Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-06-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής Αποφασίζουν για πρόεδρο οι "25"
  • [02] Αποκαθίστανται οι διπλωματικές σχέσεις του Ιράκ με τις άλλες χώρες
  • [03] Επίθεση με ρουκέτες εναντίον του Σαρόν
  • [04] Τέλος στις... τσάμπα γροθιές "Παλεύει" να... ξεχρεώσει ο Τάισον
  • [05] Αναζητούνται λύσεις στην ΑΕΚ

    [01] Ειδήσεις

    Σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής Αποφασίζουν για πρόεδρο οι "25"

    29/6/2004 10:15:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/6/2004 10:11:23 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΑΠΕ ΝΕΤ 105,8 ΝΕΤ

    Κορυφώνονται οι διεργασίες για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τη σύγκλιση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί για τη διαδοχή του Ρομάνο Πρόντι. Νωρίτερα ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόσο, που εμφανιζόταν ως επικρατέστερος υποψήφιος για το αξίωμα του προέδρου της Κομισιόν έκανε γνωστό ότι, αποδέχεται την πρόταση της Ιρλανδικής Προεδρίας. Σε μήνυμά του προς τους συμπατριώτες του, που μεταδόθηκε από όλα τα μέσα ενημέρωσης, ο κεντροδεξιός ηγέτης τόνισε ότι, εάν του ανατεθεί το αξίωμα θα επιδιώξει την αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου της Ε.Ε, ενώ ανέφερε ότι, θα υποβάλει την παραίτησή του από την πρωθυπουργία την κατάλληλη στιγμή.

    Επικρατέστερος ο Μπαρόσο

    Το πρωί Γαλλία και Γερμανία ανακοίνωσαν ότι στηρίζουν την υποψηφιότητά του. Από την πλευρά της, η Ισπανία συμφώνησε και αυτή, μετά τη διαβεβαίωση ότι, ο Ισπανός Χαβιέ Σολάνα ύπατος αρμοστής της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική και άμυνα. θα παραμείνει στη θέση του. Ιδιαίτερα ικανοποιημένο από την υποψηφιότητα Μπαρόσο εμφανίζεται μόνο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Μάλιστα, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ, Χανς Πέτερ Πέτερινγκ, επισημαίνει με γραπτή δήλωσή του ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα θετικό μήνυμα για τη δημοκρατία στην Ευρώπη.

    Το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα υποστηρίζει, ότι πρέπει να υπάρξουν και άλλες υποψηφιότητες, ενώ οι Φιλελεύθεροι ζητούν από το Μπαρόσο να δώσει "δείγμα γραφής".

    Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, επεσήμανε πως "ως αυτή την ώρα δεν υπάρχει κάτι δεδομένο", ωστόσο χαρακτήρισε το ενδεχόμενο ο κ. Μπαρόσο να διαδεχθεί τον Ρομάνο Πρόντι ως "μία πολύ θετική εξέλιξη".

    Πρόωρες εκλογές ζητά η αξιωματική αντιπολίτευση στην Πορτογαλία

    Ωστόσο, η επιλογή του Μπαρόσο για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν έχει ήδη αρχίσει να προκαλεί αντιδράσεις στην Πορτογαλία καθώς ο γ.γ. του Σοσιαλιστικού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Εντουάρντο Ροντρίγκες ζήτησε τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών εκτιμώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση "η εξουσία στην Πορτογαλία θα εξασθενίσει από μία κατάσταση πολιτικής αστάθειας".

    Επαναδιορίστηκε ο Σολάνα

    Στο μεταξύ, ο Χαβιέ Σολάνα διορίστηκε εκ νέου στη θέση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική της Ασφάλειας. από τους ευρωπαίους επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων κατά την έκτακτη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

    Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που και τα 25 κράτη μέλη της ΕΕ επικυρώσουν το ευρωπαϊκό Σύνταγμα, στο οποίο συμφώνησαν νωρίτερα αυτόν το μήνα οι ηγέτες της Ένωσης, ο Σολάνα θα γίνει ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ο Σολάνα πρώτος υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ

    Φαβορί για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν ο Μπαρόσο

    [02] Ιράκ

    Αποκαθίστανται οι διπλωματικές σχέσεις του Ιράκ με τις άλλες χώρες

    29/6/2004 7:36:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ 105.8

    Τα διαπιστευτήριά τους στον Ιρακινό πρόεδρο, Γάζι αλ Γιάουαρ, άρχισαν να υποβάλουν οι πρεσβευτές των χωρών που έσπευσαν να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Ιράκ μετά και τη μεταβίβαση της εξουσίας στις ιρακινές Αρχές. Την Τρίτη, μόλις μία ημέρα μετά την παράδοση της εξουσίας από την αμερικανική διοίκηση, οι πρεσβευτές των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και της Δανίας υπέβαλλαν τα διαπιστευτήριά τους στον Ιρακινό Πρόεδρο ο οποίος τους επεφύλαξε θερμή υποδοχή. Τις διπλωματικές του σχέσεις με το Ιράκ αποκατέστησε και το Κουβέιτ, το εμιράτο, όπου εισέβαλαν οι δυνάμεις του Σαντάμ Χουσεΐν το 1989, ενώ την πρόθεσή τους για σύναψη διπλωματικών σχέσεων με το Ιράκ εξέφρασαν η Γαλλία και το Ισραήλ. "Θετικό βήμα" χαρακτήρισε το Ιράν τη μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς, ενώ την ικανοποίησή του για την εξέλιξη εξέφρασε με ανακοίνωσή του το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (CCG).

