Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-09-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καθηλωμένα τα αεροπλάνα στην Καλιφόρνια
  • [02] Αιματηρή εισβολή στη Ναμπλούς
  • [03] "Εχθρός των μουσουλμάνων" Υπό εξέταση μήνυμα απαγωγέων
  • [04] Υπέρ του Κέρι οι "χήρες της 11/9"
  • [05] Φόβοι για περισσότερους από 1.000 ασθενείς Κίνδυνος έκθεσης στη
  • [06] "Και οι ΗΠΑ έλαβαν σκληρά μέτρα μετά την 11/9"
  • [07] Στο Κάιρο η ταφή του Ύστατο χαίρε στον Πατριάρχη
  • [08] Έρευνες για πυρήνα της Αλ Κάιντα στη Γαλλία
  • [09] Στο εδώλιο Αμερικανός "κυνηγός κεφαλών"
  • [10] Σημασία στο αποτέλεσμα
  • [11] Έρευνα του νοσοκομείου της Βέρνης Η πηγή των ονείρων

    [01] Διεθνή

    Καθηλωμένα τα αεροπλάνα στην Καλιφόρνια

    15/9/2004 7:20:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η προσωρινή διακοπή λειτουργίας των συστημάτων ραδιεπικοινωνιών και εντοπισμού σε κέντρο ελέγχου πτήσεων στην Καλιφόρνια οδήγησε στην εκτροπή της πορείας τους ή στην ακύρωση 800 πτήσεων με προορισμό τη νότια Καλιφόρνια, σύμφωνα με την εφημερίδα "Λος Αντζελες Τάιμς". Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα έντονα προβλήματα στις αερομεταφορές θα διαρκέσουν έως και την Τετάρτη. Αξιωματούχοι ωστόσο της πολιτικής αεροπορίας των ΗΠΑ τόνισαν ότι δεν τίθεται πρόβλημα ασφάλειας των πτήσεων. Η δυσλειτουργία εντοπίζεται στο Κέντρο Ελέγχου Αεροπορικής Κυκλοφορίας του Λος Αντζελες στο Παλμ Ντέιλ, που παρέχει οδηγίες πτήσεως στα αεροσκάφη που πετούν σε μεγάλο ύψος, διαμέσου του εναέριου χώρου της νότιας Καλιφόρνια, της Αριζόνα και της Νεβάδα.

    ’γνωστα τα αίτια

    Μέχρι στιγμής, δεν είναι γνωστά τα αίτια του προβλήματος, σύμφωνα με αξιωματούχους της ομοσπονδιακής υπηρεσίας που είναι αρμόδια για την πολιτική αεροπορία (FAA) στις ΗΠΑ. Ένας αξιωματούχος υπέθεσε πως ίσως πρόκειται για "σφάλμα σε ηλεκτρονικό υπολογιστή".

    Όλες οι ραδιοεπικοινωνίες μεταξύ των αεροσκαφών και του κέντρου διακόπηκαν και τα στίγματα των αεροσκαφών εξαφανίσθηκαν από τις οθόνες των ραντάρ του κέντρου.

    Σχετικά Links:

    Los Angeles Times

    [02] Διεθνή

    Αιματηρή εισβολή στη Ναμπλούς

    15/9/2004 7:35:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/9/2004 8:38:25 πμ)

    Τουλάχιστον πέντε Παλαιστινίους μαχητές σκότωσαν άντρες του ισραηλινού στρατού μετά από εισβολή στην πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης το πρωί της Τετάρτη, αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες. Κατά επίσημες Παλαιστινιακές πηγές μεγάλη ομάδα του Ισραηλινού στρατού με θωρακισμενα και τζιπ εισέβαλε στο κέντρο της πόλης και περικύκλωσε κτήριο όπου βρίσκονταν τα μέλη της οργάνωσης Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά, τμήμα της Φάταχ του Γιάσερ Αραφάτ. Με την υποστήριξη ελικοπτέρων, οι Ισραηλινοί στρατιώτες σφυροκόπησαν το κτήριο και αντάλλαξαν πυρά με τους μαχητές για περίπου μία ώρα, αφού είχαν αποκλείσει την περιοχή επιβάλλοντας απαγόρευση κυκλοφορίας. Εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού επιβεβαίωσε ότι υπάρχει επιχείρηση εν εξελίξει στην περιοχή, δίχως όμως να σχολιάσει την ύπαρξη ή μη θυμάτων.

