Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-10-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπάλληλος πλυντηρίου επέστρεψε 22.000 ευρώ Έντιμο ξέπλυμα χρήματος
  • [02] Θετικά τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών Νέο εμβόλιο κατά της ελονοσίας
  • [03] Ταξιτζής παραδίδει... εκρηκτικά Αφηρημένοι τρομοκράτες
  • [04] Κατατέθηκε το Σχέδιο Νόμου από το Υπ. Ανάπτυξης Έρχεται ο Συνήγορος του
  • [05] Οι καλύτερες ανακαλύψεις θα βραβεύονται στο μέλλον Βραβεία τεχνολογίας
  • [06] Σε ηλικία 81 ετών Πέθανε ο δημοσιογράφος Σπύρος Λιναρδάτος
  • [07] Επίθεση Παπανδρέου κατά κυβέρνησης
  • [08] Με επιστολή της σε λιβανέζικη εφημερίδα Η Αλ Κάιντα διεκδικεί την
  • [09] Βαριά "καμπάνα" στον Ποσειδώνα Ν.Π.
  • [10] Στη Βουλγαρία Εντοπίστηκε κλεμμένος Τσιτσιάνο
  • [11] Εκκρεμές το αίτημα για ισχυρή Αυτοδιοίκηση
  • [12] Ο νέος Παναθηναϊκός στο βόλει
  • [13] Λάθος συναγερμός με Σινιόρι
  • [14] Διαμαρτύρεται το Καζακστάν
  • [15] Συνάντηση Καραμανλή-Μαρκόπουλου

    [01] Διάφορα

    Υπάλληλος πλυντηρίου επέστρεψε 22.000 ευρώ Έντιμο ξέπλυμα χρήματος

    15/10/2004 11:35:00 πμ

    Συντάκτης: Γιωταμίνα Αλεξάνδρου

    Ερώτηση: Άραγε πόσα λεφτά μπορεί να βγάλει κανείς από μια μπουγάδα; Απάντηση: μέχρι 22.000 ευρώ. Αυτό ήταν το ποσό, που αντίκρυσε μια Γερμανίδα υπάλληλος καθαριστηρίου, όταν άνοιξε τον κάδο πλύσης και έβγαλε το μπουφάν ενός πελάτη. Η ίδια, αντιστάθηκε στον πειρασμό να ιδιοποιηθεί τα "πλυμένα χρήματα" και τα επέστρεψε στον ιδιοκτήτη τους, παραδίδοντας μαθήματα εντιμότητας σε όλους.

    "Εσύ αν έχεις πλούτη, εγώ έχω καρδιά"

    Όπως δήλωσε η Σούζαν Φόλτιν, η οποία κατοικεί στο Βερολίνο και εργάζεται ως υπάλληλος στα πλυντήρια-καθαριστήρια "Top Clean", συχνά οι πελάτες αφήνουν μικρά ποσά στις τσέπες των ρούχων, που τις παραδίδουν, αλλά ποτέ δεν πίστευε ότι θα έβρισκε δεσμίδα χρημάτων, αξίας 22.000 περίπου ευρώ.

    Η ευσυνείδητη υπάλληλος άκουγε τον ήχο από τα κέρματα μέσα στον κάδο του πλυντηρίου, όταν το ρούχο πλενόταν. Δε φανταζόταν, ωστόσο, ότι τα "ψιλά" αυτά θα ήταν ένα μόνο μικρό μέρος του μεγάλου ποσού, που κρυβόταν στον κάδο. Παρά την έκπληξή της όταν τελειώσε το πλύσιμο, δε σκέφτηκε ούτε μια στιγμή να οικειοποιηθεί τα λεφτά, που κυριολεκτικά ξεχύθηκαν από τις τσέπες του ρούχου.

    Όταν ο αφηρημένος πελάτης ρώτησε την επόμενη μέρα για το μπουφάν του, η ευυπόληπτη υπάλληλος παρέδωσε το ρούχο, καθώς και το αξιοσέβαστο ποσό, που το τελευταίο περιείχε. Ο επιχειρηματίας, που ιδρωκοπούσε από την αγωνία του, ανακουφίστηκε από την κίνηση της κ.Φόλτιν, καθώς ποτέ άλλοτε δεν είχε ξεχάσει τέτοιο ποσό στις τσέπες του, αν και συχνά πραγματοποιεί μεγάλες χρηματικές συναλλαγές στη δουλειά του.

