Read the Latest International Press Articles on Greece and Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-10-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σκάζνι: «Όλα γίνονται»!
  • [02] Σε εγρήγορση η Κυβέρνηση Επανεξετάζεται το επίδομα θέρμανσης
  • [03] Σοβαρή αλλά ελεγχόμενη η κατάστασή του Αιματηρή επίθεση στον Φ. Συρίγο
  • [04] Κηδεύτηκε ο Σπύρος Λιναρδάτος
  • [05] Έστειλε μήνυμα ενότητας "Δεν υπάρχει θέμα Τσάμηδων" δηλώνει ο Πρόεδρος
  • [06] Δίωξη για Κεντέρη - Θάνου
  • [07] Νεκρή μια μητέρα- τραυματισμένο το παιδί της Τραγωδία σε στάση
  • [08] Προσοχή στο Αιγάλεω
  • [09] Φοβού την επανασύνδεση Το φιλί που δαγκώνει
  • [10] Λίγο πριν την κυκλοφορία του νέου της άλμπουμ Θέλει διάλειμμα η Britney
  • [11] Ο Βερόν θέλει Παναθηναϊκό
  • [12] Οριστικά θετικός ο Κακλαμάνος
  • [13] Έμμεση στήριξη στον Μπους "Οι τρομοκράτες δεν θέλουν επανεκλογή Μπους"
  • [14] Δοκιμές από τη ΝΑΣΑ Ο γύρος του Άρη σε 90 μέρες
  • [15] Έτοιμος ο Ολυμπιακός
  • [16] Για "παρατυπίες" μιλά η διεθνής κοινότητα Εκλογικά επεισόδια στη

    [01] Champions League

    Σκάζνι: «Όλα γίνονται»!

    18/10/2004 7:25:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    "Το ποδόσφαιρο είναι απρόβλεπτο σπορ. Όλα γίνονται. Ποιος το περίμενε πως η Ελλάδα θα έπαιρνε το EURO;"! Με αυτή την απάντηση στο ερώτημα αν ο Παναθηναϊκός μπορεί να φτάσει μέχρι τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, ο Ζντένεκ Σκάζνι έδωσε το στίγμα της προσπάθειας που ξεκίνησε εδώ και μερικές ημέρες, αναλαμβάνοντας την τεχνική ηγεσία των "πρασίνων". Ο Τσέχος που μίλησε στον Δημήτρη Κριτή και στην εκπομπή Champions NET, η οποία θα μεταδοθεί τα μεσάνυχτα από την ΝΕΤ, άνοιξε τα χαρτιά του σχετικά με το τι θέλει να πετύχει στο δύσκολο έργο που έχει μπροστά του και ποιο είναι το ζητούμενο, ώστε να θεωρηθεί επιτυχημένη η πορεία του. Η συζήτηση όπως ήταν φυσικό επικεντρώθηκε στο Τσάμπιονς Λιγκ, για το οποίο ο Σκάζνι συμφώνησε στον χαρακτηρισμό της καρυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης και χαρακτηριστικά τόνισε, "Για κάθε προπονητή, το Τσάμπιονς Λιγκ είναι η μεγαλύτερη διοργάνωση σε επίπεδο συλλόγων. Παίζουν οι καλύτερες ομάδες, οι καλύτεροι ποδοσφαιριστές, είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Συμφωνώ ότι είναι διοργάνωση και με μεγάλα οικονομικά οφέλη, αλλά οι προπονητές και οι παίκτες δεν ενδιαφερόμαστε για τα λεφτά. Μας ενδιαφέρουν οι βαθμοί για την ομάδα, τον Παναθηναϊκό, αλλά και την Ελλάδα. Αυτός είναι ο στόχος μας"!

    Όσο για την θεωρητική έκπληξη των δύο περσινών φιναλίστ, ο Σκάζνι επεσήμανε, "Ήταν έκπληξη το ζευγάρι του τελικού, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Πόρτο και η Μονακό δεν ήταν καλές ομάδες. Αν συνέβαινε αυτό, δεν θα έφταναν ως εκεί. Βεβαίως ένας σημαντικός λόγος ήταν και το γεγονός ότι οι πολύ μεγάλοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι ταλαιπωρήθηκαν από την κόπωση των ποδοσφαιριστών τους, λόγω μεγάλου αριθμού αγωνιστικών υποχρεώσεων και γι αυτό πιστεύω ότι το σύστημα των νοκ άουτ αγώνων, μετά την πρώτη φάση των ομίλων, είναι προς την σωστή κατεύθυνση".

    Καλή εμφάνιση και καλό αποτέλεσμα

    Ασφαλώς μεγάλο κομμάτι της συνέντευξης αφορούσε και την Άρσεναλ την οποία θα υποδεχτεί την Τετάρτη το βράδυ ο Παναθηναϊκός στην Λεωφόρο. Ο Σκάζνι δεν θέλησε όπως ήταν φυσικό να προβλέψει τον νικητή, τόνισε ωστόσο πως βάσει της φιλοσοφίας του, εκείνο που θέλει είναι ο συνδυασμός μιας καλής εμφάνισης με το επιθυμητό αποτέλεσμα. "Όλοι ξέρουν τι ομάδα είναι η Άρσεναλ, όλοι ξέρουμε ποιος είναι ο Παναθηναϊκός", είπε ο Τσέχος και συμπλήρωσε, "Πρέπει να προσπαθήσουμε να παίξουμε, όχι μόνο καλό ποδόσφαιρο, αλλά να προσπαθήσουμε για το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ήμουν και είμαι προπονητής που θέλει το αποτέλεσμα να συνδυάζεται με ελκυστικό ποδόσφαιρο. Πιστεύω ότι η ομάδα έχει τις δυνατότητες να συνδυάσει αυτά τα δύο πράγματα, ουσία και καλό ποδόσφαιρο και πάνω σ αυτό δουλεύουμε εντατικά. Αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε και με την Άρσεναλ". Συνεχίζοντας πάντως φρόντισε να επισημάνει πως ακόμη τίποτα δεν έχει κριθεί όσον αφορά την πρόκριση, αφού η προσοχή του Παναθηναϊκού δεν επικεντρώνεται στους εντός έδρας αγώνες, αλλά και στους εκτός. "Η πρόκριση είναι ανοικτή αυτή τη στιγμή. Μια νίκη στην έδρα μας είναι καλή, αυτό δεν σημαίνει όμως πως είναι ο μοναδικός δρόμος για την πρόκριση. Πρέπει να παλεύεις όλα τα παιχνίδια, με την ίδια αυτοπεποίθηση και θέληση, γιατί οι βαθμοί της νίκης είναι τρεις και εντός και εκτός έδρας".

