Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-06-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Ελλάδα στους δρόμους
  • [02] Τα πώς και τα γιατί μέσα σε 6.650 σελίδες Το σκεπτικό της απόφασης για
  • [03] Τους τελειώνουμε
  • [04] Τέταρτο φαβορί η Ελλάδα
  • [05] Ολυμπιακή εκεχειρία και στα παλαιστινιακά εδάφη
  • [06] Επί ποδός οι Αρχές ασφαλείας της χώρας Έκρηξη μικρής ισχύος στην
  • [07] Δεν μπόρεσαν να χωνέψουν την ήττα Έξαλλοι οι Γάλλοι τα έσπασαν στο
  • [08] Δεκτή έγινε η παραίτηση από τον Μουσάραφ Παραιτήθηκε ο Πρωθυπουργός του
  • [09] Πρώτη φορά δεν προβάλει βέτο σε κυπριακό αίτημα Θετική η Τουρκία σε 4
  • [10] Με τρία υπερσύγχρονα σκάφη Ενισχύεται το Λιμενικό ενόψει των Αγώνων

    [01] Euro 2004

    Η Ελλάδα στους δρόμους

    26/6/2004 12:42:00 πμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Από Ορεστιάδα και Άργος Ορεστικό, μέχρι Γαιδουρονήσι, όλη η Ελλάδα στους δρόμους πανηγυρίζει. Η Ελλάδα χαίρεται, η Ελλάδα χορεύει, η Ελλάδα πανηγυρίζει. Όλοι μια γροθιά, σε ένα τσάμικο, ένα καλαματιανό, σε ένα πεντοζάλη από την Αυστραλία έως την Αμερική. Κανένας δεν μπορεί να κοιμηθεί, όλοι θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτό το γλέντι. Η Ελλάδα του αν προλάβει τα έργα στους τέσσερις της Ευρώπης. Γιατί πριν προλάβουμε τα έργα προλάβαμε να δείξουμε για το τι είμαστε ικανοί να κάνουμε. Όλη η Ελλάδα συμμετέχει, όπως τότε το 1987 που μια άλλη Εθνική αυτή του Μπάσκετ μας πήγε τέτοια εποχή στον "όγδοο ουρανό". Η πολιτική ηγεσία πρώτη και καλύτερη στο πλευρό των διεθνών, που αμέσως μετά την ιστορική επιτυχία έσπευσε να συγχαρεί τους νέους ήρωες.

    Γαλανόλευκο ποτάμι

    Ένα ποτάμι κόσμου, ντυμένο στα γαλανόλευκα, ξεχύθηκε στους δρόμους της Αθήνας αμέσως μετά την λήξη του προημιτελικού ανάμεσα στην Γαλλία και της Ελλάδα. Χιλιάδες Έλληνες φίλαθλοι στην πρωτεύουσα και εκατομμύρια σε ολόκληρη την χώρα πανηγύρισαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες και τα επινίκια της μεγαλύτερης εθνικής ποδοσφαιρικής επιτυχίας, έμοιαζαν να μην έχουν τελειωμό. Κόρνες, σημαίες και γαλανόλευκες μπλούζες συνέθεταν την πιο όμορφη εικόνα που έχει ζήσει η χώρα μας εδώ και πολλά χρόνια, καθώς χωρίς ίχνος εμπάθειας και έχθρας, όλοι ενωμένοι τραγουδούσαν το εθνικό ύμνο και φώναζαν συνθήματα υπέρ των Ελλήνων ποδοσφαιριστών και του Ότο Ρεχάγκελ.

    Δηλώνοντας σίγουροι για την νίκη όλοι, πριν καν αρχίσει ο αγώνας, επαληθεύτηκαν μετά το σφύριγμα της λήξης και πλέον το ζητούμενο είναι η κατάκτηση του τροπαίου, όσο απόμακρο και αν ακούγεται αυτό τόσο κοντά που έχει φτάσει η ελληνική ομάδα. Το ίδιο σκηνικό όμως κυριαρχούσε και σε άλλες χώρες και ακόμη και στην Γαλλία οι Έλληνες φίλαθλοι δεν συγκρατήθηκαν και πανηγύρισαν σε κεντρικούς δρόμους.

