Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-07-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δεκαπέντε νεκροί και 112 τραυματίες Πολύνεκρη έκρηξη στο Βέλγιο
  • [02] Επίσημα εγκαίνια στις 12 Αυγούστου Η Γέφυρα που ενώνει την Ελλάδα
  • [03] Οι νέοι πρόεδροι των Πε.Σ.Υ.Π.
  • [04] Κλήρωση "λουκούμι" για ΠΑΟΚ
  • [05] Στο Λαϊκό Νοσοκομείο Εγκαίνια νέας Μονάδας Εντατικής Θεραπείας
  • [06] Λόγω παρέλευσης του ανώτατου ορίου προφυλάκισης Δίκη ΕΛΑ: Αφήνονται
  • [07] Δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους Επιθέσεις σε πρεσβείες στο Ουζμπεκιστάν
  • [08] Ευρωπαϊκή "σιγουριά" στην ΑΕΚ
  • [09] Ασυνήθιστες χρήσεις τους ανά τον κόσμο Προφυλακτικά για όλες τις
  • [10] Μειώνονται οι "πρίγκιπες" στην "Βασίλισσα"

    [01] Διεθνή

    Δεκαπέντε νεκροί και 112 τραυματίες Πολύνεκρη έκρηξη στο Βέλγιο

    30/7/2004 11:11:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/7/2004 7:10:43 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Δεκαπέντε άτομα έχασαν τη ζωή τους και 112 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, από ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα το πρωί σε αγωγό φυσικού αερίου, στη βιομηχανική ζώνη Γκίσλενγκιεν, στο νότιο Βέλγιο. Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας δήλωσε ότι ορισμένοι από αυτούς είναι πιθανό να διακομισθούν στην πόλη Λίλι, της βόρειας Γαλλίας. Σύμφωνα με το Βέλγο υπουργό Άμυνας, Αντρέ Φλαό, πολύ από τους τραυματίες έχουν υποστεί σοβαρά εγκαύματα προσθέτοντας ότι, αν και κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για δυστύχημα, ήδη διεξάγεται σε βάθος έρευνα. Ο κ. Φλαό είπε επίσης ότι τα σωστικά συνεργεία αναζητούν πτώματα θυμάτων στο εσωτερικό ενός εργοστασίου κατασκευής χάρτινων κουτιών στο οποίο ξέσπασε πυρκαγιά μετά την έκρηξη. Στις 8.30 τοπική ώρα εντοπίστηκε διαρροή αερίου και όταν έφτασαν οι πυροσβέστες και οι αστυνομικοί σημειώθηκε η έκρηξη. Ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Γκι Φέρχοφσταντ, ο οποίος βρίσκεται σε διακοπές στην Ιταλία, αναμένεται να επιστρέψει εσπευσμένα στο Βέλγιο και να επισκεφθεί τον τόπο του δυστυχήματος.

    [02] Εσωτερικά

    Επίσημα εγκαίνια στις 12 Αυγούστου Η Γέφυρα που ενώνει την Ελλάδα

    30/7/2004 11:46:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Από τις 12 Αυγούστου η Δυτική Στερεά και η Πελοπόννησος έρχονται πιο κοντά, καθώς παραδίδεται στην κυκλοφορία η γέφυρα Ρίου- Αντιρρίου "Χαρίλαος Τρικούπης", η μεγαλύτερη καλωδιωτή γέφυρα στον κόσμο και κάνει πράξη το όραμα του αείμνηστου Έλληνα πρωθυπουργού. Το βράδυ της 7ης Αυγούστου, η ολοκλήρωση των εργασιών θα λάβει πανηγυρικό χαρακτήρα, με θεατρικά δρώμενα και συναυλίες του Μίκη Θεοδωράκη, των Πυξ Λάξ και άλλων γνωστών καλλιτεχνών στα δύο άκρα της γέφυρας, εκδηλώσεις που θα μεταδώσει απευθείας η ΕΤ1. Όπως ανακοίνωσαν οι αρμόδιοι, τα τιμολόγια των διοδίων θα είναι 9,70 ευρώ για μία περιστασιακή διέλευση, ενώ προβλέπονται και άλλα οικονομικότερα πακέτα, που λαμβάνουν υπόψη τη συχνότητα διέλευσης.

