Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-10-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επικεφαλής ο Πάνος Γουτάκης Γραφείο στην Αθήνα για την Morgan Stanley
  • [02] Η Μαντσεστερ απειλεί το άηττητο της Άρσεναλ
  • [03] Οι αστέρες του Χόλιγουντ Ζητούν την εκλογή του Κέρι
  • [04] Ζητά η εισαγγελία Πειραιά από το ΥΕΝ Ερευνα για τα ελικόπτερα του
  • [05] Ώρα για ντέρμπι στην Θεσσαλονίκη
  • [06] Απολογήθηκε στον πατέρα του Εξοργίσθηκε ο "Μικρός Πρίγκιπας"
  • [07] Επίσκεψη Μολυβιάτη στα Σκόπια
  • [08] Νέο σοκ για τη Βρετανία Δραματική έκκληση για βοήθεια
  • [09] Στην πόλη Μπουχρούζ, στο Ιράκ Σφοδρές επιθέσεις ανταρτών - στρατιωτών
  • [10] Αναπόλησαν τα πρώτα χρόνια της ΟΝΝΕΔ Τριάντα χρόνια ΟΝΝΕΔ
  • [11] Περιλαμβάνει φωτογραφίες σε πακέτα τσιγάρων Φωτογραφίες κατά του

    [01] Οικονομία

    Επικεφαλής ο Πάνος Γουτάκης Γραφείο στην Αθήνα για την Morgan Stanley

    22/10/2004 7:23:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Ειδήσεις > Οικονομία)&body=Με στόχο να προσφέρει στους Έλληνες πελάτες της, ευκολότερη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές

    Το πρώτο της γραφείο στην Ελλάδα, άνοιξε η Morgan Stanley. Ο διεθνής χρηματοοικονομικός οίκος, στοχεύει όχι μόνο να καλύψει τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς αλλά και να διεισδύσει στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. "Η ελληνική αγορά υπήρξε πάντα σημαντική για τη Morgan Stanley και η απόφασή μας να ανοίξουμε γραφείο σηματοδοτεί τη συνεχιζόμενη και αυξανόμενη δέσμευσή μας στην περιοχή" τόνισε μιλώντας στο Reuters, o Jonathan Chevenix-Trench, επικεφαλής του τμήματος International Securities Group της εταιρίας στην Ευρώπη. Επικεφαλής του γραφείου της Αθήνας αλλά και υπεύθυνος για τις εργασίες της Morgan Stanley, στην ευρύτερη περιοχή τέθηκε ο Πάνος Γουτάκης.

    [02] Αθλητισμός

    Η Μαντσεστερ απειλεί το άηττητο της Άρσεναλ

    22/10/2004 7:41:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Κινδυνεύει το αήττητο της Άρσεναλ από την Μάντσεστερ Γιουνάιντεντ; Τα "κανόνια", με συνεχείς ομοβροντίες εδώ και 49 αγωνιστικές έχουν καταφέρει να βυθίσουν τις ελπίδες όλων των ομάδων που θα σταμάταγαν την ξέφρενη πορεία τους. Την Κυριακή οι "μπέμπηδες", καλούνται να βρουν τον δρόμο προς τα δίχτυα του Λεμάν, αλλά και να κλείσουν τους διαδρόμους που θα οδηγήσουν τους επιθετικούς της Άρσεναλ, προς τη δική τους εστία. Πέρυσι και τα δυο παιχνίδια έληξαν ισόπαλα( 0-0 στο Ολντ Τράφορντ 1-1 στο Χάιμπουρι). Φέτος τα πράγματα δεν είναι ίδια. Η Γιουνάντεντ έχει βρεθεί πίσω στη βαθμολογία και δεν θέλει να χάσει και άλλο πολύτιμο έδαφος στην κούρσα για τον τίτλο. Από την άλλη πλευρά η Άρσεναλ ευελπιστεί να αυξήσει το σερί της αλλά και να εδραιώσει ακόμα πιο πολύ την θέση της στην κορυφή της Πρεμιερσιπ.

    Στο γήπεδο με ότι καλύτερο διαθέτουν

    Η Άρσεναλ από ότι φαίνεται θα ενισχυθεί με την παρουσία του Πατρικ Βιερά στο κέντρο, καθώς από ότι φαίνεται ξεπέρασε το πρόβλημα τραυματισμού που τον ταλαιπωρούσε και τον ανάγκασε να μην αγωνιστεί κατά του Παναθηναϊκού. Το ίδιο ισχύει και για τους Τιερί Ανρί, Ρομπέρτ Πιρέζ και Αντόνιο Ρέγες που γύρισαν από την Αθήνα με μικροτραυματισμούς.

