Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-10-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Άναψαν φωτιές" για να βοηθήσουν την Πυροσβεστική
  • [02] Κινητά έχουν, λεφτά δεν έχουν Από μικροί στα χρέη οι Αυστραλοί
  • [03] Aπό τις 20 Οκτωβρίου "Μουσικές Τετάρτες" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
  • [04] Στη Γαλλία "Αυλαία" για τα κινητά σε σινεμά και θέατρα
  • [05] Παγκόσμια έρευνα της Durex Αργυροί ολυμπιονίκες στο "κρεβάτι" οι
  • [06] Για την μεγάλη ληστεία της Καλαμάτας Νυχτοφύλακας και κλητήρας οι
  • [07] Δραπετεύοντας με την κλασική μέθοδο
  • [08] Ερευνα Αμερικανικού Πανεπιστημίου σε γυναίκες Πώς θα "κρατηθεί" η
  • [09] Το απόγευμα η σύσταση της Εξεταστικής Συναίνεση εναντίον της διαπλοκής
  • [10] Συνεχίστηκε το ταξίδι του αεροπλάνου Φάρσα στον αέρα
  • [11] Κατάφορες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Συνεχίζει τα
  • [12] Στόχος η περαιτέρω προστασία του καταναλωτή Μέτρα για την αγορά
  • [13] Προβλήματα στα Γιάννενα
  • [14] Απόφαση του υφυπουργού Απασχόλησης Μέτρα για τους απολυμένους της FANCO
  • [15] Δίλημμα για Παρέιρα
  • [16] Την Παρασκευή απολογείται ο Α. Αγγελόπουλος
  • [17] Τέλος η εβδομάδα των παθών
  • [18] Για την αξιοποίηση της "ολυμπιακής φήμης" Τα νέα μέτρα για τον τουρισμό
  • [19] Έκθεση φωτογραφίας φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών
  • [20] Πέθανε ο δημοσιογράφος Ντίνος Τσαλόγλου
  • [21] Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα
  • [22] "Ταράζει τα νερά" επιστολή του κ. Βαρθολομαίου Νέο κεφάλαιο στην

    [01] Διάφορα

    "Άναψαν φωτιές" για να βοηθήσουν την Πυροσβεστική

    12/10/2004 11:08:00 πμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Μία ομάδα γυναικών από την Καλιφόρνια, ηλικίας από 51 έως 84, ποζάρισε για ένα μάλλον τολμηρό ημερολόγιο τοίχου προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα για τον τοπικό σταθμό της Πυροσβεστικής. Η απλόχερη προσφορά τους, ωστόσο, δε βρήκε σύμφωνες τις Αρχές της πόλης Carmel-by-the-Sea καθώς τη θεώρησαν πολύ τολμηρή και την απέρριψαν. Οι φωτογραφίες των κυριών που τραβήχτηκαν στο σταθμό της Πυροσβεστικής δεν ήταν όλες αθώες, καθώς ορισμένες είχαν και γυμνό! Ίσως, βέβαια, αυτό να δικαιολογεί το γεγονός ότι το πρωτότυπο εγχείρημα συγκέντρωσε περίπου 30.000 δολάρια, που θα βοηθούσαν την τοπική κοινωνία να χρηματοδοτήσει το σταθμό Πυροσβεστικής δεδομένου ότι η πόλη δε διαθέτει τα απαιτούμενα κονδύλια για αυτό.

    "Είχαμε μια πολύ καλή ιδέα"

    "Έμαθα ότι η πόλη είχε ένα χρέος της τάξης των 2,2 εκατομμυρίων δολαρίων και έτσι σκέφτηκα ότι αυτό θα ήταν μία καλή ιδέα", είπε η οργανώτρια του εγχειρήματος, Πάτι Ρος, που είχε ανακηρυχθεί μάλιστα και Μις Νοέμβριος.

    "Μία από τις κυρίες είναι δασκάλα σε σχολείο και μία άλλη είναι ιδιοκτήτρια επιχείρησης. Είμαστε απλώς σκληρά εργαζόμενα μέλη της κοινότητάς μας που σκεφτήκαμε ότι κάνουμε κάτι καλό", είπε η Μις Νοέμβριος και πρόσθεσε ότι οι κυρίες είχαν πάρει την άδεια του Δημάρχου προκειμένου να φωτογραφηθούν στο κτήριο της Πυροσβεστικής.

    [02] Τεχνολογία

    Κινητά έχουν, λεφτά δεν έχουν Από μικροί στα χρέη οι Αυστραλοί

    12/10/2004 11:07:00 πμ

    Συντάκτης: Βαρβάρα Τουμαζάτου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τους Κινέζους κάνουν οι έφηβοι της Αυστραλίας κάθε φορά που καλούνται να πληρώσουν τους λογαριασμούς των κινητών τηλεφώνων τους! Όπως αποκαλύπτει έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στη Μελβούρνη, επτά στους δέκα νέους αφήνουν απλήρωτους τους τηλεφωνικούς λογαριασμούς τους, αφού εκείνοι ξεπερνούν κατά πολύ το κομπόδεμά τους. Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στη χώρα των καγκουρό έχουν βρει για τα καλά τον μπελά τους με τους με τα άφραγκα νιάτα της χώρας! Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη και οι εταιρείες στέλνουν τη "λυπητερή" σε πακέτα και όχι γράμματα, αφού οι αναλυτικοί λογαριασμοί αποτελούνται από δεκάδες σελίδες!

    Καθένας με το κινητό του

    Η χρήση κινητού τηλεφώνου έχει μπει για τα καλά στη ζωή των νεαρών Αυστραλών, καθώς εννέα στους δέκα δηλώνουν κάτοχοι τουλάχιστον μιας συσκευής.

    Στο χορό, ωστόσο, έχουν μπει και μικρότερες ηλικίες, αφού η ασύρματη επικοινωνία έχει αποκτήσει ένθερμους οπαδούς στα πρόσωπα παιδιών του δημοτικού!

