Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-10-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τι γίνεται, όμως με τις γυναίκες ψηφοφόρους; Προεκλογικό στριπτίζ
  • [02] Λατίνου εξομολόγηση
  • [03] Σύσκεψη στο Υπουργείο Ανάπτυξης για το πετρέλαιο
  • [04] Πιο εύκολο και "νόμιμο" το "κατέβασμα" κομματιών "Προπληρωμένες" κάρτες
  • [05] Προηγείται ο απερχόμενος Πρόεδρος Κερδίζει έδαφος ο Καρζάι
  • [06] Αυξάνει η χρήση χασίς στην Ευρώπη Η περιέργεια "σκοτώνει" τα
  • [07] Εκτός και ο Παρόντι στον Πανιώνιο
  • [08] ΠΑΟ: Επιστροφή Μάριτς με Αιγάλεω
  • [09] Αμφισβητεί το ΠΑΣΟΚ τους κυβερνητικούς στόχους Διαξιφισμοί στη Βουλή
  • [10] Καμπανάκι από τον ΕΦΕΤ Κάδμιο σε ψάρια εισαγωγής

    [01] Διάφορα

    Τι γίνεται, όμως με τις γυναίκες ψηφοφόρους; Προεκλογικό στριπτίζ

    14/10/2004 1:13:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Μπορεί οι πιο φαντασμαγορικές προεκλογικές συγκεντρώσεις να λαμβάνουν χώρα στην Αμερική, αλλά οι πιο ευφάνταστες γίνονται σίγουρα επί ευρωπαϊκού εδάφους! Οι Ουκρανοί υποψήφιοι, εφόσον δεν μπορούν να επιστρατεύσουν αστέρες του Χόλιγουντ και λαμπερούς τραγουδιστές, αποφάσισαν να "εκμεταλλευτούν" τις αιθέριες υπάρξεις της χώρας τους. Προκειμένου να κερδίσουν ψήφους, λοιπόν, δελεάζουν τους ψηφοφόρους με δωρεάν στριπτίζ. Η ιδέα ανήκει στους συνεργάτες του Ουκρανού πρωθυπουργού Βίκτορ Γιανούκοβιτς, οι οποίοι αποφάσισαν να πάρουν δυναμικά με το μέρος τους, τους κατοίκους του Ντονέτσκ, προσφέροντάς τους αισθησιακές βραδιές σε μπαρ τη πόλης. Ελπίδα των διοργανωτών, είναι οι ψηφοφόροι να θυμούνται ποιος τους παρείχε δωρεάν την ευχάριστη βραδιά και στις 31 Οκτωβρίου, οπότε και θα διεξαχθούν οι εκλογές. Δεν ξέρουμε, πάντως, αν οφείλεται στους συνεργάτες του, αλλά ο Γιανούκοβιτς προηγείται με 33% του αντιπάλου του, Βίκτορ Γιουσένκο, ο οποίος φαίνεται να έχει με το μέρος του το 31% των ψηφοφόρων.

    [02] Αθλητισμός

    Λατίνου εξομολόγηση

    14/10/2004 7:53:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/10/2004 8:44:14 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Βρήκε βήμα και μίλησε για όλα. Ο λόγος για τον Νέρι Καστίγιο, τον νεαρό μεσοεπιθετικό του Ολυμπιακού, που μιλώντας σε ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό αναφέρθηκε στο θέμα της υποψηφιότητάς του για τον τίτλο του "Golden Boy 2004", το συμβόλαιό του που λήγει το καλοκαίρι, αλλά και το πάθος με το οποίο αντιμετωπίζει κάθε παιχνίδι. Παράλληλα δεν απέκλεισε την πιθανότητα να παίξει μια ημέρα στην Εθνική Ελλάδας, αρκεί βέβαια να πάρει την ελληνική υπηκοότητα.

