Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-06-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Lord of the Dance" από τους μύθους των Κελτών
  • [02] Σε έρευνα της ICAP για τον ΣΕΒ Φόβοι για αύξηση της ανεργίας μετά τους
  • [03] Τεστ προβλέπει την εμμηνόπαυση
  • [04] Θα προχωρήσουν σε απογραφή των εργαζομένων Κυβερνητική παρέμβαση για
  • [05] Γιατρός ζητούσε αμοιβή για "παροχή σεξ"
  • [06] Καθοριστικό τεστ ετοιμότητας Ασκηση προσομοίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων
  • [07] Πάνθεον για ρομπότ-ήρωες
  • [08] Σε πελάγη ευτυχίας το διάσημο τοπ μόντελ Πάει για το δεύτερο η Κλόντια
  • [09] Ένοχος για 6 απαγωγές και 4 δολοφονίες κοριτσιών Ισόβια για τον Ντιτρού
  • [10] Χωρίς θεατές τα φιλικά με τις... γκέισες
  • [11] Έξι ύποπτοι για σχέσεις με την Αλ Κάιντα Τρομο- συλλήψεις στο Μπαχρέιν
  • [12] Το... τρένο στον πάγκο της Λάρισας
  • [13] Τέλος ο Κόντης από τον Πανιώνιο
  • [14] Και ένας σοβαρά τραυματίας Δύο νεκροί Παλαιστίνιοι από εισβολή
  • [15] Παράνομο το face control Παράνομη η "πόρτα" στα νυχτερινά κέντρα
  • [16] Δύο της Ίντερ στόχος του Ντεσάμπ
  • [17] Βίοι παράλληλοι Ηρακλή-Πουρσανίδη

    [01] Πολιτισμός

    "Lord of the Dance" από τους μύθους των Κελτών

    22/6/2004 11:51:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Ένα μουσικοχορευτικό φαινόμενο, που έχουν ήδη απολαύσει 50 εκατομμύρια άνθρωποι σε 40 χώρες τους κόσμου, σύντομα θα κάνει τη γνωριμία του και με το ελληνικό κοινό. Η παράσταση "Lord of the Dance" που έφερε την επανάσταση στον παραδοσιακό Ιρλανδικό χορό, συνδυάζοντας τον με μοντέρνα ποπ στοιχεία, θα βρεθεί στις 28, 29, 30 Ιουνίου στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη, ενώ στις 1, 2, 3 Ιουλίου θα ανέβει στο Θέατρο Λυκαβηττού. Σαράντα δεξιοτέχνες Ιρλανδοί χορευτές με την δυναμική κίνηση τους "αφηγούνται" επί σκηνής μια μυθική κέλτικη ιστορία για τον Don Dorcha και τους πολεμιστές του, που έρχεται αντιμέτωπος με τον Άρχοντα του Χορού (Lord of the Dance), σε μια χορευτική αναμέτρηση μεταξύ Κακού και Καλού. Ψυχή και κινητήριος δύναμη της παράστασης ο Michael Flatley, είναι ο δημιουργός, ο παραγωγός και ο χορογράφος του "Lord of the Dance", αλλά και ο άνθρωπος με τα πιο γρήγορα πόδια του κόσμου, που έχει σπάσει δύο φορές το παγκόσμιο ρεκόρ Guiness, με 35 χορευτικά χτυπήματα το δευτερόλεπτο.

    Σαρωτικοί ιρλανδέζικοι ρυθμοί επί σκηνής

    Η παραγωγή αυτή καθιέρωσε τον Michael Flatley, παγκοσμίως ως έναν καινοτόμο καλλιτέχνη. Σημειωτέον ότι ο ίδιος είναι ο δημιουργός και παλιός αστέρας του Ιρλανδικού χορευτικού φαινομένου, της παράστασης Riverdance, ενώ στις αρχές της δεκαετίας του 90 ταξίδεψε με το διάσημο μουσικό συγκρότημα "The Chieftains". Παραμένει ακόμη ο κυριότερος εκπρόσωπος του Ιρλανδικού χορού, που τον εξέλιξε και τον έκανε ευρέως γνωστό και αγαπητό σε πολλά σημεία του πλανήτη.

    Πάθος αλλά και απόλυτος συγχρονισμός είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της φαντασμαγορικής παράστασης "Lord of the Dance", που εκσφενδόνισε τον Ιρλανδικό χορό ως παγκόσμιο φαινόμενο. Τα μέλη του θιάσου είναι πρωταθλητές χορευτές του Ιρλανδικού χορού από όλον τον κόσμο και παρουσιάζουν ένα καθηλωτικό μείγμα παραδοσιακής και μοντέρνας Κέλτικης μουσικής και χορού, που περιλαμβάνει 21 σκηνές γεμάτες από ασταμάτητο χορό, πολύχρωμα κοστούμια, δραματική μουσική, εξεζητημένα σκηνικά και λαμπερά πυροτεχνήματα.

