Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-10-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ήταν επιλεκτικός στις φιλίες του! Σκύλος, party animal
  • [02] Επτά αλλαγές στο νομοσχέδιο Νέες ρυθμίσεις για τις μετεγγραφές φοιτητών
  • [03] Αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ Ο Γ. Αγγελάκος νέος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ
  • [04] "Φως" στη λειτουργία της ανθρώπινης όσφρησης Στη "μυρωδιά" το Νόμπελ
  • [05] Χαμογελάστε παρακαλώ! Τεχνολογία εναντίον εγκλήματος
  • [06] Η κλήρωση των ομίλων του UEFA
  • [07] Πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Ενισχύεται η απασχόληση των
  • [08] Τηλεφώνημα "βόμβα" για πτήση της Lufthansa
  • [09] Στο σφυρί η "Παγκόσμια Τράπεζα" για 30 σέντς
  • [10] Επιθέσεις σε Μοσούλη και Ραμάντι
  • [11] Απονεμήθηκε σε τρεις Αμερικανούς Νόμπελ Φυσικής στη "Θεωρία για όλα"
  • [12] Συγκροτήθηκε η αποστολή των Νέων
  • [13] Σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων Δείξε μου τα αδέρφια σου να
  • [14] Τετ α τετ με τον αθλητικό δικαστή
  • [15] Ξεκινούν οι κληρώσεις για τα σπίτια του Ολυμπιακού Χωριού
  • [16] Αγνοείται η τύχη των δύο Γάλλων ομήρων
  • [17] Χθες αμφέβαλε για τη σχέση Σαντάμ-Αλ Κάιντα Με παρεξηγήσατε, λέει τώρα
  • [18] Ο νέος κώδικας του υπουργείου Εσωτερικών Αυστηρότερα κριτήρια για την

    [01] Διάφορα

    Ήταν επιλεκτικός στις φιλίες του! Σκύλος, party animal

    5/10/2004 12:14:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/10/2004 12:37:31 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: BBC

    Μυστήρια πράγματα γίνονταν επί δύο εβδομάδες στο ίδρυμα σκύλων Μπάτερσι, στο Λονδίνο. Κάθε βράδυ, το προσωπικό έφευγε αφήνοντας τους χώρους πεντακάθαρους και τα σκυλιά στα κλουβιά τους και κάθε πρωί έβρισκε τα σκυλιά να τρέχουν παντού και οι διάδρομοι να είναι γεμάτοι αποφάγια. Οι υπάλληλοι, καθώς δεν μπορούσαν να εξηγήσουν την κατάσταση, που έβρισκαν κάθε πρωί, αποφάσισαν να εγκαταστήσουν κάμερες, προκειμένου να δουν τι γίνεται στο ίδρυμα, μόλις σβήσουν τα φώτα. Έκπληκτοι λοιπόν, είδαν, ένα τρίχρονο σκυλάκι, τον Ρεντ, να βγαίνει από το κλουβί του, σπρώχνοντας με τη μύτη του το μάνταλο, να απελευθερώνει άλλα σκυλάκια με τον ίδιο τρόπο και μετά να τρέχει στην κουζίνα! Έκπληξη προκάλεσε το γεγονός, ότι το παμπόνηρο σκυλάκι δεν απελευθέρωνε όλα τα σκυλιά, αλλά μόνο τους φίλους του και πρώτα από όλους τον "κολλητό" του τον Λάκι. Μετά, τα σκυλιά ελεύθερα, έτρωγαν και έτρεχαν στους διαδρόμους του ιδρύματος.

    Έλαβαν τα μέτρα τους

    Όπως δήλωσε στο BBC η Λιζ Έμενι, υπάλληλος του ιδρύματος, ο Ρεντ δεν απελευθέρωνε περισσότερα από εννέα σκυλιά.

    Ο Ρεντ βρίσκεται στο ίδρυμα από τον Ιούνιο, αφού βρέθηκε έξω από ένα αστυνομικό τμήμα του Λονδίνου αποστεωμένος. Ίσως για αυτό, λοιπόν, να εξορμούσε στην κουζίνα.

    Πάντως, οι ολονύχτιες εξορμήσεις στην κουζίνα πρόκειται να σταματήσουν, καθώς το κλουβί του πανέξυπνου τετράποδου ασφαλίστηκε καλά, ώστε να μην μπορεί να βγαίνει.

    [02] Εσωτερικά

    Επτά αλλαγές στο νομοσχέδιο Νέες ρυθμίσεις για τις μετεγγραφές φοιτητών

    5/10/2004 12:16:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ

    Βελτιωτικές αλλαγές στο καθεστώς των μετεγγραφών ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε το νέο νομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή. Με τις νέες ρυθμίσεις δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στους κοινωνικούς λόγους και στους λόγους υγείας, ενώ καθορίζεται ελεύθερη μετεγγραφή για συγκεκριμένες κατηγορίες φοιτητών. Όπως τόνισε η κ. Γιανάκου, "ο νέος νόμος προβλέπει σαφή κριτήρια, ώστε να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις" και εξήγησε, ότι το υπουργείο Παιδείας ήταν διστακτικό στις ρυθμίσεις σχετικά με θέματα υγείας, γιατί στο παρελθόν στο συγκεκριμένο τομέα είχαν γίνει οι περισσότερες παρανομίες.

    Οι αλλαγές

    Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, όσοι φοιτητές ή σπουδαστές εισάγονται για λόγους υγείας, με το ποσοστό του 3%, μετεγγράφονται ελεύθερα.

    Επίσης, ελεύθερη μετεγγραφή δικαιούνται όσοι φοιτητές ή σπουδαστές προσβληθούν από σοβαρά νοσήματα κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους ή όσοι καταστούν ανάπηροι σε ποσοστό 67% και άνω.

    Ελεύθερη μετεγγραφή, σε ποσοστό μέχρι 1% του αριθμού εισαγομένων, δικαιούνται και όσοι φοιτητές έχουν και τους δυο τους γονείς τυφλούς ή και οι δυο τους γονείς έχουν αναπηρία σε ποσοστό πάνω του 67%.

    Το υπουργείο Παιδείας δεν προχώρησε σε καμία αλλαγή στο θέμα της μετεγγραφής πολυμελών οικογενειών (με τρία παιδιά και πάνω, εφόσον και τα τρία παιδιά είναι κάτω των 24 ετών) και στους φοιτητές που είναι τέκνα θυμάτων τρομοκρατίας, οι οποίοι μετεγγράφονται ελεύθερα.