    "Θέλω να μείνω στον Ολυμπιακό"

    Ξεκινώντας τις δηλώσεις του ο Νέρι Καστίγιο, αναφέρθηκε στο θέμα του συμβολαίου του, ένα θέμα που καίει καθώς λήγει το καλοκαίρι, εκφράζοντας την επιθυμία του να παραμείνει στον Ολυμπιακό και διαψεύδοντας έτσι σχετικά σενάρια που τον ήθελαν να μιλάει ήδη με άλλες ομάδες:

    "Πάντα λέω ότι για μένα πρώτα είναι ο Ολυμπιακός. Είμαι από δεκαπέντε χρονών στην ομάδα, και εδώ έχω κάνει το πρώτο μου επαγγελματικό συμβόλαιο. Όμως, δεν εξαρτάται από μένα το αν θα μείνω, γιατί εγώ δεν μπορώ να πάω στον Ολυμπιακό και να ζητήσω να μου κάνει ένα συμβόλαιο. Εγώ περιμένω, κάνω τη δουλειά μου και μέχρι τον Ιανουάριο έχουμε τρεις μήνες να μιλήσουμε. Ο Ολυμπιακός είναι η πρώτη μου επιλογή, όχι επειδή είναι εδώ ο Tζιοβάνι και ο Ριβάλντο, αλλά επειδή μου αρέσει ο Ολυμπιακός".

    Γνωστός για το πάθος που τον χαρακτηρίζει μέσα στο παιχνίδι ο Λατίνος μίλησε με το γνωστό ταμπεραμέντο του για το πνεύμα του νικητή που τον χαρακτηρίζει:

    "Κανένας παίκτης δεν είναι τέλειος. Mε ενδιαφέρει να κερδίζω και όχι αν θα βάλω γκολ. Μου αρέσει να παίζω μπροστά, να κάνω το παιχνίδι μου και να βοηθώ την ομάδα να νικάει. Όταν μπαίνω στο γήπεδο θέλω να κερδίζω, ακόμα κι αν παίζω απέναντι στον Tζιοβάνι", δήλωσε χαρακτηριστικά και συνέχισε αναφερόμενος στο παιχνίδι με την Μονακό:

    " Έχουμε μια καλή ομάδα και μπορούμε σιγά - σιγά να φτάσουμε πολύ ψηλά. Πρέπει όμως να παίζουμε σοβαρά σε κάθε παιχνίδι και να κερδίζουμε στο ''Καραϊσκάκη'', αλλά και εκτός έδρας. Όταν βλέπεις ότι για πολλά χρόνια δεν μπορείς να νικήσεις εκτός έδρας είναι δύσκολο να το πετύχεις, αλλά πιστεύω ότι φέτος θα προσπαθήσουμε πιο πολύ και μπορεί η αρχή να γίνει στο Μονακό. Μπορούμε να το καταφέρουμε".

    Όσον αφορά τη συμμετοχή του μεταξύ των 40 υποψηφίων για τον τίτλο του "Golden Boy 2004" (ετήσια εκδήλωση που διοργανώνει η ιταλική εφημερίδα "Tuttosport") τον "ανέβασε" ψυχολογικά, και αυτό ο Καστίγιο το δηλώνει ευθαρσώς: "Δεν το περίμενα, αλλά από τότε που είδα ότι με έχουν μέσα στους υποψήφιους είμαι πολύ καλά και πιστεύω ότι είναι κάτι καλό για εμένα. Και μόνο που είμαι στην λίστα νιώθω καλά. Είναι καλό για την καριέρα μου, είναι καλό για μένα".

    Το καλύτερο όμως το άφησε για το τέλος. Ο "πιτσιρικάς" που λίγους μήνες πριν αρνήθηκε σχετικές προσκλήσεις για να φορέσει τις φανέλες των εθνικών ομάδων της Ουρουγουάης και του Μεξικού, δεν ήταν αρνητικός στο να το πράξει μελλοντικά για την εθνική Ελλάδας, αρκεί να συντρέχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις: "Με είχαν καλέσει από το Μεξικό και την Ουρουγουάη και δεν είχα πάει γιατί ήθελα να παίξω στον Ολυμπιακό. Τώρα δεν μπορώ να πω ότι δεν θέλω να πάω στην εθνική Ελλάδας, όμως ακόμη δεν έχω ούτε διαβατήριο. Για να παίξω πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα".

    Χωρίς Οκκά με Εργοτέλη

    Όσον αφορά τα αγωνιστικά στην σημερινή προπόνηση ο Ιεροκλής Στολτίδης συνέχισε να νιώθει ενοχλήσεις στη μέση, γεγονός που προβληματίζει ιδιαίτερα τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, ενόψει του αγώνα με τον Εργοτέλη.

