Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-10-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το Ιράκ στο επίκεντρο και του δεύτερου ντιμπέιτ Κέρδισε και πάλι τις
  • [02] Εκλέχθηκε ο μητροπολίτης Ζιμπάμπουε Θεόδωρος Παμψηφεί ο νέος Πατριάρχης
  • [03] Μποϊκοτάζ από τους 15 αντιπάλους του Καρζάι "Στον αέρα" οι αφγανικές
  • [04] Επετεύχθη συμφωνία Αφοπλίζονται οι υποστηρικτές του Σαντρ
  • [05] Στο στόχαστρο διαφθορά και διαπλοκή Πυρετός συσκέψεων στο Μαξίμου
  • [06] Κλειστό το κέντρο της Αθήνας Συλλαλητήριο και πορεία του ΚΚΕ κατά της
  • [07] Διαψεύδουν ο αμερικανικός στρατός Νεκρός ο Ταρέκ Αζίζ;
  • [08] Καμία σχέση με Όκταγκον
  • [09] Έως τα 44 λεπτά το λίτρο το πετρέλαιο θέρμανσης Προβληματίζει το
  • [10] Αντίο με αδικία
  • [11] Αισιόδοξος ο Σμίτσερ
  • [12] Ρίχνουν, νέα στοιχεία για τους ενόχους Φως στις επιθέσεις της Μαδρίτης
  • [13] Φιλικός θρίαμβος της Καλλιθέας
  • [14] Με θύματα τρεις αστυνομικούς Φονική επίθεση Τσετσένων ανταρτών
  • [15] Στην Αγγλία το βρετανικό ντέρμπι

    [01] Διεθνή

    Το Ιράκ στο επίκεντρο και του δεύτερου ντιμπέιτ Κέρδισε και πάλι τις εντυπώσεις ο Κέρι

    9/10/2004 10:30:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/10/2004 12:35:52 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Νικητής και της δεύτερης τηλεμαχίας μεταξύ των υποψηφίων προέδρων των ΗΠΑ, αναδείχθηκε ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζον Κέρι, σύμφωνα με δημοσκόπηση, που έδωσε στη δημοσιότητα το τηλεοπτικό δίκτυο ABC. Σύμφωνα λοιπόν με το 44% των ερωτηθέντων ο Κέρι κατάφερε για μία ακόμα φορά να κλέψει τις εντυπώσεις από τον ένοικο του Λευκού Οίκου Τζορτζ Μπους, που περιορίστηκε στην "θετική ψήφο" του 41%, και να βάλει μία ακόμα υποθήκη για τις εκλογές του Νοεμβρίου. Ένα σεβαστό 13% χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της τηλεμαχίας ισόπαλο. Χαρακτηριστικό του κλίματος, που επικράτησε στο δεύτερο ντιμπέιτ, που διεξήχθη ενώπιον του κοινού, που αποτελούνταν από αναποφάσιστους ψηφοφόρους, που είχε συγκεντρωθεί στο Πανεπιστήμιο Ουάσινγκτον του Μιζούρι και έθετε τις ερωτήσεις ήταν η σκληρή απάντηση του Κέρι στην προσπάθεια του Μπους να υπεραμυνθεί των αποφάσεων του για τον πόλεμο στο Ιράκ, κατηγορώντας τον ότι, αφού απέτυχε να βρει όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, μετατρέπει την προεκλογική εκστρατεία του σε "όπλο μαζικής παραπλάνησης". Η τρίτη και τελευταία τηλεοπτική συζήτηση μεταξύ Κέρι και Μπους θα διεξαχθεί στις 13 Οκτωβρίου.

    "Όπλο μαζικής παραπλάνησης" η εκστρατεία Μπους

    O Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους, από τη μεριά του έσπευσε να δηλώσει ότι, δεν φοβάται να λαμβάνει αποφάσεις, που δεν θα είναι δημοφιλείς στον κόσμο διεθνώς αλλά θα είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ ενώ δεν παρέλειψε για μία ακόμη φορά να κατηγορήσει τον αντίπαλο του ότι, αλλάζει πολύ συχνά απόψεις σε κρίσιμα ζητήματα, όπως ο πόλεμος στο Ιράκ ενώ αλληλοκατηγορήθηκαν ότι, οι επιλογές τους καθιστούν τον κόσμο πιο επικίνδυνο.

    "Ο Σαντάμ Χουσεΐν αποτελούσε απειλή και ο κόσμος είναι καλύτερος επειδή δεν βρίσκεται πια στην εξουσία. Τα σχέδια του αντιπάλου μου με οδηγούν στο συμπέρασμα ότι, (αν ο Κέρι ήταν Πρόεδρος) ο Σαντάμ Χουσεΐν θα βρισκόταν ακόμη στην εξουσία και ο κόσμος θα ήταν πιο επικίνδυνος", τόνισε ο Μπους.

    "Αν τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια, που ξοδεύτηκαν στο Ιράκ είχαν δοθεί για το Αφγανιστάν τώρα ο Οσάμα μπιν Λάντεν θα ήταν στη φυλακή ή νεκρός και ο κόσμος θα ήταν λιγότερο επικίνδυνος", ανταπάντησε ο Κέρι.

    "Δεν καταλαβαίνω, πώς μπορείτε να οδηγήσετε τη χώρα σε καιρό πολέμου, σε καιρό αβεβαιότητας, αν αλλάζετε άποψη για πολιτικούς λόγους", επανέλαβε ο Μπους για να δεχτεί αμέσως την επίθεση του Κέρι: "Ο Πρόεδρος δεν βρήκε όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ κι έτσι μετέτρεψε την προεκλογική εκστρατεία του σε όπλο μαζικής παραπλάνησης. Και το αποτέλεσμα ήταν ότι σας βομβάρδισαν με διαφημίσεις, που υπονοούσαν ότι άλλαζα στάση στο ένα ή στο άλλο θέμα. Ποτέ δεν άλλαξα γνώμη για το Ιράκ", υπογράμμισε για να προσθέσει λίγο αργότερα ότ,ι δεν θα βιαζόταν να πάει στον πόλεμο "χωρίς ένα σχέδιο για να κερδίσει την ειρήνη".

    Αναφερόμενος στις δικές του αποφάσεις ο Μπους υπεραμύνθηκε της πολυσυζητημένης επιλογής του να ανατρέψει των Ιρακινό ηγέτη Σαντάμ Χουσεΐν καθώς και της απόφασή του να μη πάνε οι ΗΠΑ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, που τα "στρατεύματά μας μπορεί να προσαχθούν ενώπιον ενός δικαστή, ενός ανεξέλεγκτου δικαστή" ενώ αναφερόμενος στο Πρωτόκολλο του Κιότο, που οι ΗΠΑ αρνούνται σθεναρά να υπογράψουν ανέφερε ως δικαιολογία ότι, θα κόστιζε στις ΗΠΑ χιλιάδες θέσεις εργασίας.

