Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-08-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 90.000 υποψήφιοι Ανακοινώθηκαν οι βάσεις
  • [02] Πέντε νέοι στον εικαστικό στίβο
  • [03] Μετά το νέο τελεσίγραφο της ιρακινής κυβέρνησης Υποχωρούν οι σιίτες
  • [04] Από την Κυβερνητική Επιτροπή "Ναι" στο νέο σχέδιο για τον τουρισμό
  • [05] Πρόστιμο στον ΠΑΟΚ

    [01] Εσωτερικά

    90.000 υποψήφιοι Ανακοινώθηκαν οι βάσεις

    24/8/2004 11:05:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/8/2004 1:06:27 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τέλος στην αγωνία για περίπου 90.000 υποψήφιους της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Σήμερα αναρτώνται στα Λύκεια της χώρας και οι ονομαστικοί κατάλογοι των επιτυχόντων. Η προτίμηση των υποψηφίων στις σχολές που εξασφαλίζουν επαγγελματική αποκατάσταση είναι το χαρακτηριστικό και των φετινών αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων. Ενημερωθείτε για τις φετινές βάσεις από την ιστοσελίδα της ΕΡΤ, που βρίσκεται για πέμπτη συνεχή χρονιά στο πλευρό των μαθητών και των οικογενειών τους.

    Πώς διαμορφώνονται

    Από την ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας αλλά και από το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (τηλ.: 1464), μπορείτε να ενημερωθείτε και για τα ονομαστικά αποτελέσματα.

    Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πληροφορούνται ονομαστικά τα αποτελέσματα, πληκτρολογώντας τον κωδικό τους αριθμό και τα αρχικά των ονομαστικών τους στοιχείων στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας.

    Άνοδος των βάσεων παρουσιάζεται στις αστυνομικές, πολυτεχνικές, ιατρικές, παιδαγωγικές και στρατιωτικές σχολές.

    Η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα, τόνισε ότι η διακριτή προσπάθεια των υποψηφίων να εξασφαλίσουν δουλειά είναι αισιόδοξη, αφού καταδεικνύει σύνδεση της εκπαίδευσης με την εργασία.

    Ο γ.γ του υπουργείου, Ανδρέας Καραμάνος επεσήμανε ότι την ηγεσία του υπουργείου προβληματίζει το φαινόμενο της εισαγωγής σε σχολές αρκετών υποψηφίων με βαθμολογία κάτω από τη βάση.

    Το βασικό γενικό συμπέρασμα που βγαίνει από τα αποτελέσματα αυτά, όπως απεικονίζεται στις βάσεις εισαγωγής είναι ότι και φέτος στην κατηγορία του 90% παρατηρείται αύξηση των βάσεων εισαγωγής στα Παιδαγωγικά τμήματα Δημοτικής εκπαίδευσης και Προσχολικής Ηλικίας που οφείλεται στην στροφή προτίμησης των υποψηφίων για τα τμήματα αυτά εξαιτίας της προοπτικής για γρήγορη επαγγελματική αποκατάσταση που τους προέδωσε η επέκταση του θεσμού του ολοήμερου σχολείου.

    Μικρή αύξηση επίσης παρουσιάζουν τα τμήματα του 3ου Επιστημονικού Πεδίου που κατά κύριο λόγο οφείλεται στην καλή επίδοση των υποψηφίων στη Βιολογία κατεύθυνσης που είναι και το πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας για το συγκεκριμένο πεδίο. Οι σχολές με αυξημένη ζήτηση του 4ου Επιστημονικού πεδίου παρουσιάζουν μικρή αύξηση και οι σχολές με μικρότερη ζήτηση παρουσιάζουν μείωση αλλού μικρότερη και αλλού μεγαλύτερη.

    Στις σχολές των άλλων Επιστημονικών πεδίων παρατηρείται μείωση των βάσεων που είναι μικρότερη στις σχολές με αυξημένη ζήτηση και μεγαλύτερη στις άλλες σχολές.

    Εισάγονται περισσότεροι από 75.000 υποψήφιοι

    Για την κατηγορία των υποψηφίων με το ποσοστό του 10% (απόφοιτοι προηγούμενου έτους που δεν έλαβαν μέρος φέτος στις εξετάσεις και κρίθηκαν με τον βαθμό που πέτυχαν στην τελευταία εξέτασή τους πέρσι ή παλαιότερα) και με εξαίρεση τις σχολές του 3ου Επιστημονικού πεδίου που παρατηρείται μικρή αυξομείωση των βάσεων, στις σχολές των άλλων Επιστημονικών πεδίων παρατηρείται αύξηση των βάσεων αλλού μεγαλύτερη και αλλού μικρότερη.

