Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-10-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φτωχή νίκη με πολλά κέρδη
  • [02] Τρίτωσε το καλό....
  • [03] Μετέφερε 63.000 τόνους βενζίνη Προσάραξε ελληνικό δεξαμενόπλοιο
  • [04] Καμία ανησυχία για την κατάσταση της υγείας του Στο νοσοκομείο ο Τόνι
  • [05] Σφυροκοπούσαν όλη τη νύχτα τη Σαμάρα Αμερικανικοί βομβαρδισμοί με
  • [06] Κέρδισε τις εντυπώσεις ο Τζον Κέρι Τηλεοπτική "μονομαχία" Μπους-Κέρι
  • [07] Έχουν συλληφθεί εκατοντάδες "αξιότιμοι" πολίτες Σκάνδαλο παιδικής
  • [08] Πρόκριση... βαμμένη με αίμα
  • [09] Νυστέρι για το Σάντα Κρουζ
  • [10] "Πλακώθηκαν" Βιερά-Λαουρέν
  • [11] "Καμπάνα" στην Πόρτο για το... πτύειν

    [01] Αθλητισμός

    Φτωχή νίκη με πολλά κέρδη

    30/9/2004 11:23:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/10/2004 12:04:37 πμ)

    Με νίκη 1-0 επί της Νόβα Γκόριτσα στη Ριζούπολη, η ΑΕΚ πήρε την πρόκριση για τους ομίλους του Κυπέλλου UEFA. Το γκολ του Σοάρες στο 90ο λεπτό χάρισε στην Ένωση τη νίκη και το εισιτήριο για την επόμενη φάση, αλλά και κέρδη που θα φτάνουν τα 2.000.000 ευρώ και θα αποτελέσουν μια ισχυρή ένεση, για το ταμείο της Ένωσης. Ακόμα ένα κέρδος η εμπειρία που αποκτούν οι παίκτες της ομάδας, που προερχόμενοι οι περισσότεροι από μικρούς συλλόγους, για τη δύσκολη συνέχεια.

    Άκαρπη υπεροχή η ΑΕΚ

    Ήταν ένας αγώνας τακτικής, με την ΑΕΚ να μη φτάνει σε υψηλά επίπεδα απόδοσης και τους παίκτες να είναι σαφώς επηρεασμένοι απο τις πρωινές εξελίξεις. Οι καλές στιγμές μπροστά στις δυο εστίες ήταν μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Χωρίς να γίνει η μεγάλη φάση κύλησαν τα πρώτα λεπτά, με την ΑΕΚ να μπαίνει επιθετικά και την Γκόριτσα να πιστοποιεί ότι είναι καλύτερη όταν αγωνίζεται εκτός έδρας. Η ΑΕΚ, με τον Σάντος να παρατάσει την ομάδα με το αγαπημένο του 4-3-3, κυνήγησε απο νωρίς το γκολ, χωρίς όμως να απειλήσει ιδιαίτερα την εστία του Πίριχ, πέρα απο ένα σουτ του Λυμπερόπουλου, που έφυγε ελάχιστα αουτ, ενώ στο 26 σε σέντρα σουτ του Κατσουράνη, η μπάλα έφυγε ελάχιστα πάνω απο το οριζόντιο δοκάρι.

    Η ΑΕΚ ανέβασε ρυθμούς τη στιγμή που ο Σάντος πέρασε τον Ασουνσάο σε θέση επιτελικού χάφ και η μεγάλη ευκαιρία χάθηκε στο 40, όταν ο Λυμπερόπουλος από πολύ κοντά έκανε το πλασέ, αλλά η μπάλα πέρασε δίπλα απο το αριστερό δοκάρι. Η σλοβένικη ομάδα, με αδιάκοπο τρέξιμο, έκανε κατά διαστήματα αισθητή την παρουσία της, είτε με τις βαθιές μπαλιές είτε με ατομικές προσπάθειες, χωρίς ωστόσο να απειλήσει την εστία του Μιχαηλίδη.

    Η πρώτη ευκαιρία για την Γκόριτσα ήρθε στο 57, όταν το σουτ του Ρόντιτς από πολύ καλή θέση, εξουδετέρωσε σε κόρνερ ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ. Η φάση αυτή αφύπνισε κάπως τους παίκτες του Φερνάντο Σάντος, ο οποίος θέλησε να τονώσει την επιθετική γραμμή της ομάδας του με τον Καπάνταη, ωστόσο συνεχίστηκε η εικόνα του πρώτου ημιχρόνου χωρίς τις μεγάλες φάσεις. Τα λεπτά κύλησαν με την μια ομάδα να φοβάται την άλλη και με την ΑΕΚ να έχει τη μεγάλη ευκαιρία για να πάρει τη νίκη στο 83, όταν ο Σοάρες δεν μπόρεσε να νικήσει τον Πίριχ. Τον νίκησε βέβαια ο Καπάνταης στο 87, αλλά είχε προηγηθεί επιθετικό φάουλ στον τερματοφύλακα από τον Άλβες και ορθώς ακυρώθηκε το γκολ.

