Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-09-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αιματηρός αποκλεισμός
  • [02] Νεκρός φέρεται ο Νο1 καταζητούμενος στην Τουρκία
  • [03] Οδηγία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Αμερικανικό "καμπανάκι" για την
  • [04] "Καμπανάκι" από την αυστραλιανή αστυνομία Δεύτερος πυρήνας τρομοκρατών;
  • [05] Εταιρία εκμίσθωσης εναντίον Σαουδικής Αραβίας Μήνυση για τους Δίδυμους
  • [06] Αμερικανός παραδέχθηκε την ενοχή του Ομολογία για τα βασανιστήρια στο
  • [07] Έρευνα Αμερικανών επιστημόνων Κεραυνοβόλος έρωτας με απόδειξη
  • [08] Ρωσικό "χτύπημα" σε αμερικανικό δίδυμο

    [01] Διεθνή

    Αιματηρός αποκλεισμός

    10/9/2004 11:30:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Κι ενώ η κυβέρνηση του Ισραήλ αποφάσισε να σφραγίσει πλήρως τις εισόδους στα παλαιστινιακά εδάφη στο πλαίσιο προληπτικών μέτρων για αποτροπή τυχόν τρομοκρατικών χτυπημάτων, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις πραγματοποιούν αλλεπάλληλες επιδρομές στους προσφυγικούς καταυλισμούς. Ο μέχρι στιγμής απολογισμός είναι τέσσερις νεκροί, μεταξύ αυτών ένας τοπικός ηγέτης της Χαμάς, αλλά και ένας 14χρονος. Οι τραυματίες ανέρχονται στους 50. Ο αριθμός των νεκρών από την έναρξη της Ιντιφάντα στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2000 έχει φτάσει στους 4.303, εκ των οποίων 3.289 Παλαιστίνιοι και 943 Ισραηλινοί.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Η απόφαση του Ισραήλ

    [02] Διεθνή

    Νεκρός φέρεται ο Νο1 καταζητούμενος στην Τουρκία

    10/9/2004 11:54:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Την είδηση του θανάτου του Χαμπίμπ Ακντάς, του φερόμενου ως βασικού υποκινητή των επιθέσεων που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 63 ανθρώπους το Νοέμβριο στην Κωνσταντινούπολη, μετέδωσε σήμερα το τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV. Το κανάλι μετέδωσε εικόνες από βίντεο που αποδίδεται σε οργάνωση ισλαμιστών, οι οποίες δείχνουν πτώμα, το οποίο φέρεται ότι είναι του Ακντάς. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του καναλιού ο Ακντάς σκοτώθηκε στο Ιράκ από τους βομβαρδισμούς του αμερικανικού στρατού. Οι τουρκικές αρχές δεν είναι σε θέση προς το παρόν να επιβεβαιώσουν το θάνατο του. Πάντως, η σύζυγος του, Τσεμίλ, θα δικαστεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη μαζί με άλλα 68 άτομα που είναι θεωρούνται ύποπτα για ανάμειξη στις αιματηρές επιθέσεις.

    Το βίντεο, το οποίο έχει στη διάθεση του το NTV, συνοδεύεται από ηχητικό σχολιασμό στην τουρκική γλώσσα όπου αναφέρεται ότι ο Ακντάς ήταν "ένας μεγάλος μαχητής", ο οποίος "μετείχε στον πόλεμο κατά των Αμερικανών" και "πέθανε ως μάρτυρας".

    Το επίμαχο οπτικό υλικό δόθηκε αρχικά από μέλη ισλαμιστικής οργάνωσης στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ihlas.

    Το τηλεοπτικό κανάλι διευκρίνισε ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες του, ο Ακντάς, μετά τη μετάβασή του στη Συρία την επομένη των επιθέσεων στην Κωνσταντινούπολη, εντάχθηκε στην ιρακινή ισλαμιστική οργάνωση "Ταουχίντ ουάλ Τζιχάντ" (Ενοποίηση και Ιερός Πόλεμος), η οποία συνδέεται με την Αλ Κάιντα. Κατόπιν πήγε στο Ιράκ, όπου την περασμένη Τετάρτη έχασε τη ζωή του στη διάρκεια βομβαρδισμών του αμερικανικού στρατού στην περιοχή Αλ Ανμπάρ, δυτικά της Βαγδάτης.

