Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-09-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυριολεκτικά! Είχε λεφτά για πέταμα
  • [02] "Όχι στη λιτότητα" Πολιτική χωρίς αιφνιδιασμούς
  • [03] Νέα στοιχεία Μετομοσχεύσεις με όργανα χοίρων;
  • [04] Για να δώσουν λύση στο καθημερινό πρόβλημα Ποτό μόνο με την άδεια της
  • [05] Απελευθερώθηκαν όμηροι Ελπίδες στη Βόρεια Οσετία
  • [06] Για συνέδριο, Κυβέρνηση και Ολυμπιακούς Αγώνες Παπανδρέου εφ' όλης της
  • [07] Υποχώρησε ο Φύσσας
  • [08] Αγορεύει η πολιτική αγωγή στη δίκη του ΕΛΑ "Οι κατηγορούμενοι είναι οι
  • [09] Σε εξέλιξη το δικαστικό θρίλερ Κεντέρη - Θάνου Κατέθεσαν Παπατώλης
  • [10] Μετά από 30 χρόνια Σε κλίμα συγκίνησης η Λειτουργία στον Άγιο Μάμα
  • [11] "Συναρπαστικό παιχνίδι"
  • [12] "Κλείνει" τα 35 Χρόνια πολλά Internet
  • [13] Αμφίβολος ο Δέλλας
  • [14] Μετά τη συμφωνία με τις αρχές των φυλακών Έληξε η 18ήμερη απεργία
  • [15] Έσπασε τα ρεκόρ επισκεψιμότητας Χρυσό στο athens2004.com
  • [16] Με σύμμαχο την παράδοση

    [01] Διάφορα

    Κυριολεκτικά! Είχε λεφτά για πέταμα

    2/9/2004 11:35:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Νόμιζε, πως είχε βρει την πλέον κατάλληλη κρυψώνα, για να φυλάξει τις οικονομίες του. Ο λόγος για έναν Βραζιλιάνο, τον Αλβάρο Βέινε, ο οποίος αποφάσισε να κρύψει 15.000 ευρώ, σε χαρτονομίσματα και επιταγές, στο σκουπιδοτενεκέ του γραφείου του. Η ιδέα του εν μέρει ήταν σωστή γιατί ποιος θα σκεφτόταν να ψάξει για θησαυρούς μέσα στους άνθρακες; Ίσως κανείς, εκτός από την καθαρίστρια, η οποία απλά έκανε τη δουλειά της και πέταξε στα σκουπίδια το πολύτιμο περιεχόμενο του κάδου. Την άλλη μέρα το πρωί, ο κ. Βέινε ανακάλυψε το φοβερό λάθος του, αλλά ήταν πλέον αργά, το σκουπιδιάρικο είχε φύγει! Ως ύστατη λύση, ο απερίσκεπτος Βραζιλιάνος κάνει έκκληση σε όποιον βρει τα χρήματα να τα επιστρέψει στον ιδιοκτήτη του και αυτός με τη σειρά του θα ανταμείψει την τιμιότητα του ευρόντος με 3.000 ευρώ.

    [02] Οικονομία

    "Όχι στη λιτότητα" Πολιτική χωρίς αιφνιδιασμούς

    2/9/2004 1:06:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/9/2004 6:21:00 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ

    Σε ήπια μέτρα για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος με ορίζοντα την τετραετία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά τη διάρκεια της δίωρης συνάντησης, που είχε με το προεδρείο της ΓΣΕΕ με την παρουσία του υπουργού Απασχόλησης, Πάνου Παναγιωτόπουλου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ Καραμανλής επεσήμανε, ότι παρά τα ελλείμματα η οικονομία, έχει αναπτυξιακή δυναμική και θα υπάρξουν πρόσθετοι πόροι, που θα αποδεσμευτούν από τα Ολυμπιακά Έργα. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος κατέθεσε προτάσεις για την ενίσχυση της απασχόλησης και της ανάπτυξης δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο εισόδημα των συνταξιούχων και των χαμηλόμισθων. Επίσης, αποφασίστηκε η σύγκλιση από τον υπουργό Απασχόλησης, Πάνο Παναγιωτόπουλος του Εθνικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής προκειμένου να συζητηθεί το θέμα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και της κοινωνικής προστασίας.

    Δεν αλλάζει ο ασφαλιστικός νόμος

    Όπως δήλωσε ο κ Παναγιωτόπουλος εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, η συζήτηση έγινε σε θετικό κλίμα και σε πολλά ζητήματα διαπιστώθηκαν συμφωνίες, ιδιαίτερα σχετικά με την αξιοποίηση της εθνικής υπεραξίας που δημιουργήθηκε από την επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Ο ίδιος διαβεβαίωσε, ότι για την Κυβέρνηση δεν τίθεται θέμα νέου ασφαλιστικού νόμου.

    Επίσης, ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε, ότι η Κυβέρνηση θα αναλάβει συντονιστικό ρόλο στο διάλογο μεταξύ ΓΣΕΕ και εργοδοτικών οργανώσεων σχετικά με το ζήτημα του ωραρίου.

    Τέλος, ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ, Γιώργος Μαυρίκος εξερχόμενος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, κάλεσε τους εργαζόμενους σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης και πρότεινε να δοθούν κατά προτεραιότητα στις οικογένειες των εργατών που έχασαν τη ζωή τους στα Ολυμπιακά έργα, οι κατοικίες στο Ολυμπιακό Χωριό.

    [03] Υγεία

    Νέα στοιχεία Μετομοσχεύσεις με όργανα χοίρων;

    2/9/2004 1:46:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: BBC

    Νέους δρόμους σχετικά με τις μεταμοσχεύσεις ανοίγει μία ανακάλυψη επιστημόνων από το Χάρβαρντ, σύμφωνα με την οποία η μεταμόσχευση οργάνων από χοίρους σε ανθρώπους μπορεί να είναι πιο ασφαλής από ότι μέχρι τώρα πίστευαν οι επιστήμονες. Αν αυτή η λύση είναι όντως βιώσιμη, θα αποτελέσει τομή στην ιατρική και θα δώσει ελπίδες ζωής σε χιλιάδες ανθρώπους, καθώς η έλλειψη ανθρωπίνων οργάνων για μεταμοσχεύσεις είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Και στο παρελθόν, πολλοί είναι αυτοί, που θεωρούσαν, ότι τα όργανα από ζώα, ειδικά από χοίρους, μπορεί να αποτελούν βιώσιμη λύση. Όμως, μελέτες έχουν δείξει, ότι οι μεταμοσχεύσεις οργάνων ζώων σε ανθρώπους, μπορεί να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα στον άνθρωπο.