    Ανώτατο όριο ταχύτητας τα 80 χλμ./ώρα

    Το έργο παραδίδεται τέσσερις μήνες πριν το καθορισμένο χρονοδιάγραμμα.

    Η γέφυρα είναι προσπελάσιμη σε 4-5 λεπτά με επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας μέχρι τα 80 χλμ./ ώρα.

    Η Γέφυρα θα παρακολουθείται από κάμερες καθ' όλη τη διάρκεια του 24ώρου μέσα από το κέντρο εξυπηρέτησης, ενώ κατά μήκος της θα υπάρχουν τηλέφωνα ανάγκης που θα μπορούν όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα να επικοινωνούν με το κέντρο.

    Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα ρυμούλκησης των ελαφρών οχημάτων που θα υποστούν βλάβη από τη Γέφυρα ως το δημόσιο χώρο στάθμευσης.

    Επίσης, θα υπάρχουν μία τηλεφωνική γραμμή που θα μπορούν οι πολίτες να ενημερώνονται για διάφορα θέματα και δύο σημεία στο Ρίο και το Αντίρριο όπου θα προμηθεύονται κάρτες διέλευσης.

    Κάρτες διέλευσης

    Η κάρτα διέλευσης 10 διαδρομών που θα ισχύει για ένα μήνα θα κοστίζει 75 ευρώ, δηλαδή 7,50 ευρώ η διαδρομή. Καλύτερη τιμή επιτυγχάνει κανείς με την κάρτα 10 διαδρομών της μιας εβδομάδας που θα κοστίζει 60 ευρώ, δηλαδή 6 ευρώ έκαστη και, τέλος, στα 4 ευρώ θα είναι η e-pass για τις μηνιαίες διαδρομές άνω των 20.

    Οι κάρτες των 10 διαδρομών προπληρώνονται, ενώ η e-pass θα είναι διαθέσιμη εντός του 2004.

    Για τα φορτηγά ανάλογα με το μέγεθός τους θα πληρώνουν από 15 έως 44 ευρώ ανά διέλευση, οι μηνιαίες κάρτες των 10 διαδρομών θα κοστίζουν από 143 έως 418 ευρώ και οι εβδομαδιαίες των 10 διελεύσεων από 135 έως 396.

    Οι τιμές για τα λεωφορεία θα κυμανθούν από 23,50 έως 51 ευρώ ανάλογα με τις θέσεις.

    Ειδικές τιμές θα ισχύσουν για τα ΚΤΕΛ μετά από συνεννόηση με τις διοικήσεις.

    Επίσης, το αντίτιμο για τα δίκυκλα θα είναι 1.50 ευρώ.

    Πάντως, δεν θα υπάρξει ελεύθερη διακίνηση το πρώτο διήμερο λειτουργίας της γέφυρας, όπως αρχικά είχε διαδοθεί, και αυτό γιατί θα υπήρχαν ενδεχομένως μεγάλες αντιδράσεις από τα πορθμεία.

    Μέσα στο 2005 θα υπάρξει νέα τιμολογιακή πολιτική που θα προκύψει από την αξιολόγηση του χρόνου λειτουργίας με καλύτερους όρους.

