Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-07-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με 14 ψήφους υπέρ και μια κατά Παράνομο κρίθηκε το ισραηλινό τείχος
  • [02] Την κατηγορεί για υπερβολές και λάθη Καίει τη CIA πόρισμα της Γερουσίας
  • [03] Tρίτη μεταγραφή για το Αιγάλεω
  • [04] Στην Ντιναμό Μόσχας ο Παπαδόπουλος
  • [05] Επέστρεψε στην Πόρτο ο Πόστινγκα
  • [06] Ο Δημήτρης Δημηρέλος νέος Πρόεδρος της ΑΕΚ
  • [07] Σε ηλικία 79 ετών Απεβίωσε ο Γιάννης Μπούτος
  • [08] Στο "κόκκινο" ο υδράργυρος το Σαββατοκύριακο Υπό έλεγχο τα πύρινα

    [01] Διεθνή

    Με 14 ψήφους υπέρ και μια κατά Παράνομο κρίθηκε το ισραηλινό τείχος

    9/7/2004 7:02:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/7/2004 11:18:47 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ

    Παράνομο κρίθηκε σήμερα από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το ισραηλινό τείχος στη Δυτική Όχθη, με 14 ψήφους υπέρ και μια κατά. Το τείχος παραβιάζει τα δικαιώματα των Παλαιστινίων και δεν δικαιολογείται από τις ανάγκες του Ισραήλ σε θέματα ασφαλείας, αναφέρεται στην απόφαση. Η ΕΕ καλεί το Ισραήλ να καταστρέψει το τείχος έπειτα και από την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου που το έκρινε παράνομο, το θέμα θα συζητηθεί στην προσεχή Σύνοδο των ΥΠΕΞ. Εν τω μεταξύ, η απόφαση την οποία ζήτησε ο ΟΗΕ δεν είναι δεσμευτική ως προς την εφαρμογή της. Το Ισραήλ χαρακτήρισε το δικαστήριο αναρμόδιο και κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκεται να κατεδαφίσει το τείχος, ενώ οι Παλαιστίνιοι ανέφεραν ότι θα ζητήσουν διεθνείς κυρώσεις σε βάρος του Ισραήλ εάν δεν κατεδαφίσει το ανεγερθέν τμήμα. "Το Διεθνές Δικαστήριο αποφάσισε καθαρά ότι αυτό το ρατσιστικό τείχος είναι παράνομο και το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει την κατασκευή του και να κατεδαφίσει το τμήμα που έχει ανεγείρει μέχρι τώρα", δήλωσε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Αχμεντ Κορέι.

    Απειλή για την διεθνή ειρήνη

    Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών είχε ζητήσει από το Δικαστήριο τον Δεκέμβριο να εκδώσει μία συμβουλευτικού χαρακτήρα απόφαση, ενώ η πλειοψηφία των μελών της Γενικής Συνέλευσης είχε υποστηρίξει το αίτημα οι ΗΠΑ και ορισμένες δυτικοευρωπαϊκές χώρες είχαν ταχθεί εναντίον με το επιχείρημα ότι μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στις ειρηνευτικές προσπάθειες στην περιοχή.

    Επίσης, η ΕΕ κάλεσε το Ισραήλ να ρίξει το τείχος από την περιοχή των κατεχομένων παλαιστινιακών εδαφών συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

    "Το Ισραήλ δεν πρόκειται να εφαρμόσει την απόφαση για κατεδάφιση του τείχους. Θα συμμορφωθούμε με τις αποφάσεις του δικού μας ανωτάτου δικαστηρίου και όχι με αυτές του Δικαστηρίου της Χάγης", τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός Δικαιοσύνης Γίοσεφ (Τόμι) Λαπίντ.

    Το ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ είχε χαρακτηρίσει την περασμένη εβδομάδα νόμιμο το τείχος .

    Το Δικαστήριο της Χάγης κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να λάβουν μέτρα για να σταματήσει η ανέγερση του τείχους από το Ισραήλ.

