Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-10-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το 2007 θα βγει στην αγορά Και τηλεόραση μέσω κινητού
  • [02] Υπογράφεται το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα
  • [03] Στης φυλακής τα σίδερα οι μισοί άντρες του νησιού Kαταδικάστηκαν οι
  • [04] Ελπίδες για θεραπεία της ασθένειας Χάπι για το Αλτσχάιμερ;
  • [05] Από τον Υπουργό Ανάπτυξης Δ. Σιούφα Έρευνα για το κλειστό γραφείο της
  • [06] Σημαντική πρωτιά για τους παίδες
  • [07] Πάνω από 400 πτώματα Βοσνία: Βρέθηκε ομαδικός τάφος
  • [08] Η απόφαση ανακοινώθηκε επίσημα Αντιπρόεδρος του ΙΔΟΕ η Φ.Πετραλιά
  • [09] Επιθετικοί προσανατολισμοί για ΠΑΟΚ
  • [10] Σε κοπάδια αιγοπροβάτων στη Χαλκιδική Κρούσματα φυματίωσης και
  • [11] Επιτυχής επιθεώρηση στο Πεκίνο
  • [12] Τιμητική διάκριση για Τζόλα και Τρότμαν
  • [13] Μετά την εφαρμογή νομοθεσίας στη Βρετανία Μειώθηκαν τα παυσίπονα,
  • [14] Σε ειδικό καρδιολόγο ο Φαντιγκά
  • [15] Τέσσερις μέρες πριν από τις εκλογές Δημοσκόπηση χωρίς προβάδισμα

    [01] Τεχνολογία

    Το 2007 θα βγει στην αγορά Και τηλεόραση μέσω κινητού

    29/10/2004 9:48:00 πμ

    Συντάκτης: Κώστας Μητρέλης

    Μετά τις ενσωματωμένες φωτογραφικές μηχανές, βιντεοκάμερες και ίντερνετ, ήρθε και η ώρα της τηλεόρασης, να αποτελέσει εξάρτημα του κινητού μας τηλεφώνου. Έτσι τουλάχιστον υπόσχεται η εταιρεία Texas Instruments, η οποία έχει στα σκαριά τη δημιουργία ενός τσιπ, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες των κινητών, να βλέπουν τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας, μέσω της συσκευής τους. Το νέο τσιπ ονομάζεται Χόλιγουντ και, σύμφωνα με την παρασκευαστική εταιρεία, θα βγει στην αγορά το 2007 το νωρίτερο. Η επιτυχία του τσιπ, που ετοιμάζει η αμερικάνικη εταιρεία, συνίσταται στο ότι δεν θα είναι απαραίτητη η ύπαρξη τριών συσκευών στο κινητό (τηλεοπτικός δέκτης, αποδιαμορφωτής σήματος και αποκωδικοποιητής), όπως γινόταν μέχρι τώρα, αφού το ίδιο ολοκληρωμένο κύκλωμα θα περιλαμβάνει και τα τρία. Η εταιρεία υπόσχεται υψηλή ευκρίνεια, καθώς το τσιπ θα έχει την δυνατότητα λήψης έως και 30 καρέ το δευτερόλεπτο.

    Η αύξηση ζωής της μπαταρίας απασχολεί τους κατασκευαστές

    Το τσιπ, αν και έχει κατασκευαστεί και δοκιμαστεί, έχει ακόμη δρόμο μπροστά του μέχρι να φτάσει στα χέρια των καταναλωτών. Οι κατασκευαστές θεωρούν ότι θα έχουν τα πρώτα δείγματα γύρω στο 2006, ενώ στην αγορά ευελπιστούν να κυκλοφορήσει το 2007. Το κύριο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η μικρή διάρκεια ζωής των μπαταριών των κινητών τηλεφώνων, καθώς οι αυξημένες απαιτήσεις σε ενέργεια, που θα έχει η τηλεόραση ενός κινητού, δεν μπορεί να καλυφθεί από τις σημερινές μπαταρίες λιθίου.

    [02] Ειδήσεις

    Υπογράφεται το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα

    29/10/2004 12:09:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/10/2004 4:36:06 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Ιστορική ημέρα η σημερινή για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Σαράντα επτά χρόνια από την ίδρυση της ΕΟΚ στις 25 Μαρτίου του 1957, στη Ρώμη, σήμερα στην ίδια ιστορική και μεγαλόπρεπη αίθουσα του Καπιτωλίου της ιταλικής πρωτεύουσας, υπογράφεται το πρώτο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των "25", αλλά και των δύο προς ένταξη χωρών, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, καθώς και της υποψήφιας προς ένταξη, Τουρκίας. Η διαδικασία κύρωσης θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια, ενώ ως στόχος για την εφαρμογή του Συντάγματος έχει τεθεί η 1η Νοεμβρίου του 2006. Στις 12 το μεσημέρι ξεκίνησε η τελετή της υπογραφής του Ευρωπαϊκού Συντάγματος. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και οι αντιπροσωπείες τους αφού άκουσαν τον ευρωπαϊκό ύμνο, τον Ύμνο στη Χαρά της 9ης Συμφωνίας του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, καλωσορίστηκαν στην ιταλική πρωτεύουσα από το δήμαρχό της, τον Βάλτερ Βελτρόνι.

