Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-07-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΕΚ: Αρχή με Τζιωρτζόπουλο
  • [02] Ιταλοί οι Ελευθερόπουλος και Κατεργιαννάκης
  • [03] Και δύο συνεπιβάτες του Νεκρός ο κυβερνήτης της Μοσούλης
  • [04] Διερεύνεται η υπόθεση της κοκαϊνης Διεθνές δίχτυ για τη σπείρα
  • [05] Σοβαρά λάθη και παραλείψεις Η έκθεση Μπάτλερ

    [01] Αθλητισμός

    ΑΕΚ: Αρχή με Τζιωρτζόπουλο

    14/7/2004 7:27:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Στην ΑΕΚ θα συνεχίσει την καριέρα του ο Σταύρος Τζιωρτζιόπουλος. Ο αριστεροπόδαρος αμυντικός,που έμεινε ελεύθερος από τον Πανιώνιο, υπέγραψε διετές συμβόλαιο συνεργασίας, με προοπτική ανανέωσης για μία ακόμα χρονιά. Ο 26άχρονος άσος, αποτελεί το πρώτο μετεγγραφικό απόκτημα της Ένωσης για την φετινή περίοδο, αλλά και της διοίκησης του Ντέμη Νικολαϊδη, που δείχνει τη θελήση της από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε, ότι θέλει να κλείσει όσο το δυνατόν νωρίτερα τα εκκρεμή ζητήματα. Στο στόχαστρο του "Δικέφαλου", βρίσκεται και ο πρώην επιθετικός του Άρη, Λεωνίδας Καπάνταης, που μάλλον θα αποτελέσει τη δεύτερη μεταγραφή, της νέας διοίκησης. Εν τω μεταξύ, στην Αθήνα βρίσκεται και ο Φερνάντος Σάντος που σήμερα πέρασε από τα γραφεία της ΠΑΕ, για να ρυθμίσει τις τελευταίες λεπτομέρειες σχετικά με την έναρξη της νέας συνεργασίας του με τον "δικέφαλο". Η συμφωνία δεν έχει ολοκληρωθεί, όμως οι συζητήσεις με την πλευρά Νικολαϊδη βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και η τελική συμφωνία αναμένεται σύντομα.

    Προς Μπολόνια ο Ζαγοράκης

    Την ίδια ώρα, στην Ιταλία και την Μπολόνια, καταλήγει όπως όλα δείχνουν ο Θοδωρής Ζαγοράκης, που έμεινε ελεύθερος από την Ένωση που τον ευχαρίστησε για την προσφορά του στο σύλλογο, με μια ιδιαίτερα ζεστή, αποχαιρετιστήρια ανακοίνωση:

    "Στις 10 Ιουλίου του 2000, ο Θοδωρής Ζαγοράκης φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα της ΑΕΚ. Απο εκείνη την πρώτη ημέρα, ο Ζαγοράκης τίμησε την ομάδα και τους φιλάθλους της με την αγωνιστική του παρουσία. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει η ΑΕΚ, ο Θοδωρής Ζαγοράκης έδειξε έμπρακτα το ενδιαφέρον του για την ομάδα.

    Η διοίκηση της ΠΑΕ, νιώθει την ανάγκη να ευχαριστήσει θερμά τον αρχηγό της Εθνικής ομάδας, γιατί έβαλε την ΑΕΚ πάνω από το προσωπικό του συμφέρον. Ο Θοδωρής Ζαγοράκης έχοντας ήδη καταθέσει προσφυγή θα μπορούσε να μείνει ελεύθερος, διεκδικώντας τα χρήματά του δικαστικά. Γνωρίζοντας όμως τα οικονομικά προβλήματα της ΑΕΚ, ο πολυτιμότερος παίκτης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, αποφάσισε να παραιτηθεί από το 50% των χρημάτων που του οφείλονται και συμφώνησε να λάβει το υπόλοιπο χρέος της ομάδας προς εκείνον, με όρους που του πρότεινε η διοίκηση.

    Μετά από αυτή τη συμφωνία, ο Θοδωρής Ζαγοράκης, μένει ελεύθερος από την ΑΕΚ έχοντας την ευκαιρία να επιλέξει για να συνεχίσει την καριέρα του, μια από τις πολλές αξιόλογες προτάσεις που του έχουν γίνει, εξασφαλίζοντας ένα καλό συμβόλαιο σε ομάδα του εξωτερικού.

