Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-07-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πέθανε ο πιλότος που βομβάρδισε το Ναγκασάκι
  • [02] Θανατηφόρες βροχοπτώσεις Στο έλεος της κακοκαιρίας
  • [03] Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση Στην εντατική η Ρένα Βλαχοπούλου
  • [04] Τρίτη η εθνική μπάσκετ στο Μπόρμιο
  • [05] Κατηγορούν τη Μόσχα για "εθνοκάθαρση" "Εκκαθαριστικές" επιχειρήσεις
  • [06] Δεν επέτρεψαν την είσοδο στους ξένους Σε τεντωμένο σχοινί οι
  • [07] Σε ολυμπιακούς ρυθμούς και τα βενζινάδικα

    [01] Διεθνή

    Πέθανε ο πιλότος που βομβάρδισε το Ναγκασάκι

    18/7/2004 7:28:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Σε νοσοκομείο της Βοστόνης απεβίωσε, σήμερα, στα 84 του χρόνια, ο Αμερικανός πιλότος, Τσάρλς Σουήνι, που με το αεροσκάφος του έριξε στο Ναγκασάκι τη δεύτερη κατά σειρά ατομική βόμβα, μετά τη Χιροσίμα, στο τέλος του Β Παγκόσμιου Πολέμου. Στις 9 Αυγούστου του 1945, όταν βρέθηκε στο πιλοτήριο του πολεμικού αεροπλάνου Bocks car και ανάμεσα από την πυκνή νέφωση έριξε την ατομική βόμβα στο Ναγκασάκ, ήταν 25 ετών. Εβδομήντα χιλιάδες άνθρωποι έχασαν επιτόπου τη ζωή τους ή πέθαναν τους μήνες και τα χρόνια, που ακολούθησαν. Όσοι κατάφεραν να επιζήσουν, υπέστησαν τρομερά δερματικά και άλλα προβλήματα και λέγονται "Χιμπακούσα". Εκείνη η μέρα ήταν και η λήξη του πολέμου και στην Ασία, εφόσον αναγκάστηκε να συνθηκολογήσει ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας Χιροχίτο, κάτι, που δεν είχε κάνει, νωρίτερα, όταν η πρώτη βόμβα έπεσε στη Χιροσίμα.

    Δεν ξεχνούσε τη "λεπτή" αποστολή του

    Ο Τσάρλς Σουήνι στο τέλος της σταδιοδρομίας του έγινε υποπτέραρχος της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, με πτητική ικανότητα για τα περισσότερα μαχητικά αεροπλάνα.

    Ο Σουήνι, σύμφωνα με την αφήγηση του γιου του Τζόζεφ, ενός από τα 10 παιδιά, που απέκτησε με τη σύζυγό του Ντόροθι, θυμόταν στο τέλος της ζωής του, πόσο "λεπτή" αναλογιζόταν προσωπικά την αποστολή, που του ανατέθηκε για την 9η Αυγούστου του 45, αλλά και πόσο ήθελε να την εκπληρώσει χωρίς λάθη.

    [02] Διεθνή

    Θανατηφόρες βροχοπτώσεις Στο έλεος της κακοκαιρίας

    18/7/2004 8:00:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Δυνατοί άνεμοι και καταρρακτώδεις βροχές πλήττουν πολλές περιοχές της Ευρώπης, από την Ολλανδία έως τη Σιβηρία. Ο τυφώνας χτύπησε κυρίως τη Ρωσία, ενώ μεγάλες ζημιές έχουν προκαλέσει οι καταιγίδες στη Γερμανία, την Ολλανδία και την Ελβετία. Την ίδια ώρα, οι μουσώνες βάλλουν πολλές περιοχές της Ασίας, ενώ φωτιές και πολικές θερμοκρασίες πλήττουν την Αμερική. Στο έλεος των ανέμων έχουν παραδοθεί οι κεντρικές και νότιες περιοχές στη Βαϊκάλη της Ρωσίας. Έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους κι ένα μικρό κοριτσάκι, ενώ στους 58 ανέρχονται οι τραυματίες. Οι θυελλώδεις άνεμοι ξερίζωσαν δέντρα, αλλά και στέγες σπιτιών, ενώ τα κομμένα καλώδια προκάλεσαν πολλά προβλήματα στις επικοινωνίες και την ηλεκτροδότηση. Στο μεταξύ ένας τυφώνας ανάγκασε τις αρχές να θέσουν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εννέα πόλεις στην περιφέρεια του Ιρκούτσκ.

