Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-11-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μετά από 27 ημέρες νοσηλείας Επιστρέφει στον Κορυδαλλό ο Κουφοντίνας
  • [02] Ακυρώσατε το κινητό σας στο... λεωφορείο;
  • [03] Ο Λάντεν απειλεί με εκδίκηση για το Ιράκ
  • [04] Εξαρθρώθηκε κύκλωμα πορνογραφίας
  • [05] Συναντήσεις Καραμανλή
  • [06] Έρευνες για αντι-ομοφυλοφιλικά μηνύματα Στίχοι που θίγουν συνειδήσεις
  • [07] "Κατάρα" ο καφές και τα τσιγάρα
  • [08] Εμπλέκουν Κεντέρη - Θάνου με ΒΑLCO
  • [09] Αποκεφαλισμός Ιρακινού αξιωματούχου
  • [10] Φταίει το βελγικό πρωτάθλημα
  • [11] Μια χάρη για την Βαλένθια
  • [12] "Πουλάει" η Ελλάδα
  • [13] Περί τουρκικών παραβιάσεων
  • [14] Φαν Μπόμελ "βλέπει" η Ρεάλ
  • [15] Κοινή πορεία FIBA και ULEB
  • [16] Πήρε το χρίσμα ο Καρζάι
  • [17] Υπερψηφίστηκε δημοψήφισμα στην Καλιφόρνια "Πράσινο φως" στις έρευνες σε
  • [18] Στατίνες-γκρέιπφρουτ: Άσχημο "κοκτέιλ"
  • [19] Εν αναμονή των αποτελεσμάτων Οι πρώτες αντιδράσεις
  • [20] Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Μπους Παραδέχτηκε την ήττα
  • [21] Δεν γνώριζαν οι ένοικοι την ύπαρξή του Οπλοστάσιο έκρυβε σκεπή σπιτιού
  • [22] Παρελθόν ο Σκοτ από την Ολύμπια

    [01] Κοινωνία

    Μετά από 27 ημέρες νοσηλείας Επιστρέφει στον Κορυδαλλό ο Κουφοντίνας

    2/11/2004 8:09:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στις φυλακές Κορυδαλλού θα επιστρέψει ο Δημήτρης Κουφοντίνας μετά από 27 ημέρες νοσηλείας στο νοσοκομείο "Γεώργιος Γεννηματάς", λόγω της απεργίας πείνας που έκανε επί περίπου ένα μήνα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της δικηγόρου του, Ιωάννας Κούρτοβικ, ο Κουφοντίνας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα που προκλήθηκαν από την πολυήμερη απεργία πείνας για τα οποία του έχει παρασχεθεί φαρμακευτική αγωγή. Ο καταδικασθείς για την υπόθεση της 17Ν, θα επιστρέψει σε περίπου ένα μήνα στο νοσοκομείο για να υποβληθεί σε εξετάσεις.

    [02] Τεχνολογία

    Ακυρώσατε το κινητό σας στο... λεωφορείο;

    3/11/2004 10:50:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Αυτήν την ερώτηση θα ακούν από τους οδηγούς των λεωφορείων, με τις αρχές του νέου έτους, οι κάτοικοι της γερμανικής πόλης Χανάου, έξω από την Φρανκφούρτη. Αιτία θα είναι η πιλοτική εφαρμογή ενός νέου συστήματος, όπου τα κινητά τηλέφωνα θα έχουν και ρόλο "έξυπνης" κάρτας απεριορίστων διαδρομών για τα μέσα συγκοινωνίας. Την ευθύνη για την εφαρμογή της ιδέας ανέλαβε η Nokia, η οποία με τη συνδρομή της Philips, ενσωμάτωσε σε μοντέλο της μια ειδική κυψελίδα, που το καθιστά συμβατό με τα ήδη εγκατεστημένα ακυρωτικά μηχανήματα, που υπάρχουν στα γερμανικά λεωφορεία. Έτσι οι επιβάτες αντί της απαιτούμενης κάρτας θα μπορούν απλά να "περνούν" το τηλέφωνο τους από το μηχάνημα, πληρώνοντας με αυτόν τον τρόπο το εισιτήριο τους.

    Και έξυπνες διαφημίσεις

    Οι υπεύθυνοι της εταιρείας θεωρούν ότι αυτό το νέο σύστημα θα μειώσει ουρές και ταλαιπωρία, ενώ ταυτόχρονα θα κάνει τη ζωή των επιβατών πιο εύκολη, καθώς θα μπορούν να έχουν μέσω του κινητού τους πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τα ωράρια, τα δρομολόγια και τις στάσεις. Εξάλλου ελπίζουν να δουν επέκταση του συστήματος τόσο σε άλλες χώρες, όσο και σε άλλους τομείς, επισημαίνοντας τους νέους ορίζοντες δυνατοτήτων που ανοίγονται.

    Όπως εξηγούν το επόμενο βήμα μπορεί να είναι οι "έξυπνες" διαφημίσεις σε δρόμους, στάσεις λεωφορείων ή καταστήματα. Οι διαφημιστικές πινακίδες θα είναι εφοδιασμένες με smart-card readers, που θα είναι σε θέση να "αναγνωρίζουν" τα κινητά τηλέφωνα. Για παράδειγμα, ο ενδιαφερόμενος που θα συναντά στο δρόμο του τη διαφήμιση κάποιου μουσικού δίσκου, μέσω του κινητού του θα μπορεί να ενημερώνεται για τις επερχόμενες συναυλίες του καλλιτέχνη, πού μπορεί να βρει εισητήρια ή να κατεβάζει επιτόπου ringtones.