    Τέλος, μόνο για φέτος, όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 35.000 ευρώ δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση μετεγγραφής από το πρώτο εξάμηνο σπουδών, μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

    [03] Εσωτερικά

    Αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ Ο Γ. Αγγελάκος νέος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ

    5/10/2004 12:23:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/10/2004 1:25:03 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Νέος αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας με απόφαση του ΚΥΣΕΑ είναι ο μέχρι σήμερα γενικός αστυνομικός διευθυντής Αττικής υποστράτηγος Γιώργος Αγγελάκος. Ο κ. Αγγελάκος προάγεται στο βαθμό του αντιστράτηγου και τοποθετείται αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας στη θέση του Φώτη Νασιάκου, ο οποίος και αποστρατεύεται. Το απόγευμα, ο νέος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. με συμμετοχή δύο αντιστράτηγων του στρατού, θα ξεκινήσει τις κρίσεις στο βαθμό των αντιστράτηγων της Ελληνικής Αστυνομίας

    [04] Υγεία

    "Φως" στη λειτουργία της ανθρώπινης όσφρησης Στη "μυρωδιά" το Νόμπελ Ιατρικής

    5/10/2004 12:12:00 μμ

    Συντάκτης: Γιωταμίνα Αλεξάνδρου

    Πηγή: Reuters- Scientific American

    Δυο Αμερικανοί επιστήμονες κέρδισαν το φετινό Νόμπελ Ιατρικής. Ο Ρίτσαρντ ’ξελ από το πανεπιστήμιο της Κολούμπια και η Λίντα Μπακ από το ερευνητικό κέντρο καρκίνου "Fred Hudtchinson" του Σιάτλ ανακάλυψαν μια μεγάλη γονιδιακή οικογένεια οσφρητικών υποδοχέων, που βρίσκονται στη μύτη μας και ερμήνευσαν το πώς ο άνθρωπος μπορεί να αναγνωρίζει πάνω από 10.000 οσμές, συνδέοντας την όσφρηση με την ανθρώπινη μνήμη.

    Τι ανακάλυψαν

    Ο 58χρονος ακαδημαϊκός καθηγητής ’ξελ, και η 57χρονη Μπακ, δημοσίευσαν τη βασική τους μελέτη το 1991, διερευνώντας την ανθρώπινη όσφρηση, η οποία μέχρι τότε παρέμενε μυστηριώδης.

    Στην αναλυτική τους διατριβή, περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο αισθητήρες της μύτης αναγνωρίζουν οσμές και "στέλνουν" τα ανάλογα σήματα στον εγκέφαλο. Σύμφωνα με αυτόν, υπάρχει μια μεγάλη οικογένεια 1.000 διαφορετικών γονιδίων, που αντιστοιχούν στο 3% των συνολικών γονιδίων του ανθρώπινου σώματος και εντοπίζουν τις μυρωδιές στον ατμοσφαιρικό αέρα.

    Πώς λειτουργεί η όσφρηση

    Οι τελευταίες γίνονται αντιληπτές, όταν μόρια στον αέρα ενεργοποιήσουν τους οσφρητικούς υποδοχείς. Κάθε υποδοχέας είναι ευαίσθητος μόνο σε ορισμένες μυρωδιές και βασίζεται σε συγκεκριμένα οσφρητικά κύτταρα, τα οποία βρίσκονται στη μύτη και μεταφέρουν πληροφορίες στον οσφρητικό βολβό και σε άλλα μέρη του εγκεφάλου.

    Η διέγερση των υποδοχέων με τη σειρά της ενεργοποιεί ένα ολόκληρο νευρικό κύκλωμα, που μας επιτρέπει να ενσωματώνουμε τις οσμές στις αναμνήσεις μας και να αναγνωρίζουμε μέχρι και 10.000 διαφορετικές μυρωδιές. Το ανθρώπινο σώμα περιέχει ένα συγκρίσιμο αριθμό από τους παραπάνω υποδοχείς, οι οποίοι δημιουργούν ένα υποσύνολο υποδοχών βασισμένο στην πρωτεΐνη G (GPCR), ενώ και οι ανθρώπινες φερομόνες φαίνεται να λειτουργούν βασισμένοι στις ίδιες αρχές, που ανακάλυψαν οι δυο επιστήμονες για το οσφρητικό σύστημα.

    Το Νομπέλ Ιατρικής, συνοδεύτηκε από χρηματικό έπαθλο ενός εκατομμυρίου τριακοσίων χιλιάδων δολαρίων. Από την πλευρά του, ωστόσο, ο καθηγητής Ρίτσαρντ ’ξελ δήλωσε σε συνέντευξη τύπου, ότι επιθυμεί να προσφέρει το χρηματικό ποσό, που συνοδεύει το βραβείο Νόμπελ, ύψους 1,1 εκατομμυρίων ευρώ σε έναν οργανισμό φορντίδας ασθενών.

    Ποιοι είναι

    O Ρίτσαρντ ’ξελ γεννήθηκε το 1946 στη Νέα Υόρκη. Είναι μέλος της εθνικής ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών. Ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, έχει τιμηθεί στο παρελθόν με βραβεία για τη συμβολή του στην ιατρική έρευνα.

    Το 2003, μεταξύ άλλων, μοιράστηκε το βραβείο Perl/UNC νευροφυσικής με τη Λίντα Μπακ. Η τελευταία, γεννήθηκε το 1947 στο Σιάτλ το 1947. Υπήρξε βοηθός ερευνητή και καθηγήτρια Νευροβιολογίας στην ιατρική σχολή του Χάρβαρντ. Είναι μέλος του ερευνητικού κέντρου Καρκίνου "Fred Hutchinson" και της εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, ενώ έχει τιμηθεί και εκείνη με σημαντικά βραβεία στο παρελθόν, μεταξύ των οποίων και το βραβείο Unilever.

    [05] Τεχνολογία

    Χαμογελάστε παρακαλώ! Τεχνολογία εναντίον εγκλήματος

    5/10/2004 1:05:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/10/2004 1:27:43 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: CNN

    Μία χρήση των κινητών τηλεφώνων, που δεν είναι ακόμα πολύ διαδεδομένη, είναι ο εντοπισμός κλεφτών. Την αρχή έκανε ο οδηγός λιμουζίνας Ισμαήλ Μιράντα, από το Νάσβιλ του Τενεσί, ο οποίος φωτογράφησε με την κάμερα του κινητού του τον άνδρα, που τον λήστεψε, σε ένα πλυντήριο αυτοκινήτων. Από εκεί και πέρα όλα ήταν εύκολα για την αστυνομία, η οποία εντόπισε και συνέλαβε τον κλέφτη. Ο κ. Μιράντα, έπλενε το αυτοκίνητό του, όταν τον πλησίασε ένας άγνωστος άνδρας, με ένα κόκκινο φορτηγάκι. Ο άγνωστος, υπό την απειλή μαχαιριού, πήρε τα χρήματα του θύματος. Βέβαια, ο κ. Μιράντα δεν "έπεσε" αμαχητί, καθώς προσπάθησε να σταματήσει τον κλέφτη, ο οποίος κατάφερε να ξεφύγει. Όμως, ο κ. Μιράντα είχε προλάβει να φωτογραφήσει τον κλέφτη και το φορτηγάκι του. Στο μεταξύ, εκπρόσωποι της αστυνομίας, καλωσορίζουν τη νέα χρήση των κινητών, αν και όπως λένε μάλλον είναι κάτι, που οι κατασκευαστές τους δεν είχαν υπ όψη τους, όταν τα σχεδίαζαν.