    Φυσικά, ο πελάτης, που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος, επιβράβευσε την εντιμότητα της υπαλλήλου, δωρίζοντας της περίπου 500 ευρώ. Σχετικά μικρή αμοιβή, βέβαια, αν σκεφτούμε ότι η υπάλληλος του τα παρέδωσε

    [02] Υγεία

    Θετικά τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών Νέο εμβόλιο κατά της ελονοσίας

    15/10/2004 11:53:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/10/2004 2:51:58 μμ)

    Συντάκτης: Βαρβάρα Τουμαζάτου

    Πηγή: BBC

    Αισιοδοξία επικρατεί στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα, μετά την ανακάλυψη ενός νέου εμβολίου κατά της ελονοσίας. Σύμφωνα με την ιατρική επιθεώρηση Lancet οι επιστήμονες χορήγησαν τρεις δόσεις του εμβολίου σε 2.022 παιδιά, ηλικίας από ενός έως τεσσάρων ετών, στη Μοζαμβίκη. Τα πρώτα αποτελέσματα, που παρουσιάστηκαν μετά από έξι μήνες, ήταν θετικά, καθώς σημειώθηκε μείωση των κρουσμάτων από 30% έως 58%. Μάλιστα, στα παιδιά κάτω των δύο ετών, η δραστικότητα του εμβολίου, σε προχωρημένα στάδια της ασθένειας, έφτασε το 77%. Η επιστημονική ομάδα, που έχει αναλάβει τις μελέτες, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή, από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, Πέδρο Αλόνσο, συνεργάζεται με τη φαρμακευτική εταιρεία GlaxoSmithKline. Η κυκλοφορία του νέου εμβολίου, πάντως, δεν αναμένεται πριν από το 2010.

    Δράση του εμβολίου

    Το συγκεκριμένο εμβόλιο στοχεύει στην καταπολέμηση ενός παρασιτικού πρωτόζωου, που εισβάλλει στην κυκλοφορία του αίματος, με το τσίμπημα κουνουπιού και προκαλεί ελονοσία.

    "Αυτά είναι, σαφώς, τα καλύτερα αποτελέσματα, που έχουν προκύψει από την εφαρμογή ενός δοκιμαστικού εμβολίου κατά της ελονοσίας", παραδέχεται ο Ισπανός ερευνητής.

    "Είμαστε, σχεδόν, σίγουροι, όχι μόνο, ότι το εμβόλίο είναι ασφαλέςαλλά και για την δραστικότητά του".

    Πιο αναλυτικά, με τη χορήγηση του εμβολίου παράγονται στον οργανισμό αντισώματα και λευκά αιμοσφαίρια, που εμποδίζουν την επιβίωση αυτού του πρωτόζωου.

    "Η ελονοσία είναι η κυριότερη αιτία θανάτου παιδιών στην Αφρική", δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Μοζαμβίκης, δρ. Φρανσίσκο Σονγκέιν, ο οποίος αποδέχθηκε τα αποτελέσματα των δοκιμαστικών εφαρμογών του εμβολίου.

    Οι επιπτώσεις της ασθένειας αυτής στην Αφρική είναι "σα να φορτώνουμε επτά Μπόινγκ 747 με ανθρώπους, κάθε μέρα, και μετά να τα ρίχνουμε πάνω στο Κιλιμάντζαρο", δήλωσε ο Ουέν Κιλάμα του Αφρικανικού Δικτύου για την Ελονοσία.

    Κάθε χρόνο καταγράφονται 500 εκατομμύρια νέα κρούσματα ελονοσίας, το 90% των οποίων σημειώνεται στην Αφρική, αναφέρουν οι "Τάιμς" του Λονδίνου.

    Σχετικά Links:

    Iατρική επιθεώρηση Lancet

    [03] Διάφορα

    Ταξιτζής παραδίδει... εκρηκτικά Αφηρημένοι τρομοκράτες

    15/10/2004 12:47:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Η φράση "ευσυνείδητος οδηγός ταξί παρέδωσε τα χρήματα, που βρήκε στο αυτοκίνητό του στον κάτοχό τους" είναι κάτι, που ακούμε συχνά, καθώς οι περιπτώσεις των αφηρημένων πελατών είναι ουκ ολίγες. Κορυφαία, όλων, μέχρι στιγμής η περίπτωση του χρυσού Ολυμπιονίκη, που ξέχασε στο ταξί το μετάλλιό του. Τη φήμη του, όπως φαίνεται, είπαν να ξεπεράσουν δύο Ρώσοι επιβάτες, οι οποίοι αυτό που άφησαν πίσω τους δεν ήταν χρήματα, αλλά δύο κιλά ΤΝΤ. Η έκπληξη και η τρομάρα του οδηγού ήταν μεγάλη, όταν ανακάλυψε στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου του μια πλαστική σακούλα, με το εκρηκτικό περιεχόμενο. Όπως δήλωσε ο ίδιος στην αστυνομία, τα εκρηκτικά είχαν ξεχάσει δύο πελάτες, που είχε μεταφέρει από το σταθμό του μετρό Τέπλι Σταν στο σταθμό Καχόβσκαγια. Πέραν από το αστείο του πράγματος, πάντως, τα τελευταία χρόνια, η εγκληματικότητα στη Ρωσία έχει λάβει "εκρηκτικές" διαστάσεις και ιδιαίτερα στη Μόσχα, όπου ανθίζει το λαθρεμπόριο όπλων και εκρηκτικών.

