Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-10-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απαγορεύτηκε ο εορτασμός του Χάλοουιν "Κυνήγι μαγισσών" σε σχολείο του
  • [02] Αλλεπάλληλες επιθέσεις της ιρακινής αντίστασης Βία χωρίς τέλος στο Ιράκ
  • [03] Τουρκία: "Δεν κάναμε παραβιάσεις στο Αιγαίο"
  • [04] Προσπάθειες για εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης
  • [05] Ο Βαζάκας προπονητής στον Πανιώνιο
  • [06] Συναντήσεις Κακλαμάνη στη Θεσσαλονίκη
  • [07] Απεβίωσε ο Μπιλ Νίκολσον
  • [08] Ένας νεκρός, επτά τραυματίες Επίθεση αυτοκτονίας στην Καμπούλ
  • [09] Μήνυμα Παπανδρέου στους πολύτεκνους
  • [10] Επενδύσεις στο μέλλον από την ¨"Μπάρτσα"
  • [11] Λουτσιάνο εσύ σουπερ - σταρ
  • [12] Πορεία ανόδου για τον ΟΦΗ
  • [13] Αποκεφαλισμός Ιρακινού
  • [14] Νίκες των πρωτοπόρων στη μπουντεσλίγκα

    [01] Διάφορα

    Απαγορεύτηκε ο εορτασμός του Χάλοουιν "Κυνήγι μαγισσών" σε σχολείο του Σιάτλ

    23/10/2004 11:24:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/10/2004 1:27:56 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: Reuters

    Ένα σχολείο στο Σιάτλ θυμήθηκε τις "παλιές καλές εποχές" όπου όλος ο κόσμος επιδιδόταν σε κυνήγι μαγισσών και αποφάσισε να απαγορεύσει τον εορτασμό της παραδοσιακής αμερικανικής γιορτής του Χάλοουιν (Halloween) με τη δικαιολογία ότι η διαδικασία του εορτασμού αποσπά την προσοχή των παιδιών από τα μαθήματά τους. Στις 31 Οκτωβρίου, που γιορτάζεται το Χάλοουιν, όλα τα παιδιά μεταμφιέζονται σε μάγισσες και ξωτικά και επισκέπτονται τα σπίτια της περιοχής τους οπότε οι ιδιοκτήτες τους προσφέρουν γλυκίσματα και καραμέλες. Εκπρόσωπος του σχολείου είπε ότι η πρώτη προτεραιότητα του σχολείου είναι να προστατεύσει τον εκπαιδευτικό του χαρακτήρα, κάτι που εμποδίζουν οι εκδηλώσεις του Χάλοουιν κατά τη διάρκεια των μαθημάτων. Η εκπρόσωπος της περιοχής είπε ότι λόγο αυτής της απαγόρευσης, οι μαθητές της πόλης Πάιαλαπ έχουν χρόνια να γιορτάσουν το Χάλοουιν. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι όσα σχολεία θέλουν να κάνουν πάρτι για την ημέρα αυτή, μπορούν να το κάνουν, μόνο μετά το τέλος των διδακτικών ωρών.

    [02] Ιράκ

    Αλλεπάλληλες επιθέσεις της ιρακινής αντίστασης Βία χωρίς τέλος στο Ιράκ

    23/10/2004 12:11:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/10/2004 4:42:06 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ, Reuters

    Αλλεπάλληλες επιθέσεις σημειώνονται από το πρωί στο Ιράκ. Δεκαέξι νεκροί και πάνω από 55 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός δύο επιθέσεων αυτοκτονίας που σημειώθηκαν σε διαφορετικές περιοχές της χώρας. Η πρώτη επίθεση έγινε με παγιδευμένο αυτοκίνητο και είχε στόχο κτήριο αστυνομίας στο Ραμάντι, 200 χλμ δυτικά της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δέκα Ιρακινοί αστυνομικοί και να τραυματιστούν τουλάχιστον άλλοι 50. Την πρώτη επίθεση ακολούθησε μία δεύτερη στο Ισάκι, χωριό κοντά στη Σαμάρα, που πραγματοποιήθηκε σε φυλάκιο ελέγχου του ιρακινού στρατού και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις Ιρακινοί πολιτοφύλακες. Νωρίτερα, από έκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας που σημειώθηκε στο δρόμο που οδηγεί στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, την ώρα που περνούσε αμερικανική στρατιωτική φάλαγγα, τραυματίστηκαν έξι Αμερικανοί στρατιώτες. Την ίδια ώρα, δύο Τούρκοι οδηγοί φορτηγών σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν, όταν δέχθηκαν πυρά από ενόπλους, καθώς μετέφεραν κουτιά χυμών στον αμερικανικό στρατό στη Μοσούλη. Των επιθέσεων είχαν προηγηθεί αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές στη Φαλούτζα που οδήγησαν στη σύλληψη ενός ηγετικού στελέχους της οργάνωσης του Αλ Ζαρκάουι.