    [06] Αθλητισμός

    Η κλήρωση των ομίλων του UEFA

    5/10/2004 1:38:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Ολοκληρώθηκε στη Νιόν της Ελβετίας η κλήρωση των ομίλων του Κυπέλλου UEFA, όπου συμμετείχαν οι ΑΕΚ, Πανιώνιος και Αιγάλεω. Πιο εύκολο έργο από τους τρεις εκπροσώπους του ελληνικού ποδοσφαίρου φαίνεται να έχει η ΑΕΚ, ενώ αισιοδοξία για πρόκριση άφησε το αποτέλεσμα της κλήρωσης και για τον Πανιώνιο. Αντίθετα το Αιγάλεω θα πρέπει να ξεπεράσει τις δυνάμεις του για να "σφραγίσει" το εισιτήριο για την επόμενη φάση. Στην φάση των "32" της διοργάνωσης, θα προκριθούν οι πρώτες τρεις ομάδες (σύνολο 24) και οι οκτώ ομάδες που θα καταλάβουν την τρίτη θέση στους ομίλους του τσάμπιονς λιγκ. Οι αγώνες για τους ομίλους του UEFA αρχίζουν στις 21 Οκτωβρίου και το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 16 Δεκεμβρίου.

    Οι αντίπαλοι των ομάδων μας

    Βατή θεωρείται η σημερινή κλήρωση για την "Ένωση", που τέθηκε ως επικεφαλής του 8ου ομίλου με αντιπάλους την πρωτοπόρο του γαλλικού πρωταθλήματος, Λιλ, την ισπανική Σεβίλη (Ισπανία) την γερμανική Ααχεν και τη ρωσική Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης.

    Το πρόγραμμα του 8ου ομίλου 1η αγωνιστική: 21 Οκτωβρίου Ζένιτ-ΑΕΚ 2η αγωνιστική: 4 Νοεμβρίου ρεπό 3η αγωνιστική: 25 Νοεμβρίου ΑΕΚ-Λιλ 4η αγωνιστική: 1 ή 2 Δεκεμβρίου Σεβίλη-ΑΕΚ 5η αγωνιστική: 15 ή 16 Δεκεμβρίου ΑΕΚ-Ααχεν

    Ελπίδες για πρόκριση άφησε στην ομάδας της Ν. Σμύρνης η κληρωτίδα, που έστειλε τους "κυανέρυθρους" στον 4ο όμιλο με αντιπάλους τη Νιουκάστλ (Αγγλία), τη Σοσό (Γαλλία), τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας (Πορτογαλία) και τη Ντιναμό Τιφλίδας (Γεωργία). Το πρόγραμμα του 4ου ομίλου 1η αγωνιστική: 21 Οκτωβρίου: Πανιώνιος-Νιουκάστλ 2η αγωνιστική: 4 Νοεμβρίου: Σπόρτινγκ Λ.-Πανιώνιος 3η αγωνιστική: 25 Νοεμβρίου ρεπό 4η αγωνιστική: 1 Δεκεμβρίου: Πανιώνιος-Ντινάμο Τιφλίδας 5η αγωνιστική: 12 Δεκεμβρίου: Σοσό-Πανιώνιος

    Τέλος το "Σίτι" αναμένεται να έχει το δυσκολότερο έργο όλων, καθώς κληρώθηκε στον 5ο όμιλο κόντρα στην ιταλική Λάτσιο (Ιταλία), τη Μίντλεσμπρο (Αγγλία), τη Βιγιαρεάλ (Ισπανία) και την Παρτιζάν Βελιγραδίου (Σερβία/Μαυροβούνιο). Το πρόγραμμα του 5ου ομίλου 1η αγωνιστική: 21 Οκτωβρίου Αιγάλεω - Mίντλεσμπρο 2η αγωνιστική: 4 Νοεμβρίου Παρτιζάν - Αιγάλεω 3η αγωνιστική: 25 Νοεμβρίου Ρεπό 4η αγωνιστική: 02 Δεκεμβρίου Αιγάλεω - Λάτσιο 5η αγωνιστική: 16 Δεκεμβρίου Βιγιαρεάλ - Αιγάλεω

    Το πανόραμα των ομίλων

    Συνοπτικά τα... τερτίπα της κληρωτίδας κατάρτισαν τους ομίλους του Κυπέλλου UEFA ως εξής:

    1ος όμιλος

    Φέγενορντ (Ολλανδία)

    Σάλκε (Γερμανία)

    Βασιλεία (Ελβετία)

    Χαρτς (Σκωτία)

    Φερεντσβάρος (Ουγγαρία)

    2ος όμιλος

    Πάρμα (Ιταλία)

    Μπεσίκτας (Μπεσίκτας)

    Ατλέτικο Μπιλμπάο (Ισπανία)

    Στεάουα Βουκουρεστίου (Ρουμανία)

    Σταντάρ Λιέγης (Βέλγιο)

    3ος όμιλος

    Μπριζ (Βέλγιο)

    Σαραγόσα (Ισπανία)

    Ουτρέχτη (Ολλανδία)

    Ντνίπρο (Ουκρανία)

    Αούστρια Βιένης (Αυστρία)

    4ος όμιλος

    Νιούκαστλ (Αγγλία)

    Σπόρτινγκ Λισ. (Πορτογαλία)

    Σοσό (Γαλλία)

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Ελλάδα)

    Ντιναμό Τιφλίδας (Γεωργία)

    5ος όμιλος

    Λάτσιο (Ιταλία)

    Βιγιαρεάλ (Ισπανία)

    Μίντλεσμπρο (Αγγλία)

    Παρτιζάν Βελιγραδίου (Σερβία & Μαυροβούνιο)

    ΑΙΓΑΛΕΩ (Ελλάδα)

    6ος όμιλος

    Ρέιντζερς (Σκωτία)

    Οσέρ (Γαλλία)

    Γκράτσερ (Αυστρία)

    Αμίκα Βρόνκι (Πολωνία)

    ’λκμααρ (Ολλανδία)

    7ος όμιλος

    Στουτγκάρδη (Γερμανία)

    Μπενφίκα (Πορτογαλία)

    Ντιναμό Ζάγκρεμπ (Κροατία)

    Χέρενφεν (Ολλανδία)

    Μπέβερεν (Βέλγιο)

    8ος όμιλος

    ΑΕΚ (Ελλάδα)

    Λιλ (Γαλλία)

    Σεβίλη (Ισπανία)

    ’αχεν (Γερμανία)

    Ζενίτ Αγ. Πετρούπολης (Ρωσία)

    [07] Οικονομία

    Πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Ενισχύεται η απασχόληση των γυναικών

    5/10/2004 1:40:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Περισσότερες από 9.000 Ελληνίδες στις 13 Περιφέρειες της χώρας θα ωφεληθούν την επόμενη διετία από το πρόγραμμα που υλοποιεί η Γενική Γραμματεία Ισότητας. Όπως ανακοινώθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλο, σε σχετική ημερίδα, 5000 άνεργες γυναίκες θα προωθηθούν σε θέσεις εργασίας μέσω του ΟΑΕΔ, ενώ ενισχύεται η γυναικεία επιχειρηματικότητα και δίνεται η δυνατότητα στις γυναίκες επιχειρηματίες, με ανήλικα ή ανάπηρα παιδιά, να έχουν το σπίτι τους ως έδρα της επιχείρησης και να δικαιολογούν έξοδα δαπανών. Με τις νέες ρυθμίσεις, θα αποκτούν αυτομάτως άδεια παραμονής και εργασίας οι γυναίκες που έχουν χαρακτηριστεί ως θύματα παράνομης διακίνησης και εμπορίας. Επίσης, στα μέτρα περιλαμβάνονται και παρεμβάσεις για τη συγκράτηση του γυναικείου πληθυσμού στην ύπαιθρο, ενώ στις άνεργες γυναίκες παρέχεται συμβουλευτική υποστήριξη και κατάρτιση.

