Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-07-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κύριο μέλημα μας, η Ασφάλεια
  • [02] Νικηφόρος επίλογος του ΠΑΟ στη Σλοβενία
  • [03] Ο "Τζόλε" αρχηγός και φέτος στον Ολυμπιακό
  • [04] Ο Καψής ντύθηκε καλοκαιριάτικα Αη Βασίλης
  • [05] Απελευθερώθηκε ο Αιγύπτιος διπλωμάτης
  • [06] Τραυματίστηκαν 14 Αμερικανοί στρατιώτες Νέα φονική επίθεση στο κέντρο
  • [07] Από τον Αλ Γκορ στο συνέδριο των Δημοκρατικών "Δημοκρατικές" βολές κατά
  • [08] Νικήτρια μια 20χρονη βάρους 188 κιλών Καλλιστεία Μις Παχουλή 2004
  • [09] Απεργιακές κινητοποιήσεις
  • [10] Μαζική διαδήλωση στα Σκόπια
  • [11] Πρώτη μεταγραφή για την Λίβερπουλ
  • [12] Προς εκτόνωση της κρίσης Παραχώρηση εξουσιών από Αραφάτ σε Κορέι

    [01] Αθήνα 2004

    Κύριο μέλημα μας, η Ασφάλεια

    25/7/2004 6:04:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    "Κόκκινο συναγερμό" κήρυξε ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Φώτης Νασιάκος, με απόρρητη διαταγή, και έθεσε όλες τις ειδικές δυνάμεις που εμπλέκονται με την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, σε άμεση επιφυλακή. Μέσα από τις εντολές του, εξηγείται ο τρόπος αντίδρασης των 19.052 αστυνομικών και 10.422 στρατιωτικών σε κάθε μορφή επίθεσης.

    Αστυνομικοί, ειδικοί φρουροί και συνοριοφύλακες

    Στη διαταγή περιγράφονται οι δύο ζώνες αποκλεισμού του εναέριου χώρου της Αττικής, η προστασία των επισήμων, ο τρόπος προστασίας των πολιτών και των τουριστών στην πρωτεύουσα αλλά και στις υπόλοιπες Ολυμπιακές Πόλεις. Η αντιμετώπιση 200 σεναρίων τρομοκρατικών επιθέσεων, έκτακτων καταστάσεων και φυσικών καταστροφών και ο τρόπος λειτουργίας του πληροφοριακού "δικτύου" των Αρχών ασφαλείας.

    Στην αποστολή συγκεκριμένα συμπεριλαμβάνονται αστυνομικοί, ειδικοί φρουροί και συνοριοφύλακες. Στην Αττική θα βρίσκονται οι 15.678, ενώ οι υπόλοιποι 3.824 θα επωμιστούν την ασφάλεια στις υπόλοιπες τέσσερις Ολυμπιακές Πόλεις. Στα μέτρα συμπεριλαμβάνονται και 10.422 στρατιωτικοί, 4.216 πυροσβέστες και 3.409 λιμενικοί.

    Τα μεγάλα σχέδια ασφαλείας είναι 13. Κεντρικό σχέδιο είναι το "Πολυδεύκης" στο οποίο περιλαμβάνονται τα 200 μελατημένα σενάρια τρομοκρατικής επίθεσης, και δεύτερο το σχέδιο επικοινωνιών και συστημάτων c41. Επίσης, η αστυνόμευση χερσαίων συνόρων, η αντιμετώπιση βιοχημικών απειλών, το σχέδιο αεροπορικών επιχειρήσεων, το σχέδιο αστυνόμευσης Ολυμπιακού Θαλασσίου Χώρου και το Σχέδιο Ασφαλείας Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Άσκηση ετοιμότητας

