Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-08-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καμία παραβίαση του νόμου περί ισότητας "Οικογενειακό επίδομα μόνο
  • [02] Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες Πολιτικό ρινγκ για το ντόπινγκ
  • [03] Σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη Αυλαία με "Πλούτο" και Λ. Λαζόπουλο για τα
  • [04] Νέες ιρακινές απειλές εναντίον Αμερικανών
  • [05] Θέματα τουρισμού επί τάπητος
  • [06] Έκρηξη παγιδευμένου οχήματος στη Βαγδάτη
  • [07] "Δεν θα προκαλέσουμε επίθεση" "Κοντά" σε πόλεμο με τη Ρωσία
  • [08] Μαίνονται οι επιθέσεις στη Νατζάφ
  • [09] Σε μια εβδομάδα εκπνέει η προθεσμία απο τον ΟΗΕ Μετρά αντίστροφα ο

    [01] Οικονομία

    Καμία παραβίαση του νόμου περί ισότητας "Οικογενειακό επίδομα μόνο στους έχοντες τέκνα"

    23/8/2004 11:24:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Με την υπ' αριθμ 296/2004 απόφαση του ο Άρειος Πάγος αναιρεί απόφαση του Εφετείου Αθηνών, που είχε κρίνει ότι η μη χορήγηση οικογενειακού επιδόματος σε διαζευγμένη δίχως παιδί παραβιάζει τη συνταγματική διάταξη περί "ίσης αμοιβής για παρεχόμενη εργασία ίσης αξίας σε εργαζόμενους ανεξάρτητα φύλου". Ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι δεν παραβιάζεται το άρθρο 22 του Συντάγματος, καθώς το οικογενειακό επίδομα δεν παρέχεται ως αμοιβή για την εργασία, αλλά χορηγείται προς ενίσχυση της οικογένειας των υπαλλήλων. Επιπλέον, ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι δεν υπάρχει καμία παραβίαση του άρθρου 4 του Συντάγματος περί ισότητας .

    [02] Εσωτερικά

    Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες Πολιτικό ρινγκ για το ντόπινγκ

    24/8/2004 12:30:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/8/2004 12:52:14 πμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ έχει ξεσπάσει με αφορμή το θέμα του ντόπινγκ. Ο Γιώργος Παπανδρέου, επέκρινε την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο θέμα των Κεντέρη Θάνου και Λεωνίδα Σαμπάνη προαναγγέλλοντας νέες κινήσεις μετά τους Αγώνες. Από την πλευρά του ο Ε. Βενιζέλος, καταλόγισε στην κυβέρνηση πολιτική ανανδρία και θρασυδειλία, τονίζοντας ότι καλλιεργεί ένα κλίμα καχυποψίας για τα μετάλλια που κατέκτησαν οι Έλληνες αθλητές την τελευταία δεκαετία. Απαντώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος, επέρριψε στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ την ευθύνη για τα συμβαίνοντα στο χώρο του αθλητισμού υπογραμμίζοντας ότι θα υπάρξουν πρωτοβουλίες ώστε να μην παρουσιαστούν στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα.

    Πρωτοβουλίες προαναγγέλει η κυβέρνηση

    "Η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να εξυγιάνει τον χώρο του αθλητισμού και θα αναλάβει όλες τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες, ώστε ποτέ ξανά να μην παρουσιαστούν φαινόμενα που πλήττουν το αθλητικό ιδεώδες και το γόητρο της χώρας" τόνισε ο Θ. Ρουσόπουλος δεν θέλησε όμως να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις για τη φύση των κυβερνητικών πρωτοβουλιών.

    "Τα επόμενα βήματα θα ανακοινωθούν από την κυβέρνηση, όταν το κρίνει σκόπιμο" είπε χαρακτηριστικά ενώ αναφερόμενος στο σχέδιο "Κόροιβος" που δημοσίευσε " Το Βήμα της Κυριακής" σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει ενημερωθεί επί του θέματος.

    Νωρίτερα, σκληρή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες προανήγγειλε ο Γ. Παπανδρέου

    Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ κατηγορούνται δίχως αποδείξεις και υπογράμμισε ότι "ότι έγινε και ότι δεν έγινε κατά τη διάρκεια των Αγώνων" θα συζητηθεί μετά τη λήξη τους.

    Ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα για τη στάση της κυβέρνησης στο θέμα του ντόπινγκ χρησιμοποίησε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού χαρακτήρισε μεγάλο πολιτικό λάθος την καλλιέργεια κλίματος καχυποψίας για τα μετάλλια που κατέκτησαν την τελευταία δεκαετία οι Έλληνες αθλητές.

    Για το σχέδιο "Κόροιβος" του Χρ.Τζέκου

    Υποστήριξε επίσης ότι η κυβέρνηση είχε στα χέρια της την απαραίτητη νομοθεσία και τεχνογνωσία για να προβεί στους απαραίτητους ελέγχους αντιντόπινγκ, ενώ σχετικά με το σχέδιο "Κόροιβος" που αποκάλυψε το "Βήμα της Κυριακής", υπογράμμισε ότι το σχέδιο που είχε προτείνει προ ετών ο Χρήστος Τζέκος στην κυβέρνηση για ρεκόρ μεταλλίων στους Αγώνες της Αθήνας είχε απορριφθεί ως απαράδεκτο.

    Πρόσθεσε δε, ότι ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού θα παρουσιάσει όλες τις λεπτομέρειες της υπόθεσης στη Βουλή.

    [03] Πολιτισμός

    Σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη Αυλαία με "Πλούτο" και Λ. Λαζόπουλο για τα Επιδαύρια

    24/8/2004 1:04:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/8/2004 1:35:30 πμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Με τον "Πλούτο" του Αριστοφάνη και τον Λάκη Λαζόπουλο στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Χρεμύλου πέφτει το Σάββατο η αυλαία των Επιδαυρίων 2004. Ο Λάκης Λαζόπουλος, εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Επίδαυρο και όπως τόνισε, δεν θα το έκανε αν δεν ένιωθε την ασφάλεια με την οποία τον περιβάλλει η σκηνοθεσία του Νίκου Μαστοράκη, αν δεν είχε τη μετάφραση του Κ.Χ. Μύρη, τη μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη και κυρίως το γεγονός ότι "μετά τόσα χρόνια πορείας του επιτρέπεται να μπει στην Επίδαυρο ".

    Ο Πλούτος "πρωταγωνιστεί" στις μέρες μας

    Το έργο, σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη, αλλά με άλλους συντελεστές είχε ανέβει πριν από επτά χρόνια στην Καβάλα.

    "Η σφραγίδα της παράστασης είχε μπει από τότε Εγώ απλά άνοιξα ξανά το γράμμα " τόνισε ο κορυφαίος Έλληνας ηθοποιός και υπογράμμισε

    "Ο Πλούτος θυμίζει αυτά τα πρόσωπα που κινούνται τον τελευταίο καιρό γύρω μας, χωρίς παιδεία, πρόσωπα φτιαχτά, πλαστά που δεν είναι τίποτα άλλο από βιβλιάρια καταθέσεων "

    Από την πλευρά του ο μεταφραστής Κ.Χ. Μύρης (ψευδώνυμο του κ. Γεωργουσόπουλου) υποστήριξε:

    "Ο Πλούτος αντανακλά την πτώση της αθηναϊκής Δημοκρατίας, την κατάρρευση της πόλης κράτους που έδινε με τους θεσμούς της κύρος στον πολίτη και την απαρχή της αστικοποίησης της πολιτείας, μιας πολιτείας που στηρίζεται στο χρήμα"

    Ο Πλούτος, είναι η τελευταία σωζόμενη κωμωδία του Αριστοφάνη.

    Θεωρείται από τους θεατρολόγους, το πέρασμα στη μέση κωμωδία, καθώς δεν διαθέτει χορό, παρά μόνο "διαλείμματα χορού".

    Μία διαδήλωση που γίνεται τραγούδι

    Στην παράσταση της Επιδαύρου, τη μουσική για τα "χορικά διαλείμματα", συνέθεσε ο Σταμάτης Κραουνάκης σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου και σύμφωνα με την περιγραφή του ίδιου του συνθέτη, είναι μια "διαδήλωση που γίνεται τραγούδι, λαϊκά τραγούδια, ψαλμωδίες, ουρλιαχτά, μελωδίες σε καθαρόαιμους ελληνικούς δρόμους, ρυθμική απαγγελία, ελληνικοί ρυθμοί, ζεϊμπέκικο, καλαματιανό, μαρς".

    Τα κουστούμια είναι του Γιάννη Μετζικόφ και τα σκηνικά της Εύας Μανιδάκη.

