Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-10-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαβεβαιώσεις Σαλαγκούδη για το πετρέλαιο θέρμανσης
  • [02] Σύμφωνα με ιταλική έρευνα Τα... γερά ποτήρια της Ευρώπης
  • [03] Κατηγορίες για κακοδιαχείριση χρημάτων Δικαστική δίωξη υπευθύνων της
  • [04] Πέρασε στην αντεπίθεση η Ξάνθη
  • [05] Έκτακτη επίσκεψη Στρο στο Ιράκ
  • [06] Στην ελίτ ο αρχηγός
  • [07] Για ατολμία κατηγορεί την κυβέρνηση ο Παπανδρέου
  • [08] Επανεξετάζονται οι λόγοι υγείας Επτά βελτιώσεις για τις μετεγγραφές
  • [09] Το Μονακό στο Συμβούλιο της Ευρώπης
  • [10] Κληρώνει για τις κατοικίες του Ολυμπιακού Χωριού
  • [11] Στις δηλώσεις Μητσοτάκη Απάντηση Στεφανόπουλου
  • [12] Υπάλληλοι του ΟΗΕ κρατούνται στο Ισραήλ
  • [13] Τραυματίστηκαν Χαριστέας, Λάκης

    [01] Οικονομία

    Διαβεβαιώσεις Σαλαγκούδη για το πετρέλαιο θέρμανσης

    5/10/2004 8:06:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με το χαμηλότερο ειδικό φόρο κατανάλωσης που επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αρχίσει να διατίθεται το πετρέλαιο θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου, διαβεβαίωσε την Τρίτη ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιώργος Σαλαγκούδης. Μιλώντας στο περιθώριο του 3ου Ενεργειακού Συνεδρίου για τη Μαύρη Θάλασσα, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Σαλαγκούδης έκανε γνωστό ότι έχει προγραμματιστεί συνάντηση για την Πέμπτη της ηγεσίας του Υπουργείου με τους εκπροσώπους όλων των εμπλεκομένων φορέων (διυλιστηρίων, εταιρειών εμπορίας, βενζινοπωλών), κατά την οποία θα οριστικοποιηθούν επιμέρους ζητήματα επί του θέματος. Σημειώνεται ότι ο χαμηλότερος ειδικός φόρος κατανάλωσης είναι τα 21 ευρώ ανά 1.000 λίτρα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Καίει" και το πετρέλαιο θέρμανσης

    [02] Υγεία

    Σύμφωνα με ιταλική έρευνα Τα... γερά ποτήρια της Ευρώπης

    5/10/2004 8:12:00 μμ

    Συντάκτης: Βαρβάρα Τουμαζάτου

    Ειδήσεις > Υγεία)&body=Οι έφηβοι της Βόρειας Ευρώπης δηλώνουν λάτρεις του αλκοόλ, ενώ οι συνομήλικοί τους στο Νότο το απαξιώνουν εντελώς

    Η κόντρα μεταξύ βορείων και νότιων στην Ευρώπη καλά κρατεί! Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ιταλική έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Παρακολούθησης "Αλκοόλ και Νέοι" και αφορα στην κατανάλωση αλκοόλ από εφήβους ηλικίας από 15 έως 24 ετών. Στη γείτονα χώρα τα, μέχρι τώρα, αποτελέσματα φαίνονται ενθαρρυντικά, καθώς μόλις το 7% δηλώνει ότι πίνει τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Τα... σκήπτρα πάντως απονέμονται στους Δανούς συνομήλικους τους, αφού το 36% εξ αυτών δηλώνει ότι πίνει συστηματικά!

    Διαφορετική νοοτροπία

    ''Υπάρχουν πολιτισμικοί παράγοντες που λειτουργούν προστατευτικά", εξηγεί ο κ. Ενρίκο Τεμπέστα, επιστήμονας στο ιταλικό Κέντρο Παρακολούθησης, το οποίο λειτουργεί υπό την αιγίδα της ιταλικής κυβέρνησης.

    Οι Ιταλοί καταναλώνουν περίπου τις ίδιες ποσότητες αλκοόλ με τους κατοίκους της Μεγάλης Βρετανίας ή της Φιλανδίας, ωστόσο, οι πρώτοι, έχουν λιγότερες πιθανότητες να φτάσουν σε επίπεδα μέθης, σύμφωνα με την έρευνα.