    [02] Αθλητισμός

    Νικηφόρος επίλογος του ΠΑΟ στη Σλοβενία

    26/7/2004 9:42:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Με νίκη 1-0 επί της Μπέλα Κράινα, ο Παναθηναϊκός έριξε σήμερα την αυλαία της φετινής προετοιμασίας του επί σλοβενικού εδάφους. Το μοναδικό και "αποχαιρετιστήριο" τέρμα του "τριφυλλιού" επί σλοβένικης αντιπάλου, πέτυχε στο 87 με προβολή ο νεοαποκτηθείς Μικόφσκι. Στο 71 ο Ντεμπά είχε και δοκάρι για τους πράσινους, ενώ έντεκα λεπτά αργότερα αντίκρυσε την κίτρινη κάρτα του διαιτητή Τόιτς. Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού, Ιτζάκ Σουμ, δεν χρησιμοποίησε για προληπτικούς λόγους, τους Γκούμα και Ολισαντέμπε, όπως και τον Επαλέ, που είχε πρόβλημα με τη μέση του.

    Δίκαιη η επικράτηση του "τριφυλλιού"

    Χωρίς να πιάσει σπουδαία απόδοση, αλλά και με πολλές απουσίες, καθώς προφυλάχθηκαν προληπτικά από τον κ. Σουμ οι Γκούμας, Ολισαντέμπε, Επαλέ, ο Παναθηναϊκός καλύτερος από τη γηπεδούχο, από την αρχή του ματς έδειξε ποιος θα είναι το "αφεντικό" του αγώνα. Οι Κωνσταντίνου (6΄), Μινχ (18) και Μίτου (38) με τις ευκαιρίες που έχασαν στο πρώτο ημίχρονο "έκαναν μάγκα" τον τερματοφύλακα της σλοβενικής ομάδας Πέλιτσα, ο οποίος με εντυπωσιακές επεμβάσεις διατήρησε ανέπαφη την εστία του και έστειλε τις δύο ομάδες στα αποδυτήρια.

    Στην επανάληψη η ομάδα του Ιτζάκ Σουμ συνέχισε να πιέζεις ασφυκτικά τους γηπεδούχους, που δεν έβρισκάν ούτε με... χάρτη το δρόμο προς το γκολ. Αντίθετα ό,τι δεν κατάφεραν για τον Παναθηναϊκό οι Μίτου (55), Ντεμπά (57) που έστειλαν τη μπάλα άουτ, το πέτυχε στο 87 ο Μπικόσφσκι. Έπειτα από σέντρα του Ντεμπά, ο Πολωνός Ματσεϊ Μπικόφσκι με προβολή νίκησε τον μέχρι τότε αλάνθαστο Πέλιτσα και με 0-1 χάρισε τη νίκη στην ελληνική ομάδα. Οι "πράσινοι" άλλωστε θα μπορούσαν νωρίτερα να είχαν πετύχει ένα ακόμη τέρμα, αλλά στο 71 το σλοβενικό δοκάρι έσωσε τη γηπεδούχο στην κεφαλιά του Ντεμπά.

    Μπέλα Κράινα: Πέλιτσα (46΄ Κρίτσμανιτς), Μέγελε (46΄ Τάλτσεκ), Ντάντας (46΄ Βρίσατς), Ραχμάνοβιτς, Πέλιτσα, Πόκλεκα, Πέζντριτς (70΄ Σίλακ), Ζάγκαρ (67΄ Μούσιτς), Μόσταριτς (88΄ Μρακ) , Μουζάχοβιτς, Στράνα. Παναθηναϊκός: Γκαλίνοβιτς (46΄ Χαλικάς), Ραγκουέλ, Μινχ (46΄ Μπικόφσκι), Χένρικσεν (46΄ Μόρις), Κυργιάκος (46΄ Κώτσιος), Μίτου (67΄ Οξύζογλου), Άντριτς, Κωνσταντινίδης, Σανμαρτεάν (46΄ Μάριτς), Γκονζάλες, Κωνσταντίνου (46΄ Ντεμπά, 89 Μπουσινάκης).

