Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-08-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Από τη χθεσινή φωτιά σε εμπορικό κέντρο Εκατόμβη νεκρών στην Παραγουάη
  • [02] Μετέφερε αγρότες Πτώση λεωφορείου με 30 νεκρούς
  • [03] Έκρηξη σε φυλακή Μαίνονται οι επιθέσεις στη Μ. Ανατολή
  • [04] Δεν αναφέρθηκαν ζημιές Ρίχτερ στην Πελοπόννησο
  • [05] Εκτιμήσεις Ιρακινού αξιωματούχου Τα "σημάδια" του Ζαρκάουι
  • [06] "Φιλική" πρωτιά ο Άγιαξ
  • [07] "Αποβιβαστείτε" λόγω ...μπλούζας
  • [08] Τους έπνιξε στο "Γάλα...τα"
  • [09] Πηγή πληροφόρησης Συνελήφθη μέλος της Αλ Κάιντα

    [01] Διεθνή

    Από τη χθεσινή φωτιά σε εμπορικό κέντρο Εκατόμβη νεκρών στην Παραγουάη

    2/8/2004 8:29:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- BBC- Reuters

    Σε τραγωδία εξελίσσεται η χθεσινή φωτιά σε εμπορικό κέντρο στην πρωτεύουσα της Παραγουάης, Ανσουσιόν. Τουλάχιστον 290 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 300 υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα. Οι αρχές εκφράζουν φόβους, πως τα θύματα θα αυξηθούν, ενώ τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν το μακάβριο έργο της ανεύρεσης σορών. Ο ιδιοκτήτης του εμπορικού κέντρου, Χουάν Πίο Πάιβα, ανακρίνεται από τον γενικό Εισαγγελέα, που διέταξε κατεπείγουσα έρευνα για το δυστύχημα. Αν και τα αίτια της πυρκαγιάς δεν έχουν ακόμα διευκρινισθεί, αυτόπτες μάρτυρες υποστηρίζουν, ότι προηγήθηκε ισχυρή έκρηξη, πιθανότατα σε εγκατάσταση υγραερίου.

    Μακάβριες έρευνες

    Σύμφωνα με την αστυνομία, ο αριθμός των νεκρών θα φθάσει τους 300. "Συνεχίζουμε να ανασύρουμε πτώματα, αλλά με αργό ρυθμό για προληπτικούς λόγους", τόνισε ο αρχηγός της αστυνομίας, Σαντιάγο Βελάσκο.

    Η αστυνομία αναγκάστηκε να μεταφέρει τους τραυματίες στα νοσοκομεία με τα περιπολικά εξαιτίας της έλλειψης ασθενοφόρων. Χείρα βοηθείας στην Παραγουάη έσπευσε να προσφέρει η Αργεντινή, στέλνοντας ιατρικό προσωπικό και σωστικά συνεργεία.

    Ο εισαγγελέας, Έντγαρ Σάντσες, που έχει αναλάβει το συντονισμό των ερευνών τόνισε, πως μέχρι τώρα μόνο 75 σοροί έχουν αναγνωρισθεί κι έχουν μεταφερθεί σε ένα αθλητικό κέντρο του στρατού, ενώ τα υπόλοιπα πτώματα θα μεταφερθούν σε μία εκκλησία σε απόσταση 200 μέτρων από τον τόπο της τραγωδίας.

    Ο πρόεδρος της Παραγουάης, Νικανόρ Δουάρτε Φρούτος, εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στους συγγενείς των θυμάτων και δήλωσε, ότι η χώρα "περνά στιγμές αγωνίας".

    Έρευνες για τα αίτια

    Τα αίτια της πυρκαγιάς δεν είναι ακόμα γνωστά, όμως, αυτόπτες μάρτυρες υποστήριξαν, ότι προηγήθηκε έκρηξη.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Πυροσβεστικής, η πυρκαγιά προκλήθηκε από φιάλες με υγραέριο, που βρίσκονταν στην κουζίνα του εμπορικού κέντρου.

    Από την πύρινη λαίλαπα καταστράφηκε το ισόγειο του εμπορικού, ενώ στη συνέχεια κατέρρευσαν οι υπόλοιποι όροφοι του κτηρίου.