    Πλημμύρες στην Ευρώπη

    Ισχυρές καταιγίδες έπληξαν και τη βορειοδυτική Γεωργία. Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι αγνοούνται, ενώ άλλα πέντε χωριά έχουν αποκοπεί εντελώς από τον έξω κόσμο. Στοιβάδες λάσπης καλύπτουν ολόκληρα σπίτια και οι χωρικοί ψάχνουν ανάμεσα στα συντρίμμια και τις λάσπες για τυχόν επιζώντες.

    Δραματικές ώρες περνούν και οι κάτοικοι του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας στη Γερμανία. Καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν πλημμύρες σε σπίτια και ποτάμια.

    Μεγάλες, όμως είναι οι καταστροφές και στην Ολλανδία, που έφερε η κακοκαιρία στο πέρασμά της. Πολλά δέντρα ξεριζώθηκαν, ενώ εκατοντάδες σπίτια πλημμύρισαν και κάποια πλοία στη θάλασσα κινδύνευσαν.

    Αλλά και στην Ελβετία, οι ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν σημαντικές υλικές ζημιές, σε πολλές περιοχές της χώρας.

    Δοκιμάζεται και η Ασία

    Όμως, η Γηραιά Ήπειρος δεν είναι η μόνη, που πλήττεται από την κακοκαιρία. Στο Μπαγκλαντές, οι εποχιακοί μουσώνες εξακολουθούν να σπέρνουν τον όλεθρο. Περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις πλημμύρες, αριθμός που αυξάνεται ώρα με την ώρα, ενώ τουλάχιστον τρία εκατομμύρια είναι οι άστεγοι ή οι αποκλεισμένοι. Στην κεντρική Κίνα, περισσότεροι από 6000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων, σε μία χώρα, η οποία παρόλο, που είναι συνηθισμένη στις καλοκαιρινές πλημμύρες, την τελευταία εβδομάδα δοκιμάζεται από τις βροχές και τους ανέμους. Αλλά και στην Ιαπωνία, του 15 έφτασαν οι νεκροί από τις πλημμύρες, ενώ τουλάχιστον 30.000 σπίτια εκκενώθηκαν. Την ίδια ώρα, η μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποιεί για αυξημένο κίνδυνο κατολισθήσεων, καθώς οι καταιγίδες και οι θυελλώδεις άνεμοι αναμένεται να συνεχιστούν.

    Η κακοκαιρία "χτύπησε" και τη Νότια Κορέα, όπου τα σωστικά συνεργεία αναζητούν αγωνιωδώς επιζώντες στα ορμητικά νερά. Επτά νεκροί και δύο αγνοούμενοι είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός της κακοκαιρίας.

    Θερμοκρασίες υπό το μηδέν και φωτιές στην Αμερική

    Στην άλλη άκρη του ειρηνικού ωκεανού, στο Περού η παγωνιά στοίχισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους. Η θερμοκρασία κατέβηκε στου 18 υπό το μηδέν, βαθμούς Κέλσιου, ενώ αναμένονται ακόμα ψυχρότερα μέτωπα.

    Την ίδια ώρα, μεγάλη πυρκαγιά δοκιμάζει την Καλιφόρνια των Η.Π.Α, όπου οι πυροσβέστες παλεύουν με πολλαπλά πύρινα μέτωπα. Αφού, η φωτιά κατέκαιγε για έξι ημέρες το Λος Άντζελες, νέα φωτιά ξέσπασε στα νότια της πόλης Σάντα Κλαρίτα. Στο μεταξύ στη Νεβάδα κάηκαν 15 σπίτια, ενώ σημαντικές δασικές εκτάσεις έχουν ήδη γίνει στάχτη.

    [03] Πολιτισμός

    Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση Στην εντατική η Ρένα Βλαχοπούλου

    18/7/2004 8:37:00 μμ

    Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στην εντατική μονάδα του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών η Ρένα Βλαχοπούλου. Η δημοφιλής ηθοποιός εισήχθη στο νοσοκομείο την περασμένη Παρασκευή, οπότε και υπεβλήθη σε εγχείρηση για τη διάτρηση στομάχου, την οποία είχε προκαλέσει εκτροπή του σακχαρώδους διαβήτη. Σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς, η μετεγχειρητική πορεία κρίνεται "λίγο δύσκολη" λόγω της επιβάρυνσης του οργανισμού της ασθενούς από άλλα προβλήματα υγείας, που αντιμετωπίζει. Τα πρώτα λόγια, που είπε η δημοφιλής ηθοποιός με το γνωστό της ύφος, εισερχόμενη στο νοσοκομείο, ήταν "Γιατρούλη μου, πονάω". Στο πλευρό της Ρένας Βλαχοπούλου βρίσκεται συνεχώς ο σύζυγός της, ενώ τη συντροφεύουν οι ευχές των συναδέλφων της καθώς και του πλήθος των θαυμαστών της 87χρονης Κερκυραίας σταρ.