    Από το ντεμπούτο της παράστασης στο Δουβλίνο, τον Ιούλιο του 1996, το Lord of the Dance γνώρισε διεθνή επιτυχία. Μάλιστα έσπασε το ρεκόρ παραστάσεων του Wembley Arena του Λονδίνου, πουλώντας συνολικά 21 παραστάσεις. Σήμερα υπάρχουν δύο μόνιμοι θίασοι - ο ένας περιοδεύει στην Αμερική και ο άλλος στην Ευρώπη - που έχουν καθηλώσει κατάμεστα θέατρα και στάδια σε περισσότερες από 40 χώρες του κόσμου.

    Τηλ. Πληροφοριών . 210-9213310 Τιμές εισιτηρίων 75, 55, 40, 30 Ευρώ. Προπώληση στα ταμεία του φεστιβάλ Αθηνών, σε όλα τα Virgin και τηλεφωνικά με πιστωτική κάρτα στο 210-9213310

    [02] Οικονομία

    Σε έρευνα της ICAP για τον ΣΕΒ Φόβοι για αύξηση της ανεργίας μετά τους Αγώνες

    22/6/2004 12:21:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Επισημάνσεις για μείωση του προσωπικού των επιχειρήσεων μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, περιέχει έρευνα της ICAP για λογαριασμό του ΣΕΒ. Οι βιομήχανοι θεωρούν ως μεγαλύτερο εμπόδιο στην οικονομική τους δραστηριότητα τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές και την υψηλή φορολογία. . Τέλος, οι εκτιμήσεις για την πορεία των μικτών κερδών στις επιχειρήσεις οφείλονται σύμφωνα με την έρευνα στην άνοδο του αργού πετρελαίου.Σχολιάζοντας τα παραπάνω στη ΝΕΤ 105,8 ο επιστημονικός διευθυντής της ΓΣΕΕ, Σάββας Ρομπόλης τόνισε ότι δε συμμερίζεται τις απόψεις αυτές για έξαρση της ανεργίας και πανικό στην εθνική οικονομία μετά τους Ολυμπιακούς. Μάλιστα, ο ίδιος επεσήμανε ότι η ΓΣΕΕ έχει καταθέσει μία πολύ καλή πρόταση, στο διάλογο για το φορολογικό. Τέλος, αναφερόμενος στον αναπτυξιακό νόμο τόνισε, ότι ο ΣΕΒ προτείνει οι επενδύσεις και η επιδοτήσεις τους να αποσυνδεθούν από τις θέσεις εργασίες, κάτι για το οποίο η ΓΣΕΕ είναι αντίθετη. Στο θέμα αναφέρθηκε με δηλώσεις του και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς τονίζοντας, ότι μπορεί να υπάρξει ισορροπία και "να έχουμε δημιουργία άλλων θέσεων εργασίας με έργα κυρίως στην Περιφέρεια".

    Εν τω μεταξύ, στην ίδια έρευνα οι διοικούντες τις βιομηχανικές επιχειρήσεις εκφράζουν μετριασμένη αισιοδοξία σε σχέση με το 2003 για την πορεία των κερδών των εταιριών τους, ενώ αντίποδα σημαντικά βελτιωμένες είναι οι προσδοκίες όσον αφορά τις εξαγωγές και τις επενδύσεις.

    [03] Υγεία

    Τεστ προβλέπει την εμμηνόπαυση

    22/6/2004 1:13:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: New Scientist

    Πόσο διαρκεί η αναπαραγωγική ηλικία κάθε γυναίκας; Την ακριβή απάντηση σε αυτό το ερώτημα υποστηρίζουν πως έχουν πλέον επιστήμονες από τη Βρετανία. Έρευνα την οποία παρουσίασαν καταδεικνύει συσχετισμό του μεγέθους των γυναικείων ωοθηκών και του αριθμού των υπαρχόντων ωαρίων. Οι Hamish Wallace και Thomas Kelsey που διεξήγαγαν αυτήν τη μελέτη υπογραμμίζουν ότι οι γιατροί θα μπορούν από εδώ και στο εξής να υπολογίζουν το πόσο χρόνο διαθέτει μια γυναίκα μέχρι την εμμηνόπαυση, μέσω του συνηθισμένου γυναικείου υπερηχογραφήματος.

    Σημείο-κλειδί η σχέση μεταξύ μεγέθους των ωοθηκών και αριθμού ωαρίων

    Οι δύο επιστήμονες χρησιμοποίησαν την προαναφερθείσα σχέση μεταξύ ωοθηκών και ωαρίων για να δημιουργήσουν μία μέθοδο, η οποία λαμβάνοντας υπόψη το μεγέθος των ωοθηκών και τη χρονολογική ηλικία, θα προβλέπει τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας της γυναίκας, με απόκλιση ενός ή δύο ετών. Ο όγκος των ωοθηκών θα μετριέται με τον συνηθισμένο γυναικολογικό υπέρηχο.