    [03] Διεθνή

    Οδηγία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Αμερικανικό "καμπανάκι" για την τρομοκρατία

    11/9/2004 8:55:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: AΠΕ- Reuters

    Νέα οδηγία για την τρομοκρατία εξέδωσε χθες- παραμονή της επετείου της 11ης Σεπτεμβρίου- το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καλώντας τους Αμερικανούς σε όλο τον κόσμο να επιδείξουν σύνεση απέναντι στη "συνεχιζόμενη απειλή των τρομοκρατικών ενεργειών", κυρίως από την οργάνωση Αλ Κάιντα. Παράλληλα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την ανησυχία του για "τη συνεχιζόμενη απειλή τρομοκρατικών ενεργειών εναντίον αμερικανικών συμφερόντων στο εξωτερικό" και κάλεσε τους Αμερικανούς υπηκόους, που μένουν ή ταξιδεύουν στο εξωτερικό, να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την ασφάλειά τους. Η οδηγία αυτή έρχεται να αντικαταστήσει μία παρόμοια που είχε εκδοθεί στις 29 Απριλίου και θα παραμείνει σε ισχύ για έξι μήνες, μέχρι τις 10 Μαρτίου.

    [04] Διεθνή

    "Καμπανάκι" από την αυστραλιανή αστυνομία Δεύτερος πυρήνας τρομοκρατών;

    11/9/2004 9:24:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/9/2004 10:17:58 πμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- BBC- Reuters

    Φόβους ότι μια δεύτερη ομάδα καμικάζι ετοιμάζει νέα βομβιστική επίθεση στην Τζακάρτα, εκφράζει η αστυνομία της Αυστραλίας, μετά την έκρηξη που σημειώθηκε την Πέμπτη μπροστά στην πρεσβεία της χώρας και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους εννέα άνθρωποι. "Λάβαμε πληροφορίες, ότι μια δεύτερη ομάδα δραστηριοποιείται στην περιοχή" δήλωσε από την Τζακάρτα ο αρχηγός της αυστραλιανής αστυνομίας, Μικ Κίλτι, τονίζοντας, πως πυκνώνουν διαρκώς οι ενδείξεις για την ύπαρξή της. Επίσης, ο κ. Κίλτι ανακοίνωσε, ότι, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, την επίθεση της Πέμπτης πραγματοποίησαν δύο ή τρεις καμικάζι.

    Άσκηση πίεσης

    Σύμφωνα με τον Κίλτι, η δεύτερη ομάδα στρατολογήθηκε από τον Μαλαίσιο, Αζαχάρι Χουσίν, τον φερόμενο ως τεχνικό υπεύθυνο της Τζαμάα Ισλαμίγια, της οργάνωσης που ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση της Πέμπτης.

    "Λαμβάνουμε διαρκώς πληροφορίες, που κάνουν λόγο για απειλές ή για πιθανές απειλές και τις τελευταίες 24 με 48 ώρες είχαμε περισσότερες ενδείξεις για την ύπαρξη μιας δεύτερης ομάδας", πρόσθεσε ο αρχηγός της αυστραλιανής αστυνομίας και κατέληξε:"ξέρουμε ότι έχουν την ικανότητα και την πρόθεση (να επιτεθούν)".

    Στο μεταξύ, περίπου 1500 μουσουλμάνοι διαδήλωσαν στο κέντρο της Τζακάρτα, καταδικάζοντας την επίθεση.

    Όπως παρατηρούν αναλυτές και ειδικοί σε θέματα ασφαλείας, οι ακραίες ισλαμικές οργανώσεις φαίνεται, ότι προσπαθούν να επηρεάσουν τα εκλογικά αποτελέσματα σε όλο τον κόσμο. Ενδεικτικά επισημαίνουν, πως η επίθεση του Μαρτίου στην Ισπανία έγινε παραμονή των βουλευτικών εκλογών και συνέβαλε στην ήττα του Λαϊκού Κόμματος, το οποίο στήριξε τις ΗΠΑ στον πόλεμο του Ιράκ. Σε σχέση με την επίθεση στη Τζακάρτα, οι ειδικοί αναφέρουν, ότι η Ινδονησία έχει εκλογές σε δύο εβδομάδες και η Αυστραλία σε ένα μήνα από σήμερα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ανθρωποκυνηγητό στην Ινδονησία

    [05] Διεθνή

    Εταιρία εκμίσθωσης εναντίον Σαουδικής Αραβίας Μήνυση για τους Δίδυμους Πύργους

    11/9/2004 9:37:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- Reuters

    Αγωγή εναντίον της Σαουδικής Αραβίας για τις ζημιές τις οποίες υπέστη την 11η Σεπτεμβρίου 2001, θα καταθέσει η εταιρία στην οποία ανήκε το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Μια ημέρα πριν την τριετή παραγραφή, η εταιρία "Λιμενική Αρχή" σημειώνει, πως 84 υπάλληλοί της σκοτώθηκαν κατά τις αεροπορικές επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους και τονίζει: "Έχουμε ευθύνη προς τα εκατομμύρια των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται στην περιοχή, καθώς και προς τους μετόχους μας να αναζητήσουμε κάθε νομική οδό για αναπλήρωση των απωλειών, που υποστήκαμε την 11η Σεπτεμβρίου".