    Νέο σφυροκόπημα της Φαλούτζα

    "Τα ασθενοφόρα φέρνουν δεκάδες θύματα και μέχρι στιγμής έχουμε δεχτεί πάνω από 50 τραυματισμένους Ιρακινούς", δήλωσαν νοσοκομειακές πηγές για την επίθεση στο Ραμάντι.

    Σημειώνεται ότι την ώρα της έκρηξης, έξω από το κτήριο της ακαδημίας της αστυνομίας βρίσκονταν δεκάδες αστυνομικοί που περίμεναν για να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά σεμινάρια.

    Στο μεταξύ, σφοδρό σφυροκόπημα δέχτηκε για μία ακόμη φορά η πόλη Φαλούτζα, λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Από τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές, που στόχο είχαν και πάλι θέσεις ανταρτών της οργάνωσης του Αλ Ζαρκάουι, έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι τρεις. Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού, συνελήφθη ένα ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης του Αλ Ζαρκάουι μαζί με άλλους πέντε τρομοκράτες.

    Η ταυτότητα του στελέχους δεν αποκαλύφθηκε, αλλά όπως τονίζεται στην ανακοίνωση "πρόσφατα είχε αναλάβει σημαντική θέση στο δίκτυο, μετά τις συλλήψεις ή την εξόντωση αρκετών συνεργατών του Ζαρκάουι στις επιδρομές και της πολυεθνικής δύναμης".

    Πρόκειται για μία από τις σπάνιες φορές που ο αμερικανικός στρατός ανακοινώνει τη σύλληψη στελέχους του δικτύου του Ζαρκάουι.

    Ο στρατός έχει κατηγορήσει τον Ζαρκάουι και τους συνεργάτες του ότι κρύβονται μεταξύ του άμαχου πληθυσμού στη Φαλούτζα και κάλεσε τους κατοίκους της πόλης να δώσουν πληροφορίες για τον εντοπισμό τους.

    Αποφασισμένοι να ψηφίσουν οι Ιρακινοί

    Το 85% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα ψηφίσει στις εκλογές Το 58% πιστεύει ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Ιανουάριο Το 35% εκτιμά ότι θα αναβληθούν λόγω της βίας στην περιοχή Το 37% θεωρεί ότι η προσωρινή κυβέρνηση της χώρας εκπροσωπεί τα συμφέροντα του λαού Το 43% πιστεύει ότι η κυβέρνηση Αλάουι είναι αποτελεσματική

    Στο μεταξύ, δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στο Ιράκ από το Διεθνές Ινστιτούτο για τη Δημοκρατία (IRI) και δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στη Ουάσινγκτον, εμφανίζει το 85% των Ιρακινών να είναι αποφασισμένο να ψηφίσει στις επερχόμενες εκλογές. Ωστόσο, μόλις το 58% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι εκλογές θα διενεργηθούν τον Ιανουάριο, όπως έχει καθοριστεί, καθώς το 35% πιστεύει ότι θα αναβληθούν λόγω της συνεχιζόμενης βίας.

    Έκδηλη είναι η δυσαρέσκεια του ιρακινού λαού για την προσωρινή κυβέρνηση της χώρας, καθώς μόλις το 37% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι εκπροσωπεί τα συμφέροντα των απλών ανθρώπων, ενώ το 43% κρίνει ότι η κυβέρνηση αυτή είναι αποτελεσματική, ποσοστό μειωμένο κατά 19 μονάδες έναντι του περασμένου Αυγούστου.

    Το IRI είναι φορέας επιδοτούμενος από την Αμερικανική Υπηρεσία για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID) και το Εθνικό Ταμείο για τη Δημοκρατία, έναν ιδιωτικό οργανισμό χρηματοδοτούμενο από το Κονγκρέσο.

    [03] Εσωτερικά

    Τουρκία: "Δεν κάναμε παραβιάσεις στο Αιγαίο"

    23/10/2004 3:05:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Αρνείται το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ότι τις τελευταίες ημέρες τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο κάνοντας λόγο για "συνήθεις εκπαιδευτικές δραστηριότητες". Με ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο σημειώνει ότι η Τουρκία δίνει μεγάλη σημασία στις σχέσεις της με τη χώρα μας και καταβάλλει προσπάθειες για την περαιτέρω ανάπτυξή τους με στόχο την εδραίωση κλίματος εμπιστοσύνης στο Αιγαίο. Μάλιστα, τονίζει ότι τα μαχητικά αεροσκάφη και πλοία εκτελούν εκπαιδευτικές δραστηριότητες εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων και του τουρκικού εθνικού εναέριου χώρου "και στα πλαίσια αυτά δεν έχει λάβει χώρα καμία έκτακτη δραστηριότητα".