    Δεκατέσσερις ημέρες έχουν απομείνει μέχρι την επίσημη έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και έχουν ήδη παραδοθεί τα μεγάλα Ολυμπιακά έργα που θα εξυπηρετήσουν το κοινό κατά τη διάρκεια των Αγώνων. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται οι νέοι σταθμοί του Μετρό, ο Προαστιακός σιδηρόδρομος, η Μαραθώνια διαδρομή, οι σήραγγες της Κακιάς Σκάλας, καθώς και οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις που είναι έτοιμες να υποδεχτούν αθλητές και κοινό.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Πήραν" μπροστά οι μηχανές

    Το καλύτερο Ολυμπιακό Χωριό

    Άνοιξαν οι σήραγγες της Κακιάς Σκάλας

    Έτοιμος ο σταθμός της Δ. Πλακεντίας

    "Άνοιξε" η Μαραθώνια Διαδρομή

    Επόμενη στάση Χαλάνδρι

    Η ώρα των Ολυμπιακών έργων

    Η ώρα των μεγάλων έργων

    Σφύριξε ξανά το τραμ

    Το τραμ το πρώτο

    Το τραμ και πάλι στην Αθήνα

    Στην κυκλοφορία η Βάρης-Κορωπίου

    [03] Υγεία

    Οι νέοι πρόεδροι των Πε.Σ.Υ.Π.

    30/7/2004 1:19:00 μμ

    Οι 14 νέοι πρόεδροι των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας και Πρόνοιας (Πε.Σ.Υ.Π.), αναλαμβάνουν καθήκοντα από τις 2 Αυγούστου. Τη Πέμπτη, ορκίστηκαν στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης παρουσία του υπουργού Υγείας Νικήτα Κακλαμάνη. Απευθυνόμενος στους νέους προέδρους ο κ. Κακλαμάνης τους ευχήθηκε καλό και δημιουργικό έργο. Την ερχόμενη εβδομάδα θα δημοσιευθούν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και τα ονόματα τριών ακόμη προέδρων των Πε.Σ.Υ.Π. (κ.κ. Χρ. Γιάνναρη- Πελοποννήσου, Δημ. Ανδριόπουλου-Μακεδονίας, Π. Χατζοπούλου- Β. Αιγαίου,) οι οποίοι θα ορκισθούν προκειμένου να αναλάβουν καθήκοντα.

    [04] Αθλητισμός

    Κλήρωση "λουκούμι" για ΠΑΟΚ

    30/7/2004 4:05:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Με το νικητή της αναμέτρησης Ελσίνκι-Μακάμπι Τελ Αβίβ (πρώτος αγώνας 0-0), θα βρεθεί αντιμέτωπος ο ΠΑΟΚ στον γ προκριματικό γύρο των ομίλων του Τσάμπιονς Λίγκ, σύμφωνα με την σημερινή ευνοϊκή κλήρωση, που διεξήχθη στη Νιόν της Ελβετίας. Ο ίδιος ο τεχνικός του δικέφαλου του Βορρά, Άγγελος Αναστασιάδης σε πρόσφατες δηλώσεις του είχε εκφράσει την επιθυμία του να διασταυρωθούν οι δρόμοι της ομάδας του με αυτούς της δευτεραθλήτριας ομάδας του Ισραήλ. Αυτό όμως δε σημαίνει, ότι και η πρωταθλήτρια της Φιλανδίας, Ελσίνκι δεν ήταν στις προτιμήσεις του Έλληνα τεχνικού, που με τη... βοήθεια του Θεού κατάφερε να αποφύγει τα "μεγαθήρια" της διοργάνωσης. Μεταξύ των υπόλοιπων ζευγάρια που κληρώθηκαν ξεχωρίζουν οι μάχες των Άντερλεχτ-Μπενφίκα και Βασιλέια ίντερ. Το πρώτο ματς στην Τούμπα στις 10 ή 11/8 και ο επαναληπτικός δύο εβδομάδες αργότερα εκτός έδρας.

    Αντίπαλος "κατα παραγγελίαν" η Μακάμπι Τ.Α

    Ούτε ο ίδιος ο Άγγελος Αναστασιάδης να είχε "βάλει το χέρι του" στην κληρωτίδα του γ προκριματικού γύρου των ομίλων του Τσάμπιονς Λίγκ, δεν θα είχε καταφέρει να βγάλει αντιπάλους της ομάδας του, αυτούς που είχε παραγγείλει πριν από λίγες ημέρες.

