Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-07-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μια γούρικη δήλωση
  • [02] Με την ματιά των αριθμών
  • [03] Στο 50 - 50 η πρόκριση Η γοητευτική κ. Τσεχία
  • [04] Ύποπτες κινήσεις της Αλ Κάιντα στη Λ. Αμερική Χτύπημα στη Διώρυγα του
  • [05] Διαψεύδει ο πρίγκιπας Σουτάμ Μπεν Αμπντέλ Αζίζ Δεν σκοτώθηκε ο
  • [06] Συγκρούσεις δασκάλων και αστυνομικών Αιματηρή διαδήλωση στο Περού
  • [07] Τουλάχιστον 19 νεκροί και 31 τραυματίες Φονικά Ρίχτερ στην Τουρκία
  • [08] Ρουκέτες εναντίον ξενοδοχείων- έκρηξη λεωφορείου Εκρηκτική "καλημέρα"

    [01] Euro 2004

    Μια γούρικη δήλωση

    28/6/2004 7:56:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ήταν μια μαγική βραδιά. 12 10-2003. Η Εθνική μας ομάδα με το πέναλτι του Τσιάρτα, μόλις έχει κερδίσει την Βόρεια Ιρλανδία και έχει εξασφαλίσει και μαθηματικά την πρόκριση στα τελικά του EURO. Όλοι βρίσκονται στον έβδομο ουρανό, καθώς βλέπουν τους παίκτες του Ότο Ρεχάγκελ, όλοι μια γροθιά να πανηγυρίζουν την πρόκριση της Ελλάδας στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος για δεύτερη φορά στην ιστορία της. Παρών και ο μεγάλος μας μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, ως επίσημος προσκεκλημένος της ΕΠΟ. Πριν την έναρξη είχε ακουστεί από τα μεγάφωνα του γηπέδου "Απόστολος Νικολαΐδης", ο νέος ύμνος της Εθνικής που τον είχε συνθέσει ο ίδιος. Και αυτός με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο, είχε βάλει την δική του πινελιά, σε μια ομάδα που μας κάνει να αισθανόμαστε εθνικά περήφανοι. Εμφανώς χαρούμενος τότε είχε δηλώσει: "Ο αγώνας ήταν σκληρός και δύσκολος αλλά τελικά τα καταφέραμε. Ελπίζω να τα πάμε καλά και στην Πορτογαλία και να φτάσουμε ψηλά, γιατί όχι και μέχρι τον τελικό. Ο ύμνος που έγραψα για την Εθνική είναι ένας. . . γούρικος ύμνος, για να βάζουμε γκολ. Είμαι πολύ χαρούμενος που αποδείχτηκε τυχερός για την Εθνική μας Ομάδα και συνδυάστηκε με αυτή τη μεγάλη επιτυχία του ελληνικού ποδοσφαίρου, αυτή τη σπουδαία πρόκριση". Η τύχη που έφερε στην εθνική μας φαίνεται να είναι ακόμα σε ισχύ. Η Ελλάδα συνεχίζει να ανεβαίνει ακόμα πιο ψηλά προς την κορυφή του Ευρωπαϊκού Ποδοσφαίρου. Ελπίζουμε να μας κρατήσει ακόμα λίγο. Το χρειαζόμαστε τώρα που φτάνουμε στο τέλος.

    [02] Euro 2004

    Με την ματιά των αριθμών

    28/6/2004 8:27:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Μια ανάσα πριν τον μεγάλο τελικό, ο Κώστας Γαλάνης, παρουσιάζει τα συν και τα πλην των τεσσάρων μονομάχων. Κάνει συγκρίσεις, αναλύει επιθέσεις και άμυνες και δίνει ενδιαφέροντα στοιχεία για την δυναμικότητά τους. Βασιζόμενος στα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάζει η ERTonline, μέσω του ειδικού της site για το EURO, μοιράζει τις πιθανότητες για την πρόκριση μεταξύ των αντιπάλων, απλώνοντας με τον καλύτερο τρόπο τα χαρτιά που κρατάει η κάθε ομάδα στα χέρια της, λίγο πριν τα κατεβάσει στην τσόχα του γηπέδου, για να κάνει τη μεγάλη μπάζα.