    Ο Εισαγγελέας Σάντσες, που ανακρίνει τον ιδιοκτήτη του εμπορικού κέντρου, δήλωσε, πως θα τον παραπέμψει να δικαστεί για φόνο εξ' αμελείας. Αυτόπτες μάρτυρες κατήγγειλαν, πως μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς οι ιδιοκτήτες του εμπορικού έκλεισαν τις πόρτες, για να μη βγουν χωρίς να πληρώσουν οι καταναλωτές.

    [02] Διεθνή

    Μετέφερε αγρότες Πτώση λεωφορείου με 30 νεκρούς

    2/8/2004 8:20:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Τριάντα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, τη Κυριακή και άλλοι 20 τραυματίστηκαν, όταν το λεωφορείο που επέβαιναν ξέφυγε από τη πορεία του, σε δύσβατο ορεινό δρόμο στις Περουβιανές Άνδεις κι έπεσε σε ένα βαθύ φαράγγι. Το λεωφορείο μετέφερε αγρότες της περιοχής σε έναν κακοσυντηρημένο δρόμο, περίπου 419 χλμ βορείως της πρωτεύουσας Λίμα, όχι μακριά από την πόλη Χουάρες στο κέντρο των Άνδεων. Εκατοντάδες άτομα χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο στο Περού, εξαιτίας της κακής κατάστασης του οδικού δικτύου, της πλημμελούς συντήρησης των οχημάτων, την κακή οδηγητική συμπεριφορά και τις ακραίες καιρικές συνθήκες.

    [03] Διεθνή

    Έκρηξη σε φυλακή Μαίνονται οι επιθέσεις στη Μ. Ανατολή

    2/8/2004 8:51:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/8/2004 10:43:27 πμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών σκοτώθηκε μία Παλαιστίνια και έξι τραυματίστηκαν, στη διάρκεια μάχης στον προσφυγικό καταυλισμό Χαν Γιούνες, στη Λωρίδα της Γάζας. Η άτυχη Παλαιστίνια σκοτώθηκε, καθώς προσπαθούσε να ξεφύγει από τα πυρά που αντάλλασσαν Ισραηλινοί στρατιώτες και Παλαιστίνιοι ένοπλοι, στα περίχωρα της Χαν Γιούνες, όπου το βράδυ της Κυριακής έλαβαν θέσεις ισραηλινά άρματα μάχης, μετέδωσε η ισραηλινή ραδιοφωνία. Ο ισραηλινός στρατός κατέστρεψε στην περιοχή τρία σπίτια Παλαιστινίων. Νωρίτερα, έκρηξη σημειώθηκε σήμερα σε φυλακή της Γάζας, τραυματίζοντας πολίτες . Πηγές του ισραηλινού στρατού ανέφεραν πως άγνωστοι έριξαν χειροβομβίδες σε κελιά, όπου κρατούνταν Παλαιστίνιοι ύποπτοι για συνεργασία με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες.

    Επίσης, τα ξημερώματα σκοτώθηκαν άλλοι τρεις Παλαιστίνιοι ένοπλοι, καθώς ετοιμάζονταν να εξαπολύσουν επίθεση εναντίον του εβραϊκού οικισμού Ελι Σινάι, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπως ανέφεραν παλαιστινιακές πηγές ασφαλείας.

    Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι κάτοικοι του χωριού Μπεϊτ Λαχία άκουσαν το πρωί πυκνά πυρά στα όρια του οικισμού και ύστερα από λίγες ώρες εντοπίσθηκαν οι σοροί των τριών Παλαιστινίων.

    Εξαιτίας των πυρών οι κάτοικοι της περιοχής, αλλά και τα παλαιστινιακά ασθενοφόρα δεν μπόρεσαν να φθάσουν στο σημείο της μάχης. Οι δύο από τους τρεις νεκρούς πιστεύεται ότι ήταν μέλη της οργάνωσης "Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσα" και ο τρίτος μέλος του στρατιωτικού σκέλους της οργάνωσης "Ισλαμικό Τζιχάντ".