    Η συζήτηση των δύο υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές της 2ας Νοεμβρίου ήταν έντονη τόσο για τον πόλεμο στο Ιράκ και την απειλή, που αποτελούν Ιράν και Βόρεια Κορέα, καθώς και για εσωτερικά θέματα, όπως οι φόροι. Ο Κέρι τόνισε ότι, θα κάνει τις ΗΠΑ σεβαστές στον κόσμο και επέκρινε τον Μπους επειδή αποξενώθηκε από τους συμμάχους του με τις αποφάσεις του. Ο δημοκρατικός υποψήφιος κατηγόρησε τον αντίπαλό του ότι, έκανε τον κόσμο περισσότερο επικίνδυνο. "Ήμασταν ασφαλείς πριν αναλάβει την εξουσία ο Μπους. Τώρα έχουμε τις βόμβες και είμαστε λιγότερο ασφαλείς", είπε ενώ παρατήρησε ότι, "για δύο χρόνια ο πρόεδρος δεν ασχολήθηκε καθόλου με την Βόρεια Κορέα".

    Ο Μπους από την πλευρά του παρατήρησε ότι, οι διμερείς συνομιλίες με την Βόρεια Κορέα επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον απέτυχαν να καταλήξουν σε αποτέλεσμα.

    Δεν έχει κάνει σφάλματα ο Μπους...

    Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Μπους αρνήθηκε ότι έκανε λάθη. Στην τελευταία ερώτηση, ερωτηθείς να αναφέρει τρία λάθη, που έκανε κατά την διάρκεια της θητείας του και τι έκανε για να τα διορθώσει υποστήριξε ότι, "σε ένα πόλεμο υπάρχουν πολλές αποφάσεις τακτικής, που θα κρίνουν οι ιστορικοί και θα πουν εάν δεν θα έπρεπε να ενεργήσω με τον τρόπο, που ενήργησα". Πάντως έσπευσε να τονίσει ότι, "θα αναλάβω τις ευθύνες για τις αποφάσεις αυτές. Είμαι άνθρωπος". Υποστήριξε ότι δεν έχει διαπράξει σοβαρά σφάλματα παρά μονάχα δευτερεύοντα όσον αφορά τους διορισμούς αξιωματούχων. "Δεν θα πω ονόματα στην τηλεόραση για να μην πληγώσω κανέναν", είπε, συμπληρώνοντας ότι, "ο Πρόεδρος παίρνει τις αποφάσεις και αναλαμβάνει την ευθύνη".

    Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Μπους, υποσχέθηκε ότι δεν θα επαναφέρει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία για όσο παραμείνει στην προεδρία, διαψεύδοντας τις φήμες, που κυκλοφορούσαν τις τελευταίες ημέρες, λόγω των δυσκολιών, που αντιμετωπίζουν οι Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ και των μέτρων, που έλαβε το Πεντάγωνο για να επιμηκύνει τη θητεία των εφέδρων.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας του με τον Τζον Κέρι ο Μπους δήλωσε ότι, δεν πρόκειται να "διαπραγματευτεί" με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Γιάσερ Αραφάτ και υποστήριξε ότι η απόφαση αυτή, μολονότι δεν χαροποίησε την Ευρώπη, είναι "σωστή".

    "Πιστεύω ότι οι Παλαιστίνιοι πρέπει να έχουν κράτος, όμως, ξέρω ότι, χρειάζονται μια ηγεσία πιστή στη δημοκρατία και την ελευθερία, μια ηγεσία, που θα απορρίπτει την τρομοκρατία", πρόσθεσε.

    Μπους και Κέρι αντιπαρατέθηκαν και στο ζήτημα των συμμάχων των ΗΠΑ με τον Δημοκρατικό γερουσιαστή να κατηγορεί τον πρόεδρο ότι, δεν είναι ικανός να συνάψει συμμαχίες, χαρακτηρίζοντας "τεράστιο, καταστροφικό λάθος" το γεγονός, ότι η κυβέρνηση του Μπους δεν φρόντισε να σχηματίσει μια πραγματική συμμαχία, δεν έδωσε περισσότερο χρόνο στους επιθεωρητές του ΟΗΕ για να ολοκληρώσουν τη δουλειά τους στο Ιράκ και δεν επέλεξε τον πόλεμο ως το έσχατο μέσο. "Ο πρόεδρος έριξε τη χώρα στον πόλεμο χωρίς να έχει σχέδιο για να κερδίσει την ειρήνη", κατέληξε. "Δεν θα πρέπει να ξαναπάμε μονομερώς στον πόλεμο. Δεν πρέπει να ξαναπάμε μόνοι, όπως έκανε ο Πρόεδρος", είπε, προκαλώντας την άμεση αντίδραση του Μπους.

    "Να πείτε στον Τόνι Μπλερ, το Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τον Αλεξάντρ Κβασνιέφσκι ότι πήγαμε μόνοι. Τριάντα χώρες είναι μαζί μας στο Ιράκ" τόνισε, φανερά εκνευρισμένος. "Οι χώρες φεύγουν από τη συμμαχία, καμία δεν εντάσσεται σ αυτήν", απάντησε σε πιο ήρεμο τόνο ο Κέρι.

    "Αν το Μισούρι συμμετείχε στη συμμαχία, (ως ανεξάρτητη Πολιτεία) θα ήταν η τρίτη δύναμη, πίσω από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Η συμμαχία δεν είναι μεγάλη. Το 90% των απωλειών είναι Αμερικανοί, το 90% του κόστους (του πολέμου) πληρώνεται από την τσέπη μας και για αυτό εγώ θα τα κατάφερνα καλύτερα, θα ήμουν καλύτερος διοικητής του στρατού", συμπλήρωσε.

    Σε ερώτηση για το πώς θα αντιμετώπιζε ο ίδιος την απόκτηση πυρηνικών όπλων από την Τεχεράνη, ο Κέρι είπε ότι το Ιράν αποτελεί "μεγάλη απειλή". "Είναι μια απειλή που μεγάλωσε ενώ ο Πρόεδρος ασχολούνταν με το Ιράκ, που δεν συνιστούσε απειλή", πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι, και η Βόρεια Κορέα από μία πυρηνική βόμβα που ενδεχομένως διέθετε, σήμερα έχει τέσσερις έως επτά.

    "Επί δύο χρόνια ο Πρόεδρος δεν έκανε τίποτα (για τη Β. Κορέα) ενώ γινόταν ολοένα και πιο επικίνδυνη. Ήμασταν ασφαλείς πριν αναλάβει ο Πρόεδρος Μπους. Σήμερα, έχουν βόμβες και είμαστε λιγότερο ασφαλείς", είπε. Απαντώντας στις κατηγορίες αυτές, ο Μπους είπε ότι ακούγοντας τον Κέρι "κόντεψε να κατσουφιάσει", αναφερόμενος στους μορφασμούς του κατά την πρώτη τηλεμαχία. "Φυσικά ασχοληθήκαμε με το Ιράν. Αντιλαμβάνομαι την απειλή", υπογράμμισε, χαρακτηρίζοντας "αφελή και επικίνδυνη" την πρόταση του Κέρι για διμερείς συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα, καθώς αυτές θα υπονόμευαν τις εξαμερείς συνομιλίες, που διεξάγονται με τη συμμετοχή της Κίνας, της Νότιας Κορέας, της Ρωσίας και της Ιαπωνίας.