    Τελικά, στην αμέσως επόμενη φάση (89) ήρθε η λύτρωση με τον Σοάρες, ο οποίος πήρε την μπάλα από τον Σολάκη, μπήκε στην περιοχή απέφυγε, και τον Πίριχ και με πλασέ έκανε το 1-0 μέσα σε ξέφρενους πανηγυρισμούς.

    Διαιτητής: Πέδρο Προένσα (Πορτογαλία)

    Κίτρινες κάρτες: Άλβες, Σοάρε, Ρόντιτς, Κρσιτς.

    Οι συνθέσεις:

    ΑΕΚ: Μιχαηλίδης, Κόντης, Τζιωρτζιόπουλος, Κωστένογλου, Κατσουράνης, Ασουνσάο, Πέτκοφ (65 Καπάνταης), Κρασσάς (82 Σολάκης), Σοάρες (90 Αμπονσά), Λυμπερόπουλος, Άλβες.

    ΝΟΒΑ ΓΚΟΡΙΤΣΑ: Πίριχ, Σρέμπνιτς, Σούλερ, Κοκότ, Πούς, Μπιρσα (67 Στουρμ), Κόματς, Κρσίτς, Ράνιτς (81 Μπούργκιτς), Ζίβετς (72 Σάβετς), Ρόντιτς.

    [02] Αθλητισμός

    Τρίτωσε το καλό....

    30/9/2004 11:53:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/10/2004 12:07:56 πμ)

    Ο Πανιώνιος έγινε η τρίτη και τελευταία ελληνική ομάδα που εξασφάλισε το εισιτήριο για τους ομίλους του Κυπέλλου UEFA. Οι Νεοσμυρνιώτες, αν και πέρασαν δύσκολες στιγμές στο "Φρίουλι", πήραν την πρόκριση, παρά την ήττα τους με 1-0 από την Ουντινέζε, αφού στη Νέα Σμύρνη είχαν επικρατήσει με 3-1. Το γκολ των Ιταλών, που έπαιζαν από το 54΄ με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Γιανκουλόφσκι, σημείωσε στο 83΄ ο Μάουρι.

    Παλικαρίσια πρόκριση

    Γνωρίζοντας ότι χρειάζεται τουλάχιστον δύο γκολ για να προκριθεί, η Ουντινέζε μπήκε δυνατά στο παιχνίδι και έκλεισε τους παίκτες του Κάρολ Πέτσε στην περιοχή τους. Στα πρώτα λεπτά, οι γηπεδούχοι είχαν δύο σπουδαίες ευκαιρίες, στο 5΄ με τον Ντι Μικέλε και στο 6΄ με τον Ιακίντα, που αμφότεροι αστόχησαν απέναντι από τον Ντρόμπνι. Οι «κυανέρυθροι» συνήλθαν από το αρχικό σοκ και «βούλωσαν» τα κενά τους στην άμυνα, όμως οι Ιταλοί διατήρησαν την υπεροχή κι είχαν μία ακόμη καλή στιγμή στο 29΄, όταν ο Ντρόμπνι εξουδετέρωσε το σουτ του Ντι Νατάλε. Η καλύτερη ευκαιρία των Ιταλών στο πρώτο μέρος ήρθε στο 36΄, όταν ο Ντι Νατάλε εξαπέλυσε ένα δυνατό σουτ έξω από την περιοχή, το οποίο σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι.

    Ο Πανιώνιος ήταν τυχερός που κράτησε το «μηδέν» στο πρώτο μέρος, όλα όμως άλλαξαν στις αρχές του δευτέρου 45λεπτου. Στο 54΄ για την ακρίβεια, όταν ο Μάρεκ Γιανκουλόφσκι προέβη σε μια αψυχολόγητη ενέργεια (κλώτσησε τη μπάλα πάνω στον πεσμένο Παρόντι) και δικαίως αντίκρυσε την κόκκινη κάρτα του Μπένες. Η αποστολή της Ουντινέζε ήταν πλέον πολύ δύσκολη, καθώς ήταν υποχρεωμένη να συνεχίσει την πίεση, παίζοντας με δέκα. Οι «κυανέρυθροι» είχαν σημαντική ευκαιρία να «τελειώσουν» τον αγώνα στο 68΄, όταν ο Μπρέσκα απέφυγε τον Ντε Σάνκτις, αλλά από πολύ πλάγια θέση έστειλε τη μπάλα άουτ. Οι γηπεδούχοι απάντησαν στο 72΄ με τον Ιακίντα να αστοχεί ξανά από πλεονεκτική θέση.