    [03] Ιράκ

    "Εχθρός των μουσουλμάνων" Υπό εξέταση μήνυμα απαγωγέων

    15/9/2004 7:48:00 πμ

    Οι γαλλικές αρχές "αναλύουν" το τελευταίο μήνυμα των απαγωγέων των δύο Γάλλων δημοσιογράφων στο Ιράκ, το οποίο δημοσιεύτηκε την Τρίτη σε ισλαμική ιστοσελίδα και κατηγορεί το Παρίσι για "εγκλήματα" σε βάρος πολλών αραβικών χωρών. Στην ανακοίνωσή του ο Ισλαμικός Στρατός στο Ιράκ καταγράφει τα "εγκλήματα" που διέπραξε η Γαλλία εναντίον διαφόρων χωρών και την αποκαλεί "εχθρό των μουσουλμάνων".

    ’γνωστή η τύχη των δύο ομήρων

    "Η Γαλλία διακρίνεται στον πόλεμο κατά του Ισλάμ και των μουσουλμάνων και διέπραξε σφαγές κατά του έθνους", γράφει η οργάνωση υπογραμμίζοντας ότι "κανένας ελεύθερος και πιστός άνθρωπος δεν μπορεί να ξεχάσει αυτή τη σελίδα της γαλλικής ιστορίας".

    Υπενθυμίζεται ότι οι δημοσιογράφοι Κριστιάν Σεσνό και Ζορζ Μαλμπρινό απήχθησαν στις 20 Αυγούστου από τον Ισλαμικό Στρατό στο Ιράκ ο οποίος την περασμένη εβδομάδα σε άλλο μήνυμά του ανέφερε ότι θα ανακοινώσει "σύντομα" ποια θα είναι η τύχη τους.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Ζωντανοί οι Γάλλοι δημοσιογράφοι"

    [04] Διεθνή

    Υπέρ του Κέρι οι "χήρες της 11/9"

    15/9/2004 8:06:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Οι "χήρες της 11ης Σεπτεμβρίου", εξοργισμένες με τη στάση του προέδρου Τζορτζ Μπους μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, εξέφρασαν την Τρίτη την υποστήριξή τους στον υποψήφιο των Δημοκρατικών για το Λευκό Οίκο, Τζον Κέρι. "Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να υποστηρίξουμε το γερουσιαστή Τζον Κέρι", δήλωσε η Κρίστεν Μπράιτβαϊζερ, ο σύζυγος της οποίας σκοτώθηκε στους δίδυμους πύργους, σε συνέντευξη τύπου που οργάνωση το επιτελείο του Κέρι στην Ουάσινγκτον. Στο μεταξύ, Αμερικανοί βουλευτές ανακοίνωσαν ότι θα καταθέσουν μήνυση σε βάρος της Ομοσπονδιακής Εκλογικής Επιτροπής (FEC), με την κατηγορία ότι δεν ελέγχει τις ενέργειες των παραπολιτικών οργανώσεων, τα τηλεοπτικά διαφημιστικά μηνύματα των οποίων κυριαρχούν στην προεκλογική εκστρατεία.

    "Το Ιράκ δεν έχει σχέση με τα χτυπήματα"

    "Χρειάστηκε να πολεμήσουμε για να δημιουργηθεί η ανεξάρτητη επιτροπή ερευνών (...) πολεμήσαμε για να χρηματοδοτείται σωστά... Γι αυτούς τους λόγους βρίσκομαι σήμερα εδώ", πρόσθεσε η Μπράιτβαϊζερ.

    "Την 11η Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος δεν κατάφερε να προστατεύσει τον άνδρα μου", τόνισε από την πλευρά της η Πάτι Κασάζα, η οποία δήλωσε ότι στις εκλογές του 2000 είχε ψηφίσει τον Τζορτζ Μπους. Σήμερα κατηγορεί τον απερχόμενο πρόεδρο ότι "αντιστάθηκε στις προσπάθειες του Κογκρέσου να μάθει τι συνέβη στις 11 Σεπτεμβρίου".

    "Το Ιράκ δεν έχει καμιά σχέση με την 11η Σεπτεμβρίου", κατήγγειλε η Λόρι Βαν ’ουκεν ενώ η Μίντι Κλάινμπεργκ εκτίμησε ότι υπό την καθοδήγηση του Τζον Κέρι "η Αμερική θα στρέψει και πάλι την προσοχή στον πόλεμο κατά της Αλ Κάιντα ".