    Από την άλλη πλευρά η Μάντσεστερ θέλει τη νίκη για να κλείσει έστω και λίγο την ψαλίδα των 11 βαθμών που την χωρίζουν από την κορυφή.

    Η σκέψη και μόνο της ήττας αγχώνει τον Σερ Αλεξ Φέργκιουσον που θέλοντας και μη θα κατεβάσει την καλύτερη δυνατόν ενδεκάδα στο "θέατρο των Ονείρων", για να επιτύχει το στόχο του.

    Στις αρχικές του σκέψεις είναι να ενισχύσει την επίθεσή του με τον φοβερό Ρούνι που ελπίζει η ερωτική σχέση που έχει αναπτύξει με τα αντίπαλα δίχτυα να συνεχιστεί και με την Άρσεναλ και να μην φάει χυλόπιτα

    Δίπλα του αναμένεται να ξεκινήσει ο Κριστιάν Ρονάλντο, ενώ το κέντρο θα είναι ενισχυμένο με τους Ράιαν Γκίγκς, Ρόι Κιν και τον Πολ Σκόουλς σε ελεύθερο ρόλο, ενώ στην άμυνα ο Ριο Φέρντιναντ αναμένεται να έχει πολύ δουλειά.

    H μάχη των πάγκων

    Την ίδια ώρα Αλεξ Φέργκιουσον και Αρσέν Βενγκέρ από τα χαρακώματα των πάγκων θα δίνουν τη δικιά τους μάχη τακτικής, με στόχο τη νίκη. Το μόνο που διαφέρει είναι ο λόγος που ο καθένας από τους δυο θέλει να έχει αίσιο τέλος για τον εαυτό του αυτό το ντέρμπι.

    Ο Σερ Αλεξ Φέργκιουσον παραδέχθηκε ότι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πρέπει να νικήσει την Κυριακή προκειμένου να παραμείνει στο κυνήγι του τίτλου στην πρέμιερ λιγκ.

    Ο προπονητής της Γιουνάιτεντ πιστεύει ότι η ομάδα του, η οποία βρίσκεται 11 βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο Αρσεναλ, χρειάζεται τη νίκη, προκειμένου να διατηρήσει ρεαλιστικές ελπίδες για την κατάκτηση του ένατου τίτλου της σε 13 χρόνια. «Για μας, προκειμένου να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα, πιστεύω ότι η νίκη στον Κυριακάτικο αγώνα είναι πολύ σημαντική» επεσήμανε ο Σκωτσέζος προπονητής.

    Οι "κανονιέρηδες" θα προσπαθήσουν στο "Ολντ Τράφορντ" να επεκτείνουν στους 50 αγώνες το αήττητο σερί τους στην πρέμιερσιπ, ωστόσο ο Φέργκιουσον δεν ανησυχεί με αυτό το επίτευγμα των πρωταθλητών Αγγλίας. "Δεν απασχολούμε τους εαυτούς μας με το τι έχει καταφέρει μια ομάδα σε προηγούμενα παιχνίδια" συνέχισε ο "Φέργκι", για να καταλήξει: "Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι διαθέτω μια ομάδα παικτών, οι οποίοι είναι καλά και πραγματικά ικανοί να πάρουν τη νίκη σε αυτό το παιχνίδι, και αυτό περιμένω να κάνουμε".

    Από την άλλη πλευρά ο Αρσέν Βενγκέρ επικεντρώθηκε στην αγωνιστική κατάσταση του Βιερά που πιστεύει ότι αποτελεί κλειδί για την συνολική απόδοση της ομάδας. "Αυτή τη στιγμή φαίνεται καλά. Εάν δεν υπάρξει κάποια κακή αντίδραση, θα προχωρήσουμε αύριο ένα βήμα πιο μακριά και στη συνέχεια θα πάρω την απόφαση για το αν θα αγωνιστεί την Κυριακή. Στην αρχή μου είπαν ότι η ανάρρωσή του θα διαρκούσε τρεις εβδομάδες, επομένως νόμιζα ότι θα ήταν σχεδόν αδύνατο να παίξει την Κυριακή".

    Ο Αλσατός τεχνικός γνωρίζει πολύ καλά την αξία του Βιεϊρά σε ένα τόσο σημαντικό παιχνίδι, με τους πρωταθλητές Αγγλίας να υπερασπίζονται το σερί τους των 49 αγώνων χωρίς ήττα στην πρέμιερσιπ και την διαφορά των 11 βαθμών από τη Γιουνάιτεντ. "Ξέρετε ότι διαθέτει την εμπειρία και έχει αυτή την εντυπωσιακή σωματική παρουσία που θέλεις σε ένα μεγάλο παιχνίδι" υπογράμμισε ο Βενγκέρ και συμπλήρωσε: "Είναι ένας από αυτούς τους παίκτες, οι οποίοι μπορούν να είναι τεχνικά καλοί και σωματικά δυνατοί".