    Ιστορικό βήμα, χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ο Κ. Καραμανλής

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, σε δηλώσεις του από τη Ρώμη, χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα "ιστορικό βήμα για την ΕΕ" και πρόσθεσε ότι "η Ευρώπη αποκτά τη πρώτη συνταγματική συνθήκη της. Ενα σύνταγμα που έχει πολλά θετικά στοιχεία για να γίνει η Ευρώπη των "25" πιο δημιουργική και πιο αποτελεσματική". Ακόμη σημείωσε ότι είναι σημαντικό πως ενισχύεται η συνεργασία για την άμυνα και την ασφάλεια μεταξύ άλλων με τη ρήτρα αλληλεγγύης.

    Εξάλλου, αναφέρθηκε εμμέσως και στο θέμα που έχει δημιουργηθεί με τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι "ο δρόμος της Ευρώπης δεν είναι εύκολος και δεν ήταν ποτέ εύκολος. Τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται μέσα από ένα ισχυρό θεσμικό πλαίσιο και με το πνεύμα συνδιαλλαγής και συνεννόησης που είναι άλλωστε βασικό συστατικό του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Είναι σημαντικό ότι η συνταγματική συνθήκη τηρεί την αρχή ένας επίτροπος ανά κράτος μέλος τουλάχιστον μέχρι το 2014".

    Ειδική αναφορά έκανε στις προβλέψεις για την ενίσχυση του τουρισμού αλλά και για την ανάπτυξη της περιφέρειας. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι "έχει πολύ μεγάλη σημασία ότι περιλαμβάνεται στις υποστηρικτικές πολιτικές της Ενωσης ο τουρισμός και η πρόβλεψη δράσεων για την ενίσχυσή του, όπως επίσης και το γεγονός ότι υπάγονται όχι μόνο ορισμένες αλλά όλες οι νησιωτικές συνοριακές και ορεινές περιοχές στην εφαρμογή ειδικών μέτρων και πολιτικών για την ανάπτυξή τους".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ιστορική ημέρα για την Ενωμένη Ευρώπη

    [03] Διάφορα

    Στης φυλακής τα σίδερα οι μισοί άντρες του νησιού Kαταδικάστηκαν οι απόγονοι του "Μπάουντι"

    29/10/2004 1:09:00 μμ

    Συντάκτης: Κώστας Μητρέλης

    Ολοκληρώθηκε η δίκη των κατοίκων του νησιού Πίτκερν στη Νέα Ζηλανδία, οι οποίοι κατηγορούνταν, από τη βρετανική δικαιοσύνη, για σεξουαλικά εγκλήματα και συγκεκριμένα για βιασμούς και παιδεραστία. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους ήταν και ο δήμαρχος του νησιού, Στιβ Κρίστιαν, απόγονος του πρωτεργάτη της ανταρσίας του Μπάουντι, Φλέτσερ Κρίστιαν. Το νησί είχε κατοικηθεί από τους στασιαστές που αποτελούσαν το πλήρωμα του συγκεκριμένου πλοίου το 1789 και ο αριθμός των κατοίκων του φτάνει τα 47 άτομα. Οι ποινές που επιβλήθηκαν, προβλέπουν φυλάκιση τριών χρόνων για τον Κρίστιαν με την αιτιολογία του βιασμού πέντε κοριτσιών ηλικίας 12 25 χρονών. Ο γιος του δημάρχου, Ράντι Κρίστιαν, που κατηγορούταν για τέσσερις βιασμούς και ισάριθμες σεξουαλικές επιθέσεις, καταδικάστηκε σε φυλάκιση έξι ετών, ενώ ο Τέρι Γιάνγκ, σε πενταετή φυλάκιση, για έναν βιασμό και έξι επιθέσεις. Σε κατ οίκον περιορισμό τέθηκε ο 78χρονος Λεν Μπράουν, καθώς κατηγορούταν για δύο βιασμούς.

    Eλαστικοί οι Βρετανοί

    Η βρετανική νομοθεσία προβλέπει πολύ αυστηρότερες ποινές για παρόμοια αδικήματα, ωστόσο έλαβε υπόψη το ιδιάζον καθεστώς, που διέπει το συγκεκριμένο νησί, το οποίο ουσιαστικά είναι απομονωμένο από τον υπόλοιπο κόσμο. Άλλωστε και οι συνήγοροι των κατηγορουμένων υποστήριξαν, ότι το νησί δεν διέπεται από τους βρετανικούς νόμους, καθώς οι πρόγονοι των κατηγορουμένων διέκοψαν με την ανταρσία τους, τους δεσμούς με την Βρετανία. Το επιχείρημα των δικηγόρων έγινε δεκτό από το βρετανικό ανώτατο δευτεροβάθμιο δικαστήριο, γεγονός που ανέβαλε τη μεταφορά των ενόχων σε ειδική φυλακή, που κατασκευάστηκε στο Πίτκερν, ειδικά για την περίπτωση. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, παρόλο που η δίκη έγινε από βρετανικό δικαστήριο, οι κατηγορούμενοι δεν βρέθηκαν στη Γηραιά Αλβιόνα, αλλά κατέθεσαν μέσω βίντεο από το Όκλαντ.