    [03] Αθλητισμός

    Ο "Τζόλε" αρχηγός και φέτος στον Ολυμπιακό

    27/7/2004 12:02:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Το περιβραχιόνιο του αρχηγού θα φορά και τη νέα σεζόν στον Ολυμπιακό ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, σύμφωνα με την ψηφοφορία που διενεργήθηκε στην ομάδα, μετά το χθεσινό δείπνο στο Ζέεφελντ της Αυστρίας. Δεύτερος σε ψήφους αναδείχθηκε ο Τζιοβάνι, αλλά ο Βραζιλιάνος αρνήθηκε να συμμετάσχει στο παιχνίδι των αρχηγών. Έτσι ο Γρηγόρης Γεωργάτος βάσει των ψήφων θα είναι ο δεύτερος αρχηγός των "ερυθρολεύκων", ενώ την ηγετική τριπλέτα συμπληρώνει ο Δημήτρης Μαυρογενίδης, που ήρθε τέταρτος σε ψήφους.

    [04] Αθλητισμός

    Ο Καψής ντύθηκε καλοκαιριάτικα Αη Βασίλης

    27/7/2004 12:09:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Ένα υπέροχο αποχαιρετιστήριο δώρο αξίας 700.000 ευρώ άφησε στην ΑΕΚ, Ο διεθνής Μιχάλης Καψής, που από χθες είναι παίκτης της Μπορντό. Ο πρωταθλητής Ευρώπης, με μία κίνηση που φανερώνει αν μη τι άλλο ανώτερότητα, χάρισε στην πρώην ομάδα του τα 200.000 ευρώ που του είχαν επιδικαστεί από την προσφυγή του, ενώ στα "κιτρινόμαυρα" ταμεία θα εισρεύσουν και 500.000 ευρώ, που θα καταβάλει στην ΑΕΚ η γαλλική ομάδα σύμφωνα με τον όρο του διεθνή αμυντικού.

    [05] Ιράκ

    Απελευθερώθηκε ο Αιγύπτιος διπλωμάτης

    27/7/2004 7:59:00 πμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: AΠΕ

    Επιβεβαιώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας η είδηση της απελευθέρωσης του Αιγύπτιου διπλωμάτη που κρατούνταν από Ιρακινούς αντάρτες. Το γεγονός επιβεβαίωσε ο ίδιος ο διπλωμάτης ο οποίος μιλώντας στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία είπε ότι είναι καλά στη υγεία του, ότι βρίσκεται στα γραφεία της διπλωματικής αποστολής της Αιγύπτου στη Βαγδάτη και ευχαρίστησε όσους κατέβαλαν προσπάθειες για την απελευθέρωσή του. Την είδηση απελευθέρωσης του Μοχάμεντ Μαχμούντ Κοτμπ είχε μεταδώσει νωρίτερα το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, το οποίο μάλιστα προέβαλε ένα βίντεο στο οποίο εικονίζεται ο Αιγύπτιος όμηρος να αποχαιρετά θερμά έναν από τους απαγωγείς του. Σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα, που επικαλείται έναν από τους απαγωγείς, η απελευθέρωση του Κοτμπ, τρίτου στην ιεραρχία της αιγυπτιακής διπλωματικής αποστολής στη Βαγδάτη, "αποφασίστηκε λόγω των ηθικών αρετών που διαθέτει".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνεχίζονται οι απαγωγές στο Ιράκ

    [06] Ιράκ

    Τραυματίστηκαν 14 Αμερικανοί στρατιώτες Νέα φονική επίθεση στο κέντρο της Βαγδάτης

    27/7/2004 8:14:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/7/2004 11:20:20 πμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ, Reuters