    Κι ενώ όλα έδειχναν να κυλούν ομαλά για τον Πανιώνιο, ήρθε ο Μάουρι στο 83΄ με έναν «κεραυνό» έξω από την περιοχή να ανοίξει το σκορ και να μετατρέψει σε θρίλερ τα τελευταία λεπτά. Ο Λαγωνικάκης στο 85΄ και ο Γουνδουλάκης ένα λεπτό αργότερα δεν κατάφεραν να «καθαρίσουν» την πρόκριση, ενώ στο 89΄ ο Μάουρι βρέθηκε μόνος του στην περιοχή, αλλά το γυριστό σουτ που επιχείρησε χτύπησε πάνω στο σώμα του Ιακίντα κι έφυγε άουτ. Μετά από πέντε λεπτά καθυστερήσεων, το τελευταίο σφύριγμα έστειλε τον Πανιώνιο στους ομίλους, τη στιγμή που οι Ιταλοί επιτίθονταν στον διαιτητή, κυρίως για ένα πέναλτι που ζήτησαν στις καθυστερήσεις σε χέρι αμυντικού των «κυανέρυθρων» μέσα στην περιοχή.

    Διαιτητής: Μίχαλ Μπένες (Τσεχία) Κίτρινες: Βλτσεκ, Πιζάρο, Μουντάρι, Σπυρόπουλος, Ντρόμπνι, Γιαννόπουλος, Ιακίντα, Μπρέσκα Κόκκινη: Γιανκουλόφσκι (54΄)

    Οι συνθέσεις: ΟΥΝΤΙΝΕΖΕ: Ντε Σάνκτις, Μπερτότο, Κριμπάρι, Κρόλντρουπ (57΄ Μάουρι), Γιανκουλόφσκι, Πίντζι (63΄ Αλμπέρτο), Μουντάρι, Πιζάρο, Ντι Μικέλε (74΄ Φάβα), Ντι Νατάλε, Ιακίντα

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Ντρόμπνι, Βλτσεκ, Γιαννόπουλος, Ντομορό, Ντοντ, Σπυρόπουλος, Ζίμονιτς (69΄ Γουνδουλάκης), Λαγωνικάκης, Παρόντι (72΄ Μαρκορά), Μπρέσκα, Μάκος (90΄+ Μάντζιος)

    [03] Εσωτερικά

    Μετέφερε 63.000 τόνους βενζίνη Προσάραξε ελληνικό δεξαμενόπλοιο

    1/10/2004 12:23:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ελληνικό δεξαμενόπλοιο, που είχε αποπλεύσει από τη Λιθουανία με κατεύθυνση τη Μάλτα και μεταφέρει 63.000 τόνους βενζίνη, προσάραξε στις τρεις μετά το μεσημέρι στη θάλασσα Κάτεγκατ, στη βορειοανατολική ακτή της Δανίας.Το δεξαμενόπλοιο που ονομάζεται «Φωτεινή Κυρία», μήκους 228 μέτρων προσάραξε ανατολικά του νησιού Σάμσοε ενώ έβγαινε από κανάλι πλάτους 700 μέτρων. Δεν υπήρξε διαρροή βενζίνης, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως πρόκειται για δεξαμενόπλοιο που ανταποκρίνεται στις αυστηρές ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφαλείας, καθώς διαθέτει διπλό τοίχωμα και η ηλικία του είναι μερικών μόνο μηνών, αφού καθελκύστηκε μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο. Εκπρόσωπος του υπουργείου Ναυτιλίας της Δανίας δήλωσε ότι οι Αρχές συζητούν με την ασφαλιστική εταιρεία του δεξαμενόπλοιου τους τρόπους για την αποκατάσταση της πλευσιμότητας του σκάφους.

    [04] Διεθνή

    Καμία ανησυχία για την κατάσταση της υγείας του Στο νοσοκομείο ο Τόνι Μπλερ

    1/10/2004 1:06:00 πμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Στο νοσοκομείο εισήχθη ο πρωθυπουργός της Βρετανίας για να ρυθμίσει το πρόβλημα καρδιακής αρρυθμίας που παρουσίασε και το οποίο έγινε εντονότερο τον τελευταίο μήνα. Ο Τόνι Μπλερ δεν θα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τη ρύθμιση του καρδιακού του παλμού, θα γίνει με τοπική αναισθησία. Η κατάσταση της υγείας του, δεν εμπνέει καμία ανησυχία και όπως προβλέπεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις θα παραμείνει στο νοσοκομείο μία μέρα και μετά από ολιγοήμερη ανάπαυση, θα επιστρέψει στα καθήκοντα του την ερχόμενη βδομάδα. Νωρίτερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC, δήλωσε ότι αν εκλεγεί στις επερχόμενες εκλογές θα εξαντλήσει και την τρίτη του θητεία, αλλά δεν πρόκειται να διεκδικήσει τέταρτη θητεία ως πρωθυπουργός.