    Όταν ο αριθμός των ωαρίων σε μια γυναίκα φτάσει τα 25.000 - αυτό συμβαίνει κατά μέσο όρο στα 37χρόνια - τότε αρχίζει μείωση τους με ταχύτερους ρυθμούς. Αυτό ακριβώς το "σημείο" εκτιμάται ότι προηγείται της εμμηνόπαυσης κατά 12 με 14 χρόνια.

    "Στην ουσία, αυτό σημαίνει ότι θα μπορούμε να πληροφορήσουμε τη γυναίκα για το πόσο γρήγορα χτυπά το βιολογικό της ρολόι και για το πόσος χρόνος της απομένει" είπε στο περιοδικό New Scientist ο Hamish Wallace, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και γιατρός στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο της πόλης.

    Η μέση ηλικία εμμηνόπαυσης σήμερα είναι τα 42 χρόνια προς τα κάτω και τα 58 χρόνια προς τα πάνω, σημειώνει ο Thomas Kelsey, καθηγητής μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Σεντ Αντριους

    Να σημειώσουμε ότι σε μεμονωμένες όμως περιπτώσεις είναι δυνατόν να εμφανιστούν παρεκκλίσεις από το μέσο όρο, με ακραίες τιμές τα 35 και τα 60 χρόνια, για τις οποίες υπεύθυνοι παράγοντες είναι το κλίμα, η κληρονομικότητα και η κατάσταση υγείας της γυναίκας.

    Η εμμηνόπαυση είναι το τελικό αποτέλεσμα της ωοθηκικής παρακμής, όταν διακοπεί οριστικά κάθε μορφή ωοθυλακιογένεσης. Ο μηχανισμός με τον οποίο συντελείται η παρακμή αυτή, πιστεύεται ότι είναι το αποτέλεσμα των εκφυλιστικών διεργασιών, που επέρχονται φυσιολογικά στις ωοθήκες.

    Η επιστημονική ομάδα παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ωοθήκη της γυναίκας, τόσο περισσότερα ωάρια διαθέτει. Επίσης συμπέραναν ότι οι μεγάλες διαφορές στην ηλικία που οι γυναίκες διέρχονται στην εμμηνόπαυση είναι αποτέλεσμα των μεγάλων διακυμάνσεων που παρουσίαζαν στον αριθμό των ωαρίων πού είχαν κατά τη γέννηση τους.

    Οι δύο επιστήμονες φιλοδοξούν να εξελίξουν τη μέθοδο τους σε σημαντικό εργαλείο πρόβλεψης, ωστόσο χρειάζονται περαιτέρω έλεγχοι για την πιστοποίηση της ακρίβειας της.

    [04] Εσωτερικά

    Θα προχωρήσουν σε απογραφή των εργαζομένων Κυβερνητική παρέμβαση για την ανεργία

    22/6/2004 3:14:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Οι βασικοί άξονες της πολιτικής της κυβέρνησης για την ενίσχυση της απασχόλησης και την αντιμετώπιση της ανεργίας ήταν το κύριο θέμα συζητήσεως της σημερινής κυβερνητικής επιτροπής, η οποία αποφάσισε μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας αλλά και την προληπτική διαχείριση προβλημάτων απασχόλησης των εργαζομένων στα Ολυμπιακά έργα καθώς και την επαναπροώθησή τους στην αγορά εργασίας, μετά το πέρας των έργων. Δηλώσεις σχετικές με το θέμα αυτό έκανε ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος γνωστοποίησε, ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει στην απογραφή των εργαζομένων στα μεγάλα έργα προκειμένου να εκπονήσει προγράμματα ενσωμάτωσής τους στο εργατικό δυναμικό αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Εξειδικευμένες προτάσεις για την ενίσχυση της απασχόλησης αναμένεται να καταθέσει η κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο μετά την διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης.

    Κίνητρα για την πρόσληψη ανέργων

    Ο υπουργός Απασχόλησης, δήλωσε, επίσης, πως το υπουργείο βρίσκεται σε επαφή με τους επιχειρηματικούς ομίλους, που έχουν αναλάβει τα έργα και τόνισε, πως θα δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις για την πρόσληψη ανέργων. Μάλιστα, ανέφερε, πως θα προχωρήσει το πρόγραμμα Stage μέσω του οποίου θα απασχοληθούν 500 άνεργοι για τον έλεγχο των τιμών στη διάρκεια των Αγώνων.

    Επίσης, ο κ. Παναγιωτόπουλος προανήγγειλε οικονομικές ενισχύσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους. Σύμφωνα με αυτές, οι εργοδότες θα λαμβάνουν επιδότηση 50% για την πρόσληψη ανέργων νέων και ανέργων άνω των 55 ετών. Επιδότηση θα λαμβάνουν επίσης, οι επιχειρήσεις, που προσλαμβάνουν άνεργες μητέρες .