    Δύο ίδια κόλπα στο καρέ των άσσων

    Είναι απίστευτο το γεγονός ότι, προσπαθώντας να κάνουμε συγκρίσεις μεταξύ των τεσσάρων καλύτερων ευρωπαίων, έχουμε απλώσει ανάμεσα στα χαρτιά τους και αυτό της Εθνικής μας.

    Είναι όμως πραγματικότητα ότι οι τέσσερις άσσοι της τράπουλας είναι αυτοί και δεν είναι άλλοι. Οπως είναι επίσης πραγματικότητα, ότι όσο μοιάζουν αυτοί οι άσσοι μεταξύ τους, τόσο διαφέρουν ο ένας από τον άλλο.

    Ας δούμε κατ αρχήν τι έχουν να επιδείξουν τόσο στο ενεργητικό τους όσο και στο παθητικό τους οι αντίπαλοι των ημιτελικών:

    ΕΠΙΘΕΣΗ

    ΑΜΥΝΑ

    γκολ

    σουτ

    γκολ

    σουτ

    Τσεχία

    10

    72 ( 1/7 )

    4

    47 ( 1/12 )

    Ελλάδα

    5

    33 ( 1/7 )

    4

    60 ( 1/15 )

    Πορτογαλία

    6

    85 ( 1/14 )

    4

    40 ( 1/10 )

    Ολλανδία

    6

    79 ( 1/13 )

    4

    60 ( 1/15 )

    Μία πρώτη παρατήρηση είναι ότι και οι τέσσερις έχουν δεχθεί από τέσσερα γκολ.

    Μία δεύτερη είναι ότι ανά ζεύγος οι αντίπαλοι έχουν το ίδιο ποσοστό επιτυχίας στην επίθεση. Τσέχοι και Ελληνες (1/7), ενώ Πορτογάλοι και Ολλανδοί το διπλάσιο.

    Μία τρίτη παρατήρηση είναι ότι ενώ οι Τσέχοι έχουν ακριβώς τα διπλά στοιχεία στην επίθεση απ΄ότι εμείς (10 γκολ έναντι 5 και 72 σουτ έναντι 33) οι άλλοι είναι στο ίδιο μήκος κύματος (6 γκολ στις 80 περίπου τελικές προσπάθειες).

    Μία τέταρτη λέει ότι οι τρείς από τις τέσσερις ομάδες έχουν σουτάρει συνολικά πάνω από 70 φορές, ενώ εμείς φαντάζουμε σαν φτωχοί συγγενείς με λιγότερο από τις μισές.

    Τέλος, μία πέμπτη παρατήρηση είναι ότι υπάρχει ένας, πιο φτωχός συγγενής από εμάς, οι Πορτογάλοι που είναι η μόνη ομάδα με χειρότερο ποσοστό στην άμυνα απ ό,τι στην επίθεση, δηλαδή τρώνε πιό εύκολα, απ ό,τι βάζουν.

    Επί της ουσίας έχουμε δύο μάχες, όπου στη δεύτερη οι αντίπαλοι μοιάζουν μεταξύ τους, ενώ στην πρώτη δείχνει σαν άνιση μάχη μεταξύ Δαυίδ και Γολιάθ.

    Το ερώτημα είναι λοιπόν τι τύχη έχουμε εμείς απέναντι στους Τσέχους και τι θα μπορούσε να συμβεί στον άλλο ημιτελικό μεταξύ της Ολλανδίας και της Πορτογαλίας.

    Αν πάμε μερικές μέρες πίσω ανατρέχοντας σε κάποια άλλα ματς θα διαπιστώσουμε ότι και τα δύο κόλπα τάχουμε δει.

