Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-10-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αυξήσεις πάνω από το πληθωρισμό Έτοιμο το νέο φορολογικό νομοσχέδιο
  • [02] Οκτώ μέτρα και 450 κιλά Ένα σουβλάκι με ...τα ΟΛΑ του
  • [03] Φιλοξενείται στο Μεσογειακό Μουσείο της Στοκχόλμης Κομμάτι του
  • [04] Στη ΜΕΘ του "Παπανικολάου" η 24χρονη κοπέλα Τραυματίστηκε σοβαρά
  • [05] Με ανατιμήσεις στο 2,74% Ανατιμήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ
  • [06] Κατά την επίσκεψή του στο Κιλκίς Ολομέτωπη επίθεση Παπανδρέου στην
  • [07] Από την Αθήνα στο Πεκίνο μέσω Πειραιά...
  • [08] Είχαν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο οι αρμόδιοι "Εξαφανίστηκαν" 350
  • [09] Ιδέα Βρετανών επιστημόνων Κινητά στην υπηρεσία διαβητικών
  • [10] Συναντήσεις του Πρωθυπουργού
  • [11] Παρελθόν ο Μοντόνικο από την Φιορεντίνα
  • [12] "Μαύρες μέρες" προέβλεψε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Παραδέχθηκε τις δυσκολίες
  • [13] Επιστροφή Νάκιτς
  • [14] Αύριο η ψηφοφορία Αποφασισμένος για την αποχώρηση ο Σαρόν
  • [15] Mea culpa ο Ατματσίδης
  • [16] Έφτασε το 11,2% Σε ανοδική τροχιά η ανεργία
  • [17] 55 δολάρια το βαρέλι "Έπεσε" το αργό
  • [18] "Κύριος μέτοχος παραμένει το κράτος" Συνάντηση Αλογοσκούφη με
  • [19] Προς τιμωρία οδεύει ο Φαν Νιστελρόι

    [01] Οικονομία

    Αυξήσεις πάνω από το πληθωρισμό Έτοιμο το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

    25/10/2004 1:56:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/10/2004 5:59:34 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις πάνω από τον πληθωρισμό για το 2005 προανήγγειλε μέσω της ΝΕΤ 105,8 ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, που συναντήθηκε το πρωί με τον Πρωθυπουργό, ενόψει της κατάθεσης στη Βουλή του νέου προϋπολογισμού. Μετά τη συνάντηση, ο κ. Αλογοσκούφης προανήγγειλε ότι, το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο είναι έτοιμο να κατατεθεί στη Βουλή, θα προβλέπει μείωση φορολογίας, αύξηση του αφορολόγητου στα 11.000 ευρώ και σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών έως το 2007. Μιλώντας νωρίτερα στη ΝΕΤ 105,8 ο υπουργός Οικονομίας εξήγγειλε αυξήσεις 10% στο αφορολόγητο όριο για μισθωτούς και συνταξιούχους, ενώ, όσον αφορά στο θέμα του επιδόματος θέρμανσης, επανέλαβε ότι, το ζήτημα παραμένει ανοιχτό. Στο μεταξύ, νέα κόντρα μεταξύ Κυβέρνησης και Αξιωματικής Αντιπολίτευσης πυροδότησε η δημοσιονομική απογραφή.

    Κόντρα για την απογραφή

    Ο κ. Αλογοσκούφης χαρακτήρισε "μονόδρομο" την δημοσιονομική απογραφή και κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να κάνει την αυτοκριτική του. "Η κυβέρνηση θα εμμείνει στην πολιτική της ήπιας προσαρμογής, παρά τις πιέσεις από την Ε.Ε. για λήψη σκληρότερων μέτρων", ξεκαθάρισε ο υπουργός, εκτιμώντας ότι, κατά τη συνεδρίαση του Ecofin το Νοέμβριο δεν θα επιβληθούν κυρώσεις στη χώρα μας, επειδή τα μέτρα που θα παρουσιάσει, θα περιορίσουν το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του2005.

    Τη "συστηματική παραπλάνηση των Ελλήνων πολιτών ως προς την πραγματική κατάσταση της Οικονομίας" κατήγγειλε εκ νέου ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, σημειώνοντας, ότι η σχετική έρευνα είχε ξεκινήσει μετά από καταγγελίες της Ν.Δ. αλλά και διαπιστώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τέλος, ο κ. Αντώναρος παρέπεμψε σε δήλωση του αρμόδιου επιτρόπου κ. Αλμούνια, κατά την οποία η στατιστική υπηρεσία της Επιτροπής "επί επτά χρόνια εκφράζει επιφυλάξεις για τα στατιστικά στοιχεία που παραδίδει η Ελλάδα".

    Από το Κιλκίς όπου περιόδευσε σήμερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, άσκησε σκληρή κριτική στην Κυβέρνηση για την Οικονομία, λέγοντας, πως ασχολείται μόνο "με τις δήθεν απογραφές", οι οποίες έχουν πλήξει την αξιοπιστία της χώρας.

    Τέλος, στο θέμα της δημοσιονομικής απογραφής αναφέρθηκε και ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, Μιλτιάδης Έβερτ, που χαρακτήρισε υπόλογους για την κατάσταση της Οικονομίας τους υπουργούς Σημίτη, καλώντας τους παράλληλα να σιωπούν για το θέμα αυτό.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ολομέτωπη επίθεση Παπανδρέου στην Κυβέρνηση