    Αμβλώσεις και φόροι

    Οι αμβλώσεις δίχασαν για άλλη μια φορά τους δύο υποψήφιους για την προεδρία των ΗΠΑ, όταν κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας τους τέθηκε το ερώτημα τι πολιτική θα ακολουθήσουν στο ζήτημα αυτό.

    Ο Πρόεδρος Μπους, που δηλώνει βαθιά θρησκευόμενος, επανέλαβε ότι, "τα χρήματα των φορολογουμένων" δεν πρέπει να δίνονται για αμβλώσεις ενώ ο Κέρι, δηλώνοντας ότι "η θρησκεία έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο" στη ζωή του, πρόσθεσε ότι τάσσεται υπέρ του συνταγματικού δικαιώματος στην άμβλωση.

    Σε ευθεία αντιπαράθεση ήρθαν όσον αφορά και την οικονομική πολιτική τους, με τον Μπους να χαρακτηρίζει "αναξιόπιστη" την υπόσχεση του Κέρι να μην αυξήσει τους φόρους. "Δεν πρόκειται να αυξήσω τους φόρους", διαβεβαίωσε ο Κέρι, κοιτώντας την κάμερα, απαντώντας σε ερώτηση, που του τέθηκε από το κοινό. "Δεν είναι αξιόπιστο να λέει ότι θα συνεχίσει να μειώνει τους φόρους και να ισοσκελίζει τον προϋπολογισμό. Είτε θα αναιρέσει τις υποσχέσεις που σας δίνει, είτε θα αυξήσει τους φόρους", αναφώνησε ο Μπους.

    Ο Κέρι εξήγησε από την πλευρά του ότι θα μειώσει τη φορολογία στα εισοδήματα μικρότερα των 200.000 δολαρίων ετησίως. Για όσους κερδίζουν περισσότερα από 200.000 δολάρια, οι φόροι θα επανέλθουν στο επίπεδο, που ήταν επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον.

    "Απ όσους είμαστε εδώ, το μέτρο αφορά τρεις ανθρώπους: τον Πρόεδρο, εμένα και το δημοσιογράφο-συντονιστή της συζήτησης", χαριτολόγησε.

    "Ψηφίζουν" Κέρι οι Κλίντον

    Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, που αναρρώνει μετά την επέμβαση τετραπλού μπαϊπάς, στην οποία υποβλήθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την εμφάνιση του Δημοκρατικού υποψηφίου Τζον Κέρι, όπως δήλωσε η σύζυγός του και γερουσιαστής της Νέας Υόρκης, Χίλαρι Κλίντον. Σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό κανάλι CNN αμέσως μετά τη λήξη της τηλεμαχίας η γερουσιαστής υποστήριξε ότι, ο σύζυγός της συμβουλεύει το στρατόπεδο του Τζον Κέρι και μιλάει τηλεφωνικά με ψηφοφόρους, όμως θα περιμένει να ακούσει πρώτα τις συμβουλές των γιατρών προτού αποφασίσει αν θα συμμετάσχει πιο ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία. "Η σημερινή τηλεμαχία, όπως και η πρώτη, θα επιταχύνει την ανάρρωσή του γιατί ο γερουσιαστής Κέρι τα πήγε πολύ καλά", πρόσθεσε η Κλίντον ενώ αναφερόμενη στην κατάσταση του Κλίντον δήλωσε ότι, "πάει καλά. Κάθε μέρα περπατάει όλο και πιο μακριά και η κατάσταση του βελτιώνεται".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μικρό προβάδισμα Μπους

    [02] Εσωτερικά

    Εκλέχθηκε ο μητροπολίτης Ζιμπάμπουε Θεόδωρος Παμψηφεί ο νέος Πατριάρχης Αλεξανδρείας

    9/10/2004 12:45:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/10/2004 6:37:04 μμ)

    Νέος Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, διάδοχος του μακαριστού Πατριάρχη Πέτρου, ο οποίος έχασε τη ζωή του μαζί με άλλους 16 κληρικούς και λαϊκούς κατά τη συντριβή του μοιραίου Σινούκ στις 11 Σεπτεμβρίου στη θαλάσσια περιοχή της Σιθωνίας, εξελέγη παμψηφεί ο μητροπολίτης Ζιμπάμπουε Θεόδωρος, κατά κόσμο Νίκος Χορευτάκης. Η διαδικασία ξεκίνησε στις 10 π.μ. στην πατριαρχική μονή του Αγίου Σάββα στην Αλεξάνδρεια, όταν οι 27 εκλέκτορες της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου με μυστική ψηφοφορία κλήθηκαν αρχικά να προκρίνουν τους τρεις, που θεωρούσαν ως καταλληλότερους για τον Πατριαρχικό Θρόνο. Στην πρώτη ψηφοφορία για την κατάρτιση του τριπρόσωπου, ο νέος Πατριάρχης είχε πάρει 22 ψήφους, ο μητροπολίτης Αξώμης Πετρος 15 και ο μητροπολίτης Λεοντουπόλεως 10 ψήφους. Στη συνέχεια η Ιερά Σύνοδος, που αποτελείται από 13 Ιεράρχες, και πάλι με μυστική ψηφοφορία ανέδειξε παμψηφεί το νέο Πατριάρχη, η ενθρόνιση, του οποίου θα γίνει στις 24 Οκτωβρίου.

    Τα ευχαριστήρια του Πατριάρχη

    Με ιδιαίτερη συγκίνηση δέχθηκε τη χαρμόσυνη είδηση ο νεοεκλεγείς Πατριάρχης, ο οποίος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του σε όσους συμπαραστάθηκαν στο έργο του μέχρι σήμερα. Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί, ότι ως νέος Πατριάρχης θα διατηρήσει τις σημερινές ισορροπίες που υπάρχουν στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, χωρίς να προβεί σε αλλαγές.

    Παράλληλα, ο Θεόδωρος ο Β ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη και έκανε ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίο. Με θερμά λόγια και σεβασμό αναφέρθηκε και στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο.

    "Ευχαριστώ τον χαρισματικό αυτό ηγέτη, που ξέρω πόσο με στήριξε, πόσο με βοήθησε. Μακαριότατε, θα είμαι πάντα κοντά σου, πιστός. Η Ελλάδα μας, που διαποιμαίνεις είναι η πατρίδα μας, η Ελλάδα μας, με τα βράχια, την θάλασσα και τον ήλιο, είναι η μάνα πού μας βοηθάει να σηκώνουμε τον σταυρό της αποδημίας εδώ στην Αφρική" ανέφερε χαρακτηριστικά ο Θεόδωρος.