    [03] Αμερικανικές εκλογές

    Οι αστέρες του Χόλιγουντ Ζητούν την εκλογή του Κέρι

    22/10/2004 7:57:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τη δική τους προεκλογική εκστρατεία, ξεκινούν, διασημότητες στις ΗΠΑ, για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Δεκάδες αστέρες έχουν κινητοποιηθεί για να πείσουν τους ψηφοφόρους και κυρίως τους νέους να ψηφίσουν. Πολλοί ζητούν την εκλογή του υποψηφίου των Δημοκρατικών Τζον Κέρι. Σε αυτές τις προεδρικές εκλογές, η κινητοποίηση του Χόλιγουντ ξέφυγε κατά πολύ από τα χέρια αυτών που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν "συνήθεις μαχητές", δηλαδή τη Σούζαν Σάραντον και τον σύντροφό της Τιμ Ρόμπινς, την Μπάρμπαρα Στρέισαντ, τον Μάρτιν Σιν και τον Μπεν Άφλεκ. Να σημειωθεί ότι η Φλόριντα, η Πενσιλβάνια και το Οχάιο είναι τρεις από τις πολιτείες, που αναμένεται να κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, λόγω της οριακής διαφοράς μεταξύ των δύο υποψηφίων.

    "Ψηφίστε για την αλλαγή"

    "Γυναίκες, αν ψηφίζεται για μείωση των φόρων, κατά της βίας στο οικογενειακό περιβάλλον, ψηφίστε τον Τζον Κέρι"

    Σάρον Στόουν

    Η χήρα του "Σούπερμαν" Ντάνα Ριβ, υποστήριξε τον Κέρι σε προεκλογική συγκέντρωση στο Οχάιο, ενώ ο πρωταγωνιστής του "Τιτανικού" Λεονάρντο Ντι Κάπριο, ο οποίος παρουσιάζεται συχνά στους παπαράτσι με μπλουζάκια υπέρ του Κέρι, πήγε στη Φλόριντα για να ενθαρρύνει τους φοιτητές να ψηφίσουν τον Δημοκρατικό υποψήφιο. "Χωρίς καμία αμφιβολία, αυτές οι εκλογές είναι οι πιο σημαντικές στην ιστορία μας", είπε χαρακτηριστικά ο διάσημος ηθοποιός.

    Ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ σχεδιάζει να πάει στα τέλη της εβδομάδας στο Κολοράντο για να υποστηρίξει τον Κέρι, καθώς ο διάσημος τραγουδιστής Μπρους Σπρίνγκστιν ολοκλήρωσε πρόσφατα περιοδεία του με τίτλο "Ψηφίστε για την αλλαγή" σε πολλές κρίσιμες για τις εκλογές πολιτείες μαζί με τους R.E.M. και άλλα συγκροτήματα.

    Η γοητευτική ηθοποιός Σάρον Στόουν άφησε τα πλατό για να πάει στην πολιτεία που έχει γεννηθεί, την Πενσιλβάνια και να ζητήσει από τις γυναίκες να ψηφίσουν Κέρι, στις 2 Νοεμβρίου. "Γυναίκες, αν ψηφίζεται για μείωση των φόρων, κατά της βίας στο οικογενειακό περιβάλλον, ψηφίστε τον Τζον Κέρι", τόνισε.

    Ο κυβερνήτης της Πολιτείας της Καλιφόρνιας Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ έχασε την υποστήριξη της γυναίκας του στα συζυγικά καθήκοντα, όταν αποκάλυψε πως υποστηρίζει τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους.

    Ο ηθοποιός της τηλεοπτικής σειράς "Νιού Γιόρκ Ντίστρικτ" Φρεντ Τόμσον πήγε αυτήν την εβδομάδα στη Φλόριντα για να υποστηρίξει τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο.