    [02] Διάφορα

    Οκτώ μέτρα και 450 κιλά Ένα σουβλάκι με ...τα ΟΛΑ του

    25/10/2004 2:18:00 μμ

    Συντάκτης: Γιωταμίνα Αλεξάνδρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Αν νομίζετε, πως το μεγαλύτερο σουβλάκι φτιάχνεται στην Ελλάδα, τότε βαυκαλίζεστε! Από σήμερα, ένας Λιβανέζος κάτοικος της Αυστραλίας κατέχει το ρεκόρ του ανθρώπου, που έφτιαξε το μεγαλύτερο σουβλάκι στον κόσμο. Ο Μοχάμεντ Μανσούρ, από την επαρχιακή πόλη Όλμπουρι της Αυστραλίας, κατασκεύασε ένα σουβλάκι μήκους οκτώ μέτρων και βάρους 450 κιλών. Για το συγκεκριμένο σουβλάκι, μεταξύ άλλων, χρησιμοποιήθηκαν κρέας! Η πίτα ψήθηκε σε ειδικό φούρνο και με συνταγή, που ο ευτυχής δημιουργός κράτησε μυστική. Το σουβλάκι του Μανσούρ "έκλεψε" την πρωτιά στο βιβλίο Γκίνες από το προηγούμενο μεγαλύτερο σουβλάκι, μήκους 1.9 μέτρων και 180 κιλών, το οποίο είχε κατασκευαστεί στην Ελλάδα. Φυσικά, ο κ. Μανσούρ δεν απόλαυσε μόνος του το τερατούργημά του. Οι πρώτες μερίδες διατέθηκαν για φιλανθρωπικούς σκοπούς και απέφεραν περίπου 3.000 δολάρια για το Στρατό της Σωτηρίας, ενώ για την κατανάλωση του υπόλοιπου, βοήθησαν ευχαρίστως άποροι.

    Το μέγεθος το είδαμε. Από γεύση δεν ξέρουμε

    [03] Πολιτισμός

    Φιλοξενείται στο Μεσογειακό Μουσείο της Στοκχόλμης Κομμάτι του Ερεχθείου στη Σουηδία

    25/10/2004 2:18:00 μμ

    Συντάκτης: Βαρβάρα Τουμαζάτου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Απίστευτο και όμως αληθινό! Η Σουηδή Βίγκερ Ανγκνερ, μέχρι πρότινος, είχε στην κατοχή της αυθεντικό κομμάτι από τη διακόσμηση του γείσου του ναού του Ερεχθείου της Ακρόπολης, χωρίς να ξέρει την πραγματική του αξία! Τελικά, κατέληξε στο Μεσογειακό Μουσείο της Στοκχόλμης, που ανέλαβε, προσωρινά, τη φύλαξή του. Μάλιστα, σχεδιάζει την οργάνωση μεγάλης έκθεσης προς παρουσίασή του, στις αρχές του επόμενου έτους. Σύμφωνα με τη διευθύντρια του Μουσείου κα Χούμπι-Νίλσεν, το εν λόγω μαρμάρινο κομμάτι έχει μεγάλη μουσειακή αξία, επειδή δεν έχει υποστεί αλλοιώσεις, από την ατμοσφαιρική ρύπανση, όπως τα περισσότερα αρχαία μνημεία. Επιπλέον, είναι μια από τις σπάνιες περιπτώσεις, που οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν από τόσο κοντά έκθεμα της Ακρόπολης.

    Ενθύμιο ταξιδιού

    Η Βίγκερ Ανγκνερ γνώριζε, ότι κομιστής του ενθυμίου ήταν ο θείος Χένινγκ, ναυτικός και συγγενής του πατέρα της, μετά από κάποιο του ταξίδι στην Ελλάδα, στα τέλη του προπερασμένου αιώνα. Μάλιστα, στο πίσω μέρος του τεμαχίου αναγράφεται η ημερομηνία "Akropolis 1896".

    Οι πρώτες υποψίες για την αξία του γεννήθηκαν, όταν εκείνη παρατήρησε σε κάποια εφημερίδα μια φωτογραφία του Παρθενώνα. Μέσω του τοπικού συλλόγου συνταξιούχων, στον οποίο ανήκει, ήρθε σε επαφή με εμπειρογνώμονες, που επιβεβαίωσαν την αυθεντικότητα και γνησιότητα του τεμαχίου. Ανάλογη ήταν και η εκτίμηση της διευθύντριας του Μεσογειακού Μουσείου της Στοκχόλμης κα Σανέ Χούμπι-Νίλσεν.

    Η συνταξιούχος, ωστόσο, δεν έχει, ακόμη, αποφασίσει τι θα κάνει με την αξιοπερίεργη αυτή πέτρα του θείου Χένινγκ. Προς το παρόν, όμως, την έχει δανείσει στο Medelhavsmuseet.

    "Σε παρόμοιες περιπτώσεις, πολιτική του Μουσείου είναι η παρότρυνση επιστροφής των αρχαιολογικής αξίας αντικειμένων στη χώρα προέλευσής του", διευκρινίζει η διευθύντριά του.

    [04] Εσωτερικά

    Στη ΜΕΘ του "Παπανικολάου" η 24χρονη κοπέλα Τραυματίστηκε σοβαρά ζευγάρι από επίθεση σκύλων

    25/10/2004 2:56:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται στο νοσοκομείο "Γεώργιος Παπανικολάου" της Θεσσαλονίκης νεαρό ζευγάρι, που δέχθηκε επίθεση μεγαλόσωμων σκύλων ράτσας Καυκάσου στον αυλόγυρο εργοστασίου στην περιοχή Καλοχωρίου. Η 24χρονη κοπέλα παραμένει στην μονάδα εντατικής θεραπείας καθώς φέρει σοβαρά τραύματα στο λαιμό, το τριχωτό της κεφαλής και τα χέρια, ενώ καλύτερη χαρακτηρίζεται από τους θεράποντες ιατρούς η κατάσταση του συνομήλικου συνοδού της. Οι δυο νέοι δέχτηκαν την επίθεση των σκύλων στον αυλόγυρο του συσκευαστηρίου φρούτων του πατέρα του 24χρονου και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, άνδρες της οποίας αναγκάστηκαν να κάνουν χρήση υδραντλιών για να διώξουν τα εξαγριωμένα σκυλιά και να σώσουν το ζευγάρι.

    Ικανά να εξουδετερώσουν αρκούδες τα καυκάσια

    Όπως έγινε γνωστό τα καυκάσια σκυλιά εξαγριώθηκαν στη θέα της κοπέλας, που πήγε στο εργοστάσιο γιατί είχε ραντεβού με το νεαρό και καθώς δεν τη γνώριζαν της επιτέθηκαν. Ο 24χρονος έσπευσε να την βοηθήσει αλλά δέχθηκε και ο ίδιος την επίθεση των σκυλιών.

