Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-09-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επικράτησε ο "νόμος του ισχυρού"
  • [02] Ξαναρχίζουν τα δύσκολα! Το πρώτο κουδούνι
  • [03] Συνεχίζονται οι επιθέσεις στη Φαλούτζα Εκατόμβη νεκρών στο Ιράκ
  • [04] Στραβοπάτησε η πρωταθλήτρια Ευρώπης
  • [05] Συνεδριάζει σήμερα το ΚΥΣΕΑ Σε εξέλιξη οι έρευνες
  • [06] Χάνει τον αγώνα με Άλκμαααρ ο Μάρκος
  • [07] Στη Βόρεια Κορέα Σε κατασκευή φράγματος αποδίδεται η έκρηξη
  • [08] Στη Μητρόπολη μέχρι και την Πέμπτη το πρωί Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός
  • [09] Χατ τρικ για Φεντερέρ
  • [10] Η ώρα των εφήβων Μαθητές σε ρόλο βουλευτή
  • [11] Πέρασε και από την Αλμπαθέτε η Ατλέτικο

    [01] Αθλητισμός

    Επικράτησε ο "νόμος του ισχυρού"

    12/9/2004 11:23:00 μμ

    Ισόπαλες με 1-1 αναδείχθηκαν οι Γκενκ-Σταντάρ Λιέγης στο πλαίσιο της 5ης ημέρας του βελγικού ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος,, όπου έστω και δύσκολα τα φαβορί επικράτησαν των αντιπάλων τους. Το σκορ της ημέρας πάντως σημείωσε η Λιρς που επικράτησε με 4-1 της Μόνς. Συνοπτικά τα αποτελέσματα της 5ης αγωνιστικής του βελγικού πρωταθλήματος έχουν ως εξής: Βρυξέλλες-Βέστερλο 0-1, Γάνδη-Σεντ Τρούϊντεν 2-1, Λιρς-Μονς 4-1, Οστάνδη-Αντερλεχτ 1-3, Σαρλερουά-Μπριζ 0-1, Λόκερεν-Λα Λουβιέρ 1-0, Μουσκρόν-Μπέβερεν 1-0, Σερκλ Μπριζ-Γκέρμιναλ 2-1, Γκενκ-Σταντάρ Λιέγης 1-1.

    [02] Εσωτερικά

    Ξαναρχίζουν τα δύσκολα! Το πρώτο κουδούνι

    13/9/2004 8:03:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/9/2004 9:56:27 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Τα ψέματα τελείωσαν. Το καλοκαίρι είναι πλέον και τυπικά παρελθόν. Οι μαθητές γυρίζουν στις γνώριμες αίθουσες με τον μαυροπίνακα, με αίσθημα προσμονής, γιατί θα ξαναβρούν τους φίλους τους, αλλά και με μία μικρή στεναχώρια, γιατί θα πρέπει να περιορίσουν το παιχνίδι, καθώς σήμερα θα ξανακουστεί ο γνώριμος ήχος του κουδουνιού σε όλα τα σχολεία της χώρας. Η μέρα θα είναι λίγο δύσκολη για τα "πρωτάκια", αλλά έχουν ακόμα 12 χρόνια μπροστά τους μέχρι να συνηθίσουν! Η νέα σχολική χρονιά βρίσκει τα σχολεία εξοπλισμένα με τα βιβλία, ενώ το υπουργείο Παιδείας διαβεβαιώνει, ότι τα κενά σε διδακτικό προσωπικό, που θα προκύψουν, θα καλυφθούν άμεσα με αναπληρωτές. Ήδη, ανακοινώθηκε η πρόσληψη 2.194 δασκάλων και 1.018 νηπιαγωγών. Από την πλευρά της, η ΟΛΜΕ εκτιμά, ότι οι κενές θέσεις θα ξεπεράσουν τις 6.500.