    [05] Ιράκ

    Σφυροκοπούσαν όλη τη νύχτα τη Σαμάρα Αμερικανικοί βομβαρδισμοί με δεκάδες νεκρούς

    1/10/2004 7:42:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/10/2004 11:17:44 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Τους 80 φτάνουν οι νεκροί αντάρτες στη Σαμάρα, σύμφωνα με τις αμερικανικές δυνάμεις κατοχής, μετά τον ανελέητο βομβαρδισμό της πόλης Σαμάρα ολήκληρη τη νύχτα, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 35. Οι αμερικανικές δυνάμεις με τη βοήθεια ανδρών της ιρακινής εθνοφρουράς, απάντησαν στην χθεσινή φονικότατη τριπλή επίθεση στη Βαγδάτη με θύματα δεκάδες ανθρώπους μεταξύ των οποίων και 37 μικρά παιδιά, με ευρείας κλίμακας επιχείρηση στην περιοχή, καταλαμβάνοντας κυβερνητικά κτήρια και γραφεία της αστυνομίας, που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των ανταρτών. Οι Αμερικανοί επιδιώκουν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τη Σαμάρα και άλλες περιοχές του Ιράκ που ελέγχονται από τους αντάρτες, ενόψει των εκλογών του Ιανουαρίου. Κάτοικοι της περιοχής, που βρίσκεται 100 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης, ανέφεραν πως ισχυρές εκρήξεις συγκλόνιζαν την πόλη ολόκληρη τη νύχτα.

    "Aκούγονται εκρήξεις"

    Οι κάτοικοι της Σαμάρα που συνομίλησαν τηλεφωνικά με ανταποκριτές του Reuters ανέφεραν πως οι αμερικανικές δυνάμεις σφυροκοπούσαν από αέρος την πόλη όλη νύχτα. Η ρεπόρτερ του CNN, Τζέιν Αραφ, σε ανταπόκρισή της από τη Σαμάρα μετέδωσε πως οι αμερικανικές δυνάμεις διεξάγουν μία επιχείρηση "μεγέθους μίας ολόκληρης ταξιαρχίας με σκοπό να εξουδετερώσουν τους αντάρτες". Στην πόλη έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση και ακούγονται συχνά εκρήξεις από πυρά όλμων. Απαντώντας στις επαναλαμβανόμενες και απρόκλητες επιθέσεις των αντι-ιρακινών δυνάμεων, οι Ιρακινές Δυνάμεις Ασφαλείας και οι πολυεθνικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους κτήρια κυβερνητικών υπηρεσιών και της αστυνομίας στη Σαμάρα νωρίς το πρωί της 1ης Οκτωβρίου, υποστηρίζοντας την μεταβατική κυβέρνηση του Ιράκ και το λαό της Σαμάρα", αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε στην Ουάσινγκτον ο αμερικανικός στρατός.

    Ο αμερικανικός στρατός έχει διακηρύξει πως θέλει να αναλάβει τον έλεγχο στη Σαμάρα, στη Φαλούτζα, στο Ραμάντι και στο προάστειο Σαντρ Σίτι της Βαγδάτης, όπου κυριαρχούν οι ομάδες των ανταρτών, ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουν δημιουργηθεί κατάλληλες συνθήκες για την ασφαλή διενέργεια των εκλογών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Φονικές εκρήξεις στη Βαγδάτη

    [06] Διεθνή

    Κέρδισε τις εντυπώσεις ο Τζον Κέρι Τηλεοπτική "μονομαχία" Μπους-Κέρι

    1/10/2004 8:02:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/10/2004 11:39:14 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ, BBC

    Ο πόλεμος του Ιράκ ήταν το επίμαχο θέμα του πρώτου debate Μπους - Κέρι, για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Επιθετικός εμφανίσθηκε ο υποψήφιος των δημοκρατικών, κατηγορώντας τον Αμερικανό Πρόεδρο ότι διέπραξε "κολοσσιαίο σφάλμα" για το Ιράκ. Ο κόσμος είναι πιο ασφαλής χωρίς τον Σαντάμ Χουσέιν, απάντησε ο Μπους. Επίσης, διαφώνησαν για το Ιράκ, για τις απειλές που αντιμετωπίζει η Αμερική και για τον τρόπο καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο δημοκρατικός υποψήφιος Τζον Κέρι κέρδισε τις εντυπώσεις στην πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο. Η τηλεοπτική αναμέτρηση, η πρώτη από τις τρεις συνολικά, άρχισε στις 4 π.μ. ώρα Ελλάδας, σε πανεπιστήμιο του Μαϊάμι και είχε διάρκεια 90 λεπτά.