    [03] Ιράκ

    Ο Λάντεν απειλεί με εκδίκηση για το Ιράκ

    3/11/2004 10:52:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Στην πλήρη μορφή του κυκλοφόρησε μέσω του διαδικτύου, το μήνυμα του Οσάμα μπιν Λάντεν, αποσπάσματα του οποίου είχαν μεταδοθεί την περασμένη Παρασκευή από το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα. Σε αυτό ο Λάντεν εμφανίζεται να δηλώνει ότι ο Τζορτζ Μπους οδηγεί το Ιράκ σε μια ολέθρια κατάσταση και προειδοποιεί με αντίποινα για τους θανάτους που σημειώθηκαν εκεί. "Θυμηθείτε πως για κάθε δράση, υπάρχει και αντίδραση" τονίζει ο μπιν Λάντεν στο 18λεπτο μήνυμα του και προσθέτει ότι η Αλ Κάιντα θα συνεχίσει να μάχεται τις ΗΠΑ "έως ότου τις οδηγήσει στη χρεοκοπία". Το Αλ Τζαζίρα που παρέλαβε το μήνυμα την περασμένη Παρασκευή δεν είχε μεταδώσει το απόσπασμα των δηλώσεων του μπιν Λάντεν που αναφέρονταν στο Ιράκ.

    Όλα έγιναν για το μαύρο χρυσό, λέει ο ηγέτης της Αλ Κάιντα

    Στο βιντεοσκοπημένο μήνυμα του που απεστάλη σε ισλαμική ιστοσελίδα του διαδικτύου, ο μπιν Λάντεν δηλώνει ότι ο Μπους αγνόησε τις παραινέσεις να μην εξαπολύσει "έναν άδικο πόλεμο στο Ιράκ ο οποίος δεν θα έχει τέλος".

    "Ο μαύρος χρυσός τον τύφλωσε. Έθεσε τα προσωπικά του συμφέροντα πάνω από το γενικό συμφέρον της Αμερικής και ξεκίνησε ο πόλεμος. Πολλοί πέθαναν, σπαταλήθηκε αμερικανικό χρήμα και ο Μπους σύρεται σε μια ολέθρια κατάσταση στο Ιράκ, η οποία απειλεί το μέλλον του", τονίζει ο ηγέτης της Αλ Κάιντα. "Τα χέρια του Μπους είναι βουτηγμένα μέσα στο αίμα αυτών που έχουν χάσει τη ζωή τους και από τις δύο πλευρές () για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των δικών του εταιριών ", συνεχίζει ο μπιν Λάντεν στο μήνυμα του και προειδοποιεί ότι είναι πιθανή μια νέα επίθεση όπως αυτή της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν, πως ο Οσάμα μπιν Λάντεν, που εμφανίζεται υγιής και επιθετικός, έπειτα από περισσότερο από ένα χρόνο σιωπής, πιθανότατα κρύβεται σε κάποια περιοχή στα σύνορα μεταξύ Αφγανιστάν και Πακιστάν.

    [04] Κοινωνία

    Εξαρθρώθηκε κύκλωμα πορνογραφίας

    3/11/2004 12:14:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/11/2004 2:18:01 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Τέσσερις Έλληνες συνελήφθησαν σε Αθήνα και Σέρρες από αστυνομικούς του νεοσύστατου τμήματος δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, κατηγορούμενοι για διακίνηση πορνογραφίας μέσω διαδικτύου. Και οι τέσσερις είχαν κατασκευάσει από το 2002 ιστοσελίδα πορνογραφικού περιεχομένου χρησιμοποιώντας server αλλοδαπών, προκειμένου να αποφύγουν τον εντοπισμό τους από τις ελληνικές διωκτικές αρχές. Στην κατοχή των τεσσάρων βρέθηκε υλικό παιδικής πορνογραφίας καθώς και ερωτικών περιπτύξεων ιδιωτών, οι οποίοι δε γνώριζαν ότι τους βιντεοσκοπούσαν. Την ίδια στιγμή, οι δράστες εξαπατούσαν τους χρήστες του ίντερνετ που επισκέπτονταν την ιστοσελίδα τους, καθώς γινόταν εκτροπή σε ροζ γραμμές του εξωτερικού και έτσι οι ανυποψίαστοι πολίτες χρεώνονταν με υπέρογκα χρηματικά ποσά. Επίσης, κατηγορούνται για ξέπλυμα χρήματος από παράνομες δραστηριότητες.

    Στον εισαγγελέα η δικογραφία

    Αστυνομικοί του ηλεκτρονικού εγκλήματος κατάσχεσαν επτά ηλεκτρονικούς υπολογιστές, φωτογραφικό αρχείο γυμνών γυναικών, δώδεκα πιστωτικές κάρτες και δύο πιστωτικά βιβλιάρια, καθώς και πολλά cd- rom και δισκέτες.

    Παράλληλα, κατασχέθηκε βιντεοσκοπημένο υλικό από ζευγάρια σε ξενοδοχεία καθώς και φωτογραφίες γυμνών γυναικών από όλη τη χώρα από δοκιμαστήρια καταστημάτων.

    Η δικογραφία έχει ήδη σταλεί στον εισαγγελέα.

    [05] Πολιτική

    Συναντήσεις Καραμανλή

    3/11/2004 12:44:00 μμ

    Διαδοχικές συναντήσεις με τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης, Γιώργο Βουλγαράκη, και Τουρισμού, Δημήτρη Αβραμόπουλο, καθώς και με το προεδρείο της Αρχαιολογικής Εταιρείας είχε το πρωί της Τετάρτης ο Πρωθυπουργός. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης συζήτησε με τον Κώστα Καραμανλή τα οικονομικά του υπουργείου ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη αξιοποίησης των υποδομών που έχουν δημιουργηθεί από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Όσον αφορά στο ζήτημα των προσλήψεων ειδικευμένου προσωπικού, αυτό θα συζητηθεί από τη νέα χρονιά. Επίσης, ο κ. Βουλγαράκης ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό σχετικά με το Συμβούλιο των υπουργών της Ε.Ε. στο τέλος του μήνα με θέμα τη μεταναστευτική πολιτική, στο οποίο ο Έλληνας υπουργός αναμένεται να εκφράσει τη διαφωνία του στις γερμανικές προτάσεις που ουσιαστικά μιλούν για γκετοποίηση των λαθρομεταναστών.