    Σύμφωνα πάντα με στοιχεία της έρευνας, ενώ τα δύο τρίτα των νέων έχουν προπληρωμένα συμβόλαια, μόλις το 30% από αυτούς δηλώνουν ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Τελικά, ένας στους πέντε γονείς καλείται να βάλει το χέρι βαθιά μέσα στην τσέπη και να αποπληρώσει τα χρέη των σπλάχνων του

    [03] Πολιτισμός

    Aπό τις 20 Οκτωβρίου "Μουσικές Τετάρτες" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

    12/10/2004 2:05:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: www.cultureguide.gr

    Από τις 20 Οκτωβρίου ξεκινούν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών οι "Μουσικές Τετάρτες" που θα δίνει την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίζει σημαντικούς Έλληνες σολίστ. Ο κύκλος θα τιτλοφορείται "Τετάρτη Βράδυ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος" και θα παρελάσουν μεγάλα ονόματα της διεθνούς μουσικής σκηνής. Οι πιανίστες Τάσος Πάππας, Χάρης Δημαράς, Ευάγγελος Σαραφιανός, Δόμνα Ευνουχίδου, Ελισάβετ Κουναλάκη και Χαρά Ιακωβίδου, η φλαουτίστα Στέλλα Γαδέδη, η σοπράνο Τζένη Δριβάλα με τον Χρίστο Παπαγεωργίου στο πιάνο, η τσεμπαλίστα Κατερίνα Κτώνα, η Έλενα Παπανδρέου στην κιθάρα μαζί με τον βιολοντσελίστα Leonid Gorokhov, κι ακόμα ο μπασοβαρύτονος Χριστόφορος Σταμπόγλης με τον Σταύρο Λάντσια στο πιάνο είναι οι φετινοί προσκεκλημένοι της ενότητας αυτής.

    To πρόγραμμα έχει διαμορφωθεί ως εξής:

    20 Οκτωβρίου 2004 Τάσος Πάππας, ρεσιτάλ πιάνου Ερμηνεύει έργα των F. Liszt, F. Chopin, M. Musorgsky

    10 Νοεμβρίου 2004 Στέλλα Γαδέδη, ρεσιτάλ φλάουτου "Τα όνειρα μιας μέρας" Μουσικές για φλάουτο των E. Varese, J.S.Bach, G. Petrassi, E. Satie, A. Honegger, P. Hindemithm, B. Maderna, A. Byrne, S. Joplin, A. Yashiro. Συμπράττουν οι σολίστ Χρυσή Δημητρίου (φλάουτο) και Κατερίνα Κτώνα (τσέμπαλο).

    24 Νοεμβρίου 2004 Χάρης Δημαράς, ρεσιτάλ πιάνου Ερμηνεύει έργα των J.S. Bach, Γ. Σισιλιάνου, F. Chopin, S. Prokofiev.

    1 Δεκεμβρίου 2004 Βραδιά γαλλικής μελωδίας: "Οι Γάλλοι ρομαντικοί: Εργα για φωνή και πιάνο Οι Τζένη Δριβάλα (σοπράνο) και Χρίστος Παπαγεωργίου (πιάνο) ερμηνεύουν έργα των C. Saint-Saens, H. Berlioz, C. Gounod, C. Franck, L. Delibes, G. Faure, G. Bizet, J. Massenet.

    19 Ιανουαρίου 2005 Κατερίνα Κτώνα, ρεσιτάλ τσέμπαλου Ερμηνεύει έργα του J.S. Bach με τη σύμπραξη του σολίστ Δημήτρη Κούντουρα (φλάουτο με ράμφος).

    26 Ιανουαρίου 2005 "...για κιθάρα και βιολοντσέλο" Οι Έλενα Παπανδρέου, σολίστ στην κιθάρα και Leonid Gorokhov, σολίστ στο βιολοντσέλο ερμηνεύουν έργα των T. Takemitsu, F. Schubert, J.S. Bach, R. Gnattali.

    9 Φεβρουαρίου 2005 Χριστόφορος Σταμπόγλης, ρεσιτάλ τραγουδιού Ερμηνεύει τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη με σολίστ στο πιάνο τον Σταύρο Λάντσια.

    16 Φεβρουαρίου 2005 Ευάγγελος Σαραφιανός, ρεσιτάλ πιάνου Ερμηνεύει έργα των D. Scarlatti, F. Chopin, F. Martin, F. Schubert, R. Schumann.

    23 Φεβρουαρίου 2005 Δόμνα Ευνουχίδου, ρεσιτάλ πιάνου Ερμηνεύει έργα του Ludwig van Beethoven.

    2 Μαρτίου 2005 Ελισάβετ Κουναλάκη, ρεσιτάλ πιάνου Ερμηνεύει έργα των J.S.Bach, J. Brahms, C. Debussy, M. Ravel, S. Prokofiev.

    6 Απριλίου 2005 Χαρά Ιακωβίδου, ρεσιτάλ πιάνου

    Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη 1

    Για περισσότερες πληροφορίες: Τηλ. κρατήσεων: 210-7282333 Τηλ. επικοινωνίας: 210-7282300

    Σχετικά Links:

    Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

    [04] Τεχνολογία

    Στη Γαλλία "Αυλαία" για τα κινητά σε σινεμά και θέατρα

    12/10/2004 2:58:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Προς το μπλοκάρισμα των κινητών τηλεφώνων προσανατολίζονται οι κινηματογράφοι και τα θέατρα στη Γαλλία προκειμένου να προστατεύσουν το κοινό από τα ενοχλητικά κουδουνίσματα κατά τη διάρκεια των παραστάσεων. Η κυβέρνηση της χώρας υποστήριξε την κίνηση της Εθνικής Αρχής Τηλεπικοινωνιών για το μπλοκάρισμα των κινητών τηλεφώνων μέσα στις αίθουσες, με εξαίρεση τις επείγουσες κλήσεις. Ο πρόεδρος του Εθνικού Συνδέσμου Κινηματογράφων της Γαλλίας, Ζαν Λαμπ, είπε ότι το μέτρο αυτό έρχεται μετά από ένα μακροχρόνιο αίτημα των κινηματογράφων της χώρας χαρακτηρίζοντας "το κερασάκι στην τούρτα" τη νομιμοποίηση των μηχανημάτων που μπλοκάρουν τα κινητά τηλέφωνα μέσα στις αίθουσες.

    Στον "αγώνα" και ο Κέβιν Σπέισι

    Τον περασμένο χρόνο, οι ιδιοκτήτες κινηματογράφων στο Δουβλίνο, ενημερώθηκαν ότι η εγκατάσταση τέτοιων μηχανημάτων είναι παράνομη. Μάλιστα, ο φορέας τηλεπικοινωνιών της Ιρλανδίας είπε ότι το πρόστιμο για τη λειτουργία ενός τέτοιου μηχανήματος μπορεί να ανέλθει μέχρι και στα 25.000 ευρώ.

    Η εταιρεία Ward Anderson, που έχει 200 κινηματογράφους στην Ιρλανδία, αναγκάστηκε να προχωρήσει στην εγκατάσταση τέτοιων μηχανημάτων όταν οι συνομιλίες και η ανταλλαγή μηνυμάτων μέσω κινητών άρχισε να γίνεται σοβαρό πρόβλημα.

    Μάλιστα, τον περασμένο μήνα ο διάσημος ηθοποιός Κέβιν Σπέισι, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως καλλιτεχνικός διευθυντής, ανακήρυξε το θέατρο του Λονδίνου Old Vic "ζώνη ελεύθερη από κινητά".