    Στην ερώτηση των δημοσιογράφων, αν η κυβέρνηση άργησε να λάβει τα ανωτέρω μέτρα, ο υπουργός Απασχόλησης τόνισε, πως αν άργησε κάποιος, ήταν η προηγούμενη κυβέρνηση, που καθυστέρησε στην ολοκλήρωση των έργων. "Επιτρέψτε μου να σας σημειώσω, ότι αν είχαν ολοκληρωθεί εγκαίρως τα Ολυμπιακά έργα από την προηγούμενη κυβέρνηση, η σημερινή κυβέρνηση δεν θα είχε ασχοληθεί με την περαίωσή τους και όπως ξέρετε τα έργα τελειώνουν γιατί έτρεξε πολύ η κυβέρνηση Καραμανλή και όλοι οι συνάδελφοι υπουργοί και η κυβέρνηση που θα είχε προκύψει από τις εκλογές της 7ης Μαρτίου θα είχε ως μοναδικό αντικείμενο και προορισμό να ασχοληθεί με την μεταολυμπιακή χρήση", δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

    Γ. Σουφλιάς: η λύση στην Περιφέρεια

    Για το ίδιο θέμα, της απασχόλησης, ρωτήθηκε και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, ο οποίος δήλωσε, πως δεν πιστεύει ότι θα υπάρχει αύξηση της ανεργίας στη μετά Ολυμπιακών Αγώνων εποχή. "Μπορούν να αναπτυχθούν άλλες εργασίες, άλλα έργα στην Περιφέρεια αλλά και άλλα πράγματα που θα φέρουν μια ισορροπία. Σαφώς γίνονται και από την κυβέρνηση διάφορες σκέψεις. Υπάρχουν προβληματισμοί. Εγώ όμως πιστεύω ότι τελικά θα υπάρξει μια ισορροπία" είπε, τονίζοντας ότι η Περιφέρεια θα "απορροφήσει" το εργατικό δυναμικό.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Φόβοι για αύξηση της ανεργίας μετά τους Αγώνες

    Κυβερνητική επιτροπή για την απασχόληση

    [05] Διάφορα

    Γιατρός ζητούσε αμοιβή για "παροχή σεξ"

    22/6/2004 3:50:00 μμ

    Ένας γιατρός στην Πολιτεία του Όρεγκον που ξεκίνησε σεξουαλικές σχέσεις με 47χρονη ασθενή του στην ώρα της ιατρικής εξέτασης και πίστωσε την Πολιτεία του με περίπου 5.000 δολάρια για τις "θεραπείες" που της προσέφερε στα μετέπειτα ιατρικά ραντεβού, τιμωρήθηκε με φυλάκιση 60 ημερών και του αφαιρέθηκε η άδεια.

    Η Πρόνοια δεν δικαιολογεί "ειδικές υπηρεσίες"

    Ο δρ. Ράνταλ Σμιθ, 50 χρονών, είπε στη γυναίκα ότι κάνοντάς της μασάζ σε "σημεία που προκαλούν διέγερση" θ ανακουφιστεί από τον πόνο στην κοιλιά. Οι θεραπείες οδήγησαν στη συνουσία και ο Σμιθ χρέωσε το Κρατικό Πρόγραμμα Υγείας του Όρεγκον για τις "45λεπτές" συνεδρίες του σε κλινική του Ομίλου Ιατρικής Υγείας των Χιλιαστών, κοντά στο Πόρτλαντ.

    Τώρα ο Σμιθ, εκτός των παραπάνω ποινών υποχρεούται επίσης να προσφέρει εργασία 200 ωρών σε τοπική υπηρεσία δημόσιας ωφέλειας, να πληρώσει 1.105 δολάρια σε πρόστιμα, ενώ είναι υπό αστυνομική επιτήρηση για 18 μήνες και έχει παραδώσει την ιατρική του άδεια. Παρότι ο Σμιθ ομολόγησε την ενοχή του πως υπέβαλλε ψευδείς βεβαιώσεις για παροχή ιατρικής περίθαλψης, που θεωρείται κακούργημα, δεν τιμωρήθηκε για τη σεξουαλική συνεύρεση με την "ποθητή" ασθενή καθώς γινόταν με τη σύμφωνη γνώμη της.

    [06] Αθήνα 2004

    Καθοριστικό τεστ ετοιμότητας Ασκηση προσομοίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων

    22/6/2004 5:07:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Αρχισε σήμερα στην έδρα της "Αθήνα 2004" στη Νέα Ιωνία, η κοινή άσκηση επιχειρησιακής ετοιμότητας του Κέντρου Διοίκησης Ολυμπιακών Αγώνων της Οργανωτικής Επιτροπής και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Η άσκηση, προσομοιώνει δυο ημέρες των Ολυμπιακών Αγώνων, την Τρίτη 24 και την Τετάρτη 25 Αυγούστου, με στόχο την εκπαίδευση του προσωπικού της "Αθήνα 2004" για τη διαχείριση εκτάκτων περιστατικών ή κρίσεων την περίοδο των Αγώνων. Κατά τη διάρκεια της άσκησης θα αξιολογηθεί επίσης η ετοιμότητα και ο συντονισμός του προσωπικού της Οργανωτικής Επιτροπής και του αντίστοιχου γραφείου της ΔΟΕ.

