Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-09-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ένας τραυματίας Εκρήξεις στην Τζέντα
  • [02] Πρώτη η Στουτγάρδη
  • [03] "Οι δεσμεύσεις που αναλάβαμε γίνονται πράξη" "Το 2004 αλλάξαμε σελίδα"
  • [04] "Χλωμό" ξεκίνημα η ΑΕΚ
  • [05] "Ορφανό" το ποίμνιό του στην αφρικανική ήπειρο "Έφυγε" ένας σπουδαίος
  • [06] Δεν απέκλειαν την πιθανότητα να είχε διαφύγει Μπεσλάν: αναγνωρίστηκε το
  • [07] Μετά από το μπάι-πας Επέστρεψε στο σπίτι του ο Μπιλ Κλίντον
  • [08] Άρσεναλ από άλλο πλανήτη
  • [09] Στις εξαγγελείες του πρωθυπουργού Άμεση αντίδραση της αντιπολίτευσης
  • [10] Τρίτος ο Ολυμπιακός στην Ιταλία
  • [11] Πρώτο τρόπαιο για τον Πανιώνιο

    [01] Διεθνή

    Ένας τραυματίας Εκρήξεις στην Τζέντα

    11/9/2004 7:44:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Δύο εκρήξεις μικρής ισχύος, αναστάτωσαν την πόλη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας. Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε στο πίσω μέρος ενός αυτοκινήτου, που ήταν παρκαρισμένο κοντά σε ένα αυτόματο μηχάνημα ανάληψης χρημάτων μιας σαουδαραβικής τράπεζας, προκαλώντας τον τραυματισμό του οδηγού. Σύμφωνα με την αστυνομία, η έκρηξη αποδίδεται σε απόπειρα ληστείας. Αργότερα, το μεσημέρι, άλλη μία έκρηξη μικρής ισχύος σημειώθηκε σε άλλο όχημα, που βρίσκονταν έξω από μια βρετανική τράπεζα, όπως έγινε γνωστό από πηγές της τοπικής ασφάλειας. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές από την έκρηξη αυτή.

    Πρόκειται για ληστεία

    Το γεγονός, ότι η αρχική έκρηξη σημειώθηκε την επέτειο της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, οδήγησε στην άποψη ότι πιθανόν να ήταν τρομοκρατικό κτύπημα, ενδεχόμενο, που απορρίφθηκε από τις έρευνες.

    Όσον αφορά στην πρώτη έκρηξη, όπως δήλωσε στέλεχος της αστυνομίας της Τζέντας "η έκρηξη προκλήθηκε τη στιγμή διάπραξης εγκληματικής πράξης", την ώρα, που οι δράστες, προσπαθούσαν να πραγματοποιήσουν ληστεία στο μηχάνημα αυτόματης ανάληψη χρημάτων. Ένας από τους δράστες της έκρηξης τραυματίστηκε και συνελήφθη, ενώ οι δύο συνεργοί του διέφυγαν προς το παρόν.

    Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες υπήρχαν τέσσερις ένοπλοι.

    [02] Αθλητισμός

    Πρώτη η Στουτγάρδη

    11/9/2004 7:51:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Άκρως ενδιαφέρουσα ήταν η πέμπτη αγωνιστική του γερμανικού πρωταθλήματος, καθώς ουκ ολίγα πράγματα συνέβησαν με κυριότερο ίσως όλων, την ήττα σοκ της Μπάγερ Λεβερκούζεν από την Μάιντς με 2-0. Το αποτέλεσμα αυτό σε συνδυασμό με την εύκολη νίκη της Στουτγάρδης με το ίδιο σκορ επί του Αμβούργου, έφερε την Στουτγάρδη μόνη πρώτη στην βαθμολογία της "Μπουντεσλίγκα" με 10 βαθμούς. Κατά τα άλλα το μεγάλο ντέρμπι της αγωνιστικής ανάμεσα στην Μπόχουμ και την Μπορούσια Ντόρτμουντ έληξε ισόπαλο με 2-2 με τους γηπεδούχους να ισοφαρίζουν στο 75' με ένα γκολ του Μάντσεν. Η Μπάγερν Μονάχου έμεινε στο ισχνό 1-0, το οποίο πάντως της έδωσε την νίκη, ενώ η Βέρντερ Βρέμης με τον Άγγελο Χαριστέα να μπαίνει ως αλλαγή στο 65' ηττήθηκε με 3-1 στο Μέχενγκλάντμπαχ από την τοπική Μπορούσια. Η Βόλφσμπουργκ επικράτησε εύκολα με 3-0 της Σάλκε και τέλος το μοναδικό παιχνίδι χωρίς σκορ ήταν η ισοπαλία της Νυρεμβέργης με την Χέρτα.