    Πρόλαβε, ωστόσο, να ειδοποιήσει μέσω του κινητού του την αστυνομία και αυτό ενδεχομένως να έσωσε τη ζωή τους.

    Σκυλιά Καυκάσου εισάγονται κυρίως από την πρώην Σοβιετική Ένωση και το Ιράν, ζυγίζουν περίπου εκατό κιλά και χρησιμοποιούνται ως φρουροί σε κοπάδια, αφου μπορούν να τα βάλουν με λύκους, ακόμα και με αρκούδες.

    [05] Οικονομία

    Με ανατιμήσεις στο 2,74% Ανατιμήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ

    25/10/2004 3:02:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/10/2004 7:18:06 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΝΕΤ- ΝΕΤ 105,8

    Χαμηλότερες από τον τρέχοντα πληθωρισμό αλλά και από τον εκτιμώμενο πληθωρισμό για τους επόμενους 12 μήνες είναι οι ανατιμήσεις σε όλα τα τιμολόγια της ΔΕΗ, που ανακοίνωσε σήμερα ο υπ. Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας. Συγκεκριμένα οι ανατιμήσεις φτάνουν το 2,74% και θα ισχύσουν από την 1η Νοεμβρίου. Πρακτικά ένα μέσο νοικοκυριό επιβαρύνεται κατά ένα ευρώ μηνιαίως. Ο Υπουργός σημείωσε, ότι η αύξηση είναι πολύ μικρότερη από εκείνη που είχε αρχικά ζητήσει η διοίκηση της ΔΕΗ κι ήταν 3,6%. Ο ίδιος έκανε δεκτή πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ σχετικά με την αύξηση των ορίων κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος από πολύτεκνες οικογένειες. Ευνοϊκές ήταν και οι ανακοινώσεις για την ηλεκτροδότηση των αυθαιρέτων. Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΔΕΗ Γιάννης Παλαιοκρασάς ανακοίνωσε, ότι το 2005-2006 θα γίνουν 1250 προσλήψεις.

    Τα μέτρα για τους πολύτεκνους

    Σύμφωνα με τα όσα ίσχυαν μέχρι τώρα, μια πολύτεκνη οικογένεια με 4 παιδιά μπορούσε να καταναλώσει 3.000 κιλοβάτ με έκπτωση 43%. Με τις νέες ρυθμίσεις ορίζονται τα ακόλουθα:

    1. Για μια οικογένεια με 4 παιδιά το όριο κατανάλωσης αυξάνεται στα 3,5 χιλιάδες κιλοβάτ το τετράμηνο με έκπτωση 43%.

    2. Για μια οικογένεια με 5 έως 9 παιδιά το όριο κατανάλωσης θα είναι 4 χιλιάδες κιλοβάτ το τετράμηνο με έκπτωση 43%.

    3. Για τις οικογένειες με 10 παιδιά και πάνω το όριο κατανάλωσης θα είναι 4,5 χιλιάδες κιλοβάτ το τετράμηνο με έκπτωση 43%.

    Σε περίπτωση, που το όριο κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος ξεπεραστεί και για τις τρεις αυτές κατηγορίες η τιμή του ρεύματος είναι κανονική. Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Στέργιος Νέζης, το κόστος των μέτρων υπολογίζεται στα 700. 000 ευρώ.

    Προσλήψεις από το νέο έτος

    Ο κ. Σιούφας δεσμεύτηκε, ότι σύντομα θα ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις, ώστε οι ηλεκτροδοτήσεις αυθαιρέτων να γίνονται με αντικειμενικό, τίμιο και απλό τρόπο. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι προωθούνται ρυθμίσεις για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, με στόχο τη μείωση των δικαιολογητικών, που απαιτούνται για τις άδειες ηλεκτροδότησης.

    Τέλος, ο Υπουργός ανακοίνωσε, ότι για την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυξάνεται κατά 0,24% το σχετικό τιμολόγιο γεγονός, που επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό 0,63 λεπτά του ευρώ ετησίως.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Γιάννης Παλαιοκρασάς ανακοίνωσε, ότι το διάστημα 2005-2006 η Επιχείρηση θα προσλάβει 1250 άτομα εκ των οποίων τα 1033 θα είναι τεχνικό προσωπικό.

    Ο ίδιος επεσήμανε, ότι το μέτρο αυτό αποτελούσε πάγιο αίτημα της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και στοχεύει τόσο στη βελτίωση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών από τη ΔΕΗ όσο και στην ταχύτερη λειτουργία της Επιχείρησης προκειμένου να αντιμετωπίσει βλάβες και άλλες δύσκολες καταστάσεις.

    [06] Εσωτερικά

    Κατά την επίσκεψή του στο Κιλκίς Ολομέτωπη επίθεση Παπανδρέου στην Κυβέρνηση

    25/10/2004 2:48:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Επίθεση στην κυβέρνηση για την οικονομία και την εξωτερική πολιτική εξαπέλυσε από το Κιλκίς όπου περιοδεύει σήμερα, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, συνοδευόμενος από βουλευτές και στελέχη της περιοχής. Ο κ. Παπανδρέου κατά την επίσκεψή του στη Βιομηχανική Περιοχή του Κιλκίς, όπου συνομίλησε με εργαζομένους και φορείς, κατηγόρησε την κυβέρνηση για ερασιτεχνισμούς και απάθεια τόσο στα ζητήματα της εσωτερικής όσο και της εξωτερικής πολιτικής, ενώ άσκησε δριμεία κριτική για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στον αγροτικό τομέα, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει "έλλειμμα αναπτυξιακής πολιτικής, το οποίο δημιουργεί μεγάλη ανασφάλεια στους παραγωγικούς φορείς". "Αντί να ενισχύσει το αναπτυξιακό κεκτημένο των τελευταίων ετών, η ΝΔ έχει αφήσει τη χώρα χωρίς αναπτυξιακό νόμο εδώ και πολλούς μήνες", επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τους αγρότες ζητά το Υπουργείο