    Άλλωστε, με βάση την "μεσογειακή" προσέγγιση, το αλκοόλ συμπεριλαμβάνεται κανονικά στο καθημερινό διαιτολόγιο, ως συνοδευτικό μεταξύ των γευμάτων, ενώ στη βόρεια Ευρώπη ξεχωρίζει μόνο για τις αρνητικές επιδράσεις που προκαλεί.

    Σύμφωνα πάντως, με την έρευνα, στη γείτονα χώρα οι έφηβοι εμφανίζονται αρκετά συνειδητοποιημένοι γύρω από το θέμα του αλκοολισμού, καθώς δήλωσαν ότι δε θα δίσταζαν να απαρνηθούν φίλους τους με συμπτώματα εθισμού.

    [03] Εσωτερικά

    Κατηγορίες για κακοδιαχείριση χρημάτων Δικαστική δίωξη υπευθύνων της "ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ"

    5/10/2004 8:23:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Ειδήσεις > Εσωτερικά)&body=Η Εισαγγελέας Πρωτοδικών άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος τους για απάτη, πλαστογραφία, παράβαση καθήκοντος, απιστία και έκδοση εικονικών φορολογικών στοιχείων

    Πηγή: ΑΠΕ - ΝΕΤ

    Ποινική δίωξη σε βάρος των υπευθύνων της εταιρείας "ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ" την περίοδο 2000-2002 άσκησε η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αντα Οικονόμου, για απάτη, πλαστογραφία, παράβαση καθήκοντος, απιστία και έκδοση εικονικών φορολογικών στοιχείων. Η δίωξη ασκήθηκε μετά από προκαταρκτική εξέταση που διενήργησε ο αντεισαγγελέας Εφετών, κ. Γιώργος Κολιοκώστας. Στον κ. Κολιοκώστα διαβιβάστηκε φάκελος που απέστειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ.Α. Παπαληγούρας ,τον περασμένο Μάιο. Ερωτηθείς πάντως για το θέμα ο πρώην πρόεδρος της ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ, έκανε λόγο για εκστρατεία αμαύρωσης υπολήψεων και πολιτικά παιχνίδια.

    Φάκελος - φωτιά

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του φακέλου του υπουργείου Δικαιοσύνης και τα οποία είχαν προκύψει από εκθέσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η εταιρία θα έπρεπε να ελεγχθεί για κακοδιαχείριση χρημάτων και υπερβάσεις του κόστους των έργων .

    Χαρακτηριστικές περιπτώσεις -όπως επισημαίνονται στην έκθεση ελέγχου της περιόδου 2000-2002, αποτελούν η ανέγερση των Δικαστικών Μεγάρων Σπάρτης, Κέρκυρας και Καβάλας, η επισκευή-συντήρηση του Δικαστικού Μεγάρου Πάτρας, οι εργασίες προσθήκης κελιών στις φυλακές Κορυδαλλού.

    Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί ανατέθηκε για τη διενέργεια κύριας ανάκρισης σε τακτικό ανακριτή.

    [04] Αθλητισμός

    Πέρασε στην αντεπίθεση η Ξάνθη

    5/10/2004 8:38:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Μια μερά μετά την επίσημη ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακος για τα όσα διαδραματίστηκαν στον αγώνα πρωταθλήματος ανάμεσα στην Ξάνθη και τον Ολυμπιακό, η ΠΑΕ της ομάδας της Θράκης με δήλωση του αντιπρόεδρου του ΔΣ της ΠΑΕ Ξάνθη, Βασίλη Κοντοβαζαινίτη, που φιλοξενείται στην επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας αναφέρει τα εξής: "Αν τιμωρηθεί με τον οποιοδήποτε τρόπο (ακόμη και με σιωπηλή τιμωρία/παραγκωνισμό) ο επόπτης Μπλάθρας χωρίς να αποδεικνύεται το λάθος του από το βίντεο του αγώνα (τα μέχρι σήμερα βίντεο μόνο αυτό δεν δείχνουν και οι απόψεις διίστανται), τότε οι πράξεις αυτές θα ερμηνευθούν σαν ένα μήνυμα στους διαιτητές "σφυρίζουμε υπέρ των μεγάλων ή κατά το δοκούν". Τέτοιο έμμεσο μήνυμα θα είναι η ταφόπλακα στο ελληνικό πρωτάθλημα. Η ΠΑΕ Ξάνθη είναι εκ των προτέρων βεβαία ότι, παρά το θόρυβο που έγινε για τη διαιτησία στο συγκεκριμένο παιχνίδι, οι διαιτητές μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος θα την αντιμετωπίσουν ισότιμα σαν μία από τις δεκαέξι ομάδες που συμμετέχουν στο Ελληνικό Πρωτάθλημα".