    Η ΠΑΕ ΑΕΚ του εύχεται καλή επιτυχία σε κάθε επιλογή του". Έντονο ενδιαφέρον υπάρχει και για τον Μιχάλη Καψή που τους αγώνες του στην Πορτογαλία παρακολουθούσε η Μπαρτσελόνα. Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα el mundo deportivo ο διεθνής αμυντικός αποτελεί την πρώτη εναλλακτική λύση για την άμυνα των "μπλαουγκράνα" σε περίπτωση που δεν πραγματοποιηθεί η μεταγραφή του Μιλίτο από την Σαραγόσα.

    [02] Αθλητισμός

    Ιταλοί οι Ελευθερόπουλος και Κατεργιαννάκης

    14/7/2004 9:03:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Από την Ελλάδα στην Ιταλία και από τον Ολυμπιακό στην Μεσίνα και την Κάλιαρι. Ο λόγος για τους Δημήτρη Ελευθερόπουλο και Φάνη Κατεργιαννάκη, τους δυο πρώην τερματοφύλακες των "ερυθρόλευκων", που από σήμερα θα αγωνίζονται στις δυο ομάδες του Campionato, καθώς ανακοινώθηκε και επίσημα η αποκτησή τους.

    Ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος, υπέγραψε συμβόλαιο διετούς συνεργασίας με τη νεοφώτιστη στην Serie A Μεσίνα και σύμφωνα με πληροφορίες θα αμείβεται με ένα εκατομμύριο ευρώ το χρόνο.

    Από την άλλη πλευρά ο Φάνης Κατεργιαννάκης υπέγραψε τριετές συμβόλαιο με την Κάλιαρι, που αν και είχε κινήσει το ενδιαφέρον αρκετών ελληνικών συλλόγων, προτίμησε να ξενιτευτεί.

    [03] Ιράκ

    Και δύο συνεπιβάτες του Νεκρός ο κυβερνήτης της Μοσούλης

    14/7/2004 9:36:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: BBC

    Λίγες ώρες μετά τη θανατηφόρα επίθεση στη Βαγδάτη, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 10 ανθρώπους, μία νέα επίθεση, με θύμα τον κυβερνήτη της Μοσούλης, συγκλονίζει το Ιράκ. Σύμφωνα με ιρακινές πηγές, άγνωστοι εκτόξευσαν τη χειροβομβίδα στο αυτοκίνητο του Ουσάμα Κασμούλα και στη συνέχεια άνοιξαν πυρ. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, κάνουν λόγο, ότι από την ίδια επίθεση έχασαν τη ζωή τους και δύο συνεπιβάτες του κυβερνήτη. Η επίθεση έγινε 100 χμ νότια της Μοσούλης, ενώ ο κυβερνήτης, μαζί με την ασφάλειά του, ήταν καθ οδόν για τη Βαγδάτη. Οι άγνωστοι επέβαιναν σε αυτοκίνητο, πλησίασαν τον Κασμούλα και έριξαν τη χειροβομβίδα. Ο Χαζέμ Ζαλάουι, εκπρόσωπος Τύπου του νεκρού κυβερνήτη, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, πως οι δράστες της επίθεσης έπεσαν νεκροί από τα πυρά της φρουράς του κυβερνήτη της Μοσούλης, μετά από λίγο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Έκρηξη συγκλόνισε τη Βαγδάτη

    [04] Εσωτερικά

    Διερεύνεται η υπόθεση της κοκαϊνης Διεθνές δίχτυ για τη σπείρα

    14/7/2004 9:33:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Διεθνής κινητοποίηση έχει αναπτυχθεί για την ολοκληρωτική εξάρθρωση του μεγάλου κυκλώματος ναρκωτικών, που αποκαλύφθηκε τη Τρίτη με τη κατάληψη του πλοίου "Africa One", ανοικτά του Γιβραλτάρ, μετά από κοινή επιχείρηση των ελληνικών και ισπανικών αρχών. Σε εξέλιξη βρίσκεται η δικαστική έρευνα στη χώρα μας, ενώ έχει σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος 10 ατόμων και ασκήθηκε ποινική δίωξη σε τρία από αυτά, που φέρονται αναμεμιγμένα στην υπόθεση μεταφοράς των 5,5 τόνων κοκαΐνης με το ελληνικών συμφερόντων αλιευτικό. Το κύκλωμα είχε αναπτυχθεί γύρω από υπεράκτια εταιρία που δραστηριοποιούνταν στον Πειραιά με "βιτρίνα" τις ναυτιλιακές και τις αλιευτικές επιχειρήσεις, αλλά είχε απλώσει τα "πλοκάμια" της σε πολλές ακόμη παράνομες δραστηριότητες, που σχετίζονταν με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Ο εγκέφαλος της σπείρας χρησιμοποιούσε την εξαγορά κερδών του ΟΠΑΠ, για να νομιμοποιεί και να δικαιολογεί τα χρήματα αυτά. Οι έρευνες των δικαστικών και αστυνομικών αρχών αναμένεται να φέρουν στο φως πολλά στοιχεία για τη δράση του κυκλώματος και δεν αποκλείεται να διευρυνθεί ο κύκλος των υπόπτων.

