Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-07-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δολοφονική απόπειρα κατά του Πακιστανού πρωθυπουργού
  • [02] Ανησυχία για την πορεία της Yukos Χτύπησαν "κόκκινο" οι τιμές αργού και
  • [03] Νέο γήπεδο για την Λίβερπουλ
  • [04] Βόμβες σε πρεσβείες ΗΠΑ-Ισραήλ, Γεν. Εισαγγελεία Ανάληψη ευθύνης για το
  • [05] Υπέγραψε ο Βασακίντζε
  • [06] Φιλική "τεσσάρα" ο Πανιώνιος

    [01] Διεθνή

    Δολοφονική απόπειρα κατά του Πακιστανού πρωθυπουργού

    30/7/2004 7:47:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Απόπειρα δολοφονίας κατά του εντολοδόχου πρωθυπουργού - και υπουργού των Οικονομικών - του Πακιστάν Σάουκατ Αζίζ σημειώθηκε σήμερα κοντά στην πόλη Ατοκ, στην επαρχία Πουντζάμπ. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, μια βόμβα εξερράγη κοντά στον αυτοκίνητο του Σαουκάτ Αζίζ, την ώρα που εκείνος εξερχόταν από παρακείμενο κτήριο μετά το πέρας σύσκεψης. Από την έκρηξη ο ίδιος δεν υπέστη τον παραμικρό τραυματισμό, ωστόσο άλλα δύο άτομα σκοτώθηκαν. Το ένα από τα θύματα εκτιμάται ότι ήταν ο δράστης της επίθεσης.

    Όπως ανέφερε στο πρακτορείο Reuters επίσημη πακιστανική πηγή στο Ισλαμαμπάντ, o Σάουκατ Αζίζ είναι πολύ καλά στην υγεία του και διατηρεί την ψυχραιμία του.

    Η απόπειρα δολοφονίας, έγινε στη διάρκεια της προεκλογικής περιοδείας του Αζίζ. Στην επαρχία θα γίνουν στις 18 Αυγούστου αναπληρωματικές εκλογές, στις οποίες ο Αζίζ πρέπει να κερδίσει μια θέση στη Βουλή των Κοινοτήτων, την Εθνική Συνέλευση προκειμένου να επικυρωθεί η παραμονή του στην πρωθυπουργία.

    [02] Οικονομία

    Ανησυχία για την πορεία της Yukos Χτύπησαν "κόκκινο" οι τιμές αργού και μπρεντ

    30/7/2004 8:37:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Νέο ρεκόρ όλων των εποχών κατέγραψε σήμερα το αργό αμερικανικού τύπου, "πετώντας" στα 43,34 δολάρια το βαρέλι, ενώ στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, το μπρεντ άγγιξε τα 41,84 δολάρια το βαρέλι, τιμή ρεκόρ από το 1990. Η ανησυχία είναι έντονη, καθώς η αυξημένη παραγωγή του ΟΠΕΚ, δεν αρκεί για να καλύψει μία πιθανή έλλειψη του ρωσικού πετρελαίου στην αγορά. Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην πορεία της Yukos, η οποία αναμένεται εντός του Αυγούστου να ξεμείνει από ρευστό και έτσι δεν θα μπορέσει να πραγματοποιήσει τις εξαγωγές της.

    Μεγάλη ανησυχία

    Την ανησυχία τους εκφράζουν τρέιντερες και χρηματιστηριακά στελέχη.

    "Δεν πιστεύω ότι υπήρξε ποτέ στιγμή στην ιστορία που η προσφορά να είναι τόσο περιορισμένη, ακόμη και στον πόλεμο του Κόλπου το 1990-91" υπογραμμίζει ο Ντέιβιντ Τόμας της Commerzbank ενώ από την πλευρά του ο Πολ Γκούντχιου της GNI-Man Financial εκτιμά ότι είναι πολύ πιθανό η τιμή του αργού να φθάσει το ψυχολογικό όριο των 40 δολαρίων και στη Νέα Υόρκη τα 43.48.

    Σε περίπτωση που ολόκληρη η παραγωγή της Yukos διακοπεί, ο ΟΠΕΚ δεν θα μπορέσει να την καλύψει, γιατί η πλεονάζουσα παραγωγικότητα του δεν ξεπερνάει το 1 με 1,5 εκατομμύριο βαρέλια.

    [03] Αθλητισμός

    Νέο γήπεδο για την Λίβερπουλ

    30/7/2004 9:16:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Το ιστορικό Άνφιλντ στο οποίο αγωνίζεται η Λίβερπουλ από το 1892 θα δώσει την θέση του στο σύγχρονο γήπεδο της ομάδας το οποίο θα χτιστεί κοντά στο Στάνλει Πάρκ. Σήμερα ητο δημοτικό συμβούλιο της πόλης ενέκρινε την επιθεώρηση για την τοποθεσία της ανέγερσης του νέου γηπέδου και «άναψε» το πράσινο φως για το νέο Άνφιλντ, καθώς το όνομα θα διατηρηθεί. Η χωρητικότητα του γηπέδου είναι 60.000 θέσεων την στιγμή που το γήπεδο που χρησιμοποιούν τώρα οι «κοκκινοι» χωρά 45.362 θεατές. Σύμφωνα με τους υπευθύνους της ομάδας ο προγραμματισμός προβλέπει το νέο Άνφιλντ να είναι έτοιμο το 2006.