    Και το Ισραήλ επιθυμεί τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων με το Ιράκ

    Ο νέος Αμερικανός πρεσβευτής, Τζον Νεγκροπόντε, έφτασε το βράδυ της Δευτέρας στο Ιράκ, αμέσως μετά την αποχώρηση του προσωρινού διοικητή της χώρας, Πολ Μπρέμερ, με κύρια αποστολή τη διασφάλιση της διεξαγωγής εκλογών στο Ιράκ για την ανάδειξη μιας αντιπροσωπευτικής συνέλευσης μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου του 2005.

    Το Ισραήλ, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Σιλβάν Σαλόμ, εξέφρασε την επιθυμία να συνάψει διπλωματικές σχέσεις με το Ιράκ προσθέτοντας, ωστόσο, ότι η τελική απόφαση για μια τέτοια εξέλιξη θα ανήκει στον ιρακινό λαό. Ο Σαλόμ είπε ότι η χώρα του "επιθυμεί να έχει διπλωματικές σχέσεις με όλες τις αραβικές χώρες και πιστεύει ότι δεν υπάρχει λόγος να μποϋκοτάρουν το Ισραήλ. Δεν έχουμε εδαφική διαμάχη με το Ιράκ ", κατέληξε.

    Το Ιράν, από την πλευρά του, κάνει λόγο για μια διαφορετική κατάσταση από την περίοδο της κατοχής προσθέτοντας ότι από εδώ και στο εξής "θα μπορούσαν να υπάρξουν δυνατότητες συνεργασίας για τις δύο χώρες".

    [03] Διεθνή

    Επίθεση με ρουκέτες εναντίον του Σαρόν

    29/6/2004 8:14:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Μόλις σε απόσταση 200 μέτρων από το κτήριο όπου γινόταν σύσκεψη υπό τον Αριέλ Σαρόν στην πόλη Σντέροτ έπεσαν οι αυτοσχέδιες ρουκέτες τύπου "Κάσαμ" που εκτόξευσαν Παλαιστίνιοι από τη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς να προκληθούν θύματα. Η επίσκεψη του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, που συνοδεύεται από τον υπουργό Άμυνας, Σαούλ Μοφάζ, δεν είχε προαναγγελθεί καθώς ο Σαρόν αποφάσισε να μεταβεί στο Σντέροτ μόλις μία ημέρα μετά από επίθεση με ρουκέτες που στοίχισε τη ζωή σε ένα τρίχρονο αγόρι και έναν άντρα, αμφότερους έποικους. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο Σαρόν δεσμεύτηκε στο δήμαρχο της πόλης ότι το Ισραήλ θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για σταματήσει τέτοιου είδους επιθέσεις.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αναβρασμός στη Γάζα

    Νέος κύκλος αίματος στη Μέση Ανατολή

    [04] Αθλητισμός

    Τέλος στις... τσάμπα γροθιές "Παλεύει" να... ξεχρεώσει ο Τάισον

    29/6/2004 8:22:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Μετά από περίπου ένα χρόνο απουσίας του από τα ριγκ ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής του επαγγελματικού μποξ Μάικ Τάισον επιστρέφει στην ενεργό δράση, λόγω χρεών. Ο κατά κόσμον "Σιδερένιος Μάικ", γνωστός για την άσωτη ζωή του, θα ξαναφορέσει τα γάντια του προκειμένου να ξοφλήσει τα χρέη του, που φτάνουν τα 38,4 εκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με τους πρόχειρους υπολογισμούς του Αμερικανού μποξέρ, που ξεκινά τους αγώνες του στις 30 Ιουλίου στην Αγγλία, κατά του Ντάιν Γουίλιαμς, θα χρειαστεί περίπου τρία χρόνια αγώνων για να καταφέρει να ξεχρεώσει τα χρέη του.

    Χρεωμένος ως τα... αυτιά

    Μετά την περσινή νίκη του στο Μέμφις επί του Κλίφορντ Ετιέν, στις 22 Φεβρουαρίου 2004, ο 38χρονος παγκόσμιου πρωταθλητή βαρέων βαρών, ο Μάικ Τάισον επιστρέφει στην ενεργό δράση.

    Από τη μία η εφορία, στην οποία ο Τάισον χρωστά περίπου 18 εκατομμύρια ευρώ και από την άλλη η πρώην γυναίκα του, Μόνικα, που μετά από τη τη δικαστική της νίκη απαιτεί πλέον το ποσό των 9 εκατομμυρίων ευρώ, η επιστροφή του "Άιρον" στα ρινγκ φαντάζει ως η μοναδική λύση στα προβλήματά του. Στόχος του, προκειμένου να "σβήσει" τα χρέη του, να πυγμαχήσει όσο περισσότερο μπορεί για τα επόμενα τρία χρόνια. Η αρχή μάλιστα θα γίνει στις 30 Ιουλίου στην Αγγλία, εναντίον του Ντάιν Γουίλιαμς.