    Διαφορές Τσεχίας και Ελλάδας

    Ως Τσέχος δεν θα μπορούσε να μην ζητηθεί η γνώμη του και για τις διαφορές στην φιλοσοφία του ποδοσφαίρου που παρουσίασε στο πρόσφατο EURO, η ομάδα της χώρας του και η Εθνική μας. Ο Σκάζνι συμφώνησε με αυτό αλλά δεν θέλησε να αναφερθεί στο ποια είναι η καλύτερη. Ενώ δε δίστασε να παραδεχθεί πως στο μεταξύ μας παιχνίδι η Τσεχία δεν ήταν πολύ καλύτερη! "Κι εμείς και η Ελλάδα παίξαμε καλό ποδόσφαιρο", τόνισε και πρόσθεσε, "Σίγουρα όμως παίξαμε διαφορετικό ποδόσφαιρο. Στο μεταξύ μας παιχνίδι δεν μπορώ να πω ότι ήμασταν πολύ καλύτεροι. Εμείς παίξαμε πολύ επιθετικό ποδόσφαιρο, εσείς παίξατε πολύ έξυπνα από πίσω και ήσασταν διαβασμένοι και πολύ καλά προετοιμασμένοι σε όλα τα παιχνίδια που παρακολούθησα, με πολύ καλή τακτική και πειθαρχία μέσα στο γήπεδο. Παίξατε αυτό που ταίριαζε στους ποδοσφαιριστές σας. Μπορεί να ήσασταν και λίγο τυχεροί, αλλά χωρίς τύχη δεν μπορείς να κατακτήσεις ούτε πρωτάθλημα, ούτε Τσάμπιονς Λιγκ, ούτε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα".

    "Δεν θέλω τώρα να πω ότι προτιμώ το τσέχικο ή το ελληνικό μοντέλο, την ολλανδική ή κάποια άλλη ποδοσφαιρική σχολή. Πρέπει κάθε προπονητής να δουλεύει πολύ με τους παίκτες του, να ξέρει πολύ καλά τι παίκτες έχει και να παίζει το καλύτερο για την ομάδα. Για παράδειγμα, η Τσεχία έπαιξε ένα συγκεκριμένο σύστημα στο Euro, αλλά τώρα σταμάτησε ο Νέτβεντ, δεν έπαιξε ο Πομπόρσκι και ο προπονητής έπρεπε να αλλάξει, αν όχι το σύστημα, τουλάχιστον τον τρόπο παιχνιδιού. Πρέπει να προσαρμόζεις την τακτική και την φιλοσοφία, αξιοποιώντας στον μεγαλύτερο βαθμό τα πλεονεκτήματα της ομάδας σου".

    [02] Οικονομία

    Σε εγρήγορση η Κυβέρνηση Επανεξετάζεται το επίδομα θέρμανσης

    18/10/2004 7:32:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ

    Το ενδεχόμενο να δοθεί επίδομα θέρμανσης στους οικονομικά ασθενέστερους μελετά η Κυβέρνηση, με αφορμή τη διανομή του μαύρου χρυσού για οικιακή χρήση, που άρχισε σήμερα το πρωί. "Η Κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις, ήδη έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για το θέμα και αν χρειαστεί θα πάρει και άλλες", δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης. Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος, τόνισε, ότι "το θέμα μελετάται και θα ληφθούν αποφάσεις" και παρέπεμψε στις δηλώσεις του κ. Αλογοσκούφη. Την άμεση χορήγηση επιδότησης θέρμανσης ζήτησε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου. Στο μεταξύ, παραινέσεις για συγκράτηση των τιμών απηύθυνε ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας.

    Συστάσεις για συγκράτηση των τιμών

    Η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώνεται στην Αττική στα 47 λεπτά το λίτρο και γύρω στα 50 λεπτά στην περιφέρεια. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, σήμερα οι παραγγελίες ήταν λίγες, καθώς ο καιρός δεν επιβάλλει άμεσες προμήθειες από τους καταναλωτές.

    "Έχουμε μια δύσκολη περίοδο μπροστά μας, ένα δύσκολο χειμώνα", δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης. Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην αγορά καυσίμων, ο κ. Σιούφας σημείωσε την πρωτοφανή αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, η οποία από την αρχή του χρόνου έχει ξεπεράσει το 60%.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, επεσήμανε τις προσπάθειες της Κυβέρνησης για αναχαίτιση της ακρίβειας, αναφερόμενος στη μείωση του φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης.

    Με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος επεσήμανε ότι συγκρατεί τα περιθώρια κέρδους στο πετρέλαιο θέρμανσης, η τιμή του οποίου εξαρτάται κατά 90% από τις διεθνείς τιμές, που κυμαίνονται περίπου στα 55 δολάρια το βαρέλι.

    Τι πρέπει να προσέχουμε

    Οι καταναλωτές καλούνται να ερευνούν και να συγκρίνουν τις τιμές των εταιριών και των μεταπωλητών τους, που συχνά διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους.

    Κατά την παραλαβή του πετρελαίου θέρμανσης, ο καταναλωτής πρέπει να προσέχει τη σωστή ποσότητα και ποιότητα, να κάνει ογκομέτρηση δεξαμενής πριν και μετά, ενώ συμφέρει να αγοράζει τουλάχιστον 1000 λίτρα.

    Οι βενζινοπώλες ζητούν από τους καταναλωτές να καταγγέλλουν φαινόμενα κερδοσκοπίας και αισχροκέρδειας στο τηλέφωνο "1520" της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης.

    Στο μεταξύ, συνεργεία ελέγχου του υπουργείου Ανάπτυξης, ενισχυμένα με 500 νέα στελέχη, "χτενίζουν" την αγορά, ώστε να παταχθούν φαινόμενα κερδοσκοπίας ή νοθείας. Όπως επεσήμανε ο κ. Σιούφας, η πολιτεία βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση για να καταπολεμηθούν τα φαινόμενα αυτά και η τιμωρία όσων παρανομούν θα είναι ιδιαίτερα αυστηρή.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Καίει" το πετρέλαιο

    [03] Αθλητισμός

    Σοβαρή αλλά ελεγχόμενη η κατάστασή του Αιματηρή επίθεση στον Φ. Συρίγο

    18/10/2004 8:26:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/10/2004 11:16:31 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Επίθεση από άγνωστους άνδρες δέχτηκε την Δευτέρα ο γνωστός αθλητικός δημοσιογράφος Φίλιππος Συρίγος, την ώρα που έβγαινε από το ραδιοφωνικό σταθμό SPOR FM. Οι δράστες που επέβαιναν σε μοτοσυκλέτα και φορούσαν κράνη, χτύπησαν το δημοσιογράφο και τον τραυμάτισαν σοβαρά με σιδερολοστό, και μαχαίρι. Στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή και εξαφανίστηκαν. Ο κ. Συρίγος μεταφέρθηκε στη Γενική Κεντρική Κλινική, όπου εισήχθη αμέσως στο χειρουργείο. Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν, η καταστασή του είναι σοβαρή αλλά ελεγχόμενη. Το γεγονός καταδίκασαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο ΣΥΝ αλλά και ο ΠΣΑΤ.