    Βαρύτητα στην παιδεία

    Στο μεταξύ, στη χθεσινή Συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, από τη Θεσσαλονίκη, τόνισε, πως η Κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στα θέματα της Παιδείας, κάτι, που όπως επεσήμανε, θα φανεί από τον προϋπολογισμό για το 2005, οπότε και θα αρχίσει η σταδιακή αύξηση των κονδυλίων.

    Αναφερόμενος στη νέα σχολική χρονιά, είπε ότι, όλα είναι έτοιμα, καθώς τα βιβλία ήδη έχουν φτάσει στα σχολεία, έχουν γίνει οι τοποθετήσεις εκπαιδευτικών και τα κενά, που θα προκύψουν θα καλυφθούν από τις λίστες των αναπληρωτών.

    Βέβαια, οι πολιτικοί δεν είναι μόνο θεωρητικά στο πλευρό των μαθητών, αλλά και πρακτικά. Τον Αγιασμό, στο 72ο σχολείο Θησείου, παρακολούθησαν ο κ. Καραμανλής μαζί με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

    Ο κ. Καραμανλής αντάλλαξε ευχές με καθηγητές, μαθητές και γονείς και τόνισε ότι "σήμερα αρχίζει το καινούργιο σχολικό έτος και χιλιάδες μαθητές ξεκινούν την χαρούμενη περιπέτεια της γνώσης και μόρφωσης".

    Επιπλέον, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τις ευχές του για καλή και παραγωγική σχολική χρονιά, ενώ, μιλώντας προς τους μαθητές, είπε πως "θα πρέπει να έχουν σχέσεις αγάπης και ειλικρίνειας με τους καθηγητές και τους δασκάλους τους, στους οποίους στο βάθος του χρόνου θα αντιληφθούν ότι χρωστάνε πολλά".

    Η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, τόνισε ότι όλα θα πάνε καλά και πως ανεξάρτητα από τοποθετήσεις ή διαφωνίες "θα πάμε μαζί με την εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς ο χώρος της Παιδείας δεν προσφέρεται για πολιτικές αντιπαλότητες και κομματικές αντιπαραθέσεις".

    Η κυρία Γιαννάκου τόνισε, πως δεν έχουν βάση τα σχόλια και η κριτική, που ακούστηκε το τελευταίο διάστημα για ελλείψεις στα σχολεία, αφού, όπως είπε "κάναμε ό,τι γινόταν κάθε χρόνο αλλά πολύ καλύτερα".

    "Τα βιβλία βρίσκονται στα σχολεία", πρόσθεσε η υπουργός. "από τις 20 Αυγούστου και οι καθηγητές στη θέση τους".

    Καλή σχολική χρονιά λοιπόν και μην ανησυχείτε, οι διακοπές των Χριστουγέννων θα έρθουν πιο γρήγορα απ ότι νομίζετε!

    [03] Ιράκ

    Συνεχίζονται οι επιθέσεις στη Φαλούτζα Εκατόμβη νεκρών στο Ιράκ

    13/9/2004 8:48:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/9/2004 11:43:22 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ-Associated Press

    Η βία δε λέει να κοπάσει στο Ιράκ και στο βωμό της έχουν θυσιαστεί εκατοντάδες άνθρωποι, Ιρακινοί και ξένοι. Η χθεσινή μέρα μετρά τουλάχιστον 110 ανθρώπινες απώλειες, ενώ η σημερινή ξεκίνησε με το θάνατο άλλων 15 Ιρακινών από αεροπορικές επιθέσεις των ΗΠΑ στη Φαλούτζα. Ανάμεσα στους νεκρούς, σύμφωνα με ιατρικές πηγές, είναι γυναίκες και παιδιά, ενώ άλλοι 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Στις επιχειρήσεις, οι οποίες ξεκίνησαν τα ξημερώματα, συμμετείχαν και άρματα μάχης. Οι βομβαρδισμοί, που κράτησαν δύο ώρες, είχαν στόχο δύο συνοικίες στο βόρειο τμήμα της πόλης. Την ίδια ώρα ένα αμερικανικό αεροσκάφος έπληξε με πύραυλο στόχο στη συνοικία αλ Τσούργκα με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς μία κατοικία και να υποστούν ζημιές άλλες δύο. Πάντως, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ισχυρές εκρήξεις ακούγονταν στην πόλη ως τις 7:20(ώρα Ελλάδος). Η αμερικανική πλευρά δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για τις επιχειρήσεις.