    Μεταμόσχευσαν επιτυχώς κύτταρα

    Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην Επιθεώρηση Ιατρικής Έρευνας, τονίζει, πως ο κίνδυνος είναι πολύ χαμηλός.

    Προκειμένου να πραγματοποιήσουν τη μελέτη τους, ο Δρ. Γιόνγκ Γκουάνγκ Γιάνγκ μαζί με τους συναδέλφους του από την ιατρική σχολή του Χάρβαρντ, μεταμόσχευσαν κύτταρα από ανθρώπους και χοίρους σε ποντίκια και ανακάλυψαν, ότι τα ανθρώπινα κύτταρα μπορεί να συνυπάρξουν με τα κύτταρα των χοίρων.

    Πάντως, σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, κάτι τέτοιο ήταν επικίνδυνο, γιατί οι ιοί, που βρίσκονται σε κύτταρα χοίρων μπορεί να βλάψουν και τα ανθρώπινα. Οι ιοί αυτοί, που ονομάζονται χοίρειοι ενδογενείς ρετροϊοί (PERV) είναι ακίνδυνοι για τους χοίρους, μπορεί, όμως να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα υγείας στους ανθρώπους.

    Με βάση την τελευταία έρευνα, όμως, το πρόβλημα δεν είναι τόσο μεγάλο. Για του λόγου το αληθές, οι επιστήμονες μεταμόσχευσαν κύτταρα από μυελό των οστών των χοίρων στα ποντίκια. Τα κύτταρα αυτά δεν είχαν PERV. Μετά από 25 βδομάδες μελέτης, οι επιστήμονες ανακάλυψαν, ότι τα κύτταρα των χοίρων, μπορούσαν να συνυπάρξουν χωρίς προβλήματα με τα ανθρώπινα.

    Μάλιστα, χαρακτήρισαν να ευρήματα τους "ενθαρρυντικά", και τόνισαν, πως τα αποτελέσματα αυξάνουν την πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν όργανα χοίρων ως μοσχεύματα.

    Να μελετηθούν με προσοχή

    Πάντως, ο Δρ. Τζόναθον Στόι, επικεφαλής της ιολογίας του βρετανικού Εθνικού Ινστιτούτου Ιατρικής Έρευνας, τονίζει, πως τα αποτελέσματα πρέπει να ερμηνευθούν με προσοχή.

    "Αυτό, που δείχνει η συγκεκριμένη μελέτη, είναι ότι ορισμένα κύτταρα από ζώα, προσεκτικά διαλεγμένα, δε φαίνετε να μεταδίδουν PERV. Είναι, όμως σημαντικό να μη γενικεύσουμε ακόμα τα αποτελέσματα".

    Μιλώντας, στο BBC, όμως, τόνισε, πως τα αποτελέσματα της μελέτης, "μας πηγαίνουν ένα βήμα πιο κοντά. Όμως πρέπει να επισημάνουμε, ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί τυχαία οποιοδήποτε ζώο για το μόσχευμα, αλλά να έχει επιλεχθεί προσεκτικά".

    Επίσης, πρέπει να τονιστεί, ότι δεν είναι νόμιμες σε όλες τις χώρες οι μεταμοσχεύσεις με μοσχεύματα ζώων και είναι απαραίτητη ειδική κυβερνητική άδεια.

    Σχετικά Links:

    The Journal of Clinical Investigation

    [04] Διάφορα

    Για να δώσουν λύση στο καθημερινό πρόβλημα Ποτό μόνο με την άδεια της συζύγου

    2/9/2004 3:01:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Το νόμο στα χέρια τους αποφάσισαν να πάρουν οι γυναίκες στην ινδική επαρχία Μπιχάρ, οι οποίες δεν μπορούσαν πλέον να ανεχτούν τους μεθυσμένους άνδρες τους. Έτσι, πρότειναν στις αρχές της επαρχίας τη θέσπιση ενός νόμου, σύμφωνα με τον οποίο κανένας παντρεμένος άνδρας δε θα μπορεί να καταναλώσει αλκοόλ εκτός σπιτιού, αν δεν έχει γραπτή άδεια από τη σύζυγό του. Μάλιστα, οι παραβάτες θα αντιμετωπίζουν έως και τρία χρόνια φυλάκισης.

    Λύση ανάγκης

    Πέραν, όμως από το αστείο του πράγματος, οι γυναίκες αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε αυτή τη λύση προκειμένου να αποφύγουν τη ψυχολογική αλλά και σωματική βία, που ασκούσαν σε αυτές οι άνδρες τους, όταν γύρναγαν στο σπίτι μεθυσμένοι.

    Το λόγο πήρε η Επιτροπή Γυναικών του Μπιχάρ, η οποία συνέταξε μία 78σέλιδη αναφορά και την μεταβίβασε στον επικεφαλής της επαρχίας, Ραμπρί Ντέβι. Η αναφορά, τονίζει, πως τόσο οι γυναίκες, όσο και τα παιδιά πέφτουν συνεχώς θύματα βίας από τους αλκοολικούς άνδρες και για αυτό η πολιτεία θα πρέπει να τους προστατέψει.

    Πάντως, ο επικεφαλής της Επαρχίας περιέγραψε την πρόταση των γυναικών ως "επαναστατικό βήμα", ενώ δεν ανέφερε αν σκοπεύει να μετατρέψει την πρόταση σε νόμο, ή αν σκοπεύει να πάρει άλλα μέτρα λιγότερο δραστικά, αλλά εξίσου αποτελεσματικά

    [05] Διεθνή

    Απελευθερώθηκαν όμηροι Ελπίδες στη Βόρεια Οσετία

    2/9/2004 4:35:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/9/2004 7:31:19 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΝΕΤ- ΝΕΤ 105,8- BBC- Reuters

    Αέρας ελπίδας φύσηξε σήμερα στην πόλη Μπεσλάν της Βόρειας Οσετίας, όπου συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η κατάληψη σχολείου από ένοπλους εξτρεμιστές. Νωρίς το απόγευμα, 32 όμηροι, γυναίκες και παιδιά, αφέθηκαν ελεύθεροι, ύστερα από τηλεφωνικές συνομιλίες των απαγωγέων με τον πρώην πρόεδρο της Ινγκουσετίας, Ρουσλάν Αούσεφ. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΝΕΤ 105,8 ανάμεσα στους ομήρους βρίσκεται και ένας 74χρονος Έλληνας δάσκαλος, ο Ιωάννης Κανίδης. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, ενώ ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, απέκλεισε τη χρήση βίας.

    Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις

    Η απελευθέρωση των 32 ομήρων, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, χρίζουν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, έγινε με μεσολάβηση του πρώην προέδρου της Ινγκουσετίας. Ο Ρουσλάν Αούσεφ χαίρει μεγάλης εκτίμησης στον ρωσικό Καύκασο και είναι ένας από τους λίγους επικριτές της πολιτικής του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Τσετσενία.

    Όπως έγινε γνωστό, οι ρωσικές αρχές ζήτησαν από δημοσιογράφο της Ιρανικής τηλεόρασης που εργάζεται στη Μόσχα να μεσολαβήσει. Ο Αμπντάλα Ίσα δέχθηκε την πρόταση και δήλωσε, πως περιμένει περαιτέρω οδηγίες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η κίνηση αυτή των αρχών σχετίζεται με την πεποίθησή τους, πως οι ένοπλοι έχουν σχέσεις με Τσετσένους αντάρτες, οι οποίοι είναι μουσουλμάνοι.

    Επίσης, ιδιαίτερο ρόλο στις συνομιλίες με τους εξτρεμιστές διαδραματίζει και ο Ρώσος παιδίατρος, Λεονίντ Ροσάλ, που είχε συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις στο μοιραίο θέατρο της Μόσχας, τον Οκτώβριο του 2002. Ωστόσο, κατά τις ολονύκτιες συνομιλίες που είχε με τους ενόπλους, δεν κατάφερε να τους πείσει να πάρουν νερό, φαγητό και φάρμακα.

    Αξίζει να σημειωθεί, πως πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας έχουν αναγνωρίσει κάποιους από τους ενόπλους και αναζητούν συγγενείς τους, προκειμένου να τους φέρουν στην περιοχή για να ασκήσουν πιέσεις.

    Αποκλείεται η χρήση βίας

    Οι ρωσικές αρχές έχουν αποκλείσει προς το παρόν το ενδεχόμενο επέμβασης για τη διάσωση των εκατοντάδων ομήρων.

    Από το Κρεμλίνο, ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε, πως θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να σωθούν οι όμηροι. "Κύριος στόχος μας είναι μην πάθουν τίποτα οι όμηροι. Οι ενέργειες των δυνάμεών μας ...θα επικεντρωθούν προς την κατεύθυνση αυτή", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πούτιν.

    Νωρίτερα, ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας ασφάλειας στη Βόρεια Οσετία, Βαλέρι Αντρέγεφ, τόνισε, πως αν και ισχυρές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει το κτήριο, "προς το παρόν δεν υπάρχει περίπτωση χρήσης βίας. Θα υπάρξει μία μακροχρόνια και τεταμένη διαπραγματευτική διαδικασία".

    Λίγο πριν την απελευθέρωση των ομήρων, οι απαγωγείς εκτόξευσαν χειροβομβίδες εναντίον δύο οχημάτων που πλησίασαν πολύ κοντά στο κτιριακό συγκρότημα. Τα οχήματα τυλίχθηκαν στις φλόγες, χωρίς να σημειωθούν τραυματισμοί.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κορυφώνεται η αγωνία

    [06] Εσωτερικά

    Για συνέδριο, Κυβέρνηση και Ολυμπιακούς Αγώνες Παπανδρέου εφ' όλης της ύλης

    2/9/2004 3:44:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/9/2004 7:30:59 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Τα άλλοθι για την κυβέρνηση της ΝΔ τελείωσαν με την λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο, επισημαίνοντας την αδυναμία της ΝΔ να διαχειριστεί το μοντέλο της μεταολυμπιακής Ελλάδας, καθώς δεν έχει πολιτικές θέσεις και προτάσεις. Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε τη ΝΔ ότι, σπέρνει σκανδαλολογία με αφορμή την υπόθεση Κεντέρη - Θάνου χωρίς αποδεικτικά στοιχεία και υπογράμμισε, πως αν η κυβέρνηση συνεχίσει αυτή την πολιτική σπίλωσης το ΠΑΣΟΚ θα είναι πρώτο, που θα ζητήσει τη σύσταση εξεταστικών επιτροπών για να τελειώνουν αυτά τα αστεία, όπως είπε χαρακτηριστικά. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για την επέτειο των 30 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, ενώ ανακοίνωσε ότι, το 7ο Συνέδριο του κόμματος θα πραγματοποιηθεί από 20 έως 23 Ιανουαρίου 2005, τονίζοντας ότι, οι προσυνεδριακές διαδικασίες θα αποτελέσουν υπόθεση της ελληνικής κοινωνίας και όχι μια εσωτερική υπόθεση του ΠΑΣΟΚ.

    Η Κυβέρνηση και το μεταολυμπιακό τοπίο

    Όσον αφορά το κόστος των Αγώνων έκανε λόγο για εσωτερικό παιχνίδι κακού γούστου στους κόλπους της Κυβέρνησης, προκειμένου να μην υλοποιήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα, ενώ σημείωσε ότι, με τη γενικότερη στάση της στο θέμα αυτό η κυβέρνηση δυσφημίζει τη χώρα υπακούοντας σε μια λογική Ολυμπιακής αυτοχειρίας.

    Όσον αφορά τέλος τις μεταολυμπιακές χρήσεις των υποδομών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για την ανάγκη διακομματικής συναίνεσης μακριά από λογικές ξεπουλήματος και τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας δημόσιων και ιδιωτικών φορέων.

    Με αφορμή την επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι, η Ελλάδα βρίσκεται πλέον έτη φωτός μακριά από την εποχή της "ψωροκώσταινας".

    Εκδηλώσεις για τα 30 χρόνια από την ίδρυση του Κινήματος

    Όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου αύριο θα γίνει μεγάλη εκδήλωση με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 χρόνων από την ίδρυση του Κινήματος, στην οποία κεντρικός ομιλητής θα είναι ο ίδιος. Παράλληλα εκδηλώσεις προγραμματίζονται σε όλη την Ελλάδα, ενώ θα οργανωθεί μεγάλη ιστορική έκθεση με φωτογραφίες και άλλο υλικό από την πορεία του ΠΑΣΟΚ και ο κ. Παπανδρέου κάλεσε όσους διαθέτουν αρχειακό υλικό να το διαθέσουν, προκειμένου να εκτεθεί στην έκθεση που θα οργανωθεί.