    "Σίγουρα δε θέλουμε κινητά που χτυπάνε [κατά τη διάρκεια της παράστασης] και θεατές που προσποιούνται ότι δεν είναι δικά τους", είπε ο αστέρας του Χόλιγουντ για να προσθέσει: "Πιστεύω ότι εάν ο κόσμος δεν ξέρει πώς να συμπεριφέρεται, δε θα πρέπει να έρχεται [στο θέατρο]".

    [05] Υγεία

    Παγκόσμια έρευνα της Durex Αργυροί ολυμπιονίκες στο "κρεβάτι" οι Έλληνες

    12/10/2004 3:22:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/10/2004 6:06:34 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τα λιγότερα παράπονα, όσον αφορά τη σεξουαλική τους δραστηριότητα, θα έπρεπε κανονικά να έχουν οι Ελληνίδες, καθώς οι Έλληνες εραστές καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση στη. συχνότητα των συνευρέσεων, όπως έδειξε έρευνα της εταιρίας κατασκευής προφυλακτικών, DUREX. Οι Έλληνες λοιπόν, συνευρίσκονται 133 φορές το χρόνο, ενώ οι πρώτοι στον κατάλογο, Γάλλοι, 137. Τρίτοι στον κατάλογο έρχοναι οι Ούγγροι με 103 "φορές" ετησίως. Αυτοί, που δεν καταναλώνουν φαιά ουσία για το σεξ είναι οι Ασιάτες, καθώς δείχνουν να ενδιαφέρονται ελάχιστα. Οι Κινέζοι συνευρίσκονται 90 φορές το χρόνο, οι Βιετναμέζοι 87, οι Μαλαίσιοι 86, οι Ινδοί 82, οι Ταϊβανέζοι 80, στη Σιγκαπούρη και στο Χονγκ Χονκ 79 και στην Ιαπωνία μόλις 46 φορές το χρόνο, ενώ ο μέσος όρος φτάνει τις 103. Τα αποτελέσματα της έρευνας, στην οποία συμμετείχαν 350.000 άνθρωποι από 41 χώρες, ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην Ταϊβάν. Η έρευνα διεξάγεται από το 1997, ενώ φέτος ήταν η τρίτη συνεχόμενη χρονιά, που διεξήχθη μέσω του διαδικτύου από την ιστοσελίδα της εταιρίας.

    Ποιότητα αντί... ποσότητας!

    Όσον αφορά στην ποιότητα, οι Βρετανοί φαίνεται να κυριαρχούν στον τομέα των προκαταρκτικών ερωτικών παιχνιδιών διαθέτοντας 22,5 λεπτά, ακολουθούν οι Γερμανοί με 22,2 λεπτά , ενώ οι Ταϊλανδοί είναι οι λιγότερο παιχνιδιάρηδες, καθώς δεν ξεπερνούν τα 11,5 λεπτά.

    Σε πολλές χώρες στα προκαταρτικά παιχνίδια περιλαμβάνεται και η χρήση σεξουαλικών βοηθημάτων και πορνογραφικού υλικού.

    Τουλάχιστον το 1/3 των ερωτηθέντων δήλωσαν, ότι παρακολουθούν ερωτικές ταινίες μαζί με τους συντρόφους του, ενώ ένας στους πέντε χρησιμοποιεί σεξουαλικά βοηθήματα. Τα πιο δημοφιλή παιχνίδια φαίνεται να είναι η τυφλόμυγα και οι χειροπέδες.

    Πρωταθλητές στη χρήση ερωτικών αξεσουάρ είναι οι Ισλανδοί (52%) και ακολουθούν οι Βρετανοί με 49% και τέλος οι Νορβηγοί με 35%.

    Πιο... ζωηροί οι Κινέζοι

    Ο μέσος σεξουαλικά ενεργός άνθρωπος αλλάζει 10,5 ερωτικούς παρτενέρ στη ζωή του. Στον τομέα αυτό, η Κίνα, ως και η μεγαλύτερη σε πληθυσμό χώρα, κατέχει τα πρωτεία, καθώς οι Κινέζοι έχουν 19,3 σεξουαλικούς συντρόφους. Ακολουθούν οι Βραζιλιάνοι, με 15,2 , οι Ιάπωνες με 12,7 και οι Δανοί με 12,5.

    Πιο σταθεροί εμφανίζονται οι Βιετναμέζοι, καθώς έχουν μόλις 2,5 συντρόφους σε όλη τους τη ζωή.

    Επίσης, η μέση ηλικία έναρξης της σεξουαλικής δραστηριότητας παγκοσμίως και στα δύο φύλα είναι τα 17,7 χρόνια, με τα κορίτσια να "βιάζονται" λίγο περισσότερο και να αρχίζουν τη σεξουαλική τους ζωή στα 16 τους χρόνια.

    Άκρως αντίθετα τα δύο φύλα!

    Οι ερωτηθέντες έκριναν, ως το στοιχείο, που έλκει σεξουαλικά είναι το γυμνασμένο και με γραμμώσεις σώμα. Ακολουθούν τα οπίσθια και το στήθος.

    Μία "ποιοτική" διαφορά των δύο φύλων είναι, ότι οι άνδρες επικεντρώνουν την προσοχή τους στο στήθος ενώ οι γυναίκες στα μάτια.

    Τέλος, οι πιο σέξι σταρ θεωρούνται ο Μπραντ Πιτ και η Αντζελίνα Τζολί, ενώ πέρυσι τα πρωτεία κατείχαν ο Βρετανός άσσος των γηπέδων Ντέηβιντ Μπέκαμ και η ηθοποιός και τραγουδίστρια Τζένιφερ Λόπεζ.

    Σχετικά Links:

    DUREX

    [06] Εσωτερικά

    Για την μεγάλη ληστεία της Καλαμάτας Νυχτοφύλακας και κλητήρας οι "ποντικοί"

    12/10/2004 3:42:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/10/2004 6:11:03 μμ)

    Συντάκτης: Γιωταμίνα Αλεξάνδρου

    Πηγή: ΑΝΤ1

    Φως στο μυστήριο, που κάλυπτε την υπόθεση της υπεξαίρεσης "μαμούθ" των 5,9 εκατομμυρίων ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδος στην Καλαμάτα, "έριξαν" οι αστυνομικές αρχές της Πελλοπονήσου. Ο γενικός διευθυντής της ΕΛ.ΑΣ Πελοποννήσου, Αθανάσιος Γκοτσόπουλος, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, ότι δράστες της υπεξαίρεσης από το θησαυροφυλάκιο της τράπεζας είναι ένας 29χρονος υπάλληλος (κλητήρας) και ένας 45χρονος νυκτοφύλακας του υποκαταστήματος, οι οποίοι αναμένεται να οδηγηθούν την Τετάρτη στον Εισαγγελέα. Οι υποψίες και οι έρευνες της αστυνομίας στράφηκαν στους υπαλλήλους της τράπεζας και ύστερα από ανακρίσεις βρέθηκαν οι ένοχοι, καθώς δεν εντοπίστηκαν ίχνη παραβίασης στο θησαυροφυλάκιο, όπου φυλάσσονταν τα χρήματα.