    Ένας Ιρακινός, εργαζόμενος στην υπηρεσία καθαριότητας, έχασε τη ζωή του και 14 Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν τα ξημερώματα της Τρίτης κατά τη διάρκεια επίθεσης με ρουκέτες εναντίον κτηριακού συγκροτήματος στο κέντρο της Βαγδάτης, κοντά στην πρεσβεία του Ιράν, στο προάστιο Κάρχ, στην δυτική όχθη του Τίγρη. Μία ρουκέτα κατέληξε σε κατοικημένη περιοχή κοντά στο αμερικανικό στρατηγείο και το κτήριο που στεγάζει την προσωρινή ιρακινή κυβέρνηση, στην "Πράσινη Ζώνη". Από την επίθεση καταστράφηκαν πολλά αυτοκίνητα. Τη Δευτέρα, Ιρακινοί αντάρτες εξαπέλυσαν επίθεση με ρουκέτες στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένα άτομο, ενώ από επιθέσεις που σημειώθηκαν σε όλο το Ιράκ σκοτώθηκαν συνολικά οκτώ άτομα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πολλαπλές εκρήξεις στο Ιράκ

    [07] Διεθνή

    Από τον Αλ Γκορ στο συνέδριο των Δημοκρατικών "Δημοκρατικές" βολές κατά Μπους

    27/7/2004 8:36:00 πμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με δριμεία επίθεση κατά του Αμερικανού προέδρου, Τζορτζ Μπους, από κορυφαία στελέχη των Δημοκρατικών ξεκίνησε τη Δευτέρα, στη Βοστόνη, το εθνικό συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο θα εγκρίνει επίσημα την υποψηφιότητα του Τζον Κέρι για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Απευθυνόμενος στους 5.000 συνέδρους και τα 15.000 μέλη και οπαδούς του Δημοκρατικού Κόμματος, ο Αλ Γκορ κάλεσε τους Αμερικανούς ψηφοφόρους να εστιάσουν την οργή τους από το αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών στην αντικατάσταση του ανθρώπου που τον νίκησε με τον Τζον Κέρι. Υπενθυμίζουμε ότι ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφιος πρόεδρος, αντίπαλος του Μπους στις εκλογές του 2000, έχασε τον προεδρικό θώκο μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να σταματήσει η καταμέτρηση των ψήφων στην Πολιτεία της Φλόριντα, δίνοντας την τελευταία αυτή κρίσιμη Πολιτεία στον Μπους, τη στιγμή που ο Γκορ είχε κερδίσει σε σύνολο ψήφων.

    Η θύμηση αυτού του αποτελέσματος έχει πεισμώσει τους Δημοκρατικούς κι έχει συσπειρώσει το κόμμα, περίπου τρεις μήνες πριν την εκλογική αναμέτρηση.

    Ο Γκορ επέκρινε δριμύτατα τον Τζορτζ Μπους για τα ελλείμματα, για την επιβάρυνση της οικονομίας λόγω της πολιτικής του στο Ιράκ, ενώ τόνισε τη σημασία της συνέχισης του προεκλογικού αγώνα μέχρι την ημέρα της ψηφοφορίας.

    "Πιστέψτε με, κάθε ψήφος μετράει", τόνισε καταχειροκροτούμενος ο αντιπρόεδρος επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον.

    Στο συνέδριο, που θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες, μετέχουν 5.000 σύνεδροι, τους οποίους πλαισιώνουν 15.000 μέλη και οπαδοί του Δημοκρατικού Κόμματος στη μάχη για την κατάκτηση του Λευκού Οίκου.

    "Αντιαισθητικό" το σήμα του Αλ Τζαζίρα

    Στο μεταξύ, το σήμα του αραβόφωνου τηλεοπτικού δικτύου, Αλ Τζαζίρα, που καλύπτει το συνέδριο των Δημοκρατικών με 16μελή ομάδα, καθαιρέθηκε την τελευταία στιγμή από το σκηνικό πίσω από την εξέδρα του συνεδρίου, όπου "φιγουράρουν" πολλά σήματα γνωστών ΜΜΕ, όπως είναι το CNN, το ABC, το NBC και το CBS.