    "Η κυβέρνηση κάνει ερασιτεχνισμούς στο πολιτικό κλίμα με την σκανδαλολογία και την προεδρολογία και αντί να τραβήξει την χώρα μπροστά την γυρίζει πίσω", δήλωσε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε "με τη δήθεν απογραφή της οικονομικής κατάστασης η Κυβέρνηση έχει βάλει τη χώρα σε μια μεγάλη περιπέτεια χωρίς λόγο".Σε ότι αφορά το ζήτημα της διαπλοκής , ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ της διαφάνειας και σημείωσε "το ζήτημα δεν είναι να μην έχουν σχέσεις οι πολιτικοί με επιχειρηματίες, με εκδότες και άλλους παράγοντες αλλά αυτή η σχέση να είναι η σωστή. Αν δεν το προσέξουμε αυτό τότε υπάρχει ο φόβος να οδηγηθούμε σε ένα κλίμα γενικευμένης καχυποψίας όπου όλοι οι βιομήχανοι μπορεί να θεωρούνται ύποπτοι ή όλοι οι πολιτικοί ύποπτοι".

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Μπασιάκος απήυθυνε νέο κάλεσμα προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, να εισηγηθεί οποιοδήποτε πρόσθετο μέτρο για την αντιμετώπιση των συσσωρευμένων προβλημάτων στα αγροτικά ζητήματα, ζητώντας του παράλληλα να αφήσει "τα ευχολόγια και τις υπεκφυγές ". Με αφορμή την επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στο Κιλκίς και την ενασχόλησή του, έστω και τώρα με τα αγροτικά ζητήματα, ο κ. Μπασιάκος ζητά από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να εξηγήσει "γιατί ενέκρινε το 2000 την αθρόα εισαγωγή αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες, γιατί ενθάρρυνε την χωρίς έλεγχο εισαγωγής συσσώρευση αποθεμάτων την τελευταία τριετία και γιατί αποδέχθηκε τους ισχύοντες σήμερα δυσμενείς κοινοτικούς κανονισμούς που ισχύουν για όλα τα προϊόντα μας υποχρεωτικά τουλάχιστον μέχρι το 2006".

    [07] Πολιτισμός

    Από την Αθήνα στο Πεκίνο μέσω Πειραιά...

    25/10/2004 4:52:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/10/2004 7:02:40 μμ)

    Συντάκτης: Νάντια Γρηγοριάδου

    Πηγή: www.hellastheatre.gr www.spyrosvassiliou.org

    Το Atelier Σπύρου Βασιλείου με την υποστήριξη της Νομαρχίας Πειραιά, καλωσορίζει πίσω στο χώρο του μια σειρά από δώδεκα υδατογραφίες που ο ζωγράφος φιλοτέχνησε προκειμένου να αποδώσει τις εντυπώσεις του από το ταξίδι του στην Κίνα το 1979.

    Το 2004 είναι μία πολύ σημαντική χρονιά για το έργο, τη μνήμη, την οικογένειά, τους φίλους και για όλους όσοι αγάπησαν τη ζωγραφική του Σπύρου Βασιλείου. 102 χρόνια από τη γέννηση του και δεκαεννέα χρόνια από τότε που έφυγε, εγκαινιάζεται το Ατελιέ Σπύρου Βασιλείου στο σπίτι της οδού Γουέμπστερ 5, κάτω από την Ακρόπολη. Το Ατελιέ είναι ένας καινούργιος χώρος τέχνης, πολιτισμού, ψυχαγωγίας, μελέτης και εκπαίδευσης. Ένα σπίτι - μουσείο που φέρνει τον επισκέπτη κοντά στο έργο και τη ζωή του και ζωντανεύει μια σημαντική προσωπικότητα της ελληνικής τέχνης. Στον ίδιο χώρο στεγάζεται και το Αρχείο του ζωγράφου.

    Πληροφορίες: 2109231202, atelier@spyrosvassiliou.org

    Σχετικά Links:

    http://www.hellastheatre.gr

    http://www.spyrosvassiliou.org

    [08] Ιράκ

    Είχαν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο οι αρμόδιοι "Εξαφανίστηκαν" 350 τόνοι εκρηκτικών στο Ιράκ

    25/10/2004 3:19:00 μμ

    Συντάκτης: Κώστας Μητρέλης

    Πηγή: BBC

    Κάτω από τη μύτη των Αμερικανών έκλεψαν Ιρακινοί αντιστασιακοί, περίπου 350 τόνους εκρηκτικών, από πρώην στρατιωτική βάση, στην περιοχή Αλ - Κάκαα, νότια της Βαγδάτης. Τα εκρηκτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή βομβών και ισχυρών συμβατικών όπλων, γεγονός που αυξάνει τους φόβους των υπευθύνων για νέο μπαράζ τρομοκρατικών επιθέσεων. Ο χρόνος της κλοπής, ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί, αλλά θεωρείται ότι έλαβε χώρα περί της 9ης Απριλίου, γεγονός που γεννά ερωτηματικά για τις καθυστερημένες αντιδράσεις των Αμερικανών. Αν και η Παγκόσμια Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), διατείνεται ότι είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο που διέτρεχαν τα συγκεκριμένα εκρηκτικά, τα στρατεύματα του Συνασπισμού, αμέλησαν να πάρουν μέτρα για την φύλαξή τους.