    Κόλπο 1 (η Τσεχία μοιάζει υπερβολικά της Γαλλίας) :

    Τις παραμονές του αγώνα Ελλάδας Γαλλίας η σύγκριση των δύο αντιπάλων αποκάλυπτε ότι και οι δύο ομάδες έχουν τα ίδια ποσοστά στην επίθεση (1/7) όπως και τώρα, μόνο που οι Γάλλοι είχαν, μέχρι τη στιγμή εκείνη, σουτάρει και σκοράρει τις διπλάσιες φορές (7/50) απ ότι εμείς (4/28), όπως συμβαίνει τώρα με τους Τσέχους.

    Στον αντίποδα, εμείς είχαμε δεχθεί 4 γκολ από 47 σουτ (1/12), ενώ οι Γάλλοι είχαν 4 γκολ από 28 (1/7), ένα ποσοστό χειρότερο από το δικό μας, όπως επίσης συμβαίνει τώρα με τους Τσέχους.

    Έχουμε λοιπόν τις ίδιες δυσκολίες μπροστά μας, όπως λίγες μέρες πριν με τους Γάλλους, και αν αναρωτηθεί κανείς τι χρειάζεται για να περάσουμε, η απάντηση είναι ότι είχαμε με τους Γάλλους, τύχη, διότι τσαμπουκά και ικανότητες έχουμε.

    Κόλπο 2 (η Ολλανδία μοιάζει υπερβολικά της Ισπανίας) :

    Λίγο πριν γίνει το δικό μας ματς εναντίον της Γαλλίας είχαν αναμετρηθεί οι Πορτογάλοι με τους Ισπανούς σε ένα αγώνα ζωής ή θανάτου.

    Και τους δύο τους είχαμε στον όμιλό μας και τους είχαμε περάσει από «ακτίνες» διαπιστώνοντας τις ίδιες "σκιές": Δυστοκία στην επίθεση (1 γκολ κάθε 14-15 σουτ) και ποσοστό ίδιο έως και χειρότερο στην άμυνα.

    Να λοιπόν, που και η Πορτογαλία άμεσα, όπως τότε, καλείται να αντιμετωπίσει ένα όμοιο με την Ισπανία αντίπαλο, που στα μάτια του κόσμου έχει το προβάδισμα.

    Πολύς κόσμος έχει αναρωτηθεί αν τελικά είχαμε τύχη που βρεθήκαμε ως το σημείο αυτό. Ναι, είχαμε τύχη, όχι όμως μέσα στους αγώνες, όσο πριν από αυτούς. Μας ήρθε στα χέρια "μπαλαντέρ" όταν κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε πρώτα τους Πορτογάλους και τελευταίους τους Ρώσους.

    Για σκεφθείτε τι θα είχε συμβεί αν παιζόταν η πρόκριση την τελευταία αγωνιστική με τους Ισπανούς ή τους διοργανωτές;

    Είχαμε τύχη, που χάσαμε από τους Ρώσους και πέσαμε κόντρα στη Γαλλία, γιατί η κόντρα με την Αγγλία, που είχε την καλύτερη επίθεση στο Euro (10 γκολ) ίσως να μην ήταν η καλύτερη επιλογή.

    Είχαμε τύχη, πού όλοι οι παίκτες βρίσκονται στην καλύτερη στιγμή τους και από αγώνα σε αγώνα ανεβάζουν ο καθένας την απόδοση του. Και αυτό φαίνεται από τις ατομικές κατατάξεις, που κάθε αγωνιστική τα παιδά είναι όλα και πιό ψηλά.