    Ο Σερβοέλληνας προπονητής που αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα καθώς στον αγώνα με την κρητική ομάδα δεν θα έχει στην διάθεσή του τους τιμωρημένους από τον αθλητικό δικαστή Αντώνη Νικοπολίδη και Γρηγόρη Γεωργάτο, απέκλεισε από την ομάδα και τον Γιαννάκη Οκκά για να τον ξεκουράσει ενόψει Μονακό, μετά τα δύο ενενηντάλεπτα που έπαιξε μέσα σε τέσσερις ημέρες, με την Εθνικ΄'η Κύπρου.

    Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς πάντως συμπεριέλαβε στην αποστολή τον Τζόρτζεβιτς, ενώ πήρε μαζί του και τους : Γιάννου, Μπούτσεκ, Κωστούλας, Ρέζιτς, Ταραλίδης, Μάριτς, Μαυρογενίδης, Βάλλας, Καστίγιο, Γεωργιάδης, Τζόρτζεβιτς, Ριβάλντο, Ζιοβάνι, Στολτίδης, Καφές, Σούρερ, Ανατολάκης, Βενετίδης και Πάντος.

    [03] Οικονομία

    Σύσκεψη στο Υπουργείο Ανάπτυξης για το πετρέλαιο

    14/10/2004 8:20:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/10/2004 9:36:16 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Το θέμα της ανόδου της τιμής του πετρελαίου βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης μεταξύ της ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και εκπροσώπων της πετρελαϊκής αγοράς. Από την πλευρά των εκπροσώπων της αγοράς δόθηκε η διαβεβαίωση ότι η αγορά θα λειτουργήσει υπεύθυνα και με αυτοσυγκράτηση και πως θα υπάρξει η μικρότερη δυνατή αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ ο υπουργός, Δημήτρης Σιούφας, χαρακτήρισε "πρωτοφανές το γεγονός της αύξησης των διεθνών τιμών του πετρελαίου, που έχουν ανατιμηθεί 60% από τις αρχές του χρόνου". Μάλιστα, ο κ. Σιούφας υπογράμμισε ότι οι έλεγχοι για την πάταξη της λαθρεμπορίας, της νοθείας και της κερδοσκοπίας θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιηθούν, ενώ ζήτησε από τους φορείς της αγοράς να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

    Στα 46 λεπτά το λίτρο εκτιμάται η μέση τιμή

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των πρατηριούχων, Δημήτρης Μακρυβέλλιος, είπε ότι η σύσκεψη "έδωσε την καλύτερη δυνατή λύση, καθώς οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο", εκτιμώντας ότι η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα διαμορφωθεί στα 46 λεπτά το λίτρο, δηλαδή 10 με 11 λεπτά ακριβότερα από πέρυσι.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνεχίζει την "ανηφόρα" το πετρέλαιο

    [04] Τεχνολογία

    Πιο εύκολο και "νόμιμο" το "κατέβασμα" κομματιών "Προπληρωμένες" κάρτες και στο Napster

    14/10/2004 7:28:00 μμ

    Συντάκτης: Κώστας Μητρέλης

    Πηγή: BBC

    Έναν νέο τρόπο πληρωμής για το "κατέβασμα" μουσικής από το διαδίκτυο, προωθεί στην αγορά ο "πρωτεργάτης" των προγραμμάτων peer - to - peer, Napster. Η πληρωμή θα γίνεται με προπληρωμένες κάρτες, η λογική των οποίων, θυμίζει τις αντίστοιχες των κινητών τηλεφώνων και με τις οποίες ο χρήστης θα έχει την δυνατότητα να αγοράζει μουσικά αρχεία, χωρίς να είναι ανάγκη να χρησιμοποιεί πιστωτική κάρτα. Με αυτόν τον τρόπο, θα είναι πιο εύκολο και για τους νεαρότερους μουσικόφιλους (οι οποίοι είναι, άλλωστε και η πλειοψηφία των χρηστών των εν λόγω προγραμμάτων) να κατεβάζουν κομμάτια, νόμιμα, αφού οι ανήλικοι σπάνια έχουν λογαριασμούς τους οποίους μπορούν να χρησιμοποιούν για τον συγκεκριμένο λόγο.