    [06] Παράξενα

    Έρευνες για αντι-ομοφυλοφιλικά μηνύματα Στίχοι που θίγουν συνειδήσεις

    3/11/2004 12:50:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/11/2004 4:44:04 μμ)

    Συντάκτης: Γιωταμίνα Αλεξάνδρου

    Πηγή: BBC

    Αν νομίζετε ότι μπορείτε να απολαμβάνετε ήσυχοι την αγαπημένη σας μουσική, κάνετε λάθος. Στο στόχαστρο της Σκότλαντ Γιαρντ βρέθηκαν οκτώ διάσημοι μουσικοί της reggae, ύστερα από κατηγορίες της ομάδας δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων "Outrage!", ότι περιέχουν μηνύματα, που υποκινούν τη βία κατά των ομοφυλόφιλων. Ανάμεσα στα τραγούδια αυτά, βρίσκονται και ορισμένα των Beenie Man, Elephant Man και Bounty Killer, για τα οποία μέλη της "Outrage!" είχαν καταθέσει ποινική δίωξη τον Σεπτέμβρη του 2003, που όμως είχε απορριφθεί, ελλείψεις στοιχείων.

    Περιμένοντας την μετάφραση

    Οι διαμαρτυρίες τους για τα υπονοούμενα των στίχων ήταν τόσο έντονες, ώστε ο Beenie Man, αναγκάστηκε να απολογηθεί για τα συγκεκριμένα τραγούδια, ενώ ο Elephant Man και ο Vybz Kartel απέσυραν τις υποψηφιότητές τους για την καλύτερη μουσική Αφρικανών (Mobo), μετά τους ισχυρισμούς για ομοφοβικούς στίχους. Τώρα, η υπόθεση επανέρχεται και οι ιδιωτικοί αστυνομικοί περιεργάζονται στίχους πέντε ακόμη Τζαμαϊκανών καλλιτεχνών.

    Εκπρόσωπος της "Outrage!" τόνισε, ότι κάποιοι στίχοι αυτών των τραγουδιών προτρέπουν τους ακροατές "να σκοτώσουν τους ομοφυλόφιλους τόσο γρήγορα, σαν να ήταν η εταιρεία κούριερ FedEx". Η φήμη αυτής της μουσικής έχει τόσο εξαπλωθεί, ώστε η ομάδα φοβάται, πως ορισμένοι θαυμαστές των μουσικών reggae θα θεωρήσουν, ότι πρέπει να είναι βίαιοι απέναντι στους ομοφυλόφιλους.

    Από την πλευρά της, η αστυνομία περιμένει ακριβή μετάφραση των τραγουδιών, προκειμένου να ανακαλύψει αν έχει διαπραχθεί ποινικό αδίκημα.

    Λέτε το ίδιο να κάνει και η ΕΛ.ΑΣ στα τσιφτετέλια;

    [07] Υγεία

    "Κατάρα" ο καφές και τα τσιγάρα

    3/11/2004 1:11:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Άσχημα τα νέα για μερακλήδες και μη. Το ιδιαίτερα δημοφιλές ξεκίνημα της ημέρας με έναν καφέ κι ένα τσιγάρο μπορεί να είναι ό,τι χειρότερο για τις αρτηρίες λέει έρευνα Ελλήνων επιστημόνων της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολεγίου καρδιολογίας. Οι επιζήμιες επιπτώσεις αυτών των δύο διαδεδομένων κακών συνηθειών είναι γνωστές. Αυτό που επισημαίνουν οι επιστήμονες όμως είναι ότι ο συνδυασμός τους πολλαπλασιάζει το κόστος για την καρδιά, που θα είχε η καθεμιά από μόνη της.

    Πολλαπλασιάζονται οι βλαβερές επιπτώσεις

    Οι βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος στην καρδιοαγγειακή υγεία είναι ευρέως γνωστές, αυτό που υπήρξε αντικείμενο μελέτης στην εν λόγω έρευνα ήταν κατά πόσο ο συνδυασμός με την καφεΐνη μπορεί να επιδεινώσει περαιτέρω αυτές ακριβώς τις συνέπειες.

    Η έρευνα, της οποίας επικεφαλής ήταν ο δρ Χαράλαμπος Βλαχόπουλος Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, χωρίστηκε σε δύο μέρη. Στην πρώτη περίπτωση μελετήθηκαν 24 νέους ενήλικες, ως προς τα άμεσα αποτελέσματα του καπνίσματος και της κατανάλωσης καφέ. Στη δεύτερη καταγράφηκαν τα ίδια αποτελέσματα σε 160 ανθρώπους, σε μακροπρόθεσμη βάση. Αυτό που παρατηρήθηκε ήταν ότι στην πρώτη περίπτωση σημειώθηκε σκλήρυνση των τοιχωμάτων της αορτής, του κυριότερου αγγείου που μεταφέρει το αίμα από την καρδιά στο υπόλοιπο σώμα.

    Οι ερευνητές, σημειώνουν ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν τον ακριβή μηχανισμό που διέπει την αλληλεπίδραση των δύο αυτών παραγόντων. Για τους καπνιστές συνιστάται, λοιπόν να μην εξασκούν τη συνήθεια τους αυτή όταν καταναλώνουν καφέ ή άλλα προϊόντα που περιέχουν καφεΐνη. Ταυτόχρονα τονίζουν πως μια καρδιά που είναι υγιής μπορεί να αντεπεξέλθει, τουλάχιστον άμεσα, αλλά για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν καρδιακές δυσλειτουργίες οι κίνδυνοι πολλαπλασιάζονται.

    [08] Αθλητισμός

    Εμπλέκουν Κεντέρη - Θάνου με ΒΑLCO

    3/11/2004 1:27:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Πηγή: Α.F.P

    "Λάδι στη φωτιά" που έχει προκαλέσει εδώ και μέρικούς μήνες η υπόθεση ντόπιγκ των Κεντέρη-Θάνου ρίχνει με δημοσίευμά της η αμερικάνικη εφημερίδα "San Jose Mercury News", που με νέα στοιχεία , όπως υποστηρίζει, εμπλέκει τους δύο Έλληνες πρωταθλητές με το σκάνδαλο διοχέτευσης απαγορευμένων ουσιών από την εταιρεία "ΒALCO". Aξίζει να σημειωθεί ότι τόσο οι δύο αστέρες του ελληνικού στίβου, όσο και ο πρώην προπονητής τους, Χρήστος Τζέκος, έχουν αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη με το σκάνδαλο της αμερικανικής εταιρίας.