    Στην Μελβούρνη μάλιστα με την ιαχή "Ελλάς-Ελλάς", χιλιάδες Έλληνες κράτησαν ξύπνια την πόλη και ανάγκασαν τους Αυστραλούς που μας κατηγορούν σε κάθε ευκαιρία με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες να θαυμάσουν το ελληνικό μεγαλείο. Ο αγώνας μεταδόθηκε στις 04:45 το πρωί και όπως είναι φυσικό, με το πρώτο φως της ημέρας, σε κάθε γωνιά της Μελβούρνης αλλά και της Αυστραλίας είχε στηθεί ένα ξέφρενο γλέντι. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως δεν σημειώθηκε ούτε ένα επεισόδιο και τα σχόλια των Αυστραλών παρουσιαστών της τηλεόρασης ήταν μόνο κολακευτικά. "Το κέντρο της Μελβούρνης έχει παραλύσει. Έχει στηθεί μια μεγάλη γιορτή χαράς από τους Έλληνες που γιορτάζουν την νίκη της εθνικής τους επί της Γαλλίας", ήταν τα λόγια του παρουσιαστή του κρατικού ABC.

    [02] Εσωτερικά

    Τα πώς και τα γιατί μέσα σε 6.650 σελίδες Το σκεπτικό της απόφασης για τη 17Ν

    26/6/2004 12:30:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Εννέα μήνες ακροαματικής διαδικασίας, 15 ένοχοι και αμέτρητες αξιόποινες πράξεις περιλαμβάνονται στις 6.650 σελίδες του σκεπτικού της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που εκδίκασε την υπόθεση της 17Ν. Έξι μήνες μετά τις ποινές που επιβλήθηκαν σε όσους κρίθηκαν ένοχοι, δόθηκε στη δημοσιότητα το σκεπτικό της απόφασης, όχι χωρίς προβλήματα, καθώς επί δύο ημέρες η ογκώδης απόφαση δεν έβλεπε το φως της δημοσιότητας λόγω μιας απόφασης της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων την οποία επικαλέστηκε ο πρόεδρος του Εφετείου Αθηνών, Χ. Παπαδάκης. Τα κυριότερα σημεία της απόφασης εστιάζονται στην ενοχή του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου ο οποίος αναφέρεται ως "πνευματικός πηδαλιούχος", "δεσπόζουσα προσωπικότητα" έναντι των υπολοίπων και "κομιστής των εντολών μιας αόρατης εκτελεστικής γραμματείας", ενώ το δικαστήριο δέχεται ότι υπάρχουν άγνωστα και ασύλληπτα μέλη της οργάνωσης μεταξύ των οποίων είναι δύο άντρες και η "Άννα".

    Ποιοι ήταν οι επικεφαλής

    Πέραν του Γιωτόπουλου, ο οποίος καθ όλη τη διάρκεια της πολύκροτης δίκης αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με την οργάνωση αμφισβητώντας τα αποδεικτικά στοιχεία και τις καταθέσεις των συγκατηγορουμένων του που τον ενοχοποιούσαν, το δικαστήριο κρίνει ότι ηγετική θέση κατείχε και ο Δημήτρης Κουφοντίνας που ασκούσε ιδιαίτερη επιρροή στα υπόλοιπα μέλη της 17Ν.

    Πρωταγωνιστικοί ρόλοι αποδίδονται, επίσης, στους Νίκο Παπαναστασίου και Παύλο Σερίφη καθώς και στο μυστηριώδες πρόσωπο με το ψευδώνυμο "Άννα", οι οποίοι, σύμφωνα πάντα με το σκεπτικό, ίδρυσαν το 1974 μαζί με τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο την Επαναστατική Οργάνωση 17 Νοέμβρη.