    Ίσως είχαμε τύχη, που ο Μίκης Θεοδωράκης, 9 μήνες πρίν, σε ανύποπτη στιγμή, μόλις έχοντας συνθέσει τον "ύμνο" της Εθνικής Ομάδας, μας είχε διαβεβαιώσει ότι έφτιαξε ένα ύμνο ...γούρικο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μια γούρικη δήλωση

    [03] Euro 2004

    Στο 50 - 50 η πρόκριση Η γοητευτική κ. Τσεχία

    28/6/2004 11:15:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Αν άκουγε κάποιος το βράδυ της Κυριακής τους ακροατές, των αθλητικών ραδιοφωνικών σταθμών, θα νόμιζε ότι η Ελλάδα είναι η νέα Βραζιλία που όποιον αντίπαλο και να έχει απέναντί της, θα τον έκανε μια χαψιά. Ήδη το σύνολο των φιλάθλων ήξερε ότι η Εθνική μας θα αντιμετωπίσει στα ημιτελικά την Τσεχία και όλοι μιλούσαν για εύκολη πρόκριση με πολλά γκολ. Για τρία γκολ είναι οι Τσέχοι. Στον τελικό με την Πορτογαλία θα σηκώσουμε την κούπα. Τρία την Πέμπτη και τρία την Κυριακή άκουγες μεταξύ άλλων, πολλών απόψεων. Είναι όμως όντως έτσι; Έγινε η Ελλάδα Βραζιλία; Φυσικά και όχι. Όμως η Ελλάδα έγινε Ομάδα, παίζει σαν Ομάδα και θα αντιμετωπίσει μια πολύ καλή Ομάδα την Τσεχία. Μια Ομάδα με ταυτότητα και ποδοσφαιρική κουλτούρα πολλών ετών. Να την φοβηθεί δηλαδή; Όχι βέβαια, απλά να τη σεβαστεί. Γιατί όταν έχεις καταφέρει να βγάλεις εκτός στα προημιτελικά την Παγκόσμια και Ευρωπαϊκή Πρωταθλήτρια Γαλλία, τότε στους τέσσερις όλα είναι πιθανά και οι πιθανότητες πρόκρισης 50-50. Και αυτό το 50-50 πρέπει να το καταλάβουμε όλοι, πριν αρχίσουμε τις επικές αναλύσεις μας.

    Τσεχία: Δυνατή μπροστά με αδυναμίες πίσω

    Ποια είναι όμως η αντίπαλός μας; Ποια είναι η δύναμή της; Έχει καμία σχέση το παιχνίδι της με την Γαλλία που ήδη αποκλείσαμε; Τι έχει κάνει η Ελλάδα όταν έχει βρεθεί απέναντί της; Πού θα στηριχτεί για να μπορέσει να περάσει και αυτό το εμπόδιο και να περάσει στην επόμενη φάση;

    Καταρχήν ας αρχίσουμε από ένα αξιοπρόσεκτο γεγονός. Εάν ένας ποδοσφαιρικός αγώνας διαρκούσε 45 και όχι 90 λεπτά, η Τσεχία, όχι μόνο δεν θα βρισκόταν στον ημιτελικό του EURO 2004, αλλά θα είχε αποκλειστεί από τον πρώτο γύρο.

    Η προσεχής αντίπαλος της εθνικής Ελλάδας και στους τέσσερις αγώνες έως τώρα έχει αδύνατο πρώτο ημίχρονο και εκρηκτικό δεύτερο: Με την Λετονία έχαναν 1-0 (τελικό 2-1 υπέρ τους), με την Ολλανδία έχαναν 2-1 (νίκησαν 3-2) και με την Γερμανία ήταν ισόπαλοι 1-1 (νίκησαν 2-1), ενώ στον χθεσινό προημιτελικό ήταν ισόπαλοι 0-0 με την Δανία (επικράτησαν 3-0).

    Σύμφωνα με τα παραπάνω προκύπτει ξεκάθαρα η διαπίστωση, ότι οι Τσέχοι είναι ομάδα του δευτέρου ημιχρόνου. Γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την παραγωγικότητα τους, καθώς στο πρώτο μέρος των αγώνων τους έχουν σημειώσει μόλις δύο γκολ και στο δεύτερο 45λεπτο "μεταμορφώνονται", αφού έχουν σημειώσει οκτώ!