    Κλιμάκωση της βίας

    Η χθεσινή μέρα ήταν από τις πλέον αιματηρές. Επίκεντρο του μακελειού ήταν η Βαγδάτη. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, τα περισσότερα θύματα αναφέρθηκαν στη Βαγδάτη και στο Ταλ Αφάρ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, όπου οι αμερικανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν ευρείας κλίμακας επιχείρηση στην περιοχή, καθώς υπάρχουν υποψίες, ότι εκεί δρουν ξένοι μαχητές.

    Την αρχή έκανε στη Βαγδάτη ένα αμερικανικό ελικόπτερο, το οποίο άνοιξε πυρ εναντίον του συγκεντρωμένου πλήθους, που ζητωκραύγαζε, γύρω από ένα φλεγόμενο αμερικανικό όχημα. Ακολούθησαν τουλάχιστον επτά εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκίνητων, ενώ αντάρτες εκτόξευσαν πάνω από δέκα όλμους γύρω από τη λεγόμενη πράσινη ζώνη. Νοτίως της Βαγδάτης, στην πόλη Χίλα, σκοτώθηκαν από επίθεση ανταρτών τρεις Πολωνοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, ενώ άλλοι τρεις τραυματίστηκαν. Αλλά και στο Ραμάντι, όπου την κατάσταση ελέγχουν οι αντάρτες, οι Αμερικανοί έπληξαν κατοικίες σκοτώνοντας 10 Ιρακινούς, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά.

    Στο μεταξύ, ο αμερικανικός στρατός επιβεβαίωσε σήμερα την πτώση από τεχνικό πρόβλήμα ενός μη επανδρωμένου κατασκοπευτικού αεροσκάφους στη Φαλούτζα.

    Την ευθύνη είχε αναλάβει από χθες, η οργάνωση του καταζητούμενου ως συνεργάτη της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι.

    Πάντως, ο Πολωνός Πρόεδρος, Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι, τόνισε, πως τα πολωνικά στρατεύματα δεν πρόκειται να φύγουν από το Ιράκ, προτού "η χώρα ολοκληρώσει την αποστολή της" παρά το θάνατο τριών Πολωνών στρατιωτών και την αντίθεση στην εμπλοκή της χώρας, που εκφράζουν τα τρία τέταρτα των Πολωνών.

    Η βία στο Ιράκ κλιμακώνεται, καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις προσπαθούν να ανακτήσουν τον έλεγχο περιοχών, όπου δρουν αντάρτες, ενόψει των εκλογών, που αναμένεται να διεξαχθούν τον Ιανουάριο.

    Θα διεξαχθούν κανονικά οι εκλογές

    Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση Μπους ανακοίνωσε, παρόλο, που οι επιθέσεις των ανταρτών δεν αναμένεται να τερματισθούν μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, ότι δεν πρόκειται να αναβληθούν οι εκλογές.

    Παράλληλα, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κόλιν Πάουελ υπεραμύνεται της πολιτικής του Λευκού Οίκου, αλλά παραδέχεται συγχρόνως ότι "η ανταρσία δεν πρόκειται να τελειώσει".

    Ωστόσο, ο Κόλιν Πάουελ απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα εάν θα εξακολουθούσε να υποστηρίζει μία εισβολή στο Ιράκ, αν γνώριζε, ότι δεν υπήρχαν στη χώρα αυτή όπλα μαζικής καταστροφής.