    "Βεβαρημένο σεξουαλικό παρελθόν" το Πίτκερν

    Με το θέμα των σεξουαλικών εγκλημάτων στο συγκεκριμένο νησί είχε ασχοληθεί και η Βρετανίδα δημοσιογράφος Ντία Μπίρκετ το 1997, στο βιβλίο της "Ένα Φίδι στον Παράδεισο". Στο σύγγραμμά της κάνει λόγο για αποκλίνουσες σεξουαλικές συμπεριφορές από την πλειοψηφία των κατοίκων του νησιού. Την αφορμή όμως για την εκδίκαση των μισών περίπου αντρών της κοινότητας έδωσε μία γυναίκα, κάτοικος του νησιού, η οποία το 1999 είχε υποβάλλει μήνυση για περιπτώσεις παιδεραστίας και βιασμών. Το παράδοξο είναι, ότι, αντί να βρει συμμάχους τις υπόλοιπες γυναίκες του νησιού, οι τελευταίες αντέδρασαν, υποστηρίζοντας, ότι οι πρόωρες σχέσεις είναι "παράδοση" στο νησί τους.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Βιαστές οι απόγονοι του "Μπάουντι"

    [04] Υγεία

    Ελπίδες για θεραπεία της ασθένειας Χάπι για το Αλτσχάιμερ;

    29/10/2004 1:49:00 μμ

    Συντάκτης: Γιωταμίνα Αλεξάνδρου

    Πηγή: BBC - REUTERS

    Σημαντική επιστημονική κατάκτηση απέναντι στην ανίατη, μέχρι στιγμής, ασθένεια Αλτσχάιμερ, φαίνεται να αποτελεί η ανακάλυψη μορίου, από ερευνητές του ιατρικού Ινστιτούτου Howard Hughes και του πανεπιστημίου Στάντφορντ. Το μόριο, που εντόπισαν, αποτρέπει τη συγκέντρωση της πρωτεϊνης βήτα-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο, που ευθύνεται για την εμφάνιση της νόσου. Για πρώτη φορά στα τελευταία 30 χρόνια, τα ευρήματα αυτά "ανοίγουν" νέους δρόμους στους επιστήμονες, καθώς έχουν τη δυνατότητα να παρασκευάσουν χάπι, για τη θεραπεία του Αλτσχάιμερ, αλλά και άλλων λοιμώξεων, που σχετίζονται με τον ιό HIV και τον καρκίνο.

    Τι απέδωσαν οι έρευνες

    "Ελπίζουμε, ότι η δουλειά μας θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη νέων θεραπευτικών αγωγών, οι οποίες θα θεραπεύουν τελικά το Αλτσχάιμερ, ή θα προλαμβάνει την εμφάνιση και την εξάπλωσή του".

    Δρ Ισαβέλλα Γκράεφ, ερευνήτρια

    Η ασθένεια του Αλτσχάιμερ εμφανίζεται, όταν κομμάτια της κολλώδους πρωτεΐνης βήτα-αμυλοειδούς συγκεντρώνονται σε μεγάλες μάζες και εξαφανίζουν κύτταρα του εγκεφάλου. Οι επιστήμονες, ωστόσο, δε μπορούσαν να αναστείλουν αυτούς τους σχηματισμούς, καθώς δεν είχαν ανακαλύψει τόσο μεγάλα μόρια, ώστε να αποτρέψουν την εμφάνιση αυτής της πρωτεϊνης σε άλλα σημεία.

    Μέσα, όμως, από τα εργαστηριακά πειράματα,οι ερευνητές Τζέραλντ Κράμπτρι και Ισαβέλλα Γκράεφ ανακάλυψαν ένα μικρό μόριο, το οποίο προσκολλάται στην πρωτεΐνη σαπερόνη, που παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός.

    Το μόριο αυτό, αυξάνει το μέγεθός του από 15 έως και 50 φορές, με αποτέλεσμα να βοηθά τη σαπερόνη να σταματήσει τη συσσώρευση της πρωτείνης β-αμυλοειδούς μέχρι και 100 φορές και να αποτρέψει την ανάπτυξη της νόσου.

    Μάλιστα, οι έρευνες έδειξαν, ότι το μόριο μπορεί να μειώσει την τοξικότητα της β-αμυλοειδούς πρωτεϊνης στα κύτταρα των νεύρων.

    Αισιόδοξος ο ιατρικός κόσμος

    Η δρ Γκράαεφ τονίζει τη σημασία της ανακάλυψης για τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ: "Ελπίζουμε, ότι η δουλειά μας θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη νέων θεραπευτικών αγωγών, οι οποίες θα θεραπεύουν τελικά το Αλτσχάιμερ, ή θα προλαμβάνει την εμφάνιση και την εξάπλωσή του".

    Τα αποτελέσματα των πειραμάτων, όμως, προκαλούν θετικές αντιδράσεις και στους ειδικούς, καθώς πολλοί τα χαρακτήρισαν εντυπωσιακά και αυθεντικά.

    Η Ρεμπέκα Γουντ, διευθύντρια του Ερευνητικού κέντρου Αλτσχάιμερ υπογραμμίζει, ότι "αυτό είναι το πρώτο σημαντικό βήμα στο δύσκολο δρόμο για τη θεραπεία της αρρώστας, καθώς πλέον αλλάζει η νοοτροπία παρασκευής φαρμάκων, που θα απαγορεύουν τις αλληλεπιδράσεις πρωτεϊνών στον οργανισμό".

    Το μόνο που μένει, είναι να επαληθευτούν τα πορίσματα της μελέτης σε πειραματόζωα, ώστε οι επιστήμονες να προχωρήσουν και σε κλινικές μελέτες.