    Επίσης, θα διοργανωθεί διεθνές επιστημονικό και πολιτικό συνέδριο ενώ, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Κινήματος, πρόσφατα συζήτησε με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας κ. Θαπατέρο το θέμα της αναβίωσης της συνεργασίας των μεσογειακών σοσιαλιστικών κόμμάτων. Γεγονός που θα ξεκινήσει με κοινή εκδήλωση των νεολαιών του ΠΑΣΟΚ και του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

    Αναφερόμενος στο συνέδριο του Κινήματος, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι, σε 15 μέρες θα είναι έτοιμες οι βασικές εισηγήσεις, ενώ τόνισε ότι, προσβλέπει σε ένα θετικό διάλογο και απέρριψε κάθε σκέψη ποινικοποίησης της διαφορετικής άποψης. Ανέφερε επίσης ότι, η εξουσία δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός και πρόσθεσε ότι, σύντομα ο λαός θα ζητήσει και πάλι από το ΠΑΣΟΚ να προσφέρει τις υπηρεσίες του, καθώς η χώρα δεν μπορεί να προχωράει χωρίς πυξίδα, ή να δουλεύει στο ρελαντί και παράλληλα να αναβιώνει το κομματικό κράτος.

    "Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για το έργο που επιτελέσαμε τα 30 χρόνια", τόνισε επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι, η Ελλάδα έφυγε μακριά από την εποχή της "ψωροκώσταινας" και η θέση που κατέχει διεθνώς δεν είναι καθόλου τυχαία. Ακόμα και η ελληνική σημαία τόνισε, έχει γίνει μόδα όχι από μας τους Έλληνες αλλά και από τους ξένους.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέρριψε τις αιτιάσεις περί αρχηγικού κόμματος τονίζοντας ότι, "δεν είμαι εδώ για να κάνω το κόμμα αρχηγικό ούτε για να είμαι μόνιμος αρχηγός", ενώ σχετικά με τη μη συμμετοχή του κ. Βενιζέλου στο πολιτικό όργανο που συνέστησε στην αρχή της εβδομάδας ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι, το όργανο αυτό υπήρχε και λειτουργούσε ήδη και είναι αρμόδιο για να χειριστεί τα τρέχοντα θέματα της αντιπολιτευτικής τακτικής.

    Πρόσθεσε επίσης ότι στο ΠΑΣΟΚ έχουν όλοι και λόγο και ρόλο ανεξάρτητα από το αν βρίσκονται σε κάποιο όργανο ή όχι.

    Ο κ. Παπανδρέου έδωσε μια γενική εικόνα της Οργανωτικής δομής του Κινήματος όπως θα την ήθελε ο ίδιος, τονίζοντας ότι, η βασική κατεύθυνση είναι η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή μελών και μη μελών. αλλά όπως είπε πρέπει να βρεθεί το κατάλληλο μείγμα άμεσης και έμμεσης δημοκρατίας. Στις προθέσεις του, όπως ανέφερε, είναι να υπάρξει μεγάλη αποκέντρωση της κομματικής εξουσίας και οι κομματικές οργανώσεις σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο να έχουν τις βασικές εξουσίες είτε αυτό αφορά στην επιλογή των προσώπων είτε στη χάραξη της πολιτικής. Οι κεντρικές κομματικές υπηρεσίες κατά τον κ. Παπανδρέου θα έχουν περισσότερο υποστηρικτικό ρόλο. "Το βασικό, τόνισε, είναι ότι, η εξουσία πηγαίνει στη βάση, στο λαό".

    Η οργανωτική αυτή δομή του ΠΑΣΟΚ, όπως ανέφερε ο πρόεδρός του, θα αποτελέσει και ένα πρότυπο το οποίο θα προσιδιάζει προς τον τρόπο που ο ίδιος αλλά και το ΠΑΣΟΚ στο σύνολό του βλέπουν τη λειτουργία του κράτους και τη σχέση κράτους-πολίτη.

    Σε ερώτηση αν αμφισβητείται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι, η προσπάθεια που έχει αναλάβει δεν είναι μια προσωπική προσπάθεια και ότι, ο ίδιος θα κριθεί από την επίτευξη του στόχου, που δεν είναι άλλος από το να μπορέσει το ΠΑΣΟΚ σύντομα να ανταποκριθεί στην πρόσκληση, που θα του απευθύνει ο λαός.

    Σχετικά με την κριτική, που ασκείται από ορισμένα στελέχη και μέλη του ΠΑΣΟΚ για την αντιπολιτευτική τακτική που ακολουθεί ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι, θα ασκήσει υπεύθυνη αντιπολίτευση, η οποία θα έχει δύο χαρακτηριστικά: Θα είναι σκληρή , χωρίς αυτό να είναι αυτοσκοπός και συναινετική, όπου υπάρχουν περιθώρια συναίνεσης.

    Ο κ. Παπανδρέου απέρριψε πρόταση που έχει διατυπωθεί δημόσια για αναγνώριση οργανωμένων τάσεων στο ΠΑΣΟΚ, η ύπαρξη των οποίων θα απειλούσε την συνοχή του Κινήματος.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πάντως αποδέχεται την ύπαρξη ρευμάτων σκέψης και ιδεών.

    Σε ερώτηση για την διεύρυνση, που έκανε το ΠΑΣΟΚ πριν τις βουλευτικές εκλογές, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι, οι μετέχοντες στη Διεύρυνση θα πάρουν μέρος στο εσωκομματικό διάλογο ενόψει του Συνεδρίου, κάτι που όμως που δεν προδικάζει και την εξέλιξη της συνεργασίας με τα στελέχη αυτά

    "Πρέπει όμως να ξεφύγουμε από τη λογική του κατεστημένου"

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις σχέσεις του με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και αν υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ τους, ο κ. Παπανδρέου απέδωσε τα γραφόμενα σε μια λογική πολιτικού κουτσομπολιού και πρόσθεσε ότι, η σχέση του με τον κ. Σημίτη ήταν, παραμένει και θα παραμείνει καλή. "Και δεν είναι δυνατόν να αμφισβητείται καθημερινά μια σχέση και ένα έργο", είπε χαρακτηριστικά.