    Αναφερόμενος στο θέμα των εκλογών, ο Πάουελ είπε πως σε μεγάλα τμήματα του Ιράκ "υπάρχει η δυνατότητα διεξαγωγής των εκλογών στο προσεχές μέλλον", προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός Ιγιαντ Αλάουι "είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε αυτές τις εκλογές".

    Τέλος, ο κ. Πάουελ, επεσήμανε, πως οι εκλογές δεν πρέπει να γίνουν μόνο σε ορισμένα τμήματα της χώρας, αλλά πρέπει να τεθεί ολόκληρη η χώρα υπό κυβερνητικό έλεγχο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εκρήξεις και μάχες στο Ιράκ

    Αναζωπυρώνεται η βία στη Βαγδάτη

    [04] Αθλητισμός

    Στραβοπάτησε η πρωταθλήτρια Ευρώπης

    13/9/2004 9:51:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Με μοναδική ισοπαλία το 1-1 της Μπράγκα επί της πρωταθλήτριας Ευρώπης Πόρτο, ολοκληρώνονται σήμερα με τη συνάντηση Ρίο Άβε-Μπελενένσες οι αγώνες της 2ης αγωνιστικής του πορτογαλικού ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος. Στα χθεσινά παιγνίδια τα φαβορί είχαν τον πρώτο λόγο: Μαρίτιμο-Πεναφιέλ 3-0, Λεϊρία-Εστορίλ 4-2, Μπράγκα-Πόρτο 1-1, Μπενφίκα-Μορεϊρένσε 2-0, Ζιλ Βισέντε-Μποαβίστα 0-1, Γκιμαράες-Ακαντέμικα 2-1, Νασιονάλ Μαδέιρα-Μπέιρα Μαρ 2-1, Σετουμπάλ-Σπόρτινγκ Λ. 2-0

    [05] Εσωτερικά

    Συνεδριάζει σήμερα το ΚΥΣΕΑ Σε εξέλιξη οι έρευνες

    13/9/2004 8:55:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/9/2004 10:35:19 πμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Έρευνες για τα αίτια και τις συνθήκες συντριβής του Σινούκ πραγματοποιεί ομάδα εμπειρογνωμόνων, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες εντοπισμού των οκτώ αγνοουμένων, στις οποίες θα συμμετάσχει και το ωκεανογραφικό σκάφος ΘΕΤΙΣ, από αύριο Τρίτη. Η Πολεμική Αεροπορία εξετάζει το ενδεχόμενο μηχανικής βλάβης. Εξάλλου, το μεσημέρι, συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ για την τοποθέτηση νέου Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, μετά την παραίτηση του Παναγιώτη Παπανικολάου, ενώ δεν έγινε αποδεκτή η παραίτηση που είχε υποβάλει για λόγους ευθιξίας ο υπουργός Αμυνας Σπ. Σπηλιωτόπουλος. Στο μεταξύ, η σορός του Πατριάρχη Αλεξανδρείας εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη από σήμερα έως το πρωί της Πέμπτης, ενώ η ταφή του θα γίνει στο Κάιρο. Στις 11 το πρωί από το Α Νεκροταφείο θα γίνει η κηδεία του Μητροπολίτη Καρθαγένης που επέβαινε στο μοιραίο ελικόπτερο.

    Αναπάντητα ερωτήματα

    Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό οκτώ ακόμη επιβαινόντων στο ελικόπτερο, ενώ μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί εννέα πτώματα και έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο Λάρισας, όπου αναγνωρίστηκαν από τους συγγενείς τους. Στις έρευνες θα συμμετάσχει και το ωκεανογραφικό σκάφος ΘΕΤΙΣ, του οποίου ειδικό βαθυσκάφος θα προσπαθήσει να εντοπίσει το ελικόπτερο. Το σκάφος αναμένεται στην περιοχή της τραγωδίας σήμερα το βράδυ και από αύριο Τρίτη θα ξεκινήσει το έργο του. Στην ευρύτερη περιπολούν 4 πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, ένα ελικόπτερο Σούπερ Πούμα και ένα C130 της Πολεμικής Αεροπορίας.