    Ζητούν αποζημίωση

    Ωστόσο, εκπρόσωπος της εταιρίας αρνήθηκε να να πει γιατί η υπηρεσία στράφηκε εναντίον της Σαουδικής Αραβίας ή εάν θα εναγάγει κι άλλες οντότητες.

    "Η ενέργεια που προτείνουμε είναι στη ίδια γραμμή με παρόμοιες αγωγές που κατέθεσαν άλλα πληγέντα μέρη", τόνισε η Λιμενική Αρχή, που δεν ανέφερε το ύψος της επιδιωκόμενης αποζημίωσης.

    Αρκετές εταιρίες- "ένοικοι" των Πύργων, όπως ο επενδυτικός οίκος "Κάντορ Φιτζέραλντ" που έχασε τους περισσότερους υπαλλήλους κατά τις επιθέσεις, έχουν καταθέσει αγωγές ενατίον της Σαουδικής Αραβίας. Μάλιστα, η "Κάντορ Φιτζέραλντ" κατέθεσε αγωγή την περασμένη εβδομάδα εναντίον και της Αλ Κάιντα, κατηγορώντας τους Σαουδάραδες, ότι ενίσχυσαν οικονομικά την οργάνωση, της οποίας ηγείται ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, που γεννήθηκε στη Σαουδική Αραβία.

    [06] Ιράκ

    Αμερικανός παραδέχθηκε την ενοχή του Ομολογία για τα βασανιστήρια στο Ιράκ

    11/9/2004 10:14:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/9/2004 10:47:22 πμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο- Reuters

    Ένοχος για τις κατηγορίες της συνωμοσίας και της κακομεταχείρισης Ιρακινών κρατουμένων, δήλωσε Αμερικανός στρατιώτης, κατά τη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας για τα βασανιστήρια στη φυλακή Αμπού Γράιμπ της Βαγδάτης. Ο 24χρονος στρατιώτης πρώτης τάξης, Άρμιν Κρούζ, παραδέχθηκε την ενοχή του κατά την έναρξη της διαδικασίας. Σύμφωνα με τις κατηγορίες, ο Κρούζ, που ανήκει στο 502ο τάγμα στρατιωτικών πληροφοριών, διέταξε τους στρατιώτες του να υποχρεώσουν τρεις κρατούμενους, που ήταν γυμνοί με τα χέρια τους δεμένα, να σέρνονται στο έδαφος. Επίσης, ο 24χρονος στρατιώτης κατηγορείται για συνωμοσία με την στρατιωτική αστυνομία, για την απόκρυψη των ωμοτήτων κατά των Ιρακινών κρατουμένων, καθώς και κακομεταχείριση των υφισταμένων του για να αποκρύψουν τα γεγονότα.

    [07] Υγεία

    Έρευνα Αμερικανών επιστημόνων Κεραυνοβόλος έρωτας με απόδειξη

    11/9/2004 11:05:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: BBC

    Τελικά ο κεραυνοβόλος έρωτας υπάρχει, αποφαίνονται Αμερικανοί επιστήμονες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Social and Personal Relationships. Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Οχάιο υποστηρίζουν, ότι από τα πρώτα λεπτά της γνωριμίας μας με κάποιον άλλο "προβλέπουμε" το είδος της σχέσης που μπορούμε να έχουμε μαζί του και αυτό μας βοηθά να καθορίσουμε την προσπάθεια που θα καταβάλλουμε για να δημιουργήσουμε έναν δεσμό ή μια φιλία. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 164 φοιτητών, οι οποίοι κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο, μετά την πρώτη τους γνωριμία με έναν συμφοιτητή/ συμφοιτήτρια.

    Η μαγεία του λεπτού

    Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Δρ Αρτέμιο Ραμίρεζ και τον Δρ Μάικλ Σάνναφρανκ από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, ζήτησε από 164 φοιτητές του ίδιου φύλου να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο, αμέσως μετά το τέλος της πρώτης τους συνάντησης με έναν συμφοιτητή/ συμφοιτήτρια. Η πρώτη αυτή συνάντηση διήρκεσε μεταξύ τριών, έξι και δέκα λεπτών.