    Η σημερινή κλήρωση της UEFA σκόρπισε χαμόγελα αισιοδοξίας στην ομάδα της Θεσσαλονίκης που βλέπει εφικτό το όνειρό της να "κουνήσει σεντόνι" στους φετινούς ομίλους του Τσάμπιονς Λίγκ. Και οι δύο αντίπαλοι θεωρούνται ότι είναι "κομμένοι και ραμμένοι" στα μέτρα του ΠΑΟΚ.

    Η δευτεραθλήτρια του Ισραήλ, που εδώ και χρόνια "βολοδέρνει" στα προκριματικά της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, χωρίς να έχει φτάσει ποτέ στη κυρίως φάση των ομίλων, εξασφάλισε πέρυσι την πρόκρισή της στη διοργάνωση στο... παρά πέντε.

    Τα 18 πρωταθλήματα και τα 21 Κύπελλα που κοσμούν την τροπαιοθήκη της ομάδας του Νιρ Κλίνγκερ, μαρτυρούν ότι πρόκειται για μία από τις παραδοσιακές δυνάμεις του -χαμηλού επιπέδου- πρωταθλήματος της χώρας της. Εδώ και λίγα χρόνια όμως την πρωτοκαθεδρία στο πρωτάθλημα του Ισραήλ έχει μία συνονόματή της, η Μακάμπι, της Χάιφα. Η φετινή της ενίσχυση με δύο Βραζιλιάνους ποδοσφαιριστές, τους Ζιοβανίνι, Μπρούνο Ρέγιες, αλλά και το Γκανέζο Ισμαέλ Άντο, ασφαλώς δεν είναι ικανή να προκαλέσει τρόμο στο "δικέφαλο του Βορρά", που με λίγη προσοχή θα έχει τον πρώτο λόγο στην υπόθεση πρόκριση.

    Τρεις από τους παίκτες της αγωνίζονται στην Εθνική ομάδα του Ισραήλ. Ο τερματοφύλακας Λιράν Στράουμπερ και οι αμυντικοί Σιμόν Γκέρσεν, Γιγκούλ Αντεμπί.

    Η... βασίλισσα της Φινλανδίας

    Κλήρωση "κουτί" όμως για τον ΠΑΟΚ αποτελεί και η νταμπλούχος του 2003 Φιλανδίας και κάτοχος συνολικά 26 τροπαίων (19 πρωταθλήματα, 7 Κύπελλα) HJK Ελσίνκι. Μετά από 16 αγωνιστικές (6 νίκες, 8 ισοπαλίες, 2 ήττες) η ομάδα του Βρετανού τεχνικού Κιθ Άρμστρονγκ, που φιγουράρει στην τρίτη θέση του σκανδιναβικού πρωταθλήματος, διεκδικεί για τέταρτη φορά στην ιστορία της την πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λίγκ. Ορόσημο για αυτή η χρονιά 1998-1999, όπου η Ελσίνκι, κόντρα σε όλες τις προγνώσεις, "κούνησε το σεντόνι".

    Φέτος η ομάδα αποδυναμώθηκε με την προ ημερών παραχώρηση του ταλαντούχου Ρώσου, φιλανδικής υπηκοότητας Αλεξέι Ερεμένκο, στην ιταλική Λέτσε. Παρόλα αυτά 5 από τους παίκτες της Ελσίνκι βρίσκονται στις τάξεις της Εθνικής Φιλανδίας. Πρόκειται για τους Τόμι Γκρόνλαντ (αμυντικός-μέσος), Ράμι Χάκαμπ (αμυντικός-μέσος) , Τόνι Κάμπιο (μέσος), Μίκα Κοτίλα (κεντρικός) και Βίλε Νίλουντ. (αμυντικός).