    Την ίδια ώρα, η παραίτηση του αρχηγού ΓΕΑ Αντιπτέραρχου Παναγιώτη Παπανικολάου, περιείχε αιχμές καθώς τόνιζε ότι γίνεται προσπάθεια επίρριψης ευθυνών σε μέγεθος και σε επίπεδο που δεν αναλογεί τόσο στον ίδιο όσο και στην Πολεμική Αεροπορία. Κύκλοι της Πολεμικής Αεροπορίας επεσήμαιναν ότι την ευθύνη παρακολούθησης των ιπτάμενων μέσων την έχει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής από τη Θεσσαλονίκη, ανακοίνωσε την παραίτηση του αρχηγού ΓΕΑ, ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και για αυτό δεν έγινε αποδεκτή η υποβληθείσα παραίτηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας.

    Την απόδοση ευθυνών σε όλα τα επίπεδα ζήτησε η συντονίστρια Εξωτερικών & Άμυνας του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου, επισημαίνοντας ότι η Κυβέρνηση είχε την ευθύνη της μετακίνησης της ηγεσίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αφρικής, ενώ για τον υπουργό Άμυνας, είπε ότι "αν ήθελε, μπορούσε μέχρι τέλους να αναλάβει τις ευθύνες του και όχι να αρκεστεί στην εικονική παραίτησή του". Η κ. Διαμαντοπούλου, ανέφερε επίσης, ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, στην οποία θα αναφέρονται η Πολιτική Αεροπορία και το Υπουργείο Μεταφορών, που "έχουν την ευθύνη της κάθε πτήσης".

    Απαντώντας στην κ. Διαμαντοπούλου, ο Υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε: "Το ΠΑΣΟΚ είκοσι χρόνια στην εξουσία απέδειξε επανειλημμένως τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται την έννοια της πολιτικής ευθύνης. Τώρα το ΠΑΣΟΚ επιλέγει τον εύκολο αλλά ταυτοχρόνως και τον πιο ανεύθυνο τρόπο για να ασκήσει αντιπολίτευση. Επιχειρεί να εκμεταλλευτεί για μικροκομματικούς λόγους μια τραγωδία η οποία συγκλόνισε τον ελληνισμό και την Ορθοδοξία. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες πριν από έξι μήνες καταδίκασαν την πολιτική του, την αλαζονεία του, την αφερεγγυότητά του. Σήμερα καταδικάζουν τον μικροπολιτικό του τυχοδιωκτισμό", κατέληξε ο κ. Ρουσόπουλος.

    Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του εκφράζει τα συλλυπητήρια, τόσο για το θάνατο του Πατριάρχη Πέτρου και της ακολουθίας του, όσο και των στρατιωτικών που επέβαιναν στο Σινουκ, προσθέτοντας ότι πρέπει να αποδοθούν ακέραιες οι ευθύνες σε όσους τις έχουν. Στο ίδιο πνεύμα κινείται και ο Συνασπισμός επισημαίνοντας ότι η αναζήτηση των ευθυνών πρέπει να αφορά τόσο στους πολιτικούς όσο και στους επιχειρησιακούς υπεύθυνους.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Πατριάρχη