    "Συνήθεις δραστηριότητες σύμφωνες με το Διεθνές Δίκαιο"

    Στην ανακοίνωση προστίθεται: "Επίσης και η εκτέλεση από τουρκικές ακταιωρούς αποστολών ρουτίνας εντός των χωρικών μας υδάτων δεν αποτελεί έκτακτη κατάσταση. Επομένως, δεν θεωρούμε ορθή την παρουσίαση των ειδήσεων που αφορούν σε συνήθεις δραστηριότητες οι οποίες είναι σύμφωνες με το Διεθνές Δίκαιο, ως ύπαρξη έντασης στο Αιγαίο".

    Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή η Ελλάδα εξέφρασε την έντονη δυσφορία της για τις παραβιάσεις και ενημέρωσε το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    [04] Εσωτερικά

    Προσπάθειες για εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης

    23/10/2004 3:32:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/10/2004 4:34:06 μμ)

    Πηγή: NET 105,8 - ΑΠΕ

    Την πρόθεση τους να εντατικοποιήσουν τις συζητήσεις για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης όσον αφορά στο θέμα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας διατύπωσαν και οι δύο πλευρές, κατά τις επαφές που είχε την Παρασκευή και το Σάββατο με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία των Σκοπίων ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν και η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και οι σημερινές εκλογές, καθώς και οι διμερείς σχέσεις. Ο κ. Μολυβιάτης συναντήθηκε το Σάββατο με την ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, Ίλινκα Μίτρεβα, τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Χάρι Κόστοβ, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, καθώς και με τους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ την Παρασκευή είχε συνάντηση με τον ειδικό εκπρόσωπο της Ε.Ε. στην ΠΓΔΜ, Μίχαελ Σάαλιν.

    "Ζήτημα ύψιστου εθνικού ενδιαφέροντος"

    "Είμαστε πρόθυμοι να προχωρήσουμε με εντατικούς ρυθμούς για την εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής ονομασίας της ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο των συνομιλιών που διεξάγονται στη Νέα Υόρκη, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών ", δήλωσε ο Πέτρος Μολυβιάτης κατά τη συνάντηση που είχε με την ομόλογό του στα Σκόπια, η οποία χαρακτήρισε το θέμα του ονόματος "ύψιστου εθνικού ενδιαφέροντος".

    "Χαιρετίζουμε τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης για συνομιλίες σε εντατική βάση. Είμαστε και εμείς έτοιμοι όπως και η ελληνική πλευρά", είπε η υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

    Ο κ. Μολυβιάτης επιβεβαίωσε τη σταθερή και θερμή υποστήριξη της Ελλάδας στην πορεία της ΠΓΔΜ προς την Ε.Ε., τόσο κατά τη συνάντησή του με την κ. Μίτρεβα όσο και στις χωριστές συναντήσεις που είχε με τον πρόεδρο Μπράνκο Τσερβενκόφσκι και τον πρωθυπουργό, Κάρι Κόστοφ.

    Αναφερόμενος εμμέσως στο δημοψήφισμα που αναμένεται να διεξαχθεί στις 7 Νοεμβρίου στη χώρα για τον διοικητικό χάρτη που δίνει αυξημένα δικαιώματα στην αλβανική μειονότητα, ο Έλληνας υπουργός εξέφρασε την ελπίδα "να μην υπάρξουν εξελίξεις ή επιλογές που θα μπορούσαν να έχουν αρνητικές συνέπειες για την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε.".

    "Η ένταξη στην Ε.Ε. αποτελεί το μεγάλο όραμα όχι μόνον για την ΠΓΔΜ, αλλά για όλη την περιοχή. Θα διασφαλίσει σταθερότητα και ευημερία για όλους τους λαούς της ΝΑ Ευρώπης", είπε ο κ. Μολυβιάτης, τονίζοντας ότι "σαυτό - το ευρωπαϊκό - πλαίσιο αντιμετωπίζουμε και τις διμερείς μας σχέσεις με την ΠΓΔΜ, σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο".

    Ουσιαστική βελτίωση των διμερών σχέσεων

    Η σημερινή είναι η τρίτη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών και όπως τονίστηκε, αυτό αποτελεί ένδειξη των πολύ καλών σχέσεων των δυο χωρών.