    "Το Δικαστήριο είναι της άποψης ότι τα Ηνωμένα Έθνη και ιδιαίτερα η Γενική Συνέλευση και το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να εξετάσουν ποια περαιτέρω μέτρα είναι αναγκαία ώστε να τερματιστεί η παράνομη αυτή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από ανέγερση του τείχους", ανέφερε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζιουγιόνγκ.

    Τα Ηνωμένα Έθνη κάλεσε ο Κινέζος πρόεδρος ότι θα εντείνουν τις προσπάθειες για να τερματιστεί η διένεξη μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών που αποτελεί απειλή για την διεθνή ειρήνη.

    Αναλυτές δήλωσαν ότι δεν περιμένουν άμεσα πρακτικά αποτελέσματα από την απόφαση του Δικαστηρίου.

    Κατάσχεση παλαιστινιακής γης

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανανέωσε σήμερα την πίεση στο Ισραήλ να σταματήσει την κατασκευή του φράκτη ασφαλείας στη Δυτική Όχθη, έπειτα από την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου που τον έκρινε παράνομο.

    "Το τείχος έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο την κατάσχεση παλαιστινιακής γης και την πρόκληση ανείπωτων ανθρωπιστικών και οικονομικών δυσχερειών, αλλά προδικάζει επίσης τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις και εμποδίζει την εξεύρεση μιας δίκαιης πολιτικής λύσης στη σύγκρουση", δήλωσε ο Ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική, Χαβιέρ Σολάνα.

    Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης απεφάνθη πως ο φράκτης προκάλεσε παράνομα δυσχέρειες σε χιλιάδες Παλαιστινίους και πρέπει να κατεδαφιστεί.

    Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κριστόφ Φιλορί είχε δηλώσει νωρίτερα πως η ΕΕ έχει από καιρό εκφράσει ανησυχία για το γεγονός ότι η πορεία του φράκτη δεν ακολουθεί τη γραμμή εκεχειρίας του 1949 ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη και είναι πιθανό να εμποδίσει μια ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

    "Πέρα από τις νομικές πλευρές της υπόθεσης, η ΕΕ εκφράζει την ανησυχία ότι η σχεδιαζόμενη παρέκκλιση της πορείας (του φράκτη) από την Πράσινη Γραμμή μπορεί να προδικάσει μελλοντικές διαπραγματεύσεις και να καταστήσει αδύνατη την εφαρμογή της λύσης των δύο κρατών", είπε χαρακτηριστικά.

    Η προεδρεύουσα της ΕΕ Ολλανδία ανακοίνωσε πως το θέμα του φράκτη θα είναι ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.

    "Η ΕΕ, ενώ αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ να προστατεύσει τους πολίτες του από τρομοκρατικές επιθέσεις, έχει ζητήσει από το Ισραήλ να σταματήσει την οικοδόμηση του φράκτη μέσα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη", ανέφερε σε ανακοίνωση.

    "Ισχυρό μήνυμα της διεθνούς κοινότητας"

    "Το ισχυρό μήνυμα που έστειλε το δικαστήριο είναι πως ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου θα πρέπει να είναι η βάση των ισχυρών διεθνών σχέσεων", δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα του Διεθνούς Δικαστηρίου στη Χάγη.

    Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου επέκρινε την απόρριψη από το Ισραήλ της γνώμης του δικαστηρίου, λέγοντας πως το εβραϊκό κράτος τίθεται στο περιθώριο του διεθνούς δικαίου.

    "Το πρόβλημα είναι ανάμεσα σε εκείνους που σέβονται το διεθνές δίκαιο και εκείνους που ενεργούν ενάντια στο διεθνή νόμο για να σφετεριστούν εδάφη, χωρίς να τους απασχολούν οι συνέπειες", τόνισε ο Αμρ Μούσα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εν αναμονή της απόφασης για το "τείχος ασφαλείας"