    [04] Αθλητισμός

    Τρίτη η εθνική μπάσκετ στο Μπόρμιο

    18/7/2004 8:51:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Η νίκη επί της Σερβίας στην δεύτερη ημέρα του τουρνουά της Ιταλίας που συμμετείχε η Εθνική Ελλάδας, ήταν το καλύτερο αποτέλεσμα που ουσιαστικά έφερε και την τρίτη θέση στην ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη. Στον αγώνα με την Σερβία οι Έλληνες διεθνείς επικράτησαν με 72-77, με ηγέτη τον Κακιούζη, ο οποίος ήταν και εκείνος που ισοφάρισε σε 70-70 λίγο πριν το τέλος και έδωσε το σύνθημα της νίκης. Στον αγώνα της τρίτης ημέρας με αντίπαλο την Λιθουανία η ελληνική ομάδα έδειξε καλύτερα στοιχεία μόνο στο πρώτο ημίχρονο όμως, οπότε και προηγείτο. Τελικά οι Λιθουανοί επικράτησαν με το ευρύ 92-79, χάρη στην εξαιρετική ευκολία με την οποία σκόραραν έξω από την γραμμή των 6.25 μ. Παρά το γεγονός πως οι απαιτήσεις αρχικά ήταν περισσότερες και η τρίτη θέση μοιάζει απογοητευτική, ο Παναγιώτης Γιαννάκης δήλωσε προβληματισμένος μεν, με σημαντικές διαπιστώσεςι δε και χρήσιμα στοιχεία για την βελτίωση της ομάδας.

    [05] Διεθνή

    Κατηγορούν τη Μόσχα για "εθνοκάθαρση" "Εκκαθαριστικές" επιχειρήσεις στην Τσετσενία

    18/7/2004 9:17:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ 105,8

    Τουλάχιστον 19 Τσετσένοι αντάρτες έπεσαν νεκροί από ρωσικά πυρά, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στη νοτιοανατολική Τσετσενία. Οι Ρώσοι στρατιώτες, εκτεταμένες "εκκαθαριστικές" επιχειρήσεις, όπως δήλωσε από το Γκρόζνι στέλεχος των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων. Σήμερα, Κυριακή, στην επαρχία Νοζάι-γιουρτ, κοντά στο Γκρόζνι, 13 Τσετσένοι αντάρτες έχασαν τη ζωή τους, ενώ άλλοι έξι είχαν σκοτωθεί το Σάββατο, στην ίδια περιοχή. Στο μεταξύ, από το Λονδίνο, όπου βρίσκεται, ο Τσετσένος αυτονομιστής ηγέτης Ασλαν Μασχάντοφ, σε συνέντευξή του, επανέλαβε, ότι στην Τσετσενία γίνεται από τη Ρωσία "συστηματική εθνοκάθαρση" σε βάρος των μουσουλμάνων και προέβλεψε μακρά χρονική περίοδο ένοπλων συγκρούσεων στην περιοχή.

    Απειλεί ο Μασκάντωφ

    Μάλιστα, σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του, τόνισε, πως οι Τσετσένοι αντάρτες έχουν το δικαίωμα να ξεκινήσουν έναν πόλεμο με τη Μόσχα μέσα στο Ρωσικό έδαφος, ενώ προσέθεσε, ότι η σύρραξη αυτή είναι πολύ πιθανό να επεκταθεί και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Εξάλλου, ο κ. Μασκάντωφ είχε παλαιότερα εκφράσει την ελπίδα, ότι οι δυτικές χώρες θα έπειθαν το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να ξεκινήσει ειρηνευτικές συνομιλίες με στόχο τον τερματισμό του πολέμου, που μαίνεται στην Τσετσενία από το 1994. Μάλιστα ο Τσετσένος αυτονομιστής ηγέτης έχει ήδη απορρίψει το ρωσικό σχέδιο για διεξαγωγή εκλογών στις 29 Αυγούστου για την ανάδειξη νέου προέδρου της Τσετσενίας, υποστηρίζοντας ότι οι εκλογές αυτές θα είναι μία "φάρσα" και θα καταστήσουν ακόμα δυσκολότερη την ειρηνική διευθέτηση της κρίσης.