    Βαρύς τραυματισμός

    Σύμφωνα με την πρώτη ιατρική ανακοίνωση που εξεδόθη ο δημοσιογράφος φέρει κρανιοεγκεφαλική κάκωση, τραύμα δύο εκατοστών στο ημιθωράκιο, δύο τραύματα στη νεφρική χώρα, ενάμισι και δύο εκατοστών αντίστοιχα, τραύμα τριών εκατοστών στους γλουτούς, τρία θλαστικά τραύματα στο πρόσωπο και συγκεκριμένα στη βρεγματική χώρα και διάφορες κακώσεις στα άκρα.

    Στην ιατρική ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι ο δημοσιογράφος εισήχθη στο νοσοκομείο άνευ εξετάσεων γιατί κινδύνευε από αιμορραγικό σοκ.

    Την υπόθεση έχει αναλάβει το τμήμα δίωξης ανθρωποκτονιών, ενώ ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Δημήτρης Παπαγγελόπουλος έδωσε εντολή στον διευθυντή Ασφαλείας να εποπτεύσει προσωπικά την προανάκριση καθώς θεωρείται βασικός μάρτυρας στην έρευνα που διεξάγεται για το ντόπινγκ Στο μεταξύ ο κ. Παπαγγελόπουλος επικοινώνησε με τον διοικητή Ασφαλείας κ. Σκότη, ζήτησε να μάθει για την πορεία της διερεύνησης του περιστατικού και πρότεινε να αναλάβει ο ίδιος ο κ. Σκότης την εποπτεία της έρευνας.

    Καταδικάζουν πολιτικός κόσμος και ΠΣΑΤ

    Άμεση ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης του πολιτικού κόσμου αλλά και του ΠΣΑΤ.

    Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπροσώπος , Θ. Ρουσόπουλος με δήλωση του καταδίκασε την επίθεση σημειώνοντας:

    "Οι επιθέσεις κατά λειτουργών του Τύπου είναι ενέργειες που στρέφονται κατά της ελευθεροτυπίας, κατά της συνταγματικά κατοχυρωμένης ελευθερίας της έκφρασης".

    Σε ανακοίνωση του, σχετικά με το ίδιο θέμα, ο ΣΥΝ υπογραμμίζει ότι "το χέρι των τραμπούκων όπλισε η αυθαιρεσία και η ατιμωρησία των κυκλωμάτων που λυμαίνονται τον χώρο του αθλητισμού, για την εξυγίανση του οποίου ο Φίλιππος Συρίγος έχει δώσει αγώνες".

    Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ΠΣΑΤ που παράλληλα του εύχεται περαστικά και ζητά την άμεση κινητοποίηση των αρχών για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών, ενώ τονίζει απερίφραστα προς πάσα κατεύθυνση ότι τέτοιου είδους επιθέσεις δεν πρόκειται να φιμώσουν τις ελεύθερες φωνές

    "Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΣΑΤ καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την άνανδρη και δολοφονική επίθεση εναντίον του Αθλητικού Συντάκτη και μέλους του Συνδέσμου, Φίλιππα Συρίγου.

    Θρασύδειλοι τραμπούκοι του είχαν στήσει ενέδρα την ώρα που τελείωσε την εκπομπή του στον Supersport FM για να του επιτεθούν πισώπλατα και να τον τραυματίσουν σοβαρά. Και προφανώς να στείλουν ένα μήνυμα ενάντια στην ελευθερία του λόγου και την ελευθεροτυπία. Γιατί οι απόψεις, τα ρεπορτάζ, τα σχόλια και η δυνατή φωνή του πάντα ενοχλούν.

    Ο ΠΣΑΤ εύχεται καταρχήν περαστικά στο Φίλιππα Συρίγο, δηλώνει τη συμπαράστασή του και τονίζει απερίφραστα προς πάσα κατεύθυνση ότι τέτοιου είδους επιθέσεις δεν πρόκειται να φιμώσουν τις ελεύθερες φωνές, ούτε να κάμψουν τη σταθερή θέση των Αθλητικών Συντακτών να ενημερώνουν με συνέπεια και αντικειμενικότητα την κοινή γνώμη.

    Ο ΠΣΑΤ ζητά την άμεση κινητοποίηση των αρχών για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών".

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: "Η άνανδρη επίθεση κατά του δημοσιογράφου Φίλιππου Συρίγου, αποτελεί ευθεία επίθεση κατά της ελευθερίας του Τύπου και της ελεύθερης έκφρασης. Σε μια ελεύθερη και δημοκρατική κοινωνία, όπως η ελληνική, τέτοιες αυτονόητα καταδικαστέες ενέργειες, μας γυρίζουν πολλά χρόνια πίσω. Είναι προφανές ότι η έρευνα των αρμοδίων αρχών πρέπει να ρίξει άπλετο φως στην υπόθεση, για τον εντοπισμό των δραστών. Εκφράζουμε τις ευχές μας για ταχεία ανάρρωση στο Φίλιππο Συρίγο, και τη συμπαράσταση μας στους οικείους του".

    Παράλληλα άμεση ήταν και η αντίδραση του προέδρου της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, Πάυλου Γιαννακόπουλου, ο οποίος έσπευσε στην Κεντρική Κλινική μόλις πληροφορήθηκε το περιστατικό. Στις δηλώσεις του ο κ. Γιαννακόπουλος τόνισε "Είναι λυπηρό το φαινόμενο να συμβαίνουν τέτοια γεγονότα σε ανθρώπους του αθλητισμού. Αυτά πρέπει να μένουν μακριά από τον αθλητισμό και είναι ανεπίτρεπτα. Μίλησα με τους γιατρούς, οι οποίοι μου είπαν ότι πρόκειται ξεκάθαρα για απόπειρα δολοφονίας παρά εκφοβισμού".

    Στο μεταξύ και το ΔΣ της Ενωσης Συντακτών με ανακοίνωση του καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την «άνανδρη και εγκληματική» επίθεση κατά του δημοσιογράφου Φίλιππου Συρίγου. Στόχος των δραστών σύμφωνα με την ΕΣΗΕΑ ήταν η ίδια η ζωή του δημοσιογράφου αλλά και «η προσπάθεια δημιουργίας κλίματος τρομοκρατίας για όσους δημοσιογράφους επιμένουν να αναζητούν την αλήθεια και να αποκαλύπτουν σκοτεινές πλευρές της πολιτικής, κοινωνικής αλλά και της αθλητικής ζωής του τόπου». Η ΕΣΗΕΑ σημειώνει ότι η σημερινή επίθεση δεν είναι η μόνη που εκδηλώνεται κατά της ζωής και της περιουσίας των αθλητικών συντακτών και υπογραμμίζει δεν θα μείνει αναπάντητη από τους Ελληνες δημοσιογράφους. Τέλος καλεί τις αρμόδιες αρχές να προβούν σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες για την αντιμετώπιση αυτών των εγκληματικών ενεργειών που δεν στρέφονται μόνα κατά της ζωής των συναδέλφων αλλά και κατά της συνταγματικά κατοχυρωμένης ελευθερίας της έκφρασης.