    [05] Εσωτερικά

    Από τον Υπουργό Ανάπτυξης Δ. Σιούφα Έρευνα για το κλειστό γραφείο της ΔΕΗ

    29/10/2004 3:23:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Έκλεισαν το γραφείο της ΔΕΗ στη Θεσσαλονίκη και έφυγαν τετραήμερο! Μετά από αυτό, ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, επικοινώνησε την Πέμπτη, με το διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Στέργιο Νέζη από τον οποίο ζήτησε την άμεση διερεύνηση των καταγγελιών και τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, ώστε να μην υπάρξει επανάληψη παρόμοιων φαινομένων στο μέλλον. Επίσης, ο Υπουργός Ανάπτυξης ζήτησε από το διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ και το πρόεδρο του Δ.Σ. Ι. Παλαιοκρασσά να σταλεί αμέσως στη Θεσσαλονίκη ο αρμόδιος Γενικός Διευθυντής για επιτόπου εξέταση των καταγγελιών. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, το γραφείο εξυπηρέτησης κοινού έκλεισε την Τετάρτη πολύ νωρίτερα από την λήξη του ωραρίου με αποτέλεσμα ταλαιπωρηθούν δεκάδες καταναλωτές.

    "Απαράδεκτες συμπεριφορές"

    "Τέτοιου είδους συμπεριφορές είναι απαράδεκτες και πρέπει να εγκαταλειφθούν οριστικά στο παρελθόν. Οι υπηρεσίες υπάρχουν για να εξυπηρετούν τους πολίτες και η πρώτη Δημόσια Επιχείρηση οφείλει να αποτελεί υπόδειγμα σεβασμού του πολίτη κάθε στιγμή και σε κάθε δραστηριότητα που έχει ως αποδέκτη τον πολίτη", είπε χαρακτηριστικά ο κ Σιούφας.

    "Επειδή παρόμοια φαινόμενα για πολλούς και πολύ σοβαρούς λόγους δεν μπορεί να επαναλαμβάνονται. Οι κυρώσεις στους υπευθύνους που πήραν την "πρωτοβουλία" να κλείσουν τα γραφεία δεν μπορεί παρά να είναι παραδειγματικές", κατέληξε.

    [06] Αθλητισμός

    Σημαντική πρωτιά για τους παίδες

    29/10/2004 3:47:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Μια σπουδαία επιτυχία που μακάρι να είναι ενδεικτική για την δουλειά που γίνεται στα τμήματα υποδομών, έκανε η εθνική παίδων της χώρας μας σε διεθνές τουρνουά που πραγματοποιήθηκε στην Ισπανία. Η ομάδα της οποίας προπονητής είναι ο Γιώργος Σεμερτζίδης κατέκτησε την πρώτη θέση του τουρνουά, καθώς στον τελικό επικράτησε 3-0 της Ιταλίας. Η ελληνική ομάδα πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση και είχε την υπεροχή σε ολόκληρη τη διάρκεια του αγώνα. Τα τέρματα σημείωσαν οι Γιάντζης (7` πέναλτι, 45`) και Αργυρίου (55`). Η σύνθεση της Ελλάδας: Παλιούρας, Μπουκουβάλας, Μπράβος, Λαμπρόπουλος, Παπασταθόπουλος, Σιάκκας, Αργυρίου, Παπαδόπουλος, Κιουρτζίδης, Μανιάκης, Γιάντζης. Ο προπονητής της Εθνικής, Γιώργος Σεμερτζίδης, δήλωσε μετά τη λήξη του τελικού: "Συμμετείχαμε σε ένα πολύ δυνατό τουρνουά, με τις καλύτερες ευρωπαϊκές ομάδες όπως είναι η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία. Τα παιδιά έδειξαν ότι έχουν μεγάλες δυνατότητες, καθώς πήραν την πρώτη θέση με σχετική ευκολία. Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος, όμως δεν θα μείνουμε σε καμία περίπτωση σε αυτή την επιτυχία. Θα συνεχίσουμε την προετοιμασία ενόψει των αγώνων της δεύτερης προκριματικής φάσης που θα διεξαχθούν τον Μάρτιο με αντιπάλους το Ισραήλ, τη Ρουμανία και την Αυστρία. Στόχος είναι να περάσουμε στην τελική οκτάδα της διοργάνωσης".

    [07] Διεθνή

    Πάνω από 400 πτώματα Βοσνία: Βρέθηκε ομαδικός τάφος

    29/10/2004 3:55:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Περισσότερα από 400 πτώματα βρέθηκαν σε ένα ομαδικό τάφο κοντά στην σερβική πόλη Πρίγεντορ της Βοσνίας. Από τον Ιούλιο, 405 λείψανα έχουν εκταφεί από αυτό τον ομαδικό τάφο, που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος που βρέθηκε στη Βοσνία μετά το τέλος του πολέμου (1992-95), ανακοίνωσε ο Εσαντ Μπαϊράμοβιτς, μέλος της Επιτροπής της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας για τους Αγνοούμενους. Τα θύματα ήταν Μουσουλμάνοι της Βοσνίας και Κροάτες που είχαν εκτελεστεί στο υπό σερβική διοίκηση στρατόπεδο αιχμαλώτων Ομάρσκα κοντά στην πόλη Πρίγεντορ λίγο μετά την κατάληψη της περιοχής της Κράϊνα από δυνάμεις των Σέρβων της Βοσνίας, επεσήμανε ο Μπαϊράμοβιτς. Οι Σέρβοι της Βοσνίας εκτέλεσαν πάνω από 3.200 Μουσουλμάνους της Βοσνίας και Κροάτες στην περιοχή του Πρίγεντορ κατά την διάρκεια του πολέμου (1992-95).