    Τα σημερινά αποτελέσματα

    Μάϊντζ-Μπάγερ Λεβερκούζεν 2-0 (Bάϊλαντ 65', Άουερ 68') Μπάγερν Μονάχου-Αρμίνια Μπίλεφελντ 1-0 (Μακάι 26') Μπόχουμ-Μπορούσια Ντόρτμουντ 2-2 (Καλά 16', Μάντσεν 75'-Κόλερ 48', Εβέρτον 59') Γκλάντμπαχ-Βέρντερ Βρέμης 3-1 (Χάϊντζ 11', Nοϊβίλ 53', Ιβιτς 90'-Νέλσον Βαλντέζ 69') Βόλφσμπουργκ-Σάλκε 3-0 (Χριστόφ 30', 40', Κλίμοβιτς 90') Στουτγάρδη-Αμβούργο 2-0 (Μάισνερ 16', Σζάμπιτς 90') Νυρεμβέργη-Χέρτα Βερολίνου 0-0

    Η βαθμολογία

    Στουτγκάρδη 10 Βόλφσμπουργκ 9 Μπάγερν 7 Λεβερκούζεν 7 Μάιντζ 7 Βέρντερ Βρ. 6 Μπόχουμ 6 Νυρεμβέργη 5 Γκλάντμπαχ 5 Φράιμπουργκ 5 Ντόρτμουντ 5 Χέρτα 4 Χάνσα 4 Αμβούργο 3 Σάλκε 3 Αννόβερο 1 Μπίλεφελτν 1 Καιζερσλάουτερν 1

    [03] Εσωτερικά

    "Οι δεσμεύσεις που αναλάβαμε γίνονται πράξη" "Το 2004 αλλάξαμε σελίδα"

    11/9/2004 9:45:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/9/2004 11:17:56 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Η ανάπτυξη, το κοινωνικό κράτος, η ενίσχυση της οικονομίας και της ανταγωνιστικότητας, η πάταξη της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς είναι οι βασικοί άξονες του προγράμματος της κυβέρνησης που παρουσίασε το Σάββατο το βράδυ ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, στην ομιλία του στο Συνεδριακό Κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης", στα πλαίσια της 69ης ΔΕΘ. Η ομιλία του πρωθυπουργού, που άρχισε στις 21:00, έγινε σε βαρύ κλίμα, καθώς ολόκληρη η χώρα θρηνεί για τον άδικο χαμό του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και άλλων 16 ανθρώπων. Μάλιστα, λόγω του τραγικού γεγονότος, αναβλήθηκε και το επίσημο δείπνο προς τιμή του πρωθυπουργού. "Οδηγός μας είναι το όραμά μας για μια νέα καλύτερη Ελλάδα" είπε ο κ. Καραμανλής συνοψίζοντας τους στόχους της κυβέρνησης για την τετραετία. Πριν αρχίσει την ομιλία του, ο πρωθυπουργός, ζήτησε από τους παρισταμένους να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του τραγικού δυστυχήματος και επεσήμανε, πως οι σκέψεις όλων στρέφονται στο Παρτριαρχείο Αλεξανδρείας και στις οικογένειες των θυμάτων.

    Ισχυρή οικονομία, ανθρώπινο κράτος και δυναμική κοινωνία

    Η ομιλία του Πρωθυπουργού ξεκίνησε με μία αναδρομή στα πεπραγμένα της κυβέρνησης μέχρι σήμερα με αναφορές στη διαχείριση του Κυπριακού, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων για να συνεχίσει με μία απαρίθμηση των κυβερνητικών στόχων για τα επόμενα χρόνια. Στο επίκεντρο της ομιλίας του Πρωθυπουργού βρέθηκαν τα προβλήματα και η κατάσταση της οικονομίας την οποία χαρακτήρισε ανησυχητική για να προσθέσει: "Η κατάσταση που είχε διαμορφωθεί στον ευρύτερο δημόσιο τομέα επιβάρυνε την οικονομία, υπονόμευε την επιχειρηματική πρωτοβουλία του Έλληνα και προκαλούσε τεράστια απώλεια πόρων".

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην πτωτική πορεία της ανταγωνιστικότητας, τον υψηλό πληθωρισμό, την ανεργία, τη διεύρυνση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων και το οξύ δημοσιονομικό πρόβλημα κάνοντας λόγο για κρυφά χρέη και πλασματικά στοιχεία που έδιναν λάθος εικόνα για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας.

    "Η πραγματικότητα αυτή απαιτεί αλλαγές. Απαιτεί μεταρρυθμίσεις", τόνισε ο Πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι θα πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις με συγκροτημένη στρατηγική στη Δημόσια Διοίκηση και στις δομές της οικονομίας.

    "Εφαρμόζουμε με συνέπεια το κυβερνητικό πρόγραμμά μας"

    Στη συνέχεια ο κ. Καραμανλής είπε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα πραγματοποιηθούν με θάρρος, με συνεννόηση, με διάλογο και όχι με αιφνιδιασμούς και σύγκρουση για να τονίσει: "Εφαρμόζουμε με συνέπεια το κυβερνητικό πρόγραμμά μας, που ενέκρινε ο ελληνικός λαός στις 7 Μαρτίου", ένα πρόγραμμα που, όπως σημείωσε, είναι απόλυτα ρεαλιστικό και θα υλοποιηθεί στο χρονικό πλαίσιο της τετραετίας.