    [05] Ιράκ

    Έκτακτη επίσκεψη Στρο στο Ιράκ

    5/10/2004 9:05:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ

    Συνάντηση με τον Ιρακινό πρωθυπουργό, Ιγιάντ Αλάουι, είχε την Τρίτη το απόγευμα στη Βαγδάτη ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, που πραγματοποίησε μη προγραμματισμένη επίσκεψη στο Ιράκ. Οι δύο άντρες συναντήθηκαν στο γραφείο του Ιρακινού Πρωθυπουργού στην Πράσινη Ζώνη, λίγες ώρες μετά την άφιξη του επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας στο βόρειο Ιράκ όπου συναντήθηκε με Κούρδους αξιωματούχους. Ο κ. Αλάουι διαβεβαίωσε τον κ. Στρο πως θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την απελευθέρωση του Βρετανού ομήρου, Κένεθ Μπίγκλεϊ, αρνούμενος να αναφερθεί σε λεπτομέρειες. Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του κ. Στρο στο Ιράκ αφότου ανέλαβε την εξουσία η προσωρινή κυβέρνηση του Αλάουι, τον περασμένο Ιούνιο. Από τη μεριά του, ο Βρετανός ΥΠΕΞ είπε ότι η συνεχιζόμενη βία στην περιοχή δε θα πρέπει να επηρεάσει την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

    "Οι εκλογές πρέπει να γίνουν κανονικά"

    "Πιστεύω ότι είναι δυνατόν και ότι πρέπει να γίνουν στο τέλος Ιανουαρίου σε όλο το Ιράκ", είπε ο κ. Στρο τονίζοντας ότι η επίσκεψή του στο Ιράκ είχε προγραμματιστεί εδώ και καιρό και δε σχετίζεται άμεσα με τις προσπάθειες απελευθέρωσης του Μπίγκλεϊ.

    Μιλώντας μετά τη συνάντησή του με τους Κούρδους, ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας είπε ότι το θέμα του Βρετανού ομήρου θα είναι πρώτη προτεραιότητα στις συνομιλίες στη Βαγδάτη προσθέτοντας, ωστόσο, ότι δε γνωρίζει να έχουν γίνει επαφές με τους απαγωγείς του.

    Ο 62χρονος Κένεθ Μπίγκλεϊ πιάστηκε όμηρος στις 16 Σεπτεμβρίου στη Βαγδάτη μαζί με δύο Αμερικανούς, οι οποίοι αποκεφαλίστηκαν από τους απαγωγείς τους.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Άλλαξε χέρια ο Μπίγκλεϊ

    [06] Αθλητισμός

    Στην ελίτ ο αρχηγός

    5/10/2004 9:05:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Ανάμεσα στους κορυφαίους ποδοσφαιριστές του κόσμου συμπεριέλαβε η FIFA τον αρχηγό της Εθνικής, Θοδωρή Ζαγοράκη, Ο άσος της Μπολόνια, ο μοναδικός διεθνής από τα παιδιά του Ότο Ρεχάγκελ που στέφθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης του 2004, φιγουράρει στη λίστα με τους 35 συνολικά υποψηφίους για τον τίτλο του κορυφαίου της χρονιάς. Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός, ότι σε σχέση με τους 5 Βραζιλιάνους παίκτες της κατόχου του τίτλου του Κόπα Αμέρικα, δεν υπάρχουν πουθενά τα ονόματα παικτών που έβγαλαν μάτια με την απόδοσή τους στο Euro 2004, όπως οι Δέλλας, Χαριστέας κ.α.. Ο νικητής που θα στεφθεί καλύτερος πάικτης της χρονιάς θα ανακοινωθεί σε λαμπερή εκδήλωση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας τον Δεκέμβριο.