    Ποιος είναι ο Θεόδωρος ο Β'

    Ο νέος Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β΄ γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1954. Είναι πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1975 και Πρεσβύτερος το 1978. Υπηρέτησε ως Αρχιδιάκονος και Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Λάμπης και Σφακίων.

    Το 1985 τοποθετήθηκε Έξαρχος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Οδησσό. Το 1990 εξελέγη Επίσκοπος Κυρήνης, όπου διορίσθηκε Εκπρόσωπος του Πατριάρχου στην Αθήνα μέχρι το Μάρτιο του 1997. Τότε, ξεκίνησε τη θητεία του ως Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας.

    Στις 23 Σεπτεμβρίου 1997 εξελέγη Μητροπολίτης Καμερούν, ενώ τον Οκτώβριο του 2002 εξελέγη Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε.

    Συγχαρητήρια στο νέο Πατριάρχη

    "Συμπαραστάτρια και αρωγός στο έργο του νέου Πατριαρχη και πάπα Αλεξανδρείας Θεόδωρου, θα σταθεί η Εκκλησίας της Ελλάδος", δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας τόνισε ότι, ο Θεόδωρος διαθέτει όλα τα προσόντα και προτερήματα για ν αντιμετωπίσει το έργο, που του ανατέθηκε.

    Συγχαρητήρια τηλεγραφήματα στο νέο Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο απέστειλαν επίσης ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Παπανδρέου.

    Από την πλευρά του, "ευχαριστήριο ημέρα" χαρακτήρισε τη σημερινή ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αίγυπτο, Παναγιώτης Βλασσόπουλος, καθώς, όπως τόνισε "το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, κατάφερε να επουλώσει την πληγή που άφησε πίσω του ο Μακαριστός Πέτρος, τόσο αναπάντεχα".

    Επίσης, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, Στέφανος Ταμβάκης τόνισε, ότι "η παμψηφεί εκλογή του νέου Πατριάρχου είναι ιδιαίτερης σημασίας, διότι το αποτέλεσμα ενώνει πλέον και κλήρο και λαό". Τέλος, στο ίδιο κλίμα και ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Καΐρου, Χρήστος Καβαλής, δήλωσε: " θα είμαστε στο πλευρό του, στα εύκολα και δύσκολα του νέου Πατριάρχη Θεόδωρου Β".

    [03] Διεθνή

    Μποϊκοτάζ από τους 15 αντιπάλους του Καρζάι "Στον αέρα" οι αφγανικές εκλογές

    9/10/2004 1:17:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Σύγχυση επικρατεί στο Αφγανιστάν μετά την απόφαση και των 15 αντιπάλων του νυν Προέδρου Χαμίντ Καρζάι να προχωρήσουν σε μποϊκοτάρισμα των σημερινών ιστορικών εκλογών στο Αφγανιστάν, των πρώτων απευθείας εκλογών για την ανάδειξη Προέδρου από την ανεξαρτησία της χώρας το 1915 και το αίτημα τους για ακύρωση της διαδικασίας εξαιτίας νοθείας, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι. Ωστόσο η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, που συνίσταται από προσωπικότητες του Αφγανιστάν και του ΟΗΕ, έκρινε πως είναι "αδικαιολόγητο" να διακόψει στο σημείο αυτό τις εκλογές. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο Καρζάι είναι ο μόνος υποψήφιος στην εκλογική αναμέτρηση. "Οι σημερινές εκλογές δεν είναι νόμιμες. Δεν συμμετέχουμε", δήλωσε ο Αμπντούλ Σατάρ Σεράτ, ενώ ο κυριότερος αντίπαλός του Καρζάι, Τάντζικ Γιούνους Κανούνι έκανε έκκληση να σταματήσει αμέσως η ψηφοφορία με δήλωση προς το Γαλλικό Πρακτορείο συνεργάτη του, που δεν ανέφερε το όνομά του, επικαλούμενος "πολλές παράνομες ενέργειες".

    Γυναίκα η πρώτη ψηφοφόρος

    Οι αλλεπάλληλες καταγγελίες αφορούν νοθεία στην εκλογική διαδικασία και ειδικότερα χρήση υποτιθέμενης ανεξίτηλης μελάνης, που χρησιμοποιείται για να μαρκάρονται τα δάκτυλα των ψηφοφόρων ,προκειμένου ν΄ αποδεικνύεται ότι ψήφισαν ,και η οποία, όπως προέκυψε στη συνέχεια, μπορούσε εύκολα να σβηστεί. Η εκλογική διαδικασία στην πολύπαθη χώρα έχει ήδη ολοκληρωθεί, καθώς τα εκλογικά τμήματα έκλεισαν στις 4 μ.μ. (2.30 μ.μ. ώρα Ελλάδας) χωρίς να έχουν σημειωθεί κάποιες σημαντικές επιθέσεις από την πλευρά των Ταλιμπάν, οι οποίοι έχουν ορκιστεί να διαταράξουν την "ενορχηστρωμένη από τους Αμερικανούς απάτη", όπως αποκαλούν τις εκλογές.

    Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 π.μ. τοπική ώρα (05:30 ώρα Ελλάδας). Φανερός είναι και ο συμβολισμός αυτών των εκλογών καθώς η πρώτη ψηφοφόρος, που προσήλθε στην κάλπη ήταν μια νεαρή Αφγανή πρόσφυγας στο Πακιστάν, 19χρονη Μοκαντάσα Σιντίκι.

    Ενθουσιασμός και ελπίδα επικρατούσε πάντως μεταξύ των Αφγανών, στην Καμπούλ, τη Κανταχάρ και τη Χεράτ, όπου άνδρες,αλλά και γυναίκες με μπούργκες, συνέρεαν από το πρωί στις κάλπες, ενώ για να φτάσουν στα πιο απομακρυσμένα εκλογικά τμήματα, στην ορεογραμμη του Αφγανιστάν με το Πακιστάν, οι ψηφοδόχοι φορτώθηκαν σε γαϊδουράκια.

    Στο Πασαβάρ, ένοπλοι πέταξαν χειροβομβίδες έξω από εκλογικά τμήματα, ενώ υπήρξε ολονύκτια εκτόξευση πυραύλων σε διάφορα σημεία της χώρας, και επίθεση σε αυτοκινητοπομπή στα περίχωρα της Καμπούλ. Σε άλλα εκλογικά τμήματα οι άνδρες εμπόδιζαν τις γυναίκες να ψηφίσουν.

    Πρόκειται για το πρώτο πείραμα δημοκρατίας στην πολύπαθη χώρα, που σφραγίστηκε από αλλεπάλληλους εμφυλίους, την αμερικανική εισβολή, τον πόλεμο των Ταλιμπάν, και όπου είναι σε εξέλιξη η αμερικανική επιχείρηση "Καταιγίδα των Βουνών", για τη σύλληψη του Οσάμα Μπιν Λάντεν και του Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι, με συμμετοχή 18.000 στρατιωτών υπό αμερικανική διοίκηση, 42.000 Αφγανών και 8.000 νατοϊκών.