    Επανίδρυση της Δημόσιας Διοίκησης

    "Βασικός άξονας της στρατηγικής μας είναι η μετάβαση σε ένα κράτος ευθύνης, με επιτελικό, ρυθμιστικό και ελεγκτικό ρόλο", είπε ο Πρωθυπουργός κάνοντας λόγο για ένα "Κράτος-στρατηγείο" που θα βρίσκεται κοντά στον Έλληνα πολίτη και στο οποίο "δε θα χωρούν φαινόμενα διαφθοράς".

    Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση για τον περιορισμό της πολυνομίας, την πάταξη της διαφθοράς, την αναδιάρθρωση της Περιφέρειας, την ενίσχυση του ρόλου των ΚΕΠ, τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών των Δήμων και των Κοινοτήτων καθώς και την αντιμετώπιση της καθυστέρησης στην απονομή της Δικαιοσύνης.

    Νέα Οικονομική και Αναπτυξιακή Πολιτική

    "Από την επομένη των εκλογών, δίνουμε λύσεις στα προβλήματα του χθες" είπε ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στην αντιμετώπιση του θέματος των πανωτοκίων και του Τειρεσία, την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω των Κοινοτικών Προγραμμάτων και τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών για τους οφειλέτες του Δημοσίου.

    Η ανάπτυξη σε όλη την οικονομία και όλη τη χώρα και η ήπια δημοσιονομική προσαρμογή αποτελούν τους πρωταρχικούς στόχους της κυβέρνησης μέσω της διασφάλισης της διαφάνειας στη διαχείριση και την ενίσχυση των δημοσιονομικών ελέγχων καθώς και του δραστικού περιορισμού της φοροδιαφυγής.

    Παράλληλα, θα επιδιωχθεί η συγκράτηση των καταναλωτικών δαπανών του Δημοσίου, ενώ θα αξιοποιηθεί η κινητή και ακίνητη περιουσία του και μέσω μιας "νέας γενιάς αποκρατικοποιήσεων" με στόχο τη διασφάλιση των συμφερόντων του κοινωνικού συνόλου και των εργαζομένων.

    Εξάλλου, ο κ. Καραμανλής προανήγγειλε την αύξηση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην ανάπτυξη έργων υποδομής, την εισαγωγή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο Χρηματιστήριο, τη διενέργεια νέας προσπάθειας για την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής καθώς και την αναθεώρηση του τρέχοντος εξοπλιστικού προγράμματος με στόχο την περικοπή δαπανών ύψους 400 εκ. ευρώ.

    Έτος ανταγωνιστικότητας το 2005

    Βασικό άξονα του κυβερνητικού προγράμματος θα αποτελέσει η αύξηση του παραγόμενου προϊόντος και του κοινωνικού μερίσματος. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Καραμανλής είπε ότι το 2005 θα ανακηρυχθεί Έτος Ανταγωνιστικότητας με στόχο να γίνει η Ελλάδα πιο ανταγωνιστική και να προσελκύσει νέες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις δουλειάς και θα βοηθήσουν στη δυναμική ανάπτυξη της Περιφέρειας.

    Φορολογικές μεταρρυθμίσεις

    Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε φορολογικές αλλαγές όπως είναι η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων και η νέα φορολογική κλίμακα για τα νοικοκυριά. Εξάλλου, ο κ. Καραμανλής ανακοίνωσε την κατάργηση του ΣΔΟΕ και τη συγκρότηση νέου Σώματος καθώς και τη θέσπιση ενός νέου αναπτυξιακού νόμου και πλαισίου αδειοδότησης και λειτουργίας με στόχο την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Ενίσχυση της αγοράς ενέργειας

    "Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της παραγωγής Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές και θεσπίζουμε υγιές πλαίσιο για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου", είπε ο Πρωθυπουργός εξαγγέλλοντας την αναμόρφωση της αγοράς ενέργειας με στόχο τη προσέλκυση νέων επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

    Συνεχίζοντας, ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην αύξηση του ποσοστού της απορρόφησης κοινοτικών πόρων, τους τελευταίους έξι μήνες, και στην αναβάθμιση του συστήματος διαχείρισης και ελέγχου των προγραμμάτων με στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού και της διαφάνειας.

    Στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης βρίσκεται η αξιοποίηση της μετα-Ολυμπιακής εποχής και η ενίσχυση της Περιφέρειας μέσω της ανάπτυξης του τουρισμού, της ενίσχυσης της Ναυτιλίας και της δημιουργίας έργων πνοής.