    Στο ερωτηματολόγιο οι φοιτητές κλήθηκαν να κάνουν μια πρόβλεψη για το πως φαντάζονταν ότι θα εξελισσόταν η σχέση τους με αυτό το άτομο, ανέφεραν πόσα πράγματα πίστευαν ότι είχαν κοινά και πόσο τους άρεσε.

    Μετά από εννέα εβδομάδες, οι φοιτητές ερωτήθηκαν και πάλι για το πώς εξελισσόταν η νέα τους γνωριμία. Τα άτομα που χαρακτήρισαν την πιθανή σχέση θετικά έτειναν να κάθονται πιο κοντά άτομο αυτό κατά τη διάρκεια των μαθημάτων και να μιλάνε περισσότερο μεταξύ τους. Μετά από άλλες εννέα εβδομάδες, είχαν αυξημένες πιθανότητες να έχουν αναπτύξει μια πολύ στενή σχέση.

    Μιλώντας στο BBC, ο Δρ Ραμίρεζ επεσήμανε ότι "αν και η μελέτη επικεντρώθηκε στη φιλία μεταξύ δύο ατόμων, το ίδιο ισχύει και για τις ερωτικές σχέσεις". Και συμπλήρωσε: "αν πιστεύουμε, ότι μπορούμε να γίνουμε φίλοι με κάποιον, επικοινωνούμε περισσότερο, μιλάμε πιο πολύ για τα ενδιαφέροντά μας και κάνουμε πράγματα που θα βοηθήσουν την φιλία να εδραιωθεί".

    Αν και παλαιότερες έρευνες είχαν δείξει, πως το αποτέλεσμα μιας σχέσης ήταν αθροιστικό του τί συνέβαινε τις πρώτες μέρες, η μελέτη αυτή αποδεικνύει ότι όλα συμβαίνουν πολύ πιο γρήγορα, σε λίγα μόνο λεπτά.

    Σχετικά Links:

    Journal of Social and Personal Relationships

    [08] Αθλητισμός

    Ρωσικό "χτύπημα" σε αμερικανικό δίδυμο

    11/9/2004 11:03:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Το δικό τους πάρτι ετοιμάζονται να στήσουν στον τελικό του US Open οι Ρωσίδες Σβετλάνα Κουζνέτσοβα και Έλενα Ντεμεντίεβα οι οποίες απέκλεισαν στα ημιτελικά της διοργάνωσης της Νέας Υόρκης τις οικοδέσποινες Λίντσεϊ Ντεϊβενπορτ και Τζένιφερ Καπριάτι. Έτσι για δεύτερη φορά φέτος μετά το Ρολάν Γκαρός, όπου η Αναστασία Μίσκινα είχε επιβληθεί της Ντεμεντίεβα ένα ακόμη έπαθλο των γκραν σλαμ θα μιλήσει "ρωσικά", αφού η Μαρία Σαράποβα κατέκτησε φέτος το τρόπαιο του Γουίμπλεντον. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι με τη νίκη τους οι Ρωσίδες πρωταθλήτριες έγραψαν ιστορία στη "χρυσή βίβλο" της διοργάνωσης, αφού μέχρι χθες καμία συμπατριώτισσά τους δεν είχε καταφέρει ποτέ να φθάσει στον τελικό του αμερικάνικού τουρνουά.

    Απ' τη Ρωσία με... αγάπη

    Σε κάποιες άλλες εποχές το να ξεστομίσει κάποιος μέσα στην καρδιά του "Μεγάλου Μήλου" τη φράση "η Ρωσία είναι εδώ" αποτελούσε τουλάχιστον πρόκληση. Χθες όμως η Κουζνέτσοβα (Νο 9) δεν είχε κανένα πρόβλημα να το δηλώσει μετά τη νίκη της στον ημιτελικό με 1-6, 6-2, 6-4 επί της Ντεϊβενπορτ (Νο 4), που της έδωσε το εισιτήριο πρόκρισης για τον εμφύλιο τελικό του τελευταίου φετινού γκραν σλάμ. Στην άλλη άκρη του φιλέ θα βρίσκεται η συμπατριώτισσά της Ντεμεντίεβα (Νο 6) που με 6-0, 2-6, 7-6 εκτός από την Καπριάτι (Νο 8) κατάφερε να νικήσει και τις γέλια των θεατών, που προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να συμπαρασταθούν στην αγαπημένη τους αθλήτρια και ... γέλαγαν σε κάθε σερβίς της Ρωσίδας. Στο τέλος όμως η Ντεμεντίεβα γέλασε καλύτερα


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 11 September 2004 - 8:50:55 UTC