    "Οι ιδρυτές ήταν ανιστασιακοί"

    Γεγονός-σταθμός της δράσης της οργάνωσης αναγνωρίζεται η δολοφονική επίθεση κατά του Αμερικανού Ρίτσαρντ Γουέλς τον οποίο η οργάνωση με την πρώτη προκήρυξή της (24/12/1975) κατονόμαζε ως σταθμάρχη της CIA στην Ελλάδα.

    Το σκεπτικό της απόφασης αναγνωρίζει ότι τα μέλη που συνέστησαν την οργάνωση προέρχονταν από τους κόλπους της αντίστασης κατά της Χούντας, ωστόσο, με το πέρασμα του χρόνου, κατέληξαν να διαπράττουν εγκλήματα "μόνο και μόνο για να δικαιώνουν την ύπαρξή τους" καθώς με "κριτικές θέσεις ακραίων [] ουτοπικών, μαρξιστικών ιδεολογικών αποκλίσεων, ταύτισαν πολιτικά κόμματα της μεταπολίτευσης, αξιωματούχους, λειτουργούς της Δικαιοσύνης και άλλους με όργανα της δικτατορίας" με αποτέλεσμα να τους "υποβιβάσουν σε τάξη υπάνθρωπων ώστε να αποδεσμευτούν ηθικά και να διαπράξουν φρικαλεότητες".

    Παρά το γεγονός ότι το δικαστήριο αναγνώρισε ότι τα ιδρυτικά μέλη της οργάνωσης είχαν σχέση με την αντιδικτατορική δράση, ωστόσο, δεν έκανε δεκτό και το μοναδικό αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα, να αναγνωριστούν δηλαδή στην οργάνωση τα μη ταπεινά κίνητρα για τις πράξεις της. Το σκεπτικό επισημαίνει ότι οι ληστείες και τα εγωιστικά κίνητρα δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την αναγνώριση των ευγενών κινήτρων.

    Δεν αναγνωρίστηκαν μη ταπεινά κίνητρα

    Η απόφαση συνεχίζει επισημαίνοντας ότι εάν το δικαστήριο αναγνώριζε μη ταπεινά κίνητρα στα μέλη της οργάνωσης, θα δημιουργούνταν ένα "σοβαρότατο ρήγμα" στους χώρους του "ποινικού δικαίου της κοινωνίας" το οποίο θα νομιμοποιούσε τις εγκληματικές δράσεις κάθε είδους "αυτόκλητων 'σωτήρων' και 'τιμωρών". Σε αυτήν την κρίση του δικαστηρίου προσμέτρησε και ο "χαμηλός βαθμός προσωπικής διακινδύνευσης" των δραστών, που έδρασαν ανενόχλητοι επί 27 χρόνια, καθώς και η μεγάλη λεία των διαφόρων ληστειών η οποία εξασφάλισε σε ορισμένα μέλη της οργάνωσης "αμοιβές αποκλειστικής απασχόλησης, άνετη διαβίωση και εν μέρει πλουτισμό".

    Οι περίπου 6.500 σελίδες του σκεπτικού επιχειρούν και μια βαθύτερη ανάλυση του φαινομένου της 17Ν, της μεγαλύτερης ελληνικής οργάνωσης ένοπλης βίας που επί 27 χρόνια παρέμενε ασύλληπτη, κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στις συνθήκες της εποχής κατά την οποία ιδρύθηκε η οργάνωση και επιχειρώντας να απαντήσουν στο τι ώθησε τα μέλη της να προχωρήσουν στην ίδρυσή της.

    [03] Euro 2004

    Τους τελειώνουμε

    26/6/2004 12:47:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Η νοσταλγία των καλών εποχών της γαλλικής ομάδας και ο θυμός για το τέλος αυτής είναι τα χαρακτηριστικά των τίτλων στις γαλλικές εφημερίδες, που αναφέρονται στο τέλος μιας εποχής που ήρθε μέσα από την καταστροφή που προκάλεσαν ο Έλληνες. Στο σύνολο του ο γαλλικός τύπος δεν βρίσκει καμία δικαιολογία για τους παίκτες και τον Ζακ Ζαντινί, στέκεται στην ψυχή των Ελλήνων ποδοσφαιριστών και "πυροβολεί" τους Γάλλους για ορισμένες επιλογές τους, πριν ακόμη αρχίσει αυτό το EURO.