    Οι δυο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά στην υπογραφή συμφωνιών για τη διασφάλιση των ελληνικών επενδύσεων, που είναι οι πρώτες σε μέγεθος ξένες επενδύσεις στη γειτονική χώρα, με περισσότερα από 700 εκατομμύρια δολάρια. Μάλιστα, αυτός είναι ένας σημαντικός παράγοντας, που μαζί με το ελληνικό Σχέδιο Οικονομικής Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, έχουν συμβάλει στην ουσιαστική βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-ΠΓΔΜ, υπογραμμίζουν διπλωματικές πηγές.

    Μια από τις πιο πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις στις σχέσεις των δυο χωρών ήταν η έναρξη λειτουργίας Γραφείου Προξενείου Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων στη Θεσσαλονίκη, ενώ αναμένεται στο αμέσως επόμενο διάστημα η λειτουργία αντίστοιχου γραφείου στην Μπίτολα (Μοναστήρι).

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Επίσκεψη Μολυβιάτη στα Σκόπια

    [05] Αθλητισμός

    Ο Βαζάκας προπονητής στον Πανιώνιο

    23/10/2004 3:56:00 μμ

    Την πρόσληψη του Γιώργου Βαζάκα στην θέση του Κάρολ Πέτσε ανακοίνωσε η διοίκηση Πανιωνίου. Ο Έλληνας τεχνικός θα καθίσει στο "τιμόνι" της ομάδας μέχρι το τέλος της χρονιάς, ενώ το απόγευμα θα γνωριστεί με τους παίκτες της ομάδας στην τελευταία προπόνηση πριν τον αγώνα με τον Ιωνικό. Στη συνέχεια θα μεταβεί μαζί με την ομάδα στο ξενοδοχείο. Πάντως ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί εάν αύριο θα είναι αυτός που θα βρίσκεται στον πάγκο ή θα κοουτσάρει ο Δημήτρης Μπαρμπαλιάς. Την περασμένη χρονιά ο Γιώργος Βαζάκας ήταν στο πάγκο του Ποσειδώνα Ν.Π και τον οδήγησε στην 6η θέση της Β' Εθνικής ενώ στο παρελθόν έχει εργαστεί στον Εθνικό Αστέρα, στον Απόλλων Αθηνών, στην Χαλκηδόνα, στην Κέρκυρα, στην Αναγέννηση Καρδίτσας, στον Ολυμπιακό Βόλου και στον Τύρναβο. Ως παίκτης είχε αγωνιστεί στον Πιερικό, στη Καλαμαριά, στη Νίκη Βόλου και στον Ποσειδώνα Μηχανιώνας.

    [06] Εσωτερικά

    Συναντήσεις Κακλαμάνη στη Θεσσαλονίκη

    23/10/2004 4:56:00 μμ

    Σειρά ενημερωτικών συναντήσεων με τους προέδρους των δύο ΠΕ.Σ.Υ. και τους διοικητές όλων των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης είχε το Σάββατο ο υπουργός Υγείας, Νικήτας Κακλαμάνης, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Γιώργο Κωνσταντόπουλο. Ο κ. Κακλαμάνης επισκέφθηκε νωρίς το πρωί του Σαββάτου τις κλινικές του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης καθώς και τη μονάδα μεθαδόνης που λειτουργεί στο χώρο και συζήτησε τόσο τα τρέχοντα προβλήματα και τις προοπτικές λειτουργίας του Ιδρύματος όσο και το ευρύτερο πλαίσιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι "έχουν γίνει πολλά βήματα αλλά υπάρχουν πολλά ακόμα να γίνουν". Ο υπουργός, που συνοδευόταν από τον διοικητή του Β΄ ΠΕΣΥ, κ. Βαρτζόπουλο, επισκέφθηκε στη συνέχεια το νοσοκομείο "Παπανικολάου" της πόλης και ενημερώθηκε σχετικά με τη λειτουργία του από τον διοικητή και τους εργαζομένους στο νοσοκομείο.

    [07] Αθλητισμός

    Απεβίωσε ο Μπιλ Νίκολσον

    23/10/2004 5:03:00 μμ

    Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 85 ετών, άφησε τα ξημερώματα του Σαββάτου, στο νοσοκομείο του "Χερτφορσάιντ", ο θρύλους της Τότεναμ και πιο επιτυχημένος μάνατζερ στην ιστορία "Πετεινών", Μπιλ Νίκολσον. Ο εκλιπών είχε αναλάβει την τεχνική καθοδήγηση του λονδρέζικου συλλόγου το 1958, θέση στην οποία παρέμεινε ως το 1974. Κατά το διάστημα της παρουσίας του στον πάγκο της Τότεναμ, κατάφερε να κατακτήσει το ''νταμπλ'', κατακτώντας το πρωτάθλημα και το κύπελλο της Αγγλίας το 1961, δύο κύπελλα Αγγλίας, ένα κύπελλο Κυπελλούχων το 1963 και ένα κύπελλο ΟΥΕΦΑ το 1972. Το 1991, ο Νίκολσον είχε διατελέσει και πρόεδρος του συλλόγου. Με απόφαση της διοίκησης πριν τον αγώνα με την Μπόλτον θα κρατηθεί ενός λεπτού σιγή ως ελάχιστος φόρος τιμής προς τον μεγάλο προπονητή και παράγοντα της Τότεναμ.