    Θετική η νέα τεχνική για τη μουσική βιομηχανία

    Εξάλλου, ο περισσότερος κόσμος, δεν δίνει εύκολα τον αριθμό του λογαριασμού του στο internet, καθώς είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο να πέσει στα χέρια ενός χάκερ, με άσχημες φυσικά συνέπειες για τον ίδιο. Η νέα τεχνική που επιθυμεί να προωθήσει το Nάπστερ, εντάσσεται στα πλαίσια της προσπάθειας της μουσικής βιομηχανίας, να μειώσει τον αριθμό των τραγουδιών, που διακινούνται παράνομα στο διαδίκτυο, γεγονός το οποίο θεωρούν ότι αποτελεί πρωταρχικό παράγοντα για την πτώση στις πωλήσεις των CD.

    Άλλωστε, οι προπληρωμένες κάρτες ανοίγουν νέους, πιο "εύκολοδιάβατους", δρόμους για την αγορά μουσικής μέσω του διαδικτύου, ειδικά από τη στιγμή που οι βρετανικές μουσικές βιομηχανίες αποφάσισαν να κινηθούν νομικά, εναντίον των χρηστών που "κατεβάζουν" συστηματικά τραγούδια από το internet.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Kυνήγι "πειρατών" στο Internet

    [05] Διεθνή

    Προηγείται ο απερχόμενος Πρόεδρος Κερδίζει έδαφος ο Καρζάι

    14/10/2004 8:28:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Μεγάλο προβάδισμα στον απερχόμενο Πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι, δίνουν τα πρώτα μερικά αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στην επαρχία Κουντούζ, στο βόρειο Αφγανιστάν, δίνουν. Ο Καντούζ φέρεται να λαμβάνει στην επαρχία αυτή ποσοστό 54,7% με καταμετρημένο περίπου το 3% των ψήφων (7.531 ψηφοδέλτια), όπως ανακοίνωσε σήμερα το βράδυ η εκλογική επιτροπή στην ιστοσελίδα της. Τον Καρζάι ακολουθεί ο Ουζμπέκος πολέμαρχος Αμπντούλ, Ρασίντ Ντόστουμ, ο οποίος χαίρει εκτίμησης στον αφγανικό βορρά, με ποσοστό 20,1% των ψήφων. Ο Τατζίκος πρώην υπουργός Παιδείας Γιούνους Κανούνι, που θεωρείται από τους αναλυτές ο κύριος αντίπαλος του απερχόμενου Προέδρου συγκεντρώνει το 14,4% των ψήφων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Καταμετρούνται οι ψήφοι στο Αφγανιστάν

    [06] Υγεία

    Αυξάνει η χρήση χασίς στην Ευρώπη Η περιέργεια "σκοτώνει" τα Ελληνόπουλα

    14/10/2004 8:26:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/10/2004 9:21:47 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Αν και περισσότερα περίεργα για να δοκιμάσουν για πρώτη φορά ναρκωτικά, τα Ελληνόπουλα, φαίνεται ότι υποκύπτουν δυσκολότερα σε πιέσεις σε σχέση με συνομήλικους τους στην Ευρώπη. Το 79% των νέων στην Ελλάδα παραδέχεται ότι δοκίμασε πρώτη φορά από περιέργεια όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη είναι 64% ενώ το 32% δηλώνει ότι έπεσε θύμα πιέσεων, όταν ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 45%. Την ίδια ώρα, ανοδικές τάσεις εμφανίζει η χρήση κάνναβης από τους νέους στην Ευρώπη. Μέσα σε δυο χρόνια, το ποσοστό όσων έχουν πειραματισθεί με το χασίς έφθασε στο 33%, πλησιάζοντας, αργά αλλά σταθερά το ποσοστό των teenagers που καπνίζουν (37%).

    Ευκολότερη η προμήθεια στα μπαράκια - ντισκοτέκ

    Ανησυχία προκαλούν, σύμφωνα με την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, τα σημεία, από όπου, όπως αποκαλύπτουν τα ίδια τα Ελληνόπουλα μπορούν να προμηθευθούν ευκολότερα ναρκωτικές ουσίες.

    Πιο συγκεκριμένα, το 87% αυτών δηλώνει ότι είναι εύκολο να προμηθευθεί ναρκωτικές ουσίες στα μπαράκια και τις ντισκοτέκ (ποσοστό 76% στην Ευρώπη), το 81% κατά τη νυχτερινή τους έξοδο (79% στην ΕΕ), το 62% στο σχολείο ή κοντά στο σχολείο (57% στην ΕΕ) και το 60% δηλώνει ότι αυτό είναι δυνατό να γίνει κοντά στο σπίτι !(63% στην ΕΕ ).