    Τα πτώματα βρέθηκαν κατά στρώματα γεγονός που φανερώνει ότι οι Σέρβοι της Βοσνίας είχαν ενταφιάσει εκ νέου πτώματα, που αρχικά είχαν ενταφιαστεί σε άλλη περιοχή.

    [08] Εσωτερικά

    Η απόφαση ανακοινώθηκε επίσημα Αντιπρόεδρος του ΙΔΟΕ η Φ.Πετραλιά

    29/10/2004 4:07:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Ορίστηκε αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Διεθνούς Ολυμπιακής Εκεχειρίας της ΔΟΕ, η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, μετά την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΔΟΕ, που συνεδρίασε στις 8 Οκτωβρίου. Η απόφαση ανακοινώθηκε επίσημα στην κα Πετραλιά, με επιστολή που της απέστειλε ο πρόεδρος της ΔΟΕ και του ΙΔΟΕ, Ζακ Ρογκ.

    H επιστολή του Ζακ Ρογκ

    "Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πληροφορήσω ότι, κατόπιν σύσκεψης του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Διεθνούς Ολυμπιακής Εκεχειρίας στις 8 Οκτωβρίου, σας τοποθετώ Αντιπρόεδρο του ΙΔΟΕ. Οι συνεργάτες μου κι εγώ είμαστε ενήμεροι και εκτιμούμε την αφοσίωση και την προσφορά σας στην Ολυμπιακή Εκεχειρία και για την οποία σας ευχαριστούμε. Παρακαλώ να δεχθείτε τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια για το διορισμό αυτό. Ανυπομονώ για την περαιτέρω συνεργασία μας, ώστε να υλοποιήσουμε το στόχο για Ολυμπιακή Εκεχειρία. Θα επικοινωνήσουμε μαζί σας προκειμένου να οργανώσουμε σειρά ενεργειών και προγραμμάτων, καθώς και ένα συνέδριο στη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, με θέμα τις χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση ή διανύουν μεταπολεμική περίοδο", αναφέρεται στην επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος της ΔΟΕ και του ΙΔΟΕ, Ζακ Ρογκ.

    Αναλυτικά το ΔΣ του ΙΔΟΕ:

    Jaques Rοgge Φάνη Πάλλη - Πετραλιά Γιώργος Παπανδρέου Joao Havelange Guy Drut Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη Valentino Castellani Qi Liu Boutros Boutros - Ghali Yasushi Akashi Javier Prez de Cuellar Ingvar Carlsson Jean-Claude Killy Mario Vazqouez Raa Hein Verbruggen Κάρολος Παπούλιας Erica Terpstra Han Seung - Soo Thorvald Stoltenberg Patrick Baudry Philip Craven Gianni Gola

    [09] Αθλητισμός

    Επιθετικοί προσανατολισμοί για ΠΑΟΚ

    29/10/2004 4:20:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Προσοχή στην άμυνα αλλά και μεθοδικότητα στην επίθεση ζήτησε ο Ρολφ Φρίνγκερ από τους παίκτες του ΠΑΟΚ, ενόψει του αυριανού αγώνα με τον Ολυμπιακό, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. Ο τεχνικός του "δικεφάλου" τόνισε πως το γεγονός ότι ο αγώνας είναι δύσκολος δεν σημαίνει απολύτως αμυντική διάθεση του ΠΑΟΚ, για τον οποίο το ζητούμενο είναι και το καλό παιχνίδι και η επίτευξη ενός ή περισσοτέρων τερμάτων. "Ο αγώνας απέναντι στον Ολυμπιακό θα είναι δύσκολος", τόνισε ο Φρίνγκερ και σημείωσε, "Αποτελεί μια πρόκληση. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς θα παρουσιαστούμε με αμυντικές διαθέσεις αποκλειστικά. Θα δώσουμε έμφαση στην άμυνά μας, αλλά ταυτόχρονα θα προσπαθήσουμε να παίξουμε όμορφο ποδόσφαιρο, να δημιουργήσουμε ευκαιρίες και να σκοράρουμε. Θα πρέπει να δείξουμε μια εικόνα στο γήπεδο που να είναι αποτέλεσμα πειθαρχίας και καλής οργάνωσης. Δεν θα επιχειρήσουμε μόνο να εξουδετερώσουμε τους καλούς παίκτες του Ολυμπιακού, αλλά να δημιουργήσουμε κιόλας, να φανούμε στον αγωνιστικό χώρο".