    [04] Οικονομία

    Κατατέθηκε το Σχέδιο Νόμου από το Υπ. Ανάπτυξης Έρχεται ο Συνήγορος του Καταναλωτή

    15/10/2004 3:45:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Μετά το Συνήγορο του Πολίτη σειρά είχε ο Συνήγορος του Καταναλωτή, ένας νέος θεσμός που θα επιλύει εξωδικαστικά τις διαφορές ανάμεσα σε καταναλωτές και επιχειρήσεις. Την Παρασκευή κατατέθηκε στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή από τον υπουργό Ανάπτυξης, Δημήτρη Σιούφα , το σχέδιο νόμου για το Συνήγορο του Καταναλωτή, που έχει ήδη εγκριθεί από την Κυβερνητική Επιτροπή και έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση με φορείς όπως οι καταναλωτικές οργανώσεις, οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, η ΓΣΕΕ, ο Συνήγορος του Πολίτη και η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Με τη σύσταση του θεσμού του Συνηγόρου του Καταναλωτή προωθείται η περαιτέρω εναρμόνιση της ελληνικής διοίκησης προς τα διεθνώς καθορισμένα πρότυπα, καθώς και η έννοια της διοικητικής σύγκλισης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Εξωδικαστικός μηχανισμός παρέμβασης

    "Σκοπός αυτού του Σχεδίου Νόμου είναι η εισαγωγή στην ελληνική έννομη τάξη του θεσμού του Συνηγόρου του Καταναλωτή ως εξωδικαστικού οργάνου συναινετικής επίλυσης καταναλωτικών διαφορών, ενώ παράλληλα υλοποιείται σχετική προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης" είπε ο κ. Σιούφας προσθέτοντας ότι ένας τέτοιος εξωδικαστικός μηχανισμός παρέμβασης "προάγει την ενεργοποίηση της καταναλωτικής συνείδησης και ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες που υφίστανται σήμερα στο ευαίσθητο πεδίο των καταναλωτικών διαφορών".

    Πώς θα λειτουργεί ο Συνήγορος

    Ο Συνήγορος του Καταναλωτή μπορεί να κινηθεί μετά από ενυπόγραφη αναφορά-καταγγελία κάθε ενδιαφερόμενου ή και αυτεπαγγέλτως, ενώ δεν αναλαμβάνει υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια. Μετά την κατάθεση της αναφοράς, ο Συνήγορος ακούει και τις δύο πλευρές και προτείνει αρχικά έναν συμβιβασμό. Εάν χρειαστεί, προχωρεί σε έγγραφες συστάσεις ή μπορεί και να δώσει στη δημοσιότητα την υπόθεση, ενώ εάν διαπιστώσει ενδείξεις αξιόποινης πράξης, μπορεί να στείλει το φάκελο στον εισαγγελέα .

    Σε κάθε περίπτωση ενημερώνει την Επιτροπή Ανταγωνισμού , ενώ οι καταναλωτές, από τη μεριά τους, πρέπει να κάνουν την καταγγελία τους μέσα σε ένα μήνα από τη στιγμή που προέκυψε το πρόβλημα.

    Με το Σχέδιο Νόμου η λειτουργία του Συνηγόρου του Καταναλωτή λαμβάνει υπόψη της την ύπαρξη και άλλων καθιερωμένων φορέων εξώδικης ρύθμισης επιμέρους καταναλωτικών διαφορών (Τραπεζικός Μεσολαβητής, Μεσολαβητής Κεφαλαιαγοράς ), που λειτουργούν ως μηχανισμοί αυτορύθμισης, σε ένα πλαίσιο σύμπραξης αγοράς και κοινωνίας των πολιτών.

    Σχετικά Links:

    Υπουργείο Ανάπτυξης

    Συνήγορος του Πολίτη

    [05] Τεχνολογία

    Οι καλύτερες ανακαλύψεις θα βραβεύονται στο μέλλον Βραβεία τεχνολογίας

    15/10/2004 3:49:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/10/2004 4:29:03 μμ)

    Συντάκτης: Βαρβάρα Τουμαζάτου

    Πηγή: BBC

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τεχνολογίας (World Technology Network) και το Ίδρυμα X-Prize σχεδιάζουν την καθιέρωση ενός νέου θεσμού απονομής βραβείων σε επιστήμονες, ακαδημαϊκά ιδρύματα και ιδιώτες ερευνητές. Η απόφαση ανακοινώθηκε στην Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής, που πραγματοποιήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο . Ήδη, έχει ξεκινήσει η υποβολή δηλώσεων, παρόλο που υπολείπονται περίπου δέκα χρόνια, μέχρι να γίνουν οι πρώτες απονομές. Νέες μορφές μέσων μεταφοράς, θεραπείες για νευρολογικές ασθένειες και παράλυση, αλλά και επίλυση του παγκόσμιου προβλήματος ασιτίας, περιλαμβάνονται στα θέματα που θα αξιολογηθούν.

    "Τα αγαθά κόποις κτώνται"

    Οι θεματικές ενότητες που έχουν προταθεί είναι: υγεία, τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνίας, εναλλακτικές πηγές ενέργειας, οικολογία, συστήματα εικονικής πραγματικότητας, τεχνητή νοημοσύνη και επιστήμες, όπως η νανοτεχνολογία,. Οι υποψήφιες προτάσεις, πάντως, πρέπει να μπορούν να υλοποιηθούν μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα.