    Συγκάλυψαν το γεγονός οι Αμερικανοί

    Εντύπωση προκαλεί η ολιγωρία των Αμερικανών κυρίως, καθώς, όχι μόνο δεν κινήθηκαν για την επανάκτηση των εκρηκτικών, αλλά απέκρυψαν και την πληροφορία από τα μέσα ενημέρωσης. Η αιτία για την "κάλυψη" του γεγονότος δεν έχει καταστεί σαφής μέχρι τώρα, ωστόσο είναι κατανοητό ότι σε περίπτωση μεγάλης βομβιστικής επίθεσης, η ευθύνη θα βαραίνει ιδιαίτερα τα στρατεύματα του Συνασπισμού, ευθύνη που οι Αμερικανοί δεν θα ήταν διατεθειμένοι να αναλάβουν. Πέρα από την ΙΑΕΑ, τους Αμερικανούς και Βρετανούς, είχαν προειδοποιήσει και υπεύθυνοι της ιρακινής κυβέρνησης από τις 10 Οκτώβρη.

    Η Κοντολίζα Ράις, ενημερώθηκε για το γεγονός μόλις τον περασμένο μήνα, ενώ δεν είναι γνωστό εάν έχει ειδοποιηθεί ο ίδιος ο Πρόεδρος Μπούς. Το τελευταίο άλλωστε βρέθηκε στο επίκεντρο του σχολιασμού του επιτελείου του Τζον Κέρι, ο οποίος στράφηκε κατά του προέδρου Μπους κατακρίνοντάς τον, τόσο για το "κουκούλωμα" της υπόθεσης, όσο και για τις παραλείψεις των στρατευμάτων στο Ιράκ. Άλλωστε, σύμφωνα με δημοσιογράφο του BBC, κανένας δεν φαίνεται διατεθειμένος να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν, αφού τόσο η ΙΑΕΑ, όσο και οι στρατιωτικές δυνάμεις, πετάνε ο ένας στον άλλον το μπαλάκι.

    [09] Τεχνολογία

    Ιδέα Βρετανών επιστημόνων Κινητά στην υπηρεσία διαβητικών

    25/10/2004 5:12:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/10/2004 5:50:48 μμ)

    Συντάκτης: Βαρβάρα Τουμαζάτου

    Πηγή: BBC

    Επιστημονική ομάδα, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, εξετάζει το ενδεχόμενο χρησιμοποίησης κινητών τηλεφώνων, ως εναλλακτικής μεθόδου αντιμετώπισης του διαβήτη. Η ιδέα στηρίζεται στην τοποθέτηση ειδικού λογισμικού στις τηλεφωνικές συσκευές, που θα καταγράφει και θα οργανώνει ιατρικά δεδομένα ασθενών,αποστέλλοντας τα, μέσω καλωδίου, σε κεντρικούς διακομιστές νοσοκομείων, για ταχεία ανάλυσή τους. Η συμβατική μέθοδος αντιμετώπισης της ασθένειας, συνεπάγεται τέσσερις φορές την ημέρα "τσεκάρισμα", από τον ασθενή, των επιπέδων σακχάρου και ρύθμισή του, με ενέσεις ινσουλίνης και προσεγμένο διαιτολόγιο. Ένα από τα κυριότερα προβλήματα των ασθενών είναι η χρονοβόρα διαδικασία καταγραφής και μελέτης των δεδομένων.

    Διευκόλυνση των ασθενών

    Ένα κινητό τηλέφωνο, που θα μελετά τα επίπεδα σακχάρου, και θα καθιστά δυνατή την ταχεία μεταφορά των δεδομένων στον "σέρβερ" του νοσοκομείου του εκάστοτε ασθενή, θα διευκολύνει την καθημερινότητά του.

    Επιπλέον, χάρη στο λογισμικό των κλινικών, οι γιατροί θα έχουν ξεκάθαρη εικόνα των μεταβολών των επιπέδων σακχάρου, που συντελούνται, με τη πάροδο του χρόνου", διευκρινίζει ο δρ. Άντριου Φάρμερ, της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου, στο BBC.

    Η Χάνα Μπόσχεν μετέχει εθελοντικά στο συγκεκριμένο επιστημονικό εγχείρημα. Ειδικό λογισμικό στο κινητό της "διαβάζει", μέσω καλωδίου, τα στοιχεία του ηλεκτρονικού μετρητή διαβήτη, που εξετάζει σταγόνες αίματός της, και τα αποστέλλει σε έναν κεντρικό διακομιστή. Σε λίγα δευτερόλεπτα, εμφανίζεται γράφημα, που δείχνει, εάν τα επίπεδα σακχάρου έχουν μειωθεί ή αυξηθεί, σε σχέση με την τελευταία καταγραφή.

    "Πλέον, ελέγχω το διαβήτη, ρυθμίζω τις δόσεις ινσουλίνης και έχω τα επιθυμητά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μου", παραδέχεται η κ. Μπόσχεν.

    Οι διαβητικοί, παγκοσμίως, ανέρχονται στα 171 εκατομμύρια, ενώ το 2030 ο αριθμός τους αναμένεται να διπλασιαστεί, όπως εκτιμά ο δρ.Φάρμερ.

    Η εν λόγω ασθένεια προκαλείται, όταν το σώμα σταματά να ελέγχει τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος.

    Οι ερευνητές ευελπιστούν, ότι η χρήση της κινητής τηλεφωνίας θα ανοίξει το δρόμο και για την καταπολέμηση άλλων χρόνιων ασθενειών.

    [10] Εσωτερικά

    Συναντήσεις του Πρωθυπουργού

    25/10/2004 6:06:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με το γενικό γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολο Σταύρου, συνομίλησε το πρωί ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής. Όπως δήλωσε ο κ. Σταύρου, μετέφερε στον Πρωθυπουργό το θετικό κλίμα που επικρατεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ και συζήτησαν για τις διαδικασίες εκλογής τομεαρχών και αναπληρωτών τομεαρχών του κόμματος. Αργότερα, ο κ. Καραμανλής δέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου το γενικό διευθυντή της "Ντόιτσε Βέλε", Έρικ Πέτερμαν, που βρίσκεται στην Ελλάδα με αφορμή τη συμπλήρωση 40 ετών από την έναρξη λειτουργίας της ελληνικής εκπομπής, καθώς και το προεδρείο του Ιδρύματος Ωνάση, που τον ενημέρωσε για τις πολιτιστικές του δραστηριότητες.