    Σημειώνεται ότι με το σύστημα του Ενιαίου Λυκείου ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων οι οποίοι υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο ανήλθε σε 100794 (83.249 με το 90%, 16.789 με το 10% και 756 με την κατηγορία των εσπερινών Ενιαίων Λυκείων), πέρυσι ο αριθμός των υποψηφίων ανήλθε στους 96.989.

    Από το σύνολο των υποψηφίων εισήχθηκαν στα πανεπιστήμια, στα ΤΕΙ, στις Στρατιωτικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και Εμπορικού Ναυτικού 75.963 (πέρυσι ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 74.205) από τους οποίους 67.455 με το 90% (έναντι 65.911 πέρυσι), 8.040 με το 10% (έναντι 7.831 πέρυσι) και 468 από τα εσπερινά Λύκεια (έναντι 463 πέρυσι).

    Τέλος, στους ανωτέρω επιτυχόντες πρέπει να προσμετρηθούν και οι 5.383 (5.240 από τα ημερήσια και 143 από τα εσπερινά) επιτυχόντες στα ΤΕΙ με τις ειδικές εισαγωγικές εξετάσεις των υποψηφίων αποφοίτων Β κύκλου ΤΕΕ. Οι βάσεις εισαγωγής της κατηγορίας αυτής κινούνται στα πλαίσια των περυσινών με μικρές αποκλίσεις θετικές ή αρνητικές σε σχέση με πέρυσι.

    [02] Πολιτισμός

    Πέντε νέοι στον εικαστικό στίβο

    24/8/2004 2:42:00 μμ

    Πέντε νέοι καλλιτέχνες ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους κατεβαίνοντας στον εικαστικό στίβο, στο πλαίσιο της έκθεσης "New Generation" που φιλοξενείται στην αίθουσα τέχνης "Έκφραση" με αφορμή την εκδήλωση που πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων με τίτλο "Σύγχρονη τέχνη Περίπατος στις γκαλερί". Με γνήσια δημιουργική διάθεση οι πέντε νεοεμφανιζόμενοι ζωγράφοι παρουσιάζουν τη διαφορετικότητα τους σε ένα γόνιμο συναγωνισμό. Ο καθένας με τον δικό του τρόπο, σχολιάζει, απεικονίζει, καταγράφει σύγχρονες εικόνες και απόψεις, προβληματισμούς και οράματα, διεκδικώντας το "μετάλλιο" στη συνείδηση των φιλότεχνων.

    Στην έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Αυγούστου, συμμετέχουν οι: Τζουλιάνο Καγκλής, Λοΐζος Λοΐζου, Νίκος Μόσχος, Δημήτρης Ρόκος και Ανδριανός Σωτήρης.

    Αίθουσα τέχνης "Έκφραση": Βαλαωρίτου 9α Αθήνα

    [03] Ιράκ

    Μετά το νέο τελεσίγραφο της ιρακινής κυβέρνησης Υποχωρούν οι σιίτες

    24/8/2004 5:32:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/8/2004 7:09:29 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Οι εξελίξεις διαδέχονται η μια την άλλη στη Νατζάφ. Έτσι μετά από νέο τελεσίγραφο από τον υπουργού Άμυνας της προσωρινής ιρακινής κυβέρνησης, Χάζεμ Σααλάνε με το οποίο ζητούσε εκ νέου την παράδοσή τους, οι ένοπλοι οπαδοί του σιίτη κληρικού, Μοκτάντα αλ Σαντρ, δηλώνουν πρόθυμοι να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της κρίσης."Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε για να θέσουμε τέρμα στα δεινά", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Αλι Σμεϊσίμ, εκπρόσωπος του Σαντρ. Υπενθυμίζουμε, ότι οι σιίτες εδώ και τρεις εβδομάδες πολεμούν με τις αμερικανικές δυνάμεις από το τέμενος του ιμάμη Αλί στη Νατζάφ. Το απόγευμα αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν, ότι οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας προωθήθηκαν περίπου 400 μέτρα εντός του χώρου, όπου βρίσκεται το τέμενος. Οι δυνάμεις που αριθμούν περίπου 50 άνδρες, κινήθηκαν προς το μαυσωλείο. "Με την θέληση του Θεού θα προχωρήσουμε τη νύκτα", είχε δηλώσει στο Reuter ο διοικητής μιας από τις ιρακινές μονάδες προσθέτοντας, ότι στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί περίπου 500 ιρακινοί στρατιώτες. Είναι η πρώτη φορά που κυβερνητικές δυνάμεις εισήλθαν στην εμπόλεμη ζώνη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μαίνονται οι επιθέσεις στη Νατζάφ