    Η ομάδα του Κάρελ Μπρύκνερ, βασίζει πολλά στον αυτοματισμό των κινήσεων των ποδοσφαιριστών της. Πολλές φορές φαίνεται ότι ένα ημίχρονο το περνάει υπνωτίζοντας τον αντίπαλο. Κάτι σαν να τον διαβάζει, να τον μαθαίνει, να τον αφήνει σαν γοητευτική γυναίκα να την πλησιάσει για να δει τι σόι είναι αυτός που έρχεται με όλες τις απειλητικές διαθέσεις του προς τα εδώ; Και εκεί που ο άλλος νομίζει ότι έχει σίγουρη τότε σαν την ταραντούλα δαγκώνει με το φονικό της δηλητήριο όσες φορές πρέπει και τέρμα.

    Και στους τέσσερις αγώνες που έχει δώσει έως τώρα έχει ισάριθμες νίκες. Τυχαίο; Όχι βέβαια! Είκοσι ένα αγώνες έχει να χάσει. Ποια είναι όμως τα στοιχεία που κάνουν αυτή την ομάδα τόσο διαφορετική;

    Στην ουσία την διαφορά κάνουν πέντε παίκτες. Πομπόρσκι, Νέντβεντ, Μπάρος, Κόλερ, Ροζίτσκι. Ειδικά οι δυο πρώτοι είναι να μην τους χάνεις από τα μάτια σου. Νομίζεις ότι τους έχεις κλείσει τους διαδρόμους και αυτοί μισό δευτερόλεπτο μόνοι σου βγάζουν την μαγική μπαλιά και όλα μετά γίνονται αυτόματα.

    Θυμηθείτε τα δυο γκολ με την Δανία του Μπάρος. Ένα από μπαλιά του Νέντβεντ και ένα από τον Πομπόρσκι που είναι μέχρι στιγμής και ο πρώτος σε ασίστ του EURO με 6 συνολικές προσπάθειες εκ των οποίων οι τέσσερις έγιναν γκολ. Από την άλλη ο Νέντβεντ έχει δυο τελικές προσπάθειες με την μια από αυτές ο Μπάρος να σημειώνει το τρίτο γκολ στη Δανία.

    Ο Νέντβεντ εκτός από τις δυο πάσες έχει και 14 σουτ κάτι που σημαίνει ότι δεν το φοβάται αν και δεν έχει σημειώσει ακόμα γκολ. Το θέμα είναι να μην τον κάνει την Πέμπτη.

    Πιο αποτελεσματικός στα σουτ είναι ο Μπάρος που σε σύνολο δεκατριών έχει σημειώσει 5 γκολ που τον ανεβάζουν και στην πρώτη θέση των σκόρερ του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

    Δυο γκολ έχει σημειώσει και ο Κόλερ, μόνο που ο 2.02 υψηλόσωμος φορ, ανοίγει τους διαδρόμους για τους συμπαίκτες του, κάτι που κάνει και ο Ροζίτσκι το τελευταίο ίσως καθαρό δεκάρι στο κόσμο.

    Αυτή η πεντάδα ίσως να αντιπροσωπεύει με τον καλύτερο τρόπο τον όρο "τρομοκράτες εν υπνώσει". Γιατί; Μπορεί ένα ημίχρονο να μην κάνουν φάση και μέσα σε πέντε λεπτά να κρύψουν την μπάλα και με απλό τρόπο να βρεθεί ένας από αυτούς σε θέση γκολ.

    Καμιά φορά θυμίζουν την πεντάδα του Άγιαξ (Νταβιτς, Φίνιντι, Όβεμαρς, Λιτμάνεν, Κλάιφερτ) του Φαν Γκαλ που στα μέσα της δεκαετίας του 90΄κτέπληξαν με το παιχνίδι τους την Ευρώπη σηκώνοντας το κύπελλο πρωταθλητριών.

    Εκεί που δεν τα πάει απολύτως καλά είναι η άμυνα.

    Ο τερματοφύλακας Τσεχ είναι από τους καλύτερους του τουρνουά και πολλές φορές έχει βγάλει τα κάστανα από την φωτιά για λογαριασμό των αμυντικών που φαίνονται επιρρεπής στο λάθος. Συνολικά μέχρι τώρα η Τσεχία έκανε 16 αμυντικά λάθη και δέχτηκε 4 γκολ.