    Προτιμούν λιγότερο το χασίς

    Τα Ελληνόπουλα, φαίνεται ότι καπνίζουν λιγότερο χασίς σε σχέση με τους συνομίληκους τους στην Ευρώπη.

    Μόλις το 7% των νέων στην Ελλάδα δηλώνει ότι έχουν ήδη κάνει χρήση κάνναβης την ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. είναι 33%.

    Σε γενικές γραμμές πάντως, στην Ευρώπη, η χρήση κάνναβης από νέους εμφανίζει ανοδικές τάσεις.

    Μέσα σε δυο χρόνια, το ποσοστό των νεαρών χρηστών αυξήθηκε στο 33% και υπολείπεται κατά 4% του ποσοστού των νεαρών καπνιστών που βρίσκεται σταθερά τα τελευταία δυο χρόνια στο 37%.

    [07] Αθλητισμός

    Εκτός και ο Παρόντι στον Πανιώνιο

    14/10/2004 8:45:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Συνεχίζεται η ατυχία στον Πανιώνιο. Μετά τους τραυματισμούς των Βαγγέλη Μάντζιου και Λιούμπομιρ Μέσαρος, ο Κάρολ Πέτσε, είδε τον Χουάν Παρόντι, να επιστρέφει και αυτός τραυματίας μετά τα παιχνίδια που έδωσε με την Εθνική Ουρουγουάης και αναγκάστηκε να τον αποκλείσει από την αποστολή του Πανιωνίου για το παιχνίδι του Σαββάτου με τον ΟΦΗ, που θα γίνει στο Ηράκλειο. Ο Σλοβάκος τεχνικός, ψάχνει εναγωνίως λύσεις για την επιθετική του γραμμή καθώς ο μόνος επιθετικός που έχει στην διάθεσή του πλέον είναι ο Μάριο Μπρέσκα.

    Πονάει και ο Ντρόμπνι

    Τα προβλήματα δεν τελειώνουν, όμως, εδώ για τους "κυανέρυθρους". Ο Γιάροσλαβ Ντρόμπνι εξακολουθεί να νιώθει ενοχλήσεις στο γόνατο και έτσι η συμμετοχή του θεωρείται αμφίβολη. Πάντως, ο Τσέχος τερματοφύλακας συμπεριλήφθηκε στην αποστολή, ενώ σε περίπτωση που δεν μπορέσει, τελικά, να αγωνιστεί την θέση του θα πάρει ο Σορίν Γκόλτσεαγκ.

    Παράλληλα, ο Κάρολ Πέτσε πρόκειται να μεταβεί την Κυριακή στην Αγγλία, προκειμένου να "κατασκοπεύσει" τη Νιούκαστλ στον αγώνα της με την Τσάρλτον. Από την άλλη πλευρά, "κατάσκοποι" της Νιούκαστλ θα παρακολουθήσουν τον Πανιώνιο στο παιχνίδι του Σαββάτου.

    Στο μεταξύ, σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ η συνάντηση της διοίκησης της νεοσμυρνιώτικης ΠΑΕ με τους οργανωμένους οπαδούς, οι οποίοι και δεσμεύτηκαν, ότι θα έχουν άψογη συμπεριφορά. Η διοίκηση ανακοίνωσε στη συνέχεια την απόφασή της να επαναλειτουργήσουν οι Θύρες 2-3, ενώ συμφωνήθηκε να υπάρξει στενή συνεργασία ανάμεσα σε ΠΑΕ και οργανωμένους σε όλα τα θέματα και κυρίως στην απομάκρυνση από το γήπεδο των ατόμων εκείνων που προκαλούν την βία. Τέλος, αποφασίστηκε να εκχωρηθεί στους οργανωμένους η αποκλειστική διαχείριση των εισιτηρίων στις Θύρες 2-3, εφ΄ όσον, βέβαια, καταθέσουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που προβλέπει ο νόμος για την αναγνώρισή τους από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού.