    Στους υπόλοιπους ρόλους διακρίνονται, οι Ταξίαρχος Χάνος, Μπάμπης Γιωτόπουλος, Τάκης Παπαματθαίου, Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Νατάσσα Κοτσόβου κ.α.

    [04] Ιράκ

    Νέες ιρακινές απειλές εναντίον Αμερικανών

    24/8/2004 1:13:00 πμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: AΠΕ

    Άγνωστη οργάνωση, που αυτοαποκαλείται "Ισλαμικές Ταξιαρχίες του Χουσέιν", απειλεί μέσω ιστοσελίδας με καταστροφή τους Αμερικανούς και τις πετρελαιοπηγές σε όλο το Ιράκ εάν οι συμμαχικές δυνάμεις δεν αποχωρήσουν από τη Νατζάφ μέσα σε 48 ώρες. "Δίνουμε στις δυνάμεις της αμερικανοβρετανικής συμμαχίας μια διορία 48 ωρών για να αποχωρήσουν από τη Νατζάφ και τις ιερές περιοχές του Ιράκ", γράφει η σιιτική οργάνωση στην ανακοίνωσή της, η γνησιότητα της οποίας δεν έχει ακόμα αποδειχτεί. "Εάν περάσει αυτή η προθεσμία, θα κτυπήσουμε κάθε στρατιώτη των ξένων δυνάμεων καθώς και κάθε Αμερικανό πολίτη παντού στο Ιράκ" αναφέρεται στην ανακοίνωση ενώ προστίθεται ότι η οργάνωση θα στοχεύσει τους πετρελαιαγωγούς και τα πηγάδια πετρελαίου σε όλο το Ιράκ. Η οργάνωση φέρει το όνομα του Σιίτη Ιμάμη Χουσέιν, ο οποίος, σύμφωνα με την παράδοση, αποκεφαλίστηκε και το πτώμα του ακρωτηριάστηκε από φανατικούς Σουνίτες.

    [05] Οικονομία

    Θέματα τουρισμού επί τάπητος

    24/8/2004 8:01:00 πμ

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή συνεδριάζει στις 11 το πρωί η κυβερνητική επιτροπή για θέματα του υπουργείου Τουρισμού. Η πορεία της οικονομίας απασχόλησε τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υφυπουργό Οικονομίας Χρήστο Φώλια. Ο κ. Φώλιας σε ερώτηση για το μέλλον των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, είπε ότι σύντομα θα υπάρξει πρόταση και στρατηγική για το θέμα αυτό. Ανέφερε επίσης ότι καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να ελαχιστοποιηθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού.

    [06] Ιράκ

    Έκρηξη παγιδευμένου οχήματος στη Βαγδάτη

    24/8/2004 8:54:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: Reuters - Associated

    Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον άλλοι τρεις τραυματίστηκαν από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, που συγκλόνισε σήμερα το πρωί κατοικημένη περιοχή της νότιας Βαγδάτης. Σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρει το πρακτορείο Reuters στόχος της επίθεσης ήταν ο Ιρακινός υπουργός Παιδείας Σάμι αλ-Μουνταφαρ, ο οποίος όμως δεν τραυματίστηκε. Το Associated Press επικαλούμενο αυτόπτη μάρτυρα μεταδίδει πως η έκρηξη σημειώθηκε στην περιοχή Καντίσια, σε απόσταση εκατό μέτρων από την πόρτα του κτηρίου όπου στεγάζεται το ιδρυθέν από τους Αμερικανούς, ιρακινό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Χουρίγια.

    [07] Διεθνή

    "Δεν θα προκαλέσουμε επίθεση" "Κοντά" σε πόλεμο με τη Ρωσία

    24/8/2004 9:06:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο πρόεδρος της Γεωργίας εκτιμά σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα "Λιμπερασιόν", πως η χώρα του βρίσκεται πολύ "κοντά" σε πόλεμο με τη Ρωσία και πως πρέπει οι Γεωργιανοί να είναι προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο. Καταγγέλλοντας τη ρωσική βοήθεια προς την Νότια Οσετία, περιοχή της οποίας τον έλεγχο έχει απολέσει η Γεωργία από το 1990, ο Μιχαήλ Σαακασβίλι διαβεβαιώνει πως ο ίδιος "δεν προτίθεται να προκαλέσει ένοπλη αντιπαράθεση", ζητώντας παράλληλα τη διεξαγωγή διεθνούς διάσκεψης για το ζήτημα της Οσετίας.