    Εκπαίδευση για αντιμετώπιση επίθεσης με χημικά

    Στο μεταξύ, ειδικό μηχανολογικό εξοπλισμό για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης επίθεσης με χημικά, έθεσε στη διάθεση της χώρας μας, η Ελβετία.

    Δεκαοκτώ Έλληνες εκπαιδεύτηκαν στο εργαστήριο ABC του ελβετικού στρατού, στη Βέρνη, τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο, για να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον εξοπλισμό και να να επέμβουν σε ενδεχόμενη επίθεση με χημικά, σε χρόνο ρεκόρ.

    Η συνεργασία των ελληνικών και ελβετικών αρχών, εντάσσεται στο πλαίσιο της διεθνούς συμφωνίας του 1993 για τα χημικά όπλα, την οποία έχουν υπογράψει 162 χώρες.

    [07] Τεχνολογία

    Πάνθεον για ρομπότ-ήρωες

    22/6/2004 5:18:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: BBC

    Πέντε μηχανικά θαύματα θα λάβουν τη θέση που τους αρμόζει στο δικό τους πάνθεον ως ένδειξη ελάχιστου φόρου τιμής για τη συμβολή τους στη ρομποτική ιστορία, τόσο στην επιστημονική, όσο και στην φανταστική. Η επιλογή ήταν δύσκολη, οι υποψηφιότητες πολλές. Τα μέλη της κριτικής επιτροπής, όλοι καταξιωμένοι δημιουργοί και εμπνευστές και πάνω από όλα αδιαμφισβήτητοι λάτρεις των μεταλλικών ηρώων, μεταξύ αυτών και ο διαβόητος συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Αρθουρ Κλαρκ, έβαλαν κάτω τα πράγματα. Συζήτησαν επί μακρόν, διαφώνησαν, προβληματίστηκαν και ιδού οι νικητές: ο Asimo της Honda, ο Shakey, το Astroboy, ο C3PO και ο Robby. Τα ρομπότ θα βραβευτούν στο πλαίσιο ειδικής τελετής στις 11 του ερχόμενου Οκτωβρίου και κατόπιν θα πάρουν με κάθε επισημότητα τη θέση τους στο Πάνθεον των Ρομπότ στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Κάρνεγκι Μέλον.

    Αυστηρά τα κριτήρια, δύσκολη η επιλογή

    Η κάθε υποψηφιότητα είχε φυσικά τους δικούς της υποστηρικτές στο πάνελ των κριτών, οι οποίοι πάντως συμφώνησαν ότι οι επιλογές του έπρεπε να τιμούν την ιστορία της τεχνολογίας, αλλά και της επιστημονικής φαντασίας.

    Ο Asimo επελέγη ως ένα επαναστατικό παράδειγμα "ανθρωπόμορφου" ρομπότ. Ο ίδιος μάλιστα έχει αποδείξει κατά την παγκόσμια περιοδεία του τις "ανθρώπινες" ικανότητες του επιδεικνύοντας χορευτικά βήματα, τρέχοντας ή ανεβαίνοντας αμέτρητες σκάλες.

    Ο Shakey θεωρείται βετεράνος σε σύγκριση με τον Asimo. Η "γέννηση" του ναι μεν μας γυρνά πίσω στο 1969, αλλά όπως λένε οι κριτές υπήρξε πολύ μπροστά από την εποχή του και έθεσε υψηλά στάνταρτ για τις επερχόμενες ρομποτικές "γενιές".

    Οι άλλες τρεις προτιμήσεις της επιτροπής αναδύθηκαν από τον μαγικό προφητικό κόσμο της επιστημονικής φαντασίας.

    Ποιος δεν θυμάται άλλωστε τον φλύαρο C3PO του "Πολέμου των Άστρων" .

    Ο κατα τ' άλλα "χοντροκομμένος" Robby από τον "Απαγορευμένο Πλανήτη" επελέγη μεταξύ των άλλων, σε αναγνώριση της προσωπικότητας του, αλλά και της "πολύχρονης προσφοράς" του στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας.

    Το Astroboy, φτιαγμένο κατ εικόνα και ομοίωση του ομώνυμου δημοφιλούς ιαπωνικού καρτούν ήρωα, ως μια μεταλλική εκδοχή του Πινόκιο, βραβεύτηκε για την συμβολή του στην εκστρατεία μετάδοσης του μηνύματος: "και τα ρομπότ έχουν ψυχή".