    "Έχει έρθει ο καιρός για τη βράβευση σημαντικών ιδεών, που συμβάλλουν στην επίλυση σημαντικών προβλημάτων, που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα", δήλωσε ο πρόεδρος του WTN, Τζέιμς Κλαρκ, στο BBC.

    Το ύψος των χρηματικών επάθλων δεν έχει καθοριστεί ακόμα, αλλά υπολογίζεται της τάξεως των "δεκάδων εκατομμυρίων", όπως αναφέρει ο Τζέιμς Κλαρκ, Άλλωστε, θα υπάρχει και η αρωγή του ιδιωτικού κεφαλαίου.

    Κάθε χρόνο, νέα μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τεχνολογίας βραβεύονται για τα επιτεύγματά τους. Φέτος, μεταξύ των νικητών ήταν το Skype, η υπηρεσία παροχής φωνητικών προγραμμάτων για υπολογιστές. Επίσης, η βρετανική Surrey Satellite Technology απέσπασε το εταιρικό βραβείο διαστήματος.

    Σχετικά Links:

    X-Prize

    World Technology Network

    [06] Πολιτισμός

    Σε ηλικία 81 ετών Πέθανε ο δημοσιογράφος Σπύρος Λιναρδάτος

    15/10/2004 4:13:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/10/2004 7:48:06 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την τελευταία του πνοή άφησε την Πέμπτη, σε ηλικία 81 ετών, ο δημοσιογράφος και ιστορικός Σπύρος Λιναρδάτος. Ο Λιναρδάτος επέδειξε ενεργό αντιστασιακή δράση κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής, ενώ από το 1946 ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία δουλεύοντας στις εφημερίδες Ριζοσπάστης, Ελληνική Ημέρα, Αυγή και Καθημερινή. Από το 1954 άρχισε να ασχολείται με τη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Η ΕΣΗΕΑ, με ανακοίνωσή της, εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στους οικείους του κάνοντας λόγο για έναν "άξιο συνάδελφο, που αφήνει μεγάλο κενό στη δημοσιογραφία [...] και στην πνευματική ζωή του τόπου. Ο Σπύρος Λιναρδάτος αφήνει στις νεώτερες γενιές ένα παράδειγμα ζωής, που σπάνια συναντάμε. Του αγωνιστή-διανοούμενου-δημοσιογράφου, ο οποίος με την πορεία του συμπυκνώνει την ουσία και το νόημα της δημοσιογραφίας". Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα στις 4 μ.μ. από το Α Νεκροταφείο Αθηνών.

    Ο Σπύρος Λιναρδάτος γεννήθηκε στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς το 1923. Αφού τελείωσε τις γυμνασιακές του σπουδές εισήχθη στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από τις πρώτες μέρες της Κατοχής παίρνει μέρος στο αντιστασιακό σπουδαστικό κίνημα ως στέλεχος της ΟΚΝΕ. Το 1942 είναι ο πρώτος φοιτητής, ο οποίος εκτοπίζεται στην Χαλκίδα.

    Υπήρξε ακόμη δραστήριο στέλεχος της ΕΠΟΝ Αθήνας. Για τη δράση του αυτή εξορίστηκε από το 1948 έως το 1952, ενώ εξορίστηκε και από τη Χούντα από την 21η Απριλίου 1967 έως το 1970.

    Ο Λιναρδάτος είχε συγγράψει πλήθος ιστορικών έργων, μεταξύ των οποίων: "Πώς φτάσαμε στην 4η Αυγούστου", "Η 4η Αυγούστου", "Η Κύπρος ως την ανεξαρτησία", "Από τον εμφύλιο στη χούντα", "Ο Ιωάννης Μεταξάς και οι μεγάλες δυνάμεις (1936-1940)" και "Ο πόλεμος του 1940-41 και η μάχη της Κρήτης".

    "Η ζωή και το έργο του Σπύρου Λιναρδάτου υπήρξε ένας διαρκής αγώνας για την ελευθερία και την κοινωνική δικαιοσύνη. Η αντιστασιακή του δράση, το δημοσιογραφικό και ιστορικό του έργο, θα μείνουν παρακαταθήκες υψηλού ήθους, συνέπειας και κοινωνικής προσφοράς", τονίζει σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, εκφράζοντας παράλληλα στους οικείους του τα ειλικρινή του συλλυπητήρια.

    Ο υπ. Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος, δήλωσε πως όσο οι απαξιωτικές φωνές για τη δημοσιογραφία και τους λειτουργούς της αναπαράγονται ως στερεότυπα, τόσο το παράδειγμα ανθρώπων όπως ο Σπύρος Λιναρδάτος, που αφιέρωσαν τη ζωή και το έργο τους στην υπεράσπιση αξιών και ιδανικών, θα παραμένει επίκαιρο.

    Ο Σπύρος Λιναρδάτος υπήρξε αγωνιστής και διανοητής που πλούτισε την Αριστερά με την ανθρωπιά και το ήθος του, ενώ ως μαχόμενος δημοσιογράφος έδωσε ανεπανάληπτο δείγμα ακέραιης συνείδησης και κοινωνικής ευαισθησίας, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλος.