    Οι πρώτες ποινικές διώξεις

    Ποινική δίωξη άσκησε την Τετάρτη ο εισαγγελέας Πειραιά για τρία κακουργήματα και πέντε πλημμελήματα στους Απόστολο Μπούσιο, Νίκο Γαβριήλη και ένα άτομο με το επώνυμο Ταμπακάκης, το μικρό όνομα του οποίου δεν έχει γίνει γνωστό.

    Να σημειωθεί ότι και οι τρεις έχουν προφυλακιστεί και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την Παρασκευή.

    Επίσης, η Ιντερπόλ αναζητά στην Ευρώπη τον αρχηγό της σπείρας, ο οποίος φέρεται Έλληνας επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στη βόρεια Ελλάδα και υπήρξε παράγοντας ποδοσφαιρικής ομάδας στην περιοχή, ενώ στο κύκλωμα εμπλέκονται και άλλοι επιχειρηματίες.

    Το άτομο αυτό με το παρατσούκλι ο "χοντρός" λόγω της σωματικής του διάπλασης περιγράφεται σαν δαιμόνιος απατεώνας, που διέθετε όλες τις καλύψεις και φρόντιζε μάλιστα με δωρεές και "φιλανθρωπικές" πράξεις στην περιοχή της καταγωγής του, να καλύπτει τα ίχνη του.

    Όμως οι αρχές έχουν στοιχεία ότι μόνο στην διάρκεια της περσινής χρονιάς "αγόρασε" από κερδισμένους τους ΟΠΑΠ δικαιολογητικά συνολικού ύψους 3 δις εκατομμυρίων δρχ, τα οποία δήλωσε σαν προσωπικά κέρδη για να δικαιολογήσει τα κέρδη από την μεταφορά ναρκωτικών.

    Η υπεράκτια εταιρία στην οποία μετέχει διαχειρίζεται τρία ακόμη αλιευτικά, τα οποία χρησιμοποιούνταν για βιτρίνα.

    Το "Africa one" ξεκίνησε το ταξίδι του δηλώνοντας προορισμό Τουρκία, αλλά κατευθύνθηκε μέσω του Γιβραλτάρ στον Ατλαντικό και σύμφωνα με τις πληροφορίες φόρτωσε την κοκαΐνη από άλλο μεγαλύτερο πλοίο στις ακτές τις Νότιας Αμερικής.

    Στην Ισπανία, οι 4 Έλληνες και ο ένας Ιταλός που αποτελούσαν το πλήρωμα του πλοίου, οδηγούνται ενώπιον των δικαστικών αρχών της χώρας.

    Στη δέσμευση λογαριασμών ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ προχώρησε το ΣΔΟΕ, ενώ ήδη έχει αρχίσει έρευνα σε βάθος στα οικονομικά εταιρειών και προσώπων, μέσω των οποίων γινόταν το ξέπλυμα χρημάτων από το εμπόριο της κοκαΐνης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ψάχνουν επτά υπόπτους

    [05] Ιράκ

    Σοβαρά λάθη και παραλείψεις Η έκθεση Μπάτλερ

    14/7/2004 10:57:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: BBC, BBC GREEK

    Η έκθεση του λόρδου Μπάτλερ για το Ιράκ, στρέφεται κατά των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών και στενών συνεργατών του Τόνι Μπλερ, χωρίς όμως να αποδίδονται ευθύνες στο Βρετανό πρωθυπουργό. Επίσης, διαπιστώθηκαν σοβαρά λάθη και παραλείψεις στις πληροφορίες που δόθηκαν στη βρετανική κυβέρνηση για την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής του Σαντάμ, στις οποίες στηρίχθηκε η συμμετοχή της Βρετανίας στον πόλεμο. "Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για τα όποια λάθη", δήλωσε ο Τόνι Μπλερ, λέγοντας όμως ότι έγιναν καλή τη πίστει και επέμεινε ότι η απομάκρυνση του Σαντάμ Χουσείν ήταν απολύτως δικαιολογημένη. "Θεωρούμε ότι ήταν σφάλμα, σοβαρό σφάλμα, ότι στο ντοσιέ της κυβέρνησης δεν υπήρχαν προειδοποιήσεις για την ισχνότητα των στοιχείων, αν και ανάλογες προειδοποιήσεις είχαν γίνει από την κοινή επιτροπή πληροφοριών", τόνισε ο λόρδος Μπάτλερ.