    Κέρι: "Διέλυσε τις συμμαχίες των ΗΠΑ"

    Ο δημοκρατικός Κέρι επέκρινε τον Αμερικανό Πρόεδρο ότι βιάστηκε να εμπλακεί σε πόλεμο, χωρίς να έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας και χωρίς να έχει σχέδιο για το τί θα συνέβαινε στο Ιράκ μετά την εισβολή.

    "Διέλυσε τις συμμαχίες των ΗΠΑ και σαν αποτέλεσμα η χώρα πληρώνει βαρύ τίμημα στο Ιράκ. Το 90% των θυμάτων είναι Αμερικανοί στρατιώτες και η χώρα καταβάλει το 90% του κόστους για το πόλεμο", επεσήμανε ο κ. Κέρι.

    "Μια προσεκτική πολιτική στο Ιράκ θα επιτρέψει στην Ουάσιγκτον να αρχίσει να αποσύρει τα στρατεύματα της σε έξι μήνες", είπε χαρακτηριστικά ο δημοκρατικός υποψήφιος για το Λευκό Οίκο.

    Από την άλλη πλευρά, ο Αμερικανός Πρόεδρος κατηγόρησε τον Κέρι ότι στέλνει λανθασμένα μηνύματα στους Αμερικανούς στρατιώτες και στους εχθρούς του αμερικανικού έθνους, μεταβάλοντας διαρκώς τις θέσεις του.

    "Δεν βλέπω πώς μπορείτε να ηγηθείτε αυτής της χώρας ώστε να επιτύχει στο Ιράκ, όταν λέτε "λάθος πόλεμος, λάθος μέρος". Τί μήνυμα στέλνετε στους στρατιώτες μας, τί μήνυμα στους συμμάχους, τί μήνυμα στους Ιρακινούς;", τόνισε ο Μπους.

    Παρά την κλιμάκωση της βίας ο Μπους επέμεινε ότι το μέλλον του Ιράκ είναι λαμπρό και επιτέθηκε στον Κέρι για τις απανωτές αλλαγές των θέσεων του στο θέμα του Ιράκ.

    Ακόμη, απέρριψε τους ισχυρισμούς του δημοκρατικού ότι η εισβολή στο Ιράκ ήταν λάθος προτεραιότητα υποστηρίζοντας ότι έπρεπε να αντιμετωπιστούν τόσο ο Οσάμα μπιν Λάντεν όσο και ο Σαντάμ Χουσέιν.

    "Το μόνο πράγμα που είναι σταθερό στην τοποθέτηση του αντιπάλου μου είναι ότι δεν είναι σταθερός. Αλλάζει θέσεις. Δεν μπορείς να αλλάζεις θέσεις σε αυτόν τον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας αν περιμένεις να νικήσεις", δήλωσε ο Μπους, προσθέτοντας ότι "ο λαός γνωρίζει που βρίσκομαι εγώ".

    "Διέπραξα σφάλμα ως προς το πώς μιλώ για τον πόλεμο, αλλά και ο πρόεδρος διέπραξε σφάλμα εισβάλοντας στο Ιράκ. Τί είναι χειρότερο;", απάντησε ο δημοκρατικός γερουσιαστής.

    "Νομίζω ότι χρειαζόμαστε έναν πρόεδρο που θα έχει την αξιοπιστία να φέρει πίσω στο τραπέζι τους συμμάχους και θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο ώστε να διασφαλισθεί πως η Αμερική δεν θα πηγαίνει μόνη της", πρόσθεσε ο Τζον Κέρι.

    Στις 8 Οκτωβρίου η 2η αναμέτρηση

    Οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία συμφώνησαν πως οι ΗΠΑ δεν πρέπει να στείλουν στρατεύματα για να σταματήσει η γενοκτονία στην επαρχία Νταρφούρ του Σουδάν.

    " Η Ουάσινγκτον πρέπει να βοηθήσει τις δυνάμεις του Οργανισμού Αφρικανικής Ενότητας για να μπορέσουν να σταματήσουν τις σφαγές, που διαπράττουν στην περιοχή οι Αραβες πολιτοφύλακες, ώστε να μην επαναληφθεί η τραγωδία της Ρουάντα", τόνισε ο Τζον Κέρι.

    Ο δημοκρατικός υποψήφιος επέκρινε τον Πρόεδρο Μπους για τη μείωση της φορολογίας, ενώ απέτυχε να χρηματοδοτήσει επαρκώς την εσωτερική ασφάλεια.

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος υποστήριξε πως το κύριο μέλημά του κάθε μέρα είναι η προστασία του αμερικανικού λαού.