    Θρήνος

    "Ελληνική τραγωδία", "Η αξιοθρήνητη έξοδος των Μπλε" ή απλώς "Το τέλος" είναι οι τίτλοι που επικρατούν και δίνουν τον παλμό των Γάλλων φιλάθλων μετά το σοκ στο οποίο τους υπέβαλλαν οι Έλληνες ποδοσφαιριστές. "Η κατάρρευση της Γαλλία σηματοδοτεί το τέλος μιας ολόκληρης γενιάς. Της "χρυσής" γενιάς που κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998 και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2000", είναι ο τίτλος της Λε Παριζιέν, που με νοσταλγία αναπολεί το καλό παρελθόν της ομάδας. Ενώ στην συνέχεια έρχεται και η κριτική από την γαλλική εφημερίδα η οποία αναφέρει πως η εθνική αθλητική τραγωδία, "Είναι μια από κοινού, προσπάθεια, ποδοσφαιριστών που βρίσκονται στην "δύση" τους και ενός προπονητή, ο οποίος πριν καν ξεκινήσει η διοργάνωηση, είχε πηδήξει από το καράβι και είχε υπογράψει ένα παχυλό συμβόλαιο με την αγγλική Τότεναμ". Παράλληλα η εφημερίδα δεν διστάζει να δείξει και τον δρόμο της αποχώρησης σε ορισμένους, αρχής γενομένης από την άμυνα, αφού αναρωτιέται εάν ήρθε η ώρα για την "αναπόφευκτη" ή "αναμενόμενη" αποχώρηση των Λιζαραζού, Ντεσαγί και Τιράμ. Φυσικά από το στόχαστρο δεν λείπει και ο αγαπητός "Ζιζού", μιας και η Εκίπ τον περιγράφει "μουντό" και "με χαμένη την λάμψη", ενώ η "Φρανς Σουάρ" δημοσιεύει μιας φωτογραφία του, με το κεφάλι σκυφτό και την πλάτη γυρισμένη στον φακό, με την χαρακτηριστική λεχάντα, "αξιοθρήνητος".

    Η ψυχή των Ελλήνων

    Η Λιμπερασιόν με την σειρά της στέκεται στην ελληνική ψυχή και την διαφορά των δύο ομάδων σε αυτόν τον τομέα, αναφέροντας χαρακτηριστικά: "Η Γαλλία έφυγε από το EURO από την πιο μικρή πόρτα. Η ήττα από τους Έλληνες ήταν μικρή σε έκταση, η διαφορά όμως στην ψυχή και στο παιχνίδι ήταν γιγαντιαία". Η Εκίπ τονίζει: "Η Γαλλία άφησε στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ένα αξέχαστο σημάδι της αποδιοργάνωσης κα της αδυναμίας της και έχασε τον τίτλο κάνοντας ένα ανάξιο παιχνίδι".

    Η σειρά της Γαλλίας

    Τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σε σοκ της Γαλλίας και την μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία του Ευρωπαϊκόυ Πρωταθλήματος, με χαρακτηριστική την αναφορά του βρετανικού Καναλιού 4, που τονίζει: "Η Γαλλία έχασε τα σκήπτρα της από τους Έλληνες, οι οποίοι έχουν εξελιχθεί σε φονιάδες των γιγάντων. Μετά την Ισπανία και την Πορτογαλία, ήταν η σειρά της Γαλλίας να υποστεί ένα σοκ από την Ελλάδα". Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ροιτερ, κάνει λόγο για την μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία του θεσμού και λέει: "Η γαλλική ομάδα ήταν χειρότερη σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Για τρίτη φορά στο EURO βρέθηκε πίσω στο σκορ, όμως τώρα δεν μπόρεσε να αντιδράσει". Στο άλλο πρακτορείο το Ασοσιέτεντ Πρες, στην περιγραφή του αγώνα, αναφέρεται: "Η Ελλάδα και στα 90 λεπτά του αγώνα άξιζε την νίκη, απέναντι σε μια Γαλλία που ποτέ δεν έφτασε κοντά στο επίπεδο στο οποίο όλοι την περίμεναν σε αυτό το πρώτο νοκ άουτ ματς", ενώ σε άλλο σημείο του κειμένου, τονίζεται η αντίδραση του Νταβίντ Τρεζεγκέ την στιγμή μετά το γκολ του Χαριστέα, όπου όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, "γούρλωσε τα μάτια, ανασήκωσε τους ώμους και κοίταξε με αγανάκτηση τον Ζιντάν. Εκείνος, ο ήρωας του πρώτου αγώνα με την Γαλλία, είχε μείνει απορημένος, καθώς η Ελλάδα δεν επέτρεπε καμία κίνηση, όπως συνηθίζει έπειτα από κάθε φορά που σκοράρει"!