    [04] Εσωτερικά

    Ζητά η εισαγγελία Πειραιά από το ΥΕΝ Ερευνα για τα ελικόπτερα του Λιμενικού

    22/10/2004 8:05:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Πειραιά, προκειμένου να διαπιστωθεί για ποιο λόγο δεν εκτελούν πτήσεις εδώ και 23 ημέρες τα έξι ελικόπτερα του Λιμενικού Σώματος που παρελήφθησαν πρόσφατα. Συγκεκριμένα, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Γρηγόρης Πεπόνης ζήτησε από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας να διενεργήσει την προκαταρκτική εξέταση και να διερευνήσει τους λόγους που ανάγκασαν τον υπουργό Μανώλη Κεφαλογιάννη, να εκδώσει από την 1η Οκτωβρίου απόφαση για την καθήλωση των ελικοπτέρων στο έδαφος μέχρι νεωτέρας. Στη σχετική ανακοίνωση που είχε εκδώσει το υπουργείο για το συγκεκριμένο θέμα, επικαλείτο "λόγους ασφαλείας" και διατύπωνε ως αιτιολογία την αδυναμία του προμηθευτή να εκπληρώσει τις συμβατικές του υποχρεώσεις και ειδικά ως προς το σκέλος της συντήρησης - υποστήριξης αυτών παρά τις επανειλημμένες προσκλήσεις μας τόσο προς το νομικό πρόσωπο της προμηθεύτριας εταιρείας στην Ελλάδα όσο και προς την ίδια την κατασκευάστρια εταιρεία". Υπενθυμίζεται ότι τα συγκεκριμένα ελικόπτερα τύπου Doplhin AS 365 N3, αυξημένων επιχειρησιακών δυνατοτήτων, κόστισαν περί τα 54 εκατ. ευρώ και εντάχθηκαν στο Λιμενικό Σώμα στις 29 Ιουλίου 2004.

    [05] Αθλητισμός

    Ώρα για ντέρμπι στην Θεσσαλονίκη

    22/10/2004 8:33:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ώρα Ελλάδας 20:30. Ώρα Θεσσαλονίκης Τούμπα, ΠΑΟΚ Άρης. Η συμπρωτεύουσα εδώ και μια εβδομάδα ζει και αναπνέει στο ρυθμό του πρώτου ντέρμπι της χρονιάς, με τους δυο αντίπαλους παρά το ότι ακόμα ψάχνονται αγωνιστικά, να είναι έτοιμοι να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για τη νίκη. Σ' αυτό τον αγώνα που η επόμενη ημέρα πολλές φορές κρίνει το μέλλον προπονητών και παικτών, ακόμα και η ισοπαλία θεωρείται αποτυχία. Φέτος οι δύο δεν παρουσιάζουν την δυναμικότητα των άλλων χρόνων, αλλά μια μάχη μεταξύ των δυο κορυφαίων ομάδων της Θεσσαλονίκης πάντα και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

    Με Κολτσίδα ο Άρης

    Ο Άρης που παρά την αγωνιστική του μετριότητα στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος φιλοδοξεί να κάνει την ανάκαμψη στο παιχνίδι της Τούμπας κατά του ΠΑΟΚ.

    Ο Γιώργος Χατζάρας σκέφτεται να παρατάξει στην Τούμπα μια ενδεκάδα παρόμοια με αυτήν που χρησιμοποίησε την περασμένη Κυριακή απέναντι στην Χαλκηδόνα. Σύμφωνα με αυτά που άφησε να φανούν στις τελευταίες προπονήσεις, μοναδικό καινούργιο πρόσωπο θα είναι ο Γιώργος Κολτσίδας. Ο έμπειρος παίκτης αναμένεται να πάρει τη θέση του Αβραάμ Παπαδόπουλου -ο οποίος έχασε κάποιες προπονήσεις στο ξεκίνημα της εβδομάδας - και θα παίξει μαζί με τον Γόγολο στο κέντρο της άμυνας.

    Από εκεί και μετά, και στην περίπτωση που δεν κάνει ο τεχνικός του Αρη την έκπληξη της τελευταίας στιγμής δεξιά θα παίξει ο Καλλιμάνης και αριστερά ο Νάιντος. Τον χώρο του κέντρου θα καλύψουν οι Πασσαλής, Μαρκομιχάλης, Χρυσάφης και οι δύο Αργεντινοί Σανχούρχο και Μαρτίνεθ, ενώ ο Γιάννης Λαζανάς για μια ακόμη φορά αναμένεται να σηκώσει το βάρος στην επίθεση.

    Σε ό,τι αφορά τη θέση του τερματοφύλακα, μπορεί ο Χατζάρας να βρίσκεται σε δίλημμα ανάμεσα στον Λυμπερόπουλο και στον Πουρλιοτόπουλο, ωστόσο το πιθανότερο είναι να εμπιστευτεί τον δεύτερο κάτω από τα δοκάρια μετά την μέτρια παρουσία του Λυμπερόπουλου.

    Με Κούτση Χασιώτη ο ΠΑΟΚ

    Δυο σίγουρες απουσίες αλλά και κάποιες αλλαγές στο αρχικό σχήμα θα υπάρξουν στο παιχνίδι της Κυριακής για τον ΠΑΟΚ,.