    [08] Διεθνή

    Ένας νεκρός, επτά τραυματίες Επίθεση αυτοκτονίας στην Καμπούλ

    23/10/2004 5:11:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Επίθεση αυτοκτονίας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο σε πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον του δράστη και τον τραυματισμό επτά ανθρώπων, μεταξύ των οποίων τριών στρατιωτών της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν (ISAF), όπως δήλωσε εκπρόσωπος της δύναμης. Λίγο αργότερα, άνδρας που παρουσιάστηκε ως εκπρόσωπος των Ταλιμπάν ανέλαβε με τηλεφώνημά του στο γαλλικό πρακτορείο την ευθύνη για την επίθεση.

    "Θα ακολουθήσουν και νέες επιθέσεις"

    "Σημειώθηκαν τρεις εκρήξεις στην Οδό Τσίκεν", δήλωσε ο λοχαγός Μπερτ Βαντάλεν από τα γραφεία στην Καμπούλ της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής για την Ασφάλεια στο Αφγανιστάν (ISAF).

    "Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για όλες τις επιθέσεις κατά των ξένων στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, όπως και για τη σημερινή επίθεση στην Καμπούλ", δήλωσε ο Αμντούλ Λάτιφ Χακίμι σε τηλεφώνημά του στο γαλλικό πρακτορείο.

    "Δεν επιτεθήκαμε κατά τις εκλογές γιατί δεν θέλαμε να σκοτώσουμε αθώους, όμως οι Αμερικανοί και τα ξένα στρατεύματα είναι εχθροί μας", πρόσθεσε ο Χακίμι, υποσχόμενος "κι άλλες επιθέσεις".

    [09] Εσωτερικά

    Μήνυμα Παπανδρέου στους πολύτεκνους

    23/10/2004 5:39:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Σε μήνυμά του προς την Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδας με αφορμή την Ημέρα των Πολυτέκνων, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει ότι όλοι οφείλουν να αναγνωρίσουν στην πράξη ότι οι πολύτεκνες οικογένειες συνεισφέρουν τα μέγιστα και σηκώνουν μεγάλα βάρη. Και σε αυτή την προσπάθειά τους οφείλουν όλοι να είναι αλληλέγγυοι. Οι οικογένειες αυτές, τονίζει ο Γιώργος Παπανδρέου, πρέπει να τύχουν ιδιαίτερης προσοχής και ακόμα περισσότερο να τύχουν μιας αξιοπρεπούς μέριμνας από την ελληνική πολιτεία. Το κράτος οφείλει να τις στηρίζει με μέτρα τα οποία ανταποκρίνονται στις ελπίδες αυτών των οικογενειών. Σταθερός στόχος του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνει ο Πρόεδρός του, είναι η ενίσχυση του θεσμού της οικογένειας και μάλιστα της πολύτεκνης, η εναρμόνιση και συμφιλίωση εργασιακής και οικογενειακής ζωής, η προστασία και στήριξη πολύτεκνων γονέων και των παιδιών τους στα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

    [10] Champions League

    Επενδύσεις στο μέλλον από την ¨"Μπάρτσα"

    23/10/2004 5:58:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Στο στόχαστρο της Μπαρτσελόνα έχουν μπει οι Ντανιέλ Μπονόρα και Σεζάρε Μπόβο, οι δυο αμυντικοί της Πάρμα. Η ομάδα της Καταλονίας, ελπίζει να εντάξει στο δυναμικό της τους δυο παίκτες, τον Ιανουάριο αλλά ειδικά για τον πρώτο υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και από άλλες ευρωπαϊκές ομάδες. Γιουβέντους και Ρόμα αλλά και πολλοί ευρωπαϊκοί σύλλογοι ερίζουν για την υπογραφή τους, καθώς θεωρείται ένα από τα καινούργια και μεγάλα ταλέντα του ιταλικού ποδοσφαίρου. Το ίδιο ισχύει και για τον Μπόβο, μετά τις καταπληκτικές του εμφανίσεις με την Εθνική Ελπίδων. Άνθρωποι της "Μπάρτσα", συναντήθηκαν με παράγοντες της Πάρμα λίγο πριν τον αγώνα του Champions Leageu, με την Μίλαν, κάνοντας γνωστό το ενδιαφέρον τους. Παρόλα αυτά δεν προχώρησαν σε διαπραγματεύσεις, προβληματισμένοι από το γεγονός ότι οι δυο παίκτες έχουν παίξει με τα χρώματα της Πάρμα στο κύπελλο UEFA, γεγονός που αποκλείει την συμμετοχή τους στους αγώνες της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, με την φανέλα της Μπαρτσελόνα.