    Κοινωνικό και ανθρώπινο κράτος

    "Η Παιδεία, μαζί με τον Πολιτισμό, είναι πρώτη προτεραιότητά μας" επανέλαβε ο Πρωθυπουργός εξαγγέλλοντας αύξηση των δαπανών και αναφερόμενος στο πρόγραμμα της κυβέρνησης για την Παιδεία.

    Στη συνέχεια, ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στο κυβερνητικό πρόγραμμα για την Υγεία τονίζοντας ότι θα εφαρμοστεί "πολιτική υγείας για όλους" κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων, στην κατάργηση της λίστας συνταγογράφησης και στην κάλυψη των κενών θέσεων στα νοσοκομεία.

    "Ο λόγος που δώσαμε ισχύει στο ακέραιο " τόνισε ο Πρωθυπουργός για να προσθέσει ότι οι αυξήσεις των μισθών και των συντάξεων για το 2005 θα κινηθούν πάνω από τον πληθωρισμό. Κατόπιν, ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στο κυβερνητικό πρόγραμμα, στο στόχαστρο του οποίου βρίσκεται η ανεργία, η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια, ενώ έκανε λόγο για τις δράσεις της κυβέρνησης για την προστασία των ατόμων με αναπηρία, των πολυτέκνων και των κατώτερων οικονομικών τάξεων όπως είναι οι παλιννοστούντες, οι αθίγγανοι και οι οικονομικοί μετανάστες.

    "Χτίζουμε ένα καλύτερο αύριο για όλους τους πολίτες"

    Κλείνοντας την ομιλία του, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις σύγχρονες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα μας εκτιμώντας ότι, παρά τα υπάρχοντα προβλήματα, θα μπορέσει να αντεπεξέλθει χάρη στους κοινοτικούς πόρους, την εμπειρία και τη διεθνή προβολή που επετεύχθη λόγω των Ολυμπιακών καθώς και τον κοινό στόχο που συνοψίζεται στη φράση του Πρωθυπουργού: "Ένα καλύτερο αύριο, για όλους τους πολίτες, σε όλη την Ελλάδα".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Άμεση αντίδραση της αντιπολίτευσης

    [04] Αθλητισμός

    "Χλωμό" ξεκίνημα η ΑΕΚ

    11/9/2004 8:34:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/9/2004 10:57:28 μμ)

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Δε ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο την φετινή της πορεία η ΑΕΚ καθώς στον πρώτο της επίσημο αγώνα, αναγκάστηκε να παραχωρήσει ισοπαλία στον ΠΑΝΟ Μαλλίων, στα Χανιά. Ο αγώνας ήταν στο πλαίσιο της πρώτης αγωνιστικής του κυπέλλου Ελλάδας και η ΑΕΚ παρά το ότι προηγούταν από πολύ νωρίς με τον Σοάρες που άνοιξε το σκορ μόλις στο 7, δεν κατάφερε να πάρει και την νίκη. Η ισοφάριση και η ψυχρολουσία για τους παίκτες της ΑΕΚ, που αγωνίστηκε χωρίς τον Σάντος στον πάγκο της λόγω του ότι είχε μεταβεί στην Γκόριτσα να παρακολουθήσει την προσεχή αντίπαλο της ομάδας, ήρθε στο 85 με ένα γκολ του Δερμιτζάκη.

    Εντυπωσιακή η Χαλκηδόνα

    Από τα υπόλοιπα ματς του σημερινού προγράμματος ξεχωρίζει αναμφίβολα η επίδειξη δύναμης της Χαλκηδόνας επί της Κοζάνης, κάτι που φαίνεται και από το τελικό 1-6. Η Χαλκηδόνα έτσι έκανε ένα πολύ δυναμικό ξεκίνημα και ενν εικόνα που έχει ήδη δώσει από τις μέχρι σήμερα εμφανίσεις της στα φιλικά που την θέλουν σε πολύ καλή κατάσταση ενόψει της πρεμιέρας του πρωταθλήματος. Εύκολα κέρδισε και ο Πανιώνιος τον Πάμισσο Μεσσήνης εκτός έδρας, με 3-0, ενώ το Αιγάλεω επικράτησε με το ευρύ 4-1 της Μαρκό στο Μαρκόπουλο. Στις αρνητικές εκπλήξεις της ημέρας συγκαταλέγεται και το 1-1 της Ξάνθης στην Δράμα με τον Πανδραμαϊκό. Στο παιχνίδι με το οποίο ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα του Σαββάτου ο ΠΑΟΚ δεν δυσκολεύτηκε να πάρει την νίκη με 4-0 επί του Λήλαντα Βασιλικών. Ο "δικέφαλος" του Βορρά προηγήθηκε με 1-0 στο ημίχρονο με σκόρερ τον Θεοδωρίδη, όμως έπαιξε πολύ καλύτερα στην επανάληψη με αποτέλεσμα να ανεβάσει και τον δείκτη του σκορ. Το 2-0 σημείωσε ο Σαλπιγγίδης στο 61 και μέσα σε 8 λεπτά, στο 71' και στο 79', ο Σπάσιτς διάμόρφωσε το τελικό 4-0.