    [08] Διάφορα

    Σε πελάγη ευτυχίας το διάσημο τοπ μόντελ Πάει για το δεύτερο η Κλόντια Σίφερ

    22/6/2004 5:37:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: Reuters

    Ο πελαργός ξαναχτύπησε την πόρτα της Κλόντια Σίφερ. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του τοπ μόντελ, η 33χρονη Κλόντια, διανύει ήδη τον τέταρτο μήνα της κύησης και η εγκυμοσύνη της εξελίσσεται απολύτως φυσιολογικά. Η Σίφερ, μητέρα ήδη του 16 μηνών Κάσπαρ, είναι παντρεμένη με τον Βρετανό κινηματογραφικό παραγωγό Μάθιου Βιν και ζει τα τελευταία χρόνια, στο Σάφολκ της Ανατολικής Αγγλίας.

    [09] Διεθνή

    Ένοχος για 6 απαγωγές και 4 δολοφονίες κοριτσιών Ισόβια για τον Ντιτρού

    22/6/2004 6:32:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- BBC

    Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε, από το δικαστήριο της Αρλόν στο Βέλγιο, ο Μαρκ Ντιτρού. Ο διαβόητος παιδεραστής κρίθηκε ένοχος ως επικεφαλής συμμορίας, που απήγαγε και βίασε έξι κορίτσια, μεταξύ του 1995 και του 1996, προκαλώντας το θάνατο τεσσάρων από αυτά. Ένοχοι κρίθηκαν επίσης η πρώην σύζυγος του Ντιτρού, Μισέλ Μαρτέν, και οι συνεργάτες του, Μισέλ Λελιέβρ και Μισέλ Νιούλ, που καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 30, 25 και 10 χρόνων αντίστοιχα. Μετά από διάσκεψη μιας ώρας με τους 12 ενόρκους, ο δικαστής, Στεφάν Γκου, υιοθέτησε την πρόταση του Εισαγγελέα, Μισέλ Μπουρλέ, ο οποίος τη Δευτέρα ζήτησε να επιβληθεί η εσχάτη των ποινών στον Μαρκ Ντιτρού.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ισόβια ζητά ο εισαγγελέας για τον Ντιτρού

    Ένοχος κρίθηκε ο παιδεραστής-δολοφόνος του Βελγίου

    [10] Πετοσφαίριση

    Χωρίς θεατές τα φιλικά με τις... γκέισες

    22/6/2004 6:45:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Κεκλεισμένων των θυρών θα διεξαχθούν τα φιλικά της Εθνικής Γυναικών με την αντίστοιχη ομάδα της Ιαπωνίας, αύριο και μεθαύριο (18:00) στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στο πλαίσιο της ολυμπιακής προετοιμασίας. Εν αναμονή της ανακοίνωσης του νέου ομοσπονδιακού τεχνικού, μετά την παραίτηση για προσωπικούς λόγους του κ. Νικολάκη από το τιμόνι της "γαλανόλευκης", την ομάδα θα κοουτσάρει ο συνεργάτης του πρώην ομοσπονδιακού τεχνικού και νυν προπονητής του Απολλώνιου Κερατσινίου, Δημήτρης Ανδρεόπουλος.

    Συνεχίζεται η αποθεραπεία των διεθνών

    Πλούσιο πάντως είναι αυτές τις μέρες το ιατρικό δελτίο του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, καθώς η αποθεραπεία των Μεμετζή, Βλάχου, Κιόση, Καφετζάκη συνεχίζεται σε γοργούς ρυθμούς. Εντούτοις καμία διεθνής αθλήτρια δεν πρόκειται να διακινδυνέψει τη συμμετοχή της στα φιλικά με την Ιαπωνία. Με τη λήξη των αγώνων στο ΣΕΦ, στο οποίο θα εισέλθουν μόνο οι αποστολές των δύο ομάδων, οι κοπέλες της Εθνικής θα πάρουν άδεια από 25 Ιουνίου έως 7 Ιουλίου, προκειμένου να "επαναφορτίσουν τις μπαταρίες τους", ενόψει του τελικού σταδίου της προετοιμασίας.

    [11] Διεθνή

    Έξι ύποπτοι για σχέσεις με την Αλ Κάιντα Τρομο- συλλήψεις στο Μπαχρέιν

    22/6/2004 7:02:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- Γαλλικό Πρακτορείο

    Στα χέρια των αρχών βρίσκονται έξι άνθρωποι στο Μπαχρέιν, που θεωρούνται ύποπτοι για σχέσεις με την Αλ Κάιντα. Μάλιστα, οι συλληφθέντες εικάζεται, πως προετοίμαζαν επίθεση στη χώρα αυτή, για λογαριασμό της οργάνωσης. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών του Μπαχρέιν, Σείχ αλ- Χαλίφα, οι ύποπτοι ανακρίνονται, ενώ πηγές της ασφάλειας δήλωσαν, πως οι συλληφθέντες είναι υπήκοοι της χώρας. Πάντως, συνήγορος των υπόπτων αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση τους με την Αλ Κάιντα.