    O "Ρεχακλής"

    Όπως συνηθίζει σε αυτό το EURO η γερμανική "Μπιλντ", ασχολήθηκε με τον Ρεχάγκελ και με την γνωστή παράφραση πλέον του "Ρεχακλή", αναφέροντας: "Οι Θεοί αγαπούν τον Ρεχακλή, τον αγαπημένο γιό τους, προπονητή"! Και στην συνέχεια μιλά για του "θαύμα του Ότο" και για το "ιστορικό γκολ του Άγγελου Χαριστέα". Σσο ίιδο μήκος κύματος καιη Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ, όπου ο τίτλος είναι "Η Ελλάδα γκρέμισε τον μύθο της μαγικής Γαλλίας" και η αναφορά είναι και πάλι στον Ρεχάγκελ, που σύμφωνα με την εφημερίδα "Δημιούργησε την καλύτερη ομάδα που έχει δει ποτέ η Ελλάδα".

    [04] Euro 2004

    Τέταρτο φαβορί η Ελλάδα

    26/6/2004 1:14:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Σύμφωνα με το μεγαλύτερο πρακτορείο στοιχημάτων στον κόσμο το William Hill, η εθνική Ελλάδος είναι μόλις η τέταρτη επικρατέστερη ομάδα για την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Πρώτη είναι η Πορτογαλία που έχει απόδοση 3 και ακολουθούν η Τσεχία με 3,50, η οποία σημειωτέον ακόμη δεν έχει προκριθεί όπως και η Ολλανδία που είναι τρίτη με 5,50. η Ελλάδα δίνει 8 και την ακολουθούν η Δανία με 9 και η Σουηδία με 10.

    [05] Διεθνή

    Ολυμπιακή εκεχειρία και στα παλαιστινιακά εδάφη

    26/6/2004 1:34:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Δεσμευμένος σε μια εκεχειρία κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας δήλωσε το Σάββατο ότι είναι ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Γιασέρ Αραφάτ. Μιλώντας σε ξένους διπλωμάτες, ο Αραφάτ εξέφρασε την ελπίδα ότι "η αναβίωση αυτής της ευγενούς παλαιάς παράδοσης θα βοηθήσει στην δημιουργία ενός κόσμου που θα απολαμβάνει ειρήνη, δικαιοσύνη και ασφάλεια για της μελλοντικές γενεές", δηλώσεις που γίνονται εν μέσω των αιγυπτιακών προσπαθειών για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας οι Παλαιστίνιοι θα εκπροσωπηθούν από ένα δρομέα και έναν κολυμβητή. Ισραηλινός αξιωματούχος εκτίμησε ότι τα σχόλια του Παλαιστίνιου Προέδρου αποτελούν μια επιπλέον απόδειξη ότι ελέγχει τους Παλαιστίνιους μαχητές, κάτι που ο ίδιος ο Αραφάτ αρνείται. "Ελπίζουμε ότι οι Ολυμπιακοί θα είναι ένα ειρηνικό γεγονός", τόνισε ο αξιωματούχος.