    Τι απέδωσαν οι έρευνες

    Σύμφωνα με την αστυνομία, ο 29χρονος έπεισε τον 45χρονο φύλακα να διαπράξουν μαζί την υπεξαίρεση και να μοιραστούν το τεράστιο ποσό. Η κλοπή έγινε τη νύχτα μεταξύ 1ης και 2ας Οκτωβρίου, διάστημα κατά το οποίο χρέη φύλακα εκτελούσε ο 45χρονος.

    Ο 29χρονος υπάλληλος κατάφερε να δημιουργήσει αντίγραφα των κλειδιών, τα οποία ανοίγουν την θωρακισμένη πόρτα του θησαυροφυλακίου, καθώς επίσης να αποσπάσει, άγνωστο μέχρι στιγμής πώς, και τους κλειδάριθμους ασφαλείας. Οι δράστες τοποθέτησαν τα χρήματα σε σακούλες και τα μετέφεραν εκτός τραπέζης.

    Ένα μικρό μόνο μέρος των χρημάτων (1,3 εκατ. ευρώ) βρέθηκε, μετά την ομολογία του νυκτοφύλακα, σε χωράφι ιδιοκτησίας του καλά συσκευασμένο σε πλαστικό "κιούπι", που χρησιμοποείται για να συσκευάζονται οι ελιές.

    Ένα άλλο τμήμα το χρημάτων υπήρχε στο σπίτι του 29χρονου κλητήρα της Τράπεζας και παρ όλο που αυτός αρνείται τα πάντα, η αστυνομία είναι πεπεισμένη, πως αυτός είναι ο "εγκέφαλος" της ληστείας. Μάλιστα, ασκήθηκε δίωξη εναντίον του πατέρα του υπαλλήλου, για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος.

    Οι αστυνομικές αρχές αναζητούν και τα υπόλοιπα χρήματα, αφού ο 29χρονος υπάλληλος αρνείται την ενοχή του.

    [07] Διάφορα

    Δραπετεύοντας με την κλασική μέθοδο

    12/10/2004 4:15:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: BBC, Reuters

    Όλοι μας έχουμε δει ταινίες που δείχνουν κρατούμενους να δραπετεύουν από τις φυλακές φτιάχνοντας σκοινί με τα σεντόνια τους και έχουμε αναρωτηθεί αν και κατά πόσον κάτι τέτοιο είναι εφικτό ή απλώς ένα ευφάνταστο εύρημα των σεναριογράφων. Την απάντηση ήρθαν να δώσουν όχι ένας ή δύο αλλά 48 κρατούμενοι μιας βραζιλιάνικης φυλακής που αποφάσισαν να αποδράσουν με την παραδοσιακή μέθοδο. Και τα κατάφεραν! Οι 48 φυλακισμένοι, αφού έκαναν τρύπα στο ταβάνι του κελιού τους, στη φυλακή Μπενφίκα του Ρίο Ντε Τζανέιρο, για να βγουν στη σκεπή του κτηρίου, έδεσαν τα σεντόνια τους και έφτιαξαν ένα μακρύ σκοινί που τους βοήθησε να κατέβουν στο δρόμο και να το σκάσουν.

    Συνέλαβαν τους φρουρούς!

    Τώρα, η αστυνομία, εκτός του ότι ψάχνει για τους κινηματογραφικούς φυγάδες, εξετάζει και το ενδεχόμενο οι δραπέτες να είχαν και βοήθεια από υπαλλήλους του σωφρονιστικού ιδρύματος. Μάλιστα, συνειδητοποίησαν ότι την ώρα της απόδρασης, δεν υπήρχε κανένας φρουρός στο φυλάκιο.

    Μην μπορώντας, λοιπόν, να συλλάβουν τους δραπέτες, συνέλαβαν τους ίδιους τους φρουρούς, που είχαν βάρδια εκείνη την ώρα.

    Το ρεζιλίκι της αστυνομίας της Βραζιλίας έρχεται να ενισχύσει το γεγονός ότι μόλις τέσσερις ημέρες πριν, άλλα 69 άτομα είχαν καταφέρει να αποδράσουν από ένα κρατητήριο σκάβοντας τούνελ.

    [08] Υγεία

    Ερευνα Αμερικανικού Πανεπιστημίου σε γυναίκες Πώς θα "κρατηθεί" η αρτηριακή πίεση

    12/10/2004 4:17:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/10/2004 4:58:09 μμ)

    Συντάκτης: Βαρβάρα Τουμαζάτου

    Πηγή: Reuters

    Λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αυξημένη αρτηριακή πίεση συγκεντρώνουν όσες γυναίκες συμπεριλαμβάνουν στο καθημερινό τους διαιτολόγιο περίπου 800 μικρογραμμάρια φολικού οξέως , που περιέχεται σε πολλά τρόφιμα και φρούτα, σύμφωνα με έρευνα του Αμερικανικού Αιματολογικού Συλλόγου (American Heart Association).

    Σημαντικός παράγοντας η ηλικία

    ΄Όπως διευκρινίζει ο δρ. Τζον Φόρμαν του Πανεπιστημίου του Μπράιχαμ, τα συγκεκριμένα συμπεράσματα προκύπτουν από δύο ανισομερή, ηλικιακά, δείγματα. Στο πρώτο εξετάστηκαν 62.260 γυναίκες, ηλικίας από 43 έως 70 ετών, ενώ στο δεύτερο, 93.043 γυναίκες, ηλικίας από 26 έως 46. Οι ερευνητές τις χώρισαν σε πέντε κατηγορίες, με βάση τα ποσοστά φολικού οξέως που συγκέντρωναν.

    Όσες συμμετείχαν στην έρευνα, συμπλήρωσαν, λεπτομερώς, ορισμένα ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες, αλλά και τον τρόπο μαγειρέματος κάποιων τροφών. Επίσης, συμπεριέλαβαν τα επίπεδα της αρτηριακής τους πίεσης.

    "Πρόκειται για απολύτως λεπτομερή ερωτηματολόγια", τονίζει ο δρ. Φόρμαν στο Reuters. "Υπολογίσαμε την ποσότητα φολικού οξέως που προσλαμβάνουν οι γυναίκες με βάση το διαιτολόγιο, αλλά και τα συμπληρώματα διατροφής. Οι υπολογισμοί μας ήταν σχεδόν ακριβείς".