    Ιδρυθείσα το 1907 από τον πρωταθλητή παγοδρόμο Φρέντρικ Βατέν αποτελεί τη μεγαλύτερη και πιο πετυχημένη ομάδα της χώρας της, καθώς συχνά στις κερκίδες του Ολυμπιακού Σταδίου έχει τη συμπαράσταση 30.000 οπαδών της. Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι η Ελσίνκι είχε να κληρωθεί με ελληνική ομάδα εδώ και 39 ολόκληρα χρόνια.

    Φαβορί και αουτσάϊντερ

    Αναλυτικά τα 16 "ζευγάρια", της γ' προκριματικής φάσης:

    1. Γκράτσερ - Λίβερπουλ

    2. Γιουβέντους - Τζουγκάρντεν ή Κάουνας (πρώτος αγώνας 0-0)

    3. Τίρανα ή Φερεντσβάρος (πρώτος αγώνας 2-3) - Αποέλ ή Σπάρτα Πράγας (πρώτος αγώνας 0-0)

    4. Ρόζενμποργκ ή Σέριφ (πρώτος αγώνας 2-1) - Μακάμπι Χάιφα

    5. Μπάγερν Λεβερκούζεν - Μπάνικ Οστράβα

    6. Νέφτσι ή ΤΣΣΚΑ Μόσχας (πρώτος αγώνας 0-0) - Γκλάσκοου Ρέηντζερς

    7. Πιούνικ Έρεβαν ή Σαχτιόρ Ντόετσκ (πρώτος αγώνας 1-3) - Μπριζ ή Λόκο Πλόβντιβ (πρώτος αγώνας 2-0)

    8. Δυναμό Κιέβου - Σκόντο Ρίγα ή Τράμσονσπορ (πρώτος αγώνας 1-1)

    9. Γιουνγκ Μπόις ή Ερυθρός Αστέρας (πρώτος αγώνας 2-2) - Αϊντχόβεν

    10. Ζιλίνα ή Δυναμό Βουκουρεστίου (πρώτος αγώνας 0-1) - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

    11. Βασιλεία - Ίντερ

    12. Μπενφίκα - Άντερλεχτ

    13. Ντεπορτίβο Λα Κορούνια - Χάιντουκ Σπλιτ ή Σέλμπουρν (πρώτος αγώνας 3-2)

    14. ΠΑΟΚ - Ελσίνκι ή Μακάμπι Τελ Αβίβ (πρώτος αγώνας 0-0)

    15. Γκόριτσα ή Κοπεγχάγη (πρώτος αγώνας 1-2) - Μονακό

    16. ΒΙΤ Τιφλίδας ή Βίσλα Κρακοβίας (πρώτος αγώνας 2-8) - Ρεάλ Μαδρίτης

    Οι ομάδες που αναγράφονται πρώτες στα "ζευγάρια", είναι γηπεδούχες στον πρώτο αγώνα.

    Συγκρατημένη αισιοδοξία

    Συγκρατημένη αισιοδοξία, ήταν το πρώτο συναίσθημα που υπήρχε στην μεριά του "Δικέφαλου" μετά την βατή όπως την χαρακτήρισαν κλήρωση.

    Ο απεσταλμένος της ελληνικής ομάδας στην κλήρωση της Νιόν στην Ελβετία, αντιπρόεδρος και νομικός σύμβουλος Δήμος Στάμος, δήλωσε πως ήταν μια καλή κλήρωση και πωβς εξαρτάται από τον ίδιο τον ΠΑΟΚ η πρόκριση.

    Στο ίδιο μήκος και οι δηλώσεις δύο εκ των ποδοσφαιριστών της ομάδας της Θεσσαλονίκης Αλέξη Γαρπόζη και Νίκου Σκαρμούτσου. Ικανοποιημένος από την κλήρωση εμφανίσθηκε ο Ηλίας Ατματσίδης.