    [11] Αθλητισμός

    Παρελθόν ο Μοντόνικο από την Φιορεντίνα

    25/10/2004 6:12:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ένα κακό αποτέλεσμα, η κατακραυγή των οπαδών αλλά και οι δηλώσεις του Εμιλιάνο Μοντόνικο, ήταν τα τρία στοιχεία που οδήγησαν την διοίκηση της Φιορεντίνα να αποφασίσει την απομάκρυνση του Ιταλού τεχνικού από τον πάγκο της ομάδας. Το 2-2 με την Ουντινέζε χθες οδήγησε σε αρκετές διαμαρτυρίες με κύριο αποδέκτη τον Ιταλό προπονητή, όμως η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν οι δηλώσεις του Μοντόνικο, ο οποίος είπε μετά το τέλος του αγώνα, πως αισθάνεται ότι έχει χάσει την εμπιστοσύνη των φιλάθλων και ζήτησε την στήριξη της διοίκησης της ομάδας. Η απάντηση αυτής ήρθε μια ημέρα μετά και στην ανακοίνωση τονιζόταν πως τα σχόλια του προπονητή ήταν έκπληξη για τους ανθρώπους της ομάδας, ενώ "Υποχρεωμένοι, με σεβασμό στην σημαντικότητα του σχεδίου για την πόλη, τους παίκτες και τους φιλάθλους, να λάβουν υπόψη τις προσωπικές δυσκολίες που εκφράστηκαν από τον Εμιλιάνο Μοντόνικο". Προσωρινός αντικαταστάτης του Μοντόνικο για τον αγώνα με την Ρετζίνα μεθαύριο, θα είναι ο μέχρι πρότινος προπονητής τερματοφυλάκων Σέρτζιο Μπούζο.

    [12] Ιράκ

    "Μαύρες μέρες" προέβλεψε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Παραδέχθηκε τις δυσκολίες στο Ιράκ ο Πάουελ

    25/10/2004 6:19:00 μμ

    Συντάκτης: Κώστας Μητρέλης

    Την πρόβλεψη, ότι το έργο των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ θα γίνει δυσκολότερο στο μέλλον, εξέφρασε σε αραβική εφημερίδα, που εκδίδεται στο Λονδίνο, ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ. Η συνέντευξη, δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Αλ - Χαγιάτ και ο αμερικανός αξιωματούχος παραδέχτηκε τις "μαύρες μέρες" που διαφαίνονται για τον αμερικανικό στρατό αλλά εξέφρασε και την αισιοδοξία του, για ομαλοποίηση της κατάστασης αργότερα. Επανέλαβε, μάλιστα, την άποψη, ότι το χρονικό σημείο - κλειδί για το Ιράκ, θα είναι οι εκλογές του ερχόμενου Ιανουαρίου.

    Εξάλλου, ο Πάουελ διατύπωσε και πάλι το αμερικανικό δόγμα, σύμφωνα με το οποίο η Αμερική έχει την υποχρέωση να "αντιμετωπίζει τις προκλήσεις σε όλον τον κόσμο" καθώς "είναι η χώρα από την οποία οι άνθρωποι περιμένουν λύση στα προβλήματά τους".

    [13] Αθλητισμός

    Επιστροφή Νάκιτς

    25/10/2004 6:31:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Στον εξ αναβολής αγώνα της Τετάρτης με την ΜΕΝΤ θα κάνει το ντεμπούτο του ο Φράνκο Νάκιτς με την φανέλα της Ολύμπιας Λάρισας, που επιστρέφει έτσι στην Α1 μετά από καιρό. Ο έμπειρος φόργουορντ υπέγραψε σήμερα συμβόλαιο συνεργασίας για έναν χρόνο με τους νεοφώτιστους και γνώρισε τους συμπαίκτες του, ενώ όπως είναι φυσικό η μεταγραφή έχει φέρει ενθουσιασμό στις τάξεις της ομάδας καθώς λόγω της εμπειρίας του αναμένεται η συμβολή του στις προσπάθειες της ομάδας να είναι καθοριστική. Την ίδια στιγμή πάντως ο Πρέντραγκ Γιοκσίμοβιτς δεν έπεισε τον Παρασκευά Μουρατίδη και έτσι αποτελεί παρελθόν, αφού η συνεργασία με τους Λαρισαίους λύθηκε κοινή συναινέσει.

    [14] Διεθνή

    Αύριο η ψηφοφορία Αποφασισμένος για την αποχώρηση ο Σαρόν

    25/10/2004 6:33:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- Reuters- BBC

    Να προχωρήσει "μέχρι το τέλος" στη διαδικασία διαχωρισμού με τους Παλαιστίνιους, αποχωρώντας από την Λωρίδα της Γάζας, δεσμεύτηκε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, κατά την έναρξη της συζήτησης για το σχέδιό του ενώπιον του Κοινοβουλίου της χώρας, της Κνεσέτ. "Θα κάνω ό,τι είναι δυνατό για να υπάρξει ειρήνη" είπε ο κ. Σαρόν, προσθέτοντας, πως το Ισραήλ βρίσκεται ενώπιον μίας "αποφασιστικής επιλογής". Αύριο, το σχέδιο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, που προβλέπει την εκκένωση 21 οικισμών στη Γάζα και τεσσάρων εκ των 120 στη Δυτική Όχθη, θα τεθεί σε ψηφοφορία. Όπως εκτιμούν οι αναλυτές, το σχέδιο θα υπερψηφισθεί, καθώς έχει την υποστήριξη του Εργατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης, παρά τις αντιδράσεις της ακροδεξιάς, των εποίκων και μεγάλου μέρους του κυβερνώντος κόμματος, Λικούντ.

    Αναμένεται η αποδοχή του σχεδίου

    Μιλώντας στην Κνεσέτ, που αριθμεί 120 μέλη, ο κ. Σαρόν είπε, πως το σχέδιό του για αποχώρηση περίπου 8.000 εποίκων για πρώτη φορά μετά από 37 χρόνια, δεν αποβλέπει στο να μπλοκάρει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστίνιους.