    [04] Εσωτερικά

    Από την Κυβερνητική Επιτροπή "Ναι" στο νέο σχέδιο για τον τουρισμό

    24/8/2004 5:53:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/8/2004 7:19:18 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Αποδεκτή έκανε η Κυβερνητική Επιτροπή που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, την εισήγησή του υπουργού Τουρισμού για την νέα στρατηγική που θα ακολουθήσει η χώρα την επόμενη δεκαετία στον τομέα αυτόν, σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Αβραμόπουλου μετά την ολοκλήρωσή της. Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα, τόνισε πως θα καλύπτει και νέες πτυχές για την τουριστική ανάπτυξη, όπως τον αθλητικό, τον αστικό και τον πολιτιστικό τουρισμό. Ο ίδιος τόνισε, ότι η τουριστική κίνηση μπορεί μέχρι τώρα να ήταν χαμηλότερη, ωστόσο έφερε εισπράξεις αυξημένες κατά 4-5%. Τέλος, ο κ Αβραμόπουλος σημείωσε, ότι η Εταιρία Τουριστικών Ακινήτων μετονομάστηκε σε Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης και υπάγεται στο υπουργείο Τουρισμόυ, ενώ θα συνεργάζεται με τα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομίας.

    Έμφαση σε όλες τις μορφές τουρισμού

    Ο κ Αβραμόπουλος στάθηκε, ιδιαίτερα στο γεγονός, ότι η πολιτική της Κυβέρνησης για τον τουρισμό δεν θα περιοριστεί σε ορισμένες περιοχές της χώρας, αλλά σε όλη την Ελλάδα, κάνοντας λόγο για την αρχή μιας καινούργια εποχής που θα καλύπτει και άλλες πτυχές τουριστικής δραστηριότητας, που μέχρι στιγμής δεν είχαν αναπτυχθεί στη χώρα μας.

    Ο ίδιος μίλησε για εναλλακτικές θεματικές μορφές τουρισμού, όπως πολιτιστικό, κοινωνικό, αθλητικό τουρισμό, αλλά και αγροτουρισμό "με πλήρη αξιοποίηση των εγκαταστάσεων που πρόκειται να μείνουν και μετά την επόμενη ημέρα των αγώνων".

    Μάλιστα, έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Βαρκελώνη, "η οποία αξιοποίησε το μετα-Ολυμπιακό τοπίο με μία δυναμική επικοινωνιακή παρουσία ώστε να στείλει το σήμα της σε ολόκληρο τον κόσμο".

    Σχετικά με τον αστικό τουρισμό, επεσήμανε, πως η Αθήνα, την οποία παλαιότερα παρέκαμπτε μεγάλος αριθμός επισκεπτών της Ελλάδας, έχει πια αλλάξει. Όπως δήλωσε ο Υπουργός "τα τελευταία εννιά χρόνια έγιναν μεγάλες, βαθιές αλλαγές, που την έχουν καταστήσει πιο φιλόξενη και λειτουργική πόλη".

    [05] Αθλητισμός

    Πρόστιμο στον ΠΑΟΚ

    24/8/2004 7:18:00 μμ

    Το ποσό των 125.000 ευρώ θα καταβάλει στην ΟΥΕΦΑ ο ΠΑΟΚ, ως πρόστιμο για τα όσα διαδραματίστηκαν πριν από δεκαπέντε ημέρες στο γήπεδο της Τούμπας, στον πρώτο αγώνα του για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ με την Μακάμπι Τελ Αβίβ. Η ΠΑΕ τιμωρήθηκε λόγω της εισόδου δυο οπαδών της στον αγωνιστικό χώρο, στο ημίχρονο του αγώνα με τους Ισραηλινούς, και για την ρίψη βεγγαλικών, την στιγμή της επιτυχίας του μοναδικού τέρματος του ΠΑΟΚ.

    Στο Πατριαρχείο η αποστολή

    Στον ΠΑΟΚ μελετούν τις επόμενες κινήσεις τους για το ενδεχόμενο κατάθεσης έφεσης, ώστε να μειωθεί το ύψος του προστίμου, γεγονός που εκτιμάται πως δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί.

    Όλα τα παραπάνω, όπως είναι επόμενο, "πονοκεφαλιάζουν" τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ, ενόψει του αυριανού επαναληπτικού με την Μακάμπι στο Ισραήλ.

    Στο μεταξύ, σήμερα, η αποστολή του ΠΑΟΚ επισκέφθηκε αρχικά το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, όπου την υποδέχτηκε για μια περίπου μια ώρα ο Πατριάρχης Ειρηναίος, και στη συνέχεια τον Πανάγιο Τάφο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 24 August 2004 - 16:51:36 UTC