Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-07-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Πόρτα" του Όζιεκ στον Κλίνσμαν
  • [02] Τζάζ... εψε τελείως ο Οκούρ
  • [03] Μέχρι τις 31 Αυγούστου Παράταση για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών
  • [04] Μουσικές εκδηλώσεις με φόντο τη Σαντορίνη
  • [05] "Επιτυχείς και ασφαλείς Αγώνες" Ικανοποίηση για την προετοιμασία
  • [06] Ξεκινά προσεισμικός έλεγχος Χίλια νέα ολοήμερα σχολεία
  • [07] Και επίσημα "νερατζούρι" ο Ντάβιντς
  • [08] Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που "ξήλωνε" ΑΤΜ τραπεζών
  • [09] Στο Αφγανιστάν Έξι νεκροί από έκρηξη σε τζαμί
  • [10] Οταν ο χρυσός διχάζει...
  • [11] Απαγορεύτηκαν στη Yukos οι πωλήσεις Ιστορικό ρεκόρ για τον μαύρο χρυσό

    [01] Αθλητισμός

    "Πόρτα" του Όζιεκ στον Κλίνσμαν

    28/7/2004 12:36:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    "Είδαν κι έπαθαν" στη Γερμανία μέχρι να βρούνε το νέο ομοσπονδιακό τεχνικό της "νατσιοναλμανσαφτ" στο πρόσωπο του Γιούργκενς Κλίνσμαν και τώρα δεν μπορούν να βρούνε, ούτε το νέο βοηθό του. Ο νέος τεχνικός των "πάντσερ" πρότεινε στη γερμανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία ως συνεργάτη του τον προπονητή του Καναδά, Χόλγκερ Οζιεκ, αλλά εκείνος απάντησε αρνητικά στη γερμανική πρόταση, καθώς όπως δήλωσε θέλει να συνεχίσει τη δουλειά του στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα του Καναδά.

    [02] Αθλητισμός

    Τζάζ... εψε τελείως ο Οκούρ

    28/7/2004 12:53:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Με τη φανέλα της Γιούτα Τζαζ θα αγωνίζεται από φέτος ο πρώην διεθνής Τούρκος άσος του Ντιτρόϊτ, Μεχμέτ Οκούρ. Ο αντιπρόεδρος της Γιούτα,Κέβιν Ο΄Κόνορ, ο οποίος δεν έδωσε στην δημοσιότητα τις λεπτομέρειες της συμφωνίας των δύο πλευρών, ανακοίνωσε σήμερα την απόκτηση του Τούρκου φόργουορντ. Ο Οκούρ είχε υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας με τη Τζαζ στις 14 Ιουλίου, σύμφωνα, όμως, με την συλλογική σύμβαση εργασίας που έχει θεσπίσει το NBA, το Ντιτρόιτ είχε 15 ημέρες προθεσμία να καταθέσει ισόποση προσφορά στον παίκτη, προκειμένου να τον κρατήσει στο δυναμικό του. Ωστόσο τα "Πιστόνια" παραιτήθηκαν από τα δικαιώματα του Οκούρ στις 26 Ιουλίου, δίνοντας την δυνατότητα στη Γιούτα να αποκτήσει τον παίκτη πριν λήξει η 15νθήμερη περίοδος αναμονής.

    [03] Οικονομία

    Μέχρι τις 31 Αυγούστου Παράταση για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών

    28/7/2004 1:05:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Παρατείνεται, κατά ένα μήνα (μέχρι την 31η Αυγούστου), η προθεσμία υπαγωγής των φορολογουμένων στις ευεργετικές διατάξεις του σχεδίου νόμου για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών και την υποβολή εκπροθέσμων δηλώσεων προς το Δημόσιο. Αυτό προβλέπει η τροποποίηση που επέφερε την Τετάρτη στο σχετικό σχέδιο νόμου ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, κατά τη συζήτησή του νομοθετήματος στο θερινό τμήμα της Βουλής. Η ρύθμιση αφορά τα χρέη προς το Δημόσιο, βεβαιωμένα στις Δ.Ο.Υ. και τα Τελωνεία του κράτους, καθώς και χρέη υπέρ τρίτων που εισπράττονται μέσω των Δ.Ο.Υ., τα οποία κατέστησαν ληξιπρόθεσμα.