    Τη Δευτέρα τα πρώτα αποτελέσματα

    Δικαίωμα ψήφου έχουν περίπου 10,5 εκατομμύρια κάτοικοι της χώρας. Το 41,5% των ψηφοφόρων είναι γυναίκες. Καθώς ο αναλφαβητισμός στο Αφγανιστάν ανέρχεται στο 80% οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν τον υποψήφιο, που προτιμούν σημειώνοντας ένα σταυρό δίπλα στη φωτογραφία του. Εκλογικά τμήματα έχουν οργανωθεί και στο γειτονικό Πακιστάν ώστε να μπορέσουν να ψηφίσουν οι εκατοντάδες χιλιάδες Αφγανοί πρόσφυγες.

    Για την τήρηση της τάξης βρίσκονται σε επιφυλακή 20.000 Αφγανοί αστυνομικοί και 16.000 στρατιώτες, άλλοι 18.000 Αμερικανοί στρατιώτες και 9.000 άνδρες της πολυεθνικής ειρηνευτικής δύναμης (ISAF). Η καταμέτρηση των ψήφων ξεκίνησε αμέσως μόλις έκλεισαν οι κάλπες, όμως, τα πρώτα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Δευτέρα. Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται ότι, θα γίνουν γνωστά γύρω στα τέλη Οκτωβρίου. Για την ανάδειξη του Προέδρου απαιτείται το 51% των ψήφων. Διαφορετικά, θα οργανωθεί και δεύτερος γύρος, στα μέσα Νοεμβρίο.

    [04] Ιράκ

    Επετεύχθη συμφωνία Αφοπλίζονται οι υποστηρικτές του Σαντρ

    9/10/2004 1:43:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Σε αφοπλισμό θα προχωρήσουν από τη Δευτέρα οι ένοπλοι υποστηρικτές του ριζοσπάστη Σιίτη ιερωμένου Μοκτάντα αλ-Σαντρ ύστερα από συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα με την ιρακινή προσωρινή Κυβέρνηση και Αμερικανούς αξιωματούχους. Όπως δήλωσε από τη συνοικία Σαντρ Σίτι της Βαγδάτης, ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Σαντρ ο Καρίμ αλ-Μπαχατί, οι αμερικανικές δυνάμεις υποσχέθηκαν να σταματήσουν να βομβαρδίζουν την περιοχή και αυτό θα ισχύσει αμέσως. Ωστόσο παρά την ανακοίνωση, έκρηξη βόμβας συγκλόνισε νωρίτερα το κέντρο της Βαγδάτης κοντά την πράσινη ζώνη. Δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά τα αίτια της έκρηξης και ο αριθμός των θυμάτων.

    [05] Εσωτερικά

    Στο στόχαστρο διαφθορά και διαπλοκή Πυρετός συσκέψεων στο Μαξίμου

    9/10/2004 2:32:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΑΠΕ ΝΕΤ ΝΕΤ 105,8

    Διαδοχικές συναντήσεις με τον γραμματέα της Κεντρικής επιτροπής της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τον υπουργό Ανάπτυξης Γιώργο Σιούφα και τον Έλληνα Επίτροπο Σταύρο Δήμα, είχε από το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Στο επίκεντρο των συναντήσεων βρέθηκαν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της διαπλοκής και της διαφθοράς. Επίσης, ο πρωθυπουργός με τον κ. Σιούφα συζήτησε ενεργειακά θέματα, αλλά και το θέμα του πετρελαίου, ενώ με τον Έλληνα επίτροπο αναφέρθηκαν στα καθήκοντα, που θα αναλάβει στην ΕΕ από 1ης Νοεμβρίου ως επίτροπος περιβάλλοντος και τροφίμων.

    Και η ένταξη της Τουρκίας επί τάπητος

    Οι κύριοι Καραμανλής και Δήμας συζήτησαν ακόμη την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ την οποία η χώρα μας αντιμετωπίζει θετικά, αλλά και για την ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας , γεγονός το οποίο ο Έλληνας Επίτροπος χαρακτήρισε ως θετική εξέλιξη, που θα συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη και την σταθερότητα στα Βαλκάνια.

    Ο ίδιος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου και ερωτώμενος για την εικόνα της ελληνικής οικονομίας που υπάρχει στην ΕΕ τόνισε πως τα στοιχεία και της Eurostat, είναι αξιόπιστα και ανταποκρίνονται στην εικόνα της ελληνικής οικονομίας.

    Τέλος, ο πρωθυπουργός με τον κ Μεϊμαράκη συζήτησαν σχετικά με το νομοσχέδιο για το βασικό μέτοχο. Σύμφωνα με πληροφορίες το εν λόγω νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή το αργότερο στα μέσα Νοεμβρίου, ή και νωρίτερα . Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, ότι είναι πιθανόν να κατατεθεί αυτούσια η πρόταση νόμου που είχε καταθέσει ως αντιπολίτευση η ΝΔ, με την συμπλήρωση κάποιων ρυθμίσεων .

    [06] Εσωτερικά

    Κλειστό το κέντρο της Αθήνας Συλλαλητήριο και πορεία του ΚΚΕ κατά της φτώχειας και της ακρίβειας

    9/10/2004 2:37:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Κλειστό παραμένει το κέντρο της Αθήνας από την πορεία των χιλιάδων εργαζομένων, που συμμετέχουν στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΚΚΕ στο Πεδίο του Άρεως με τύμπανα, δεκάδες πανό, εκατοντάδες κόκκινες σημαίες και με κεντρικό σύνθημα "Καμία ανοχή στην ανέχεια της λαϊκής οικογένειας". Μετά τις ομιλίες οι διαδηλωτές παρατάχθηκαν σε μία μεγάλη πορεία και λίγο μετά τις 12.30 μ.μ. ξεκίνησαν, ανηφορίζοντας την Πατησίων για να στρίψουν αριστερά στη Σταδίου με προορισμό το Σύνταγμα. Συνθήματα όπως "ισχυρό ΚΚΕ - αντεπίθεση λαέ", "δώστε λεφτά για την παιδεία - να πληρώσει τώρα η πλουτοκρατία" κυριάρχησαν στον όγκο των διαδηλωτών, ανθρώπων κάθε ηλικίας με έντονο το στοιχείο της νεολαίας, που πλημμύρισαν από τις 11 το πρωί τη λεωφόρο Αλεξάνδρας και την Πατησίων, αλλά και τους γύρω δρόμους. Την έναρξη των χαιρετισμών στο Πεδίο του Άρεως έδωσε ο εκπρόσωπος του ΚΚ Κούβας, ο οποίος εξέφρασε την αλληλεγγύη του στο ΚΚΕ και τους Έλληνες εργαζόμενους. Ακολούθησε ο χαιρετισμός του εκπροσώπου της Παλαιστίνης, που κατήγγειλε την ισραηλινή κατοχή.