    Σχετικά Links:

    Γενική Γραμματεία Ισότητας

    [08] Διεθνή

    Τηλεφώνημα "βόμβα" για πτήση της Lufthansa

    5/10/2004 3:51:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/10/2004 6:29:56 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-Reuters

    Ένα απειλητικό τηλεφώνημα για ύπαρξη εκρηκτικού μηχανισμού στην πτήση 686 της εταιρείας Lufthansa, που απογειώθηκε από τη Φρανκφούρτη με προορισμό το Τελ Αβίβ, κατέληξε σε περιπέτεια για τους 331 επιβάτες και τα 16 μέλη πληρώματος που επέβαιναν σε αυτή. Ο γερμανικός αερομοεταφορέας, στα γραφεία του οποίου στη Φρανκφούρτη σημειώθηκε το τηλεφώνημα δεν αξιολόγησε ως σοβαρή την απειλή, ωστόσο κατόπιν επιμονής της κυβέρνησης του Τελ Αβίβ, ισραηλινά μαχητικά απογειώθηκαν και υποχρέωσαν το αεροπλάνο σε εκτροπή της πορείας του. Το Boeing 747-400 της Lufthansa προσγειώθηκε με ασφάλεια στο αεροδρόμιο της Λάρνακας προκειμένου οι ειδικές δυνάμεις να το ερευνήσουν.

    Ο ραδιοσταθμός του ισραηλινού στρατού μετέδωσε πάντως, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, πως την προειδοποίηση για βόμβα έλαβαν και οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας και πως τα μαχητικά αεροσκάφη απογειώθηκαν για να εμποδίσουν το Boeing να εισέλθει στον ισραηλινό εναέριο χώρο.

    Επιβάτες και πλήρωμα έχουν αποβιβασθεί, αλλά οι έρευνες στο αεροσκάφος θα αρχίσουν αφότου παρέλθουν τρεις ώρες από την προσγείωση, σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς.

    [09] Διάφορα

    Στο σφυρί η "Παγκόσμια Τράπεζα" για 30 σέντς

    5/10/2004 5:01:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί κανείς να αγοράσει τη σήμερον ημέρα με 30 σεντς. Κι όμως για μια, έστω φευγαλέα, στιγμή οποιοσδήποτε πλειοδότης θα μπορούσε έναντι αυτού του ποσού να αγοράσει στο eBay την... "Παγκόσμια Τράπεζα". Την ιδέα είχε μια ομάδα ακτιβιστών που καταχώρησαν τη σχετική αγγελία στη μεγαλύτερη online αγορά μεταχειρισμένων ειδών, με τη σημείωση πως η "Παγκόσμια Τράπεζα" διατίθεται προς πώληση από τους "πολίτες του κόσμου, που ελπίζουν πως με την αγορά της θα δοθεί τέλος στο απαρχαιωμένο μοντέλο ληστρικής οικονομίας και καταστροφικής ανάπτυξης που προωθεί".

    Στο πεδίο της αγγελίας που αναφερόταν στην κατάσταση του αντικειμένου την περιέγραφαν ως "αρχαία" και όσο για τα έξοδα αποστολής σημείωναν πως είναι "ακριβά, βλάπτουν το περιβάλλον και βασίζονται στην εκμετάλλευση του ανθρώπινου μόχθου".

    Βέβαια η "Παγκόσμια Τράπεζα" που διέθεταν συμβολικά στη δημοπρασία δεν ήταν παρά μια υδρόγειος σφαίρα, ωστόσο το γεγονός αυτό δεν στάθηκε ικανό να κατευνάσει τις αντιρρήσεις των υπευθύνων του eBay.

    Μόλις αντιλήφθηκαν την καταχώρηση, την απέσυραν με "συνοπτικές διαδικασίες", προτού υπάρξουν πλειοδοσίες και με τη δικαιολογία ότι κανείς δεν μπορεί να πουλήσει κάτι που δεν του ανήκει Χμμμ!

    [10] Ιράκ

    Επιθέσεις σε Μοσούλη και Ραμάντι

    5/10/2004 4:44:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο εξερράγη στην γειτονιά Γιαρμούκ στη Μοσούλη, την στιγμή που περνούσαν τέσσερα αμερικανικά θωρακισμένα οχήματα. Αμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ και σκότωσαν τρεις Ιρακινούς σε ένα αυτοκίνητο που βρισκόταν εκεί κοντά. Δεν έχει διευκρινιστεί εάν υπάρχουν απώλειες από αμερικανικής πλευράς. Στο Ραμάντι, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη κοντά σε αμερικανική στρατιωτική φάλαγγα, στο δυτικό τμήμα της πόλης και σκοτώθηκαν 2 άμαχοι, ενώ τουλάχιστον 4 τραυματίστηκαν. Το αυτοκίνητο εξερράγη στο κέντρο της σουνιτικής πόλης χωρίς να προκαλέσει ζημιές στην αμερικανική στρατιωτική φάλαγγα. Ο αμερικανικός στρατός δεν έκανε προς το παρόν κανένα σχόλιο. Εν τω μεταξύ, ενισχύεται η ασφάλεια των ιρακινών συνόρων με την κατασκευή περίπου 300 βάσεων για συνοριακούς φρουρούς.

    Κατασκευή 300 βάσεων στα ιρακινά σύνορα

    Οι Ιρακινές αρχές και η πολυεθνής δύναμη θα κατασκευάσουν περίπου 300 βάσεις, στα ιρακινά σύνορα για τους συνοριακούς φύλακες, προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια ενόψει των εκλογών του Ιανουαρίου 2005, ενώ παράλληλα θα εκσυγχρονιστούν τα συνοριακά φυλάκια με τεχνολογικό εξοπλισμό, αναφέρεται στην ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού.

    Το Ιράκ, που έχει σύνορα τα οποία εκτείνονται σε μήκος 3.600 χιλιομέτρων με την Συρία, την Ιορδανία, το Ιράν, το Κουβέϊτ, την Σαουδική Αραβία και την Τουρκία, ελπίζει ότι θα μπορέσει να διπλασιάσει των αριθμό των συνοριακών φυλάκων σε 32.000 μέσα στον επόμενο χρόνο.