    Ο αριστερός μπακ Γιανκουλόφσκι έχει τα περισσότερα, έξι έως τώρα, αν και θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι στην Ίντερ παίζει κυρίως ως αριστερός εξτρεμ και όχι ως μπακ. Αυτό ίσως να μπορέσουν να επωφεληθούν και οι διεθνείς μας.

    Σε όλα τα παιχνίδια της έδειξε ότι η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Πιστή στο δόγμα θα φάω 2 αλλά θα βάλω τρία, ναι μεν την κάνει επικίνδυνη αλλά και ευάλωτη πίσω.

    Πίεση, πίεση, πίεση...

    Η Τσεχία με τον τρόπο αγωνίζεται θυμίζει λίγο την Γαλλία. Ομάδα με ταχύτατους παίκτες από το κέντρο και μπροστά που συνεχώς εναλλάσσονται από δεξιά προς τα αριστερά και αντίστροφα για να ανοίγουν διαδρόμους, μέχρι να βρεθούν σε θέση βολής.

    Οι Μπάρος και Κόλερ ποτέ δεν στήνονται μπροστά παρότι επιθετικοί για να περιμένουν αλλά ξεκινούν και κουβαλούν την μπάλα από πίσω.

    Την ίδια ώρα Νέντβεντ και Πομπόρσκι, παίζοντας πότε πάνω στη γραμμή και πότε κάθετα από το κέντρο προς την μεγάλη περιοχή με την τρίπλα και την διεισδυτικότητα που διαθέτουν, περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να δώσουν την μπάλα περνώντας την ακόμα και μέσα από τείχη ποδιών προς τους επιθετικούς.

    Κύριο χαρακτηριστικό αυτή της ομάδας ότι ο ένας ξέρει που βρίσκεται ο άλλος και εντοπίζονται λες με σύστημα ραντάρ.

    Τι μπορούν να κάνουν οι Έλληνες παίκτες; Αυτό που έκαναν με την Γαλλία. Να μην κλειστούν πίσω και να πάνε την μπάλα στην περιοχή των Τσέχων. Με διαρκή πίεση στο κέντρο πρέπει να κλείσουν τους διαδρόμους στους Νέντβεντ και Πομπόρσκι, ώστε να αποκόψουν την επίθεση από το κέντρο και τις επικίνδυνες μπαλιές.

    Το έκαναν καλά με την Γαλλία μπορούν και τώρα.

    Ο Ρεχάγκελ ξέρει καλύτερα από όλους ότι αυτή η ομάδα δεν θέλει γήπεδο. Θέλει πίεση και συνεχή μαρκαρίσματα μέχρι που να μην μπορούν αν πάρουν ανάσα.

    Η Δανία έδειξε στο πρώτο ημίχρονο ότι με σωστή άμυνα η Τσεχία αποσυντονίζεται.

    Αν το καταφέρουμε αυτό τότε το μόνο που μένει να εκμεταλλευτούμε τα κενά που παρουσιάζει στην άμυνα.

    Ένα γκολ πρώτα από την ελληνική πλευρά θα ήταν ότι καλύτερο αρκεί να μην πιστέψουν ότι εκεί τελειώνει και το παιχνίδι. Γιατί είπαμε η Τσεχία υπνωτίζει και μετά δαγκώνει.

    Αν δεν περάσουν σε κατάσταση ύπνωσης τότε μπορεί να φύγουν με την πρώτη νίκη σε έξι παιχνίδια με τους Τσέχους, και το EURO να τελειώσει πιθανά όπως άρχισε αν προκριθεί και η Πορτογαλία στο παιχνίδι με την Ολλανδία.

    Ο μόνος που θα λείπει θα είναι ο Κολίνα, αφού τον τελικό θα σφυρίξει ο Μάρκους Μερκ.