    Αυστηρότεροι κανόνες

    Ο Ρεπουμπλικανός Κρίστοφερ Σέις και ο Δημοκρατικός Μάρτι Μίχαν ελπίζουν με τη μήνυσή τους ότι θα αναγκάσουν τη FEC να εισάγει αυστηρότερους κανόνες για τις οργανώσεις αυτές που συμμετέχουν ανοιχτά στην εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές της 2ας Νοεμβρίου.

    "Πάει πολύς καιρός που η FEC κλείνει τα μάτια ενώ αυτές (οι οργανώσεις) ρίχνουν χρήματα στις ομοσπονδιακές εκλογές, παραβιάζοντας το γράμμα και το πνεύμα του νόμου για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας", δήλωσε ο Σέις.

    Δύο τέτοιες οργανώσεις, οι "Βετεράνοι για την Αλήθεια" και οι "Τεξανοί για την Αλήθεια" πυροδότησαν με τα τηλεοπτικά σποτ τους τη διαμάχη σχετικά με τη θητεία του Τζον Κέρι και του Τζορτζ Μπους αντίστοιχα στον πόλεμο του Βιετνάμ.

    [05] Υγεία

    Φόβοι για περισσότερους από 1.000 ασθενείς Κίνδυνος έκθεσης στη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια

    15/9/2004 9:25:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/9/2004 9:51:01 πμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Πάνω από χίλια άτομα έχουν προειδοποιηθεί ότι ενδέχεται να έχουν εκτεθεί στη θανατηφόρο ασθένεια του εγκεφάλου Κρόιτσφελντ Γιάκομπς από μολυσμένα εργαλεία εγχειρήσεων, στο Νοσοκομείο Ρόγιαλ Μέλμπουρν. Πιο συγκεκριμένα, 1.056 άτομα, πρώην ασθενείς του εν λόγω νοσοκομείου, αγωνιούν μέχρις ότου διαπιστώσουν εάν έχουν μολυνθεί από την ασθένεια που μπορεί να βρίσκεται σε υπολανθάνουσα κατάσταση για δεκαετίες ολόκληρες. Την ανάφλεξη του θέματος προκάλεσε η περίπτωση ασθενούς, ο οποίος είχε υποστεί εγχείρηση εγκεφάλου δυο φορές τον περασμένο χρόνο και πέθανε από την ανθρώπινη εκδοχή της νόσου των "τρελών αγελάδων".

    Μολυσμένα εργαλεία

    Το νοσοκομείο της Μελβούρνης έστειλε επιστολές σ όλους τους ασθενείς που είχαν κάνει εγχείρηση του εγκεφάλου ή της σπονδυλικής στήλης τους τελευταίους 18 μήνες , για να τους προειδοποιήσει ότι υπάρχει μια "πολύ μικρή πιθανότητα" να έχουν προσβληθεί από την εν λόγω ασθένεια από μολυσμένα εργαλεία.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το νοσοκομείο θα καταστρέψει κάπου 15.000 εργαλεία εγχειρήσεων και θα αποστειρώσει άλλα 300.000 πολύ πιο επισταμένα από ό,τι συνήθως, μετά από προτροπή της επιστημονικής επιτροπής που ειδικεύεται σε περιστατικά της εν λόγω ασθένειας.

    Πιστεύεται ότι είναι η πρώτη φορά που το νοσοκομείο προβαίνει στο διάβημα να στείλει σε πρώην ασθενείς επιστολές για να τους προειδοποιεί για παρόμοιες καταστάσεις.

    Τα συμπτώματα της φοβερής ασθένειας είναι απώλεια της μνήμης, λανθασμένη κρίση και κρίσεις επιληψίας.

    [06] Διεθνή

    "Και οι ΗΠΑ έλαβαν σκληρά μέτρα μετά την 11/9"

    15/9/2004 9:40:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Εσωτερική υπόθεση της Ρωσίας αποτελούν τα μέτρα ενίσχυσης της κεντρικής εξουσίας, δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Σεργκέι Λαβρόφ, απορρίπτοντας τις επικρίσεις που διατυπώθηκαν την Τρίτη από την Ουάσινγκτον. "Γνωρίζουμε ότι και οι Ηνωμένες Πολιτείες έλαβαν αρκετά σκληρά μέτρα στο εσωτερικό της χώρας μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου", πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών. Σημειώνεται πως το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την "ανησυχία" του για την εξέλιξη της δημοκρατίας στη Ρωσία έπειτα από την ανακοίνωση μέτρων, που ακολούθησαν την κρίση των ομήρων στο Μπεσλάν, από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Δραστικές αλλαγές ετοιμάζει ο Πούτιν