    [11] Αθλητισμός

    Λουτσιάνο εσύ σουπερ - σταρ

    23/10/2004 6:12:00 μμ

    Συνεχίζοντας τις καλές εμφανίσεις στο πρωτάθλημα η ομάδα της Ξάνθης νίκησε τον Εργοτέλη με 3-0, με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Βραζιλιάνο Λουτσιάνο, που σημείωσε δύο γκολ. Η ομάδα της ακριτικής πόλης, μετά την νέα επιτυχία της μετράει δέκα βαθμούς στον βαθμολογικό πίνακα, δείχνοντας ότι θα είναι μια από τις πρωταγωνίστριες της φετινής σεζόν, αλλά και μια από τις βασικές υποψήφιες για μία από τις θέσεις που οδηγούν στο κύπελλο UEFA. Το τρίτο γκολ πέτυχε ο Δημήτρης Ζωγραφάκης.

    Πρόβλημα στο γκολ οι Κρητικοί

    Οι γηπεδούχοι ήταν ανώτεροι στην μεγαλύτερη διάρκεια του παιχνιδιού και άφησαν λίγα περιθώρια αντίδρασης στον Εργοτέλη, ο οποίος θα μπορούσε να "γευθεί" το γκολ εάν δεν είχε πρόβλημα στην τελική προσπάθεια. Οι φιλοξενούμενοι με ξαφνικές αντεπιθέσεις προσπάθησαν να φτάσουν στο γκολ.

    Σε μια από αυτές στο 13΄ "καρδιοχτύπησαν" την Ξάνθη, όταν μετά από σέντρα του Γκιάτα, ο Ζαπρόπουλος ανέκοψε την τελευταία στιγμή τον Πάρβου, μπροστά από την εστία του Αναστασόπουλου.

    Η Ξάνθη άνοιξε το σκορ μόλις στο 6΄, χάρη σ΄ ένα έξοχο φάουλ του Λουτσιάνο. Στο 39΄ ο Βραζιλιάνος άσος "χτύπησε" για δεύτερη φορά. Μετά από μπαλιά του Μαχράτζε, με σουτ έκανε το 2-0 βάζοντας τις βάσεις για την πολύτιμη νίκη της ομάδας του.

    Οι γηπεδούχοι, όμως, επαναπαύτηκαν στις δάφνες των δύο γκολ και έτσι στο β΄ ημίχρονο έδωσαν την ευκαιρία στον Εργοτέλη να "κάνει παιχνίδι" και να δημιουργήσει ορισμένες καλές ευκαιρίες, όπως στο 49 με τον Πάρβου και στο 64΄ με τον Βοσκαρίδη.

    Τελικά, μπήκε κι άλλο γκολ, αλλά το σημείωσε κι αυτό η Ξάνθη, με σουτ του Ζωγραφάκη, στο 86.

    Ο διαιτητής Στυλιαράς έδειξε κίτρινη κάρτα στους Κοιλιάρα και Παβιό.

    ΞΑΝΘΗ: Aναστασόπουλος, Παπαδημητρίου, Ζαπρόπουλος, Παβιό, Μαχράτζε, Λουτσιάνο, Λαμπριάκος (55 Ζωγραφάκης), Κάραμπας, Σίκοφ, Πρίττας (59 Καλασιμπέτα), Καζάκης (70 Δημητριάδης) .

    ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ: Μακρυδάκης, Ιβάνοφ, Οικονομάκης, Δημήτρης, Κοιλιάρας (60 Βοσκαρίδης), Σουτζής, Ογκουνσότο, Πάρβου, Τζανετής, Αργυράκης, Γκιάτας (24 Χαραλαμπάκης).