    [05] Υγεία

    Στο Λαϊκό Νοσοκομείο Εγκαίνια νέας Μονάδας Εντατικής Θεραπείας

    30/7/2004 2:29:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Τα εγκαίνια της νέας Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Λαϊκού Νοσοκομείου, πραγματοποίησε σήμερα, ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ο κ. Κακλαμάνης, χαιρέτισε όσους βοήθησαν στην πραγματοποίηση του έργου, "του θαύματος". Η ανάπλαση του Λαϊκού περιλαμβάνει 17 νέες κλίνες εντατικής θεραπείας, 8 ανανήψεως, 16 της αναβαθμισμένης πτέρυγας θέσεων, ανάπλαση του περιφερειακού κέντρου αιμοδοσίας και της Μονάδας Λοιμώξεων (600 τ.μ.). Εν τω μεταξύ, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ. Οι εργαζόμενοι εκτός από την καταβολή των δεδουλευμένων υπερωριών, ζητούν ολυμπιακή αποζημίωση, επίδομα ετοιμότητας 50 ευρώ και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

    "Για να βγει η χώρα ασπροπρόσωπη"

    "Όσο υπάρχει αυτή η τριμελής ηγεσία στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ο ίδιος και οι υφυπουργοί Αθανάσιος Γιαννόπουλος και Γεώργιος Κωνσταντόπουλος) δεν υπάρχει περίπτωση να μην πληρωθεί ούτε ένα λεπτό εργασίας", διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας τους εργαζόμενους του νοσοκομείου "Λαϊκό".

    Ακόμη, ο κ. Κακλαμάνης κάλεσε γιατρούς και εργαζόμενους να συμβάλλουν στην προετοιμασία της υγειονομικής κάλυψης, εν όψει Ολυμπιακών Αγώνων, "για να βγει η χώρα ασπροπρόσωπη".

    Στην εκδήλωση μίλησαν και καθηγητές Ιατρικής, οι οποίοι συνεχάρησαν την ηγεσία του Υπουργείου, που "μέσα σε 3,5 μήνες παρέδωσαν έργα τα οποία δεν είχαν προχωρήσει τα τελευταία 15 χρόνια".

    Στην τελετή εγκαινίων χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

    Μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Δημοσίας Τάξεως Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Μπαμπινιώτης και η βουλευτής Συλβάνα Ράπτη.

    [06] Εσωτερικά

    Λόγω παρέλευσης του ανώτατου ορίου προφυλάκισης Δίκη ΕΛΑ: Αφήνονται ελεύθεροι οι κατηγορούμενοι

    30/7/2004 3:18:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ελεύθεροι θα αφεθούν τη Δευτέρα οι κατηγορημένοι στην υπόθεση του ΕΛΑ καθώς λήγει το ανώτατο όριο προφυλάκισης των 18 μηνών. Η δίκη για την υπόθεση θα συνεχιστεί τη Δευτέρα με ελεύθερους και τους πέντε κατηγορούμενους. Ειδικά για τον Κώστα Αγαπίου, αναμένεται να εκδοθεί βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, με το οποίο θα αίρεται ο περιοριστικός όρος της καταβολής χρηματικής εγγύησης που του επιβλήθηκε πριν λίγες μέρες για υπόθεση εκρήξεων. Ήδη, ο εισαγγελέας Εφετών, Αντώνης Μύτης, έχει εισηγηθεί στο Συμβούλιο να άρει τον όρο της χρηματικής εγγύησης για τον Κώστα Αγαπίου. Όλοι οι κατηγορούμενοι διατηρούν τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

    [07] Διεθνή

    Δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους Επιθέσεις σε πρεσβείες στο Ουζμπεκιστάν