    [08] Αθλητισμός

    ΠΑΟ: Επιστροφή Μάριτς με Αιγάλεω

    14/10/2004 9:05:00 μμ

    Στην αρχική ενδεκάδα του Παναθηναϊκού επιστρέφει ο Σίλβιο Μάριτς, μετά την οριστική απουσία των Μπασινά, Σανμαρτεάν και Παπαδόπουλου από το κρίσιμο παιχνίδι με το Αιγάλεω. Ο Κροάτης μέσος θα δώσει το παρών μετά από έντεκα μήνες απουσίας, αφού πέρυσι είχε τραυματιστεί σε προπόνηση στο γόνατο, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να χάσει όλο το δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος. Από την άλλη πλευρά, σε ότι αφορά τα ευχάριστα, ο προπονητής των "πρασίνων", Ζντένεκ Σκάζνι, είδε σήμερα τους Μάρκους Μινχ και Ματσέι Μπικόφσκι να προπονούνται κανονικά και να τίθονται κανονικά στη διάθεσή του.

    Τη νίκη θα κυνηγήσει ο ΠΑΟ

    Μια θέση στην 18αδα αναμένεται να πάρει και ο Εμάνουελ Ολισαντέμπε.

    Σε ότι αφορά αυτή καθαυτή την αναμέτρηση με το Αιγάλεω που θα διεξαχθεί το Σάββατο στις 20:00 το απόγευμα, ο Ζντένεκ Σκάζνι έχει θέσει ως πρώτο στόχο την κατάκτηση της νίκης και όχι το θέαμα καθώς το ζήτημα είναι οι τρεις βαθμοί ώστε η ομάδα να διατηρηθεί στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα.

    [09] Οικονομία

    Αμφισβητεί το ΠΑΣΟΚ τους κυβερνητικούς στόχους Διαξιφισμοί στη Βουλή για τον πρϋπολογισμό

    14/10/2004 8:57:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: AΠΕ

    Με την εκτίμηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι οι στόχοι της κυβέρνησης για το μέλλον είναι μη ρεαλιστικοί, συνεχίστηκε την Πέμπτη στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η συζήτηση επί του προσχεδίου του προϋπολογισμού. Η φράση του τέως υπουργού Οικονομικών, Νίκου Χριστοδουλάκη, ότι "κανείς από τους κεντρικούς στόχους για την ανάπτυξη ή το έλλειμμα δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί" προκάλεσε την αντίδραση του νυν υπουργού, Γιώργου Αλογοσκούφη, ο οποίος απάντησε: "Οι προβλέψεις σας για το μέλλον είναι αντίστοιχης αξιοπιστίας με αυτές που κάνατε τα τελευταία χρόνια".

    Χριστοδουλάκης: "Μη ρεαλιστικός ο στόχος του ελλείμματος"

    Ο κ. Χριστοδουλάκης αμφισβήτησε την εκτίμηση της κυβέρνησης για αυξημένο ρυθμό ανάπτυξης (3,9% το 2005 έναντι 3,7% το 2004) καθώς, όπως σημείωσε, από το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπεται μείωση του ρυθμού αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά -0,1%, της δημόσιας κατανάλωσης κατά -4%, των επενδύσεων κατά -1,7% και των εξαγωγών κατά -1,1%.

    Επίσης, χαρακτήρισε "μη ρεαλιστικό" το στόχο του ελλείμματος στο -2,84% (από 5,3%) καθώς, όπως είπε, "αρκεί μια νεροποντή στην Αθήνα ή ένας χιονιάς στην Αργολίδα να προκαλέσει μερικές αποζημιώσεις και να φύγει το έλλειμμα πάνω από το κρίσιμο όριο του 3%".

    Ακολούθως, ο κ. Χριστοδουλάκης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν έκανε πλήρη απογραφή στα ασφαλιστικά ταμεία, δεν έκανε απογραφή στις παραλαβές των εξοπλισμών και δε βρήκε κάποιο πρόβλημα στους ειδικούς λογαριασμούς. "Αποδεικνύεται ότι η δήθεν απογραφή σας ήταν πράξη λογιστικής αμαύρωσης της διαχείρισης του ΠΑΣΟΚ για να ωραιοποιηθούν οι προϋπολογισμοί της ΝΔ", κατέληξε.