    Η λίστα των "εκλεκτών"

    Οι 35 ποδοσφαιριστές που ανακοίνωσε η FIFA είναι οι εξής: Αντριάνο (Βραζιλία), Ρομπέρτο Αγιάλα (Αργεντινή), Μίκαελ Μπάλακ (Γερμανία), Μίλαν Μπάρος (Τσεχία), Ντέιβιντ Μπέκαμ (Αγγλία), Τζιανλουίτζι Μπουφόν (Ιταλία), Καφού (Βραζιλία), Κριστιάνο Ρονάλντο (Πορτογαλία), Ντέκο (Πορτογαλία), Ντιντιέ Ντρογκμπά (Ακτή Ελεφαντοστού), Σάμουελ Ετό (Καμερούν), Λουίς Φίγκο (Πορτογαλία), Στίβεν Τζέραρντ (Αγγλία), Ράιαν Γκιγκς (Ουαλία), Τιερί Ανρί (Γαλλία), Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς (Σουηδία), Ολιβερ Καν (Γερμανία), Κακά (Βραζιλία), Φρανκ Λάμπαρντ (Αγγλία), Χένρικ Λάρσον (Σουηδία), Ρόι Μακάι (Ολλανδία), Πάολο Μαλντίνι (Ιταλία), Πάβελ Νέντβεντ (Τσεχία), Αλεσάντρο Νέστα (Ιταλία), Μάικλ Οουεν (Αγγλία), Ρομπέρ Πιρές (Γαλλία), Ραούλ (Ισπανία), Ρομπέρτο Κάρλος (Βραζιλια), Ρονάλντο (Βραζιλία), Ροναλντίνιο (Βραζιλία), Γουέιν Ρούνι (Αγγλία), Αντρέι Σεβτσένκο (Ουκρανία), Ρούουντ φαν Νιστελρόι (Ολλανδία), Θόδωρος Ζαγοράκης (ΕΛΛΑΔΑ), Ζινεντίν Ζιντάν (Γαλλία).

    [07] Εσωτερικά

    Για ατολμία κατηγορεί την κυβέρνηση ο Παπανδρέου

    5/10/2004 9:29:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/10/2004 10:16:16 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Ανέβασε τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης ο αρχηγός της αξιωματική αντιπολίτευσης, Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συνεδρίαση των συντονιστών του ΠΑΣΟΚ την Τρίτη. Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση για πολιτική πόλωσης και σπίλωσης προσθέτοντας ότι επιδεικνύει ατολμία στην αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων της χώρας, ενώ "επιλέγει να ασχολείται μόνο με την αντιπολίτευση". Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση για έλλειψη στρατηγικής, όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, καθώς αποσυνδέει το θέμα από την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ενώ εξαπέλυσε δριμεία επίθεση και για το θέμα της Οικονομίας. Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργού Επικρατείας, Θόδωρου Ρουσόπουλου, ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση κάνει πράξη τις προεκλογικές της δεσμεύσεις λέγοντας στους Έλληνες την αλήθεια και πρόσθεσε ότι ο λαός γνωρίζει "ποιοι είναι αυτοί "που συστηματικά αλλοίωναν τα στοιχεία της οικονομίας [] οδηγώντας σε αδιέξοδο τα νοικοκυριά". Απαντώντας αργά το βράδυ της Τρίτης στις δηλώσεις του κ. Ρουσόπουλου, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, είπε ότι "ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνεχίζει να κάνει αντιπολίτευση στο ΠΑΣΟΚ, την ώρα που η κυβέρνηση της Ν.Δ. με την καταστροφική λογιστική της και τη δήθεν απογραφή της καταρρακώνει το κύρος της χώρας και υπονομεύει το μέλλον της ελληνικής Οικονομίας".

    "Η κυβέρνηση είναι υπόλογη για τις πράξεις της"

    Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι παγιδεύει την ανάπτυξη, βάζει στο περιθώριο τον αγρότη και πλήττει το οικογενειακό εισόδημα σημειώνοντας ότι "η σημερινή κυβέρνηση είναι δέσμια μιας καταστροφικής λογιστικής , δεν υπήρξε απογραφή, αλλά όπως ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών ομολόγησε στο CNN, υπήρξε απλώς αλλαγή των λογιστικών κανόνων".

    "Αυτή η αλλαγή έγινε για μικροκομματικούς λόγους , αλλά τελικά την πληρώνει ο ελληνικός λαός διότι μειώνεται η αξιοπιστία της χώρας, η δανειοληπτική της ικανότητα και η δυνατότητα μιας αναπτυξιακής πορείας", είπε ο κ. Παπανδρέου.