    [04] Εσωτερικά

    Δεν αναφέρθηκαν ζημιές Ρίχτερ στην Πελοπόννησο

    2/8/2004 8:56:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ανάστατοι ξύπνησαν σήμερα οι κάτοικοι της Γαστούνης, από σεισμική δόνηση 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 6:58. Σύμφωνα την αστυνομία, δεν έχουν αναφερθεί ζημιές. Όπως ανακοίνωσε το Σεισμολογικό Εργαστήριο της Πάτρας, το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 12 χιλιόμετρα. Λίγο αργότερα, μια δεύτερη σεισμική δόνηση, μικρότερης έντασης, σημειώθηκε στην ίδια περιοχή. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η δόνηση αυτή ήταν 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

    [05] Ιράκ

    Εκτιμήσεις Ιρακινού αξιωματούχου Τα "σημάδια" του Ζαρκάουι

    2/8/2004 8:56:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: BBC, REUTERS

    Ο συνεργάτης της Αλ Κάιντα, Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, "κρύβεται" πίσω από τις χθεσινές βομβιστικές επιθέσεις σε τουλάχιστον πέντε εκκλησίες στο Ιράκ, δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Ιράκ, Μουάφακ αλ Ρουμπάιε. "Δεν υπάρχει ίχνος αμφιβολίας ότι οι επιθέσεις αυτές φέρουν τα σημάδια του Ζαρκάουι. Ο στόχος του καταζητούμενου Ιορδανού είναι να υποχρεώσει την χριστιανική κοινότητα στο Ιράκ να εγκαταλείψει. Ο Ζαρκάουι και οι εξτρεμιστές του προσπαθούν να δημιουργήσουν ρήγμα μεταξύ των Μουσουλμάνων και των Χριστιανών στο Ιράκ", τόνισε ο Ρουμπάιε. Εν τω μεταξύ, από τις βίαιες επιθέσεις δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 40 τραυματίσθηκαν, ανακοίνωσε σήμερα ο αμερικανικός στρατός. Αυτόπτες μάρτυρες και τοπικοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει νωρίτερα πως 15 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους, στις επιθέσεις εναντίον ιρακινών εκκλησιών. Άλλο ένα άτομο φέρεται να έχει σκοτωθεί σε έκρηξη βόμβας σε εκκλησία της πόλης Μοσούλης.

    Επίσης, το αμερικανικό ανακοινωθέν δεν αναφέρει λεπτομέρειες για τον απολογισμό των θυμάτων στις εκρήξεις στη Μοσούλη.

    "Η ιρακινή αστυνομία ανακάλυψε κι εξουδετέρωσε ακόμη έναν εκρηκτικό μηχανισμό, που συνίστατο από 15 οβίδες όλμου, έξω από πέμπτη εκκλησία στη Μοσούλη", καταλήγει.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Χτύπησαν έξι εκκλησίες στο Ιράκ

    [06] Αθλητισμός

    "Φιλική" πρωτιά ο Άγιαξ

    2/8/2004 9:25:00 πμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    O Άγιαξ, ήταν η ομάδα που κατέκτησε την πρώτη θέση στο τουρνουά Ποδοσφαίρου της Ολλανδίας. Ο "Αίαντας", στο παιχνίδι που έκλεισε την διοργάνωση, αναδείχτηκε ισόπαλος χωρίς τέρματα, με την Αγγλική Άρσεναλ, και με τους 7 βαθμούς που συνέλεξε από τους προηγούμενους αγώνες, δε άφησε περιθώρια στους άλλους. Στο ίδιο τουρνουά συμμετείχε και ο Πρωταθλητής Ελλάδος Παναθηναϊκός (η Άρσεναλ και η Αργεντίνικη Ρίβερ Πλέιτ), που κατέλαβε την τέταρτη και τελευταία θέση, μαζί με τους Άγγλους. Δεύτερη ήταν η Πρωταθλήτρια Αργεντινής με 5 βαθμούς. (Η Βαθμολογία της κάθε ομάδας, διαμορφωνόταν, ανάλογα με τα γκολ που επιτύγχανε).

    [07] Διάφορα

    "Αποβιβαστείτε" λόγω ...μπλούζας

    2/8/2004 9:53:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Αν σκέφτεστε να κάνετε διακοπές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, προσέξτε τι ρούχα θα φορέσετε! Όχι, δεν πρόκειται για νέα ταξιδιωτική οδηγία Ένα ερωτοχτυπημένο ζευγάρι στην Αμερική, ο Όσκαρ Αρέλα και η σύντροφός του, Τάλα Τόου, πήραν τις αποσκευές τους και χαρούμενοι ξεκίνησαν για το αεροδρόμιο. Όμως, πριν επιβιβαστούν στο αεροπλάνο, τους περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη: το πλήρωμα της πτήσης τους απομάκρυνε από το αεροπλάνο, επειδή θεώρησαν προκλητικό το κοντομάνικο μπλουζάκι του κ. Αρέλα!