    [06] Διεθνή

    Επί ποδός οι Αρχές ασφαλείας της χώρας Έκρηξη μικρής ισχύος στην Κωνσταντινούπολη

    26/6/2004 2:17:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ, Reuters

    Εκρηκτικός μηχανισμός μικρής ισχύος εξερράγη το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη, δύο ημέρες πριν από την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, χωρίς θύματα, όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, η βόμβα εξερράγη σε ανισόπεδη διάβαση αυτοκινητοδρόμου, από όπου είχε αναρτηθεί ένα πανό που έγραφε "Δολοφονήστε το ΝΑΤΟ". Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το περιστατικό δεν είναι σοβαρό και η αστυνομία έχει επιληφθεί του θέματος. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, η έκρηξη σημειώθηκε στην περιοχή Μπατσελιεβλέρ, στον ευρωπαϊκό τομέα της τουρκικής μεγαλούπολης με πληθυσμό περίπου 12 εκατομμύρια κατοίκους. Νωρίτερα, μία ακόμη έκρηξη, που αποδόθηκε τελικά σε διαρροή αερίου, αναστάτωσε τους κατοίκους του τουριστικού θέρετρου Αλάνια, στη νότια Τουρκία, και στοίχισε τη ζωή σε μία γυναίκα ενώ τραυματίστηκαν ακόμη τέσσερα άτομα.

    Εντείνονται οι έλεγχοι και τα μέτρα ασφαλείας ενόψει της συνόδου κορυφής

    Παρόμοια έκρηξη βόμβας σημειώθηκε τις αρχές της εβδομάδας, πάλι σε αυτοκινητόδρομο της Κωνσταντινούπολης. Από το περιστατικό τραυματίστηκε ένας αστυνομικός όταν πήρε τον εκρηκτικό μηχανισμό στα χέρια του.

    Το πρακτορείο Ανατολή μετέδωσε ότι η αστυνομία προχώρησε σε ελεγχόμενη έκρηξη ενός δέματος που είχε κατασκευαστεί έτσι ώστε να μοιάζει με βόμβα, ενώ αποδείχτηκε ότι περιείχε μία πέτρα τυλιγμένη με εφημερίδες.

    Την Πέμπτη, βόμβα που εξερράγη σε λεωφορείο της Κωνσταντινούπολης στοίχισε τη ζωή σε τέσσερα άτομα και τραυμάτισε άλλα 21, ενώ τέσσερα ακόμη άτομα τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας έξω από το ξενοδοχείο όπου είχε προγραμματιστεί να καταλύσει ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, στην Άγκυρα.

    Εξάλλου, σύμφωνα με το Ανατολή η αστυνομία συνέλαβε δέκα άτομα που θεωρούνται ύποπτα μέλη τουρκικής ισλαμικής οργάνωσης με διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα. Επικαλούμενο μη κατονομαζόμενες πηγές από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία στο Ικόνιο, το πρακτορείο ανέφερε ότι η αστυνομία έκανε επιδρομή σε σπίτια στο Ικόνιο και κατάσχεσε τρία περίστροφα, μία χειροβομβίδα και πυρομαχικά.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σε κλοιό ασφαλείας η Τουρκία

    Φονικές εκρήξεις στην Τουρκία

    [07] Euro 2004

    Δεν μπόρεσαν να χωνέψουν την ήττα Έξαλλοι οι Γάλλοι τα έσπασαν στο Παρίσι

    26/6/2004 2:59:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Επεισόδια ξέσπασαν στη διάρκεια της νύχτας στο κέντρο του Παρισιού, όταν Γάλλοι φίλαθλοι, εξαγριωμένοι για τον αποκλεισμό της εθνικής τους ομάδας από την Ελλάδα στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου έσπασαν βιτρίνες κοντά στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Ζορζ Πομπιντού, ανακοίνωσαν πηγές της αστυνομίας. Οι χούλιγκανς έσπασαν πέντε βιτρίνες καταστημάτων και επιτέθηκαν σε αστυνομικούς, που επιχείρησαν να τους σταματήσουν. Δύο νεαροί συνελήφθησαν επειδή πέταξαν μπουκάλια στους αστυνομικούς και ένας τρίτος επειδή κατέστρεψε μία βιτρίνα. Στη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκε στο κεφάλι από μπουκάλι ένας περαστικός, που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