    Για πυρηνικά

    Ο υποψήφιος των δημοκρατικών υποσχέθηκε ότι θα αυξήσει τα κονδύλια για την αχρήστευση και φύλαξη σοβιετικού πυρηνικού υλικού λέγοντας ότι ο κ. Μπους μείωσε τα χρήματα για τα προγράμματα αυτά.

    Η δεύτερη αναμέτρηση των δύο υποψηφίων θα γίνει στο Μισούρι, στις 8 Οκτωβρίου, όπου θα απαντήσουν και στις ερωτήσεις των ακροατών τους και η τελική θα γίνει στις 13 Οκτωβρίου και θα επικεντρωθεί σε θέματα εσωτερικής πολιτικής.

    Προβάδισμα Κέρι

    Κέρδισε τις εντυπώσεις ο δημοκρατικός υποψήφιος Τζον Κέρι, στην πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αλλά και τις εκτιμήσεις των περισσοτέρων σχολιαστών.

    Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Γκάλοπ που έγινε για λογαριασμό του CΝΝ έδειξε ότι το 46% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο Κέρι ήταν ο νικητής της τηλεοπτικής αναμέτρησης έναντι 37% του προέδρου Μπους.

    Μια άλλη δημοσκόπηση που οργάνωσε το δίκτυο CBS μεταξύ 200 αναποφάσιστων ψηφοφόρων ο Κέρι συγκέντρωσε το 44% των προτιμήσεων έναντι 26% του προέδρου Μπους.

    Η δημοσκόπηση του ABC έδειξε ότι το 45% των Αμερικανών θεωρούν νικητή του debate τον Κέρι έναντι 36% που εξέφρασαν την προτίμησή τους στον αμερικανό πρόεδρο.

    Οι περισσότεροι τηλεοπτικοί σχολιαστές παρατήρησαν ότι ο Πρόεδρος Μπους έχασε αρκετούς πόντους στην αναμέτρηση δείχνοντας μεγάλη ενόχληση την ώρα που μιλούσε ο Κέρι.

    Ισχυρή παρουσία Κέρι

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν τα πήγε τόσο καλά εξηγώντας τους λόγους του πολέμου στο Ιράκ όσο περίμεναν οι υποστηρικτές του. Δεν εξήγησε τους θεμελιώδεις λόγους για τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Ο Κέρι αντίθετα εμφανίστηκε πιο συγκροτημένος και με βάθος σκέψης, επεσήμανε ο διευθυντής της συντηρητικής εφημερίδας Weekly Standard Μπιλ Κρίστολ.

    Ο Ντέιβιντ Γκέργκεντ, που υπηρέτησε ως σύμβουλος σε αρκετούς αμερικανούς προέδρους, δήλωσε στο CNN ότι η ισχυρή παρουσία του Κέρι τον κράτησε μέσα στην κούρσα.

    Η καθηγήτρια στο κολέγιο Ντέιρμουθ του Νιού Χάμσιρ, Λίντα Φάουλερ υποστήριξε ότι "ο Κέρι εμφανίστηκε πολύ αποτελεσματικός, καθώς έδειξε ότι ο Μπους δεν ενήργησε ως ο υπεύθυνος ηγέτης που χρειάζεται η χώρα σε καιρό πολέμου".

    Ο Στίβεν Χες, ειδικός του ιντσιτούτου Μπρούκινγκς και ο Λάρι Σάμπατο του πανεπιστήμιου της Βιρτζίνια μίλησαν πάντως για "ισόπαλο αγώνα". "Οι δύο υποψήφιοι τα πήγαν πολύ καλά.Ο Κέρι ήταν πολύ συγκεκριμένος και λακωνικός, αλλά και τον Μπους δεν τον έχω δεί ποτέ τόσο σαφή", τόνισε ο καθηγητής Σάμπατο. "Ηταν ένα ματς ισόπαλο με πλεονέκτημα του Κέρι", είπε ο Τσαρλς Τζόουνς του ιντσιτούτου Μπρούκινγκς.

    [07] Διεθνή

    Έχουν συλληφθεί εκατοντάδες "αξιότιμοι" πολίτες Σκάνδαλο παιδικής πορνογραφίας

    1/10/2004 9:45:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/10/2004 10:44:15 πμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ένας δάσκαλος, που είχε τοποθετήσει μια βιντεοκάμερα πίσω από τα αποδυτήρια μαθητών του σχολείου του, στο Σίδνεϊ και τους βιντεοσκοπούσε μυστικά, είναι ένα από τα 200 άτομα, που συνελήφθησαν τις τελευταίες μέρες στην Αυστραλία, στη μεγαλύτερη επιχείρηση εξάρθρωσης κυκλωμάτων παιδικής πορνογραφίας. Ο δάσκαλος, το όνομα του οποίου δεν δόθηκε στη δημοσιότητα και ο οποίος συνελήφθη το πρωί στο αεροδρόμιο του Σίδνεϊ, οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον της δικαιοσύνης και του απαγγέλθηκαν 22 κατηγορίες για παιδική πορνογραφία. Μεταξύ αυτών, που έχουν ήδη συλληφθεί υπάρχουν αστυνομικοί, καθηγητές, δημόσιοι υπάλληλοι, στελέχη βουλευτών καθώς και ένας ιδιοκτήτης τριών παιδικών σταθμών ενώ οι διωκτικές αρχές υποστηρίζουν ότι, θα ακολουθήσουν και δεκάδες άλλες συλλήψεις.