    Απο την πλευρά του ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, όταν πληροφορήθηκε από τη Θεσσαλονίκη που βρίσκεται, την επίθεση κατά του δημοσιογράφου Φ. Συρίγου, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η επίθεση που δέχθηκε ο δημοσιογράφος Φίλιππος Συρίγος αποτελεί πράξη βίας που στρέφεται ευθέως κατά του Τύπου και της ενημέρωσης. Κάθε τέτοια ενέργεια είναι καταδικαστέα και αποτελεί πλήγμα κατά της ελευθεροτυπίας και της Δημοκρατίας μας. Είναι δεδομένη η αντίθεσή μας σε ενέργειες που έχουν ως στόχο την ελευθερία του λόγου και τη διακίνηση των ιδεών»

    [04] Πολιτισμός

    Κηδεύτηκε ο Σπύρος Λιναρδάτος

    18/10/2004 8:16:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στερνό αντίο σε ένα από τα πλέον αγωνιστικά της μέλη, το Σπύρο Λιναρδάτο, είπε το απόγευμα η δημοσιογραφική οικογένεια. Σύσσωμα, σχεδόν, τα προεδρεία των δημοσιογραφικών ενώσεων, πολιτικοί και παλιοί συναγωνιστές του από τα δύσκολα χρόνια της ιστορίας της ελληνικής Αριστεράς συνόδεψαν τον εκλιπόντα στην τελευταία του κατοικία στο Α Νεκροταφείο και εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους στους οικείους του. Σύντομους επικήδειους εκφώνησαν ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο δημοσιογράφος- εκπρόσωπος της ΕΣΗΕΑ, Νίκος Μεγγρέλης και το πρώην στέλεχος της ΕΔΑ, Ορέστης Σκάλτσας. Εκ μέρους της Κυβέρνησης παρών ήταν ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βαγγέλης Αντώναρος, ενώ παρευρέθησαν εκπρόσωποι από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πέθανε ο δημοσιογράφος Σπύρος Λιναρδάτος

    [05] Εσωτερικά

    Έστειλε μήνυμα ενότητας "Δεν υπάρχει θέμα Τσάμηδων" δηλώνει ο Πρόεδρος

    18/10/2004 8:35:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Την ανάγκη η Αλβανία και η Ελλάδα να αποβάλουν τις καχυποψίες που τις βάραιναν στο παρελθόν και να ενισχύσουν τη συνεργασία τους επεσήμανε από την Αλβανία όπου πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο Κωστής Στεφανόπουλος χαρακτήρισε ανύπαρκτο το θέμα που έθεσε ο Αλβανός ομόλογός του για τις περιουσίες των Τσάμηδων στην Ελλάδα τονίζοντας ότι ανάγεται σε μία εποχή όπου οι συνθήκες ήταν τελείως διαφορετικές. "Εάν θυμηθούμε εκείνη την εποχή θα πρέπει να θυμηθούμε και τις διεκδικήσεις της Ελλάδας απέναντι στην Αλβανία" τόνισε χαρακτηριστικά και διερωτήθηκε "Είναι δυνατόν να συζητάμε αυτά τα πράγματα;". Από την πλευρά του ο Αλβανός Πρόεδρος, τόνισε ότι τα προβλήματα του παρελθόντος δεν ορίζουν και δεν επηρεάζουν τις σχέσεις των δυο χωρών.

    "Θέμα ανύπαρκτο και ξεπερασμένο"

    "Δεν έχω καμία διάθεση αναξέσεως των παλιών θεμάτων υπενθυμίζοντας τις συνθήκες υπό τις οποίες δημιουργήθηκαν και τα οποία είναι ξεπερασμένα αναγόμενα στο 1944, προ εξήντα χρόνων δηλαδή" Κωστής Στεφανόπουλος

    Στο παρελθόν που έχει οριστικά κλείσει ενέταξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το θέμα των Τσάμηδων που ήγειρε ο Αλβανός ομόλογός του ζητώντας να αρχίσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο χωρών για να δώσουν τη σωστή νομική λύση στο πρόβλημα των Τσάμηδων Αλβανών στην Ελλάδα και των Ελλήνων στην Αλβανία.

    " Δεν έχω καμία διάθεση αναξέσεως των παλιών θεμάτων υπενθυμίζοντας τις συνθήκες υπό τις οποίες δημιουργήθηκαν και τα οποία είναι ξεπερασμένα αναγόμενα στο 1944, προ εξήντα χρόνων δηλαδή" τόνισε χαρακτηριστικά ο Κωστής Στεφανόπουλος χαρακτηρίζοντας ανύπαρκτο το θέμα που τέθηκε από τον Αλβανό ομόλογό του.

    Μήνυμα φιλίας

    Λίγο αργότερα στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ζήτησε να πάψουν οι μειονοτικές ζώνες και να απολαμβάνουν οι Έλληνες σε όλες τις περιοχές της Αλβανίας τα δικαιώματα που απορρέουν από ευρωπαϊκές και διεθνείς συμβάσεις.

    Όταν ρωτήθηκε για την επιθυμία του να επισκεφθεί το νότο, δήλωσε ότι "θέλει να τονίσει το σημαντικό ρόλο της ελληνικής μειονότητας" ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην επίσκεψη του στο χωριό Δρόβιανη στα ελληνοτουρκικά σύνορα, εξηγώντας ότι πρόκειται "για μια κίνηση έκφρασης των οικογενειακών του αισθημάτων" μιας και από κει καταγόταν ο παππούς του Σπυρίδων Μπράτσικας.

    Αναφερόμενος στους Αλβανούς οικονομικούς μετανάστες στη χώρα μας διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση τρέφει ιδιαίτερο σεβασμό προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και καταδίκασε τις σποραδικές πράξεις βίας σε βάρος τους.

    Ο Κωστής Στεφανόπουλος, υποστήριξε τις προσπάθειες της Αλβανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

    Χαρακτήρισε στρατηγικής σημασίας τις σχέσεις των δυο χωρών και κάλεσε όλους να βοηθήσουν να εξαλειφθεί το κλίμα καψυποψίας.

