέρνησης και επικύρωση του προγράμματος της ΝΔ από τους πολίτες.

    "Θετικό ρεύμα"

    Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα της ευρωκάλπης, ο πρωθυπουργός τόνισε, ότι ήταν πολύ σημαντικό για τη ΝΔ και παγιώνει τη διαφορά με το ΠΑΣΟΚ. Ακόμη ανέφερε πως, η ψήφος των πολιτών ενίσχυσε "την πλατιά κοινωνική συμμαχία, που διαμορφώθηκε στις εκλογές της 7ης Μαρτίου".

    Παράλληλα, ο κ. Καραμανλής απάντησε εμμέσως στους ψόγους για διαρροές προς τα δεξιά και τον ΛΑΟΣ λέγοντας, ότι η στρατηγική του μεσαίου χώρου αποδίδει και η ΝΔ έχει πολιτική υπεροχή στον λεγόμενο χώρο του κέντρου. "Αυτή η κατάκτηση πρέπει να επιβεβαιώνεται καθημερινά με έργα και πράξεις", σημείωσε ο πρωθυπουργός.

    Επίσης, ο πρωθυπουργός ανέθεσε την ευθύνη για τη διοργάνωση του συνεδρίου του κόμματος στο διαγραμματειακό όργανο, με επικεφαλής τον κ. Μεϊμαράκη, σημειώνοντας, πως η επιλογή της ημερομηνίας εμπεριέχει κορυφαίο συμβολισμό, αφού συμπίπτει με την 30η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

    Από την πλευρά του, ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε, πως το πρόγραμμα της ΝΔ έχει την έγκριση των πολιτών και, αν χρειαστεί, στο συνέδριο θα επικαιροποιηθούν ορισμένα τμήματά του. Επίσης, τόνισε, ότι θα προχωρήσει και η οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος, με προοπτική το 2010.

    [15] Καλαθοσφαίριση

    Οι δεκατρείς της Σουηδίας

    15/6/2004 7:20:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η Ομοσπονδία μπάσκετ της Αυστραλίας ανακοίνωσε σήμερα τους δεκατρείς "εκλεκτούς" του Μπράιαν Γκόργιαν που θα ταξιδέψουν στην Ευρώπη, στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Στην αποστολή συμπεριλήφθηκαν ο "Ευρωπαίος" Ντέιβιντ Άντερσεν, ο νεαρός ταλαντούχος Άντριου Μπόγκατ και ο αρχηγός των "Aussie's" Σέιν Χιλ, ο οποίος μετράει ήδη τρεις συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Χρήσιμα συμπεράσματα

    Ο ομοσπονδιακός προπονητής της Εθνικής Αυστραλίας έβγαλε χρήσιμα συμπεράσματα στο προπονητικό κέντρο της "Νιου Σάουθ Γουέιλς Σέντρα Κόουστ", όπου δεκαεπτά μέλη συμμετείχαν σε δοκιμαστικό τετραήμερο προετοιμασίας.

    Στα δεκατρία μέλη που θα ταξιδέψουν από τις 20 έως τις 30 Ιουνίου στην Ευρώπη συμπεριλήφθηκαν επίσης οι Πολ Ρότζερς, Τζέισον Σμιθ και Μάρτιν Καταλίνι, όλοι μέλη της εθνικής Αυστραλίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ.

    Οι Σαμ Μάκινον και Μπρετ Μάερ παραμένουν στην αποστολή, αλλά δεν θα ταξιδέψουν στην Ευρώπη εξαιτίας τραυματισμού.

    Ο Μπριάν Γκόργιαν χαρακτήρισε απαραίτητους τους φιλικούς αγώνες εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων: "Αυτή η περιοδεία θα είναι η πρώτη δοκιμή σε συνθήκες αγώνων εναντίον ομάδων με παρόμοιες δυνατότητες όπως αυτές που θα αντιμετωπίσουμε στην Αθήνα", εξήγησε ο Γκόργιαν.

    Στη συνέχεια ο Γκόριαν εξήγησε πως στην ευρωπαϊκή περιοδεία θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά τον Άντερσεν που πρόσφατα οδήγησε τη Σιένα στην κατάκτηση του ιταλικού πρωταθλήματος, καθώς επίσης να διαπιστώσει αν ο Άντριου Μπόγκατ μπορεί να τα βγάλει εις πέρας με την εθνική Ανδρών.

    Αναλυτικά οι παίκτες

    Τα δεκατρία μέλη της εθνικής Αυστραλίας που θα ταξιδέψουν στην Ευρώπη από 20-30 Ιουνίου:

    Ντέιβιντ Άντερσεν (Σιένα), Άντριου Μπόγκατ (Πανεπιστήμιο της Γιούτα), Σι Τζέι Μπράτον (Σίντνεϊ Κινγκς), Μπεν Καστλ (Μπρίσμπαν Μπούλετς), Μάρτιν Καταλίνι (Αντέλαϊντ 36ερς), Σέιν Χιλ (Μακεδονικός), Μάθιου Νίλσεν (Σίντνεϊ Κινγκς), Τζον Ρίλι (Τάουνσβιλ Κροκς), Πολ Ρότζερς (Τζιρόνα), Τόνι Ρόναλντσον (Περθ Γουάιλντκατς), Γκλεν Σαβίλ (Αϊλαγουάρκα Χοκς), Τζέισον Σμιθ (Σίντνεϊ Κινγκς), Μπρετ Γουίλερ (Σίντνεϊ Κινγκς)

    [16] Αθήνα 2004

    Έλεγχοι ντόπιννγκ χωρίς προειδοποίηση

    15/6/2004 7:35:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ελέγχους για χρήση αναβολικών ουσιών χωρίς καμία προειδοποίηση εντός και εκτός Ελλάδας θα κάνει η Παγκόσμια Οργάνωση κατά του ντόπινγκ, WADA, από την ημέρα που ξεκινάει η λειτουργία του Ολυμπιακού χωριού, ως και την Τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων στις 29 Αυγούστου. Τη συγκεκριμένη προειδοποίηση αλλά και οδηγία εξέδωσε η ΔΟΕ με αποδέκτες όλες τις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές. Από την οδηγία δεν εξαιρείται κανείς αθλητής ή αθλήτρια που έχει επικυρώσει τη συμμετοχή του ή έχει ολοκληρώσει τις προσπάθειές του, οι οποίοι μάλιστα υποχρεώνονται να μην αρνηθούν να υποβληθούν σε οποιοδήποτε έλεγχο τούς ζητηθεί. Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων όλοι οι έλεγχοι αντιντόπινγκ θα περιλαμβάνουν τεστ για ουσίες και μεθόδους που περιλαμβάνονται στις λίστες με τις απαγορεύσεις.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 15 June 2004 - 16:51:02 UTC