    Επίσης, η ρύθμιση καλύπτει και τους υπόχρεους φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, οι οποίοι μέχρι την ημερομηνία έναρξης του υπό συζήτηση σχεδίου νόμου δεν έχουν υποβάλει δήλωση ή έχουν υποβάλει ανακριβή ή ελλιπή δήλωση για την καταβολή των φόρων, τελών ή εισφορών υπέρ του Δημοσίου, για εισοδήματα που αποκτήθηκαν μέχρι και το ημερολογιακό έτος 2003.

    Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν πλέον (μετά την αναμενόμενη υπερψήφιση του σχεδίου νόμου) να υποβάλλουν στον προϊστάμενο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. μέχρι την 31η Αυγούστου, σχετική εκπρόθεσμη ή συμπληρωματική δήλωση, χωρίς την επιβολή πρόσθετου φόρου προσαύξησης, προστίμου ή οποιασδήποτε άλλης κύρωσης.

    Σημειώνεται ότι, των ευεργετικών διατάξεων εξαιρούνται οι οφειλές που έχουν υπαχθεί σε πτωχευτικό ή εξωπτωχευτικό συμβιβασμό, που δεν έχει ανατραπεί, τα χρέη υπέρ ξένων κρατών, οι υποθέσεις φορολογουμένων για τις οποίες έχουν κοινοποιηθεί καταλογιστικές πράξεις, φύλλα ελέγχου και αποφάσεις επιβολής προστίμων μέχρι την 15η Ιουλίου 2004 (καθώς και ορισμένες υποθέσεις για τις οποίες οι εν λόγω διαδικασίες εκκρεμούν), οι υποθέσεις φορολογίας κληρονομικών, δωρεών, γονικών παροχών, μεταβίβασης ακινήτων και ακίνητης περιουσίας, και οι φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλονται με επιφύλαξη ή με τις οποίες δηλώνεται ζημία.

    [04] Πολιτισμός

    Μουσικές εκδηλώσεις με φόντο τη Σαντορίνη

    28/7/2004 2:38:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Με φόντο το μαγευτικό τοπίο της Σαντορίνης, το Πνευματικό Κέντρο-Μέγαρο Γκύζη συνεχίζει για 25η χρονιά την πολιτιστική του προσφορά με τη διοργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων. Καθ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων, θα λειτουργεί έκθεση με έργα 7 γνωστών ζωγράφων για τη Σαντορίνη του 2004. Στο Μέγαρο Γκύζη, που στεγάζεται σε ένα παλιό αρχοντικό, έχουν ήδη παρουσιαστεί δύο μουσικές εκδηλώσεις, ενώ θα ακολουθήσουν άλλες δύο. Το βράδυ της 5ης Αυγούστου είναι η "Βραδιά δύο μεγάλων ταλέντων, Rising Stars" και στις 7 Αυγούστου οι παρευρισκόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν συναυλία εγχόρδων συνοδεία πιάνου. Ο κύκλος των εκδηλώσεων θα κλείσει στις 11 Αυγούστου με το χορευτικό συγκρότημα "Αρκάδι", των Κρητικών της Σαντορίνης, ενώ μετά το τέλος της εκδήλωσης θα ακολουθήσει πανηγύρι με κρητικό χρώμα.

    Σχετικά Links:

    Μέγαρο Γκύζη

    [05] Εσωτερικά

    "Επιτυχείς και ασφαλείς Αγώνες" Ικανοποίηση για την προετοιμασία

    28/7/2004 4:40:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Στην τελική ευθεία για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων και οι τελευταίες λεπτομέρειες για την λειτουργία της πρωτεύουσας κατά τη διάρκειά τους τέθηκαν επί τάπητος στις συναντήσεις που είχε το πρωί της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με την αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, την πρόεδρο του Αθήνα 2004, Γιάννα Αγγελοπούλου, και το Γ.Γ. Ολυμπιακών Αγώνων, Σπύρο Καπράλο. Δεκαέξι ημέρες πριν την τελετή έναρξης όλοι εκφράζουν την ικανοποίηση τους για την ετοιμότητα και την ασφαλή διεξαγωγή των αγώνων.