    [07] Εσωτερικά

    Επίθεση Παπανδρέου κατά κυβέρνησης

    15/10/2004 4:07:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/10/2004 5:34:47 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να συμβάλει σε εξεύρεση συναινετικής λύσης στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας τόνισε σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα της πανηγυρικής συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Ανασυγκρότησης του κινήματος, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι ο λαός δεν επιθυμεί εκλογές και πρόσθεσε πως το ζήτημα της εκλογής του Προέδρου δεν προσφέρεται για μικροκομματισμούς, ενώ επανέλαβε πως το κόμμα του δεν διακατέχεται από φόβο των εκλογών σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση κοινής αποδοχής. Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε για μια ακόμη φορά κατά της κυβέρνησης λέγοντας ότι ποτέ μια κυβέρνηση δεν έκανε τόσα λάθη, σε τόσα κρίσιμα θέματα, μέσα σε τόσο λίγο χρόνο και δήλωσε την ετοιμότητα του κόμματός του να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν από την αδυναμία της Νέας Δημοκρατίας να κυβερνήσει τη χώρα. Χαρακτήρισε και πάλι παρωδία την απογραφή με την οποία η κυβέρνηση "έδεσε τα χέρια της χώρας", ενώ για τον προϋπολογισμό είπε ότι είναι απολύτως αναξιόπιστος

    Ανανέωση στο ΠΑΣΟΚ

    Αναφερόμενος στο ζήτημα της ανανέωσης του ΠΑΣΟΚ ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι αυτή θα είναι ευρεία, χωρίς κάτι τέτοιο να σημαίνει κυνήγι μαγισσών και αναζήτηση εξιλαστήριων θυμάτων.

    Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την προσδοκία του το συνέδριο αυτό να αποτελέσει σταθμό για το ΠΑΣΟΚ και την ελληνική κοινωνία και ζήτησε τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των πολιτών στις προσυνεδριακές και συνεδριακές διαδικασίες, δίνοντας ξεχωριστή έμφαση στην παρουσία της νεολαίας.

    Εγκρίθηκαν οι εισηγήσεις για τον πολιτικό διάλογο

    Σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες του προσυνεδριακού διαλόγου, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είπε ότι σε δύο εβδομάδες ξεκινά η διεξαγωγή του, η οποία θα γίνει με αυστηρά προσδιορισμένες θεματικές ενότητες, με μέγιστο όρο συμμετοχής τα 50 άτομα και στελέχωση κατά το ήμισυ από φίλους του ΠΑΣΟΚ.

    "Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τις αρχές και τις αξίες που αποτελούν τα "γενετικά χαρακτηριστικά του" και όχι μόνο με την κυβερνητική διαχείριση όπως κάναμε κατά κόρον", ανέφερε ο συντονιστής της "Ομάδας Δουλειάς για τη Διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ", Ευάγγελος Βενιζέλος. Όπως είπε ο ίδιος, η ανασυγκρότηση του κόμματος πρέπει να είναι μια απόλυτα εξωστρεφής διαδικασία η οποία να εντάσσεται στο πλαίσιο σχεδιασμού για την επάνοδο στην εξουσία.

    Ο συντονιστής της "Ομάδας Ανοιχτού Κόμματος" Μιλτιάδης Παπαϊωάννου με εισήγηση του παρουσίασε τις προτεινόμενες προς το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, οργανωτικές αλλαγές.

    Σύμφωνα με την εισήγηση της ομάδας, η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ θα καταργηθεί και ανώτερο όργανο του κόμματος θα είναι το Εθνικό Συμβούλιο, ενώ το Εκτελεστικό Γραφείο θα μετασχηματισθεί σε Πολιτικό Συμβούλιο.

    Μεταξύ άλλων προτείνεται η εκλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από μέλη και φίλους του κόμματος, κάθε τέσσερα χρόνια και σύγκληση συνεδρίου κάθε δύο χρόνια, ενώ η εκλογή του προέδρου να γίνεται 15 μέρες πριν τη σύγκληση του συνεδρίου.

    [08] Διεθνή

    Με επιστολή της σε λιβανέζικη εφημερίδα Η Αλ Κάιντα διεκδικεί την ευθύνη για τις επιθέσεις στην Αίγυπτο

    15/10/2004 4:52:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την πρώτη ημέρα του Ραμαζανιού επέλεξε η Αλ Κάιντα για να αναλάβει την ευθύνη για το τριπλό τρομοκρατικό χτύπημα στην Αίγυπτο στις 7 Οκτωβρίου από το οποίο σκοτώθηκαν 32 άτομα και τραυματίστηκαν πάνω από 100. Η ανακοίνωση, η αυθεντικότητα της οποίας δεν έχει εξακριβωθεί, δημοσιεύτηκε στη λιβανική εφημερίδα Αλ Μπαλάντ και φέρει την υπογραφή "Γραφείο Πληροφόρησης της Αλ Κάιντα-Διεθνές Ισλαμικό Μέτωπο". Στην επιστολή, που στάλθηκε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αναφέρεται ότι "η επιχείρηση απέβλεπε στην κατατρόπωση του εχθρού στη χερσόνησο του Σινά και δεν είναι η πρώτη ούτε θα είναι η τελευταία".