    [04] Διεθνή

    Βόμβες σε πρεσβείες ΗΠΑ-Ισραήλ, Γεν. Εισαγγελεία Ανάληψη ευθύνης για το τριπλό χτύπημα στην Τασκένδη

    30/7/2004 9:32:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Δυο νεκροί και τουλάχιστον εννέα τραυματίες είναι ο νεότερος απολογισμός της τριπλής βομβιστικής επίθεσης που σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι στις πρεσβείες των ΗΠΑ και του Ισραήλ και έξω από το γραφείο της Γενικής Εισαγγελίας στην Τασκένδη, την πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν. Την ευθύνη των επιθέσεων οι οποίες εκτιμάται ότι έγιναν από καμικάζι, ανέλαβαν μερικές ώρες αργότερα με ανακοινώσεις τους στο διαδίκτυο δύο ισλαμικές οργανώσεις. Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες νεκροί είναι δυο Ουζμπέκοι, που εργάζονταν στο προσωπικό ασφαλείας της ισραηλινής πρεσβείας. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, δύο εκ των τραυματιών νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ μεταξύ των θυμάτων δεν συμπεριλαμβάνεται κανείς Αμερικανός ή Ισραηλινός υπήκοος. Οι αρχές θεωρούν ότι το συντονισμένο τριπλό χτύπημα συνδέεται με τη δίκη 15 μελών οργάνωσης, ύποπτη για διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα κΙ κατηγορούνται για βομβιστικές επιθέσεις που κόστισαν τις ζωές 50 ανθρώπων τον περασμένο Φεβρουάριο.

    Συγκεχυμένες πληροφορίες για τον τελικό απολογισμό

    Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες οι επιθέσεις έγιναν από τρεις άνδρες οι οποίοι πλησίασαν ταυτοχρόνως, πεζή τους στόχους τους.

    Αξιωματούχος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών είπε πως ο βομβιστής πυροδότησε τα εκρηκτικά έξω από το κτήριο της αμερικανικής πρεσβείας, οπότε δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες πληροφορίες για τραυματίες μεταξύ του προσωπικού.

    Ισραηλινός αξιωματούχος ανέφερε πως ο δεύτερος δράστης πλησίασε όσο μπορούσε τους φρουρούς του κτηρίου της ισραηλινής πρεσβείας και μόλις έγινε αντιληπτός, ενεργοποίησε τα εκρηκτικά με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο Ουζμπέκοι εργαζόμενοι.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών του Ουζμπεκιστάν ο τρίτος βομβιστής πυροδότησε τα εκρηκτικά στο χώρο υποδοχής έξω από το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα, τραυματίζοντας πέντε ανθρώπους.

    Από την πλευρά της η αστυνομία της Τασκένδης έδωσε στη δημοσιότητα απολογισμό, σύμφωνα με τον οποίο στις τρεις επιθέσεις δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ τραυματίστηκαν συνολικά εννέα, επιπλέον των δραστών των επιθέσεων.

    Ας σημειωθεί ότι νοσοκομειακή πηγή στο κεντρικό δημόσιο νοσοκομείο κάνει λόγο από την πλευρά της για "δύο πτώματα που περισυνελλέγησαν κοντά στην ισραηλινή πρεσβεία, τρία που περισυνελλέγησαν κοντά στην αμερικανική πρεσβεία και άλλα πτώματα από τον χώρο κοντά στην αιγυπτιακή πρεσβεία" - ακριβώς απέναντι από την αμερικανική.

    Λίγες ώρες αργότερα σε μία ισλαμική ιστοσελίδα του διαδικτύου αναφέρθηκε ότι "το Ισλαμικό Κίνημα του Ουζμπεκιστάν" (MIO) ανέλαβε την ευθύνη για τις τρεις διαδοχικές επιθέσεις.

    Ακολούθησε όμως και μια δεύτερη ανακοίνωση από μια λιγότερο γνωστή ισλαμική οργάνωση, η οποία ανέλαβε και αυτή την ευθύνη για τις σημερινές επιθέσεις. Πρόκειται για την "0ργάνωση Ισλαμικός Ιερός Αγώνας". Με ανακοίνωσή της στο διαδίκτυο η οργάνωση αυτή ανέφερε ότι "καταγγέλλει τις αδικίες που προκαλεί η ουζμπέκικη κυβέρνηση" και δηλώνει την υποστήριξη της στους Παλαιστίνιους, Ιρακινούς, και Αφγανούς μαχητές.

    Να σημειώσουμε ότι το Ουζμπεκιστάν είναι μεταξύ των χωρών που έχουν ταχθεί στο πλευρό των ΗΠΑ στον "πόλεμο κατά της τρομοκρατίας".