    "Όλα πάνε καλά"

    Είμαστε στην τελική ευθεία, ενώνουμε όλοι μαζί τις δυνάμεις μας, στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα προόδου σε όλο τον κόσμο, τόνισε σε δηλώσεις της η κ. Πετραλιά.

    "Είναι σχεδόν όλα έτοιμα" δήλωσε από την πλευρά της η κ. Αγγελοπούλου, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ικανοποίησή της για τον βαθμό ολοκλήρωσης των ολυμπιακών έργων.

    Στο θέμα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων αναφέρθηκε και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης μιλώντας την Τετάρτη στην εκπομπή της ΝΕΤ, "Έτοιμοι Πάμε...". Ο Γιώργος Βουλγαράκης διαβεβαίωσε πως όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα λειτουργούν άψογα λέγοντας χαρακτηριστικά: "Όλα πάνε καλά"

    Και ενώ όλα τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία κάνουν εκτενείς αναφορές στα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί εν όψη των Αγώνων, ο κ. Βουλγαρακης, αφού αναφέρθηκε στη συνδρομή ξένων δυνάμεων, τόνισε πως τον πρώτο λόγο έχει πάντα η ελληνική αστυνομία.

    [06] Εσωτερικά

    Ξεκινά προσεισμικός έλεγχος Χίλια νέα ολοήμερα σχολεία

    28/7/2004 5:08:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Χίλια νέα ολοήμερα σχολεία θα προστεθούν από το Σεπτέμβριο στο σχολικό δυναμικό της χώρας, ανεβάζοντας συνολικά τον αριθμό τους στις 4.000. Όσον αφορά στα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων και τους καταλόγους εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, αυτά θα δημοσιοποιηθούν το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, ενώ η νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει στις 13 Σεπτεμβρίου. Από το Σεπτέμβριο εξάλλου, ομάδα καθηγητών των πολυτεχνικών σχολών της χώρας θα ξεκινήσει προσεισμικό έλεγχο σε σχολεία και πανεπιστημιακές μονάδες σε έξι περιοχές υψηλής σεισμικότητας. Στις σχετικές ανακοινώσεις προέβη την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου.

    Προς την εξάλειψη της διπλοβάρδιας

    Η κ. Γιαννάκου επισήμανε ακόμη ότι επανεξετάζεται το σχέδιο περί λειτουργίας σχολείων που θα έχουν μέσα καφετέριες, βιβλιοθήκες κλπ, γνωστά με τον τίτλο ανοιχτά σχολεία, καθώς, όπως είπε, υπάρχουν αντιρρήσεις, τόσο από τους γονείς, όσο και από τους δήμους.

    Η υπουργός Παιδείας επισήμανε ότι το υπουργείο, σε συνεργασία με το Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, εργάζεται πυρετωδώς προς την εξάλειψη της διπλοβάρδιας και των μισθωμένων σχολικών κτηρίων. Με την ολοκλήρωση των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, το 2007 η διπλοβάρδια θα έχει περιοριστεί στο 5,8%, ενώ τα μισθωμένα σε 6,5%.

    Με την ολοκλήρωση του προγράμματος απόκτησης οικοπέδων και την υλοποίηση των αντίστοιχων σχολείων, το 2009 η διπλοβάρδια θα περιοριστεί στο 3,5% και τα μισθωμένα σε 3,3%.

    Μέχρι το 2007, θα έχουν αναβαθμιστεί 315 σχολικές μονάδες, ενώ μέχρι το 2009 άλλες 108 σχολικές μονάδες.

    [07] Αθλητισμός

    Και επίσημα "νερατζούρι" ο Ντάβιντς

    28/7/2004 5:32:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Παίκτης της Ίντερ και με τη βούλα, είναι ο Έντγκαρ Ντάβιντς. Ο Ολλανδός μέσος παρουσιάστηκε και επίσημα από τους "νερατζούρι", ενώ όπως αποκάλυψε ο Πρόεδρος της ομάδας, η διάρκεια του συμβολαίου του, είναι 3 χρόνια. Κατά την επίσημη παρουσίαση του, το "πιτ μπουλ", δήλωσε πως "πεινάει" για τίτλους, και χαρακτήρισε το κέντρο της ομάδας, πλέον ως ένα από τα καλύτερα της Ιταλίας, μετά τις αφίξεις του Βερόν και του Στάνκοβιτς.