    Τρεις Αμερικανοί επιχειρηματίες και η εταιρεία Parsons θα κατασκευάσουν τις νέες βάσεις από τις οποίες οι 41 είναι ήδη έτοιμες, προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Βρέθηκαν αποκεφαλισμένα πτώματα στη Μοσούλη

    [11] Τεχνολογία

    Απονεμήθηκε σε τρεις Αμερικανούς Νόμπελ Φυσικής στη "Θεωρία για όλα"

    5/10/2004 4:52:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/10/2004 6:55:16 μμ)

    Συντάκτης: Βαρβάρα Τουμαζάτου

    Ειδήσεις > Τεχνολογία)&body=Η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία τίμησε τους επιστήμονες για τις έρευνές τους γύρω από τα στοιχειώδη σωματίδια κουάρκ

    Πηγή: AΠΕ,Reuters,BBC

    Τους Αμερικανούς επιστήμονες Ντέιβιντ Γκρος, Ντέιβιντ Πόλιτζερ και Φρανκ Ουίλτσεκ τίμησε η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία με το Νόμπελ Φυσικής. Η Aκαδημία ανακοίνωσε, πως τους απένειμε το βραβείο για τις έρευνές τους γύρω από τα στοιχειώδη σωματίδια κουάρκ, τα μικρότερα δομικά στοιχεία της φύσης. Το έργο τους εστιάστηκε στη διερεύνηση της στοιχειώδους δομής της ύλης, των υλικών, που σχηματίζουν τα άτομα, αλλά και τις δυνάμεις, που τα συγκρατούν ενωμένα. Μάλιστα, όπως ανέφερε η Ακαδημία, "οι έρευνες αυτές έφεραν την επιστήμη πιο κοντά στο όνειρό της να διατυπώσει μια θεωρία για όλα ". Στους τρεις επιστήμονες θα απονεμηθεί μετάλλιο και θα μοιραστούν χρηματικό βραβείο ύψους 1.36 εκατομμύρια δολλαρίων.

    Η ιστορία επαναλαμβάνεται

    Οι προσπάθειες των τριών επιστημόνων συνέβαλαν αποτελεσματικά στη δημιουργία ενός μοντέλου, που θα εξηγεί το πώς δημιουργήθηκε το σύμπαν, πώς λειτουργεί και πώς τελικά θα "πεθάνει", δήλωσε στο Reuters ο Φινλανδός συνάδελφός τους, Στιγκ-Έρικ Σταρκ.

    Το φετινό βραβείο Νόμπελ φυσικής επαναφέρει μνήμες από το 1901, οπότε και σημειώθηκαν οι πρώτες απονομές για ανακαλύψεις γύρω από τα θεμελιώδη δομικά συστατικά του σύμπαντος.

    Τη δεκαετία του 1970, η τριανδρία των Γκρος, Πόλιτζερ και Ουίλτσεκ, επανήλθε με μια θεωρία για το "χρώμα", όπως βάπτισαν τη δύναμη που συγκρατεί ενωμένα τα κουαρκ, τα στοιχειώδη σωματίδια με τα οποία δομούνται τα νετρόνια και τα πρωτόνια, που απαρτίζουν τα άτομα.

    Σύμφωνα πάντα με τη θεωρία τους, τα κουάρκ ήταν κόκκινα, πράσινα ή μπλε. Μάλιστα, όπως ακριβώς τα ηλεκτρικά αντίθετα φορτισμένα σωματίδια έλκονται, έτσι και ανάλογοι συνδυασμοί "χρωματιστών" κουάρκ αποδίδουν σταθερές ενότητες.

    Επίσης, κατάφεραν να εξηγήσουν γιατί τα κουάρκ διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες αλλά και γιατί η δύναμη, που αναπτύσσεται μεταξύ τους, είναι τόσο ισχυρή, ώστε δεν επιτρέπει ποτέ τον διαχωρισμό τους. ’λλωστε, δεν έχει εντοπιστεί, μέχρι τώρα, κάποιο μεμονωμένο κουάρκ.

    [12] Αθλητισμός

    Συγκροτήθηκε η αποστολή των Νέων

    5/10/2004 5:22:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Δεκαοκτώ νεαρούς διεθνείς κάλεσε σήμερα ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής Νέων, Αλέξης Αλεξίου, για την αποστολή που θα μεταβεί αύριο στα νησιά Φερόε, για τους αγώνες που θα διεξαχθούν, στο πλαίσιο της πρώτης προκριματικής φάσης (1ος όμιλος) του 4ου ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Εκτός του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στον 4ο ίδιο όμιλο μετέχουν, οι Ουαλία, Ουγγαρία και η οικοδέσποινα ομάδα. Το εισιτήριο της πρόκρισης στην επόμενη φάση θα σφραγίσουν οι δύο πρώτες ομάδες του ομίλου.

    Αλεξίου: "Στόχος η πρόκριση"

    Οι "εκλεκτοί" του κ. Αλεξίου είναι οι εξής: Αλέξανδρος Κασμερίδης, Γιώργος Συκαλιάς, Γιάννης Μανιάτης, Γιώργος Γκαλίτσιος, Χρήστος Λισγάρας, Θύμιος Κοτίτσας, Σωτήρης Μπαλάφας, Στέλιος Ηλιάδης, Δημήτρης Καραμανλής, Αντώνης Ρίκκας, Χαράλαμπος Περπερίδης, Νίκος Αποσκίτης, Αντώνης Πετρόπουλος, Θανάσης Παλάσκας, Περικλής Μπουσινάκης, Σταύρος Ζήνδρος, Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος και Γρηγόρης Μάκος.

    Αναφερόμενος στις επιδιώξεις της ελληνικής ομάδας, ο κ. Αλεξίου δήλωσε: "Η Ουαλία και η Ουγγαρία είναι πολύ δύσκολες ομάδες και χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή. Στόχος μας είναι, φυσικά, η πρόκριση στην επόμενη φάση. Τα παιδιά βρίσκονται σε καλή αγωνιστική κατάσταση και πιστεύω στις δυνατότητές τους". Η ελληνική αποστολή θα αναχωρήσει αύριο για τα νησιά Φερόε.

    Το πρόγραμμα της Ελλάδας:

    08.10.2004: Ελλάδα-Νησιά Φερόε (17:00)

    10.10.2004: Ελλάδα-Ουαλία (17:00)

    12.10.2004: Ουγγαρία-Ελλάδα (17:00).