    "Περιμέναμε ότι μετά τους Ολυμπιακούς θα κάναμε το άλμα μπροστά, αυτός είναι ο στόχος του ΠΑΣΟΚ, και αυτό θα στηρίζαμε ως αντιπολίτευση, αλλά δυστυχώς η κυβέρνηση έχει αυτοπαγιδευθεί και δεν έχει ούτε την τόλμη, ούτε την ικανότητα να προχωρήσει μπροστά", τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάνοντας λόγο για πολιτική όξυνσης, πόλωσης και "εκ των προτέρων σπίλωσης" τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ πιστεύει στην αλήθεια και τη διαφάνεια .

    Η κυβέρνηση "είναι υπόλογη για τις πράξεις της, είναι κρίμα που δεν πάει τη χώρα μπροστά και το ΠΑΣΟΚ θα αναδεικνύει συνεχώς τα πραγματικά θέματα που ο ελληνικός λαός θέλει και θα παλεύουμε γι αυτά", κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπανδρέου είχε επίσης συνάντηση με τον αντιπρόεδρο του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της Τουρκίας και μέλος της μικτής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα, Ονούρ Οϊμέν .

    [08] Εσωτερικά

    Επανεξετάζονται οι λόγοι υγείας Επτά βελτιώσεις για τις μετεγγραφές

    5/10/2004 9:34:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/10/2004 10:01:33 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία, ζητά με επιστολή του προς την Πρόεδρο της Βουλής Άννα Ψαρούδα - Μπενάκη, ο πρωθυπουργός. Στην επιστολή του, ο Κώστας Καραμανλής, επισημαίνει ότι η Παιδεία συνιστά έναν από τους κρισιμότερους τομείς για την κυβέρνηση και ότι με τη συζήτηση οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου θα συμβάλουν στην αναβάθμιση της. Νωρίτερα, μετά τις αντιδράσεις πολλών γονέων, η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, ανακοίνωσε επτά βελτιώσεις στο νομοσχέδιο για τις μετεγγραφές. Ως κριτήρια, επαναφέρονται οι κοινωνικοί αλλά και λόγοι υγείας ενώ μόνο για φέτος δικαίωμα για αίτηση μετεγγραφής έχουν όσοι προέρχονται από οικογένειες με ετήσιο εισόδημα κάτω των 35.000 Ευρώ.

    Οι τροποποιήσεις

    Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις, ελεύθερη μετεγγραφή δικαιούνται:

    οι φοιτητές ή σπουδαστές που προσβληθούν από σοβαρά νοσήματα κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους ή όσοι καταστούν ανάπηροι σε ποσοστό 67% και άνω οι φοιτητές των οποίων και οι δύο γονείς αντιμετωπίζουν σοβαρές αναπηρίες οι φοιτητές που αντιμετωπίζουν σοβαρές ασθένειες ή αναπηρίες και έχουν εισαχθεί χωρίς εξετάσεις με το ειδικό ποσοστό του 3%. Οι φοιτητές που είναι τέκνα θυμάτων τρομοκρατικών ενεργειών ή καταστούν, κατά τη διάρκεια της φοίτησης τους. Το υπουργείο Παιδείας δεν προχώρησε σε καμία αλλαγή στο θέμα της μετεγγραφής πολυμελών οικογενειών (με τρία παιδιά και πάνω, εφόσον και τα τρία παιδιά είναι κάτω των 24 ετών)

    Η μέριμνα για τις οικογένειες που έχουν 2 παιδιά που σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις περικλείεται στο κριτήριο του ετήσιου εισοδήματος που δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 35.000 Ευρώ.

    "Συμβάντα ανήκουστης προχειρότητας"

    Για προχειρότητα κατηγόρησε το υπουργείο Παιδείας το ΠΑΣΟΚ.

    "Μόλις χθες κατατέθηκε στη Βουλή από την Υπουργό Παιδείας, το νέο νομοσχέδιο για τις μετεγγραφές. Σήμερα, η ίδια ανακοίνωσε την εν μία νυκτί τροποποίηση, σε καίρια σημεία, όσων χθες κατέθεσε. Πρόκειται για συμβάντα ανήκουστης προχειρότητας" τονίζει η Μαρία Δαμανάκη και υπογραμμίζει ότι τα προβλήματα στην Παιδεία, μπορούν να επιλυθούν μόνο μετά από σοβαρή μελέτη και διάλογο.