    Τα σημερινά αποτέλεσματα

    Πάμισσος Μεσσήνης-Πανιώνιος 0-3 (Μαρκορά 40', Παρόντι 79', Μπρέσκα 90') Πανδραμαϊκός-Ξάνθη 1-1 (Κούρλιος 90' - Πρίττας 77') ΠΑΝΟ Μαλλίων-ΑΕΚ 1-1 (Δερμιτζάκης 85' - Σοάρες 7') Κοζάνη-Χαλκηδόνα 1-6 (Δούμας 69' - Ζαχαρόπουλος 7', 14', 36' πέν., Κορακάκης 29', Δήμος 65', Μασάτο 69') Απόλλωνας Καλαμαριάς-Αχαϊκή 3-0 (Πετκάκης 19', Παρμαξίδης 45', 90') Μαρκό-Αιγάλεω 1-4 (Κατσουγιάννης 83' - Μανουσάκης 10', 12', Νικολόπουλος 50', Φριζενμπίχλερ 88') Βύζας-Εργοτέλης 0-2 (Ογκουνσότο 7', Πύργου 12')

    [05] Εσωτερικά

    "Ορφανό" το ποίμνιό του στην αφρικανική ήπειρο "Έφυγε" ένας σπουδαίος άνθρωπος

    11/9/2004 8:59:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ

    "Χαρισματικό άνθρωπο" χαρακτηρίζουν, όλοι όσοι τον ήξεραν, τον Πατριάρχη Αλεξάνδρειας και πάσης Αφρικής Πέτρο, ο οποίος έχασε σήμερα τη ζωή του, στο τραγικό δυστύχημα με την πτώση ελικοπτέρου "Σινούκ", λίγο πριν φτάσει στο Άγιο Όρος. Ο νεότερος Προκαθήμενος Ορθοδόξου Εκκλησίας άφησε ορφανό το ποίμνιό του στην αφρικανική ήπειρο. Συγκλονισμένος είναι ολόκληρος ο ορθόδοξος κόσμος για τον Πατριάρχη, που χάθηκε στα 55 του χρόνια, πριν προλάβει να ολοκληρώσει το μεγαλόπνοο έργο του. Αγαπητός στην ομογένεια, στο ορθόδοξο ποίμνιό του σε ολόκληρη την Αφρική, αλλά και ιδιαίτερα αποδεκτός από την πολιτική και θρησκευτική ηγεσία της Αιγύπτου, όπου και η έδρα του πατριαρχείου της Αλεξανδρείας, αλλά και από τις ηγεσίες των αφρικανικών κρατών, ο πατριάρχης Πέτρος εργάστηκε με ζήλο και επιμονή, προσηλωμένος στο έργο της Εκκλησίας και στην εξάπλωση του χριστιανισμού στην αφρικανική ήπειρο. Διέδωσε το μήνυμα του χριστιανισμού στα βάθη της ζούγκλας, όπου χειροτόνησε νέους κληρικούς, ενώ ο μεγάλος του καημός ήταν η συρρίκνωση των κληρικών στο Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας και γενικότερα η συρρίκνωση του ελληνισμού στην Αίγυπτο.

    Ο κατά κόσμον Πέτρος Παπαπέτρου γεννήθηκε στο χωριό Συγχαρί της Κερύνειας στις 3 Σεπτεμβρίου 1949. Το 1962 μπήκε ως δόκιμος στην Ιερά Μονή Μαχαιρά της Κύπρου. Γόνος οικογενείας οκτώ παιδιών σπούδασε στην Ιερατική Σχολή της Λευκωσίας και με υποτροφία στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1970 εντάχθηκε στη δύναμη του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και εξελέγη για πρώτη φορά μητροπολίτης το 1990. Επτά χρόνια αργότερα βρέθηκε στο ανώτατο αξίωμα του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής. Πριν εκλεγεί Πατριάρχης Αλεξανδρείας ήταν μητροπολίτης Καμερούν και Δυτικής Αφρικής.

    Τραγική ειρωνεία, ο Πατριάρχης Αλεξάνδρειας ήταν συγγενής του αδικοχαμένου υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννου Κρανιδιώτη. Μάλιστα σε τρεις ημέρες συμπληρώνονται πέντε χρόνια από την πτώση του Φάλκον.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τραγικό δυστύχημα στο Άγιον Όρος

    [06] Διεθνή

    Δεν απέκλειαν την πιθανότητα να είχε διαφύγει Μπεσλάν: αναγνωρίστηκε το πτώμα του "Στρατηγού"