    [08] Εσωτερικά

    Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που "ξήλωνε" ΑΤΜ τραπεζών

    28/7/2004 5:39:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Κύκλωμα που δρούσε με έναν πρωτοφανή στα ελληνικά χρονικά τρόπο, αφαιρώντας ολόκληρα ΑΤΜ, εξαρθρώθηκε από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τρεις νεαρούς τσιγγάνους, σε βάρος των οποίων έχει σχηματισθεί δικογραφία και για άλλα δύο άτομα που αναζητούνται, τα οποία ακολουθούσαν, σύμφωνα με τον διευθυντή Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, κ. Ραδόπουλο, ένα νέο τρόπο εγκληματικής δραστηριότητας με απροκάλυπτη συμπεριφορά.

    Τα αποτυπώματα έβαλαν τέλος στη "λαμπρή" καριέρα τους

    Συγκεκριμένα, εντόπιζαν αρχικά ΑΤΜ που ήταν εγκατεστημένα στις παρυφές του πολεοδομικού συγκροτήματος, σε σημεία ερημικά και κυρίως τοποθετημένα εξωτερικά, είτε σε γυάλινα κουβούκλια, είτε σε προθαλάμους Τραπεζών. Έκλεβαν μετά γερανοφόρο όχημα, που το χρησιμοποιούσαν για να αποκολλήσουν και να τραβήξουν το ΑΤΜ από τη βάση του, αφού το έδεναν με συρματόσχοινο ή ιμάντες. Στη συνέχεια, φόρτωναν το μηχάνημα σε ένα από τα κλεμμένα φορτηγά που χρησιμοποιούσε η σπείρα, το μετέφεραν σε αποθήκη στο Παλαιόκαστρο, το παραβίαζαν με πρόσφορα διαρρηκτικά εργαλεία, αφαιρούσαν το περιεχόμενο χρηματικό ποσό και το πετούσαν σε διάφορα προεπιλεγμένα σημεία ή στο χώρο της διάρρηξής του.

    Το κύκλωμα επέλεγε μάλιστα να δράσει ημέρες αργιών ή ημέρες που επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, όπως πυκνή ομίχλη, χιονόπτωση ή βροχή και πάντοτε νυχτερινές- πρώτες πρωινές ώρες, έτσι ώστε να υπάρχει μειωμένη κίνηση πεζών- οχημάτων.

    Μ΄ αυτόν τον τρόπο, οι δράστες είχαν αφαιρέσει, από τις αρχές του έτους, το Αυτόματο Ταμειολογιστικό Μηχάνημα της Εθνικής Τράπεζας στο Πλαγιάρι, το μηχάνημα που ήταν τοποθετημένο σε εξωτερικό τοίχο πρατηρίου υγρών καυσίμων της Ε.Κ.Ο. στο 5ο χιλ. της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Λαγκαδά, το ΑΤΜ που βρισκόταν στην πρόσοψη σουπερμάρκετ στην περιοχή Γαλήνης Ωραιοκάστρου και το ΑΤΜ της ALPHA BANK που βρισκόταν εγκατεστημένο σε σουπερμάρκετ στην περιοχή της Ν. Ευκαρπίας. Παράλληλα, αποπειράθηκαν να κλέψουν άλλα 4 ΑΤΜ από σουπερμάρκετ και πολυκαταστήματα παιχνιδιών.