    Αντεπίθεση από τη Νέα Δημοκρατία

    Οι υπόλοιποι ομιλητές της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασαν τη θέση ότι ο περιορισμός του ελλείμματος μπορεί να επιτευχθεί μόνο με αύξηση της φορολογίας και μείωση των κοινωνικών παροχών, ενώ ο βουλευτής, Θόδωρος Πάγκαλος , επανήλθε στο θέμα της "αντίδρασης" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. "Δε ρώτησα εάν η Κομισιόν σας επέστρεψε το προσχέδιο του προϋπολογισμού αλλά εάν δυσπιστεί για τη δυνατότητά σας να μετατρέψετε το έλλειμμα του 5,3% στο 2,8% και σας ζητά πρόσθετα μέτρα", διευκρίνισε ο κ. Πάγκαλος.

    Η κυβέρνηση είναι συνεπής στις υποσχέσεις της και μιλάει μόνο για "ήπια προσαρμογή", τόνισε ο βουλευτής Φθιώτιδας της Ν.Δ., Ηλίας Καλλιώρας , προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει λέγοντας την αλήθεια για την οικονομία και χωρίς να πειράξει το εισόδημα των εργαζομένων".

    "Ειδικό στην αποτυχία των προϋπολογισμών" χαρακτήρισε τον κ. Χριστοδουλάκη ο βουλευτής Αργολίδας της Ν.Δ., Γιάννης Μανώλης , ενώ αναφερόμενος στα κονδύλια των συμβασιούχων είπε ότι υπήρχαν και στους προηγούμενους προϋπολογισμούς.

    Δούκας: "Το έλλειμμα θα μειωθεί με συγκράτηση των δαπανών"

    Στο θέμα της απογραφής επικέντρωσε την τοποθέτησή του ο υφυπουργός Οικονομίας, Πέτρος Δούκας. "Το να ξέρουμε την πραγματικότητα είναι θέμα επιβίωσης, καθώς τα σημερινά μας χρέη θα τα πληρώσουν οι επόμενες γενιές" είπε ο κ. Δούκας. Ανέφερε μάλιστα παραδείγματα απογραφών και αναθεωρήσεων που έκανε η ίδια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ενώ για τα "κρυφά χρέη και ελλείμματα " του 2004 είπε ότι η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών βάπτισε ως νέα τοκομερίδια τα ομόλογα προς τις τράπεζες και ως χρεολύσια και προκαταβολές τις πιστώσεις για τα οπλικά συστήματα.

    Όσον αφορά τον τρόπο μείωσης του ελλείμματος, ο κ. Δούκας, όπως και αργότερα ο υφυπουργός Οικονομικών Αδάμ Ρεγκούζας, είπε ότι θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί με τη συγκράτηση των δαπανών και με την αύξηση των φορολογικών εσόδων που θα προέλθουν κυρίως από την αύξηση του ΑΕΠ, από τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, από τη ρύθμιση παλαιών φορολογικών υποχρεώσεων και από τον επαναπατρισμό κεφαλαίων εξωτερικού.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού

    [10] Υγεία

    Καμπανάκι από τον ΕΦΕΤ Κάδμιο σε ψάρια εισαγωγής

    14/10/2004 9:46:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ποσότητες υδραργύρου, μολύβδου και καδμίου, πάνω από το επιτρεπτό όριο φαίνεται ότι περιέχουν εισαγόμενα ψάρια από τη Β. Θάλασσα και τον Ατλαντικό. Όπως προκύπτει από τις έρευνες του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων κάθε χρόνο εντοπίζονται τέσσερις ή πέντε επικίνδυνες παρτίδες εισαγομένων ψαριών. Για να μην προκαλέσουν βλάβες στον οργανισμό οι ειδικοί λένε όχι στην υπερκατανάλωση και ναι στη διατροφική ποικιλία.

    Κυρίως στα μεγάλα ψάρια

    Στις περισσότερες περιπτώσεις, πρόκειται για μεγάλα ψάρια, όπως ο γαλέος, ο ξιφίας, ο τόνος και τα καρχαριοειδή.

    Ο ΕΦΕΤ υπογραμμίζει ότι σε όλα τα ψάρια του Αιγαίου και σε κλειστούς κόλπους δεν υπάρχει πρόβλημα για οργανοχλωριωμένες ενώσεις ή βαρέα μέταλλα.

    Ουσίες όπως το κάδμιο όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες μέσω των τροφών και του νερού μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στο συκώτι, τα νεφρά και το νευρικό σύστημα.

    Εκτός από τους ελέγχους η καλύτερη άμυνα για τους καταναλωτές είναι η ποικιλία στη διατροφή.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 14 October 2004 - 20:50:30 UTC