    Απηύθυνε μάλιστα έκκληση σε Έλληνες και Αλβανούς δημοσιογράφους να καλλιεργήσουν τις σχέσεις συνεργασίας των δυο χωρών με τα δημοσιεύματα και τις αναλύσεις τους. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην Αλβανία συνοδευόμενος από την υπουργό Παιδείας Μαριέτα Γιαννάκου και τον υφυπουργό Εξωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη.

    [06] Αθλητισμός

    Δίωξη για Κεντέρη - Θάνου

    18/10/2004 8:40:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Την ποινική δίωξη του Κώστα Κεντέρη, της Κατερίνας Θάνου και του Χρήστου Τζέκου, ζητούν οι Εισαγγελείς που ερεύνησαν την υπόθεση ντόπινγκ και το πολυσυζητημένο τροχαίο της 12ης Αυγούστου, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της ΝΕΤ. Οι Εισαγγελείς ζητούν ακόμη να διωχθούν δύο γιατροί του ΚΑΤ και οι μάρτυρες που κατέθεσαν ότι είδαν το τροχαίο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι Σπύρος Μουζακίτης και Αθηνά Θεοδοροπούλου, ζήτησαν επίσης το σκέλος της υπόθεσης που αφορά τη χρηματοδότηση του αθλητικού σωματείου "Αίαντας" να διαβιβαστεί στη Βουλή προκειμένου να διερευνηθεί εάν προκύπτουν ευθύνες πολιτικών προσώπων.

    [07] Εσωτερικά

    Νεκρή μια μητέρα- τραυματισμένο το παιδί της Τραγωδία σε στάση λεωφορείου

    18/10/2004 8:51:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8- ΝΕΤ

    Μια γυναίκα έχασε τη ζωή της και το παιδί της τραυματίσθηκε, όταν διερχόμενο αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε στάση λεωφορείου, στην οδό Ιπποκράτους, στο κέντρο της Αθήνας. Το αυτοκίνητο χτύπησε την 41χρονη, Παναγιώτα Κανδύλα, η οποία τραυματίσθηκε θανάσιμα και μεταφέρθηκε στο Λαϊκό Νοσοκομείο, όπου λίγο αργότερα εξέπνευσε. Από το δυστύχημα τραυματίστηκε και ο 10χρονος γιος της, Διονύσης, που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Παίδων "Αγλαΐα Κυριακού". Ο οδηγός του μοιραίου αυτοκινήτου συνελήφθη.

    [08] Αθλητισμός

    Προσοχή στο Αιγάλεω

    18/10/2004 9:20:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ο Μπουντενβάιν Ζέντεν μίλησε στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ για τον αγώνα του κυπέλλου UEFA της Μίντλεσμπρο με το Αιγάλεω, για την ελληνική εθνική ομάδα αλλά και για την καριέρα του στην Πρεμιερσιπ με τα χρώματα της Μίντλεσμπρο. Σε ό,τι αφορά στην αναμέτρηση με το Αιγάλεω ο Ολλανδός ποδοσφαιριστής τόνισε: "Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι καθώς είναι το πρώτο του ομίλου και όπως γνωρίζετε δίνουμε μόνο 4 ματς συνολικά. Οπότε είναι πολύ σημαντικό για εμάς να πάρουμε θετικό αποτέλσμα. Θεωρώ ότι το παιχνίδι θα είναι δύσκολο, γιατί γνωρίζω από την εμπειρία μου ότι οι οπαδοί στην Ελλάδα δημιουργούν πάντα θερμή ατμόσφαιρα και ενισχύουν πολύ την ομάδα τους και φυσικά διότι το Αιγάλεω είναι μία δυνατή ομάδα. Είναι αλήθεια ότι το Αιγάλεω παίζει για 1η φορά στην Ευρώπη, αλλά το ίδιο ισχύει και για τη Μίντλεσμπρο. Ξέρουμε επίσης ότι οι αντιπαλοί αγωνίζονται μακριά από τη φυσική τους έδρα στην Ευρώπη και ότι δεν έχουν χάσει ακόμη αγώνα στο πρωτάθλημα. Θα είναι ένα δύσκολο ματς για εμάς και σίγουρα σεβόμαστε τον αντίπαλό μας".

    Εγκώμια

    Ο Ζέντεν επεσήμανε πως τώρα ξεκινά η προετοιμασία της Μίντελσμπρο για τον αγώνα, ενώ αναφέρθηκε και στον βαθμό δυσκολίας του ομίλου που μετέχουν οι δύο ομάδες. "Ακόμη δεν έχουμε παρακολουθήσει σε κασέτες το Αιγάλεω καθώς μόλις σήμερα ξεκινήσαμε την προετοιμασία για αυτό το παιχνίδι", είπε και συμπλήρωσε, "Πάντως σίγουρα θα παρακολουθήσουμε σε βίντεο αγώνες του αντιπάλου μας. Όλοι ξέρουμε ότι πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο γκρουπ αλλά για όλες τις ομάδες είναι το ίδιο οπότε θα πρέπει να δουλέψουμε πολύ σκληρά και να προσπαθήσουμε να πάρουμε ένα καλό αποτέλεσμα στην Αθήνα για να ξεκινήσουμε με το δεξί τις υποχρεώσεις μας στο γκρουπ". Τέλος ο Ζέντεν σημείωσε ότι οι ελληνικές ομάδες ανέκαθεν αντιμετωπίζονταν σοβαρά και όχι τώρα λόγω της κατάκτησης του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, ενώ επεσήμανε πως οι Έλληνες ποδοσφαιριστές είναι καλοί παίκτες και με καλή φυσική κατάσταση.

    [09] Διάφορα

    Φοβού την επανασύνδεση Το φιλί που δαγκώνει

    18/10/2004 9:14:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Μπορεί τα ερωτικά καβγαδάκια να είναι το αλατοπίπερο σε μια σχέση, ωστόσο η επανασύνδεση μετά το χωρισμό μπορεί να αποβεί μοιραία. Δύο ερωτευμένοι νέοι από τις ΗΠΑ διαφώνησαν και άρχισαν να καβγαδίζουν, όπως κάθε άλλο ζευγάρι. Λίγο αργότερα τα ξαναβρήκαν, αλλά η ένταση από τον καβγά μάλλον δεν είχε ξεχαστεί. Όταν ο νεαρός θέλησε να φιλήσει την κοπέλα του, εκείνη του δάγκωσε τη γλώσσα, με αποτέλεσμα να του κόψει περίπου το 1/3 της! Αμέσως ο νεαρός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, θα πρέπει, όμως, να ξεχάσει τα γαλλικά φιλιά, αφού το κομμάτι της γλώσσας του δε βρέθηκε ποτέ! Όσο για την κοπέλα με το κοφτερό φιλί, θα οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης, κατηγορούμενη για σωματική βλάβη και αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης πέντε ετών και χρηματικό πρόστιμο 10.000 δολαρίων. Περασμένα ναι- ξεχασμένα όχι!