    Επιθέσεις από ρωσικές δυνάμεις

    "Η Ρωσία δηλώνει αντίθετη (σε μια διάσκεψη), όμως φρονώ πως η θέση της είναι σε διαδικασία αναπροσαρμογής", δηλώνει.

    Σύμφωνα με τον ίδιο "οι δυνάμεις που επιτέθηκαν σε γεωργιανές θέσεις την περασμένη εβδομάδα ήσαν το δίχως άλλο ρωσικές δυνάμεις". "Το βαθύτερο πρόβλημα της Ρωσίας είναι πως τα τελευταία χρόνια έχει απωλέσει πολλά εδάφη τα τελευταία χρόνια. Πολλοί Ρώσοι έχουν την αίσθηση πως η χώρα τους έχει χάσει πολλά και πως τώρα θα πρέπει να αντισταθούν σε μία νέα απώλεια εδαφών", εξηγεί ο Σαακασβίλι.

    Προκειμένου να αποφευχθούν οι εθνικές τριβές και συγκρούσεις ο γεωργιανός πρόεδρος δηλώνει πως έχει προτείνει στους Οσέτιους "μία πολύ διευρυμένη αυτονομία και μία γενναιόδωρη συμμετοχή στην κεντρική διακυβέρνηση της Γεωργίας".

    Την περασμένη Πέμπτη, οι αρχές του Τμπιλίσι ανακοίνωσαν έναν απολογισμό 24 νεκρών και 50 τραυματιών από την γεωργιανή πλευρά στις μάχες που επί μία εβδομάδα συγκλόνιζαν την περιοχή, όπου η Γεωργία διακρίνει τον δάκτυλο της Μόσχας στο πλευρό των Οσέτιων αυτονομιστών, που επιδιώκουν την ένωσή τους με τη ρωσική βόρειο Οσετία.

    Σχετικά Links:

    Liberation

    [08] Ιράκ

    Μαίνονται οι επιθέσεις στη Νατζάφ

    24/8/2004 8:58:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/8/2004 12:07:41 μμ)

    Σφοδρές μάχες ανάμεσα στις αμερικανικές δυνάμεις και στους ενόπλους οπαδούς του σιίτη κληρικού Μοκτάντα Σαντρ ξέσπασαν και σήμερα στην ιερή πόλη της Νατζάφ, όπου η αμερικανική αεροπορία βομβάρδισε θέσεις των στασιαστών. Το αμερικανικό πυροβολικό σφυροκοπά τις θέσεις των ενόπλων στην παλιά πόλη, κοντά στο Μαυσωλείο του Άλι, των οπαδών του Σαντρ, ενώ τα μαχητικά αεροσκάφη της συμμαχίας πλανώνται πάνω από την πόλη. Μάλιστα, Εθνοφρουροί πολεμούν στο πλευρό των αμερικανικών δυνάμεων. Τα ξημερώματα, τα αμερικανικά άρματα μάχης πλησίασαν ξανά σε απόσταση περίπου 200 μ. από το Μαυσωλείο, προμαχώνα, δύο ημέρες μετά την αναδίπλωσή τους από την ίδια περιοχή. Στους δρόμους της Βασόρας, ομάδες ένοπλων σιιτών κυκλοφορούν από το πρωί, φωνάζοντας συνθήματα για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Νατζαφ. Την ίδια ώρα, αντάρτες επιτέθηκαν σε ένα φορτηγό και σε ένα ασθενοφόρο, κοντά στην πόλη Λατιφίγια, τα οποία μετέφεραν βοήθεια στη Νατζάφ, σκοτώνοντας δυο ανθρώπους και πυρπολώντας τα δυο οχήματα.

    Η Εθνοφρουρά στο πλευρό των αμερικανικών δυνάμεων

    Οι άνδρες της ιρακινής Εθνοφρουράς εθεάθησαν σήμερα για πρώτη φορά σε μάχη, στο πλευρό των αμερικανικών δυνάμεων, στο κέντρο της Νατζάφ, γεγονός που μπορεί να προμηνύει επίθεση κατά των σιιτών πολιτοφυλάκων, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Δεκάδες ένστολοι Εθνοφρουροί, οπλισμένοι με καλάσνικοφ, έλαβαν θέσεις στην οδό αλ-Μαντίνα, η οποία αποτελεί τη διαχωριστική γραμμή, 400 μέτρα από το μαυσωλείο του ιμάμη Αλι.