    Το θέμα των τερματοφυλάκων

    Όπως ήταν φυσικό οι συνάδελφοι της Θεσσαλονίκης τον ρώτησαν και για το φλέγον θέμα των τελευταίων ημερών στην ομάδα που είναι οι τερματοφύλακες και ο Φρίνγκερ απάντησε πως έχει εμπιστοσύνη τόσο σε εκείνους, όσο και σε όλη την υπόλοιπη ομάδα. "Οι δύο τερματοφύλακες που θα είναι στην αποστολή είναι έτοιμοι. Ο Τοχούρογλου στη διάρκεια της εβδομάδας παρουσίασε μια ενόχληση στο πόδι, αλλά συμπεριλήφθηκε γιατί είναι ετοιμοπόλεμος πλέον. Γενικά υπολογίζω όλους τους παίκτες. Τους δείχνω εμπιστοσύνη γιατί βλέπω διάθεση και προσπάθεια", επεσήμανε αλλά δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει με ορισμένους ποδοσφαιριστές. "Έχουμε βέβαια προβλήματα, όπως αυτά των Kούτση, Βαγγελή, Καραδήμου και Μαλαδένη, ο οποίος σε δέκα μέρες θα είναι απόλυτα έτοιμος. Οι παίκτες που θα κληθούν να τους αντικαταστήσουν είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουν. Διέκρινα ότι έχουν πολλή αυτοπεποίθηση και πολλές δυνάμεις. Μας βοήθησε σε αυτό και το φιλικό που δώσαμε με τον Ορφέα Σουρωτής, το οποίο έγινε όχι για να δοκιμάσουμε την αξία των ποδοσφαιριστών μας, αλλά για να τεστάρουμε τις φυσικές τους ικανότητες". Με την ολοκλήρωση της σημερινή πρωινής προπόνησης ο Ρολφ Φρίνγκερ επέλεξε τους δεκαοκτώ με τους οποίους ο ΠΑΟΚ θα ταξιδέψει το απόγευμα στην Αθήνα εν όψει του αυριανού αγώνα με τον Ολυμπιακό. Αυτοί είναι οι: Ατματσίδης, Καρυπίδης, Βόκολος, Μάρκος, Σκαρμούτσος, Σαλπιγγίδης, Ανδράλας, Θεοδωρίδης, Φουτσίνι, Χασιώτης, Ουντέζε (πιθανή ενδεκάδα), Τοχούρογλου, Κουτσόπουλος, Γιασεμή, Ζησόπουλος, Σπάσιτς, Χάγκαν, Εγκωμίτης.

    [10] Υγεία

    Σε κοπάδια αιγοπροβάτων στη Χαλκιδική Κρούσματα φυματίωσης και παραφυματίωσης

    29/10/2004 4:38:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Κρούσματα φυματίωσης και παραφυματίωσης έχουν εντοπιστεί σε κοπάδια αιγοπροβάτων, στη Χαλκιδική. Έρευνες διεξάγει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ έχουν γίνει εργαστηριακές εξετάσεις, από τα κτηνιατρικά εργαστήρια Αθηνών και Θεσσαλονίκης, κατά τις οποίες διαπιστώθηκε ότι οι αίγες ενός κοπαδιού έχουν προσβληθεί από φυματίωση ανθρώπειου τύπου, ενώ παρατηρήθηκαν κρούσματα παραφυματίωσης σε άλλα κοπάδια. Το Υπουργείο αποφάσισε να σφαγιαστούν οι αίγες του κοπαδιού, που έχουν προσβληθεί από φυματίωση και να αποζημιωθεί ο κτηνοτρόφος. Η παραφυματίωση δεν έχει σχέση με την φυματίωση, είναι χρόνια νόσος των αιγοπροβάτων, δεν προκαλεί θανάτους στα ζώα, δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και έχει διαπιστωθεί σε πολλές εκτροφές σε όλη την Ελλάδα.

    Αποζημιώσεις κτηνοτρόφων

    Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να λάβει τα κατάλληλα μέτρα ανέμενε τις εργαστηριακές εξετάσεις, οι οποίες στην περίπτωση της φυματίωσης διαρκούν τουλάχιστον 30-40 ημέρες.

    "Τέτοια θέματα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με υπευθυνότητα, ώστε να μην θίγεται χωρίς λόγο η φήμη των κτηνοτροφικών προϊόντων επί ζημία του εισοδήματος των κτηνοτρόφων", αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου.

    Στη Χαλκιδική μεταβαίνει σήμερα, κατόπιν εντολής του υπουργού Ευάγγελου Μπασιάκου, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Θωμάς Αληφακιώτης, προκειμένου να εξετάσει το μέγεθος και την επέκταση της ασθένειας της παραφυματίωσης αιγών, που διαπιστώθηκε σε κτηνοτροφικές μονάδες του νομού.

    Ο κ. Αληφακιώτης, συνοδευόμενος από κλιμάκιο εξειδικευμένων κτηνιάτρων του Υπουργείου, θα επιληφθεί του θέματος των αποζημιώσεων των κτηνοτρόφων.

    [11] Αθλητισμός

    Επιτυχής επιθεώρηση στο Πεκίνο

    29/10/2004 4:58:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Με επιτυχία ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με την Συντονιστική Επιτροπή της ΔΟΕ, η τριήμερη επίσκεψη στο Πεκίνο. Η Επιτροπή είχε τρεις ημέρες θετικών όπως τις χαρακτήρισε συναντήσεων και στην ανακοίνωσή της αναφέρει πως είδε με ευχαρίστηση την συνεργασία οργανωτικής επιτροπής, Δήμου της πόλης και κυβέρνησης. Τουλάχιστον προς το παρόν δεν υπήρξε καμία αναφορά σε ελλείψεις ή τομείς που χρειάζεται να επανεξεταστούν. Ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ, Χάιν Φερμπρούγκεν, δήλωσε, "Τα μάτια του κόσμου, καθώς και η πλήρης προσοχή της ΔΟΕ στρέφονται προς το Πεκίνο, μετά την επιτυχία της Αθήνας. Μπορέσαμε να δούμε με τα μάτια μας την πρόοδο που σημείωσαν η Οργανωτική Επιτροπή του Πεκίνου, ο Δήμος της πόλης και η κινεζική κυβέρνηση. Επίσης, είναι σημαντικό ότι τους είδαμε να συνεργάζονται με έναν αποτελεσματικό τρόπο. Τα σχέδια γίνονται πραγματικότητα εδώ στο Πεκίνο. Οπως είναι φυσικό στη διάρκεια των προετοιμασιών για κάθε διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων, τα σχέδια της οργανωτικής επιτροπής επανεξετάζονται σε κάποιους τομείς, με την πλήρη συμμετοχή των διεθνών αθλητικών ομοσπονδιών όπου είναι αναγκαίο. Η ΔΟΕ περιμένει με ανυπομονησία να δει τα σχέδια της Οργανωτικής Επιτροπής του Πεκίνου να γίνονται πραγματικότητα, στη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων, μηνών και ετών, καθώς συνεχίζονται οι προετοιμασίες για περίφημους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο".