    Οι απουσίες αφορούν τους Μαλαδένη, Φουτσίνι, ενώ υπάρχουν ερωτήματα και για τον Διονύση Χασιώτη. Ο παίκτης πήρε μέρος στην αποψινή προπόνηση και αν δεν αντιμετωπίσει και αύριο το πρωί κάποιο πρόβλημα, τότε θα είναι στην αρχική ενδεκάδα.

    Ακόμη, ο Γιώργος Κούτσης είναι καλύτερα και αν δεν νιώσει εκ νέου ενοχλήσεις θα ξεκινήσει επίσης τον αγώνα. Όλοι οι υπόλοιποι παίκτες της ομάδας είναι εντάξει και στη διάθεση του προπονητή τους.

    Έτσι, το πιθανότερο σχήμα με το οποίο θα ξεκινήσει τον αγώνα ο ΠΑΟΚ είναι: Ατματσίδης, Καρυπίδης, Χασιώτης ή Ζησόπουλος, Βόκολος, Ουντέζε, Κούτσης ή Θεοδωρίδης, Χάγκαν, Ανδράλας, Βαγγελής, Σαλπιγγίδης και Γιασεμή.

    [06] Διάφορα

    Απολογήθηκε στον πατέρα του Εξοργίσθηκε ο "Μικρός Πρίγκιπας"

    22/10/2004 9:03:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: Associated Press

    Έκρηξη οργής μπορούμε να πάθουμε όλοι.... τι γίνεται όμως όταν πρωταγωνιστής ενός βίαιου επεισοδίου είναι ένας πρίγκιπας; Να απολογηθεί στον πατέρα του Κάρολο, κλήθηκε ο πρίγκιπας Χάρι για το ξύλο που έδωσε σε έναν παπαράτσι που επιχείρησε να τον βγάλει φωτογραφία την ώρα που έβγαινε από κλαμπ του Λονδίνου. Φωνάζοντας "γιατί δεν με αφήνετε ήσυχο", ο Χάρι έφερε στο κεφάλι του παπαράτσι τη φωτογραφική του μηχανή με αποτέλεσμα να του σκίσει τα χείλη. Τον μικρό πρίγκιπα προσπάθησαν να δικαιολογήσουν βασιλικοί κύκλοι που υποστήριξαν ότι ο Χάρι βρισκόταν σε αυτοάμυνα.

    Ο κατακόκκινος "Harry Potty"

    Ξινή, φαίνεται ότι βγήκε η χθεσινοβραδινή έξοδος του Πρίγκιπα Χάρι σε κλαμπ του Λονδίνου.

    Εξερχόμενος του νυχτερινού κέντρου και λίγο πριν μπει στο αυτοκίνητο του, ο νεαρός πρίγκιπας επιτέθηκε σε έναν παπαράτσι που προσπάθησε να τον βγάλει φωτογραφίες.

    Το περιστατικό όπως ήταν αναμενόμενο έλαβε μεγάλες διαστάσεις, στη Βρετανία, με πολλές εφημερίδες να ασχολούνται με τον οργισμένο "Harry Potty" και να δημοσιεύουν φωτογραφίες.

    Νωρίς το πρωί ο Χάρι, ο οποίος σε σχέση με τη Γουίλιαμ είναι και ο περισσότερο ευέξαπτος κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για το συμβάν στον πατέρα του Κάρολο.

    Τα όσα είπαν πατέρας και γιος έμειναν φυσικά κρυφά.

    [07] Εσωτερικά

    Επίσκεψη Μολυβιάτη στα Σκόπια

    22/10/2004 9:24:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Στα Σκόπια έφθασε το απόγευμα της Παρασκευής, ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη. Ο κ. Μολυβιάτης συναντήθηκε με τον ειδικό εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ΠΓΔΜ, Μίχαελ Σάαλιν. Το Σάββατο, ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας θα έχει συνομιλίες με την ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, Ίλινκα Μίτρεβα, τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Χάρι Κόστοβ, καθώς και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι. Ο κ. Μολυβιάτης μετέβη στα Σκόπια από το Βουκουρέστι, όπου συμμετείχε στην διάσκεψη Υπουργών Εξωτερικών για την Διαβαλκανική Συνεργασία. Τα ΜΜΕ των Σκοπίων, δίνουν μεγάλη δημοσιότητα στην επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών, καθώς είναι η πρώτη που πραγματοποιεί στην ΠΓΔΜ, με την ιδιότητα του ΥΠΕΞ.

    Θέματα διμερούς συνεργασίας

    Επίσης, το Σάββατο θα έχει χωριστές συναντήσεις με πολιτικούς αρχηγούς: τον Αλί Αχμέτι ηγέτη του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος "Ένωση για την Δημοκρατική Ένταξη", τον Νίκολα Γκρούεφσκι πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE και τον Άρμπεν Τζαφέρι πρόεδρο του "Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών".