    Τα χρέη πάντως του Τάισον αποτελούν "πταίσμα" για τον Αμερικανό πυγμάχο που το 1992 είχε καταδικαστεί σε έξι χρόνια φυλακή, για το βιασμό μιας γυναίκας. Δύο χρόνια αργότερα μάλιστα είχε μπει για άλλους τρεις μήνες στη φυλακή, όταν την ώρα του αγώνα στο Λάς Βέγκας, δάγκωσε στο αυτί τον Βρετανό Εβάντερ Χόλιφιλντ.

    Αν όμως παρατηρήσει κάποιος πιο προσεχτικά το παλμαρέ της καριέρας του Τάισον, μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτεί σοβαρά, πριν ανέβει στα ριγκ για να τον αντιμετωπίσει. Με 50 νίκες, εκ των οποίων οι 44 με νοκ άουτ, οι 2 χωρίς αγώνα και μόλις 4 ήττες για τον... κανίβαλο, καλύτερα θα είναι ο κάθε αντίπαλος να του δώσει από την αρχή τα λεφτά που χρειάζεται στο χέρι και να χωρίσουν στη συνέχεια σα φίλοι.

    [05] Αθλητισμός

    Αναζητούνται λύσεις στην ΑΕΚ

    29/6/2004 9:34:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Κλυδωνισμούς και εντάσεις στις τάξεις της ΠΑΕ ΑΕΚ έφερε η αρνητική απόφαση του Εφετείου για την υπαγωγή στο άρθρο 44 και πλέον εξετάζονται οι λύσεις που θα οδηγήσουν μακριά από το αδιέξοδο. Με τα δεδομένα που ισχύουν στην παρούσα φάση στον ορίζοντα υπάρχουν τρεις τρύπες στην άκρη του σκοτεινού τούνελ. Αρχικά και αυτή που επιζητείται και περισσότερο από όλες τις υπόλοιπες είναι η ρύθμιση των χρεών και η αποπληρωμή τους σε πολλές δόσεις, δεδομένου πως για τους 120 μήνες που προβλέπει η ρύθμιση, προκύπτει μια δόση της τάξης των 150.00 ευρώ. Ποσό που μοιάζει απαγορευτικό στην προκειμένη περίπτωση. Το θετικό για την ΑΕΚ θα ήταν να γίνει ένας διακανονισμός που θα προβλέπει περισσότερους μήνες, ώστε να βγει μικρότερο το ποσό και φυσικά τα χρέη να πληρωθούν από εκείνους που τα δημιούργησαν, κάτι το οποίο ωστόσο, ο κ. Ορφανός απέκλεισε σε πρώτη φάση, αφού δεν συμπεριλαμβάνεται στον νόμο.

    Ο «μπαμπούλας» του υποβιβασμού

    Το δεύτερο σενάριο προβλέπει το καθεστώς ειδική εκκαθάρισης ή πτώχευσης που αυτομάτως σημαίνει υποβιβασμό και είναι το χειρότερο, αλλά και εκείνο που δεν θέλει να σκέφτεται κα να συζητά κανείς αυτές τις δύσκολες στιγμές. Ενώ το τρίτο ενδεχόμενο περιλαμβάνει την συγχώνευση! Ενέργεια που φημολογείται εδώ και αρκετό καιρό με το έτερον ήμισυ να είναι η Χαλκηδόνα. Ο κ. Σπανός. μεγαλομέτοχος της Χαλκηδόνας, είναι γνωστός για τα φιλικά αισθήματα προς τον «δικέφαλο» και μάλιστα είχε εκφράσει και την επιθυμία να αγοράσει μετοχές κατά το παρελθόν. Όλα τα παραπάνω φυσικά αναμένεται να ξεκαθαρίσουν στο προσεχές μέλλον και όλα θα κριθούν, με πρώτο και κύριο την ρύθμιση των χρεών, από την πρόταση της πολιτείας στην ΑΕΚ.

    Προσφυγές

    Στο μεταξύ οι προσφυγές που είχαν προγραμματιστεί να εξεταστούν σήμερα, πήραν αναβολή για τις 6 Ιουλίου, μετά από αίτημα της ΠΑΕ, με το δικαιολογητικό πως μετά την απόρριψη του άρθρου 44, ενδεχομένως να υπάρξουν διοικητικές εξελίξεις. Έτσι δεν είχαμε νεώτερα στο θέμα του Τσιάρτα και του Κασάπη, θα έχουμε όμως σε εκείνο του Χρήστου Μαλαδένη, η προσφυγή του οποίου ήταν η μοναδική που εκδικάστηκε και η απόφαση για αυτήν θα ανακοινωθεί στις 12 Ιουλίου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 29 June 2004 - 20:50:31 UTC