    [04] Διεθνή

    Ύποπτες κινήσεις της Αλ Κάιντα στη Λ. Αμερική Χτύπημα στη Διώρυγα του Παναμά ετοιμάζει η Αλ Κάιντα;

    1/7/2004 11:19:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σε συναγερμό έχουν τεθεί πολλές χώρες της Λατινικής και Κεντρικής Αμερικής, μετά από πληροφορίες για ενδεχόμενο χτύπημα της Αλ Κάιντα, στη Διώρυγα του Παναμά. Οι μυστικές υπηρεσίες της Ονδούρας ενημέρωσαν την κυβέρνηση της Νικαράγουα για τις ύποπτες κινήσεις ορισμένων μαχητών της Αλ Κάιντα, με επικεφαλής τον Ελ-Σούκριτζούμα, στενό συνεργάτη του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Ο Ελ-Σούκριτζούμα φέρεται να χρησιμοποιεί διαβατήρια Καναδά και Τρίνιδαδ και Τομπάγκο και σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ θεωρείται αρκετά έμπειρος και ικανός για τρομοκρατική επίθεση με παγιδευμένα οχήματα. Οι συνοριακοί έλεγχοι στη Νικαράγουα έχουν ενταθεί αλλά το έργο τους είναι εξαιρετικά δύσκολο, καθώς υπάρχουν πολλά σημεία που είναι απρόσιτα και ως εκ τούτου δύσκολο να ελεγχθούν.

    [05] Διεθνή

    Διαψεύδει ο πρίγκιπας Σουτάμ Μπεν Αμπντέλ Αζίζ Δεν σκοτώθηκε ο ιδεολόγος της Αλ Κάιντα στο Ριάντ

    1/7/2004 11:50:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/7/2004 12:23:29 πμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: ΑΠΕ

    Αδοξο τέλος φαίνεται ότι είχε τελικά η χθεσινή επιχείρηση των σαουδαραβικών αρχών στο Ριάντ. Όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής κυβερνήτης της πόλης, πρίγκιπας Σουτάμ Μπεν Αμπντέλ Αζίζ, στις συμπλοκές δεν σκοτώθηκε ο ιδεολόγος της Αλ Κάιντα στην αραβική χερσόνησο αλλά ένας επικίνδυνος τρομοκράτης που καταζητείτο για πολλές επιθέσεις στο βασίλειο. Αρνήθηκε ωστόσο να αποκαλύψει την ταυτότητα του εξτρεμιστή που έπεσε νεκρός από τα πυρά των αρχών. Στο μεταξύ, αργά το βράδυ, η αστυνομία της Σ. Αραβίας ανακοίνωσε ότι σκότωσε δυο ισλαμιστές μαχητές σε νέα συμπλοκή σε γειτονιά του βορείου Ριάντ.

    [06] Διεθνή

    Συγκρούσεις δασκάλων και αστυνομικών Αιματηρή διαδήλωση στο Περού

    2/7/2004 7:18:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- Reuters

    Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 15 τραυματίστηκαν από τις σφοδρές συγκρούσεις, που σημειώθηκαν στην πόλη Αγιαθούτο, όταν η αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει διαδήλωση εκπαιδευτικών. Ωστόσο, η Κυβέρνηση διαψεύδει τις πληροφορίες για νεκρούς και κατηγόρησε για τις ταραχές οπαδούς της αντάρτικης οργάνωσης "Φωτεινό Μονοπάτι", που διείσδυσαν στις διαδηλώσεις για να προκαλέσουν επεισόδια. Οι τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο. Οι περισσότεροι φέρουν τραύματα από πέτρες, ένας είναι χτυπημένος από δακρυγόνο στο στομάχι και ένας άλλος έχει τραύμα από σφαίρα, ενώ η κατάσταση δύο από αυτούς θεωρείται κρίσιμη.

    Διαψεύδει η Κυβέρνηση

    Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει τους διαδηλωτές, οι οποίοι ζητούσαν καλύτερες εργασιακές συνθήκες και τροποποίηση του νόμου, που θεωρούν ότι απειλεί το δικαίωμα στη δωρεάν παιδεία.