    [13] Υγεία

    Σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων Δείξε μου τα αδέρφια σου να σου πω τι έχεις

    5/10/2004 5:33:00 μμ

    Συντάκτης: Γιωταμίνα Αλεξάνδρου

    Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου John Hopkins ανακοίνωσε χτες ότι, η πρόληψη καρδιακών νοσημάτων είναι πιο έγκυρη όταν βασίζεται στο ιατρικό ιστορικό των αδερφών, παρά στο αντίστοιχο ιστορικό των γονέων. Ο καρδιολόγος Ρότζερ Μπλούμενταλ, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, εξέτασε ένα δείγμα 8.549 ενηλίκων χωρίς συμπτώματα ή ενδείξεις καρδιακών προβλημάτων. Οι εθελοντές ρωτήθηκαν για διάφορους παράγοντες, που προκαλούν στεφανιαία νόσο, όπως είναι το κάπνισμα, η πίεση αλλά και η πιθανότητα να υπέστησαν καρδιακή προσβολή ή να υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση οι γονείς και τα αδέρφια τους.

    Τα αποτελέσματα της έρευνας

    Όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα, εκείνοι οι οποίοι είχαν αδέρφια με καρδιακή ασθένεια ή υποβλήθηκαν σε επέμβαση μπαϊπάς ή αγγειοπλαστική, έχουν δυόμισι έως τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από στεφανιαία αθηροσκλήρωση σε αντίθεση με εκείνους οι οποίοι δεν είχαν στην οικογένειά τους ιστορικό καρδιακής ασθένειας.

    Από την άλλη πλευρά, εθελοντές με γονείς, που αντιμετωπίζουν καρδιακά προβλήματα, είχαν δύο φορές πιθανότητες να εμφανίσουν αργότερα συμπτώματα στεφανιαίας νόσου.

    Συμπεράσματα

    Ο Ρότζερ Μπλούμενταλ δήλωσε ότι, τα αποτελέσματα της έρευνας θα βοηθήσουν να εντοπιστούν ασθενείς με προδιάθεση καρδιακής ασθένειας.

    "Ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι να χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία, ώστε να αναπτύξουμε γρήγορα και καλύτερα μέσα για τον πρόωρο εντοπισμό της αθηροσκλήρωσης", συμπλήρωσε, ενώ τόνισε ότι, "ακόμα και οι υγιείς πρέπει να προσέχουν περισσότερο, αν τα αδέρφια τους πάσχουν από καρδιακά νοσήματα", καταδεικνύοντας έτσι την ανάγκη να καταγράφουν οι γιατροί το ιατρικό ιστορικό και των αδερφών των ασθενών, το οποίο συνήθως παραβλέπουν.

    [14] Αθλητισμός

    Τετ α τετ με τον αθλητικό δικαστή

    5/10/2004 5:46:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Στον αθλητικό δικαστή της ΕΠΑΕ κλήθηκαν να απολογηθούν την Πέμπτη 07/10/2004 και ώρα 11:00, η ΠΑΕ Ολυμπιακός, και οι ποδοσφαιριστές της, Γρηγόρης Γεωργάτος και Αντώνης Νικοπολίδης για τις δηλώσεις και τη συμπεριφορά τους μετά τη λήξη του αγώνα της 3ης αγωνιστικής με την Ξάνθη. Για την ίδια ημέρα και ώρα κλήθηκαν, η ΠΑΕ ΑΕΚ γιατί τα υβριστικά συνθήματα των οπαδών της κατά του υφυπουργού Αθλητισμού κ. Γ. Ορφανού, πριν την έναρξη του αγώνα ΑΕΚ- Πανιώνιος. Σε απολογία κλήθηκε (επίσης την ίδια ημέρα και ώρα) η ΠΑΕ Κέρκυρα και ο διερμηνέας της Π. Παντελόπουλος και η ΠΑΕ Ποσειδών Ν. Πόρων.

    Λογοδοτούν οι ερυθρόλευκοι για το... δόλο

    "Προφητικός" αποδείχθηκε ο Γρηγόρη Γεωργάτος, όταν δήλωνε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της Ξάνθης, ότι "μπορεί να με καλέσει ο αθλητικός δικαστής με αυτά που λέω, αλλά θα ήθελα να πω πολύ χειρότερα", καθώς ο αθλητικός δικαστής δεν κάλεσε μόνο αυτόν για απολογία, την Πέμπτη 07/10/2004, στις 11:00, αλλά επίσης την ΠΑΕ Ολυμπιακός και το συμπαίκτη του, Αντώνη Νικοπολίδη. Ο πορτιέρο του Ολυμπιακού κλήθηκε να απολογηθεί γιατί μετά τη λήξη του αγώνα ΠΑΕ Ξάνθη-ΠΑΕ Ολυμπιακός, κατευθυνόμενος προς την πλευρά του επόπτη του πέταξε τα γάντια και του είπε: "πρέπει να ντρέπεσαι για αυτή σου την απόφαση" και στη συνέχεια δήλωσε ότι: "η μπάλα ήταν στα χέρια μου μπροστά από τη γραμμή. Φαινόταν και με γυμνό μάτι ότι δεν πέρασε τη γραμμή. Ο επόπτης αυτός είχε δόλο". Ακολούθως, ο ποδοσφαιριστής-αρχηγός της εγκαλούμενης Γ. Γεωργάτος, πριν μπει στη φυσούνα των αποδυτηρίων απευθύνθηκε προς τον επόπτη και του είπε "...όπου και να πας θα σε βρω και θα πεθάνεις". Επίσης, ο ως άνω ποδοσφαιριστής-αρχηγός έκανε την εξής δήλωση: "ήθελα να σκοτώσω τον επόπτη. Έβλεπα στα μάτια του ότι είχε δόλο".

    Απολογούνται για τα κιτρινόμαυρα πανό

    Η ΠΑΕ ΑΕΚ κλήθηκε να απολογηθεί την ίδια μέρα και ώρα γιατί "πριν την έναρξη του αγώνα ΠΑΕ ΑΕΚ-ΠΑΕ Πανιώνιος, φίλαθλοι της εγκαλούμενης εκφωνούσαν υβριστικό σύνθημα κατά του υφυπουργού Αθλητισμού κ. Γ. Ορφανού. Ακολούθως, στο 8ο λεπτό του αγώνα φίλαθλοι της ιδίας ομάδας ανάρτησαν τέσσερα (4) πανό εκ των οποίων στο ένα αναγραφόταν υβριστικό σύνθημα, για την απόφαση μη υπαγωγής της ΑΕΚ στο άρθρο 44".

    Την πόρτα του αθλητικού διακστή θα περάσει επίσης η ΠΑΕ Κέρκυρα και ο διερμηνέας της Π. Παντελόπουλος, επειδή «στο 33ο λεπτό του αγώνα με τον ΟΦΗ, ο δηλωθείς στο Φ. Α. ως διερμηνέας της εγκαλούμενης, διαμαρτυρήθηκε σε απόφαση του διαιτητή και κλώτσησε τη σημαία του κόρνερ, με αποτέλεσμα την απομάκρυνσή του από τον αγωνιστικό χώρο.