    Ήδη την ευθύνη για τις επιθέσεις στη χερσόνησο του Σινά έχει αναλάβει μία οργάνωση που υποστηρίζει ότι ανήκει στο δίκτυο της Αλ Κάιντα, "Οι Ταξιαρχίες του Μάρτυρα Αμπντάλα Αζάμ", καθώς και δύο άλλες άγνωστες ισλαμιστικές οργανώσεις: "Οι Ταξιαρχίες της Ισλαμικής Ενότητας" και η "Διεθνής Ισλαμιστική Οργάνωση". Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ, οι πολίτες του οποίου ήταν στόχος των επιθέσεων, είχε εξαρχής υποστηρίξει ότι το χτύπημα ήταν έργο της Αλ Κάιντα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Έργο της Αλ Κάιντα λέει το Ισραήλ

    Μπαράζ εκρήξεων

    [09] Αθλητισμός

    Βαριά "καμπάνα" στον Ποσειδώνα Ν.Π.

    15/10/2004 5:33:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με αφαίρεση τριών βαθμών από τον πίνακα βαθμολογίας της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου, αφαίρεση ενός επιπλέον βαθμού από τον πίνακα βαθμολογίας του πρωταθλήματος της επόμενης αγωνιστικής περιόδου καθώς και κατακύρωση του αγώνα που δεν διεξήχθη υπέρ του Απόλλωνα Αθηνών (6/10) με τέρματα 2-0, τιμωρήθηκε η ΠΑΕ Ποσειδών Νέων Πόρων από τον αθλητικό δικαστή της ΕΠΑΕ. Ακόμη, ο ίδιος σύλλογος υποχρεώνεται με την καταβολή κάθε σχετικής δαπάνης για τον αγώνα που δεν τελέστηκε, δηλαδή μετακίνηση αντίπαλης ομάδας, διαιτητών, παρατηρητών κλπ. Ακόμη, ο αθλητικός δικαστής επέβαλε στην ΠΑΕ Άγιος Δημήτριος την πειθαρχική ποινή της έγγραφης επίπληξης για τη συμπεριφορά του κ. Β. Χρυσοχόου, ενώ επέβαλε στον ίδιο παράγοντα ποινή απαγόρευσης εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους για 20 ημέρες και πρόστιμο 3.000 ευρώ.

    [10] Πολιτισμός

    Στη Βουλγαρία Εντοπίστηκε κλεμμένος Τσιτσιάνο

    15/10/2004 5:19:00 μμ

    Συντάκτης: Γιωταμίνα Αλεξάνδρου

    Πηγή: ΑΠΕ,REUTERS

    Έναν πίνακα, που αποδίδεται στον Τιτσιάνο, ανακάλυψαν οι αστυνομικές Αρχές στη Στάρα Αγκόρα της νοτιοανατολικής Βουλγαρίας. Όπως αναφέρει η εφημερίδα Τρουντ, πρόκειται για το έργο "Η Θυσία του Αβραάμ", το οποίο είχε κλαπεί από ιδιωτική συλλογή στη Λευκωσία το Μάιο του 2003. Η ανακάλυψη του συγκεκριμένου πίνακα θεωρείται σημαντική, καθώς αν εξακριβωθεί η αυθεντικότητά του, η αξία του ενδέχεται να υπερβεί τα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ.

    Βρέθηκε σε άσχημη κατάσταση

    Όλα ξεκίνησαν, όταν η βουλγαρική αστυνομία, σε συνεργασία με την Ιντερπόλ, συνέλαβε έναν 24χρονο άνδρα, κατά τη διάρκεια επιδρομής στο σπίτι του.

    Εκεί, οι αστυνομικοί εντόπισαν τον πίνακα, που είχε υποστεί μεγάλες φθορές, κυρίως λόγω της κακής συντήρησής του, καθώς είχε παραμείνει τυλιγμένος για μεγάλο χρονικό διάστημα.

    Όπως εξήγησε στην "Τρουντ" ο διευθυντής της τοπικής αστυνομίας Τόνσο Μιχαήλοφ, ο δράστης κατάφερε να περάσει το έργο λαθραία στη χώρα, αφού το μετέφερε διαμέσου αρκετών συνόρων.

    [11] Εσωτερικά

    Εκκρεμές το αίτημα για ισχυρή Αυτοδιοίκηση

    15/10/2004 6:00:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/10/2004 6:09:01 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την απογοήτευσή του για τα δομικά προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε μία εποχή που απαιτεί αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος ανοίγοντας το απόγευμα της Παρασκευής τις εργασίες της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης για την Αυτοδιοίκηση που οργάνωσε ο Συνασπισμός. Ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε ότι τα προβλήματα στο χώρο της Αυτοδιοίκησης δεν πρόκειται να αντιμετωπιστούν, όσο τα δύο μεγάλα κόμματα θα συνεχίσουν να κινούνται στο ίδιο πολιτικό πλαίσιο, και τάχθηκε υπέρ των ριζοσπαστικών αλλαγών ώστε να δοθεί αναπτυξιακή ώθηση στην Περιφέρεια.