    [10] Διάφορα

    Λίγο πριν την κυκλοφορία του νέου της άλμπουμ Θέλει διάλειμμα η Britney

    18/10/2004 9:42:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Αλλαγή προτεραιοτήτων για την Britney Spears. Ένα μήνα πριν να βγει στην κυκλοφορία το νέο της άλμπουμ, η δημοφιλής τραγουδίστρια δηλώνει ότι θα σταματήσει προσωρινά να δουλεύει για να απολαύσει τη ζωή της. "Το σώμα μου χρειάζεται ένα διάλειμμα" παραδέχτηκε αν και τόνισε ότι το κάνει για να γίνουν εξώφυλλα και άλλες ξανθιές που έχουν εκτεθεί πολύ στα media εκτός από την ίδια. Κάνοντας μάλιστα την αυτοκριτική της, δήλωσε ότι λυπάται που ήταν ένα αφελές νέο ξανθό κορίτσι που έκανε πράγματα μόνο για να πουλήσει. Η Spears πρόσφατα διέκοψε τη συνεργασία με το μάνατζερ της Λάρι Ράντολφ και παντρεύτηκε το χορευτή Kevin Fererline. Ένας γάμος, που από ότι φαίνεται την κάνει να αναθεωρήσει πολλά.

    [11] Αθλητισμός

    Ο Βερόν θέλει Παναθηναϊκό

    18/10/2004 9:47:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Μια σημαντική αποκάλυψη έκανε απόψε στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ Σπορ ο Χουάν Ραμόν Βερόν. Ο Αργεντίνος παλαίμαχος ποδοσφαιριστής που είχε αγωνιστεί στον Παναθηναϊκό, δήλωσε πως ο γιος του, Χουάν Σεμπαστιάν Βερόν του έχει εκφράσει ανοιχτά πως επιθυμεί να έρθει στην Ελλάδα και να αγωνιστεί στους "πράσινους". Ο Βερόν που έχει περάσει και από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, φέτος αγωνίζεται στην Ίντερ και σύμφωνα με τον πατέρα του "Μετά το μουντιάλ του 2006 ο Σεμπαστιάν θέλει να έρθει στην Ελλάδα και στον Παναθηναϊκό. Μου το έχει πει ο ίδιος". Παράλληλα ο Χουάν Ραμόν Βερόν τόνισε: "Ο Σπύρος Λιβαθηνός είναι στην Αργεντινή αυτή τη στιγμή ψάχνοντας για παίκτες. Βοήθησα κι εγώ να έρθει ο Γκονζάλες στον Παναθηναϊκό. Είναι πολύ καλός παίκτης, είναι έξυπνος και μου θυμίζει το Μίμη Δομάζο. Κάνει γκολ εύκολα και είναι πολύ καλός εμπνευστής μπορεί να παίξει εύκολα στην εθνική Αργεντινής".

    [12] Αθλητισμός

    Οριστικά θετικός ο Κακλαμάνος

    18/10/2004 10:01:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Θετικό βρέθηκε και το δεύτερο δείγμα του Αλέξανδρου Κακλαμάνου που πλέον βρίσκεται σε δεινή θέση, καθώς επιβεβαιώθηκε ότι έκανε χρήση κοκαϊνης. Ο Έλληνας επιθετικός της Σταντάρ Λιέγης είχε υποβληθεί σε έλεγχο μετά τον αγώνα με τη FC Βρυξελλών στις 28 Αυγούστου, είχε βρεθεί «θετικός» και σήμερα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της εξέτασης του Β΄ δείγματος. Έως τώρα δεν υπάρχει κάποια επίσημη αντίδραση από τον σύλλογό του, ωστόσο ο γενικός διευθυντής Πιερ Φρανσουά είχε διευκρινίσει πως αν η παράβαση επιβεβαιωνόταν και από το Β΄ δείγμα τότε η Σταντάρ θα διέκοπτε αυτομάτως τη συνεργασία της με τον 30χρονο Κακλαμάνο, ο οποίος αντιμετωπίζει πλέον ποινή αποκλεισμού δύο ετών από τη βελγική ποδοσφαιρική ομοσπονδία.

    [13] Αμερικανικές εκλογές

    Έμμεση στήριξη στον Μπους "Οι τρομοκράτες δεν θέλουν επανεκλογή Μπους"

    18/10/2004 10:00:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Τη δική του εκδοχή για τις αλλεπάλληλες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ιράκ, δίνει ο Ρώσος Πρόεδρος, συνδέοντας τις μάλιστα με τις επικείμενες αμερικανικές εκλογές. Μιλώντας σε διάσκεψη κορυφής στο Τατζικιστάν ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποστήριξε ότι μέσα από τις επιθέσεις κάποιοι προσπαθούν να αποτρέψουν την επανεκλογή του Τζορτζ Μπους. Οι δηλώσεις του ερμηνεύθηκαν από πολλούς ως έμμεση στήριξη στον Αμερικανό Πρόεδρο παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δημόσια δήλωσε ότι "η Ρωσία θα σεβασθεί οποιαδήποτε επιλογή του αμερικανικού λαού".

    [14] Τεχνολογία

    Δοκιμές από τη ΝΑΣΑ Ο γύρος του Άρη σε 90 μέρες

    18/10/2004 10:36:00 μμ

    Συντάκτης: Γιωταμίνα Αλεξάνδρου

    Πηγή: www.newscientist.com

    Ταξίδι στον Άρη μέσα σε τρεις μήνες. Σας φαίνεται απίστευτο; Αυτό ισχυρίζονται ερευνητές της ΝΑΣΑ ότι μπορούν να πετύχουν, χρησιμοποιώντας δεσμίδες ακτίνων πλάσματος στα διαστημικά σκάφη. Η νέα ανακάλυψη είναι τόσο σημαντική, ώστε, αν υλοποιηθεί, οι αστροναύτες θα μπορούν να πραγματοποιούν ταξίδια σε ολόκληρο το ηλιακό σύστημα. Ο Ρόμπερτ Γουϊνγκλυ του πανεπιστημίου του Ουάσινγκτον στο Σιάτλ παρουσίασε το πρόγραμμα "Προώθηση με μαγνητισμένες ακτίνες πλάσματος" ή εναλλακτικά "σχέδιο μαγνητικής ακτίνας" στο ινστιτούτο Ανάπτυξης Ιδεών της ΝΑΣΑ.

    Μια παλιά ιστορία...

    Η ιδέα της χρήσης μαγνητικών ακτίνων δεν είναι καινούρια. Ο δρ Γουϊνγκλυ ξεκίνησε την έρευνα πριν από πολλά χρόνια, όταν αναρωτήθηκε, αν υπήρχε εναλλακτικός τρόπος να πραγματοποιηθούν μακρινά διαστημικά ταξίδια, χρησιμοποιώντας ηλιακά ρεύματα.