    11/9/2004 9:41:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Αναγνωρίστηκε το πτώμα του ηγέτη της ομάδας των ανταρτών, που κατέλαβαν το σχολείο στο Μπεσλάν και βύθισαν στο πένθος μια ολόκληρη χώρα. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του αναπληρωτή γενικού εισαγγελέα της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Κοσλένικοφ, το πτώμα του επικεφαλής του μακελειού αναγνωρίστηκε μεταξύ των 31 πτωμάτων των απαγωγέων, παιδιών, γονέων και δασκάλων, στο μοιραίο σχολείο της Βόρειας Οσετίας. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ οι ερευνητές διαθέτουν την πλήρη ταυτότητα του ατόμου αυτού, που οι υπόλοιποι γνώριζαν με το προσωνύμιο "Συνταγματάρχης". Το πτώμα αναγνώρισε ένας όμηρος, που κατέφερε να βγει ζωντανός από το σχολείο-κόλαση. Μέχρι τώρα οι ρωσικές αρχές είχαν αμφιβολίες για την τύχη του "Συνταγματάρχη" και οι ερευνητές δεν απέκλειαν την πιθανότητα να είχε τραπεί σε φυγή μετά από την αιματηρή κατάληξη της ομηρίας στο σχολείο του Μπεσλάν.

    [07] Διεθνή

    Μετά από το μπάι-πας Επέστρεψε στο σπίτι του ο Μπιλ Κλίντον

    11/9/2004 10:29:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: CNN

    Τέσσερις ημέρες μετά την εγχείρηση μπάι-πας στην οποία υπεβλήθη, ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, επέστρεψε στο σπίτι του σε προάστιο της Νέας Υόρκης. Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του 58χρονου πρώην Προέδρου, Τζιμ Κένεντι, ο Μπιλ Κλίντον έχει καλή διάθεση, ενώ σήμερα, έκανε μικρούς περιπάτους στο διάδρομο του νοσοκομείου, αλλά και στο σπίτι του. Ήδη από την Τετάρτη, ο πρώην Πρόεδρος, είχε βγει από τη μονάδα εντατικής θεραπείας. Ο Κ. Κλίντον σχεδίαζε να συνδράμει στην προεκλογική εκστρατεία του Δημοκρατικού υποψηφίου, Τζον Κέρι, αλλά η κατάσταση της υγείας του, του άλλαξε τα σχέδια, οκτώ βδομάδες πριν τις εκλογές για την προεδρία των ΗΠΑ. Η νοσηλεία του Μπιλ Κλίντον ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή, όταν επισκέφθηκε το γιατρό του με πόνους στο στήθος και δύσπνοια. Οι γιατροί του είπαν, πως πρέπει αμέσως να γίνει υποστεί τετραπλό μπάι-πας. Μάλιστα, όπως ανακαλύφθηκε κατά την εγχείρηση, μερικές από τις αρτηρίες του πρώην Προέδρου είχαν κλείσει σε ποσοστό 90%.

    [08] Αθλητισμός

    Άρσεναλ από άλλο πλανήτη

    11/9/2004 10:36:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Με εξίσου εντυπωσιακό τρόπο με εκείνον που ξεκίνησε το φετινό πρωτάθλημα συνεχίζει η Άρσεναλ, η οποία ταξιδεύοντας στο Φούλαμ δεν βρήκε κανένα εμπόδιο από την τοπική ομάδα και επιβλήθηκε με 3-0 χάρη στα γκολ του Λιούνγκμπεργκ, του Ρέγιες και ένα αυτογκόλ του Νάιτ. Οι "κανονιέρηδες" έτσι και μετά και την ισοπαλία της Τσέλσι με την Άστον Βίλα, έμειναν μόνοι πρώτοι στην κορυφή της "Πρέμιερσιπ" και συνεχίζουν ακάθεκτοι την ξέφρενη πορεία τους. Νικηφόρα ήταν η συνέχεια και για την Μίντλεσμπρο που υποδέχτηκε την Μπέρμιγχαμ και την "φιλοδώρησε" με δύο τέρματα για να πάρει την νίκη παρά το ότι είχε ισοφαριστεί από τον Χέσκι, λίγο πριν το τέλος του ημιχρόνου.

    Νέα ισοπαλία η Μάντσεστερ

    Η Μπόλτον του Στέλιου Γιαννακόπουλου είχε δύσκολο θεωρητικά έργο απέναντι στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ωστόσο τα κατάφερε περίφημα σε ένα ματς θρίλερ, όπου για 90 λεπτά οι δύο ομάδες ήταν ισόπαλες με 1-1, όμως το τελικό σκορ ήταν 2-2. η Γιουνάτεντ είχε προηγηθεί από το 44' με τον Χάιντσε και στο 52' ισοφάρισε ο Νόλαν για την Μπόλτον. Όλα έδειχναν πως το σκορ αυτό θα ήταν και το τελικό, όμως στο 90' ο Φέρντιναντ έδωσε προβάδισμα στους γηπεδούχους για να ισοφαρίσει αυτή τη φορά η Μάντσεστερ με τον Σμιθ ένα λεπτό αργότερα. Η Νιούκαστλ επικράτησε 3-0 της Μπλάκμεπρν σε έναν περίεργο αγώνα αφού ο Γκρείαμ Σούνες μόλις πριν μερικές ημέρες άφησε την φιλοξενούμενη και σε λίγες θα αναλάβει τους γηπεδούχους.