    "Οι πληροφορίες αυτές διογκώθηκαν"

    Το Ιράκ κατά πάσα πιθανότητα δεν διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής, πόσο μάλλον όπλα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μέσα σε 45 λεπτά για μια επίθεση εναντίον της Δύσης, αναφέρει η έκθεση.

    Επίσης, αυτό το επιχείρημα χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από τη βρετανική κυβέρνηση για να αποδείξει ότι το Ιράκ αποτελούσε άμεση απειλή για την ασφάλεια της Δύσης.

    Αόμη, το πόρισμα Μπάτλερ κατέληξε ότι πολλές πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ, δεν ήταν αξιόπιστες.

    "Οι πληροφορίες αυτές διογκώθηκαν", αναφέρει το πόρισμα της επιτροπής.

    Τέλος, η έκθεση αναφέρει ότι ο κ. Μπλερ δεν πρέπει να θεωρείται υπεύθυνος για τις αποτυχίες και τις παραλήψεις των μυστικών υπηρεσιών.

    "Νομίζω ότι το μεγαλύτερο αποδεικτικό στοιχείο για το ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν είχε πρόθεση να παραπλανήσει το λαό είναι το πόσο ανόητο θα ήταν να πει ότι αυτά τα όπλα υπήρχαν, ενώ στη συνέχεια ο πόλεμος θα απεκάλυπτε την αλήθεια", επεσήμανε ο Λόρδος Μπάτλερ.

    Τ. Μπλερ: "αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη"

    Αποδέχεται τα συμπεράσματα της έκθεσης Μπάτλερ, ο Βρετανός πρωθυπουργός.

    "Έψαξα στη συνείδησή μου, όχι με πνεύμα πεισματικό, αλλά με πραγματική διάθεση αναθεώρησης, και με βάσει τα όσα γνωρίζουμε τώρα. Τα στοιχεία για τα όπλα μαζικής καταστροφής ήταν λιγότερο διασταυρωμένα, λιγότερο βάσιμα απ' ότι παρουσιάστηκαν. Όμως από εκεί δεν μπορώ να πάω στο αντίθετο σημείο. Ο Σαντάμ Χουσεΐν είχε την πρόθεση και τη δυνατότητα να αποκτήσει όπλα μαζικής καταστροφής. Και ο μόνος λόγος που επέτρεψε στους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών να εισέλθουν στη χώρα του ήταν γιατί είχαμε 180 χιλιάδες στρατιώτες στην πόρτα του", τόνισε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας.

    Ακόμη, ο Τόνι Μπλερ επανέλαβε ότι δεν μετανοεί για την ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, τονίζοντας ότι ο πόλεμος στο Ιράκ θα κάνει τον κόσμο μας πιο ασφαλή.

    "Για όσα λάθη έγιναν καλή τη πίστει- αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη. Όμως δεν θα ήμουν ειλικρινής εάν έλεγα ότι η ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν ήταν λάθος. Το Ιράκ, η Μέση Ανατολή και ολόκληρος ο κόσμος έγιναν μέρη πιο ασφαλή χωρίς αυτόν" , είπε χαρακτηριστικά.

    Χανς Μπλιξ: "Οι πολιτικοί έβαζαν θαυμαστικά"

    Έντονη ήταν η αντίδραση από τον Χανς Μπλιξ, για το πόρισμα της έκθεσης Μπάτλερ.

    "Η εγκυρότητα των πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών για το οπλοστάσιο του Ιράκ θα έπρεπε να είχε επανεξετασθεί, αφού οι επιθεωρητές δεν είχαν βρει όπλα μαζικής καταστροφής. Οι πολιτικοί έβαζαν θαυμαστικά εκεί που έπρεπε να βάζουν ερωτηματικά", είπε χαρακτηριστικά ο πρώην επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών. Ακόμη, ο ίδιος είχε προειδοποιήσει τον Τόνι Μπλερ για την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων στο έδαφος του Ιράκ, διευκρινίζοντας ότι ούτε και εκείνος μπορούσε να είναι απόλυτα βέβαιος ότι τα όπλα αυτά δεν θα βρίσκονταν κάποια στιγμή.

    "Ήταν κάτι που δεν μπορούσαμε να αποδείξουμε", κατέληξε.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 14 July 2004 - 20:50:18 UTC