    Η Συντονίστρια των Μορφωτικών Υποθέσεων του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ στη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου θα καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για τις μετεγγραφές, η οποία δεν θα αγνοεί την κοινωνική παράμετρο και θα διασφαλίζει φερεγγυότητα και αξιοπιστία.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέες ρυθμίσεις για τις μετεγγραφές φοιτητών

    Προτείνουν κατάργηση μετεγγραφών και εισαγωγικών

    Αλλαγές στα κριτήρια μετεγγραφών

    Αντιπαράθεση για τις μετεγγραφές

    Θύελλα για τις μετεγγραφές

    Παραιτήθηκε ο Σάββας Τσιτουρίδης

    [09] Διεθνή

    Το Μονακό στο Συμβούλιο της Ευρώπης

    5/10/2004 10:05:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Μετά από ενταξιακές διαδικασίες έξι ετών, το πριγκιπάτο του Μονακό έγινε την Τρίτη το 46ο μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η "ευτυχής" κατάληξη των διαπραγματεύσεων σφραγίστηκε με την τελετή ένταξης που έγινε παρουσία του διαδόχου πρίγκιπα Αλβέρτου, ο οποίος υπέγραψε το καταστατικό του Συμβουλίου, την Κοινωνική Χάρτα και Χάρτα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εκπροσωπώντας τον πατέρα του, πρίγκιπα Ρενιέ του Μονακό. Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του πρίγκιπα Ρενιέ χρειάστηκε να γίνουν ορισμένες αλλαγές στο Σύνταγμα προς τον εκδημοκρατισμό του πριγκιπάτου, στο οποίο εδώ και 700 χρόνια έχει την εξουσία η οικογένεια των Γκαριμπάλντι.

    "Είμαστε ευτυχείς, υπερήφανοι και ευγνώμονες"

    Το 2002 αναθεωρήθηκε ο εκλογικός νόμος ώστε να εξασφαλίζεται μεγαλύτερη πολιτική πολυφωνία. Παράλληλα ζητήθηκε από τους Μονεγάσκους να αναθεωρήσουν την ειδική συμφωνία που έχουν με τη Γαλλία από το 1930 με την οποία δίνονται ειδικά πλεονεκτήματα στους Γάλλους.

    "Νιώθουμε ευτυχείς και υπερήφανοι" είπε ο πρίγκιπας Αλβέρτος εκφράζοντας "την ευγνωμοσύνη του ίδιου αλλά και του λαού του Μονακό" προς το Συμβούλιο της Ευρώπης που αποδέχτηκε στους κόλπους του το πριγκιπάτο.

    "Οι αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι και δικές μας αξίες" τόνισε ο πρίγκιπας Αλβέρτος προσθέτοντας ότι τα μικρά κράτη μπορεί συχνά να παίζουν μεσολαβητικός ρόλο ή να λειτουργούν ως πολύτιμοι ενδιάμεσοι ανάμεσα στις μεγάλες χώρες".

    [10] Εσωτερικά

    Κληρώνει για τις κατοικίες του Ολυμπιακού Χωριού

    5/10/2004 10:15:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Η ώρα που περίμεναν χιλιάδες δικαιούχοι για να... στεγάσουν τα όνειρά τους έφτασε. Την ερχόμενη Πέμπτη θα ξεκινήσει στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας η κλήρωση για τις κατοικίες του Ολυμπιακού Χωριού σε ειδική τελετή. Το "παρών" μεταξύ άλλων θα δώσουν ο Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο Υφυπουργός κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος και ο Πρόεδρος του ΟΕΚ κ. Άγγελος Οικονομόπουλος.

    Μπαράζ κληρώσεων για τους δικαιούχους

    Την Πέμπτη δίνεται τέρμα στην αγωνία των δικαιούχων των κατοικιών του Ολυμπιακού Χωριού που περίμεναν καρτερικά να τελειώσει η μεγαλύτερη γιορτή του αθλητισμού και να ξεκινήσουν τα δικά τους μεθέορτια. Την πρώτη ημέρα της κλήρωσης θα αποδοθούν οι κατοικίες στους δικαιούχους χωρίς κλήρωση στις ειδικές κατηγορίες κατά προτεραιότητα. Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται 59 δικαιούχοι συνταξιούχοι λόγω απολύτου αναπηρίας ή λόγω θανατηφόρου ατυχήματος, 99 δικαιούχοι πολύτεκνοι (με πέντε παιδιά και άνω) και 118 δικαιούχοι συνταξιούχοι λόγω τελεσίδικης αναπηρίας με ποσοστό 67% και άνω και που προστατεύουν τουλάχιστον ένα ανήλικο παιδί ή δικαιούχοι που προστατεύουν δύο ανάπηρα παιδιά. Εν συνεχεία θα διοργανωθεί γιορτή, για όλους τους δικαιούχους του ΟΕΚ που θα συμμετάσχουν στην κλήρωση, με συναυλία της Καίτης Γαρμπή.