    Είχαν πρόσβαση στις "αμαρτωλές" ουσίες

    [09] Ιράκ

    Αποκεφαλισμός Ιρακινού αξιωματούχου

    3/11/2004 1:50:00 μμ

    Πηγή: Reuters

    Βιντεοταινία όπου παρουσιάζεται ο αποκεφαλισμός ενός Ιρακινού έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα οργάνωση ισλαμιστών, μέσω της ιστοσελίδας της. Ο "Στρατός των Άνσαρ αλ-Σούνα" δήλωσε ότι απήγαγε στη Μοσούλη τον Χουσεΐν Σουνούν, ανώτερο στέλεχος των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων, επειδή είχε βοηθήσει τις αμερικανικές δυνάμεις σε επιχειρήσεις εναντίον ανταρτών. Στη βιντεοταινία εμφανίζονται τρεις μασκοφόροι να κόβουν το κεφάλι του όμηρου με ένα μεγάλο μαχαίρι.

    [10] Champions League

    Φταίει το βελγικό πρωτάθλημα

    3/11/2004 3:01:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ο χαμηλός ανταγωνισμός που υπάρχει στο βελγικό πρωτάθλημα και η μικρή δυναμικότητα των ομάδων που συμμετέχουν σε αυτό, είναι σύμφωνα με τον Ρότζερ Βάντεν Στοκ, η αιτία της κακής πορείας της Άντερλεχτ στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ο πρόεδρος της Άντερλεχτ πιστεύει πως το μεγαλύτερο πρόβλημα της ομάδας είναι το κακό πρωτάθλημα της χώρας και αυτό δήλωσε και μετά το χθεσινό βαρύ 5-1 από την Βέρντερ Βρέμης. "Δεν μπορούμε να αλλάξουμε αυτόματα ταχύτητες. Εάν παίζουμε σε αργό ρυθμό στο Βέλγιο, πώς μπορούμε να παίξουμε πολύ πιό γρήγορα εναντίον καλύτερων αντιπάλων; Δεν είμαστε ο μόνος σύλλογος που υποφέρει απ΄ αυτή την κατάσταση. Ρίξτε μια ματιά στα αποτελέσματα των άλλων βελγικών συλλόγων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις", κατέληξε ο Στοκ, ωστόσο ειδικά για την ήττα από την Βέρντερ, ο τεχνικός της Άντερλεχτ, Χούγκο Μπρος, τόνισε πως η αιτία ήταν οι πολλοί τραυματισμοί.

    [11] Champions League

    Μια χάρη για την Βαλένθια

    3/11/2004 3:29:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Μπορεί χθες τα νεύρα να οξύνθηκαν ανάμεσα στον Αντριάνο και τον Κανέιρα, στον αγώνα της Ίντερ με την Βαλένθια, όμως πλάον η τύχη των Ισπανών κρέμεται και από τα αποτελέσματα που θα φέρουν οι Ιταλοί. Το σίγουρο είναι πως οι "νυχτερίδες" έχουν ανάγκη από δύο νίκες στα δύο ματς που απομένουν, όμως για να προκριθούν στην επόμενη φάση πρέπει η Ίντερ να κερδίσει την Βέρντερ Βρέμης μέσα στην Γερμανία και θα την στείλει εκτός Τσάμπιονς Λιγκ. Χαρακτηριστική μάλιστα ήταν και η δήλωση του Κανιθάρες, ο οποίος είπε, "Τώρα πρέπει να ελπίζουμε ότι η τύχη είναι με το μέρος μας. Πλέον εξαρτώμαστε από την Ιντερ, αλλά δεν πρόκειται να το σκεφτόμαστε αυτό, όταν θα βγούμε στον αγωνιστικό χώρο για να πάρουμε τη νίκη στο επόμενο παιχνίδι μας"

    [12] Αθλητισμός

    "Πουλάει" η Ελλάδα

    3/11/2004 3:49:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Περίπου 100.000 εισιτήρια για το Κύπελλο Συνομοσπονδιών, πουλήθηκαν από την πρώτη κιόλας ημέρα διάθεσής τους και στην Γερμανία, το γεγονός προκάλεσε έκπληξη αλλά και ικανοποίηση. Η διοργάνωση που θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2005 στα γήπεδα της Γερμανίας, θα αποτελέσει "πρόβα τζενεράλε" για το Παγκόσμιο Κύπελλο της επόμενης χρονιάς και η ανταπόκριση των Γερμανών αλλά και θεατών από άλλες χώρες είναι ήδη μεγάλη. Συνολικά θα διατεθούν 700.000 εισιτήρια και ήδη από τις πρώτες 24 ώρες 100.000 πουλήθηκαν. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως ο αγώνας που έχει προσελκύσει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι εκείνος ανάμεσα στην Αργεντινή και την Γερμανία, για τον οποίο "έφυγαν" 18.000 "μαγικά χαρτάκια". Ο επόμενος αγώνας όμως που τραβάει τα βλέμματα όλων των φιλάθλων είναι εκείνος της Ελλάδας με την Βραζιλία, για τον οποίο από τα συνολικά 44.000 εισιτήρια που θα διατεθούν πουλήθηκαν 12.000 μέσα σε ένα 24ωρο.

    [13] Πολιτική

    Περί τουρκικών παραβιάσεων

    3/11/2004 3:45:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ

    Στις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας και του ελληνικού εναέριου χώρου από την τουρκική πλευρά, αναφέρθηκε σήμερα ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βαγγέλης Αντώναρος. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί τη συμπεριφορά της Τουρκίας και ενημερώνει το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, όποτε χρειάζεται, προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν προκύψει δεδομένα που να απαιτούν αλλαγή της ελληνικής στάσης της στο θέμα της τουρκικής ένταξης. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως η θέση της ελληνικής κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό θα διαμορφωθεί με γνώμονα το εθνικό συμφέρον.