    Στο επίκεντρο των συνομιλιών του κ. Μολυβιάτη με την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ θα βρεθούν θέματα διμερούς συνεργασίας, καθώς και η κατάσταση στην περιοχή. Ένα από τα θέματα των συνομιλιών θα είναι και αυτό της ονομασίας.

    Ο κ. Μολυβιάτης αναμένεται να επαναλάβει την σαφή θέση της ελληνικής κυβέρνησης να υπάρξει ένας ουσιαστικός, και όχι προσχηματικός διάλογος, ώστε να εξευρεθεί κοινώς αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος.

    Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται κινητικότητα στο ζήτημα της ονομασίας. Άλλα θέματα που θα συζητηθούν στις επαφές του κ. Μολυβιάτη στα Σκόπια, θα είναι το επικείμενο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ για την τοπική αυτοδιοίκηση, το οποίο έχει προκαλέσει μεγάλη ένταση στην χώρα, η κατάσταση στο Κόσοβο και στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και η προώθηση της οικονομικής συνεργασίας, με δεδομένο το στοιχείο ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη ξένη χώρα σε επενδύσεις στην ΠΓΔΜ.

    [08] Ιράκ

    Νέο σοκ για τη Βρετανία Δραματική έκκληση για βοήθεια

    22/10/2004 10:05:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/10/2004 10:33:37 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: BBC

    "Βοηθήστε με βοηθήστε με, αυτές ίσως είναι να ναι οι τελευταίες ώρες της ζωής μου". Με αυτά τα λόγια και με δάκρυα στα μάτια, η Μάργκαρετ Χασάν εκλιπαρεί τον Τόνι Μπλερ να μην την αφήσει να έχει την ίδια μοίρα με τον Κεν Μπίγκλεϊ. Η επικεφαλής της ανθρωπιστικής οργάνωσης Care International στο Ιράκ, απευθύνει δραματική έκκληση και στο βρετανικό λαό, ζητώντας του να πείσει την κυβέρνηση να αποσύρει τα βρετανικά στρατεύματα από τη χώρα. Εξαιρετικά επώδυνο χαρακτήρισε το βίντεο ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο. Για την ώρα πάντως, η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει σχολιάσει τη δραματική έκκληση της Μάργκαρετ Χασάν.

    Άγνωστοι οι απαγωγείς

    Το νέο συγκλονιστικό βίντεο που μετέδωσε νωρίτερα το Αλ Τζαζίρα έχει αφήσει άφωνη τη βρετανική κοινή γνώμη, που έχει ακόμα νωπές τις μνήμες από τη δολοφονία του Κεν Μπίγκλεϊ.

    Μέχρι στιγμής πάντως, η οργάνωση που έχει απαγάγει την Μάργκαρετ Χασάν, δεν έχει αποκαλύψει την ταυτότητα της.

    Από την πλευρά του το αραβόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο που μεταδίδει πάντα τέτοια βίντεο ντοκουμέντα κρατά καλά κλειστά τα χαρτιά του και δεν αποκαλύπτει από ποιον και πώς πήρε στα χέρια του το σχετικό βίντεο.

    Την ίδια ώρα, δραματική είναι και η έκκληση που απευθύνει για την απευλευθέρωση της, ο Ιρακινός σύζυγος της.

    "Δεν ξέρουμε ποιοι την απήγαγαν. Θα πρέπει όμως να ξέρουν ότι η γυναίκα μου δούλεψε όλη της τη ζωή για τον Ιρακινό λαό και θεωρεί τον εαυτό της Ιρακινή" τονίζει ο Ταχσίν Αλ Χασάν σε συνεντεύξεις του στα αραβόφωνα τηλεοπτικά δίκτυα Αλ Αραμπίγια και Αλ Τζαζίρα.

    [09] Ιράκ

    Στην πόλη Μπουχρούζ, στο Ιράκ Σφοδρές επιθέσεις ανταρτών - στρατιωτών

    22/10/2004 9:46:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Εννέα αντάρτες έχασαν τη ζωή τους και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν, όταν συγκρούστηκαν με Αμερικανούς στρατιώτες, στην πόλη Μπουχρούζ στο βορειοανατολικό τμήμα του Ιράκ, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού, Μπιλ Κόπερνολ. Οι μάχες άρχισαν νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής, όταν οι αντάρτες άνοιξαν πυρ κατά αμερικανικής περιπόλου. Οι στρατιώτες απάντησαν και οι συγκρούσεις εξελίχθηκαν σε μάχη που διήρκεσε πάνω από επτά ώρες. Οι αμερικανοί στρατιώτες αποσύρθηκαν από τον τομέα αυτό και ανέλαβαν δράση στη συνέχεια οι ιρακινές δυνάμεις, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. Μια νοσοκομειακή πηγή ανέφερε ότι στις συγκρούσεις μεταξύ των τραυματιών είναι και ένα μικρό παιδί.