    Όπως δήλωσε η κ. Τόου, το μπλουζάκι απεικόνιζε έναν νεαρό να κρατά από το χέρι μια κοπέλα, η οποία δεν φορούσε στηθόδεσμο. "Μας απαγόρευσαν το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης", υποστήριξε η κοπέλα, εμφανώς δυσαρεστημένη που έχασε τις διακοπές στην Κόστα Ρίκα.

    Από την πλευρά του, ο Τιμ Βάγκνερ, εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρίας American Airlines, διευκρίνισε, ότι το πλήρωμα ζήτησε από τον κ. Αρέλα να αλλάξει μπλούζα και αυτός αρνήθηκε. Επίσης, ο κ. Βάγκνερ χαρακτήρισε "δικαιολογημένη" την απόφαση του πληρώματος, επικαλούμενος τον κανονισμό της εταιρίας, σύμφωνα με τον οποίο δεν επιτρέπεται να ταξιδεύουν επιβάτες με ρούχα που θεωρούνται προκλητικά.

    [08] Αθλητισμός

    Τους έπνιξε στο "Γάλα...τα"

    2/8/2004 9:53:00 πμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Στα πλαίσια του "φιλικού" Πρωταθλήματος Συλλόγων, που διεξάγεται στην Αμερική, Η Γαλατασαράι, νίκησε την Πρωταθλήτρια Ευρώπης Πόρτο με 2-1. Με τους "δράκους", αγωνίστηκε και ο Γιούρκας Σεϊταρίδης, που άφησε καλές εντυπώσεις, σε όλη την διάρκεια που έδωσε το παρών.Όσον αφορά τον αγώνα, η Πόρτο ήταν καλύτερη στη μεγαλύτερη διάρκεια του, όμως οι Τούρκοι, ήταν πιο αποτελεσματικοί στην τελική προσπάθεια και για αυτό έφτασαν στην νίκη. Το σκορ άνοιξε νωρίς (μόλις στο 4΄), ο Χακάν Σουκούρ, με κεφαλιά ενώ ο Αρίφ Ερντέμ διπλασίασε τα τέρματα της "Γαλατά" στο 86΄. Η Πρωταθλήτρια Ευρώπης, το μόνο που κατάφερε ήταν να μειώσει με τον Μανίς στις καθυστερήσεις.

    [09] Διεθνή

    Πηγή πληροφόρησης Συνελήφθη μέλος της Αλ Κάιντα

    2/8/2004 9:41:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Ένα σύστημα επικοινωνίας για λογαριασμό της Αλ Κάιντα, που επέτρεπε τη μετάδοση πληροφοριών μέσω κωδικοποιημένων μηνυμάτων, είχε οργανώσει ο 25χρονος Μουχάμαντ Ναΐμ Νουρ Χαν, που συνελήφθη στο Πακιστάν στα μέσα Ιουλίου, αναφέρει σημερινό δημοσίευμά της εφημερίδας "Τάιμς" της Νέας Υόρκης, επικαλούμενη ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης. Ο μηχανικός πληροφορικής, που ανήκε στο τρομοκρατικό δίκτυο, ήταν η πηγή της πληροφόρησης των Αμερικανών για την τελευταία απειλή της Αλ Κάιντα. Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, η σύλληψη του Χαν επέτρεψε στις αρχές να ανακαλύψουν ότι οι τρομοκράτες που εκτέλεσαν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου είχαν μελετήσει λεπτομερώς, για κτήρια που έμελαν να πληγούν στην Ουάσιγκτον και στη Νέα Υόρκη.

    Λεπτομερή μελέτη

    Ο 25χρονος Μουχάμαντ Ναΐμ Νουρ Χαν, είχε συλληφθεί στις 13 Ιουλίου.

    "Στα 24 χρόνια της σταδιοδρομίας μου, ουδέποτε είχα δει μία τόσο λεπτομερή μελέτη", δήλωσε κυβερνητικό στέλεχος.

    Το υλικό που ανακαλύφθηκε διαβιβάσθηκε την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 2 August 2004 - 8:50:14 UTC