    [02] Διεθνή

    Την κατηγορεί για υπερβολές και λάθη Καίει τη CIA πόρισμα της Γερουσίας

    9/7/2004 8:03:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Εξαιρετικά επικριτική για την πληροφόρηση που παρείχαν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και ιδιαίτερα η CIA σχετικά με την κατάσταση στο Ιράκ πριν από την κήρυξη του εναντίον του πολέμου, είναι η έκθεση Επιτροπής της Αμερικανικής Γερουσίας που δόθηκε την Παρασκευή στη δημοσιότητα. Στο καυστικό 511 σελίδων κείμενο υποστηρίζεται, ότι το Ιράκ υπερεκτιμήθηκε ως κίνδυνος για τις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και ότι οι κατηγορίες για την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής στη χώρα δεν στηρίχτηκαν σε τεκμηριωμένες πληροφορίες. Το αποτέλεσμα σύμφωνα με την έκθεση, ήταν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι να οδηγηθούν σε ένα πόλεμο που βασίστηκε σε "ελαττωματικά στοιχεία".

    Την κατηγορεί για "ελαττωματική πληροφόρηση"

    Στο επίκεντρο της κριτικής που ασκεί η Επιτροπή Εποπτείας των μυστικών υπηρεσιών της Γερουσίας βρίσκεται η έκθεση που παρέδωσε η CIA στο Λευκό Οίκο τον Οκτώβριο του 2002 και η οποία υπήρξε το εφαλτήριο για να κηρύξει ο Αμερικανός Πρόεδρος τον πόλεμο κατά του Ιράκ την άνοιξη του 2003.

    Σύμφωνα με την Επιτροπή ο κίνδυνος "που αντιπροσώπευε για τις ΗΠΑ το Ιράκ ή "υπερεκτιμήθηκε" ή "περιγραφόταν εν πολλοίς κατά μη τεκμηριωμένο τρόπο". Παράλληλα, καυτηριάζονται συγκεκριμένα λάθη της Κεντρικής Υπηρεσίας πληροφοριών και αναφέρεται, ότι εργασίες των αναλυτών της CIA για την ανασύσταση του ιρακινού πυρηνικού προγράμματος και για την ύπαρξη βιολογικού-χημικού οπλοστασίου υπήρξαν "φτωχές".

    Μάλιστα, ο επικεφαλής της Επιτροπής Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, Πατ Ρόμπερτς, δήλωσε, ότι "το Κογκρέσο είχε" στο θέμα του Ιράκ "ελαττωματική πληροφόρηση".

    Την "ύπαρξη κενών" στις εκθέσεις της CIA για την προπολεμική κατάσταση στο Ιράκ παραδέχτηκε, και ο υπαρχηγός της, Τζον Μακλάφλιν. Ο ίδιος, όμως έσπευσε να επισημάνει, ότι η παροδοχή του αυτή δεν επικυρώνει ισχυρισμούς που θέλουν την υπηρεσία να αντιμετωπίζει σήμερα γενικότερο πρόβλημα.

    Αντιδρούν οι Ρεπουμπλικάνοι

    Η δημοσιοποίηση της Έκθεσης της Γερουσίας ξεσήκωσε αμέσως αντιδράσεις από το μέτωπο των Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών, οι οποίοι υπεραμύνθηκαν της πολιτικής του Πρόεδρου των ΗΠΑ για το Ιράκ τονίζοντας, ότι ο Λευκός Οίκος δεν μπορεί να επικρίνεται για τις πληροφορίες που λάμβανε από τις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες.

    Ωστόσο, ο Τζωρτζ Μπους έρριξε τους τόνους και χαρακτήρισε την έκθεση χρήσιμη σημειώνοντας, όμως, ότι ο Σαντάμ Χουσέιν, είχε την πρόθεση να κατασκευάσει όπλα μαζικής καταστροφής.

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος ανέφερε, ότι γνωρίζει για το επικριτικό περιεχόμενο του εγγράφου, διευκρίνισε, όμως, ότι δεν το έχει διαβάσει ακόμα. Επίσης, παραδέχτηκε, ότι έγιναν κάποια λάθη από την Κυβέρνηση του και το Κογκρέσο καθώς τελικά δε βρέθηκαν οι αποθήκες όπλων που πίστευαν, ότι υπήρχαν στο Ιράκ.