    Η Τουρκία πρέπει να υιοθετήσει ευρωπαϊκή συμπεριφορά

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς για το αν η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ ανάλογο με αυτό που έχει ήδη αποφασίσει να πραγματοποιήσει η Γαλλία, απάντησε ότι όταν έρθει το θέμα θα αποφασιστεί από τα αρμόδια όργανα.

    Η Ελλάδα εκτιμά ότι έχουν γίνει αξιοσημείωτες μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας, θα πρέπει όμως να μάθει να συμπεριφέρεται κατά ευρωπαϊκό τρόπο και να σέβεται τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της.

    [14] Champions League

    Φαν Μπόμελ "βλέπει" η Ρεάλ

    3/11/2004 4:19:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/11/2004 6:43:44 μμ)

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ο σχεδιασμός της Ρεάλ Μαδρίτης για την επόμενη αγωνιστική περίοδο έχει ήδη αρχίσει και ο αθλητικός διευθυντής του συλλόγου, Εμίλιο Μπουντραγένιο, έχει στα χέρια του μια αρκετά μεγάλη λίστα με ονόματα, από τα οποία όπως φάινεται ξεχωρίζει ο Μαρκ Φαν Μπόμελ. Ο μέσος της Αιντχόβεν σύμφωνα με την "Marca" είναι στην κορυφή της λίστας αυτής και ήδη ο Μπουντραγένιο έχει ενημερώσει τον Φλορεντίνο Πέρεθ πως επιθυμεί να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την απόκτησή του από τώρα. Ο Ολλανδός ποδοσφαιριστής αγωνίζεται στην δεξιά πλευρά και η φετινή είναι η έκτη του χρονιά στην ομάδα της Αιντχόβεν, ενώ έχει φορέσει και 22 φορές την φανέλα των "οράνιε". Στο μεταξύ την ίδια στιγμή που στην Ισπανία αναφέρονται τα παραπάνω στην Γερμανία και συγκεκριμένα από την "Bild" ο Φαν Μπόμελ τονίζεται πως αποτελεί στόχο της Μπορούσια Ντόρτμουντ, της οποίας ο προπονητής, Μπερτ Φαν Μάρβικ είναι γαμπρός του Φαν Μπόμελ.

    [15] Αθλητισμός

    Κοινή πορεία FIBA και ULEB

    3/11/2004 4:29:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η πολυπόθητη επανένωση του ευρωπαϊκού μπάσκετ είναι πλέον γεγονός. FIBA Europe και ULEB "έδωσαν τα χέρια" και πλέον οι δύο πλευρές θα χαράξουν από κοινού πορεία για τη δημιουργία διοργανώσεων με παγκόσμιο κύρος, όπου θα λαμβάνουν μέρος οι καλύτερες ευρωπαϊκές ομάδες, όπως δηλαδή συνέβαινε και πριν τη δημιουργία της ισπανικής ένωσης, η οποία ουσιαστικά σηματοδότησε τη δημιουργία δύο ανεξάρτητων "στρατοπέδων", με διαφορετικά συμφέροντα και βλέψεις. Η συμφωνία υπεγράφη σήμερα και θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από την επόμενη περίοδο. Ο πρόεδρος της FIBA EUROPE, Γιώργος Βασιλακόπουλος, δήλωσε πως "πρόκειται για μια ιστορική στιγμή του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Οι προηγούμενες διαφωνίες που υπήρχαν αποτελούσαν τροχοπέδη για την πρόοδο του αθλήματος και τη δημοτικότητά του στην ήπειρό μας. Επιδείξαμε την κατάλληλη υπομονή και επιμονή στην υπογραφή μιας τίμιας συμφωνίας, στην οποία υπάρχει αμοιβαία εκτίμηση".

    [16] Κόσμος

    Πήρε το χρίσμα ο Καρζάι

    3/11/2004 5:22:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής στο Αφγανιστάν Ζακίμ Σαχ ανακήρυξε επισήμως τον Χαμίντ Καρζάι νικητή των εκλογών και πρώτο εκλεμένο Πρόεδρο της χώρας, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στην Καμπούλ. "Η εκλογική επιτροπή συγχαίρει τον Καρζάι και του εύχεται καλή επιτυχία στο έργο που τον περιμένει", τόνισε ο Σαχ και πρόσθεσε, πως ο Αφγανός Πρόεδρος συγκέντρωσε ποσοστό 55% των ψήφων. Συγχαρητήριο μήνυμα έστειλε στον Καρζάι ο γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, στο οποίο επισημαίνει πως "η μεγάλη σας νίκη δείχνει την εμπιστοσύνη των συμπολιτών σας προς το πρόσωπό σας". "Μπορείτε να υπολογίζετε στην υποστήριξή μας στην οργάνωση βουλευτικών και τοπικών εκλογών και στη βοήθειά μας για τη σταθερότητα του Αφγανιστάν", πρόσθεσε ο Σιράκ. "Νέο αποφασιστικής σημασίας βήμα στο δρόμο της σταθερότητας και της δημοκρατίας" στο Αφγανιστάν χαρακτήρισε την εκλογή του Καρζάι ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος διαβεβαίωσε τον Καρζάι πως η Γερμανία θα συνεχίσει να βοηθάει, μαζί με τους εταίρους της, τον αφγανικό λαό.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Επίσημα Πρόεδρος ο Καρζάι

    [17] Υγεία

    Υπερψηφίστηκε δημοψήφισμα στην Καλιφόρνια "Πράσινο φως" στις έρευνες σε εμβρυακά κύτταρα

    3/11/2004 5:23:00 μμ

    Συντάκτης: Βαρβάρα Τουμαζάτου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Υπερψήφισαν οι Καλιφορνέζοι τη λεγόμενη "πρόταση 71", για την έναρξη ερευνών σε εμβρυακά κύτταρα (βλαστοκύτταρα), με ποσοστό 59%, σε δημοψήφισμα, που διεξήχθη ανήμερα των προεδρικών εκλογών. Οι επιστήμονες ευελπιστούν να ανακαλύψουν θεραπείες για το Αλτσχάιμερ, το Πάρκινσον, το AIDS, αλλά και τον καρκίνο, ασθένειες, που ανέκαθεν απασχολούσαν την παγκόσμια ιατρική κοινότητα. Το "τερπνόν μετά του ωφελίμου", ωστόσο, θέλουν να συνδυάσουν οι Καλιφορνέζοι, αφού, εκτός από το ιατρικό σκέλος, οι προσπάθειές τους προσανατολίζονται και στο να καταστήσουν την Πολιτεία τους πόλο έλξης για επιστήμονες και ερευνητικά εργαστήρια.