    Πρόκειται για αγωγούς, που δημιουργούνται από φορτισμένα σωματίδια, τα οποία παίρνουν ενέργεια από τον Ήλιο. Μέσω των συγκεκριμένων ηλιακών ανέμων, αποφεύγεται η χρήση της εκτύλιξης πολύπλοκων μηχανικών ιστίων, που απαιτούνται για τη χρήση φωτονίων στα ηλιακά ρεύματα. Ήταν, ωστόσο, δύσκολο να εκτοξευθούν με ταχύτητα τα διαστημόπλοια στον Άρη με αυτή τη μέθοδο, καθώς τα συγκεκριμένα ηλιακά ρεύματα στρέφονται σε μια μόνο κατεύθυνση.

    Αντιμετωπίζοντας το παραπάνω πρόβλημα, ο δρ Γουϊνγκλυ κατασκεύασε μια συσκευή, που ονομάζεται "Ελικόν Υψηλής Τάσης". Ο μηχανισμός αυτός παράγει μια ακτίνα φορτισμένων σωματιδίων ή "μαγνητική ακτίνα", η οποία εστιάζει πάνω στο μαγνητικό ιστίο και δίνει ώθηση στο διαστημικό σκάφος. Με τάση που φτάνει τα 60 κιλοβάτ, η συσκευή αυτή αποτελεί μια από τις δυνατότερες γεννήτριες στον κόσμο.

    Πώς λειτουργεί η συσκευή

    Ο Αμερικανός ερευνητής εξήγησε το θεωρητικό πλαίσιο του νέου προγράμματος. Σύμφωνα με αυτό, το διαστημόπλοιο ξεκινά από έναν διαστημικό σταθμό, που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη. Ο σταθμός πυροδοτεί μαγνητισμένες ακτίνες πλάσματος με φορτισμένα σωματίδια ή ιόντα από ένα υπερυψωμένο ακροφύσιο, που βρίσκεται δεκάδες μέτρα μακριά.

    Το διαστημικό σκάφος είναι εξοπλισμένο με μαγνητικό ιστίο πλάσματος, πάνω στο οποίο στρέφονται οι ακτίνες, Αξιοποιώντας αυτή τη μαγνητική δύναμη απώθησης μεταξύ του ιστίου και της ακτίνας, το διαστημικό όχημα εκτοξεύεται με πολύ μεγάλη προωθητική δύναμη, καταγράφοντας ταχύτητες-ρεκόρ.

    Όταν το σκάφος πλησιάζει στον τελικό προορισμό του, μια δεύτερη ακτίνα, η οποία πυροδοτείται από ένα διαστημικό σταθμό, που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Άρη, επιβραδύνει την ταχύτητά του.

    Συγκρατημένη αισιοδοξία για το μέλλον

    Οι ειδικοί κατέδειξαν το πλεονέκτημα, που προσφέρει η συγκεκριμένη μέθοδος εκτόξευσης. Η μαγνητισμένη ακτίνα μπορεί να προωθήσει τα διαστημόπλοια δεκάδες χιλιάδες μίλια την ώρα, μειώνοντας τη χρονική διάρκεια του διαστημικού ταξιδιού, αφού με τα πυρηνικά καύσιμα, που χρησιμοποιούνται συνήθως, χρειάζονται δυο χρόνια για να κινηθούν τα διαστημικά οχήματα γύρω από τον "Κόκκινο πλανήτη".

    Επιπλέον, όπως υποστηρίζει ο διευθυντής του Ινστιτούτου της ΝΑΣΑ, Ρόμπερτ Κασσανόβα, δεν απειλείται η υγεία των αστροναυτών, καθώς συνήθως η έλλειψη βαρύτητας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού προκαλεί οστεϊκή και μυική απώλεια.

    Ωστόσο, η μαγνητική ακτίνα (mag-beam) δε θεωρείται η μόνη εναλλακτική λύση για διαστημικά ταξίδια μεγάλης ταχύτητας, καθώς βρίσκεται ακόμη σε πρωτογενές στάδιο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες σχετίζεται με τη διατήρηση της ακτίνας αυτής σε ένα σημείο για μεγάλες αποστάσεις. Υπό αυτές τις συνθήκες, η τοποθέτηση πυρηνικών αντιδραστήρων στα ακροφύσια των διαστημικών σκαφών δίνει επίσης πολλές υποσχέσεις για το μέλλον.

    Σχετικά Links:

    NASA

    [15] Champions League

    Έτοιμος ο Ολυμπιακός

    18/10/2004 10:45:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Έτοιμη για την σημασία του αυριανού αγώνα με την Μονακό στο "Λουί Ντε", δήλωσε ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, πως είναι η ομάδα του Ολυμπιακού και σε μια συνηθισμένη τακτική του, αποποιήθηκε τον ρόλο του φαβορί. "Ο αγώνας είναι σημαντικός και για τις δύο ομάδες", δήλωσε ο Σερβοέλληνας τεχνικός κατά την διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου, "Στο Τσάμπιονς Λιγκ είναι σημαντικό κάθε ματς. Έχουμε τέσσερις βαθμούς και αν κάνουμε κάτι καλό αύριο, θα είμαστε πάρα πολύ καλά. Με ισοπαλία ή νίκη ο Ολυμπιακός θα είναι πάρα πολύ κοντά στην πρόκριση. Σε διαφορετική περίπτωση, θα βρισκόμαστε και πάλι στην αρχή. Μακριά από την πρόκριση". Οι καλές εμφανίσεις του Ολυμπιακού που τον έχουν φέρει στην κορυφή του ομίλου, αναγκάζουν μερίδα του Τύπου να θεωρεί τους "πειραιώτες" φαβορί, ωστόσο αυτό είναι κάτι που ο Μπάγεβιτς δεν θέλει σε καμία περίπτωση. "Οι εφημερίδες μας παρουσιάζουν ως φαβορί. Δεν είμαστε. Έχουμε παίξει δύο πολύ καλά ματς με δύο δυνατές ομάδες στο Τσάμπιονς Λιγκ, όμως σε αυτή τη διοργάνωση ακόμη και με δύο νίκες δεν μπορείς να είσαι σίγουρος πως θα περάσεις. Εμείς απλά θα προσπαθήσουμε, όπως και στα προηγούμενα ματς, με αυτά τα στοιχεία που δείξαμε και τα δυνατά μας σημεία, να πάρουμε ένα αποτέλεσμα που θα μας ικανοποιεί" είπε για το συγκεκριμένο θέμα.