    Αρνούνται τις σχέσεις με την Αλ Κάιντα

    Όπως δήλωσε ο συνήγορος πέντε εκ των συλληφθέντων, οι πελάτες του δεν έχουν καμία σχέση με την οργάνωση. "Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τις συλλήψεις αυτών των ανθρώπων, που αγαπούν την χώρα τους", είπε χαρακτηριστικά.

    Παράλληλα, ο συνήγορος ανέφερε, ότι οι αρχές ερεύνησαν το σπίτι ενός έβδομου ανθρώπου και κατέσχεσαν έγγραφα και δισκέτες για ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

    "Προσπαθήσαμε να έλθουμε σε επαφή με αξιωματούχους ασφαλείας για περισσότερες πληροφορίες, αλλά δεν πήραμε απάντηση, ενώ δεν μπορέσαμε να μιλήσουμε με κανένα από τους υπόπτους", κατέληξε ο συνήγορος.

    [12] Αθλητισμός

    Το... τρένο στον πάγκο της Λάρισας

    22/6/2004 7:11:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Ο παλαίμαχος άσος του Παναθηναϊκού, Γιώργος Δώνης είναι από σήμερα ο διάδοχος του Τάκη Παραφέστα, στον πάγκο της Λάρισας, σύμφωνα με την προ ολίγων λεπτών ανακοίνωση της διοίκησης της θεσσαλικής ομάδας. Η πρόσληψη του κ. Δώνη, που ήδη ξεκίνησε το σχεδιασμό του ρόστερ της φετινής σεζόν, ήταν αναμενόμενη έπειτα από την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και την έλευση του κ. Πηλαδάκη στον προεδρικό θώκο της Λάρισας. Θυμίζουμε ότι πέρυσι οι δύο άνδρες είχαν συνεργαστεί άψογα κατά τη διάρκεια της θητεία τους στο σύλλογο του Ηλυσιακού.

    Έπιασε ήδη δουλειά

    Πριν καλά καλά προλάβει να στεγνώσει το μελάνι στο μονοετές συμβόλαιο (με προοπτική ανανέωσης για έναν ακόμη χρόνο) του Έλληνα τεχνικού, ξεκίνησε και ο σχεδιασμός της φετινής ομάδας ενόψει της νέας σεζόν της Β' Εθνικής. Στην προσπάθεια του το "τρένο" να επαναφέρει την ομάδα του κάμπου στα "μεγάλα σαλόνια" του ελληνικού ποδοσφαίρου αποδέσμευσε τους Μποζίλοφ, Λιεκίδη, Ρίκι, Κακαζούκη, Θεοδοσιάδη, Μοράλες και ήδη αναζητεί τους πιθανούς αντικαταστάτες τους.

    [13] Αθλητισμός

    Τέλος ο Κόντης από τον Πανιώνιο

    22/6/2004 7:21:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Έμοιαζε βέβαιο και πλέον και τυπικά, Χρήστος Κόντης και ΠΑΕ Πανιώνιος δεν θα συνεχίσουν μαζί από το επόμενο πρωτάθλημα. Η μείωση των αποδοχών του, που προτάθηκε στον παίκτη δεν έγινε δεκτή από τον ίδιο έτσι στην ανακοίνωση της Νεοσμυρνιώτικης ομάδας αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Λύθηκε σήμερα κοινή συναινέσει το συμβόλαιο με τον ποδοσφαιριστή Χρήστο Κόντη. Η ΠΑΕ του εύχεται καλή συνέχεια στην ποδοσφαιρική του καριέρα». Στο μεταξύ ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο παραμονής του Κριστιάν Πίνο στην ομάδα, ενώ ήδη σε συνεργασία με τον νέο τεχνικό της ομάδας, Κάρολ Πέτσε, εξετάζονται οι μεταγραφικοί στόχοι της ομάδας σε Ελλάδα και εξωτερικό

    [14] Διεθνή

    Και ένας σοβαρά τραυματίας Δύο νεκροί Παλαιστίνιοι από εισβολή Ισραηλινών

    22/6/2004 7:27:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Νέα αιματοχυσία στη Γάζα, σήμερα, όταν Ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλλαν στη συνοικία Μπείτ Χανούν, στο βόρειο τμήμα της περιοχής. Την εισβολή ακολούθησε ανταλλαγή πυρών, κατά την οποία έπεσαν νεκροί, δύο Παλαιστίνιοι, ο Χαλέντ αλ-Σιμπάρι, μέλος των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων Αλ Άκσα, που συνδέονται με την Φατάχ του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ και ο 19χρονος άμαχος, Ιμπραχίμ Σάλχα. Σοβαρά τραυματίστηκε άλλος ένας άμαχος, ο Άχμαντ αλ-Μάσρι, ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Όπως, πάντως ισχυρίζονται οι Ισραηλινοί, άνοιξαν πυρ εναντίον "δύο ενόπλων". Οι δύο νέοι θάνατοι, ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών Παλαιστινίων, από συγκρούσεις από το Σεπτέμβρη του 2000 σε 3.121, ενώ οι Ισραηλινοί, που έχουν χάσει τη ζωή τους είναι 920.