    Ικανοποιημένοι οι επιστήμονες

    "Είναι ένας θρίαμβος", δήλωσε ο καθηγητής Πολ Μπεργκ, του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ. "Άλλοι ερευνητές στη χώρα και στον κόσμο, η δουλειά των οποίων εμποδίζεται, από τη νομοθεσία, θα έρθουν, πιθανότατα, να εγκατασταθούν στην Καλιφόρνια", πρόσθεσε.

    Η εν λόγω έρευνα προβλέπει χορήγηση δημόσιων κονδυλίων, ύψους 295 εκατομμυρίων δολαρίων, ετησίως, για διάστημα δέκα ετών.

    Ένθερμοι υποστηρικτές της "πρότασης 71" ήταν και αρκετοί σταρ του Χόλιγουντ, όπως ο Μπραντ Πιτ, ο εκλιπών Κρίστοφερ Ριβ, ο Μάικλ Φοξ, αλλά και ο ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ.

    [18] Υγεία

    Στατίνες-γκρέιπφρουτ: Άσχημο "κοκτέιλ"

    3/11/2004 5:31:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: Reuters

    Ορισμένα φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη, οι λεγόμενες στατίνες όταν λαμβάνονται σε συνδυασμό με χυμό γκρέιπφρουτ ενδέχεται να προκαλέσουν επικίνδυνη αύξηση της τοξικότητας στους μυς. Αυτό προειδοποιεί η Ρυθμιστική Αρχή για τα Φάρμακα και Προϊόντα Υγείας της Βρετανίας κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ειδικότερα για το Lipitor (Pfizer) και το Zocor (Merck & Co), που ανήκει στις σιμβαστατίνες, κυκλοφόρησε προσφάτως στη βρετανική αγορά και μπορεί κάποιος να το προμηθευτεί χωρίς ιατρική συνταγή.

    Εξαιρετική προσοχή με τις δοσολογίες συνιστούν οι γιατροί

    Αιτία της "μη συμβατότητας" στατινών και γκρέιπφρουτ είναι το γεγονός ότι το εσπεριδοειδές περιέχει ένα συστατικό που αδρανοποιεί ένα συγκεκριμένο ένζυμο το οποίο βρίσκεται στο συκώτι και μεταβολίζει το φάρμακο.

    Πάντως, η αρμόδια βρετανική Αρχή επισήμανε πως σαφείς ενδείξεις για την ύπαρξη του εν λόγω προβλήματος δεν ήταν αρκετές για τις περιπτώσεις άλλων στατινών, όπως το Lescol (Novartis), το Pravachol (Bristol-Myers Squibb) και το Crestor (AstraZeneca).

    Βέβαια, ο κίνδυνος αύξησης της μυϊκής τοξικότητας υπάρχει και όταν οι στατίνες συνδυάζονται με μερικά άλλα φάρμακα, μεταξύ αυτών οι αναστολείς πρωτεασών του HIV.

    Να σημειώσουμε ότι η αύξηση της μυϊκής τοξικότητας ήδη αναγνωρίζεται ως μια σοβαρή αντίδραση του οργανισμού στην κατάχρηση των στατινών, που μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε ραβδομυόλυση, κατά την οποία οι μυς καταστρέφονται και είναι δυνητικά μοιραία για τον ασθενή.

    Τα περιστατικά ραβδομυόλυσης που έχουν αναφερθεί παγκοσμίως έχουν προκαλέσει προβληματισμό ειδικά για το Crestor, που θεωρείται από τα πλέον ισχυρά φάρμακα κατά της χοληστερόλης. Καταναλωτικές οργανώσεις στις ΗΠΑ έχουν ζητήσει την απόσυρση του, ενώ και η Βρετανική Επιτροπή Ασφάλειας Φαρμάκων έχει στα χέρια της δέκα αναφορές που ενδεχομένως συνδέονται με τη χρήση του εν λόγω φαρμάκου. Η παραγωγός εταιρεία AstraZeneca πρόσφατα συμβούλευσε τους ασθενείς να είναι προσεκτικοί με τη δοσολογία και να ξεκινούν με δόση των 10 mg για μια δοκιμαστική περίοδο των τεσσάρων εβδομάδων, προτού περάσουν σε μεγαλύτερη δοσολογία. Παράλληλα, ο αγγλοσουηδικός όμιλος δηλώνει ότι το προφίλ ασφαλείας του φαρμάκου είναι ίδιο με των υπόλοιπων στατινών, που κυκλοφορούν στην αγορά.

    [19] Αμερικανικές εκλογές

    Εν αναμονή των αποτελεσμάτων Οι πρώτες αντιδράσεις

    3/11/2004 5:58:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/11/2004 6:54:36 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Την ώρα, που τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται, οι κυβερνήσεις των υπόλοιπων κρατών, σπεύδουν η μία μετά την άλλη να δηλώσουν την απόφασή τους για στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ, οποιοσδήποτε και εάν είναι ο νικητής. Ο επίτροπος Εξωτερικών Σχέσεων Κρις Πάτεν τόνισε από τις Βρυξέλλες, "περιμένουμε με ανυπομονησία να συνεργασθούμε με εκείνον, που θα εκλέξει πρόεδρο ο αμερικανικός λαός. Από ελληνικής πλευράς, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης δήλωσε χθες, "ως κυβέρνηση πέρα απ ότι έχει ο καθένας στο μυαλό και στην καρδιά του, μπορούμε να διαχειριστούμε τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ κατά τον καλύτερο τρόπο και σύμφωνα με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού", ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, τόνισε, "από το αποτέλεσμα θα γνωρίζουμε αν στους πολίτες της μοναδικής σήμερα παγκόσμιας υπερδύναμης θα κυριαρχήσει η φόβος και η εσωστρέφεια ή η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον".