    [12] Αθλητισμός

    Πορεία ανόδου για τον ΟΦΗ

    23/10/2004 6:45:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/10/2004 7:08:49 μμ)

    Την δεύτερη συνεχόμενη νίκη του στο πρωτάθλημα πέτυχε ο ΟΦΗ. Μετά τον Πανιώνιο, ήταν η σειρά του Ηρακλή αυτή τη φορά να γνωρίσει την ήττα, μέσα στο "Γεντί Κουλέ", που φέτος αρχίζει μαζί με την ομάδα να βρίσκει και αυτό την παλιά του αίγλη. Ο ΟΦΗ που σε ακόμα ένα αγώνα έδειξε χαρακτήρα και έχοντας την ψυχή του νικητή, κατάφερε να πάρει τη νίκη με ένα γκολ του Μαχλά στο 75, μετά από μια καταπληκτική προσπάθεια από τα δεξιά του Νιγηριανού Νουαφόρ που επανήλθε στις αγωνιστικές υποχρέωσεις έστω και σαν αλλαγή μετά το πρόβλημα που είχε με την καρδιά του.

    Παιχνίδι για γερά νεύρα

    Παρουσιάζοντας ακόμα μια φορά επιθετικές αρετές αλλά αδυναμίες στην άμυνα ο Ηρακλής κατάφερε από μόνος του να συνεχίσει την αρνητική του παράδοση στην Κρήτη, που τον θέλει στις οκτώ τελευταίες επισκέψεις του να έχει κερδίσει μόλις έναν βαθμό.

    Οι Κρητικοί από την άλλη πλευρά μπήκαν από την αρχή δυνατά στο παιχνίδι, πιστοποιώντας την αγωνιστική τους άνοδο και την πείοδο φορμαρίσματος που περνούν τον τελευταίο καιρό.

    Με την συμπλήρωση του ημιώρου ο ΟΦΗ η επιθετική πρωτοβουλία του ΟΦΗ πήρε σάρκα και οστά όταν ο Τριανταφύλλου με ωραία εκτέλεση φάουλ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Αμπάρη.

    Παρά το γκολ ο Ηρακλής δεν το έβαλε κάτω και πέντε λεπτά αργότερα κατάφερε να ισοφαρίσει με τον ίδιο τρόπο με τον Μουράτι

    Στο β΄ημίχρονο ο ΟΦΗ μπήκε ξανά δυνατά στο παιχνίδι και ανέλαβε την πρωτοβουλία των κινήσεων με τον Ηρακλή να ψάχνει το γκολ στις αντεπιθέσεις με τον ταχύ Μίετσελ.

    Σε μια από αυτές ο Πολωνός έφτασε πολύ κοντά στο γκολ, όταν βγήκε μόνος απέναντι στο Σηφάκη αλλά ο Κρητικός τερματοφύλακας τον πρόλαβε λίγο πριν τσιμπήσει τη μπάλα.

    Βλέποντας την ομάδα του να μην μππορεί να φτάσει στο γκολ παρά τις προσπάθειες των παικτών του ο τεχνικός του ΟΦΗ Χατζηνικολάου αποφάσισε να ρισκάρει παίζοντας με τρεις επιθετικούς και πέρασε αλλαγή τον Νουαφόρ. Ο Νιγηριανός επιθετικός επτά λεπτά μετά την είσοδό του με μια πολύ ωραία ατομική προσπάθεια "άδειασε" δύο παίκτες κι έδωσε έτοιμο γκολ στον Μαχλά που δεν δυσκολεύτηκε να κάνει το 2-1.

    Ο Ηρακλής από εκεί και πέρα προσπάθησε να αντιδράσει, αλλά δεν μπόρεσε να φτάσει στο γκολ.

    Το παιχνίδι στιγματίστηκε από την άσεμνη χειρονομία του Μουράτι προς τους οπαδούς του ΟΦΗ αμέσως μετά την αλλαγή του στο 87. Ο Αλβανός μέσος αντίκρισε την κόκκινη κάρτα χωρίς αυτό να έχει επίπτωση στον Ηρακλή αφού η αλλαγή είχε ολοκληρωθεί.

    Ακόμη, ο Νταμπώσης έδειξε κίτρινη κάρτα στους Αρβανίτη, Σεγκιρί, Σταυρακάκη, Αμπάρη, Πουρσανίδη και Κουνενάκη.

    ΟΦΗ: Σηφάκης, Σταυρακάκης, Κολιτσιδάκης (46΄ Κουτσουρές), Κουνενάκης, Αρβανίτης, Τομάς, Ρουμπάκης, Μπελεβώνης, Τριανταφύλλου (83΄ Δέντσας), Μαχλάς, Ολιβέϊρα (69΄ Νουαφόρ).

    ΗΡΑΚΛΗΣ: Αμπάρης, Γκαρσία, Γκατσαμπής (72΄ Μπακιρτσίογλου), Σνάουτσνερ, Ιωάννου, Λαγός (66΄ Παπαποστόλου), Πουρσανίδης, Σεγκιρί, Μουράτι (86΄ Καπετάνος), Μίετσελ, Κεϊτά.