    Το συνολικό ύψος των κλαπέντων χρηματικών ποσών που περιείχαν τα Α.Τ.Μ. ανέρχεται σε 238.000 ευρώ, ενώ οι φθορές που προκλήθηκαν σε καταστήματα, οχήματα και συσκευές Α.Τ.Μ. ανέρχονται σε 160.000 ΕΥΡΩ, σύμφωνα με εκτιμήσεις των παθόντων

    Όπως εξήγησε ο κ. Ραδόπουλος, η αστυνομία έφτασε στα ίχνη των δραστών όταν εντόπισε τα δακτυλικά αποτυπώματα ενός εκ των δραστών σε έναν φακό που βρέθηκε σε σημείο κλοπής και με τη βοήθεια ενός ιδιώτη το φορτηγό του οποίου αποπειράθηκαν να κλέψουν μέλη του κυκλώματος. Ο ιδιοκτήτης του φορτηγού τους αντιλήφθηκε και αφού επιβιβάστηκε σε διερχόμενο όχημα, άρχισε να τους καταδιώκει. Τελικά, οι δράστες εγκατέλειψαν το φορτηγό και διέφυγαν, αλλά ο ιδιώτης περιέγραψε τα χαρακτηριστικά τους στην αστυνομία, που κατάφερε έτσι να τους εντοπίσει.

    [09] Διεθνή

    Στο Αφγανιστάν Έξι νεκροί από έκρηξη σε τζαμί

    28/7/2004 5:45:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν την Τετάρτη τη ζωή τους από έκρηξη βόμβας σε τζαμί στην επαρχία Γκάζνι του Αφγανιστάν, την ώρα που μέλη του ΟΗΕ κατέγραφαν τα ονόματα των ψηφοφόρων για την κατάρτιση των εκλογικών καταλόγων. Σύμφωνα με αμερικανική στρατιωτική πηγή στο Αφγανιστάν, τουλάχιστον δύο ακόμα άνθρωποι τραυματίστηκαν από την έκρηξη στην επαρχία αυτή, νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Καμπούλ. Σημειώνεται ότι οι ισλαμιστές, που αντιτίθενται στις προγραμματιζόμενες για τον Οκτώβριο εκλογές, έχουν απειλήσει ότι θα τις ματαιώσουν.

    [10] Εσωτερικά

    Οταν ο χρυσός διχάζει...

    28/7/2004 6:34:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    "Ο χρυσός μας φέρνει πιο κοντά" έλεγε μια παλιά διαφήμιση, στην περίπτωση όμως των κατοίκων των νομών Έβρου-Ροδόπης και της ΑΕ Χρυσωρυχεία Θράκης η έκφραση αυτή μόνο αντίστροφα μπορεί να ταιριάξει. Ο χρυσός και συγκεκριμένα το θέμα παραχώρησης μεταλλευτικού χώρου για την εξόρυξη του πολύτιμου μετάλλου στη περιοχή της Μεσημβρίας στον Έβρο αποτελεί πηγή ισχυρής αντιπαράθεση, εδώ και πολύ καιρό. Η πλέον πρόσφατη αναμέτρηση των δύο πλευρών και ειδικότερα η προσφυγή των Χρυσωρυχείων Θράκης κατά της άρνησης του Νομάρχη Έβρου κ. Ζαμπουνίδη να εκδώσει προκήρυξη οριστικής παραχώρησης του χώρου εξόρυξης, έληξε υπέρ του δευτέρου. Η σχετική προσφυγή της εταιρείας είχε εκδικασθεί στις 12 Ιανουαρίου 2004. Η απόφαση που εκδόθηκε πρόσφατα από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αλεξανδρούπολης ήταν απορριπτική.

    Ο Νομάρχης Έβρου κ. Ζαμπουνίδης παραχωρώντας συνέντευξη τύπου, ο οποίος τόνισε ότι αυτή η πρώτη δικαστική απόφαση αποτελεί ένα θετικό βήμα, χάριν της προστασίας του περιβάλλοντος, φυσικού και ανθρωπογενούς, αλλά και της βιώσιμης ανάπτυξης, δεσμεύτηκε να μην επιτρέψει καμιά ανάλογη επένδυση, όσο είναι Νομάρχης Έβρου.

    Την δικαστική απόφαση υποδέχθηκε με ικανοποίηση και η Διανομαρχιακή Επιτροπή Αγώνα Ροδόπης-Έβρου κατά των Χρυσωρυχείων χαρακτηρίζοντας τη ως θετικό δεδικασμένο, που όμως δεν συνεπάγεται εφησυχασμό, αλλά επαγρύπνηση.