    Παρά το γεγονός ότι το Αλ Τζαζίρα είχε πληρώσει 30.000 δολάρια για το σήμα του, οι διοργανωτές του ζήτησαν να το κατεβάσει από το φόντο της εξέδρας για αισθητικούς λόγους. Υπενθυμίζεται ότι το αραβόφωνο δίκτυο είχε κατηγορηθεί για αντιαμερικανική προπαγάνδα από την αμερικανική κυβέρνηση.

    "Καθαιρέσαμε κι άλλα σήματα, όπως αυτό της Comcast", τόνισε η υπεύθυνη Τύπου του συνεδρίου Πέγκι Γουίλχαϊντ, σχολιάζοντας το γεγονός, προσθέτοντας πως από τα 33 μέσα ενημέρωσης που έχουν περίπτερα-στούντιο, μόνο το 40% εξ αυτών έχουν αναρτήσει σήματα. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει επίσημο σχόλιο από τη μεριά του αραβόφωνου καναλιού.

    [08] Διάφορα

    Νικήτρια μια 20χρονη βάρους 188 κιλών Καλλιστεία Μις Παχουλή 2004

    27/7/2004 9:22:00 πμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: Reuters

    Με βάρος κάτι παραπάνω από 188 κιλά, η Τζιοβάνα Γκουιντόνι δεν είναι το πρότυπο της συνηθισμένης καλλονής. Είναι, όμως η νικήτρια των φετινών ιταλικών καλλιστείων για τη Μις Παχουλή 2004 που έγινε στην ιταλική πόλη, Φορκόλι. Πέρσι, η 20χρονη νικήτρια του φετινού διαγωνισμού, είχε έρθει δεύτερη "Αλλά φέτος ήμουν η βαρύτερη διαγωνιζόμενη", δήλωσε μετά τα καλλιστεία με καμάρι. Για να πάρει κάποια κοπέλα μέρος στα πρωτότυπα αυτά καλλιστεία πρέπει να ζυγίζει πάνω από 100 κιλά, ενώ για τους άντρες το κατώτατο όριο είναι τα 150 κιλά. Φέτος, 40 γυναίκες και μόλις πέντε άντρες διαγωνίστηκαν για τον τίτλο της Μις Παχουλής και του Μίστερ Παχουλού 2004. "Ο σκοπός δεν είναι να κάνουμε πλάκα", λέει ο διοργανωτής του διαγωνισμού Τζιανφράνκο Λαζαρέσκι, "θέλουμε απλώς να δείξουμε ότι η εικόνα της τελειότητας που ισχύει στις μέρες μας, δηλαδή το να είναι κανείς πετσί και κόκαλο, δεν είναι ο μόνος τρόπος για να τον αποδέχεται η κοινωνία".

    Σχετικά Links:

    Το επίσημο site του διαγωνισμού

    [09] Εσωτερικά

    Απεργιακές κινητοποιήσεις

    27/7/2004 9:41:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τετράωρη στάση εργασίας από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ ζητώντας την καταβολή ολυμπιακής αποζημίωσης. Τρίωρες στάσεις εργασίας με το ίδιο αίτημα ξεκίνησαν τη Δευτέρα οι γιατροί στο Ασκληπιείο Βούλας. Αύριο, μόνο τα έκτακτα περιστατικά θα εξυπηρετούνται στα νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά, λόγω της απεργίας των γιατρών που ζητούν την καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών και ολυμπιακό επίδομα. Επίσης, σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ και συγκεκριμένα η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Αμαξοστοιχιών ΟΣΕ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης, θα πραγματοποιηθούν στάσεις εργασίας την Παρασκευή 30 Ιουλίου, το Σάββατο 31 Ιουλίου και τη Δευτέρα 2 Αυγούστου και είναι αμφίβολο αν θα πραγματοποιηθούν ομαλά τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών, καθώς οι εργαζόμενοι θα κάνουν τρεις στάσεις εργασίας την ημέρα και συγκεκριμένα 06.00 - 09.00, 13.00 - 16.00 και 20.00 - 23.00. Αίτημά τους είναι να στελεχωθεί η εταιρία "Προαστιακός ΑΕ" από προσωπικό του ΟΣΕ.