    Την Δευτέρα το βράδυ, αμερικανικές δυνάμεις επανέλαβαν αεροπορικές επιδρομές κατά της ιερής σιιτικής πόλης, ενώ ισχυρές εκρήξεις αντήχησαν όταν εξαπέλυσαν επίθεση κατά πολλών στόχων περί τις 22.30, ώρα Ελλάδος.

    Κάτοικοι της Βασόρας αναφέρουν πως οι πολιτοφύλακες, υποστηρικτές του ριζοσπάστη Σαντρ, έχουν στήσει οδοφράγματα και βάζουν φωτιές σε λάστιχα.

    Εξαιτίας της έντασης έχουν αναπτυχθεί ισχυρές δυνάμεις της ιρακινής εθνοφρουράς έξω από τα γραφεία της Εταιρίας Νοτίων Πετρελαίων.

    Ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε χθες στη Βαγδάτη σε επίθεση των ανταρτών με ρουκέτες σε συμμαχική περίπολο.

    Σε ανακοίνωσή του ο αμερικανικός στρατός αναφέρει πως κατά τη χθεσινοβραδυνή επίθεση τραυματίσθηκαν και άλλοι δύο στρατιώτες.

    Από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ έχουν σκοτωθεί 720 αμερικανοί στρατιώτες σε πολεμικές επιχειρήσεις.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέες ιρακινές απειλές εναντίον Αμερικανών

    Καλημέρα ...με συγκρούσεις στη Νατζάφ

    [09] Διεθνή

    Σε μια εβδομάδα εκπνέει η προθεσμία απο τον ΟΗΕ Μετρά αντίστροφα ο χρόνος για το Σουδαν

    24/8/2004 10:49:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ - Associated Press - Reuters

    Μόλις μία εβδομάδα απομένει πριν από την εκπνοή της προθεσμίας που έδωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στην κυβέρνηση του Σουδάν για την εκτόνωση της δραματικής ανθρωπιστικής κρίσης στο Νταρφούρ, ωστόσο ουσιαστική πρόοδος δεν έχει σημειωθεί και δολοφονίες αμάχων παραμένουν σε ημερήσια διάταξη. Ο Γιαν Προνκ απεσταλμένος του ΟΗΕ στην περιοχή ανέφερε πως ο διεθνής οργανισμός δεν "βλέπει" τη σουδανική κυβέρνηση πίσω από τον εξοπλισμό Τζαντζαουίντ, των ενόπλων Αράβων που σκοτώνουν τους Αφρικανούς αγρότες και καίνε τα χωριά τους. Το ζήτημα, τουλάχιστον για τη διεθνή κοινή γνώμη, παραμένει ανοιχτό. Σήμερα, η κυβέρνηση του Χαρτούμ αποφάσισε να επιτρέψει σε μέλη οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων να επισκεφθούν τους καταυλισμούς των προσφύγων στην περιοχή του Νταρφούρ, ωστόσο απέρριψε την προσφορά της Αφρικανικής Ένωσης για παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην προσπάθεια αφοπλισμού των Τζαντζαουίντ. Στο Χαρτούμ βρίσκεται για συνομιλίες και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο κομίζοντας το μήνυμα της κυβέρνησης της Βρετανίας για υποστήριξη του στρατού της Αφρικανικής Ένωσης, σε περίπτωση που η πρόταση γίνει αποδεκτή από το Σουδάν.

    Απορρίπτουν την αφρικανική στρατιωτική βοήθεια

    Η κυβέρνηση του Σουδάν υποστηρίζοντας ότι είναι ικανή να εξουδετερώσει τόσο τους φιλοκυβερνητικούς πολιτοφύλακες, όσο και τους αντάρτες που μάχονται στο δυτικό Σουδάν, απέρριψε την πρόταση του Νιγηριανού προέδρου και επικεφαλής της Αφρικανικής Ένωσης Ολουσεγκούν Ομπάσαντζο για στρατιωτική βοήθεια.

    Ο Ομπάσαντζο είχε επιχειρηματολογήσει ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις του Σουδάν δεν είναι ικανές να αφοπλίσουν τους αντάρτες χωρίς να γίνουν άλλες μάχες και είχε προσφέρει τις δυνάμεις της Ένωσης για την αντιμετώπιση των ανταρτών, αφήνοντας το Χαρτούμ να χειριστεί τον αφοπλισμό των Τζαντζαουίντ. Άλλωστε οι αντάρτες έχουν δηλώσει ότι δεν θα αποδεχθούν αφοπλισμό από την σουδανική κυβέρνηση. Ωστόσο η αφρικανική πρόταση δεν έγινε αποδεκτή.