    "Είδα τρία αμερικανικά οχήματα να εμπλέκονται στις ανταλλαγές πυρών με τους ένοπλους εξεγερμένους, στην είσοδο της πόλης Μπουχρούζ 60 χιλιόμετρα βορείως της Βαγδάτης, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.

    Σύμφωνα με άλλους μάρτυρες οι εξεγερμένοι άρχισαν από νωρίς να πυροβολούν στον αέρα, όταν παρεμποδίστηκαν από τους κατοίκους να μπούν στην πόλη Μπουχρούζ.

    [10] Εσωτερικά

    Αναπόλησαν τα πρώτα χρόνια της ΟΝΝΕΔ Τριάντα χρόνια ΟΝΝΕΔ

    22/10/2004 10:28:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/10/2004 11:17:55 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ

    Εκδήλωση για τα 30 χρόνια της ΟΝΝΕΔ, διοργάνωσε την Παρασκευή το βράδυ, η νεολαία της Νέας Δημοκρατίας σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Στην εκδήλωση απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες στα 14 στελέχη που διετέλεσαν πρόεδροί της από το 1974 έως σήμερα. Χαιρετισμό απηύθυναν ο γραμματέας της Κ.Ε. της Ν.Δ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Γιώργος Παπανικολάου. Τιμώμενα πρόσωπα της εκδήλωσης, οι πρώην πρόεδροι της Οργάνωσης, αναπόλησαν τα πρώτα χρόνια της ΟΝΝΕΔ, τα χρόνια που η Νεολαία προσπαθούσε να ανδρωθεί. Η ΟΝΝΕΔ παρέδωσε 4 εκ.ευρώ σε εκπρόσωπο του Διεθνούς Ιδρύματος Έρευνας Νεανικού Διαβήτη.

    "Η ΟΝΝΕΔ είναι ο κορμός της κυβερνητικής μηχανής"

    Συγκινημένος ο εκ των ιδρυτών της ΟΝΝΕΔ, Αργύρης Καρράς, περιέγραψε την δημιουργία της Οργάνωσης, όπως επίσης και ο πρώτος πρόεδρός της, Αναστάσης Παπαληγούρας, που ευχαρίστησε τους νέους της ΝΔ, "για την ευκαιρία που του έδωσαν να νοιώσει έστω και για λίγο ξανά ΟΝΝΕΔίτης".

    Στην εκδήλωση παρέστη και ο γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Παντελής Καμάς καταθέτοντας πρόταση για θεσμική κατοχύρωση της ανεξαρτησίας των πολιτικών νεολαιών από τα κόμματα.

    Ο διάδοχός του στην ηγεσία της Οργάνωσης, Δημήτρης Τσιγκούνης, δήμαρχος σήμερα στο Λεωνίδιο, διαπίστωσε ότι "αν ήταν δύσκολο τότε να ανατρέψουμε τις αντίπαλες ιδεολογίες, σήμερα που αυτές έχουν ξεπεραστεί, είναι ακόμα πιο δύσκολο να χαράξουμε νέους δρόμους".

    "Ως νεοδημοκράτες ανατρέψαμε ένα καθεστώς, φέραμε τη δημοκρατία και την ελευθερία και στη γενιά μας", δήλωσε ο Βασίλης Μιχαλολιάκος, ενώ υποσχέθηκε ότι "θα συγκρουστούμε με τη διαπλοκή και τη διαφθορά - θα παραδώσουμε στη νέα γενιά, μια κοινωνία χωρίς διαπλοκή".

    "Αν η ιδεολογία δεν κρατιέται ψηλά, ο ρόλος θα είναι ποσοτικός και όχι ποιοτικός", προειδοποίησε η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου και παραφράζοντας το Γρηγόρη Φαράκο, δήλωσε: "Συναγωνιστές, χάρη στις προσπάθειες και τους κόπους μας, ευτυχώς κερδίσαμε προς όφελος του ελληνικού λαού", σημειώνοντας όμως και ότι "τα δύσκολα έρχονται τώρα".

    "Αυτό που μας έστειλε στο 45%, ήταν η αλαζονεία και η αυθαιρεσία των αντιπάλων μας που τότε ήταν στο 92%. Αυτό δεν το ξεχνάμε ποτέ", δήλωσε ο Σταμάτης Μαύρος, πρόεδρος της Οργάνωσης κατά την τετραετία 1989-1992.