    Η ώρα των ευθυνών για το Σινούκ

    [06] Αθλητισμός

    Χάνει τον αγώνα με Άλκμαααρ ο Μάρκος

    13/9/2004 10:09:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Με απουσίες θα υποδεχθεί πιθανότατα ο ΠΑΟΚ την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη, την Αλκμααρ στον πρώτοφετινό αγώνα στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Ο τεχνικός του "δικέφαλου του Βορρά", Άγγελος Αναστασιάδης. Ο Έλληνας τεχνικός, οποίος απέδώσε τα εύσημα στους παίκτες του για την άνετη νίκη στο Κύπελλο με τον Λήλαντα Βασιλικών, ζήτησε από όλους τους ποδοσφαιριστές ιδιαίτερη προσοχή, για να κάνουν ένα σημαντικό βήμα προς την πρόκριση. Για το ευρωπαϊκό παιγνίδι αμφίβολος θεωρείται ο Λουκάς Καραδήμος, που δεν έχει ξεπεράσει ακόμη τον τραυματισμό του, ενώ ο Δημήτρης Μάρκος θα μείνει δέκα ημέρες εκτός αγωνιστικής δράσης λόγω της θλάσης που υπέστη στους προσαγωγούς στον σαββατιάτικο αγώνα Κυπέλλου.

    [07] Διεθνή

    Στη Βόρεια Κορέα Σε κατασκευή φράγματος αποδίδεται η έκρηξη

    13/9/2004 10:15:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ-BBC

    Σε ελεγχόμενη ανατίναξη ενός ορεινού όγκου για τις ανάγκες κατασκευής υδροηλεκτρικού φράγματος απέδωσε η Βόρεια Κορέα την τρομακτική έκρηξη, που κατεγράφη την περασμένη εβδομάδα στην βορειοανατολική επαρχία Ριανγκάνγκ, κοντά στα σύνορα με την Κίνα. Σύμφωνα με το BBC, ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας Πάεκ Ναμ Σουν ενημέρωσε τον Βρετανό υφυπουργό Εξωτερικών, Μπιλ Ράμελ, ότι η έκρηξη ήταν μέρος ενός υδροηλεκτρικού προγράμματος. Τόσο η Νότια Κορέα όσο και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, είχαν αποκλείσει από χθες το ενδεχόμενο η έκρηξη να προκλήθηκε από πυρηνική δοκιμή. Μάλιστα, ο κ. Ράμελ, ζήτησε από τον κ. Πάεκ, να επιτρέψουν σε Βρετανό διπλωμάτη να επιθεωρήσει τον τόπο της έκρηξης. Η Πιονγκγιάνγκ δήλωσε, ότι θα μελετήσει το βρετανικό αίτημα. Πάντως, ο κ. Ράμελ, θεώρησε πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός, ότι η Βόρεια Κορέα προέβη σε εξηγήσεις, καθώς συχνά αναφέρεται σε γεγονότα πολύ αργότερα αφού συμβούν, ενώ ορισμένες φορές δεν αναφέρεται καθόλου.

    Για ατύχημα σε υπόγεια αποθήκη πυρομαχικών κάνει λόγο η Νότια Κορέα

    Στο μεταξύ, οι νοτιοκορεάτικες εφημερίδες, έγραφαν σήμερα, ότι η πιθανότερη αιτία της έκρηξης ήταν κάποιο ατύχημα σε υπόγεια αποθήκη πυρομαχικών ή σε αμυντική βιομηχανία. Μάλιστα, αναφέρουν, ότι είναι πιθανό να σημειώθηκαν δύο εκρήξεις. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η εφημερίδα JoongAng Ilbo, οι μυστικές υπηρεσίες της Νότιας Κορέας κατέγραψαν δύο εκρήξεις της νύχτας της 8ης προς την 9η Σεπτεμβρίου και υποθέτουν, πως επρόκειτο για έκρηξη σε στρατιωτικό εργοστάσιο ή αποθήκη πυρομαχικών. Η εφημερίδα Chosun Ilbo αναφέρει, ότι η έκρηξη άφησε σημάδια, ανάλογα με το να είχε εκραγεί ποσότητα δυναμίτη περίπου 1.000 τόνων και την απέδωσε επίσης σε έκρηξη αποθήκης πυρομαχικών ή στρατιωτικού τρένου που μετέφερε εκρηκτικά.