    Τα σημερινά αποτελέσματα

    Αστον Βίλα-Τσέλσι 0-0 Μπόλτον-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 2-2 (52' Νόλαν, 90' Φέρντιναντ / 44' Χάϊντζε, 90+1' Σμιθ) Φούλαμ-Αρσεναλ 0-3 (62' Λιούνγκμπεργκ, 65' Νάιτ (αυτ.), 71' Ρέγιες) Λίβερπουλ-Γουεστ Μπρομ 3-0 (16' Τζέραρντ, 42' Φίναν, 60' Λουίς Γκαρσία) Μάντσεστερ Σίτι-Εβερτον 0-1 (60' Καχίλ) Μίντλεσμπρο-Μπέρμιγχαμ 2-1 (27', 48' Βίντουκα / 42' Χέσκι) Νιουκάστλ-Μπλάκμπερν 3-0 (9' Φίλτκροφτ (αυτ.), 16' Σίρερ, 83' Ο'Μπράιαν) Πόρτσμουθ-Κρίσταλ Πάλας 3-1 (4' Φούλερ, 47' Μπέργκερ, 84" Πόποβιτς (αυτ.) / 43' Γκράνβιλ)

    Η βαθμολογία

    1. Αρσεναλ 15 2. Τσέλσι 13 3. Μίντλεσμπρο 10 - Μπόλτον 10 - Εβερτον 10 6. Τότεναμ 8* - Μάντσεστερ Γ. 8 - Αστον Βίλα 8 9. Πόρτσμουθ 7*

    * Τότεναμ και Πόρτσμουθ έχουν από έναν αγώνα λιγότερο

    [09] Εσωτερικά

    Στις εξαγγελείες του πρωθυπουργού Άμεση αντίδραση της αντιπολίτευσης

    11/9/2004 11:02:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ

    Τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε η ομιλία του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, στα πλαίσια της 69ης ΔΕΘ. Το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του επισημαίνει, ότι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού "δε συνιστούν ούτε νέα οικονομική και αναπτυξιακή πολιτική, ούτε δυναμική φυγή προς τα εμπρός, συνιστούν φυγή από την πραγματικότητα μίας κυβέρνησης, που θέλει να κυβερνήσει κρυπτόμενη πίσω από το για όλα φταίνε οι προηγούμενοι και το μόνο που έχει μέχρι τώρα παρουσιάσει είναι ο κομματισμός, η αναξιοκρατία, η άγνοια και η πορεία χωρίς πυξίδα". Το ΚΚΕ σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού επισημαίνει, ότι "οι εξαγγελίες του αποτελούν καθαρή τοποθέτηση υπέρ του κεφαλαίου και είναι συνεπείς με το αντιλαϊκό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, εναρμονισμένες με την πολιτική που γνωρίσαμε επί ΠΑΣΟΚ". Ο Συνασπισμός, δια του κυρίου Δραγασάκη, επισήμανε, ότι "η κυβέρνηση επιλέγει ως άμεση πολιτική την ήπια προσαρμογή ταυτόχρονα με τη δημοσιονομική τρομοκρατία, που αναπτύσσει. Προετοιμάζει το έδαφος για σκληρότερα μέτρα, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν".

    "Θα κριθούν από τα έργα και όχι τα λόγια"

    Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε το ΠΑΣΟΚ για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, η αξιωματική αντιπολίτευση, τόνισε, πως "ο κ. Καραμανλής εκφώνησε και σήμερα μια προεκλογική ομιλία σαν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντί να ανακοινώσει, ως όφειλε, συγκεκριμένο πλαίσιο οικονομικής πολιτικής και να προδιαγράψει την υλοποίηση των δεσμεύσεών του".

    Μάλιστα, το ΠΑΣΟΚ ανέφερε, πως η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί και αναβάλλει την υλοποίηση των άκρατων υποσχέσεων, που είχε δώσει πριν από τις εκλογές.

    Το ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε επίσης τον πρωθυπουργό, ότι συνεχίζει την ιδιοποίηση του έργου της προηγούμενης κυβέρνησης, κάνοντας νέες εξαγγελίες, που όμως έχουν δρομολογηθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

    Τέλος, το ΠΑΣΟΚ κάλεσε την κυβέρνηση "να αναλάβει τις ευθύνες της και να κυβερνήσει" καθώς θα κριθεί, όχι για τα ωραία λόγια, αλλά για τα έργα της.