    Σειρά έχει την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή, η κλήρωση για τις υπόλοιπες κατηγορίες των δικαιούχων: για 479 δικαιούχους που προστατεύουν από οκτώ μέλη οικογενείας και πάνω ή τέσσερα ανήλικα παιδιά, θα κληρωθούν 172 κατοικίες, για 1.050 δικαιούχους που προστατεύουν τέσσερα-πέντε μέλη οικογενείας, είχαν εισόδημα το έτος 2002 κάτω των 9.969,75 ευρώ και ημερομίσθια πάνω από 2.500, θα κληρωθούν 170 κατοικίες και για 16.054 δικαιούχους που προστατεύουν δύο-τρία μέλη οικογενείας, ανεξαρτήτως εισοδήματος και ημερομισθίων, αρκεί να έχουν τα βασικά, θα κληρωθούν 1.445 κατοικίες.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δικαιούχοι ανάπηροι και θύματα πολέμου κατατάσσονται στην αμέσως ανώτερη κατηγορία από αυτή που δικαιούνται να καταταγούν, σύμφωνα με τα μέλη οικογενείας, το εισόδημα και τα ημερομίσθια.

    [11] Εσωτερικά

    Στις δηλώσεις Μητσοτάκη Απάντηση Στεφανόπουλου

    5/10/2004 10:25:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Ειδήσεις > Εσωτερικά)&body=Τη δήλωση Μητσοτάκη, ότι 'στην Ελλάδα πετυχημένος είσαι όταν δεν κάνεις τίποτα' σχολίασε εμμέσως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

    Τις δηλώσεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για το πρόσωπο του σχολίασε εμμέσως ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος από την Κάρπαθο όπου παρέστη στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 60 χρόνια από την απελευθέρωση του νησιού. Με αφορμή τα θετικά λόγια που εξέφρασαν οι παρευρισκόμενοι για το έργο του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημείωσε " Χείλη επίσημα με κύρος ισχυρίσθηκαν το αντίθετο να 'χετε λοιπόν υπ' όψιν σας και τις αντίθετες γνώμες". Λαμβάνοντας το λόγο, εκπρόσωπος των τοπικών αρχών τόνισε " εμείς έχουμε βαμβάκια στα αυτιά μας και δεν ακούμε τις αντίθετες γνώμες για σας". Να σημειώσουμε ότι χθες ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη του στην εκπομπή της ΝΕΤ, " Πρώτη Γραμμή", ερωτηθείς για την επιτυχημένη, όπως θεωρείται, θητεία του Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου ανέφερε: "Είναι πολύ σχετική η επιτυχία ενός προέδρου. Στην Ελλάδα είσαι πετυχημένος συνήθως όταν δεν κάνεις τίποτα. Ο πρόεδρος βέβαια εξ ορισμού δεν πρέπει να κάνει τίποτα στην Ελλάδα".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Προεδρολογίας συνέχεια

    [12] Διεθνή

    Υπάλληλοι του ΟΗΕ κρατούνται στο Ισραήλ

    5/10/2004 10:29:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/10/2004 10:44:27 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ

    Δεκατρείς Παλαιστίνιους υπαλλήλους του ΟΗΕ έχει συλλάβει ο ισραηλινός στρατός με τη δικαιολογία ότι εμπλέκονται "σε τρομοκρατικές δραστηριότητες", όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο επικεφαλής του γραφείου επιχειρήσεων του γενικού επιτελείου, στρατηγός Γισραέλ Ζιβ. Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Τελ Αβίβ ο στρατηγός Ζιβ είπε ότι μεταξύ των κατηγοριών που τους έχουν απαγγελθεί "υπάρχει και η κατηγορία για εμπλοκή τους σε τρομοκρατικές ενέργειες", αρνούμενος να αποκαλύψει τα ονόματα, τις εθνικότητές τους και τις αρμοδιότητές τους στον ΟΗΕ. Όπως έγινε γνωστό, οι συλλήψεις έχουν πραγματοποιηθεί τα τέσσερα τελευταία χρόνια, ενώ ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω πληροφορίες για το θέμα.