    Στο μεταξύ, έκθεση της νομικής υπηρεσίας της κυβέρνησης Σαρόν αναφέρει, ότι ενδεχομένως το Ισραήλ θα εξακολουθεί να είναι υπεύθυνο, βάσει του διεθνούς δικαίου, για τη Λωρίδα της Γάζας και τους κατοίκους της, αφού το σχέδιο αποχώρησης προβλέπει τη διατήρηση του ελέγχου των διόδων, των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου.

    Παράλληλα, η ίδια έκθεση επισημαίνει, πως μπορεί να προκύψουν προβλήματα για το Ισραήλ, εάν οι Παλαιστίνιοι ανακηρύξουν ανεξάρτητο κράτος, ή εάν εγκατασταθούν στη Λωρίδα της Γάζας ξένες ειρηνευτικές δυνάμεις.

    Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι βουλευτές, μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συζήτησης, θα εγκρίνουν ευρέως την εκκένωση, την πρώτη στα εδάφη που κατέβαλε το Ισραήλ το 1967 και όπου οι Παλαιστίνιοι θέλουν να δημιουργήσουν ένα δικό τους κράτος, ενώ η απόρριψη του σχεδίου θα οδηγήσει την κυβέρνηση Σαρόν σε σοβαρή κρίση.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σήμερα στην Κνεσέτ το σχέδιο Σαρόν

    [15] Αθλητισμός

    Mea culpa ο Ατματσίδης

    25/10/2004 6:46:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ίσως ήταν και το πρόσωπο της αγωνιστικής, όμως σίγουρα ήταν ο παίκτης που απασχόλησε όσο κανείς άλλος το ντέρμπι της 5ης αγωνιστικής. Ο Ηλίας Ατματσίδης μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης Extra Sport και τόνισε πως καταλαβαίνει τον κόσμο που τον αποδοκίμασε, ενώ αναγνώρισε και την ευθύνη που φέρει για το γκολ της πρώτης ισοφάρισης. "Το αποτέλεσμα είναι άσχημο για εμάς", είπε αρχικά ο Ηλίας Ατματσίδης και συμπλήρωσε, "Δεν είναι και οι καλύτερες μέρες αυτές για μένα και για την ομάδα. Έγιναν λάθη, αλλά η ζωή συνεχίζεται. Όπως όλοι μας, έτσι κι εγώ είμαι πικραμένος, ίσως περισσότερο απ όλους, γιατί φέρω κι εγώ μερική ευθύνη, αλλά πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά". Όσο για τις αποδοκιμασίες τόνισε, "Ήμουν πολύ ήρεμος, όταν ο κόσμος με αποδοκίμαζε. Δεν θέλω να σχολιάσω αυτές τις αποδοκιμασίες, ο κόσμος έχει δίκιο από μέρους του"!

    "Μου έγινε φάουλ"

    Ο τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ τέλος, μίλησε και για την επίμαχη φάση και την σχολίασε, λέγοντας πως του έγινε φάουλ και αντιδρώντας βάσει ενστίκτου διαμαρτυρήθηκε. "Αν είδατε καλά τη φάση, εκείνη την ώρα εγώ νομίζω ότι θα δώσει φάουλ ο διαιτητής, κάτι που δεν έγινε. Αν συνέχιζα, θα αποσοβούσα το γκολ. Κάπου αιφνιδιάστηκα, έκανα μια παράτολμη ντρίπλα, λειτούργησα με το ένστικτο, πέρασα τη μπάλα κάτω από τα πόδια του αντιπάλου, με έσπρωξε, γι αυτό και, αν προσέξατε, σήκωσα το χέρι, ζητώντας φάουλ. Θα μου πείτε ψάχνεις δικαιολογίες; Είναι η πρώτη φορά που βγαίνω δημόσια και λέω την άποψή μου για ένα τέτοιο θέμα, αν και στο παρελθόν έχουν συμβεί κι άλλες παρόμοιες φάσεις. Τώρα λένε ότι ο Ατματσίδης έκανε λάθος. Με ρωτάτε γιατί δεν έστειλα τη μπάλα πλάγιο άουτ; Αν επέλεγα αυτό θα ήταν άσχημο, γιατί όλοι μας θέλουμε πάντα το τέλειο".

    [16] Οικονομία

    Έφτασε το 11,2% Σε ανοδική τροχιά η ανεργία

    25/10/2004 6:48:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ- ΝΕΤ 105,8

    Αυξητικές τάσεις σε σχέση με πέρυσι παρουσίασε η ανεργία στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, χωρίς δουλειά βρίσκεται το 11,2% του εργατικού δυναμικού αυξήθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2004, ενώ στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2003, το ποσοστό ήταν 10%, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας. Από την ανεργία πλήττονται περισσότερο οι γυναίκες και οι πτυχιούχοι ανώτερης τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης. Μάλιστα, το ποσοστό ανεργίας των γυναικών φθάνει το 16,8%, ενώ για τους άνδρες αγγίζει το 7,3%. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Υπηρεσίας, η ανεργία που θα καταγραφεί στο τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του 2004, θα είναι υψηλότερη, δεδομένου ότι κατά το διάστημα αυτό ολοκληρώθηκαν τα Ολυμπιακά έργα.

    Πλήττεται και η περιφέρεια

    Διαβάζοντας τα στοιχεία της ΕΣΥΕ με γνώμονα τις ηλικίες, τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στους νέους 15-29 ετών, όπου το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται στο 21,3%, και στις νέες γυναίκες στο 28% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού τους.

    Η ανεργία, όμως, μαστίζει και την περιφέρεια. Τη θλιβερή πρωτιά σ αυτήν την κατηγορία κατέχουν τα Ιόνια νησιά με 18,7% και ακολουθεί η Δυτική Μακεδονία με 16,2%. Υψηλά ποσοστά ανεργίας εντοπίζονται επίσης στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (13,9%), ενώ ποσοστό ανεργίας κάτω του 10% παρουσιάζουν μόνο η Πελοπόννησος (9,9%) και η Θεσσαλία και η Αττική με το ίδιο ποσοστό (9,7%).