    Αναγκαίες ριζοσπαστικές αλλαγές

    "Η κατάσταση που υπάρχει σήμερα δείχνει ένα συγκεντρωτικό-γραφειοκρατικό κράτος σε κρίση και μια αυτοδιοίκηση με ελλιπείς δομές σε αδυναμία". Ν. Κωνσταντόπουλος

    "Δυστυχώς, και για την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, το αίτημα για ισχυρή, αυτόνομη και αιρετή Αυτοδιοίκηση, σε όλους τους βαθμούς, παραμένει εκκρεμές. Οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές να γίνουν για αιρετούς δημάρχους, νομάρχες και περιφερειάρχες, στα πλαίσια της συνταγματικής ρήτρας", τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ στην ομιλία του.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος πρόσθεσε ότι στον πυρήνα του κρατικού και κυβερνητικού μοντέλου της Ελλάδας, χρειάζονται ριζοσπαστικές αλλαγές και πως η αντιπαράθεση ΝΔ ως κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευσης κινείται στα γνωστά στερεότυπα ενός κράτους που θα εξασφαλίζει πελατειακές ευχέρειες στην κυβερνητική πλειοψηφία και μιας αυτοδιοίκησης που θα είναι πελάτης και επαίτης του εκάστοτε κυβερνητικο-κρατικού κατεστημένου.

    [12] Αθλητισμός

    Ο νέος Παναθηναϊκός στο βόλει

    15/10/2004 5:55:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με παρακαταθήκη την κατάκτηση του περσινού πρωταθλήματος και με την ενίσχυση της ομάδα στην μεταγραφική περίοδο, η αισιοδοξία ήταν έκδηλη στην σημερινή παρουσίαση της φετινής ομάδας βόλει του Παναθηναϊκού. Μιλώντας στους εκπρόσωπους του Τύπου, τα μεταγραφικά αποκτήματα του Παναθηναϊκού δήλωσαν ευχαριστημένοι που είναι μέλη της ομάδας, ενώ εκτίμησαν ότι θα έχουν καλή πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ και το πρωτάθλημα Ελλάδας. Λαμβάνοντας το λόγο ο τεχνικός των «πράσινων», Στέλιος Καζάζης, χαρακτήρισε το αγωνιστικό πρόγραμμα "πολύ βαρύ", αφού "από τις 6 Νοεμβρίου μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου η ομάδα θα αγωνίζεται συνεχώς Τετάρτη-Σάββατο". Δεν παρέλειψε, βέβαια, να πλέξει το εγκώμιο των παικτών του, δηλώνοντας πως "πρώτη φορά βλέπω ομάδα με τόσο χαμηλό μέσο όρο ηλικίας και συνάμα τόσο ταλέντο". Αναφερόμενος στην αγωνιστική συμπεριφορά της ομάδας, ο κ. Καζάζης υπογράμμισε ότι "θα βασίζεται στο ισχυρό της σύνολο", ενώ εξηγώντας το σκεπτικό βάσει του οποίου έγιναν οι μεταγραφές, τόνισε: "Μοναδικό σκεπτικό ήταν η δημιουργία μιας ομάδας που θα πρωταγωνιστήσει σε βάθος χρόνου. Γι αυτό φέραμε στην ομάδα παίκτες με ταλέντο και διάθεση για δουλειά".

    Οι λόγοι της μετοίκησης

    Ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού, Βλάσης Σταθοκωστόπουλος, αφού καλωσόρισε τους νέους παίκτες εξήγησε στη συνέχεια το λόγο που κατέστησε αναγκαία τη "μετοίκηση" από το γήπεδο της Λεωφόρου σε εκείνο της Γλυφάδας: "Θα ήταν παρακινδυνευμένο να παίζαμε Τετάρτη στη Γλυφάδα και Σάββατο στη Λεωφόρο, οπότε γι αυτό αποφασίσαμε από κοινού με τον προπονητή την μόνιμη μετακίνηση στη Γλυφάδα. Ελπίζω ότι και φέτος ο κόσμος θα συνεχίσει να μας ενισχύει". Πάντως, ο κ. Σταθοκωστόπουλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αλλαγής έδρας, μεσούσης της περιόδου: "Δεν είναι πολλά αυτά που μπορούμε να πούμε για την ώρα αφού το κλειστό χρησιμοποιήθηκε τόσο στους Ολυμπιακούς όσο και στους Παραολυμπιακούς με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να μην είναι ακόμα έτοιμο. Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό εξετάζοντας ακόμα και την περίπτωση της μετακόμισης στο μέσο της περιόδου». Ερωτηθείς για το θέμα της έδρας που θα στεγάσει μελλοντικά τον ενιαίο Παναθηναϊκό, παρέπεμψε στον πρόεδρο του Ερασιτέχνη, Θανάση Γιαννακόπουλο. Τέλος ο αρχηγός, από φέτος, Σωτήρης Πανταλέων, ευχήθηκε "να ανταποκριθώ στην πρόκληση, να βελτιωθώ σαν αθλητής και σαν άνθρωπος, και να είμαι άξιος αρχηγός".