    Σχετικά με την αποδοχή ή την απόρριψη εκ μέρους του συνόλου ή τμήματος του έργου των κυβερνήσεων Σημίτη, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι, πάντα επισήμαινε ότι, μέσα στο τεράστιο έργο του ΠΑΣΟΚ υπάρχουν και αδυναμίες. Θα κρατήσουμε, πρόσθεσε, τα καλύτερα από αυτά, που κάναμε και θα αλλάξουμε εκείνα στα οποία δεν πήγαμε καλά. "Πρέπει όμως να ξεφύγουμε από τη λογική του κατεστημένου", υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, ενώ για τον Ευάγγελο Βενιζέλο σημείωσε ότι, όλοι έχουν ρόλο και λόγο στο ΠΑΣΟΚ και στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τα ΜΜΕ να μην ποινικοποιούν τις διαφορετικές απόψεις, που εκφράζονται την περίοδο αυτή από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

    Επίσης, τάχθηκε υπέρ της ύπαρξης ρευμάτων στο κόμμα, όχι όμως οργανωμένων τάσεων και άφησε ανοιχτή την πόρτα επανόδου του Δημήτρη Τσοβόλα στο ΠΑΣΟΚ, εφόσον το επιθυμεί ο ίδιος.

    Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

    Αναφερόμενος στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας τον προσεχή Μάρτιο, δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα τοποθετηθεί όταν έρθει η ώρα, προσθέτοντας ότι δεν γνωρίζει τις προθέσεις της Κυβέρνησης. Ανέφερε πάντως ότι, η συναίνεση έχει πάντα σχέση με το πρόσωπο, που προτείνεται και πρόσθεσε ότι, το θέμα θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης τόσο στις προσυνεδριακές διαδικασίες όσο και στο ίδιο το συνέδριο. "Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, το ΠΑΣΟΚ θα είναι έτοιμο ακόμη και για πρόωρες εκλογές προσβλέποντας στη νίκη".

    Ο υπουργός Επικρατείας Θοδωρής Ρουσόπουλος σχολιάζοντας τη συνέντευξη του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι είναι κατανοητή η προσπάθεια του κ. Παπανδρέου να ασκήσει αντιπολίτευση, ωστόσο -όπως υπογράμμισε- είναι ακατανόητο πώς όλα όσα περιέγραψε δεν βρήκε τον καιρό να τα κάνει πράξη στα 20 χρόνια που το κόμμα του ήταν στην εξουσία και ο ίδιος Υπουργός σε νευραλγικούς τομείς.

    [07] Αθλητισμός

    Υποχώρησε ο Φύσσας

    2/9/2004 4:36:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Ο Παναγιώτης Φύσσας απέσυρε σήμερα την προσφυγή, που είχε καταθέσει την περασμένη Δευτέρα, κατά της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, στην Επιτροπή Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών της ΕΠΑΕ. Ο πρώην παίκτης του "τριφυλλιού" και νυν της Μπενφίκα, αποφάσισε να τα βρει με την διοίκηση του Παναθηναϊκού όσον αφορά στο ποσό, (41.640 ευρώ), που ζητάει ως χρωστούμενα από το πριμ κατάκτησης του Πρωταθλήματος.

    [08] Εσωτερικά

    Αγορεύει η πολιτική αγωγή στη δίκη του ΕΛΑ "Οι κατηγορούμενοι είναι οι ηθικοί αυτουργοί"

    2/9/2004 4:42:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Με την αγόρευση του συνηγόρου πολιτικής αγωγής Γιώργου Μαύρου συνεχίστηκε η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την υπόθεση του ΕΛΑ. Ο κ. Μαύρος υποστήριξε ότι ο ΕΛΑ και η "1η Μάη" είναι μια και αυτή οργάνωση. Μάλιστα, όπως τόνισε, η "1η Μάη" είναι μια ψευδωνυμία του ΕΛΑ και υπογράμμισε ότι, πρόκειται για μια αριστερή εγκληματική οργάνωση. Σύμφωνα με το συνήγορο, όλοι οι κατηγορούμενοι είναι ηθικοί αυτουργοί των ενεργειών που χρεώνονται στον ΕΛΑ. Η αγόρευση του κ. Μαύρου θα συνεχιστεί και αύριο.

    [09] Εσωτερικά

    Σε εξέλιξη το δικαστικό θρίλερ Κεντέρη - Θάνου Κατέθεσαν Παπατώλης Παπαδογιαννάκης

    2/9/2004 5:11:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/9/2004 5:54:42 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Στους Εισαγγελείς Πρωτοδικών Σπύρο Μουζακίτη και Αθηνά Θεοδωροπούλου κατέθεσαν ο παραιτηθείς ομοσπονδιακός προπονητής του Στίβου Οδυσσέας Παπατώλης και ο αρχηγός της ελληνικής αποστολής Γιάννης Παπαδογιαννάκης αντίστοιχα. Εξερχόμενος του εισαγγελικού γραφείου ο Οδυσσέας Παπατώλης αρνήθηκε να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση ενώ από την πλευρά του ο Γιάννης Παπαδογιαννάκης επεσήμανε ότι κατέθεσε στον Εισαγγελέα όλα όσα γνωρίζει για την υπόθεση των Κεντέρη- Θάνου. Κληθείς να σχολιάσει τον ισχυρισμό των αθλητών που υποστηρίζουν ότι δεν ειδοποιήθηκαν ο κ. Παπαδογιαννάκης τόνισε "οι αθλητές μπορούν να λένε ότι θέλουν" ενώ σε ερώτηση για το αν θεωρεί ότι η υπόθεση των δυο αθλητών είναι σκευωρία υπογράμμισε "Αν υπήρξε σκευωρία, ας το αποδείξει η Δικαιοσύνη ".

    Τις επόμενες μέρες η κατάθεση Θάνου - Τζέκου

    Η κατάθεση του Οδυσσέα Παπατώλη στον Εισαγγελέα Σπύρο Μουζακίτη διήρκησε επτά ώρες.

    Εξερχόμενος του εισαγγελικού γραφείου ο παραιτηθείς ομοσπονδιακός προπονητής επικαλούμενος τη μυστικότητα της ανάκρισης αρνήθηκε να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση.

    Ο κ. Παπατώλης δεν θέλησε να απαντήσει ούτε στο αν παρέδωσε στον εισαγγελικό λειτουργό την αναλυτική λίστα από την εταιρία κινητής τηλεφωνίας από την οποία όπως ο ίδιος λέει προκύπτουν οι κλήσεις του προς τον προπονητή αλλά ούτε και να σχολιάσει αν η παραίτηση του συνδέεται με μερίδιο ευθύνης που ίσως να έχει στην υπόθεση.