    [06] Διεθνή

    Δεν επέτρεψαν την είσοδο στους ξένους Σε τεντωμένο σχοινί οι καναδοϊρανικές σχέσεις

    18/7/2004 9:57:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ, BBC

    Ανακαλεί στην Οτάβα τον πρέσβη του στην Τεχεράνη, Φίλιπ Μακίνον, ο Καναδάς, μετά την αιφνίδια διακοπή της δίκης για τη δολοφονία της 54χρονης Ιρανοκαναδής δημοσιογράφου Ζάχρα Καζεμί. Η δικηγόρος του θύματος Σιρίν Εμπαντί, αλλά και η οικογένειά της άτυχης δημοσιογράφου, αγανακτισμένοι από τη διακοπή, δήλωσαν, ότι η υπόθεση θα παραπεμφθεί με πρωτοβουλία της κα. Εμπατί και ενώπιον διεθνούς δικαστηρίου. Η επίσημη καναδική ανακοίνωση, χαρακτηρίζει τη διακοπή της δίκης, ως "άρνηση απονομής δικαιοσύνης". Μάλιστα, τονίζει, ότι ο Καναδός πρέσβης θα μεταβεί στην Οτάβα για διαβουλεύσεις.

    Έντονες αντιδράσεις

    Στη σημερινή ακροαματική διαδικασία, οι πόρτες για τους ξένους δημοσιογράφους και διπλωμάτες ήταν κλειστές, καθώς όπως τους είπαν οι φύλακες, άλλαξαν οι κανονισμοί της δίκης. Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών, Αμίντ Ρέζα Ασεφί, δήλωσε, πως δεν έχουν θέση οι Καναδοί εκπρόσωποι στη δικαστική αίθουσα, καθώς η Καζεμί ήταν Ιρανή και όχι Ιρανοκαναδή.

    Η αντίδραση από την πλευρά του θύματος ήταν έντονη. "Δεν αποδίδεται δικαιοσύνη κεκλεισμένων των θυρών" δήλωσε ο Καναδός υπουργός των Εξωτερικών, Μπιλ Γκράχαμ, ενώ η δικηγόρος της οικογένειας του θύματος, η οποία έχει τιμηθεί με βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, τόνισε, ότι προτίθεται με πρωτοβουλία της να παραπέμψει την υπόθεση της δολοφονίας της Καζεμί ενώπιον "παντός αρμοδίου διεθνούς δικαστηρίου". Μάλιστα, η κα Εμπατί, κατηγόρησε το ιρανικό δικαστήριο, ότι δε έδωσαν καν σημασία στα στοιχεία, που διέθεταν.

    Ο Χαταμί καλεί τους δικαστές να αναζητήσουν τους "πραγματικούς ενόχους"

    Η άτυχη δημοσιογράφος, στις 23 Ιουνίου 2003, συνελήφθη, ενώ φωτογράφιζε τον εξωτερικό χώρο της φυλακής Εβίν, βόρεια της Τεχεράνης. Στη συνέχεια κακοποιήθηκε και οδηγήθηκε στην ίδια φυλακή, όπου λίγες ημέρες αργότερα, στις 10 Ιουλίου, άφησε την τελευταία της πνοή.

    Κατηγορούμενοι στη δίκη, την οποία ζήτησαν οι συγγενείς της Καζεμί, ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη για το βίαιο θάνατό της, είναι ο πράκτορας των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών Μοχάμαντ Ρεζά Αχμαντί και ο ανακριτής Μοχάμαντ Μπακξί. Μάλιστα, ο Αχμαντί κατηγορείται, ότι δολοφόνησε την άτυχη δημοσιογράφο. Πάντως ο ίδιος δηλώνει αθώος. Αλλά και ο Ιρανός Μεταρρυθμιστής Πρόεδρος, Μοχαμάντ Χαταμί, δήλωσε, πως κατά τη γνώμη του ο Αχμαντί είναι αθώος και κάλεσε το δικαστικό σώμα να αναζητήσει τους πραγματικούς ενόχους.

    Πάντως, σύμφωνα με τη δικηγόρο της οικογένειας του θύματος, υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες, που είδαν τον Μπακξί να χτυπά στο κεφάλι την Καζεμί.

    [07] Εσωτερικά

    Σε ολυμπιακούς ρυθμούς και τα βενζινάδικα

    18/7/2004 10:24:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Στην απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των πρατηρίων υγρών καυσίμων κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων θα προχωρήσει το υπουργείο Ανάπτυξης. Όπως ανακοίνωσε την Κυριακή, ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, από τις 20 Ιουλίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου ο υποχρεωτικός χρόνος λειτουργίας των πρατηρίων επιμηκύνεται κατά μία ώρα και δίδεται σε όλα τα πρατήρια ανεξαιρέτως η δυνατότητα να διανυκτερεύουν.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 18 July 2004 - 20:50:28 UTC