    Δύο χιλιάδες κατηγορίες για παιδική πορνογραφία

    Την επιτυχία των διωκτικών αρχών έσπευσαν να "εκμεταλλευθούν" τόσο ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τζον Χάουαρντ όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς η επιχείρηση εξάρθρωσης του κυκλώματος γίνεται οκτώ μόνο μέρες πριν την προσφυγή στις κάλπες.

    Οι συλληφθέντες βαρύνονται με 2.000 κατηγορίες παιδικής πορνογραφίας ενώ, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αυστραλιανής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας, Μάικ Πίλαν, θα ακολουθήσει η απαγγελία κατηγοριών και σε βάρος εκατοντάδων ακόμη ατόμων.

    "Πρόκειται για ένα καλά οργανωμένο κύκλωμα, που λειτουργούσε μέσω του Ίντερνετ και το αποτελούσαν άνθρωποι, που κατέχουν θέσεις με εξουσία", δήλωσε ο ομοσπονδιακός υπουργός Δικαιοσύνης, Κρις Έλισον.

    Ο Αυστραλός υπουργός υποστήριξε ότι, το κύκλωμα συνδεόταν με το οργανωμένο έγκλημα αλλά και με κυκλώματα παιδικής πορνογραφίας μέσω του Ίντερνετ στη Ρωσία και σε άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

    Η επιχείρηση εξάρθρωσης του άρχισε την περασμένη εβδομάδα μετά από σχετική έρευνα, που ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο στηριζόμενη σε πληροφορίες των Τελωνειακών Αρχών των ΗΠΑ.

    Σύμφωνα με τον Έλισον έγιναν συλλήψεις σε όλες τις Πολιτείες της Αυστραλίας και κατασχέθηκαν πάνω από 2.000.000 φωτογραφίες, που απεικονίζουν παιδιά ηλικίας 2-16 ετών σε πορνογραφικά στιγμιότυπα. Σε μια φωτογραφία, για παράδειγμα, διακρίνεται ένα αγόρι μόλις δυο χρόνων σε σκηνή με "σκληρό πορνό".

    Η αστυνομία κατέσχεσε, επίσης, 380 κομπιούτερ και αναμένεται να απαγγείλει κατηγορίες σε εκατοντάδες άτομα για εξαναγκασμό σε παιδική πορνεία, κακοποίηση, κακομεταχείριση, κατοχή και διακίνηση παιδικών πορνογραφικών εικόνων μέσω του Ίντερνετ.

    "Οι κατηγορούμενοι ήταν καλά οργανωμένοι και πρόσεχαν και την παραμικρή λεπτομέρεια για να καλύπτουν ο ένας τον άλλο και να μην αποκαλυφθούν", είπε ο Έλισον.

    [08] Αθλητισμός

    Πρόκριση... βαμμένη με αίμα

    1/10/2004 9:49:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν χθες σε δύο γήπεδα πριν και μετά από αγώνες του Α΄ γύρου του Κυπέλλου UEFA σε Ουγγαρία και Σερβία. Στη Βουδαπέστη λίγο πριν από τη σέντρα της συνάντησης Φερεντσβάρος-Μίλγουολ (1-1) επτά άνθρωποι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο με ελαφρά τραύματα και ένας ακόμη που μαχαιρώθηκε στην πλάτη. Αρκετοί άνθρωποι επίσης τραυματίστηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων των οπαδών του Ερυθρού Αστέρα με τη σερβική αστυνομία, μετά τη χθεσινοβραδινή ήττα 1-2 του τοπικού συλλόγου από τη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης. Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει το συγκεντρωμένο πλήθος των οπαδών, οι οποίοι ήταν δυσαρεστημένοι με τις κακές εμφανίσεις του Ερυθρού Αστέρα στο πρωτάθλημα Σερβίας/Μαυροβουνίου και στην Ευρώπη.