    Ο Οδυσσέας Παπατώλης, είχε υποστηρίξει με δηλώσεις του στον Τύπο ότι ήταν εκείνος που αργά το απόγευμα της 12ης Αυγούστου, κάλεσε στο κινητό τηλέφωνό του τον προπονητή Χρήστο Τζέκο για να τον ενημερώσει ότι τα αρμόδια όργανα της ΔΟΕ έψαχναν τους δύο αθλητές για έλεγχο αντιτόπινγκ.

    Από την πλευρά του, ο Γιάννης Παπαδογιαννάκης με δηλώσεις του στον Τύπο, είχε υποστηρίξει ότι είδε τους αθλητές ότι μπήκαν στο Ολυμπιακό Χωριό, αλλά δεν γνώριζε ότι αναζητούνταν για έλεγχο. Αυτό όπως έχει κατ επανάληψη τονίσει ο κ. Παπαδογιαννάκης το πληροφορήθηκε πολύ αργότερα.

    Στο μεταξύ, χθες ο ΣΕΓΑΣ προχώρησε στη σύσταση τριμελούς επιτροπής, η οποία θα αναλάβει να συμπληρώσει και να ετοιμάσει το φάκελο που θα σταλεί στην IAAF για τους δυο αθλητές.

    [10] Εσωτερικά

    Μετά από 30 χρόνια Σε κλίμα συγκίνησης η Λειτουργία στον Άγιο Μάμα

    2/9/2004 5:36:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Θεία Λειτουργία τελέστηκε το πρωί στον εορτάζοντα Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μάμα, τρεις δεκαετίες μετά την εισβολή του Αττίλα, την οποία παρακολούθησαν μέσα σε κλίμα συγκίνησης εκατοντάδες Ελληνοκύπριοι, που πήγαν και σήμερα στην κατεχόμενη Μόρφου. Χθες, τελέστηκε αρχιερατικός εσπερινός. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια, διότι σε απόσταση 200 μέτρων είχαν συγκεντρωθεί μέλη εξτρεμιστικών οργανώσεων. Παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και ο Πρωθυπουργός του ψευδοκράτους Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, εκφράζοντας τη διαφωνία του προς την άποψη ότι, πολιτικοποιήθηκε η λειτουργία στον Άγιο Μάμα στην κατεχόμενη Μόρφου, δήλωσε ότι, η λειτουργία ήταν καθαρά θρησκευτική χωρίς πολιτική σημασία ή πολιτικό μήνυμα. Ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε επίσης ότι, η τουρκική πλευρά υπαναχώρησε από όσα είχαν συμφωνηθεί αναφορικά με τη διέλευση των προσκυνητών χωρίς διατυπώσεις.

    Ξένοι πρεσβευτές παρόντες στη Λειτουργία

    Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι, η κυβέρνηση επιθυμεί την ελεύθερη διακίνηση σε ολόκληρο το νησί χωρίς οποιεσδήποτε διατυπώσεις και επεσήμανε ότι σε προηγούμενα προσκυνήματα στον Απόστολο Ανδρέα, δεν χρειαζόταν οποιαδήποτε διατύπωση.

    Σχολιάζοντας την εμφάνιση του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στο προαύλιο της εκκλησίας του Αγίου Μάμα, ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε ότι ο Τουρκοκύπριος πολιτικός εκμεταλλεύθηκε την εκδήλωση για επικοινωνιακούς σκοπούς.

    Εξάλλου, ξένοι πρεσβευτές, που παρακολούθησαν τη λειτουργία εξέφρασαν την ευχή να επανενωθεί σύντομα η Κύπρος.

    Ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Λευκωσία Αντριαν Βαν ντερ Μιρ και οι πρέσβεις της Ιταλίας και της Γαλλίας καθώς και ο επιτετραμμένος της Γερμανίας, μετά την τέλεση της θείας λειτουργίας στον Άγιο Μάμα εξέφρασαν τη συγκίνησή τους για το γεγονός, τονίζοντας ότι έδωσε το μήνυμα της συνύπαρξης.

    Ο επιτετραμμένος της Γερμανίας Χανς Κρίστιαν Φον Ράιπνιτ δήλωσε ότι, η λειτουργία στον Άγιο Μάμα έδωσε ελπίδα στην Ευρώπη ότι, είναι δυνατή η συνύπαρξη Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. "Αποτελεί, είπε, βήμα προς τα εμπρός και σημάδι ότι, προχωρούμε σε σωστή κατεύθυνση".

    Ο πρέσβης της Γαλλίας Ατελέν Ντελατούρ Ντου Μπαν δήλωσε ότι, με την τέλεση της λειτουργίας έγινε ένα ακόμη βήμα για τη συμφιλίωση.

    Ο πρέσβης της Ιταλίας Γκεράρντο Λα Φραντσέσκα χαρακτήρισε "πολύ σημαντικό γεγονός" την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στον Άγιο Μάμα. "Η Ιταλία, πρόσθεσε, κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να συνεργάζονται οι δύο κοινότητες αρμονικά".

    Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ιστορική και ευχήθηκε σύντομα σε μια ελεύθερη Κύπρο ο κάθε πολίτης, χριστιανός και μουσουλμάνος, να προσεύχεται ελεύθερα. "Η Κύπρος, είπε, είναι πολύ μεγάλη για όλους αλλά και πολύ μικρή για να είναι μοιρασμένη".

    Εξάλλου ο γενικός γραμματέας των ΕΔΗ Κώστας Θεμιστοκλέους δήλωσε ότι η σημερινή είναι μια θρησκευτική εκδήλωση με πολιτικά μηνύματα, με πρώτο εκείνο της επανένωσης της Κύπρου.

    Ο δήμαρχος Μόρφου Χαραλάμπος Πίττας δήλωσε ότι, είναι πολύ συγκινημένος και ότι, εκπλήρωσε σήμερα ένα τάμα.

    Έστειλε επίσης το μήνυμα προς τους Τουρκοκύπριους ότι, μαζί πρέπει να αγωνιστούμε για να μπορέσουμε να ζήσουμε σε μια κοινή πατρίδα.

    Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι, υπάρχουν προοπτικές να λειτουργήσουν και άλλες κατεχόμενες εκκλησίες. Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε τη συγκίνησή του για την τέλεση της λειτουργίας στον Άγιο Μάμα, τονίζοντας ωστόσο, πως το σημαντικότερο είναι να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την ειρηνική συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

    Ερωτηθείς εάν ήταν υπερβολικά τα όσα ακούστηκαν πριν από την εκδήλωση, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε, πως δεν θα ήθελε με κανένα τρόπο να μιλήσει για εσκεμμένη διασπορά κινδυνολογίας, ούτε θα ήταν σωστό η πολιτική ηγεσία να μπει σε μια αντιπαράθεση γι αυτό το θέμα. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ακόμη ότι, θα επιδιώξει νέα συνάντηση με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, εάν τις επόμενες ώρες δεν υπάρξει ανταπόκριση από την τουρκοκυπριακή πλευρά για την επαναλειτουργία του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου.

    [11] Αθλητισμός

    "Συναρπαστικό παιχνίδι"

    2/9/2004 5:32:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Συνέντευξη τύπου όπου ανέλυσε το παιχνίδι Ελλάδας Τουρκίας αλλά και την κατάκτηση του EURO από την Εθνική μας, έδωσε ο προπονητής της Τουρκίας Ερσούν Γιανάλ. "Θα γίνει ένα πολύ καλό παιχνίδι" τόνισε και δήλωσε εντυπωσιασμένος από το γήπεδο Καραϊσκάκη όπου θα γίνει ο αγώνας, αλλά και από την παρουσία των Ελλήνων φιλάθλων που θα "γεμίσουν" το στάδιο.

    Ενάς για όλους και όλοι για έναν

    "Θα είναι πολύ δύσκολο να τους κερδίσουμε" είπε ο Τούρκος προπονητής και τόνισε πως το μεγαλύτερο προσόν της Ελλάδας είναι ότι παίζουν σαν μια ομάδα σαν ένας όπως χαρακτηριστικά είπε. Αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που η Ελλάδα κατέκτησε την "κορυφή της Ευρώπης", ενώ έκανε και ειδική μνεία στον προπονητή της Εθνικής Ελλάδας, Ότο Ρεχάγκελ, τονίζοντας ότι έχει κάνει πολύ καλή δουλειά.

    Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Γιανάλ μίλησε για το στόχο της Τουρκίας στην προκριματική φάση του Μουντιάλ 2006: "Θέλουμε να πετύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα. Όμως, δεν μας απασχολεί μόνο το σκορ. Θέλουμε να παίξουμε καλό ποδόσφαιρο. Θέλουμε να είμαστε "ομάδα" και να λειτουργούμε ανάλογα. Έχουμε κάνει πολύ δρόμο με σκληρή δουλειά. Στηριζόμενοι στον ενθουσιασμό, στους ταλαντούχους παίκτες και στο σύστημά μας, ελπίζω ότι θα φτάσουμε ψηλά στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006".

    [12] Τεχνολογία

    "Κλείνει" τα 35 Χρόνια πολλά Internet

    2/9/2004 5:58:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Ήταν 2 Σεπτεμβρίου του 1969, όταν μια ομάδα φοιτητών στο πανεπιστήμιο UCLA, υπό τον καθηγητή Λεν Κλέινροκ, συνέδεσε δύο ογκώδεις υπολογιστές με 4,5 μέτρα γκρι καλώδιο, για να δοκιμάσει μια νέα μέθοδο ανταλλαγής πληροφοριών. Η προσπάθεια αυτή "γέννησε" το Internet, που πλέον είναι πανταχού παρόν στην καθημερινή μας ζωή. Με την πάροδο τον χρόνων, νέα στοιχεία προστέθηκαν στη μέθοδο, η οποία μετεξελίχθηκε στο Διαδίκτυο, όπως αυτό είναι γνωστό σήμερα. Και η έρευνα δεν σταματά εδώ οι προσπάθειες των επιστημόνων συνεχίζονται, επικεντρώνοντας κυρίως στην ταχύτερη μεταφορά δεδομένων.

    Μακρόχρονη πορεία στο χρόνο

    Ο Στέφεν Κρόκερ και ο Βίντον Σερφ ήταν μεταξύ των φοιτητών, που ακολούθησαν τον καθηγητή Κλέινροκ σε ένα εργαστήριο, όπου δοκιμαστικά στοιχεία χωρίς σημασία διακινούνταν ανάμεσα σε δυο τεράστιους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Μέχρι τον Ιανουάριο του 1970, τρεις ακόμα κόμβοι ενώθηκαν με το δίκτυο.

    Επόμενος "σταθμός" στο ταξίδι του Internet στο χρόνο ήταν το 1980, οπότε και αναπτύχθηκε το σύστημα domain name. Το 1990, "έρχεται στο φως" ο παγκόσμιος ιστός (τα δημοφιλή πλέον www), που έβγαλε το Διαδίκτυο από την αρχική του στρατιωτική και εκπαιδευτική χρήση και το έβαλε σε σπίτια και επιχειρήσεις σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

    Σήμερα, η ανάπτυξη του Internet συνεχίζεται και το Διαδίκτυο έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πλέον απαραίτητα "εργαλεία" της καθημερινής μας ζωής. Οι επιστήμονες αφιερώνονται στη δημιουργία εφαρμογών και νέων συστημάτων, που θα επιτρέπουν την ταχύτερη μετάδοση δεδομένων.

    Ήδη, το Διαδίκτυο έχει και τον πρώτο του "απόγονο": πρόκειται για το Internet 2, με ταχύτητες ακόμα και 100 φορές πάνω από τη συνηθισμένη, το οποίο, όμως., είναι προς το παρών περιορισμένο σε επιλεγμένα πανεπιστήμια, εταιρίες και οργανισμούς.

    Εμείς, ας του ευχηθούμε να τα εκατοστίσει!

    Σχετικά Links:

    UCLA

    [13] Αθλητισμός

    Αμφίβολος ο Δέλλας

    2/9/2004 6:25:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Παραμένει αμφίβολη η συμμετοχή του Τραϊανού Δέλλα στον πρώτο αγώνα κόντρα στην Αλβανία για την προκριματική φάση του Μουντιάλ που θα διεξαχθεί στα γήπεδα της Γερμανίας το 2006. Ο άσος της Ρόμα δεν έλαβε μέρος στην (πρωινή) προπόνηση της εθνικής ομάδας των Ανδρών, που πραγματοποιήθηκε στο αθλητικό κέντρο του Μπαντ Ραγκάζ της Ελβετίας, όπου και προετοιμάζεται το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Οριστικά συμπεράσματα για το αν θα τον έχει στη διάθεσή του Ότο Ρεχάγκελ για το εναρκτήριο παιχνίδι της προκριματικής φάσης ο ομοσπονδιακός τεχνικός θα διεξάγει μετά την αυριανή, τελευταία προπόνηση της ομάδας, που θα διεξαχθεί στα Τίρανα (21.00). Εν τω μεταξύ, η αποστολή της εθνικής Ανδρών αναμένεται στην πρωτεύουσα της Αλβανίας απόψε το βράδυ.