    Κατόπιν αυτών των εξελίξεων ο πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν Ισλάμ Καρίμοφ διέκοψε τις διακοπές του στη χερσόνησο της Κριμαίας στην Ουκρανία, και επέστρεψε στην Τασκένδη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Επιθέσεις σε πρεσβείες στο Ουζμπεκιστάν

    [05] Αθλητισμός

    Υπέγραψε ο Βασακίντζε

    30/7/2004 9:46:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Οριστικοποιήθηκε σήμερα η συμφωνία της διοίκησης του Άρη με τον Ηρακλή Βασακίντζε. Ο 28χρονος διεθνής Γεωργιανός κεντρικός αμυντικός υπέγραψε μονοετές συμβόλαιο συνεργασίας με τους «κίτρινους» και μετέχει φυσικά της αποστολής της ομάδας, που θα φύγει αύριο το πρωί για την Κουτσούφλιανη Νάουσας, όπου και θα γίνει το βασικό στάδιο της προετοιμασίας. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης θα αναχωρήσει αύριο στις 11 το πρωί και θα παραμείνει στο Βέρμιο μέχρι τις 14 Αυγούστου. Στη διάρκεια της παραμονής το βάρος θα δοθεί κυρίως στον τομέα της φυσικής κατάστασης, όπου σε καθημερινή βάση το... κοντέρ των παικτών προβλέπεται να καταγράφει αρκετά χιλιόμετρα.

    Η αποστολή, που ανακοινώθηκε μετά το τέλος της προπόνησης, αποτελείται από τους παρακάτω ποδοσφαιριστές: Λυμπερόπουλος, Πουρλιοτόπουλος, Πέτκαρης, Γκίτσης, Βαγγέλι, Κολτσίδας, Βοτάρης, Παπαδόπουλος Αβ., Σερέτης Γ., Σερέτης Β., Μωυσιάδης, Νάιντος, Μπόλος, Μαρικά, Γεωργιάδης, Πασσαλής, Θεοδωρίδης, Σανχούρχο, Μαρκομιχάλης, Αμπελάς, Χρυσάφης, Λαζανάς, Μαρτίνεθ, Βελόνης, Λιολίδης, Βασακίντζε. Στη Θεσσαλονίκη θα παραμείνει ο νεαρός Παντελίδης για συνεχίσει το ειδικό πρόγραμμα αποθεραπείας (προέρχεται από τραυματισμό), ενώ ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με την περίπτωση του Αλέκου Δέλλιου.

    [06] Αθλητισμός

    Φιλική "τεσσάρα" ο Πανιώνιος

    30/7/2004 10:39:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Η χαλαρότητα του ξεκινήματος διορθώθηκε από του παίκτες του Κάρλο Πέτσε και έτσι παρά το 1-0 του Ολυμπιακού Βόλου στο 10 με τον Βελετάνη, η συνέχεια ανήκε εξ ολοκλήρου στον πανιώνιο που επικράτησε τελικά με 4-2. Στο 31 οι «Κυανέρυθροι» ισοφάρισαν με τον Ντος Σάντος ο οποίος δοκιμάζεται μαζί με τον συμπατριώτη του Βραζιλιάνο Γκοϊντόι, ενώ τρία λεπτά αργότερα σημείωσε το 2-1 με τον Σλοβάκο Μπρέσκα. Στο 41 ο Μαρκορά με απ ευθείας εκτέλεση φάουλ έκανε το 3-1, σκορ που έμεινε και στην ανάπαυλα. Στην επανάληψη το σκηνικό ήταν το ίδιο με τον Ολυμπιακό Βόλου να μπαίνει και πάλι δυνατά και να εκμεταλλεύεται λάθη του αντιπάλου, έτσι στο 55 ο Καλόγηρος μείωσε σε 3-2. το τελικό 4-2 διαμόρφωσε ο Σμίλιανιτς στο 65.

    Για τον Πανιώνιο αγωνίστηκαν οι: Nτρόμπνι (46' Σωτηρίου), Bλτσεκ (46' Σίμονιτς), Mάκος (46' Γιαννόπουλος), Nτομορό (46' Σμίλιανιτς), Mαρκορά (46' Mέσαρος), Σπυρόπουλος (46' Πατσιαβούρας), Mπρέσκα (46' Λαγωνικάκης) , Tζιώλης (46' Ξύδης), Mανιάτης (46' Στούμπος), Γκοϊντόι (46' Kαραχάλιος), Nτο Σάντος (46' Mάντζιος), ενώ για τον Ολυμπιακό Βόλου οι Nεοφώτιστος, E. Aγγελόπουλος, Mπέκος, Iωάννου, Iωαννίδης, Mπλιθικιώτης, Aθανασιάδης, Xατζηζήσης, Bελετάνης, Mοταΐρου, Σαϊτιώτης καθώς και οι Kαρκαμάνης, Γλυκός, Kουβελάς, Aκπαρίδης, Γ. Aγγελόπουλος, Mπουέλε, Tζιώτζης, Kαλόγηρος, Kατσόγλου, που μπήκαν ως αλλαγές.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 30 July 2004 - 20:50:03 UTC