    "Αλλά θέλω να σας πω αυτό που γνωρίζουμε: ο Σαντάμ Χουσέιν είχε την ικανότητα να κατασκευάσει όπλα. Είχε την πρόθεση", τόνισε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός Πρόεδρος προσθέτοντας: "ο κόσμος είναι καλύτερα χωρίς τον Σαντάμ Χουσέιν, η Αμερική είναι πιο ασφαλής".

    Από την πλευρά τους, οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν, ότι στις μυστικές υπηρεσίες ασκήθηκαν εκ μέρους του Λευκού Οίκου μεγάλες πιέσεις για να συνταχθούν εκθέσεις με ανησυχητικό περιεχόμενο, βάσει των οποίων ο πόλεμος κατά του Ιράκ θα κρινόταν από την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ ως ορθή επιλογή.

    Μάλιστα, ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Τζον Ροκφέλερ, υποστήριξε, ότι η Αμερική είναι αυτή τη στιγμή εξαιρετικά ευάλωτη καθώς "η εικόνα που έχει ο κόσμος για τις ΗΠΑ σήμερα , είναι όσο ποτέ κατακριτέα" και το μίσος, που προκλήθηκε στον μουσουλμανικό κόσμο για τη χώρα θα μεγαλώνει.

    [03] Αθλητισμός

    Tρίτη μεταγραφή για το Αιγάλεω

    9/7/2004 8:30:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Το Αιγάλεω συνεχίζει την ενίσχυση του για τη νέα περίοδο. Η ΠΑΕ ανακοίνωσε την απόκτηση του Γιώργου Τσιρογιάννη από την Χαλκίδα. Ο 26χρονος μέσος υπέγραψε 5ετές συμβόλαιο και αποτελεί την Τρίτη μεταγραφή των "γαλάζιων", μετά από αυτές του Τσαγκαβέλη και Μιχελή.

    [04] Αθλητισμός

    Στην Ντιναμό Μόσχας ο Παπαδόπουλος

    9/7/2004 8:52:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Στην Ρωσία θα συνεχίσει την καριέρα του ο Λάζαρος Παπαδόπουλος. Ο πρώην σέντερ του Ηρακλή συμφώνησε με την ομάδα της Ντιναμό Μόσχας, και θα είναι παίκτης για τα επόμενα 2 χρόνια. Ο Έλληνας σέντερ θα λαμβάνει 700 χιλιάδες ευρώ για κάθε έτος, και θα έχει για προπονητή έναν παλιό μας γνώριμο, τον Σβι Σερφ. Έτσι ο Ηρακλής , που επιθυμούσε διακαώς την παραμονή του, έμεινε "στα κρύα του λουτρού", και θα πρέπει να αναζητήσει άλλον "ψηλό".

    [05] Αθλητισμός

    Επέστρεψε στην Πόρτο ο Πόστινγκα

    9/7/2004 9:04:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Στην Πόρτο θα αγωνίζεται, και πάλι! από τη νέα περίοδο ο Έλντερ Πόστινγκα. Ο Πορτογάλος επιθετικός έρχεται από μία κακή χρονιά, στην Αγγλική Τότεναμ, όπου δεν κατάφερε να "στεριώσει", και πήρε τον δρόμο της επιστροφής. Το κόστος της μεταγραφής του έφτασε τα 7,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η Πρωταθλήτρια Ευρώπης έδωσε και ως αντάλλαγμα τον μέσο Πέντο Μέντες.