    Τέλος, σε απολογία κλήθηκε (επίσης την ίδια ημέρα και ώρα), η ΠΑΕ Ποσειδών Ν. Πόρων, γιατί "με βάση τα αναφερόμενα στο από 3-10-2004 φύλλο αγώνα του μεταξύ των ομάδων ΠΑΕ Πανηλειακός-ΠΑΕ Ποσειδών Ν. Πόρων ποδοσφαιρικού αγώνα για το Πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής Κατηγορίας, την έκθεση του τέταρτου διαιτητή, την ταυτόχρονη σχετική έκθεση παρατηρητή του άρθρου 13 ΚΑΠ, φέρεται ότι από υπαιτιότητα της φιλοξενούμενης ομάδας δεν τελέσθηκε ο πιο πάνω ποδοσφαιρικός αγώνας. Ειδικότερα, στις 3-10-2004 είχε προγραμματισθεί με βάση την προκήρυξη Πρωταθλήματος της Β΄ Εθνικής Κατηγορίας να τελεσθεί ο ως άνω ποδοσφαιρικός αγώνας στο γήπεδο "ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΠΥΡΓΟΥ" στον Πύργο του Ν. Ηλείας, με ώρα έναρξης αυτού την 16:30. Οι διαιτητές την καθορισμένη χρονική στιγμή εμφανίσθηκαν στο γήπεδο και ζήτησαν από τις δύο (2) ομάδες να τους προσκομίσουν τα δελτία των ποδοσφαιριστών, εμφανίσθηκε όμως μόνο η γηπεδούχος ομάδα και την ορισθείσα ώρα έναρξης του αγώνα εισήλθαν οι διαιτητές στον αγωνιστικό χώρο προκειμένου να ελέγξουν την καταλληλότητα του γηπέδου για τη σωστή διεξαγωγή του αγώνα και κάλεσαν εκ νέου τις ομάδες αλλά εισήλθε μόνο η ΠΑΕ Πανηλειακός, ενώ η φιλοξενούμενη ομάδα ΠΑΕ Ποσειδών Ν. Πόρων δεν εμφανίστηκε"».

    [15] Εσωτερικά

    Ξεκινούν οι κληρώσεις για τα σπίτια του Ολυμπιακού Χωριού

    5/10/2004 6:05:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου θα ξεκινήσουν οι κληρώσεις των σπιτιών του Ολυμπιακού Χωριού για τους 2.292 τυχερούς δικαιούχους του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Οι κληρώσεις, που θα γίνουν στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 10 Οκτωβρίου, ενώ η ανώτατη τιμή παραχώρησης των κατοικιών έχει οριστεί στα 850 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Στην εκδήλωση θα παραστούν ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός, Γεράσιμος Γιακουμάτος, και ο πρόεδρος του ΟΕΚ, ’γγελος Οικονομόπουλος.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, την πρώτη ημέρα θα αποδοθούν οι κατοικίες στους δικαιούχους χωρίς κλήρωση στις ειδικές κατηγορίες κατά προτεραιότητα όπως είναι δικαιούχοι συνταξιούχοι λόγω απολύτου αναπηρίας ή λόγω θανατηφόρου ατυχήματος, και δικαιούχοι πολύτεκνοι, ενώ στο τέλος της ημέρας θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση.

    Τις επόμενες τρεις ημέρες θα συνεχιστεί η κλήρωση για τις υπόλοιπες κατηγορίες των δικαιούχων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.

    Σχετικά Links:

    Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας

    Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας

    [16] Διεθνή

    Αγνοείται η τύχη των δύο Γάλλων ομήρων

    5/10/2004 6:55:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σε αποτυχία φαίνεται ότι οδηγείται η προσπάθεια της Γαλλίας να απελευθερώσει τους δύο Γάλλους δημοσιογράφους που κρατούνται εδώ και εβδομάδες στο Ιράκ. Με ανακοίνωσή του την Τρίτη ο πρωθυπουργός, Ζαν-Πιέρ Ραφαρέν, είπε ότι η διαδικασία για την απελευθέρωση των Κριστιάν Σεσνό και Ζορζ Μαλμπρινό και του Σύρου οδηγού τους, Μοχάμεντ αλ Ζούντι, "έχει διακοπεί τις τελευταίες ημέρες". Στο μεταξύ, γνωστοποιήθηκε ότι απέτυχε τελεσίδικα και η "παράλληλη" προσπάθεια απελευθέρωσης που έγινε από τον βουλευτή της συμπολίτευσης, Ντιντιέ Ζιλιά.

    "Βρεθήκαμε προ τετελεσμένων"

    Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Γάλλου Πρωθυπουργού προς την πολιτική ηγεσία της χώρας, έγινε γνωστό ότι στις 22 Σεπτεμβρίου η γαλλική κυβέρνηση είχε αποδείξεις ότι οι δύο δημοσιογράφοι ήταν σώοι, ενώ ο κ. Ραφαρέν, αναφερόμενος στην ιδιωτική πρωτοβουλία του κ. Ζιλιά, είπε ότι οι ισχυρισμοί του βουλευτή "δεν μπορούσαν ούτε να επιβεβαιωθούν, ούτε όμως και να διαψευστούν".

    "Βρεθήκαμε προ τετελεσμένων" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ραφαρέν τονίζοντας ότι "η Γαλλία δεν έπαιξε σε καμία περίπτωση διπλό παιχνίδι".

    Στο μεταξύ βουλευτές της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης με δηλώσεις τους τις τελευταίες μέρες έκαναν λόγο για "ταπείνωση της επίσημης γαλλικής διπλωματίας", ενώ από την πλευρά τους βουλευτές της συμπολίτευσης αποσαφήνισαν ότι "απλά ενημερώθηκαν για την πρωτοβουλία Ζιλιά", παίρνοντας εμμέσως πλην σαφώς αποστάσεις.

    [17] Ιράκ

    Χθες αμφέβαλε για τη σχέση Σαντάμ-Αλ Κάιντα Με παρεξηγήσατε, λέει τώρα ο Ράμσφελντ

    5/10/2004 7:03:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: AΠE-Reuters-BBC

    "Εξ όσων γνωρίζω, δεν υπάρχει κάποια ισχυρή και επίσημη απόδειξη ότι ο Σαντάμ Χουσέιν και το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα συνδέονται" είπε χθες ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ απαντώντας σε σχετική ερώτηση ενώπιον του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, ένα φορέα προβληματισμού για τις διεθνείς σχέσεις που εδρεύει στη Νέα Υόρκη. Τέτοιου είδους σχολιασμός πρώτη φορά έβγαινε από τα χείλη του αρχιτέκτονα της αμερικανικής επέμβασης στο Ιράκ. Η δημόσια δήλωση έριχνε αμφιβολίες σε έναν από τους δύο βασικούς λόγους που επικαλέστηκε ο πρόεδρος Μπους για να κηρύξει τον πόλεμο εναντίον του Ιράκ, και φυσικά προκάλεσε αίσθηση και νέο προβληματισμό. Ωστόσο, λίγες ώρες μετά ο Ράμσφελντ έσπευσε να ανασκευάσει. Πρόκειται για παρανόηση, λέει τώρα σε ανακοίνωση του, που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Πενταγώνου και προσθέτει πως έχει αναγνωρίσει την ύπαρξη σχέσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές από το Σεπτέμβριο του 2002. Ταυτόχρονα, συνεχίζει να υπεραμύνεται της ανάγκης για ενίσχυση των στρατιωτικών επιχειρήσεων για την καταστολή της εξέγερσης των Ιρακινών, όπως αυτή που έγινε στη Σαμάρα το Σαββατοκύριακο, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 150 αντάρτες, σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό.