    [15] Εσωτερικά

    Παράνομο το face control Παράνομη η "πόρτα" στα νυχτερινά κέντρα

    22/6/2004 7:03:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: NET-ΑΠΕ

    Τέλος στο καθεστώς της "πόρτας", της επιλογής δηλαδή των πελατών των νυχτερινών κέντρων από πορτιέρηδες, επιθυμεί να βάλει η κυβέρνηση. Η επιλεκτική εξυπηρέτηση πελατών από καταστηματάρχες συνιστά ποινικό αδίκημα και τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική κοινή, υπενθύμισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του Αλέκου Αλαβάνου. Αφορμή για τη σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΝ, η μη εξυπηρέτηση παρέας ηλικιωμένων από καφετέρια της Λάρισας. Το συγκεκριμένο περιστατικό προκάλεσε την παρέμβαση του Εισαγγελέα.

    Ποινές για τους παραβάτες

    Αντίθετη άποψη για το θέμα, εκφράζουν οι ιδιοκτήτες των νυχτερινών κέντρων, οι οποίοι επισημαίνουν ότι ο έλεγχος των πορτεριέρηδων γίνεται για την προστασία των ίδιων των πελατών.

    Το θέμα ήρθε και πάλι στο προσκήνιο, μετά την άρνηση ενός καταστήματος στη Λάρισα, να εξυπηρετήσει μία παρέα ηλικιωμένων.

    Για το συγκεκριμένο περιστατικό ο κ. Παπαθανασίου ενημέρωσε τον κ. Αλαβάνο ότι η ερώτηση του διαβιβάστηκε στη Διεύθυνση Εμπορίου-Τουρισμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λάρισας και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού προκειμένου να προβούν σε όλες τις ενέργειες που προβλέπονται από το νόμο.

    [16] Αθλητισμός

    Δύο της Ίντερ στόχος του Ντεσάμπ

    22/6/2004 7:31:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ο Εμρέ Μπελόζογλου και ο Μοχάμεντ Καλόν είναι δύο από τους μεταγραφικούς στόχους της Μονακό για φέτος και μάλιστα μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσουν και οι διαπραγματεύσεις με την Ίντερ, στην οποία αγωνίζονται και οι δύο. Ο Ντιντιέ Ντεσάμπ που έχει ξεκινήσει την παρακολούθηση όλων των παικτών που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μεταγραφές των «Μονεγάσκων» έχει κεφράσει την επιθυμία του για τους δύο άσους, ενώ το θετικό στην όλη υπόθεση είναι πως και η ιταλική ομάδα δείχνει πρόθυμη να παραχωρήσει τους παίκτες υπό έναν όμως όρο. Τον πρώτο λόγο στην απόκτηση των Σεμπαστιάν Σκιλασί και Πατρίκ Εβρά το καλοκαίρι του 2005. Αν ικανοποιηθεί το αίτημα των Μιλανέζων για την προϋπόθεση αυτή τότε είναι πολύ πιθανό μέσα στις επόμενες ημέρες κιόλας να πραγματοποιηθούν οι μεταγραφές που θα ενισχύσουν την ομάδα του

    [17] Αθλητισμός

    Βίοι παράλληλοι Ηρακλή-Πουρσανίδη

    22/6/2004 7:34:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Παίκτης του "Γηραιού" θα είναι και τα επόμενα δύο χρόνια ο Ηλίας Πουρσανίδης, μετά την ανανέωση της συνεργασίας του με την ομάδα της Θεσσαλονίκης. Ο πρώην διεθνής αμυντικός συναντήθηκε σήμερα με τον πρόεδρο της ΠΑΕ, Γιώργο Σπανουδάκη και υπέγραψε το νέο του συμβόλαιο για τα δύο επόμενα χρόνια, με την προοπτική να συνεχίσει να ισχύει αυτό και για ένα ακόμη έτος (σ.σ. το δικαίωμα της ανανέωσης της συνεργασίας το έχει η ομάδα). Σειρά μετά τον Πουρσανίδη παίρνουν οι αδελφοί Καπετάνου και ο Γιώργος Αμπάρης, αφού ο κ. Σπανουδάκης προσεχώς θα έχει συνάντηση με τους εκπροσώπους των παικτών, με κύριο λόγο την παραμονή τους στην ομάδα. Αντίθετα με τους παραπάνω ποδοσφαιριστές, παρελθόν από τους "κυανόλευκους" αποτελεί από σήμερα ο Απόστολος Τσουρέκας, μετά την υποβολή της παραίτησής του από το ΔΣ της ομάδας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 22 June 2004 - 16:50:50 UTC