    "Καμία ανοχή..."

    Στη συνέχεια η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα έλαβε τον λόγο καλώντας το λαϊκό κίνημα, ελληνικό και παγκόσμιο, να αναλάβει πιο ενεργή και ενιαία δράση με προωθημένους στόχους ενάντια στα συμφέροντα του μονοπωλιακού κεφαλαίου και στον ιμπεριαλισμό, είτε αμερικανικού είτε ευρωπαϊκού τύπου, με σχέδιο και αποφασιστικότητα.

    Ειδικότερα, η Παπαρήγα, αφού καλωσόρισε τους εκπροσώπους των 62 κομμάτων, που ήταν παρόντες στο σημερινό συλλαλητήριο και δήλωσε τη συμπαράσταση της σε όλους τους λαούς, που υποφέρουν, ζητώντας να σταματήσει ο βρώμικος πόλεμος στο Ιράκ, κατηγόρησε τις ελληνικές Κυβερνήσεις για υποκρισία καθώς, όπως είπε, έβαλαν και αυτές την υπογραφή τους και στηρίζουν τις ιμπεριαλιστικές συμφωνίες εκχώρησης και προσάρτησης εδαφών.

    "Καμιά ανοχή στη συμμετοχή στον πόλεμο, είτε γίνεται με τα κεφάλια είτε με το εμπάργκο", είπε καλώντας σε επαγρύπνηση, καθώς οι ΗΠΑ απαιτούν να σταλούν Έλληνες στρατιώτες στο Ιράκ, και απειθαρχία στις αποφάσεις συμμετοχής στους πολέμους των ιμπεριαλιστών.

    "Το σύνθημά μας, πρόσθεσε η ίδια, είναι καμιά ανοχή στην ανέχεια της ελληνικής οικογένειας", τονίζοντας ότι χρειάζεται διαζύγιο από τα ιδεολογήματα της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Κεφαλαίου. "Οι καυγάδες τους, είπε, αφορούν μόνο το ποιος θα βρίσκεται στην Κυβέρνηση".

    "Οι συσχετισμοί δεν αλλάζουν με ξόρκια, αλλά με την υιοθέτηση μιας πολιτικής εναντίον των μονοπωλίων, επισήμανε στη συνέχεια, εξηγώντας ότι δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές διαιρέσεις και υποδιαιρέσεις στο εργατικό κίνημα, που πρέπει να ενώνει και να αγωνίζεται για εργάτες και αγρότες, νέους και γυναίκες".

    "Όταν παζαρεύουν η ΝΔ και το Πασοκ για μικρές αυξήσεις, τόνισε η κα Παπαρήγα, εμείς τους λέμε ότι δεν πάμε πίσω από τα 1200 ευρώ, επαναλαμβάνοντας τα σταθερά αιτήματα του ΚΚΕ για συνταξιοδότηση στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες, κατώτερη σύνταξη για τους αγρότες στα 400 ευρώ, επιδότηση των ανέργων στο 80% του κατώτατου μισθού των 1200 ευρώ, αύξηση δαπανών για την παιδεία, πλήρη κανονική δουλειά για τις γυναίκες κ.λπ".

    Τέλος η κα Παπαρήγα ολοκλήρωσε την ομιλία της με το σύνθημα "Καμία ανοχή στην ανέχεια της ελληνικής οικογένειας" και πρόσθεσε ότι, "από αύριο κιόλας το καμίνι της ταξικής πάλης θα πρέπει να πάρει φωτιά".

    [07] Ιράκ

    Διαψεύδουν ο αμερικανικός στρατός Νεκρός ο Ταρέκ Αζίζ;

    9/10/2004 3:43:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/10/2004 4:58:35 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Σε εξέλιξη βρίσκεται το θρίλερ σχετικά με την τύχη του Ταρέκ Αζίζ, πρώην αντιπρόεδρου της κυβέρνησης του Σαντάμ Χουσείν. Το αραβόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια, επικαλούμενο πηγές της Διεθνούς επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στο Ιράκ, μετέδωσε, ότι ο Ταρεκ Αζίζ, που βρισκόταν στα χέρια Αμερικανών, πέθανε. Από την πλευρά του, ο αμερικανικός στρατός διαψεύδει κατηγορηματικά τις πληροφορίες και ισχυρίζεται, ότι είναι ζωντανός και καλά στην υγεία του. Μπορώ με σιγουριά να σας διαβεβαιώσω, ότι ο Αζίζ είναι ζωντανός" δήλωσε στο Reuters, o εκπρόσωπος του στρατού, αντισυνταγματάρχης Μπάρι Τζόνστον.

    Διαψεύδει και το συγγενικό του περιβάλλον

    Από την πλευρά του και ο εκπρόσωπος του ιρακινού υπουργείου Εσωτερικών Σαμπάχ Καντχίμ διεύψεσε το Αλ Αραμπίγια. Παράλληλα, η εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού στο Ιράκ Νάντα Ντουμάνι δήλωσε χαρακτηριστικά: "δε μπορούμε να σας επιβεβαιώσουμε τον θάνατο του Τάρεκ Αζίζ. Δεν διαθέτουμε καμιά πληροφορία γύρω από αυτό το θέμα". Η ίδια πρόσθεσε, ότι " είχε επισκεφθεί την προηγούμενη εβδομάδα τον Αζίζ, ο οποίος δεν βρισκόταν υπό νοσηλεία".

    Τέλος, το ιταλικό πρακτορείο ANSA μετέδωσε, ότι ο γιος του Αζίζ, Ζιάντ ενημέρωσε τον Γάλλο ιερέα Ζαν Μαρί Μπενζαμέν, που διατηρεί εγκάρδιες σχέσεις με την οικογένεια του χριστιανού Αζίζ, πως ο πατέρας του είναι ζωντανός.

    [08] Αθλητισμός

    Καμία σχέση με Όκταγκον

    9/10/2004 3:48:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ανακοίνωση-διάψευση για οποιαδήποτε σχέση με την εταιρεία Όκταγκον, εξέδωσαν οι Θόδωρος και Γιάννα Αγελοπούλου, μετά τα δημοσιεύματα που υπήρξαν για οικονομική σύνδεση με την εταιρεία που ήταν σύμβουλος σχεδόν σε όλες τις χορηγίες που έλαβε ο ΑΘΗΝΑ 2004. Η υπόθεση έχει ήδη προχωρήσει δικαστικά, αφού έχει δοθεί εντολή από την Εισαγγελεία Πρωτοδικών να διερευνηθεί, ενώ η πρόεδρος του οργανισμού και ο σύζυγός της, έχουν καταθέσει και αγωγή, κατά συγκεκριμένης εφημερίδας στην οποία δημοσιεύθηκε το θέμα. Στην συγκεκριμένη ανακοίνωση το ζεύγος Αγγελόπουλου, αρνείται σχέση με την εταιρεία Όκταγκον και επισημαίνει πως κοινωνικέ σχέσεις του παρελθόντος είναι αθέμιτο να χρησιμοποιούνται ως αποδεικτικά στοιχεία για παρατυπίες.