    Να σημειώσουμε ότι οι κάτοικοι του Έβρου και της Ροδόπης, αλλά και οι αρχές και οι φορείς αντιδρούν στην εκμετάλλευση των χρυσοφόρων κοιτασμάτων που βρίσκοντια στις επικράτειες των νομών, επειδή, όπως αναφέρουν, ο τρόπος που επιλέχθηκε να γίνει η απόληψη του χρυσού θα βλάψει το περιβάλλον, θα προκαλέσει αλλοίωση στους υδροφόρους ορίζοντες, ενώ είναι πολύ πιθανό να τεθεί σε κίνδυνο και η υγεία πολιτών, αφού ο διαχωρισμός του χρυσού από τα άλλα μέταλλα θα γίνεται με την χρήση κυανίου.

    Η ίδια η εταιρεία έχει απορρίψει τους ισχυρισμούς αυτούς και αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι θα λάβει όλα τα μέτρα, που προκύπτουν από τις σχετικές νομοθεσίες.

    Τέλος, να προσθέσουμε ότι τα Χρυσωρυχεία Θράκης έχουν καταθέσει προσφυγή και κατά του νομάρχη Ροδόπης κ. Αρη Γιαννακίδη καταλογίζοντας του ότι παρέλειψε να προβεί στην προκήρυξη, που θέτει το άρθρο 51 του μεταλλευτικού κώδικα, προκειμένου να επιταχυνθεί και να ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης για να αρχίσει την εξόρυξη χρυσού στην περιοχή Πέραμα της Ροδόπης.

    [11] Οικονομία

    Απαγορεύτηκαν στη Yukos οι πωλήσεις Ιστορικό ρεκόρ για τον μαύρο χρυσό

    28/7/2004 6:39:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/7/2004 7:35:09 μμ)

    Πηγή: Reuters - ΑΠΕ

    Νέο ιστορικό ρεκόρ κατέγραψε το αργό στην προθεσμιακή αγορά της Ν. Υόρκης την Τετάρτη, φτάνοντας τα 43 δολάρια το βαρέλι. Οι ανησυχίες των τρέιντερς για την ομαλή τροφοδοσία της αγοράς, μετά την εντολή που έλαβε η Yukos να σταματήσει τις πωλήσεις πετρελαίου, υποσκέλισαν τα στοιχεία για αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων που δημοσίευσε η Αμερικανική Υπηρεσία Ενεργειακής Πληροφόρησης. H ΕΙΑ ανακοίνωσε ότι τα αποθέματα αργού στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκαν κατά 1,2 εκατομμύριο βαρέλια στα 300,5 εκατομμύρια, μετά τα ρεκόρ που σημείωσαν οι εισαγωγές, στα 11,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Τα 43 δολάρια το βαρέλι είναι η υψηλότερη τιμή στην 21χρονη ιστορία που έχει η προθεσμιακή αγορά του χρηματιστηρίου εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (NYMEX). Νέο Ρεκόρ 14 ετών κατέρριψε και το Μπρεντ στο Λονδίνο, στα 39,60 δολάρια το βαρέλι , ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 39,12 δολαρίων που είχε σημειώσει την 1η Ιουνίου.

    Προβληματισμός για τη Yukos

    Ο αναλυτής της Barclay's Κέβιν Νόρις "έδειξε" επίσης τη Yukos και πρόσθεσε ότι "οι επενδυτές είναι πολύ νευρικοί εξ αιτίας αυτού του προβλήματος το οποίο προκύπτει σε μία στιγμή που δεν υπάρχει πλεονάζον δυναμικό παραγωγής, που τα χρηματιστήρια συρρικνώνονται και η ενεργειακή ζήτηση παραμένει ισχυρή".

    Πάντως, ο ίδιος αναλυτής πρόσθεσε ότι "εξακολουθώ πάντα να πιστεύω ότι η ρωσική κυβέρνηση δεν θα κάνει κάτι που θα θέσει σε κίνδυνο τις εξαγωγές".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σε υψηλά επίπεδα ο "μαύρος" χρυσός


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 28 July 2004 - 16:50:17 UTC