    Οι νεότερες γυναίκες, που κατανάλωναν καθημερινά 800 μικρογραμμάρια ή παραπάνω, συγκέντρωναν 29% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αυξημένη αρτηριακή πίεση, από εκείνες που κατανάλωναν λιγότερα από 200 μικρογραμμάρια ημερησίως.

    Το αντίστοιχο ποσοστό για τις μεγαλύτερες γυναίκες, που ανήκαν στην υψηλότερη κατηγορία, ήταν μόλις 13%, σε σχέση με γυναίκες της χαμηλότερης κατηγορίας.

    Το φολικό οξύ ανήκει στην ομάδα των βιταμινών Β. Περιέχεται στα όσπρια, στα λαχανικά, στα σπαράγγια, στα δημητριακά και σε φρούτα όπως οι μπανάνες, τα πορτοκάλια και τα αβοκάντο. Επίσης συναντάται στη μπύρα και στο χυμό πορτοκαλιού.

    "Είναι πολύ δύσκολο να προσλαμβάνει κάποιος 800 μικρογραμμάρια φολικού οξέως, καθημερινά, μέσω της διατροφής του και μόνο", παραδέχεται ο δρ. Φόρμαν. "Ουσιαστικά, όσες γυναίκες συγκαταλέγονται στην υψηλότερη κατηγορία, πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής".

    [09] Εσωτερικά

    Το απόγευμα η σύσταση της Εξεταστικής Συναίνεση εναντίον της διαπλοκής

    12/10/2004 3:14:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Αρχισε το απόγευμα στη Βουλή η συζήτηση επί των προτάσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής αναφορικά με τις εξοπλιστικές προμήθειες. Ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας δεν θα παραστούν στη συζήτηση ώστε να μην υπάρξει πολιτική αντιπαράθεση. Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας, ενώ ο κ. Καραμανλής θα παραστεί μόνο στη ψηφοφορία. Στην 24μελή επιτροπή θα προεδρεύσει ο αντιπρόεδρος της Βουλής Ιωάννης Τραγάκης, ενώ από το ΠΑΣΟΚ θα μετάσχουν εννέα βουλευτές και το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ θα έχουν από έναν βουλευτή. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ αποφάσισαν να πουν "ναι" και στις δύο προτάσεις που θα τεθούν υπόψη της Βουλής. Στόχος της κυβέρνησης όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του ΒΗΜΑΤΟΣ, είναι να ολοκληρωθεί το έργο της Εξεταστικής Επιτροπής πριν από τα Χριστούγεννα.

    Υπερψήφιση της πρότασης του ζητά το ΠΑΣΟΚ

    Η σχετική απόφαση της ολoμέλειας της Boυλής θα ληφθεί τα μεσάνυχτα με φανερή ψηφοφορία.

    Για την ψήφιση της μίας ή της άλλης εξεταστικής επιτροπής απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151/300).

    H απόφαση της Boυλής θα ορίσει επίσης τoν αριθμό των μελών της επιτρoπής και θα καθoρίζει την πρoθεσμία υπoβoλής τoυ σχετικoύ πoρίσματoς.

    Νωρίτερα, τη σαφή θέση της κυβέρνησης για την ενίσχυση των θεσμών ώστε η διαφάνεια και η καταπολέμηση της διαπλοκής να μην μείνουν απλές λέξεις, επανέλαβε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βαγγέλης Αντώναρος απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις μετά και τη χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού. Δεν υπάρχει κανένα κλίμα όξυνσης λόγω της Εξεταστικής επιτροπής, είπε ο κ. Αντώναρος και σχολιάζοντας τη στάση του κ. Παπανδρέου για τη στήριξη της κυβέρνησης στο θέμα της διαπλοκής τόνισε ότι "αν υπάρχουν οι συγκεκριμένες προτάσεις θα τις λάβουμε υπόψη". Ο κ. Αντώναρος χαρακτήρισε ως μία γενικά αποδεκτή τοποθέτηση τα όσα ανέφερε ο κ. Παπανδρέου ως στοιχεία που πρέπει να έχει ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας ωστόσο, σημείωσε πως όταν έρθει ο χρόνος η κυβέρνηση θα προτείνει τον ή την υποψήφια που εκείνη προκρίνει.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου εν όψει της συζήτησης στη Βουλή για το θέμα αυτό δήλωσε ότι το κόμμα του ζητά την υπερψήφιση της πρότασης του γιατί εξασφαλίζει πλήρη διαφάνεια. Ο κ Παπανδρέου εμμέσως πλην σαφώς προέβη σε πολιτική κάλυψη του Άκη Τσοχατζόπουλου και του Γιάννου Παπαντωνίου επισημαίνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα επιτρέψει τη σπίλωση πολιτικών προσώπων και ιδίως της παράταξης. Οι δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ έγιναν μετά το τέλος της σύσκεψης των συντονιστών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος με αντικείμενο τον προγραμματισμό της αντιπολιτευτικής τακτικής του κόμματος, θέμα για το οποίο ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι τα κοινωνικά προβλήματα οξύνονται και η κυβέρνηση αντί να σκύβει πάνω σε αυτά δημιουργεί περαιτέρω δυσκολίες.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Διαφάνεια παντού"

    Συναίνεση Παπανδρέου για τη διαφάνεια

    [10] Διεθνή

    Συνεχίστηκε το ταξίδι του αεροπλάνου Φάρσα στον αέρα

    12/10/2004 5:13:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- Γαλλικό Πρακτορείο

    Κακόγουστο αστείο ήταν τελικά το μήνυμα αγνώστου, που έκανε λόγο για την ύπαρξη βόμβας σε αεροσκάφος της United Airlines/ Scandinavian Airlines, με προορισμό το Σικάγο. Το αεροπλάνο, που είχε απογειωθεί στις 12 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας από το αεροδρόμιο Σίπολ του Άμστερνταμ, συνέχισε το ταξίδι του μέχρι τον τελικό του προορισμό, το Σικάγο, μετά από απόφαση της αστυνομίας. Οι αρχές της Ολλανδίας αναστατώθηκαν περίπου μια ώρα μετά την απογείωση του αεροσκάφους, όταν άγνωστος έστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα στο δίκτυο RTV και απείλησε ότι έχει τοποθετηθεί βόμβα στην εν λόγω πτήση, σε μια προσπάθεια διαμαρτυρίας για την επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Απειλή στους αιθέρες

    [11] Διεθνή

    Κατάφορες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Συνεχίζει τα βασανιστήρια η Τουρκία

    12/10/2004 5:26:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/10/2004 6:36:48 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Μπορεί η Κομισιόν να είπε το "ναι" στην Τουρκία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο η Τουρκία μοιάζει να μη μπορεί να απαλλαγεί από τον κακό της εαυτό. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IHD) στο Ντιγιάρμπακιρ της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, στη συγκεκριμένη περιοχή σημειώθηκαν τον περασμένο μήνα εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η θλιβερή αυτή διαπίστωση προέκυψε από τις μαρτυρίες του ενός τρίτου των ατόμων, που συνελήφθησαν κατά το χρονικό αυτό διάστημα και κατήγγειλαν, ότι υπέστησαν βασανιστήρια από την αστυνομία.