    Για καλή συνεργασία μιλά η Ευρώπη

    Η βελτίωση των σχέσεων Ευρώπης-ΗΠΑ στόχος των Ευρωπαίων ηγετών

    "Με οποιαδήποτε κυβέρνηση και αν προκύψει από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ" θα συνεργαστεί η Γερμανία, δήλωσε από το Βερολίνο, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ . Τόνισε, δε, ότι η κυβέρνηση Σρέντερ θα έχει άριστη συνεργασία με όποια κυβέρνηση και αν προκύψει από τις εκλογές, υπενθυμίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο σημαντικότερος εταίρος της Γερμανίας εκτός Ευρώπης. Πάντως, δεν παρέλειψε να τονίσει, πως είναι ακόμα "πολύ νωρίς για να πούμε ποιος είναι ο νικητής των εκλογών".

    "Ιστορική στιγμή στην παγκόσμια διπλωματία" χαρακτήρισε τις αμερικανικές εκλογές η Γαλλία , τις οποίες βλέπει ως ευκαιρία για αναθέρμανση των διατλαντικών σχέσεων, ανεξάρτητα από τον νικητή.

    Πάντως, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μισέλ Μπαρνιέ αρνήθηκε να σχολιάσει τις τελευταίες προβλέψεις που φέρουν τον Τζορτζ Μπους κοντά στη νίκη, αλλά κάλεσε το νέο Αμερικανό πρόεδρο, να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Ευρώπης-ΗΠΑ.

    Αντιθέτως, την ικανοποίησή του για την εκλογική νίκη του Τζορτζ Μπους, εξέφρασε ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι , επισημαίνοντας, πως η αμερικανική εξωτερική πολιτική θα παραμείνει ίδια. Μάλιστα, ο Ιταλός πρωθυπουργός είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης, που προεξοφλεί τη νίκη του Τζορτζ Μπους.

    "Η παραμονή του Μπους στην αμερικανική πολιτική θα διευκολύνει τα πράγματα για μας", τόνισε ο Μπερλουσκόνι από τη Μόσχα κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με το ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

    Την επιθυμία σύσφιξης των σχέσεων της χώρας του με τις ΗΠΑ, οποιαδήποτε και εάν είναι η έκβαση των αμερικανικών εκλογών, επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών της σοσιαλιστικής κυβέρνησης της Ισπανίας, Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος . Τόνισε δε, ότι ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ "μπορεί να θεωρεί την Ισπανία σταθερό εταίρο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και στην ανάπτυξη μιας ενεργού και αποτελεσματικής διατλαντικής σχέσης".

    Στη Μόσχα ο γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας και πρώην υπουργός Εξωτερικών Ιγκορ Ιβανόφ δήλωσε, ότι η κυβέρνησή του θα συνεργασθεί με την αμερικανική κυβέρνηση ανεξάρτητα με το "ποίος θα εκλεγεί από τους Αμερικανούς".

    Πάντως, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν , επεσήμανε, ότι ενδεχόμενη νίκη του Τζορτζ Μπους θα εσήμαινε ότι οι Αμερικανοί "δεν επέτρεψαν στους εαυτούς τους να τρομοκρατηθούν".

    Πιο επιφυλακτικές φαίνονται οι κυβερνήσεις της Δανίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας για το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά επισημαίνουν, πως ελπίζουν, ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση θα δείξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην πολυμερή συνεργασία κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του.

    "Οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης είχαν αυξηθεί επί Μπους. Ελπίζω, ότι θα προσπαθήσει να γεφυρώσει το κενό και να πιέσει για περισσότερη συνεργασία στους διεθνείς οργανισμούς", τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Κγιελ Μάγκνε Μπόντεβικ .

    Γενική απογοήτευση στη Μέση Ανατολή

    Στη Μέση Ανατολή τέλος οι κάτοικοι των περισσότερων χωρών, με εξαίρεση τους Ισραηλινούς και ορισμένους Ιρανούς, αντέδρασαν σήμερα με απογοήτευση στη διαφαινόμενη επανεκλογή του Τζορτζ Μπους, εκφράζοντας φόβους, ότι στην περίπτωση αυτή τα τέσσερα επόμενα χρόνια θα φέρουν περισσότερη βία.

    Πάντως, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Σιλβάν Σαλόμ εξέφρασε την εκτίμηση, ότι η χώρα του δεν πρέπει να αναμένει πιέσεις εκ μέρους του μελλοντικού προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Την επιθυμία της Παλαιστινιακής αρχής να συνομιλήσει με οποιαδήποτε αμερικανική κυβέρνηση, εξέφρασε από το Παρίσι ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, σύμβουλος του Γιάσερ Αραφάτ. "Αυτό, που μας ενδιαφέρει είναι να δούμε μία κυβέρνηση που θα φροντίσει να προωθηθεί η ειρηνευτική διαδικασία και να εφαρμοσθεί ο οδικός χάρτης, ώστε να γίνει δυνατή η δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους" είπε ο κ. Ρουντέινα.

    Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, ο πρωθυπουργός της προσωρινής κυβέρνησης του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουι , εξέφρασε την ευχή να μην υπάρξει καμιά αλλαγή στο ρόλο του συνασπισμού στο Ιράκ, όποιος και να είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών. "Όποιος και να είναι ο νικητής, θα είναι φίλος μας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες μας απελευθέρωσαν από ένα δικτάτορα και από μια πολύ μακρά περίοδο πολέμου και αγωνίας. Ευχαριστούμε την Αμερική για αυτά που έκανε και συνεχίζει να κάνει", δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Στη Βαγδάτη , ωστόσο, οι κάτοικοι δε φαίνονται να ασχολούνται με τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών, καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν τα δικά τους καθημερινά προβλήματα. "Είμαστε πολύ απασχολημένοι με τα δικά μας προβλήματα, τις εκρήξεις, την έλλειψη σταθερότητας, τους σαμποτέρ, ώστε να ασχοληθούμε με την εκλογή του ενός ή του άλλου", δήλωσε χαρακτηριστικά ένας κάτοικος της ιρακινής πρωτεύουσας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Παραδέχτηκε την ήττα του ο Κέρι

    [20] Αμερικανικές εκλογές

    Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Μπους Παραδέχτηκε την ήττα του ο Κέρι

    3/11/2004 5:57:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/11/2004 6:52:30 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: Reuters, Associated Press

    Πριν λίγη ώρα, τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδωσαν ότι ο Δημοκρατικός υποψήφιος, Τζον Κέρι, τηλεφώνησε στον Αμερικανό Πρόεδρο και παραδέχτηκε την ήττα του. Νωρίτερα, το επιτελείο του Λευκού Οίκου είχε ανακοινώσει τη νίκη του Τζορτζ Μπους παρά το γεγονός ότι εκκρεμεί η καταμέτρηση των ψήφων στην κρίσιμη πολιτεία του Οχάιο, που θα κρίνει το νικητή των φετινών προεδρικών εκλογών. Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, ο Αμερικανός Πρόεδρος προηγείται με 51% έναντι 48% του Δημοκρατικού αντιπάλου του, ενώ στο Οχάιο, που θα δώσει τους 20 καθοριστικής σημασίας εκλέκτορες, προηγείται με 136.000 ψήφους. Μέχρι στιγμής, ο Μπους συγκεντρώνει 254 εκλέκτορες και ο Κέρι 252, σε σύνολο 270 εκλεκτόρων που χρειάζονται για την εκλογή Προέδρου. Οι Ρεπουμπλικάνοι φαίνεται να διατηρούν την κυριαρχία τους στη Γερουσία, ενώ διατηρούν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπου είχαν ήδη άνετη πλειοψηφία. Στο μεταξύ, αναμένονται ανακοινώσεις των δύο μονομάχων αργότερα μέσα στην ημέρα.

    "Είμαστε πεπεισμένοι ότι κέρδισε ο Μπους"

    Νωρίτερα, ο επικεφαλής του επιτελείου του Λευκού Οίκου, Άντριου Καρ, είπε ότι ο Τζορτζ Μπους έχει ένα "στατιστικά ανυπέρβλητο" προβάδισμα στο Οχάιο και πήρε την πλειοψηφία της λαϊκής ψήφου.

    "Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο Πρόεδρος Μπους κέρδισε την επανεκλογή του", είπε χαρακτηριστικά ο Καρ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Οι πρώτες αντιδράσεις

    Προβάδισμα Μπους

    [21] Κοινωνία

    Δεν γνώριζαν οι ένοικοι την ύπαρξή του Οπλοστάσιο έκρυβε σκεπή σπιτιού στη Ν. Σμύρνη

    3/11/2004 5:16:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Ενα ολόκληρο οπλοστάσιο βρήκε στη σκεπή ενός διώροφου σπιτιού στη Νέα Σμύρνη, στην οδό 2ας Μαΐου 36, συνεργείο που πήγε να κάνει τις απαραίτητες επισκευές. Αμέσως ειδοποιήθηκε η αστυνομία, η οποία κατέσχεσε δυο αυτόματα "σκόρπιο", ένα πιστόλι, δύο περίστροφα, 11 χειροβομβίδες επιθετικές ανατολικής προέλευσης, μεγάλο αριθμό φυσιγγίων και πινακίδες μοτοσικλετών και ΙΧ αυτοκινήτων εκ των οποίων δυο είναι αλβανικές, τα οποία μεταφέρθηκαν στα εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας, όπου εξετάζονται. Από αστυνομική πηγή διευκρινίστηκε ότι τα όπλα δεν έχουν καμία σχέση με την τρομοκρατία, ενώ οι ένοικοι του σπιτιού καθώς και ενός ιατρείου όπου στεγάζεται στο οίκημα δεν γνώριζαν τίποτα για την ύπαρξή τους. Από την ίδια πηγή έγινε γνωστό ότι αναζητείται ένα άτομο που φέρεται ως κάτοχος των όπλων, ενώ τα όπλα πρέπει να τα είχε κρύψει από την εξωτερική μεριά του σπιτιού. Το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Αττικής διενεργεί προανάκριση για την υπόθεση.

    [22] Αθλητισμός

    Παρελθόν ο Σκοτ από την Ολύμπια

    3/11/2004 6:30:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ο Παρασκευάς Μουρατίδης δεν έμεινε ικανοποιημένος από την απόδοση του Σονέλ Σκοτ στα παιχνίδια της Ολύμπιας Λάρισας και ακόμη και αν είχε την παραμικρή αμφιβολία για το αν θα έπρεπε να τον αποδεσμεύσει ή όχι, ο ίδιος ο παίκτης τον βοήθησε όταν άργησε στο ραντεβού όλης της ομάδας για την αναχώρηση πριν το ματς με τον Ηρακλή. Ο 32χρονος σέντερ πάντως δεν φάνηκε να απογοητεύεται ιδιαίτερα από την απόφαση και έτσι δέχθηκε να λυθεί το συμβόλαιό του κοινή συναινέσει και πλέον αποτελεί οριστικά παρελθόν από την ομάδα. Τώρα εκείνο που απομένει είναι να βρεθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα μια λύση ενόψει του Σαββατιάτικου αγώνα με τον Άρη, ενώ το θετικό από τον αγώνα με τον Ηρακλή για την FEL ήταν η πολύ καλή εμφάνιση του 17χρονου, Γιώργου Τριχόπουλου, ο οποίος σημείωσε 8 πόντους σε 32 λεπτά συμμετοχής και με πολύ καλές στατιστικές.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 3 November 2004 - 17:52:11 UTC