    [07] Εσωτερικά

    Στο Κάιρο η ταφή του Ύστατο χαίρε στον Πατριάρχη

    15/9/2004 10:13:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/9/2004 11:22:37 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Σε κλίμα συγκίνησης, παρουσία των πολιτειακών και πολιτικών αρχών, τελέστηκε στις 10:00 στη Μητρόπολη Αθηνών επιμνημόσυνη δέηση για τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος. Μία ώρα αργότερα, αποδόθηκαν στο φωτισμένο ιεράρχη τιμές αρχηγού κράτους. Η σορός του θα μεταφερθεί με αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας στο Κάιρο για να τελεσθεί στις 5 το απόγευμα η εξόδιος ακολουθία στην μονή του Αγίου Γεωργίου, όπου ενταφιάζονται όλοι οι προκαθήμενοι του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα θα μεταβούν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων Αναστάσιος, ενώ από την Ελλάδα, με ειδική πτήση οι υπουργοί Παιδείας και Εξωτερικών, καθώς και ο Αρχιεπίσκοπος.

    Χαρισματική μορφή

    Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος αποχαιρέτισε τον Πατριάρχη με θερμά λόγια, αναφέρθηκε στο ιεραποστολικό του έργο, τόνισε ότι η ορθόδοξη και καθολική εκκλησία πενθούν το χαμό του Πατριάρχη και κατέληξε ότι μπορεί να χάθηκε αλλά ο Θεός δε θα αφήσει ορφανό το ποίμνιο του και θα εκλεγεί άξιος και ικανός διάδοχός του.

    Ο Παναγιώτης Σκανδαλάκης, υφυπουργός Εσωτερικών, μίλησε για τη χαρισματική του μορφή και τις προσπάθειες που έκανε για την ανάπτυξη της αφρικανικής ηπείρου και την εξάπλωση της ορθοδοξίας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αποχαιρετούν τον Πατριάρχη

    [08] Διεθνή

    Έρευνες για πυρήνα της Αλ Κάιντα στη Γαλλία

    15/9/2004 10:18:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πέντε μουσουλμάνους ύποπτους για εξτρεμισμό συνέλαβε η γαλλική υπηρεσία αντικατασκοπίας, DST, την Τρίτη στην Αλσατία. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι συλλήψεις συνδέονται με την έρευνα σε βάρος του Μαροκινού Καρίμ Μεχντί, ο οποίος φέρεται συνδεδεμένος με τον πυρήνα της αλ Κάιντα στο Αμβούργο που έφερε εις πέρας τις επιθέσεις της 11/9 σε Νέα Υόρκη και Ουάσινγκτον. Ο Μεχντί φέρεται να ομολόγησε, μετά τη σύλληψη του στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκωλ την 1η Ιουνίου, ότι ταξίδευε προς το νησί Λα Ρεουνιόν του Ινδικού Ωκεανού για να προετοιμάσει μια τρομοκρατική επίθεση εναντίον τουριστικού θερέτρου εκεί. Γάλλοι αξιωματούχοι συνδέουν το Μεχντί με τον Ζιάντ Τζάρα, μέλος του πυρήνα του Αμβούργου ο οποίος έχασε τη ζωή του στις επιθέσεις με τα επιβατικά αεροσκάφη στις ΗΠΑ το 2001. Οι ταυτότητες των πέντε δεν έχουν γίνει γνωστές.

    [09] Διεθνή

    Στο εδώλιο Αμερικανός "κυνηγός κεφαλών"

    15/9/2004 10:34:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η δίκη του Αμερικανού "κυνηγού κεφαλών" Τζον Κ. Αϊντίμα ξανάρχισε σήμερα σε δικαστήριο της Καμπούλ, στο Αφγανιστάν.Ο Αϊντίμα, απόστρατος των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, άλλοι δύο υπήκοοι ΗΠΑ, καθώς και τέσσερις Αφγανοί, κατηγορούνται ότι λειτουργούσαν μια "ιδιωτική" επιχείρηση συλλήψεων και ανακρίσεων υπόπτων ως τρομοκρατών και επιδίδονταν σε βασανισμούς Αφγανών πολιτών. Η ομάδα έχει χαρακτηρισθεί από τον διεθνή τύπο ως παρέα "εκδικητών" ή "κυνηγών επικηρυγμένων", που επιζητούσαν τα ποσά των επικηρύξεων δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων για υψηλόβαθμα στελέχη της αλ-Κάιντα και των Ταλιμπάν.