    Κατηγορίες κατά της κυβέρνησης

    Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σελαχατίν Ντερμιτάς, επικεφαλής του τμήματος αυτού της Ένωσης, τον περασμένο μήνα σημειώθηκαν 446 παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην νοτιοανατολική Τουρκία και από τα 155 άτομα που κρατήθηκαν, τα 55 βασανίστηκαν.

    Ο ίδιος κατηγόρησε την κυβέρνηση της γείτονας, ότι δεν κάνει τίποτα για να σταματήσει την βία στην περιοχή αυτή, μετά την επανάληψη των συγκρούσεων μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και ανταρτών του PKK τους τελευταίους μήνες.

    "Περιμέναμε μια μείωση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή μας τον Σεπτέμβριο, ενόψει της έκθεσης της ΕΕ για την πρόοδο" της Τουρκίας στον τομέα αυτόν, δήλωσε ο κ. Ντερμιτάς, προσθέτοντας: "οι προσδοκίες μας δεν επαληθεύθηκαν και πολύ σοβαρές παραβιάσεις κατά θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών σημειώθηκαν".

    [12] Οικονομία

    Στόχος η περαιτέρω προστασία του καταναλωτή Μέτρα για την αγορά πετρελαιοειδών

    12/10/2004 5:38:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8- ΑΠΕ

    Σειρά παρεμβάσεων για τη ρύθμιση της αγοράς πετρελαιοειδών προωθεί ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Παπαθανασίου, με τέσσερις αγορανομικές διατάξεις και τρεις υπουργικές αποφάσεις, που εξέδωσε σήμερα. Συγκεκριμένα, προσδιορίζεται η σειρά με την οποία θα αναγράφονται οι τιμές των υγρών καυσίμων στις πινακίδες των πρατηρίων, με στόχο τον ενιαίο τρόπο εμφάνισης και τη γρήγορη σύγκριση τιμών από την πλευρά του καταναλωτή. Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα στις εταιρίες εμπορίας, τα πρατήρια και τους μεταπωλητές να δραστηριοποιούνται σε όλα τα στάδια διακίνησης. Τέλος, για πρώτη φορά, καθορίζονται πρόστιμα, που ξεκινούν από 15 χιλιάδες ευρώ και φθάνουν μέχρι το 1 εκατομμύριο ευρώ, για την παράνομη διακίνηση και εμπορία υγραερίου.

    [13] Αθλητισμός

    Προβλήματα στα Γιάννενα

    12/10/2004 5:50:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Με έγγραφο που απέστειλε η FIFA στην ΕΠΟ (το υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας Μάρκο Βίλιγκερ), και το οποίο αφορά στην προσφυγή του ποδοσφαιριστή Λεβάν Κεμπάτζε κατά του ΠΑΣ Γιάννινα, ζητεί από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία να αφαιρέσει 6 βαθμούς από την ομάδα της Ηπείρου επειδή δεν εκτέλεσε τη σχετική απόφαση που ελήφθη στις 18.08.2004 (εξόφληση του παίκτη) και, παράλληλα, να της αποστείλει αποδεικτικό εκτέλεσης της ποινής. Η FIFA καθιστά υπεύθυνη την ΕΠΟ για την εφαρμογή και εκτέλεση της απόφασης, προειδοποιώντας την ότι αν δεν καταφέρει να αποστείλει τα απαιτούμενα αποδεικτικά στοιχεία, θα επιβάλει ανάλογες πειθαρχικές ποινές και στην Ομοσπονδία, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αποβολή των ελληνικών ομάδων από όλες τις διοργανώσεις της FIFA.

    [14] Εσωτερικά

    Απόφαση του υφυπουργού Απασχόλησης Μέτρα για τους απολυμένους της FANCO

    12/10/2004 6:08:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ύψους 1.500 ευρώ, θα λάβουν οι 98 απολυμένοι της κλωστοϋφαντουργίας FANCO (πρώην Τρικολάν), κατόπιν απόφασης του υφυπουργού Απασχόλησης, Γεράσιμου Γιακουμάτου. Σύμφωνα με τα μέτρα, 24 απολυμένοι θα ενταχθούν στα ειδικά προγράμματα του ΛΑΕΚ (Λογαριασμός για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση) και 30 θα τοποθετηθούν σε επιδοτούμενες θέσεις μερικής απασχόλησης, ενώ όσοι δεν ενταχθούν σε αυτά θα εγγραφούν στο ταμείο ανεργίας του ΟΑΕΔ. Παράλληλα, θεσπίζονται ευνοϊκές ρυθμίσεις για την αποπληρωμή των δανείων, που έχουν πάρει από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας ορισμένοι από τους απολυμένους. Όπως δήλωσε ο κ. Γιακουμάτος, "η Κυβέρνηση δείχνει για μια ακόμη φορά εμπράκτως την ευαισθησία της για τα προβλήματα των εργαζομένων και δίνει λύσεις".

    [15] Αθλητισμός

    Δίλημμα για Παρέιρα

    12/10/2004 6:21:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ένα ευχάριστο δίλημμα έχει ο Κάρλος Αλμπέρτο Παρέιρα ενόψει του αυριανού αγώνα της Βραζιλίας με την Κολομβία. Ο Κακά θα απουσιάσει λόγω καρτών και ο προπονητής της "Σελεσάο" έχει να επιλέξει για την αντικατάστασή του ανάμεσα στον Άλεξ της Φενέρμπαχτσέ και τον Αντριάνο της Ίντερ. Ο μεν πρώτος μοιάζει αυτή τη στιγμή και με το δεδομένο πως ο Παρέιρα δεν ανοίγει τα χαρτιά του, ως ο επικρατέστερος, ωστόσο ο δεύτερος με τα πολύ καλά στοιχεία που έχει δείξει τόσο στο "Καμπιονάτο", όσο και στον προηγούμενο αγώνα, όπου μπήκε αλλαγή και σκόραρε, είναι αναμφίβολα ένας σημαντικός υποψήφιος.