    Ο γραμματέας της ΝΔ και πρώην πρόεδρος της Οργάνωσης (1984-1987), Βαγγέλης Μεϊμαράκης, θυμήθηκε την πορεία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή όταν ήταν μέλος της νεολαίας και όπως είπε χαρακτηριστικά "μοίραζε τη Δημοκρατική Πρωτοπορία, την εφημερίδα της νεολαίας έξω από τη Νομική και έφτασε σήμερα να είναι πρωθυπουργός της χώρας". "Η ΟΝΝΕΔ είναι ο κορμός της κυβερνητικής μηχανής", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μεϊμαράκης.

    Ο νυν γραμματέας της Οργάνωσης, Γιώργος Παπανικολάου, υποσχέθηκε ότι οι νέοι της ΝΔ θα βρίσκονται πάντα "πλάι στον πρόεδρό μας, εν ανάγκη με κόπους και με θυσίες". "Δεν τίθεται θέμα αλλαγής ταυτότητας. Θα συνεχίσουμε με τα οράματά μας, ακόμα κι αν χρειαστεί να γίνουμε κριτικοί. Κυβερνητική οργάνωση δεν υπάρχει. Υπάρχει μόνο η αδιαπραγμάτευτη δυναμική φωνή της ΟΝΝΕΔίτισσας και του ΟΝΝΕΔίτη", τόνισε ο κ. Παπανικολάου.

    Σχετικά Links:

    Νέα Δημοκρατία

    Οργάνωση Νέων Νέας Δημοκρατίας

    [11] Υγεία

    Περιλαμβάνει φωτογραφίες σε πακέτα τσιγάρων Φωτογραφίες κατά του καπνίσματος

    22/10/2004 10:14:00 μμ

    Συντάκτης: Βαρβάρα Τουμαζάτου

    Πηγή: ΑΠΕ, Reuters

    Δοκιμασία για γερά νεύρα μπορεί να χαρακτηριστεί η νέα αντικαπνιστική εκστρατεία, που λανσάρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να ταρακουνήσει τους Ευρωπαίους θεριακλήδες! Μετά τις φραστικές προειδοποιήσεις, στα πακέτα των τσιγάρων θα παρουσιάζονται φωτογραφίες με τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος, όπως για παράδειγμα μολυσμένοι πνεύμονες. Τη νέα επικοινωνιακή εκστρατεία, ύψους 72 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε στις Βρυξέλλες, ο αρμόδιος για την υγεία των καταναλωτών Επίτροπος, Ντέιβιντ Μπερν. Σκοπός είναι, μέσα από τις 42 φωτογραφίες, που περιλαμβάνει η καμπάνια, να αφυπνιστεί η κοινή γνώμη και να συνειδητοποιήσει το πραγματικό πρόσωπο του καπνίσματος, που είναι η αρρώστια, ο θάνατος και ο τρόμος. Παρόμοιο φωτογραφικό υλικό χρησιμοποιείται, ήδη, σε Καναδά και Βραζιλία.

    Αντέχετε το θέαμα;

    "Το κάπνισμα προκαλεί θανατηφόρο καρκίνο του πνεύμονα", αναγράφεται κάτω από μια φωτογραφία, που δείχνει μολυσμένους πνεύμονες. Μία άλλη απεικονίζει ένα πτώμα σε νεκροτομείο, με την επισήμανση "οι καπνιστές πεθαίνουν πιο νέοι", ενώ μια τρίτη δείχνει έναν άνδρα με ένα μεγάλο όγκο στο λαιμό του, με την προειδοποίηση "το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει αργό και επώδυνο θάνατο".

    Κάθε χρόνο, 650.000 Ευρωπαίοι πολίτες πεθαίνουν πρόωρα, λόγω του καπνίσματος. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτες ειδικών, το ετήσιο κόστος για την αντιμετώπιση των ασθενειών, που σχετίζονται με το κάπνισμα στην Ε.Ε. ανέρχεται σε 100 δισ. Ευρώ, όπως επισημαίνει ο κ. Μπερν.

    Η Επιτροπή αναμένει, ότι οι φωτογραφίες θα χρησιμοποιηθούν από κάποια κράτη μέλη (μεταξύ των οποίων το Βέλγιο και η Ιρλανδία) μέσα στο επόμενο έτος.

    Η εκστρατεία αυτή αποτελεί συνέχεια μιας επιτυχημένης παρόμοιας εκστρατείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περίοδο 2002-2004, υπό τον τίτλο "Νιώσε ελεύθερη/ος να πεις όχι", η οποία διεξήχθη με τη συμμετοχή διάσημων ποδοσφαιριστών και τραγουδιστών.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 22 October 2004 - 20:50:39 UTC