    [10] Διεθνή

    Μαζική διαδήλωση στα Σκόπια

    27/7/2004 9:52:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Περίπου 20.000 Σλαβομακεδόνες πραγματοποίησαν το βράδυ της Δευτέρας στα Σκόπια συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του κυβερνητικού νομοσχεδίου για τον διοικητικό χάρτη της ΠΓΔΜ, το οποίο προβλέπει την παραχώρηση ευρύτερων τοπικών εξουσιών στον αλβανικό πληθυσμό. Η συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε υπό ισχυρή βροχή και δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, κύλησε ομαλά, χωρίς να σημειωθούν επεισόδια. Οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν την απόσυρση του κυβερνητικού νομοσχεδίου που κατατέθηκε στην Βουλή και αποδοκίμασαν έντονα την κυβέρνηση. Οι αρχηγοί της σλαβομακεδονικής αντιπολίτευσης που μίλησαν στην συγκέντρωση κατηγόρησαν την κυβέρνηση για "εθνική προδοσία" και ζήτησαν την παραίτηση της, ενώ απηύθυναν έκκληση για ενίσχυση της εκστρατείας που έχουν ξεκινήσει σχετικά με την συλλογή 150.000 υπογραφών, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η προκήρυξη δημοψηφίσματος για το επίμαχο αυτό θέμα.

    Με την υποστήριξη της Διεθνούς Κοινότητας

    Τα επίμαχα σημεία του που προκαλούν την έντονη αυτή αντιπαράθεση, αφορούν την επέκταση των διοικητικών ορίων των δήμων Σκοπίων και Στρούγκας, με την προσάρτηση σε αυτούς περιοχών με αμιγή αλβανικό πληθυσμό .

    Έτσι στην μεν πρωτεύουσα της χώρας, ο αλβανικός πληθυσμός θα ξεπεράσει σε ποσοστό το 20% (από 15% που είναι σήμερα) και η αλβανική θα αναγορευθεί σε επίσημη γλώσσα (ισότιμη με την σλαβομακεδονική), στην δε νοτιοδυτική πόλη Στρούγκα, οι Αλβανοί δημότες θα αποτελούν πλειοψηφία (στα νυν διοικητικά όρια του δήμου αυτού, πλειοψηφούν οι Σλαβομακεδόνες).

    Ωστόσο, η ηγεσία της ΠΓΔΜ φαίνεται αποφασισμένη να μην υποκύψει στις εσωτερικές αντιδράσεις, ενώ διαθέτει και την ισχυρή υποστήριξη της Διεθνούς Κοινότητας, η οποία, δια στόματος του ύπατου εκπροσώπου της κοινής εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέ Σολάνα, έχει αναφέρει ότι το νομοσχέδιο, αποτελεί ορόσημο στις σχέσεις των δύο μεγάλων εθνικών κοινοτήτων της χώρας και ενισχύει την ευρωπαϊκή της προοπτική .

    Στόχος της κυβέρνησης είναι να ψηφιστεί το επίμαχο νομοσχέδιο από την Βουλή το αργότερο μέχρι τις 7 Αυγούστου, καταληκτική ημερομηνία για την προκήρυξη των δημοτικών εκλογών οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για τις 17 Οκτωβρίου.

    Ο νέος διοικητικός χάρτης αποτελεί τμήμα του πακέτου νόμων για την "αποκέντρωση και διοικητική οργάνωση" της χώρας, το οποίο απορρέει από την διεθνοτική συμφωνία της Αχρίδας και είναι το μόνο, απ' όλα όσα προβλέπει η ειρηνευτική συμφωνία, που δεν έχει ακόμη επικυρωθεί από την Βουλή.