    [08] Διεθνή

    Δεκτή έγινε η παραίτηση από τον Μουσάραφ Παραιτήθηκε ο Πρωθυπουργός του Πακιστάν

    26/6/2004 3:16:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους υπέβαλε το Σάββατο την παραίτησή του ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ζαφαρουλάχ Χαν Τζαμάλι. Η ανακοίνωση της παραίτησης έγινε ύστερα από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο Περβέζ Μουσάραφ, ο οποίος, σύμφωνα με πηγές του κόμματος του Τζαμάλι, έγινε αποδεκτή. Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Μουσάραφ ήθελε να αντικαταστήσει τον Τζαμάλι με μια πιο δυναμική μορφή που θα μπορεί να αντιμετωπίσει τις ενδοκοινοβουλευτικές αντιδράσεις και να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις στη χώρα.

    [09] Κυπριακό

    Πρώτη φορά δεν προβάλει βέτο σε κυπριακό αίτημα Θετική η Τουρκία σε 4 νέους κυπριακούς αεροδιαδρόμους

    26/6/2004 3:29:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Δεν προέβαλε βέτο η Τουρκία για τη δημιουργία τεσσάρων νέων αεροδιαδρόμων, δύο προς την Ελλάδα και δύο προς το Ισραήλ, που ζητά από το 2002 η Κύπρος, Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου σε συνέντευξη Τύπου, αυτό έχει μεγάλη πολιτική σημασία, γιατί είναι η πρώτη φορά, που η Τουρκία δεν προβάλλει βέτο σε ένα αίτημα της Κύπρου. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα αυτή η στάση της Τουρκίας να επεκταθεί και στις άλλες διαφορές, που έχει η Κύπρος με την Τουρκία σε διεθνείς οργανισμούς και ανέφερε χαρακτηριστικά την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την Κύπρο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον ελλιμενισμό κυπριακών πλοίων σε τουρκικά λιμάνια και τις πτήσεις κυπριακών αεροσκαφών πάνω από τουρκικό έδαφος. Αναφερόμενος στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι, δεν πιστεύει πως θα τεθεί το Κυπριακό, καθώς δεν έχει συζητηθεί ποτέ στο παρελθόν. Ανέφερε, ωστόσο, ότι πιθανόν να τεθεί στο περιθώριο της Συνόδου.

    [10] Εσωτερικά

    Με τρία υπερσύγχρονα σκάφη Ενισχύεται το Λιμενικό ενόψει των Αγώνων

    26/6/2004 3:35:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με τρία υπερσύγχρονα σκάφη ενισχύεται το Λιμενικό Σώμα, στο πλαίσιο των μέτρων, που λαμβάνονται για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Τα σκάφη παραδόθηκαν σήμερα στο Λιμενικό Σώμα από την αμερικανική Κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε στη Μαρίνα Φαλήρου, παρουσία του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Μανόλη Κεφαλογιάννη και του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Τόμας Μίλερ. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας, τα σκάφη προσφέρθηκαν στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος, που παρέχεται μέσω του Προγράμματος Παροχής Βοηθείας κατά της Τρομοκρατίας, της Υπηρεσίας Διπλωματικής Ασφάλειας του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

    Παρουσία Αμερικανών επισήμων

    Το Λιμενικό Σώμα θα χρησιμοποιήσει τα συγκεκριμένα σκάφη για περιπολίες σε λιμάνια και μαρίνες σε ολόκληρη την επικράτεια για τη δίωξη υπόπτων σκαφών. Στην τελετή παρέστησαν επίσης ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος αντιναύαρχος Χρήστος Δελημιχάλης, η σύμβουλος του Προέδρου Μπους σε θέματα αντιτρομοκρατίας Φραν Τάουνσεντ, ο συντονιστής του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Κόφερ Μπλάκ και άλλοι επίσημοι.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 26 June 2004 - 16:50:28 UTC