    Αναλυτικά η ανακοίνωση

    "Με αφορμή τις επαναλαμβανόμενες αναφορές στον Τύπο για δήθεν σχέση μας με την εταιρεία Octagon, δηλώνουμε τα εξής: ουδεμία σχέση είχαμε ή έχουμε με την εταιρεία αυτή. Οι ισχυρισμοί που διατυπώνονται, προκειμένου να μας συνδέσουν κάποιοι με τη συγκεκριμένη εταιρεία είναι απολύτως αθεμελίωτοι και συκοφαντικοί. Κοινωνικές σχέσεις ή επαγγελματικές σχέσεις του παρελθόντος δεν είναι νοητό, ούτε θεμιτό, να χρησιμοποιούνται αντί επιχειρημάτων ή αποδείξεων. Εκφράζουμε τη λύπη μας, επειδή κοινωνικές σχέσεις χρησιμοποιούνται ως ενδείξεις δήθεν ενοχής και οδηγούν τη δικαιοσύνη να ασχολείται με απολύτως ανύπαρκτα θέματα. Τον ίδιο δρόμο, άλλωστε, της δικαιοσύνης, αναγκαστήκαμε να ακολουθήσουμε και εμείς με την αγωγή που καταθέσαμε για το συγκεκριμένο θέμα. Η προσπάθεια κατασυκοφάντησής μας, η οποία επιχειρείται συστηματικά τον τελευταίο καιρό από ορισμένες πλευρές, θα πέσει στο κενό. Στεκόμενοι με απόλυτο σεβασμό απέναντι στην ελευθερία του Τύπου και στην υποχρέωσή του να ασκεί έλεγχο και κριτική, είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε και το δικό μας δικαίωμα για την προστασία της τιμής και της υπόληψής μας".

    Θεόδωρος και Γιάννα Αγγελοπούλου

    [09] Οικονομία

    Έως τα 44 λεπτά το λίτρο το πετρέλαιο θέρμανσης Προβληματίζει το πετρέλαιο

    9/10/2004 4:19:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΑΠΕ ΝΕΤ 105,8

    Διεθνή προβληματισμό έχει προκαλέσει η εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου πάνω από τα 53 δολάρια σημειώνοντας νέο ρεκόρ. Εχτές στο πετρέλαιο στην αγορά της Νέας Υόρκης έκλεισε στα 53.31 δολάρια το βαρέλι και διάχυτη είναι η αγωνία για τις επιπτώσεις στη διεθνή οικονομία. Στην ελληνική αγορά οι εταιρείες πετρελαιοειδών εκτιμούν, ότι η τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης, η διάθεση του οποίου ξεκινά στις 18 του μηνός, μπορεί να φτάσει τα 44 λεπτά το λίτρο. Αυτοσυγκράτηση ζήτησε από τους εκπροσώπους των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών, ο υπουργός Ανάπτυξης, ενώ εντείνονται περεταίρω οι έλεγχοι με στόχο την αποφυγή φαινομένων κερδοσκοπίας και νοθείας.

    [10] Αθλητισμός

    Αντίο με αδικία

    9/10/2004 6:00:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ο επίλογος για τον Στέλιο Μανωλά στο τιμόνι της Εθνικής Ελπίδων γράφτηκε χθες στο Κίεβο, όπου η Ελλάδα ηττήθηκε από την αντίστοιχη ομάδα της Ουκρανίας με ένα πέναλτι που αμφισβητήθηκε έντονα και το οποίο σχολίασε ο Έλληνας τεχνικός. "Δεν είδα τι έγινε αλλά ο Σπυρόπουλος μου είπε ότι δεν υπήρξε παράβαση. Τέτοιες φάσεις συμβαίνουν σε κάθε παιχνίδι, ενώ η μπάλα παίζεται σε άλλο σημείο. Ο Μιλέφσκι χάνει τη μπάλα και ο διαιτητής δίνει πέναλτι υπέρ του Βορομπέι" και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά, "Τέτοιο πέναλτι δεν δίνεται ούτε μια στο εκατομμύριο". Ασφαλώς το άλλο μεγάλο θέμα των δηλώσεών του μετά τον αγώνα ήταν η αποχώρηση του από τον πάγκο της ομάδας, κάτι για το οποίο ο Μανωλάς είπε πως η απόφαση ήταν ειλλημένη και γνωστή από τον Ιούνιο κιόλας, αφού είχε ενημερώσει και τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας. Πάντως δεν έκρυψε και την αισιοδοξία του για το μέλλον της ομάδας. "Παιχνίδι με παιχνίδι θα γινόμαστε καλύτεροι και η ομάδα θα δένει περισσότερο. Ας μην ξεχνάμε, ότι πρόκειται για παιδιά που δεν προέρχονται από μεγάλες ομάδες, ενώ οι περισσότεροι δεν παίζουν στη βασική ενδεκάδα των συλλόγων, όπου ανήκουν. Η Εθνική Ελπίδων έχει περιθώρια βελτίωσης, γιατί υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για δουλειά. Το μόνο που λείπει είναι ο χρόνος, διότι δεν έχεις για πολύ καιρό τους παίκτες για να δουλέψεις όπως θέλεις".

    [11] Αθλητισμός

    Αισιόδοξος ο Σμίτσερ

    9/10/2004 6:20:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο Βλάντιμιρ Σμίτσερ στοχεύει να επιστρέψει τον Ιανουάριο στις αγωνιστικές υποχρεώσεις της Λίβερπουλ, μετά την επέμβαση στο γόνατο στην οποία υποβλήθηκε. Ο Τσέχος διεθνής ξάπλωσε στο χειρουργικό τραπέζι τον περασμένο Ιούλιο, καθώς τραυματίστηκε στη διάρκεια της περιοδείας των «κόκκινων» στις Ηνωμένες Πολιτείες. "Εάν όλα πάνε καλά, θα ξεκινήσω τρέξιμο στις αρχές του Δεκεμβρίου και στη συνέχεια θα επιστρέψω ξανά στους αγώνες τον Ιανουάριο" τόνισε ο 31χρονος μέσος, με σημερινές δηλώσεις του στην ιστοσελίδα της Λίβερπουλ, και συμπλήρωσε: "Ηταν μια σοβαρή επέμβαση και υπήρχε μια πιθανότητα να μην πάει καλά, αλλά οι άνθρωποι του ιατρικού επιτελείου της Λίβερπουλ είναι σίγουροι ότι θα είμαι εντάξει και πως θα μπορέσω να επιστρέψω στους αγώνες σύμφωνα με το πρόγραμμα". Ο Σμίτσερ έχασε περισσότερους από τρεις μήνες την περσινή αγωνιστική περίοδο, καθώς ταλαιπωρήθηκε από προβλήματα τραυματισμών στον Αχίλλειο τένοντα και το γόνατο, αλλά ήταν μέλος της αποστολής της Εθνικής Τσεχίας, η οποία έφτασε στους "4" του EURO 2004.