    ΗΠΑ και ISAF διαψεύδουν σχέσεις μαζί του

    Ο Αϊντίμα αρνείται όλες τις κατηγορίες περί βασανισμών Αφγανών, δηλώνει ότι έκανε εκατοντάδες συλλήψεις τα τελευταία τρία χρόνια, και ότι παρέδωσε τους υπόπτους στις δυνάμεις των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν.

    Ο Αϊντίμα, που έχει το προσωνύμιο "Τόρα Μπόρα Τζακ" έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι ήταν σε στενή επαφή και συνεννόηση με το ΝΑΤΟ και ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ και του Αφγανιστάν.

    Η κυβέρνηση και ο στρατός των ΗΠΑ και η ISAF έχουν διαψεύσει κάθε σχέση με τον Αϊντίμα και τους συνεργάτες του, όμως οι δυνάμεις των ΗΠΑ παραδέχθηκαν τον περασμένο μήνα ότι παρέλαβαν έναν Αφγανό κρατούμενο από τον Αϊντίμα.

    Εάν βρεθεί ένοχος, ο κατηγορούμενος αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης είκοσι ετών στις αφγανικές φυλακές.

    [10] Champions League

    Σημασία στο αποτέλεσμα

    15/9/2004 10:44:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/9/2004 11:08:58 πμ)

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Η νίκη και οι τρεις βαθμοί μπορεί να ήρθαν και να σημαίνουν πάρα πολλά για την καλή συνέχεια του Παναθηναϊκού στην Ευρώπη, όμως η απόδοση της ομάδας, σίγουρα δεν ικανοποίησε τον τεχνικό των "πρασίνων" ο οποίος προτίμησε να ασχοληθεί περισσότερο με το αποτέλεσμα. "Ήταν πολύ εύκολο να μιλάμε σήμερα, αλλά δύσκολο να παίξουμε", είπε αρχικά συμπλήρωσε, "Κερδίσαμε και αυτό είναι το σημαντικό, όμως μπορούμε και πρέπει να παίξουμε καλύτερα. Φυσικά με την πάροδο του χρόνου και των αγωνιστικών στο ελληνικό πρωτάθλημα θα παρουσιαζόμαστε όλο και καλύτεροι". Οι ερωτήσεις επικεντρώθηκαν στην αμυντική γραμμή της ομάδας και στο κατά πόσο αυτή τον ανησύχησε και ο Ισραηλινός δεν δίστασε να τονίσεις πως, "Πάντα ανησυχώ και κοιτάμε να δουλεύουμε και να βελτιώνουμε να προβλήματά μας. Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα, όπως και το που χρειαζόμαστε βελτίωση και ενίσχυση".

    Ουδέν σχόλιον για Γκονζάλες

    Το λάθος του Γκαλίνοβιτς έφερε ένα γκολ στο παθητικό του Παναθηναϊκού, το οποίο το μόνο σίγουρο είναι πως δεν χρειαζόταν, έτσι η απορία που δημιουργήθηκε ήταν αν ο τερματοφύλακας αντικατασταθεί στο επόμενο παιχνίδι. "Και ο Χαλκιάς είναι καλός τερματοφύλακας και το ίδιο ισχύει και για τον Γκαλίνοβιτς", απάντησε ο Σουμ και συνέχισε, "Αν κρίνω ότι ο Χαλκιάς είναι καλύτερος θα παίξει αυτός. Για τον Γκονζάλες δεν θα ήθελα να κάνω το παραμικρό σχόλιο". Όσο για τον αντίπαλο, όπως παραδέχτηκε ο Σουμ, ήταν διαβασμένος αφού είχε παρακολουθήσει την Ρόζενμποργκ. "Την είχα δει από κασέτες και από κοντά και όποιος νομίζει ότι είναι εύκολο κάποια ομάδα να περάσει από το Ισραήλ κάνει λάθος. Να μην ξεχνάμε ότι το νορβηγικό πρωτάθλημα βρίσκεται στην 20η αγωνιστική και η Ρόζενμποργκ είναι στην πρώτη θέση", ενώ για την διάταξη τους Παναθηναϊκού τόνισε, "Σε αντίθεση με τους αγώνες προετοιμασίας έπρεπε να κάνουμε κάποια έκπληξη στη Ρόζενμποργκ. Και οι δύο επιθετικοί που παρατάξαμε ήταν θέμα τακτικής".