    Απέναντι στην περσινή φιναλίστ

    Όσο για τον αντίπαλο ο "Ντούσκο", φρόντισε να πλέξει το εγκώμιο της Μονακό και να επισημάνει πως δεν γίνεται να έχεις να αντιμετωπίσεις μερικές από τις μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης και να λες πως είσαι ο καλύτερος. "Η Μονακό ήταν πέρυσι στον τελικό της διοργάνωσης. Είχε πολύ καλή πορεία. Εμείς είμαστε καλοί, αλλά όταν παίζεις με τη Λίβερπουλ, τη Μονακό και τη Λα Κορούνια δεν μπορείς να πεις ότι είσαι ο καλύτερος. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι ευχαριστώ τον κ. Ντεσάμπ για τα καλά του λόγια. Δεν νομίζω πως "μπλοφάρει" ο κ. Ντεσάμπ όταν λέει πως ο Ολυμπιακός είναι η καλύτερη ομάδα". Ενώ κατέληξε τονίζοντας πως ο Ολυμπιακός δεν έχει αποδώσει ακόμη 100% των δυνατότητων του και ίσως αύριο να παίξει καλύτερα από τους προηγούμενους αγώνες. "Δεν θα παίξουμε μόνο άμυνα. Κάθε ομάδα έχει αδύνατα στοιχεία. Έτσι συνέβη με τη Λίβερπουλ και τη Λα Κορούνια. Η Μονακό έχει παίκτες αξιόλογους και πάρα πολύ καλούς. Ο Ολυμπιακός δεν έχει παίξει ακόμη το 100%. Ίσως αύριο να είναι καλύτερος από ότι στα προηγούμενα παιχνίδια".

    Από τους παίκτες του Ολυμπιακού, στη συνέντευξη παρέστη ο Δημήτρης Μαυρογενίδης. Ερωτηθείς για το αν τους αγχώνει το ότι ποτέ η ομάδα του δεν έχει νικήσει σε εκτός έδρας αγώνα του Τσάμπιονς Λιγκ, ο Μαυρογενίδης υπήρξε κατηγορηματικός: "Δεν μας απασχολεί το ότι ακόμη δεν έχουμε νίκη εκτός έδρας στο Τσάμπιονς Λιγκ. Θα έρθει... Αν παίξουμε καλά, ίσως έρθει και αύριο. Η Μονακό έχει να χάσει πολλά περισσότερα από τον Ολυμπιακό. Ίσως είναι μεγάλη ευκαιρία, γι αυτό θα κοιτάξουμε να κάνουμε τα πάντα", δήλωσε ο διεθνής ακραίος αμυντικός των "ερυθρόλευκων".

    Τζιοβάνι ή Γεωργιάδης

    Στο μεταξύ ο Μπάγεβιτς αντιμετωπίζει ένα δίλημμα σχετικά με την αυριανή αναμέτρηση, καθώς γνωστοί είναι οι δέκα που θα ξεκινήσουν στην αρχική ενδεκάδα και αυτοί είναι οι: Νικοπολίδης, Μαυρογενίδης, Βενετίδης, Σούρερ, Ανατολάκης, Στολτίδης, Καφές, Γεωργάτος, Οκκάς και Ριβάλντο. Ο ενδέκατος θα αποφασιστεί πριν τον αγώνα και θα είναι ένας εκ των Τζιοβάνι ή Γεωργιάδη. Στην προπόνηση που έκανε ο Ολυμπιακός απόψε ο Μπάγεβιτς επέλεξε και τους δύο παίκτες στην αναπληρωματική ομάδα και αυτό, «έμπλεξε» κάπως τα πράγματα, με αποτέλεσμα το ποιος θα πάρει την θέση να γνωστοποιηθεί αύριο λίγο πριν τον αγώνα.

    [16] Διεθνή

    Για "παρατυπίες" μιλά η διεθνής κοινότητα Εκλογικά επεισόδια στη Λευκορωσία

    18/10/2004 10:49:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/10/2004 11:31:09 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- BBC- Γαλλικό Πρακτορείο

    Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε μια περιοχή του Μινσκ, κοντά στα γραφεία του προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, όπου περίπου χίλιοι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις, με αφορμή το δημοψήφισμα της Κυριακής, που επιτρέπει στον κ. Λουκασένκο να διεκδικήσει την προεδρία για τρίτη συνεχόμενη θητεία. Η αντιπολίτευση κάνει λόγο για νοθεία, ενώ οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) εκτίμησαν, ότι η ψηφοφορία δεν ανταποκρίθηκε στους διεθνείς δημοκρατικούς κανόνες. Την άποψη των παρατηρητών συμμερίστηκαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ, ενώ η Ρωσία εξέφρασε την ικανοποίησή της για το εκλογικό αποτέλεσμα.

    Διχάζει το αποτέλεσμα

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της εφορευτικής επιτροπής, το 77,3% των ψηφοφόρων της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας, ενέκρινε την πρόταση του κ. Λουκασένκο να τροποποιηθεί το συνταγματικό άρθρο, που απαγορεύει τη διεκδίκηση της προεδρίας για τρίτη συνεχόμενη θητεία. Επίσης, με τα εκλογικά ποσοστά, Σύμφωνα κανένας από την αντιπολίτευση δεν κατάφερε να εκλεγεί.

    Σε συνέντευξη Τύπου, η αντιπολίτευση χαρακτήρισε τα ποσοστά "απίστευτα" και κατήγγειλε, πως ορισμένοι ψηφοφόροι στερήθηκαν το δικαίωμα ψήφου.

    Για εκλογική διαδικασία που "υπολείπεται των διεθνών προδιαγραφών" έκαναν λόγο οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ. Η επικεφαλής της αποστολής, Τόνε Τίνγκσγκααρντ, επεσήμανε, πως "οι αρχές παρέβλεψαν ευρέως τις δημοκρατικές ελευθερίες" και η προεκλογική περίοδος έλαβε χώρα σε "στρεβλό περιβάλλον".

    Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική, Χαβιέρ Σολάνα δήλωσε "πολύ ανήσυχος" έκανε λόγο για παρατυπίες. "Αυτές οι εκλογές είναι σαφές πως δεν υπήρξαν ελεύθερες και δίκαιες, πράγμα που διαπίστωσαν οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ", δήλωσε ο κ. Σολάνα.

    Την άποψη του ΟΑΣΕ συμμερίστηκε και η Ουάσινγκτον, που εξέφρασε λύπη γιατί "οι εκλογές της Κυριακής στη Λευκορωσία δεν ήταν ελεύθερες". Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, πρόσθεσε, πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα παρατείνει το δυσμενές κλίμα στις σχέσεις ΗΠΑ- Λευκορωσίας.

    Αντίθετα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε ικανοποίηση για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και σε ανακοίνωσή του ανέφερε, πως "η ψηφοφορία διεξήχθη χωρίς σοβαρές παραβιάσεις του εκλογικού κώδικα".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 18 October 2004 - 20:51:28 UTC