    Κατά την ίδια εφημερίδα, η έκρηξη είχε ως αποτέλεσμα να σχηματισθεί ένα σύννεφο καπνού τεσσάρων χιλιομέτρων, ενώ επικαλούνταν τη μαρτυρία ενός Βορειοκορεάτη αποστάτη, ο οποίος έλεγε, πως η έκρηξη μπορεί να οφειλόταν σε υγρά καύσιμα για πυραύλους. Πάντως, και η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας έχει αποκλείσει την πιθανότητα η έκρηξη να οφειλόταν σε πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας.

    [08] Εσωτερικά

    Στη Μητρόπολη μέχρι και την Πέμπτη το πρωί Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Πατριάρχη

    13/9/2004 9:47:00 πμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Ημέρα πένθους για τους απανταχού ορθοδόξους. Η σορός του μακαριστού Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρου εκτίθεται από σήμερα μέχρι και την Πέμπτη το πρωί σε λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών. Στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο Κάιρο, όπου προεξάρχοτος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου θα τελεστεί η νεκρώσιμος ακολουθία για την ταφή του. Σήμερα στις 11 το πρωί θα γίνει από το Α Νεκροταφείο η κηδεία του Μητροπολίτη Καρθαγένης Χρυσόστομος, ο οποίος ήταν στενός συνεργάτης του Πατριάρχη Αλεξανδρείας. Στην Αλεξάνδρεια κληρικοί του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας τέλεσαν τρισάγιο στη μνήμη του πνευματικού τους ηγέτη. Επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας εψάλη χθες το πρωί, στο Μετόχι του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, στην Κυψέλη. Επίσης, τρισάγιο εψάλη στον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία στην Αγία Παρασκευή χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλου. Συγκλονισμένος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έψαλε επιμνημόσυνη δέηση στις Βρυξέλλες.

    Αμεσα η ανάδειξη νέου Πατριάρχη Αλεξανδρείας

    Εν τω μεταξύ, σήμερα αναμένεται, σύμφωνα με τον νέο καταστατικό χάρτη που ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2002, η ανάδειξη νέου Πατριάρχη με την αναγγελία της χηρείας του Πατριαρχικού θρόνου. Η διαδικασία όπως προβλέπεται από τον καταστατικό χάρτη απαιτεί οι υποψήφιοι να είναι μητροπολίτες άνω των 40 χρόνων και να είναι πτυχιούχοι πανεπιστημιακής θεολογικής σχολής. Η όλη διαδικασία για την εκλογή θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε 40 ημέρες.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σε εξέλιξη οι έρευνες

    [09] Αθλητισμός

    Χατ τρικ για Φεντερέρ

    13/9/2004 10:41:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    "Επίδειξη δύναμης" πραγματοποίησε στον τελικό του US Open ανδρών ο Ελβετός τενίστας Ρότζερ Φεντερέρ ο οποίος απέδειξε ότι δίκαια βρίσκεται στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης. Ο Φεντερέρ με τη νίκη του 6-0, 7-6, 6-0 επί του Αυστραλού Λέιτον Χιούιτ (Νο 4) έφτασε τους τέσσερις τίτλους γκραν σλαμ και έγινε ο πρώτος αθλητής μετά τον Ματς Βίλαντερ (1988), ο οποίος κατακτάει τρεις τίτλους γκραν σλαμ μέσα στην ίδια χρονιά. Μετά την σπουδαία αυτή επιτυχία ο Φεντερέρ άφησε τις μετριοφροσύνες για τους άλλους και δήλωσε τα εξής: "Δεν είναι άσχημο τελικά να ταξιδεύεις σε όλο τον κόσμο όντας ο κορυφαίος αθλητής του τένις. Μ αρέσει να είμαι σπουπερ σταρ"