    [11] Αθλητισμός

    Πρώτη μεταγραφή για την Λίβερπουλ

    27/7/2004 10:13:00 πμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Tην πρώτη της μεταγραφή, από τότε που προσελήφθη ο Ραφαέλ Μπενίτεθ, έκανε η Λίβερπουλ. Πρόκειται για τον Ισπανό Χοσέμι, που αγωνιζόταν στην Μάλαγα. Ο Ισπανός αμυντικός συμφώνησε με τους "κόκκινους", και ο νέος προπονητής της ομάδας του λιμανιού δήλωσε ευχαριστημένος, ενώ χαρακτήρισε τον παίκτη "πασπαρτού της πίσω ζώνης".

    Επίδειξη δύναμης

    Έν τω μεταξύ, στα πλαίσια της προετοιμασίας των ομάδων, σε διεθνές φιλικό αγώνα για το τουρνουά Champions World Series.

    Η Λίβερπουλ επικράτησε στο "Βρετανικό ντέρμπι" της Σέλτικ με 5-1. Τα γκολ για την ομάδα του Ραφαέλ Μπενίτεθ σημείωσαν οι Ρίισε (5΄), Οουεν (17΄), Σισέ (62΄, 76΄) και Ανσό (68΄), ενώ το "γκολ της τιμής" για την πρωταθλήτρια Σκωτίας πέτυχε ο Μπίτι στο 72΄ με πέναλτι.

    [12] Διεθνή

    Προς εκτόνωση της κρίσης Παραχώρηση εξουσιών από Αραφάτ σε Κορέι

    27/7/2004 10:24:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μεταρρυθμίσεις σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα ο Γιάσερ Αραφάτ. Όπως δήλωσαν Παλαιστίνιοι βουλευτές που συναντήθηκαν, το βράδυ της Δευτέρας, με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, ο Αραφάτ συμφώνησε να παραχωρήσει στον πρωθυπουργό του ορισμένες εξουσίες σε θέματα ασφαλείας, προκειμένου να εκτονωθεί η πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στους κόλπους της παλαιστινιακής ηγεσίας. Στο μεταξύ, δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίσθηκαν την Τρίτη σε περιοχή που βρίσκεται ανατολικά της πόλης της Γάζας, όταν μονάδα των ειδικών δυνάμεων του ισραηλινού στρατού περικύκλωσαν σπίτι και αντάλλαξαν πυρά με Παλαιστίνιους που βρίσκονταν στο εσωτερικό του κτηρίου.

    Επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων

    Όπως έγινε γνωστό από Παλαιστίνιους βουλευτές, η ενέργεια του Αραφάτ υπαγορεύθηκε ουσιαστικά από τις πιέσεις της παλαιστινιακής κοινής γνώμης για την προώθηση δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων.

    "Ο Αραφάτ συμφώνησε να επιταχύνει τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες για να τερματισθεί το καθεστώς της ανομίας στα Παλαιστινιακά Εδάφη", τόνισε η βουλευτής Χανάν Ασράουι.

    Η ίδια τόνισε πως ο Αραφάτ πρόκειται να ζητήσει από τον Παλαιστίνιο γενικό εισαγγελέα να ανοίξει την νομική διαδικασία εναντίον κάθε αξιωματούχου, που ενέχεται σε πράξεις διαφθοράς.

    Οι βουλευτές ήσαν τμήμα μίας 14μελούς επιτροπής, που συστήθηκε την περασμένη εβδομάδα από το παλαιστινιακό Κοινοβούλιο για να πείσει τον Αραφάτ να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις και να ενδυναμώσει την επιβολή του νόμου.

    Την περασμένη εβδομάδα, ο Κορέι είχε υποβάλλει την παραίτησή του, ως μέσο για να πιέσει τον Αραφάτ να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και κυρίως να εγκαταλείψει, με άμεσο, ή έμμεσο τρόπο, τον έλεγχο των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ανακάλεσε την παραίτησή του ο Κορέι


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 27 July 2004 - 8:50:38 UTC