    [14] Διεθνή

    Μετά τη συμφωνία με τις αρχές των φυλακών Έληξε η 18ήμερη απεργία πείνας των Παλαιστινίων

    2/9/2004 6:42:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τερμάτισαν σήμερα τη 18ήμερη απεργία πείνας, που πραγματοποιούσαν οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές. Όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Παλαιστίνιος υπουργός αρμόδιος για τις Υποθέσεις Κρατουμένων Χισάμ Αμπντελραζέκ η διαμαρτυρία των Παλαιστίνιων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές τερματίστηκε μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση από τους περισσότερους από τους κρατουμένους ότι, αναστέλλουν τη διαμαρτυρία τους μετά τη συνεννόηση, που επετεύχθη με τις ισραηλινές αρχές των φυλακών σε πολλά θεμελιώδη σημεία.

    [15] Τεχνολογία

    Έσπασε τα ρεκόρ επισκεψιμότητας Χρυσό στο athens2004.com

    2/9/2004 6:50:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Σήκωσε πάνω του το βάρος.της ολυμπιακής διοργάνωσης στο Internet και πήρε άριστα. Το site της "Αθήνα 2004" ο μεγαλύτερος δικτυακός τόπος στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, συγκέντρωσε τα "βλέμματα" δισεκατομμυρίων χρηστών από όλα τα μήκη και πλάτη της Γης και πέτυχε εντυπωσιακές επιδόσεις από πλευράς επισκεψιμότητας. Την περίοδο 1-30η Αυγούστου το δικτυακό τόπο της Οργανωτικής Επιτροπής επισκέφθηκαν περισσότερα από 75.000.000 άτομα από όλον τον κόσμο, αριθμός που μεταφράζεται σε 800 εκατ. page views. Η μεγαλύτερη επισκεψιμότητα καταγράφηκε από τις ΗΠΑ (135 εκατ. "hits" στα μέσα της δεύτερης εβδομάδας των αγώνων) ενώ εξαιρετικά υψηλό ήταν το ενδιαφέρον από την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Γαλλία τη Μεγάλη Βρετανία και φυσικά από την Ελλάδα. Η λειτουργία του "Athens 2004" θα συνεχιστεί και για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες "Αθήνα 2004".

    Κέρδισαν το στοίχημα OTEnet και "Αθήνα 2004"

    Στο διάστημα διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων, η μεγαλύτερη επισκεψιμότητα που καταγράφηκε σε μια μέρα ήταν 5,2 εκατ. μοναδικοί επισκέπτες και περισσότερα από 53 εκατ. page views .

    Για πρώτη φορά στην ιστορία της δικτυακής υποστήριξης των Αγώνων, όλο το περιεχόμενο του δικτυακού τόπου των Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004 ήταν διαθέσιμο σε τρεις γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά).

    Καθ όλη τη διάρκεια των Αγώνων, το www.athens2004.com φιλοξένησε 21.000 ειδήσεις-νέα που αφορούσαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, 3.800 αποτελέσματα Oλυμπιακών αθλημάτων, 40.000 βιογραφικά αθλητών και 45.000 στατικές εικόνες (χάρτες, γραφήματα κ.α).

    Το δικτυακό τόπο της Αθήνα 2004 ανέπτυξε, φιλοξένησε και έθεσε σε λειτουργία η OTEnet σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Internet και Διαδραστικών Μέσων της Οργανωτικής Επιτροπής , η οποία είχε την ευθύνη των προδιαγραφών και τη διαχείριση του περιεχομένου.

    Στο έργο, σημαντική ήταν και η συμβολή εξειδικευμένων συνεργατών, όπως οι εταιρίες AKAMAI, HP, Singular, Greek Geeks, IBM, Vignette και ISS.

    [16] Αθλητισμός

    Με σύμμαχο την παράδοση

    2/9/2004 7:06:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Την παράδοση που φέρνει την Εθνική μας των Ελπίδων να φεύγει με καλά αποτελέσματα από την Αλβανία θέλει να συνεχίσει ο προπονητής της ομάδας Στέλιος Μανωλάς αλλά και οι παίκτες του. Όπως είπε ο Ομοσπονδιακός τεχνικός, "το παιχνίδι αυτό είναι μια νέα αρχή για τη νέα ομάδα που φτιάχνουμε". Η Εθνική Ελπίδων "κοντράρεται" αύριο με την αντίστοιχη της γειτονικής μας χώρας στις 17:00 για την προκριματική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος των Ελπίδων, θα γίνει στην πόλη Λούζνια, που απέχει μιάμιση ώρα από τα Τίρανα, στο γήπεδο "Ρόζα Χάξιου" και διαιτητής της αναμέτρησης θα είναι ο Ούγγρος Κασάι Βιτόρ.

    Στόχος η νίκη

    Η εθνική ομάδα των Ελπίδων προπονείται αυτή την ώρα σε γήπεδο που βρέθηκε την τελευταία στιγμή στα Τίρανα, αφού δεν κατέστη δυνατή η μετάβαση στη Λούζνια, που θα γίνει το αυριανό ματς. Ο Στέλιος Μανωλάς δεν θα έχει στη διάθεσή του τους τραυματίες Μουστογιάννη, Φούφουλα και Ανδριόλα.

    Μιλώντας για τον αυριανό αγώνα, ο Στέλιος Μανωλάς τόνισε: "Θέλουμε να ξεκινήσουμε με νίκη και ελπίζω ότι τα παιδιά θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις του αγώνα και στις δυσκολίες που θα έχει. Βρισκόμαστε σε καλή κατάσταση, έχω εμπιστοσύνη στους παίκτες και για αυτούς τους λόγους είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και να ξεκινήσουμε με νίκη εν όψει και της δύσκολης συνέχειας που μας περιμένει".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 2 September 2004 - 16:51:27 UTC