    [10] Εσωτερικά

    Η ώρα των εφήβων Μαθητές σε ρόλο βουλευτή

    13/9/2004 11:15:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/9/2004 11:31:36 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Γέμισαν από νιάτα τα έδρανα της Βουλής, καθώς έφηβοι από όλη την Ελλάδα, ανέλαβαν για λίγο τις θέσεις των "μεγάλων". Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου, της Προέδρου της Βουλής, Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη και του Πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Καραμανλή αλλά και του αρχηγοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργου Παπανδρέου, οι έφηβοι βουλευτές καλούνται να αναπτύξουν θέματα, που αφορούν την κοινωνία, την οικονομία, το κράτος, την καθημερινή ζωή και να δώσουν μία νέα, πιο ζωηρή ματιά στις συζητήσεις των ενηλίκων. Ο εννιαετής θεσμός της Βουλής των Εφήβων δίνει νέα πνοή στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

    Θερμό καλωσόρισμα

    Χθες το βράδυ, εκατοντάδες έφηβοι πλημμύρισαν το προαύλιο της Βουλής, κατά τη διάρκεια της δεξίωσης, που δόθηκε προς τιμήν τους, μετά το τέλος των συνεδριάσεων των Επιτροπών όπου συμμετείχαν.

    Καλωσορίζοντας "τα νιάτα της Ελλάδας" στο ναό της Δημοκρατίας, η κ. Μπενάκη συνεχάρη τους "Έφηβους Βουλευτές" για τον άψογο τρόπο με τον οποίο λειτούργησαν σε όλη τη διάρκεια της φετινής Συνόδου. Μάλιστα, η Πρόεδρος της Βουλής, υπογράμμισε, ότι οι διαδικασίες της Βουλής των Εφήβων, "αφήνουν πολύτιμα ερεθίσματα σε αυτούς, που συμμετέχουν και πολύτιμες υποδείξεις σε εμάς που παρακολουθούμε".

    Στη δεξίωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία Ολυμπιονικών μας, για τους οποίους η κα. Μπενάκη είπε, πως "μας γέμισαν χαρά και περηφάνια και σήκωσαν ψηλά τόσο τη σημαία της χώρας μας όσο και τις ψυχές μας". Οι Ολυμπιονίκες, που τίμησαν με την παρουσία τους τη χθεσινή εκδήλωση ήταν ο Θωμάς Μπίμης, ο Ηλίας Ηλιάδης και ο Νίκος Κακλαμανάκης.

    [11] Αθλητισμός

    Πέρασε και από την Αλμπαθέτε η Ατλέτικο

    13/9/2004 11:13:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Με δύο γκολ των Φερνάντο Τόρες (85΄) και Αριελ Ιμπαγκάσα (90΄) η πρώην ομάδα του Ντέμη Νικολαϊδη, Ατλέτικο Μαδρίτης, επικράτησε εκτός έδρας της Αλμπαθέτε με 2-0 και συνέχισε το άηττητο σερί της και στη 2η αγωνιστική του ισπανικού πρωταθλήματος. Παράλληλα οι νίκες των Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα επί των Νουμάνθια και Σεβίλη αντίστοιχα, διατήρησαν τις τρεις ομάδες στην κορυφή με 6 βαθμούς. Συνοπτικά στους αγώνες τη 2η ημέρα της "πριμέρα ντιβιζιόν" σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Αθλέτικ Μπιλμπάο-Βαλένθια 2-0, Ρεάλ Μαδρίτης-Νουμάνθια 1-0, Μπαρτσελόνα-Σεβίλη 2-0, Λα Κορούνια-Οσασούνα 1-3, Χετάφε-Μαγιόρκα 1-2, Λεβάντε-Σανταντέρ 3-1, Μάλαγα-Σαραγόσα 0-0, Μπέτις-Εσπανιόλ 1-4, Βιγιαρεάλ-Ρεάλ Σοσιεδάδ 0-0, Αλμπαθέτε-Ατλέτικο Μαδρίτης 0-2


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 13 September 2004 - 8:51:25 UTC