    [13] Ιράκ

    Αποκεφαλισμός Ιρακινού

    23/10/2004 6:56:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters - ΑΠΕ

    Η οργάνωση Ανσάρ Αλ Σούνα, η οποία συνδέεται με την Αλ Κάιντα, παρουσίασε το Σάββατο στην ιστοσελίδα της φωτογραφίες από τον αποκεφαλισμό ενός Ιρακινού που παρουσιάζεται ως "κατάσκοπος ο οποίος συνεργάστηκε με τους Αμερικανούς", στη Μοσούλη. Η Ανσάρ Αλ Σούνα ευθύνεται για την απαγωγή και εκτέλεση αρκετών ανθρώπων στο Ιράκ, ανάμεσά τους και 12 πολίτες του Νεπάλ και Κούρδοι του Ιράκ, τους οποίους κατηγόρησε ως προδότες.

    "Προδότης"

    Σε ανακοίνωσή της, η οργάνωση τονίζει πως "οι μουτζαχεντίν της Μοσούλης συνέλαβαν έναν κατάσκοπο, τον οποίο είχαν στρατολογήσει οι αμερικανικές δυνάμεις για να τους δίνει πληροφορίες σχετικά με τους μουτζαχεντίν της Μοσούλη" και προσθέτει πως ο κατάσκοπος αυτός "εργαζόταν στην αμερικανική βάση στο αεροδρόμιο της πόλης".

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο άντρας "παραδέχτηκε τη συνεργασία του με τους Αμερικανούς και το μίσος του για τους μουτζαχεντίν, αλλά και ότι πρόσβαλε δημόσια τον προφήτη Μωάμεθ".

    "Στην ανάκριση παραδέχτηκε τις πράξεις του και αποκάλυψε το δίκτυο για το οποίο δούλευε. Αποκεφαλίστηκε ως παράδειγμα για τους άλλους", υπογραμμίζει η οργάνωση.

    [14] Αθλητισμός

    Νίκες των πρωτοπόρων στη μπουντεσλίγκα

    23/10/2004 7:07:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/10/2004 7:25:32 μμ)

    Χωρίς νικητή έληξε το ντέρμπι της 9ης αγωνιστικής στη μπουντεσλίγκα, καθώς Καϊζερσλάουτερν και Μπάγερ Λεβερκούζεν έμειναν στο 0-0. Με νίκες συνέχισαν οι πρωτοπόροι, όλες πιο δύσκολα απ ότι δείχνουν τα τελικά σκορ. Η Βόλφσμπουργκ κέρδισε με 3-0 την Μπόχουμ, η Βέρντερ Βρέμης νίκησε με 4-1 τη Νυρεμβέργη και η Μπάγερν Μονάχου πέρασε με 2-0 από τη Χάνσα Ροστόκ. Πολύ σημαντική νίκη σημείωσε και το Αμβούργο, που κέρδισε με 2-0, στο ντεμπούτο του Τόμας Ντολ, μέσα στο Ντόρτμουντ την παραπαίουσα Μπορούσια, ενώ εκτός έδρας νίκη, επίσης με 2-0 πήρε και το Αννόβερο, επί της -αγνώριστης χωρίς τον Όλιβερ Νοϊβίλ- Γκλάντμπαχ.

    Συνοπτικά τα αποτελέσματα των αγώνων

    Βέρντερ Βρέμης-Νυρεμβέργη 4-1 (Κλάσνιτς 13, Μικού 18, Σούλτζ 75, Έρνστ 88-Μίνταλ (πεν.) 64)

    Βόλφσμπουργκ-Μπόχουμ 3-0 (Τιάμ 27, Κλίμοβιτς 39, Ντ Αλεσάντρο 42)

    Γκλάντμπαχ-Αννόβερο 0-2 (Μέρτεσακερ 17, Τσερούντολο 35)

    Καϊζερσλάουτερν-Μπάγερ Λεβερκούζεν 0-0

    Αρμίνια Μπίλεφελντ-Χέρτα Βερολίνου 1-0 (Μπάκλεϊ 40)

    Μπορούσια Ντόρτμουντ-Αμβούργο 0-2 (Mπενζά 9, Γιάρολιμ 70)

    Χάνσα Ρόστοκ-Μπάγερν Μονάχου 0-2 (Σανιόλ 82, Σολ 85)

    Φράιμπουργκ-Στουτγκάρδη 24/10 Σάλκε-Μάιντζ 24/10

    Βαθμολογία (σε 9 αγώνες)

    Βόλφσμπουργκ 21 Στουτγκάρδη 20-8 αγ Μπάγερν 17 Μάιντζ 15-8 αγ Βέρντερ 15 Ανόβερο 14 Αρμίνια 14 Σάλκε 12-8 αγ


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 23 October 2004 - 16:50:57 UTC