    [12] Αθλητισμός

    Τιμητική διάκριση για Τζόλα και Τρότμαν

    29/10/2004 5:23:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/10/2004 6:24:28 μμ)

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ο πρώην τερματοφύλακας της Μάντσεστερ Σίτι, Μπερτ Τρότμαν, ο οποίος είχε αγωνιστεί με σπασμένο σβέρκο στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας το 1956, θα τιμηθεί από την Βασίλισσα της Αγγλίας, με μια από τις ανώτερες τιμητικές διακρίσεις, εκείνη της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Ο Τρότμαν είναι 82 ετών και ήταν αιχμάλωτος πολέμου στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, παρόλα αυτά κατάφερε να ξεπεράσει την εχθρότητα με τους Άγγλους και να γίνει ήρωας ως παίκτης της ομάδας του Μάντσεστερ. Είχε σπάσει τον σβέρκο του 18 λεπτά πριν ολοκληρωθεί ο τελικός Κυπέλλου Αγγλίας του 1956 σε μια επέμβαση που είχε κάνει, όμως δεν αντικαταστάθηκε και συνέχισε να αγωνίζεται μέχρι την λήξη. Πρόσφατα ίδρυσε το Ίδρυμα Τρότμαν με στόχο να βοηθήσει τις σχέσεις Αγγλίας και Γερμανίας αλλά και την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα και σε άλλες χώρες, μέσω του ποδοσφαίρου. Το βραβείο θα του απονεμηθεί στο Βερολίνο από τον πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας και παρούσα θα είναι και η Βασίλισσα.

    Ίδια διάκριση και για τον Τζόλα

    Στο μεταξύ την ίδια διάκριση, όπως ανακοίνωσε η βρετανική πρεσβεία στην Ιταλία θα λάβει και ο Τζιανφράνκο Τζόλα, για την πολυετή του προσφορά στο ποδόσφαιρο της χώρας. Ο Ιταλός επιθετικός χαρακτηρίζεται από την βρετανική πρεσβεία ως "ο παίκτης με την μεγαλύτερη διάρκεια και ο πιο δημοφιλής ξένος ποδοσφαιριστής στην ιστορία της Τσέλσι", ενώ επισημαίνεται πως αποφάσισε να αποχωρήσει από την Αγγλία για την πατρίδα του, παρά το γεγονός πως όλοι οι φίλοι της ομάδας ήθελαν να παραμείνει.

    [13] Υγεία

    Μετά την εφαρμογή νομοθεσίας στη Βρετανία Μειώθηκαν τα παυσίπονα, μειώθηκαν οι αυτοκτονίες

    29/10/2004 5:00:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/10/2004 5:59:40 μμ)

    Συντάκτης: Γιωταμίνα Αλεξάνδρου

    Πηγή: BBC - Reuters

    Η στρατηγική της βρετανικής κυβέρνησης με στόχο τη μείωση του ποσοστού των αυτοκτονιών από υπερβολική κατανάλωση παυσίπονων φαίνεται ότι απέδωσε, όπως έδειξε έρευνα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Οι ερευνητές ανακοίνωσαν, ότι μετά την εφαρμογή σχετικού νόμου το 1998, που επέβαλλε μείωση της ποσότητας ασπιρίνης και παρακεταμόλης ανά κουτί, οι περιπτώσεις αυτοκτονιών ελαττώθηκαν κατά 25%. Μετά τα αισιόδοξα νέα, οι επιστήμονες προτείνουν περαιτέρω περιορισμό των χαπιών σε κάθε τεμάχιο πώλησης, προκειμένου να εξαλειφθούν πλήρως οι περιπτώσεις θανάτου από αυτά.

    Μείωση και των μεταμοσχεύσεων ήπατος

    Οι ερευνητές μελέτησαν τα ποσοστά αυτοκτονίας σε όλη τη χώρα κατά το διάστημα 1993-2003. Πέρα από τον περιορισμό του αριθμού των αυτοκτονιών, παρατήρησαν γενικότερη πτώση στις πωλήσεις των συγκεκριμένων χαπιών.

    Αντίθετα, κατά την ίδια χρονική περίοδο, τα ποσοστά θανάτων από υπερβολική χρήση παυσίπονων, που δεν συμπεριλαμβάνονταν στη νομοθεσία που είχε επεξεργαστεί η κυβέρνηση, παρέμεναν στα ίδια περίπου επίπεδα.

    Η έρευνα, επιπλέον, έδειξε, ότι η συγκεκριμένη θετική εξέλιξη μείωσε τις ανάγκες μεταμοσχεύσεων ήπατος, που προήλθαν από δηλητηρίαση παρακεταμόλης κατά 30%, μέσα σε διάστημα τεσσάρων ετών από την εφαρμογή του νόμου.

    Ευπρόσδεκτα τα πορίσματα

    Εκπρόσωπος Τύπου της μη κυβερνητικής οργάνωσης MIND υπογραμμίζει τη σημασία της μελέτης: "Η έρευνα φαίνεται να δείχνει ότι οι αυτοκτονίες μπορούν να αποφευχθούν, πωλώντας παυσίπονα σε μικρότερη ποσότητα".