    [06] Αθλητισμός

    Ο Δημήτρης Δημηρέλος νέος Πρόεδρος της ΑΕΚ

    9/7/2004 9:16:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Τον δικηγόρο Δημήτρη Δημηρέλο εξέλεξε το διοικητικό Συμβούλιο, ως νέο πρόεδρο της ΠΑΕ ΑΕΚ. Στο νέο μεταβατικό Δ.Σ. της Ένωσης, το πρώτο της εποχής Ντέμη Νικολαΐδη, μετέχουν ακόμη οι Κούλης Νικόλαος, Κανελλόπουλος Τάκης-Παναγιώτης, Λιβανός Κοσμάς-Αλέξιος, Μεταξάς Λουκάς, Νοτιάς Νικόλαος, Παππάς Πέτρος, Θανόπουλος Αναστάσιος, Ασλανίδης Ευάγγελος, Αγγελόπουλος Αθανάσιος, Μπέρκοβιτς Γεώργιος, Σουλτάνογλου Γεώργιος, Ανδρεαδάκης Στυλιανός, Πετράκης Χρήστος και Καραγιάννης Ιωάννης. Το νέο Δ.Σ. παραμείνει σε ισχύ ως την 1η Αυγούστου, οπότε λήγει και τυπικά το συμβόλαιο του Ντέμη Νικολαΐδη με την Ατλέτικο Μαδρίτης και αναμένεται να αναλάβει τα ηνία της ΠΑΕ. Στο μεταξύ, η νέα διοίκηση της ΑΕΚ εξέπληξε, ορίζοντας τον Σέρβο παίκτη της ομάδας, Ίλια Ίβιτς, τεχνικό διευθυντή και μάνατζερ της ποδοσφαιρικής ομάδας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συμβαίνουν και καλά στην ΑΕΚ

    [07] Εσωτερικά

    Σε ηλικία 79 ετών Απεβίωσε ο Γιάννης Μπούτος

    9/7/2004 9:59:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ ΝΕΤ

    Έφυγε από τη ζωή το μεσημέρι σε ηλικία 79 ετών από ανακοπή καρδιάς, ο πρώην Υπουργός και διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Μπούτος ο οποίος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο. Είχε γεννηθεί στην Αθήνα το 1925, ήταν παντρεμένος με τη Μαρία Σουραπά και είχαν αποκτήσει τρεις γιους. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Μεσσηνίας με το κόμμα των "Φιλελευθέρων" το 1950 και από τότε είχε πολιτευτεί με την ΕΡΕ, τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Διετέλεσε υπουργός σε κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και το 1985 έγινε ανεξάρτητος βουλευτής. Επανεξελέγη με το ΠΑΣΟΚ το 1989. Τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια του εκλιπόντος εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής σημειώνοντας, ότι "ο Γιάννης Μπούτος υπήρξε ένας πολιτικός με θάρρος γνώμης που κατέγραψε την δική του ιδιαίτερη πορεία στον δημόσιο βίο της χώρας". Τη θλίψη του εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος επεσήμανε ότι ο Γιάννης Μπούτος υπηρέτησε την πολιτική ζωή και τον τόπο από διάφορες θέσεις και αξιώματα με γνώση και οξυδέρκεια. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του εκλιπόντος Γιάννη Μπούτου εκφράζει με δήλωση του ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    Η πορεία του στην πολιτική

    Ο Γιάννης Μπούτος ήταν γιος του Περικλή Μπούτου, βουλευτή Μεσσηνίας. Στο πολιτικό προσκήνιο εμφανίστηκε το 1950, οπότε εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής με το κόμμα των Φιλελευθέρων σε ηλικία 25 ετών. Την χρονιά εκείνη ξεκινά να ασκεί και τη δικηγορία.

    Τη δεκαετία του 60 εκλεγόταν βουλευτής Μεσσηνίας με την ΕΡΕ και στη συνέχεια μετά τη μεταπολίτευση με τη ΝΔ,. Από το 1977 έως το 1980, διετέλεσε μέλος της Κυβερνητικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας. Επίσης, υπήρξε, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Νέας Δημοκρατίας (1981-1985), ενώ το Σεπτέμβριο του 1984 ορίστηκε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ. Τον Ιούλιο του 1985, ενώ είχε εκλεγεί στις Ευρωεκλογές του 1984 με τη ΝΔ, κατέθεσε δήλωση ανεξαρτησίας στο Ευρωκοινοβούλιο.