    "Αντιλαϊκή πολιτική"

    "Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού αποτελούν καθαρή τοποθέτηση υπέρ του κεφαλαίου, στο οποίο δίνουν τη δυνατότητα να εκμεταλλεύεται την εργατική τάξη ακόμη περισσότερο", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, σχολιάζοντας την ομιλία του Κ. Καραμανλή στη ΔΕΘ.

    Σύμφωνα με το ΚΚΕ, οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού περιλαμβάνουν εκτενές πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, φορολογικές ελαφρύνσεις υπέρ του κεφαλαίου και νέο αναπτυξιακό νόμο, περιφερειακή και τουριστική πολιτική προσαρμοσμένα στις σημερινές ανάγκες του κεφαλαίου, αλλά και πιο αποτελεσματικό κράτος στην υπηρεσία του κεφαλαίου.

    "Αυτή η πολιτική - σημειώνει το ΚΚΕ- προβάλλεται ως ήπια προσαρμογή για την αντιμετώπιση της κακής οικονομικής κληρονομιάς του ΠΑΣΟΚ με στόχο την παραπλάνηση και τη διασφάλιση της ανοχής των εργαζομένων. Τον ίδιο σκοπό υπηρετούν τα συνθήματα περί νέα οικονομίας, νέας εποχής,«προτεραιότητας στον πολίτη ".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Το 2004 αλλάξαμε σελίδα"

    [10] Αθλητισμός

    Τρίτος ο Ολυμπιακός στην Ιταλία

    11/9/2004 11:03:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την τρίτη θέση στο τουρνουά που διοργάνωσε η Βίρτους Μπολόνια κατέκτησε ο Ολυμπιακός, επικρατώντας στον «μικρό» τελικό της Βαρέζε με 102-75 (ημίχρονο 53-31). Οι «ερυθρόλευκοι» ευτύχησαν να έχουν πολύ υψηλά ευστοχίας έξω από τα 6.25μ. (15/22 τρίποντα!) και, με κορυφαίους τους Σκλάβο και Αγαδάκο, δεν άφησαν κανένα περιθώριο αντίδρασης στους Ιταλούς, που αγωνίστηκαν χωρίς τους Μενεγκίν, Φρατέλο και Νόλαν. Ιδιαίτερα ο Βαγγέλης Σκλάβος έκανε μεγάλο ματς, με 23 πόντους, 9 ριμπάουντ και 5 ασίστ. Ικανοποιημένος εμφανίστηκε μετά το τέλος του αγώνα ο Μίλαν Τόμιτς που δήλωσε, "Θέλαμε να δούμε πώς έχει πάει ως τώρα η προετοιμασία μας και σε αγωνιστικές συνθήκες, και να δώσουμε την ευκαιρία στα παιδιά να πάρουν παιχνίδια στα πόδια τους. Είμαι ευχαριστημένος απ όλα τα παιδιά γιατί είχαν διάθεση και θέληση, που τη δεδομένη στιγμή είναι ό,τι πιο σημαντικό».

    Η σύνθεση του Ολυμπιακού: Καφετζής, Καμπούρης, Βούκσεβιτς 17 (3), Ζορόσκι 12 (3), Καλαμπόκης 15 (2), Κατράνας 11 (3), Σκλάβος 23 (4), Σακελάρης 2, Αγαδάκος 20, Πρίντεζης 2

    [11] Αθλητισμός

    Πρώτο τρόπαιο για τον Πανιώνιο

    11/9/2004 11:27:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο Πανιώνιος κατέκτησε το τουρνουά «Ανδρέας Βαρίκας», που διοργανώνει κάθε χρόνο ο ίδιος στη μνήμη του παλιού παράγοντα του συλλόγου. Οι «κυανέρυθροι» επικράτησαν 84-83 του Αρη στον τελικό, που διεξήχθη σήμερα στο κλειστό της Νέας Σμύρνης, χάρη σε τρίποντο του Γιώργου Σιγάλα, 24΄΄ πριν τη λήξη. Ο Νίκος Οικονόμου ήταν ο κορυφαίος για το συγκρότημα του Γιώργου Καλαφατάκη, ενώ από τους «κιτρινόμαυρους» ξεχώρισαν οι Κόλινς, Καραποστόλου. Να σημειωθεί ότι ο Πάντιους υπέστη διάστρεμμα στο πρώτο λεπτό του αγώνα και αποχώρησε.

    Οι συνθέσεις: ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Χέντερσον 11 (1), Διαμαντόπουλος 15 (2), Σιγάλας 9 (1), Οικονόμου 21 (3), Ουότσον 14, Περπέρογλου 3 (1), Σούλης 4, Φαλέκας 5 (1), Πετρόπουλος. ΑΡΗΣ: Κόλινς 22, Πάντιους 2, Ουόκερ 6 (1), Στακ 8, Ραϊσεβιτς 9 (1), Κυρίτσης 2, Ασημακόπουλος 11 (1), Σχορτσιανίτης 7, Χαριτόπουλος, Καραποστόλου 16 (4).


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 11 September 2004 - 20:51:27 UTC