    [09] Αθλητισμός

    Νυστέρι για το Σάντα Κρουζ

    1/10/2004 10:15:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Χωρίς τον τραυματία Ρόκε Σάντα Κρουζ που υποβλήθηκε σε επέμβαση, θα αγωνιστεί η Παραγουάη στις προσεχείς αναμετρήσεις των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006, με Κολομβία και Περού, καθώς ο άσος της Μπάγερν Μονάχου τραυματίστηκε στο γόνατο στη διάρκεια της αναμέτρησης με τη Βενεζουέλα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ιατρικού επιτελείου της βαυαρικής ομάδας, Σάντα Κρουζ θα μείνει εκτός αγωνιστικής δράσης για έξι εβδομάδες. "Πονοκέφαλος" όμως για τον ομοσπονδιακό τεχνικό της Παραγουάης αποτελεί και ο πρώην διεθνής της ΑΕΚ, Κάρλος Γκαμάρα, που θεωρείται αμφίβολος για τους δύο αγώνες των προκριματικών του Μουντιάλ.

    [10] Champions League

    "Πλακώθηκαν" Βιερά-Λαουρέν

    1/10/2004 10:39:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Στα "χέρια" πιάστηκαν ο Γάλλος άσος της Άρσεναλ, Πατρίκ Βιεϊρά με τον Καμερουνέζο συμπαίκτη του Λαουρέν, μετά τον ισόπαλο αγώνα 1-1 με τη Ρόζενμποργκ, στο πλαίσιο των ομίλων του Τσάμπιονς Λίγκ. Για να ηρεμήσουν τα πνεύματα χρειάστηκε η επέμβαση αστυνομικών. Σύμφωνα μάλιστα με τη μαρτυρία Νορβηγού αστυνομικού στη βρετανική εφημερίδα SUN"οι δύο παίκτες έπαιζαν ξύλο έξω από το πούλμαν της Αρσεναλ και αρχικά νόμιζα πως ήταν φίλαθλοι. Πήγα να τους χωρίσω και σίγουρα ένιωσα έκπληξη, όταν είδα τον Βιεϊρά και τον Λαουρέν", τόνισε το όργανο της τάξης για το επεισόδιο, το οποίο επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος Τύπου της Αρσεναλ.

    "Έσπειρε τη διχόνοια" το γκολ του Στραντ

    Η αντιπαράθεση των δύο παικτών είχε ξεκινήσει κατά τη διάρκεια του αγώνα, καθώς μετά το τέρμα του Νορβηγού Στραντ ο Γάλλος κατηγόρησε για ολιγωρία τον Καμερουνέζο αμυντικό. Το επεισόδιο όμως δεν έληξε εκεί, αφού κατά την επιβίβαση των ομάδων στο πούλμαν. Τις... μπουνιές των δύο παικτών "απαθανάτισε" και το νορβηγικό τηλεοπτικό κανάλι 'ΝRK". Ο υπεύθυνος ασφάλειας της Ρόζενμποργκ, Χάλγκεϊρ Στόκεν, δήλωσε για το γεγονός: "Υπήρξε ένας καυγάς ανάμεσα σε δυο παίκτες της Άρσεναλ, ο οποίος κατέληξε σε σωματική αντιπαράθεση, ενώ μου είπαν ότι οι υπόλοιποι παίκτες της ομάδας προσπάθησαν να τους χωρίσουν". Η διοίκηση των "κανονιέρηδων" αρνήθηκε να σχολιάσει το περιστατικό, ωστόσο εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να επιβάλει κυρώσεις στους δύο παίκτες .

    [11] Champions League

    "Καμπάνα" στην Πόρτο για το... πτύειν

    1/10/2004 10:45:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Ακριβά αναμένεται να πληρώσει η Πόρτο το πτύειν οπαδού της στο συμπατριώτη του και πρώην τεχνικό των "Δράκων", Ζοζέ Μουρίνιο, πριν από τον αγώνα της πορτογαλικής ομάδας με τη γηπεδούχο Τσέλσι, στο Λονδίνο, για το Τσάμπιονς Λιγκ. Ο εν λόγω αχάριστος οπαδός, αφού έφτυσε τον άνθρωπο, που πριν από λίγους μήνες είχε χαρίσει στην ομάδα του τον ευρωπαϊκό τίτλο, συνελήφθη άμεσα από τους υπεύθυνους ασφαλείας του "Στάμφορντ Μπριτζ και εκδιώχθηκε από το γήπεδο, ενώ αντίθετα η συντριπτική πλειοψηφία των Πορτογάλων οπαδών αποθέωσε τον Μουρίνιο για τις μεγάλες στιγμές που χάρισε στην ομάδα τους. Ο Μουρίνιο πάντως με επιστολή του στην UEFA, που θα ξεκινήσει σχετική έρευνα, ζήτησε να μην δοθεί συνέχεια στο θέμα, αφού δεν επιθυμεί να ανοίξει "μέτωπο" με τους συμπατριώτες του.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 1 October 2004 - 8:52:02 UTC