    Νεκρό ηγετικό στέλεχος της Τζιχάντ

    Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι σε αεροπορική επιδρομή που πραγματοποίησε την Τρίτη στη Λωρίδα της Γάζας, σκότωσε ένα ηγετικό στέλεχος και ένα μέλος της Τζιχάντ, ενώ ένας Παλαιστίνιος πολίτης τραυματίστηκε.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης είναι ο Μπασίρ αλ-Νταμπάς, ηγέτης της Τζιχάντ στη Λωρίδα της Γάζας, ο οποίος θεωρείται υπεύθυνος για δεκάδες επιθέσεις και απόπειρες επιθέσεων κατά Ισραηλινών πολιτών και στρατιωτών.

    [13] Αθλητισμός

    Τραυματίστηκαν Χαριστέας, Λάκης

    5/10/2004 11:22:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Μετ εμποδίων συνεχίστηκε η προετοιμασία της Εθνικής εν όψει του αγώνα των προκριματικών ομίλων του Mουντιάλ 2006 με την Ουκρανία στο Κίεβο. Οι αποψινοί τραυματισμοί των διεθνών Χαριστέα, Λάκη κατά τη διάρκεια της προπόνησης, προκάλεσαν έντονο "πονοκέφαλο" στον Ομοσπονδιακό τεχνικό όττο Ρεχάγκελ. Παρόλα αυτά ο Γερμανός τεχνικός, που κοντεύει να μείνει χωρίς επιθετικές λύσεις, αισιοδοξεί για ένα καλό αποτέλεσμα κόντρα στους Ουκρανούς.

    "Μονόδρομος" η νίκη στο Κίεβο

    "Λαχτάρησε" ο ομοσπονδιακός τεχνικός Ότο Ρεχάγκελ, όταν κατά τη διάρκεια της αποψινής προπόνησης είδε το Βασίλη Λάκης να παθαίνει διάστρεμμα, ευτυχώς ελαφράς μορφής, και τον Άγγελο Χαριστέα να τράβηγμα στη μέση. Το να χάσει τον επιθετικό της Βέρντερ Βρέμης μετά τον τραυματισμό του διεθνούς του Παναθηναϊκού, Δημήτρη Παπαδόπουλου, σίγουρα θα ήταν καταστροφικό για τον κ. Ρεχάγκελ, αφού θα πήγαινε στο Κίεβο "γυμνός" από επιθετικά όπλα. Μια εναλλακτική λύση πάντως για τον τιμονιέρη της Εθνικής θα ήταν ασφαλώς η εσπευσμένη κλήση του Δημήτρη Σαλπιγγίδη, αλλά οι κουβέντες του Χαριστέα μετά το πέρας της προπόνησης επανέφεραν την καρδιά του Ρεχάγκελ στη θέση της: "Ανησύχησα προς στιγμήν, όμως τώρα δεν πονάω πια" δήλωσε ο "'Αγγελος" του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος.

    Από την πλευρά του πάντως ο Ότο Ρεχάγκελ δεν δεν έκρυψε την αισιοδοξία του, αφού ποτέ στην καριέρα του δεν έχει ηττηθεί δύο φορές σερί από τον ίδιο αντίπαλο: "Θα είναι δύσκολο το παιχνίδι. Οι παίκτες είναι αυτοί που θα πρέπει να κερδίσουν, αφού εγώ δίνω μόνο τις οδηγίες. Ποτέ όμως στην καριέρα μου δεν έχω ηττηθεί δύο συνεχόμενες φορές από την ίδια ομάδα". Την αναγκαιότητα όμως της νίκης στο Κίεβο, επεσήμανε και ο διεθνής Βασίλης Τσιάρτας, που δήλωσε παράλληλα ότι είναι κοντά σε συμφωνία με κάποια ομάδα: "Δεν πρέπει να ηττηθούμε στο Κίεβο, γιατί τότε θα μας ξεφύγουν οι Ουκρανοί" τόνισε ο μαέστρος της Εθνικής που βρίσκεται σε εξαιρετική φόρμα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 5 October 2004 - 20:51:51 UTC