    Όσον αφορά τα άτομα με ξένη υπηκοότητα, εμφανίζουν ποσοστό ανεργίας χαμηλότερο του μέσου εθνικού όρου, το δε ποσοστό της απασχόλησής τους ανέρχεται στο 69,6% του αντίστοιχου συνολικού πληθυσμού. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της Στατιστικής Υπηρεσίας, η καταγραφή της ανεργίας για το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2004, η ανεργία των ατόμων αυτών θα είναι αυξημένη.

    Αρκετά χαμηλό παραμένει το ποσοστό μερικής απασχόλησης το οποίο ανέρχεται στο 4,6% του συνόλου των απασχολουμένων. Από τους μερικώς απασχολούμενους το 26,5% προέβη στην επιλογή αυτή επειδή δεν ήθελε πλήρη απασχόληση, ενώ το 47,7% επειδή δεν κατέστη δυνατό να βρει πλήρη απασχόληση.

    Επιπλέον, η ΓΣΕΕ σημειώνει ότι η ΕΣΥΕ έπρεπε να αναφέρει και το ποσοστό ανεργίας με το παλαιό σύστημα υπολογισμού, ώστε να υπάρχει δυνατότητα συγκρίσεων -έως τώρα η ανεργία υπολογιζόταν βάσει της απογραφής του 1991 και αυτή τη φορά έχουν ληφθεί υπόψη τα στοιχεία της απογραφής του 2001.

    [17] Οικονομία

    55 δολάρια το βαρέλι "Έπεσε" το αργό

    25/10/2004 7:08:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- Reuters

    Μικρή υποχώρηση στα 55 δολάρια το βαρέλι σημείωσαν οι τιμές του αργού, μετά την απόφαση της νορβηγικής κυβέρνησης να μεσολαβήσει για τον τερματισμό της πολύμηνης εργασιακής διαμάχης στον πετρελαϊκό τομέα, που απειλεί με πλήρη διακοπή την παραγωγή της τρίτης πετρελαιοεξαγωγικής χώρας στον κόσμο. Νωρίτερα, το αργό αμερικανικού τύπου ανέβηκε στα 55,67 δολάρια το βαρέλι, υπό την πίεση της απειλής που εκτόξευσαν οι Νορβηγοί πλοιοκτήτες για λοκ άουτ, προκειμένου να εξαναγκάσουν τους εργαζόμενους να τερματίσουν την απεργία τους. Οι τιμές "έπεσαν" στα 54,50 δολάρια το βαρέλι, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης του Όσλο για υποχρεωτική διαιτησία έναντι των απεργών στον εξορυκτικό τομέα του πετρελαίου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ανεβαίνει ακάθεκτο...

    [18] Οικονομία

    "Κύριος μέτοχος παραμένει το κράτος" Συνάντηση Αλογοσκούφη με εργαζόμενους στον ΟΤΕ

    25/10/2004 6:40:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σε καλό κλίμα, όπως προκύπτει από ανακοίνωση των συνδικαλιστών, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα η συνάντηση του προεδρείου της ΟΜΕ-ΟΤΕ με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργο Αλογοσκούφη. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΟΜΕ-ΟΤΕ, ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι το κράτος θα εξακολουθήσει να είναι κύριος μέτοχος του ΟΤΕ με ποσοστό τουλάχιστον 34%, ενώ για την εθελουσία έξοδο τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση, εφόσον όμως υπάρξει συμφωνία μεταξύ της διοίκησης και των εργαζομένων. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε και το ασφαλιστικό.

    Περί αποφάσεων της ΕΕΤΤ

    Οι συνδικαλιστές έθεσαν στον υπουργό Οικονομίας και το θέμα της ΕΕΤΤ, η οποία, κατά την άποψη της ΟΜΕ-ΟΤΕ, λαμβάνει ακραίες αποφάσεις που λειτουργούν υπέρ των εναλλακτικών παρόχων και σε βάρος του ΟΤΕ, απορυθμίζουν την αγορά των τηλεπικοινωνιών και στρεβλώνουν τον υγιή ανταγωνισμό.

    Για το θέμα αυτό, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με τον αρμόδιο υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχάλη Λιάπη, με τον οποίο η ΟΜΕ-ΟΤΕ θα επιδιώξει άμεσα συνάντηση για να του θέσει το συγκεκριμένο ζήτημα.

    [19] Αθλητισμός

    Προς τιμωρία οδεύει ο Φαν Νιστελρόι

    25/10/2004 7:28:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Δύσκολα θα γλυτώσει την τιμωρία ο Ρούουντ Φαν Νίστελροϊ για την αντιαθλητική προβολή του στον Ασλεϊ Κόουλ, η οποία δεν υπέπεσε στην αντίληψη του διαιτητή του χθεσινού ντέρμπι Μάντσεστερ Γιουναϊτεντ-Αρσεναλ (2-0). Η αρμόδια επιτροπή της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Αγγλίας (FA) αφού εξέτασε το βίντεο της αναμέτρησης, κάλεσε σε απολογία τον Ολλανδό στράικερ για την κατηγορία της «σοβαρής αντιαθλητικής συμπεριφοράς». Ο Φαν Νίστελροϊ θα πρέπει να διευκρινίσει αύριο αν αποδέχεται ή αρνείται την κατηγορία, ενώ η ακροαματική διαδικασία έχει οριστεί για την προσεχή Πέμπτη. Επίσης, η FA ζήτησε διευκρινίσεις από τον προπονητή της Αρσεναλ, Αρσέν Βενγκέρ, σχετικά με τις δηλώσεις του κατά του διαιτητή του αγώνα, Μάικ Ράιλι, ενώ ερευνά τις καταγγελίες για την επίθεση που δέχθηκε ο Σερ Αλεξ Φέργκιουσον στη φυσούνα του «Ολντ Τράφορντ» μετά το τέλος του αγώνα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 25 October 2004 - 16:50:59 UTC