    [12] Διεθνή

    Ρίχνουν, νέα στοιχεία για τους ενόχους Φως στις επιθέσεις της Μαδρίτης

    9/10/2004 6:16:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/10/2004 6:40:10 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Ξετυλίγεται σιγά σιγά το κουβάρι των ενόχων για τις βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη. Όπως αποκαλύπτει στο επόμενο τεύχος του το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel σύμφωνα με την έκθεση για την παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του υπόπτου τρομοκράτη Ραμπέι Οσμάν Σαγιέντ Άχμεντ, ο οποίος κρατείται στην Ιταλία, τις επιθέσεις είχε συγχρηματοδοτήσει ο Σαουδάραβας σεΐχης Σαλμάν αλ Αούντα, καθηγητής του πανεπιστημίου Ιμάμ Μοχάμαντ μπιν Σαούντ στο Ριάντ.

    Το παρελθόν του αλ Αούντα

    Ο Αλ Αούντα κατά τη δεκαετία του 90 θεωρούταν ο μεγαλύτερος κήρυκας του Ισλάμ στη Σαουδική Αραβία. Μάλιστα, του είχε απαγορευθεί να κηρύττει, ενώ στο τέλος φυλακίσθηκε. Στο βιβλίο του "Το τέλος της Ιστορίας" διακηρύσσει πως η λύση για τη δυστυχία του Ισλάμ "βρίσκεται μέσα σε μία και μόνη λέξη που είναι η τζιχάντ", της οποίας η σημασία είναι πολύ ευρύτερη από τη μάχη με το σπαθί.

    "Η ζωή στην ολότητά της είναι ένα πεδίο μάχης", γράφει, επισημαίνοντας πως η Δύση βρίσκεται ήδη σε κατάσταση αποσύνθεσης, μία διαδικασία την οποία η τζιχάντ οφείλει να επιταχύνει.

    Υπενθυμίζουμε, ότι ο Ραμπέι ή "Μοχάμεντ ο Αιγύπτιος" συνελήφθη στις 7 Ιουνίου στο Μιλάνο, έπειτα από αίτημα της ισπανικής δικαιοσύνης, η οποία είχε εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον του.

    [13] Αθλητισμός

    Φιλικός θρίαμβος της Καλλιθέας

    9/10/2004 6:32:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Εντυπωσιακή κατά διαστήματα η Καλλιθέα, συνέτριψε εκτός έδρας τον Εθνικό Αστέρα με 5-0, σε φιλικό αγώνα που έγινε σήμερα στην Καισαριανή. Το σκορ άνοιξε ο Κουλακιώτης στο 18', ο οποίος μάλιστα στο 40' έκανε και το 3-0 για την ομάδα του, αφού από το 36' ο Γκόντζοε είχε διπλασιάσει τα τέρματα της Καλλιθέας. Ο Αγγελόπουλος στο 69' σημείωσε το 4-0 και το τελικό 5-0 διαμόρφωσε ο Οκανού στο 81', οι γηπεδούχοι είχαν δοκάρι στο 88' με τον Τέα.

    Οι συνθέσεις των ομάδων ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ: Οικονόμου (46` Μπουσιώτης), Μουλόπουλος, Μαχαίρας, Τσανάκας, Παρασκευαϊδης, Χασιώτης (40` Ντα Σίλβα), Σκύβαλος (50` Κατε), Τέας, Ζαφειράκης, Μπανατετι (53` Δανίδης), Μόγκια (78` Γουσούλης). ΚΑΛΛΙΘΕΑ: Σουλογάνης (80` Δράμπαλης), Κυριάκος (80` Λεμονής), Καρατζάς (46` Νταμπρόφσκι), Κουλακιώτης, Αγγελόπουλος, Ντραγκίσεβιτς (46` Πέτκοβιτς), Σαββίδης (80` Φουκης), Γκόντζος (46` Τσίγκας), Γκέκας (75` Οκανού), Ουάνγκα (80` Ψαρρής), Τελκίνσκι (61` Τζωρμπατζάκης)

    [14] Διεθνή

    Με θύματα τρεις αστυνομικούς Φονική επίθεση Τσετσένων ανταρτών

    9/10/2004 6:41:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Τραγικό θάνατο βρήκαν τρεις Ρώσοι αστυνομικοί, όταν υπηρεσιακό όχημα στο οποίο επέβαιναν επλήγη από βόμβα Τσετσένων ανταρτών, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ. Η ίδια πηγή διευκρίνισε, ότι το περιστατικό αυτό συνέβη σε απόσταση περίπου 15 χλμ. νοτία του Γκρόζνι και πως από την έκρηξη της βόμβας το αστυνομικό όχημα καταστράφηκε ολοσχερώς. Στο μεταξύ, η αστυνομία του Γκρόζνι ανακοίνωσε, ότι δύο Ρώσοι στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρά από νάρκη εδάφους την Παρασκευή, χωρίς να διευκρινίσει την ακριβή τοποθεσία του συμβάντος.

    [15] Αθλητισμός

    Στην Αγγλία το βρετανικό ντέρμπι

    9/10/2004 7:04:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Με "άγριες" διαθέσεις μπήκε η Αγγλία στην αναμέτρηση με την Ουαλία και από νωρίς φρόντισε να το δείξει. Πριν καν γίνει η πρώτη ευκαιρία του αγώνα ο Φρανκ Λάμπαρντ πήρε μια έξυπνη πάσα από τον Όουεν και με ένα σουτ που βρήκε και πάνω στον Ντελάνει, νίκησε τον Πολ Τζόουνς. Οι Άγγλοι συνέχισαν να πιέζουν και δημιούργησαν αρκετές ευκαιρίες, απέναντι στους Ουαλούς που προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να ανακόψουν τις προσπάθειές τους και αρκετές φορές τα κατάφερναν. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Όουεν που ήταν αμφίβολος για την συμμετοχή του ξεκίνησε κανονικά στο πλευρό του Γουέιν Ρούνει στην επίθεση των "Λιονταριών" και αμφότεροι ήταν από τους κορυφάιους της ομάδας. Το 1-0 ήταν και το αποτέλεσμα του ημιχρόνου, ενώ το τελικό 2-0 διαμόρφωσε στο 76' ο Ντέιβιντ Μπέκαμ με ένα όμορφο σουτ. Η Αγγλία με την νίκη αυτή έφτασε τους 7 βαθμούς και είναι πρώτη, περιμένοντας τον αγώνα της Αυστρίας με την Πολωνία, ενώ η Ουαλία έμεινε στους 2 βαθμούς.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 9 October 2004 - 16:51:20 UTC