    Τα όπλα μαζικής καταστροφής που δεν βρέθηκαν ποτέ

    Στη νέα δήλωση, ο Ράμσφελντ απαριθμεί επιχειρήματα, με βάση τα οποία θεωρεί πως μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι υπήρχαν σχέσεις ανάμεσα στην αλ-Κάιντα και το Ιράκ υπό τον Σαντάμ. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται αυτά που η CIA θεωρεί "αξιόπιστα στοιχεία" ότι ηγέτες της αλ-Κάιντα είχαν επιδιώξει επαφές στο Ιράκ που μπορούσαν να τους βοηθήσουν να αποκτήσουν όπλα μαζικής καταστροφής.

    Εντούτοις, χθες ο Αμερικανός υπουργός ’μυνας είχε πει κι άλλα. Είχε πει πως οι πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, πριν από την εισβολή στο Ιρακ, για την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής δεν αποδείχθηκαν σωστές και πως οι ΗΠΑ δεν κατάφεραν να εντοπίσουν αυτά τα όπλα.

    "Το γιατί αυτές οι πληροφορίες υπήρξαν λανθασμένες, δεν είμαι σε θέση να πω, αλλά ο κόσμος είναι πολύ καλύτερα τώρα που ο Σαντάμ Χουσεΐν είναι στη φυλακή" δήλωσε ο Ράμσφελντ.

    Είπε επίσης πως τα ανώτερα στελέχη της Αλ Κάιντα είχαν δώσει όρκο πίστης στον Οσάμα Μπιν Λάντεν, κάτι που δεν έχει κάνει ο Αμπου Μουσαμπ αλ Ζαρκάουι, ο φερόμενος ως ηγέτης του δικτύου της Αλ Κάιντα στο Ιράκ.

    Υπενθυμίζεται πως η παρουσία του Ζαρκάουι στη Βαγδάτη πριν το πόλεμο, είχε θεωρηθεί από τους Αμερικανούς ως απόδειξη του συσχετισμού των δύο πλευρών.

    Σύμφωνα με τους διπλωματικό ανταποκριτή του BBC οι "σκιές" που ρίχνουν οι αντικρουόμενες δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού ’μυνας στο φλέγον αυτό ζήτημα, ενισχύουν ένα από μεγάλα "κατηγορώ" του υποψηφίου των Δημοκρατικών Τζον Κέρι κατά του Μπους ενόψει της κούρσας για την προεδρική εκλογή στις ΗΠΑ: ότι ο πρόεδρος Μπους έκανε λάθος πόλεμο και για λάθος λόγους.

    [18] Εσωτερικά

    Ο νέος κώδικας του υπουργείου Εσωτερικών Αυστηρότερα κριτήρια για την ιθαγένεια

    5/10/2004 7:18:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Ειδήσεις > Εσωτερικά)&body=Το πράσινο φως έλαβε από την κυβερνητική επιτροπή, ο νέος κώδικας για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Αυστηρότερα κριτήρια για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, προβλέπονται στον νέο κώδικα του υπουργείου Εσωτερικών που ενέκρινε η κυβερνητική επιτροπή. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, με το νέο κώδικα, η νομοθεσία προσαρμόζεται στα σύγχρονα δεδομένα της Ε.Ε. και εφαρμόζονται κανόνες διαφάνειας για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας. Το σχέδιο του νέου Κώδικα για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, προβλέπει μεταξύ άλλων τουλάχιστον 10ετη διαμονή των αλλοδαπών στην Ελλάδα, τα τελευταία 12 έτη ενώ για την πολιτογράφηση τους είναι απαραίτητη η επαρκής γνώση της ελληνικής γλώσσας, της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού.

    Τι προβλέπεται στο Νέο Κώδικα

    Για την πολιτογράφηση των αλλοδαπών που έχουν αποκτήσει παιδί, μετά από γάμο με Έλληνα ή Ελληνίδα, απαιτείται τριετής παραμονή στην Ελλάδα.

    Για την πολιτογράφηση αθλητών Ολυμπιακών αθλημάτων μειώνεται ο απαιτούμενος χρόνος παραμονής από 10 σε πέντε έτη . Θα πρέπει επίσης ο αλλοδαπός να είναι μέλος της ελληνικής εθνικής ομάδας και η αίτηση του να έχει τη σύμφωνη γνώμη της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και της αθλητικής ομοσπονδίας.

    Την ίδια ώρα, όσα παιδιά γεννιούνται στην Ελλάδα και οι γονείς τους δεν έχουν καμία άλλη ιθαγένεια (απάτριδες) λαμβάνουν αμέσως την ελληνική ιθαγένεια, ενώ για τους αλλοδαπούς συζύγους των Ελλήνων διπλωματικών υπαλλήλων, αρκεί η συμπλήρωση ενός χρόνου παραμονής.

    Ο νέος κώδικας, προβλέπει ακόμα ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τους ομογενείς από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης καθώς επίσης και τιμητική πολιτογράφηση για τους αλλοδαπούς που έχουν προσφέρει εξαιρετικές υπηρεσίες στη χώρα.

    Η διαδικασία για την πολιτογράφηση

    Η διαδικασία που ακολουθείται για την πολιτογράφηση είναι:

    1) Υποβολή αίτησης και η καταβολή παραβόλου όπως και προηγούμενη δήλωση πολιτιγράφησης με την παρουσία 2 ελλήνων πολιτών ως μαρτύρων στον Δήμο ή την Κοινότητα διαμονής του αλλοδαπού.

    2) Στη συνέχεια η οικεία υπηρεσία του ΥΠΕΣΔΔΑ εξετάζει τον φάκελο, καλεί τον αλλοδαπό σε συνέντευξη ενώπιον ειδικής επιτροπής.

    Η αποδοχή ή όχι της αίτησης από τον υπουργό εναπόκειται στη διακριτική του ευχέρεια εφόσον για την απορριπτική του κρίση δεν απαιτείται αιτιολογία.

    Για τους ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ενωση οι προϋποθέσεις που λαμβάνονται υπόψη είναι:

    1) ελληνικότητα 2) αδυναμία διαπίστωσης ελληνικής ιθαγένειας 3)ανυπαρξία καταδίκης

    Για την ιδιότητα του ομογενούς γνωμοδοτεί ειδική επιτροπή υπό την προεδρία του οικείου Έλληνα προξένου ενώπιον της οποίας καλείται σε συνέντευξη ο ενδιαφερόμενος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέος κώδικας για την ιθαγένεια


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 5 October 2004 - 16:51:44 UTC