    Στις 5 Οκτωβρίου 1989, ανακοίνωσε επίσημα τη συνεργασία του με το ΠΑΣΟΚ συμμετέχοντας στο νέο όργανο που συγκροτήθηκε με τίτλο Πολιτικό Συμβούλιο, για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου. Στις 24 Σεπτεμβρίου 1990, στο δεύτερο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Στις 22 Νοεμβρίου 1993,τοποθετήθηκε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, θέση στην οποία παρέμεινε έως τις 14 Οκτωβρίου 1994, οπότε, για "λόγους αρχής" παραιτήθηκε από τη θέση του.

    Τον Ιανουάριο του 2003, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος του απένειμε το παράσημο "Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Φοίνικος".

    Ο Γιάννης Μπούτος διετέλεσε

    Υφυπουργός Συντονισμού 1961- 1963

    Υφυπουργός Συντονισμού 1967- 1967

    Υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ 1974

    Υπουργός Εμπορίου 1974 1975

    Υπουργός Συντονισμού & Προγραμματισμού 1975-1976

    Υπουργός Γεωργίας 1976- 1977

    Υπουργός Οικονομικών 1977 1978

    Υπουργός Γεωργίας 1978 1980

    1980 -Υπουργός Συντονισμού

    [08] Εσωτερικά

    Στο "κόκκινο" ο υδράργυρος το Σαββατοκύριακο Υπό έλεγχο τα πύρινα μέτωπα

    9/7/2004 9:45:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκαν αργά το απόγευμα της Παρασκευής όλες οι πυρκαγιές που ξέσπασαν τις τελευταίες 48 ώρες σε όλη τη χώρα. Δεκάδες σπίτια και αμέτρητα στρέμματα καμένα, αλλά και δεύτερη ανθρώπινη απώλεια, άφησαν πίσω οι φωτιές. Σε κατάσταση επιφυλακής παραμένει ο κρατικός μηχανισμός για τυχόν αναζωπυρώσεις λόγω των ισχυρών ανέμων και των υψηλών θερμοκρασιών. Ένας ακόμη άνθρωπος βρέθηκε νεκρός το πρωί της Πρασκευής, σε ρέμα κοντά στο σημείο όπου είχε βρεθεί απανθρακωμένος και ο 74χρονος Νικόλαος Φουρτούνας, στους Θρακομακεδόνες. Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν την Παρασκευή τρία άτομα για εμπρησμό, ενώ από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος σχηματίστηκε δικογραφία για έναν ακόμα στην Κάρυστο. Ανεβαίνει ο υδράργυρος το Σαββατοκύριακο, η θερμοκρασία θα φτάσει έως και 39 βαθμούς Κελσίου σε όλη τη χώρα, ενώ εξασθενούν και οι άνεμοι.

    Εξασθενούν οι άνεμοι

    Ένας ακόμη άνθρωπος, που πιθανολογείται ότι έχασε τη ζωή του από την προχθεσινή πυρκαγιά στους Θρακομακεδόνες, βρέθηκε νεκρός το πρωί της Παρασκευής μέσα σε ρέμα δίπλα στην οδό Φιλίας των Λαών, όπου είχε βρεθεί απανθρακωμένος και ο 74χρονος Νικόλαος Φουρτούνας.

    Το δεύτερο πτώμα δεν έχει εξακριβωθεί αν ανήκει σε άντρα ή γυναίκα, γιατί φέρει εγκαύματα και έχει αρχίσει η σήψη, ενώ τα αίτια θανάτου θα εξακριβωθούν από τη νεκροτομή που θα γίνει αύριο στο νεκροτομείο της Αθήνας.

    Στα υψηλότερα επίπεδα του καλοκαιριού, θα φτάσει το Σαββατοκύριακο η θερμοκρασία σε όλη τη χώρα, ενώ εξασθενούν και οι άνεμοι.

    Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, το Σάββατο ο υδράργυρος στη δυτική Ελλάδα θα φτάσει στους 38 βαθμούς Κελσίου, ενώ την Κυριακή ίσως να ξεπεράσει τους 39.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πύρινη κόλαση


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 9 July 2004 - 20:50:29 UTC