    Ρίσε: "Κρατάμε την εμφάνιση"

    Από την άλλη πλευρά ο Όλα Μπι Ρίσε, προτίμησε να μην ασχοληθεί με το αποτέλεσμα, αλλά με την εμφάνιση της ομάδας του, που τον ικανοποίησε, παρά την ήττα. "Η απόδοσή μας ήταν αρκετά καλή", τόνισε ο Νορβηγός και συνέχισε, "Θέλαμε να πάρουμε τον ένα βαθμό, αλλά δεν τα καταφέραμε. Εγώ κρατώ την καλή εμφάνιση. Θεωρώ ότι το πιο δίκαιο αποτέλεσμα θα ήταν η ισοπαλία, όμως ο Παναθηναϊκός εκμεταλλεύτηκε τις ευκαιρίες που του παρουσιάστηκαν και πήρε τη νίκη". Όσο για τον Γκονζάλες είπε "Ο Γκονζάλες είναι πολύ καλός παίκτης και βοήθησε τον Παναθηναϊκό", και συμπλήρωσε, "Τόσο η τύχη όσο και η ατυχία είναι μέσα στο ποδόσφαιρο. Αν παίξουμε όπως σήμερα και στη συνέχεια μπορούμε να προκριθούμε".

    [11] Υγεία

    Έρευνα του νοσοκομείου της Βέρνης Η πηγή των ονείρων

    15/9/2004 11:21:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/9/2004 11:41:06 πμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: Επιστημονικό περιοδικό "Nature"

    Μια συγκεκριμένη περιοχή στον εγκέφαλο φαίνεται πως "ευθύνεται" για τα όνειρα, που άλλοτε ομορφαίνουν κι άλλοτε όχι, τον ύπνο μας. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Βέρνης, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση "Annals of Neurology", η κατώτερη δεξιά γλωσσική έλικα του εγκεφάλου αποτελεί την πηγή ή τον δίαυλο μεταφοράς των ονείρων. Στο συμπέρασμα αυτό- τομή στη μελέτη του ονειρικού φαινομένου- βοήθησε τους επιστήμονες μια 73χρονη γυναίκα, η οπόια, μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, σταμάτησε να ονειρεύεται.

    "Ο κινηματογράφος του ύπνου"

    Οι καθηγητές, Ματίας Μπίσοφ και Κλόντιο Μπασέτι, προσπάθησαν να βρουν που οφείλεται η απουσία ονείρων στην 73χρονη ασθενή. Για το λόγο αυτό, για τέσσερις νύχτες και έξι συνεχείς εβδομάδες, μελέτησαν την εγκεφαλική της δραστηριότητα ενώ κοιμόταν.

    Οι Μπίσοφ και Μπασέτι διαπίστωσαν, ότι, μετά το εγκεφαλικό, οι βλάβες στον εγκέφαλο της 73χρονης γυναίκας επικεντρώνονταν στην κατώτερη δεξιά γλωσσική έλικα, η οποία βρίσκεται κοντά στον οπτικό φλοιό.

    Έκπληκτοι οι επιστήμονες παρατήρησαν, πως η ασθενής δεν ονειρευόταν καθόλου, ακόμα και κατά την ταχεία κίνηση των οφθαλμών (REM), που "παραδοσιακά" ευθύνεται τα όνειρα! Όπως δήλωσε ο καθηγητής Μπασέτι, "φαίνεται ότι τα όνειρα και η ταχεία κίνηση των οφθαλμών δεν συνδέονται τόσο, όσο νομίζαμε".

    Η έρευνα των Μπίσοφ και Μπασέτι καταλήγει στο ότι οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν και χωρίς τα όνειρα. Ωστόσο, ο δρ Μπασέτι επισημαίνει, ότι "ο τρόπος παραγωγής των ονείρων και ο σκοπός που εξυπηρετούν παραμένουν ακόμη υπό εξέταση".

    Σχετικά Links:

    Επιστημονικό περιοδικό "Nature"


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 15 September 2004 - 8:51:04 UTC