    Εικόνες που μετέδωσαν περουβιανοί τηλεοπτικοί σταθμοί δείχνουν το πλήθος να τρέχει πανικόβλητο στους στενούς δρόμους της πόλης. "Όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ, ο κόσμος τρελάθηκε", δήλωσε στο Ρόιτερς ο Γιούρι Ρεβογιάρ, επικεφαλής του συνδικάτου δασκάλων του Αγιαθούτσο.

    Σε συνέντευξή του, ο πρωθυπουργός του Περού, Κάρλος Φερέρο, επέρριψε τις ευθύνες για τα επεισόδια στην αντάρτικη οργάνωση "Φωτεινό Μονοπάτι". Όπως είπε ο κ. Φερέρο, "οι πράξεις αυτές οδήγησαν στην καταστροφή ιδιωτικής ιδιοκτησίας και απειλούν τις ζωές των Περουβιανών".

    Ο πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο να κηρύξει την πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών, Χαβιέρ Ρεατεγούι, δήλωσε, πως θα σταλούν αστυνομικές ενισχύσεις.

    [07] Διεθνή

    Τουλάχιστον 19 νεκροί και 31 τραυματίες Φονικά Ρίχτερ στην Τουρκία

    2/7/2004 7:35:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/7/2004 8:37:09 πμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- Reuters

    Τουλάχιστον 19 νεκροί και 31 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της σεισμικής δόνησης, μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που συγκλόνισε την επαρχία Αγκρί, στα βορειοανατολικά της Τουρκίας. Η δόνηση έπληξε κυρίως τρία χωριά στην περιοχή Ντογκουμπάγιαζιτ, κοντά στη μεθόριο με το Ιράν, στη 1:30 τοπική ώρα. Πολλά σπίτια έχουν καταρρεύσει, ενώ στο σημείο έχουν σπεύσει σωστικά συνεργεία και ασθενοφόρα. Οι μεγαλύτερες ζημιές προκλήθηκαν στο χωριό Γιγκινγκάλ. Όπως δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος, "οι προσπάθειες να καθαριστούν τα συντρίμμια συνεχίζονται", ωστόσο, πιστεύεται, ότι δεν υπάρχουν εγκλωβισμένοι. Ο κυβερνήτης της επαρχίας, Κουσεΐν Γιαβούζντεμιρ, δήλώσε, πως τα θύματα μάλλον δεν θα αυξηθούν, καθώς πολλοί κάτοικοι έχουν φύγει από τα σπίτια τους, λόγω του καλοκαιριού.

    [08] Ιράκ

    Ρουκέτες εναντίον ξενοδοχείων- έκρηξη λεωφορείου Εκρηκτική "καλημέρα" στη Βαγδάτη

    2/7/2004 7:58:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- Reuters

    Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν το πρωί την κεντρική Βαγδάτη και ένα σύννεφο μαύρου καπνού υψώθηκε στον ουρανό, στην ανατολική όχθη του Τίγρη ποταμού. Τρεις άνθρωποι τραυματίσθηκαν, όταν δύο ξενοδοχεία στο κέντρο της πόλης έγιναν στόχος τριών ρουκετών. Η επίθεση εκδηλώθηκε εναντίον των ξενοδοχείων "Βαγδάτη" και "Ίσταρ Σέρατον", όπου διαμένουν ξένοι και Ιρακινοί αξιωματούχοι. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από ένα φορτηγό, όπου βρέθηκαν 17 εκτοξευτήρες κι ένας αυτοσχέδιος μηχανισμός πυροδότησης. Την ίδια ώρα,ένα άδειο λεωφορείο παγιδευμένο με εκρηκτικά, ανατινάχθηκε έξω από το ξενοδοχείο "Σέρατον", στην πλατεία Φίρνταους της πόλης, χωρίς, ωστόσο, να υπάρξουν θύματα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 2 July 2004 - 10:25:34 UTC