    [13] Αθλητισμός

    Λάθος συναγερμός με Σινιόρι

    15/10/2004 6:41:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει με τον Μπέπε Σινιόρι, σύμφωνα με την διοίκηση της ΠΑΕ Ηρακλής και του αντιπροέδρου, Γιάννη Γλυκού, ο οποίος μίλησε στον SuperSport FM. Ο κ. Γλυκός δήλωσε πως στο θέμα δόθηκε ιδιαίτερη έκταση από την πλευρά της ιταλικής εφημερίδας και σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει βάση στο δημοσίευμα, καθώς ήταν σε υποθετική μορφή. Συγκεκριμένα ο κ. Γλυκός είπε πως τέθηκε μια υποθετική ερώτηση στον Σινιόρι από τον Ιταλό δημοσιογράφο για το αν θα επιθυμούσε να επιστρέψει στην Μπολόνια, εάν υπήρχε πρόβλημα με το συμβόλαιο στον Ηρακλή. Αυτό μεταφέρθηκε ως επιθυμία του ποδοσφαιριστή να επιστρέψει στην Ιταλία, όμως σε καμία περίπτωση ο ίδιος δεν δήλωσε αυτό, καθώς σύμφωνα πάντα με τον κ. Γλυκό, δήλωσε απολύτως ικανοποιημένος από την ζωή στην Θεσσαλονίκη και στην ομάδα του Ηρακλή.

    Επιπλέον ως στοιχείο η εφημερίδα ανέφερε πως ο Σινιόρι θέλει να είναι κοντά στην οικογένειά του και βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στην Μπολόνια, όπου εξακολουθούν να παραμένουν οι δικοί του άνθρωποι, ωστόσο η πλευρά του Ηρακλή διευκρίνισε πως ο παίκτης λόγω ρεπό που είχε η ομάδα, μετέβη στην Ιταλία για να φέρει την οικογένειά του στην Θεσσαλονίκη. Έτσι προφανώς δεν υπάρχει κάποιο σημαντικό και ανησυχητικό θέμα όσον αφορά τον Μπέπε Σινιόρι.

    [14] Αθλητισμός

    Διαμαρτύρεται το Καζακστάν

    15/10/2004 6:57:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Τόσο την UEFA, όσο και την FIFA είχε ως αποδέκτες η επίσημη διαμαρτυρία της ομοσπονδίας του Καζακστάν, στην οποία κατηγορεί τον Τρίρουε Μπόρνο, επιτετραμένο της UEFA στον αγώνα της ομάδας με την Αλβανία. Η ομοσπονδία του Καζακστάν υποστηρίζει πως ο συγκεκριμένος αξιωματούχος επέτρεψε σε μέλη της αποστολής της Αλβανίας, να επισκεφθούν τα αποδυτήρια των διαιτητών και να συζητήσουν μαζί τους λίγο πριν ξεκινήσει το παιχνίδι. Όλα αυτά περιγράφονται σε ανακοίνωση που δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα της ομοσπονδίας του Καζακστάν, η οποία αναφέρει πως «τέτοιου είδους αντιμετώπιση απαγορεύεται κατηγορηματικά από τους κανονισμούς της παγκόσμιας ομοσπονδίας». Παράλληλα, οι γηπεδούχοι πιστεύουν πως αδικήθηκαν μέσα στο γήπεδο καθώς, όπως υποστηρίζουν, ο Αυστριακός διαιτητής Φριτς Στούτσλικ δεν τους έδωσε πέναλτι στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης. Η FIFA επιβεβαίωσε ότι έλαβε μία επιστολή από την ομοσπονδία του Καζακστάν, όμως οι εκπρόσωποί της δεν θέλησαν να σχολιάσουν το περιεχόμενό της. Απλώς, δεσμεύθηκαν ότι σύντομα θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση.

    [15] Πολιτισμός

    Συνάντηση Καραμανλή-Μαρκόπουλου

    15/10/2004 4:34:00 μμ

    Συνάντηση με τον μουσικοσυνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Εξερχόμενος από τη συνάντηση ο κ. Μαρκόπουλος δήλωσε ότι πως "ο πρωθυπουργός είναι μια μεγάλη προσωπικότητα και ενδιαφέρεται πάρα πολύ για το νέο πολιτισμό της χώρας μας στον οποίο δεν πρέπει να υπάρχει κανένας άχρηστος αποκλεισμός". Η αναγέννηση του νεοελληνικού πολιτισμού θα πραγματοποιηθεί μέσω ενός νέου σχεδίου στην οποία θα χρησιμοποιηθούν και οι παλιές αλλά και οι νέες δυνάμεις, πρόσθεσε ο δημοφιλής μουσικοσυνθέτης.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 15 October 2004 - 16:50:51 UTC