    [16] Εσωτερικά

    Την Παρασκευή απολογείται ο Α. Αγγελόπουλος

    12/10/2004 6:05:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Προθεσμία για να απολογηθεί την Παρασκευή, έλαβε από τον γ τακτικό ανακριτή Πειραιά, ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, ο οποίος φέρεται ως εγκέφαλος του κυκλώματος μεταφοράς 5,5 τόνων κοκαΐνης στην Ισπανία με το αλιευτικό σκάφος "Africa 1". Κατά την είσοδο του στο Δικαστικό Μέγαρο ο Αγγελόπουλος εκνευρίστηκε από την παρουσία των δημοσιογράφων και χτύπησε με τον αγκώνα του ένα κάμεραμαν. Υπενθυμίζεται ότι ο Αγγελόπουλος συνελήφθη στις 30 Αυγούστου σε ξενοδοχείο κοντά στο αεροδρόμιο της Στουτγάρδης, ενώ ετοιμαζόταν να φύγει για τη Βενεζουέλα με πλαστό διαβατήριο. Για τη σύλληψή του ενημερώθηκαν αμέσως οι ελληνικές αρχές που υπέβαλαν αίτημα για την έκδοσή του στη χώρα μας. Οι διαδικασίες έκδοσης του Αγγελόπουλου από τις γερμανικές δικαστικές αρχές ολοκληρώθηκαν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, βάσει του νέου νόμου περί έκδοσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προβλέπει ότι σε τέτοιες περιπτώσεις οι καταζητούμενοι εκδίδονται εντός 40 ημερών.

    [17] Αθλητισμός

    Τέλος η εβδομάδα των παθών

    12/10/2004 6:34:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Αισιόδοξος πως θα είναι έτοιμος για το ντέρμπι με την Εσπανιόλ, είναι πλέον ο Σάμουελ Ετό, ο οποίος επέστρεψε με κανονικούς ρυθμούς στις προπονήσεις της Μπαρτσελόνα, έπειτα από μια από τις πιο δύσκολες εβδομάδες της ζωής του. Ο Ετό γλίτωσε χωρίς τον παραμικρό τραυματισμό από ένα ατύχημα που είχε την Κυριακή στην Μαγιόρκα και λίγες μέρες νωρίτερα είχε περάσει αρκετές ώρες σε νοσοκομείο του Παρισιού, όπου βρέθηκε με γαστρεντερίτιδα, κατά την επιστροφή του από αγώνα με το Καμερούν. Παρόλα αυτά και σύμφωνα και με το ιατρικό επιτελείο της Μπαρτσελόνα είναι τώρα πια έτοιμος να αγωνιστεί και το μόνο που θέλει ο ίδιος είναι να βρίσκεται σε καλή φυσική κατάσταση για τον αγώνα με την Εσπανιόλ. "Νιώθω καλά τώρα πια και ελπίζω να είμαι σε καλή κατάσταση ώστε να τεθώ στην διάθεση του προπονητή μου", δήλωσε ο Ετό.

    [18] Οικονομία

    Για την αξιοποίηση της "ολυμπιακής φήμης" Τα νέα μέτρα για τον τουρισμό

    12/10/2004 6:20:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου έθεσε ως στόχο της νέας κυβερνητικής στρατηγικής για τον τομέα αυτό, ο υπουργός Τουρισμού, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενώ ανακοίνωσε και σειρά μέτρων που προωθούνται για την αναβάθμιση, την διεύρυνση και τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος. Μιλώντας στο 3ο Συνεδρίου "Τουρισμός & Ανάπτυξη" του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), ο κ Αβραμόπουλος έκανε λόγο μεταξύ άλλων για αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων που ενισχύονται από το κράτος, ενίσχυση των νέων μορφών τουρισμού, αναμόρφωση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητας με επιπλέον κονδύλια 60 εκατ. ευρώ και εκτεταμένη διαφημιστική προβολή.

    Τι προτείνει ο ΣΕΤΕ

    Ο ΣΕΤΕ με τη σειρά του προσανατολιζόμενος στην αξιοποίηση της αναγνωρισιμότητας, που απέκτησε η χώρα μας χάρη στην επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών τόνισε, ότι πρέπει να γίνουν επενδύσεις σε οργανωτικές και επιχειρησιακές δομές και δράσεις μάρκετινγκ, των οποίων το κόστος υπολογίζεται σε 300 εκατ. ευρώ. Στην επένδυση αυτή προτείνεται να συμμετέχουν το υπουργείο και ο ΕΟΤ με ποσοστό 40%, οι Περιφέρειες με 25%, ο ιδιωτικός τομέας με 20% και η Τοπική Αυτοδιοίκηση με 15%.

    Παράλληλα, απαραίτητη προϋπόθεση θεωρείται η δημιουργία κεντρικής μονάδας μάρκετινγκ για τον ελληνικό τουρισμό, παράλληλα με την ίδρυση τοπικών μονάδων που θα καλύπτουν το σύνολο των τουριστικών προορισμών της χώρας.

    Τέλος, επισημάνθηκε η ανάγκη να αποκτήσει ο ελληνικός τουρισμός σύντομα ενιαία και σταθερή "επωνυμία" (branding).

    Από την πλευρά του, εφικτό χαρακτήρισε ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης Αναστάσιος Λιάσκος, το στόχο για αύξηση του αριθμού των τουριστών στα 20 εκατομμύρια το χρόνο το 2010, από 12 εκατομμύρια που είναι σήμερα, υπό την προϋπόθεση, ότι θα μεγιστοποιηθούν τα οφέλη από την επιτυχημένη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

    [19] Πολιτισμός

    Έκθεση φωτογραφίας φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών

    12/10/2004 6:36:00 μμ

    Πηγή: www.cultureguide.gr

    Μία ομαδική έκθεση φωτογραφίας με τίτλο "Δύο Χιλιάδες Τέσσερα" θα παρουσιάζουν από τις 11 ως τις 30 Οκτωβρίου στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, 22 φοιτητές της σχολής. Την έκθεση επιμελήθηκε ο επίκουρος καθηγητής Μανώλης Μπαμπούσης και πρόκειται για επιλογές από το εργαστηριακό μάθημα φωτογραφίας του ακαδημαϊκού έτους 2003-2004. Η ομαδική αυτή έκθεση συνίσταται από ετερόκλητες εικόνες και διαφορετικές προσεγγίσεις, που συναντώνται σε ένα κοινό χώρο, αυτό της έκθεσης. Οι φοιτητές που παρουσιάζουν τα έργα τους, σπουδάζουν στα εργαστήρια ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής της σχολής και είναι οι εξής: Κώστας Δραγνής, Γιώργος Καβάγιας, Φωτεινή Καλλέ, Μαρία Καραντζή, Αρης Κατσιλάκης, Γιάννης Κοφτερός, Σπύρος Λισγάρας, Αντελα Λιώση, Αντώνης Μαρκάκης, Ιωάννα Μπαλλή, Χριστίνα Μπαλλή, Μαργαρίτα Μυρoγιάννη, Szilvia Mucsy, Γιώργος Μωυσής, Αλίκη Παλιού, Κατερίνα Παπαζήση, Μαρούσα Παραβάλου, Mάριος Σημίτης, Λήδα Σπερελάκη, Διαμαντής Σωτηρόπουλος, Γιώργος Ψάνης, Χρυσούλα Φέσσα

    Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Πειραιώς 256, Ρέντη Τηλέφωνο 210-4801249, 4801227

    Σχετικά Links:

    Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών

    [20] Εσωτερικά

    Πέθανε ο δημοσιογράφος Ντίνος Τσαλόγλου

    12/10/2004 6:49:00 μμ

    Πέθανε σήμερα σε ηλικία 86 ετών ο δημοσιογράφος Ντίνος Τσαλόγλου. Η κηδεία του θα γίνει αύριο Τετάρτη στις 3.30 στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών. Ο Ντίνος Τσαλόγλου συμμετείχε ενεργά από τις τάξεις του ΕΑΜ στην Εθνική Αντίσταση. Μετά την απελευθέρωση εργάσθηκε στις εφημερίδες "Ριζοσπάστης", "Ελληνική Ημέρα", "Σημερινά", "Χρόνος", "Φιλελεύθερος", "Ωρα", "Αυγή", "Μεσημβρινή" και μετά το 1974 ως αρθρογράφος στην "Καθημερινή", καθώς και σε πολλά περιοδικά. Η ΕΣΗΕΑ σε ανακοίνωσή της εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στη σύζυγο και σύντροφό του Ελευθερία και αναφέρει ότι "ο Ντίνος Τσαλόγλου υπήρξε πάντοτε ένας σεμνός άνθρωπος, που στάθηκε όρθιος σε δύσκολες ώρες για τον τόπο. Οι δημοσιογράφοι της Αθήνας δεν θα ξεχάσουν ποτέ το απαράμιλλο θάρρος και τη γενναιότητά του, όταν μέσα στην γερμανοκρατούμενη Αθήνα διάβασε από τους ραδιοθαλάμους του Ζαππείου μήνυμα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ για τους κατοίκους της Αθήνας".

    [21] Αθλητισμός

    Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα

    12/10/2004 7:07:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Αν και εκείνα που τους ενώνουν μοιάζουν πολύ μικρά μπροστά σε αυτά που τους χωρίζουν οι διοικούντες την Ρεάλ Μαδρίτης και την Μπαρτσελόνα βρήκαν ένα ακόμη κοινό στοιχείο μεταξύ τους και μάλιστα συνεργάστηκαν. Μετά από συνάντηση που είχαν οι άνθρωποι των δύο συλλόγων, αποφάσισαν να μισθώσουν από κοινού ιδιωτικό τζετ προκειμένου να επιστρέψουν γρηγορότερα στην Ισπανία οι Βραζιλιάνοι ποδοσφαιριστές που και οι δύο ομάδες διαθέτουν στις συνθέσεις τους. Η Βραζιλία υποδέχεται την Κολομβία αύριο τα ξημερώματα και η επιστροφή των διεθνών στην Ισπανία είχε προγραμματιστεί για το βράδυ της Παρασκευής. Τόσο η Ρεάλ όμως, όσο και η Μπαρτσελόνα, αγωνίζονται το Σάββατο με την Σεβίλλη και την Εσπανιόλ αντίστοιχα και το παραπάνω χρονοδιάγραμμα δεν βόλευε καθόλου καμία από τις δύο ομάδες. Έτσι θα μοιραστούν τα 12.000 ευρώ που απαιτεί η ενοικίαση ενός ιδιωτικού τζετ, το οποίο θα παραλάβει τους παίκτες αμέσως μετά τον αγώνα και θα οδηγήσει στην Ισπανία το βράδυ της Πέμπτης.

    [22] Εσωτερικά

    "Ταράζει τα νερά" επιστολή του κ. Βαρθολομαίου Νέο κεφάλαιο στην εκκλησιαστική κρίση

    12/10/2004 7:09:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8- ΝΕΤ

    Την πρόσφατη διαμάχη μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδας φέρνει στο προσκήνιο μια νέα επιστολή του κ. Βαρθολομαίου. Ο Πατριάρχης ζητά οι μητροπολίτες των Νέων Χωρών, κατά την χειροτονία τους, εκτός από την πίστη στο Σύνταγμα και τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου, να δηλώνουν πίστη και στις αποφάσεις του Oικουμενικού Πατριαρχείου και διατυπώνει το αίτημα να μνημονεύεται σε όλες τις Σταυροπηγιακές Μονές, δηλαδή σε όσες παραχωρήθηκαν διοικητικά στην Εκκλησία της Ελλάδας με τη Πράξη του 1928. Ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος παρέπεμψε τα αιτήματα στη νομιμοκανονική επιτροπή της Ιεράς Συνόδου, ενώ εκπρόσωπος της Ιεραρχίας τόνισε, πως "δεν υπάρχει νέα κρίση στις σχέσεις των δύο Εκκλησιών".

    "Δεν υπάρχει κρίση"

    Αν και επίσημα η Εκκλησία της Ελλάδας δηλώνει, πως δεν υπάρχει νέα ρήξη στις σχέσεις των δύο Εκκλησιών και τα αιτήματα του Οικουμενικού Πατριάρχη θα συζητηθούν στη συνεδρίαση της Ιεραρχίας τον Νοέμβριο, εκκλησιαστικοί κύκλοι εμφανίζονται προβληματισμένοι.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, συνεργάτες του κ. Χριστόδουλου επισημαίνουν, πως στον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας συνταγματικά κατοχυρωμένες ως Σταυροπηγιακές Μονές είναι η Μονή των Βλατάδων στη Θεσσαλονίκη και η Μονή της Αναστασίας στη Χαλκιδική, όπου ο Πατριάρχης μνημονεύεται κανονικά και τονίζουν, ότι, αν εγερθούν απαιτήσεις από πλευράς Φαναρίου και για άλλες Μονές της Βορείου Ελλάδας θα υπάρξει νέα επιδείνωση στις σχέσεις των δύο Εκκλησιών.

    Τις αξιώσεις του κ. Βαρθολομαίου κλήθηκε να σχολιάσει και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, που σημείωσε, ότι ο Πατριάρχης διατύπωσε ένα αίτημα για θέμα στο οποίο θεωρεί ότι έχει δικαιώματα και κράτησε αποστάσεις από τις «προφητείες κρίσεων», όπως χαρακτηριστικά είπε.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 12 October 2004 - 16:52:26 UTC