    Από την πλευρά της, η Μάρτζορι Γουάλας, διευθύντρια της οργάνωσης SANE εξέφρασε την ικανοποίησή της από τα αποτελέσματα της εφαρμογής του νόμου, καθώς είναι ανησυχητικά τα αυξημένα κρούσματα αυτοκτονίας, που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια.

    Ο νόμος, βέβαια, δε σταματά κάποιον από το να αγοράσει περισσότερα κουτιά παυσίπονων. Επειδή, όμως πολλοί από εκείνους, οι οποίοι καταναλώνουν τα χάπια σε υπερβολικές δόσεις, δρουν αυθόρμητα και καταπίνουν όσα παυσίπονα έχουν στο σπίτι τους, οι ειδικοί συνιστούν να μειωθεί παραπάνω η ποσότητα χαπιών ανά κουτί.

    [14] Αθλητισμός

    Σε ειδικό καρδιολόγο ο Φαντιγκά

    29/10/2004 5:49:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Οι εξετάσεις του Χαλιλού Φαντιγκά αμέσως μετά την λιποθυμία του μέσα στον αγωνιστικό χώρο, κατά την διάρκεια της προθέρμανσης για τον αγώνα της Μπόλτον με την Τότεναμ, μπορεί να μην έδειξαν τίποτα που να εμπνέει ανησυχία, ωστόσο οι άνθρωποι της ομάδας, θέλουν να εξαντλήσουν κάθε πιθανότητα. Έτσι αποφάσισαν να ταξιδέψει στο Βέλγιο, όπου θα επισκεφτεί έναν ειδικό καρδιολόγο και θα συνεχίσει τις εξετάσεις του. Σε δηλώσεις του μάλιστα ο Σαμ Αλαρνταίς, τεχνικός της Μπόλτον, τόνισε "Ο Χαλιλού πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο, αλλά, ως προληπτικό μέτρο, τον στείλαμε στον χειρουργό του, προκειμένου να τον εξετάσει και να μας δώσει μια γνώμη. Είναι πολύ νωρίς να συνδέσουμε τη λιποθυμία του με καρδιακά προβλήματα. Ο ειδικός γιατρός, ο οποίος γνωρίζει το πλήρες ιστορικό της υπόθεσης, μπορεί να ξεκαθαρίσει το θέμα".

    [15] Αμερικανικές εκλογές

    Τέσσερις μέρες πριν από τις εκλογές Δημοσκόπηση χωρίς προβάδισμα

    29/10/2004 6:41:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: Reuters

    Συμβαδίζουν στο δρόμο για το Λευκό Οίκο ο Τζορτζ Μπους με τον Τζον Κέρι, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Zogby για λογαριασμό του πρακτορείου Reuters. Οι δύο μονομάχοι για τον προεδρικό θώκο συγκεντρώνουν το ίδιο ποσοστό, 47%, στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, μόλις τέσσερις μέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές, ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων ανέρχεται στο 3%. Η δημοσκόπηση αυτή έγινε μεταξύ 1.203 ψηφοφόρων και διήρκησε από την Τρίτη μέχρι την Πέμπτη, με περιθώριο στατιστικού σφάλματος, συν-πλην 2,9%.Το ποσοστό υπέρ του ανεξάρτητου υποψήφιου Ραλφ Νέιντερ είναι λίγο μεγαλύτερο από το 1%. Η αμέσως προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας, που είχε δημοσιοποιηθεί την Πέμπτη, είχε δώσει ένα προβάδισμα δύο μονάδων (48%) στον Τζορτζ Μπους, έναντι του Τζον Κέρι (46%), ενώ την ίδια χρονική περίοδο κατά τις εκλογές του 2000 ο Μπους περνούσε τον Αλ Γκορ κατά τρεις εκατοστιαίες μονάδες.

    "Διχασμένες" οι πολιτείες

    "Ξαναπηγαίνουμε στην αρχή" επισημαίνει ο Τζον Ζόγκμπι, που διεξήγαγε την έρευνα, υπογραμμίζοντας, πως τα αποτέλεσμα είναι περισσότερο θετικό για τον Κέρι, καθώς κατάφερε να εξαλείψει τη διαφορά. Πάντως κανείς από τους δύο βασικού υποψήφιους δε φαίνεται να εξασφαλίζει το 50%, γεγονός, που θα του "έδειχνε" ευκολότερα το δρόμο προς το Λευκό Οίκο.

    Οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές του Γερουσιαστή από τη Μασαχουσέτη είναι οι γυναίκες, οι Καθολικοί, οι ισπανόφωνοι και οι νέοι ως 24 ετών, ενώ αρκετά υψηλό ποσοστό των Αφροαμερικανών δηλώνουν, ότι θα του δώσουν την ψήφο τους, με ποσοστό συσπείρωσης 82%, ενώ για τον Γκορ το 2000 το ποσοστό αυτό άγγιζε το 90%.

    Από την άλλη τα "δυνατά χαρτιά" του νυν Προέδρου φαίνονται να είναι οι πολιτείες της Φλόριντα, του Μίτσιγκαν, της Μινεσότα, του Νέου Μεξικού και της Νεβάδας, ενώ ο Κέρι δείχνει να βασίζεται στο Κολοράντο, την Αϊόβα, το Οχάιο και το Γουσκόνσιν.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 29 October 2004 - 16:50:43 UTC