    30/7/2004 3:38:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/7/2004 4:49:05 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις ταυτόχρονες επιθέσεις που σημειώθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής στην πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, Τασκένδη, που είχαν στόχο τις πρεσβείες των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Ο Ισραηλινός πρεσβευτής, Ζβι Κοέν, ανακοίνωσε πως δύο Ουζμπέκοι εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη κοντά στην πρεσβεία του Ισραήλ. Μία τρίτη έκρηξη σημειώθηκε έξω από το γραφείο της Γενική Εισαγγελία της πόλης, από την οποία, σύμφωνα με το υπουργό Εσωτερικών, Ζακίρ Αλμάτοφ, τραυματίστηκαν πέντε άτομα. Το ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ, επικαλούμενο αξιωματούχο της αμερικανικής πρεσβείας, μετέδωσε πως η έκρηξη ήταν επίθεση αυτοκτονίας και πως ο καμικάζι είχε δέσει τα εκρηκτικά στη μέση του, ενώ συγκεχυμένες παραμένουν οι πληροφορίες σχετικά με το τι προκάλεσε την έκρηξη στην είσοδο της ισραηλινής πρεσβείας. Οι επιθέσεις αποδίδονται στο γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη 15 ατόμων που κατηγορούνται για επιθέσεις που σημειώθηκαν το Φεβρουάριο και προκάλεσαν το θάνατο 50 ανθρώπων.

    [08] Αθλητισμός

    Ευρωπαϊκή "σιγουριά" στην ΑΕΚ

    30/7/2004 6:43:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Η συμμετοχή της ΑΕΚ στο Κύπελλο UΕFΑ της νέας περιόδου, είναι εξασφαλισμένη. Αυτό διεμήνυσε σε δηλώσεις του ο Ντέμης Νικολαΐδης. Ο "Ντεμίνιο", τόνισε πως αν παρουσιαστεί οποιοδήποτε "ευρωπαϊκό πρόβλημα" για τον "δικέφαλο", αυτό θα ισχύσει από την επόμενη αγωνιστική περίοδο, και όχι από φέτος.

    "Δεν με ενδιαφέρει τι λένε"

    Ο Νικολαΐδης στάθηκε και στην ομάδα της Χαλκηδόνας, που "πασχίζει" να πάρει την θέση της Ένωσης, και να αγωνιστεί αυτή στην Ευρώπη, λέγοντας πως δεν τον ενδιαφέρει τι κάνουν, παρά μόνο περιμένει την απάντηση της επιτροπής εφέσεων για να μπορέσει να "δώσει τις λύσεις" που θέλει.

    Από εκεί και πέρα δεν θέλησε να κάνει προβλέψεις, σε ότι αφορά στην εκδίκαση της υπόθεσης υπαγωγής στο άρθρο 44, και παρέπεμψε τους ενδιαφερόμενους για μεταγραφές στον Ίλια Ίβιτς.

    Κάνει και μεταγραφές

    Και επίσημα παίκτες της ΑΕΚ, θα είναι από τη νέα αγωνιστική περίοδο οι Λεωνίδας Καπάνταης και Χρήστος Μπούρμπος. Η ΠΑΕ του "δικέφαλου" εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση για την απόκτηση των δύο παικτών, η οποία αναφέρει:

    "Η ΠΑΕ ΑΕΚ ανακοινώνει την απόκτηση του Χρήστου Μπούρμπου με συμβόλαιο διάρκειας 2+2 χρόνων και του Λεωνίδα Καπάνταη, ο οποίος υπέγραψε στην ομάδα για τα επόμενα τρία χρόνια".