    Η κρίση στο Νταρφούρ ξέσπασε τον Φεβρουάριο του 2003 ύστερα από χρόνια συγκρούσεων μεταξύ Αράβων νομάδων και Αφρικανών αγροτών, εξαιτίας των ανεπαρκών πόρων στην άνυδρη περιοχή του δυτικού Σουδάν.

    Οι αντάρτες αποκάλυψαν ότι το Χαρτούμ εξόπλισε τους Τζαντζαουίντ για να κάνουν λεηλασίες και να πυρπολούν χωριά σε μία εκστρατεία εθνικής εκκαθάρισης.

    Το Χαρτούμ αρνείται την κατηγορία και χαρακτηρίζει τους ένοπλους Τζαντζαουίντ ως παράνομους.

    Η κρίση στο Νταρφούρ ξέσπασε τον Φεβρουάριο του 2003 ύστερα από χρόνια συγκρούσεων μεταξύ Αράβων νομάδων και Αφρικανών αγροτών εξαιτίας των ανεπαρκών πόρων στην άνυδρη περιοχή του δυτικού Σουδάν

    Οι αντάρτες ανέφεραν ότι το Χαρτούμ εξόπλισε τους Τζαντζαουίντ για να κάνουν λεηλασίες και να πυρπολούν χωριά σε μία εκστρατεία εθνικής εκκαθάρισης.

    Το Χαρτούμ αρνείται την κατηγορία και χαρακτηρίζει τους ένοπλους Τζαντζαουίντ ως παράνομους.

    Αυτή η εκδοχή φαίνεται πως βρίσκει σύμφωνο και τον απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών Γιαν Προνκ, ο οποίος θα παρουσιάσει στον γ.γ. του ΟΗΕ στα τέλη του μηνός την έκθεση για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην περιοχή, η οποία θα αποτελέσει την αφετηρία για τις συζητήσεις προκειμένου να αποφασιστεί το αν πρέπει να επιβληθούν ή όχι κυρώσεις στο Σουδάν.

    Ο Γιαν Προνκ μιλώντας προς το ραδιόφωνο του BBC, δήλωσε πως το Χαρτούμ είχε στο παρελθόν υποθάλψει τη βία στο Νταρφούρ, αλλά τα πράγματα έχουν τώρα βελτιωθεί και δεν υπάρχουν στοιχεία για φόνους σε μαζική κλίμακα. Ωστόσο χρειάζεται να γίνουν περισσότερα για να προστατευθούν άνθρωποι που κινδυνεύουν, πρόσθεσε ο Προνκ.

    Άνιση μάχη με τον χρόνο

    Δεκαοκτώ μήνες τρόμου, πενήντα χιλιάδες θάνατοι και πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες χρειάστηκαν προτού τα Ηνωμένα Έθνη και η διεθνής κοινότητα στρέψουν το βλέμμα στο δράμα του Νταρφούρ.

    Η βία, ο θάνατος, η πείνα και οι επιδημίες αποτελούν καθημερινότητα για την πολύπαθη σουδανική επαρχία.

    Ο ίδιος ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις του ΟΗΕ, Γιαν Εγκελαντ προέβλεψε ότι η εξαιρετικά αργή αντιμετώπιση της κρίσης και η έλλειψη πόρων μπορεί να κοστίσει ακόμα περισσότερες ζωές.

    Τα ενεχόμενα μέρη παρεμπόδισαν επί μακρόν την εκεχειρία, η κυβέρνηση του Χαρτούμ παρεμπόδισε τις προσπάθειες ανακούφισης των πολιτών, οι δωρητές κάθισαν στην άκρη και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις δεν μπορούν να κινητοποιηθούν στην παρούσα φάση, είπε ο κ. Εγκελαντ, προσθέτοντας ότι το ποσό που χρειάζονται οι υπηρεσίες βοηθείας για να εκπληρώοσυν το έργο τους ανέρχεται στα 100-200 εκατομμύρια.

    Το Νταρφούρ είναι ένα πολύ χτυπητό παράδειγμα μιας ξεχασμένης ή μάλλον μιας αγνοημένης κρίσης, επισήμανε αναφέροντας και άλλες περιοχές με παρεμφερές πρόβλημα στο παρελθόν, όπως η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η Αϊτή, η Ακτή του Ελεφαντοστού και η βόρεια Ουγκάντα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 24 August 2004 - 9:12:39 UTC