    [09] Διάφορα

    Ασυνήθιστες χρήσεις τους ανά τον κόσμο Προφυλακτικά για όλες τις χρήσεις

    30/7/2004 6:43:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: BBC

    Εξακόσιες χιλιάδες προφυλακτικά καταναλώνει η πόλη Βαρανάσι, στην Ινδία, αλλά όχι με την ...παραδοσιακή μέθοδο. Οι εργάτες που πλέκουν τα παραδοσιακά σαρί έχουν μετατρέψει αυτή τη μέθοδο αντισύλληψης σε σημαντικό κρίκο της αλυσίδας παραγωγής. Οι υφαντές των σαρί χρησιμοποιούν το λιπαντικό υγρό που έχουν πάνω τα προφυλακτικά για να επαλείφουν τη σαΐτα των αργαλειών ούτως ώστε να γλιστράει πάνω στο ύφασμα και να κάνει πιο εύκολη τη διαδικασία της ύφανσης, κυρίως λόγο του ότι το υγρό δεν αφήνει λεκέδες πάνω στη μεταξωτή κλωστή που χρησιμοποιείται για την παραγωγή των πολύτιμων σαρί. Μόνο στην πόλη του Βαρανάσι υπάρχουν 150.000 με 200.000 αργαλειοί και αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται σχεδόν σε όλους. Καθώς ο κάθε αργαλειός "χρειάζεται" 3 με 4 προφυλακτικά την ημέρα για να "λειτουργήσει", υπολογίζεται ότι συνολικά χρησιμοποιούνται καθημερινά 600.000 προφυλακτικά για την ύφανση των πολύτιμων ενδυμάτων.

    Άλλες ασυνήθιστες χρήσεις των προφυλακτικών

    Αρχικά, οι υφαντές των σαρί επωφελήθηκαν ενός κυβερνητικού προγράμματος βάσει του οποίου τα προφυλακτικά διανέμονταν δωρεάν στις οικογένειες για τον έλεγχο των γεννήσεων. Μάλιστα, μερικοί έδωσαν ψεύτικα ονόματα προκειμένου να περιέλθουν στα χέρια τους τα πολύ χρήσιμα προφυλακτικά.

    Η ασυνήθιστη αυτή χρήση των προφυλακτικών δεν είναι η μόνη που έχει καταγραφεί. Τα προφυλακτικά έχουν χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς, και εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται, σε διάφορες περιπτώσεις, εκτός της γνωστής και ...μη εξαιρετέας.

    Χωρικοί τα χρησιμοποιούν για να μεταφέρουν νερό όταν δουλεύουν στα χωράφια, κατασκευαστές τα τοποθετούν στο μείγμα για να κάνουν αδιάβροχες τις στέγες ή τα αναμειγνύουν με πίσσα και τσιμέντο για να δώσουν λεία επιφάνεια στο οδόστρωμα. Επίσης, οι στρατιώτες τα τοποθετούν στις κάνες των όπλων για να τα προστατεύσουν όταν πέφτουν σε αμμοθύελλα, ενώ τα "βαποράκια" τα γεμίζουν με ναρκωτικά και τα καταπίνουν προκειμένου να καταφέρουν να περάσουν το φορτίο τους από τη μία χώρα στην άλλη χωρίς να τους αντιληφθεί η αστυνομία.

    [10] Αθλητισμός

    Μειώνονται οι "πρίγκιπες" στην "Βασίλισσα"

    30/7/2004 7:26:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Σε αναζήτηση ομάδας θα είναι από την επόμενη χρονιά ο Λουίς Φίγκο. Η Ρεάλ Μαδρίτης, γνωστοποίησε στον Πορτογάλο άσσο την πρόθεση της να μην του ανανεώσει το συμβόλαιο του που λήγει σε έναν χρόνο. Οι "μερένγκες" έχουν το δικαίωμα για να κάνουν επέκταση του συμβολαίου του για ένα ακόμη χρόνο, όμως, φαίνεται πως δεν θέλουν. Μετά από αυτή την εξέλιξη, ο 31χρονος μεσοεπιθετικός δήλωσε πως θα τιμήσει την φανέλα της Ρεάλ αλλά και το συμβόλαιο του δίνοντας τον καλύτερο του εαυτό, στην τελευταία του χρονιά στην "Βασίλισσα". Όσον αφορά τον ίδιο και το που θα συνεχίσει την καριέρα, είπε πως απλά θα αρχίσει να αξιολογεί τις προτάσεις από τον Δεκέμβρη.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 30 July 2004 - 16:50:09 UTC